1. december. 2. december

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. december. 2. december"

Transkript

1 1. december Velkommen til BvD's julekalender. De næste 24 dage skal I opleve en anderledes jul. Hver dag får I en lille solskinshistorie fra Ghana og landsbyen Dzogadze. I kommer til at møde Oliver og Ledzi, høvdingene i ewe stammen, danske slavehandlere, heksedoktore og vilde dyr på savannen. I Dzogadze bor folk i lerhytter, henter vand i kar på hovedet, har intet toilet og de har kun lige fået elektricitet. Men de er imødekommende og gæstfrie og de bliver lykkelige, når de for første gang i deres liv kan komme på toilettet. Derfor inviterer vi til Babylove Boogaloo Bash 17. januar i København, hvor vi sammen med jer spiller musik, drikker øl og samler penge ind til landsbyen, så vi i fællesskab kan bygge 10 toiletter til dem. 2. december Historien starter tilbage i 1600-tallet, da de første danskere kom til Ghana. De var på jagt efter guld, elfenben og slaver. De gamle danske slavefort står stadig som minde om fortiden og i dag bor Ghanas præsident på Christiansborg i hovedstaden Accra. Ikke mange ved, at Christian IV's København er bygget for de penge, der blev tjent på slavehandlen mellem Ghana og de Vestindiske Øer. Som teksten fra fangekælderen så tydeligt udtrykker, så skrives historien nemlig af sejrsherren. Men den dystre historie har også lyse sider. I dag velkommer ghaneserne danskerne og vi griner sammen, når vi opdager at det uforståelige ewe stammesprog har fælles ord for gaffel og trappe. 3. december 150 km fra hovedstaden Accra ligger landsbyen Dzogadze. For bare fire år siden tog det en halv dagsrejse på støvet jordvej at komme frem, men på kort tid har kineserne klaret det, som 50 års ulandsbistand ikke kunne, så nu går det let på asfalteret vej. Det sidste stykke vej kræver dog stadig motorcykler, for at komme udenom regntidens huller i jordvejen. Men det er hele rejsen værd, for så snart man kører ind i landsbyen, mødes man af børnene, der byder velkommen med råbet: Jevu, jevu gaiba, der betyder hvid mand! Så længe man er i landsbyen er man ledsaget af de nysgerrige børn. Selv når diaren melder sig og man styrter afsted mod lokummet. Så forstår man for alvor, hvorfor der er brug for at vi bygger toiletter i Dzogadze.

2 4. december Efter ankomsten er det tid til at udveksle gaver. Mest populær er flasken med Gammel Dansk, som bliver delt i fire kopper og hurtigt skyllet ned. Begejstringen vil dog ingen ende tage, da de små flasker Underberg kommer frem. (Ligesom i bandbussen hos BvD). Aldrig har de set så små flasker og de bliver gemt som små trofæer. Herefter er det tid til den lokale brændevin, der destileres af palmesaft bag huset hos landsbyens brygmester. Procenten er svingende, men effekten altid slående. 5. december Her er Ledzi. Han er landsbyens solo danser og det er ham, der har ansvaret for at huske de mange hundredvis af traditionelle sange og danse, der er overleveret fra generation til generation. Det er også Ledzi der er ansvarlig for at vi får bygget toiletbygningen og vi er i gode hænder. For to år siden færdiggjorde han et lignende projekt, hvor der blev bygget en skole i landsbyen, så de mindste børn kunne komme i skole. På armen har han sin søn Esinu Mikkel - opkaldt efter trommeslageren i BvD. 6. december Begravelser er det helt store tilløbsstykke i Ghana og der er desværre mange af dem. Men modsat til Danmark er det en stor fest, der varer i en hel uge. Man bliver først begravet to måneder efter sin død, for nyheden skal have tid til at nå alle slægtninge. Det sker med plakater af den afdøde i alle omkringliggende landsbyer og trykte T-shirt med billede af den afdøde. Når dagen kommer bliver liget fundet frem fra køleboksen og pyntet i sit stiveste puds. Enken sidder ved siden af med hvidt pulver over sig som symbol på, at hun har været en trofast kone. Så spilles, danses og drikkes der i flere timer i 35 graders varme inden liget bliver lagt i kisten og begravet.

3 7. december Dzogadze har 10 høvdinge, der fungerer som landsbyens øverste råd. Det er dem, der dømmer i små uoverensstemmelser og vejledning af folk i dagligdagen. En gang om året samles rådet med det formål at bestemme, hvad næste års udviklingsprojekt skal være. Indtil nu har de fået gennemført bygning af en skole, et vandreservoir og skaffet elektricitet til landsbyen. Det er høvdingene selv, der har bestemt, at det næste projekt skal være en toiletbygning. Vi har allerede sendt de første penge afsted og de indledende udgravninger er startet. 8. december Bedst som man tror, man er langt væk hjemmefra, kommer der en bil fra Fanø forbi. Efter at være kasseret ved syn Danmark finder bilerne vej til Ghana og her er de ikke bange for at svejse et par prærievognsstøddæmpere på og binde skydedøren fast med reb. Og en bus til 9 personer indeholder let sæder til det dobblte plus baggage og dyr. Fortvivl ikke, hvis du skal ud og skubbe eller bussen punkterer. Det ordnes alt sammen i fællesskab og eftersom ingen skal nå at være fremme på et bestemt tidspunkt, er der heller ingen, der får stress eller bliver sure. Det er det, der er så fantastisk ved African time. 9. december Det er ikke kun biler, der finder vej fra Ghana. Her er det to aflagte computere fra Ekstra Bladet, der finder vej til Oliver og Ledzi, men de har lige været en tur forbi BvD for at blive fyldt op med musik og klistermærker. En kuffert fyldt med sommertøj skabber glæde blandt landsbyens kvinder og skolens bibliotekar bliver overrakt et splinternyt kamera. Men det der skaber allermest glæde er gamle mobiltelefoner. For i et uland som Ghana tog det ikke teleselskaberne lang tid at få rejst mobilmasterne, så man kan ringe til sine venner. Ja selv hjem til Danmark for bare 1 kr. i minuttet. Opladning er intet problem. Mobilerne bliver samlet sammen og cyklet til den nærmeste landsby med strøm og taletidskortene fyldes op med skrapelodder til 1 kr. stykket, så alle kan være med.

4 10. december De hjemmelavede dragter gør det ud for kostumer, når landsbyens dansetrup viser, hvad de kan. Læg mærke til Ledzi's far, der danser i midten. Ingen har helt styr på hans alder, men alle er enige om, at han er over 70. (se videoen på 11. december De unge krigere gennemgår et ritual, hvor de får 7 snit i armen, som bliver til store ar. Fra den dag kan ingen kniv eller spyd såre dem. Det fejrer de med rituelle danse, hvor de i trance skærer i sig selv med knive - uden at det bløder (de er jo immune!). Historierne beretter, at det netop var fordi krigerne kun var immune overfor spyd og ikke overfor kugler, at den hvide mand var så overlegen. Men faktisk var det de indfødte selv, der indfangede deres afrikanske brødre og solgte dem til den hvide mand til gengæld for våben. På den måde kunne de beskytte deres egen stamme mod nabostammerne, mens den hvide mand sad trygt i sit fort og fik slaver leveret ved porten.

5 12. december Blot 25 km fra Dzogadze ligger byen Keta med det danske slavefort Prinzenstein. For at komme til fortet skal man sejle over en 10 km bred lagune i en hjemmelavet trækano. Lagunen er heldigvis ikke særlig dyb, for efter en halvtimes sejlads og uden land i sigte, er Ledzi's øsen ikke længere tilstrækkeligt og båden går ned med alle mand. Der er ikke andet at gøre end at hoppe i med alle ejendele over hovedet og vente på at den næste fiskerbåd kommer forbi. Prinzenstein er ikke hvad det har været, men de skrækkelige historier om overgreb og mord hænger ved alle murene. 13. december Afrika har ry for at være en stor ørken med lerhytter og sultende børn, men det er heldigvis meget mere end det. Ghana har en storslået natur. Fra 100 meter høje vandfald i øst mod grænsen til Togo til smukke sandstrande mod syd. Her kan man bade i Guineabugten, men kom ikke for tæt på landsbyerne, for strandene fungerer også som toilet med tidevandet som træk og slip. Der er også mulighed for at surfe og hvis man er heldig, kan man gøre det sammen med Ghanas surf landshold eller alene i solnedgangen sammen med en stor havskildpadde. 14. december Ledzi's bedste ven hedder Oliver og han er landsbyens master trommeslager. Han er 28 år og forlovet med Akpene. Oliver er ven med alle og når man hilser på ham, mærker man sandpapirhuden i hans håndflader, der er resultatet af timers trommeslagning. Djemben, som han spiller på, er oprindeligt brugt til at kommunikere mellem landsbyerne og når signalerne spilles, kan det høres flere kilometer væk. På den måde kunne man advare hinanden, hvis der var fare på færde eller kalde sammen til ceremonier. Nu til dags bruger man selvfølgelig bare mobiltelefonen.

6 15. december Oliver studerer på musikuniversitet i Winneba, hvor der undervises i europæisk musik fra kolonitiden. Hvert år i påsken laver musikeleverne en musikalsk fortolkning af Jesus lidelser på korset tilført renæssancemusik. Jesus rider ind i Nazaret, pines af Pontius Pilatus og korsfæstes med store mængder svineblod. Og hvem siger egentlig, at Jesus ikke var afrikaner? Heldigvis sluttes seancen af med en god gammeldags omgang afrikansk trommespil og dans for at sætte det hele på plads. 16. december Maden i Dzogadze består hovedsageligt af akple, der er en slags kogt dej lavet af majsmel. Den dyppes i en tomat- og chilisovs tilsat tørret fisk, der spises hele med hoved, hale og ben. Spis kun med højre hånd den venstre bruges på toilettet. Skal der være fest slagtes en kylling og også denne spises hel. Nogen synes faktisk at knoglerne er det lækreste på kyllingen. De knaser så dejligt mellem tænderne. Maden laves over åben ild af kvinderne og her er det Olivers forlovede Akpene, der er i gang med at tilbedrede akple.

7 17. december I nabolandsbyen Dagbamate ligger en af de største helligdomme for ewestammens traditionelle religion. Hver søndag valfarter folk til for at tilbede guderne og bede for bedre tider. Det foregår således, at man medbringer de penge, sprut og dyr, som man vil ofre til guderne til gengæld for et ønske. Herefter går man hjem og venter på, at det sker og når det indtræffer, kommer man tilbage og kvæler dyret med sine bare næver foran hundredvis af tilskuere. Makabert ja, men efter sigende skulle det virke. Man kan tro, hvad man vil, men efter at være spået at skulle dø inden fødslen af sit første barn, overvejer man en ekstra gang, om man ikke skulle ofre: 2 geder, 5 høns, 10 stykker stof, 5 urter, the og kaffe, 3 frøer, et par flasker hjemmebrændt palmevin og 2 millioner Ghana Cedi. 18. december Under den årlige festival i Dagbamate samles tusindvis af mennesker til en uge med ceremonier, musik og dans. Om morgenen går åndetæmmerne ud i bushen og indfanger ånderne under disse kegler. I timevis drejer de rundt og rundt i varmen indtil åndetæmmerne til sidst løfter keglerne op og man kan se, at der ingenting er inde under dem. (se videoen på

8 19. december Indtil for få år siden blev alt landsbyens vand hentet fra dette vandhul. Det blev båret på hovedet i store kar og brugt til alt lige fra madlavning til drikkevand. Nu er der blevet gravet en brønd midt i landsbyen og det har hjulpet på både transporten og hygiejnen. Når børnene er spæde får de distilleret vand, som købes på poser til 30 øre pr. liter. Men på et tidspunkt skal de lærer at drikke landsbyens vand og det giver dem diarre, som varer indtil deres krop har vænnet sig til bakterierne eller de dør af dehydrering. Samme effekt har det på en voksen dansk mand, men her er heldigvis hjælp at hente fra de medbragte antibiotika. 20. december Hele landet går i stå, når Ghanas fodboldlandshold The Black Stars går på banen og alle fester, når de besejrer ærkerivalerne fra nabolandet Elfenbenskysten i African Cup of Nations. I 2010 nåede The Black Stars hele vejen til kvartfinalen i WM og alle sad klistret til den lille s/h skærm drevet af landsbyens eneste generator på sygeklinikken. Dzogadze har sit eget fodboldhold, der spiller mod de omkringliggende landsbyer på deres hjemmelavede fodboldbane og på stranden øves tricks i den kølige aftenluft.

9 21. december Ghana har et rigt dyreliv. Hvis man tager op nordpå til Mole National Park kan man tage på safari på savannen. Man går rundt med en afrikansk guide og ser både antiloper og krokodiller. Pludselig rasler det i krattet og ud kommer en stor elefant. Tempoet er dovent, men når det virkelig gælder, kan den store elefant nå op på 40 km/t. Ved hotellet hærger vilde aber og en dame er uheldig nok til at få stjålet sin håndtaske af en nysgerrig abe på jagt efter noget spiseligt. Nede sydpå langs kysten kommer havskildpadderne i land for at lægge deres æg og man kan være heldig at se dem i morgengryet. Æggene er en stor delikatesse blandt de lokale, der mener, at de giver en god potens. Skildpadderne og deres æg er fredet og der gøres hvad der kan for at bevare dem. 22. december Den britiske kolonimagt indførte skolesystemet i Ghana og undervisningen indebærer stadig udenadslære, skoleuniformer og spanskrør. Trommer signalerer skoledagens start og eleverne samles på rækker i solen mens lærerne sidder i skyggen under træet. Kvaliteten af undervisningen er svingende og tager ofte udgangs punkt i forældede bøger importeret fra Europa. Så det er fantastisk at overskuddet fra DR's ulandskalender i år går til at bygge skoler i Ghana (www.dr.dk/uland). I skolen lærer børnene også at H.I.V is real og resultatet ses på denne planche.

10 23. december I Dzogadze vokser børnene op med trommer omkring sig og selv 6-årige drenge spiller komplicerede rytmer på de håndlavede trommer. Ledzi's far har privilegiet at kunne velsigne trommeslagere, så alt hvad de fremover spiller vil lyde godt. Ritualet indeholder palmesprut og et par Cedis. Bedøm selv resultatet på BvD's trommeslager. (se videoen på 24. december Glædelig jul til jer alle fra os i Babylove & the van Dangos og i landsbyen Dzogadze. Tak fordi I har fulgt med i vores julekalender. Dette var blot begyndelsen. Snart går det for alvor løs med Babylove Boogaloo Bash. Vi glæder os til en fantastisk aften den 17. januar på Global, hvor vi i fællesskab samler penge ind til at kunne bygge toiletter i Dzogadze.

Martin i Ghana L r a--- ervejledning

Martin i Ghana L r a--- ervejledning Martin i Ghana L a - rervejledning Indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen 8 Landsbyen Sankt Gabriel 10 Martin besøger en høvding 12 Zogg en lille klinik på landet 14 På marked

Læs mere

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Børnenes U-landskalender 2012 Elevbog 1 Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Ghana af Charlotte Blay 4 Kapitel 1 5 Det er ikke så længe siden, de fik en skole

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO Vidste du at Ghana er verdens næststørste producent af kakaobønner? Danmark købte og sendte slaver fra Guldkysten (i dag Ghana) over Atlanten til Dansk Vestindien? For at forbrænde en chokoladebar skal

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

12 hverdagsfortællinger

12 hverdagsfortællinger inter 12 hverdagsfortællinger KOLDING KOMMUNE Forord I denne pjece finder du 12 såkaldte hverdagsfortællinger til inspiration for tilbudsgiverne i forbindelse med Kolding Kommunes udbud af nyt plejecenter

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1 Bilag OBS! Gennem alle transskriberingerne er interviewer benævnt som Int., og alle interviewpersoner er benævnt ved fornavn. Bilag 1 - Enkeltinterview med Teresa fra Lemvig 17 år gammel, en storebror

Læs mere

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN Dejlige Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN TIL NEMANDA fiessi bók er eign skólans flíns og flú hefur hana a láni. Bækur eru d rar og flví mikilvægt a fari sé vel me flær. Gættu fless vel a skrifa ekki í flessa bók.

Læs mere

Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin

Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin Fra vores svalegang kan man høre floden bruse nede i dalen. Rismarkerne står nu i fuldt flor, og det er snart høsttid. Da vi ankom til Vietnam, var markerne

Læs mere

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem 1 Musicalen Sort/hvid og alt derimellem 1 2 1. Akt Sang: Åbningsnummer Scene 1 Scenen er delt i to. I KS står et symfoniorkester (bl.a Susanne, Laura og Ida) og i DS står et rockband (Linda, Mette, Marianne

Læs mere

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET Glædelig jul FRA FAMILIEN NEBEL I HOLSTEBRO BRYLLUP EN FANTASTISK DAG, AT TÆNKE TILBAGE PÅ NYT HUS ANNA ANCHERS VEJ 138 I HOLSTEBRO INGEN KRÆFT VI HAR MEGET AT TAKKE GUD FOR JULEKORTET Kære familie og

Læs mere

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47 Alle børn har ret til uddannelse. IBIS er med til at sikre, at alle børn i verden kommer i skole. Når du læser historierne i LæseRaketten, er du med til at sætte fokus på børns ret til skolegang. LÆSERAKETTEN

Læs mere

Forberedelseshåndbog - inden du rejser ud

Forberedelseshåndbog - inden du rejser ud Indholdsfortegnelse 3 Kære frivillig 4 Om Projects Abroad 4 Projects Abroad Frivillige: et led i den store kæde 5 At være volontør i et udviklingsland 5 Hvad vil det sige at være volontør? 6 Mere end bare

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

Bilag 3. Følgende bilag indeholder feltnoter, som blev nedskrevet individuelt af alle gruppemedlemmer efter ethvert feltarbejde.

Bilag 3. Følgende bilag indeholder feltnoter, som blev nedskrevet individuelt af alle gruppemedlemmer efter ethvert feltarbejde. Bilag 3 Følgende bilag indeholder feltnoter, som blev nedskrevet individuelt af alle gruppemedlemmer efter ethvert feltarbejde. Feltnoter for Julie Bergdal Kolath: Feltnoter for mandag d. 07.04.14: Københavns

Læs mere

De grønne stjerneskud

De grønne stjerneskud De grønne stjerneskud Af Lars Lindegaard Thorsen Ud på nye eventyr. Lars Knudsen.November 2008. Side 2. Den rejsende anlægsgartner. Jesper Birkely. December 2008. Side 6. Anlægsgartnere er legende børn.

Læs mere

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder Aktivitetshæfte indsamling kulturmøde rettigheder Hvem er med i U-TURN UGANDA udvalget? Jeanet Flørnæss Fischer, formand Tine Lykke Stenum, sekretær Thomas Heie Nielsen, fotograf Bettina Alveen Line Bram

Læs mere

BØRN PÅ FLUGT ØRN HAR ALTID RET NÅR VERDEN STINKER? KRIG BEDSTEVENNER RETTIGHEDER JORDSKÆLV MYANMAR: BØRNEARBEJDE TJEK DINE HVOR GÅR DU HEN

BØRN PÅ FLUGT ØRN HAR ALTID RET NÅR VERDEN STINKER? KRIG BEDSTEVENNER RETTIGHEDER JORDSKÆLV MYANMAR: BØRNEARBEJDE TJEK DINE HVOR GÅR DU HEN ØRN HAR ALTID RET HVOR GÅR DU HEN NÅR VERDEN STINKER? MYANMAR: BØRN PÅ FLUGT KRIG BØRNEARBEJDE JUSTIN BIEBER BEDSTEVENNER JORDSKÆLV TJEK DINE RETTIGHEDER BØRN HAR ALTID RET 1 4 Børn INDHOLD PÅ FLUGT FRA

Læs mere

Er du sikker i din tro Af Peter Madsen

Er du sikker i din tro Af Peter Madsen 1 Er du sikker i din tro Af Peter Madsen Palma Forlaget 2 Indhold Indledning 1. Ung og usikker 2. Det er synd for danskerne 3. Vigtigt at vide 4. Blodet vidner 5. Enten eller 6. New Age 7. En mægtig virkende

Læs mere

Konfirmandmateriale Forberedelse til Konf. træf 2014 N o v e m b e r 2 0 1 3

Konfirmandmateriale Forberedelse til Konf. træf 2014 N o v e m b e r 2 0 1 3 K o n f i r m a n d t r æ f f o r d i n e k o n f i r m a n d e r! Konfirmandmateriale Forberedelse til Konf. træf 2014 N o v e m b e r 2 0 1 3 Konfirmandtræf anno 2014 den gode ånd, fællesskab og Helligånden

Læs mere

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen 4 4 I denne bog kan du læse om nogle af de forskellige måder, man kan være dreng, pige, få venner, være venner, få kærester, være kærester, slå op og være forældre til teenagere. Samtidig kan du læse en

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

SPAGETTI- GUDS- TJENESTE

SPAGETTI- GUDS- TJENESTE SPAGETTI- GUDS- TJENESTE et møde med kirken og Gud i børnehøjde 1 SPAGETTIGUDSTJENESTE et møde med kirken og Gud i børnehøjde Forord (DFS) ønsker at inspirere til, at Danmarks børn møder Bibelens Gud og

Læs mere