517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,"

Transkript

1 MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 517millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis Europa fordoblede brugen af fjernvarme til % og samtidig øgede andelen af vedvarende energikilder amerikanere bruger den samme mængde energi og CO2 i deres hjem, som Danfoss Turbocorkompressorer sparer i erhvervsbygninger verden over. Langt under 1 % af alle erhvervsbygninger er dækket i dag. 40% energi spares der typisk, når frekvensomformere fra Danfoss styrer ventilatorer og pumper i erhvervsbygninger. Det tager typisk 1-2 år at betale investeringen tilbage.

2 Pluk de lavthængende frugter Energieffektivitet sparer penge og CO2 i dag Verden står over for omfattende klimaudfordringer kombineret med et hurtigt voksende energiforbrug, begrænsede ressourcer og stigende energipriser. Danfoss løsninger inden for klima og energieffektivitet kan hjælpe med at tage hånd om disse udfordringer. Det globale behov for energi vil stige med mere end en tredjedel frem til Men det er muligt at gøre noget her og nu ved at fokusere på energieffektivitet og de velafprøvede teknologier, som sparer energi og omkostninger. Det er den hurtigste og billigste måde at komme videre på. Energieffektivitet har et enormt potentiale, som vil sætte gang i vores økonomi på kort sigt og på længere sigt gøre det muligt for os at få råd til vedvarende energikilder. Med energieffektivitet har vi det bedst mulige grundlag for at tage hånd om klima- og energiudfordringerne og gøre det moderne liv muligt i årene fremover. Klima- og energiløsninger gør det moderne liv muligt

3 Oliefri kompressorer: Sparer samme mængde energi og CO2, som amerikanere bruger Danfoss Turbocor-kompressor er den første oliefri kompressor med variabel hastighed, der giver store energibesparelser i indendørs varme-, ventilationsog airconditionanlæg (HVAC). Investeringen er typisk betalt tilbage efter 1-3 år, afhængig af anvendelsesområdet. I dag spares der 1,5 millioner tons CO2 hvert år år ved hjælp af de Turbocor-kompressorer, der er installeret i erhvervsbygninger verden over. Det svarer til, hvad amerikanere årligt anvender af energi og CO2 i deres enfamilieshuse. Men langt under 1 % af alle erhvervsbygninger har installeret systemer, der anvender denne type kompressor i dag. Alene i USA ville der årligt kunne spares omkring 950 millioner tons CO2, hvis alle erhvervsbygninger fik installeret klimasystemer med oliefri kompressorer med variabel hastighed. Det svarer til den samme mængde energi og CO2, som 213 millioner amerikanere årligt bruger i deres enfamilieshuse. En stor bygning i Hollywood, NoHo III Office, er blevet tildelt den højest mulige rating for energieffektivitet med hjælp fra Danfoss Turbocor-kompressorer. Kompressorerne var % mere effektive end andre oplagte kompressorer, som kunden sammenlignede med. Elektronisk motorkontrol: Sparer CO2 -udledningen fra 19 millioner biler Frekvensomformere regulerer elektriske motorer i eksempelvis indendørs varme-, ventilations- og airconditionanlæg (HVAC) og i industrielle kraner og transportbånd såvel som offentlige vandforsyningsanlæg. Regulering via strømforsyningen betyder, at motorerne kører med præcis den hastighed, der er nødvendig for at opnå den ønskede effekt, og typisk falder energiforbruget med %, afhængig af anvendelsesområdet. Globalt er der installeret 4 millioner frekvensomformere fra Danfoss, og sammenlagt sparer de 37 millioner tons CO2 hvert år. Det svarer til CO2- udledningen fra mere end 19 millioner biler i Europa. Alligevel spilder % af nye industrielle elektriske motorer energi, fordi de ikke er blevet udstyret med frekvensomformere, som kontrollerer deres energiforbrug. Tallet er endnu højere, når det gælder elektriske motorer, der allerede er installeret. Den irske lufthavn Belfast International Airport har installeret energieffektive frekvensomformere på 28 ventilatorer og sparer nu årligt euro og 500 tons CO2.

4 Fjernenergi: Kan spare et års produktion fra alle vindmøller i verden Fjernvarme og -køling er infrastrukturer til at distribuere varme og køling til bygninger i byer. I disse infrastrukturer kan alle former for energikilder udnyttes, herunder også vedvarende energikilder. Fjernvarme kan endda indvinde og udnytte overskudsvarme fra elproduktion, også kaldet kraftvarme. I dag går mere end 60 % af energien produceret på kraftværker til spilde. Det kan nemt undgås med kraftvarme. Men kun 8 % af den eksisterende elektricitetskapacitet verden over kommer fra kraftvarmeværker. En stigning til bare 14 % ville generere energibesparelser, som svarer til et års produktion fra alle verdens vindmøller. Danfoss leverer både komplette systemer til at overføre varme og udnytte varmt vand i bygninger f.eks. fjernvarmestationer og nøglekomponenter såsom varmevekslere og regulatorer. Disse systemer og komponenter fører typisk til besparelser på % af energiforbruget i fjernvarmenetværket og hos slutbrugeren i de tilsluttede bygninger. Beijing Heating Power Group har sparet 37 % på energiforbruget i sine Niujie boligblokke, der ligger i centrum af Beijing. For beboerne betyder det, at det er blevet let at opretholde en indendørstemperatur på 18 C samtidig med, at de sparer omkring 13 % på deres varmeregning. Resultatet er opnået ved hjælp af en fjernvarmeløsning fra Danfoss. Elektroniske termostater: Reducerer energiforbruget med % Elektroniske radiatortermostater giver private forbrugere mulighed for systematisk at regulere rumtemperaturen i deres hjem. Undersøgelser har vist, at en privat husstand kan spare mindst % af det årlige energiforbrug, hvis alle manuelle radiatortermostater ældre end 15 år bliver erstattet med nye elektroniske living by Danfoss termostater. Tilbagebetalingstiden er mindre end 3 år alt efter bygningens energikilde, og den gennemsnitlige husholdning skal typisk investere euro. I dag bruger færre end 2 % af alle private husstande i Vesteuropa elektroniske termostater. Omkring 11 millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis disse hjem udskiftede gamle manuelle termostater med elektroniske. Det ville svare til den årlige CO2-udledning fra over 5,8 millioner biler i Europa. Elektroniske termostater er endnu mindre udbredt i andre dele af verden, så det globale potentiale er stort. En familie i Solbjerg, tæt ved Aarhus, udskiftede husets gamle termostater med nye elektroniske fra Danfoss. Efter et halvt år viste det sig, at resultatet var bedre end forventet: Husstandens energiforbrug blev reduceret med 28 %. Desuden er indendørsklimaet blevet forbedret, og familien behøver ikke længere regulere radiatorerne for at opretholde en jævn temperatur indendørs.

5 Naturlige kølemidler: Kan spare samme mængde CO2, som Peru udleder årligt Supermarkeder kan reducere CO2-ækvivalente udledninger fra kølesystemerne med 60 % ved at erstatte syntetiske kølemidler med det naturlige CO2. Syntetiske kølemidler som HCFC er og HFC er har et globalt opvarmningspotentiale, der er gange højere end CO2, og på grund af utætheder i kølesystemerne slipper de ud i atmosfæren. I dag er det færre end 1 % af verdens supermarkeder, der bruger naturlige kølemidler. Hvis supermarkederne skiftede fra syntetiske til naturlige kølemidler såsom CO2, ville der årligt kunne undgås mindst 50 millioner tons CO2- ækvivalent. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra Peru eller Norge. Danfoss er førende på markedet med løsninger, der gør det muligt at erstatte syntetiske kølemidler med naturligt CO2. Den engelske supermarkedskæde Sainsbury s har brugt Danfoss produkter og serviceydelser til at omlægge kølesystemerne til CO2 i mere end 100 forretninger. Siden omlægningen blev påbegyndt i 2010, er der sparet tons CO2. Sainsbury s mål er at erstatte F-gasserne i alle sine 800 forretninger og dermed reducere den samlede CO2-udledning med en tredjedel. Køling af mad: Sparer 20 % af energiforbruget Effektiv styring af kølingen i supermarkeder sikrer, at energiforbruget automatisk tilpasses det aktuelle behov og ikke går til spilde. Danfoss styresystem ADAP-KOOL fører typisk til energibesparelser på omkring 20 % i butikkerne. Investeringen tjener sig hjem efter 1-2 år. I dag har supermarkeder verden over indført effektiv styring af deres køling, hvilket sparer 6 millioner tons CO2 om året. Men det er stadig under halvdelen af alle moderne supermarkeder, der har indført denne form for styring. Hvis samtlige moderne supermarkeder verden over optimerede deres kølesystemer energieffektivt, ville der kunne spares omkring 16 millioner tons CO2 om året. Det svarer til CO2-udledningen fra mere end 8 millioner biler i Europa. 55 butikker i den slovenske supermarkedskæde Tûs har mindsket energiforbruget med i gennemsnit 17 %, efter at butikkerne har fået installeret Danfoss ADAP-KOOL -system. Det har resulteret i besparelser på euro per år.

6 I kernen af klima og energi Danfoss er globalt førende inden for energieffektive løsninger, der sparer energi og omkostninger og samtidig reducerer CO2- udledninger. Virksomhedens brede sortiment af produkter og serviceydelser bliver anvendt til blandt andet køling af mad, aircondition, opvarmning af bygninger, hastighedsregulering af elmotorer og fremdrift af mobilt udstyr. Virksomheden er også aktiv inden for sol- og vindenergiområdet samt udviklingen af infrastrukturer til fjernvarme og -køling i byer. Danfoss har siden sin grundlæggelse i 1933 baseret sit arbejde på respekt for naturens ressourcer. Logikken bag de første produkter fra Danfoss var netop at udnytte energi og minimere spild bedst muligt. I dag går energieffektivitet stadig som en rød tråd gennem Danfoss sortiment af produkter og serviceydelser. Koncernen beskæftiger cirka medarbejdere og sælger sine produkter i mere end 100 lande verden over. Scan denne kode for at se, hvilke kilder der ligger bag beregningerne. Kontakt os, hvis du ønsker flere oplysninger om klima- og energiløsninger: Danfoss A/S DK-6430 Nordborg Denmark Phone.: Fax: DKCF.PB.01.A1.01 CF-C

Spar energi og CO 2 i dag Løsningerne er klar! 40% energi spares der typisk, 517 mil ioner tons CO2 kunne spares hvert år, 250.000

Spar energi og CO 2 i dag Løsningerne er klar! 40% energi spares der typisk, 517 mil ioner tons CO2 kunne spares hvert år, 250.000 MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 40% energi spares der typisk, når frekvensomformere fra Danfoss styrer ventilatorer og pumper i erhvervsbygninger. 517 millioner

Læs mere

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser Danfoss varmepumper Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag 20+ år med energibesparelser Med en forventet levetid på mere end 20 år sikrer en investering i en Danfoss varmepumpe

Læs mere

Årsrapport Danfoss klar til fremtiden

Årsrapport Danfoss klar til fremtiden Årsrapport Danfoss klar til fremtiden www.danfoss.com www.danfoss.com Danfoss kort fortalt Danfoss er en verdensførende leverandør af teknologier, der imødekommer det stigende behov for fødevareforsyning,

Læs mere

Sæt fokus på. energispareindsatsen

Sæt fokus på. energispareindsatsen Sæt fokus på energispareindsatsen Sæt fokus på energispareindsatsen CO 2 -udledningen skal mindskes, hvis klodens klimaproblemer skal løses. Hvis vi i Danmark desuden skal nå vores energi- og klimamål,

Læs mere

Vind som varmelever andør

Vind som varmelever andør Vind som varmelever andør Udgivet af Vindmølleindustrien Januar 2005 Redaktion: Claus Bøjle Møller og Rosa Klitgaard Andersen Grafik & Layout: Katrine Sandstrøm Vindmølleindustrien Vester Voldgade 106

Læs mere

Intelligent energiforbrug

Intelligent energiforbrug DI Sådan > SÅDAN Intelligent energiforbrug En vejledning fra DI ITEK > SÅDAN DI 1787 København V Tlf. 3377 3347 itek@di.dk itek.di.dk Udgivet af DI Redaktion: Carl Thørner Tryk: Kailow Graphic Forsidefoto:

Læs mere

Energy Services. Grøn varme til fast pris

Energy Services. Grøn varme til fast pris Energy Services Grøn varme til fast pris Indhold Indhold 2 Introduktion 3 Energy Services 4 Varmepumpens teknologi 8 Kunde hos Energy Services 10 Økonomi 12 Klargøring til installation 14 Bliv kunde 16

Læs mere

Energy Services. Demonstrationsprojekt: VE-baseret varme i en hel by

Energy Services. Demonstrationsprojekt: VE-baseret varme i en hel by Energy Services Demonstrationsprojekt: VE-baseret varme i en hel by Et samarbejde mellem Insero Energy, Brædstrup Fjernvarme, Exergi Partners, Energy Services og Niras, med støtte fra Energistyrelsen.

Læs mere

ENERGIØKONOMI. Udvikling i energisektoren. - Guide til virksomheders energiforbrug November 2006

ENERGIØKONOMI. Udvikling i energisektoren. - Guide til virksomheders energiforbrug November 2006 ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE ENERGIØKONOMI - Guide til virksomheders energiforbrug November 2006 Energirådgivning sparer virksomheden for penge Når installatøren eller

Læs mere

Fakta om Danfoss. Danfoss Koncernen

Fakta om Danfoss. Danfoss Koncernen Fakta om Danfoss Danfoss Koncernen Danfoss A/S er en international koncern, der er førende inden for forskning, udvikling og produktion af mekaniske og elektroniske komponenter og systemløsninger. Vore

Læs mere

Solvarme er grøn økonomi

Solvarme er grøn økonomi Forbrugermagasin 2012 - solvarme TEKST: Trine Møller Pedersen / FOTO: COLOURBOX X X Solvarme er grøn økonomi INDHOLD Kom godt i gang med energirenovering side 3 Få gode råd til at tage de første skridt,

Læs mere

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010 2010 Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT Bygge & Energi Projekt 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Teori...

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig

Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig Solvarme Solvarme Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig 2 Solvarme Naturens egen varmekilde Et godt supplement til en bæredygtig energiløsning Hvis ikke der skal ske uoprettelige skader på verdens

Læs mere

Energibesparelser i erhvervslivet

Energibesparelser i erhvervslivet Energibesparelser i erhvervslivet - Ud over rampen Oktober 2012 Baggrundsnotat til IDAs Klimaplan 2050 2 Indhold Forord... 3 Potentialerne for energibesparelser... 4 Energieksperter vurderer potentialerne...

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Hurtig omstilling til vedvarende energi. Hurtig omstilling til vedvarende energi 1

Hurtig omstilling til vedvarende energi. Hurtig omstilling til vedvarende energi 1 Hurtig omstilling til vedvarende energi Hurtig omstilling til vedvarende energi 1 VedvarendeEnergi VedvarendeEnergi er en miljøorganisation, der arbejder for at bremse klimaforandringerne. Vi mener, at

Læs mere

1 Vores energi VORES ENERGI REGERINGEN NOVEMBER 2011

1 Vores energi VORES ENERGI REGERINGEN NOVEMBER 2011 1 Vores energi VORES ENERGI 1 REGERINGEN NOVEMBER 2011 2 1 Vores energi 1 Vores energi Klodens svindende ressourcer og den stigende globale efterspørgsel efter energi presser priserne på de fossile brændsler

Læs mere

Regeringsgrundlaget og realismen

Regeringsgrundlaget og realismen Politiken 02.11.2011 Regeringsgrundlaget og realismen Det, der for alvor vil betyde noget i klimakampen, er, hvornår vi udvikler en energi, der er billigere end fossil energi. Af Bjørn Lomborg DANMARK

Læs mere

BÆREDYGTIG ENERGI TEMA. Partnerskaber skaber vækst med afsæt i grøn omstilling LILLE INVESTERING, STOR BESPARELSE VED ENERGISTYRING S06

BÆREDYGTIG ENERGI TEMA. Partnerskaber skaber vækst med afsæt i grøn omstilling LILLE INVESTERING, STOR BESPARELSE VED ENERGISTYRING S06 LILLE INVESTERING, STOR BESPARELSE VED ENERGISTYRING S06 CERTIFICERING AF BÆREDYGTIGHED FREMTIDSSIKRER NYBYGGERI S12 REGION HOVEDSTADEN BLIVER GRØN S16 BORNHOLM ER TEST-Ø FOR HELE EUROPA S20 PRODUCERET

Læs mere

Handlingsplan for grøn it i Danmark

Handlingsplan for grøn it i Danmark Handlingsplan for grøn it i Danmark Handlingsplan for grøn it i Danmark Udgivet af: IT- og Telestyrelsen IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Telefon: 3545 0000 Fax: 3545 0010 Publikationen

Læs mere

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke. 12 Spar strøm ved tøjvask og i badeværelset spar på strømmen råd 12 I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

Læs mere

Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse

Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse En samlet energiog indeklimaløsning Mens energiomkostningerne i vores boliger fortsætter med at stige, så øges forventningerne til

Læs mere

Bæredygtig forsyning i Aalborg

Bæredygtig forsyning i Aalborg Bæredygtig forsyning i Aalborg 1 Bæredygtig forsyning i Aalborg Forsidefoto: Ajs Smed Nielsen Oplag: 2. eksemplarer Papir: Profi silk 115 gr. Omslag: Profi silk 2 gr. Svanemærket papir Grafisk udarbejdelse:

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Danfoss Varmepumper. Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet

Danfoss Varmepumper. Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Varmepumper Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet DANFOSS HEAT PUMPS 1 2 God for din pengepung

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

Store forandringer starter i det små

Store forandringer starter i det små FOA: Teknik- og Servicesektor F O A F A G O G A R B E J D E Store forandringer starter i det små Vi er startet vil du være med? Gør en indsats for vores klima! Klimaet berører os alle Teknik- og Servicesektoren

Læs mere

Gladsaxe nedsætter CO 2 -udledning. CO2-handlingsplan 2010-2020. gladsaxe.dk. Gladsaxe Kommune Forsyningsafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg

Gladsaxe nedsætter CO 2 -udledning. CO2-handlingsplan 2010-2020. gladsaxe.dk. Gladsaxe Kommune Forsyningsafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg gladsaxe.dk Gladsaxe nedsætter CO 2 -udledning Gladsaxe Kommune Forsyningsafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg gladsaxe.dk/klima E-mail: klima@gladsaxe.dk CO2-handlingsplan 2010-2020 GLADSAXE KOMMUNE By-

Læs mere

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre Varmen på rette sted sådan gør du din varmeregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Faktuelle oplysninger og inspiration til Varmen på rette

Læs mere