Tysk feltartilleri. 1. Afdeling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tysk feltartilleri. 1. Afdeling"

Transkript

1 Tysk feltartilleri Som ved de foregående omtaler af mine tyske krigsspilsenheder, så er der også her tale om enheder, der i deres grundform er tænkt at skulle repræsentere dele af 9. SS-Panserdivision "Hohenstaufen". Artilleriregimentet i en tysk panserdivision (1944) bestod af: Regimentsstab 1. Afdeling (selvkørende) med stabsbatteri, to batterier á seks stk. 10,5 let felthaubits (Wespe) samt et batteri á seks stk. 15 cm tung felthaubits (Hummel). Batterierne var nummereret 1 til Afdeling med stabsbatteri og tre batterier á seks stk. 10,5 let felthaubits. Batterierne var nummereret 4 til Afdeling med stabsbatteri, tre batterier á fire stk. 15 cm tung felthaubits samt et batteri á fire stk. 10 cm kanon). Batterierne var nummereret 7 til 10. Jeg har ikke tilstræbt at opstille afdelingen på fuld styrke. Der er sjældent behov for at have alle disse figurer, pjecer og køretøjer med i spil. Ofte er artilleriet alene repræsenteret ved føringselementer og/eller artilleriobservatører, så på mange måder er det næsten "spild af tid" at artilleriafdelinger. På den anden side, så er det svært at modstå fristelsen til at lave såvel materiel som figurer, da de gør sig så godt ud fra et model- og samlersynspunkt. Hovedparten af mine tyske enheder stammer fra slutningen af 1980'erne. På det tidspunkt havde Command Decision reglerne endnu ikke vundet indpas. Det regelsæt fra Anden Verdenskrig, som jeg kendte til, var Planspillet (en dansk oversættelse af et tysk regelsæt), som blev anvendt ved to meget store krigsspil i Chakoten - i 1970 (Normandiet) og 1972 (Arnhem). Disse to spil lagde grunden til min interesse for krigsspil - og ikke mindst figurer mv. - fra denne periode. Med andre ord - Allerede der gik det galt! Mine tyske enheder blev så opbygget ud fra de organisationsforslag, som var indeholdt i reglerne. Enhederne er så siden tilpasset Command Decision reglernes måde at afspejle organisation mv. 1. Afdeling Som nævnt er 1. Afdeling selvkørende - det vil sige, at den er udrustet med pjecer, der fremføres ved egen kraft. Den er meget mere mobil end traditionelt feltartilleri og kan herved hurtigt gå i stilling og ikke mindst skifte stilling, når det er påkrævet. Skydeteknisk er der ikke forskel på en selvkørende og en trukket afdeling. 1. og 2. Batteri er udrustet med 10,5 cm Leichte Feldhaubitze 18/2 auf Fahrgestell Panzerkampfwagen II (Sf) kaldet Wespe (= hveps), mens 3. Batteri er udrustet med 15 cm Schwere Panzerhaubitze auf Fahrgestell Panzerkampfwagen III/IV (Sf) kaldet Hummel (= humlebi). Wespe blev fremstillet som byggesæt af Esci. Modellen er stort set samlet, som fabrikken forestillede sig. Kun enkelte, og fra et praktisk synspunkt unødvendige dele, er udeladt.

2 Figurerne, som bemander pjecerne er også fra Esci - fra det Nebelwerfer sæt, som har leveret så mange anvendelige figurer til mine øvrige køretøjer. Ideerne med bogstaverne på siden af pjecerne er dels at vise den metode, som man brugte til at vise pjecens betegnelse inden for batteriet dels en praktisk måde for mig at skelne mellem de enkelte pjecer. Ifølge det tyske fonetiske alfabet, står bogstaverne for: A - Anton B - Berta (pjecen er ikke vist på billederne) C - Cäsar Hummel blev ligeledes fremstillet af Esci; også denne model er stort set som tænkt fra fabrikkens side. Figurerne er denne gang fra Airfix. Oprindelig fra de RAF brandmænd fra Emergency sættet, udrustet med strålerør. Nye hoveder og hænder gjorde dem dog anvendelige som tyske artillerister. De røde og hvide/sorte og hvide stokke, som netop anes over udstødningen, bruges blandt andet til afstandsmarkering, når batteriet går i stilling. (Nej, de kan dog ikke tages af modellen!)

3 Afdelingens observationselement består af en Panzerbefehlswagen III (udrustet med en 5 cm kanon. Ifølge organisationsplanen burde det have været en Artillerie-Panzerbeobachtungswagen III (udrustet med et let maskingevær og en attrapkanon. Det var svært for divisionen at få leveret køretøjer af begge typer, men af forskellige oplysninger om divisionens materiel fremgår, at man på tidspunkter havde eksemplarer af kommandoudgaven og som jeg husker det fra Kilde 1, så havde netop artilleriregimentet et par Panzerbefehlswagen III. Modellen og kampvognskommandøren er fra Esci; antennerne er egen tilvirkning. 2. Afdeling (-) Her har jeg kun pjecer til opstilling af 4. og 5. Batteri. Pjecen er 10,5 cm Leichte Feldhaubitze 18/2. Kanonbesætningerne er endnu ikke "brikket" til Command Decision. Modellen er en konvertering af Skytrex modellen af en let felthaubits 18 (metal), som har fået et kanonrør fra Esci's Wespe sæt. Grunden til denne finesse er, at Skytrex modellens kanonrør ikke har nogen mundingsbremse; den er således mere egnet til den tidlige periode af krigen. Da jeg gerne vil vise enheder fra den senere del af krigen, så det nødvendigt med en mundingsbremse - og Esci-løsningen var måske ikke billig, så dog nem.

4 Da jeg lavede modellerne var Skytrex det eneste firma, jeg kendte, der lavede en model af pjecen, så der var ikke så meget at vælge mellem. I dag er situationen meget anderledes og det er muligt at skaffe sig pjecen i alle tænkelige varianter. Jeg lavede modellen så splitsvansen kunne arbejde - en smule skrøbeligt til krigsspilsbrug, men den har dog overlevet endnu. Og så er det lidt smart, at benene kan være enten i skudstilling eller transportstilling! Kanontraktoren er fra Airfix 88mm Gun & Tractor sættet. Det sammenfoldede ruf er fra en Roco udgave af samme køretøj. Da jeg samlede køretøjerne var det meningen at transportere kanonbesætningerne på køretøjet. For at skabe plads hertil udelod jeg de tværgående sæder og den oprindelig fem mand store besætning kunne således let placeres i køretøjet. Figurerne er også fra Airfix - fra SdKfz 234/4 sættet. Dette ellers håbløse sæt udmærker sig dog ved, at det indeholder tre uhyre anvendelige figurer - figurer, som man næsten ikke kan have for mange af! 3. Afdeling (-) Også her er der kun pjecer fra 7. og 8. Batteri. Pjecerne er 15 cm Schwere Felthaubitze 18.

5 Modellerne er leveret af Skytrex (metal). Ud fra den medfølgende instruktion kunne man vælge at lave modellen i skudstilling eller under transport. Det var lidt for "tamt" og ved hjælp af to små søm, som jeg borede gennem svansbenene, blev de gjort bevægelige. Hjulene er også bevægelige - et andet punkt, som jeg den gang lagde vægt på. Nu kan pjecen således let være enten i stilling eller under transport. Fikst, ikke! Pjecen er blev også udrustet med sigtemidler (fra et Esci Hummel sæt), hvilket klart mangler fra Skytrex' side. Stokkene på siden af svansen tjener samme formål som anført ved biledet af min Hummel. Som i 2. Afdeling trækkes pjecerne i 3. Afdeling også Airfix udgaven af SdKfz 7 kanontraktoren.

6 Stabsbatterierne: Følgende figurer kan eksempelvis repræsentere afdelingschefer: Figurerne er fra Esci's SdKfz 251 sæt - det er konverteringer af samme figurtype; fra starten ligner den mest figur 3. Eksempelvise observationsofficerer: Figur 1 er fra Nitto (har fået nye hænder, da de oprindelige kun var "klumper". Figur 2 og 3 er fra Esci - fra Nebelwerfer sættet (2) og fra WWII German Guns sættet. Afdelingstroppene (min ide om spillemæssigt at kombinere en kommando- og en forsyningsdeling) kan bestå af disse figurer. Figurerne er fra Esci's Nebelwerfer sæt. Figurerne til venstre på brikkerne (set forfra) har fået nye hoveder (med hovedtelefoner).

7 Oprindeligt var de kanonkommandører på de selvkørende pjecer, men senere blev det tilstrækkeligt at vise besætningerne med to figurer. Herved d'herrer kunne overgå til anden tjeneste. Når de er brug for det, så kan eksempelvis følgende køretøjer indgå i stabsbatterierne: Schwimmwagen (Nitto), (Eidai) og Kettenkrad (Hasegawa). Kettenkrad'en kan bruges som transportmiddel til observationsofficererne eller afdelingstroppene. For at spare et antal transportmidler kan sidstnævnte dog også transporteres på forsyningslastvognene (en lille tillempning af reglerne). Til løsning af kommunikations- samt transport- og forsyningsopgaver bruger jeg: Opel Blitz Radiovogn (Esci). Opel Blitz lastvogne (Esci) I 1. Afdeling er signalkøretøjet SdKfz 251/18 - Beobachtungspanzerwagen (omtalt i artiklen SdKfz 251 serien). Til sikring af batteriernes stillingsområde kan afdelingerne være udrustet med luftværn.

8 Min model er bygget på en Airfix SdKfz 7 kanontraktor. Den pansrede overbygning er lavet af plastikplade - inspireret af en artikel i et gammelt Airfix magasin. Sidefjællene stammer fra en Roco model af et tilsvarende upansret køretøj. Luftværnskanonen er fra Esci's WWII German Guns sæt. Figurerne har en fortid som kørere i Airfix Scammel Tank Transporter sæt, kombineret med hoveder fra Esci figurer. Som det fremgår af markeringen på skjoldet på kanonen, så har den ved en tidligere lejlighed udmærket sig ved at nedskyde et fjendtligt fly. Ovenstående selvkørende luftværnskanon kan eksempelvis indgå i 1. Afdeling, mens 2. og 3. Afdeling luftsikres af trukne luftværnskanoner. Den måske ikke specielt vellignende luftværnskanon er Roco. For at få den til at ligne originalen en smule

9 mere, har jeg suppleret den med et magasin fra Esci's Wirbelwind sæt. Skytten er en Airfix figur - svarende til besætningen på den selvkørende luftværnskanon. Forsyneren er fra Esci's Nebelwerfer sæt, mens figuren med afstandsmåleren er fra Esci's WWII German Guns sæt. Kanonen trækkes eksempelvis af en Opel Blitz lastvogn. Om mine tyske krigsspilsenheder generelt Mine tyske enheder er meget fleksible i deres organisationsform og figurerne er ikke nødvendigvis på forhånd øremærket til en bestemt funktion. Jeg sammensætter de enheder, der er brug for til et givet spil. Om jeg herved har gjort en dyd ud af, at jeg ikke vil lave alt for mange tyske enheder, eller om jeg indirekte spejler den relative fleksibilitet, der kendetegnede tysk organisation, kan nok diskuteres. Men erfaringen viser en relativ høj udnyttelsesgrad af figurerne. Jeg har heller ikke oplevet det hæmmende, at næsten alle figurer er malet i Waffen-SS uniformer - med lidt fantasi fungerer de glimrende i andre roller. "Lavmålet" var dog nok, da de som Luftwaffe alarmenheder, sammensat af tolke, mekanikere og andet godtfolk blandt jordpersonellet, søgte at dæmme op for den amerikansk offensiv ved Aachen - Stolberg Scenarierne fra Command Decision II reglerne. Da jeg nu har haft figurerne fremme til fotografering, så vil jeg nok snart montere artilleristerne i 2. og 3. Afdeling på de til Command Decision spillet autoriserede fodstykker. Kilder SS-Panzerdivision Hohenstaufen af Herbert Fürbinger, Editions Heimdal, 1984, ISBN X. 2. German Light Field Artillery af Joachim Engelmann, Schiffer Military History, Atglen, PA, 1995, ISBN German Heavy Field Artillery af Joachim Engelmann, Schiffer Military History, Atglen, PA, 1995, ISBN Kilde 2 og 3 er en amerikansk oversættelse af de tilsvarende hæfter fra den tyske Waffenarsenal serie fra Podzun-Pallas-Verlag, Friedberg. Leverandører Esci modellerne fabrikeres ikke længere, men talrige andre firmaer er leveringsdygtige i tilsvarende modeller - i resin og/eller metal. Skytrex er stadig på banen og har både den lette og den tunge felthaubits i deres sortiment. Ligeledes er de til at få fra mange andre firmaer. Sammenlignet med nyere modeller, kan man godt se, at Skytrex' design har mere end 25 år på bagen, men de er stadigt glimrende modeller til krigsspilsbrug. Skytrex har et stort sortiment af gode kanoner fra Anden Verdenskrig - og de stadig er meget hurtige til at levere varen. Katalog: Airfix kanontraktoren - og SdKfz 234/4 panservognen - er igen til at få på det åbne marked. Det er absolut også muligt at anskaffe sig meget mere "sofistikerede" kanonbesætninger end de, jeg nu valgte til mit tyske artilleri. Organisation Skulle jeg mønstre hele min artilleriafdeling på en gang, så ville organisationen være som vist

10 efterfølgende. Det kan lade sig gøre, men så kniber det lidt med samtidig at have "bløde" køretøjer nok til at opstille ret mange andre enheder. Nu er opstilling af krigsspilsenheder jo sjældent et enkeltmandsforehavende, så det er sjældent et problem at opstille enheder sammen med øvrige spillere, som ofte netop er begejstrede for at få deres enheder med i et spil. Så ved fælles hjælp kan enhederne næsten altid kombineres til brug i spil. Afhængig af situationen i spillet kan artilleriafdelingernes organisation udbygges, så hvert batteri får egen chef, batteritrop og forsyningselement. Den viste organisation er således et minimum af det, der er nødvendigt for at vise organisationen til krigsspilsbrug. Ligeledes kan afdelingerne - afhængig af den opgave, de skal løse i spillet - udrustes med yderligere ammunition. Grundlaget for organisationen er hentet i The Thin Grey Line (Bob Mackenzie) og Armies of the Second World War (Frank Chadwick). Artilleriregiment (-) Regimentschef: Chef ("Observatør") Stabsbatteri: Signalkøretøj (Stabsdeling, radio) 1. Artilleriafdeling Afdelingschef: Chef ("Observatør") Stabsbatteri: Afdelingstrop (Kommando- og forsyningsdeling) Signalkøretøj (Stabsdeling, radio) PzBeobWg III (Observationsofficer; egen kommando) 2 cm luftværnskanon (firling) Lastvogn, middeltung Forsyningslastvogn, middeltung (4 x ½ ton ammunition) 1. Batteri: Wespe 2. Batteri: Wespe 3. Batteri: Hummel 2. Artilleriafdeling (-) (Et eventuelt 6. Batteri ville være organiseret som 4. og 5. Batteri) Afdelingschef: Chef ("Observatør")

11 Stabsbatteri: Afdelingstrop (Kommando- og forsyningsdeling Signalkøretøj (Stabsdeling, radio) Observationsofficer (Egen kommando) 2 cm luftværnskanon med besætning Lastvogn, middeltung Forsyningslastvogn, middeltung (4 x ½ ton ammunition) 4. Batteri: 10,5 cm let felthaubits med besætning (db) Kanontraktor 5. Batteri: 10,5 cm let felthaubits med besætning (db) Kanontraktor 3. Artilleriafdeling (-) (Et eventuelt 9. og 10. Batteri ville være organiseret som 7. og 8. Batteri Batteri dog udrustet med 10 cm Schwere Kanone 18) Afdelingschef: Chef ("Observatør") Stabsbatteri: Afdelingstrop (Kommando- og forsyningsdeling Signalkøretøj (Stabsdeling, radio) Observationsofficer (Egen kommando) 2 cm luftværnskanon med besætning Lastvogn, middeltung Forsyningslastvogn, middeltung (4 x ½ ton ammunition) 7. Batteri: 15 cm tung felthaubits med besætning (db) Kanontraktor 8. Batteri: 15 cm tung felthaubits med besætning (db) Kanontraktor Per Finsted

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

Tyske pansergrenaderer - SS-Panzergrenadier Regiment "H"

Tyske pansergrenaderer - SS-Panzergrenadier Regiment H Tyske pansergrenaderer - SS-Panzergrenadier Regiment "H" Om infanterienhederne i 9. SS-Panzerdivision "Hohenstaufen" Divisionen rådede over to pansergrenaderregimenter - 19. og 20. SS-Panzergrenadier-Regiment

Læs mere

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder Pz Kpfw IV Indledning Mit andet kompagni med tyske kampvogne er udrustet med typen Pz IV. Sådanne kamvogne indgik blandt andet i 2. Bataljon i SS-Panserregiment 9 fra "Hohenstaufen" divisionen. Mine modeller

Læs mere

Tung selvkørende kanon ISU-152

Tung selvkørende kanon ISU-152 Tung selvkørende kanon Lidt om historien En tung selvkørende kanon med en 152 mm haubits så dagens lys første gang i 1943, hvor køretøjer af type SU-152 blandt andet deltog i Slaget ved Kursk. Grundlaget

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Indledning Under forstudierne til det, der senere blev til Chakotens krigsspil i april 2000 - Kampene om Seelow- Højderne - stødte jeg for

Læs mere

Sd Kfz 251 "Hanomag" Her er de så, billederne af de udgaver af SdKfz 251, som indgår i mine tyske krigsspilsenheder.

Sd Kfz 251 Hanomag Her er de så, billederne af de udgaver af SdKfz 251, som indgår i mine tyske krigsspilsenheder. Sd Kfz 251 "Hanomag" Niels Blangsted-Jensen bad mig - til inspiration for en række af sine kommende projekter, som vi forhåbentlig kommer til både at se og høre mere om - at lave en serie billeder af mine

Læs mere

Om den engelske 6-tommers feltkanon

Om den engelske 6-tommers feltkanon Om den engelske 6-tommers feltkanon 1914-1940 Indledning Six-inch Guns, 1916. Tegnet af Fortunino Matania 2). I efterskriften til min artikel QF 4.7-in Field Gun omtales en anden pjece, der - ligeledes

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Ungarsk luftværnsartilleri

Ungarsk luftværnsartilleri Ungarsk luftværnsartilleri Indledning I den ungarske hær indgik følgende luftværnspjecer: Ungarsk typebetegnelse Oprindelsesland Kaliber Bemærkninger 2 cm 33.M Danmark 20 mm L/60 Madsen M1933 4 cm 36.M

Læs mere

Lidt om BT-5 kampvognen

Lidt om BT-5 kampvognen Lidt om BT-5 kampvognen En af fædrene til denne russiske kampvogn er amerikaneren J. Walter Christie. Christie agiterede voldsomt for sine hurtige kampvogne, som kunne bevæge sig såvel med som uden bælter,

Læs mere

Om den engelske 9,2-tommers haubits

Om den engelske 9,2-tommers haubits Om den engelske 9,2-tommers haubits 1914-1940 Indledning Ved Første Verdenskrig besad den engelske hær kun tungt artilleri i begrænset omfang, hovedsageligt af kaliber 6" udviklet som belejringsartilleri

Læs mere

Tysk organisation og uniformering 1914

Tysk organisation og uniformering 1914 Tysk organisation og uniformering 1914 Udmarchen i 1914. Samtidigt postkort tegnet af A. Roloff, gengivet fra hjemmesiden The Great War in a Different Light. Indledning I forbindelse med læsningen af Walter

Læs mere

Operation ZITADELLE-1

Operation ZITADELLE-1 Operation ZITADELLE-1 Indledning Operation ZITADELLE var den sidste større tyske offensiv på Østfronten og skulle lukke den lomme i fronten, som var omkring KURSK. Yderligere skulle russernes mulighed

Læs mere

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Indledning De engelske erfaringer med kampvogne under Første Verdenskrig førte til, at man indså et blivende behov for kampvogne, under en

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2

Om dansk rytteri , Del 2 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 1937-1939 Med 1937-ordningen fortsatte moderniseringen af rytteriet. Et rytterregiment bestod nu af: regimentsstab med forbindelsesdeling, 2 ryttereskadroner, 2 cyklisteskadroner,

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Den svenske hær Luftværnsartilleriet

Den svenske hær Luftværnsartilleriet Den svenske hær 1939-1945 - Luftværnsartilleriet Indledning Luftværnsartilleriets rolle i Operation Rädda Sjælland var, efter de foreliggende kilder at dømme, ganske beskeden - i alt 24 luftværnskanoner

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Turán I Toldi I Turán II

Turán I Toldi I Turán II Ungarske kampvogne 1. Indledning Min ungarske hærstyrke er nu blevet suppleret med en panserbataljon. Jeg har valgt at opstille bataljonen i reduceret form, således at den i højere grad passer sammen med

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 3

Om dansk rytteri , Del 3 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 3 Panservogne I 1930'erne gennemførtes også i Danmark en række forsøg med pansrede køretøjer. Forsøgene omfattede såvel typer som deres taktiske anvendelse. Hærordningerne

Læs mere

Anmeldelse. Firepower - Det engelske artilleris museum. Indledning. Om museet. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Firepower - Det engelske artilleris museum. Indledning. Om museet. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Firepower - Det engelske artilleris museum Besøgt af Per Finsted Indledning Under et besøg i London (november 2001) besøgte jeg det nyåbnede artillerimuseum i Woolwich. Woolwich ligger en halv

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 4 Maskinkanondelingen Maskinkanondelingen blev indført så sent i perioden, at det p.t. rådige kildemateriale ikke omtaler den i samme detalje, som øvrige

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

Unternehmen Wacht am Rhein

Unternehmen Wacht am Rhein Unternehmen Wacht am Rhein Kampen om Schnee Eifel og St. Vith Et krigsspilsgrundlag fra Ardenneroffensiven af Michael Zilmer-Johns December 2004 Wacht am Rhein december 1944/2004 TYSK GRUNDLAG 1. Baggrund.

Læs mere

Britains figurer - Cyklistkompagniet

Britains figurer - Cyklistkompagniet Britains figurer - Cyklistkompagniet Indledning Mine interesser for engelske cyklistenheder har medført, at jeg ved hjælp af Britains figurer kan opstille et cyklistkompagni. Desværre fremstillede Britains

Læs mere

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service".

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 Army Medical Service. Inspiration Britains Lægefigur I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service". Det er specielt de to lægefigurer, der er interessante. Deres titel er: Senior Medical Officer og

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

af Michael Zilmer-Johns

af Michael Zilmer-Johns FALL GELB Slaget om Frankrig maj 1940 Modangrebet ved Arras Kortudsnittet er fundet hos http://www.wwiidaybyday.com/ af Michael Zilmer-Johns Modangrebet ved Arras Frankrig, maj 1940 Allieret Grundlag

Læs mere

Britains figurer - King's African Rifles

Britains figurer - King's African Rifles Britains figurer - King's African Rifles Indledning Figurerne så dagens lys i 1926 og er en ganske vellignende gengivelse af de indfødte afrikanske soldater. Se f.eks. min artikel Om King's African Rifles.

Læs mere

Operation BUG-2. Vej. Målestok: Skov, åben. Jernbane. Bygning, træ. Bunker, beton. Bygning, sten. 5. januar 2003 Bilag 1A LJASNAJA 100,3 100,2 BUG

Operation BUG-2. Vej. Målestok: Skov, åben. Jernbane. Bygning, træ. Bunker, beton. Bygning, sten. 5. januar 2003 Bilag 1A LJASNAJA 100,3 100,2 BUG N A B C D E 1 1 2 LJASNAJA 2 Mod BREST 3 3 4 MATYKALY 4 5 100,3 5 100,2 6 6 7 7 8 BUG 8 9 9 10 100,1 PATULIN 10 Vindretning A B C D E Målestok: Flod Vandløb Vej 30 cm Jernbane Bakke Skov, åben (600 m)

Læs mere

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun QF 4.7-in Field Gun Indledning Oprindelsen til denne pjece skal søges i Sydafrika, under Boerkrigen, hvor manglen på langtrækkende og tungt artilleri var et af den engelske hærs mangeartede udfordringer.

Læs mere

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene:

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene: Bogstaver Bogstavet a Skriv bogstavet a i skrivehusene: Farv den figur som starter med a: Bogstavet b Skriv bogstavet b i skrivehusene: Farv den figur som starter med b: Bogstavet c Skriv bogstavet c i

Læs mere

For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling.

For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling. Inspiration Inspirationen For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling. Her faldt jeg over en artikel, der handler om en "simpel" konvertering af Britains

Læs mere

Jydske Dragonregiment. Pansrede køretøjer fra 1945. APRIL 2008

Jydske Dragonregiment. Pansrede køretøjer fra 1945. APRIL 2008 Jydske Dragonregiment. Pansrede køretøjer fra 1945. APRIL 2008 Centurion kampvogne på vej til øvelsespladsen Indholdsfortegnelse. Forord. 3 Indledning. 4 Humber Scout Car. Panseret spejdervogn. 6 Humber

Læs mere

Om belgisk organisation og uniformering 1914

Om belgisk organisation og uniformering 1914 Om belgisk organisation og uniformering 1914 Indledning Denne artikel kan læses som et supplement til Ryttertræfningen ved Haelen, 12. august 1914 og det er hensigten at give et rids af periodens belgiske

Læs mere

Perfinbilledtyperne 1876 til nutid

Perfinbilledtyperne 1876 til nutid Perfinbilledtyperne 1876 til nutid Nu skulle man jo tro, at eftersom perfinsamleriet har været på banen i mange år, at alle områder indenfor perfinfilatelien, er blevet belyst og beskrevet på alle leder

Læs mere

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Indledning Kontoret udfasede på et tidspunkt en IBM matrixprinter af ældre model. Printerens farvebånd blev ført frem og tilbage ved hjælp af nogle tandhjul fremstillet

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 2 Maskingeværdelingen Delingstrop 4 maskingeværgrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 afstandstager 1 vinkeltager 2 ordonnanser

Læs mere

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Royal Air Force Museum, London (Hendon) Besøgt af Per Finsted Indledning I begyndelsen af december 2004 havde jeg lejlighed til at besøge Royal Air Force museet i Hendon, der ligger ca. 30 minutters

Læs mere

Dansk motoriseret feltartilleri 1940

Dansk motoriseret feltartilleri 1940 Dansk motoriseret feltartilleri 1940 Indledning Indholdet i denne artikel er i al væsentlighed en afskrift af de kapitler i Lærebog for Hærens menige, II. Del for motoriseret feltartilleri, 1940 1), som

Læs mere

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement Den danske hær 1932-1941 -Ammunitionstjeneste - supplement Indledning Let lastvogn af typen Ford A, 1935 1). Ammunitionsforsyningsenheder hører ikke til de mest omtalte militære enheder, men uden en effektivt

Læs mere

Tegning af akvarie. Indsendt af Boje Sivertsen Aug :15

Tegning af akvarie. Indsendt af Boje Sivertsen Aug :15 Tegning af akvarie. Indsendt af Boje Sivertsen - 26. Aug 2010 01:15 Måske lidt offtopic, men det er et akvarie:) Så ved jeg ikke om der er interesse for 3D tegning. Anyways, det eneste jeg ikke har tegnet,

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Britains militære motorcykler

Britains militære motorcykler Britains militære motorcykler Indledning Blandt danske samlere af militære legetøjsfigurer forbindes motorcykler nok oftest med modellerne fra Lineol eller Elastolin, idet de blev solgt i stort tal her

Læs mere

DDS uniformsknapper. Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0

DDS uniformsknapper. Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0 DDS uniformsknapper Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0 Tidsfastsættelse af uniformer i DDS ved hjælp af knapper Navnlig i perioden fra 1909 til medio 50'erne kan det være svært at tidsfastsætte

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

Månedens emne: Bondegårdsliv ( dyr og redskaber ) NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind.

Månedens emne: Bondegårdsliv ( dyr og redskaber ) NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind. Årgang 23 Nr.7/2014. Medlemsblad for foreningen Legetøjets venner Næste møde: Torsdag den 2. okt. 2014 kl. 14.30 Lyshøjgårdsvej 103, kælderen 2500 Valby Månedens emne: Bondegårdsliv ( dyr og redskaber

Læs mere

Den svenske hær Pansertropperne

Den svenske hær Pansertropperne Den svenske hær 1939-1945 - Pansertropperne Indledning De svenske pansertropper blev oprettet som selvstændig våbenart pr. 1. oktober 1942, stillede ved mobilisering bl.a. følgende enheder: Brigade Stamenhed

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Den svenske marine Kystartilleriet

Den svenske marine Kystartilleriet Den svenske marine 1939-1945 - Kystartilleriet Indledning I Hjälp till Danmark - Militäre och politiska förbindelser 1943-1945 (Kilde 1) angives Kystartilleriets påtænkte indsats i forbindelse med Operation

Læs mere

Reisler figurer - Om Reislers soldaterserie

Reisler figurer - Om Reislers soldaterserie Reisler figurer - Om Reislers soldaterserie Indledning Tonni Hansens hjemmeside Reisler modelfigurer (Kilde 1) har inspireret mig til at se lidt nærmere på disse danskfremstillede soldaterfigurer, som

Læs mere

Hærens Flyvertropper - Ballonparken

Hærens Flyvertropper - Ballonparken Hærens Flyvertropper - Ballonparken Observationsballon. Tegnet af Adolph Holst. Tegningen, der stammer fra et udklipsark fra 1930'erne, er venligt stillet til rådighed af Gert Strande Sørensen. Indledning

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 3 Morterdelingen Delingstrop 3 mortergrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 telefonhold (1 holdfører og 3 telefonister) 1 afstandstager

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

Transport fra hestevogne til forkromede biler

Transport fra hestevogne til forkromede biler Transport fra hestevogne til forkromede biler Mennesker har altid haft et behov for at flytte sig selv fra sted til sted og få varer transporteret til og fra det sted, hvor de boede. Der er på Arkivet

Læs mere

Dansk hestetrukket feltartilleri 1940

Dansk hestetrukket feltartilleri 1940 Dansk hestetrukket feltartilleri 1940 Indledning Indholdet i denne artikel er i al væsentlighed en afskrift de kapitler i Lærebog for Hærens menige, II. Del for hestetrukket feltartilleri, 1940, som omhandler

Læs mere

denne, bortset fra at der er endnu mere action på deres egne præmisser er de ganske underholdende selvom det ikke er den rene spice melange

denne, bortset fra at der er endnu mere action på deres egne præmisser er de ganske underholdende selvom det ikke er den rene spice melange sandsigeren: et af mine 2007-projekter handler om at få genlæst hele dune-serien for anden gang i kronologisk rækkefølge og denne gang har jeg besluttet at give brian herberts og kevin andersons fortsættelser

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

MARINE COMMANDER 2000

MARINE COMMANDER 2000 MARINE COMMANDER 2000 VEJLEDNING A. Spillets formål Hver spiller har sin egen flåde, som man placerer uden at modstanderen kan se, hvor man lægger sine skibe. Når flåderne er på plads, så gælder det for

Læs mere

Soldaterbog. Fornavn: Køn: Klasse: Fornavn: Køn: Klasse:

Soldaterbog. Fornavn: Køn: Klasse: Fornavn: Køn: Klasse: Soldaterbog Fornavn: Køn: Klasse: Fornavn: Køn: Klasse: Indhold: Side 1: Oversigtskort Side 2: Morsekodealfabet. Side 2: Opgave 1: Udfyld forsiden. Side 3: Opgave 2: Morse i terrænet med flag. Side 5:

Læs mere

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller.

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Revue weitvinkel 35mm, f2,8 (M42 fatning) er et nydeligt, gammelt objektiv med en filterdiameter på 52 mm. Det stikker blot 65 mm ud af kameraet (inkl. konverterring fra M42 til fourthirds);

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Indledning En weekend i embeds medfør bragte mig til Glasgow, og heldigvis gav mit program mig mulighed for at opsøge et antal lokale "bedesteder" af militærhistorisk

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

august 2013 square square reolen aps Industriskellet 3 3540 Lynge Danmark Tlf. 44 32 20 11 Fax 44 32 20 12 square@kidi.dk www.kidi.

august 2013 square square reolen aps Industriskellet 3 3540 Lynge Danmark Tlf. 44 32 20 11 Fax 44 32 20 12 square@kidi.dk www.kidi. august 2013 square square reolen Industriskellet 3 3540 Lynge Danmark Tlf. 44 32 20 11 Fax 44 32 20 12 square@kidi.dk www.kidi.dk aps Square reolen Square Reolen Det naturlige valg - den alsidige reol,

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Freja H0 Modeltog

Freja H0 Modeltog Freja H0 Modeltog www.freja-modeltog.dk Ombygning af Viessmann armsignalmaster med Freja Modeltogs armsignaler http://www.htmj.dk/tipstricksindx.htm Montering og Installation af Viessmann armsignal Jeg

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Guide til Åben Hus Guide til skytteforeninger

Guide til Åben Hus Guide til skytteforeninger Guide til skytteforeninger Guide til Åben Hus 2017 Praktiske oplysninger til dig, der skal afholde Åbent Hus for riffeljægere lørdag den 22. april 2017 kl. 10-14 2 Formål Hvad indeholder Åbent Hus? 3 Formålet

Læs mere

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn,

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, LilJEN Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank Den omtales ofte som Liljen Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model, blev introduceret for markedet på den danske

Læs mere

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret 1939-40 Indledning Som kilde til belysning af hvorledes luftværnsartilleriet var organiseret og virkede, har jeg brugt bogen 9. April, som

Læs mere

VariaNTER & MÅL DESIGN BESKRIVELSE. MILJØ & TESTs

VariaNTER & MÅL DESIGN BESKRIVELSE. MILJØ & TESTs LilJEN Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank Den omtales ofte som Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model 3208, blev introduceret for markedet på den danske

Læs mere

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Af Fitnews.dk - tirsdag 08. januar, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/sammensaet-dit-eget-styrketraeningsprogram/ Et af de spørgsmål, vi oftest får stillet her

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

Danske modeller fra. Prøve. Torben Ziegler

Danske modeller fra. Prøve. Torben Ziegler Danske modeller fra DA Torben Ziegler Forord Idéen med dette katalog er dels at give samleren af PILOT modeller i str. H0 et redskab til at holde rede på modellerne i samlingen, og dels et redskab i jagten

Læs mere

Operation BUG-2 - Fra overgangen over Bug, den 22. juni 1941

Operation BUG-2 - Fra overgangen over Bug, den 22. juni 1941 - Fra overgangen over Bug, den 22. juni 1941 Oplæg: Per Finsted Fra overgangen over Bug, 22. juni 1941 5. januar 2003 Overblik Introduktion Den direkte anledning til at jeg har udarbejdet dette grundlag,

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE GNBs Sonnenschein Lithium-batteri består krævende holdbarhedstest

PRESSEMEDDELELSE GNBs Sonnenschein Lithium-batteri består krævende holdbarhedstest PRESSEMEDDELELSE GNBs Sonnenschein Lithium-batteri består krævende holdbarhedstest 10.01.2018 Büdingen, Tyskland: GNB Industrial Power en afdeling af Exide Technologies, der er en førende, global producent

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

1 Sagsfremstilling [Klager] klagede den 6. marts 2018 til Pressenævnet over NORDJYSKE Mediers artikel. Af klagen til Pressenævnet fremgår følgende:

1 Sagsfremstilling [Klager] klagede den 6. marts 2018 til Pressenævnet over NORDJYSKE Mediers artikel. Af klagen til Pressenævnet fremgår følgende: Kendelse afsagt den 6. november 2018 Sag nr. 2018-80-0191 [Klager] mod NORDJYSKE Medier [Klager] har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 2018-80-0106, [Klager] mod NORDJYSKE Medier, som nævnet

Læs mere

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Indledning Som nævnt i indledningen til del 1, så fremstillede Britains sin model af Ambulance Wagon i to forskellige udgaver: 1. Royal Army Medical Corps

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1 The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1 Indledning En af de mere usædvanlige enheder i den canadiske hær under Første Verdenskrig var The Canadian Motor Machine Gun Brigade. Denne enhed var den første

Læs mere

Udstilling med spånkurve. Per-Olof Johansson, DK og lokal indsamling Svenska Vävstolsmuseum, Glimåkra 2012

Udstilling med spånkurve. Per-Olof Johansson, DK og lokal indsamling Svenska Vävstolsmuseum, Glimåkra 2012 Katalog Udstilling med spånkurve Per-Olof Johansson, DK og lokal indsamling Svenska Vävstolsmuseum, Glimåkra 2012 1 Per-Olof Johansson KATALOG Udstilling med spånkurve Per-Olof Johansson, DK og Lokal indsamling

Læs mere

Ikast Design Doors EKSKLUSIVE INDVENDIGE DØRE

Ikast Design Doors EKSKLUSIVE INDVENDIGE DØRE Ikast Design Doors EKSKLUSIVE INDVENDIGE DØRE INDHOLD 3 Stil krav til dine indvendige døre de er som møbler i indretningen 4 Profil Line Design døre leg med profiler og få en anderledes dør 6 Profil Line

Læs mere

Niels Iuel under dansk kommando. Niels Iuel på grund ca. 100m fra land i Issefjorden.

Niels Iuel under dansk kommando. Niels Iuel på grund ca. 100m fra land i Issefjorden. Niels Iuel under dansk kommando. Niels Iuel på grund ca. 100m fra land i Issefjorden. Efter kampen i Issefjorden ændre skibets historie sig. Tyskerne slæber det fri af grunden, ned til Kiel hvor det kommer

Læs mere

M2 Multi-tip. Elektrisk højdejusterbar bade/toiletstol i rustfrit stål med el-tip funktion. HMN a/s

M2 Multi-tip. Elektrisk højdejusterbar bade/toiletstol i rustfrit stål med el-tip funktion. HMN a/s M2 Multi-tip Elektrisk højdejusterbar bade/toiletstol i rustfrit stål med el-tip funktion M2 Multi-tip M2 Multi-tip er HMN s unikke badestol, som lever op til fremtidens krav til bade/toiletstole. Den

Læs mere

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul Anmeldelse Musee des Blindees i Saumur Besøgt af Søren Juul Indledning Efter et nogle dage i Normandiet i sommeren 2005, gik turen mod Paris via Saumur. Det gav mig selvfølgelig en undskyldning til at

Læs mere

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA 1 Vi ser på opfindelser! Når du kigger på opfindelsestegninger, synes du måske, at de er sjove, eller at noget ved dem er sjovt. 1. Se på tegningen: Hvilke ting er brugt til at bygge opfindelsen? 2. Hvad

Læs mere

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader.

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. 1 Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. GMC ere og en Dodge ¾ t 1960 erne foto: UMAK DLR Denne lille artikel blev oprindelig skrevet i 2003. siden da har jeg fra forskellige kilder og billeder fået flere

Læs mere

Prøveskydning af 18 punds kanon model 1757 i Oksbøl skydeterræn tirsdag den 29. august 2006.

Prøveskydning af 18 punds kanon model 1757 i Oksbøl skydeterræn tirsdag den 29. august 2006. September 2006 Prøveskydning af 18 punds kanon model 1757 i Oksbøl skydeterræn tirsdag den 29. august 2006. Foto H.U. Hansen (HAS) - 2 - Forord. Rapporten er udarbejdet af ingeniør Jørgen Svender, som

Læs mere