Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem."

Transkript

1 1 Juleaften Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har siddet og fulgt Shane og Puklepakledal, Mads og Mette i Gammelby, Jesus og Josefine mod Thorsen, og Malte og Lyda i Thyregod. Men nu er det selve juleaften, og hvad er så det bedste? Nogle synes, det er gaverne, det kender jeg f.eks. mange børn som synes. Andre synes måske det er lige når man sætter sig til bordet, og al julemaden er lige som man drømte om, - eller næsten. For nogen er det vigtigste bare at være sammen med nogen man holder af, juleaften. Men der er jo også nogen af os som ikke får julegaver, eller den mad vi drømte om, og som ikke har nogle kære at være sammen med. Nogen af os har slet ingen venner. Vi har ikke alle de samme muligheder for at fejre jul med gaver og pynt og dejlig mad og selskab. For nogen 2 sætter helbredet måske en stopper for at være i families eller venners selskab. For andre kan økonomien sætte så store begrænsninger, at juletiden føles mest af alt som en byrde. Og hvordan skal det så blive jul? Nogen som har haft en rigtig svær december, og som har været bange for at det ikke blev jul, er Malte og Lyda, de to hovedpersoner fra julekalenderen Pagten, som mange af os har fulgt med i hver dag. Menneskedrengen Maltes og nissen Lydas kamp foregår på trods af alle odds. Malte er i begyndelsen af julekalenderen veg og bange, svag på grund af mange ting i sit liv. Han har dårlig kontakt med sin far. Han bliver mobbet i skolen. Han tror ikke, at han kan bruges til noget som helst. Nissen Lyda er uden mor, for hende har isheksen Iselin frosset. Og helt galt går det, da også hendes far bliver frosset.

2 3 Malte og Lyda er bare børn. Men de skal være to for at kunne befri de voksne. De skal være et menneske og en nisse, sammen. Og på trods af alle svigt, på trods af at de begge i begyndelsen har forkastet deres venskab, ja, så overvinder de begge sig selv, og kæmper, sammen mod isheksen Iselin. Som det lyder i titelsangen: Uden hinanden er vi ingenting, to snefnug der hvirvler i en vintervind. Men hvis vi står sammen i pagten vil ingen kunne skille os ad. Det er smukt. Hvem af os drømmer ikke om at kunne stå sammen med andre i en pagt, så ingen kan skille os ad? De to bæres af noget større. Hvis de bare var de to, børn, svage, bange, så ville de aldrig kunne bekæmpe Iselin. Men de bæres af noget større. Der er noget større som spænder en bue over deres liv, og favner dem, bærer dem, og gør at de kan nå hinanden og sammen være meget stærkere end de er hver for sig. Og det større, det er Pagten. Men hvad består den Pagt af? 4 Ja, den Pagt, den bliver indstiftet julenat. Da Jesus bliver født julenat, den første julenat. Men det er ikke en idyllisk juleaften som vores med sne og juletræer. Der er ingen julepynt eller dejlig mad. Jesu mor er en fattig ung pige, Maria, ja, og hvem er hans far? Faktisk skulle hun jo slet ikke være gravid. Og som om det ikke skulle være nok, så er moren højgravid blevet kostet ud på en lang og besværlig rejse, på ryggen af et æsel, til den anden ende af landet, fordi de verdslige myndigheder har taget en beslutning. Kejseren har bestemt, at alle skal tælles, ja, - for er mennesker andet end et nummer i rækken, et nummer, som man skal være sikker på betaler skat? Og der er ingen dispensation for gravide. Det er bare op på æslet og af sted. Da Maria og hendes tro væbner Josef endelig ankommer til deres bestemmelsessted, er alle senge i byen optaget, der er ikke så meget som et gulv til dem i et hus. Så de får en stald. De må nøjes med det vi ellers giver til vores dyr. De er helt alene. Og alt Jesu mor har at give ham da han er født er det klæde hun svøber om ham.

3 5 Alt er imod hans fødsel. Kejseren, alle mennesker, er imod, ingen giver plads, - det er som om at alt, hvad der kan yde modstand, lukker sig omkring det her barns fødsel og formørker den verden han fødes ind i. Men midt i det mørke, midt i den nat, hvor han bliver født, bryder himlen, Gud, som et lys, som en stjerne, som en engel, igennem alt det der er imod barnet, - skærer lige ned igennem al modstand, og sender bud: han, dette barn, er jeres frelser, her er Herren, Kristus! Og vi får at vide, at her er vores frelser. Det her sker for os. Lyset brød igennem mørket. Og her blev Pagten indstiftet. Næsten det samme sker igen mange år efter, i Jesu sidste påske. Han bliver taget til fange af de verdslige myndigheder, de går til modstand mod ham. Hans venner svigter ham, forråder ham, forlader ham. Han er helt alene, og han bliver dømt til døden. De tager alt fra ham, indtil han til sidst kun er svøbt i et lændeklæde. Her står han altså lige så fattig, som da han kom til verden. Også nu er hans mor dog hos ham, her står hun ved foden af korset. 6 Men ellers er alt imod, at han skal leve. Det er som om at alt, hvad der kan yde modstand, lukker sig omkring hans liv og formørker den verden han er til stede i. Der bliver endda solformørkelse. En mand uden ejendom, uden børn, uden venner der kæmper for ham. Her hænger han, her dør han. Men himlen, Gud, bryder, som et lys, som en solopgang, som en engel, igennem alt det der er imod manden, - skærer lige ned igennem al modstand, og lader ham stå op af døden igen, og sender bud: han, denne mand, er jeres frelser, her er Herren, Kristus! Og vi får at vide, at her er vores frelser. Det her sker for os. Lyset brød igennem mørket. Her blev Pagten gjort fuldgyldig. Det ændrede verdens gang. Det ændrer vores liv, lige nu.

4 7 For også her sker det, at Gud, himlen bryder igennem vores kraniekasse og lader lyset skinne ind i os, og oplyse hele os, og lade os fatte, at det skete. Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. Det er det, der er Pagten, Guds-Pagten. Det er den som bærer os. At Gud ikke lod os forsvinde i verdens mørke, vores eget mørke. Men kommer til os som lys i mørket. Fordi Gud vil os, alle sammen. Og kommer til os, som et menneske, i Jesu fødsel. Det er Pagten. Det er Pagten, som gør at en barnedåb ikke bare er tre håndfulde vand i barnets hår, men at den virker, og som alle tilstedeværende i rummet kan mærke. Det er Pagten, der virker. 8 Og det er den Pagt som spænder over og favner Malte og Lyda, så de kan stå sammen og bekæmpe Iselin, isdronningen, som kun vil is og mørke, og hader al varme mellem mennesker. Men de klarer hende, fordi de bæres af Pagten. Og ligesom Malte og Lyda bæres også vi af Pagten, Guds-pagten, som blev indstiftet den første julenat med fødslen i Betlehem. Som blev beseglet med Jesu død og opstandelse. Og vi bliver indpodet i med dåben. Det er den Pagt som bærer os i livet med medmennesker. Der var én som ville ofre alt for os, og derfor kan vi sætte os selv til side for andre. Der er blevet grebet ud efter os, og derfor kan vi gribe ud efter andre. Der er blevet kæmpet for os, og derfor kan vi kæmpe for andre. Den Pagt bærer os. Den spænder over os og favner os, den bærer os. Den er lyset som banker igennem mørket, den er Gud som ikke vil lade os alene i mørket. Den er Gud, som vil være sammen med os. Lys i mørket. For os.

5 9 Og derfor er det i aften jul for alle mennesker. For de af os som glæder os til gaverne, eller maden, eller de af os, som hverken har det ene eller det andet, - Gud er kommet til verden for at være hos os alle. Gud har gennembrudt mørket, sendt lyset lige til os. Som en stjerne. Et julelys. Et lys i mørket hos os alle. Og derfor kan det blive jul alle vegne, i alle hjem, og også hos dem som ingen hjem har: fordi Gud kom til os alle. Derfor kommer julen til os alle sammen. Og nok er mad og gaver og godt selskab dejligt. Men det er det her, der er det bedste ved julen. Amen. Glædelig jul. 10 Lov og tak og evig ære være dig vor Gud, Fader, Søn og Helligånd, du, som var, er og bliver én sand treenig Gud, højlovet fra første begyndelse, nu og i al evighed. Amen. Lad os bede sammen: Gud. Vi beder dig for alle som har det svært i julen, pga. sygdom, sorg, konflikter, arbejdsløshed, krig eller bekymringer. Vær med dem. Lad julens lys trænge i gennem det mørke, som omgiver dem. Velsign og bevar din hellige, almindelige kirke, og os i den. Lad kirken være redskab for udbredelsen af dit rige i blandt os. Lad den være med til at sprede mørket og give plads for lyset fra dig.

6 11 Vær lyset også i vore liv, velsign og bevar vort folk og fædreland og al dets øvrighed, velsign og bevar vor dronning og hele hendes hus. Giv dem og os alle nåde, fred og velsignelse, og lad os alle se lyset i mørket. Lad det blive jul blandt os alle. Amen. Lad os sammen bede Fadervor: Vor Fader, du som er i himlene! Helliget blive dit navn, komme dit rige, Ske din vilje, som i himlen således også på jorden; Giv os i dag vort daglige brød, Og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, Og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. 12 Meddelelser. Da jeg ikke får lejlighed til at trykke jer alle i hånden i døren, vil jeg gerne herfra sige til jer alle sammen: Rigtig Glædelig Jul! Og lad os rejse os og med apostlene tilønske hinanden: Vor Herre Jesu Kristi nåde Og Guds kærlighed Og Helligåndens fællesskab Være med os alle! Amen.

7 13

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Og alle dem, der fulgte ham havde på. fornemmelsen, at de sammen var på vej mod. noget, at de sammen var i bevægelse hen imod

Og alle dem, der fulgte ham havde på. fornemmelsen, at de sammen var på vej mod. noget, at de sammen var i bevægelse hen imod Palmesøndag 29.3.2015. Domkirken 10. 192 Hild dig, 85 Op Zion, 380 Op dog Zion, 18 Som fisk i hav, 209 Et kors. Nadver: 176 Se hvor nu. Dåb: 446 O, lad din Ånd. Gråbrødre 17: 192, 380, 18, 209. Jesus var

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Prædiken til 4. søndag i advent, Vor Frue Kirke, 22. dec. 2014.

Prædiken til 4. søndag i advent, Vor Frue Kirke, 22. dec. 2014. Prædiken til 4. søndag i advent, Vor Frue Kirke, 22. dec. 2014. Stine Munch. I år har været året, hvor vi har forkastet selvudviklings og selvhjælpsbøgerne. Eller det er måske at overdrive, men i hvert

Læs mere

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og Rettigheder skal erhverves. De skal være 3.s.e.trinitatis, 21.6.2015. Domkirken 10: 3 Lovsynger Herren, 435 Aleneste Gud, 289 Nu bede vi, 492 Guds igenfødte, 31 Til himlene. Nadver: 493 Gud Herren så.

Læs mere

KRISTENT PÆDAGOGISK INSTITUT Materiale knyttet til Katekismus Updated Hentet fra www.katekismusprojekt.dk

KRISTENT PÆDAGOGISK INSTITUT Materiale knyttet til Katekismus Updated Hentet fra www.katekismusprojekt.dk Hvordan forstå Fadervor? Af Carsten Hjorth Pedersen Som en hjælp til at forstå, hvad der menes med teksten i Katekismus Updated, gives her nogle forklaringer. I hvert afsnit citeres først teksten fra Katekismus

Læs mere

Bryllup med dåb i Otterup Kirke

Bryllup med dåb i Otterup Kirke Præludium hvorunder bruden føres ind i kirken. Bruden går til venstre. Bruden sætter sig nærmest alteret, brudgommen sidder overfor. Såfremt brudeparrets mødre sidder med oppe ved alteret, sidder de nærmest

Læs mere

den. Det er dem, jeg længes hjem til, når jeg er ude at rejse. Det er dem, der får mig til at holde

den. Det er dem, jeg længes hjem til, når jeg er ude at rejse. Det er dem, der får mig til at holde Anden søndag efter trinitatis, 17.juni 2012. Domkirken 10.00. Salmer: 745 Vågn op, 292 Kærligheds og sandheds ånd, 163 Fuglen har rede, 140 I Nazareth, 391 Dit ord, oh Gud. Nadver: 492 Guds igenfødte,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

ÅÅÅ. Se gratis tilbud side 17. Alle projekter er finansieret af frivillige bidrag og sponsorater.

ÅÅÅ. Se gratis tilbud side 17. Alle projekter er finansieret af frivillige bidrag og sponsorater. Kresten Jensen, Landsleder Kære forældre Evangelisk Børnemission har i mere end 60 år samarbejdet med Folkekirken og frikirker om at give børn mulighed for at lære, hvad der står i Bibelen. Det forsøger

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

BEVAR DIT HJERTE. Leif Munk

BEVAR DIT HJERTE. Leif Munk BEVAR DIT HJERTE David, den mest kendte konge i Israels historie, havde en søn, som var en utrolig klog mand. Hans navn var Salomon, - og det specielle ved hans klogskab og visdom, var, at den havde han

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker

Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker Klokkeringning Der ringes tre gange med en halv times mellemrum inden gudstjenesten begynder, den sidste ringning sluttes med bedeslagene, som er tre gange

Læs mere

JONATANS PÅSKE. af Søren P. Grarup 2007. Jonatans påske - side 1

JONATANS PÅSKE. af Søren P. Grarup 2007. Jonatans påske - side 1 JONATANS PÅSKE af Søren P. Grarup 2007 Jonatans påske - side 1 Velkommen til at tage med på en rejse et par tusind år tilbage i tiden og et par tusind kilometer sydpå - mere præcist til Jerusalem på Jesu

Læs mere

Mariæ bebudelse 22. marts 2015

Mariæ bebudelse 22. marts 2015 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske Salmer: 10, 73; 71, 101 Evangelium: Luk. 1,26-38 Mariæ bebudelsesdag er henlagt til 5. søndag i fasten og ligger altså fra år til år på forskellige datoer,

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn.

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. (En del af ritualet - tilspørgsel, forkyndelse, fadervor og velsignelse - autoriseres. Den øvrige del af ritualet er vejledende.) Præludium Salme Hilsen

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere