om smag Olie 10 historier Chokolade Mælk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "om smag Olie 10 historier Chokolade Mælk"

Transkript

1 Bær Olie Øl om smag Chokolade Mælk 10 historier

2 Udgiver: Grønt Center Råhavegaard Maribovej Holeby Tlf historier om smag Redaktion: Lis Andresen Grønt Center Susanne J. Lassen ERKOM Tlf Foto: Ingrid Riis tlf Layout og pruduktion Club 1 Reklamebureau tlf Tryk Rosendahls - Schultz Grafisk tlf www. rosendahls.dk 1. oplag 1000 stk.

3 5 Indhold Forord Hvem spiser dine bær? 5 Rødder Jytte Abildstrøm Fhv. teaterdirektør, foredragsholder og brobygger 6 Mælk Familien Bonde Storfamilie med fire børn 8 Bær Birgitte Getting Operasanger og kulturentreprenør 10 Kartofler René Holten Poulsen Eliteroer 12 Gris Flemming Krøll Revydirektør 14 Sukker Caroline Lunddahl Diskodanser 16 Korn Terese Døssing Forfatter og gymnasieelev 18 Æbler Gail Hansen Mor, farmor og svigermor 20 Olie Carsten Krogstrup Billedkunstner 22 Øl Anne-Lise Becker Forpagter og direktør 24 Tak 26 Forord Hvem spiser dine bær? Hvem spiser dine kartofler, og hvordan anvender slutbrugeren de bær, der har groet på dine buske? Det er ikke uvæsentlige spørgsmål, for svarene er i sidste ende en indikator for, hvordan forbrugeren vælger i dag, i morgen og om nogle måneder. Derfor bør det samtidig være en rettesnor for, hvordan du tilrettelægger næste sæsons produktion. For selvom forbrugernes valg ofte er styret af tilfældigheder, er der alligevel mange vaner og traditioner, der går igen fra generation til generation. I dette hæfte har vi været rundt i Region Sjælland og talt med nogle af de forbrugere, der til daglig bruger de råvarer, der gror rundt omkring på lokale marker og i plantager. Vi har besøgt unge og ældre, mænd og kvinder, børn og voksne. Det er der kommet 10 meget forskellige historier ud af historier der alle handler om smag og om, hvordan de medvirkende bruger nogle af vores mest almindelige råvarer som for eksempel korn og frugt. Eksemplerne i folderen er valgt ud fra nogle af vores mest gængse råvarer, og målet er at vise mangfoldigheden i smag og anvendelse af vores landbrugsprodukter. Folderen er samtidig et led i arbejdet med at indsamle viden og sætte fokus på udviklingen af nye produkter. Siden 2007 har dette arbejde haft et specielt fokus i Region Sjællands Fødevareplatform, og med Grønt Center som tovholder har vi gennem årene forsøgt at skabe et netværk og samlingspunkt for alle vores regionale aktører i fødevarebranchen. Et samlingspunkt, der i samarbejde med forsknings- og uddannelsesinstitutioner skal skabe basis for øget videndeling samt motivere til udvikling og vækst i fødevaresektoren i hele Region Sjælland. I 2010 udgav Fødevareplatformen en bog med snapshots som var eksempler på forskellige tiltag med vækst i fødevarevirksomheder. Nu følger vi op med 10 historier om smag til inspiration for alle os i Region Sjælland. God fornøjelse Lis Andresen Sekretariatsleder.

4 ødder Jytte Abildstrøm Fhv. teaterdirektør, foredragsholder og brobygger Jytte Abildstrøm har gennem mange år været direktør for teatret Riddersalen. Hun er økolog af hjertet og holder ofte foredrag om økologi og miljø. Har gennem mange år boet i et økologisk bofællesskab med delvis selvforsyning. 7 Jeg var barn under krigen, og der var vi på en gård hver sommer. Fra gården fik vi kålrabi, selleri og kartofler, og vi havde selv en lille have med æbler, bær og kartofler. Det var noget af det, der fik os gennem krigen. Og da lærte jeg at få respekt for den cyklus, der er i naturen og for eksempel lave kompost. Siden er der sket så meget med landbruget. Menneskene er røget ud til fordel for maskiner. Og det er helt forkert. Vi skal dyrke selv økologisk og biodynamisk, så vi får hele kosmos med. Folk ind i landbruget, ud med maskinerne! Det med at vi så ikke kan brødføde os selv sikke noget vrøvl! Når jorden er så udpint, at vi ikke kan dyrke den længere, så har vi har vi heller ikke noget at leve af. For 18 år siden var den ene af mine sønner med til at starte den her øko-landsby. Vi bor 100 familier, og alle har deres egen lille jordlod, som ikke er forurenet. Vi dyrker meget i fællesskab og er selvforsynende en stor del af året, for eksempel har vi også fælles høns, og der er fælles madlavning, hvor man kan komme og spise flere gange om ugen og vi betaler kun 30 kr. for et måltid. Når jeg selv laver mad, er jeg meget til simple living. Jeg bager brød og laver lidt suppe med persillerod, porre, kartoffel, pastinak Suppe kan jeg spise sommer og vinter. Og rødbeder jeg elsker rødbeder. Små rødbeder vendt i lidt olivenolie med lidt lammekød til. Eller revet rødbede med æble. Vi dyrker rigtig mange grøntsager herude. Og vores køkkenhold er fantastiske til at lave mad af de ting, vi selv har dyrket. Det er faktisk lige før, vi bliver vegetarer. Og det føles godt. Generelt synes jeg, at alle skulle have mulighed for at få bedre mad. Også dem på kontanthjælp og de hjemløse. At folk tog ud på landet igen ud på gårdene. Vi skal tilbage til vores rødder! På Lammefjords Grønt fremstilles der ca. 250 forskellige convenience produkter klar til brug. Dette er bl.a. salater i poser, blandede grøntsager til mikroovn, Ready to Eat, Ready to Cook. Lammefjords Grønt har 54 ansatte og en årlig nettoomsætning på 87 mio. kr. Kilde dlg Food. I Region Sjælland blev der i 2012 høstet tons rødbeder og 127 tons jordskokker. Kilde Danmarks statistik. Vidste du at jordskokker er meget gavnlige for fordøjelsen? Landets mange diabetikere har også stor af glæde af rodfrugten. Det skyldes, at jordskokker indeholder inulin, der stort set ikke bliver optaget i mavesækken eller i tyndtarmen. På den måde giver jordskokker ikke problemer med blodsukkeret hos diabetikere, som kartofler kan gøre. Kilde Videnskab.dk. Jordskokken kan spises revet rå i salat, kogt, eller bagt - også i tynde skiver som alternativ til kartoffel chips. Rødder

5 Mælk 9 Familien Bonde Storfamilie med fire børn Familien Bonde består af mor Vibeke, far Henning, Nikolaj, Ida Marie, tvillingerne Alberte og Freja samt hankatten Røde. Vi bruger rigtig mange mælkeprodukter i vores familie. Alene mælk der kan godt ryge liter om ugen, og vi drikker både letmælk og minimælk. Så er der ylette og yoghurt, hvor vi bruger cirka tre liter. Helst den med banan. Og kaffefløde bruger vi også. Det smager jo godt i kaffen. Mælk Mælkeprodukter er mest noget, vi bruger om morgenen. Vi spiser havregryn med mælk eller ylette med mysli. Vi kan faktisk også godt lide yoghurt til mellemmåltid. Og så spiser vi selvfølgelig også smør rigeligt smør. Vi er ikke så fedtforskrækkede. Så hellere spise lidt mindre. Ost spiser vi også. Undtagen Nikolaj, han kan ikke lide ost. Det er mest de milde oste, vi spiser. Brier og skæreoste. Men når pigerne er ude ved mormor, så kan de sagtens spise stærk ost. Og så spiser vi selvfølgelig is. Det er noget af det bedste og det er aldrig for koldt til at spise is. Man er heller aldrig for mæt. Men det er nok om sommeren, vi spiser mest af det. Vi bor jo ikke så langt fra en is-café, og man kan godt blive fristet. Is er også rigtig godt i pandekager. Og man kan bruge det sammen med mange desserter. Det gør vi faktisk tit, især når vi har gæster. Så får vi for eksempel is med chokoladekage eller med friske bær til. Ida Marie har også altid is med i skole, når hun har fødselsdag. Vi køber også nogle gange is fra hjem-is bilen. Der er de der 2-liters spande, og det er faktisk ok kvalitet. Men det er lidt farligt, for der er ikke så langt ud til fryseren, så de forsvinder hurtigt. I sommer, da vi var på ferie i Skagen, spiste vi rigtig mange is. Nogle gang to gange om dagen, og vi har næsten hver vores favorit; jordbær, vanilje, chokolade, tiramisu, kokos der er så mange at vælge imellem. Nikolaj fik en is med 12 kugler. Det var mormor, der lokkede, og da Nikolaj havde spist halvdelen, spiste hun resten. Efter hun havde spist sin egen. Det er tit hende, der lokker med is, men farmor kan også. Hun laver is med marcipan. Og oldemor lavede en is med makroner og chokolade. Man bliver aldrig træt af is. Mælk Isproduktionen i Danmark kan groft sagt deles op i fire kategorier. Der er de store industriproducenter som distribuerer både egne og internationale brands; så er der de uafhængige ismejerier og de små gårdmejerier; og endelig er der de iscafeer som selv producerer den is, de langer over disken. I Danmark spiste vi danskere i gennemsnit 8,7 l is i Kilde Landbrug og Fødevarer. I Region Sjælland finder man det økologiske ismejeri Skee is som forhandles i IRMA og gårdmejeriet Møn Is som producerer is med mælk fra egne køer.

6 Birgitte Getting optræder blandt andet som konferencier, koncertarrangør og improvisationsskuespiller. Hun arrangerer også små, intime kammerkoncerter i sit hjem. Bær10 Birgitte Getting Operasanger og kulturentreprenør Bær er mange ting. Jeg kan rigtig godt lide blåbær og hindbær. Og jordbær det er smagen af sommer. Jeg har en ven, som har sommerhus ved Vigsnæs, og der samles vi nogle stykker hver sommer. Det er fast tradition, at vi skal have stegt ål og jordbær. Rigtig mange jordbær. Bærrene plukker vi selv, og de skal serveres på den helt rigtige måde, hvor de er blevet skåret i halve og har ligget og trukket i sukker. Og så skal de serveres med masser af piskefløde. Og nogle gange også med vaniljeis. Ellers er bær meget noget med morgenmad. Jeg turnerede gennem mange år i Schweiz med mit eget operaensemble, og der lærte jeg at sætte stor pris på Bircher Müesli. Mine 14 medvirkende blev alle indkvarteret privat, og det var standard at få serveret Bircher Müesli af værterne til morgenmad. Man laver det selv eller køber det hos bageren - hver bager har sin egen opskrift. Jeg laver det også selv herhjemme. Det kan forberedes aftenen før, ved at man blander yoghurt, havregryn - eller færdigblandet mysli - revet æble, rosiner og masser af bær. Det er rigtig god morgenmad. Til daglig har jeg mange bolde i luften. Fortrinsvis som kulturentreprenør med mine egne Orenæs Saloner i mit hjem, hvor jeg arrangerer foredrag, fællessang og kammermusik og med min Klassisk Varieté, hvor jeg er arrangør og konferencier for en lang række optrædende kunstnere. Og så er jeg improvisationsskuespiller og tager rundt og lærer folk teatersport, for eksempel til polterabender og personaledage. Så jeg er meget på farten - og så er Bircher Müesli et godt slow food fundament med masser af energi til en travl dag. Ved Skælskør ligger et af landets største moderne plastik tunnel-huse til produktion af jordbær. Tunnel huset ejes af Hunsballe Grønt som er en familiedrevet virksomhed med 50 års erfaring i produktion af jordbær og grønsager. Det 1.7 hektar store tunnel hus gør, at man i dag kan købe regionale danske jordbær fra medio april til ca. 1. december uden pause. Kilde Hunsballe Grønt. Spis bare løs af de røde bær. Vidste du at jordbær indeholder mere C-vitamin end citrusfrugter. 100 gram jordbær om dagen dækker det daglige C-vitamin behov. Bær Bær Bær

7 Kartofler 13 René Holten Poulsen Eliteroer René Holten Poulsen har vundet flere guldmedaljer ved bl.a. EM og diverse Worldcup stævner samt sølv ved OL i Beijing. René er oprindelig uddannet tømrer. Kartofler Kogte kartofler har et lavt energiindhold i forhold til kogt ris og kogt pasta. Hvis man vil opnå størst mæthed for færrest kalo- skal man spise kartofler. Kartofler er nøglehulsmærket. Kilde Landbrug og Fødevarer. artofler rier Kartofler Der var altid kartofler på bordet i min barndom. Det var på den gode gamle måde med brun sovs, smørsovs, og ind imellem ovnkartofler. Juleaften var jo noget helt særligt. Der var der også brune kartofler og chips. I dag, hvor jeg selv laver mad, ender det ofte med pasta og ris. Men jeg spiser stadig kartofler, og når jeg har god tid, kan jeg rigtig godt lide at lave en gang ovnkartofler. Det er altid i ovnen, jeg koger dem aldrig. Men jeg skyller dem og skærer dem ud. Typisk krydrer jeg dem med salt, oregano og olivenolie, ryster det godt sammen i en pose og så en tur i ovnen. Det skal være rigtige kartofler. Ikke noget med en pose kartoffelbåde nede fra frysedisken. Der er helt klart mere mad i de kartofler, man laver selv. Og det tager kun 10 minutter mere i ovnen. Jeg dyrker sport på eliteniveau, og jeg træner typisk timer om ugen. Alt i alt med roning, styrke- og vægttræning, løb og crosstræning er min sport et fuldtidsjob. Så selvfølgelig spiser jeg meget. Men det, man spiser, skal være noget ordentligt, ellers kan man ikke træne så meget. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke kan spise kartoffelchips eller en gang fritter. Det kan jeg faktisk godt lide. Især fritter. Og jeg forbrænder rigtig meget, så jeg kan godt tåle det uden at tage på. Men hvis det skal fungere sammen med min træning, må det ikke tage over. Derfor har jeg altid fokus på at få noget af det sunde først. Og så er der plads til den knap så sunde afdeling som chips og fritter. I Maribo findes en af de største kartoffelcentraler i Nord Europa, Skovnæs Kartofler Aps. Fra slutningen af august begynder kartofler fra i alt 375 hektar at rulle ind i på moderne virksomhed. Der er på de 9000 m² store lager plads til tons læggekartofler. Der er på Skovnæs Aps 10 ansatte foruden sæsonarbejdere. Alle læggekartoflerne eksporteres.

8 15 Flemming Krøll er oprindelig uddannet kok og drev gennem flere år restaurant i sommerhusområdet rismarielyst. Flemming Krøll Revydirektør Jeg var ikke ret gammel, da jeg som dreng overværede min første landslagtning af en gris. Jeg kan huske, at slagteren skar det ene øje ud og gav mig i hånden. Jeg kan også huske, at alt på grisen blev brugt. Sværen blev skoldet og skrubbet ren for hår, og vi spiste grisehalen. Sådan var det jo dengang, der brugte man det hele. Især min mormor var god til det. Hun havde en trykkoger, og der blev lavet gule ærter på hjemmelavet flæsk og pølse. Hun kogte også på halerne og skanken, og så lavede hun sylte. Det er noget af det, jeg selv har taget med mig at vi skal udnytte det hele. Jeg laver selv for eksempel rullepølse, sylte og flæsk. Det er en juletradition. Og så sådan en glaseret skinke lige ind i ovnen, det er virkelig guf. Der er i det hele taget rigtig meget godt kød på en gris. Det eneste, jeg ikke spiser, det er blodpølse. Det kan jeg simpelthen ikke få ned. I dag spiser vi jo kun halvt så meget gris, som vi gjorde førhen, men jeg tror, det kommer igen. Der er flere af gourmetrestauranterne, der er begyndt at gøre en dyd ud af gris. Og hvis det er lavet rigtigt, så er det jo kød af meget høj kvalitet mørbraden for eksempel, og kæberne. Selvom der er mange trends, når det gælder mad, så går gris aldrig rigtig af mode. Jeg havde på et tidspunkt en restaurant på Marielyst. Vi havde et kæmpehit med at servere spareribs. De kom i en lage med blandt andet brun farin, cola og hvidløg. Så fik folk udleveret et plasticforklæde og en spand, og så kunne de ellers bare gå i gang. Der blev godt nok fortæret nogle spareribs den sommer. Svinebestanden i Region Sjælland udgør 10% af den danske bestand. I 2012 blev der slagtet 19,9 mio. svin i Danmark, hvilket giver Danmark en femteplads i EU. Der blev eksporteret for 32,3 mia. kr. svinekød i Danskeren spiste i gennemsnit 56,9 kg svinekød i Kilde statistik svinekød 2012, Landbrug og Fødevarer. Grisen er populær i begge ender. Alt kan bruges, når grisen er færdig med at øffe f.eks. aftager Kina ørerne. De tilberedes glaceret som hele ører og spises afkølede med chilisovs og hakket koriander. Ørerne bruges også tørrede som hunde godbidder. Kilde Samvirke nov Gris Gris

9 17 Sukker Caroline Lunddahl Discodanser Caroline Lunddahl har danset, siden hun var tre år gammel. Hun har i 2013 været med ved både VM og EM, deltager i turneringer næsten hver weekend og blev i 2012 Nordisk Mester. Jeg begyndte på danseskole, allerede da jeg var tre år gammel, og siden jeg var fire, har jeg været vild med disco. Det er noget med rytmerne, og så elsker jeg at springe. I disco er man fri og ikke så struktureret som i nogle af de andre danse. Jeg elsker det virkelig, og jeg er til turnering næsten hver weekend. I hverdagen spiser jeg ikke så meget sukker. Vores træner siger, at når man når op på det niveau, hvor jeg danser, så skal man tænke lidt over, hvad man spiser. Så det er ikke sådan, at man tænker nu skal jeg til dans, så skal jeg have vingummi med. Nogle gange har jeg en myslibar med. Nogle af de andre har knækbrød med. Og vi drikker altid kun vand. Hjemme spiser vi heller ikke så meget slik. Mest fredag aften, og så er det kun lidt. Men til turneringerne der har vi altid slik med. Jeg har altid chokolade med, jeg elsker chokolade. Toblerone for eksempel. Jeg kan også godt lide vingummi med sukker. Og til turneringerne kan man godt mærke, at det giver noget energi. Vi har også altid energidrik med. Jeg bruger meget tid på min træning. Faktisk træner jeg tirsdag, onsdag og torsdag seks til otte timer. Og jeg træner tit videre derhjemme. Jeg har et talent for disco, og jeg vil se, hvor langt jeg kan komme. Min bedste veninde danser også, så vi træner tit sammen. Nogle gange laver jeg selvfølgelig også andet end at danse. Jeg kan for eksempel godt lide at bage. Faktisk kan jeg rigtig godt lide kager. Flødeskumskager, det er guf. Men jeg bager også selv. Jeg har en opskrift med moste bananer, chokolade, æg, mel og sukker. Der er selvfølgelig nogle tidspunkter, hvor slik og søde sager hører til. Til fødselsdag skal der være muffins eller flødeboller flødeboller er faktisk noget af mit yndlingsslik. Og der skal også være slik og is. Og til jul Vi laver juleslik, og vi bager julekager sammen med min moster. Altid brunekager, vaniljekranse, havregrynskugler, jødekager og pebernødder. Sukker Sukker Danmarks sidste to sukkerfabrikker er ejet af Nordic Sugar, som ligger i henholdsvis Nykøbing Falster og Nakskov, hvor der er beskæftiget ca. 380 medarbejdere. Region Sjælland er dermed landets eneste producent af sukker. Sukkeret bliver produceret af sukkerroer som dyrkes på ca hektar jord. Roerne bliver høstet og bragt til de to fabrikker fra september til januar. Man bruger altid friske roer til produktion af sukker. Der bliver årligt produceret ca tons sukker. Kilde Salget af økologisk chokolade i Danmark er mere end fordoblet i de sidste 4 år. Kilde Danmarks Statistik. En af landets største producenter af håndlavet økologiske chokolade er Økoladen i Vordingborg, hvor de også fremstiller bl.a. økologiske flødeboller med blåbær.

10 ornsin første bog Men Terese Døssing Forfatter og gymnasieelev Terese Døssing går på gymnasiet og bor sammen med sin mor og lillebror. Hun udgav han er ikke forpligtet i efteråret Korn er for mig meget noget med grød og mel. Jeg koger tit grød til morgenmad. Som regel af havregryn hvor jeg så spicer det op med banan, æble og mandler altså det jeg lige har. Uden frugt bliver det lidt kedeligt. Jeg kan også rigtig godt lide at bage. Jeg forbinder duften af brød med hygge. Og sådan en søndag morgen, hvor man har god tid, og huset bare dufter af nybagt brød, det er simpelthen det bedste. Som regel laver jeg dejen dagen før, så den kan stå og hæve hen over natten. Så står jeg op og bager, så der er frisk brød, når min familie står op. I det hele taget er det nok mest i weekenden, jeg bager. Og mest brød og boller. Det må gerne være lidt groft og se lidt rustikt ud. Jeg bruger hvedemel og blander det op med spelt, rugmel og måske havregryn. Jeg kommer også gerne lidt kerner ovenpå. Det smager godt, og så ser det lækkert ud. Et godt brød skal være lidt mørkt og have en god sprød skorpe. Jeg køber også meget brød hos bageren. De har rigtig meget forskelligt, og jeg kan godt lide brød med lidt lir, altså lidt forskelligt, kerner, frugt og sådan noget. For eksempel køber jeg tit et brød med tranebær i. Det er rigtig godt. Jeg kan også godt lide rugbrød med græskarkerner på. Der er så meget forskelligt mel og kerner, og det er alt sammen med til at gøre brødet spændende. Ind imellem spiser jeg selvfølgelig også kager. Men det er ikke så tit. Jeg synes hurtigt, det bliver for meget, og jeg bager det ikke så tit selv. Det er mest brød. Men til jul hører det til, selvom vi egentlig ikke spiser så mange af kagerne til hverdag, så de holder altid helt til jul. Som børn bagte min lillebror og jeg altid sammen med min mor. Det er en tradition, vi stadig går højt op i. I dag er det min mormor, vi bager sammen med. Vi går altid i gang i begyndelsen af december, og så bager vi vaniljekranse og brunekager. Og vi har helt faste opgaver min bror er den, der styrer maskinen, og jeg er den, der lukker kransene. Hvis man taler om kiks og kager kommer vi ikke udenom Bisca. De har deres produktion og administration på m2 i Stege på Møn. Her findes 18 produktionslinier, der er daglig arbejdsplads for størstedelen af de 460 medarbejdere, der i 2010 stod for en omsætning på 728 mio. kr., hvilket gør dem til nordens stærkeste i kiks og kager. Kilde Bisca Spis mindst 75 g fuldkorn om dagen. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75g fuldkorn svare fx til 2 dl havregryn og en skrive fuldkornsrugbrød. Kilde Fødevarestyrelsen; De officielle kostråd. KornKorn

11 20 Gail Hansen kom til Danmark fra Canada som 20-årig for at se Europa. Hendes hjemegn var for kold til frugttræer i Danmark blev hun gift ind i en æbleplantage. Æbler Gail Hansen Mor, farmor og svigermor Jeg mødte min mand i Canada, hvor han boede gennem cirka syv år. Så skulle han tilbage for at overtage sine forældres gård, og jeg så det som en lejlighed for mig for at se Europa. Jeg rejste med tog og skib i 15 dage, og det jeg fandt, var nærmest Eldorado. Man kan sagtens dyrke frugt i Canada. Men jeg kommer fra en egn 800 km nord for Vancouver, og der er for koldt. I Danmark var der frugt og bær alle steder. Mine svigerforældre købte en frugtplantage som helt unge. Siden overtog de min svigermors barndomshjem og plantede også frugttræer der, og altså al den friske frugt I Canada har vi også en tradition med at fylde en kalkun med stuffing. Men jeg fylder min med æbler frem for klassisk stuffing. Det er en af de traditioner, jeg har taget med hertil. Og applesauce det er en slags æblegrød, som vi spiste til flæskesteg. Jeg har også fået gode opskrifter af min svigermor. For eksempel serverede hun sødsuppe og æblesuppe. Og jeg serverer æble og rødbede til en leverpostejmad det er rigtig godt. Og æbleflæsk, og grød. Man kan jo bruge æbler til så meget. Æbler Æbler Vi brugte nu mange æbler derhjemme, selvom vi ikke havde frugttræer. Især applepie bagte vi det bager min søster stadig meget. Man bruger et lidt andet fedtstof, end man kan få i Danmark. Men jeg har fundet ud af at blande margarine og palmin, det fungerer fint. Og hvis det er meget saftige æbler, så putter jeg lidt sagogryn i bunden. Jeg har min mors gamle kogebog, og der er også en opskrift på applecrumble. Og en rigtig god opskrift på bagte halve æbler med farin og smør. Æbler Her, hvor vi bor nu, er der et æbletræ, der vist nok hedder The Queen. Det er store æbler, der er gode til at koge ud. Men ellers foretrækker jeg Gala-æblet som spiseæble og Elstar til madlavning det er lidt syrligt. Tidligere brugte vi jo altid Belle de boskoop, men det ser man ikke så meget mere. Men jeg har jo mange andre favoritter. Region Sjælland har Danmarks anden største produktion af æbler og pærer, kun overgået af Region Syddanmark. I Region Sjælland blev der i 2011 høstet kg æbler og kg pærer. Kilde Danmarks statistik. Hertil skal lægges al den frugt, der bliver plukket ved selvpluk i plantager og egne haver samt al den frugt, som bliver brugt til afledte produkter som f.eks. most og marmelade. Der står et æbletræ for hver anden indbygger i Danmark, men af de 15 kg æbler, vi spiser pr. indbygger om året, er ca. 70 % importeret.

12 Olie Carsten Krogstrup Billedkunstner Carsten Krogstrup er passioneret oliemaler og underviser derudover på højskoler og kunstskoler. 23 Oliemaleri kræver viden og håndværk men så kan man også male alt. Akryl derimod har sine begrænsninger, det tørrer for hurtigt. Når folk først har prøvet at male med olie, bliver de ved med det, de går sjældent tilbage. Jeg bruger de allerdyreste farver, man kan købe. Man skal ikke spare på kvaliteten. I de billige farver er der ofte sparet på pigmentet, hvilket gør, at de falmer i solen. De gode farver falmer aldrig. De ældste farver bestod af æggeblomme og pigment. Normalt kan man ikke blande olie og vand, men hvis man tilsætter æggeblomme, sker der en emulsion. Jeg har selv malet med olie i over 30 år. Der har været en tendens til, at oliefarver fik ry for at være farlige. Men linolie, som er det mest almindelige, kommer jo fra hørfrø, der er helt naturligt. Man kan også bruge linolie til at male i sin bolig. Linolie plus pigment, det binder rigtig godt på træ. Det er ikke nødvendigt at bruge terpentin til at rense penslerne med - sæbe er faktisk det eneste rigtige. Olie er også noget, der hører til i madlavning. Min svigerinde er bosat i Sydfrankrig, der bruger de altid olie. Vi bruger det selv meget i salater. Eller med kål rosenkål. Og på rødbeder. Ja, rødbeder, hold da op, hvor er der meget farve i rødbeder, jeg får altid helt lyst til at male. Man kan male med mange slags olier, for eksempel valmueolie og lavendelolie. Det mest almindelige er linolie. En fin linolie er bleget og renset, en almindelig linolie kan godt gulne lidt. Ofte køber jeg færdigblandede farver, og her er det også vigtigt med kvaliteten. De billigste materialer er som saftevand, og malingen revner og skaller. De allerbedste materialer kan holde i flere hundrede år. I Region Sjælland findes der flere producenter af koldpresset rapsolie. Fra Grønninggaard til Rapsols rapsmølle over til mindre gårdbutikker med egen mølle. På Rapsol produceres der f.eks. årligt 8000 tons koldpresset rapsolie af raps primært dyrket i den sydlige del af regionen. Vidste du at koldpresset rapsolie udvundet af rapsfrø fra hvidblomstret raps giver en særlig mild smag. Både rapsolie fra den gul- og hvidblomstrende raps er rig på omega 3 og omega 6 fedtsyrer. De koldpressede rapsolier kaldes også for Nordens jomfruolie. Kilde dlg Food. Olie Olie

13 Øl Øl Øl 25 Øl Anne-Lise Becker Forpagter og direktør Anne-Lise Becker driver hotellet Oreby Mølle i Sakskøbing og er derudover aktiv som lokalpolitiker i Guldborgsund Kommune. Vi bruger meget øl her på Oreby Mølle både på flaske og fad. Vores gæster hører til den modne aldersgruppe fra 40 år og op. Det er gæster uden børn, som typisk har en til to overnatninger, og de kommer for at få en miniferie i helt andre omgivelser. Så de vil gerne forkæles og føle, at de er kommet til en hel anden verden. Skal vi kunne leve op til det, er det vigtigt, at vi kan byde på et kvalitetsprodukt. Og når folk er på Lolland, så vil de gerne have øl fra Lolland. Derfor køber vi mest øl fra vores lokale bryggeri Krenkerup. Så får gæsterne både en smagsoplevelse og den historie, der følger med. Senere kan de så køre en tur og se bryggeriet og markerne med det korn, øllet bliver brygget på klappe en øl, kan man sige. Vi har også almindelig pilsner øl, men det serverer vi kun, hvis gæsterne spørger efter det. Det er vigtigt for helhedsoplevelsen, at øllet bliver serveret rigtigt. Om sommeren sidder folk for eksempel gerne ude på terrassen og nyder solnedgangen ude over vandet. Så skal de have en øl, der ser indbydende ud. Den skal skumme på den rigtige måde, og glasset er vigtigt. Derfor får vi leveret specielle glas med guldkant og våbenskjold, sammen med det øl vi køber. Det er med til at skabe stemningen. Om efteråret har vi mange jagtselskaber ofte fra Tyskland. De vil også meget gerne have en øl. Så når de ankommer, får de serveret en øl inde i pejsestuen med dejlig varme og åben ild. Vi får typisk vores mad udefra. Og det skal være en helstøbt oplevelse, hvor maden passer til omgivelserne, årstiden og folks forventninger. For eksempel serverer vi ofte oksemørbrad braiseret i øl. Eller brød bagt på øl. I det hele taget er øl forbundet med stor nydelse her på stedet. Min mand Henrik og jeg har ikke meget fritid om sommeren. Men hvis vi lige kan finde en pause mellem to hold gæster, er der ikke noget bedre end at sidde lidt og kigge ud over vandet og mærke stemningen og så dele en kold øl. Maltbyg er en af de kornafgrøder som, er med til at bringe Region Sjælland på verdenskortet. Der er groft sagt kun 4 betydende maltbyg producerende områder på kloden Australien, Canada, Argentina og EU. Disse 4 områder er år efter år eneste leverandører af maltbyg til verdensmarkedets stigende behov. Region Sjælland er et smørhul for dyrkning af maltbyg, hvor et stabilt klima sikrer en ensartet modning og stor kerne af vårbyggen, som er malteriernes foretrukne. Kilde Dlg. I Ørslev ved Vordingborg ligger et af verdens største og mest moderne malterier. Der forarbejdes årligt tons byg. Fra byggen kommer ind på fabrikken, og til den er omdannet til malt, går der ca. 9 dage. Danish Malting Group omsætter for 400 mio. kr. om året og det er med en medarbejderstab på kun 24 ansatte. Kilde Danish Malting Group.

14 26 Tak Hermed vil vi gerne sige tak til alle dem, som har hjulpet os med de 10 historier om smag. En særlig tak skal lyde til alle jer, som har inviteret os indenfor og givet os mulighed for at viderebringe jeres historier i dette hæfte: Forpagter og direktør Anne-Lise Becker Operasanger og kulturentreprenør Birgitte Getting Billedkunstner Carsten Krogstrup Discodanser Caroline Lunddahl Revydirektør Flemming Krøll Familien Bonde; Vibeke, Henning, Nikolaj, Ida-Marie, Alberte, Freja og katten Røde Teaterdirektør, foredragsholder og brobygger Jytte Abildstrøm Mor, farmor og svigermor Gail Hansen Eliteroer René Holten Poulsen Forfatter og gymnasieelev Terese Døssing.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger CLAUS HOLM: OPSKRIFTER MED TANG fra onsdag 2. maj 2012. Brød, kager og rugbrød. Brain basser 200 gram gær 150 gram sukker 10 hele æg 1 liter vand koldt 2 spsk spirolina 100 gram smør ½ kilo fint bygmel

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Jubii 2 jeg har maddag

Jubii 2 jeg har maddag Jubii 2 jeg har maddag 2014 Annette Søby, Ida-Marie Søby, Ester Larsen og forlaget mellemgaard Sat med Stone Serif og Stone Sans Redaktør: Kaj Sørensen Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker

Læs mere

DAGPLEJEN. Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune

DAGPLEJEN. Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune DAGPLEJEN Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune Indledning Dagplejen har i overensstemmelse med kommunens mad og måltidspolitik samt oplysninger fra Fødevarestyrelsen udfærdiget denne

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Anita inspirerer Furesø til sund mad

Anita inspirerer Furesø til sund mad - lille kogebog fra vinder af Sundhedsprisen 2011 ille kogebog fra vinder af Sundhedsprisen 2011 Sundhedsrådet - lille opskriftsbog med mellemmåltider fra vinderen af Sundhedsprisen 2011 Furesø Kommune

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune

Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune Kost i dagplejen Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune Dagplejen i Middelfart Kommune vil meget gerne arbejde med sund kost og gode madvaner/oplevelser for børn i dagplejen. Med den viden vi har,

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Hvem skal bruge anbefalingerne? Anbefalingerne for sund frokost i vuggestuer og børnehaver er udviklet til dig, der tilbereder mad i daginstitutionen. Kommuner

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk Sundhed i børnehøjde Kendte ordsprog om vaner En vane har lange rødder. Det man i barndommen nemmer man ej i alderdommen glemmer Ordsprog fra 1300 tallet. "Vaner begynder som edderkoppespind og ender som

Læs mere

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Snack n Snack Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Slik, kager, chips, saft og sodavand har første pladsen over populære valg til mellemmåltider.

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Morgenmad. Hjemmelavet mysli med yoghurt eller A-38

Morgenmad. Hjemmelavet mysli med yoghurt eller A-38 Morgenmad Hjemmelavet mysli med yoghurt eller A-38 A-38, yoghurt naturel, havregryn, økologiske rosiner, mandler, nødder, bananer, solsikkekerner, hørfrøkerner, græskarkærner, æbler, appelsiner, pærer

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s.

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s. Jeannette - Kampen mod kræsenheden Du får alle udleveret et eksemplar af Bitz bog Bitz dit køkken (BDK) og min nyeste bog VBK2 som pdf til inspiration. Bogens opskrifter vil også blive brugt i madplanerne.

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Mad og mænd. Tre opskrifter til lommen

Mad og mænd. Tre opskrifter til lommen Mad og mænd Tre opskrifter til lommen Find flere opskrifter! NØGLEHULSMÆRKET OPSKRIFT Ristet laks med revet parmesan og rå blomkål ARBEJDSTID: 30 MIN. TILBEREDNINGSTID: 45 MIN. ANTAL: 4 PERS. DET SKAL

Læs mere

Mad og mænd. Tre opskrifter til lommen

Mad og mænd. Tre opskrifter til lommen Mad og mænd Tre opskrifter til lommen Find flere opskrifter! Nøglehulsmærket opskrift Ristet laks med revet parmesan og rå blomkål Arbejdstid: 30 min. Tilberedningstid: 45 min. Antal: 4 pers. Det skal

Læs mere

Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen.

Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen. Det samlede pointsystem Varme, lune og kolde retter Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen. A. Point for frugt og grønt Point Med fri salatbar Uden salatbar

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Inviter klimaet med på middag

Inviter klimaet med på middag Inviter klimaet med på middag TEKNIK OG MILJØ Inviter klimaet med på middag Tænk på klimaet, når du planlægger og køber ind til aftensmaden Spis mindre kød Tag en dag om ugen uden kød og spar miljøet for

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Under indlæggelse Spørg plejepersonalet efter ugens menukort - så kan du forberede dig og vælge,

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013 Optimal ernæring 1 KVIK TRI, MAJ 2013 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder,

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Sukker og slik politik i drivhuset

Sukker og slik politik i drivhuset Sukker og slik politik i drivhuset Drivhusets sukker og slik politik. Bestyrelsen har på bestyrelsesmødet den 9. marts 2009 besluttet nedenstående sukker og slik politik for drivhuset. Bestyrelsens intentioner

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E?

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Hvad er tilladt hvad må jeg??? Alt er tilladt (pånær stjernefrugt) noget med måde Man er ikke på diæt men skal spise

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Kantinefolk fra Nord Norge

Kantinefolk fra Nord Norge Kantinefolk fra Nord Norge Brød Flute Foccacia Brødstænger med blandede kærner Småt men godt Hønsekødssuppe med kartoffel Kartoffel vaffel med røget laksecreme Travlet gris på rugbrødscrouton med rødbede

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Kost & Ernæring. K3 + talent

Kost & Ernæring. K3 + talent Kost & Ernæring K3 + talent Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner.

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Kort og godt Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Madindeks 2016 Hvor kommer danskernes mad fra? For tredje

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen (

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen ( Ribbensteg & Brød Ca. 2 kg ribbensteg 2-3 spsk. salt 2 tsk peber 5 laurbærblade 1 l vand Tænd ovnen på 250 0 Salt og peber gnides grundigt ned i alle ridserne i sværen. Del laurbærbladene og stik dem ned

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS Sidst revideret: 06.7.2016 Kostpolitik for Nim Børnehus Kostpolitikken skal synliggøre Børnehusets holdninger vedrørende kost overfor forældre, og samtidig tjene som retningslinje

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Jule menu 2013 Stegte sild i eddikelage 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Lage: 4 dl. Eddike 1 dl. Vand 150 gram Sukker 4 laurbærblade 12 Peberkorn, sorte * 1 Løg Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Sund mad gør glad. Dagplejens mad- og måltidspolitik i Fredericia Kommune DAGPLEJEN

Sund mad gør glad. Dagplejens mad- og måltidspolitik i Fredericia Kommune DAGPLEJEN Sund mad gør glad Dagplejens mad- og måltidspolitik i Fredericia Kommune DAGPLEJEN - Sagt om mad af børn: Blåbær er særlig godt, fordi der er syltetøj inden i dem Det eneste der er værre end lever er

Læs mere

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside.

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside. Kostpolitik Generelt Det er i barndommen, at de sunde kostvaner skal grundlægges, så hele livet kan blive sundt og godt. Det har stor betydning for børns udvikling og helbred, at de får en god og næringsrigtig

Læs mere

Hvad bruges maden til

Hvad bruges maden til Hvad bruges maden til Du skal øve dig i at forklare, hvad kulhydraterne, fedtstofferne, proteinerne og vitaminerne bliver brugt til i din krop. Hvorfor har din krop brug for kulhydrater, fedtstoffer, proteiner

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER DET NORDISKE KØKKEN KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER MORGENMAD Grovstykke, rugbrød og thebolle Røræg og bacon Ost, smør og marmelade Slagterens rullepølse Ylette med mysli Mælkeprodukter Æblejuice og

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Deller fra Vinter suppe Hakkebøf med Dampet Orangemarineret ovnen med med super søde sure løg sejfilet med

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

Kost, Sundhed og Trivsel

Kost, Sundhed og Trivsel Kost, Sundhed og Trivsel En vigtig brik Den kommunale Dagpleje Op mod 80% af den daglige kost bliver spist i Dagplejen Politik for Kost, Sundhed og Trivsel I Danmark er der stor fokus på at forbedre folkesundheden,

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere