Emmerske Efterskole Årsskrift 2010

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Emmerske Efterskole Årsskrift 2010"

Transkript

1 Emmerske Efterskole Årsskrift 2010

2 Emmerske Efterskole, Aabenraavej 14, 6270 Tønder Tlf fax Hjemmeside: INDHOLD: Forord Årets gang Høstfest Indvielse af Eksperimentarium Fortsat byggeri Sammenhængskraft som dynamo i klasseværelset Nyt fra skolevejleder Lykken er Elevfoto 2009/ Natur udeliv Hvad kan en læser med god læseforståelse Uge Østrig Elever fra 2000/2001 fortæller Personalenyt Nyt fra bestyrelsen Tønderstævne Besøg fra Nislevgård Efterskole Personale Elevliste Emmerske Efterskoles årsskrift årgang Redaktion: Niels og Mette Johansen. Foto: skolens lærere og elever Tryk: Digeposten 2

3 Atter er der gået et år, det er fløjet af sted. Det er tid til at stoppe op og gøre status.vi prøver med årsskriftet at give lidt indtryk af noget af alt det, der sker på skolen. Vi lever også i en verden, hvor vi hele tiden udfordres. Den verden, det samfund, vi uddanner vore elever til forandres med lynets hast, sådan føles det. Regeringen har sat som et af sine mål, at 95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Det er uomtvisteligt, at efterskolen er en vigtig medspiller her. Vi har på skolen lavet mange ændringer i de senere år, både i undervisningen og de fysiske rammer. Det har været spændende at være med i, at se rammerne forbedres, at se det fungerer. Udviklingen skal fortsætte, vi skal hele tiden fremad. Dan Turell sagde: Allermest holder jeg af hverdagen. Hverdage er der flest af, de binder højdepunkterne sammen. Men hverdagene må ikke medføre, at vi taber fart og stagnerer. Vi må aldrig slappe af, vi lever i en evig konkurrence, der al mulig grund til at give sig selv fuldt ud hele tiden.vi skal værne om vores position som en eftertragtet skole, hvor eleverne får et godt undervisningstilbud, hvor vi får styrket det hele menneske, og hvor den enkelte elev får gåpåmod og faglig styrke til at fortsætte i en uddannelse! Vi har et rigtig godt hold i år, der er en glad og positiv stemning på skolen. Gode medarbejdere der arbejder på samme hammel vi skaber sammen med eleverne et godt efterskoleår. Det mærkes under morgensangen, mange elever i weekenderne, ved arrangementer, i spisesalen, ikke meget vrøvl på værelserne. Dejligt! Med ønsket om en glædelig jul samt et godt nytår siger vi tak for samarbejdet i det forløbne år til medarbejdere, elever, forældre, bestyrelse og skolekreds, PPR kontorer og andre samarbejdspartnere, der med interesse følger skolens virke. Niels og Mette Johansen.

4 Årets gang. Januar I januar havde vi sne, masser af sne. En lang måned med masser af undervisning og forberedelser til lejrskolen i februar. Geografi, historie og biologiundervisning: Emnet Østrig. Februar Før lejrskolen holdt vi fastelavnsfest. En hyggelig fest, godt organiseret af festudvalget. Østrig. Igen en fin lejrskole, hvor vi kom hjem uden skader. Nemme, ivrige og trætte elever, en god tur. I år havde vi også sne i Danmark, så vi var ikke så snehungrende som andre år. Efter Østrig fulgte vinterferien. Straks efter vinterferien skulle 8. årgang i praktik og 9. på Teknisk Skole. 10. årgang gik i gang med OSO opgaven. April Projektuge op til påskedagene. Desuden en enkelt naturfaglig dag. Maj Prøver, mange gik til dansk og matematik, alle afviklet i hallen. Desuden skulle 9. og 10. årgang i praktik og det var 8. årgangs tur til en uge på Teknisk Skole. Tønderstævne, i år med dejligt vejr, gensyn igen med mange venner fra de andre efterskoler.vi fik ingen første pladser i år, men gjorde os igen bemærket i langbold. Jette Lausten startede i køkkenet, Jette er uddannet køkkenleder, har været aktiv i foreninger med unge mennesker og har en masse erfaring med sig. Vi er meget glade for at have Jette på holdet. En aften havde vi besøg af Lokalhistorisk Forening. Igen en fremragende rundvisning af vore elever. Juni Så er det snart slut, men først en teateruge. En mulighed for dramaholdet for at vise vinterens og forårets anstrengelser. En uge, hvor man arbejder Marts Så igen almindelig undervisning, desuden begyndende forberedelser til projektugen i april.vi har tre optaktseftermiddage til projektugen, det er rigtig godt at få tankerne ledt på vej. Hvad skal jeg beskæftige mig med, hvordan skal det struktureres, og hvem skal man arbejde sammen med? Desuden forældresamtaler og ikke mindst: tilmelding til ungdomsuddannelserne.

5 med noget helt andet, spændende med lys, lyd og masser af rekvistitter, hele skolen i gang. Samtidig en uge, hvor man kan få snakket på kryds og tværs og få de sidste gode oplevelser i et efterskoleår. Trods mange vanskeligheder blev det igen en god forestilling. For at gul gang og den nye overetage skal blive færdig til efterårsferien, skulle vi igang i juni. De elever, der boede på gul gang, blev fordelt rundt på værelser, hvor der var en tom seng, og de sidste indrettede sig på sovesal i musiklokalet. Og der råhygger de sig de sidste uger af skoleåret. Ingen afslutning på et skoleår uden en afslutningsfest. Juli En måned, hvor mange tror, at alle medarbejdere på en efterskole har ferie. Det har alle ikke! Der bliver gjort hovedrent, der bliver malet, alle værelser gås igennem.vi har en velholdt skole, det har vi fordi eleverne passer på den, men sandelig også fordi de ansatte i køkken og pedel sammen med indkaldte hjælpere lægger et meget stort arbejde her i sommerferien. I år byggede vi også, så der var høj aktivitet hele sommeren ude og inde.

6 August Skolestart. Der er mange festdage i løbet af et skoleår. En af dem er den dag, hvor eleverne strømmer til. Først andenårseleverne. Gensynsglæde, ro, vi kender det her og så alligevel spænding, hvordan er de nye? Og så kommer de, myldrende med tasker, kufferter, dyner, cykler, skolen bliver FYLDT. Den første tid er altid forvirrende. Hvor skal man være, der bliver taget en masse prøver og efterhånden kommer holdene på plads. Det sker stort set den første uge, derefter starter valgfag, og vi er i gang. Men der er meget nyt, der skal huskes, og det trætter. Hvordan en elev oplever skolestarten, skriver Pernille om: Jeg forventer af mig selv, at jeg blver bedre fagligt & at jeg ikke er så pjattet i timerne. Men jeg forventer også at skolen hjælper mig til at blive bedre, men det skal være min egen indsats, der skal gøre det. Og jeg håber, at jeg ikke kommer til at føle mig sådan ubrugelig og dum i timerne. Søndag og mandag var jeg lidt genert og usikker, fordi jeg ikke kendte nogen. Men der gik ikke så lang tid, før jeg begyndte at snakke med folk. Tirsdag og onsdag var gode dage, da snakkede jeg med mange.torsdag: ja i dag har det været en hyggelig dag ligesom de andre, det skal nok gå. September Den første weekend i september er der Tønderløb. Vi havde mange deltagere i år, elever og voksne. De fik en fin weekend med gode oplevelser. I år har vi forskellige lande som tema for den varme mad i en uge. I september var det Italien. Det bliver knyttet sammen med lidt undervisning om Italien. Andre madlande uge i årets løb bliver Tyskland, England og Frankrig. Gammel Elevdag. Igen godt besøgt, dejligt at møde gamle elever, der gerne vil fortælle, hvad de nu laver. Den første fællesbegivenhed er Tønder Festival. Besøg på festpladsen, overværelse af lydprøver og en tur i Visemølllen og Vandtårnet er faste programpunkter. I august havde vi også en cykeltur mod vest. Alle cyklede til Nolde Museet syd for grænsen. Desuden besøgte vi et lille Digemuseum, hvor man kan se, hvordan digebygningen har udviklet sig gennem århundreder.

7 Høstfest. I september blev dette skoleårs første fest afholdt. Og hvilken fest, et super festudvalg, der havde styr på det hele. Underholdning, udsmykning, mad, afviklingen af festen. Udvalget tog virkelig ansvar, og alle havde en god aften. Efterskolernes Dag. Her ser vi en flok glade elever, der modtager gæster. De viser rundt og alle de, der ikke er rundvisere er smilende og imødekommende ambassadører for deres skole i de forskellige arbejdende værksteder. Igen og igen hører vi: Hvor er jeres elever glade for deres skole, hvor var det en god rundvisning.tak for det. Maja Martensen kom tilbage fra orlov.vi havde delt hendes timer mellem os, så det var dejligt at se hende igen.tak til Bjarne Østerlund, der trådte til og tog sig godt af Majas fysiktimer Oktober Uge 41. Anderledes uge, den er beskrevet på side 20 og 21. Sidste dag havde vi forældresamtaler, en hyggelig eftermiddag, hvor elevernes indsats kommmenteres. Dagen sluttede med gangturnering i høvdingebold. Mærkeligt at lærerne ikke vandt. November Som november tit er, regn og blæst. Lygterne skal frem. 10. årgang i brobygning og en teatertur til Odense. Desuden juleklip i alle klasser og julehygge, samt indhentning og indpakning af pakker til pakkekalenderen i Oasen- så er det snart jul. December 10. igen i brobygning, en kort måned, da vi holder tidlig juleferie i år.

8

9 Indvielse af Eksperimentarium. Den sidste dag før juleferien var en festdag.vi indviede vores store tilbygning med to klasseværelser og et kæmpe Eksperimentarium for Ordblinde. I køkkenet var der travlhed, da der var tilmeldt rigtig mange til julefrokost i hallen, så Birgit og Heidi lavede sammen med deres elever flotte forfriskninger.viceborgmester Peter Christensen holdt indvielsestalen. Peter Christensen er formand for Infoko Fonden, der har doneret kr. til Eksperimentariet.Vi er meget stolte over dette lokale.vi er også stolte over, at have modtaget de mange penge, det er en stor anerkendelse af skolens arbejde. Lokalet lever i det daglige op til alle forventninger, der bliver nu lavet mange spændende eksperimenter.

10 Fortsat byggeri! Vores ønske om, at kunne tilbyde eleverne de bedste faciliteter resulterede 2010 i byggeri af 6 nye elevværelser. Nu tilbyder Emmerske Efterskole udelukkende to sengsværelser. Gul gang er blevet renoveret, der er kommet nye lofter, gulve og vinduer, gardiner og centralstøvsuger. Ovenpå gul gang er der bygget en første sal, der rummer den nye afdeling. Der er ikke så langt fra tanke og ide til handling, så tegninger blev udarbejdet og ændret adskillige gange. Da vi var enige om indretningen, blev tegningerne sendt til Tønder Kommune, projektet sendt i udbud, licitation 14. april og første byggemøde Det gik hurtigt, derefter byggemøde hver onsdag, også i sommerferien. Byggestart 7.6. Håndværkerne startede med at fjerne tag og loft på gul gang, så de elever, der boede der, måtte flytte. Musik blev indrettet til sovesal, og der var ren hygge resten af skoleåret. Der var fart på, da gul gang skulle være færdig til starten af det nye skoleår. Eleverne var optaget, så der skulle være en seng til alle 8.august, det var der også, men der var travlhed i sommerferien. Undervejs måtte der også træffes beslutninger, for da vi så, hvordan tæpperne så ud efter en omgang cementstøv, var det tydeligt, at de ikke kunne rengøres.vi lagde derfor også nyt gulv i hele fløjen, det var ikke meningen fra starten. I den nye etageadskillelse ligger al teknikken, alle rør og der er mange. Taget er fjernet på gul gang, værelserne er tømt og stålskelettet, der skal bære den nye etage påbegyndt. Der er lang vej endnu, bliver vi mon færdige? Vi kigger op i den blå luft.

11 De nye værelser skulle være færdige til efterårsferien, vi havde aflevering 15. oktober. Flot klaret på så kort tid. Efter efterårsferien kom så de store flyttedage, 34 elever flyttede værelser, det tog to gange to timer, så var det på plads, men inden foregik en del forhandlinger! Alle kan nu bo på to mandsværelser, det er rart, det giver mere ro. Det er nyt for os at have en første sal med værelser, og der kom desværre et uforudset krav fra brandmyndighederne.vi skulle have et ABA anlæg. Et nyt brandanlæg, der sender besked direkte til brandværnet, hvis der opstår brand et sted på skolen, eller der er røgudvikling.vi har fået sat følere op OVERALT, toiletter, små depoter, kontorer, ja overalt. Det var ikke med i budgettet! I sommerferien bleb lev v to små klasselokaler slået sammen til et.

12 I foråret 2010 blev vi fra Efterskoleforeningen opfordret til at deltage i et stort anlagt udviklingsprogram under Region Syd. Regionsrådet har afsat 80 millioner kroner til at bakke op om regeringens målsætning om at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelser. I vores region er især frafaldet på erhvervsuddannelserne alt for stort. Efter en række indledende møder, der skulle fastslå, hvordan man bedst muligt udnyttede midlerne, blev resultatet to projekter, hvor alle ungdomsuddannelser samt afleverende skoler kunne byde ind. Vi sendte denne ansøgning, og er nu med som eneste efterskole. Det bliver spændende, hvad der kommer ud af alle anstrengelserne. Ansøgning om at blive partner i projekt Sammenhængskraft som dynamo i klasseværelset under Syddansk Uddannelsesaftale. Emmerske Efterskole er en efterskole for normaltbegavede unge med læse- stavevanskeligheder. Vi ligger i regionens sydvestligste hjørne, 3 km øst for Tønder. Vi har 85 elever fordelt på 8., 9. og 10. klassetrin. I 10. årgang har vi de senere år arbejdet med at udvikle et særligt tilbud til vore elever. Vi samarbejder med EUC Tønder om et forløb med meritgivende brobygning. Brobygningsforløbet starter i august/september, eleverne undervises på EUC Syd hver tirsdag. Undervisningen fortsætter 20 tirsdage året igennem. De første timer er teori, resten foregår på henholdsvis produktionslinjen samt mad til mennesker. 12 Af meritgivende fag kan nævnes Dansk på F niveau. Eleverne starter på Teknisk Skole, og undervisningen følges op i dansktimerne på efterskolen. Eleverne kan indstille sig til dansk prøve på F niveau. Desuden undervises i hygiejne, førstehjælp, brand og kurser ude i værkstederne. Der erhverves hygiejnebevis, førstehjælp, brand samt enkelte kurser. Når en elev består et fag får han/hun merit for faget. Det er lærerne fra erhvervsskolen, der er ansvarlige for tilrettelæggelsen af den del af undervisningen der sikrer, at eleverne kommer igennem det pensum, der kræves. Lærerne fra Emmerske Efterskole følger hjemme på skolen op på undervisningen fra Teknisk Skole og tilrettelægger undervisningen på holdet, så den understøtter de krav, der stilles fra Teknisk Skole. Formål: At hjælpe eleverne godt i gang med deres videre uddannelse. At forberede eleverne på den undervisningsform, der findes i det videre uddannelsesforløb. At øve projektarbejdsformen. At give eleverne kendskab til undervisningsmiljøet på teknisk skole. At fastholde elevernes motivation for undervisningen på deres 10. skoleår og i en efterfølgende ungdomsuddannelse. Lykkes det så? Målt på karakterer og bestået - ikke bestået - ja. Trods elevernes store faglige vanskeligheder i dansk består alle. Alle får hygiejnebevis og i år var karaktergennemsnittet i dansk 9,5, godt hjulpet af 7 12 taller - ja det virker! Fra vores nuværende 10. årgang fortsætter 56% på Teknisk Skole på en erhvervsuddannelse, 30% på HG, 6% på HTX og 6% på landbrugsskole.

13 Og hvad er det så der virker? Det vil vi gerne forske i. Vi får vore elever fra hele landet, de samles som en lidt vingeskudt flok i august, alle medbringer deres del af nederlag i det danske skolesystem. Alle har store vanskeligheder i dansk. De møder to lærere, der formår at få eleverne samlet til et hold, til en sammentømret klasse. Lærerne har faglig kompetence, de har et godt samarbejde med lærerne på teknisk skole. De har også et godt undervisningssamarbejde indbyrdes. Men især vil vi fremhæve deres relationskompetence, de formår at knytte tætte relationer til eleverne, de forstår at give eleverne lyst til det, de altid har haft svært ved. De tager mange snakke på sengekanten, de involverer sig i hver enkelt elev, de er til at stole på, de giver eleverne tryghed. verden en ungdomsuddannelse er, fratages de en del af denne usikkerhed. De finder ud af, at der også er nogle ting, jeg kan bidrage med her. Her er en plads til mig. Vi sørger for at timerne på brobygning er fordelt med lige dele teori og praksis. Vi bygger hele tiden på, at der er ting, der er svære og ting, der falder lettere. Mange af vore elever har gavn af deres praktiske evner i værkstedsfagene. Usikkerheden omkring uddannelsesvalg falder. Det, at man kan starte på sin uddannelse, og vide at de fag, hvor der er store vanskeligheder, er overstået, hjælper. Vi giver dem også andre værktøjer, der afhjælper de faglige problemer i dansk. Med denne model som vi gerne vil udvide styrker vi overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Vi vil være med til at udvikle redskaber, der kan bruges til at fastholde eleverne i ungdomsuddannelserne. Lisbeth Gotthardsen Lærer Thomas Gläser Lærer Niels og Mette Johansen forstanderpar Samtidig er de muren, der kan spilles op ad, de er entydigt lederne i klassen. De viser med hele deres væremåde, at her har vi et fælles projekt, og det skal lykkes! Lærerne arbejder til stadighed med at styrke elevernes selvtillid. De arbejder med at sammensætte grupper, så eleverne oplever at hjælpe hinanden på mange forskellige måder. Lærerne bestemmer gruppe sammensætningerne. Der er klare regler i klassen og på skolen, det giver ro til undervisning. Der er en fast målsætning: I skal alle bestå, men alle følger ikke samme vej til målet. Ingen er i tvivl om forventningerne, der er hurtig feedback og konstant og kontant vejledning. Alt dette er grobund for en kolossal læring. Vi har som kostskole store fordele af at have eleverne hele døgnet. Men vi har også en flok unge, der er meget usikre på deres fremtidige rolle i samfundet. Ved stille og roligt at blive ført ind i den 13

14 Nyt fra skolevejleder. For alle på skolen er det vigtigt, at vi forbereder/uddanner vore elever, så de kan få en ungdomsuddannelse. Det er vigtigt, at vi giver eleverne mod og selvværd, så de er klar til at fortsætte i en uddannelse.vi arbejder her på skolen meget med udslusning, alle er i praktik og alle er en tur omkring forskellige ungdomsuddannelserne i løbet af et skoleår. Desuden har vi - som lige omtalt - vores meritgivende brobygning i 10. Hvor fortsætter vore elever så? Det viser nedenstående oversigt, alle fortsætter på en uddannelse eller i en 9. eller 10. klasse. 9. klasse på almindelig skole klasse klasse almindelig efterskole 2 Anden ordblindeefterskole 6 Ungdomsklasse 1 Særlig tilrettelagt ungdomsudd. 2 Landbrugsuddannelsen 3 Handelsskole 7 Teknisk skole 13 HTX 1 Emmerske Efterskole 10. /

15 Fra en fællestime: Hvad er vigtigt for min fremtid og hvad er ikke vigtigt. Det kan sætte tanker i gang.vi har prøvet og her er et bud. 15

16 16 17

17 Portræt af et valgfag. Natur udeliv er et populært kvartårsfag. Om indholdet skriver Thomas Gläser: Vi sejler i kano, fisker i henholdsvis søen ved Toftvej og Vidåen, ved broerne ved St. Emmerske og Korntved samt flyver med drager.vi har set naturfilm og film om anvendelse af kano og har beskæftiget os lidt med teori indenfor naturemner med relation til vores lokale placering - herunder "Sort Sol", diger og snæbelprojekt.vi har "tørtrænet" kast med spinder, og vi vedligeholder vores udstyr.

18 Hvad kan en læser med god læseforståelse? I denne tekst redegøres for, hvad læsere med god læseforståelse gør, og hvad læseren selv kan gøre for at få en bedre læseforståelse. Læsning = afkodning * forståelse Den traditionelle afkodning af skriftsprog sker med øjnene. I dag kan en computer med talesyntese oplæse tekst dvs. at afkodningen kan være auditiv - med ørene. Dette er meget positivt, for læsere med afkodnings-vanskeligheder, men der opstår også nye udfordringer. Hvad forventes den lyttende læser at kunne, når afkodningen nu beherskes ved hjælp af computeren? Uanset om teksten kommer ind via øjnene eller ørene, så er det afgørende om læseren forstår indholdet af teksten. Videnskab kan fortælle os noget om, hvad det er læseren med god læseforståelse kan. En læser med god forståelse: Kan lave inferenser / følgeslutninger dvs. læse mellem linjerne Kan vælge den mest hensigtsmæssige læsestrategi ud fra læseformålet og kontrollere egen forståelse (metakognition) Har kendskab til forskellige genre og deres særlige struktur. Kan aktivere baggrundsviden Har et godt ordkendskab Har en velfungerende arbejdshukommelse i Hvad er det for en proces som læseren skal igennem for at opnå en god forståelse? Et meget udbredt metakognitivt program er Recibrocal Teaching, der er udviklet af Palinscar og Brown. I Recibrocal Teaching undervises eleverne i at anvende følgende strategier i deres læsearbejde: Forudsige, hvad teksten omhandler. Stille spørgsmål til teksten. Løse forståelsesproblemer i svære eller uklare dele af teksten. Opsummere tekstens hovedpunkter. ii At opsummere iii betyder, at give en meget kort sammenfatning af det væsentligste i teksten. Det er den korteste form i forhold til: Resumé = kort gengivelse af teksten med egne ord i selvvalgt rækkefølge. Referat = Lidt længere gengivelse af en tekst, med tekstens egne ord i den rækkefølge, der kommer i teksten. Ud fra det ovenstående bliver det tydeligt, at det langt fra er nok at lytte passivt til en oplæst tekst. Hvis der skal opstå en læseforståelse, så er det nødvendigt, at læseren er aktiv: før, under og efter. En begyndervanskelighed ved tekst lytning er ofte, at det kan være svært at huske teksten. Ofte er det fordi læseformålet er uklart for læseren. Hvad er det læseren skal lede efter undervejs i læseprocessen? Den største enkeltdel, som indvirker på læserens læseforståelse, er om læseren har kendskab til tekstens indhold i forvejen. Derfor er det vigtigt at arbejde med at tydeliggøre læserens baggrundsviden, før teksten læses. Det har også den fordel, at det bliver tydeligt, hvor teksten adskiller sig fra læserens nuværende viden. i Elisabeth Arnbak: Faglig læsning, kap. 3 lettere omskrevet ii Elisabeth Arnbak: Faglig læsning, kap. 4 s39 iii Læseforståelsesstrategier og andre litteraturpædagogiske værktøjer af Mette Henriksen & Martin Holm, læsevejledere, Skolen på la Cours Vej, Frederiksberg forklaring af ordene: opsummering, resumé og referat fra 19

19 En anderledes uge I uge 41 havde vi naturfaglige dage dage fyldt med oplevelser og udfordringer. Mandag stod på en ca. 12 km. kanosejlads. For nogle en grænseoverskridende oplevelse, for andre (færre end forventet) også en våd og kold oplevelse, som krævede både udholdenhed og samarbejde. Efter igen at have fået fast grund under fødderne blev nogle elever og pakkede sammen, mens de øvrige spadserede tilbage til skolen. Her ventede boller og varm kakao. Tirsdag stod den på masser af pedaltramp. Her cyklede vi til Emmerlev med det formål at besøge hjortefarmen der, et besøg der bød på rundvisning i slagteriet, overværelse af hvordan man flår skindet af en kronhjort, samt en tur i traktortrukket vogn ud på markerne blandt de ca. 250 krondyr. Derpå cyklede vi på diget, langs vadehavet, ned til Vidå Slusen, hvor de medbragte madpakker blev fortæret i strålende solskin. Herfra satte vi os for 3. gang på cyklerne for, via Møgeltønder, at vende næserne hjemad. Onsdag var der forskellige aktiviteter på skolen. Vi havde besøg af 4 fysikstuderende fra Århus Universitet, som lavede et flot fysikshow for eleverne. I fysikshowet var der både musik, ild, bulder og brag samt en smule teori. Herudover fik eleverne testet deres kondition med en bip-test. Desværre viste testen, at der er plads til forbedring, hvad kondition angår. Desuden fik vi inspiration til bedre kost og mere motion fra en tv-udsendelse med 20

20 Chris Macdonald. Om eftermiddagen havde vi besøg af naturvejleder Ivar Gram, som holdt et spændende foredrag om dyrelivet i og omkring Vadehavet.Ved foredraget blev eleverne inddraget som hovedpersoner i form af sæler og fugle på fornøjelig vis. Torsdag gik turen til eksperimentariet Phänomenta i Flensborg. Phänomenta gav rig mulighed for at få afprøvet forskellige færdigheder. Eleverne var meget interesserede i de forskellige aktiviteter. Efter at have indtaget den medbragte frokost på stedet, var der mulighed for at gå en tur i Flensborgs gågade. Midt på eftermiddagen kørte busserne igen mod Emmerske Efterskole, hvor der ventede en forfriskning. For lærerne har det været en fornøjelse at opleve, at dagene har været præget af hjælpsomme, glade, positive og - sidst på dagen meget trætte, rødkindede elever. Fredag. Skolernes motionsdag. Eleverne blev sendt af sted på tid og cyklede først 1,5 km ud til en løberute på 3,4 km, videre på cykel til Soldaterskoven, hvor der endnu var en løberute på ca. 2,4 km, hvorefter turen gik videre på cykel hjem til skolen og tidtageren. Alt i alt ca. 18 km gratis motion på tid. Alle elever gennemførte i fin stil, en god måde at slutte en fantastisk anderledes uge af på. Lisbeth, Heidi og Birgit. 21

21

22 Elever 2000 til Anders Simonsen. Efter et år på Emmerske kom jeg til Kragelund Efterskole, der tog jeg tog jeg på et 10. klassecenter, Kløften i Haderslev. Efter skolen arbejdede jeg et halvt år på en maskinstation og blev bekræftet i, at jeg gerne ville uddanne mig til landbrugsmaskinmekaniker. Efter jul startede jeg på EUC Syd og tog grundforløbet. Jeg fik en læreplads og blev uddannet. Jeg er glad for den uddannelse, den giver mange muligheder. Efter endt læretid skulle der ske noget. Jeg kendte en, der importerede traktorer fra Tyskland og henvendte mig til ham. Der blev jeg ansat som mekaniker. En dag skulle vi aflevere en stor traktor til en maskinstation på Sydsjælland, og jeg kørte med. Inden vi havde forladt maskinstationen på Sjælland, havde jeg fået arbejde der. Jeg flyttede så og begyndte på maskinstationen, der passede ca. 900 ha. Efter en tid blev jeg forvalter der. Men desværre gik maskinstationen konkurs. Da havde jeg besluttet, at der igen skulle ske noget andet. Jeg ville gerne kombinere min landbrugsmekanikeruddannelse med en egentlig landbrugsuddannelse og henvendte mig til Asmildkloster Landbrugsskole. Fordi jeg har min anden uddannelse kan jeg få en del merit i landbrugsuddannelsen. Men en del praktik skal der til, derfor er jeg lige nu i Minnesota i USA sammen med en kammerat. Her er jeg i praktik. Det er en farm på acers, ca ha. Jeg får dansk elevløn, der er skattefri, da jeg er her over et halvt år.vi dyrker majs, sukkerroer, hvede, soja og solsikker. Jeg arbejder her til 1. december og planen er så, at jeg holder jul herovre hos en onkel. Sammen med min kammerat har jeg været på en 3 måneders tur gennem Texas, Grand Canyon, Route 66, Las Vegas, Los Angeles, Sacramento og staten Washington. Jeg er meget glad for at arbejde på farmen, der er ejet af far og søn.vi snakker naturligvis engelsk, det er ikke noget problem.vi bor i et Farmerhome. Det er en slags mobilhome, men med 3 lejligheder med hver tre værelser. Her bor vi 6 ansatte, heraf to danskere. Der er 12 til 15 danske elever i området. Når vi har travlt, kommer der mange løsarbejdere, der er de samme, der kommer år efter år. Dennis Mai Larsen. Efter 2 år på Emmerske, tog jeg til Dybbøl Efterskole, det var ok. Efter 10. vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg skulle. Derfor tog jeg på Bov Produktionsskole. De havde en grøn linje, som jeg godt kunne lide. Herfra kom jeg en uge i praktik hos en landmand, derefter tilbage til produktionsskolen på landbrugslinjen. Jeg fik mod på at begynde en landbrugsuddannelse, eller i første omgang at arbejde på en gård. Jeg kom så tilbage til det sted, hvor jeg havde været i praktik og var der 1? år, før jeg tog på landbrugsskole.tilbage igen til yderligere et praktikophold, derefter landbrugsskole og sidste praktiksted blev i Uge. Hele tiden med køer og markarbejde. Jeg har nu det grønne bevis, en fuld landbrugsuddannelse.vil jeg engang have min egen gård, kan jeg bygge ovenpå den uddannelse, men det har jeg ikke planer om lige nu. Efter endt uddannelse skulle der ske noget andet. Jeg trak frinummer til militæret, men meldte mig frivilligt til Garderhusarerne i Slagelse.Vi har heste derhjemme, og det har altid interesseret mig at ride. De første 3 måneder kom jeg igennem den almindelige militæruddannelse, og derefter var det heste og ridning. Hvis man ikke kan ride, lærer men det. Og kan man ride, bliver man meget dygtigere.vi red dressur, og jeg kom til de kongelige stalde og var bl.a. med til at ekskortere Dronningen i forbindelse med hendes 70 års fødselsdag. Garderhusarerne har den længste tjenestetid, et år. Det har været en rigtig sjov periode, jeg flyttede til Slagelse, boede på Kasernen og fik mange nye kammerater og lærte i det hele taget en masse nye folk at kende. Jeg kunne godt have forlænget min kontrakt, men så betød det udsendelse, og det havde jeg ikke behov for. Nu er jeg flyttet tilbage og bor på en nedlagt ejendom i Vilsbæk. Jeg hjælper min nabo, der er landmand, engang imellem. Men ellers kunne jeg godt tænke mig at arbejde på et lager i Padborg. De tager dog ikke folk ind lige nu. Jeg er tilmeldt et vikarbureau og er en del ude, desuden arbejder jeg fast hver lørdag hos H.P.Terkelsen i Padborg. De ringer også efter mig, når de mangler folk, så det går fint. Måske skal jeg tilbage til landbruget, bare ikke lige nu. 23

23 Jacob Helt. Efter et år på Emmerske Efterskole, det var 10. klasse, kom jeg på grundforløb på Teknisk Skole i Tønder.Vi var et par, der kørte frem og tilbage fra Bojskov ved Gråsten, hvor mine forældre bor. Jeg ville gerne være vvser, og havde en læreplads i Ullerup allerede før Teknisk Skole. Der fortsatte jeg så i praktik og blev udlært som VVSer og blikkenslager. Jeg er meget glad for at have et arbejde, hvor jeg får lov at bruge mine hænder. Da jeg var udlært, fik jeg arbejde hos en anden mester og var der et par år, hvor jeg mest udførte blikkenslagerarbejde. Derefter arbejdede jeg et par år i København, rejste frem og tilbage i weekender. Det var i de år, hvor alle jyske håndværkere kunne få arbejde i København, super tider og gode penge at tjene. Nu har jeg været 1 1 /2 år i Bravida. Det er Danmarks største VVS og EL firma. Jeg kører service, tager ud og skifter vandlåse, ordner badeværelser samt laver tagrender, kort sagt meget forskelligt. Lige nu er vi i gang på Blans Slagteri, hvor vi laver en del nyt. Jeg er meget tilfreds med mit arbejde. Jeg bor i Graasten, hvor jeg sammen med min kæreste har købt et murermesterhus. Det går jeg og restaurerer lidt. Det er meningen, at vi skal bytte med mine forældre om nogle år, de har et nedlagt landbrug. Lige nu laver jeg børneværelse, da vi venter barn i november. Det er min plan at tage kloakmesteruddannelsen i løbet af de næste år. Men først skal jeg være far. Personalenyt. Som nyansat på Emmerske Efterskole vil jeg gerne præsentere mig i årsskriftet. Jeg hedder Jette Lausten, er 43 år, bor i Sejerslev ved Højer, er gift med Søren og har 3 børn på 18,15 og 11 år. Jeg blev ansat på skolen som køkkenassistent og timelærer. Jeg er uddannet køkkenleder og har virket som dette i det kommunale i 15 år og 2 år på Skærbæk Kursus og Fritidscenter. Jeg har altid gerne villet arbejde på en efterskole og nyder rigtig meget samværet og omgangen med de unge mennesker på Emmerske. Jeg er en glad, udadvendt kvinde som elsker lidt spræl i gaden. Min fritid går med løb, fitness, revy, læser meget, lokalhistorie og lidt slægtsforskning. Derudover er jeg frivillig hjælper i idrætsforening mm. Med børn og mand er der sport, skoler, hus og have, der skal følges med i og er der mulighed for en dans, siger jeg aldrig nej. Jeg vil gerne arbejde for efterskolens værdier og lægge mine kræfter der, hvor de kan bruges og føler mig godt modtaget af elever, ledelse og de øvrige kollegaer. Camilla Frederiksen 24

24 Jeg hedder Camilla. Jeg kommer oprindelig fra Gallehus ved Møgeltønder. Efter 10 klasse på Højer Efterskole tog jeg et år til Australien. Jeg er uddannet pædagog, men arbejder nu som køkkenmedarbejder her på Emmerske. Jeg bor til daglig i Ballum sammen med min kæreste, vi er i gang med at renovere vores gamle stråtækte hus. Som hobby samler jeg på gamle/antikke brugsgenstande. Når jeg skal slappe af, læser jeg en bog af Johannes Møllehave eller en god krimi. Jeg er spinninginstruktør og har hold tre gange om ugen. Jeg bruger også meget tid i min have, som jeg er ved at anlægge i bedste mormor stil. Jeg elsker at være kreativ og lave eksperimenterende mad.vi har en stenovn i køkkenet, så jeg kan lave mad som i gamle dage. Om sommeren bliver al mad lavet i haven på bålet. Det er vigtigt for mig, at de unge på Emmerske får en god oplevelse i vores køkken. Nyt fra bestyrelsen. Sidste år forlod Søren Frederiksen bestyrelsen, da han flyttede til Ringkøbing. Søren Frederiksen var formand for skolen, denne post overtog næstformanden, Margit Herkert.Ved generalforsamlingen blev Eivind Underberg Hansen valgt som nyt bestyrelsesmedlem. Margit Herkert fortsatte som formand. Eivind Underberg Hansen: Jeg er gift med Agnes, og vi har 4 børn, Cathrine på 11 år, Agnethe på 14 år, Asger på 17 år, og Carina på 20 år.vi bor i Rødekro by i et parcelhus, og vores hobby er dans, som vi går til to gange i ugen. Desuden følger vi vores børns fritidsinteresser, som er gymnastik, håndbold, spejder, m.m. Min skoletid i Hellevad Skole og Rødekro Skole var ikke det sjoveste, da jeg blev meget mobbet. I Hellevad Skole fik jeg specielundervisning, hvor jeg var ude af nogle idrætstimer og andre timer, som jeg godt kunne lide. Jeg tog også 10. klasse for bedre at kunne klare min læretid. Dengang var jeg overhovedet ikke åben om min ordblindhed, men jeg kunne se at den var gal, da jeg altid havde halvdelen som fejl i mine ord diktat. Jeg følte mig mindre værd, og andre havde den holdning, at jeg bare var dum. Jeg er udlært som landbrugsmaskinmekaniker på Års Erhvervsskole. Dengang var der ikke så meget bogligt, men mere praktisk i værkstedet. Så det var ikke så svært for mig, men i dag er der rigtigt meget bogligt, så der er meget brug for hjælpemidler til at skrive og læse. Efter min læretid, kom jeg hjem på maskinstationen. Der kunne jeg vise, at jeg havde evne til at gøre en forskel. Jeg har været med til at udvikle forskellige maskiner.vi var de første, der byggede snitter på en presse.vi var også de første, der lavede en sortjordsnedfælder. Så jeg har altid kunne regne den ud. Det gav stor selvtillid, som jeg havde meget brug for. Her var pludselig noget, jeg var meget god til. Efter få år blev jeg kørselsleder på maskinstationen. Det var en stor udfordring da jeg skulle skrive ordrer.hvis jeg skulle skrive noget ud af huset, var jeg nød til at have en til at gøre det. I 1994 overtog jeg sammen med min Bror Eilif Langelund Maskinstation hvor vi er tredje generation. At være selvstændig kræver en stor arbejdsindsats, så i den periode var der ikke muligt at få tid til at gå på kursus. Sidst i 90erne købte vi vores første vindmølle, og i 2004 købte vi den første i Tyskland, som er en 2 megawatt RePower. Det var en kompliceret affære, så med den viden vi fik med købet af vindmøllen, startede vi et nyt selskab sammen med Jan, der skulle formidle tysk vindmølle til danskerne. Så næsten alt min broders tid gik med vindmølle. Så jeg var ved at få for stor en arbejdsbyrde på maskinstationen. Så den tog vi tre medarbejdere med i ejerkredsen, så jeg skulle ikke længere være kørselsleder. Men så skulle jeg tage mig af forsikringerne, varekøb, lave tilbud til licitationerne, bankerne, og meget andet. Så det var meget mere der skulle læses og skrives, og det var et af de områder, jeg ikke var god til. Men jeg var heller ikke så meget bundet mere. I sommeren 2008 på dyrskuepladsen i Aabenraa, havde VUC en stand med deres mobile klasselokale. Jeg var inde på standen, for jeg var parat til at modtage hjælp, der kunne hjælpe mig i min hverdag. VUC i Aabenraa var utroligt fleksibel til at lave et undervisningsforløb der passede til mig. Jeg var glad for de 4 timers undervisning i ugen, for jeg kunne mærke en forskel. Min lærer kunne også mærke den begejstring, hvormed jeg kom til undervisningen.ville i dag nødigt undvære CD- 25

25 ord til at skrive og læse med, så alt i dag bliver skrevet på computer. Kan nu skrive læserbrev uden andres hjælp. Bestyrelser Med i skolebestyrelsen på Rødekro Skole i min 4. periode nu som formand. Med i bestyrelsen på Emmerske Efterskole Med i bestyrelsen: Rødekro Vandværk (med ca forbruger) Formand i Venstre Rødekro Med i kommuneforening Venstre Aabenraa Venstres Europaudvalget i Syddanmark Venstres netværksgrupper i børn og skole Med i SydEnergis repræsentantskab En glad formands strøtanker I 2 år har jeg været så heldig at have deltaget i skolens dagligdag herunder ikke mindst at følge processen omkring diverse nybyggerier. I 2oo9 blev der opført en bygning indeholdende et stort dejligt faglokale i stueetagen og 2 klasselokaler på 1.sal. Det var en stor mundfuld, men flot resultat. Ud over nybyggeriet blev der anlagt en ny multibane som eleverne er rigtig glade for. Ud over til fritidsaktiviteter bruges den også i idrætstimerne. Desuden blev lærerværelset udvidet og renoveret. Det var hårdt tiltrængt. Efter således at have fokuseret på faglokaler var tiden nu kommet til elevfaciliteterne.tremandsværelser er nok ikke det mest optimale. Hvad gør man så, når man ikke vil indskrænke skolens grønne områder? Jo man bygger da bare en 1. sal på en bestående elevfløj. Denne overbygning blev færdig op til efterårsferien. Det færdige resultat har fuldt ud indfriet vore forventninger. Undervejs har der selvsagt været mange byggemøder. Det har været en god oplevelse at følge den positive dialog mellem byggeriets forskellige parter. Byggerierne er nu færdige og taget i brug. Stort til lykke til skolen med de nye faciliteter. I år var jeg besøgende på Efterskolernes Dag. En elev stod ved indgangen og bød velkommen. Det var dejligt at mærke den gejst og det engagement eleven lagde for dagen under den efterfølgende rundvisning. Godt gået EE. Margit Herkert Rengøringen tjekkes! 26

26

27 Sidste år besøgte vi i september Nislevgaard Efterskole på Fyn.Vi var inviteret til idrætsdag og havde en herlig dag med solskin hele dagen. I år var det så vores tur. Her på skolen blev der lagt et fint program, alle hold blev dannet, og vi var klar! Men denne gang spillede vejret os et puds, regnvejr. Der måtte i hast ændres på indholdet. Alle tog det med godt humør, og det blev som det ses af billederne- en god dag.

28 Skolens personale ULLA BLÆDEL Ulla underviser i år i dansk, matematik, fællestime og drama. Desuden passer Ulla biblioteket. BJARNE BRUVIK Bjarne underviser i år i dansk, matematik, fællestime og metal. BIRGIT CLAUSEN Birgit underviser i dansk, matematik, engelsk og hjemkundskab. LIS CHRISTENSEN Lis holder skolen ren og arbejder i køkkenet. HANS FRANK Hans er pedel. CAMILLA FREDERIKSEN Camila arbejder i køkkenet MIKAEL GALMAR Mikael underviser i år i dansk, matematik, musik, idræt, edb og sang. THOMAS GLÂSER Thomas underviser i dansk, brobygning, matematik, natur-udeliv, idræt, håndbold og engelsk. LISBETH GOTTHARDSEN Lisbeth underviser i år i dansk, brobygning, drama, engelsk og idræt. BRITTA HEICK HANSEN Britta er køkkenleder. NIELS JOHANSEN Niels er forstander og underviser i år i svømning, vikartimer, bordtennis og fællestime. METTE JOHANSEN Mette er skolevejleder, viceforstander og underviser i år i svømning, vikartimer og fællestime. INGER JØRGENSEN Inger er sekretær. NINNE KRÜGER. Ninne underviser i år i dansk, matematik, fællestime, zumba, idræt og håndarbejde. UFFE MADSEN Uffe underviser i år i dansk, matematik, engelsk, fysik, løb, badminton og idræt. JETTE LAUSTEN Jette arbejder i køkkenet og underviser i bagning og scoremad. OLE PETERSEN. Ole er pedelmedhjælper. MAJA MARTENSEN Maja underviser i matematik, engelsk, fysik, fodbold og idræt. HEIDI H. ØSTERLUND Heidi underviser i år i dansk, matematik, maleri, smykker, matematik og engelsk. LENHARD VODDER Lenhard underviser i år i dansk, matematik, engelsk, billedkunst og træ. 29

29 Elevliste 1011 Alberte Fyhn Nygade Brørup Anders Dall Finsensvej Ribe Andreas Hylleborg Bodumvej Rødekro Anne Sofie Nielsen Lokesvej Haderslev Bo Muis Renbækgårdsvej Skærbæk Bøje Van der Meer Skærbækvej Toftlund Camilla Schmidt Vyffsvej Kolding Casper Kjeldsen Tulipanvej Skjern Cebrina Jæger Vestergade 55 1.tv 8660 Skanderborg Cecilie Kellner Præsteskoven Aabenraa Christian Christensen Lundsmarkvej Ribe Christian Ibsen Ubjergvej Tønder Christoffer Rasmussen Ejby møllevej 64 lejl OdenseSsø Christoffer Riess Hybenhaven Odense Nø Daniel Møller Vennemosevej Tønder Esben Qvist-Jakobsen Kallemosen 38, 2.Th 6200 Aabenraa Frederik Lindgren Bøffelkobbelvej Sønderborg Freja Kristensen Lykkevej Aabenraa Glenn Luff Borg Bredebro Hans Ahlgren Højen Frederikshavn Henning Jensen Gl.Tøndervej Rangstrup Henrik Drøhse Hjellevadvej Løgumkloster Jan Eric Christensen Fjordkobbel Graasten Jannick Frederiksen Hybenvænget Tinglev Jannik Steffensen Tevringvej Skærbæk Jeppe Gregersen Sejmosevej Augustenborg Jeppe Juhl Gammelmark Rødding Jeppe Lindtofte Ellipsen nr Fredericia Jeppe Sch.-Boisen Hejsager Strandvej Haderslev Jesper Andersen Blommehaven Vipperød Jesper Fuglsbjerg Lyngbyvej Spurup Jesper Hansen Aabenraavej Skærbæk Jessica Heick Taksvej Kolding Johannes Mortensen Haderslevvej Gram Jonas Christensen Østre villavej Give Jonas Iversen Engen Tønder Jonas Nielsen Stjernevej Gråsten Jørgen Madsen Luneparken Christiansfeld Kasper Paag Vårhøj Gråsten Kerstin Buss Dybbølsten Sønderborg Kim Kjær Thrigesvej Haderslev Klaus Hansen Branderupvej Løgumkloster Laust Nielsen Grønnevej Fanø Lena Burgwaldt Højbjergvej Bredebro Lena Juhl Hokkerupvej Kruså Louis Wilhelmsen Ballumvej Højer Mads Jørgensen Ginegårdsvej Løgumkloster Mads Ludvigsen Nydamvej Sønderborg Mads Mikkelsen Klovtoftvej Rødding Mads Sørensen Stokbrovej Esbjerg N Malene Jessen Saksborgvej Bylderup bov Marius Jensen Forsomhovej 6870 Ølgod Mark Sørensen Stenløkke Sønderborg Martin Mandau Vendekobbel Haderslev Mathias Tolbøll Søparken Rødding Michael Vodder Rønnebærparken Ribe Mie Jensby Dybbøl Bygade Sønderborg 30

30 Mikkel Callesen Slotsbakken 33a 6300 Graasten Mikkel Rørup Varnæsvej Aabenraa Morten Andersen Arnumvej Toftlund Nanna Horn Søndervang Oksbøl Natascha Jepsen Overgade Vissenbjerg Nicklas Dall Frederikm.Vænget Assens Nicolai Nørregaard Færgevej Haderslev Nicolai Toft Thulevej Esbjerg n Patrick Pisalita Hoptrup Hovedgade Haderslev Peder Hansen Ballevej Vojens Pernille Nielsen Blegindvej Hørning Philip Daka Skælskør Landevej Skælskør Rasmus Christensen Rovedvej Vejen Rasmus Gubi Strucks Allé 80 F Tønder Rasmus Jakobsen Irisvej Vejen Rasmus Smidt Aarøsundvej Haderslev Rikke Jakobsen Sysselhaven Almind Rikke Kruse Nørrebyvej Gredstedbro Sara Clausen Mimersvej Haderslev Simon Nielsen Tøndervej Vojens Stefan Meier Hipholm Åbenrå Thomas Appel Haverbækvej Toftlund Thomas Hundebøl Hustedgade Brørup Thor Larsen Varminglundvej Ribe Tjorven Dau-Schmidt Schulstr Ramstedt Zenia Damkjer Villavej Varde 31

31 GAMMEL ELEVDAG Søndag den 4. september 2011 fra kl til Husk at tilmelde dig senest 22. august 2011 Udfyld vedlagte girokort med navn og adresse - det bruges som kartotek.

EMMERSKE EFTERSKOLE.

EMMERSKE EFTERSKOLE. EMMERSKE EFTERSKOLE. Emmerske Efterskole er en skole for normaltbegavede unge, der har svært ved at læse og stave. Skolen ligger 3 km øst for Tønder. Der er gode tog og busforbindelser. ee@emmerskeefterskole.dk

Læs mere

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt.

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt. Gamle elever. Når man kommer ind på skolen hænger der en række billeder. Det er billeder af samtlige elever. Et billede for hver årgang. De billeder bliver flittigt studeret. Både af gæster, elever og

Læs mere

EMMERSKE EFTERSKOLE.

EMMERSKE EFTERSKOLE. EMMERSKE EFTERSKOLE. Emmerske Efterskole er en skole for unge, der har svært ved at læse og stave. Skolen ligger 3 km øst for Tønder. Der er gode tog og busforbindelser. E MAIL: ee@emmerskeefterskole.dk

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Magleby Efterskole Nyhedsbrev

Magleby Efterskole Nyhedsbrev Magleby Efterskole Nyhedsbrev Januar 2013 Godt nytår til alle forældre og elever på Magleby Efterskole! Selvom det er dejligt at holde ferie, var det nu også en god oplevelse at komme tilbage til skolen

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV OM OS Stubbekøbing Efterskole har siden oprettelsen i 1999 været stærkt engageret i målgruppen af unge med særlige behov, eller som det er blevet populært at sige - unge

Læs mere

Et nyt Børne- og Familiehus. Vi vendte efter en lang og dejlig sommerferie tilbage til et nyt hus med flere børn og færre voksne - det lyder da

Et nyt Børne- og Familiehus. Vi vendte efter en lang og dejlig sommerferie tilbage til et nyt hus med flere børn og færre voksne - det lyder da Nyhedsbrevet Årgang 16 - Nr. 5 - September 2010 Sommeren I dette nummer af Nyhedsbrevet vil vi forsøge at samle op på sommerens mange gode og glade oplevelser. Vi bliver nødt til at spole filmen helt tilbage

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

26. Årgang. Maj Juni Juli. Fødselsdage: Maj. Tillykke. Tillykke. Juni. Juli. Anne Sofie 14.07

26. Årgang. Maj Juni Juli. Fødselsdage: Maj. Tillykke. Tillykke. Juni. Juli. Anne Sofie 14.07 26 Årgang 2010 Maj Juni Juli Fødselsdage: Maj Heidi Kasper Nicholai Anders D 0605 1305 1405 2405 Juni Jørn Christian Anders R Tobias Sebastian 1206 1406 1606 2306 2706 Juli Kristian 1207 Anne Sofie 1407

Læs mere

Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus

Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus D E C E M B E R 2 0 1 0 Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus Læs mere om: Første skoledag efter sommerferien - Side 3 - Fodboldtur til u-21 landskampen Danmark Litauen - Side 4 - Motionsdagen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Årgang 18 - Nr. 1 - December 2011

Årgang 18 - Nr. 1 - December 2011 Nyhedsbrevet Årgang 18 - Nr. 1 - December 2011 Et forrygende efterår Det er fornemmelsen når man nu sidder her med den første vintersne og juletræet tændt, kalendergaverne i sækken og børnene i positiv

Læs mere

UGEBREVET. Glemt tøj fjernes efter vinterferien! Tjek om du har noget liggende. Vi sender det til velgørenhed lige efter vinterferien.

UGEBREVET. Glemt tøj fjernes efter vinterferien! Tjek om du har noget liggende. Vi sender det til velgørenhed lige efter vinterferien. UGEBREVET DATO: 13. februar 2015 NR.: 23. 19. årgang ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Kære forældre, personale og elever Friske

Læs mere

F R I S K O L E N I L E M M I N G U G E 3 8. Kære børn og forældre Lemming 23. september 2016 G L A D E B Ø R N L Æ R E R B E D S T

F R I S K O L E N I L E M M I N G U G E 3 8. Kære børn og forældre Lemming 23. september 2016 G L A D E B Ø R N L Æ R E R B E D S T U G E B R E V E T F R I S K O L E N I L E M M I N G U G E 3 8 Kære børn og forældre Lemming 23. september 2016 G L A D E B Ø R N L Æ R E R B E D S T Ugen der gik: Vi har haft en dejlig uge med almindelig

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Nyhedsbrevet. Å r g a n g N r. 3 - A u g u s t

Nyhedsbrevet. Å r g a n g N r. 3 - A u g u s t Nyhedsbrevet Å r g a n g 1 5 - N r. 3 - A u g u s t 2 0 0 9 Et nyt skoleår. Det er altid spændende når vi skal åbne den først luge i årets skolekalender. Det gør vi i år med mange velkendt elementer og

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Evaluering 2012-2013, Hardsyssel Efterskole.

Evaluering 2012-2013, Hardsyssel Efterskole. Evaluering 2012-2013, Hardsyssel Efterskole. 1. Del omhandler efterskoleopholdet generelt. 2. Del omhandler undervisningen på Hardsyssel efterskole. 3. Del omhandler skolens værdigrundlag. 1. del 1. Hvor

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

UGEBREV nr. 77 uge 24

UGEBREV nr. 77 uge 24 UGEBREV nr. 77 uge 24 Årgang 5 Samlæsning På en lille friskole som vores, er det en grundbetingelse, at vi skal samlæse klasserne, så de forskellige årgange har undervisning sammen. Det er en fin ting,

Læs mere

Mido vil være VVS montør

Mido vil være VVS montør Mido vil være VVS montør Af Hanne Brøndum Mido har været i Danmark i snart tre år. Han lærte dansk på Lærdansk i Odense, og han bestod danskuddannelse 2 i december 2012. I januar 2013 begyndte han på Syddansk

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 8+9 2011

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 8+9 2011 Fælles info Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 8+9 2011 Fastelavn. Der er tidligere udsendt særlig indbydelse/information om fastelavn. For god ordens skyld; Fastelavn afvikles mandag den 7. marts kl. 10.00 for

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016 Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016 Nu er ferien for eleverne godt i gang, og det er derfor tid til at kigge lidt tilbage på det, der er sket siden sidste nyhedsbrev i julen. Flere elever på Solhverv

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. 7. Indhold: M A R T S

KONTAKT 12/13 nr. 7. Indhold: M A R T S KONTAKT 12/13 nr. 7 M A R T S Indhold: Aktuelt i marts s. 2 Præsentation af ny lærer s. 3 Interview med Gabriel 8.c s. 3 Karatepige på besøg i fase 1 s. 5 Brobyggeri i D2 s. 5 Fastelavnsfest i D-rækken

Læs mere

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig.

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Søndag d. 15.02.09 Den blå bus kørte fra Limfjordsskolen kl. 1500, med Maja, Anne,

Læs mere

I denne uge er det skolebestyrelsens formand, Anne-Mette, der skriver et indlæg om sig selv:

I denne uge er det skolebestyrelsens formand, Anne-Mette, der skriver et indlæg om sig selv: Fredagsnyt d. 10. februar 2017 Kære alle I denne uge er det skolebestyrelsens formand, Anne-Mette, der skriver et indlæg om sig selv: Jeg hedder Anne-Mette Nygaard Jørgensen og er 44 år gammel. Jeg er

Læs mere

Nyt personale: Til orientering har Jette fri hver fredag. Trine Mia vil være vikar for Jette disse fredage. Trine Mia er i dette skoleår tilknyttet

Nyt personale: Til orientering har Jette fri hver fredag. Trine Mia vil være vikar for Jette disse fredage. Trine Mia er i dette skoleår tilknyttet Nyt personale: Til orientering har Jette fri hver fredag. Trine Mia vil være vikar for Jette disse fredage. Trine Mia er i dette skoleår tilknyttet et barn i 0.b. René L Brønden er startet i praktik i

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO August 2011 Velkommen til et nyt skoleår Velkommen til alle elever og forældre til det nye skoleår. Skoleåret 2011/2012 er startet og for 42 nye elever var d. 15. august

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Spørgeskema vedrørende undervisningsmiljøet på Krumsø Fri- og Kostskole 2010

Spørgeskema vedrørende undervisningsmiljøet på Krumsø Fri- og Kostskole 2010 Spørgeskema vedrørende undervisningsmiljøet på Krumsø Fri- og Kostskole 2010 1. Krumsø Fri- og Kostskole 2. Klasse/hold 3. dreng: 76% pige: 18% 4. Hvor godt synes du selv du klarer dig i klassen En af

Læs mere

Å r g a n g N r. 4 - M a j

Å r g a n g N r. 4 - M a j Nyhedsbrevet Å r g a n g 1 7 - N r. 4 - M a j 2 0 1 1 Sommeren har taget over Ja det må siges, græsset gror og træer og buske grønnes og børnene modnes og vokser. Efter en lang vinter var det godt med

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Kære forældre og elever

Kære forældre og elever Kære forældre og elever Jeg sidder her en torsdag aften og skal skrive mit indlæg til månedsnyt hvad skal jeg skrive??? De forskelige teams har skrevet om februar måneds begivenheder, jeg har fyldt huller

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter

Indholdsfortegnelse. 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter Indholdsfortegnelse Side 2: Skolelederen har ordet Side 4: Kalenderen Side 5: Nyt fra Klubben Side 6: Så er der fest i indskolingen Side 7: Rundt på skolen Side

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Fællesspisning Tusind tak til støtteforeningen for dejlig mad i går aftes, og tak til alle børn og voksne for en hyggelig aften til fællesspisning.

Fællesspisning Tusind tak til støtteforeningen for dejlig mad i går aftes, og tak til alle børn og voksne for en hyggelig aften til fællesspisning. UGEBREV nr. 09 uge 41 Årgang 6 Temauge Vi har haft en rigtig god temauge, hvor der forhåbentlig er blevet flyttet lidt i vores hoveder, så vi ved hvad mobning er, og vi ved hvordan man er en god kammerat.

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 47+48 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 47+48 2013 Fælles info Sygemeldt. Jonna, pædagog på 2. årgang, er desværre blevet ramt af en blodprop og er derfor sygemeldt. Hun er pt. indlagt til genoptræning. Det står klart, at der vil blive tale om en længere

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor: Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12 spot på sporten // JANUAR 2012 Hovedsponsor: GODT NYTÅR TIL ALLE... Selv om vi snart skriver medio januar, vil vi gerne benytte lejligheden til at ønske alle

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí?

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí? Kære Aabenraa Rotary Klub Como vão as coisas por aí? Jeg vil gerne først takke mange gange for, at I har givet mig muligheden for at komme ud som udvekslingsstudent og opleve en helt ny og spændende kultur!

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

Søttrup Gymnastikforening

Søttrup Gymnastikforening Gymnastik i Hornum PROGRAM 2015/2016 i Søttrup Gymnastikforening SÆSONSTART UGE 36 (31/8 el.1/9) Velkommen til en ny og spændende sæson i Søttrup Gymnastikforening Vi håber, at rigtig mange har lyst til,

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@mail.dk www.friskolenilemming.dk. Ugebrev 38

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@mail.dk www.friskolenilemming.dk. Ugebrev 38 Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@mail.dk www.friskolenilemming.dk Friskolen i Lemming Ugebrev 38 Kære børn og forældre! Lemming d. 18.september 2015 Vi holder

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

SKOLESTART d. 10. august 2009 kl. 11.30

SKOLESTART d. 10. august 2009 kl. 11.30 SKOLESTART d. 10. august 2009 kl. 11.30 1. Velkommen. Goddag gooddaaag. Balder og jeg har såmænd glædet os til at se jer igen. Det har jo været en lang ferie kunne I kende hinanden? Skolen? Jeg har været

Læs mere

Linjefag på Hillerødsholmskolen

Linjefag på Hillerødsholmskolen Linjefag på Hillerødsholmskolen Et godt sted at lære - et godt sted at være Linjefagsinformation Skoleåret 2015/2016 Velkommen tilvalg af linjefag Siden skoleåret 2011/2012 har Hillerødsholmskolen haft

Læs mere

Voksen specialundervisning. - for psykisk sårbare voksne. Efteråret 2014 Husk tilmelding senest d. 4. august

Voksen specialundervisning. - for psykisk sårbare voksne. Efteråret 2014 Husk tilmelding senest d. 4. august Voksen specialundervisning - for psykisk sårbare voksne Efteråret 2014 Husk tilmelding senest d. 4. august Vil du lære nyt og møde andre mennesker? - Så er Middelfart Kommunes specialundervisning en mulighed!

Læs mere

Nyhedsbrev. Hammerum, den 11. april 2013

Nyhedsbrev. Hammerum, den 11. april 2013 Nyhedsbrev Hammerum, den 11. april 2013 Det er ved at være længe siden, I sidst har modtaget et nyhedsbrev, og derfor bliver dette i høj grad en opsummering af nogle af de aktiviteter, der har fundet sted

Læs mere

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 2016-2017 5 FACTS OM NAVIGATOR * Uddannelsen varer 42 uger fra august 2016 til juni 2017 * Eleverne bor på Navigator

Læs mere

Aktiviteter i vinterferien

Aktiviteter i vinterferien Aktiviteter i vinterferien 2015 1 2 Jubii, så er det snart vinterferie og dermed også tid til oplevelser. Glæd dig for i år er der mange sjove aktiviteter, hvor du kan deltage i din vinterferie. Du kan

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Uge 33, 34 og 35 August 2012. Velkommen tilbage fra sommerferie

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Uge 33, 34 og 35 August 2012. Velkommen tilbage fra sommerferie Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter Uge 33, 34 og 35 August 2012 Velkommen tilbage fra sommerferie Jeg håber at I alle har nydt ferien og fået samlet ny energi, så I er klar til sensommerens og efterårets

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO Februar 2014 Siden sidst Foråret og fremtiden banker på. Vi har alle nok bemærket, at det er blevet lysere om morgen og eftermiddagen, og vejret her i februar giver os i

Læs mere

NYT Herskindskolen Maj 2011

NYT Herskindskolen Maj 2011 NYT Herskindskolen Maj 2011 Nyt personale Mit navn er Sille Aarlit Jensen, jeg er 35 år gammel og bor i Skanderborg med min mand og vores to børn. Jeg stammer egentlig fra Århus, men flyttede efter lidt

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. Vallekilde-Hørve Friskole. 14. juni 2013 Fredagsbrev nr. 744 Næste uger: 15. juni 17. juni 20.juni 21.juni Arbejdsdag i skovbørnehaven Udlejning Baunen Fælles foto kl. 09.30 Lærer kursus kl.12.00 Rundvisning

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 10+11 2011

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 10+11 2011 Fælles info Fastelavn. Forrige mandag var der fastelavn! Her bringes lidt foto fra arrangementet. En helt særlig tak skal lyde til de mange forældre som bagte fastelavnsboller og til Schweizer Bageriet

Læs mere

SIF NYT 15. årgang August 2015 AKTIVITETSBLAD

SIF NYT 15. årgang August 2015 AKTIVITETSBLAD SIF NYT 15. årgang August 2015 AKTIVITETSBLAD NYTTIGE ADRESSER Afdelingsformænd: Badminton Henrik Lauritsen Blindekildevej 98 4200 Slagelse Tlf. 51 37 79 30 hlaurits@mail.dk Bordtennis Michael Jensen Sørbyparkvej

Læs mere

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang Februar Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang 2015 Formand Allan Larsen E-mail: smv1978@mail.dk Tlf.:3053 9635 Næstformand Lars Christiansen E-mail: info@larsvognmand.dk Tlf.:2166 6987 Kasserer Mette

Læs mere

Hannæsskolens valgfag overbygningen

Hannæsskolens valgfag overbygningen Hannæsskolens valgfag overbygningen 2012 2013 Valg-INFO Som elev i overbygningen har du en del valgmuligheder. Skolen udbyder både tilbudsfag, valgfag og lektiecafé. Tilbudsfag er sprogfag, som du kan

Læs mere

Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014

Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014 Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014 Ved generalforsamlingen sidste år i april fortalte jeg, at licitationen på den udvendige renovering var overstået, og ganske

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Rigtig glædelig efterår det er nu, man skal gennemgå børnenes garderober, og sikre sig, at regntøjet og gummistøvlerne

Læs mere

Rettelse: Det er feb. + marts børnene der skal på fælles fødselsdagstur d. 22. marts og IKKE Jan. + feb. børn som vi har skrevet i februar avisen.

Rettelse: Det er feb. + marts børnene der skal på fælles fødselsdagstur d. 22. marts og IKKE Jan. + feb. børn som vi har skrevet i februar avisen. Rettelse: Det er feb. + marts børnene der skal på fælles fødselsdagstur d. 22. marts og IKKE Jan. + feb. børn som vi har skrevet i februar avisen. Månedens udfordring: Torsdag den 29. marts vil vi for

Læs mere

Forældrekaffe på tirsdag fra 14.30-16.

Forældrekaffe på tirsdag fra 14.30-16. Vi er kommet godt i gang efter ferien - og vi får rigtig tit besøg af de børn, som nu er startet i skole både i vuggestuen og i børnehaven. Som I kan se, er barnevognsskuret næsten klar til at komme i

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

LINJEFAG. Drama & musik Idræt i det fri. Hvad vælger du? Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science

LINJEFAG. Drama & musik Idræt i det fri. Hvad vælger du? Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science UDSKOLING LINJEFAG 2 lektioner selvvalgt undervisning hver uge Drama & musik Idræt i det fri Hvad vælger du? Svar på tilmeldingen på ElevIntra Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science Tid

Læs mere

HØJBONYT. Højboskolens skole-hjem blad Påske 201 1. Djeeo side 4 Børnestavning i 0.A side 6 Fra brand til brandgodt. side 8

HØJBONYT. Højboskolens skole-hjem blad Påske 201 1. Djeeo side 4 Børnestavning i 0.A side 6 Fra brand til brandgodt. side 8 Højboskolens skole-hjem blad Påske 201 1 HØJBONYT Djeeo side 4 Børnestavning i 0.A side 6 Fra brand til brandgodt side 8 Papir-emne i 3.B side 10 Indvielse side 11 Legepatrulje side 12 Reli-hvadfornoget?

Læs mere

KUNST I BØRNEHØJDE PÅ VVFF

KUNST I BØRNEHØJDE PÅ VVFF Nyhedsbrev uge 06-2014 Side 1 Kunst i børnehøjde Side 4 Køkken Side 2 Nyt fra Troels Side 5-8 Børnehaven Side 3 Side 4 Kreativ med de ældste Fastelavn Side 9 Kalender, kontakt mm. KUNST I BØRNEHØJDE PÅ

Læs mere

Generalforsamling 5. april 2011.

Generalforsamling 5. april 2011. Generalforsamling 5. april 2011. Der er så dejligt ude på landet, således begynder et af H. C. Andersens mest kendte eventyr: Den grimme ælling, og det er vel på sin plads at citere netop denne berømte

Læs mere

Hilmar Finsens Gade 18 DK-6400 Sønderborg www.eucsyd.dk Tlf. +45 7412 4242

Hilmar Finsens Gade 18 DK-6400 Sønderborg www.eucsyd.dk Tlf. +45 7412 4242 I Introforløb EUC Syd Velkommen Vi er glade for at kunne byde dig velkommen her på skolen til et spændende og lærerigt forløb hos os. Du skal efter sommerferien i gang med et forløb her på EUC Syd. Vi

Læs mere

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi.

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi. OB-NYT April 2014 Overblik Fra bog til film I uge 14 og 15 har hele overbygningen været i gang med forskellige projekter. 7. og 8. klasse har arbejdet sammen på kryds og tværs i begge uger. Den første

Læs mere

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 2. Hvor gammel er du? 14 år 15 år 16 år 17 år 18 år 19 år 3. Hvilken klasse går du i? 8. 9. 10. 11. 4: Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer

Læs mere

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder sæson 2015 / 2016 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til TØNDER 10 Campus Tønder Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder T: 74928399 M: admin@toender10.dk www.toender10.dk M a r t i n H a mm e

Læs mere

10.klasse. Dragør kommune 2008/2009

10.klasse. Dragør kommune 2008/2009 10.klasse Dragør kommune 2008/2009 Til dig og dine forældre 9. klasse og hva så? Du er snart færdig med 9. klasse og står nu over for at skulle tage en beslutning om, hvad der skal ske efter 9. klasse.

Læs mere

UGEBREV nr. 58 uge 02

UGEBREV nr. 58 uge 02 UGEBREV nr. 58 uge 02 Årgang 5 Kære alle børn og forældre! Det var rigtig rart at se alle børn og voksne igen efter en god lang juleferie. Alle er mødt op med godt humør, så vi har haft en fin første uge

Læs mere

Velkommen til Ulstrup Efterskole

Velkommen til Ulstrup Efterskole V Velkommen til Ulstrup Efterskole Værdigrundlag Ulstrup Efterskoles værdier bygger på en gensidig ansvarlighed, arbejdsfællesskab og respekt for forskelligheden, således at den enkelte elev, gennem praktiske

Læs mere

Efterskolen Solgården

Efterskolen Solgården Efterskolen Solgården - Forvandlende fællesskab Ved at gå på efterskole får man bare det fedeste forhold til sine venner, man er sammen 24/7, så vi lærer virkelig hinanden at kende. Vi mærker, at lærerne

Læs mere

IDRÆTSFORENINGEN. Godt Gået VINTERPROGRAM. 2 o 1 4 / 2 o 15. Idrætsforeningen for udviklingshæmmede, der bor i Aabenraa Kommune.

IDRÆTSFORENINGEN. Godt Gået VINTERPROGRAM. 2 o 1 4 / 2 o 15. Idrætsforeningen for udviklingshæmmede, der bor i Aabenraa Kommune. IDRÆTSFORENINGEN Godt Gået VINTERPROGRAM 2 o 1 4 / 2 o 15 Idrætsforeningen for udviklingshæmmede, der bor i Aabenraa Kommune. Idrætsforeningen GODT GÅET Idrætsforeningens formål er at tilbyde idræt og

Læs mere

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL NYT FRA PLADS TIL FORSKEL Juni 2016 BJERGPOSTEN o Præsentation af PLADS TIL FORSKEL o Invitation til Sct. Hans o Familieaften på Borgen o Sommerferieaktiviteter Hvad er PLADS TIL FORSKEL og hvem er vi?

Læs mere

Nyhedsbrev Januar/februar

Nyhedsbrev Januar/februar Så blev det vinter Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Januar/februar BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens

Læs mere

Emmerske Efterskole, 6.4.2006. Til forældre og skolekredsmedlemmer.

Emmerske Efterskole, 6.4.2006. Til forældre og skolekredsmedlemmer. Emmerske Efterskole, 6.4.2006. Til forældre og skolekredsmedlemmer. Vi inddeler et skoleår i fire perioder, sommer til efterårsferie, efterårsferie til jul, jul til påske, påske til sommerferie. Vi mærker

Læs mere

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Fra 1. august og et halvt år frem har vi været så heldige at få tilbudt gratis ansættelse af en studerende fra den Pædagogiske Assistent Uddannelse

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

http://www.vestermarie.skoleintra.dk VESTNYT

http://www.vestermarie.skoleintra.dk VESTNYT VESTNYT http://www.vestermarie.skoleintra.dk Hans Rømer Skolen Afdeling Vestermarie Oktober 2014 Indhold:... Kalender... 3 Nyt fra ledelsen... 4 5 Skolernes motionsdag... 6 Billeder fra Ironkid... 7 9

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Kære forældre. Nyt fra indskolingen

Kære forældre. Nyt fra indskolingen Kære forældre Med denne udgivelse vil vi meget gerne ønske jer alle en rigtig god december; og naturligvis en rigtig Glædelig Jul og et Godt og Lykkebringende Nytår, når vi kommer dertil. Samtidig vil

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. 10. oktober 2014 Vallekilde-Hørve Friskole. Fredagsbrev nr. 796 Næste uge: Uge 42 11. oktober Uge 43 20. oktober 22.-23.oktober 23.oktober 24. oktober Børnenes efterårsferie - Skole og SFO lukket. 9.kl.

Læs mere

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth Mandag d. 6. oktober Klokken 9.00 var de to busser og

Læs mere