Gennem by over land Maleren Jørgen Hinke. Maleren Jørgen Hinke. Gennem. over. land

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gennem by over land Maleren Jørgen Hinke. Maleren Jørgen Hinke. Gennem. over. land"

Transkript

1 Maleren Jørgen Hinke Gennem by over land

2 BEGYNDELSEN... 4 MALERLIVET Bakken... Inspiration... Min bedste handel... 2.sortering... Landskabet... Pastelkridtet... Vilhelmsgave... Rejserne... Ægypten... Pastel Bianalen i Nowysacz FORENINGSLIVET Pakhuset... Kunstcirkler... GRUPPEN, Nordisk Pastelforum & Landmalerne... Nordisk kunstnertræf FAMILIELIVET Min barndom på Thurø... Møllebakken... Ungdomsårene... Haven KUNSTNERLIVET lærergerningen... Så blev vi kunstnere... Grønland... Børnebilledskolen... Ungdomsskolen... Anerkendelsen UDSTILLINGER/CV ILLUSTRATIONER... 65

3 Forord B ogens titel Gennem by over land er dobbelttydig og hentyder til Jørgens indre og ydre rejseliv som kunstner og menneske. Han har altid søgt ny inspiration udad kunstens snørklede veje. Skabt kontakter på tværs af generationer, grænser og kulturer. Bogen er baseret på båndinterview, notater, hvor Jørgen fortæller om sit liv og arbejde med kunsten, hverdags historier, oplevet gennem et langt virksomt liv. Et sjældent indblik i en kunstners univers. I bogen fortæller Jørgen bl.a. om det daglige arbejde og kampen for at skabe gode billeder, inspiration og hans forhold til kunstbegrebet, samt betydningen af efterkritikken fra gode kunstner kollegaer. Han beretter også om sin opvækst på Thurø, ungdomsårene og mødet med Johannes Larsen s familie på Møllebakken I Kerteminde. I nordisk regi har Jørgen især gjort sig bemærket med forskellige besøg til Faaborgs venskabsbyer, som har givet værdifulde venskaber og relationer. I over 30 år, hvor han har boet i Faaborg, har han været igangsætter og inspirator for en lang række kunst og kulturprojekter på især Sydfyn. Bl.a. kan nævnes at han var initiativtager til dannelsen af Danmarks første børnebillede skole i Faaborg. Jørgens kunst og billeder og kunst er resultatet af intense naturoplevelser. Han har mærket vindens sus i trækronerne på en skovvej mens de sidste blade dalede ned på den bløde efterårs jord. Han har stået ved en af Finlands tusind søer ved middagstid og iagttaget træernes blågrå skygger i den kridhvide sne. Har set syrerne springe ud og indfanget den søde duft af forår. Han har stået ved en sydfynsk rapsmark, og malet de gule farver mod den dueblå himmel. Han har stået en tidlig morgen ved en skovvej og hørt fuglenes morgenstemmer, og frøernes kvækken fra den rislende bæk. Han har også stået ved foden af Keops pyramiderne og set på et af verdens 7 underværker. Jørgen har en medfødt evne udi fortællekunsten, således at tilhøreren fra første færd inddrages i hans oplevelser. Små og store hændelser, morsomme, alvorlige. Men aldrig ligegyldige, altid fortalt med et lunt glimt i øjet. Han har rejst, set og oplevet Gennem by over land. Forfattere: Henrik Enemærke, & Jørgen Hinke Bogen, såvel tekst, musik og dets illustrationer må ikke gengives uden tilladelse fra forfatterne med tydelig kildeangivelse iflg. Lov om ophavsret. Tak til Ole Dahl for lån af musikken til blomster fra de kejserlige haver Foto: Leif Henningsen, Jørgen Hinke, Henrik Enemærke m.fl. Red. design & Layout: Henrik Enemærke.

4 Begyndelsen J eg kørte ud til Jørgen en smuk efterårsdag i november Igennem Svanninge bakker forbi golfbanen og lige før det åbne landskab drejede jeg skarpt til venstre ved den sidste P-afkørsel. Præcis der hvor Arreskov sø toner sig op i horisonten. Igennem de snoede skovveje, godt l km inde i skoven dukkede der nogle huse op. Else og Jørgen Hinkes smukke bolig gemt inde i bakkerne kaldet Kistrup. Vi havde aftalt at det var i dag lørdag men ikke andet. Jeg havde medbragt en gammel kasetteradio fra 80érne og lånt en mikrofon. Bankede på, og lidt efter dukkede den velkendte skikkelse op. Go`dag og velkommen. Er det i dag? Ja værsgo at gå ind i stuen. Jeg åbnede min lille kuffert og satte udstyret op, afprøvede mikrofonen og så kørte båndet. Jørgen talte og talte indimellem afbrudt af mange spørgsmål undervejs. Efter en time stoppede båndoptageren. Båndet var udløbet. Jeg vendte båndet og vi genoptog seancen. Der var ikke meget planlægning forud. Det var først langt senere, at vi talte om, at det måske havde været en fordel hvis vi på forhånd havde aftalt hvad der skulle snakkes om. 2.: Else & Jørgens Hus Hvordan opstod ideen om at skrive en bog om Jørgen? Jo for år tilbage havde jeg været aftenskole lærer på nogle kunsthold. Som en del af undervisningen havde jeg tilrettelagt nogle af timerne hjemme hos Jørgen. Deltagerne var meget optaget af at diskutere og møde kunsten i virkeligheden. Jeg mødte Jørgen første gang til en af hans egne udstillinger lige efter jeg var flyttet til egnen. Fra første færd var der kontakt. Ofte når jeg senere mødte ham blev jeg budt på kaffe i baglokalet. Det var ved sådanne møder at Jørgen fortalte mig om sit liv og i forbindelse med hans barndom ferier på Møllebakken i Kerteminde. Et af mine emner var netop FYNBOERNE. Derfor var det meget interessant at få at vide at Jørgen havde en forbindelse qua hans barndom, som jeg synes går igen i hans billeder, der skildres meget nær den natur opfattelse som findes i flere af FYNBOERNES værker. Konfronteret med disse betragtninger kan Jørgen godt genkende nogle inspirationer, da han jo er kommet i Johannes Larsen værksted (atelier) og derved var påvirket på et tidligt tidspunkt. Og som medlem af Pakhuset har jeg været til åbent hus arrangementer hos Jørgen for at diskutere og tale kunst. Jeg var og er meget optaget af det engagement som Jørgen lægger for dagen når samtalen omhandler kunst. En dag tænkte jeg. Hvorfor er der i grunden ikke skrevet en bog om Jørgen og hans kunst? Hans betydning for Faaborg og Sydfyn er indiskutabel.

5 Omkring år 2000 ringede jeg og forelagde ham ideen. Han var meget ydmyg men absolut ikke afvisende. Vi aftalte at det måtte gøres. Men der skulle gå 4 år mere før vi for alvor gik i gang. I oktober 2004 var jeg på togrejse i efterårsferien til Berlin. Pludselig kiggede et velkendt ansigt ind i kupeen. Det var Jørgen som var på vej til Krakow til en kunst bianale sammen med to af hans kunstnervenner Peter Madsen, og Helge Jensen. Jeg blev inviteret ind i kupeen, og der gik ikke længe før jeg kom til at tale om vores fælles bogprojekt. En måned senere sad jeg i Else og Jørgens smukke stue en solbeskinnet eftermiddag med en mikrofon og båndoptager. Bogen er skrevet på baggrund af båndinterview, samtaler og Jørgens foredrags notater. En del af bogens fotos er venligst stillet til rådighed af kunstfotograf Leif Henningsen.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

At gøre mig selv stille

At gøre mig selv stille Artikel i Muskelkraft nr. 1, 1999 At gøre mig selv stille Møde med en melankolsk musiker Af Jørgen Jeppesen Første gang jeg mødte Tom var hjemme på cd-afspilleren. Hans stemme og spil på flyglet lavede

Læs mere

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum SKAb rum Med IdeNtItet SIde 18 børn lærer AF HINANdeN SIde 28 brug MUSIKKeN SoM redskab SIde 38 bakspejlet 14 ForSKNING og Ny VIdeN om dagtilbud, danmarks evalueringsinstitut Er tiden løbet fra samling?

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Afsnit 1 Begyndelsen (1,1-45) side 8. Afsnit 2 Krisen (2,1-3,35) side 16. Afsnit 3 En ny begyndelse (4,1-6,29) side 26

Afsnit 1 Begyndelsen (1,1-45) side 8. Afsnit 2 Krisen (2,1-3,35) side 16. Afsnit 3 En ny begyndelse (4,1-6,29) side 26 Møder med Jesus Indhold Forord side 4 Afsnit 1 Begyndelsen (1,1-45) side 8 Afsnit 2 Krisen (2,1-3,35) side 16 Afsnit 3 En ny begyndelse (4,1-6,29) side 26 Afsnit 4 Brødet (6,30-8,21) side 40 Afsnit 5 Messiasskolen

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke?

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 5 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? Rapporten er udarbejdet af: Katja Krabbe, cand.scient.soc Louise Dam, stud.comm Nikolaj Stagis, mdd, stud.md AnneMarie Herold

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal Vild med dansk 9 Grundbog af Lise Ammitzbøll, Henrik Poulsen og Dorte Østergren-Olsen 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere