MENNESKER MØDES MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED"

Transkript

1 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste, Martin, der er tysker og arbejder i det samme firma som Louise. De har kendt hinanden i et års tid, tror jeg. Og så har hun sin bil, en otte-ni år gammel blå Porsche Convertible, som hun fik, lige før hun mødte Martin. Den er hun glad for. På væggen i soveværelset i hendes lejlighed har hun to store billeder af sig selv bag rattet i Porschen. Da hun hentede mig i lufthavnen, havde hun bilen og kæresten med. Han kørte i sin egen vogn. Der er jo ikke plads til tre i en sportsvogn. Da hun ville præsentere os, var jeg klar til at hilse på kæresten, men hun præsenterede bilen først! De to weekender, jeg var der, både vaskede, pudsede og polerede hun den, så den skinnede. Hendes øjne strålede, når hun satte sig ind i Porschen. Jeg tror næsten, hun er mere forelsket i Porschen end i kæresten. Men hun er glad for ham. Det er jeg sikker på. De taler i hvert fald om at flytte sammen. Lige så snart hun havde fri, spurgte hun, om vi ikke skulle køre en tur i Porschen. Men hun spurgte ikke, om jeg ville låne den, mens hun var på arbejde. Jeg tror heller ikke, Martin har prøvet at køre i den.

2 21 STEFFENS KÆRLIGHED TIL GRØNLAND Fra jeg var 26, til jeg var 29, boede og arbejdede jeg i Nuuk i Grønland. Siden har jeg været deroppe mindst ti gange både på ferie og i forbindelse med mit arbejde. Med det samme jeg kom derop, vidste jeg, at det her det var mig. Sådan tror jeg, de fleste danskere har det: enten er det Grønland forever, eller også er det hjem til Danmark så hurtigt som muligt. I Grønland er man et lille menneske, et meget lille menneske i en meget, meget stor natur. Det er naturen, der bestemmer. Er der snestorm, så er der snestorm, og så må man vente. Bådene bliver liggende i havn, og flyene starter først, når vejret er til det. Før jeg kom til Grønland, vidste jeg ikke, hvad tålmodighed var. I Grønland er der også mørkt, når det er mørkt. Og der er stille, når der er stille så stille, at det larmer. I Danmark trækker jeg selvfølgelig vejret, det er man jo nødt til, men når jeg kommer til Grønland fylder den rene friske luft mine lunger, så de bliver dobbelt så store. Jeg føler mig så let, at jeg somme tider tror, at jeg kan flyve. Når man er ude på ski eller med hunde eller vandrer om sommeren, som jeg har gjort mest, behøver man ikke tale sammen. Ordene mister deres betydning. Tankerne forsvinder. Langsomt, men sikkert bliver man ét med naturen.

3 21 IDAS OG PERS KÆRLIGHED TIL SYLVESTER Vi har haft ham i to måneder. Vi bærer ham rundt, vi vugger ham, Ida ammer ham, vi kigger på ham, vi smiler til ham, vi kysser ham, vi kæler med ham, vi skifter ham, vi giver ham tøj på, vi bader ham, vi børster hans hår, vi synger for ham, vi taler med ham, og vi taler om ham, og vi smiler til hinanden. Han er vores første barn. Lige nu ligger han og sover. Man kan se, at han drømmer. Somme tider smiler han, når han sover. Somme tider giver han et vræl og sover så videre, som om der intet er sket. Vi elsker at se på hans små bevægelser, hans små hænder og hans små fødder. Vi elsker at se hans mange ansigtsudtryk. Ingen kan se så tænksom ud eller forbavset eller tilfreds eller mæt eller vred ud som ham. Ingen kan gøre os så glade som ham. Vi elsker hans smil, og vi synes han er så sød, når vi skifter ham, selv om han tit tisser på os, lige når vi tager bleen af. Og vi bliver aldrig trætte af ham. Men somme tider bliver han lidt træt af os, når vi taler for meget eller bliver ved med at lave ansigter for at få ham til at smile, mens vi skifter ham. Så vil han have en pause, så kigger han væk. Måske skal vi snart begynde at tænke på en lillesøster eller en lillebror til ham.

4 21 ERIK HJORT SVENNINGSENS STØVEDE KÆRLIGHED Min onkel Eriks lejlighed er fyldt med bøger fra gulv til loft. Der er ikke plads til flere reoler nogen steder. Heller ikke i soveværelset. Somme tider er der ret støvet. Han har en rengøringshjælp, men han vil helst selv støve sine bøger af. Det har han altid gjort. Hans bøger er hans liv, hans arbejde og hans store kærlighed. Min onkel ved ikke noget bedre end at holde en smuk bog i sine hænder. Når han har læst en bog, er der ingen, der kan se, at den har været åbnet. Det er derfor, han aldrig låner sine bøger ud: Folk ved ikke, hvordan man behandler bøger. Der er mange, der lægger dem med ryggen opad eller laver æselører i bøgerne. Og så er der mange, der sætter sig med en bog, uden at tænke på, hvornår de sidst har vasket hænder, siger min onkel. Alle hans bøger står i alfabetisk orden. Selv om der er flere tusinde, ved han lige præcis, hvor de står. Det tager ham aldrig mere end et øjeblik at finde en bestemt bog, hvis han vil læse i den eller bare finde en oplysning eller et citat. Lige fra han var dreng, har han læst alt, hvad han kom i nærheden af, men historiske bøger og biografier har altid haft hans største interesse. Onkel Erik har været gift engang, men det var før, jeg blev født. Og det var vist en fejltagelse.

5 21 KÆRLIGHED OG JALOUSI Asger og jeg har været gift i fire år nu. Jeg elsker min mand, og han elsker også mig. Det er jeg sikker på. Men somme tider er det lidt svært, for Asger har også sin far, Svend-Åge. De er landmænd begge to. Svend-Åge er sjette, så Asger er syvende generation her på gården, hvor vi bor. Når vi spiser, taler de altid om dyrene, om høsten, om vejret, om dyrlægebesøg, om maskinerne osv. osv. Det er landbrug morgen, middag og aften. Jeg arbejder på posthuset i en lille by 14 km herfra, så Svend-Åge er mere sammen med Asger end jeg er, for de arbejder sammen fra tidlig morgen til sen aften. Gården er det vigtigste i deres liv. De taler meget sammen, men de behøver det ikke, for de forstår også hinanden uden at sige ét ord. Jeg har aldrig hørt dem skændes. De diskuterer, men de skændes ikke, og de bliver altid enige. Og det er ikke sådan, at det altid er Svend-Åge, der får ret. Det kan lige så godt være Asger. Når der sker noget vigtigt, kan jeg være sikker på, at Asger har talt med sin far om det, før han taler med mig. Også selv om det handler om Asgers og mine helt private forhold. For eksempel da Asger fik at vide, at han ikke kunne få børn, vidste Svend- Åge det før mig. Det er lidt mærkeligt at være jaloux på sin svigerfar, men det er svært ikke at være det.

6 21 KÆRLIGHED VED FØRSTE BLIK Inga er vokset op med hunde. Som barn på landet havde de altid schæferhunde som vagthunde. Da hun blev voksen, var hendes første hund en Old English Sheepdog, som hun fandt på et hundeinternat. Den havde tilhørt en familie, der havde glemt, at en lille sød hundehvalp bliver til en stor hund, der ikke kan være alene mere end seks timer om dagen. Hendes sidste hund, Soffi, blev 15 år gammel og døde af alderdom. Kort efter at Soffi var død, ringede en familie og spurgte, om Inga og hendes mand ville have deres hund, Victor, der var tre et halvt år gammel. Inga og hendes mand besøgte familien, så Victor og tog ham med hjem. Både Inga og hendes mand faldt med det samme for Victors store dejlige brune øjne. Det var kærlighed ved første blik. Inga fortæller: At få Victor var som at få et barn. Den giver liv i huset. Den er altid glad, når man kommer, og det er lige meget, om man har været væk i 5 minutter eller i 5 dage! Og så elsker den mad. Den hopper og danser, når det er madtid. Det er det samme, når den skal i bad. Den er helt vild med at komme i brusebad. Den er også vild med at gå ture især nye ture. Hunde skal jo også have oplevelser. Hver hund har sin personlighed. Victor har humor. Den ligger og kigger på mig med de der store øjne. Man er bare nødt til at kysse og klappe den hele tiden. I sommerferien måtte vi sende Victor til en hundekennel i 8 dage, fordi vi skulle bo på hotel i Frankrig. Vi var ikke glade for det, men det gik fint. Victor legede hver dag med nogle søde puddelhunde. Men ih, hvor jeg savnede ham.

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution 3. SEPTEMBER 67. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 09 10 Det største problem med døgninstitutioner er, at der ikke er nok af dem. Der er mange unge, der ikke får den hjælp, de har brug for SARAH, 23 ÅR, TIDLIGERE

Læs mere

Grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark Grønlændere i Danmark - Hverdagsliv, etnicitet og identitet BILAG Roskilde Universitetet Socialvidenskab, forårssemesteret 2015 Bachelorprojekt skrevet af Anette F. Helland Indholdsfortegnelse BILAG A:

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus.

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Mens jeg gik langs stranden havde jeg god tid til at spekulere over tilværelsen. Jeg havde besluttet mig

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

DAF Roskilde får besøg af Lars-Christian Brask 25 spørgsmål til Eksperten

DAF Roskilde får besøg af Lars-Christian Brask 25 spørgsmål til Eksperten DAF Roskilde får besøg af Lars-Christian Brask 25 spørgsmål til Eksperten Det er lykkedes os at få Lars-Christian Brask til at holde et indlæg den 10. april hos DAF Roskilde under titlen 25 spørgsmål til

Læs mere

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20)

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

Manden der blandt andet var en sko

Manden der blandt andet var en sko Manden der blandt andet var en sko Jens Blendstrup 1 Det er lørdag formiddag i et hus i Smørum Nedre. Der sidder en mand under køkkenbordet. Nu kommer der en kvinde ind og sætter sig i en stol og trækker

Læs mere

KAPITEL 3 (16. ØVELSE)

KAPITEL 3 (16. ØVELSE) KAPITEL 3 (16. ØVELSE) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16 elever i

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere