Café Paraplyen Odense 25 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Café Paraplyen Odense 25 år"

Transkript

1 Café Paraplyen Odense 25 år

2 Paraplyen fejrer femogtyve FORORD: Den selvejende alkoholfrie sociale Café Paraplyen - KFUM s Sociale Arbejde er med sit diakonale værdigrundlag kirkens hænder i gaden: Vi ser medmennesket og vi er alle værdifulde. Det er de frivillige på Paraplyen som gør det muligt at drive en social Café, hvor den praktiske hverdag forenes med kontakten og den åndelige føde. Vi har valgt at fejre Café Paraplyen i Odenses 25 års jubilæum bl.a. med udgivelse af denne fotobog, som er blevet til ved hjælp af midler fra Tom Nis Faxøes Fond samt venlig støtte fra chib pressebureau og Clausen Grafisk. Bogen skildrer et øjebliksbillede af Caféen og hverdagslivet omkring os gæsterne, de frivillige og personalet. Vi håber at man gennem billederne får en fornemmelse af: mangfoldigheden, fællesskabet, hyggen, kaffen, kontakten, maden, frivilligheden, glæden, kreativiteten, stemningen. Alle mennesker har brug for at høre til, at kunne gi og få omsorg, at føle sig værdifuld, at mærke at du gør en forskel, at høre nogen sige sit navn, at få og gi smil, at dele glæder og sorger. Det du får, går det du gi r, bli r. Fotobogen udgives i forbindelse med Café Paraplyens jubilæumsfest tirsdag den 3. juni. Tak til alle for indsatsen omkring fotobogen, jubilæet, hverdagen! Konst. formand for bestyrelsen, Merete Østerbye Daglig leder Marianne Kragmann

3 Gurli og Inge har begget passet kantiner på Teknisk Skole og Slottet. Nu er de humørspredere på Paraplyen hver tirsdag i det kolde køkken. Det har de været i over 20 og 10 år, og de kommer altid på cykel.

4 Køkkenet laver i gennemsnit 2 lagkager dagligt. Det bliver til 603 lagkager om året. Lagkagerne stilles i køleskab og må først spises minimum en dag efter de er lagt sammen. Her er det Palle, der samler lagkagerne.

5 Café Paraplyen har åbent ca. 310 dage om året. Køkkenet laver Dagens Ret alle dage, hvor caféen har åbent. Der bruges omtrent 6 kilo kød pr. gang. Det vil sige, at der i alt går kg. (1,71 tons) kød til Dagens Ret om året. Derudover kommer alle de lune retter.

6 Der bliver skrællet rundt regnet 2000 kg kartofler m året til Dagens Ret på Café Paraplyen. Derudover kommer alle småretterne, som render op i omtrent 288 kilo kartofler m året. Alle kartofler liver skrællet i hånden.

7 Køkkenpersonalet smører cirka 12 ostemadder hver formiddag. Det bliver til 3420 ostemadder om året. Køkkenet smører desuden cirka 16 stykker smørrebrød, hvilket bliver til stykker om året. Derudover smører Café Paraplyens medarbejdere efter behov, ekstra om eftermiddagen og til diverse møder, som kan være alt lige fra 2 styk til fle e fade af caféens berøme smørrebrød og ostemadder.

8

9 Somalierne mødes om formiddagen i Café Paraplyen. De bestiller litervis kaffe og fle e fade med æggemadder. Abdullahi på 47 år og Cawil på 45 år mener, at der er 3000 somaliere i Odense. Vi spiser æggemadder fordi det er uden svin, forklarer Cawil. Gerner Johannes Lechner er født i Odense på Tolderlundsvej 68, 3. tv. den 31. januar Gerner ved alt om David Bowie. Den 2. november 2007 fik Gerner en diagnose som autist.

10 På 14 dage løber der omtrent 30 kilo kaffe gennem Café Paraplyens kander. Det svarer til 610 kilo om året. Med 2014-priser beløber Café Paraplyens budget på kaffe sig til rundt regnet kroner årligt.

11 Jeg røg ned. 15 centimeter under gulvbrædderne. Ingen venner, intet netværk. Efter en skilsmisse i 2008 tog Ole Falk på 56 år bussen til centrum, gik ind på Café Paraplyen, pakkede sin klarinet ud og spillede. Sådan fik han et nyt netværk.

12

13

14

15 Benny Andersen har skrevet en novelle, Den uartige. Det er en erotisk novelle. Den skal vi ikke læse i gruppen, slår gruppens leder, Britta Eichner, fast. I stedet bliver det Karen Blixens De blå øjne. Men hun smittede da sin mand med syfilis, mener Henning.

16

17

18

19

20

21 Tove er 74 år. Som spæd blev hun bortadopteret og har også boet på børnehjem. Nu tager hun bussen hver eftermiddag fra Kirkendrup med sin rollator, for at besøge Paraplyen og nyde dagens is og lagkage. Tove er med i Krea hjørnet og strikkegruppen og deltager i alle udflugter og fællesspisninger. Tove digter sange til enhver lejlighed på skråskrift. I aféen er en sangmappe, der hedder Toves sangskatte.

22 Børge Madsen er 84 år. Han har kørt lastbil for DSB i 47 år.

23 Jørgen Mortensen er bogholder på Café Paraplyen. Derudover er han kasserer i antenneforeningen Hollufpile. Når Jørgen arbejder fl jter han Rasmus Seebachs Øde Ø. Birthe strikker sutsko i sort-hvid almindelig uld. Måske er de til Særpræg, foreslår hun. Tove Nielsen er i gang med et halstørklæde i pelsgarn. Jeg plejer at give det væk, siger Tove.

24 Jørgen Bach bor i Bolbro, er 51 år, og har været vild med maskiner siden han var knægt. I dag har han 195 traktorer i legetøjsformat derhjemme. Svarer de ikke til virkelighedens modeller, så retter Jørgen fejlene. På John Deere 3350 eren manglede skorsten, luftfiltre, frontlift, pejle, rotorblink og antenne. Og så skiftede Jørgen også styretøjet så det hænger rigtigt. Grønthøsteren har fået bevægelige dele, så man kan styre bøjlen med et lillebitte håndtag.

25 Min mor ville gerne have, vi blev gift Anne Margrethe og Tommy er forlovet i dag. De skulle egentlig have været gift i irken den dag i 1981, men ti minutter før brylluppet stak Anne Margrethe af.

26

27 Kaj bor i Vollsmose. Han vil gerne flytte i rækkehus i Elmelunden, for der er mere ro. Han har flere cykler som han tager med op i lejligheden, så de ikke bliver stjålet. Kaj kan mærke i sin krop, når der er naturkatastrofer i verden, og da han spåede godt vejr sidste sommer måtte Marianne give lagkage. Jeg går med rollator nu, men de siger, at hvis ikke jeg kommer selv, så kommer de og henter mig, smiler Susanne Ibsen. Hun er kommet i Café Paraplyen hver torsdag og hveranden søndag i fem år. Alle tror, jeg er fra Fyn, men jeg er altså falstring!

28 Kaj Jensen er 80. Han var på havnen siden de sidste år som fl jter. Det var Kaj, som dirigerede grabben, og når han fl jtede, så smed kranføreren læsset.

29

30

31 Bestyrelsen i Café Paraplyen 2014 (øverst fra venstre): Jutta Aude, Gerda Kristensen, Annette Blynél, Jørgen Mortensen, Ejgil Aagaard, Marianne Kragmann, Anna Nielsen, Merete Østerbye (fmd)

32 Lasse Helner fra Lasse og Mathilde samler guldkorn til en sangbog. Her er et meget mere ærligt miljø på caféerne end i resten af samfundet, siger han.

33 Ebbe Wind er frivillig på Café Paraplyen og tidligere bankdirektør i Danske Bank. Den 20. december 2013 modtog han Dronningens fortjenstmedalje for 47 år i Fynsk Finans. Måske er det en slags aflad. Jeg kunne jo også gå til golf. Men jeg ville gerne prøve at agere med andre typer og gøre noget socialt arbejde, fortæller han.

34

35 Nariman er fra en lille by ved navn Afrin tæt på storbyen Aleppo i Syrien. Familien er stadig hjemme i krigen, men Nariman har boet i Assens 1 år med mand og børn og lærer dansk på niveau 2 på sprogskole, og laver lektier med Susanne, som er frivillig på Paraplyen.

36 Finn er 71 år. Han cykler de fem kilometer fra Søhus til Paraplyen og hjem igen efter frokost på sin svenske militærcykel, som han købte brugt i Malmø for mange år siden. Det er Finn, der kører DSB-veteranbussen, når Café Paraplyen holder jubilæum eller andre festlige lejligheder. Han køber stadig DSB-skjorter.

37

38 25-års jubilæumsbog for Café Paraplyen Udgivet tirsdag den 3. juni, udgave, oplag: 500 stk Nørregade Odense T: M: W: paraplyen-odense.dk f: facebook.com/kfum.paraplyen.odense Trykt hos Clausen Grafisk, 2014 Fotos, layout og design: chib pressebureau og Paraplyen Odense

39

40 Jubilæum 2014 FAKTA: Café Paraplyen støttes af drifts midler fra Odense Kommune. Ugentlige åbningstimer: ca. 60 Årlige åbningsdage: ca. 330 Daglige besøg: gæster Antal frivillige: 60 Antal ansatte: 5

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov En pjece til mænd om barsel Far på barsel Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov 1 Kære Helt konkret mener HK, at 12 uger af barselsorloven skal øremærkes til fædre. 2

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Aktuelt. Husk at den årlige generalforsamling foregår på mandag, kl. 19.00.

Aktuelt. Husk at den årlige generalforsamling foregår på mandag, kl. 19.00. Uge 16 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Dejligt at være tilbage på

Læs mere

På vej. mod mere brugerindflydelse

På vej. mod mere brugerindflydelse På vej mod mere brugerindflydelse At rejse skaber de små øjeblikke, der aldrig ophører 2 Kære læser Dette er et rejsemagasin, der handler om mennesker, som på hver deres måde ser verden på ny i deres rejse

Læs mere

KAPITEL 3 (16. ØVELSE)

KAPITEL 3 (16. ØVELSE) KAPITEL 3 (16. ØVELSE) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16 elever i

Læs mere

kirkebladet 150 års fødselsdag side 6 Nephew og pinse side 3-4 På med vandresandalerne! side 5 Dette nummer: NR 02 2013 85. årgang April Maj Juni Juli

kirkebladet 150 års fødselsdag side 6 Nephew og pinse side 3-4 På med vandresandalerne! side 5 Dette nummer: NR 02 2013 85. årgang April Maj Juni Juli kirkebladet NR 0 0 5. årgang April Maj Juni Juli Dette nummer: 50 års fødselsdag side 6 Nephew og pinse side -4 På med vandresandalerne! side 5 leder De første skal blive de sidste og de sidste skal blive

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Friplejehjemmet Stauning

Friplejehjemmet Stauning Friplejehjemmet Stauning 2009 2010 De første spændende år Dansk Røde Kors Fra idé til virkelighed Selvom der er meget, der skal nås, er der altid tid til hyggelige bemærkninger til hinanden når f.eks.

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Glædelig jul og godt nytår! Tema: Hvad går pengene til. Ludvig og dollarsene side 5. Blandt grønlænderne på Vesterbro side 10

Glædelig jul og godt nytår! Tema: Hvad går pengene til. Ludvig og dollarsene side 5. Blandt grønlænderne på Vesterbro side 10 Nyheder fra Kofoeds Skole December 2006 nr. 4 Glædelig jul og godt nytår! Tema: Hvad går pengene til Ludvig og dollarsene side 5 Blandt grønlænderne på Vesterbro side 10 Ud i hjørnerne LEDER Dette nummer

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen

Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen 25 De dårlige minder bliver brugt til noget godt Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen Mit navn er Marianne Christensen. Jeg er 45 år, børneergoterapeut, og jeg bor i Ringe

Læs mere

AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM

AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM et temahæfte udgivet af Dorthe Mariehjemmet Redaktion: Flemming Høj Jermiin Charlotte Bach Foto: Wouter van Dam Layout: www.double-u.dk Wouter van Dam Tryk:

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start Et vigtigt valg! I dagligdagen kan det være svært. Sådan er det! Der venter en hård kamp men det hjælper! Jeg vil klart sige; GØR DET! Lige når man

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

BLOMSTERGÅRDEN SLAGELSE KOMMUNES NYE PLEJE- OG REHABILITERINGSCENTER. Livet på. Blomstergården. Fra første spadestik.

BLOMSTERGÅRDEN SLAGELSE KOMMUNES NYE PLEJE- OG REHABILITERINGSCENTER. Livet på. Blomstergården. Fra første spadestik. BLOMSTERGÅRDEN SLAGELSE KOMMUNES NYE PLEJE- OG REHABILITERINGSCENTER Livet på Blomstergården Fra første spadestik til første beboer INDHOLD 3 VELKOMMEN TIL BLOMSTERGÅRDEN 6 FRA FØRSTE SPADESTIK TIL FØRSTE

Læs mere