Sommerskoleophold ved universitetet i Utrecht, Holland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sommerskoleophold ved universitetet i Utrecht, Holland"

Transkript

1 Københavns Universitet Sommerskoleophold ved universitetet i Utrecht, Holland Et kursus i Project management - from theory to practice (4 ECTS) Lise Bisgaard Lassen Kursets varighed: 31. juli 10. august 2012 Rejserapport til Foreningen af Rejsende Mejeriingeniørstuderende

2 1 Forberedelse Jeg har altid haft stor interesse for projektledelse, idet disciplinen virker som grundstenen til succes i ethvert projekt. Desuden ansættes mange mejeriingeniører - mit fremtidige virke - som projektledere. Derfor var motivationen stor, da jeg skulle finde et passende kursus indenfor emnet. Jeg søgte en del på andre universiteters hjemmesider, men ved hjælp af fandt jeg frem til sommerskolen ved universitetet i Utrecht, Holland. Jeg tilmeldte mig sommerskolens facebookside for at fornemme, hvor tilfredse tidligere studerende havde været med stedet. Desuden undersøgte jeg den kursusansvarlige på linkedin.com, og jeg syntes det hele så lovende og seriøst ud. Legatsøgningen gik i gang fra november 2011, og jeg googlede mig frem til relevante legater. Sommerskolen åbnede allerede op for tilmeldinger i samme måned, men jeg tilmeldte mig først i januar 2012, hvilket var tids nok. Universiteit Utrecht Utrecht er den fjerdestørste by i Holland, og det er en rigtig studieby. Derfor er der mange unge, og byen er fuld af liv, hvilket supplerer byens gamle bydele på charmerende vis. Universitetes område ligger lidt uden for bymidten, men der går busser hele tiden, hvorfor man aldrig føler sig afskåret. Sommerskolen ved Universiteit Utrecht er Europas ældste sommerskole, hvilket er meget tydeligt, når man ser på organisationen og afholdelsen alt virker kontrolleret og gennemtænkt, og 25 års erfaring må have givet denne selvtillid. Hjemmesiden (www.utrechtsummerschool.nl) er rigtig nem at navigere på, og så snart man har fået sin profil derinde, kan man tilmelde sig et kursus mod betaling. Herefter kan man tilmelde sig til sociale arrangementer og finde andre nyttige informationer. Sommerskolen sender to overskuelige dokumenter ud nogle måneder inden ankomst; et dagsprogram og ankomstinformation. Logi var inkluderet i prisen på kurset, og studerende fra samme kursus blev så vidt muligt bosat sammen. På campus ligger fakulteter og kollegier side om side, så man følte, at man boede på skolen. Jeg blev bosat på kollegiet Cambridgelaan, som var et særpræget betonbyggeri på seksten etager fra 1990 erne. Mange af bygningerne på campus var meget specielle, og jeg læste, at området tiltrak arkitektstuderende og andre interesserede. På Cambridgelaan boede vi kun studerende fra sommerskolen. Vi boede i en lejlighed på 12. etage med flere værelser, så man havde sit eget værelse, mens køkken og bad blev delt. Fordi campus lå lidt udenfor byen, var skov og marker også tæt på flere marker lå faktisk på campus. Det var hyggeligt at se de mange kaniner løbe rundt, høre får og gæs larme om morgenen. (a) Det seværdige betonbyggeri, kollegiet Cambridgelaan. Jeg boede i anden bro fra oven. (b) En side af campus hvor fårene græsser ved siden af. Kollegier og fakulteter lå side om side.

3 2 Kurset Der var undervisning fra eller 17. Vi fik en rigtig god introduktion til kurset, hvorefter alle studerende præsenterede sig. Der var folk fra hele verden; Kasakhstan, Tyskland, Østrig, Equador, Mexico, Canada, Grækenland, Spanien, Italien, Senegal, Nigeria, Rusland, Polen, Makedonien, Kina, Indonesien, Tjekkiet, Afghanistan. Vi var 40 studerende i alt, og det var sjovt at opleve, at de studerende fra udviklingslandene faktisk var ansat i højere administration såsom ministerier derhjemme. Ikke alle var lige gode til engelsk, og de fik også et mindre udbytte. Den første dag gik med introduktion til projektledelse, og vi fik også en udfordring: I grupper skulle vi bygge 8.5 m lange broer, mellem to spande, og desuden var der mange flere specifikationer. Udfordringen demonstrerede tydeligt behovet for planlægning og kommunikation i et projekt. De næste fire dage blev vi undervist af en PRINCE2 underviser, der gennemgik PRINCE2 metoden. PRINCE2 står for Projects IN Controlled Environments, og totallet angiver versionen. Metoden er meget generisk, og kan vitterligt overføres til alle projekter. Undervisningen i PRINCE2 var meget intens, så det var nærmest med lettelse at man skulle til eksamen efter fire undervisningsdage. Dagene efter blev anvendt på The Challenge of Egypt, som var et simuleringsspil. I projektgrupper fik vi til opgave af faraoen at bygge en pyramide. Vi brugte meget tid på at overveje de risici, der er forbundet med dette, og vi havde mulighed for at lave et budget ud fra de risici, vi troede der ville komme. En risiko kunne være, at dele af pyramiden brasede sammen under konstruktion. Alle spillede figurer fra oldtiden, og alle havde specielle evner ud fra hvilke de fik tildelt deres projektgrupperoller. Jeg var Rekmihre, en kunsterisk sjæl med hang til store monumenter. Derfor blev jeg sat ved byggepladsen, hvor pyramiden efterhånden tog form (i form af legoklodser). Projektlederen delegerede dog senere mere ansvar til mig, fordi hun havde for meget at lave. Således blev jeg ansvarlig for transport af sten til pyramiden. Bortset fra at det hele var et simuleringsspil i det gamle Egypten, så kunne man virkelig forestille sig en lignende situation i en moderne organisation, fordi mange teams skulle arbejde sammen mod et fælles mål. (a) Klasselokalet til undervisning i PRINCE2 metoden (b) Der diskuteres Nilens vandstand og andre praktiske ting ved udførelsen af pyramiden i The Challenge of Egypt. Jeg konstruerer fundamentet af pyramiden. The Sacred Heart Hospital var en anden opgave, hvor vi skulle lave et projektudkast til et nyt og smart blodanalysesystem på et hospital, som skulle erstatte et manuelt og omkostningsfuldt system. Igen blev jeg klar over, hvor meget planlægning der er nødvendig til større projekter.

4 3 Med kurset besøgte vi også Deltawerken i det sydlige Holland. Det var et imponerende projekt; store dæmninger var installeret ved flere hollandske flodmunde for at forhindre Holland i at forsvinde i vandet fra Nordsøen. Projektet var interessant, fordi de i sin tid påbegyndte projektet uden helt at vide, hvordan det skulle ende. Samtidig skulle de i projektet pludselig tage hensyn til marin flora og nogle fiskere, som de ikke havde regnet med som vigtige interesseholdere i projektet. Således blev projektet forsinket og budgettet sprængt. Den sidste dag fik vi en forelæsning i change management hvordan der skal ledes, når der sker store ændringer. Vi lærte bl.a. at kommunikation igen er uhyre central. Derefter fik vi vores kursusbeviser, og vi brugte eftermiddagen med at hygge med medstuderende og underviserne, der bød på drinks og snacks. Fritid i Utrecht Utrecht er en rigtig hyggelig by at gå rundt i, så det gjorde jeg ofte. Torsdag aften holder butikker længe åbent, og det giver rigtig meget liv. Der er mange kanaler, så jeg tog også en tur i en cykelbåd. Hvis man er lidt mere til naturen, så kan man bare gå omkring på campus eller den tilstødende skov. Der er også et tehus i skoven, hvor de laver de traditionelle Pannekoeken, som er store tynde pandekager med fyld. Sommerskolen har sociale arrangementer næsten hver aften, så jeg var også på skattejagt en dag, hvor vi i grupper skulle vandre rundt i Utrecht og besvare spørgsmål om byen. Skattejagten afsluttedes med fælles middag. Amsterdam ligger kun 30 minutter væk i tog, så det blev også til et besøg i storbyen. I det hele taget ligger Utrecht ret meget i midten af Holland, så der er også gode muligheder for at besøge Rotterdam, Den Haag eller Maastricht, hvilket jeg desværre ikke nåede. Jeg spiste ude nogle aftener, og her var det rigtig dejligt, at sommerskolen havde forsynet os med mange rabatkuponer til byens spise- og kaffesteder. (a) Indbegrebet af Utrecht - hygge og mange blomster. (b) På tehus nydes der pannekoeken med æble, ingefær og stroop, som er hollandsk sirup. Gode råd Selvom det er rigtig nemt at være i Holland, fordi landet er udviklet på linje med Danmark, så vakte det stor forundring, at få steder accepterede visakort. Derfor vil jeg råde alle til altid at have mange kontanter med. Da jeg pakkede kuffert inden turen, var jeg meget optaget af at huske almindelige ting til en rejse. Dog skal man også huske alle de ting, man bruger i hverdagen, når man studerer; penalhus, papir, klipsemaskine, osv. Jeg glemte eksempelvis en termokande til kaffe og kaffe drak jeg meget af, især under PRINCE2

5 4 undervisningen. Det er også en god idé at skrive logbog. På den måde bliver det nemmere at udarbejde en rejserapport. Vil jeg anbefale det til andre? Ja. Kurset og logien er rigtig godt organiseret. På trods af at undervisningen foregår i sommerferieperioden, er det ikke bare vikarer, der underviser. Det er dygtige undervisere og erhvervsfolk, som brænder for projektledelse, så jeg har lært meget. Der er også en god fordeling af teori og praktiske øvelser (simuleringer) i kurset. Utrecht er en spændende by, som man måske ellers ville droppe til fordel for Amsterdam. Det er fantastisk at bo i og opleve Utrecht, så derfor får byen også en varm anbefaling. Budget Udgifter Beløb [kr] Kursus, incl. logi og bøger 7463 PRINCE2 eksamen 1013 Transport og logistik 1377 Mad 1725 Rejseforsikring 655 Mindre indkøb 198 Subtotal Indtægter Beløb [kr] Foreningen af Rejsende Mejeriingeniørstuderende 4240 Augustinusfonden 5000 F.W. Frank og Hustru A. Franks Mindelegat 5000 Subtotal Balance 1809 Tak Der skal lyde en stor tak til Foreningen af Rejsende Mejeriingeniørstuderende for den økonomiske støtte.