Kvindelige fotografer på Bornholm,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvindelige fotografer på Bornholm, 1860 2000"

Transkript

1 Kvindelige fotografer på Bornholm, Fotografiets historie på Bornholm er nær knyttet til den internationale fotohistorie, som den tog form i Europa og Amerika. De opdagelser og teknologiske udviklinger, der foregik i Frankrig, England, Tyskland, Amerika og andre steder, fandt vej selv til afkrogen Bornholm omend og selvfølgelig nogle år forsinket. Det gjorde også det fænomen, at kvinder tog fotografierhvervet til sig. De eneste andre muligheder kvinder havde for et selvstændigt erhverv var som lærerinde, sygeplejerske eller mejerske. Fotografiet var et nyt og man kunne sige frit land og det krævede blot teknisk snilde, kreativitet og gåpåmod. Desuden var der tilsyneladende ikke behov for nogen større formue for at etablere sig som fotograf, selv om det naturligvis ikke var uden omkostning at skaffe sig en uddannelse, leje atelier, anskaffe fotoudstyr, atelierindretning etc. Men det var åbenbart muligt, også på Bornholm. Fotograf Louise Kaas, Smedegade, Aakirkeby. Eget atelier fra Man kan opdele fotografiets udvikling i forskellige trin, der knytter sig til den teknologiske udvikling, til modestrømninger og økonomi. Første periode er pionertiden fra ca Dernæst de første, etablerede fotografer (kun tre) ca til 1890 med den nye, men stadig vanskelige vådkollodiumteknik. Det store boom med nemmere teknologi og med portrætfotografering og postkort ca til Smalhals og ny, konkurrerende amatørfotografering ca Derefter var det multifotografering, Polyfoto og Kehlet, med portræt og skolefotografering. Endelig, især i årtierne efter Anden Verdenskrig, pressefotografernes tid, reklamefotografering, farvebillederne også celluloid og senere plastnegativer samt papir og plastkopipapir. Fra ca. år 2000 ny teknologi igen, det digitale fotografi. Syv epoker og et forenklet bud på fotografiets udvikling på Bornholm. Ca. 150 bornholmske fotografer (med erhvervsmæssig tilknytning til øen) har vi registreret pr. 1. januar Heraf er hvad vi ved nu 18 kvinder. Derudover har mindst tre fotografer været gift med fotouddannede hustruer (Alfred Kjøller, Allinge, Asger Berghagen, Nexø og Christian Nyholm Olsen, Svaneke) Blandt de 150 fotografer er nogle dygtige amatørfotografer ( semiprofessionelle, ca. en lav snes), men blandt dem er der ikke nogen kvinder.

2 Fotograf Louise Kaisers annonce i Bornholms Avis 21. september Allerede i pionertiden kunne bornholmerne stifte bekendtskab med den første kvindelige fotograf. Hun hed Louise Kaiser og var på Bornholm i august og september Hun var rejsefotograf og af det lidt man ved om hende er, at hun i november 1859 tilbød sig med fotografering i Grenå, i maj 1860 var hun i København og altså senere på året på Bornholm. i I Rønne indlogerede hun sig hos gæstgiver Dam i Krystalgade; hun var senere otte dage i Aakirkeby og otte dage i Nexø, men oplyste i sine annoncer i Bornholms Avis ikke noget om, hvor hun boede. Hun tog fra 9 Mark til høiere Priser for sin fotografering. Vi kender desværre ikke til nogen af hendes billeder. Blandt de tidligste, fastetablerede fotografer var der ingen kvinder. Vi skal frem til 1890erne, før Bornholm fik kvindelige fotografer med eget atelier. Eugenie Andersen og Karen Sørensen, begge portrætfotografer i Allinge, 1890erne. Pigerne på billederne er ukendte. Billedet til højre forestiller skomager Peter Renus Elleby; han havde værksted i Løsebækgade 10, Allinge, fra 1898 til De første kvindelige fotografer helligede sig tilsyneladende næsten udelukkende portræt og gruppefotograferingen. Vi kender navne på fire af dem, men ved desværre endnu ikke så meget om dem. Eugenie Andersen havde etableret sig i Allinge i Karen Sørensen synes også at have været aktiv i samme by i 1890erne. Og vi kender endnu kun få af deres billeder! Louise Kaas indrettede atelier formentlig i sit hjem i Smedegade i Aakirkeby i Hende kender vi så meget til, at der er bevaret et portræt af hende, stående ved sit kamera, i Aakirkeby Lokalhistoriske Arkiv. (Ses i begyndelsen af artiklen). Allerede to år efter, i 1897 overdrog hun sit atelier til Ingeborg Bertelsen. Ingeborg var aktiv til 1900, hvor Th. Yhr fra Rønne overtog hendes virksomhed i Aakirkeby.

3 To fotografer i Aakirkeby, Louise Kaas, aktiv og Ingeborg Bertelsen, Portrætfotos af ukendte personer. Ingeborg Bertelsen har tre gange, måske de tre år hun virkede som fotograf i Aakirkeby, fotograferet højskolens elever i Almindingen. Og så har hun haft besøg af en ung herre med datidens statussymbol, den elegante cykel. Det var højeste mode at lade sig forevige på denne måde i atelieret hos fotografen. Tænk at kunne begave venner og bekendte med billeder som dette! Kabinetkort af ukendt ung herre. I de gode år mellem 1900 og Første Verdenskrig etablerede endnu tre kvinder sig på øen som professionelle fotografer. Det var først og fremmest Magdalene Hansen, datter af Nexøs første fotograf Johan Hansen. Så var det Augusta Schou i Rønne og Ida Petersen i Gudhjem.

4 Magdalene Hansen, , i sit atelier i Ferskesøstræde i Nexø ca Ungdomsportræt af Augusta Schou, Portrætfoto af to ukendte kvinder af Ida Petersen, Gudhjem. Takket være efterkommere af fotografen Johan Hansen har vi i 2009 fået gode oplysninger om Magdalene Hansen, som vi dog også tidligere har kendt som aktiv fotograf i Nexø. Hun overtog sin fars atelier, da han døde i 1905 og hun fortsatte som fotograf, også efter hun blev gift med fotograf Johannes Ladegaard. (Se ugens historie Magdalene Hansen var portrætfotograf, og havde specialiseret sig i at fotografere kvinder i lånte folkedragter. Hun udstillede på industriudstillingerne i Svaneke i 1908 og Augusta Schous virksomhed ved vi også lidt om (se Philip Kofoed: Hun var født i Rønne, men opholdt sig i 25 år i København, hvor hun uddannede sig som fotograf. Hun overtog Paul Müllers atelier i Rønne i 1906 (tilhørte tidligere en af Rønnes første fotografer, Th. Spelling). Her virkede hun til hun blev gift med klædefabrikant Tholander o. 1918, hvor hun afstod sit atelier til Ad. Møller. Hun var frem for alt portrætfotograf. Ida Petersen var så vidt vi ved fotograf i Gudhjem eller til Hun overtog Charles Svendsens atelier i Det havde indtil 1908 tilhørt Anton Christian Holm. Muligvis drev fotografen H. Beinthin Ida Petersens atelier i de sidste år, før fotograf Kaare Rasmussen overtog det i 1921.

5 Portræt af Karen Hansen, , Svaneke. Gruppefoto og foto af ukendt brudepar af Asta Kofoed, 1930erne. I mellemkrigsårene var der flere kvinder, der etablerede sig som selvstændige fotografer på Bornholm. Karen Hansen overtog sin søster og svoger, Christian og Jenny Nyholm Olsens atelier i Svaneke i Hun havde lært fotografering af dem, medens de boede i Løgstør. De flyttede til Svaneke i 1916, men havde begge tuberkulose og døde med et års mellemrum i Svaneke. Både Karen og søsteren Jenny var født i Svaneke. Karen Hansen døde i Svaneke i (Se Philip Kofoed: I telefonbogen 1933 averterede Johanne Vang med fotografering i Gudhjem og frk. Svendsen averterede samme år i Hasle. Hvem de var, ved vi ikke. Asta Kofoed overtog Karl Kofoeds atelier og forretning i Store Torvegade i Hun flyttede til Krystalgade i 1958 og til Lille Madsegade i Hun tilbød sig da med hjemmefotografering, atelierfotografering og seriefoto. Asta Kofoed averterede stadig med fotografering i 1976 og havde da fotograferet bornholmere i næsten 50 år. Theodor Yhr, som havde været Rønnes Hoffotograf fra 1888 til sin død i 1938, havde uddannet sin datter Anna Theodora Yhr som fotograf. Hun blev medindehaver af hans atelier i 1931 og overtog det helt efter faderens død. Hun var født i 1894 og døde i Også Asta Nicolaisen, der er kendt for sine romaner skrevet i en moden alder, var fotograf i disse år i Østergade i Rønne. Hendes forretning blev senere overtaget af fotograf Willy Hansen. Fotograf Elly Larsen, Rønne. Billedet til venstre forestiller Edith og Erik Brun. Portrættet til højre er af en ukendt ung herre. Elly Larsen havde atelier og forretning i Store Torvegade 8 i Rønne. Hun omtales i vejvisere og telefonbøger fra 1942 til Beth K. Thomsen, fotografmester, overtog sin far, Kaare Rasmussens forretning i 1965, men flyttede få år senere fra øen. I 1973 var hun i Holsteinsborg i Grønland, hvorfra familien skænkede mange af Kaare Rasmussens negativer og billeder til Bornholms Museum.

6 Bornholmske fotografer med deres familie eller ægtefæller Af kvindelige fotografer ses: første række fra venstre nr. to, (blomstret kjole) Elly Larsen. I bagerste række nr. seks fra venstre (i mørk jakke) Asta Kofoed og ved siden af hende som nr. syv fru Yhr Hermansen.(Se hele historien: Fotografforeningens Bornholmsafdeling var blevet oprettet i 1909 og Magdalene Hansen, Karen Hansen, Augusta Schou, Asta Kofoed, Elly Larsen, Dorte Thomsen og Anna Th. Hermansen Yhr var blandt medlemmerne. Afdelingen blev nedlagt sidst i 1960erne. Kehlet i Store Torvegade 15, Rønne ca Firmaets amerikanske ejere mente ikke forretningen gav overskud og besluttede at lukke den. Bestyrer Tove Hansen fortsatte på egen hånd. Efter nogle år flyttede hun atelieret til sin bolig i Søndre Alle 3 i Rønne. Foto januar I 1934 etablerede fotografen Reimert Kehlet Stella Nova ateliererne, hvor han satte portrætfotografering i system ved hjælp af et multifotografiapparat af egen konstruktion. Kameraet kunne optage portrætter på ark med 9 eller 12 billeder. Med et børneabonnement sikrede man sig én årlig optagelse i 18 år. I 1960 var

7 der ca. 71 afdelinger i Danmark og fire i Sverige. Kehlet døde i 1971, dele af virksomheden blev efter få år solgt til et amerikansk firma, som destruerede hele arkivet i 1978 og kort efter nedlagde virksomheden. Afdelingerne blev mange steder overtaget af bestyrerne, som det skete på Bornholm: Tove Birte Hansen, g. Pedersen, Toves Foto, overtog sin gamle arbejdsplads Kehlet, da den lukkede i Hun havde først forretning i St. Torvegade 15 i Rønne, Kehlets gamle butik, men flyttede i begyndelsen af 1980erne til Søndre Alle 3 i Rønne, hvor hun var virksom i mange år. Hun beskæftigede sig fortrinsvis med portræt og lejlighedsfotografering. Ulla Primdal, f Fotograf Vita Lund (med kollegaen Gert Helmer Jørgensen) og fotograf Anita Corpas f Før årtusindskiftet hvor vi slutter denne historie har tre kvindelige fotografer markeret sig på Bornholm. Ulla Primdahl, som fra 1985 havde atelier på Røvej i Gudhjem og fra 1987 til 2007 i Melsted. Vita Lund var pressefotograf på det socialdemokratiske dagblad Bornholmeren, som lukkede i Hun havde samtidig egen virksomhed på Salenevej ved Gudhjem fra 1983 til 1995 og var en særdeles velanskrevet fotograf. Bornholms Museum overtog Bornholmerens arkiv i 1994 og i det findes mange særdeles gode optagelser fra Vita Lunds hånd. Anita Corpas var også pressefotograf på Bornholmeren. Hun var blevet uddannet her 1986 og var fotograf på avisen indtil den lukkede. Hun havde også egen virksomhed på øen i nogle år. Anita Corpas forlod Bornholm i 1996 og arbejder nu som fotograf og journalist i Vestjylland. Inden Anita Corpas forlod Bornholm, overlod hun hele sin samling af billeder og negativer til Bornholms Museum. Den donation fulgte museet op med en præsentation af Anita Corpas arbejder på Bornholm gennem 10 år. Hun er den eneste kvindelige, bornholmske fotograf, der endnu er blevet præsenteret med en udstilling på Bornholms Museum. Hun har som pressefotograf og med sine utallige, selvstændige opgaver fotograferet på det nærmeste alt mellem himmel og jord, og hun har gjort det med stor kreativitet og indlevelsesevne. Hendes fotoarkiv rummer mange fine perler. Anita Corpas samling er ved at blive digitaliseret og vil fra foråret 2010 være tilgængelig i form af stikord til samlingen på websitet Se mere om Anita Corpas på hendes eget website: Ann Vibeke Knudsen i Ochsner, Bjørn, Fotografer i og fra Danmark til og med år Kbh

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

Fotografen Johan Hansen og hans fotograffamilie

Fotografen Johan Hansen og hans fotograffamilie 1 Fotografen Johan Hansen og hans fotograffamilie Nexø fotograffamilien Johan Hansen. Fra venstre Magdalene, mor Karen Kirstine, sønnen Johannes Hansen, fotograf Johan Hansen og yngste søn, Henning. De

Læs mere

Fotografen Andr. Ipsen

Fotografen Andr. Ipsen Fotografen Andr. Ipsen 1880-1958 Camilla Luise Dahl Det er ikke mange oplysninger vi finder om fotografen Andreas Ipsens virke, der ellers varede i mange år. Bjørn Ochsners hovedværk Fotografer i og fra

Læs mere

Den første portræt fotograf på Bornholm

Den første portræt fotograf på Bornholm Den første portræt fotograf på Bornholm Johan Christoffer Hoffmann daguerreotyperede ( fotograferede ) som den første i Danmark Kongens Nytorv i februar 1840 og Bornholms første daguerreotypist arbejdede

Læs mere

Arkivar Jytte Skaaning og min kone Inger Clausen på Korsør Lokalhistoriske Arkiv. Foto: Arne

Arkivar Jytte Skaaning og min kone Inger Clausen på Korsør Lokalhistoriske Arkiv. Foto: Arne Familien fra Korsør 14. august 2014 Endnu en gang har en henvendelse fra andre slægtsforskere giver en masse ny viden om slægten. Denne gang drejer det sig om slægtsforsker Steen Hald Kjeldsen, der skrev

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm

Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm Museer, arkiver, byforeninger og private formidler i stigende grad kulturhistorien på Internettet. Det sker via hjemmesider, og de sociale medier, især

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Alfred Sylverius Madsen og Brita S Larsdatter

Alfred Sylverius Madsen og Brita S Larsdatter Alfred Sylverius Madsen og Brita S Larsdatter Dette kompendium er en primært beskrivelse af Alfred Sylverius Madsen og hustru, Brita Stina Larsdatter. Kompendiet starter med en beskrivelse af Hans Olsen,

Læs mere

Carl og Huldas børn. Carl og Hulda Marboe fik sammen 16 børn i perioden 1880 til 1904.

Carl og Huldas børn. Carl og Hulda Marboe fik sammen 16 børn i perioden 1880 til 1904. Carl og Huldas børn Carl og Hulda Marboe fik sammen 16 børn i perioden 1880 til 1904. På www.gunnarmarboe.dk vises fotografier af de 10 børn. De øvrige børn og deres skæbne er nævnt kort ud fra de oplysninger,

Læs mere

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Nu om dage har stort set alle et digitalt fotografiapparat af den ene eller den anden slags, og det koster stort set intet at tage et billede. Anderledes var det før i

Læs mere

Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm

Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm Museer, arkiver, byforeninger og private formidler i stigende grad kulturhistorien på Internettet. Det sker via hjemmesider, og de sociale medier, især

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre Heden familietræ 1) Heden familien Denne beskrivelse af Heden-slægten tager udgangspunkt i karetmager Lars Jensen, der i 1905 fik tilladelse til at anvende navnet Heden. Beskrivelsen omtaler Lars Jensens

Læs mere

Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen

Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen mødte hinanden i Ringkøbing i 1912/13. I 1909 var Jørgen Henrik var vendt hjem fra Hamborg og naverrejser i Tyskland

Læs mere

Dommer ledigliste Bruger: alan Udskrevet den: klokken: 14:12:57

Dommer ledigliste Bruger: alan Udskrevet den: klokken: 14:12:57 Side 1 af 8 Dommer ledigliste Bruger: alan Udskrevet den: klokken: 14:12:57 (Fredag) 42048 Daniel Pedersen 3730 Nexø 2239 0831 40500 Holger Hansen 3700 Rønne 5695 5509 6179 2607 40800 Bernt H. Jensen 3720

Læs mere

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3 1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2 På præstekort er det hus nr. 3 Viet den 27. apr. 1776 Laurits Lauritsen * 1745, søn af Laurits og Anne Peters. Maren Christensdatter * aug. 1748, datter af Christen

Læs mere

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16)

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Nørrelykkevej 16 På præstekort hus nr. 7 ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Viet den 3. jul. 1784. Nicolai Johansen Schmidt * ca. 1739. Maren Petersdatter * ca. 1761. Deres søn. 1. Jørgen

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

115. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel f. død

115. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel f. død 24 5. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel (][) Cathrine Pedersdatter barn: Maria Sophia Belkin 29.5.1803 6. Andreas Jørgensen i Lunderskov Skovhus (][) Kirsten Pedersdatter børn:

Læs mere

Nr Navn født sted 2 Anton Johannes Jensen 18-3-1888 Lindholm Aalborg 3 Augusta Victoria Thomsen 4-11-1891 Aasted Vejerbakken 4 Peder Nicolai Jensen

Nr Navn født sted 2 Anton Johannes Jensen 18-3-1888 Lindholm Aalborg 3 Augusta Victoria Thomsen 4-11-1891 Aasted Vejerbakken 4 Peder Nicolai Jensen Nr Navn født sted 2 Anton Johannes Jensen 18-3-1888 Lindholm Aalborg 3 Augusta Victoria Thomsen 4-11-1891 Aasted Vejerbakken 4 Peder Nicolai Jensen 19-10-1827 Lindholm Aalborg 5 Maren Mogensen 23-3-1857

Læs mere

Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113.

Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113. Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113. Viet den 26. apr. 1794. Christian Samuelsen * 1768, søn af Samuel Christiansen og Maren Jørgensdatter i Holm. Dorothea Sophie Attesen (Hansen ) * 1768, datter af

Læs mere

Janus Gottfred Elleby

Janus Gottfred Elleby Janus Gottfred Elleby Fotograf og billedhugger Janus Gottfred Elleby * 03. Feb. 1865, Østermarie, Bornholm. 11. Oct. 1959, Rønne Sygehus, Bornholm. Søn: Oskar Heinrich Arthur Elleby. * 02. Feb. 1892.??

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

No. 12 Karl Otto Pedersen

No. 12 Karl Otto Pedersen Karl Otto Pedersen Forældre: nr. 24 Niels Pedersen og nr. 25 Maren Pedersen Børn: Else Pedersen, Niels Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn : Karl Otto Pedersen Født : 16.

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Indledende kampe Parturnering

Indledende kampe Parturnering C1 Pulje 1 Bane 27-28 Inger Marie Lundgren Asta Qvist Claus Andersen Jes Jacobsen Jens Gram Birgit Gram Hans Chr. Hansen Grethe Sørensen Bramming 1: XXX 20 12 20 2 52 34 18 2 Vorbasse 2: 12 XXX 6 12 0

Læs mere

Faaborg Museum Indgangspartiet

Faaborg Museum Indgangspartiet Faaborg Museum Faaborg Museum er tegnet af arkitekt Carl Petersen (1874 1923) og blev åbnet i 1915. Museet blev bygget til at rumme konservesfabrikant og mæcen Mads Rasmussens samling af fynbokunst, da

Læs mere

Grønholtvangen 27 Gammel Torp

Grønholtvangen 27 Gammel Torp Grønholtvangen 27 Gammel Torp Matrikelnummer Matr.nr. 6c og 6m Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæste, parcel fra Vennekilde. Matr.nr. 6c er på 4.0407 m2 Matr.nr. 6m er på 4628m2 Ejendommen er vistnok nedbrændt

Læs mere

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868 Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e 1946 1946 Magnus Kristensen, husmand 1967 Henning Kristensen, maskinarbejder Asta M. Kristensen 1981 Henning Kristensen (2009) Denne ejendom blev oprettet i 1946, da Magnus

Læs mere

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par Filstatistik 1 Personstatistikker 1 Antal personer ialt 34522 2 Personer med utilstrækkelig datoinformation 0 3 Personer markeret som nulevende 9776 4 Personer markeret som døde 24746 Fødsler pr. epoke

Læs mere

VÆRTSPARRET PÅ GÆSTGIVERGAARDEN. Bevillingssagen til gæstgivergården (Sognerådsmøde)

VÆRTSPARRET PÅ GÆSTGIVERGAARDEN. Bevillingssagen til gæstgivergården (Sognerådsmøde) VÆRTSPARRET PÅ GÆSTGIVERGAARDEN 1952 1984 Tekst fra avisudklip, der er blevet kopieret og redigeret til pdf-fil-format. 1952 Bevillingssagen til gæstgivergården (Sognerådsmøde) Den nye ejer af Vejen gæstgivergård,

Læs mere

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Matrikelnumre: Matrikel nr. 10 Lønholt by, Grønholt sogn, Nu 10a Lønholt By, Grønholt sogn, Det oprindelige nummer: 13. Matr.nr. 10a er

Læs mere

Gudhjem. Gudhjem. han var sminkør, og han spillede selv med. I sine senere år læste han

Gudhjem. Gudhjem. han var sminkør, og han spillede selv med. I sine senere år læste han Gudhjem Gudhjem Gudhjem Gudhjem Valdemar Myhre var født i Svaneke og levede her hele sit liv. Af sin far, der var malermester, lærte han malerhåndværket og nedsatte sig som maler i sin fødeby; men snart

Læs mere

Badehoteller ved Hasmark Strand Hotel Kattegat, Strandkroen, Strandhotellet og Vennelyst

Badehoteller ved Hasmark Strand Hotel Kattegat, Strandkroen, Strandhotellet og Vennelyst Badehoteller ved Hasmark Strand Hotel Kattegat, Strandkroen, Strandhotellet og Vennelyst Hotel Kattegat ved Hasmark Strand. Hotel Kattegat I 1915 besluttede frk. Johanne Karoline Nielsen at købe en strandgrund

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

Kristinedalsvej. rejsebranchen. Hun bor nu i Jylland. Kristinedalsvej 2 Foto marts Svend Pedersen og Gerda. Foto maj 2008

Kristinedalsvej. rejsebranchen. Hun bor nu i Jylland. Kristinedalsvej 2 Foto marts Svend Pedersen og Gerda. Foto maj 2008 Side 108 Kristinedalsvej Kristinedalsvej 2 Kristinedalsvej 2 Foto marts 2007 Dette hus er bygget i 1939 af vognmand Osvald Jensen. Garagerne blev bygget først, og her boede Osvald Jensen indtil han flyttede

Læs mere

Bil, Fly og andre Transportmidler. Industrioperatøruddannelsen

Bil, Fly og andre Transportmidler. Industrioperatøruddannelsen Jørn Erik Marker Godthåbsvej 40 3751 Østermarie Børge Hansen Brandsgårdsvejen 13 Nicolai Jørly Hasle Auto Jim Maar Midtbornholms Auto A/S Ian Ellebye Carsten Wandt Jørgensen Merete Koch Sandemandsvej 21

Læs mere

Sådan boede man i gamle dage

Sådan boede man i gamle dage Sådan boede man i gamle dage Langt de fleste gamle fotografier er enten taget i et fotoatelier eller i fri luft og viser følgelig mest personer eller bygninger og arbejdsprocesser i det fri. Sjældnere

Læs mere

Dortheas Album. Og hvad et fotoalbum fra 1870 gemmer af historie!

Dortheas Album. Og hvad et fotoalbum fra 1870 gemmer af historie! Dortheas Album. Og hvad et fotoalbum fra 1870 gemmer af historie! 1 I mange familier findes gamle albums med visitkortfotos fra fotografiets barndom. Det kan være de små, ofte kvadratiske albums. Det er

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Sandvig Batteri ca. 1810 Bornholms Museum FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Den gamle rådstue i Sandvig Tæt op af en af de mange bornholmske skanser, helt

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

?. Laugv: Afdødes bror, Morten P. Pedersen. 1 dat.

?. Laugv: Afdødes bror, Morten P. Pedersen. 1 dat. SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 4 23. dec. 1812 20. okt. 1814. Nr. 1. Side 1. 1812. 23. Dec. Margrethe?, enke, Christiansø. Afg. Claus Hansen. 2

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Bus 7 samt Bus 8 til og fra Rønne | K18 K19 | BAT - din bus på Bornholm

Bus 7 samt Bus 8 til og fra Rønne | K18 K19 | BAT - din bus på Bornholm 7 ALLE DAGE 13.08.-30.09.2018 04.05.-28.06.2019 8 ALLE DAGE 13.08.-30.09.2018 04.05.-28.06.2019 Rønne Havn Snellemark 30 Muleby Hasle Torv Vang havn Hammershus Sandvig Allinge Tejn Havn Helligdommen Gudhjem

Læs mere

Damgade 28. matr. nr. 64 førhen halvkåd 87

Damgade 28. matr. nr. 64 førhen halvkåd 87 Damgade 28. matr. nr. 64 førhen halvkåd 87 Viet den 28. okt. 1736. Bonde ( Bone ) Hansen * dec. 1704, søn af Hans Bondesen og Hans Bondesens Hustru Møllegade 81 Thøre Christens. * ca. 1716. 1. Hans Bondesen

Læs mere

Danmarksmesterskab for par

Danmarksmesterskab for par M1 Pulje 1 Bane 1-2 Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Ingrid Tidemann Michael Jørgensen Ølsted / Nordsjælland 1: XXX 6 1 2 0 9 60-51 4 Anker M. Nielsen Poul E Olesen Sinding /

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Viet den 2. aug. 1754. Christen Petersen * 1725, søn af Peter Hansen og Anna Christensdatter Margrethe Hansdatter. 1. Jørgen Christensen * dec. 1754, død nov. 1755.

Læs mere

Alfred Madsen og Ingeborg Larsen

Alfred Madsen og Ingeborg Larsen Alfred Madsen og Ingeborg Larsen Dette kompendium er en beskrivelse af Alfred Osvald Madsen og hustru, Ingeborg f. Larsen. Bemærk at dette er en KORT version af kompendiet. For at gøre kompendiet mindre

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Strandstævne Rømmø 25. august. M1 Pulje 1 Bane 1-2. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Kurt R.

Strandstævne Rømmø 25. august. M1 Pulje 1 Bane 1-2. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Kurt R. M1 Pulje 1 Bane 1-2 Bente Gemmer Kurt R. Kristiansen Varde 1: XXX 16 12 20 1 48 44 4 3 Jes Jensen Anne Marie Jensen Horne IF 2: 20 XXX 20 20 3 60 35 25 1 Magnus Johansen Gert Ovesen Næsbjerg 3: 20 7 XXX

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex - 2004

Han Herred Bogen - Billedindex - 2004 Han Herred Bogen - Billedindex - 2004 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Apoteker. Frøstrup 2004 (138) Foto Apoteker. Frøstrup 2004 (139) Foto Dagligstueinteriør, 1925 Apoteker. Frøstrup 2004 (142) Foto Vaskedag,

Læs mere

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca Møllegade 76 Boel 55 Viet den 24. jan. 1706. Jens Rasmussen * 1679 i Holm Botil Christens * ca. 1677 Deres børn Jens døde feb. 1760. 1. Rasmus Jensen * maj. 1706, gift den 3. nov. 1740 med Ellen Thomasdatter

Læs mere

Esther Kirstine Pedersen, 1920-2000

Esther Kirstine Pedersen, 1920-2000 Esther Kirstine Pedersen blev født den 5. marts 1920 i Usserød, som dengang hørte til Birkerød kommune. Hendes forældre er Søren Pedersen og Karen Marie Sørensen, og hun er deres andet barn, idet hendes

Læs mere

SKIFTEUDDRAG. BORNHOLMS AMT. ØSTER HERRED. SKIFTEPROTOKOL. BOG. 3. 5. august 1788 18. februar 1790.

SKIFTEUDDRAG. BORNHOLMS AMT. ØSTER HERRED. SKIFTEPROTOKOL. BOG. 3. 5. august 1788 18. februar 1790. SKIFTEUDDRAG. BORNHOLMS AMT. ØSTER HERRED. SKIFTEPROTOKOL. BOG. 3. 5. august 1788 18. februar 1790. Nr. 1. Side 1. Nummer i protokollen: 9. 1788. Tirsdag, 5. Aug. Margaretha Mogensdatter, Listed. Jep Ipsen.

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

Lønsømadevej 44 Boel nr. 65 ( gammel boel 5 før 1772 )

Lønsømadevej 44 Boel nr. 65 ( gammel boel 5 før 1772 ) Lønsømadevej 44 Boel nr. 65 ( gammel boel 5 før 1772 ) Viet den 22. jul. 1722. Christen Paulsen * okt. 1695 Mette Pedersdatter, begge fra Holm 1. Poul Christensen Poulsen * 1722. 2. Anna Sophie Christensdatter

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Noter til breve fra Laura Jakobsen til Bernhard Jakobsen

Noter til breve fra Laura Jakobsen til Bernhard Jakobsen Noter til breve fra Laura Jakobsen til Bernhard Jakobsen 1905 25/9 1905 (fra Svendborg) - Skrevet på Bernhards fødselsdag. - Johan har det bedre. - Detaljeret beskrivelse af Johans tilstand og hans pleje.

Læs mere

Margit Gunhild Sofia Albin

Margit Gunhild Sofia Albin Margit Gunhild Sofia Albin D en 25. Juli 1915 blev Margit født i Bjuv, 15 km fra Helsingborg. Når hun i dag fortæller om sin barndom i Sverige, er det livet i Småland, der med drømmende blik og malerisk

Læs mere

Strandstævne Rømmø 25. august

Strandstævne Rømmø 25. august M1 Pulje 1 Bane 1-2 Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Varde 1: XXX Kurt R. Kristiansen Jes Jensen Horne IF 2: XXX Anne Marie Jensen Finn K. Nielsen Vesterhede 3:

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro er en gammel stedsbetegnelse for overgangen af Skals å, i tidernes

Læs mere

Tekstiler fra 200 år

Tekstiler fra 200 år Tekstiler fra 200 år Hvad dragkisten gemte Onsdage og fredage kl. 15-17, i juli og august Den gamle Købmandsgård i Ballen Kornmagasinet indgang fra Strandvejen Arrangeret af Firmaet L. Rasmussen og Købmandsgårdens

Læs mere

D.M. Enkelmand. Tune 29 juli 17. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 6: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads:

D.M. Enkelmand. Tune 29 juli 17. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 6: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: M1 Pulje 1 Bane 1-3 Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 6: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Erik Daugaard Sørensen Tåstrup M-V-Sjælland 1: XXX Arne Sørensen Sport 92 Midtjylland 2: XXX Poul Olesen Hundborg Nordjylland

Læs mere

Slægtsoplysninger skrevet i 1980-81 af Chresten Salling Jensen

Slægtsoplysninger skrevet i 1980-81 af Chresten Salling Jensen Slægtsoplysninger skrevet i 1980-81 af Chresten Salling Jensen Som en videreførelse af den slægtsbog, som vi har, og som kun omhandler min mors slægt, vil vi, Kathrine og Chresten Salling Jensen, gerne

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

Plads Score Medl.nr. Navn Præmie

Plads Score Medl.nr. Navn Præmie Topplaceringer for måned: 2019-07. Foreløbig! Præmie = Ja spilleren står til en Månedspræmie. Præmie = X En bedre præmie i måneden / Utilstrækkeligt antal præmier. 18 Huller: Damer A HCP max 29,0. Herrer

Læs mere

Fra karetmagerværksted til automobilværksted

Fra karetmagerværksted til automobilværksted Fra karetmagerværksted til automobilværksted Samlet og skrevet af Niels Nørgaard Nielsen med hjælp fra John Hardy Nielsen, begge tilknyttet Lokalhistorisk Arkiv, Birkehøjvej 8, Øster Hornum. Huset med

Læs mere

Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109

Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109 Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109 Ny ejer af Hellesøhus 1859 Peter Jessen Kolmos Vi underskrivende, jeg halvbolsmand Peter Jessen Kolmos,

Læs mere

Damgade 39 Historie. Boel 49

Damgade 39 Historie. Boel 49 Damgade 39 Historie Boel 49 Rasmus Christensen *1656, gift med NN * 1656. 1. Peder Rasmussen * mar. 1676, gift med NN. Han fik en søn Rasmus Petersen * sep. 1707, gift 24. okt. 1737 med Cathrine Hansdatter.

Læs mere

Barske skæbner fotografer i Løgstør og Svaneke

Barske skæbner fotografer i Løgstør og Svaneke Barske skæbner fotografer i Løgstør og Svaneke I ældre tid døde mange fotografer alt for unge. Omgangen med kemikalier og store mængder vand i et fugtigt miljø var ikke befordrende, hvis man oveni var

Læs mere

Grundlovs-ege og andre særlige minde-egetræer i Aakirkeby

Grundlovs-ege og andre særlige minde-egetræer i Aakirkeby Grundlovs-ege og andre særlige minde-egetræer i Aakirkeby Livet må leves forfra, men skal i reglen læres bagfra var noget af det væsentlige i Søren Kirkegårds tankegang, og sådan kan man også opfatte kendskabet

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959

MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959 MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959 Hej igen Uffe! I fortsættelse af behagelig telefonsamtale med dig d.d., samt din ordre til mig ( Så kære Leif: du må ta' kontakt

Læs mere

20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads:

20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: M1 Pulje 1 Bane 1-3 Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 6: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Erik Daugaard Sørensen Tåstrup M-V-Sjælland 1: XXX 12 4 3 4 20 1 43 84-41 5 Arne Sørensen Sport 92 Midtjylland 2: 20

Læs mere

Side 1. Transskriberet af Edla Lund Hansen Side 1. Ark 1

Side 1. Transskriberet af Edla Lund Hansen Side 1. Ark 1 Side 1 Ark 1 ORTEGNELSE over de Mænd og Kvinder som ere fødte i Tidsrummet fra 15de ebruar 1883 til 15de ebruar 1885 ødsels=dat o orældrenes eller Værgens Aar 1 Mads Jensen Knudsen Søren Chr. Knudsen 16/1

Læs mere

Gårdliv på Jørgensminde

Gårdliv på Jørgensminde Gårdliv på Jørgensminde i perioden 1900-1935 Denne lille billedskildring er blevet til efter et par besøg her i hhv. 2006 og 2014 på gården Jørgensminde i Vognsild. Jørgensminde er min fædrene slægtsgård

Læs mere

Vores oldemor (Sidse Kirstine Hansen) og oldefar (Hans Peter Hansen) i Mandemark ved Busenevej 12. Billedet skønnes at være fra ca

Vores oldemor (Sidse Kirstine Hansen) og oldefar (Hans Peter Hansen) i Mandemark ved Busenevej 12. Billedet skønnes at være fra ca Vores oldemor (Sidse Kirstine Hansen) og oldefar (Hans Peter Hansen) i Mandemark ved Busenevej 12. Billedet skønnes at være fra ca. 1925. Vores Mormor (Annette Sofie Hansen (født Rasmussen)) og morfar

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT Skifte designationer, Allinge - Sandvig 1729 11. august 1766. Nr. 1. Intet sidenummer. 1729. 4. april.

SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT Skifte designationer, Allinge - Sandvig 1729 11. august 1766. Nr. 1. Intet sidenummer. 1729. 4. april. SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT Skifte designationer, Allinge - Sandvig 1729 11. august 1766. Nr. 1. Intet sidenummer. 1729. 4. april. Svend Svendsen, Sandvig. Druknet ved Skåne. A: Karen Svendsdatter, f. 1727,

Læs mere

Sygeplejeskolen ved Rigshospitalet 100 år

Sygeplejeskolen ved Rigshospitalet 100 år Sygeplejeskolen ved Rigshospitalet 100 år Sygeplejebolig og sygeplejeskole De første f to forstanderinder Judith Vang & Eli Magnusson undervisning, arbejde og festlig samvær 25. November 2010 100 års jubilæum

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889.

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Jens Peter Hansen Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Hans forældre var Hans Peter Hansen født den 16. maj 1864 og Sidse Kirstine Hansen født den 14. november 1854. De flyttede lidt rundt

Læs mere

Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33

Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33 Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33 En hellig kilde, hvis vand havde en helbredende kraft, fandtes ved Tinghøj. Allerede for årtusinde var denne kilde bekendt. De syge kom i større skarer,

Læs mere

Side 1 af 5. Efterkommere af: Nielsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn)

Side 1 af 5. Efterkommere af: Nielsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn) Side 1 af 5 1st Generationer 1.. Han giftede sig med (Ukendt). Børn af 2. Karen Marie Jensen [] blev født i 1854 og døde på en ukendt dato. 2nd Generationer (Børn) 2. Karen Marie Jensen [] blev født i

Læs mere