Tidehverv på Roost Fogedgård. Omstændighederne omkring Christian Outzen den yngres død og Fogedgårdens salg til. Af H. P.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tidehverv på Roost Fogedgård. Omstændighederne omkring Christian Outzen den yngres død og Fogedgårdens salg til. Af H. P."

Transkript

1 Tidehverv på Roost Fogedgård Omstændighederne omkring Christian Outzen den yngres død og Fogedgårdens salg til Hinrich Andersen Jessen af Tønder. Af H. P. Jensen Den sidste af slægten Outzen, der ejede Roost Fogedgård, var Chri stian Outzen den yngre, der var født den 25. september 1776, søn af husfogeden Christian Outzen den ældre og hustruen Elizabeth Wilhelmine Hoffmann. Outzen slægten og særlig Christian Outzen den ældres livsløb er skildret i Sønderjyske Årbøger for Roost Fogedgård set fra haven. Indhuset, der nu barer etemittag, er opført omkring år 1700.

2 66 H. P. Jensen For en snes år tilbage eksisterede endnu mange mundtlige overleve ringer om de to Outzener af samme navn, men som sædvanlig med megen uklarhed. Det stod dog klart, at faderen havde været den ypperste i den lange række af Outzener på Nørre Rangstrup herreds største gård. Som husfoged i Haderslev vesteramt forestod han udskift ningen og vandt megen anerkendelse. Sønnens tid som ejer afgården var derimod kendetegnet afstadig til bagegang. Efter hans død den 3. juni 1828 gik Roost Fogedgård på auk tion for at skaffe dækning for de gældsbyrder, der hvilede på den. I artiklen i årbogen for 1982 søgtes at finde det frem, der havde et autentisk eller dog sandsynligt præg. Faderen var, uklart af hvilken grund, blevet afskediget fra husfogedembedet i Der er nogen for modning om en baggrund i intriger, i hvert fald forbitredes hans sidste år. Han bibeholdt styret afden store ejendom, og mange overleveringer siger, at sønnen var kuet af den strenge og betydelige, gamle mand. Sønnen fik hverken uddannelse i det fremmede og ejheller den for nødne selvstændighed. Den vanskelige tid, der fulgte med statsbanke rot, store skatter og svigtende indtægter, magtede han ikke. Personlige forhold Christian Outzen den yngre skal have fået den almindelige skolegang i Roost skole. Han skal også i kortere tid have været anbragt andetsteds for at lære lidt mere, som skik var, på større gårde. Der kendes imidler tid næsten intet til barndom og ungdom. Da faderen døde i 1809, var sønnen 33 år gammel. Husførelsen havde siden Elizabeth Outzens død i 1798 været varetaget af husbestyrerinder. Familielivet og hjemmets selskabelige status var en skygge af fordums herlighed. Den 23. maj 1818 giftede Christian Outzen den yngre sig med Anna Marie Christensen, datter af afdøde Anders Christensen, gæstgiver og kniplingshandler i Roost. Anders Christensen havde ejet Roost kro, der lå nabo til Fogedgården. Det var en ældgammel gård, der ned brændte i Anders Christensen var flyttet til Løgumkloster på sine gamle dage, men havde stadig forbindelse til Roost. Sandsynligvis har Anna Marie tjent på Fogedgården. Anna Marie døde samme år i juli efter at have bragt et dødfødt barn til verden. Fem år senere fortæller en dåbstilførsel i Arrild kirkebog, at Christian Outzen har fået en søn med Anne Rostgaard Evald. Sønnen

3 Tidehverv på Roost Fogedgård får navnet Hans Outzen får parret en datter, Anne Marie, der dør kort efter. Samme år er der bryllup mellem Christian Outzen og Anne Rostgaard Evald. Den unge kone lever kun en kort tid efter, den 1. januar 1827 dør hun kun 25 år gammel. Anne Rostgaard Evald var udaf en anden gammel Roost slægt. Hun skal have været en tiltalende og dygtig pige, der gerne ville sætte skik på forholdene på gården. Det skulle ikke være, det er forståeligt, at en overlevering i Rostgaard Evald slægten beretter, at Christian Outzen derefter»nedbøjedes«. Kun halvandet år senere, den 3. juni 1828, dør Christian Outzen. Hans økonomiske forhold kan indirekte skønnes at have været vanske lige. Hans helbred kendes der intet til, ejheller af hvad karakter hans»nedbøjelse«har været. Noget tyder på en langvarig depression, det er tænkeligt, at han har fået en ulykkelig død. Den lille efterlevende søn, Hans, fem år gammel kommer i huset hos morbroderen Niels Rostgaard Evald i Roost, hvor der er gode forhold. Han er umyndig, den fædrene gård er helt kørt fast. Rettens maskineri begynder at male.»da det er bleven nødvendigt...«outzen slægten efterlod sig mange gåder. En af dem, hvor Fogedgår dens store bohave er havnet. Der kendes nogle ganske få ting: Et par store skabe og kister og et par mindre møbler, men kun småting afdet, der engang har været. En anden gåde er Outzen slægtens store arkiv, der omfattede flere århundreders embedsførelse som herreds- og ridefogeder, for ikke at tale om husfogedarkivalier for Haderslev vesteramt. Muligvis har Chri stian Outzen den ældre hævnet sig for den uigennemsigtige afskedi gelse ved at beholde udskiftningsarkiverne. I almindelighed har man antaget, at disse mængder papir gik til grunde ved en brand på Foged gården i 1848, hvor de blev liggende også efter Christian Outzen den yngres død. Fra tid til anden dukker imidlertid dokumenter op, som man skulle have troet var gået til grunde, deriblandt en del fra 16- og 1700-tallene. Efter artiklen i årbogen 1982 fremkom endda det originale tvangsauktionsdokument fra den auktion, der fulgte efter Christian Outzen den yngres død. Det er et 43 sider stort håndskrevet dokument, der strækker sig over tiden december juli 1830, og som indledes:

4 Sommerstemning ved Roost Kro omkring Haven i baggrunden er Fogedgårdens. Længen ligefor er stuehuset. I dets vestgavl var der en dobbeltdør til ligudbæring. På en loftsbjælke i skanken stod der: Gud bevare dette Hus fra Eld og Løs. Alligevel brændte kroen i Da det er bleven nødvendigt at bringe samtlige forhen afdøde Christian Outzen i Roost's faste landerier til offentligt opbud - Dokumentet fortæller, at opbuddet er offentliggjort dels ved bekendtgørelser i de omliggende kirker, dels ved annoncering i offent lige blade. På en berammet auktion den 2. december 1828 giver Hinrich Jessen af Tønder højeste bud med fordums courant eller rigsbankdaler sølvmønt. Dette bud accepteres ikke som værende for lille. Afslaggiveren er formentlig Haderslev vesteramts amtstue. Der ansæt tes derfor en ny auktion den 23. december Igen sker der bekendt gørelser og annoncering, og dokumentet optegner indledningsvist meget nøje tvangsauktionsobjektets omfang og enkelte dele. Det er altid indbringende nøje at studere den gamle tids ordvalg, der i reglen skete velovervejet. Den afdøde nævnes da en enkelt gang som salig, som ellers ville have været det gængse. Endnu i begravelsestilførslen i Arrild kirkebog benævnes han som hr. Christian Outzen, som hans forfædre så tit var blevet, endda som Dominus, Monsieur eller fornemme mand. Ved de fleste lejligheder omtales den afdøde dog kun som afdøde,

5 Tidehverv på Roost Fogedgård afledne eller afgangne. Hvad man kan lægge i disse nuanceringer kan være svært at afgøre; men den reducerede respekt har sikkert haft sin årsag. Egetræsdragkiste fra 1700-tallet med originale messingbeslag, et af defå bevarede møbler fra Outzen-tiden på Roost Fogedgård. På kisten står en kobberkedelfra Fogedgården samt gårdens mere end tohundredårige middagsklokke, der blev ringet ind med til spisetid. Under den første verdenskrig var beslagene skruet af kisten og gravet nedfor at undgå aflevering til den tyske krigsindustri.

6 70 H. P. Jensen Tvangsauktionens objekt er følgende: 1. Hovedgården i Roost med to halve gårde beregnet til 5 ottinger. Til denne hører også lejevåningen Krambod, der lå tæt ved gården og var af middelalderlig oprindelse, muligvis rester af den ældste gård. Til gården hørte også 4 lejevåninger, der var udflyttet på marken, nemlig Sandet, Staafast, Størtum og Rosendahl. Navnene røber en vis ironi. 2. Endvidere en Kirkens ager og en eng kaldet Fiskedam, der skrives at være indbefattet under Hovedgården, men som sandsynligvis er til købt særeje. 3. En halv gård, der forhen har tilhørt en Peder Christensen, men som er købt eller fæstet af Christian Outzen den ældre, der havde en større sum stående ude hos Peder Christensen. Gården var uden bygninger. 4. Et toftegods i Toftlund sogn, kaldet Muusvang, og med påstående bygninger, og endelig 5. Hyrup skov i Bevtoft sogn med de deri værende træer (men ikke jor den med græsningsret). Objektet kan godt kaldes et godskompleks. Det har omfattet omkring 700 hektar jord i nutidige mål med overordentligt store byg ninger til Hovedgaarden. Muusvang var en typisk enggård med stor høavl, og eget træ til ejendommen var en stor herlighed. Ejerforholdet angives at være fæste til Haderslevhus, samtidigt er Hovedgården frigård med fritagelse for en række offentlige byrder. Tilstand på auktionstidspunktet Så udførligt dokumentet kunne synes, giver det alligevel ikke nogen fuldstændig beskrivelse af de enkelte deles stand. Det fremgår af tek sten, at der er antaget en midlertidig forpagter til at foretage markar bejde og lægge sæden, som er rug og havre. Der siges ikke, hvor stort det pløjede areal er; men der indrømmes forpagteren plads i ejendom mens stalde til 8 heste og 6 køer. I december 1828 er der lagt en rugsæd. Beholdningerne er følgende: 25 læs godt hø a 600 pund, 20 læs strå, dels af rug, der kan anvendes til tag, dels af havre, a 480 pund. 50 traver rug tag, muligvis er det utærsket rug.

7 Tidehverv på Roost Fogedgård læs flawtørv (lyngtørv) 3 læs tørv (dyndtørv) 1 mødding, som der er brugt af før udsæden, og som ejendommens gødning skal tilføres. Som helhed er det meget små beholdninger, der forefindes. Foged gården havde ord for at kunne præstere 4 a 500 læs hø inclusive Muusvang. Sandsynligvis har man en årrække ernæret sig ved at sælge hø eller udleje græsjord og ikke selv haft videre besætning. Der nævnes ingen besætning hørende til gården eller inventar. Det synes, som om forpagteren har medbragt begge dele. Auktionens forløb I håb om at presse prisen mest muligt op udbydes i første omgang kom pleksets enkelte dele hver for sig. På Hovedgården med Kirkens ager, Fiskedam og påstående byg ninger inclusive lejevåninger byder Jacob Matzen i Løjtved, købmand Tjellef Christensen i Løgumkloster og Franz Hinrichsen i Øster Terp. Dernæst opbydes Muusvang og sidst Hyrup Skov. Budene for alle tre enkeltobjekter ligger på et helt lavt plan. Faktisk har de intet med realiteter at gøre, det er tydeligt, at alle afventer et samlet opbud. Thomas Hansen i Vellerup er interesseret i Muusvang. En række Hyrup bønder byder på Hyrup Skov, deriblandt Hans Jørgen Riis og Nikolaj Peter Lagoni. Budene forkastes som værende for lave, nye opbud fordres, og en række nye navne ses på papiret, deriblandt Christian Petersen, Vellerup, Morten Refslund i Branderup, Laust Gaarde i Roost, alle velkendte landmænd i datiden. Slutteligt kapitulerer Herredsretten og opbyder hele komplekset. Først da åbenbarer de virkelige pengemænd og interessenter sig, de er: Købmand Andreas Gydesen, Haderslev, Brændevinsbrænder Hinrich Andersen Jessen, Tønder, De to udkæmper en stor kamp, der tydeligt har fængslet de tilstede værende. Hinrich Andersen Jessen ender på fordums courant eller rigsbankdaler sølvmønt. Hinrich Andersen Jessen stiller straks sikkerhed med daler slesvig-holstensk courant. Tilslaget må imidlertid være sket med et forbehold formentligt forudsættende godkendelse af højere instans, hvilket tyder på, at de

8 72 H. P. Jensen Hinrich Andersen Jessen ( ), brændevinsbrænder og branddirektør fra Tønder, der købte og tiltrådte Fogedgården i 1829 (Silhouetportrat).

9 Tidehverv på Roost Fogedgård væsentligste gældsposter har været skyldige skatter og afgifter samt ydelser på bankhæftelsen. Endnu en auktion Med hvilken begrundelse herredsretten iværksætter en ny auktion ses ikke; men da budsummen lå langt under den offentlige taksation, er det forståeligt, at amtstuen som administrator af kongeligt fæstegods har ønsket en fornyet auktion. Denne er sandsynligvis afholdt endnu samme dag. Embedsmæn dene må altså have haft forseglede ordrer med i lommen i tilfælde affor lav budsum. Den nye auktion begynder med foregåendes sidste bud på rigsdaler courant. En ny liebhaver ritmester von Simonsen fra Haderslev presser Hinrich Andersen Jessen op på rigsdaler cou rant eller rigsbankdaler sølvmønt. Derefter er der hammerslag. En lille detaille afvikles efter hammerslaget, nemlig nogle kakkelovne på gården og i lejevåningerne. Tiltrædelse skal ske per førstkommende majdag. Det afsluttende auktionsskøde gives så sent som den 20. juli 1830 af herredsfoged August Wardenburg og tingskriver Søren Nielsen. Hin rich Andersen Jessen tiltræder dog som aftalt ejendommen i sin hel hed den 1. maj Ejendommens offentlige taksation var rigs bankdaler. Den var nu handlet for omkring halvdelen af denne. I de følgende år solgte Hinrich Andersen Jessen toftegodset Muusvang og trærettighederne i Hyrup skov. Det sagdes, at han ad denne vej havde hjemtaget den fulde købesum for hele den samlede ejendom. I 1823 havde den rige tingskriver Søren Nielsen købt den store Havervadgård i Brøns sogn under lignende omstændigheder og været i stand til at betale kontant i sølv. Herredsfoged ved denne handel havde også været August Wardenburg, begge de herrer var kommet ud for stor kritik for det forløb, handelen fik. Der blev iværksat en undersø gelse, men handelen stod ved magt. Det mærkes tydeligt i Fogedgår dens auktion, at man har været yderst omhyggelig med alle detaljer. Belært af erfaringerne har Haderslev amtstue nok forlangt de gentagne fornyede auktioner. Brændt barn skyer ilden. Den lille Hans Outzen døde den 30. oktober 1834,11 år gammel. Den Outzenske tragedie var fuldkommen, over de tre sidste af slægten fin des intet gravmæle i Arrild kirke eller på dens kirkegård. Der har sik kert ikke været råd.

10

No. 79. : Anne Christensdatter.

No. 79. : Anne Christensdatter. No. 79 Anne Christensdatter Anne Christensdatter Forældre Børn : nr. 158 Christen Mortensen og nr. 159 Anna Christensdatter : Mette Kirstine Christensen (39), Ane Cathrine Christensen, Maren Christensen

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Niels Rasmussen Jyde findes Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags.

Niels Rasmussen Jyde findes Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags. Niels Rasmussen Jyde findes 1670. Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags. Møllegade 73 boel nr. 51Gl. boel 30 før 1772 30 Thomas Jebsen findes i 1586 til 1591 I 1612 skylder han sit tiendekorn

Læs mere

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred.

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Om slægtens forfader Hans Hovgaard (født 1645, død 1728) bonde på Hovgaarden i Ring siden 1669. Historier og citater om slægten. I det følgende

Læs mere

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen.

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen. 15. februar 2014 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter & Peter Mortensen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109

Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109 Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109 Ny ejer af Hellesøhus 1859 Peter Jessen Kolmos Vi underskrivende, jeg halvbolsmand Peter Jessen Kolmos,

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Knud Pedersen & Maren Rasmusdatter Saaderup 140/141

Læs mere

FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL

FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL 1733-1738 Karen Rasmusdatter, Hundstrup, 08.10.1733, I-1 ~ Hans Rasmussen Arving er hendes Søster Mette Rasmusdatter ~ Niels Marqvardsen i Hundstrup Maren

Læs mere

Generation X Ane nr. 1386/1387

Generation X Ane nr. 1386/1387 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Lauridts Lauridtsen og -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Laurits Uthersen & Anna Nielsdatter Ane nr. 2772/2773 Lauridts Lauridtsen

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Møller Christen Andersen

Møller Christen Andersen Møller Christen Andersen 1 Espe-Vantinge Kirkebog 1744-1804, opslag 25 Samme Dag* (18. Februar 1759) døbt Niels Andersens Datt. Johane, baaren af And. Knudsens Pige Maren, Test. Niels Nielsen, Peder Jensen,

Læs mere

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER "1

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER 1 Mette Olesdatter Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave METTE OLESDATTER "1 METTE OLESDATTER "2 Mette Olesdatter *1789-1880 Mette Olesdatter blev født den 1. november

Læs mere

Grønholtvej 26. Fuglehavegård. Matrikelnummer

Grønholtvej 26. Fuglehavegård. Matrikelnummer Grønholtvej 26 Fuglehavegård Matrikelnummer Matr. Nr. 2a Grønholt by, Grønholt sogn. Ejendommen var oprindelig gård nr. 1 i Grønholt før udstykningen. Denne gård har kun haft 2 slægter som gårdmænd siden

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

Enghavegaard, Borup, matrikel 7

Enghavegaard, Borup, matrikel 7 https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/praestoeamt/enghavegaard-borup-matr-7 Enghavegaard, Borup, matrikel 7 Præstø amt, Fakse herred, Sønder Dalby sogn - kildeafskrift doneret af Arne Hansen,

Læs mere

Jens Peder Rasmussen

Jens Peder Rasmussen Jens Peder Rasmussen Maren Nielsdatter ældste søn Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS PEDER RASMUSSEN "1 Jens Peder Rasmussen *1786-1834 Marens ældste søn Jens Peder Rasmussen blev født 21. marts

Læs mere

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse.

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse. Aastrup 1400 Hovedgården kan følges tilbage til 1400-tallet, hvor familien Bille ejede den Aastrup hovedgård eksisterer samtidig med resterne af landsby Aastrup til 1562. Erik Krabbe opførte nordfløjen

Læs mere

Gaard nr. 1. Matr. 5a. Arvefæstegaarden Katholm:

Gaard nr. 1. Matr. 5a. Arvefæstegaarden Katholm: 05 EP-F Gårdejere i Veksø by og sogn Gårdejere i Veksø by og sogn, Frederiksborg Amt 1611 - ca. 1835 Gaard nr. 1. Matr. 5a. Arvefæstegaarden Katholm: 1630. Peder Jensen nævnes på gaarden. 1644. Den 5/2.

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk.

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. Møllegade 82 boel 58 1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. 1590 Står der i opgørelse over Nordborg præstegårds jorde

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen Laurs (Lauritz) Christensen Laurs Christensen var far til 9 børn 7 drenge og 2 piger - hvor kun een af dem blev voksen, og det var særdeles heldigt for vores slægt, at det var hans uægte barn, Niels Christian

Læs mere

Generation XI Ane nr. 2500/2501

Generation XI Ane nr. 2500/2501 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Mads Nielsen og Apelone -datter 4 Oversigt over kildemateriale 8 Kildemateriale 10 Niels Madsen & -datter Ane nr. 5000/5001 Mads Nielsen og Apelone

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Matrikelnummer Matr.nr. 10 a, tidligere hus no 1, nr. 21, se Stendalhus, arvefæste. Ejendommen er på 11910m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde lyst den 30.8.1983

Læs mere

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868 Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e 1946 1946 Magnus Kristensen, husmand 1967 Henning Kristensen, maskinarbejder Asta M. Kristensen 1981 Henning Kristensen (2009) Denne ejendom blev oprettet i 1946, da Magnus

Læs mere

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro er en gammel stedsbetegnelse for overgangen af Skals å, i tidernes

Læs mere

1 Hans Henrik Wittenkamp Rich og Else Christine Bollerup

1 Hans Henrik Wittenkamp Rich og Else Christine Bollerup 1 Hans Henrik Wittenkamp Rich og Else Christine Bollerup Hans Henrik Wittenkamp Rich, død 1941 C 528-G 011C, Ringkøbing, Hind Herred, Ringkøbing Amt, døde mandkøn 1941 Nr. 32. Død 1941, 1. november, Ringkøbing,

Læs mere

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med 6.7 generation Ane 44 og 45 Niels Poulsen og Karen Nielsdatter Niels Poulsen var født ca. 1736, muligvis i Soebjerg, Skellebjerg sogn, Holbæk amt og døbt i Skellebjerg kirke, Løve herred. Men han findes

Læs mere

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gårdens navn Matr.nr. Krinkelkær 2-b m.fl., Frenderup By Selvstændig ejendom fra 1866. Areal - 1866 Matr.nr. 2-b blev udskilt fra matr.nr. 2-a i 1866. Ejeren af

Læs mere

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Grønholtvej 14 Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Matr. Nr. 3a, 3m og 3n Grønholt by, Grønholt sogn. Ejendommen hed oprindelig Orendrupgård og det gamle nummer var gård nr. 7, men hedder

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting.

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting. o Forside Varde. Lange- slægten har bevæget sig fra Nordentoft over Ribe området til Varde området. Det er ikke sådan, at kilderne giver mange oplysninger om de enkelte personer. Iver Ebbesen Lange. F.

Læs mere

Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie. Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen

Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie. Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen Layout og billedredaktion v. Finn Thybæk Børkop Lokalhistoriske 2005 Arkiv GARDnr.3, "Enghavegård", Nebbegårdsvej

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

90. Jens Rasmusen. Bryllup

90. Jens Rasmusen. Bryllup 90. Jens Rasmusen Blev født i 1759 i Espe sogn. Hans forældre var Rasmus Nielsen og Birthe Rasmusdatter. Han blev døbt Dom. past nativit X di (Søndag efter kristi fødsel = 30. december) 1759. Baaren af

Læs mere

4 Søren Rich og Kathrine Margrethe Jørgensen

4 Søren Rich og Kathrine Margrethe Jørgensen 4 Søren Rich og Kathrine Margrethe Jørgensen Kathrine Margrethe Jørgensen, død 1854 C 554 A-009, Aal sogn, Vester Horne Herred, Ringkøbing Amt, dødekvinder 1854, s. 187 1854, nr. 9, død 14. september,

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

No. 17 Nielssine Christine Jensen

No. 17 Nielssine Christine Jensen Nielssine Christine Jensen Forældre Børn : nr. 34 Jens Andreas Knudsen og nr. 35 Maren Johansen : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Matr.nr. 13-b - V. Egede By

Matr.nr. 13-b - V. Egede By Matr.nr. 13-b - V. Egede By Matr.nr. (1808) Status (1808) 1808: Matr.nr. 13-b, Vester Egede Fæstehus med jord Ejer: Gisselfeld Kloster Jordareal 1808: 19.640 Alen 2 = 7.700 m 2 1950: Ca. 7 ha. 2015: 1.399

Læs mere

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Matrikelnumre: Matrikel nr. 10 Lønholt by, Grønholt sogn, Nu 10a Lønholt By, Grønholt sogn, Det oprindelige nummer: 13. Matr.nr. 10a er

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f,

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f, Skree Sagaen Herefter Sagaen om Maren Jespersen Stensberg f. 1862 i Skree (min Farmor) Hun blev gift med farfar Jens Christensen Stensberg i Ørre kirke 27. nov. 1883 Hendes forældre var Niels Jespersen

Læs mere

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca Møllegade 76 Boel 55 Viet den 24. jan. 1706. Jens Rasmussen * 1679 i Holm Botil Christens * ca. 1677 Deres børn Jens døde feb. 1760. 1. Rasmus Jensen * maj. 1706, gift den 3. nov. 1740 med Ellen Thomasdatter

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

Hans liv i korte træk

Hans liv i korte træk Side. 1 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip oldefar. Hans liv i korte træk Side. 2 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip tip

Læs mere

Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4

Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4 Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4 Viet den 18. apr. 1630. Hans Callesen * 1593. Maren Christensen * 1604. 1. Thomas Hansen * feb. 1634 2. Barn * apr. 1636, død apr.

Læs mere

Grønholtvej 48 Kirkedal

Grønholtvej 48 Kirkedal Grønholtvej 48 Kirkedal Matrikelnummer Matr.nr. 29 Grønholt by, Grønholt sogn husplads med have. Ejendommen er på 1556 m2. Ejendommen er opført omkring 1900 i 2 plan med stråtag og siden moderniseret.

Læs mere

Overvejelser omkring Fedder Andersen på Kogsbøl, Emmerlev sogn, og hans eventuelle tilhørsforhold til TW-efterslægten.

Overvejelser omkring Fedder Andersen på Kogsbøl, Emmerlev sogn, og hans eventuelle tilhørsforhold til TW-efterslægten. Overvejelser omkring Fedder Andersen på Kogsbøl, Emmerlev sogn, og hans eventuelle tilhørsforhold til TW-efterslægten. Fedder Andersen, forpagter på Kogsbøl, var født ca. 1641 og døde 1698, begr. 17/3.

Læs mere

Generation VI Ane nr. 66/67. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Peder Jensen Jyde og Maria Rasmusdatter 4

Generation VI Ane nr. 66/67. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Peder Jensen Jyde og Maria Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder Jensen Jyde og Maria Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Peder Jensen Jyde & Maria Rasmusdatter Rønninge

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Lars Christian Iver Christensen,

Lars Christian Iver Christensen, Han blev født den 23. september 1890 i hjemmet Freerslev mark, Freerslev sogn, Haslev som den 7. og sidste i en søskendeflok. Forældre Jens Christensen og Mette Pedersdatter Blev døbt i Freerslev kirke

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet.

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1778 d. 25 jan. blev Hans Thomsens ældste søn udi Hessel Thomas Hansen jordet 6 år. 1778 d. 8 feb. blev Hans Christensen af

Læs mere

No. 52 Niels Hansen Knudsen

No. 52 Niels Hansen Knudsen Niels Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 104 Hans Nielsen og nr. 105 Karen Nielsen, født Andersdatter Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen, nr. 26 Søren Dahl

Læs mere

Billund er en del af Engelsholms strøgods, der endda lå så langt fra Engelsholm, at bønderne blev fritaget for hoveriarbejdet.

Billund er en del af Engelsholms strøgods, der endda lå så langt fra Engelsholm, at bønderne blev fritaget for hoveriarbejdet. En farverig dame i Billunds historie. I flere beskrivelser af Billunds historie står der, at Knud Brahes svigermoder Anna Gjordsdatter vist har boet i Billund omkring år 1600. (John Møller, Historiske

Læs mere

Generation XI Ane nr. 2958/2959

Generation XI Ane nr. 2958/2959 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 1 Tidsbillede 2 Mogens Lauridsen Tordsen og Kirsten Søffrensdtr. 3 Oversigt over kildemateriale 5 Kildemateriale 6 Laur. Nielsen Tordsen & Margrete -datter Søffren

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Generation X Ane nr. 1510/1511

Generation X Ane nr. 1510/1511 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Hansen Tuesen og Mette Andersdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Tuesen & Maren -datter Anders Madsen & Anna Christensdatter

Læs mere

Viet 13. okt Niels Jørgensen * dec. 1623, søn af Jørgen Nielsen og Karen Christensdatter i Havnbjerg.

Viet 13. okt Niels Jørgensen * dec. 1623, søn af Jørgen Nielsen og Karen Christensdatter i Havnbjerg. Damgade 14 Boel Nr.44 ( Gl. 21 ) Matr. Nr. 27 Christen Plad eller Plade findes fra Anno:1615 1626 Hustru død jun. 1623. Christen Plade døde 1626. Viet 1605 Christen Plade * 1526 NN Deres datter. 1. Cecilie

Læs mere

Tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen & Peder Albæk Pedersen

Tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen & Peder Albæk Pedersen 15. februar 2014 Tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen & Peder Albæk Pedersen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen

Læs mere

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Viet den 2. aug. 1754. Christen Petersen * 1725, søn af Peter Hansen og Anna Christensdatter Margrethe Hansdatter. 1. Jørgen Christensen * dec. 1754, død nov. 1755.

Læs mere

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V.

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. Den 20. juni 2005 var vi to fra arkivet, der var på besøg hos brødrene Henry og Gunnar Olesen. Vi blev vist rundt

Læs mere

Hellesøvej 20 Boel 68 gl. boel 10 før 1772

Hellesøvej 20 Boel 68 gl. boel 10 før 1772 Hellesøvej 20 Boel 68 gl. boel 10 før 1772 ( Stenbækgård ) Viet den 16. okt. 1670. Frederik Jørgensen Willadsen * apr. 1645, søn af Jørgen Willadsen og Kirsten Petersdatter Hellesøvej 43 Anne Jørgensen

Læs mere

Generation XI Ane nr. 3022/3023

Generation XI Ane nr. 3022/3023 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Madsen og Anna Christensdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Anders Madsen og Anna Christensdatter Torpe Ane nr. 3022/3023

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Barn af Niels Christensen Nørgaard og Maren Christensdatter: 1. Kirsten Nielsdatter, døbt

Barn af Niels Christensen Nørgaard og Maren Christensdatter: 1. Kirsten Nielsdatter, døbt Oplysninger vedr. Matr. 8.a. I matriklen 1688 nævnes, at gården var delt i to halvgårde, hvoraf Just Christensen skulle være fæster af gård matr. 8a. Han blev senere nævnt som fæster af matr. 11a, så om

Læs mere

Generation VII Ane nr. 164/165. Indholdsfortegnelse

Generation VII Ane nr. 164/165. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jens Larsen og Margrethe Andersdatter 4 Jens Knudsen og Margrethe Andersdatter 5 Oversigt over kildemateriale 8 Kildemateriale 10 Ane nr. Lauritz

Læs mere

Generation XI Ane nr. 3020/3021

Generation XI Ane nr. 3020/3021 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Hans Tuesen og Maren -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Thue Hansen &? -datter Ane nr. 6040/6041 Hans Tuesen og Maren -datter

Læs mere

Grønholtvangen 27 Gammel Torp

Grønholtvangen 27 Gammel Torp Grønholtvangen 27 Gammel Torp Matrikelnummer Matr.nr. 6c og 6m Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæste, parcel fra Vennekilde. Matr.nr. 6c er på 4.0407 m2 Matr.nr. 6m er på 4628m2 Ejendommen er vistnok nedbrændt

Læs mere

No : Hans Nielsen.

No : Hans Nielsen. Hans Nielsen Forældre: Børn: Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag nr. 208 Niels Knudsen og nr. 209 Anne Knudsen, født Hansdatter. Niels Peter Hansen, Anders Hansen, Ane Hansdatter, Mette

Læs mere

Overskrift www.harrisknudsen.dk Overskrift Afskrift efter Viggo Bendtsen optegnelser om slægten Bendtsen. Se også Peder Bendtsen s Studier og Minder om samme. Mariane Madsdatter født 1755, død 1854. Gift

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a.

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. (E-R) 1779 Søndag den 18 Juli KNUD døbt, Mads Ottesens liden Søn i Errindlev, båren af Mads Dues Hustru ibid: Faddere: Rasmus Marqvorsen i Errindlev, Hans Krog

Læs mere

No : Lars Adamsen

No : Lars Adamsen No. 106 Lars Adamsen Døbefonden i Storvorde Kirke, hvor Lars Adamsen s og Hansine Kirstine Nicoline Hoff s børn er døbt Forældre Børn : nr. 212 (156) Adam Levin Sørensen og nr. 213 (157) Mette Laursdatter

Læs mere

Møllegade 99 boel 59. På præstekort hus 87

Møllegade 99 boel 59. På præstekort hus 87 Møllegade 99 boel 59 På præstekort hus 87 Viet den 13. apr.1634. Peder Bundesen. Engel Hansen Bonde. 1. barn * 1634 2. barn * 1635 3. Frederik Petersen Fink * 1638 4. Anne Petersdatter * 1640 5. Maren

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

Møllegade 62 boel nr. 50 Trolsgaard

Møllegade 62 boel nr. 50 Trolsgaard Møllegade 62 boel nr. 50 Trolsgaard 1612 1625 Klaus Jacobsen. 1610 skylder han noget af sin tiende, man siger at han er aldeles forarmet. I 1617 står han anført med gæld på 3 mark. Viet i Nordborg. Enkemand

Læs mere

Grønholtvej 92. Lergården, arvefæstegård. Matrikelnummer:

Grønholtvej 92. Lergården, arvefæstegård. Matrikelnummer: Grønholtvej 92 Lergården, arvefæstegård Matrikelnummer: Matrikel nr. 3, nu 3a, 3k, 3l, 3m og 18 m Lønholt by, Grønholt, Oprindeligt nummer var 10, ved udskiftningen 3a og tre parceller matr.nr. 3b, 3d

Læs mere

Grønholtvej 49, Vågemosegård

Grønholtvej 49, Vågemosegård Grønholtvej 49, Vågemosegård Matrikelnumre: Matr.nr. 6, nu 6 a og 8 Lønholt by, Grønholt sogn, som er på 19.6222 m2. Der er tale om en firlænget gård, hvor dele af bygningerne til landbrugsproduktion er

Læs mere

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31 Grønholtvej 31 Vennekilde Matrikelnummer: Matr.nr. 6a Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæstegård, som er på 189954 m2, heraf vej 8160 m2. Det var oprindelig gård nr. 5. Vennekilde har engang sammen med

Læs mere

Anna Kirstine Mathiesen, født Carlsen Født 10. december 1889 i Høve. Død 5. november 1970 i Odense.

Anna Kirstine Mathiesen, født Carlsen Født 10. december 1889 i Høve. Død 5. november 1970 i Odense. Anna Kirstine Mathiesen, født Carlsen Født 10. december 1889 i Høve. Død 5. november 1970 i Odense. Gift med Axel Christian Mathiesen 20/10-1912, Børn: Inger Mathiesen, Født 11/11-1911 (Id 3) Ellen Mathiesen.

Læs mere

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Viet den 25.04.1750 Hans Christensen ca. 1713. Anna Sophie Christens datter *. Okt. 1727, datter af Christen Poulsen og Mette Petersdatter Lønsømadevej 44 Deres

Læs mere

Lønsømadevej 28 Matr. Nr.76 Halvkåd 98

Lønsømadevej 28 Matr. Nr.76 Halvkåd 98 Lønsømadevej 28 Matr. Nr.76 Halvkåd 98 Viet den 5. nov. 1745. Christen Hansen Skov * maj. 1715, søn af Hans Christensen skov. Maren Jensdatter * ca. 1721. 1. Mette Skov Christensdatter * okt. 1746, gift

Læs mere

24 Hansine Kofoed, født Mathiesen og 23 Hans Jacob Mathiesen

24 Hansine Kofoed, født Mathiesen og 23 Hans Jacob Mathiesen 24 Hansine Kofoed, født Mathiesen og 23 Hans Jacob Mathiesen Hansine Kofoed er født 20. marts 1816 i Hasle og dør 19/3 1893 i Aarup Hans Jacob Mathiesen er født 2. februar 1800 i Skydebjerg og dør 4/4

Læs mere

Generation IX Ane nr. 688/689 Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 688/689 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder Christensen og Anna Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Rasmussen Krøll & Kirsten Rasmusdatter Ane nr. 1378/1379

Læs mere

Generation X Ane nr. 1322/1323. Indholdsfortegnelse

Generation X Ane nr. 1322/1323. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Rasmus Pedersen og Kirsten -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Rasmus Pedersen & Kirsten -datter Pollerup 1322/1323

Læs mere

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller OPGAVER TIL Sådan lå landet NAVN: Før du læser de tre noveller OPGAVE 1 Instruktion: Hvad kommer du til at tænke på, når du læser novellernes fælles titel Sådan lå landet? OPGAVE 2 Instruktion: Orienter

Læs mere

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889.

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Jens Peter Hansen Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Hans forældre var Hans Peter Hansen født den 16. maj 1864 og Sidse Kirstine Hansen født den 14. november 1854. De flyttede lidt rundt

Læs mere

Generation X Ane nr. 1496/1497

Generation X Ane nr. 1496/1497 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jeppe Jespersen og Karen -datter Bruun 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jesper Nielsen & Anna -datter Ane nr. 2992/2993 Jeppe Jespersen

Læs mere