Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for uddannelsen til fotograf på KTS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for uddannelsen til fotograf på KTS"

Transkript

1 Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for uddannelsen til fotograf på KTS 1. Generelt for skolen 1.1 Overordnet Pædagogisk didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser på KTS Det pædagogisk didaktiske grundlag for udbud af erhvervsuddannelser på Københavns Tekniske Skole (KTS) hviler på systematisk og strategisk anvendelse af LP-modellen ( Læringsmiljø og pædagogisk analyse ) i alle uddannelser og på alle niveauer i organisationen og rummer følgende hoved-målsætninger: Udarbejdelsen af personlig uddannelsesplan for skolens elever sker i et samarbejde med eleven og tager afsæt i en vurdering af den enkeltes kompetencer Skolens tilrettelæggelse af uddannelserne og anvendelse af LP-modellen søger vedvarende at sikre et læringstilbud, der differentieret matcher den enkeltes særlige forudsætninger og uddannelsesønske Skolen kvalificerer elever til deltagelse på arbejdsmarkedet gennem 37 timers ugentlig læring Undervisningen er overvejende praksisnær, problemorienteret og projektbaseret. Det betyder, at lærlingene på KTS individuelt eller i projektgrupper arbejder selvstændigt med aktuel og virksomhedsnær opgaveløsning Tilrettelæggelsen af læringsaktiviteterne på KTS hviler på ligeværdighed, medindflydelse og aktiv inddragelse Skolen evaluerer generelt, vedvarende og i faste intervaller på kvaliteten af sine erhvervsuddannelser og udvikler dem i dialog med skolens elever Lærerne er organiseret i teams og løser her faglige og pædagogiske problemstillinger i relation til undervisningen Skolen prioriterer et godt og tidssvarende skole- og studiemiljø både hvad angår fysiske rammer, indretning, materialer og læringsfaciliteter Didaktiske principper - i tilrettelæggelsen af undervisningen i de uddannelsesspecifikke fag: Undervisningen tager udgangspunkt i erhvervsfaglige emner og problemstillinger, således at eleven udfordres fagligt i emner knyttet til den valgte fagretning. Undervisningens bærende element er faglige eksperimenter, cases og værkstedsarbejde. Digitale medier skal inddrages, hvor det er relevant, og hvor det støtter elevens målopfyldelse.

2 Undervisningen tilrettelægges på grundlag af anvendelsesorienterede faglige problemstillinger. Det problemorienterede, induktive og kollaborative undervisningsprincip har en central plads i tilrettelæggelsen af undervisningen. Undervisningen skal tilrettelægges med fokus på elevens undersøgende, eksperimenterende og reflekterende praksis. Undervisningen skal støtte elevens indlæring på tværs af fag og understøtte elevens faglige nysgerrighed. Undervisningen tilrettelægges helhedsorienteret og praksisbaseret med anvendelse af varierede arbejdsformer, der styrker elevens læring. Digitale medier og værktøjer inddrages systematisk. Undervisningen organiseres om cases og projekter, der fremmer innovativ refleksion og opgaveløsning. I undervisningen anvendes forskellige arbejdsformer, der vælges i forhold til uddannelsens erhvervsfaglige karakteristika, samspil mellem fag og styrkelse af elevens læring. 1.2 Overordnet bedømmelsesplan i erhvervsuddannelserne på KTS Bedømmelsesplanen har til mål at sikre, at skolen lever op til de krav, der stilles for løbende og afsluttende bedømmelse af elevens udvikling og standpunkt. Skolebedømmelsen skal medvirke til at: Klarlægge elevens viden om eget niveau. Udpege områder, som kræver forstærket indsats. Informere praktiksted og skolesystem om progression i elevens uddannelsesforløb Inspirere eleven til yderligere læring. Endvidere indgår bedømmelsesplanen som et vigtigt element i skolens kvalitetskoncept. Der rettes speciel opmærksomhed på den løbende evaluering af elevens personlige kompetencer og på elevernes vurdering af undervisningsindhold og -metode samt på de øvrige rammer for undervisningen. Skolebedømmelsesplanen består af tre dele, som er beskrevet på uddannelsesniveau: Den løbende evaluering. Afsluttende bedømmelse (standpunktskarakterer). Eksamen Hertil er der nedenfor (afsnit 2) beskrevet en bedømmelsesplan for den enkelte uddannelse herunder hvordan bedømmelsen af det enkelte læringselement/modul i praksis finder sted. 1.3 Overordnede bestemmelser om vurdering af elevernes kompetencer Forud for udarbejdelse af elevens personlige uddannelsesplan foretages følgende vurdering 1. Vurdering af elevens reelle kompetencer det eleven kan Formelle kompetencer defineret som det, eleven har papir på via tidligere uddannelse. Ikke-formelle kompetencer defineret som det, der kan dokumenteres, for eksempel i forbindelse med job og beskæftigelse i foreningsliv. Uformelle kompetencer defineret som det, eleven har tilegnet sig andre steder, eksempelvis fra medier og litteratur. Denne vurdering har primært sigte på godskrivning og eventuel afkortelse af uddannelsen.

3 2. Vurdering af elevens forudsætninger for at gennemføre uddannelsen, herunder om uddannelsen stiller for store boglige krav til eleven, om eleven er flytbar i forbindelse med skoleskift, om f.eks. sprog- eller matematikkundskaber og er gode nok. Denne vurdering har primært sigte på at afklare, om uddannelsen er den rigtige for eleven. 3. Vurdering af elevens behov for tiltag, der skal sikre elevens mulighed for at gennemføre den ønskede uddannelse, herunder specialpædagogisk støtte, længere tid, tilvalg af faglig/almen karakter og brug af øvrige støttemuligheder. Denne vurdering har primært sigte på at afklare, om eleven har behov for supplerende kvalificering for at kunne gennemføre uddannelsen. Bemærk, at eleven skal oplyse mindst tre uddannelsesønsker i sin uddannelsesplan, hvis eleven ønsker adgang til skolepraktik efter grundforløbet (Jf. HB 56 stk. 2). 1.4 Eksamensregler på Københavns Tekniske Skole - erhvervsuddannelserne Organisation Centerchefen er eksamensansvarlig. Uddannelseslederen forestår arbejdet med udarbejdelse af eksamensplaner, tilrettelæggelse af eksaminer og svendeprøver m.m. i henhold til sit ansvarsområde. Den praktiske gennemførelse kan varetages af en eksamensansvarlig lærer for området Information Alle elever informeres skriftligt, om tid og sted for afholdelse af de eksaminer/prøver den enkelte skal deltage i. I tilfælde af regler om lodtrækning mellem flere fag gælder følgende: EUD: Eleverne informeres ved starten af skoleperioden om, hvilke grundfag der kan være eksamen i. Tidligst tre uger og senest syv dage før første eksamensdag informeres eleverne skriftligt om, hvilke fag de skal til eksamen i. Antal grundfagseksaminer i grundforløbets 1. og 2. del samt i de respektive hovedforløb fremgår af EUD-hovedbekendtgørelsen 26 og 27. Samtidig med denne information udleveres skolens eleveksamensreglement - se bilag A nedenfor Eksamen Eksamen består af prøver og bedømmelse af disse. Mundtlige og skriftlige prøver gennemføres normalt i slutningen af en skoleperiode/semester. Indstilling til eksamen. Seneste 14 dage før eksamensdagen træffer skolen afgørelse om eksamensindstilling af den enkelte elev. Elever, der ikke indstilles til eksamen, får umiddelbart efter afgørelsen besked med angivelse af årsag til den manglende indstilling. Der gives endvidere besked om klageadgang. Klagen skal være skriftlig, begrundet og stillet til områdets centerchef.

4 Såfremt eleven ønsker at anke skolens afgørelse, og skolen ikke følger anken videresendes klagen til ministeriet inden 10 dage (Jf. 12 i Bekendtgørelse om grundfag erhvervsfag og erhvervsrettet andetsprogsdansk i erhvervsuddannelserne nr af 22/09/2014! Beskrivelse af prøveformer Mundtlige grundfagsprøver gennemføres som en dialog mellem eleven og eksaminator, og bør indeholde dels en selvstændig fremlæggelse dels besvarelse af spørgsmål. Prøven tager udgangspunkt i fagbilaget for det aktuelle grundfag og spørgsmålene skal afspejle faget som helhed (Jf. 8 i BEK 1009, ). Censor kan stille spørgsmål efter aftale med eksaminator. Eksaminator og censor er tilstede under hele prøveforløbet. Skriftlige prøver gennemføres som individuelle skriftlige besvarelser af skriftlige opgaver, som ikke på forhånd er kendt af eleven. Besvarelserne udarbejdes skriftligt uden vejledning og inden for et fastsat begrænset tidsrum. Praktisk prøve gennemføres ved at eleven demonstrerer sine færdigheder i forhold til en praktisk opgave i henhold til et afgrænset tidsrum i henhold til reglerne for det pågældende fag. Projektprøve. Projektet er en afgrænset del af undervisningsforløbet, som af skolen er særligt tilrettelagt inden for et eller flere faglige områder og som af skolen på forhånd er særligt udpeget for den eller de studerende som bedømmelsesgrundlag for eksamen. Projektet afleveres som skriftlige rapporter med evt. tilhørende resultater af praktiske opgaver i forbindelse med projektet. Der henvises i øvrigt til de enkelte uddannelsers regler for eksamensafvikling herunder de lokale bedømmelsesplaner, der er beskrevet i de lokale undervisningsplaner nedenfor i afsnit 2 ( Jf. 3 i BEK nr. 41, om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser ). Beskrivelsen nedenfor af prøve- og eksamensformer for de enkelte uddannelser oplyser generelt om om: a) adgangskrav for deltagelse i prøve eller eksamen i form af eksempelvis projekt- eller opgaveafleveringer b) anvendelse af hjælpemidler c) prøveformer herunder om eksaminanden kan vælge mellem flere prøveformer d) eksamensgrundlag - det faglige stof eller materiale, der eksamineres ud fra e) bedømmelsesgrundlag - hvilke produkter, processer og præstationer indgår i bedømmelsen og hvordan vægtes de enkelte elementer f) anvendelse af 7-trinscala eller anden form for bedømmelse Regler for eksamensafvikling Eleven møder senest 15 minutter før prøvens fastsatte starttidspunkt i det anviste lokale.

5 Starttidspunkt for centralt stillede skriftlige prøver og skriftlige eksaminer er normalt ens for alle elever i det pågældende fag, for mundtlige prøver udarbejder eksaminator en rækkefølge, som udleveres til eleverne samt ophænges foran eksamenslokalet. Skolen kan bede eleven identificere sig med billedidentifikation. Eleven må under skriftlige og mundtlige prøver ikke modtage anden hjælp eller benyttet andre hjælpemidler end de til den aktuelle prøve fastsatte. Elektroniske hjælpemidler er som udgangspunkt tilladt med mindre andet er anført i fagbeskrivelse. For elever med særlige forudsætninger tilrettelægges prøveforløbet under former og vilkår, der imødekommer elevernes forudsætninger i overensstemmelse med reglerne om specialpædagogisk støtte (Jf. Bekendtgørelse om specialpædagogisk støtte under erhvervsuddannelserne m.m. nr af ) Regler for hjælpemidler og andre særlige forhold fremgår af de lokale undervisnings- og bedømmelsesplaner for den enkelte uddannelse og fag. En eksamen anses for igangsat, når alle elever har modtaget de til prøven hørende opgaver, den eksamensansvarlige eller dennes stedfortræder meddeler tydeligt start og afslutning af prøvetiden. Ved skriftlige prøver afleveres normalt kun renskrevet besvarelse. Eleven kan aflevere når han/hun mener sig færdig dog ikke det sidste kvarter inden afslutningen af prøven, for at undgå forstyrrelse af de øvrige eksaminander. I det materiale der skal afleveres til bedømmelse, skal det klart fremgå, hvem der har lavet det og hvad der ønskes bedømt. Under prøveforløbet må eleven ikke udvise forstyrrende adfærd og henstillinger fra tilsynet skal følges. Ved prøven må kun anvendes papir, hæfter m.v., der udleveres af skolen umiddelbart før prøvens begyndelse. Eksaminanden medbringer selv tegnerekvisitter, skriveredskaber og elektroniske hjælpemidler med mindre andet er aftalt. Evt. mulighed for elektronisk aflevering fremgår af den aktuelle fagbeskrivelse. Ønsker en eksaminand at forlade lokalet, må dette kun ske med den tilsynshavendes eller dennes foresattes tilladelse og kun under ledsagelse. Ved alle skriftlige prøver skal der være tilsynsførende tilstede i eksamenslokalet. Den tilsynsførende må ikke have undervist de pågældende elever i eksamensfaget Sanktioner ved overtrædelse af regler Såfremt henstillinger fra tilsynet ikke følges eller eleven uretmæssigt modtager hjælp eller forsøg herpå, bortvises eleven fra prøven og elevens præstation vil normalt ikke blive bedømt. Bortvisning foretages af den eksamensansvarlige eller dennes stedfortræder. Elever der er bortvist har selv ansvar for tilmeldelses til ny eksamen. Eleven skal gøres bekendt med klageadgang i henhold til Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser kapitel 10 (BEK nr. 41, ) Elever, der kommer for sent til en skriftlig eller mundtlig prøve, kan normalt ikke deltage i den pågældende prøve. Evt. deltagelse afgøres af den eksamensansvarlige. Eleven kan under særlige omstændigheder deltage i sygeeksamen. Bliver en elev på grund af sygdom forhindret i at møde til eksamen, skal dette straks meddeles skolen, der kan forlange lægeerklæring.

6 Eleven skal snarest muligt have mulighed for at gennemføre prøve/eksamen i henhold til Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser 7. Bliver en elev væk fra eksamen uden gyldig grund, er det elevens ansvar at tilmelde sig eksamen på et andet tidspunkt Klager over eksamen Eleven kan indgive klage til skolen over opnåede karakterer indtil to uger efter at karakteren er meddelt på sædvanlig måde. Klagen skal være skriftlig, begrundet og stilet til områdets centerchef. Er klageren under 18 år og ugift kan klage også indgives af forældremyndighedens indehaver. Klagen kan vedrøre: Eksamens/prøveforløbet De stillede spørgsmål ellers deres forhold til fagets mål Bedømmelsen Hvis der er tale om centralt stillede opgaver fremsender skolen straks klagen til ministeriet ledsaget af skolens kommentarer. Skolen forelægger i alle tilfælde klagen for eksaminator og censor med anmodning om en udtalelse. Disse udtalelser forelægges klageren, som indenfor en uge kan fremkomme med sine kommentarer. Klager som vedrører svendeprøver eller lignende afgøres i samråd med det faglige udvalg for uddannelsen. Skolen tilstræber, at klagen er besvaret indenfor en tidsramme på samlet en måned. Hvor der ikke er tale om centralt stillede opgaver træffer skolen afgørelsen, som straks forelægges klageren og evt. andre berørte. Denne afgørelse kan indeholde: Meddelelse om, at der foretages en ny bedømmelse Tilbud til eleven om ny prøve(omprøve) eller Meddelelse om at klagen er afvist Klager over skolens afgørelse indgives til skolen senest to uger efter, at afgørelsen er meddelt eleven. Hvis ikke klagen kan tages til følge af skolen og eleven fastholder klagen, videresender skolen klagen til ministeriet ledsaget af skolens afgørelse. Der henvises til Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser kapitel 10 Bilag A: Eksamensreglement for elever 1) Eksaminanderne skal indtage deres pladser 15 minutter før prøvens start, det gælder både for skriftlig og mundtlig eksamen. 2) Ved prøven må kun benyttes det af skolen udleverede papir. Navn, klasse, fag og cpr.nr. anføres straks på alle modtagne ark også kladdepapir. 4) Eksaminanderne må kun medbringe tilladte hjælpemidler. Hvis ikke tilladte hjælpemidler medbringes, skal de straks afleveres til tilsynsførende. Eksaminanderne medbringer selv skriveog tegneredskaber. For elever med særlige forudsætninger henvises til bekendtgørelsen om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser 6.

7 5) Under prøven er det ikke tilladt eksaminanderne at give eller modtage hjælp til opgavens løsning, eller forsøge på dette. Hvis en eksaminand ønsker at henvende sig til tilsynsførende, markeres dette ved håndsoprækning, og eksaminanden bliver på sin plads indtil tilsynsførende henvender sig. Ønsker en eksaminand at forlade lokalet, må dette kun ske efter tilsynsførendes tilladelse og kun under opsyn af en tilsynsførende. 6) Når eksaminanden er færdig med sit arbejde, afleveres alt modtaget papir til tilsynsførende. Hvis eksaminanden forlader lokalet inden prøvens afslutning skal opgaveteksten også afleveres. Hvis en eksaminand bliver færdig indenfor de sidste 15 minutter inden eksamens afslutning, bedes eksaminanden vente med at aflevere indtil eksamensafslutning. 7) Overtræder en eksaminand en af ovennævnte regler, skal han/hun øjeblikkeligt bortvise fra eksamen. Eksaminanden kan søge om tilladelse til at gennemføre eksamen på et senere tidspunkt. 8) I tilfælde af sygdom gives besked til skolen hurtigst muligt. Skolen forbeholder sig ret til at kræve lægeerklæring. 9) I tilfælde af udeblivelse uden gyldig grund, er det elevens eget ansvar at tilmelde sig eksamen på et nyt tidspunkt. 10) Eleven kan indgive klage over eksamen. Klagen skal være skriftligt og begrundet og afleveres til skolen senest to uger efter at karakteren eller resultatet af prøven er meddelt eleven. Klagen kan vedrøre: eksamensforløbet de stillede spørgsmåls eller opgavers forhold til fagets mål bedømmelse Klagen skal være skolen i hænde senest to uger efter, at karakteren er meddelt eleven på normal måde 1.5 Vurdering af elever ved optagelse i skolepraktik Inden afslutning af grundforløb, indkalder skolen skriftligt til orienteringsmøde omkring vilkårene for optagelse i skolepraktikordningen. Der er mødepligt til orienteringsmødet, møder eleven ikke fortaber han/hun retten til at blive optaget i skolepraktikordningen. Indstilling til skolepraktik foregår efter en helhedsvurdering af elevens egnethed (EMMA kriterierne) til at gennemføre hele uddannelsen. Her gælder følgende optagelseskrav, der alle skal opfyldes (jf. 66a i BEK af Lov om erhvervsuddannelser nr. 1309, samt Hovedbekendtgørelsen ): Egnede, praktikpladssøgende elever påbegynder skolepraktikken en måned efter, de har afsluttet grundforløbet på det adgangsgivende forløb

8 Elever som senest ved afslutningen af grundforløbet har ladet sig registrere som praktikpladssøgende på og her indsat oplysninger om sig selv, der er egnede til at give virksomheder mulighed for at træffe beslutning om en eventuel praktikpladsaftaler Elever som forgæves har søgt praktikplads også i andre relevante erhvervsuddannelser, hvor der er praktikpladser Elever som forgæves har søgt praktikplads i hele landet på indenfor de hovedforløb, eleven i følge sit/sine grundforløb har adgang til Egnede, praktikpladssøgende elever, der uforskyldt har mistet en uddannelsesaftale som led i en erhvervsuddannelse Elever som har mistet sin uddannelsesaftale, og hvorom der køres tvistighedssag, kan ikke optages i skolepraktikordningen før sagen er afgjort. Der kan ikke dispenseres fra reglen. Skolen vurderer løbende om skolepraktikeleverne opfylder ovenstående kriterier - herunder om eleven kontinuerligt er aktivt søgende. 1.6 Overordnet bestemmelse om elevernes arbejdstid Elevens læring i skoleundervisningen i de respektive grundforløb på KTS har et tidsmæssigt omfang, der svarer til en fuldtidsbeskæftiget på arbejdsmarkedet. Nedenfor i del 2 ses en konkret redegørelse for elevernes læringsarbejde i de enkelte læringsmoduler.

9 2.0 Fagenes formål og profil Uddannelsesspecifikke fag formål og profil: I det uddannelsesspecifikke fag på fotografuddannelsen lærer du på et grundlæggende niveau essentielle færdigheder og begreber. Du kommer til at arbejde med portræt og produktfotografering på studie, men du skal også arbejde med reportage, arkitektur og madfotografering. Undervejs gennem uddannelsen bliver du også undervist i praktikpladssøgning, arbejdsmiljø, planlægning og samarbejde. Du skal også lære om det at arbejde som assistent for en fotograf, fx. hvordan begår man sig på et studie og over for en kunde, samt holder styr på filer og workflow. Du skal også lære nogle simple håndværksmæssige færdigheder så som at save, male og bore, færdigheder der sammen med alt det andet gøre dig mere attraktiv for en mester. Igennem forløbet skal du indsamle tekst og fotografier, der skal indgå i din egen personlige portfolio, der til sidst samles i en færdig bog. Du lærer at udarbejde produktionsplaner hvor du skal redegøre for det visuelle udtryk, tidsplaner, lysforhold og logistik. Derudover tager du certifikatfaget Førstehjælp og Brandbekæmpelse (4 dage) Grundfag formål og profil: Dansk niveau E Du udvikler dine kompetencer til at kommunikere mundtligt og skriftligt. Du bliver bedre til at læse, forstå og vurdere relevante materialer, til at lytte og drøfte problemstillinger i samarbejdssituationer, argumentere for synspunkter eller løsningsforslag og dokumentere dit arbejde. Engelsk niveau E Du udvikler dine kompetencer til at kommunikere mundtligt og skriftligt på engelsk. Du bliver bedre til at læse, forstå, og vurdere relevante materialer, og drøfte problemstillinger. Som fotograf skal du på engelsk kunne læse og forstå manualer og dokumentere dit arbejde Valgfag formål og profil: I grundforløbet udbydes tre valgfagstyper: Bonusfag, støttefag og erhvervsfag. I samråd med lærerne vælger du mellem bonusfag og støttefag. Bonusfag Eleven har mulighed for at få løftet udvalgte uddannelsesfaglige kompetencer yderligere ved at arbejde med dem som bonusfag i valgfagsugerne. Dette kan enten foregå på skolen eller som virksomhedsforlagt undervisning.

10 Erhvervsfag 3 niveau 2 Arbejdsplanlægning og samarbejde. Dette er et tværfagligt projekt, hvor eleven arbejder sammen med grundforløbselever fra andre medieuddannelser. I mindre teams planlægger, koordinerer og producerer du en given opgave. Eleverne lærer relevante teknikker og værktøjer, der anvendes til at planlægge og dokumentere arbejdsprocessen Støttefag Støttefag er for de elever, der har brug for ekstra tid og hjælp til at blive mere rutineret i et uddannelsesspecifikt fag eller grundfag. Det kan foregå både på skolen og som virksomhedsforlagt undervisning. 2.1 Struktur og indhold i undervisningsforløbet Følgende moduler indgår i undervisningen på grundforløbet: 1. Introduktion - gennemgang af forløbet og lære hinanden at kende, samt indledende foto og workflow opgaver (33 lektioner) 2. Tid, blænde og komposition - grundlæggende fotografiske teknikker (33 lektioner) 3. Assistenttræning - kendskab til funktioner og begreber (20 lektioner) 4. Photoshop og farvestyring (13 lektioner) 5. Reportage - fotografering af situationer og begivenheder (33 lektioner) 6. Førstehjælp & Brandbekæmpelse - Certifikatfag (26 lektioner) 7. Praktikplads - skrive ansøgninger og lære at sælge dig selv (7 lektioner) 8. Arkitektur/Studietur - besøg i en europæisk storby og foto af bygninger (33 lektioner) 9. Håndværk for fotografer - grundlæggende færdigheder med pensel, sav og boremaskine (33 lektioner) 10. Valgfag / Grundfag / støttefag / bonusfag (33 lektioner) 11. Produktfoto - studieoptagelser af objekter (33 lektioner) 12. Portfolio og sprog - opbygning af din portfolio, tekster, fremstilling m.m (33 lektioner) 13. Fashion/Beauty - indføring i modens verden og værktøjer (33 lektioner) 14. Tværfagligt forløb (Erhvervsfag 3) - samarbejder på tværs af grundforløb på Medieproduktion (33 lektioner) 15. Praktikplads - opfølgning på ansøgninger og lære at sælge dig selv (13 lektioner) 16. Portræt - fotografering og instruktion af mennesker (20 lektioner) 17. Film - begreber og sprog til at arbejde med levende billeder (33 lektioner) 18. Fotografisk historie og Engelsk (20 lektioner) 19. Praktikplads i udlandet (13 lektioner) 20. Gastronomisk fotografi - alt om madfotografens arbejde (66 lektioner) 21. Valgfag / Grundfag / støttefag / bonusfag (33 lektioner) 22. Grundførløbsprøve og grundfagsprøve og udstilling (66 lektioner) Grafisk fremstilling af grundforløbet følger på næste side.

11

12 Grundforløb 2 på uddannelsen til Fotograf er et 20 ugers samlet forløb, der integrerer helhedsorienteret undervisning i de uddannelsesspecifikke fag med to grundfag (dansk og engelsk) samt valgfag. Undervisningsformen er varieret og omfatter teoretiske oplæg i plenum, hands-onøvelser, skriftlige opgaver, produktionsopgaver under branchelignende vilkår, tværfaglige samarbejder og besøg af branchefolk. I undervisningsmodulerne arbejdes der med et differentieret læringstilbud, der matcher den enkelte elevs forudsætninger. Dette sker gennem et udvidet opgavekatalog, hvor eleverne kan starte op med samme opgave, og herefter vil eleverne blive stillet niveauopdelte opgaver. Der vil være opgaver, der opfylder overgangskravene og opgaver til de særlig dygtige elever. Samtidig har læreren - gennem den individuelle instruktion, feedback og vejledning - mulighed for at differentiere undervisningen i forhold til den enkelte elevs niveau. Endelig vil der med baggrund i den løbende evaluering af eleverne gennem modulerne blive udbudt bonusfag og støttefag, der matcher elevernes aktuelle behov og faglige niveau. Overgangskravene til hovedforløbet omfatter især færdigheder og kompetencer til at udvikle og skabe fotografier. Det vil sige, at eleven selvstændigt skal være i stand til at vælge og anvende teknisk udstyr til at løse opgaver inden for kameraarbejde, belysning og billedbehandling I overgangskravene er der endvidere fokus på elevens branchekendskab, evne til selvstændigt at planlægge, koordinere og udføre opgaver, evnen til at samarbejde og til at anvende faglig dokumentation i forhold til en praktisk arbejdsproces. I undervisningen indgår også: Førstehjælp og Brandbekæmpelse (certifikatfag bestået/ikke bestået): o Kompetencer svarende til førstehjælp på mellemniveau, efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. 1. september 2014 o Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september 2014 Dansk (niveau E) Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling. Engelsk (niveau E) Kommunikation, kommunikationsstrategier, sprogbrug og sprogtilegnelse samt kultur- og samfundsforhold. Undervisningen i grundfag afsluttes med standpunktskarakter, og der afholdes eksamen i et af fagene. Faget vil blive udtrukket af Undervisningsministeriet. 2.2 Faglige mål Paragraf 3 i Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til fotograf (BEK nr 468 af 16/04/2015) beskriver kompetencerne forud for optagelse til skoleundervisningen i hovedforløbet: 3. For at kunne blive optaget til skoleundervisningen i hovedforløbet skal eleven opfylde betingelserne i stk Stk. 2. Eleven skal have grundlæggende viden på følgende områder: 1) Valg af hensigtsmæssige teknikker inden for kamera, belysning og billedbehandling. 2) Typisk forekommende informationsteknologiske værktøjer.

13 3) Valg af hensigtsmæssige materialer og udstyr. 4) Teknisk dokumentation. 5) Kvalitetskrav og metoder til at tilgodese egen og andres sikkerhed. 6) Erhvervets organisationskultur og fotografens rolle i en virksomhed. 7) Professionelt udstyr til kameraarbejde, belysning, lyd og redigering. 8) Valg af hensigtsmæssige digitale platforme til billedbehandling. 9) Æstetiske, sansemæssige og kompositoriske grundregler for visuel kommunikation. 10) Faglige fotografiske termer på engelsk. 11) Branchens produkter, koncepter og ideer og deres anvendelsesområde. 12) Arbejdsrelevant ergonomi. Stk. 3. Eleven skal have færdigheder i at anvende følgende grundlæggende metoder og redskaber til løsning af enkle opgaver under overholdelsen af relevante forskrifter: 1) Valg af de rette teknikker til fremstilling af produkter. 2) Anvendelse af it til faglig informationssøgning og kommunikation. 3) Fagligt sikker udførelse af enkle opgaver inden for fotooptagelser og billedbehandling. 4) Anvendelse af relevant teknisk dokumentation. 5) Anvendelse af de sikkerheds- og miljømæssigt gældende regler i forhold til egen og andres sikkerhed ved udførelse af arbejdet. 6) Vurdering af om eget arbejde opfylder udvalgte kvalitetsmæssige krav. 7) Anvendelse med faglig sikkerhed af gængs professionelt udstyr til belysning, optagelser og bearbejdning af fotografiske billeder. 8) Udførelse med faglig sikkerhed af digital billedbehandling. 9) Grundlæggende æstetiske, sansemæssige og kompositoriske grundregler for visuel kommunikation. 10) Anvendelse af faglige fotografiske termer på engelsk. 11) Identificering og anvendelse af hensigtsmæssige arbejdsmetoder. 12) Anvendelse af og begrundelse for anvendelsen af produkter, koncepter og ideer til fotografisk produktion med faglig sikkerhed. 13) Ergonomisk korrekt udførelse af enkle arbejdsopgaver. 14) Udarbejdelse af almindelig anvendt faglig dokumentation som egenkontrol o.l. Stk. 4. Eleven skal have kompetence til på grundlæggende niveau at kunne: 1) under vejledning foretage valg af teknikker til fremstilling af fotografiske produkter og foretage valg af hensigtsmæssige arbejdsmetoder, 2) selvstændigt udføre belysning, optagelser og bearbejdning af fotografiske billeder med gængs professionelt udstyr og udføre billedbehandling, 3) selvstændigt udvikle og skabe visuel kommunikation med inddragelse af grundlæggende æstetiske, sansemæssige og kompositoriske grundregler, 4) selvstændigt afgøre og se sammenhænge i valg af materialer og professionelt udstyr til enkle faglige opgaver inden for kameraarbejde, belysning og redigering, 5) selvstændigt planlægge, koordinere og udføre enkle arbejdsprocesser og tage initiativ til samarbejde med andre om løsning af opgaver, 6) udføre arbejdsopgaver under hensyntagen til arbejdsrelevant ergonomi samt sikkerheds- og miljømæssige krav, 7) forklare og anvende eksisterende faglig dokumentation i en praktisk arbejdsproces, f.eks. følge et diagram, en vejledning o.l., 8) redegøre for sin egen rolle i virksomhedsorganisationer,

14 9) demonstrere teori, praksis og hensigtsmæssige arbejdsmetoder, 10) redegøre for branchens produkter, koncepter og idéer og deres anvendelsesområde og 11) demonstrere anvendelse af grundlæggende æstetiske, sansemæssige og kompositoriske grundregler for visuel kommunikation. Stk. 5. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau og med følgende karakter: 1) Dansk på E-niveau, bestået. 2) Engelsk på E-niveau, bestået. Stk. 6. Eleven skal have opnået følgende certifikater eller lignende: 1) Kompetencer svarende til førstehjælp, mellem niveau, efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. 1. september ) Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september Beskrivelse af det faglige formål, indhold og opgaver i de enkelte læringsmoduler Her følger en beskrivelse af alle moduler på grundforløbet. I alle beskrivelser indgår undervisningsmodulets formål, elevens læringsudbytte, valg af arbejdsformer, valg af opgaver samt antal lektioner. Modul 1. Introduktion Undervisningsmodulets formål: At give eleverne begyndende forståelse for uddannelsen og faget At give lærerne mulighed for at vurdere elevernes sociale og faglige forudsætninger At introducere eleverne for grundlæggende teorier i faget Opbygge det sociale netværk eleverne imellem At introducere eleverne for workflow ved filhåndtering Elevens læringsudbytte: Praktiske færdigheder med foto, og grundlæggende teknikker i billedbehandling Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg, som lægger op til praktiske individuelle og øvelser og opgaver. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på: Varighed 33 lektioner.

15 Modul 2. Tid, blænde og komposition Undervisningsmodulets formål: At give eleverne forståelse for betydningen af kombinationen af tid og blænde At introducere eleverne for grundlæggende teorier i at komponere et billede Elevens læringsudbytte: Praktiske færdigheder med foto, og grundlæggende teknikker i billedbehandling Begyndende forståelse for æstetik Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg som lægger op til praktiske individuelle og øvelser og opgaver. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på: Varighed 33 lektioner. Modul 3. Assistenttræning Undervisningsmodulets formål: Her skal eleven bevidstgøres om de krav, der kan stilles til den assistent-funktion eleven måtte få på et praktiksted: At opnå kendskab til fotoudstyrs betegnelser, begreber og funktioner inden for foto og filmproduktioner. At opnå kendskab til assistentens funktioner og kompetencekrav Elevens læringsudbytte: Praktiske færdigheder ved lyssætning. Forståelse af terminologien inden for studiefoto. Forståelse for elevens rolle som assistent på et praktiksted. Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg, som lægger op til praktiske individuelle og kollaborative øvelser & opgaver med løbende vejledning undervejs. Afsluttende med en multiple choice test på skolens LMS system. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på

16 Læring i bevægelse Team spirit Kort, men hårdt Varighed: 20 lektioner Modul 4. Photoshop / Farvestyring Undervisningsmodulets formål: Her skal eleven bevidstgøres om nødvendigheden af at beherske korrekte profiler og formater i forbindelse med filhåndtering og billedbehandling: At opnå kendskab til farverum, farveprofiler og farveseparationerne RGB og CMYK. At opnå kendskab til terminologien i forbindelse med trykproces og anvendelse på web. At anvende korrekte filformater, størrelser og opløsninger til forskellige formål. At være bevidst om farvestyringen i konvertering af filformater. Elevens læringsudbytte: Praktiske færdigheder ved konvertering og behandling af billedfiler. At beherske gængse begreber inden for farvestyring Valg af arbejdsformer: Læreroplæg, som lægger op til praktiske individuelle øvelser & opgaver med løbende vejledning undervejs. Afsluttende med en multiple choice test på skolens LMS system. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system; It s learning til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 13 lektioner Modul 5. Reportage Undervisnings modulets formål: Formålet med dette modul er, at du bliver styrket i at skabe en reportageserie. At give eleverne en forståelse for reportage fotografering, planlægning, virkemidler som lys, autencitet og tilstedeværelse. At give eleverne oplevelsen af reportage-fotografi, både i teori og praksis. At give eleverne faglige forudsætninger, for at kunne fotograferer reportage. Elevens læringsudbytte: Praktiske færdigheder med arkitekturfotografering og grundlæggende teknikker i billedbehandling specifikt for faget.

17 Reflekterer visuelt i forhold til lys, komposition, skarphed, eksponering og autencitet i billederne. Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg som lægger op til praktiske individuelle & samarbejdsøvelser & opgaver. Valg af opgaver inklusiv instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på: Varighed 33 lektioner Modul 6. Førstehjælp & Brandbekæmpelse - Certifikatfag Førstehjælp Formål og profil: At give eleven viden, færdigheder og holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde genoplivning og førstehjælp svarende til mellem niveau, jf. Dansk Førstehjælpsråd, DFR. Mellem niveau består af: Livreddende førstehjælp, LRF Hjerte-lungeredning, HLR Førstehjælp ved tilskadekomst, TSK Førstehjælp ved sygdom, SGD Elementær brand Formål og profil: At give eleven viden, færdigheder og holdninger, der gør eleven i stand til at brandforebygge og yde trinvis brandbekæmpelse ved: Yde trinvis brandbekæmpelse. Anvende håndslukkere. Redning og alarmering. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 26 lektioner

18 Modul 7. Praktikplads. Undervisningsmodulets formål: Modulet skal sikre, at eleverne er klædt bedst muligt på ift. til at søge praktikplads. I forløbet lære eleverne at researche på arbejdspladser, de lærer at skrive målrettede ansøgninger og CV er, og de udarbejder en hjemmeside, der kan anvendes i praktikpladssøgningen. Derudover får eleven besøg af praktikansvarlige fra branchen og trænes i at gennemføre praktiksamtaler. I modulet er der en fast ramme for de enkelte opgaver men med mulighed for at løse dem på forskellige faglige niveauer. Gennem individuel vejledning/coaching under opgaveløsningen sikres en differentieret undervisning. Elevens læringsudbytte: Eleven lærer at skrive målrettede ansøgninger, udarbejde CV og gennemføre jobsamtaler. Eleven opbygger en personlig hjemmeside, der kan anvendes i praktikpladssøgningen. Eleven præsenteres for praktikstedernes krav til praktikanter af folk fra branchen. Eleven får viden om praktikpladssøgning i udlandet (PIU). Valg af arbejdsformer: Oplæg i klassen ved lærere, gæstelærere studievejleder og branchefolk Der undervises ud fra hjemmesiden: Guide til praktikplads ( hvis skabeloner giver eleven struktur på ansøgningen, og som også hjælper eleven til at konkretisere sine kompetencer. Personlige samtaler med læreren. Løbende feedback og evaluering af skriftlige arbejder. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Research på potentielle praktikvirksomheder. Udarbejdelse af skriftlige ansøgninger og CV er. Udarbejdelse af personlig hjemmeside til brug ved ansøgninger. Denne hjemmeside SKAL godkendes. Alle elever skal udarbejde med både danske og engelske versioner af deres skriftlige ansøgninger. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 13 lektioner Modul 8. Arkitektur/Studietur Formålet med dette modul er at få kendskab til arkitekturfotografi

19 Undervisnings modulets formål: At give eleverne en forståelse for arkitektur fotografering, planlægning, virkemidler som lys, rum og struktur. At give eleverne oplevelsen af arkitektur, både i teori og praksis. At give faglige forudsætninger, for at kunne fotograferer arkitektur. Fagligt sikker udførelse af de enkle opgaver inden for fotooptagelser og billedbehandling Anvendelse af relevant teknisk dokumentation. Elevens læringsudbytte: Praktiske og visuelle færdigheder med arkitekturfotografering og grundlæggende teknikker i billedbehandling specifikt for disciplinen. Reflekterer visuelt i forhold til lys, komposition, skarphed, eksponering og sammenhæng i billederne. Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg som lægger op til praktiske, individuelle & samarbejdsøvelser & opgaver. Valg af opgaver inklusiv instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. Der bliver gået flere kilometer hver dag i dette forløb Varighed 33 lektioner Modul 9. Håndværk for fotografer I dette modul styrkes eleven i at udøve alm. praktisk håndværk i forbindelse med fotoopgaver. Undervisnings modulets formål: At give eleverne kendskab til håndværk til brug ved fotografering. At identificere og anvende hensigtsmæssige arbejdsmetoder At give eleverne simple håndværksmæssige færdigheder som at save, male & borde. At udføre arbejdsopgaver under hensyntagen til arbejdsrelevant ergonomi samt sikkerheds- og miljømæssige krav. At give eleverne forudsætninger, for at få en elevplads. Elevens læringsudbytte: Praktiske grundlæggende færdigheder med håndværk for at kunne få en elevplads. Praktiske grundlæggende færdigheder med håndværk til brug i egen fotografisk praksis. Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg som lægger op til praktiske individuelle & samarbejdsøvelser & opgaver. Valg af opgaver inklusiv instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning

20 til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner Modul 10. Valgfag / Støttefag / Bonusfag Med baggrund i den løbende evaluering af eleverne gennem de tidligere moduler, vil der blive udbudt bonusfag og støttefag, der matcher elevernes aktuelle behov og faglige niveau. Undervisningsmodulets formål: At tilrettelægge et modul der imødekommer den enkelte elevs faglige kompetencer og behov. At udfordre - og dygtiggøre alle elever i et tilpasset niveau, uanset forudgående kompetencer. At styrke elevens kompetencer inden for de vigtigste fagområder, såvel special-faglige som alment faglige. Elevens læringsudbytte: At få styrket eventuelt svage faglige kompetencer og/eller få udbygget stærke faglige kompetencer Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg, som lægger op til praktiske individuelle og kollaborative øvelser & opgaver med løbende vejledning undervejs. Afsluttende med omhyggelig evaluering. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige i en opgavebank via KTS LMS system: It s learning til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner Modul 11. Produktfoto Undervisningsmodulets formål: At opnå kendskab til beskrivelse af produkters former, farver stoflighed og anvendelse ved hjælp af lyssætning, afmaskning og billedvinkel. At opnå kendskab til kameraets manuelle funktioner i forbindelse med produktfoto At opnå kendskab til forskellige lyskilders funktioner og former i forbindelse med produktfoto At opnå kendskab til styling af elementer i et produktfoto At opnå kendskab til workflow og efterbehandling af produktbilleder

21 Elevens læringsudbytte: Praktiske færdigheder ved lyssætning. Forståelse af terminologien inden for studiefoto. Forståelse af kompositioner, refleksioner og materialeangivelse. Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg, som lægger op til praktiske individuelle og kollaborative øvelser & opgaver med løbende vejledning undervejs. Afsluttende med omhyggelig evaluering. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner Modul 12. Portfolio og sprog Undervisningsmodulets formål: At opnå kendskab layout og simpel online-til-print-produktion. At arbejde med online publicering. At øve skrivefærdigheder i dansk og engelsk. At arbejde struktureret med dansk og engelsk tekst der er relateret fotograffaget. At opnå kendskab til multimodal fortælleteknik og arbejdsmetode. Elevens læringsudbytte : Praktiske færdigheder ved simpel online-til-print-produktion, layout og filhåndtering. Intellektuelle færdigheder i skriftlig dansk og engelsk på niveau E Valg af arbejdsformer : Korte læreroplæg, som lægger op til praktiske individuelle og opgaver med løbende vejledning undervejs. Afsluttende med skriftlig evaluering. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaver: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system; It s learning til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på

22 Varighed 33 lektioner Modul 13. Fashion/Beauty. I dette modul arbejdes der med fashion fotografering praktisk og teoretisk. Undervisningsmodulets formål: At give eleverne en forståelse for stilvalg, workflow, struktur og virkemidler i fashion fotografi. At møde faget med indsigt og fordybelse, læring som er relevant for resten af forløbet. At give faglige og sociale forudsætninger for at kunne begå sig tværfagligt. Elevens læringsudbytte: Praktiske og visuelle færdigheder med fashion fotografering og grundlæggende teknikker i billedbehandling specifikt for faget. Endvidere reflekteres visuelt i forhold til regi, komposition, skarphed, eksponering og sammenhæng i billederne. Valg af arbejdsformer: Korte læreroplæg som lægger op til praktiske individuelle og samarbejdsøvelser & opgaver. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner Modul 14. Tværfagligt forløb - Erhvervsfag 3 - Arbejdsplanlægning og samarbejde Et tværfagligt projekt i samarbejde med andre grundforløb på Medieproduktion Undervisningsmodulets formål: At eleven lærer at anvende systematisk arbejdsplanlægningsmetoder til at overholde korte deadlines. At eleven får praktisk øvelse i effektivt samarbejde på tværs af faggrænser. At eleven oplever sit fag i sammenhæng med andre relaterede uddannelser, får kendskab til beslægtede felter og arbejdsmetoder og udvider sit personlige og faglige netværk blandt elever fra andre uddannelser. Elevens læringsudbytte : Arbejdsplanlægning med IT-baserede planlægningsværktøjer. Samarbejde, faglig argumentation, koordinering og konfliktløsning.

23 Valg af arbejdsformer : Eleverne arbejder i små tværfaglige teams, fx sammen med elever fra WEB og Film-TV uddannelserne, om at producere enkelte websider som indgår i et fælles website med sammenhængende tema. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning og eksempler fra lignende projekter på ktsmedieproduktion.dk. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner Modul 15. Praktikplads. Undervisningsmodulets formål: Modulet skal sikre, at eleverne er klædt bedst muligt på ift. til at søge praktikplads. I forløbet lære eleverne at researche på arbejdspladser, de lærer at skrive målrettede ansøgninger og CV er, og de udarbejder en hjemmeside, der kan anvendes i praktikpladssøgningen. Derudover får eleven besøg af praktikansvarlige fra branchen og trænes i at gennemføre praktiksamtaler. Elevens læringsudbytte: Eleven lærer at skrive målrettede ansøgninger, udarbejde CV og gennemføre jobsamtaler. Eleven opbygger en personlig hjemmeside, der kan anvendes i praktikpladssøgningen. Eleven præsenteres for praktikstedernes krav til praktikanter af folk fra branchen. Eleven får viden om praktikpladssøgning i udlandet (PIU). Valg af arbejdsformer : Oplæg i klassen ved lærere, gæstelærere studievejleder og branchefolk Der undervises ud fra hjemmesiden: Guide til praktikplads ( hvis skabeloner. giver eleven struktur på ansøgningen, og som også hjælper eleven til at konkretisere sine kompetencer. Personlige samtaler med læreren. Løbende feedback og evaluering af skriftlige arbejder. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Research på potentielle praktikvirksomheder. Udarbejdelse af skriftlige ansøgninger og CV er. Udarbejdelse af personlig hjemmeside til brug ved ansøgninger. Denne hjemmeside skal godkendes. Alle elever skal udarbejde med både danske og engelske versioner af deres skriftlige ansøgninger.

24 til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 13 lektioner Modul 16. portrætfoto Undervisningsmodulets formål: Formålet med denne opgave er, at eleven bliver styrket i at skabe en sammenhæng i en billedserie. Elevens læringsudbytte: Der blive lagt vægt på, at eleven har forstået at skabe et portræt At eleven behersker sine eksponeringer At eleven behersker sine metadata. Eleven kan fortælle en historie med billeder Valg af arbejdsformer: Læreroplæg som lægger op til praktisk individuel og øvelse og opgaver. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgave i portræt on location. Beskrivelse af en person ved hjælp af udtryk, beskæring, linse valg, dybdeskarphed,positur, tøj, regi og omgivelser m.m. Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner Modul 17. Film. Introduktion til film i teori og praksis. Undervisningsmodulets formål: At give eleverne grundlæggende introduktion til film på DSLR Kamera. At give eleverne en faglig begrebs introduktion. At give eleverne indblik i film teori og praksis.

25 Elevens læringsudbytte: At styrke elevernes færdigheder. At styrke deres faglige kompetencer. Valg af arbejdsformer: Oplæg som lægger op til introducering til film i teori og praksis. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 33 lektioner. Modul 18. Fotografisk historie / Engelsk (niveau E) Undervisningsmodulets formål: At arbejde med genrer gennem tiden. At arbejde med historiske virkemidler At researche på betydningsfulde personer og teknikker for fotografier At læse, skrive og fremstille fagrelvant materiale på engelsk Elevens læringsudbytte: At opnå kendskab til genre gennem tiden. At opnå kendskab til historiske virkemidler At opnå kendskab til betydningsfulde personer og teknikker for fotografier At kunne læse, skrive og fremstille fagrelevant materiale på engelsk niveau E eller højere. Valg af arbejdsformer: Research på net og i bøger samt skriftligt fremstilling og mundtlig præsentation af resultaterne. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Opgaverne er tilgængelige på KTS LMS system: It s learning. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på

26 Varighed 20 lektioner. 19. Praktikpladssøgning i udlandet / Engelsk (niveau E). Undervisningsmodulets formål: Modulet skal sikre, at eleverne er klædt bedst muligt på ift. til at søge praktikplads i udlandet. I forløbet lære eleverne at researche på arbejdspladser om kulturforskelle, regler og muligheder i udlandet. De lærer at skrive målrettede ansøgninger og CV er på engelsk, og de udarbejder en hjemmeside på engelsk, der kan anvendes i praktikpladssøgningen. Elevens læringsudbytte: Eleven lærer at skrive målrettede ansøgninger, udarbejde CV og gennemføre jobsamtaler på engelsk. Eleven opbygger en personlig hjemmeside, der kan anvendes i praktikpladssøgningen på engelsk. Eleven præsenteres for praktikstedernes krav i udlandet. Valg af arbejdsformer : Oplæg i klassen ved lærere, gæstelærere og studievejleder. Feedback og evaluering af skriftlige arbejder. Valg af opgaver inklusiv tegninger, instruktioner, links m.m. og forventet varighed: Research på potentielle praktikvirksomheder i udlandet. Udarbejdelse af skriftlige ansøgninger og CV er på engelsk. Tilretning af personlig hjemmeside til brug ved ansøgninger. Alle elever skal udarbejde engelske versioner af deres skriftlige ansøgninger. til motion og bevægelser med medregnet i det uddannelsesspecifikke fag. Der er fokus på Varighed 13 lektioner Modul 20. Gastronomisk fotografi. Introduktion til teoretisk og praktisk gastronomisk fotografi. Undervisningsmodulets formål: At give eleverne en forståelse for udvikling & strukturen i gastronomisk fotografi. At møde faget med indsigt og fordybelse, læring som er relevant for resten af forløbet. At give faglige og sociale forudsætninger, for at kunne begå sig tværfagligt. Elevens læringsudbytte: Praktiske og visuelle færdigheder med gastronomisk fotografering, og grundlæggende teknikker i billedbehandling og reflekterer visuelt i forhold til regi, komposition, skarphed, eksponering og

Medieproduktion Eksamensplan for Julius Thomsens Gade 5

Medieproduktion Eksamensplan for Julius Thomsens Gade 5 Medieproduktion Eksamensplan for Julius Thomsens Gade 5 EKSAMENSPLAN Punkter som eleverne skal informeres om ved uddannelsens start er: Antal prøver og tidspunkter for den enkelte eksamens afholdelse og

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN LOKAL UNDERVISNINGSPLAN DEL 1 DE FOR ALLE EUD GRUNDFORLØB 2 & HOVEDFORLØB på NEXT UDDANNELSE KØBENHAVN (NEXT) December 2017 15. AUGUST 2018 1 Indhold 1. Generelt for skolen... 3 1.1 Overordnet Pædagogisk

Læs mere

Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for uddannelsen til fotograf på NEXT

Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for uddannelsen til fotograf på NEXT Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for uddannelsen til fotograf på NEXT 2016-2017 1. Generelt for skolen 1.1 Overordnet Pædagogisk didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser på

Læs mere

Lokal undervisningsplan for GF2 EUD Business i erhvervsuddannelserne på NEXT

Lokal undervisningsplan for GF2 EUD Business i erhvervsuddannelserne på NEXT Lokal undervisningsplan for GF2 EUD Business i erhvervsuddannelserne på NEXT 1. Generelt for skolen Afsnit 1, der er generelt for skolen, er udformet således, at beskrivelserne gælder for både grund og

Læs mere

Københavns Tekniske Skole. Lokal undervisningsplan GF2 Støberitekniker

Københavns Tekniske Skole. Lokal undervisningsplan GF2 Støberitekniker Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Støberitekniker 16-11-2015 Indhold 1 Generelt for skolen... 3 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser på KTS...

Læs mere

Lokal undervisningsplan for grundforløb 2 i fotografuddannelsen på NEXT Uddannelse København

Lokal undervisningsplan for grundforløb 2 i fotografuddannelsen på NEXT Uddannelse København Lokal undervisningsplan for grundforløb 2 i fotografuddannelsen på NEXT Uddannelse København Del 1: 1.1 Overordnet Pædagogisk didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser på NEXT Det pædagogisk

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan Hovedforløb PRODUKTØR. Teknologi. Side 1 af 14

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan Hovedforløb PRODUKTØR. Teknologi. Side 1 af 14 Learnmark Tech Lokal undervisningsplan Hovedforløb PRODUKTØR Teknologi Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til fotograf

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til fotograf BEK nr 446 af 07/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377 Senere ændringer

Læs mere

Lokal undervisningsplan GF2 Metalsmed

Lokal undervisningsplan GF2 Metalsmed Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Metalsmed Industri og design 03-08-2015 1 Indhold 1 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 462 af 14/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.55T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for film- og tv-produktionsteknikeruddannelsen på KTS

Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for film- og tv-produktionsteknikeruddannelsen på KTS Lokal undervisningsplan for grundforløbets 2. del for film- og tv-produktionsteknikeruddannelsen på KTS 1. Generelt for skolen 1.1 Overordnet Pædagogisk didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Lokal undervisningsplan GF2 Laboratorietandtekniker

Lokal undervisningsplan GF2 Laboratorietandtekniker Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Laboratorietandtekniker Industri og design 03-08-2015 Indhold 1 Generelt for skolen... 3 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud

Læs mere

De nye grundforløb. Side 1. Side 2

De nye grundforløb. Side 1. Side 2 De nye grundforløb Side 1 Side 2 Undervisningens tilrettelæggelse Fokus på elevernes eksperimenterende og reflekterende praksis bl.a. for at understøtte elevens faglige nysgerrighed og motivation for læring

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Lokal undervisningsplan GF2 Teknisk designer

Lokal undervisningsplan GF2 Teknisk designer Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Teknisk designer Industri og design 03-08-2015 1 Indhold 1 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Eksamensreglement Learnmark Tech

Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne

Læs mere

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan 6 hovedforløb BROLÆGGER. Byggeri. Side 1 af 16

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan 6 hovedforløb BROLÆGGER. Byggeri. Side 1 af 16 Learnmark Tech Lokal undervisningsplan 6 hovedforløb BROLÆGGER Byggeri Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1.

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1. De nye grundforløb - Intention, indhold & struktur Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet Side 1 Side 2 Grundforløbets 1. del 20 uger Skal udvikle elevens almene og brede erhvervsfaglige

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Information til elever på Erhvervsuddannelser. Prøve og eksamen

Information til elever på Erhvervsuddannelser. Prøve og eksamen Information til elever på Erhvervsuddannelser Prøve og eksamen Dette hæfte er lavet for at afklare nogle af de spørgsmål, der naturligt melder sig før en prøve/eksamen. Der henvises til følgende gældende

Læs mere

Bekendtgørelse om film- og tv-produktionsuddannelsen

Bekendtgørelse om film- og tv-produktionsuddannelsen BEK nr 445 af 07/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 1. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377 Senere ændringer

Læs mere

Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD)

Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD) Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD) Hovedbekendtgørelse (EUD) nr. 1010 af 22.09.2014 og bekendtgørelse om prøver og eksamen nr. 41 af 16.01.14 og bekendtgørelse om karakterskala nr. 262 af 20.03.07

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 377 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven efterfølgende

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid Merkantile uddannelser: 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for Nov. 2017 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for Social- og Sundhedsassistenter

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for Social- og Sundhedsassistenter Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for Social- og Sundhedsassistenter Marts 2016 1 Indholdsfortegnelse BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN 3 BESTEMMELSER

Læs mere

Lokal undervisningsplan Værktøjsuddannelsen

Lokal undervisningsplan Værktøjsuddannelsen NEXT Uddannelse København Lokal undervisningsplan Værktøjsuddannelsen Industri og Design 07-04-2016 Indledning Den lokale undervisningsplan fastsættes af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Læs mere

Bekendtgørelse om film- og tv-produktionsuddannelsen

Bekendtgørelse om film- og tv-produktionsuddannelsen BEK nr 381 af 08/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.91T.541 Senere ændringer

Læs mere

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX Tillæg til LUP FOR Grundforløb 1 EUX Gældende for hold startet efter 1. august 2018 EUX Velfærd Grundforløbets 1. del Dette er et tillæg til de lokale undervisningsplaner. Her beskrives EUX Velfærd GF1

Læs mere

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan Hovedforløb SMED. Teknologi. Side 1 af 15

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan Hovedforløb SMED. Teknologi. Side 1 af 15 Learnmark Tech Lokal undervisningsplan Hovedforløb SMED Teknologi Side 1 af 15 Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1 EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015 Side 1 Dagens indhold Reformens overordnede mål Reformens pædagogiske intentioner Målgrupper adgangskrav og optagelse

Læs mere

Eksamensreglement Learnmark Tech

Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne

Læs mere

Lokal undervisningsplan for GF1 EUD Business i erhvervsuddannelserne på NEXT

Lokal undervisningsplan for GF1 EUD Business i erhvervsuddannelserne på NEXT Lokal undervisningsplan for GF1 EUD Business i erhvervsuddannelserne på NEXT 1. Generelt for skolen Afsnit 1, der er generelt for skolen, er udformet således, at beskrivelserne gælder for både grund og

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 439 af 29/04/2013 af lov om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelser ved Tradium. Formål: Indhold og beskrivelse: Dato: Eksamensreglementet er gældende fra den 1. august 2015.

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelser ved Tradium. Formål: Indhold og beskrivelse: Dato: Eksamensreglementet er gældende fra den 1. august 2015. Eksamensreglement for erhvervsuddannelser ved Tradium Dato: Eksamensreglementet er gældende fra den 1. august 2015. Formål: Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Tradium gennemføres

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser. April 2013.

Generelle prøvebestemmelser. April 2013. Generelt. Reglerne i de generelle prøvebestemmelser tager udgangspunkt i Ministeriet for Børn og Undervisnings bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser nr. 863 af

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015

Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015 Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Overgangsordning... 2 Undervisningen... 3 Undervisnings-

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3 4 PRØVERS

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere

Kontoruddannelse med specialer

Kontoruddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at

Læs mere

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan 3. hovedforløb BROLÆGGER. Byggeri. Side 1 af 18

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan 3. hovedforløb BROLÆGGER. Byggeri. Side 1 af 18 Learnmark Tech Lokal undervisningsplan 3. hovedforløb BROLÆGGER Byggeri Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Lokal undervisningsplan GF2 Industrioperatør

Lokal undervisningsplan GF2 Industrioperatør Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Industrioperatør Industri og design 03-08-2015 Indhold 1 Generelt for skolen... 3 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser Generelle prøvebestemmelser Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 1. august 2015 0 Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Prøver i områdefag... 2 Prøver i grundfag... 2 Afsluttende prøve...

Læs mere

Eksamensprojekt for dansk på grundforløb 1

Eksamensprojekt for dansk på grundforløb 1 Eksamensprojekt for dansk på grundforløb 1 Eksamensform Eksamen er mundtlig og varer 30 min incl. lodtrækning af eksamensopgave (dokumentation) og karaktervotering. Mindst 2 uger før du skal til eksamen,

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Dansk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Eventkoordinatoruddannelse med specialer

Eventkoordinatoruddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Eventkoordinatoruddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

1.1 Praktiske oplysninger

1.1 Praktiske oplysninger 1.1 Praktiske oplysninger EUC Nordvestsjælland er en kombinationsskole med gymnasiale, erhvervs- og efteruddannelser. Skolen har 5 adresser i Holbæk, Kalundborg og Avdebo. Hovedadressen er: Absalonsvej

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål...

Læs mere

LBE. Gå godt til eksamen håndbog for eud/eux elever

LBE. Gå godt til eksamen håndbog for eud/eux elever 01.06.2017 LBE Gå godt til eksamen håndbog for eud/eux elever 1 Baggrund I dette notat kan du læse, hvilke generelle regler der gælder, når du skal til eksamen på Roskilde Tekniske Skoles erhvervsuddannelser.

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 Grundfaget Naturfag afsluttes med en eksamen på 1. Hovedforløb. I følgende dokument beskrives, hvorledes Nordjyllands Landbrugsskole

Læs mere

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Fysik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Dokumentation... 3 Didaktiske principper... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 4 Bilag

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelserne på AMU-Vest

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelserne på AMU-Vest Eksamensreglement for erhvervsuddannelserne på AMU-Vest Eksamensreglementet er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser. BEK nr. 41 af 16/01/2014. Denne

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

Generel eksamensinformation

Generel eksamensinformation Generel eksamensinformation Indhold Generel information... 2 Eksamen - grundforløb 1, 2 og det studiekompetencegivende år (EUX)... 2 Prøve i grundfag (Case-eksamen)... 2 Grundforløbsprøven... 3 Prøver

Læs mere

Lokal undervisningsplan GF2 Guld- og sølvsmed

Lokal undervisningsplan GF2 Guld- og sølvsmed Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Guld- og sølvsmed Industri og design 03-08-2015 1 Indhold 1 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

Fagbilag Kommunikation og medier

Fagbilag Kommunikation og medier Fagbilag Kommunikation og medier 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder og fagområder indenfor kommunikation og medier. Der arbejdes med et eksemplarisk

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 298 af 24/03/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan. Social- og sundhedshjælper. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for. uddannelsen. Gældende fra Januar 2017

Bilag til lokal undervisningsplan. Social- og sundhedshjælper. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for. uddannelsen. Gældende fra Januar 2017 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for Social- og sundhedshjælper uddannelsen Gældende fra Januar 2017 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan GF2 PRODUKTØR. Teknologi. Side 1 af 19

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan GF2 PRODUKTØR. Teknologi. Side 1 af 19 Learnmark Tech Lokal undervisningsplan GF2 PRODUKTØR Teknologi Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

Uddannelsesordning for den individuelt tilrettelagte uddannelse til Boligfotograf

Uddannelsesordning for den individuelt tilrettelagte uddannelse til Boligfotograf Side 1 FOTOSERIE: JIRI THOMAS KJELDGAARD Uddannelsesordning for den individuelt tilrettelagte uddannelse til Boligfotograf Udarbejdelsesdato: 8. oktober 2018 Udarbejdet af Gunner Byskov, Media College

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERE

BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERE BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR FOR FØR LUP 1. JANUAR 2013 OPDATERET 26. AUG 2013 Bilag til lokal undervisningsplan 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Handelsuddannelsen med specialer Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på SOSU-hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan GF1 MAD. Fødevarer, jordbrug og oplevelser. Side 1 af 27

Learnmark Tech. Lokal undervisningsplan GF1 MAD. Fødevarer, jordbrug og oplevelser. Side 1 af 27 Learnmark Tech Lokal undervisningsplan GF1 MAD Fødevarer, jordbrug og oplevelser Side 1 af 27 Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen... 4 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud

Læs mere

Eksamensreglement EUD Jordbrugets UddannelsesCenter Århus

Eksamensreglement EUD Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Eksamensreglement EUD Jordbrugets UddannelsesCenter Århus August 2015 Formål: Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus gennemføres i overensstemmelse

Læs mere

Eksamensreglement for HHX og HTX Ringsted Marts 2011

Eksamensreglement for HHX og HTX Ringsted Marts 2011 Generelle regler for skriftlig eksamen 1. Eksaminanderne skal være på deres pladser i eksamenslokalet senest 15 minutter før prøvens begyndelse. 2. En eksaminand, der kommer for sent til skriftlig prøve,

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU Rev. februar 2018 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Sidst redigeret juni 2016 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Ikrafttræden...

Læs mere

Prøvebestemmelser Grundfagsprøver

Prøvebestemmelser Grundfagsprøver Prøvebestemmelser Grundfagsprøver Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Social- og sundhedsassistent Januar 2017 SOSU OJ 1 Prøvebestemmelser for prøve i grundfag, Social- og Sundhedsuddannelsen, Social-

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017

Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017 Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1638 af 15/12/2016 bekendtgørelse om den pædagogiske assistentuddannelse. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Fagbilag Service og transport

Fagbilag Service og transport Fagbilag Service og transport 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til service og transport, herunder søfart mv. Der arbejdes

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Serviceassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Serviceassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis som eleverne

Læs mere

2014/2015. HG Eksamensbestemmelser Eksamensreglement

2014/2015. HG Eksamensbestemmelser Eksamensreglement 2014/2015 HG Eksamensbestemmelser Eksamensreglement INDHOLDSFORTEGNELSE EKSAMENSBESTEMMELSER 3 Case-eksamen i grundfag 3 Eksamen i grundforløbsprojekt 5 Eksamen i valgfag 5 EKSAMENSREGLEMENT 6 Snyd i forbindelse

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Eventkoordinator Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag PAU

Ramme for prøve i områdefag PAU Ramme for prøve i områdefag PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af 20/07/2012 om uddannelserne

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Ramme for grundforløbsprøve GF2 PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 286 af 18/04/2018 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 448 af 07/05/2018

Læs mere

Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro

Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglementet er gældende for EUX elever på såvel grund- som hovedforløb. Gældende fra august 2015. Lovgrundlag: Bekendtgørelse nr. 1009 af

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og sundhedshjælper

Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og sundhedshjælper Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og sundhedshjælper De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent De bekendtgørelser der refereres til er: Lovbekendtgørelse nr 510 af 19/5/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr 1514 af 15/12/2010

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for social- og sundhedshjælpere Januar 2013 Ny uddannelsesordning Opdateret maj 2014

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for social- og sundhedshjælpere Januar 2013 Ny uddannelsesordning Opdateret maj 2014 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for social- og sundhedshjælpere Januar 2013 Ny uddannelsesordning Opdateret maj 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest

Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Center for Uddannelse og Erhverv Indholdsfortegnelse Generelt...2 Tilmelding til eksamen...2 Hvis du ikke ønsker at deltage

Læs mere