Han blev født i 1769 i Dølby Sogn som søn af Chresten Simonsen Bool (# 96) og Berthe Pedersdatter (# 97) der begge har været omtalt tidligere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Han blev født i 1769 i Dølby Sogn som søn af Chresten Simonsen Bool (# 96) og Berthe Pedersdatter (# 97) der begge har været omtalt tidligere."

Transkript

1 VINDE Han blev født i 1769 i Dølby Sogn som søn af Chresten Simonsen Bool (# 96) og Berthe Pedersdatter (# 97) der begge har været omtalt tidligere. De døbte ham Simon Christensen (# 48) den 5 Marts 1769 i den gamle Skt. Martini Kirke fra omkring Hans mor Berthe Pedersdatter dør allerede da han er 8 år gammel og hun bliver begravet fra den samme kirke i Dølby, onsdag den 18 Juni Hun blev 43 år og døde efter nogle ugers svaghed i barselsseng før hun blev introduceret efter hendes sidste barnefødsel. Simon bliver tjenestedreng hos Niels Bundgård i Hem Sogn. Mens han er her, bliver han konfirmeret 19 år gammel i foråret Det var ikke ualmindeligt at blive konfirmeret i den alder i ældre tider. Et par måneder efter, den bliver Stavnsbåndet ( ) ophævet, og Simon er 19 år gammel og fri til at forlade hjemegnen. Men først må han gøre sin tid hos Niels Bundgård færdig. Han vil meget gerne se noget andet end den egn hvor han er født og har arbejdet, og som han hidtil har været forbudt at forlade uden godsejerens godkendelse. Der går 3 år efter stavnsbåndets ophævelse, da han endelig en dag i forårstiden 1791 drager af fra sin tjenesteplads hos Niels Bundgård i Hem, til den nærliggende Vinde by nordvest for Skive, for at søge arbejde som tjenestekarl. Han går ad vejen der fører fra Hem, over hans fødeby Øster Dølby og sydpå mod Vinde og Skive, og kommer således ind i Vinde by nordfra. Den første gård han møder i byen ligger på højre side af denne vej og havde no. 7. (nu matrikel no. 22) Den er i fæste af Chresten Nielsen Kunst som på dette tidspunkt ikke har brug for en tjenestekarl, men sender ham videre til sin bror og han går derfor videre ad vejen der fører ind i landsbyen. Da han når frem til Bymændenes mødeplads går han til venstre ad det der hed "Gaden", og derefter til højre ad "Byvejen". Her ligger straks på venstre side, Søren Kunsts fæstegård no. 4. (senere matr. no. 18a) Her får han arbejde og husly som tjenestekarl hos fæstegårdsbonden Søren Nielsen Kunst i no. 4 Vinde by under Skivehus Gods. (Den hedder nu no. 18a) Søren Kunst er som nævnt en bror til Fæstegårdsbonden Chresten Nielsen Kunst i no. 7. En tredje bror var Jens Nielsen Kunst som vi har hørt om. Måske har han kendt Søren Kunst i forvejen, da vejen fra hans hjem i Øster Dølby til Skive jo fører forbi denne gård og han må have passeret den mange gange, og måske kendt Søren Kunst i forvejen. Det var ikke langt fra hans hjemegn. Men det var også tiden for udskiftningen, og ved denne fik Søren Kunst en helgård. Der var altså brug for en ekstra hånd, og Simon kom lige tilpas og i rette tid.

2 netop har hørt om. Han har et godt øje til hende. Hun er 18 år og han er 22. Han er stadig hos ham da han 2 år senere i 1793 og 24 år gammel møder på Session inde i Skive, under lægd rulle nr Han bliver målt til 64 tommer høj. (162,5 cm). Hans højde er over gennemsnittet for soldater på den tid. Men der er ingen krig i Danmark i 1793, så han kan fortsætte sit daglige arbejde hjemme på gården hos Søren Kunst og dennes niece Dorthe Johanne, som han har set lidt mere til på den sidste tid. Dorthe Johanne er blevet voksen nu, de bor under samme tag, går sammen hver dag. 3 år senere, Skærtorsdag d. 24 Marts 1796 bliver han trolovet med hende, Dorthe Johanne Jensdatter. Det var den gamle sognepræst i Skive Hr. Frederik Vilhelm Wind, der trolovede dem, og den 19. April samme år blev de gift. Han er nu 27 år og hun 22. Forlovere ved brylluppet var Christen Brøndum og Søren Hammel, begge af Vinde By. Christen Brøndum var en i øvrigt kendt og velhavende mand på de kanter, og en god ven af familien som vi har set tidligere. Så det har været et tæt lille samfund han der er kommet til i Vinde. Simon havde nu fået et hjem, arbejde og masser af ny familie i Vinde by og Sogn. Giftermålet bar omgående frugt og de fik allerede en søn året efter der blev døbt: Jens Simonsen. Dorthe Johanne blev kort efter gravid igen og fødte nu en datter der fik navnet: Dorte Marie Simonsdatter. Så det gik godt for den lille familie. De havde fået husrum hos Søren Kunst i Vinde by. Huset var ejet af Skivehus Gods og lå op til, og var en del af den fæstegård i landsbyen, som Dorthe Johannes onkel Søren Kunst havde i fæste. Simon arbejdede for Søren Kunst og på de fastsatte ugedage gjorde han sit hoveriarbejde på godset. Skivehus Gods var i 1791, efter Overrestsprokurator Peder Lunds død, og samtidig med at Simon var ankommet til Vinde, blevet solgt på auktion af enken for Rigsdaler til Justitsråd Chr. Lange til Eskær og Edelsgave på Sjælland, og det var en herre med fremskridt og forretningssans. Han ville nedrive den gamle forfaldne hovedbygning til godset der var fra ca. år 1400, og var et tidligere kongeligt slot, flytte den ud og bygge nyt. Det gik han i gang med kort efter købet, og han kaldte det ny sted for "Ny Skivehus". Derefter ville han sælge ud af de gamle fæstegårde og huse og få ryddet op overalt. Det var udskiftningens tid. Han ombyggede og "slagtede" derefter det gamle gods og dets tilliggende af gårde og huse. Udskiftningen af gårde og huse i Vinde fandt sted i slutningen af det 18 århundrede.

3 1787, og til at udføre dette arbejde udnævntes af retten 4 neutrale mænd. 3 selvejere fra Hem og en Ludvig Jensen fra Hindborg. I løbet af 4 dage gik de over samtlige byens marker, heder og enge og ansatte dem til takst. Selve udskiftningen fandt dog først sted i Der skulle jo på grundlag af taksationen først foretages nøjagtige opmålinger og udregninger og alle landinspektører var i disse år stærkt optaget. Byen blev på grund af dette stærkt forandret. Der blev lagt til og trukket fra. 2 gårde blev nedlagt, og de jordløse huse fik et stykke jord lagt til ude på det man kaldte "Bommelandet", så ejerne kunne holde en ko og et par får. Byen forandrede udseende og det var omkring denne tid (1791) Simon kom til Søren Kunst i Vinde. En dag i forsommeren 1799 blev Simon kaldt op på godset hvor Godsejer og Justitsråd Chr. Lange ville tale med ham. Han ville tilbyde unge Simon, der nu havde udført arbejde for ham nogle år og jo havde stiftet egen familie, et hus nede i Vinde by for 200 Rigsdaler. Jo tak, Simon havde godt både hørt og set at der var forandringer på vej. Men sådan lige at købe, det måtte han da tale med Dorthe Johanne om, og han bad om at måtte få nogle dages betænkningstid og give nærmere besked og derved blev det. Simon talte med Dorthe Johanne, Christian Brøndum og Søren Kunst, og de diskuterede Godsejerens tilbud frem og tilbage. De synes alle det var for meget for det gamle hus, for der var meget der skulle gøres inden det kunne bebos, og rådede ham til kun at byde Godsejeren 195 Rigsdaler. Pengene kunne han låne af Christen Christensen Ottesøn i Lund. Nogle dage senere bad Simon om foretræde for Justitsråden Chr. Lange. Der stod han så på Godskontoret i sine træsko, grå vadmels kjortel og krammede den brune filthat, mens han fremførte sit ærinde og de 195 Rigsdaler han ville byde. Nej, hør nu Simon, sagde Godsejeren, 195 Rigsdaler er sandelig for lidt, men du har været og er mig en god mand, så du skal få huset for 199 Rigsdaler, med termin hver 11 Juni og 11 December og jeg kan skrive skødet for dig. Jeg sælger ud af de gårde og huse dernede i Vinde by nu, og det er et godt tilbud jeg giver dig. Simon havde ikke mod på at sige Godsejeren imod, for hvad nu hvis han sagde ham imod, og i stedet blev bedt om at flytte bort og huset blev solgt til en anden som andre gårde og huse var blevet det under Godset i den sidste tid? Så han takkede Ja til ejendommen med et buk, det skulle nok gå. Han var i grunden glad for købet. For at han nu havde accepteret købet så Dorthe Johanne og han, børnene Jens og Dorthe Marie, nu fik deres eget. Det var sommer 1799 og alt var jo gået godt for ham siden han for 8 år siden var kommet vandrende hertil.

4 ! " bad fuldmægtigen om straks at gå i gang med at skrive skødet som lyder: Til Skive Byfoged: Jeg, Christian Lange til Edelsgave og Schivehus, Deres Kgl. Majestæts virkelige Justitsråd, gjør hermed vitterligt, at jeg har solgt og afhændet, ligesom jeg hermed sælger, skøder og aldeles afhænder fra mig og arvinger, til Simon Christensen i Vinde og arvinger, et mig i Vinde By, Skive Sogn, Viborg Amt tilhørende hus med tilliggende jordejendomme, stående for hartkorn /4 Købesum 199 Rigsdaler. Datum Ny Schivehus den 6 Juli 1799 C. Lange. Kgl. Justitsråd. Den 22 Juli 1799 blev det indført i Skøde og panteprotokollen hos Skive Byfoged. Det var så det. Simon og Dorthe Johanne var blevet husejere i Vinde By. Ejere af det, der senere ved matrikuleringen i 1844, skulle få matrikel no. 21 og i dag er nedlagt og blot hedder Anettevej. Ejendommen bestod dels af et hus i Vinde By, det senere matr. no. 21 b og et stykke jord ude på "Bommelandet" matrikel no. 21 a. Han lagde skødet ind i det gamle blå malede fyrretræsskab og låste skabsdøren. Huset lå lige nord for "gaden" der løber øst - vest gennem Vinde. Gaden endte ude ved heden og lergravene, hvor man hentede ler til byens mange lervægge og til gulv i stuer og tærskeloen. Her ved gaden lå også et par andre huse, men ellers var det stedet hvor byens kvæg samledes når byhyrden skulle drive det på græs, og hvor hver især måtte hente sine dyr når han kom hjem med dem igen. Her var også Bymændenes mødeplads, når oldermanden kaldte dem sammen med sit tudehorn. Så huset lå centralt i landsbyen, men de flyttede ikke ind i det endnu. Det blev en god sommer, de spændte tit for den 2 hjulet vogn om aftenen og kørte den mils vej ned til Resen Kirke eller skoven bag Krabbesholm Gods, hvor der var god strand og uforstyrret udsigt over Skive Fjord. Godserne havde jo ålestade retten, men lidt faldt der jo altid af til de omkringboende. Sild var der nok af i fjorden. Så kom høsten med travlhed både på gården hos Søren Kunst og Godset skulle jo også have deres høst i hus, og huset de havde købt skulle istandsættes og i Oktober var Dorthe Johanne gravid igen nu med nummer 3.

5 ###$%% & ' ' ( og betale termin for det var jo terminsdag, og Dorte Johanne havde haft veer hele morgenen. Men han nåede det hele, både at betale sin første fulde termin på huset og blive far for tredje gang. Det blev en dreng, og han skulle hedde Christen efter sin farfar og så naturligvis Simon-sen efter sin far. Det var jo Simons søn. Sådan var det skik og brug. Så drengen blev hjemmedøbt samme dag af Kapellanen ved Resen Kirke, Hr. Bøye. Resen Kirke der ligger nede ved fjorden hvor de plejede at køre ned på de gode sommeraftener. Drengens navn blev som nævnt: Christen Simonsen (# 24) Ham skal vi høre mere om, for også efter ham kommer vi. Sommeren gik, Jens var 4 år, Dorthe Marie var 2, og Christen var kun få måneder gammel. Det var blevet efterår og høst igen i året 1800, og travlheden var stor både hjemme og ude da ulykken indtræffer. Vores helt fra Øster Dølby og Vinde, Simon Christensen dør. Om det er en arbejdsulykke, der indtræffer under høstarbejdet eller sygdom ved jeg ikke, men flere undersøgelser vil måske vise det, og grunden til dødsfaldet kan måske en dag findes, selvom meget materiale er gået tabt med tiden. Den 12 Oktober år 1800, den 18 Søndag efter Trinitatis, kører de ham på den tohjulet trævogn trukket af den 12 år gamle hest ud til Resen Kirkegård. Der på kanten af Salling ned mod fjorden begraver Kapellan Bøye så, stående i sin sorte kjole og hvide pibekrave, mens efterårsblæsten fejer de visne blade over kirkegården, faderen til det barn han kun 3 1/2 måned forinden havde navngivet. Simon blev kun 31 år, og hans søn Christen oplevede således aldrig at kende sin far. Det er Søndag og alle folkene fra Vinde By og nogle få fra Godset er derude på Resen Kirkegård. Dorthe Johanne var 2 dage forinden fyldt 26 år og stod nu alene med huset og 3 børn på henh. 4 og 2 år, samt den lille ny Christen på 3 ½ måned. Det var en stor ulykke der havde ramt den lille familie. På den næstsidste dag i året 1800, den 30 December kom Justitsråden Christian Lange fuldmægtig Jens Werner Hiersing kørende til huset i Vinde by for at foretage en opgørelse til Skifteprotokollen. (protokollen er delvis ødelagt, idet halve sider er borte, men her gengives noget i brudstykker.)

6 )*+,-.//0)* *56 Anno 1800, tirsdagen d. 30 December mødte skifteforvalteren S.T. Herr Justitsråd Christian Lange til Edelsgave i Sjælland og Skivehuus, ved Eraminatus Jens Werner Hiersing af Hem, i Stervboet i Winde By, Skive Sogn efter afdøde Simon Christensen, som tjente Skivehuus gårdfæster Søren Kunst i bemeldte Vinde, hvor han ved døden samme sted afgik. Efter Skifterettens tilspørgsel anmeldte Søren Kunst arvingerne efter benævnte afdøde tjenestekarl Simon Christensen som: Enken Dorthe Johanne Jensdatter. Afdødes i ægteskab sammen avlede børn: En søn Jens Simonsen 4 år. En datter Dorthe Marie Simonsen 2 år En søn Christen Simonsen... Hvilke alle tilligemed Enken Dorthe Johanne Jensdatter opholder sig hos Søren Kunst i Vinde. Enkens laugværge Søren Kunst...ingen født værge for børnene efter loven... Hans Nielsen af Øxenvad by i Dølby...samt afdødes søster. Til vitterlighedsvidner var der kommet 2 mænd. Den ene var Sognefoged Chresten Christensen af Lund, af hvem han havde lånt pengene til huset, og en Herr Hammel af Vinde. Så gik man i gang med optællingen af hans efterladenskaber, og Søren Kunst fremviste for de forsamlede hvad der var. Der var en gammel fyrkiste med lås og nøgle. Nede i den lå en grå kjortel, samt en grå vest af groft stof i vævet uld. Så lå der en lædertrøje med messing knapper og en stribet brystdug med metalknapper. 1 par læderbukser, 2 par blå uldne strømper, 2 skjorter, 1 hue og 1 hat. Desforuden var der et par træsko, og 1 gammelt blåtmalet fyrskab med lås og nøgle, og i skabet lå skødet på huset. Det var alt. Så blev Dorthe Johanne spurgt om den afdøde ejede mere og svaret var Nej. Enken anmeldte nu at der skyldtes 199 Rigsdaler til Christen Christensen i Lund, samt de 10 Rigsdaler hun havde lånt til begravelsen, og da Hans Nielsen erklærede at dette var rigtigt, og der således intet var at arve sluttede skiftet. Skiftet sluttet, hvilket og herved skeer. Passeret og tilgaaet, bevidnes med hænders... Skiftestedet, Aar, og dag, som først... (videre tekst mangler) Paa S.T. Herr Christian Lange til Skivehuus Vegne, Jens Werner Hiersing.

7 /:med paaholden Pen:/ Som laugværge Søren Kunst. Det kom som et chok for Dorthe Johanne. Hun havde mistet sin far da hun var 10 år, sin moder da hun var 16 år, og nu sin elskede Simon da hun kun lige var 26 år. Nu var nu alene med Jens på 5 år. Dorthe Maria på 3 år og lille Chresten der kun var nogle få måneder gammel, og det nye hus som hun og Simon lige havde købt. De boede stadig hos onklen Søren Kunst, var aldrig rigtig flyttet ind i huset de havde købt, men havde kun nogle enkelte ting derovre, de ting som vi netop har hørt om, ingen alkover, sengesteder eller husgeråd endnu. 5 år senere, i 1806, solgte Justitsråd Chr. Lange det resterende gods for Rigsdaler. Året forinden, i 1805, havde Søren Kunst også købt sin gård, no. 4, af Justitsråden for 1650 Rigsdaler. Imedens dødsboet bliver gjort op vil hun ikke være alene med børnene. Hun bor derfor i denne tid stadig sammen med sine børn, hos sin gamle onkel Søren Kunst, hvor hun også boede før hun blev gift. Senere flytter hun for en kort tid ind i sit gamle barndomshjem, og her bor hun nu hos Chresten Espersen stadig med børnene ved folketællingen i 1801, hun vil ikke være hjemme i det tomme hus i Vinde by alene. Men som det kan ses af nærværende beskrivelse af forholdende dengang, var det meget almindeligt at gifte sig hurtigt igen, der måtte en mand til at drive jorden, og 2 år senere trolover hun sig igen, og det er indskrevet i Skive Kirkebog som følger: Torsdag d. 2. December 1802 mødte hos Præsten Leth i Skive, Ungkarl Christen Jensen fra Øxenvad (Dølby) forlangende indskrivelse til ægteskab med enkekonen Dorthe Jensdatter af Vinde. Forlovere: Søren Kunst og Jens Laursen. Men nej, Dorthe Johanne hun kunne ikke gifte sig igen. Hun fortrød fordi hun ikke kunne glemme sin Simon og børnenes far. Hun aflyste brylluppet og blev aldrig gift igen, hverken med Christen Jensen fra Øxenvad eller nogen anden. Hun levede resten af sit liv med børnene i det hus som hun og Simon havde købt ved skøde af af Justitsråd og Godsejer Chr. Lange til Edelsgave og Schivehuus. Med hjælp fra onklen Søren Kunst og plejefaderen Chresten Espersen til at pløje, så, og høste den smule jord hun havde klarede hun sig. Hun hjalp så til gengæld dem med husarbejdet.

8 B% #$BCD BC " overdrages huset til hendes ældste søn Jens Simonsen, 27 år. Hun bliver begravet i Skive Sogn den 25 Januar 1824, kun 49 år gammel. Skifteforretningen påbegyndtes den 6 Februar 1824 og sluttede den 3 Oktober Den 28 Nov fik Jens Simonsen læst adkomst til ejendommen ved Salling Herreders Ret. Måske er det på dette tidspunkt, at hendes yngste søn Chresten Simonsen som vi er efterkommere af, drager af sted til København. Han er nu blevet 25 år. Søren Nielsen Kunsts gård, hvor Simon og Dorthe Johanne boede med børnene, samt Dorthe Johannes barndomshjem blev flyttet udenfor byen i 1870`erne. Den første gård, hvor altså Simon boede og arbejdede, blev i 1938 kaldt: Fru Hindborgs gård. (En ny gård blev opført på Matr. No. 18a, den gamle lå lidt øst for denne.) Simon og Dorthe Johannes ældste søn Jens Simonsen, blev konfirmeret den 23. August 1813, da han var 17 år gammel, og blev efter moderens død byens smed sammen med en Jacob Roersen ude på "Bommelandet" sydøst for byen. Her havde de matrikel No. 19 i fællesskab og Jens ejede efter sin mor matr. No. 21a. samme sted. Ved folketællingen i 1840 bor Jens Simonsen stadig på ejendommen, han er nu 42 år og smed i Vinde by. Han er blevet gift og hans kone er Ane Marie Christensdatter som også er 42 år. Desuden bor der hans plejedatter på 9 år, Ane Pouline Christensdatter og en ugift indsidder og almisseslem på 60 år, Inger Madsdatter. I 1844 får ejendommen, der er på 1 skp. 2 fjerding 3/4 alb. det ny matrikel no. 21 af Vinde by og Sogn. Huset i landsbyen får senere matr. no. 21b og jorden ude på "Bommelandet" bliver til matr. no. 21a. Ved folketællingen i 1845, er Smeden Jens Simonsen død, og hans kone Ane Marie der nu er 49 år er blevet gift med en husmand Christen Pedersen, 30 år. Han var født i Lem, og var nu trådt i Jens sted i Vinde By. Plejedatteren Ane Pouline er nu 13 år og bor der stadig. Hermed er Simon og Dorthe Johannes ejendom i Vinde, som de købte af Kgl. Justitsråd Christian Lange til Ny Schivehus den 6 Juli 1799 og som senere gik i arv til sønnen Jens, kommet på fremmed hænder. I cirka 45 år var den i familiens eje men nu er den væk med Jens og dermed vores tilknytning til Vinde.

9 E #$BF! & Der er ikke mere for at ham at gøre i Vinde efter moderens død, og broderen Jens har nu overtaget af huset. Christen rejser til København for at søge arbejde som tusinder af andre fra landet på denne tid. KØBENHAVN 1825 Christen Simonsen fra Vinde på Sallingland ville ligesom sin far se andre steder. (se afsnittet om VINDE 1740) En dag i første halvdel af 1820'erne og efter moderens død, drager han af sted fra Vinde og de kendte forhold og tager retning mod Viborg og derfra videre til Århus hvorfra han sejler til København. Til København kommer der på dette tidspunkt en masse unge fra landet, uden penge og uden uddannelse, alle er de bønderkarle og piger. Intet kan de, og de fleste ender som arbejdsmænd eller tjenestepiger og boende i byens billigste kvarter, slummet omkring Adelgade, Rigensgade og Nyboder. Således også vor unge ven Christen Simonsen fra Vinde. Han er ikke vant til at folk ikke kender ham, der er mange andre der hedder Christen Simonsen i København, og det er lidt forvirrende alt sammen. Så han kalder sig derfor nu: CHRISTEN SIMONSEN VINDE (# 24) Så ved folk da hvem han er og hvorfra han kommer. I året 1829 finder vi ham som arbejdsmand, 29 år gammel på adressen Adelgade 210 i København. Ikke det bedste sted i byen, men sikkert et af de billigste. Området omkring Adelgade, Rigensgade og Nyboder var en smeltedigel af mennesker under dårlige kår. Alene i Nyboder boede der på det tidspunkt ca mennesker. Slum, gamle korridorejendomme, forfald og menneskelig armod overalt. Her i kvarteret møder han en dag en pige hjemmefra, nemlig den eet år ældre: Maren Chrestensdatter Jebjerg (# 25) fra hans hjemegn i Salling, der på det tidspunkt også var kommet til byen og boede i Prinsensgade 367. Han kender hende, for hendes morfar er Jens Smed i Nestild der ikke ligger langt fra hans hjemby Vinde. Gensynsglæden er stor, meget stor, og han gifter sig med hende i Trinitatis Kirke d. 24 April Forlovere ved deres bryllup i København var: Skomagermester Jørgen Rasmussen og Niels Christensen.

10 G D! D ved vielsen var gravid og 2 måneder henne for den 21 November samme år føder hun en søn. Der var kommet en ny navnelov gældende fra d. 30 Oktober samme år, altså trådt i kraft kun 3 uger før fødslen, og den påbød folk at beholde det efternavn de nu havde eller danne et nyt af faderens navn eller et navn fra det sted de kom. Arbejdsmanden Christen Simonsen fra Vinde valgte på egen hånd hele navnet til sønnen og Maren bifaldt: Det blev Simon, efter den far han desværre aldrig havde kendt og som var død kort efter hans egen fødsel 29 år før. Det blev Christian, efter hans farfar, foruden han nu benytter sit eget efternavn Simonsen og påhæfter så Vinde fra landsbyen derhjemme i Salling. Han fik således det hele med. Drengen bliver døbt i Trinitatis Kirke d 17 Januar 1830 og får derfor navnet: SIMON CHRISTIAN SIMONSEN VINDE (#12) Den fødes nu desuden en datter, Anne Johanne Pouline Simonsen, og den endnu en datter der bliver døbt 4 Juli samme år og får navnet Ane Marie Simonsen. Den første opkaldes Johanne efter hans moder og den anden Ane efter hendes moder. Men så sker der desværre det at Christens kone og de 3 børns mor, Maren Chrestensdatter fra Jebjerg, dør knap 2 år efter det sidste barns fødsel. Hun dør den og bliver begravet den 26 April 1835 på Assistents Kirkegård, fra adressen Brolæggergade 74 i København, og der går brev med postvognen til deres familier i Vinde og Jebjerg med den triste meddelelse og med anmodning om hjælp. Christen Simonsen, der nu er 36 år og arbejdsmand boende i Nørregade 30, kan nemlig ikke magte de 3 små børn alene. Han sender derfor Anne Johanne på 5 år hjem til sin barnløse bror Jens og hans kone i Vinde på Salling. Ane Marie på knap 2 år bliver sendt hjem til Marens bror, Gårdejeren Søren Christensen i Jebjerg ligeledes på Salling. Årene går, og den bliver datteren Anne Johanne Simonsen konfirmeret i Skive Kirke. Hun bor nu hos noget familie, nemlig Smeden Chr. P. Leed i Vinde, efter at onklen og Smeden Jens Simonsen i Vinde også er død. Søsteren, Ane Marie Simonsen bliver konfirmeret den i Lyby Kirke, og hun er stadig boende hos sin Plejefader Søren Christensen i Jebjerg.

11 E #H&C&#$CI! G E den 5 September samme år videre til København, og her taber vi sporet af denne kun 14 årige pige. I kundskab havde hun karakteren: Meget god og i opførsel UG. Han selv, Christian Simonsen Vinde, gifter sig igen et par år efter Marens død, den 28 April 1837 i Trinitatis Kirke. (Det var 8 år og 4 dage efter hans første bryllup samme sted og hvor hans 3 børn er blevet døbt). Han gifter sig nu med den 31 år gamle Dorothea Marie Hansdatter Rødding fra Fjellerup i Randers Amt, der bor i Borgergade år senere, ved folketællingen i 1845 bor han nu som 45 årig stadig med sin anden kone, den nu 40-årige Dorothea Marie i Ny Adelgade 320 i Kjælderen i København. Det er tæt ved Kgs. Nytorv og ikke langt fra hans første adresse i Adelgade 210. Sønnen, Simon Christian Simonsen Vinde, var nu blevet konfirmeret og var 16 år gammel kommet i lære som Typograf og træsnit trykker. Han bor ikke på længere på denne adresse hos faderen og hans kone Dorothea Marie i 1845, men formentlig hos sin læremester. Christen Simonsen må selv være død inden sønnes bryllup, for han deltager ikke som skik er som forlover ved brylluppet. Datoen for hans død er ukendt. Datteren Anne Pouline, der efter moderens tidlige død i København blev sendt hjem til hans gamle barndomshjem, til hans bror og hendes Onkel Jens og dennes kone Ane i landsbyen Vinde, bor her fra sit femte og indtil sit 14 år. Ind imellem er hun vel også på besøg ude hos morfar og mormor i Jebjerg hos Chresten Jepsen og Ane Jensdatter, og hvor morbror Søren og dennes kone nu har overtaget gården, og hvor morbroderen jo er plejefader for hendes lillesøster Ane Marie og hvor der er masser af fætre og kusiner at lege med. Der er kun ca. 20 kilometer mellem de 2 steder. Vi kan benytte lejligheden til at gøre denne side af sagen i Jebjerg færdig, nu hvor Ane Marie Simonsen Vinde, alias Ane Marie Christensdatter, er kommet til Salling efter moderens død i København for hvem var hendes mor? Denne: MAREN CHRESTENSDATTER JEBJERG

12 JK)LMNOPQRRS Enkemanden, den 34 årige Jens Pedersen fra Otting (# 102) og den jævnaldrene pige Anna Espersdatter (# 103) fra Nestild, blev gift i foråret De var blevet trolovet den 30 April 1766, og forloverne var Christen Mortensen i Trustrup, og pigens far var Esper Møller i Nestild. 3 uger senere, den 20 Maj, mens lærkerne sang udenfor vinduerne i den ganske anselige Oddense Kirke blev de viet. Kirken ligger ca. 11 km. NNV for Skive og har et tårn mod vest fra den sene middelalder og våbenhuset mod nord. Syddøren med dens 2 søjler er bevaret fra romansk tid, og herigennem er Jens og hans tilkommende kone Anne Espersdatter gået denne forårsdag i Der var brug for en smed i Annes hjemby Nestild, så Jens flytter nu til Anne og bliver byens smed. Han kalder sig fra nu af: Jens Pedersen Smed, boende i Nestild. 4 år senere, i det andet kvartal af året 1770 og med smedjen godt i gang får de en datter. Hun blev døbt Ane Jensdatter (# 51) i Otting Kirke, og Boel Jepsdatter bar barnet. Faddere var: Peder Espersen i Nestild (som sikkert er barnets morbror), barnets farbroder i Dølby, Mads Refgård, samt Anders Olufsens hustru og Moust Jepsens datter. Men læg mærke til denne Boel Jepsdatter der bærer barnet. Hun er datter af vor gamle ven Jep Christensen (# 100) og altså 17 år gammel, da hun holder dette barn i kirken. Dåbsbarnet Ane Jensdatter (# 51) bliver 26 år senere hendes svigerinde. Det vil sige at lille Anes forældre, Smeden Jens i Nestild og hans kone Anna, har været gode venner af familien Jep Christensen i Jebjerg, idet de beder deres 17 årige datter Boel holde barnet denne dag i kirken. Ane bliver konfirmeret da hun er 15 år gammel, den 1 søndag efter Påske 1785 i Oddense Kirke, den samme kirke som forældrene var blevet viet i. 2 år senere, i Januar 1787 da der var folketælling, boede den nu 17 årige Ane ikke længere hjemme. Hun var kommet ud og tjene andetsteds efter konfirmationen selvom der var travlt hjemme hos Jens Smed. Han havde sin gode smedeforretning, hans kone passede hus og gik tilhånde for de havde desuden 3 kvinder boende hos dem i huset. Der var en indsidder der hed Anne Sørensdatter på 60 år, hun var enke og levede af at spinde. Så var der den 40 årige ugifte væverske, Kirsten Espersdatter

13 G TB G U som det hed. Hele huset var indrettet til spinde og vævestue. Der blev fremstillet mange ting af uld som blev solgt til de omkringboende, og Anna Espersdatter gik ofte de 5 km ind til Skive marked og afhændede tingene. Der blev spundet, vævet og rokken gik til sent ud på aftenen. Fra smedjen lød Jens hammerslag dagen lang, heste og vogne kom og kørte. Der blev lidt og lægge til side. Deres datter Ane havde aldrig været gift, da hun den 1 Februar 1796, 26 år gammel, bliver gift med den unge enkemand fra Jebjerg Christen Jepsen (# 50), som er omtalt tidligere. Brylluppet finder sted i Jebjerg Kirke. Forlovere ved brylluppet var Melchior Hansen af Otting og Jeppe Jensen af Jebjerg. Man havde dårlig tid til at rejse til dette bryllup for datteren i Jebjerg den 1 Februar. Det var midt om vinteren og nu der skulle produceres varmt tøj af al den gode uld, der lå overalt i huset og var blevet forarbejdet siden efteråret. Jens Smed lukkede ned for ilden i essen og de kørte de godt 12 kilometer op til Jebjerg for datterens bryllup denne 1 Februar Det var en kold tur, at sidde så længe stille til vogns. Blæsten stod ind fra Øst da de kørte nordpå, midt på højderyggen af Salling hvor blæsten var værst. Den kunne gå selv igennem den tykkeste vadmelskjortel og uldtrøje. Men det var deres gamle ven Jep Christensens søn Chresten i Jebjerg der skulle giftes med deres egen datter Ane, og de måtte derop. De 2 familier havde kendt hinanden gennem mange år, det kunne ikke være anderledes. Jens syntes at hans kommende svigersøn Chresten var en kvik fyr og drev gården dygtigt. Og så gik det ellers løs med børnefødsler i Jebjerg. Anna fik nok at gøre med at væve til sine børnebørn i Jebjerg. Rokken og væven gik næsten i døgndrift i Nestild, og den gamle enke Anne Sørensdatter havde svært ved at følge med ved spinderiet og levere garnet til Kirsten ved væven. Allerede omkring juletid samme år 1796, fik Ane en søn Jens, der sørgeligt nok døde kun 3 mdr. gammel, men så kom i 1798 Jeppe, 1799 Maren (# 25), 1800 Ane, 1803 Peder, 1804 Søren, 1805 Birthe, 1807 Karen, 1809 Hans, 1810 Kirsten, og til sidst i 1814, Bodil. Det er den første i rækken af døtre, Maren, som vi skal hæfte os ved. Med 11 levende fødte børn på den tid kan man vist godt sige at Ane Jensdatter (# 51) satte livet på spil 11 gange.

14 VKWVKXYPZ[\S Folketællingen 1845 i Jebjerg, ser således ud: Søren Chrestensen, 41 år. Gårdmand. Han er Marens lillebror og er dermed Ane Maries onkel og han har nu overtaget driften og gården og han er gift med: Mette Marie Andersdatter 30 år, Husmoder. Født i Gammelstrup. Deres børn er: Birthe Marie Sørensdatter 8 år, Chresten 7 år, Anders 5 år, Jens 3 år, Peder 2 år, Ane på 1 år. Desuden bor der også på gården: Ane Marie Christensdatter 12 år. Født i København. Plejedatter. Chresten Jepsen (# 50) 82 år Aftægtsmand Ane Jensdatter (# 51) 75 år Født i Otting. Else Chrestensdatter 55 år (Ane Maries moster) Else Chrestensdatter bor altså stadig på gården hos sin nu 82 årige far Chresten og stedmoderen Ane Jensdatter, med sin halvbror Søren og dennes store familie og hun arbejder der fortsat som tjenestepige. Så det har været en god bedrift der har kunnet forsørge den store familie på 12 personer fordelt på 3 generationer under samme tag. Herovre på Salling, var det med den nye navnelov ikke rigtig var trængt igennem og helt ud til landsbyerne endnu da Ane Marie ankom ca. 11 år tidligere. Her kaldte hendes Onkel Søren hende for Ane Marie Christensdatter, for hendes far som jo også var hans svoger, han hed jo Christen og sådan plejede man da at gøre. Men her har Ane Marie haft langt bedre forhold end hos faderen Christen Simonsen der var arbejds - og enkemand ovre i slummen i det indre og mørke København. Her har hun haft bedsteforældre, sine onkler, fastre, fætre og kusiner og gode forhold i de dejlige landlige omgivelser og sin storesøster Anne Johanne ikke langt borte i Vinde. Hendes mormor, Ane Jensdatter (# 51), døde 76 år gammel året efter folketællingen, på den tredje juledag i 1846 og bliver begravet den 6 Januar Hendes morfar, Aftægtsmanden Chresten Jepsen dør 8 måneder senere den 26 August Han blev således 84 år gammel og bliver begravet den 3 Sept.

15 & " & #$CI #B Hans søn, Søren Chrestensen driver denne gård videre de næste 12 år efter faderens død og mageskifter den så, den 21 Februar 1859, og får i stedet matrikel nr. 10b i Jebjerg - kaldet "Ørbjerggård". (den ligger nu som før på Roslevvej 39 i Jebjerg) Med ham bag ploven de næste 17 år går den derefter over til hans yngste søn, Peder Sørensen i Den bliver der lyst en aftægtskontrakt fra Peder Sørensen til hans forældre Søren Chrestensen og Mette Marie Andersdatter samt til hans faster Else Chrestensdatter. Der tillægges og frastykkes ind i mellem et enkelt lod eller 2 i forbindelse med jernbanens anlæggelse, som jeg ikke skal komme ind på her da gården og den del af familien nu glider ud af vores beretning, men det er medtaget her for fuldstændighedens skyld. Der knytter sig et par små anekdoter til "Ørbjerggård" i deres ejertid som jeg skal benytte lejligheden til videregive her. De er blevet videregivet til mig ved besøg på gården af en senere ejer af Ørbjerggård, Arne Pedersen i Jebjerg, og lyder som følger: Efter krigen i 1864 samlede tyskerne de bedste heste sammen på Salling og disse heste blev transporteret til Tyskland. Peder Sørensen blev opmærksom på tyskernes ankomst i området og samlede imidlertid kort forinden deres ankomst til gården 14 heste sammen fra de omliggende gårde og skjulte dem i en lavning 200 meter vest for gården som er usynlig fra landevejen. Da tyskerne nu kom ridende ad landevejen og ind på "Ørbjerggård" for at ransage denne, stod den 21 årige Peder Sørensen nede i denne lavning med 14 gode heste i skjul som således undgik at blive konfiskeret af sejrherrerne. Lavningen kan stadig ses. En anden historie er fra 1891, altså stadig i familiens ejertid, og den blev gengivet i Skive Folkeblad i Jeg skriver den ordret af på samme pudsige måde som jeg har fået den overleveret skriftligt fra denne senere ejer af gården Arne Pedersen. Stuehuset brændte i Brandårsagen var ret usædvanlig. Katten havde for vane at ligge i asken ved komfuret, og en dag så aftægtskonen (det må være Mette Marie Andersdatter nu 76 år) at der gik ild i kattens hale. Katten blev bange og løb op ad trappen til loftet hvor der opbevaredes lyng til brug ved optænding. Kort efter brændte huset og katten. Den gamle kone reddede sig med besvær ud i det frie.

16 " FD! & "D D " #%% & " "Ørbjerggård" var i familiens ejertid en 3 længet gård, med et stuehus på cirka 150 kvm. En lade på cirka 400 kvm og det man kaldte Vesterhus på ca. 150 kvm. Der er i 1912 blevet bygget endnu en længe til som kostald. En svinestald blev tilbygget i 1951 og et maskinhus i De oprindelige 2 gamle længer blev delvis nybygget og forandret i I familiens ejertid var gården på 36 tdr. land, og den sidste hede blev opdyrket i Peder Sørensen solgte "Ørbjerggård" til en Knud Pedersen i 1903, hvis søn Arne Pedersen overtog gården den 1 Okt og er den der har videregivet de 2 anekdoter og øvrige oplysninger om Ørbjerggård. Peder Sørensen købte matr. nr. 18 d Jebjerg 1905 og sælger den , og dermed er Jebjerg folkene ude af billedet. Tilbage i København har vi nu således alene Maren Chrestensdatter fra Jebjerg og Christen Simonsen fra Vinde s søn, ham der kom til at hedde: Simon Christian Simonsen Vinde. (# 12) Men vi nu lade Simon Christian hvile her lidt. Han blev min oldefar og slutresultatet af de 2 grene af vor familie der kom fra Salling og som der har været berettet om indtil nu. Jeg håber læseren kan finde ud af det. Det er ikke nemt at samle så mange mennesker sammen til ét hele. Vi må derfor nu gå tilbage i tiden igen, for at finde oprindelsen til hans kommende hustru der bliver: Sophie Frederikke Rasmussen (# 13). Den del af historien bliver til afsnittet om Fyn og Nyboder og derfra henter vi senere hende ind på scenen.

17 ]^J HAUGE Inde i bunden af Odense Fjord, i Lumby Sogn, ligger landsbyerne Hauge og Stige. De lå dengang direkte til stranden, men på grund af den lave vanddybde her i bunden af fjorden var sejladsen hertil nu besværlig. Bådene var større og stak dybere end tidligere tiders både. En tid var åen søvej og landsbyen Biskorup var landingsplads indtil omkring Derefter blev handelen på Odense i væsentlig grad drevet over Kerteminde og Munkebo ved Kertinge Fjord. Samtidig benyttede skibene Odense Fjord op til Skibhusene, (Hauge og Stige) i Odenses nordlige udkant hvorfra varerne kørtes til Odense. Disse besejlingsforhold var dog meget utilfredsstillende og helt tilbage fra 1717 havde man arbejdet med planen om gravning af en kanal fra Odense og ud til fjorden. Den blev udført i årene for en samlet udgift af Rigsdaler. Kanalen blev 8.2 km. lang, 2,75 meter dyb og gik ude fra landsbyen Stige og ind til Odense. Herude i landsbyerne Stige og Hauge boede søfolk og havde altid gjort det. Børnene af disse søfolk plaskede hjemmevant til søs på fjorden allerede fra en tidlig alder, og man lærte at sejle. Skibe fra mange steder kom og gik på fjorden, som de havde gjort så længe nogen kunne huske, det var et søfartsmiljø. Den 4 Søndag i advent, 19 December 1756, var der barnedåb i kirken helliget Skt. Katharina, i Lumby Sogn. Den var oprindelig en romansk kampestensbygning af hvilken nu kun koret står tilbage, men klokken der ringede til gudstjeneste denne søndag inden jul i året 1756 var støbt så tidligt som i Provsten Andreas Barfod, holdt drengen over den gamle døbefont der var af træ. Drengens forældre, Sømand Bendt Olesen (# 212) og hans hustru Margrete Jørgensdatter (# 213) havde valgt at barnet skulle hedde: Oluf Bendtsen (# 106) Oluf efter sin farfar, som skiftevis anvendte fornavnet Ole eller Oluf hvilket var meget almindeligt på denne tid og som drengen også selv senere skulle gøre det, og Bendtsen efter sin far Bendt, det var jo Bendts søn. Efter Gudstjenesten gik man hjem for at fejre begivenheden, der var kun 5 dage til jul. Skibe var der ikke mange af på fjorden nu på denne årstid. Sejladsen var indstillet, og de fleste skibe lagt op for vinteren.

18 ! &_ et kunne Bendt Olesen igen komme til søs og måske få en langfartshyre, men indtil da måtte han blive i land, holde barnedåb, jul og nytår. Vente på forår og klargørings tid når skibene atter blev rigget til. STIGE Den 5 Søndag efter Trinitatis, hvilken var den 6 Juli 1760, var der igen barnedåb i den samme kirke i Lumby Sogn. Provsten Andreas Barfod, holdt denne gang en nyfødt pige fra landsbyen Stige over døbefonten. Forældrene var, Skibsmand Marcus Christiansen (# 214) og hans hustru Margrethe Hansdatter (# 215). Til datteren havde de valgt navnet: Anna Maria Marcusdatter (# 107) - også hendes far Marcus var sømand. Det var nær ved at være den sidste dåb provsten forrettede. Året efter døde han, og man satte en ligsten over ham og hans hustru Karen Christensdatter Morland der allerede var død i 1752 under tårnbuen i kirken. Men disse 2 børn voksede op i dette søfartsmiljø og blandt søfolk, og der var kun een ting drengen Ole Bendtsen ville, og det var at komme til søs ligesom sin og Anna Marias far. Oluf og Anna Maria kendte hinanden lige fra de var børn. Landsbyerne Stige og Hauge ligger ikke langt fra hinanden og da de blev voksne giftede de sig. Oluf var kommet hjem fra langfart og havde nu lagt op for vinteren som man gjorde på den tid, og hans far havde gjort før ham, hvis de da ikke var væk på længere rejser under sydligere himmelstrøg. Den 1 December 1786 blev de viet i den hjemlige kirke hvori de også begge var døbt. Det blev et stort bryllup, der var mange gæster fra begge landsbyer, de fleste var søfolk fra Hauge og Stige, der var kommet hjem og gensynsglæden var stor. Mange havde ikke set hinanden i nogen år, mens de havde været borte til fjerne steder. Handlen på Kina og Østen var godt i gang og det var skibe der skulle bruge mange søfolk og hyren var god. Oluf, der havde sejlet fra barnsben, var blevet Styrmand, og han var kun 30 år da han nu med denne stilling og en god indtægt, kunne gifte sig med Anna Maria. Den 25 Maj 1788 døber de deres første barn i den gamle Lumby Sognekirke. Hun får navnet: Anne Margrethe Olufsdatter (# 53). Oluf sejlede nu som styrmand i flere år, men med flere børn der var kommet til efter Anne Margrethes fødsel, og de mange krige mellem England, Frankrig og

19 GE! & " " & Omtrent 7000 danske og norske søfolk var i engelsk fangenskab under krigen mod England. Fangerne blev stuvet sammen på udrangerede krigsskibe under de mest frygtelige forhold. De flytter fra Hauge ved Odense Fjord ned til Strandhuse, 12 kilometer vest for Svendborg, i Ulbølle Sogn på Sydfyn. Hernede ved Svendborg Sund og i det Sydfynske øhav er sejlskibstrafikken stor. Den engelske flåde ligger i 1808 ved Nyborg, og Napoleon har forinden sendt franske og spanske tropper til Danmark. De spanske tropper ligger i Svendborg og på Langeland. Pigerne falder på stribe for de flotte franske og spanske soldater. Anne Margrethe er 20 år gammel og bor i Svendborg. Hendes far, Styrmanden Oluf Bendtsen, havde aflagt prøve for myndighederne ved søindrulleringen, og med hans erfaring som sømand var han blevet udnævnt til Kongelig Lods. Dette er han til sin død den 15 Juni 1820, 64 år gammel. Datteren Anne Margrethe var efter sin konfirmation kommet i huset som tjenestepige i Svendborg. Hun kom meget nede på Svendborg Havn hvorfra faderen jo nu sejlede ud, og i Svendborg by lå nu også de flotte sydlandske soldater kommet over land fra Jylland og med dem måske Anne Margrethe. Anne Margrethe bliver gravid og føder hjemme hos forældrene i Strandhuse en søn, den 8 April Hun er 23 år men ugift, da hun møder op hos Præsten i Ulbølle Sogn for at få drengen døbt, her opgiver hun faderen som: Skræddersvend Rasmus Hansen fra Svendborg. Præsten ser op på hende og spørger om denne barnefader "Rasmus Hansen" er tilstede, hvilket hun med nedslået blik må tilstå at han ikke er. Præsten trækker på skulderen og indfører så i kirkebogen: Udlagt som barnefader, Skræddersvend Rasmus Hansen. Der var bare ikke nogen Skræddersvend Rasmus Hansen i Svendborg. Ja, der var slet ikke nogen på hele Fyn der var Skræddersvend og hed Rasmus Hansen. Hun løj simpelthen overfor Præsten for at klare den kedelige situation, (kilde: Landsarkivet for Fyn) så enten har hun ikke vidst hvem der var faderen, måske en sømand eller en sydlandsk soldat, eller hun har blot forsøgt at skjule den rette? Men drengen blev døbt i kirken oppe på bakken i Ulbølle og i dens døbefont af granit med de 4 menneskehoveder og 2 løvekroppe med fælles hoved der fik barnet navnet: Hans Rasmussen (# 26) og han boede ude hos mormor og morfar, Lodsen i Strandhuse, og lige ned til Svendborg Sund. Huset lå overfor Gjæstgiveriet i Fjællebroen og er nu kun en tomt.

20 ' E `` "" & " C #$#F D kommet frem på dette tidspunkt, dette med at lade børnene vaccinere for kopper. 14 år gammel kom Hans i lære hos Murermester Niels Andersen inde Svendborg. Den 10 April 1825, det var mens han boede hos sin læremester, blev han konfirmeret i Skt. Nicolai Kirke i Gerritsgade i Svendborg. Den smukkeste og interessanteste af byens kirker. Den ældste del af kirken, det vestlige fag af koret samt skibet, er fra omkring år Hans mor ved vi herefter ikke meget om. Hun optræder som dåbsvidne ved en af sine brødres børns dåb i Ulbølle Sogn en dag i 1818 og da bor hun i Svendborg. Hun bliver endelig viet, året efter sønnen Hans konfirmation og da er hun blevet 38 år gammel, til en tjenestekarl Hans Pedersen på 32 år. De var begge, bruden og brudgommen, ankommet til Nyborg fra landsbyen Urup i Rynkeby Sogn på Fyn i begyndelsen af 1826 og bliver gift i Nyborg den 25 Juni Inden der er gået et år efter vielsen forlader de igen Nyborg. De opgiver ved afrejsen blot at skulle rejse til Svendborg Amt, men angiver ikke nogen by, og ses ikke at være kommet til Svendborg Amt som angivet. Hvor de er rejst hen, samt hvor og hvornår hun er død vides ikke på nuværende tidspunkt. Men nede ved Svendborg, i Lodshuset i Strandhuse, bor hendes mor enken Anna Maria Marcusdatter stadig. Hun tager sig af Hans der nu er i lære og de andre børnebørn og hun skal opleve mange ting endnu. Hun oplever blandt andet da hendes barnebarn Hans som ung mand sejler til København og at han bliver gift og får børn. Hun dør i sit gamle hjem i Strandhuse den 18 Marts Hun blev 90 år gammel og overlevede således sin mand, Styrmand og Kgl. Lods Oluf Bendtsen, med 30 år. Hendes barnebarn Hans Rasmussen, bliver udlært som håndværker i Svendborg, og en dag drager også han af sted. Han vil til København som andre unge og hvor tager han hen.? Han kom fra en søfartsby, hans bedsteforældre var søfolk, måske også hans ukendte far? Han havde set skibe sejle hele sit liv og nu sejler han selv af sted fra Svendborg til København for at søge arbejde. Han rejser ad søvejen til København, og går direkte til Flådens leje på Holmen. Her får han arbejde som maler og bopæl i flådens boliger i Kokkegade i den gamle og nu nedrevne del af Nyboder. Han er 23 år gammel. Han kan tegne, male og digte romantiske vers, hvoraf vi har eet bevaret. Året er 1834 og Hans Rasmussen fra Svendborg er kommet til Hovedstaden København.

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

No. 79. : Anne Christensdatter.

No. 79. : Anne Christensdatter. No. 79 Anne Christensdatter Anne Christensdatter Forældre Børn : nr. 158 Christen Mortensen og nr. 159 Anna Christensdatter : Mette Kirstine Christensen (39), Ane Cathrine Christensen, Maren Christensen

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen.

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen. 15. februar 2014 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter & Peter Mortensen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter

Læs mere

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen Laurs (Lauritz) Christensen Laurs Christensen var far til 9 børn 7 drenge og 2 piger - hvor kun een af dem blev voksen, og det var særdeles heldigt for vores slægt, at det var hans uægte barn, Niels Christian

Læs mere

No. 52 Niels Hansen Knudsen

No. 52 Niels Hansen Knudsen Niels Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 104 Hans Nielsen og nr. 105 Karen Nielsen, født Andersdatter Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen, nr. 26 Søren Dahl

Læs mere

Anne Hansdatter: Født 16/ i Kirkerup sogn, Sorø amt. Død 2. maj 1910 i Aarslev sogn, Svendborg amt.

Anne Hansdatter: Født 16/ i Kirkerup sogn, Sorø amt. Død 2. maj 1910 i Aarslev sogn, Svendborg amt. Ane Hansdatter og Hans Christensen Anne Hansdatter: Født 16/4 1834 i Kirkerup sogn, Sorø amt. Død 2. maj 1910 i Aarslev sogn, Svendborg amt. Hans Christensen: Født i Boeslunde 9. januar 1836. Død 8. juli

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Udført af Karsten Thorborg, 2009 http://kt.mono.net Introduktion 1 Anders Liisberg var resultat af et møde i Randers mellem dyrlægen Niels Peter

Læs mere

Odense Bispestols gods, skifter 1731-1835

Odense Bispestols gods, skifter 1731-1835 1 Odense Bispestols gods, skifter 1731-1835 Knud Jeppesen, Snestrup, Pårup, 13-09-1782, I-2 (5) i far Jeppe Olesens gård ~ Dorthe Andersdatter, lavværge skoleholder Christian Seidler, Snestrup Jeppe Knudsen

Læs mere

90. Jens Rasmusen. Bryllup

90. Jens Rasmusen. Bryllup 90. Jens Rasmusen Blev født i 1759 i Espe sogn. Hans forældre var Rasmus Nielsen og Birthe Rasmusdatter. Han blev døbt Dom. past nativit X di (Søndag efter kristi fødsel = 30. december) 1759. Baaren af

Læs mere

No : Hans Nielsen.

No : Hans Nielsen. Hans Nielsen Forældre: Børn: Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag nr. 208 Niels Knudsen og nr. 209 Anne Knudsen, født Hansdatter. Niels Peter Hansen, Anders Hansen, Ane Hansdatter, Mette

Læs mere

Aner til Karen Jensen

Aner til Karen Jensen 1. generation 1. Karen Jensen, datter af Husmand Jens Jensen og Kirsten Olesen, blev født den 20 Nov. 1885 i Ø. Tørslev sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 2 Dec. 1885 i Hjemmet, og døde efter 1930.

Læs mere

Aner til Agathe Line Hansen

Aner til Agathe Line Hansen 1. generation 1. Agathe Line Hansen, datter af Daglejer Jørgen Hansen og Karen Dorthe Larsen, blev født den 21 Okt. 1870 i Ejby Sogn, Vends Herred, 1 blev døbt den 14 Dec. 1870 i Hjemmet, døde den 17 Sep.

Læs mere

Aner til Anders Peter Andersen

Aner til Anders Peter Andersen 1. generation 1. Anders Peter Andersen, søn af Arbejdsmand Karl Peter Andersson og Karen Marie Larsen, blev født den 29 Jul. 1876 i Gjerning sogn, Houlberg Herred, 1 blev døbt den 30 Jul. 1876 i Hjemmet,

Læs mere

Stensgaard skifteprotokol I: 1751-1777 og II: 1777-1826

Stensgaard skifteprotokol I: 1751-1777 og II: 1777-1826 Stensgaard skifteprotokol I: 1751-1777 og II: 1777-1826 Stensgaard, under Brahesborg, skifteprotokol I-2, 1751-1777 Uddrag - Drejø skifter Peder Nielsen, gdm, Drejø, 984, 16.12.1763 ~ Maren Hansdatter,

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard

Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard Indholdsfortegnelse 1. generation 2. generation 3. generation 4. generation 5. generation Navneindeks 1 1 2 3 4 5 6 Udskrift fra Legacy 1. generation 1. Jeppe Christensen

Læs mere

FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL

FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL 1733-1738 Karen Rasmusdatter, Hundstrup, 08.10.1733, I-1 ~ Hans Rasmussen Arving er hendes Søster Mette Rasmusdatter ~ Niels Marqvardsen i Hundstrup Maren

Læs mere

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med 6.7 generation Ane 44 og 45 Niels Poulsen og Karen Nielsdatter Niels Poulsen var født ca. 1736, muligvis i Soebjerg, Skellebjerg sogn, Holbæk amt og døbt i Skellebjerg kirke, Løve herred. Men han findes

Læs mere

Slægten ARSLEV. Anders Peter Julius Larsen

Slægten ARSLEV. Anders Peter Julius Larsen Slægten ARSLEV. At slægten og dens efterkommere kom til at bære navnet ARSLEV skyldes ene og alene EN person nemlig: Og hvem var han så? Anders Peter Julius Larsen Anders Peter Julius Larsen bliver født

Læs mere

Løjtved skifteprotokol 1744-1753

Løjtved skifteprotokol 1744-1753 1 Løjtved skifteprotokol 1744-1753 Anders Nielsen Møller, Stenstrup, 2, 31-08-1744 ~ Dorthe Jørgensdatter, lavværge broder Jens Jørgensen, Rødme Arvingerne er hans moder og søskende: Johanne Hansdatter

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen & Peder Albæk Pedersen

Tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen & Peder Albæk Pedersen 15. februar 2014 Tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen & Peder Albæk Pedersen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine tipoldeforældre Ane Kirstine Christensen

Læs mere

Kærvej Nr.11. Errindlev. Matr.Nr.7a.

Kærvej Nr.11. Errindlev. Matr.Nr.7a. Kærvej Nr.11. Errindlev. Matr.Nr.7a. (E-E) Jens Jørgensen født 1750 og hustru Bodil Marcusdatter født 1752. 1783 Mandagen den 15 September Trol: By Smed i Errindlev, Jens Jørgensen til Pigen, Bodil Marcus

Læs mere

STENSGAARD GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL

STENSGAARD GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL Peder Nielsen, Gaardmand, Drejø, 16.12.1763, 984 ~ Maren Hansdatter, Laugværge Fæstemand Henning Ibsen Niels Pedersen 6 Aar, Værge Morbroder Christopher Hansen Johanne Margrethe Pedersdatter 9 Aar, Værge

Læs mere

No. 71 Ane Cathrine Pedersdatter Veie. En hyrdepige med sit horn. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen.

No. 71 Ane Cathrine Pedersdatter Veie. En hyrdepige med sit horn. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen. Ane Cathrine Pedersdatter Veie En hyrdepige med sit horn Forældre Børn : nr. 142 Peder Pedersen Veie og nr. 143 Maren Eskilsdatter. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen.

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Personrapport for Jeppe Christensen HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1

Personrapport for Jeppe Christensen HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1 Personrapport for Jeppe Christensen - 1388 - HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1 Navn: Køn: M Også kendt som: Født dato: 1781 Sted: Udby, Tuse, Holbæk 2 Adresse: Udby, landsby i Udby sogn Dåbsdato: 23 dec.

Læs mere

Enghavegaard, Borup, matrikel 7

Enghavegaard, Borup, matrikel 7 https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/praestoeamt/enghavegaard-borup-matr-7 Enghavegaard, Borup, matrikel 7 Præstø amt, Fakse herred, Sønder Dalby sogn - kildeafskrift doneret af Arne Hansen,

Læs mere

No : Lars Adamsen

No : Lars Adamsen No. 106 Lars Adamsen Døbefonden i Storvorde Kirke, hvor Lars Adamsen s og Hansine Kirstine Nicoline Hoff s børn er døbt Forældre Børn : nr. 212 (156) Adam Levin Sørensen og nr. 213 (157) Mette Laursdatter

Læs mere

No. 33. : Anne Margrethe Andersdatter. Husmoder i 1800-tallet

No. 33. : Anne Margrethe Andersdatter. Husmoder i 1800-tallet Anne Margrethe Andersdatter Husmoder i 1800-tallet Forældre Børn : nr. 66 Anders og nr. 67 Else Jensdatter. : Ane Magrethe, Else Marie, Niels, Jens (16) og Christen Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling

Læs mere

Fakta- ark for nr. 60 Laurs Jensen (navnene Laurs, Laust, Lars, Laurits mv. blev i ældre tid brugt i en sammenblanding)

Fakta- ark for nr. 60 Laurs Jensen (navnene Laurs, Laust, Lars, Laurits mv. blev i ældre tid brugt i en sammenblanding) Fakta- ark for nr. 60 Laurs Jensen (navnene Laurs, Laust, Lars, Laurits mv. blev i ældre tid brugt i en sammenblanding) 09-11- 1843 0 år Fødsel KB 1838-1853 mandkøn, side 21 og 22, nr. 10 for 1843, opslag

Læs mere

No. 65 Anne Margrethe Nielsdatter

No. 65 Anne Margrethe Nielsdatter Anne Margrethe Nielsdatter Anne Margrethe Nielsdatter var alenepige indtil sit 49. år, da hun blev gift. Hun havde indtil da været tjenestepige det meste af sit liv og puklet for andre Forældre : nr. 130

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Hvedholm skifteprotokol I, 1719-1740

Hvedholm skifteprotokol I, 1719-1740 1 Hvedholm skifteprotokol I, 1719-1740 Knud Jørgensen, Horne, 06-06-1719, I-1 ~ Anne Pedersdatter Niels Knudsen, myndig Peder Knudsen, myndig Karen Knudsdatter ~ Knud Jørgensen Anne Knudsdatter ~ Rasmus

Læs mere

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Ifølge matriklen i 1664 hørte gården til Jomfruens Egede, fæsteren var Niels Pedersen, gårdens hartkorn angives til 4 td 5 sk. Ifølge Matriklen i 1680 hørte

Læs mere

Aner til Husmand Poul Christian Kondrup Madsen

Aner til Husmand Poul Christian Kondrup Madsen 1. generation 1. Husmand Poul Christian Kondrup Madsen, søn af Husmand & Slagter Mads Christensen Greve og Marie Cathrine Hansdatter, blev født den 9 Apr. 1855 i Vindblæs Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt

Læs mere

Optegnelse på. Antal fam. Navn Husstandsrelation Alder Ægtestand Erhverv I alt

Optegnelse på. Antal fam. Navn Husstandsrelation Alder Ægtestand Erhverv I alt Optegnelse på Folketallet i Thurø sogn under Nyborg Amt, således som det var den 1. juli 1787, tilligemed forklaring om enhver persons stand, embede og næringsvej m.v. Thurø by Antal fam. Navn Husstandsrelation

Læs mere

Nielstrup skifteprotokol 1719-1759

Nielstrup skifteprotokol 1719-1759 Nielstrup skifteprotokol 1719-1759 Hans Hansen, Ollerup, 4, 13.01.1719 ~ Anne Pedersdatter, lavværge Rasmus Rasmussen i Toftegård Maren Hansdatter ~ Andreas (Grønning) Kirstine Hansdatter, 24 år, værge

Læs mere

Familiegrupperapport for Jens Jørgensen og Mette Rasmusdatter Mand Jens Jørgensen 1

Familiegrupperapport for Jens Jørgensen og Mette Rasmusdatter Mand Jens Jørgensen 1 Mand Jens Jørgensen 1 Født Før 19 Jan. 1744 Lumby, Lunde, Odense 2 Dåb 19 Jan. 1744 Lumby, Lunde, Odense 2 Død 27 Apr. 1803 Lumby, Lunde, Odense 3 Begravet 30 Apr. 1803 Lumby, Lunde, Odense 3 Far Jørgen

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN 1 RASMUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1 Rasmus Jensen *1811-1890 Rasmus blev født 8. december 1811 i Lydum. Han bliver ført til

Læs mere

Efterkommere af Laust Bertelsen Ca efter 1690

Efterkommere af Laust Bertelsen Ca efter 1690 Efterkommere af Laust Bertelsen Ca. 1615 - efter 1690 Efterkommere af Laust Bertelsen 1. Generation 1. Laust Bertelsen 1, 2, 3 blev født cirka 1615 og døde efter 1690. Andre navne for Laust var Laurids

Læs mere

Familiegrupperapport for Jens Pedersen og Karen Nielsdatter Mand Jens Pedersen 1

Familiegrupperapport for Jens Pedersen og Karen Nielsdatter Mand Jens Pedersen 1 Mand Jens Pedersen 1 Født Omkr 1781 2 Dåb 7 Jan. 1781 Søndersted, Merløse, Holbæk 3 Død 7 Okt. 1831 Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk 2 Begravet 9 Okt. 1831 Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk 2 Ægteskab

Læs mere

Øksendrup Kirke , opslag

Øksendrup Kirke , opslag Nicolay Olsen blev født i 1762, og det har desværre ikke været muligt at finde hans fødsel i kirkebøgerne. Det kan være ham, der er opført i en kirkebog fra Frørup Kirke, men jeg er ikke sikker, og derfor

Læs mere

44. Christen Christensen

44. Christen Christensen 44. Christen Christensen Christen Christensen blev født (Dom: 7. p. Trin.) den 7. august 1791 i Ommel, Marstal Landsogn, Ærø. Faderen var Christen Jacobsen og moderen var Sidsel ChristensDatter i Ommel.

Læs mere

Barn af Niels Christensen Nørgaard og Maren Christensdatter: 1. Kirsten Nielsdatter, døbt

Barn af Niels Christensen Nørgaard og Maren Christensdatter: 1. Kirsten Nielsdatter, døbt Oplysninger vedr. Matr. 8.a. I matriklen 1688 nævnes, at gården var delt i to halvgårde, hvoraf Just Christensen skulle være fæster af gård matr. 8a. Han blev senere nævnt som fæster af matr. 11a, så om

Læs mere

115. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel f. død

115. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel f. død 24 5. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel (][) Cathrine Pedersdatter barn: Maria Sophia Belkin 29.5.1803 6. Andreas Jørgensen i Lunderskov Skovhus (][) Kirsten Pedersdatter børn:

Læs mere

Grønholtvej 15, Bakkehuset

Grønholtvej 15, Bakkehuset Grønholtvej 15, Bakkehuset Matrikelnummer Matr.nr. 32 Grønholt by, Grønholt sogn hus ved den gamle indkørsel til Kollerisgården. Det gamle hus nr. 3. Ejendommen er på 1172m2. På Ejendommen er der i 1983

Læs mere

2 Overskrift Tekst spalte

2 Overskrift Tekst spalte 2 Overskrift Tekst spalte Når kirkebøgerne mangler Når kirkebøgerne mangler Hvis man er interesseret i at spore bestemte personers familieforhold, kan man komme ud for, at kirkebøgerne ikke går langt

Læs mere

Aner til Boelsmand Peder Kristian Pedersen

Aner til Boelsmand Peder Kristian Pedersen 1. generation 1. Boelsmand Peder Kristian Pedersen, søn af Indsidder Peder Pedersen og Mariane Michelsen, blev født den 5 Jun. 1883 i Gjerlev sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 10 Jun. 1883 i Hjemmet,

Læs mere

Generation IV Ane nr. 16/17. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Søren Pedersen og Maren Jespersdatter 6

Generation IV Ane nr. 16/17. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Søren Pedersen og Maren Jespersdatter 6 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Søren Pedersen og Maren Jespersdatter 6 Oversigt over kildemateriale 10 Kildemateriale 12 Peder Sørensen / Anne M. Pedersdatter Jesper Olsen & Maren

Læs mere

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk.

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. Møllegade 82 boel 58 1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. 1590 Står der i opgørelse over Nordborg præstegårds jorde

Læs mere

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31 Grønholtvej 31 Vennekilde Matrikelnummer: Matr.nr. 6a Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæstegård, som er på 189954 m2, heraf vej 8160 m2. Det var oprindelig gård nr. 5. Vennekilde har engang sammen med

Læs mere

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet.

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1778 d. 25 jan. blev Hans Thomsens ældste søn udi Hessel Thomas Hansen jordet 6 år. 1778 d. 8 feb. blev Hans Christensen af

Læs mere

Mette Marie Hansdatter

Mette Marie Hansdatter Mette Marie Hansdatter Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter - Mette Marie Hansdatter Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave METTE MARIE HANSDATTER "1 Mette Marie Hansdatter *1817-1910 Mette Marie Hansdatter

Læs mere

Familiegrupperapport for Mathias Hansen og Karen Nielsdatter - F828 - LY32 Mand

Familiegrupperapport for Mathias Hansen og Karen Nielsdatter - F828 - LY32 Mand Mand Mathias Hansen Født Omkr 1764 1 Død 11 Okt. 1828 Tullebølle, Langeland Nørre, Svendborg 1 Adresse Frellesvig, landsby i Tullebølle sogn Begravet 16 Okt. 1828 Tullebølle, Langeland Nørre, Svendborg

Læs mere

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Viet den 25.04.1750 Hans Christensen ca. 1713. Anna Sophie Christens datter *. Okt. 1727, datter af Christen Poulsen og Mette Petersdatter Lønsømadevej 44 Deres

Læs mere

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Matrikelnummer Matr.nr. 10 a, tidligere hus no 1, nr. 21, se Stendalhus, arvefæste. Ejendommen er på 11910m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde lyst den 30.8.1983

Læs mere

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer Grønholtvej 21 Kollerisgård Matrikelnummer Matr. Nr. 5a, og 31 Grønholt by, Grønholt sogn. Gården var oprindelig gård nr. 9. Matr.nr. 5 a er på 273.316 m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Jensen og Karen Hansdatter 4 Jens Andersen og Karen Hansdatter 5 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Andersen Nordbo & Anna

Læs mere

Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4

Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4 Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4 Viet den 18. apr. 1630. Hans Callesen * 1593. Maren Christensen * 1604. 1. Thomas Hansen * feb. 1634 2. Barn * apr. 1636, død apr.

Læs mere

Errindlevgård Egelundvej Nr.11. Errindlev Matr.10.

Errindlevgård Egelundvej Nr.11. Errindlev Matr.10. Errindlevgård Egelundvej Nr.11. Errindlev Matr.10. (E-H) (E-HA) 1772 Fredagen den 18 December Trol: Ungkarl, Peder Hansen og Kirsten Ottesdatter, Errindlev Sponsorer: Lars Pedersen ibid: og Hans Kruse

Læs mere

Aner til Laura Martine Jensine Nielsen

Aner til Laura Martine Jensine Nielsen 1. generation 1. Laura Martine Jensine Nielsen, datter af Gårdejer Villads Laurids Johan Nielsen og Ane Marie Christensen, blev født den 9 Nov. 1897 i Ferslev Sogn, Fleskum Herred, 1 blev døbt den 24 Maj

Læs mere

Søren Rasmussens hustru Karen Jensdatter og Niels Frandsens hustru Maren Christensdatter begge i Tyrsting for? Døbt

Søren Rasmussens hustru Karen Jensdatter og Niels Frandsens hustru Maren Christensdatter begge i Tyrsting for? Døbt 1723 2 Døbt Jens Jensen gårdmand og Anne Christensdatter i Tyrsting - Maren 1723 2 Døbt Niels Sørensen Frandsen husmand og Karen Sørensdatter i Tyrsting - Søren 1723 2 Begravet Rasmus Rasmussen soldat

Læs mere

Hans liv i korte træk

Hans liv i korte træk Side. 1 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip oldefar. Hans liv i korte træk Side. 2 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip tip

Læs mere

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Viet den 2. aug. 1754. Christen Petersen * 1725, søn af Peter Hansen og Anna Christensdatter Margrethe Hansdatter. 1. Jørgen Christensen * dec. 1754, død nov. 1755.

Læs mere

Fæste / ejerskab med interessante relationer:

Fæste / ejerskab med interessante relationer: Gårdmandsfamilier på Svinø: Grd. nr.: Mtr. nr.: Gårdens navn: Ved udskiftningen 1802 3: Efter Svinøbogens oversigt over mænd på Svinø: Fæste / ejerskab med interessante relationer: På tidspunktet for Rasmus

Læs mere

Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166. 15 Marts 1795

Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166. 15 Marts 1795 Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166 15 Marts 1795 Eodem Die blev Hans Christensens og Giertrud Jens Datters Sön i Giislef forhen hiemmedöbt 19 Febr. og kaldet Xsten (=Christen) i Kirken fremstillet, baaren

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen 1801-1851 KB Hagested (Holbæk) 1801 op 207 Jens Nielsen døbt 4/10 18. Sønd: efter Trin: den 4. Octobr havde huusmand i Gurede Niels Pedersen en Søn, som blev kaldet Jens, til Daaben i Hagested Kirke. Faderens

Læs mere

Møllegade 99 boel 59. På præstekort hus 87

Møllegade 99 boel 59. På præstekort hus 87 Møllegade 99 boel 59 På præstekort hus 87 Viet den 13. apr.1634. Peder Bundesen. Engel Hansen Bonde. 1. barn * 1634 2. barn * 1635 3. Frederik Petersen Fink * 1638 4. Anne Petersdatter * 1640 5. Maren

Læs mere

Folketælling 1. Februar Hejnsvig sogn.

Folketælling 1. Februar Hejnsvig sogn. Trøllund bye 1. gård. Christen Hansen, 33, G, Gårdmand Karen Jensdatter, 26, G, Hans kone Anne Margrethe Christensen, 3, U, Datter Caroline Marie Christensen, 1, U, Datter Jens Hansen, 31, U, Tjenestekarl

Læs mere

Grønholtvej 49, Vågemosegård

Grønholtvej 49, Vågemosegård Grønholtvej 49, Vågemosegård Matrikelnumre: Matr.nr. 6, nu 6 a og 8 Lønholt by, Grønholt sogn, som er på 19.6222 m2. Der er tale om en firlænget gård, hvor dele af bygningerne til landbrugsproduktion er

Læs mere

Generation IX Ane nr. 610/611. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 610/611. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Tagge Andersen og Anne -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Tagge Andersen & Anne Rynkeby -datter 610/611 Margrethe Tagesdatter

Læs mere

Christina Pedersen 2010-01 side - 1

Christina Pedersen 2010-01 side - 1 Christina Pedersen 2010-01 side - 1 Navn og anenummer: 162 1728/1730 Født Christian Sigfred Henricksen Lindberg Jeg ved ikke hvor han er født henne 20-7-1750 Han bliver gift 1. gang med Sara Marie Olsdatter

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Lykke Mathilde Hansen

Lykke Mathilde Hansen Niels Mathiasen født ca. 1791, formentlig i Tullebølle men ingen KB før 1813 KB Tullebølle (Svendborg) 1843 op 162 nr 2 Niels Mathiasen død 27/5 Død: 27. Maj, begravet: 2. Juni, Niels Mathiasen, Hmd af

Læs mere

Aage Rudolf Poulsen. KB Kærum 1748-1814, 1791 nr 1 (opslag 305) Hans Michelsen begravet 30/1 (født ca 1735)

Aage Rudolf Poulsen. KB Kærum 1748-1814, 1791 nr 1 (opslag 305) Hans Michelsen begravet 30/1 (født ca 1735) JP 58 1735 Hans Michelsen, Torø Huse MULIGHED: KB Kærum 1722-1814, 1734 (opslag 103) Hans Michelsen døbt 2/2 Michel Hansen af Norbÿe 1 Barn døbt Fest: Purificat: Mar: nom: Hans fad: som bar Det Helvig

Læs mere

Aner til Arbejdsmand, skorstensfejer Knud Hansen

Aner til Arbejdsmand, skorstensfejer Knud Hansen 1. generation 1. Arbejdsmand, skorstensfejer Knud, søn af Husmand, Væver Hans Ejler Rasmussen og Karen Rasmussen, blev født den 16 Sep. 1867 i Brenderup Sogn, Vends Herred, 1 blev døbt den 1 Nov. 1867

Læs mere

Folketælling Grene 1834

Folketælling Grene 1834 Billund Bye, 1. familie en gård Hans Jessen, 64, g, gårdmand Mette Christensdatter, 56, g, hans kone Hans Nielsen, 24, u, stedsøn, står for gårdens drift Maren Nielsdatter, 31, u, steddatter, forældrene

Læs mere

No. 26 Søren Dahl Knudsen

No. 26 Søren Dahl Knudsen Søren Dahl Knudsen Forældre: nr. 52 Niels Hansen Knudsen og nr. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen Børn: Thora Knudsen, nr. 13 Mette Kirstine Knudsen, Ane Knudsen, Nielsine Knudsen, Elna Sørine Knudsen,

Læs mere

Kathe Ahlgren

Kathe Ahlgren Navn og anenummer: Niels Sørensen [52] side - 1 1816 09 18 Fødsel Stenderup Sogn Stenderup Kirke Forældre: Søren Jensen *13/7-1790 [104], Botillamarie Nielses *1797 [105a] 1816 09 20 Dåb Stenderup Kirke

Læs mere

Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1

Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1 Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1 Født 19 Jun. 1799 Haraldsted, Ringsted, Sorø 2 Dåb 28 Jul. 1799 Haraldsted, Ringsted, Sorø 2 Død 25 Sep. 1875 Soderup,

Læs mere

Peder Nielsen og Maren Christoffers datter

Peder Nielsen og Maren Christoffers datter Peder Nielsen og Christoffers datter Peder Nielsen Født: 15/5-1818 i Magleby Død: 24/3-1846 i Magleby Gift med: Børn: se Christoffers datter. Født: 20/8-1813 i Hyllested Død: Gift med: Peder Børn: 14 Ellen

Læs mere

Jens Peder Rasmussen

Jens Peder Rasmussen Jens Peder Rasmussen Maren Nielsdatter ældste søn Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS PEDER RASMUSSEN "1 Jens Peder Rasmussen *1786-1834 Marens ældste søn Jens Peder Rasmussen blev født 21. marts

Læs mere

Lars Christian Iver Christensen,

Lars Christian Iver Christensen, Han blev født den 23. september 1890 i hjemmet Freerslev mark, Freerslev sogn, Haslev som den 7. og sidste i en søskendeflok. Forældre Jens Christensen og Mette Pedersdatter Blev døbt i Freerslev kirke

Læs mere

Helga Poulsens aner. Død: 21. November, begravet 29. November, Peder Bendtsen, Gaardmd af Udleire, 48 1/4 år. Kræftknude på mellemgulv.

Helga Poulsens aner. Død: 21. November, begravet 29. November, Peder Bendtsen, Gaardmd af Udleire, 48 1/4 år. Kræftknude på mellemgulv. BK 8-1819 Peder Bendtsen, Udlejre KB Ølstykke 1819 op 5 nr 3 Peder Bendtsen født 31/7 Født: 31 July, døbt: 31. July, Peder Bendtsen, Grdm Bendt Pedersen og hustru Bodil Andersdatter, Faddere: Sognefoged

Læs mere

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889.

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Jens Peter Hansen Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Hans forældre var Hans Peter Hansen født den 16. maj 1864 og Sidse Kirstine Hansen født den 14. november 1854. De flyttede lidt rundt

Læs mere

Generation IX Ane nr. 742/743. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 742/743. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Christen Jensen og Karen Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Pedersen & Karen Pedersdatter Rasmus Morten. Clausen

Læs mere

24 Hansine Kofoed, født Mathiesen og 23 Hans Jacob Mathiesen

24 Hansine Kofoed, født Mathiesen og 23 Hans Jacob Mathiesen 24 Hansine Kofoed, født Mathiesen og 23 Hans Jacob Mathiesen Hansine Kofoed er født 20. marts 1816 i Hasle og dør 19/3 1893 i Aarup Hans Jacob Mathiesen er født 2. februar 1800 i Skydebjerg og dør 4/4

Læs mere

No. 8. : Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen

No. 8. : Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen Forældre Børn : nr. 16 Jens Nielsen og nr. 17 Nielssine Christine Jensen : nr. 4 Egon Christensen Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag : Rejnhardt

Læs mere