I perioden er der indkommet 16 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Sorø Kommune (SK), Næstved Kommune (NK) og Ringsted Kommune (RK).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I perioden er der indkommet 16 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Sorø Kommune (SK), Næstved Kommune (NK) og Ringsted Kommune (RK)."

Transkript

1 Hvidbog for høringssvar til Forslag til Natura 2000-handleplan Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen. Natura 2000-område nr. 163 Faxe, Ringsted og Sorø Kommune har i perioden fra den 14. oktober til den 9. december haft forslaget i offentlig høring. For Næstved Kommune har høringsperioden ligget fra den 24. november 2016 til den 19. januar I perioden er der indkommet 16 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Sorø Kommune (SK), Næstved Kommune (NK) og Ringsted Kommune (RK). En del af høringssvarene knytter sig til projektet om Susåen og forbedring af levevilkårene for den tykskallede malermusling. De fleste høringssvar er bemærkninger, der vedrører den efterfølgende konkrete implementering af handleplanen. Derudover indeholder høringssvarene flere opfordringer til dialog og samarbejde. En del høringssvar medfører derfor ikke egentlige ændringer i handleplanen. Kommunerne har noteret sig alle bemærkninger og ser frem til den øgede inddragelse, som er beskrevet i handleplanens afsnit om Forventet plan for interessentinddragelse. Naturstyrelsen har den 20. januar 2017 offentliggjort plejeplaner for statens Natura 2000 arealer, og har i den forbindelse fremsendt resumé til kommunernes handleplaner, som er indarbejdet i handleplanen. Ny organisering af Miljø- og Fødevareministeriet medfører nogle redaktionelle korrektioner. Høringssvar medfører ikke ændringer i den endelige handleplan Høringssvar medfører ændringer i den endelige handleplan Indsiger 1. Miljøstyrelsen (tidl. SVANA - Styrelsen for Vandog Naturforvaltning) x 2. Broksø Gods x 3. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) x 4. Friluftsrådet x 5. Lodsejere ved Holløse Mølle x 6. Nedre Suså s Ålaug Miljøgruppe og Støtteforeningen for Tystrup-Bavelse Naturpark x 7. Lodsejere ved Ravnstrup x 8. Skelby Lokalråd x 9. Lodsejere ved Skelby x 10. Lodsejer ved Sorøvej x 11. Sammenslutningen af Lodsejere ved Nedre Susaa x 12. Gunderslevholm x 13. BredejerLauget for Tystrup-Bavelse-Søerne x 14. Holmegaard Mose Komiteen x 15. Danmarks Naturfredningsforening Lokalafdeling Sorø x 16. Lodsejer ved Kongsted x

2 Høringssvar er gengivet i et sammendrag efterfulgt af kommunernes svar. 1. Miljøstyrelsen til FK, SK, NK og RK 1.1. Opdatering af love og bekendtgørelser. Lovbekendtgørelse nr af 29. september 2016 erstatter lovbekendtgørelse fra Ad 1.1. Love og bekendtgørelser opdateres Vurdering af om Natura 2000 planen er realiseret. SVANA ønsker en sammenfatning, der viser om de konkrete område specifikke retningslinjer er realiseret. Ad 1.2. Tabel 1 suppleres med konkrete naturtyper Kommunale handleplaner er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer. Derfor skal kommunen træffe en konkret afgørelse om virkningerne af handleplanen. Kommunernes afgørelse skal offentliggøres. Ad 1.3. Næstved Kommune traf den 24. november 2016 afgørelse om at handleplanen ikke var miljøvurderingspligtig. Afgørelsen blev offentliggjort på kommunens hjemmeside. 2. Broksø Gods til NK og FK 2.1. Ejendommen har deltaget i projekter, som har bidraget til positivt til målene. Ad 2.1. Kommunerne takker for det gode samarbejde Forslag om fosfor-opsamlingsbassiner af hensyn til tykskallet malermusling. Ad 2.2. Det vil i forbindelse med de nye tekniske forundersøgelser, som bliver iværksat i Suså-Life-projektet blive undersøgt, hvilke muligheder der er for at fjerne fosfor i oplandet til Karrebæk Fjord og Tystrup-Bavelse Sø Høj bestand af ynglende rørdrum ved Birkemoserne, trods en moderat tilstand i levestedskortlægningen. Ad 2.3. Oplysningerne vil indgå i overvejelserne om indsatser for rørdrum, og kommunerne vil inddrage ejendommen når der skal laves indsatser Det er positivt at man vil samarbejde med DJ. Ad 2.4. Kommunerne takker for opbakningen Økonomiske byrder for lodsejere bør indgå i planlægningen af indsatser og søges imødekommet inden indsatserne iværksættes. Ad 2.5. Det tages til efterretning, at de økonomiske konsekvenser for lodsejere skal gennemgås grundigt, inden aftaler om indsatser indgås Der ønskes mere fleksible støtteordninger i forhold til handleplansindsatser, samt reducering af økonomiske risici for lodsejer i forbindelse med indgåelse i projekter. Samt at de forskellige myndigheder kommunikerer bedre sammen.

3 Ad 2.6. Kommunerne er ikke ansvarlige for støtteordningerne, men vi anerkender at silotænkning mellem forskellige myndigheder er et problem. 3. DOF Storstrøm og Vestsjælland til NK, SK, FK og RK 3.1. Handleplanen er ikke konkret nok til at DOF kan vurdere dens gennemførelse. Ad Fugle på udpegningsgrundlag for F93 mangler (Kongeørn, Isfugl og ynglende havørn) Ad 3.2. Tilrettes så alle arter fremgår af bilag 3. Bemærkningen medfører en ændring af handleplanen Handleplanen har en konkret indsats for to af de 11 fuglearter på udpegningsgrundlaget. DOF vil gerne have en konkret indsats for hver enkelt fugleart på udpegningsgrundlaget. Ad 3.3. Rørdrum og plettet rørvagtel er medtaget specifikt i handleplanen, fordi arterne er levestedskortlagt af staten, og kortlægningen viser at levestederne hverken er i god eller høj tilstand. Rørhøg er kortlagt til at være i god tilstand i statens levestedskortlægning. Indsatsen for sikring og pleje af levesteder for de øvrige arter er ukendt på tidspunktet for udarbejdelsen af denne handleplan, da levestedskortlægningen fra SVANA ikke er færdiggjort. Uden kortlægning og data for tilstanden af levestederne kan kommunen ikke tilrettelægge nye målrettede indsatser for de øvrige arter. Kommunen afventer derfor SVANA s levestedskortlægning, og indtil da er arterne medtaget under den generelle indsats for øvrige yngle- og trækfugle Revideret basisanalyse. DOF kommenterer på statens basisanalyse/levestedsregistrering, og beskriver detaljeret hvor fuglene findes. DOF ønsker at levestedskrav for de enkelte arter indskrives i handleplanen, og at de potentielle levesteder forvaltes i overensstemmelse hermed. Ad 3.4. I forhold til overvågning og kortlægning af naturtyper og arter har kommunerne ingen kompetencer. Denne opgave ligger alene hos staten. Kommunerne vil inddrage DOF når der skal laves indsats for mose og engfugle, tilføjes i handleplanens tabel 7, så det er mere tydeligt. Kommunerne mangler flere virkemidler til at indgå aftaler med lodsejerne, fx fuglevenligdrift eller sen slåning. Realiseringen af handleplanen er overvejende baseret på frivillige aftaler, og gør det svært at målrette indsatsen DOF bemærker at den gennemførte naturpleje i Slagmosen har en positiv effekt på flere eng fugle (rødben, dobbeltbekkasin, bynkefugl og vibe). De opfordrer kommunerne til at lave en tilsvarende pleje på flere engarealer. Ad 3.5. Kommunernes er opmærksomme på det store behov for pleje og græsning af enge og moser DOF bemærker at plejen i Holmegaards Mose har ført til genindvandring af en række arter i mosen (rødrygget tornskade, bynkefugl og dobbeltbekkasin). Ad 3.6. Naturstyrelsen er plejemyndighed for den fredede del af Holmegårds Mose, men kommunen har ansvaret for Natur 2000-området.

4 3.7. DOF påtaler at der ikke er sket en tilstrækkelig indsats i Natura 2000-området i første planperiode, og at det formentlig skyldes for få og ineffektive virkemidler. Ad 3.7. Kommunerne glæder sig over DOF støtte til flere og effektive virkemidler Indsats for rørdrum og plettet rørvagtel støttes af DOF, men niveauet er uambitiøst. Ad 3.8. Kommunerne følger den linje staten har lagt, og det handleplans-paradigme som er udarbejdet, jf DOF savner en konsekvensvurdering for en række fuglearter i forbindelse med Suså-projektet for tykskallet malermusling. Ad 3.9. Inder der træffes konkrete afgørelser for indsatser for den tykskallede malermusling skal projektet vurderes i forholdt til påvirkning af arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget. Dette hører ikke til i handleplanen, som beskriver en mere overordnet indsats DOF ønsker en indsats for alle arterne, og de savner en forklaring på x -er i tabel 5 og 6. Ad x erne dækker over den indsats hvor omfanget ikke pt. ikke er kendt, se svar til 3.3. Der tilføjes en forklaring til tabellen og artsnavne DOF efterlyser levestedskortlægning for rørhøg og isfugl. Ad Rørhøg er kortlagt i god tilstand i Kroglyng og Broksø Enge. Derfor fremgår arten i den generelle indsats i handleplanen. Staten har ikke kortlagt levestederne for Isfugl, og den fremgår således også kun i den generelle målsætning for arterne. Se desuden svar til Anbefalinger til forvaltning af levestederne ønskes indskrevet i handleplanen. Ad Se svar til Fuglebeskyttelsesområderne skal friholdes for jagt på sædgås. Ad Det er staten der fastsætter vildtreservat bestemmelser og jagttider Foreningen har ingen bemærkninger til priotering af indsatsen. Ad Det er noteret Der ønskes et fortsat samarbejde i Det Grønne Råd/Naturrådet. Ad Kommunerne ser frem til et godt samarbejde Der ønskes flere arter medtaget på udpegningsgrundlaget. Ad Det er staten der reviderer udpegningsgrundlag og vurderer konkrete trusler.

5 4. Friluftsrådet til NK og FK 4.1. Hegn og adgang. Etablering af græsning er at godt virkemiddel til sikring af naturtyperne, men Friluftsrådet ønsker at det ikke sker på bekostning af adgang til områderne og at formidlingen forbedres når man etablerer afgræsning. Ad 4.1. Kommunerne er allerede opmærksom på at sikre adgang til naturarealer når vi etablerer græsning og hegn. Fremadrettet vil vi undersøge muligheden for øget adgang, og i højere grad indtænke formidling som en del af naturplejen Urørt skov og adgang. Udlægning af urørt skov kan medføre væltede træer, som kan vanskeliggøre færdsel i skovene. Friluftsrådet ønsker dette fortrinsvis sker i områder hvor der ikke er færdsel. Ad 4.2. I denne planperiode har kommunerne ikke planer om at udlægge urørt skov. Det er staten som administrerer tilskudsordningen om urørt skov. 5. Lodsejere ved Holløse Mølle til NK 5.1. Der sættes spørgsmålstegn ved, at der har været en stor bestand af den tykskallede malermusling i Nedre Suså. Tvivlen har baggrund i et godt lokalkendskab til vandløbet samt manglende videnskabelig dokumentation. Ad 5.1. Den tykskallede malermusling har været uddø i Nedre Suså i mange år. Der er ikke fundet levende eksemplarer af den tykskallede malermusling i nedstrøms Bavelse Sø. Det kan dog konstateres at der på baggrund af skalfund har været en levedygtig bestand umiddelbart nedstrøms Holløse Mølle. Teksten under billedet i afsnittet om arter tilrettes. 5.2 Der sættes spørgsmålstegn ved, at værtsfisken til den tykskallede malermusling; Elritsen har levet i Nedre Suså, og om hvorvidt den lever/kan leve i vandløb af Susåens størrelse. Ad 5.2. Elritsen er ikke registreret i Nedre Suså i nyere tid. Elritsen har et forholdsvist bredt valg af levesteder, vekslende fra store til små vandløb fra kraftigere til moderat strøm. Der er i forbindelse med en fiskeundersøgelse i 2009 registreret en stor bestand af Elritse i Gudenåen omkring Vilholt Mølle. Undersøgelsen blev foretaget på en nyrestaureret strækning (fjernelse af opstemning) en strækning som minder meget om projektstrækningen i Nedre Suså. 5.3 Det bemærkes at de seneste faunaundersøgelser har vist et fauna index på 5 og derover, og at faldforholdene i Susåen derfor må være tilstrækkelige. Ad 5.3 Den tykskallede malermusling kræver i lighed med elritsen vandløbsstrækninger med et moderat til godt fald. Faldforhold som vil kunne genskabes i forbindelse med en evt. restaurering af strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Det er korrekt at der i 2015 er blevet målt faunaindex på 5, 6 og 7 på 6 stationer i Nedre Suså. Det giver gode indicier for at vandløbet vil have den samme tilstand i de kommende år, men det vil tiden kommende undersøgelser vise. Faldforhold er ikke den eneste faktor der er af betydning for faunaindex. Faunaindexet er et udtryk for tilstanden af de aktuelle fysiske forhold og vandkvalitet.

6 6. Nedre Suså s Ålaug Miljøgruppe og Støtteforeningen for Tystrup-Bavelse Naturpark til NK 6.1. Der stilles forslag om ændring i beskrivelsen af bestanden af tykskallet malermusling Suså-systemet, da man finder at den nuværende beskrivelse ikke baseres på videnskabelig dokumentation. Ad 6.1. Teksten er hentet fra den forundersøgelse der er lavet til LIFE projektet om Susåen. Teksten ændres som foreslået, og forkortes så handleplanen er mere overordnet, og ikke foregriber aftaler eller konkrete projekter og afgørelser jf. 3 i bekendtgørelsen om kommunalbestyrelsernes Natura 2000 handleplaner Der ønskes undersøgelser af skalfund af de forskellige muslingearter. Ad 6.2. Vi medtager forslaget om yderligere undersøgelser på lokaliteter med kendte skalfund i Life-projektet, men det vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at værtsfisken til den tykskallede malermusling Elritsen har levet i Nedre Suså, og om hvorvidt den lever/kan leve i vandløb af Susåens størrelse. Ad 6.3. Elritsen er ikke registreret i Nedre Suså i nyere tid. Elritsen har et forholdsvist bredt valg af levesteder, vekslende fra store til små vandløb fra kraftigere til moderat strøm. Der er i forbindelse med en fiskeundersøgelse i 2009 registreret en stor bestand af Elritse i Gudenåen omkring Vilholt Mølle. Undersøgelsen blev foretaget på en nyrestaureret strækning (fjernelse af opstemning) en strækning som minder meget om projektstrækningen i Nedre Suså Der sættes spørgsmålstegn ved, at der skabes gunstige faldforhold for den tykskallede malermusling, ved at restaurere strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Ad 6.4. Det er generelt afgørende for etablering af en bestand af den tykskallede malermusling, at der er stenet og sandet bund med strømmende vand. Det er også de erfaringer vi har fra andre kendte lokaliteter i DK. Det vil ikke indgå i konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at Elritsen er den primære værtsfisk for den tykskallede malermusling på baggrund af undersøgelser fra Sverige. Ad 6.5. Der er ikke kendskab til, at de danske muslingelarver kan fastholde deres parasitiske livsform på andre fisk end elritsen. Det viser undersøgelser fra fynske vandløb, hvor elritse og tykskallet malermusling lever på de samme lokaliteter. Vi ved dog fra Skåne at også den Hvidfinnede ferskvandsulk fungerer som vært i flere vandsystemer. Ulken har tidligere levet i Susåen. De andre arter der nævnes fungerer i en vis grad som værter for muslingernes larver i Sydsverige. Dette vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen, da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at Susåen vil være et gunstigt habitat for værtsfisken elritse. Ad 6.6. Elritsen foretrækker lavt vand, hvilket er medvirkende årsag til at Life-projektet omfatter en sænkning af vandspejlet på hele strækningen fra Bavelse Sø til Holløse Mølle.

7 6.7 Det bemærkes at de seneste faunaundersøgelser har vist et fauna index på 5 og derover, og at faldforholdene i Susåen derfor må være tilstrækkelige. Ad 6.7 Den tykskallede malermusling kræver i lighed med elritsen vandløbsstrækninger med et moderat til godt fald. Faldforhold som vil kunne genskabes i forbindelse med en evt. restaurering af strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Det er korrekt at der i 2015 er blevet målt faunaindex på 5, 6 og 7 på 6 stationer i Nedre Suså. Det giver gode indicier for at vandløbet vil have den samme tilstand i de kommende år, men det vil tiden kommende undersøgelser vise. Faldforhold er ikke den eneste faktor der er af betydning for faunaindex. Faunaindexet er et udtryk for tilstanden af de aktuelle fysiske forhold og vandkvalitet Sortmundet kutling er en invasiv art, hvis spredning bør bekæmpes og dette bør indgå handleplanen. Ad 6.8. Kommunerne takker for oplysningerne, men vi afventer nationale udmeldinger om hvordan vi kan bekæmpe invasive arter i ferskvand Det påpeges at der er mange sjældne insekter ved Susåen, og at der er risiko for overse deres levesteder i forbindelse med Life projektet for Susåen. Ad 6.9. Kommunerne takker for den grundige kortlægning af sjældne insekter ved Susåen. Vi medtager oplysningerne i Life-projektet, men det vil ikke indgå i konkrete projekter Særlige hensyn til isfugl, sædgås, sangsvane og troldand. Ad Kommunerne takker for oplysningerne. Sangsvane, sædgås og troldand indgår i områdets specifikke retningslinjer som kommunerne skal være særligt opmærksomme på fordi de er i tilbagegang i den biogeografiske region. Omfanget og virkemidlerne af indsatsen kendes dog ikke på nuværende tidspunkt. Bestanden af isfugl er af staten vurderet til at være stabil eller i fremgang, derfor indgår den ikke i planens område specifikke retningslinjer men i den generelle beskyttelse af udpegningsarter Indsats for odder bør indskrives i planen og overvågningen af arten bør intensiveres. Ad Odder er ikke en del af udpegningsgrundlaget for området, og er heller ikke med sikkerhed set i området. Det er staten som alene står for artsovervågningen Det påpeges at en række fredede planter kan risikere at blive negativt berørt af Life-projektet. Ad Kommunerne takker for oplysningerne om sjældne og fredede planter ved Susåen. Vi medtager oplysningerne i Life-projektet, men det vil ikke indgå i konkrete projekter En beskrivelse af arbejdet med Tystrup-Bavelse Naturpark

8 Ad Næstved Kommune vil indarbejde Friluftsrådets 10 kriterier for Naturparker i den kommende Kommuneplan. De skal indarbejdes i rammerne for Naturparker og i kortdelen medtages området omkring Tystrup-Bavelse. 7 Lodsejere ved Ravnstrup til NK 7.1 Linjeføring A for ny motorvej mellem Næstved og Rønnede vil få betydning for afgræsningen af engene ved Gødstrup Engsø, hvor mange fugle raster og yngler. Ad 7.1. Det er vejdirektoratet som står for motorvejen. I forbindelse med deres forhandlinger med lodsejeren vil de tage stilling til jordønsker og behov. 7.2 Slåning og efterfølgende wrapning af græsset efterlader meget plastik i Porsemosen. Der bør arbejdes for flere græssende dyr i området. Ad 7.2. Kommunerne arbejder for at øge græsningen i alle Natura 2000-områderne. Mange naturtyper er afhængige af græsning, og kommunerne oplyser om de støtteordninger som er til gavn for græsning. Støtteordninger er dog frivillige. 7.3 Intensiv jagt ved Porsmosen og Gødstrup Engsø generer fuglene. Ad 7.3. Det er staten som har al myndighed på jagt, og kan regulere jagttiderne. 8 Skelby Lokalråd til NK 8.1 Protest mod nedlæggelse af Holløse Mølle og støtte til høringssvar nr.6. Ad 8.1. I forbindelse med Life projektet om tykskallet malermusling vil der være mulighed for at komme med forslag og indgå i dialog om projektet. Men det vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter. Se i øvrigt svar til nr Lodsejere ved Skelby til NK 9.1 Der stilles forslag om ændring i beskrivelsen af bestanden af tykskallet malermusling Suså-systemet, da man finder at den nuværende beskrivelse ikke baseres på videnskabelig dokumentation. Ad 9.1. Teksten er hentet fra den forundersøgelse der er lavet til LIFE projektet om Susåen. Teksten ændres som foreslået, og forkortes så handleplanen er mere overordnet, og ikke foregriber aftaler eller konkrete projekter og afgørelser jf. 3 i bekendtgørelsen om kommunalbestyrelsernes Natura 2000 handleplaner Der ønskes undersøgelser af skalfund af de forskellige muslingearter. Ad 9.2 Vi medtager forslaget om yderligere undersøgelser på lokaliteter med kendte skalfund i Life-projektet, men det vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at værtsfisken til den tykskallede malermusling Elritsen har levet i Nedre Suså, og om hvorvidt den lever/kan leve i vandløb af Susåens størrelse.

9 Ad 9.3. Elritsen er ikke registreret i Nedre Suså i nyere tid. Elritsen har et forholdsvist bredt valg af levesteder, vekslende fra store til små vandløb fra kraftigere til moderat strøm. Der er i forbindelse med en fiskeundersøgelse i 2009 registreret en stor bestand af Elritse i Gudenåen omkring Vilholt Mølle. Undersøgelsen blev foretaget på en nyrestaureret strækning (fjernelse af opstemning) en strækning som minder meget om projektstrækningen i Nedre Suså Der sættes spørgsmålstegn ved, at der skabes gunstige faldforhold for den tykskallede malermusling, ved at restaurere strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Ad 9.4. Det er generelt afgørende for etablering af en bestand af den tykskallede malermusling, at der er stenet og sandet bund med strømmende vand. Det er også de erfaringer vi har fra andre kendte lokaliteter i DK. Det vil ikke indgå i konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at Elritsen er den primære værtsfisk for den tykskallede malermusling på baggrund af undersøgelser fra Sverige. Ad 9.5. Der er ikke kendskab til, at de danske muslingelarver kan fastholde deres parasitiske livsform på andre fisk end elritsen. Det viser undersøgelser fra fynske vandløb, hvor elritse og tykskallet malermusling lever på de samme lokaliteter. Vi ved dog fra Skåne at også den Hvidfinnede ferskvandsulk fungerer som vært i flere vandsystemer. Ulken har tidligere levet i Susåen. De andre arter der nævnes fungerer i en vis grad som værter for muslingernes larver i Sydsverige. Dette vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen, da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at Susåen vil være et gunstigt habitat for værtsfisken elritse. Ad 9.6. Elritsen foretrækker lavt vand, hvilket er medvirkende årsag til at Life-projektet omfatter en sænkning af vandspejlet på hele strækningen fra Bavelse Sø til Holløse Mølle Det bemærkes at de seneste faunaundersøgelser har vist et faunaindex på 5 og derover, og at faldforholdene i Susåen derfor må være tilstrækkelige. Ad 9.7 Den tykskallede malermusling kræver i lighed med elritsen vandløbsstrækninger med et moderat til godt fald. Faldforhold som vil kunne genskabes i forbindelse med en evt. restaurering af strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Det er korrekt at der i 2015 er blevet målt faunaindex på 5, 6 og 7 på 6 stationer i Nedre Suså. Det giver gode indicier for at vandløbet vil have den samme tilstand i de kommende år, men det vil tiden kommende undersøgelser vise. Faldforhold er ikke den eneste faktor der er af betydning for faunaindex. Faunaindexet er et udtryk for tilstanden af de aktuelle fysiske forhold og vandkvalitet Sortmundet kutling er en invasiv art, hvis spredning bør bekæmpes og dette bør indgå handleplanen. Ad 9.8. Kommunerne takker for oplysningerne, men vi afventer nationale udmeldinger om hvordan vi kan bekæmpe invasive arter i ferskvand Det påpeges at der er mange sjældne insekter ved Susåen, og at der er risiko for overse deres levesteder i forbindelse med Life projektet for Susåen.

10 Ad 9.9. Kommunerne takker for den grundige kortlægning af sjældne insekter ved Susåen. Vi medtager oplysningerne i Life-projektet, men det vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Særlige hensyn til isfugl, sædgås, sangsvane og troldand. Ad Kommunerne takker for oplysningerne. Sangsvane, sædgås og troldand indgår i områdets specifikke retningslinjer som kommunerne skal være særligt opmærksomme på fordi de er i tilbagegang i den biogeografiske region. Omfanget og virkemidlerne af indsatsen kendes dog ikke på nuværende tidspunkt. Bestanden af isfugl er af staten vurderet til at være stabil eller i fremgang, derfor indgår den ikke i planens område specifikke retningslinjer men i den generelle beskyttelse af udpegningsarter Indsats for odder bør indskrives i planen og overvågningen af arten bør intensiveres. Ad Odder er ikke en del af udpegningsgrundlaget for området, og er heller ikke med sikkerhed set i området. Det er staten som alene står for artsovervågningen Det påpeges at en række fredede planter kan risikere at blive negativt berørt af Life-projektet. Ad Kommunerne takker for oplysningerne om sjældne og fredede planter ved Susåen. Vi medtager oplysningerne i Life-projektet, men det vil ikke indgå i konkrete projekter. 10 Lodsejer ved Sorøvej til NK 10.1 Der sættes spørgsmålstegn ved, at Susåen tidligere har huset en stor bestand af tykskallede malermusling, samt at der en sammenhæng mellem den tidligere regulering af åen og bestandens tilbagegang. Derimod mener man, at tilbagegangen kan skyldes forurening af åen. Ad 10.1 Der er fundet tomme skaller af tykskallet malermusling umiddelbart nedstrøms Holløse Mølle, hvilket indikerer at der har været en bestand. Tilbagegangen skyldes en kombination af forringede fysiske forhold og forringet vandkvalitet gennem en længere årrække. I dag er påvirkningen af spildevand væsentligt nedbragt, så den ikke længere har nogen effekt på en kommende bestand af tykskallet malermusling Der sættes spørgsmålstegn ved, at de beskrevne værtsfisk for den tykskallede malermusling er de eneste muligheder. Ad 10.2 Undersøgelser fra fynske vandløb viser at elritse og tykskallet malermusling lever på de samme lokaliteter, og dermed er eltritsen vært for tykskallet malermuslings larver. Svenske undersøgelser viser ligeledes at den hvidfinnede ferskvandsulk også fungerer som vært for muslingelarverne. Den hvidfinnede ferskvandsulk er registreret i Suså-systemet frem til midten af 1960 erne Der sættes spørgsmålstegn ved, at værtsfisken til den tykskallede malermusling Elritsen har levet i Nedre Suså, og om hvorvidt den lever/kan leve i vandløb af Susåens størrelse.

11 Ad Der er registreret store bestande af elritse på strækninger i Gudenåen som dimensionsmæssigt svarer til strækningen nedstrøms Holløse Mølle i Nedre Suså. Elritsens valg af levesteder spænder bredt, lige fra små til store vandløb og fra vandløb med moderat strøm til kraftig strøm. Det må derfor forventes at Elritsen kan leve i vandløb af Susåens størrelse Der sættes spørgsmålstegn ved, at der kan skabes de rette faldforhold for den tykskallede malermusling i Nedre Suså. Ad Erfaringer med forvaltning af tykskallet malermusling fra andre lokaliteter i Danmark viser at det er afgørende for tykskallet malermusling at der i vandløbet er stenet bund med strømmende vand. Samtidig foretrækker muslingens værtsfisk, Elritsen foretrækker lavt strømmende vand, hvilket kan ske ved at fjerne spærringer i vandløb, hvorved opstømsliggende stuvningszoner fjernes og vandspejlet sænkes Der stilles forslag om ændring i beskrivelsen af bestanden af tykskallet malermusling Suså-systemet, så det ikke foregriber beslutninger, som ikke er truffet. Ad Teksten er hentet fra den forundersøgelse der er lavet til LIFE projektet om Susåen. Teksten ændres, og forkortes så handleplanen er mere overordnet, og ikke foregriber aftaler eller konkrete projekter og afgørelser jf. 3 i bekendtgørelsen om kommunalbestyrelsernes Natura 2000 handleplaner Det fremgår af planen at rørdrum bruger store rørskove, men rørdrum høres ved Ganges Bro. Ad 10.6 Den omtalte tekst i handleplanen er et uddrag fra en DCE rapport, som beskriver at rørdrum skal have over 15 ha store rørskove for at yngle. Den rørdrum der høres ved Ganges Bro er formentlig ikke en ynglefugl. 11 Sammenslutningen af Lodsejere ved Nedre Susaa til NK Der gøres opmærksom på at spildevand bør indgå i beskrivelsen af truslen for den tykskallede malermusling samt at Torpe Kanal bør betragtes som opformeringssted for muslingen. Ad Mængden af spildevand er i dag så reduceret at det ikke længere er problem for den tykskallede malermuslings overlevelse. Det er en forudsætning at bestanden i Torpe Kanal indgår i en kommende bestandsforøgelse i Susåsystemet. Dette vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen, da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Der ønskes en uddybende historisk argumentation for fjernelse af spærringen ved Holløse Mølle. Ad Med de tiltag som er skitseret i projektforslaget i Life-projekt er det formålet at tidligere tiders vandløbsforhold (før 1250) forsøges reetableret i forbindelse med projektets gennemførsel. Dette vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen, da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter.

12 11.3. Der sættes spørgsmålstegn ved, at en fjernelse af spærringen ved Holløse Mølle er det eneste alternativ i sikringen af vandmiljøet i Nedre Suså, da man mener det er direkte skadeligt for åen. Ad Spærringen ved Holløse Mølle er et kunstigt fremmedelement som ikke hører til i et naturligt løbende vandløb. Det vil være særdeles positivt for dyre- og plantelivet i åen med fjernelsen af den pågældende spærring ved Holløse Mølle på strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Dette skal dog ikke indgå i konkrete projekter. Vandløbsrestaurering for tykskallet malermusling i handleplanen ændres til Forbedring af levevilkår for tykskallet malermusling. Så det vil er åbent hvilke tiltag der skal til at forbedre levevilkårene for muslingen, og der ikke er taget stilling til konkrete projekter Det påpeges, at spærringen blot flyttes til Fuglebjergbroen. Ad Næstved Kommune vurderer, at man ved at fjerne spærringen ved Holløse Mølle vil skabe gunstige forhold i hele Nedre Suså. For fiskebestanden vil det betyde at fisk fra Susåens nedre del nemmere vil kunne vandre op gennem Torpe Kanal til den øvre del af Susåen Der opfordres til at medtage de tidligere fremsendte alternativer i forbindelse med miljøforbedringstiltagene i Susåen. Ad Alle indkomne forslag til forbedringer og løsningsforslag i forbindelse med Lifeprojektet vil bliver taget med i de nye forundersøgelser i Life-projektet. 12 Gunderslevholm til NK Der stilles forslag om ændring i beskrivelsen af bestanden af tykskallet malermusling Suså-systemet, da man finder at den nuværende beskrivelse ikke baseres på videnskabelig dokumentation. Ad Teksten er hentet fra den forundersøgelse der er lavet til LIFE projektet om Susåen. Teksten ændres som foreslået, og forkortes så handleplanen er mere overordnet, og ikke foregriber aftaler eller konkrete projekter og afgørelser jf. 3 i bekendtgørelsen om kommunalbestyrelsernes Natura 2000 handleplaner Der ønskes undersøgelser af skalfund af de forskellige muslingearter. Ad Vi medtager forslaget om yderligere undersøgelser på lokaliteter med kendte skalfund i Life-projektet, men det vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at værtsfisken til den tykskallede malermusling Elritsen har levet i Nedre Suså, og om hvorvidt den lever/kan leve i vandløb af Susåens størrelse. Ad Elritsen er ikke registreret i Nedre Suså i nyere tid. Elritsen har et forholdsvist bredt valg af levesteder, vekslende fra store til små vandløb fra kraftigere til moderat strøm. Der er i forbindelse med en fiskeundersøgelse i 2009 registreret en stor bestand af Elritse i Gudenåen omkring Vilholt Mølle. Undersøgelsen blev foretaget på en nyrestaureret strækning (fjernelse af opstemning) en strækning som minder meget om projektstrækningen i Nedre Suså.

13 12.4. Der sættes spørgsmålstegn ved, at der skabes gunstige faldforhold for den tykskallede malermusling, ved at restaurere strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Ad Det er generelt afgørende for etablering af en bestand af den tykskallede malermusling, at der er stenet og sandet bund med strømmende vand. Det er også de erfaringer vi har fra andre kendte lokaliteter i DK. Det vil ikke indgå i konkrete projekter Der sættes spørgsmålstegn ved, at Susåen vil være et gunstigt habitat for værtsfisken elritse. Ad Elritsen foretrækker lavt vand, hvilket er medvirkende årsag til at Life-projektet omfatter en sænkning af vandspejlet på hele strækningen fra Bavelse Sø til Holløse Mølle Det bemærkes at de seneste faunaundersøgelser har vist et fauna index på 5 og derover, og at faldforholdene i Susåen derfor må være tilstrækkelige. Ad Den tykskallede malermusling kræver i lighed med elritsen vandløbsstrækninger med et moderat til godt fald. Faldforhold som vil kunne genskabes i forbindelse med en evt. restaurering af strækningen mellem Bavelse Sø og Holløse Mølle. Det er korrekt at der i 2015 er blevet målt faunaindex på 5, 6 og 7 på 6 stationer i Nedre Suså. Det giver gode indicier for at vandløbet vil have den samme tilstand i de kommende år, men det vil tiden kommende undersøgelser vise. Faldforhold er ikke den eneste faktor der er af betydning for faunaindex. Faunaindexet er et udtryk for tilstanden af de aktuelle fysiske forhold og vandkvalitet Der sættes spørgsmålstegn ved, at Elritsen er den primære værtsfisk for den tykskallede malermusling på baggrund af undersøgelser fra Sverige. Ad Der er ikke kendskab til, at de danske muslingelarver kan fastholde deres parasitiske livsform på andre fisk end elritsen. Det viser undersøgelser fra fynske vandløb, hvor elritse og tykskallet malermusling lever på de samme lokaliteter. Vi ved dog fra Skåne at også den Hvidfinnede ferskvandsulk fungerer som vært i flere vandsystemer. Ulken har tidligere levet i Susåen. De andre arter der nævnes fungerer i en vis grad som værter for muslingernes larver i Sydsverige. Dette vil ikke indgå i Natura 2000-handleplanen, da den skal være mere overordnet og ikke behandle konkrete projekter. 13 BredejerLauget for Tystrup-Bavelse-Søerne til NK 13.1 Der beskrives en række alternative løsningsforslag og modeller for Life-projektet i Susåen. Ad 13.1 Alle alternative løsningsforslag og modeller for Life-projektet vil indgå i de kommende tekniske forundersøgelser for Life-projektet. Dette vil ikke indgå i konkrete projekter. 14 Holmegaard Mose Komiteen til NK

14 14.1 Forslaget er for akademisk og består af tom snak. Ad 14.1 Handleplanen er udarbejdet ud fra et handleplans-paradigme lavet af KL og Kommunalteknisk Chefforening Mosehornuglen udryddes af biltrafik på Rødebrovej. Ad Indsatsen for mosehornuglen er pt. ikke kendt, da arten ikke er levestedskortlagt af staten. Kommunerne har ingen planer om at lukke Rødebrovej Gødstrup Engsø er et fejlslagent projekt, som ikke hjælper ynglefuglene i området. Samtlige beskyttelseskrævende fuglearter i Holmegård Mose området er i tilbagegang. Ad Næstved Kommune mener at genskabelse af søen uden pumpning giver en naturforbedring. Det er staten der er ansvarlig for overvågningen og vurdering af trusler for arterne. 15 Danmarks Naturfredningsforening Lokalafdeling Sorø til SK Målsætning om at kanosejladsen og dens effekter skal have særlig opmærksomhed. Ad Det er staten som udstikker handleplanernes målsætninger. Det skal dog understreges, at kommunerne har fokus på kanosejladsen ned gennem Susåsystemet. I Brugerråd for Suså mødes repræsentanter fra kommunerne, bredejerne (herunder kanoudlejere) og diverse interessegrupper. Sejladsen reguleres af en lovbekendtgørelse. Hvis der skal ske ændringer i sejladsen f.eks. flere kanoer, så kræver det en ændring af bekendtgørelsen og overvågning af effekten, med mindre der er tale om en midlertidig forsøgsordning. Den midlertidige forsøgsordning kræver dog også en tilladelse og en vurdering af effekten Susåen naturgenoprettes mellem Næsby Bro og frem til udløb i Tystrup Sø, Ad Naturgenopretningen mellem Vrangstrup og Næsby Bro omhandlede primært genslyngning af åen og anlæg af kvælstofvådområder. Susådalen indsnævres med stejle bredder på strækningen Næsby Bro til Tystrup Sø, hvor der er fint fald på åen. Habitatområdet H194 er udpeget for vandløb med vandplanter. Data for vandløbets økologiske tilstand skal findes i basisanalyse til vandområdeplanerne. Miljøtilstanden er moderat (3) til ringe (4) for hovedløbet, og målet er god (2) tilstand. I vandområdeplanerne er der krav om fosforfjernelse opstrøms Tystrup- Bavelse Søerne, men kommunen har i den forbindelse vurderet, at det ikke vil være muligt at anlægge P-vådområder på nævnte strækning. Der er ingen specifikke indsatser i selve åen, men vandområdeplanen angiver at indsatser til forbedret spildevandsrensning vil gavne vandmiljøet på sigt Værdien af Tystrup-Bavelse Naturpark anerkendes som understøttende for Natura 2000-området Ad Tystrup-Bavelse Naturpark mangler en formel vedtagelse og fysisk afgrænsning. Beskyttelsen omkring Tystrup-Bavelse Søerne udgøres i dag primært af en række landskabsfredningerne, hvor offentlig adgang i området primært sker fra søsiden samt på Naturstyrelsens arealer (ved Kongskilde og Hørhaven) og i skovene.

15 15.4. Området er del af en økologisk forbindelse gennem Sorø Kommune. Ad Habitat- og fuglebeskyttelsesområderne er kerneområder til bevarelse og spredning af værdifulde naturtyper og arter. Det er blevet lovfæstet i kommuneplanlægningen, at alle Natura 2000-området skal indgå i kommunernes sammenhængende naturnetværk. 16 Lodsejer ved Kongsted til FK Forslag til et nyt Natura 2000-område ved for Kongsted, Højlandet, med udpegningsarterne markfirben og hasselmus. Ad 16.1 Kommunerne udpeger ikke Natura 2000-områder. Miljøstyrelsen kan udpege områder, der indeholder truede eller sårbare arter og deres levesteder som er opstillet på habitatdirektivets bilag. Udpegning af nye områder er først en mulighed, hvis staten åbner op for dette på nationalt plan.

I perioden er der i alt indkommet 7 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Guldborgsund Kommune (GK), Næstved Kommune (NK) og Vordingborg Kommune (VK).

I perioden er der i alt indkommet 7 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Guldborgsund Kommune (GK), Næstved Kommune (NK) og Vordingborg Kommune (VK). Hvidbog for høringssvar til Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021. Havet og kysten mellem Præstø Fjord og Grønsund. Natura 2000- område nr. 168. Vordingborg, Fae og Guldborgsund Kommune har i perioden

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Ca. 30 minutter - Opgave og proces - Natura 2000 - Projektforslag - Konsekvenser - Økonomi - Sammenfatning OPGAVE OG PROCES

Læs mere

NOTAT Vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose

NOTAT Vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose NOTAT Storstrøm J.nr. NST-422-01314 Ref. kirjo Februar 2016 NOTAT Vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Hvidbog med bemærkninger til forslag til handleplaner for Natura 2000-område 159, 161 og 167 beliggende i Fae Kommune Forslag til handleplaner for tre Natura 2000-områder i Fae

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kogsbøl og Skast Mose Natura 2000-område nr. 103 Fuglebeskyttelsesområde F69 Titel: Natura 2000-handleplan for Kogsbøl og Skast Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan

Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan 1 Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sydfynske Øhav (Natura 2000-område nr. 127) Høringsperiode fra 20. oktober til 15. december 2016. Der er kommet i alt 7 høringssvar, der

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum Enge, Husum

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum

Læs mere

Natura 2000-handleplan Borris Hede. Natura 2000-område nr. 67. Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37

Natura 2000-handleplan Borris Hede. Natura 2000-område nr. 67. Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Borris Hede Natura 2000-område nr. 67 Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37 Titel: Natura 2000-handleplan, Borris Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø Natura 2000-område nr. 162 Habitatområde H143 Fuglebeskyttelsesområde F95 og F96 Forsidefoto:

Læs mere

Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen

Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Natura 2000-område nr. 163 Habitatområde H145, H146 og H194 Fuglebeskyttelsesområde F91 og

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nipgård Sø. Natura 2000-område nr. 36. Habitatområde H36

Natura 2000-handleplan Nipgård Sø. Natura 2000-område nr. 36. Habitatområde H36 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nipgård Sø Natura 2000-område nr. 36 Habitatområde H36 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-21 for Nipgård Sø Udgiver: Silkeborg Kommune År: 2017 Forsidefoto: Nipgård Sø.

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov.

Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov. Forslag Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov. Udgiver: Sorø Kommune, Teknik, Miljø og Drift, Rådhusvej 8, 4180 Sorø Kommune. År: Udkast 2016 Forsidefoto: Gammelt asketræ, langs

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan Borris Hede. Natura 2000-område nr. 67. Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37

Udkast til Natura 2000-handleplan Borris Hede. Natura 2000-område nr. 67. Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37 Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Borris Hede Natura 2000-område nr. 67 Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37 Titel: Natura 2000-handleplan, Borris Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F60 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken

Læs mere

Status for Mere liv i Susåen - Oktober LIFE 15 NAT/DK/ UC Life Denmark

Status for Mere liv i Susåen - Oktober LIFE 15 NAT/DK/ UC Life Denmark Status for Mere liv i Susåen - Oktober 2017 - Baseline-undersøgelser Henover foråret og sommeren 2017 er der foretaget en række af de såkaldte baselineundersøgelser i henhold til Life-ansøgningens deadlines

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gurre Sø Natura 2000-område nr. 131 Habitatområde H115 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Gurre Sø, Natura 2000-område nr. 131, Habitatområde nr. H115 Udgiver:

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Ålvand Klithede og Førby Sø Natura 2000-område nr. 26 Habitatområde H26 Fuglebeskyttelsesområde F17 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan 2016-2021

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Titel: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Udgiver:

Læs mere

Natura Status og proces

Natura Status og proces Natura 2000 - Status og proces Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Natura 2000 Områder i EU med særlig værdifuld natur Fuglebeskyttelsesområder og habitatområder Målet er at standse tilbagegangen

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Hov Vig. Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97

Natura 2000-handleplan Hov Vig. Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-område nr. 41 Habitatområde H41 Fuglebeskyttelsesområde F29 Kolofon

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Læs mere

Odder Kommune. Forslag til Natura 2000-handleplan KYSING FJORD. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30

Odder Kommune. Forslag til Natura 2000-handleplan KYSING FJORD. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 Odder Kommune Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 KYSING FJORD Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 20. oktober 2016 FORSLAG TIL NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Forslag til: Natura 2000-handleplan Kystskrænterne ved Arnager Bugt. Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163

Forslag til: Natura 2000-handleplan Kystskrænterne ved Arnager Bugt. Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163 Forslag til: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kystskrænterne ved Arnager Bugt Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan for Kystskrænterne ved Arnager Bugt

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stubbe Sø

Natura 2000-handleplan Stubbe Sø Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stubbe Sø Natura 2000-område nr. 48 Habitatområde H44 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stubbe Sø Udgiver: Syddjurs Kommune År: 2017 Forsidefoto: Trævlekrone fra

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg Natura 2000

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan Stege Nor. Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179

Forslag til Natura 2000-handleplan Stege Nor. Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stege Nor Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Stege Nor Udgiver: Vordingborg Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Havet omkring Nordre Rønner Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for område

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Opgave Fase A Tykskallet malermusling formål med naturgenopretning Eksisterende forhold Holløse Mølle Projektforslag Konsekvenser

Læs mere

Referat at møde med øvrige interessenter om Fase B i de nye tekniske forundersøgelser - ved Suså-Life-projektet

Referat at møde med øvrige interessenter om Fase B i de nye tekniske forundersøgelser - ved Suså-Life-projektet Næstved Kommune Team Vand og Natur www.naestved.dk Referat at møde med øvrige interessenter om Fase B i de nye tekniske forundersøgelser - ved Suså-Life-projektet Mødedato 21-3-2018 Tid 17:00-19:00 Sted

Læs mere

Referat fra møde om Suså-projekt den 21. juni møde med ålaug, sølaug, bredejere og kanoudlejere

Referat fra møde om Suså-projekt den 21. juni møde med ålaug, sølaug, bredejere og kanoudlejere Næstved Kommune Team Vand og Natur www.naestved.dk Referat fra møde om Suså-projekt den 21. juni 2017 - møde med ålaug, sølaug, bredejere og kanoudlejere Mødedato 21. juni 2017 Tid 16:30 18:30 Sted Mødelokale

Læs mere

vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N121 Arreskov Sø

vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N121 Arreskov Sø NOTAT Naturstyrelsen Fyn J.nr. NST-422-01300 Ref. ervin Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N121 Arreskov Sø Forslag til Natura 2000-plan for N121 Arreskov

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Græsning på Rømø, Conny

Læs mere

Natura 2000-handleplan Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen

Natura 2000-handleplan Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Natura 2000-handleplan 2016 2021 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Natura 2000-område nr. 163 Habitatområde H145, H146 og H194 Fuglebeskyttelsesområde F91 og F93 1 Titel:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen

Natura 2000-handleplan Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Natura 2000-handleplan 2016 2021 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Natura 2000-område nr. 163 Habitatområde H145, H146 og H194 Fuglebeskyttelsesområde F91 og F93 1 Titel:

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Engarealer

Læs mere

Hvidbog. Udkast til Natura 2000-handleplan Omhandler indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet vedr.:

Hvidbog. Udkast til Natura 2000-handleplan Omhandler indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet vedr.: Hvidbog Omhandler indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet vedr.: Udkast til Natura 2000-handleplan 2012-2015 Flynder Å og heder i Klosterhede Plantage Natura 2000-område nr. 224 Habitatområde

Læs mere

Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017

Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017 Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017 1 Resumé Opgaven består i at udarbejde de nødvendige tekniske forundersøgelser og konsekvensvurderinger

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan

Forslag til Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Skovene ved Vemmetofte Natura 2000-område nr. 167 Habitatområde H144 Fuglebeskyttelsesområde F92 Titel: Natura 2000 handleplan, Skovene ved Vemmetofte Udgiver:

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan

Forslag til Natura 2000 handleplan Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Oreby skov Natura 2000-område nr. 181 Habitatområde nr. H180 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Oreby skov Udgiver: Vordingborg Kommune År: 2016

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Vangså Hede Natura 2000-område nr. 25 Habitatområde H25 Fuglebeskyttelsesområde F18 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning.

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning. Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 110, Odense Fjord Nr. Afsender (Dato for Resumé (inddelt i emner) modtagelse) 110.1 Styrelsen for Vandog Naturforvaltning 15-12-2016 A. Styrelsen for

Læs mere

Natura 2000 handleplan Tolne Bakker. Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214

Natura 2000 handleplan Tolne Bakker. Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214 Natura 2000 handleplan 2016-2021 Tolne Bakker Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214 April 2017 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan for Tolne Bakker Udgiver: Hjørring Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Kommunale naturhandleplaner

Kommunale naturhandleplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Dato 13. marts 2017 Kommunale naturhandleplaner 2016-2021 Forslag om kommunale naturhandleplaner for 2016-2021. Planerne

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N68 Skjern Å

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N68 Skjern Å NOTAT Søhøjlandet J.nr. NST-422-01207 Ref. petbj Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N68 Skjern Å Forslag til Natura 2000-plan for N68 Skjern Å har

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N99 Kongens Mose og Draved Skov

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N99 Kongens Mose og Draved Skov NOTAT Naturstyrelsen Vadehavet J.nr. NST-422-01354 Ref. PJENS FEB 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N99 Kongens Mose og Draved Skov Forslag til Natura 2000-plan

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan

Forslag til Natura 2000 handleplan Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Lekkende Dyrehave Natura 2000-område nr. 172 Habitatområde nr. H151 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Lekkende Dyrehave Udgiver: Vordingborg Kommune

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Korsø Knude Natura 2000-område nr. 45 Habitatområde H187 Kolofon: Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode 2016 2021 Natura 2000-område

Læs mere

Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen

Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Titel: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Udgiver: Varde Kommune

Læs mere

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Nissum Fjord. Natura 2000-område nr. 65. Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Nissum Fjord. Natura 2000-område nr. 65. Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Nissum Fjord Natura 2000-område nr. 65 Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan

Læs mere

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Natura 2000 handleplan 2016-2021 Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Natura 2000-område nr. 7 Habitatområde H7 April 2017 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan for Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Udgiver:

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016-2021 Krenkerup Haveskov Natura 2000-område nr. 176 Habitatområde H 155 IG ENDEL AST K UD Titel: Udgiver: Natura 2000-handleplan. Krenkerup Haveskov nr. 176. Habitatområde H155

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Natura 2000-handleplan Ovstrup Hede og Røjen Bæk

Natura 2000-handleplan Ovstrup Hede og Røjen Bæk Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ovstrup Hede og Røjen Bæk Natura 2000-område nr. 225 Habitatområde H249 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021- Ovstrup Hede og Røjen Bæk Udgiver: Herning Kommune

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet - Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F60 Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen

Læs mere

I perioden er der indkommet 5 høringssvar til Vordingborg Kommune (VK) og Næstved Kommune (NK).

I perioden er der indkommet 5 høringssvar til Vordingborg Kommune (VK) og Næstved Kommune (NK). Hvidbog for høringssvar til Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Havet og kysten mellem Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde. Natura 2000-område nr. 169 Vordingborg Kommune har i perioden fra den

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N134, Arresø, Ellemose og Lille Lyngby Mose

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N134, Arresø, Ellemose og Lille Lyngby Mose NOTAT Naturstyrelsen Vestsjælland J.nr. NST-422-00970 Ref. mohol/mamor Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N134, Arresø, Ellemose og Lille Lyngby Mose

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kaløvig Natura 2000-område nr. 230 Habitatområde H230 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kalø Vig Udgiver: Syddjurs Kommune År: 2017

Læs mere

Natura 2000-handleplan Randkløve Skår. Natura 2000-område nr. 213 Habitatområde H213

Natura 2000-handleplan Randkløve Skår. Natura 2000-område nr. 213 Habitatområde H213 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Randkløve Skår Natura 2000-område nr. 213 Habitatområde H213 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Randkløve Skår Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152 Habitatområde H198 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021, Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152. Habitatområde H198 Udgiver:

Læs mere

Natura 2000-handleplan. Mose ved Karstoft Å. Natura 2000-område nr. 70. Habitatområde nr. H63

Natura 2000-handleplan. Mose ved Karstoft Å. Natura 2000-område nr. 70. Habitatområde nr. H63 Natura 2000-handleplan Mose ved Karstoft Å Natura 2000-område nr. 70 Habitatområde nr. H63 Kolofon Titel Natura 2000-handleplan 2016-2021 Mose ved Karstoft Å Natura 2000-område nr. 70 Habitatområde H63

Læs mere

NOTAT. vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV)

NOTAT. vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 66 Habitatområde H59 og Fuglebeskyttelsesområde F41 Stadil og Vest Stadil Fjord Udkast

Læs mere

Teknisk Anlæg. Nr Igangværende projekter Ring Syd - betaling vedr. aftale med Banedanmark 14.

Teknisk Anlæg. Nr Igangværende projekter Ring Syd - betaling vedr. aftale med Banedanmark 14. Teknisk Anlæg Nr. 2019 2020 2021 2022 2023 2024 17-1 Igangværende projekter Ring Syd - betaling vedr. aftale med Banedanmark 14.100 17-2 Ny Glumsø Station 3.100 17-3 Nyanlæg af Teatergade i forbindelse

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan Randbøl Hede og Klitter i Frederikshåb Plantage

Forslag til Natura 2000-handleplan Randbøl Hede og Klitter i Frederikshåb Plantage Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Randbøl Hede og Klitter i Frederikshåb Plantage Natura 2000-område nr. 82 Habitatområde H71 Fuglebeskyttelsesområde F46 Titel: Handleplan for Randbøl Hede og

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk Vandløb: Det private vandløb Skravad Bæk Dato:

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F52 Mandø Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Søer ved Bregentved og Gisselfeld Natura 2000-område nr. 161 Habitatområde H142 Fuglebeskyttelsesområde F101 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Søerne ved Bregentved

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sølsted Mose Natura 2000-område nr. 100 Habitatområde H89 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sølsted Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Dyndsmerling,

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Lild Strand og Lild Strandkær Natura 2000-område nr. 44 Habitatområde H185 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 for Natura

Læs mere

Oustrup Hede og Røjen Bæk

Oustrup Hede og Røjen Bæk Natura 2000-handleplan 2016 2021 Oustrup Hede og Røjen Bæk Natura 2000-område nr. 225 Habitatområde H249 Høringsudgave Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021- Oustrup Hede og Røjen Bæk Udgiver:

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N86 Habitatområde H75 Fuglebeskyttelsesområde F54

Læs mere

:11. Forslag til Natura 2000-handleplan Sønder Ådal. Natura 2000-område nr. 101 Fuglebeskyttelsesområde F63

:11. Forslag til Natura 2000-handleplan Sønder Ådal. Natura 2000-område nr. 101 Fuglebeskyttelsesområde F63 19-10-2016 15:11 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sønder Ådal Natura 2000-område nr. 101 Fuglebeskyttelsesområde F63 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021, Sønder Ådal Udgiver: Aabenraa Kommune

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 115 Habitatområde H99 Østerø Sø Udkast til Natura

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Vullum Sø Natura 2000-område nr. 23 Habitatområde H23 Kolofon: Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode 2016 2021 Natura 2000-område

Læs mere

Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 112, Lillebælt Nr. Afsender Dato for modtagelse

Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 112, Lillebælt Nr. Afsender Dato for modtagelse Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 112, Lillebælt Nr. Afsender Dato for modtagelse Resumé (inddelt i emner) Kommentarer / Svar Indstilling 112.1 Naturstyrelsen Trekantsområdet 14-12-2016

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N143, Vestamager og havet syd for

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N143, Vestamager og havet syd for NOTAT Naturstyrelsen Vestsjælland J.nr. NST-422-00979 Ref. mamor Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N143, Vestamager og havet syd for Forslag til Natura

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N36 Nipgård Sø

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N36 Nipgård Sø NOTAT Naturstyrelsen Søhøjlandet J.nr. NST-422-01157 Ref. lawer Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N36 Nipgård Sø Forslag til Natura 2000-plan for

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for Kims Top og Den Kinesiske Mur Natura 2000-område nr. 190 Habitatområde H165 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven,

Læs mere

Team Vand og Natur. Tilladelse til etablering af permanent rørbro over Torpe Kanal

Team Vand og Natur. Tilladelse til etablering af permanent rørbro over Torpe Kanal Team Vand og Natur Center for Plan og Miljø Rådmandshaven 20 4700 Næstved Dato 30. juli 2018 Tilladelse til etablering af permanent rørbro over Torpe Kanal Vi meddeler hermed tilladelse til at etablere

Læs mere