Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0671 Bilag 4 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0671 Bilag 4 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0671 Bilag 4 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/Fødevarestyrelsen/2.2 /2.1 J.nr. PD /EU oktober 2007 PLM/SPPE/LOUJ/TAER FVM 463 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens spørgeskema vedrørende gennemførelsesbestemmelserne til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 KOM-dokument foreligger ikke Kommissionen har den 28. september 2007 fremsendt spørgeskema vedrørende gennemførelsesbestemmelserne til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 (den nye økologiforordning). Der er frist for besvarelse af spørgeskemaet den 31. oktober Den nye økologiforordning træder i kraft den 1. januar Inden ikrafttræden skal de eksisterende gennemførelsesbestemmelser revideres med henblik på at blive tilpasset den nye økologiforordning. De midlertidige undtagelser, der er i de gældende gennemførelsesbestemmelser, kan ikke umiddelbart overføres i de nye gennemførelsesbestemmelser. Dette skyldes blandt andet, at en del af undtagelserne er ændret med den nye økologiforordning. De nuværende undtagelser skal enten ophæves eller videreføres igennem artikel 22 i den nye forordning. Besvarelsen af spørgeskemaet vil i sig selv ikke have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet. De gennemførelsesbestemmelser, der bliver resultatet af spørgeskemabesvarelserne vil kunne have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet, men denne vurdering kan først foretages, når forslaget til gennemførelsesbestemmelserne foreligger. Regeringen agter, i forbindelse med besvarelse af spørgeskemaet, at give udtryk for, at man fra dansk side arbejder for: harmonisering på højst muligt niveau. at reglerne ikke medfører ekstra byrder for erhverv og myndigheder. at kontrollen bør være risikobaseret, og ikke bør svækkes.

2 2 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/Fødevarestyrelsen/2.2 /2.1 J.nr. PD /EU oktober 2007 PLM/SPPE/LOUJ/TAER FVM 463 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens spørgeskema vedrørende gennemførelsesbestemmelserne til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 KOM-dokument foreligger ikke Resume Den nye økologiforordning træder i kraft den 1. januar Inden ikrafttræden skal de eksisterende gennemførelsesbestemmelser revideres med henblik på at blive tilpasset den nye økologiforordning. Kommissionen har i den forbindelse fremsendt et spørgeskema vedrørende en række tekniske aspekter i relation til revideringen af gennemførelsesbestemmelserne. Spørgeskemaet har umiddelbart ingen betydning for beskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Baggrund Kommissionen har den 28. september 2007 fremsendt spørgeskema vedrørende gennemførelsesbestemmelserne til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 (den nye økologiforordning). Kommissionen skal bruge besvarelsen af spørgeskemaet under deres udarbejdelse af et forslag til gennemførelsesbestemmelserne. Et endeligt forslag skal fremsættes med hjemmel i art. 38 i Rådets forordning (EF) nr. 834/07 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 Et endeligt forslag til gennemførelsesbestemmelser behandles i en procedure III i Den Stående Komité for Økologisk Landbrug. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen gennemførelsesbestemmelserne. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissio-

3 3 nen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget til gennemførelsesbestemmelserne uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle forslaget på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede gennemførelsesbestemmelserne. Der er frist for besvarelse af spørgeskemaet til den 31. oktober Nærhedsprincippet Forslaget er et led i gennemførelsen af den fælles landbrugspolitik, hvorfor nærhedsprincippet er tilgodeset. Formål og indhold Den nye økologiforordning træder i kraft den 1. januar Inden ikrafttræden skal de eksisterende gennemførelsesbestemmelser revideres med henblik på at blive tilpasset den nye økologiforordning. Kommissionen har i den forbindelse fremsendt et spørgeskema vedrørende en række tekniske aspekter i relation til revideringen af gennemførelsesbestemmelserne. De gældende gennemførelsesbestemmelser, der er fastsat i bilagene til Rådets Forordning 2092/91(den gældende økologiforordning), vil danne basis for de nye gennemførelsesbestemmelser. De midlertidige undtagelser, der er i de gældende gennemførelsesbestemmelser, kan ikke umiddelbart overføres i de nye gennemførelsesbestemmelser. Dette skyldes blandt andet, at en del af undtagelserne er ændret med den nye økologiforordning. De nuværende undtagelser skal enten ophæves eller videreføres igennem artikel 22 i den nye forordning. Når en undtagelse vedtages igennem artikel 22, skal der tages stilling til, om det skal kræves, at der indhentes forudgående tilladelse. Ligesom der skal tages stilling til, hvem der skal være ansvarlig for udstedelsen af tilladelserne i de enkelte tilfælde. Den nugældende økologiforordning trådte i kraft i henholdsvis 1992 for planteproduktionen og 2000 for husdyrproduktionen. Der var dengang brug for en række undtagelser. Markedet har siden udviklet sig, og det er på den baggrund, at Kommissionen med spørgeskemaet særligt fremhæver de tilfælde, hvor der i den nugældende forordning er mulighed for undtagelser, sådan at det i hvert enkelt tilfælde overvejes om undtagelsen stadig er nødvendig. (Gennemførelsesbestemmelser i forhold til de nye anvendelsesområder som akvakultur og vin vil først blive udarbejdet når de allerede eksisterende gennemførelsesregler er revideret).

4 4 Første del af spørgeskemaet omhandler undtagelser til forordningen. Undtagelser kan være nødvendige, fordi forordningen som udgangspunkt harmoniserer på højst mulige niveau. Undtagelserne skal derfor sikre en fleksibilitet sådan, at økologien fortsat kan udvikle sig i alle medlemslande uanset meget forskellige forudsætninger for at drive økologi - Det skal overvejes, om der fortsat og evt. i hvilken form, der skal være mulighed for undtagelser. Der drejer sig især om: Undtagelser, der har til hensigt at gøre det nemmere for landmændene at påbegynde eller fortsætte med økologisk produktion under problematiske klimatiske-, geografiske- eller strukturelleforhold. Undtagelser der giver mulighed for at anvende ikke-økologisk input, når økologisk input ikke er til rådighed. Undtagelser, der giver landmanden mulighed for at løse specifikke management problemer ved at måtte holde kvæg, får og geder inde i den sidste del af opfedningen Undtagelser i tilfælde at katastrofer. Undtagelse der giver mulighed for, at indsætte ikke økologiske dyr. Anden del af spørgeskemaet omhandler den konkrete brug af undtagelser. Det skal overvejes, hvordan undtagelserne må bruges og i hvilken form de enkelte undtagelser skal udformes: Efter den nugældende forordning er det i de fleste tilfælde de enkelte kontrolorganer, der har kompetencen til at tillade brug af undtagelser. Efter den nye økologiforordning skal de enkelte kontrolorganer principielt ikke længere have denne kompetence. Men det skal overvejes, om undtagelserne fremover skal udformes sådan, at den enkelte landmand umiddelbart fra forordningsteksten kan se, om han har mulighed for at gøre brug af en undtagelse, eller om medlemsstaterne i de enkelte tilfælde skal tage stilling til, om og under hvilke betingelser en undtagelse kan bruges. Herudover skal det overvejes, om landmanden også skal underrette kontrolorganet/myndigheden, når han anvender en undtagelse og herunder redegøre for berettigelsen til at kunne anvende undtagelsen. Tredje del af spørgeskemaet omhandler præcisering af regler og begreber - Det skal overvejes, om der enkelte steder er brug for præcisering af anvendte regler og begreber: Skal fjerkræ kunne opdrættes i etager? Er der brug for præciseringer af reglerne vedr. minimum slagtealder? Er der brug for en definition af begrebet systematisk? Er der brug for en definition af begrebet i nyere tid? Er der brug for en definition af begrebet ekstensivt husdyrbrug? Er der brug for en præcisering af reglerne vedr. den tilladte mængde kvælstof? I den nye forordning er der øget vægt på risikobaseret kontrol. Det skal i den forbindelse overvejes, om det er relevant at fastholde, at der altid skal være et årligt fysisk kontrolbesøg? Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres om spørgeskemaet.

5 5 Gældende dansk ret Området er reguleret af reglerne i Rådets Forordning 2092/91 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler med senere ændringer samt bekendtgørelse nr. 244 af 2. april 2004 med senere ændringer (økologibekendtgørelsen), bekendtgørelse nr af 12. december 2003 om registrering i database for økologisk frø og vegetativt formeringsmateriale og bekendtgørelse nr af 12. december 2003 om foderstoffer til anvendelse i økologisk akvakulturbrug, samt bekendtgørelse nr. 605 af 15. juni 2006 om økologiske fødevarer m.v. og bekendtgørelse nr. 114 af 23. februar 2004 om økologisk akvakulturbrug Konsekvenser Besvarelsen af spørgeskemaet vil i sig selv ikke have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet. De gennemførelsesbestemmelser, der bliver resultatet af spørgeskemabesvarelserne vil kunne have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet, men denne vurdering kan først foretages, når forslaget til gennemførelsesbestemmelserne foreligger. Høring 2-udvalget (landbrug) er blevet hørt i skriftlig høring Landbrugsraadet har fremsendt skriftligt høringssvar den 22. oktober 2007, og Økologisk Landsforening har fremsendt skriftligt høringssvar den 23. oktober Da der er tale om lange og detaljerede høringssvar vedlægges begge høringssvar som bilag til dette notat. Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen støtter en harmonisering på økologiområdet på højst mulige niveau og er derfor principielt ikke tilhænger af undtagelser og forlængelse af overgangsordninger. Det må samtidigt erkendes, at der på en række områder stadig kan være behov for undtagelser og overgangsordninger. Der er således brug for en vis fleksibilitet sådan, at økologien fortsat kan udvikle sig i alle medlemslande uanset meget forskellige forudsætninger for at drive økologi. Undtagelsesmulighederne bør dog forvaltes strengt og i videst mulige omfang være tidsbegrænset. Spørgeskemaets tekniske dele vil blive besvaret i henhold til de overordnede synspunkter og under hensyntagen til høringssvarene. Generelle forventninger til andre landes holdninger Spørgeskemaet har endnu ikke været drøftet.

6 Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. 6 Notatet er ligeledes oversendt til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

7 7 Høringssvar fra Landbrugsraadet Generelle bemærkninger Land brugsraad et find er, at hensigten i forordningen om, at d etailreglerne skal fastlægges på et meget højt niveau skal fastholdes. Det gælder særligt med hensyn til at fastholde udfasningen af de overgangsordninger, hvor der allerede i den gældende forordning er fastsat udløbsdatoer. Det gælder for eksempel overgangsordninger for kvæg-, svine- og fjerkræstalde m.v. fra 31. december 2010 og brug af konventionelt foder fra 31.december Derudover skal muligheden for at anvende den nye forordnings regler om fleksibilitet forvaltes restriktivt. Der bør således som udgangspunkt primært være tale om klimatisk betingede tilladelser. Derimod bør der fortsat være mulighed for at anvende dyr af ikke-økologisk oprindelse, da der endnu ikke er et tilstrækkeligt antal øk o- logiske avlsdyr med et højt genetisk potentiale. Populationerne er endnu for små til et egentligt økologisk avlsarbejde. Ud fra et administrativt synspunkt ville det være hensigtsmæssigt, hvis den enkelte landmand kunne se direkte i forordningen, om en undtagelse kan anvend es. Det kan imidlertid føre til en udbredt anvendelse af undtagelser og mindske incitamenterne til at gøre en ind sats for at overflød iggøre und tagelserne. Derfor bør afgørelsen træ f- fes af de kompetente myndigheder. Det er samtidig helt afgørende, at det ikke er de enkelte kontrolorganer, der træffer afgørelsen. Endelig finder Landbrugsraadet, at det nuværende EU-logo som udgangspunkt skal fasthold es. Alternativt skal et nyt red esignet logo fastlægges m eget hurtigt m ed he n- blik på ikrafttræden samtidig med d en nye forordning, og der bør være mulighed for at anvende det gamle logo i en overgangsperiode for eksempel på emballage eller etiketter. Vedr. specifikke spørgsmål Annex 1 7.1: Skal der være et loft på 170 kg N per ha? o Nej, Danmark skal holde fast i 140 kg N pr. ha på bedriftsniveau med loft på maksimalt 70 kg N fra konventionelle husdyr og at arbejde for at udfase anvendelsen af konventionel husdyrgødning. Der er ikke behov for at skelne mellem forskellige typer af husdyrgødning, hvorimod der

8 8 er behov for en nærmere stillingtagen til anvendelsen af teknikker til behandling af husdyrgødning (separation m.v.). Annex 1.A.2.4: Obligatorisk tilladelse til anvendelse af mikroorganismer o Alle mikroorganismer til jordforbedring bør godkendes på forhånd af de kompetente myndigheder før landmænd anvender dem Annex 1.B.3.8: Udfasning af anvendelse af konventionelle dyr o Forordningen bør fastholde det nuværende niveau (10 henholdsvis 20 pct.), da der endnu ikke er tilstrækkeligt økologisk avlsmateriale 1.B.8.4.1: Etagesystemer for fjerkræ o Der er endnu ikke danske erfaringer med opdrætssystemer i etager, men der kan være nogle velfærds- og miljøfordele herved, så muligheden bør undersøges nøjere. Ved en tilladelse til anvendelse af opdrætssystem er i etager skal d er fastsættes regler fx. for d yrenes nytte/ nettoareal, frihøjd e, og d e generelle regler som regulerer etagesystemer til fjerkræ bør vurderes ift. om der skal fastsættes strengere krav til økologiske etagesystemer. Det er for eksempel vigtigt at antallet eller størrelsen af ud gangshuller i fjerkræstald en sættes i forhold til d et sa m- led e etage(nytte-/ netto-)areal, og ikke til stald ens gulvareal, så fjerkr æ- ets adgang til udearealet ikke begrænses. Inden der gives tilladelse til sådanne produktionssystemer må der gennemføres en nærmere analyse. Annex I.B.7.1. Loft over brug af husdyrgødning o Maksimalt 140 kg (se ovenfor) Annex 1.B.1.7. Skal ekstensive produktionsenheder defineres? o Den generelle harm onilovgivning(nitratd irektivet?) lægger begræn s- ninger på intensiteten på de konventionelle bedrifter, hvorfor der ikke er behov for at fastlægge en ny definition af ekstensive bedrifter i økologiforordningen efter forordning er ophævet. Annex 1.B Skal være en nærmere afklaring af anvendelsen af systematisk mutilation?

9 9 o Ja, det vil være nødvendigt i forhold til at sikre produktionens trovæ r- dighed, men visse indgreb skal fortsat være tilladt i forhold til produ k- ternes kvalitet (studning/ kastration) og arbejdsmiljø (afhorning) m.v. Afklaringen bør foretages af de kompetente myndigheder Annex 1.B Skal slagtealderen for fjerkrælinier specifiseres? o Nej. Frem for at fokusere på en bestemt slagtealder eller maksimal daglig tilvækst bør man i højere grad se på dyrenes velfærd. Det er derfor vigtigt der udvikles/ anvendes et alment internationalt anerkendt velfærdsvurderingsværktøj. Det kunne være en gait-score, men det skal afklares om det er oplysninger er tilgængelige pt. Annex 1.B Skal der være en definition af recent past? o Ja, der skal være en definition af "nyere tid" -- for eksempel ved tilladelse til nedsat omlægningstid for vedvarende græs, der har været underlagt en fast ordning eller nedsat omlægningstid for løbegårde m.v. Annex 1.B.2.1.2: Skal man fastholde de nuværende undtagelser? o Som nævnt ovenfor forventer vi, at d e fastsatte ud fasninger af eksist e- rende undtagelser fastholdes uden forlængelse, og her skal behovet endvidere dokumenteres og indberettes til den kompetente myndighed. Annex III.5 og 2. Skal der fortsat være minimum et årligt kontrolbesøg? o Ja -- der bør være mindst et kontrolbesøg på økologiske bedrifter, der sælger økologiske produkter. Det er et enkelt budskab, som er nemt at kommunikere ud til fx. forbrugere. o Det årlige besøg behøver evt. ikke gennemføres som en "fuld fysisk kontrol," men kunne, ud fra principp er for risikobaseret kontrol og for at ud nytte kontrolressou r- cerne bedre, fx. gennemføres som stikprøvekontrol eller kontrol af et bestemt tema. Vedr. begrebet rådighed af foder og husdyr Det er vigtigt at anvendelsen af konventionelt foder og husdyr udfases.

10 10 Problemstillingen er forskellig henholdsvis før og efter 2012, hvor anvendelsen af konventionelt foder udfases for enmavede dyr. Det er imidlertid helt afgørende vi får en fælles EU-d efinition af begrebet til råd ighed for at m odvirke konkurrenceforvridning mellem producenter i forskellige medlemsstater og producenter underlagt forskellige kontrolorganer. Derfor skal rådigheden/ tilgængeligheden vurderes af de kompetente myndigheder og ikke de enkelte kontrolorganer og det er vigtigt, at alle slutter op om ordningen. Det bør ikke være muligt at en medlemsstat opkøber økologisk foder i en anden medlemsstat og at denne efterfølgende finder det nø d- vendigt at udvide dispensationen til at bruge konventionelt foder. Et databasesystem som for frø og udsæd, vurderes ikke at være brugbart til foder eller husdyr. Det vil være meget tungt og dyrt at administrere, og antallet af udbydere kan være meget blandet/ forskelligt.

11 11 Høringssvar fra Økologisk Landsforening Generelle bemærkninger Mere restriktive nationale regler Det er med stor beklagelse at Danmark ikke kan opretholde sine særregler. Foreningen anser det for væsentligt at forsøge at få dem eller nogle udpegede med i de kommende detailregler. Økologisk Landsforening vil den 1. november udpege hvilke af disse der er de vigtigste at få gennemført som fælles EU regler med henblik på at fastholde dem. Foreningen vil derfor vende tilbage med en indstilling angående dette. Anvendelse af hjælpestoffer fra det nuværende annex 2 Kommissionen har som et non-paper opstillet en tabel over den nuværende EU forordning 2092/ 91 med tilhørende bilagstekster og den kommende forordning samt forslag til tekst i en Kommissionsforordning med detailregler. Det fremgår, at alle krav, om at behovet for at anvende diverse input fra anneks 2 skal godkendes af kontrolmyndigheden eller organet, er slettet. Baggrunden for dette er omlægningen af kontrolsystemet i overensstemmelse med forordning 882, hvor kontrolorganet ik ke længere er overordnet ansvarlig myndighed. Denne udeladelse af krav, om at behovet skal godkendes inden anvendelse samt m u- lighed for at fastlægge restriktioner på tilladelsen betyder imidlertid, at disse hjælp e- stoffer efter ikrafttrædelse af d en nye EU-forord ning kan anvend es ud en restriktioner. Mest synligt er det, at den nuværende begrænsning på at anvende ikke økologisk N-gødning forsvinder. Baggrunden for at slette krav om godkendelse fra kontrolorganet er omlægningen af kontrolsystemet i overensstemmelse med forordning 882, hvor kontrolorganet ikke længere er overordnet ansvarlig myndighed. Netop anvendelsen af ikke økologisk N -gødning anses for at være et potentielt troværdighedsbrud sammenholdt med forbrugerforventninger. Det er Økologisk Landsforenings opfattelse, at det er skadeligt og en betydelig udvanding af regelsætter at ud e- lade krav om at anvendelse kræver tilladelse fra kontrolmyndigheden alle de nævnte sted er, og organisationer foreslår d erfor, at d er foretages en and en konsekvensrette l- se således, at det er MS authority, der skal godkende behov m.m..

12 12 Økologisk Landsforening vil samtidigt gerne gøre opmærksom på, at kommissionen i art. 16 3A er givet en mulighed for at harmonisere dette område. Hvis Kommissionen har tænkt at udnytte denne mulighed hvilket Økologisk Landsforening på nuværende tidspunkt finder er væsentligt, så er det særdeles uhensigtsmæssigt at give anvendelsen fri i en mellemliggende periode. Art, 4, a, ii land-related crop cultivation Der har i den sidste tid vist sig et akut behov for at præcisere princippet om, at økologi knytter sig til driften af jorden i sammenhæng med væksthusproduktion. Væksthusproduktion kan også foregår i jorden, men de produktioner, hvor det er h e- le planten og ikke et prod ukt af planten, d er skal sælges f.eks. kryd derurter, prydplanter, udplantningsplanter i modsætning til tomater, agurker etc. her kan det være rimeligt at tillade, at produktionen foregår i et afgræ nset dyrkningsmedie sammensat af de medier, der i øvrigt er tilladt i økologisk produktion. For at undgå at muligheden for at dyrke disse kulturer i afgrænsede medier skal medføre at øvrige væksthuskulturer også kan dyrkes i afgrænsede medier som potter f.eks. er der behov for, at detailreglerne kommer til at indeholde en specifik formulering om, hvilken type kulturer, der kan dyrkes i et afgrænset medie. EU logo Økologisk Landsforening bakker op om, at det nye EU logo skal redesignes, men foreningen finder, at det kan komme på tale at udskyde ikrafttrædelsestidspunktet, for at få et nyt logo på plads i tide til, at det kan indarbejdes på emballagerne. Foreningen tager endvidere for givet, at der ved ikrafttrædelse sikres mulighed for at bruge eksisterende emballager op. Vedr. specifikke spørgsmål Annex 1 7.1: Skal der være et loft på 170 kg N per hectare? Ja, der skal være et loft på kilo N/ ha, men det er særdeles vigtigt, at Danmark kan fastholde det nuværende loft på 140 kg N pr. ha på bedriftsniveau. Det er denne grænse, der giver danske økologiske mælkebedrifter en miljømæssig fordel sammenholdt med konventionelle. Begrænsningen kan evt. formuleres, så der max. kan tillades op til 170 kg N/ha.. Vi anser det endvidere for at være væsentligt, at alle N

13 13 gødninger m ed und tagelse af kløvergræs i sæd skiftet ind regnes. Det bør d erfor formuleres, at som minimum medregnes al husdyrgødning. Endvidere er det vigtigt at sikre, at der fortsat er en regulering af anvendelsen af konventionel organisk gød ning, jf. d en generelle bem ærkning om tillad else fra ko n- trolmyndigheden ved anvendelse af input fra anneks 2. Økologisk Landsforening ønsker ikke, at der fastsættes et fast loft på tilladt ikke økologisk gødning i implementeringsreglerne, idet der skal være mulighed for at udfase anvendelsen i takt med de lokale/ regionale muligheder, men det er helt afgørende, at det nuværende krav om at hælpestoffer need recognized by the inspection bod y or inspection authority erstattes af need recognized by MS authority Annex 1.A.2.4: Obligatorisk tilladelse til anvendelse af mikroorganismer o Alle mikroorganismer bør godkendes på forhånd af de kompetente myndigheder, før landmænd anvender dem Annex 1.B.3.8: Udfasning af anvendelse af konventionelle dyr o Forordningen bør fastholde det nuværende niveau (10 henholdsvis 20 pct.), d a d er ikke er tilstrækkeligt økologisk avlsm ateriale. Der kan fastsættes en deadline evt. januar 2015 for revurdering af denne mulighed. 1.B.8.4.1: Etagesystemer for fjerkræ o Der er endnu ikke danske erfaringer med opdrætssystemer i etager, men ligesåvel som der visse steder udtrykkes skepsis overfor systemet kan dette også rumme velfærds- og miljømæssige fordele. Økologisk Landsforening finder derfor, at der i første omgang skal udarbejdes en faglig udredning om systemerne i relation til husdyrvelfærd og miljø, inden der tages endelig stilling. Hvis systemerne tillades skal der n a- turligvis fastsættes regler vedr. nytteareal pr. dyr, frihøjde, m.v., som også er reguleret i eksisterende forordning om fjerkræ Annex I.B.7.1. Loft over konventionel husdyrgødning o Maksimalt 140 kg (se ovenfor) Annex 1.B.1.7. Skal ekstensive produktionsenheder defineres?

14 14 o Ekstensive produktionssystemer er blevet anvendt i sammenhæng med samgræsning og som kriterier for hvilken type gødning, der må anvendes fra ikke økologiske husdyrbedrifter. Den generelle harm onilovgivning lægger begrænsninger på intensit e- ten på de konventionelle bedrifter, hvorfor der ikke er behov for at fastlægge en d efinition af ekstensive bed rifter på baggrund af husd yrintensiteten i økologiforordningen efter forordning er ophævet. Tværtimod må det overvejes om anvendelsen af begrebet ekstensive i sammenhæng med samgræsning ikke bør udgå. I sammenhæng med import af ikke økologisk husdyrgødning bør det overvejes, om d er skal form uleres forbud m od visse typer ikke økologiske stald system er, f.eks. hønsem øg fra burægssystem er eller fuld spalt e- stalde. Dette kan i første omgang indføres af MS authority og i anden omgang vedtages som en fællesskabsregulering under art. 16, 3.A. Annex 1.B Skal være en nærmere afklaring af anvendelsen af systematisk mutilation? o Ja, det er nødvendigt at fastsætte klarere regler på dette område. Det klare danske forbud mod næbtrimning udgår med ikrafttrædelse af den nye forordning. I anprisningen kan vi ikke bruge at systematisk næbtrimning ikke er tilladt. Økologisk Landsforening foreslår at den nuværende tekst i de eksisterende EU detailregler tilpasses, så det frem går at: tand klipning, næbtrim ning, halekupering på svin er forbud t. Afhorning af tyre, halekupering af lam og kastration er d og tilladt. Annex 1.B Skal slagtealderen for fjerkrælinier speficiferes? Nej. Frem for at fokusere på en bestemt slagtealder eller maksimal daglig tilvækst bør man i højere grad se på velfærden af dyrene. Det er derfor vigtigt, der udvikles/ anvendes et alment internationalt anerkendt velfærdsvurderingsværktøj. Økologisk Landsforening kan henvise til den internationalt beskrevne Gait-score. Se reference KESTIN, S.C., KNOWLES, T.G., TINCH, A.E., GREGORY, N.G Prevalence of Leg w eakness in broiler chickens and its prevalence w ith genotype. Veter i- nary Record 131:

15 15 Annex 1.B Skal der være en definition af recent past? Ja, i stedet for at anvende udtrykket recent past i sammenhæng med at reducere omlægningstiden for løbegårde til svin og fjerkræ bør der stilles krav om, at det kan dokumenteres at der ikke har været anvendt ikke tilladte midler på arealet indenfor de sidste 6 måneder, inden omlægning påbegyndes. Annex 1.B.2.1.2: Skal man fastholde de nuværende undtagelser? o Ø kologisk Land sforening ind stiller at d e fastsatte ud fasninger af eksisterend e und tagelser fasthold es ud en forlængelse. I tilfæld e af katastr o- fe situationer kan alle undtagelser komme på tale, det anser foreningen som et element i fleksibililtet reglerne. Som udgangspunkt er det foreningens opfattelse at forordningen skal fastlægge klare kriterier for i hvilken type situationer, der kan gøres brug af undtagelser. De enkelte kontrolmyndigheder skal dog have mulighed for at vurdere om der er behov for en undtagelse i det pågældende land i en pågældende situation, Dette kan være vigtigt for at sikre et incitament for at udvikle produktionen. I relation til de nævnte undtagelser vil Økologisk Landsforening knytte særlige kommentarer til følgende: Anvendelse af ikke økologiske hønniker Økologisk Landsforening ser ikke nogen grund til at fastholde denne mulighed. Alle lande har fagligt mulighed for at starte en produktion op. De lande der ikke måtte ønske at starte en hønnikeproduktion kan importere fra de lande, d er har en hønnikeproduktion. DK har søgt særstatus på salmonellaområdet, hvis denne ansøgning imødekommes af EU Kommissionen kan vi også eksportere levende dyr til Sverige og Finland.

16 16 Annex I.B slutfedning på stald Hvis denne mulighed skal fortsat skal forefindes bør den indskrænkes til kun at kunne anvendes til tyre, og der bør stilles krav om adgang til løbegård. Foreningen er p.t i interne drøftelser angående mulighed for slutfedning. Annex III.5 og 2. Skal der fortsat være minimum et årligt kon trolbesøg? o Ja -- også selv om vi har risikobaseret kontrol. Vedr. begrebet rådighed af foder og husdyr Det er principielt meget vigtigt at få en fælles definition på til rådighed, især når det handler om foder, der kan handles over store afstande. Økologisk Landsforening har dog endnu ikke noget forslag til en skriftlig definition. Reelt er vurderingen af, om der er foder til rådighed en vurdering, der bør træffes på fællesskabsniveau. En mangelsituation bør normalt ikke opstå helt akut, dvs. en tilladelse til at anvende en begrænset mængde ikke økologisk foder bør først være diskuteret på et SCOF møde. I det tilfælde at et medlemsland, mener der er tale om en akut situation, og derfor g i- ver en tilladelse inden, der har været afholdt SCOF møde bør Kommissionen orienteres og tilladelsen bør blive behandlet på et efterfølgende SCOF møde med henblik på evt. forlængelse eller ophør. Økologisk Landsforening har end nu ikke udarbejdet et endeligt indspil angående overvejelsen om til rådighed kan afgrænses til at vedrøre foder dyrket i EU. Men dette spørgsmål vil organisationer vende tilbage til. Angående dyr er der måske en bedre mulighed for at arbejde med en udbudsdatabase. Det må i den sammenhæng overvejes, om der af dyrevelfærdsmæssige årsager skal fastlæ gges en geografisk afstand, ind enfor hvilken d er skal afsøges d yr. Fo r- eningen har ikke debatteret administration af dyr og til rådighed.

17 17

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 6. december 2004

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 6. december 2004 Europaudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EUU alm. del - Bilag 82,FLF alm. del - Bilag 121 Offentlig Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Økologi/DEP/Miljøenheden/ Enheden for EU og internationale forhold Sagsnr.: 11-60111-000001/Dep. sagsnr. 13790 Den 15. marts 2012 FVM

Læs mere

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 418 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00350/Dep. sagsnr. 3595 Den 7. juni 2010 FVM 773 REVIDERET

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 206 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/ 3.1/ 2.1 J.nr. PD 08-611/EU14-000004 8. april 2008 PLM/ LOUJ/TAER FVM

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 22 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2.1 J.nr.: PD 07-201/EU17-000008 Den 12. oktober 2007 MMO/RUBJ/TAER FVM

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGET EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGET EUROPAUDVALG Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 183 Offentlig Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Den 13. januar 2005 NOTAT TIL FOLKETINGET EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 415 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 7. og 9. kontor, dep 3.1 og 2.1 Sagsnr.: dep 13175 Den 2. september 2008

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 185 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Fødevarestyrelsen 6. kt./ Departementet 3.1/2.1 Dep. sagsnr.: 13121 Den 16.

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 184 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. marts 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 8. - 9. juni 2006.

Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 8. - 9. juni 2006. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 497 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 31. maj 2006 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 13. februar 2007 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 13. februar 2007 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 223 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 13. februar 2007 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2009-20-221-00350/Dep. sagsnr. 11058 Den 14. oktober 2011 FVM 941 REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 335 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2. afd., 1. kt. J.nr.: PD 06-201/EU17-000006 / Den 3. juli 2006 MMO/LBJ/EMFJ

Læs mere

Den 11. marts 2005 og Fiskeri../. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til Folketingets Europaudvalg

Den 11. marts 2005 og Fiskeri../. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til Folketingets Europaudvalg Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 54 O Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 11. marts 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 125 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/5. kontor J.nr.: PD 201-EU17-14/ Den 20. januar 2005 FVM 328 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning ved mødet den marts 2008 i Den Stående Komité for foderstoffer. Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning ved mødet den marts 2008 i Den Stående Komité for foderstoffer. Med venlig hilsen Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 148 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 3. marts 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 4. juli 2006 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 4. juli 2006 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 564 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 4. juli 2006 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering forslag

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01109/Dep. sagsnr. 12932 Den 8. december 2011 FVM 974 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 254 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01831/Dep. sagsnr. 8959 Den 11. februar 2011

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 81 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 81 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 81 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. december 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 25. maj 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 25. maj 2005 Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 25. maj 2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets grundnotat

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 66 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/Foder/JLP/Fødevarestyrelsen/HBO Sagsnr.: PD 09-2221-000010/FVST 2009-20-24-00780/Dep.

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 10. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 68 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevarepolitisk kontor/2.1 Den 9. januar 2008 FVM 480 Notat til Folketingets

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00221/ dep sagsnr:28109 Den 20. oktober 2014 FVM 329 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 344 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt. J.nr.: PD 06-201/EU17-000006/ Den 6. juli 2006 MMO/ FVM 378 NOTAT TIL

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Dep sagsnr.: 28467 Den 17. november 2014 FVM 340 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag IV

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 134 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 134 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 134 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 5. februar 2015 Sagsnr.: 99 FVM 371./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 380 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 380 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 380 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. rdh/asc REVIDERET GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 187 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./ 2. afd., 1. kt. J.nr.: 2296 Den 31. januar 2007 MMO/LOUJ/EMFJ FVM 412

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-25-07116/Dep sagsnr: 25723 Den 16. april 2014 FVM 268 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Den 14. januar 2005 og Fiskeri../. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til Folketingets Europaudvalg. Med venlig hilsen.

Den 14. januar 2005 og Fiskeri../. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til Folketingets Europaudvalg. Med venlig hilsen. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 175 Offentlig Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 14. januar 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 6. oktober 2017 Sagsnummer: 2017-439./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt MILJØstyrelsen 9. Marts 2011 Pesticider & genteknologi JL/japed(dep) GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådsdirektiv

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Fødevarestyrelsen 7. februar 2007

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Fødevarestyrelsen 7. februar 2007 Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 206 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Fødevarestyrelsen 7. februar 2007 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Kommissions

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 126 Offentligt 23.11.2005 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om tilladelse til markedsføring af vegetabilsk diacylglycerololie som et nyt

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.10.2002 KOM(2002) 561 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 2092/91 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 8 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 8 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 8 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 13. oktober 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt Notat MILJØSTYRELSEN Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. fje/asc BIDRAG TIL SAMLENOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets

Læs mere

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark.

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark. Notat Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. rdh/asc GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01347/Dep. sagsnr. 16346 Den 3. juli 2012 FVM 052 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere

Den 21. november 2012 Sagsnr.: 99. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Den 21. november 2012 Sagsnr.: 99. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF alm. del Bilag 60 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 21. november 2012 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen

Læs mere

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 22. juni 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 22. juni 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 246 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 22. juni 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg om: Rådsmøde (land og fisk) den 13. juli miljødelen

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg om: Rådsmøde (land og fisk) den 13. juli miljødelen Europaudvalget 2009 2956 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Notat MILJØMINISTERIET 29. juni 2009 EU og Internationalt politisk sekretariat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg om: Rådsmøde (land

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsens Kemi og Fødevarekvalitet/Fødevareenheden/EU-enheden 2011-20-262-00058/Dep. sagsnr. 13751 Den 16. april 2012 FVM 024 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/GUH+MAKIR Sagsnr.: 2013-29-221-01782/Dep sagsnr. 21107 Den 11. juni 2013 FVM 151 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 13. oktober 2011.

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 13. oktober 2011. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12 FLF alm. del Bilag 8 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 6. oktober 2011 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-25-07117/Dep sagsnr: 25735 Den 16. april 2014 FVM 269 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208/Dep. sagsnr. 14890 Den 25. september 2009 FVM 695 REVIDERET

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen Sagsnr. Dep: 24198 Den 19. marts 2014 FVM 258 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag om godkendelse eller afvisning

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 108 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Ernæring/Fødevareenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-27-221-01521/Dep.sagsnr. 16039

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/International Handel Sagsnr.: 2013-30-221-01603/Dep. sagsnr. 18663 Den 10. januar 2013 FVM 106 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den februar 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den februar 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 142 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. februar 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01286/Dep. sagsnr. 8959 Den 1. juli 2011 FVM 908 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012.

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012. Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 261 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06782 Ref. MAS Dep: Kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 117 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Center for Dyresundhed, Dyrevelfærd og Omsætning/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-221-00805

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-010696/Dep.sagsnr. 8957 Den 29. november 2011 FVM 961 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0031 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/departementet Sagsnr.: 14-80-00008/24841 Den 28. februar 2014 FVM 247 GRUNDNOTAT

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2685 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. oktober 2005 Med henblik

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01530/Dep. sagsnr. 18351 5. december 2012 FVM 104 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/BRL Dep sagsnr.: 27612 Den 12. september 2014 FVM 311 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. MST-6230-00071 Ref. doble GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01010 Den 17. februar 2012 FVM 014 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring

Læs mere

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 210 Offentligt GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN Side 1/6 Grundnotat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der implementerer

Læs mere

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 105 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2009-20-221-00178/Dep. sagsnr. 2733 Den 25. november 2010 FVM

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/Dep. EUINT Sagsnr.: 2013-29-221-01962/Dep sagsnr: 23231 Den 8. november 2013 FVM 205 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 21197 Den 1. juli 2013 FVM 169 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00151:/dep sagsnr:28111 Den 17. oktober 2014 FVM 326 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2010-20-24-014477Dep. sagsnr. 15256 Den 29. november 2012 FVM 099 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01049/Dep. sagsnr. 12073 14. oktober 2011 FVM 942 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Den 1. februar 2010 Sagsnr.: 99. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Den 1. februar 2010 Sagsnr.: 99. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 141 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. februar 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 9. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2011-20-25-02612/Dep. sagsnr. 15256 Den 29. november 2012 FVM 098 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01494 og 2010-20-24-01248/ Dep sagsnr. 20496 Den 23. april 2013 FVM 142 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 286 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/ 2. afd., 2. kt Sags.nr.: PD 1031/EU1-6 Den 10. april 2007 LBO/MEB/LHD/HIP/DKR/TAER/HLAN

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01351/Dep sagsnr: 24687 Den 14. februar 2014 FVM 242 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0395 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0395 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0395 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. oktober 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-221-02034/Dep. sagsnr: 23914 Den 31. januar 2014 FVM 228 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 17. april 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Republikken Chile om handel med økologiske produkter

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Republikken Chile om handel med økologiske produkter EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.12.2016 COM(2016) 771 final 2016/0383 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Republikken Chile om handel med økologiske

Læs mere

Til adressaterne på vedlagte liste Den 24. november 2005 J.nr.: PD 2203-10 IPH/ -SFG

Til adressaterne på vedlagte liste Den 24. november 2005 J.nr.: PD 2203-10 IPH/ -SFG Til adressaterne på vedlagte liste Den 24. november 2005 J.nr.: PD 2203-10 IPH/ -SFG Høring vedrørende dansk foderstoflovgivning, som ændres som følge af de nye forordninger hhv. om krav til foderstofhygiejne

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3050 - Landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3050 - Landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3050 - Landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 17. november 2010 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2010-5410-0093 Dok.: CWS41266 Samlenotat

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2010-20-24-01536/Dep. sagsnr. 15256 Den 20. april 2012 FVM 026 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 196 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 196 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 196 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 13.marts 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion

2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion 2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion Omlægning* til økologisk jordbrugsproduktion skal omfatte hele din bedrift. Dette kapitel handler om tidsfristerne for omlægning*, hvordan du

Læs mere