Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek"

Transkript

1 Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Slægtsforskernes Bibliotek er en del af foreningen DIS- Danmark, Slægt & Data. Det er et special-bibliotek med værker, der er en del af vores fælles kulturarv, blandt andet omfattende slægts-, lokal- og personalhistorie. Slægtsforskernes Bibliotek: Foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data: Bemærk, at biblioteket indeholder værker både med og uden ophavsret. Når det drejer sig om ældre værker, hvor ophavs-retten er udløbet, kan du frit downloade og anvende PDF-filen. Når det drejer sig om værker, som er omfattet af ophavsret, er det vigtigt at være opmærksom på, at PDF-filen kun er til rent personlig, privat brug.

2 EGIL DITHMER. ELISABETH DITHMER. 70 AAR. 4» KØBENHAVN 1929.

3 EGIL DITHMER. ELISABETH DITHMER. 70 AAR. 4» KØBENHAVN I 929.

4 Elisabeth Thalbitzer (c. 1862).

5 Gammel Kongevej 70, Frederiksberg. 1. VI sidder i et Teater; om et Øjeblik gaar Tæppet. For en indbudt, snæver Kreds skal opføres et nyt Stykke: Elisabeths Saga eller 70 Aar. Af Programmet fremgaar kun, at Skuespillet har en Hovedperson, hende, efter hvem det har Navn, og en Række Bipersoner samt at Handlingen strækker sig over de nævnte 70 Aar. Mand og Mand imellem er det dog sivet ud, at Stykket skal have hentet sit Stof lige ud fra det virkelige Liv, at Hovedpersonen er en virkelig, nulevende Personlighed, at Forfatteren er hendes eneste Søn, som selv har sat sit Værk i Scene, og at saavel Stykket trods dets oldnordiske Navn som Iscenesættelsen er

6 8 højmoderne i Ernst Toliers Manér: Akterne smaa, næsten tableauagtige, med faa Repliker, men fyldte af Liv, og i Mellemakterne vises i Film de vigtigste Begivenheder, der knytter Akt til Akt. Men tys: Det ringer; det bliver mørkt; Tæppet gaar; 1. Akt begynder. Scenen er delt i to Halvdele, hvoraf kun den til venstre er belyst og viser et borgerligt, dansk Hjem hos et nygift Par i Kong Frederik VII s Regeringstid. Det er i Provinsen, dog tæt udenfor Hovedstadens Volde, nemlig i Frederiksberg, dengang ikke Danmarks næststørste Stad, men en stærkt voksende Landsby '). Det unge Hjem, vi ser, er i det Kvarter, der har rejst sig, hvor nyligt de schønbergske Grunde laa ubebyggede hen, paa tredje Sal i Gammel Kongevej 70, det gule Hjørnehus, som staar der uforandret den Dag i Dag Birkefuldmægtig cand. jur. Henrik Thalbitzer, Ægtemand fra Aaret før, gaar uroligt frem og tilbage i sin Stue; Situationen er heller ikke behagelig; i Naboværelset afventer hans dyrebare, lille Louise, med hvem han var forlovet siden sin pure Studenterungdom, før der efter ni Aars Venten blev Raad til at sætte Bo ), sin første Nedkomst. Troværdige Mænd forsikrer jo, at Mænds Lidelser saa- *) Frederiksberg havde i , i ,209 Indbyggere. Frederik VII regerede ) Matr. 24 h, opført 1858, sammenbygget med Danmarksgade 2. Schønbergskvarteret bestaar af Danmarksgade (da Ørstedsgade), Schønbergsgade og Vodroffs Tværgade (da Schouwsgade). Om Etatsraad H. Schønberg (^o/s /w 1845) og hans store, frederiksbergske Ejendom se Anna Poulsen: En Skuespillers Liv. Kbh ) Om Henrik Thalbitzer og om Louise Thalbitzer, født Johnsen, se Stamtavle 1. Her følges iøvrigt det Princip kun at give biografiske Data for Personer, der var døde, før dette Skrift gik i Trykken.

7 danne Dage er langt værre end Barselkvindernes (disse sidste har nu aldrig været tilbøjelige til at indrømme det); sikkert er det i hvert Fald, at den gode Harry ser meget ulykkelig ud. Endelig endelig springer Døren op; en Kone viser sig og siger: En velskabt, lille Pige. Fuldmægtigen kan komme et Øjeblik og hilse paa hende. Og Fuldmægtigen skynder sig ind, kysser Louise og bøjer sig over sin Førstefødte, en sød, lille Unge med graa Øjne og smaa, røde Totter paa Hovedet. Saaledes fødtes Elisabeth Thalbitzer, vort Stykkes Heltinde, Lørdag den 1. Oktober 1859, i Dag for 70 Aar siden '). Venstre Halvdel af Scenen formørkes; i højre tændes Lys. Samme Dag og Time som før; men vi er nu i København, i det rigtige, gamle Voldkvarter. Paa første Sal i Studiestræde 18, i en mørk og beskeden Stue, sidder en køn, sorthaaret, 6 Aars Dreng og staver sig gennem et stort Hæfte; en lille Pige paa 3 Aar med mørkt, purret Haar søger forgæves at tiltrække sig hans Opmærksomhed; det er Broder og Søster. Ind træder deres Forældre, og Moderen spørger; Hvad bestiller du, Ludvig? Drengen svarer: Jeg sidder med Il-lustre-ret Ti-den-de, det fine, nye Blad, som først udkommer i Morgen, men som Fader allerede har haft med hjem 1 Dag. Julie vil absolut have fat i det; men jeg siger, det er ikke noget for smaa Piger. Det er rigtigt, Ludvig, siger Faderen, den nybagte Grosserer Frederik Dithmer, man skal være omhyggelig baade med sine egne og andres Ting; det kan du lære baade af din Moder og af mig. Kom med hen i Forretningen 1) Den lille Pige blev døbt Johanne Elisabeth Thalbitzer efter sine to Bedstemodre, Johanne Johnsen og Elisabeth Thalbitzer» men er aldrig blevet kaldt ved sit første Fornavn. Daaben fandt Sted Lørdag 1859 i Frederiksberg Kirke.

8 10 og faa nogle Rosiner og Mandler. Ludvig ) springer glad op og følger sin Fader; han vidste jo ikke, hvad Skæbnen i samme Time havde beredt ham ved den lille Elisabeths Fødsel blot halvanden Kilometer derfra udenfor Voldene Tæppet falder. Mellem 1. og 2. Akt ligger et Tidsrum af 20 Aar; men Mellemakten udfyldes af en Serie levende Billeder med Træk fra Elisabeth Thalbitzers Opvækst. Først ser man kun en Række Flyttevogne, syv efter hverandre, og midt i hvert Læs troner den lille Beth, forundret og ikke videre henrykt over denne Nomadetilværelse. Men alene er hun ikke. Den ene lille Søster efter den anden dukker op ved hendes Side, og da den sidste Flyttevogn endelig holder i København, udenfor det splinterny, statelige, graa Tordenskioldsgade 5, er det fire Smaapiger, Politiassistent Thalbitzer og Frue bringer med til Huse. Og havde den 10-aarige Ældste til da været uden blivende Sted, fandt hun det her for Alvor; først som Brud skulde hun forlade Hjemmet i Tordenskioldsgade, og det 1) Født Mandag den 28. Marts 1853, Anden Paaskedag, paa første Sal i Nabo- og Hjørnehuset Larsbjørnstræde 18 (Matr. 90). 28/ flyttet til Studiestræde 181, 21/ til Raadhusplads 371, boede der i 18 Aar til sin Bryllupsdag Om Frederik Dithmer og om Henriette Dithmer, født Larsen, se Stamtavle 2. Urtekræmmer F. Dithmer løste i Foraaret 1859 Borgerskab som Grosserer. Det omtalte Eksemplar af Illustreret Tidende, 1. Aargang Nr. 1 af 2/æ 1859, er nu i Forfatterens Eje. 2) Dagen er mindeværdig af endnu en Grund. I Oslo (da Christiania) offentliggjordes i Aftenbladet af 1. Oktober 1859 en ny Norsk Fædrelandssang, tilegnet Norges Konge, Hans Majestæt Kong Karl (Carl XV var blevet Sverige-Norges Konge 8/^). Den fremtraadte anonymt; Digteren var den 26-aarige Redaktør B. Bjørnson. Sangen maa siges i de 70 Aar at have opnaaet en vis Sukces; dens første Linie lyder: Ja, vi elsker dette Landet

9 11 fik derfor en særlig Plads i hendes og hendes Søstres Hjerter ') Nye levende Billeder. En Politiassistent, venligt hilst af mange Mennesker, følger fire smaa Piger til Skole den lange Vej til Dannebrogsgade. Et Klasseværelse: Beth sidder med sine fire Kammerater, de fire elskværdige Damer, af hvilke en for nyligt døde; med Tordenskioldsgade 5, København. de øvrige tre har hun den Dag i Dag trofast Forbindelse ^). En Stue: Beth paa Søndagsbesøg hos sin Moders gamle Forældre paa tredje Sali Strygejernet ),Ve- 1) Matr. 328, Hjørnet af Heibergsgade, opført 1869, nedrevet Marts 1929 for at afgive Byggeplads til Statsradiofonien og til Det kongelige Theaters Talescene. 2) Helga Bierring, Nikoline Koefoed, Harriet Møller, født Rehling, og Jenny Frederikke Rothenborg, født Kann (u/g 1859 * /b 1929). ) Wilhelm Ferdinand Johnsen, * København 1788, f København /,o 1879, Geheimekonferensraad, Storkors af Dannebrog.

10 12 sterbrogade 84. Et Kirkeskib: Elisabeth som Konfirmandinde i Trinitatis Kirke ) En Skole: Elisabeth som Lærerinde. En Dampbaad ved Kysten: Mellem Passagererne Elisabeth og en Veninde. En rask, ung Korporal i Forplejningskorpset springer i sidste Øjeblik om Bord. Elisabeth: Hvem er den Underofficer? Veninden: Kender du ikke ham? Det er cand. jur. Dithmer, en meget elskværdig Herre, som for Tiden aftjener sin Værnepligt. Naa, svarer Elisabeth. Korporalen bemærker hende overhovedet ikke. Fransktime hos Mélanie Borring : Undervisningen er forbi, og Eleverne tager Afsked. Elisabeth følges med en ung, livlig Dame med mørkt, purret Haar, Frk. Julie Dithmer; de synes godt om hinanden, men kender kun hinanden fra Fransktimerne. Det bliver lyst; det bliver mørkt; Tæppet gaar. 2. Akt. En festligt oplyst Spisestue paa første Sal i et Hus, der laa, hvor nu Raadhusplads 37 ligger ). Værten, den velhavende Grosserer Fritz Dithmer, Ejer af Hotel Bellevue i København og Søgaard i Gentofte, nikker glad Anne Johanne Johnsen, født Thuesen, * København is/n 1801, + København /a 1875 Den gamle Ekscellence, der afsluttede sin Løbebane som Departementschef i Finansministeriet, var Jonas Collins Ven og efter Samtidens enstemmige Dom ( vist Landets mest ansete Embedsmand, Udtalelse af Etatsraad L. I. Brandes, se Ida Johnsen: Mellem to Tidsaldre, Kbh. 1915) en Hædersmand af sjældent fin Støbning. Han blev 91 Aar. Strygejernet er det Hus, der adskiller Vesterbrogade og Frederiksberg Allé. 1) Konfirmation 10. Oktober ) Mélanie Borring, 1834 is/g 1917, Sproglærerinde (Fransk). 3) Nu,Politiken s Hus. Dengang Vestervoldgade 39, Hotel Bellevue. I Hjørne Dagligstuen, hvor Fuldmægtig Dithmer blev præsenteret for Frk. Thalbitzer, har nu Chefredaktør Ove Rode sit Kontor.

11 13 ned til sin Kone og til begge sine Børn; hans Datter Julie skal om faa Maaneder holde Bryllup med den unge Læge Asmund Rovsing'). og nu paa denne Søndag Aften gør han et Slags Afskedsbal for hendes Venner fra Ungpigetiden. Med Stolthed betragter han sin smukke og livlige Søn, Birkefuldmægtig Ludvig Dithmer med det sorte Fuldskæg, og studser ved at se ham og hans Borddame tale saa venligt og interesseret med hinanden, skønt hun er aldeles ny i Kredsen. Hvem er den unge, rødblonde Dame? Elisabeth Thalbitzer. Hvorfor studser Værten ved at se sin Søns Interesserethed? Aa, han tænker blot paa den oprivende Familiescene, Frk. Thalbitzer uden egen Vidende og Vilje var Skyld i, da Indbydelserne skulde udsendes. Da alle gamle Venner var inviterede, kom Julie nemlig og sagde: Der er en ung Pige, jeg saa gerne vil have med, skønt hun aldrig har været her før; jeg kender hende fra Frk. Borrings Timer; hun hedder Frk. Thalbitzer og er saa forfærdeligt sød. Det kan der aldeles ikke være Tale om, erklærede Ludvig, det er jo stik imod Selskabets Idé; naar Fader gør Afskedsbal for dine Ungpigeaars Venner, kan man dog ikke begynde at tage et vildfremmed Pigebarn med, som ingen af os andre blot har set Jamen, hun er saa sød, forsikrer Julie. Det er ganske ligegyldigt, svarer Ludvig, tænk, jeg skulde saa ovenikøbet trækkes med hende til Bords, fordi hun vilde være ny i Huset. Ikke Tale om det; hun skal ikke med. Naa, Mands Vilje, 1) Julie Frederikke Henriette Rovsing, født Dithmer, * København 21, g 1856, København 2i/j, Niels Ivar Asmund Rovsing, * København 24/j2 1850, f København 1909, Professor. Ludvig og Julie Dithmer havde haft en ældre Søster Thora, der var død som ganske lille: Thora Marie Louise Dithmer, * København 29/4 1851, f København </io 1851.

12 14 Kvindes Vilje, kort sagt: Frk. Thalbitzer kom med, og Ludvig bider i det sure Æble og tager hende til Bords, og nu synes hans Fader altsaa, han klarer det endda overmaade nydeligt som en god Broder, der ikke Elisabeth Thalbitzer (1880), vil ødelægge sin Søsters Festaften. Men Fritz Dithmer tog fejl; det var noget langt større, der foregik i hans Hjem hin 1. Februar Det var Skæbnen, den største Ironiker af alle, der efter tyve Aars Forløb lod den lille, nyfødte Rødtop og Drengen fra Voldkvarteret for første Gang mødes og det med éclat. Tæppet falder for 2. Akts 1. Afdeling; i Mørket høres en Vogn standse

13 15 foran et stort Hus, og en ung Pige jubler sin Fader i Møde: Aa, Fader, jeg har aldrig i mit Liv moret mig saa godt som i Aften! Og Tæppet gaar for 2. Akts 2. Afdeling: Grosserer Dithmer og Frues Sovekammer efter Festen; Ægteparret er ved at falde i Søvn. Døren springer op; ind træder en Birkefuldmægtig i Skjorteærmer og med Selerne daskende ned til Hælene. Han gaar hen til Forældrenes Senge, slaar begejstret ud med Armene, oplader sin Røst og raaber; Nu er hun der! Hende skal det være og ingen anden! Hvem mener du dog? Frk. Thalbitzer selvfølgeligt! svarer Ludvig og forsvinder. Hans Forældre stirrer forbløffede og straks efter henrykte paa hinanden. Tæppet falder. Nye levende Billeder. Begivenhederne udfolder sig raskt; Familien Dithmer er ekspedite Folk, og den unge Dame stiller sig ikke afvisende. Metoden er imidlertid den gamle og prøvede. En Port: Den unge Dithmer staar skjult i den paa Udkig; Frk. Thalbitzer gaar forbi; Hr. Dithmer træder frem, og de følges ned ad Gaden, hvilket den Gang var adskilligt mere opsigtsvækkende end nu. Det kongelige Theater: Frk. Thalbitzer træder ind i en Loge; hendes Øjne synes at spejde lidt uroligt ned i Parkettet; pludseligt rødmer hun og nikker; Hr. Dithmer staar dernede og hilser. Spisestuen i Tordenskioldsgade. Hele Familien sidder ved Middagsbordet; det ringer; Pigen kommer ind med en lille Pakke, som hun overrækker Husets ældste Datter med Ordene: Værsgo, et Bud til Frøkenen med Asparges fra Fuldmægtig Dithmer. Det er Robert Hamerlings netop oversatte Roman Aspasia, som Hr. Dithmer med sin Hellenerbegejstring har lovet hende og som hun nu maa modtage under almindelig Fnisen af tre yngre Søstre, der efterhaanden har faaet Anelse om, at

14 16 noget er ved at vise sig*)- Stue hos Dithmers: Julie taler ivrigt med sin Broder, der synes at love hende noget; man hører hende tilslut sige: Altsaa ikke før mit Bryllup! Meget betydningsfuldt, men kortvarigt Billede: Garderoben i Den kongelige Skydebane Torsdag den 10. Juni 1880, Asmund og Julie Rovsings Bryllupsfest. Gæster i Mængde er ved at komme; Brudens Broder staar skjult mellem Tøjet; Elisabeth Thalbitzer viser sig paa Tærskelen; han styrter frem, fører hende ind i Garderoben og taler meget sagte til hende. Hvad han spørger om, kan man ikke høre; men det er ganske givet noget af største Interesse for ham ; man ser, hun maa have svaret efter Ønske, for pludseligt lysner hans Ansigt i den højeste Glæde, og han forsvinder ind i Salen, medens hun et Øjeblik endnu bliver staaende i Garderoben, og over hendes Ansigt lyser nu den samme Glæde som før over hans. Skydebanens Sal en Time senere: Bryllupsfesten er i fuld Gang. Pludseligt rejser selve Festens Giver, Grosserer Frederik Dithmer, sig og vandrer den lange Vej ned til den beskedne Plads, hvor Elisabeth Thalbitzer, hans Datters af Familien kun i fire Maaneder kendte Veninde, er anbragt; han bøjer sig, kysser hende højtideligt og gaar diskret, men under temmeligt stor Opmærksomhed tilbage til Hovedbordet. Sidste levende Billede: To Visitkort i en Konvolut spredes over Byen og forkynder den Forlovelse, der var indgaaet i Skydebanens Garderobe. Og saa hæver Tæppet sig for 3. Akt, der kun er et Tableau. Stort Bryllup i Trinitatis Kirke. Foran Alteret staar Drengen fra Larsbjørnstræde og Studiestræde og Pigen fra Gammel Kongevej; *) Robert Hamerling, /7 1889, østrigsk Forfatter.»Aspasia udkom 1876, oversat paa Dansk Min afdøde Tante Harriet Bang har fortalt mig denne Anekdote.

15 17 de lover at elske hinanden i Medgang og Modgang, indtil Døden adskiller dem; under Bryllupsmarchens Toner vandrer Ludvig og Elisabeth Dithmer langsomt ud, deres vita nova i Møde. Det er Lørdag den 15. Oktober Tæppet falder. Med Heltindens Bryllup bør Skuespillet ende, kan man sige med en Tillæmpning af en oehlenschlägersk Udtalelse'), og Tusinder af Skuespil og Romaner har bøjet sig for denne Maksime. Men allerede før Henrik Ibsens Tid havde man opdaget, hvor urigtig den er og at ihvertfald for Kvinden Ægteskabets Historie er langt værdifuldere og mere udviklende end de charmante, men oftest ret betydningsløse Oplevelser, hun som ung Pige kommer ud for Forfatteren har derfor ikke ønsket at føre Elisabeths Saga videre som et Skuespil; naar Tæppet atter gaar op, staar han alene paa Scenen i Kjole og Hvidt og reciterer stadigt i Ernst Tollers Manér Resten af Sagaen, som nu er Livets Alvor, for et gunstigt Publikum. 1) Adam Gottlob Oehlenschläger, 1779 ^o/j 1850, skaldernas Adam (E. Tegnér i Lund 1829). 2) Henrik Johan Ibsen, /5 1906, Norges største Digter. Et dukkehjem udkom 1879.

16 18 Ludvig Dithmer (1880). 2. Da Elisabeth Dithmer efter Bryllupsrejsen drog ind i sit første, eget Hjem i Vendersgade 14, ventede der hende en ikke helt let Opgave. Hun var med sine 22 Aars begrænsede Livserfaring fra sin harmoniske, muntre Familiekreds traadt ind i en Familie af en helt anden Type, hvis Medlemmer elskede hverandre med en Kærlighed af den lidt tyranniske Art og som havde nogle Temperamenter, hvis Lige hun aldrig før havde truffet ; det var som at komme ind i et Krudtkammer, altid med Livet i Hænderne. Alle holdt de af hende og var stolte af hende, men endnu mere af den elskede Søn,

17 19 hun havde taget bort fra Hjemmet; nu skulde det nye i Vendersgade ihvertfald staa under det gamles Formynderskab. Det var ikke Elisabeths Mening, og det varede unægteligt en rum Tid, før de fandt den rette modus vivendi. Hun havde i sin Mand Ludvig Dithmer, nu Assistent (Sekretær) i Justitsministeriet, fundet en intelligent og indtagende Personlighed, en dygtig, baade hurtigt og grundigt arbejdende Jurist, en ualmindeligt ren og god Karakter, men ogsaa en Mand, som med sine 28 Aar allerede længe havde været økonomisk uafhængig i gode Stillinger og dog var blevet boende hjemme, derfor i materiel Henseende godt forkælet, vant til det ret store Liv paa Søgaard med Ridehest osv., kolerisk som sine Nærmeste og dog hængende ved dem med Beundring og fælles Interesser. De mødtes da, Ludvig og Elisabeth Dithmer, til Samlivet med højst forskellige Forudsætninger; men de elskede hinanden, og det blev i 41 Aar det lykkeligste Ægteskab, man kan forestille sig. I det nygifte Pars saare beskedne Hjem samledes Ludvigs Kammerater: Gustav Philipsen, Johannes Ussing '), Holger Holten, Carl Ussing og flere. Aaret efter Bryllupet holdt Elisabeth den Førstefødte i sine Arme, en Kæmpebolle, som fik Navnet Eva. De tre flyttede nu til Frederiksberg, Elisabeths Fødeby, og der fødte hun et Bysbarn, en spinkel, lille Pige, Gudrun; efter den Bedrift rykkede de atter til København. Men dér var imens blevet tommere for den unge Frue; hendes Fader var blevet udnævnt til Borgmester i Ringsted og var flyttet derned med hendes Moder og alle tre Søstre: Harriet, Ellen og Annette. Det gjorde det vel nok noget i) Gustav Philipsen, 27/,,, /2 1925, Raadsformand. Carl Johannes Ussing, 8/ /s 1896, Dommer i Ægypten, Dr. jur.

18 20 lettere for dem at forlade Hovedstaden, da Kongen 1886 udnævnte Assistent Dithmer til Auditør i Hæren og kort efter tildelte ham Garnison i Odense, hvortil de nu drog med bankende Hjerter, en aldeles ukendt Tilværelsesform Eva og Gudrun Dithmer (c. 1891). Livet i Provinsen i Møde. For første Gang skulde de prøve Livet helt paa egen Haand uden Forældrehjemmene i Ryggen, og navnlig Elisabeth drog vel med hemmelig Gru over Storebælt til det fjerne Fyn. Derovre fandt de imidlertid alt over Forventning; de blev modtagne af gamle Venner: Etatsraad Dreyer og

19 21 hans store Familie *); selv vandt de sig unge og glade Venner: det straalende, muntre Premierløjtnantpar Anton og Ingeborg Timm, Premierløjtnant Valdemar Rømer, Overlæge Peter A abye"), fik en usædvanligt stor Egil Dithmer (25/^ 1891). 1) Jørgen Christian Dreyer, 1832 /g 1897, Etatsraad, Bladudgiver ( Fyens Stiftstidende ). Hans næstældste Søn, Ingeniør Jørgen Dreyer, blev 1888 gift med det ældre, dithmerske Hjems Quasi-Plejedatter Marguerite Most. 2) Anton Albert Timm, ^/^ /4 1913, Oberstløjtnant. Ingeborg Timm, født Ussing, 20/^ _ Niels Peter Johan Aabye, 23/^ /5 1923, Etatsraad.

20 22 Omgang, var glade ved Auditørembedet og de pæne Hjem med smaa Haver, de beboede. Ja, naar man senere spurgte dem: Hvilken Periode i eders Liv anser I for at have været den lykkeligste? svarede de uvægerligt: Vort første Odenseophold. Da lykkedes alt for os; vi var unge, glade og raske, var velsete overalt og fik en selskabelig Position, som i og for sig slet ikke svarede til en Auditørstilling. Og tilføjede de saa der fødtes Sønnen. Ja, der i Odense fødtes i Sommeren 1888 deres tredje og sidste Barn, en Dreng, som fik Navnet Egil, min Ringhed. Og her sprænger jeg den sidste Rest af Teaterfiktionen og erklærer mig blot at være en Søn, der taler til sin Moder paa hendes 70 Aarsdag. De gyldne Odensedage kunde ikke vare evigt. Fader havde 1891 som Kommissionsdommer i en Garnisonsby langt fra Fyn faaet betroet nogle pinlige Undersøgelser, der krævede Skarpsindighed og Takt; han løste Opgaven og blev om Efteraaret til Gengæld forsat som Auditør til København. Der fandt de snart et fornøjeligt Kollegapar i Auditør Theodor Gad ') og Fru Nini Gad, født Thaulow. Men Skæbnens Veje er uransagelige. Saafremt du. Moder, trods Odenses Kødgryder inderst inde har glædet dig over at skulle vende tilbage til Hovedstaden, hvor du dog altid har hørt mest hjemme, var det en Lykke, at du ikke kunde forudse, hvad der ventede dig der. Først Faders store Sygdom: et Par Maaneder paa Frederiks Hospital med Blindtarmsbetændelse, derefter næsten ligesaa længe Gigtpatient hjemme, stadigt under Professor Withs omhyggelige Behandling ^). For at overvinde de sidste Rester af Gigten rejste min Fader til Wiesbaden, men blev telegrafisk hjemkaldt af den sør- 1) Johan Henry Theodor Gad, is/g ' /s 1917, Politimester. 2) Carl Edvard With, i</i '3/# 1898, Konferensraad.

21 23 geligste Aarsag. Difteritis, dengang en langt frygteligere Sygdom end nu, havde Aaret før dræbt min store Fætter Poul Rovsing, en sød 11 Aars Dreng ). Nu slog den ned hos os, medens vi alle i Faders Fraværelse holdt Ferie i Ringsted, og ramte min Søster Gudrun, som døde i sin Moders Arme Tirsdag den 20. Juni 1893; Fader naaede lige at faa set hende i Live. Det er den største Sorg, der havde ramt og kom til at ramme mine Forældre; intet er saa tungt som at staa ved sit Barns Kiste, og Gulla, der kun blev 9 Aar, havde været et ualmindeligt nemt og kærligt Barn; paa hendes Gravsten lod mine Forældre indhugge Ordene: Hun var altid god og altid glad, og dermed er jo alt sagt. Men Gudruns Død fik en skæbnesvanger Virkning for Hjemmet; ved den sprængtes det vigtigste Bindeled mellem hendes tilbageblevne to Søskende. Hun havde leget udmærket med Eva, og hun havde taget sig kærligt og utrætteligt af sin lille Broder, hvad min Fader i Egils Saga, den Bog, han efterlod sig om mine ti første Leveaar, mange Gange bevidner, skønnest ved hendes Død ). Eva havde altid levet lidt i Skyerne og har hendes gode Egenskaber aldeles ufortalt aldrig følt Kald til at være Barnepige; nu stod hun og jeg alene med næsten seks Aars Aldersforskel og trissede hver sin Vej, i Grunden for to Enebørn at regne. Da jeg begyndte at blive voksen, opholdt hun sig mest i Ringsted; saa giftede hun sig og rejste til Norge, hvor hun har sit Hjem. Og som i ydre Henseende er vi ogsaa af Karakter vidt forskellige. Lad mig da her betone, at jeg kender den Beundring, Eva i 1) Poul Egede Rovsing, * Fredensborg si/g 1881, f Fredensborg lo/g ) Ludvig Dithmer: Egils Saga. Manuskript. Odense 1888 Næstved (138 Sider.)

22 24 mange Retninger nærer for sin Moder; men jeg har ikke konfereret med min Søster i Dagens Anledning, og alt, hvad her er og bliver sagt, gaar paa min Kappe alene. Efter Gudruns Død har mine Forældre sikkert gerne villet bort fra København, og snart efter blev Auditør Dithmer udnævnt til Borgmester og Byfoged i Næstved; i Begyndelsen af 1896 rejste vi derned og tog Bolig i den store, gamle Købmandsgaard i Brogade, hvortil hørte en dejlig Have. Haven ak ja, min Barndoms Have i Næstved med Nøddegang, Kroketplads, Granplantage og alt. Og lige udenfor dens Grænse Pastor E. Bohns Have') og den store Tømmerplads Vi husker Karl Gustav Brøndsteds smukke Ord; Der var en Gang i vor Barndom en grøn Eng; der har aldrig været saa grøn en Eng siden; det var nemlig Sommerferie, og aldrig senere har der været en saadan Fryd og Lykke i det Ord. Det er nu vist, at siden vi blev voksne og fornuftige og lærte at skatte denne Verdens dyrekøbte Ting, da begyndte Engene at blive mindre grønne og Himlen mindre blaa. Der var den Gang mellem alle Vidundere, som senere forsvandt, et fredlyst Sted, et helligt Sted og her paa Jorden, hvor der var evig Sommer og evig Lykke. Naar jeg hører disse Ord, staar Haven i Næstved, der i Virkelighedens Verden ikke mere er til, for min Sjæls Øje; jeg ser dig, min unge Moder, Borgmesterinden paa 36 Aar, komme dansende derned med Musketerhandsker for at plukke Jordbær eller stikke Asparges; jeg ser min raske Fader komme vandrende i sit ældste Tøj med den store Havestol og mine muntre, unge Onkler og Tanter tumle sig med Ringspil, Kroket og Pusterør; netop i Halvfemserne blev dine Søstre gifte med tre udmærkede ') Henning Marinus Emanuel Bohn, 2«/^ isjq s/^ 1920, Sognepræst.

23 25 Mænd og satte alle deres otte Børn i Verden. Det var jo kun en lille By, vi dennegang var komne til; men mange elskværdige Mennesker boede i den, og blandt Garnisonens Officerer fandt vi en Ven i Premierløjtnant Oscar Philipsen, hvis Venskab har fulgt dig op gennem Aarene. Fader, der altid var og blev en ypperlig Taler, havde været en vittig og slagfærdig Digter af Lejlighedsviser, indtil Gudruns Død satte en Slags Stopper derfor; netop i Næstved var det, du aabenbarede dine Anlæg i samme Retning, de, hvormed du senere har hyldet og glædet saa mange Mennesker Og saa den skønne, sydsjællandske Natur, de store Skove om Herlufsholm og de lidt længere borte; husker du vore lange Køreture, naar Fader som Herredsfoged i Tybjerg Herred skulde rundt i sin Jurisdiktion? Du havde den Sorg at miste din kun GT-aarige Fader, Borgmester Henrik Thalbitzer, faa Maaneder efter vor Ankomst til Næstved ; men det var jo kun en Grund mere til hyppigt at tage til Ringsted og besøge din Moder. Det var gode Aar i Næstved; kun mod Slutningen kastede store Sygdomme Skygge hen over dem; Overlæge Maag opererede dig og mig, og Professor Thorkild Rovsing^), Kirurgiens nye 9 Harriet gift 1891 med Købmand Hans Bang,Ringsted; Annette 1893 med Borgmesterfuldmægtig Christian Hattensen, Maribo; Ellen 1897 med Fængselsbogholder Harald Karby, Vridsløselille. 2) Fader efterlod mig 53 Sange, han i Tidens Løb havde digtet, næsten alle trykte. Af Moder ejer jeg til nu 96 Digte og Sange, trykte og utrykte. 3) Se Elisabeth Dithmer: Henrik Thalbitzer. Kbh (14 Sider, 1 Portræt.) 9 Hjalmar Vilhelm Bernhard Maag, 2/ ^ , Professor. Anset Kirurg. Niels Thorkild Rovsing, 26/^1862 Vi 1927, Professor ved Universitetet, yngre Fætter af Asmund Rovsing. Undervisningsminister 30/3-5/ (Min. Liebe).

24 26 Stjerne i Danmark, foretog en livsfarlig Nyreoperation paa mig, en lang og streng Tid, som endte godt. Efter den tog vi alle fire til Verdensudstillingen i Paris. Og kort efter blev Fader udnævnt til Borgmester i Odense. I Efteraaret 1900 begyndte dit andet Odenseophold, der skulde strække sig over godt ti Aar og som for dig næppe kom til at betyde det samme som for Fader. For ham blev det en Udfoldelse af det, han engang blev kaldt: den fødte Administrator; han var glad ved at komme i Spidsen for den større Kommune, og i den lagde han, som han selv sagde, sin egentlige Livsgerning Du savnede vel lidt Ungdomsdagene, Auditørtiden; men blandt den store, pligtmæssige Omgang dannede I dog Sekskanten sammen med fire personlige Venner: Stiftamtmand de Jonquiéres og Frue, Oberst Gerhard Muus og hans første Hustru Mathilde Muus, født Brock, en Sekskant'), der nu er spredt for alle Vinde. Du skabte os et særligt smukt Hjem i Sukkergaarden, den kendte, gamle Købmandsgaard i Frederiksgade; der som i Næstved kom Familien ofte paa længere Besøg. De første seks.odenseaar var lykkelige og festlige; husker du Skyttelavets 200 Aars Jubilæum, Kanalindvielsen med Christian IX s sidste Besøg derovre og den straalende Hundredaarsfest for H. C. Andersen )? Snart efter blev jeg Student (1906), tog til København og kom nu kun i 1) Frederik Lindam Godefroi de Dompierre de Jonquiéres, ö/,o /4 1925, Overpræsident. Jeanina Emilie de Jonquiéres. født Baronesse Stampe, 11/ /g Mathilde Muus er Kogebogsforfatterinden Fru E. Constantin. 2) Skyttelavsjubilæet 31/ Kanalindvielsen 27/g 1904; Christian IX døde 29/j Hundredaarsfesten 2/4 1905; Hans Christian Andersen, Eventyrdigteren, fødtes i Hans Jensensstræde 45 i Odense 2. April 1805; det i Fødestedet nu indrettede Museum blev aabnet af min Fader 2/

25 Ludvig og Elisabeth Dithmer. (Wiesbaden 27/ ) 27

26 28 Ferierne til eder og til min Fødeby; samtidigt blev der megen Uro i eders Tilværelse. Den 15. Oktober 1906 fejrede vi fire sammen med din Søster og Svoger Annette og Christian Hattensen eders Sølvbryllup i Berlin; vi var rejste derned, fordi Døden nogle Uger før havde taget din Svigerfader Frederik Dithmer bort; et halvt Aar senere døde din Svigermoder Henriette Dithmer; begge var de højt oppe i Firserne. Døden vedblev imidlertid at forfølge min fædrene Familie; i et og samme Aar gik din Svoger og Svigerinde Asmund og Julie Rovsing bort, begge kun i Halvtredserne. Og Eva giftede sig med Redaktør Martin Vanberg og rejste for bestandigt til Norge. Det var vore store Rejseaar; hvor var vi sjæleglade, naar vi i hver Sommerferie drog mod Syd, til Østrig, til Schweiz, til Holland; midt i et Uvejr overskred vi paa SpliigenPashøjden Italiens Grænse; vi vandrede mellem Bellagios Cypresser; du og jeg red paa Muldyr ad de stejle Stier til Toppen af Brévent i de franske Alper, medens Fader, ellers vor kyndigste og utrætteligste Fører, nøjedes med at følge os med Kikkert i Chamonix *). Derind imellem vore første norske Rejser: til Kongsberg hos Vanbergs, hvor Børnene var begyndt at komme, og til Oslo (da Christiania) hos vore nye Venner Ingolf og Ragnhild Schanche ^), senere desuden hos Fru Ludovica Levy. Lad os ogsaa mindes Købmand Brandis, eders russiske Ven fra Wiesbadenopholdet 1907 ). Men tilsidst 1) Splügen, Bellagio og Chamonix besøgte vi paa en og samme Rejse (Juni Juli 1909). 2) Ingolf Schanche, norsk Skuespiller, nu Chef (Direktør) for Det nye teater i Oslo, der aabnedes 26. Februar ) Semen Davidovitsch Brandis, /i 1928, russisk Storkøbmand (Pelsvarer) i Moskva, død som Emigrant i Riga. Jeg besøgte ham 1916 i Moskva og han os 1923 i København. En Mand af fin Kultur og udpræget aristokratisk Fremtræden.

27 29 kom den Dag paa et Hotel i Hamburg, hvor Fader pludseligt slog i Bordet ved i en Avis at læse, at den Embedsstilling, Generalauditør for Hæren og Flaaden, han ikke uden Grund altid havde ment sig designeret til og som han ogsaa havde haft ganske særlige Betingelser for at udfylde, var blevet vakant og straks besat med en anden, iøvrigt dygtig Jurist *). Endnu i Hamburg skrev han direkte til Konseilspræsident (Statsminister) Berntsen ) og meddelte, at han agtede at søge Afsked fra Statstjenesten. Han havde tidligere afslaaet et Amtmandsembede i Jylland ); i de næste, bevægede Maaneder blev der nu tilbudt ham et Par Amtmandsembeder paa Sjælland, der var eller snart vilde blive ledige. Men I var begyndt at blive trætte af Provinsen, og Baandene, der bandt eder til Odense, var efterhaanden stærkt løsnede; Sekskanten var helt sprængt, idet baade Jonquiéres og Muus var flyttede til København, hvortil I nu ogsaa længtes. Og uventet for næsten alle stod da en skønne Dag i Statstidende, at Borgmester Dithmer efter Ansøgning var afskediget med Pension og samtidigt udnævnt til Konferensraad. Syv Uger senere flyttede I 1) Qeneralauditør Hans Christian Steffensen tog /g 1910 sin Afsked; samme Dag blev Overretsassessor, (Landsdommer) Hans Christian Nicolaj Giørtz udnævnt til Generalauditør. Denne skæbnesvangre /g tilbragte vi intetanende i Amsterdam; vi kom til Hamburg /g. 2) Klaus Berntsen, /8 1927, Kreditforeningsdirektør. Konseilspræsident og Forsvarsminister Han var Typen paa en Fynbo. 3) Brev fra Indenrigsminister Berntsen af 1. Maj Han var Indenrigsminister (Min. Neergaard 1 og Min. Holstein). Efter Verdenskrigen blev han først Forsvarsminister, derefter Minister u. P (Min. Neergaard II). Han og Justitsminister S. Rytter, med hvem Fader i sine sidste Aar havde haft Samarbejde, fulgte ved Faders Begravelse i dybeste Stilhed /n 1922.

28 30 fra Odense til København, dennegang for bestandigt. Det var den 18. Maj Som en virkeligt ungdommelig Konferensraadinde stod du nu atter i Hovedstaden, og lyst saa vi tre paa Fremtiden (jeg var straks flyttet til eder). Altfor lyst. De første Aar, Bredgadeaarene, blev en Trængslens Tid. En Dag kørte vi dig i Ambulance til Rovsings Klinik, hvor din Blindtarm i sidste Øjeblik blev fjernet; det var anden Gang, Thorkild Rovsing frelste en af os. Du kom dig, men først efter en lang Rekonvalescens. Derefter fulgte Evas Barselfeber efter Elsas Fødsel, hvor I over Hals og Hoved maatte op til Kongsberg; ogsaa det Uvejr drev over; men da var Fader saa medtaget, at I bagefter maatte til Sydtyskland for at komme til Kræfter. Saa døde din Moder Louise Thalbitzer, hvis Alderdom vi alle havde kappedes om at forsøde, 83 Aar gammel. Og en Dag stod du oppe hos mig i Qyldendalske Forlag og fortalte med store, forfærdede Øjne, at Dr. med. K. K. K Lundsgaard netop havde meddelt dig, at du havde Stær paa begge Øjne, og hvad det Budskab betød for en saa virkelysten, kun 54-aarig Kvinde, kan enhver let tænke sig. Det var Modgangstider, og under Indtryk af dem flyttede vi i Foraaret 1914 til Panoptikonbygningen, den smukke, lyse Lejlighed paa fjerde Sal i Vesterbrogade 5, hvor du kom til at bo i 14 Aar, længere end noget andet Sted '). I det Hjem skulde du opleve Verdenskrigens og Vaabenstilstandens vanskelige og inciterende Aar. Alle tre traadte vi ind i dansk Røde Kors Krigsfangearbejde. Du viede det din Opfindsomhed og varmhjertede Idérigdom, og to Øjenoperationer kunde 1) Panoptikonbygningen (Matr. 118), opført 1884, bestaar af Vesterbrogade 5, 5A og 5B. Nordisk Panoptikon havde Lokaler i 5 (da 3) fra 1884 til 1924.

29 31 ikke hindre dig deri; du saa Fader blomstre op ved atter at have en stor Virksomhed at administrere og mig drage til Leningrad (da Petrograd) som Sekretær hos vor Ven fra Næstvedtiden, Ritmester O. Philipsen, og efter et indholdsrigt Aars Forløb vende hjem i god Behold ). Det endte med, at Kongen dekorerede dig med Mindetegnet for dansk Krigsfangehjælp Under Krigen døde din udmærkede Søster Harriet Bang; senere døde hendes unge Datter Maria Louise Wiboltt, din Ungdomsveninde Louise Evaldsen og den nyligt fra Oslo tilflyttede Ludovica Levy, med hvem vi havde ventet os saa meget godt Samvær 3). Og nu trak det op til det værste, der kunde ske. Min Fader var efter Krigen begyndt at blive noget mærket af Aarene; hans muntre Sind var ikke som før, og han følte sig ældet uden dog at være syg. I Sommeren 1922 opholdt han sig i Tyskland, medens du var i Norge, jeg i Frankrig, og henrykte blev vi ved at modtage hans daglige Breve, der viste, at han med næsten barnlig Glæde nød Rejselivet, som han altid havde 1) Mit Ruslandsaar 22. Juni Juni ) Udnævnelsen er af 20. September Samme Dag modtog min Fader og jeg samme Dekoration, i hvilken usædvanlige Anledning jeg en famille omdøbte den til Det dithmerske Huskors. Fotografiet af Moder S. 5 er fra denne Tid p^/e 1919). 3) Harriet Louise Bang, født Thalbitzer, * Frederiksberg i/ø 1861, t Ringsted 2»/^ Maria Louise Harriet Wiboltt, født Bang, * Ringsted 7i2 1896, f Sorø Louise Christiane Emilie Evaldsen, født von Biilow, is'g 1856 i^/io Ludovica Magdalena Marie Levy, født Dysten, Vø /^01922, norsk Skuespillerinde og Teaterdirektør. Hun var dansk af Fødsel (født i Nakskov) og flyttede i Sommeren 1922 med sin unge Veninde Fru Henny Astrup til København, døde her efter blot et Par Maaneders Forløb; hun blev begravet den Dag, min Fader døde. Fru Levy var en klog og elskværdig Dame med mange Interesser.

30 32 elsket, og Badetilværelsen i det kære Wiesbaden ') Glad og forynget vendte Konferensraad Dithmer hjem. To Maaneder derefter kørte vi ham i Sygevogn til Kommunehospitalet, og en Formiddag en Maaned senere kørte du og jeg alene derfra, hvor Fader netop var død af Lungebetændelse, 69 Aar gammel. Torsdag den 26.. Oktober Du havde holdt dit Løfte fra foran Altret i Trinitatis Kirke om at dele Modgang og Medgang med ham, til Døden adskilte eder; du var hos ham, da han drog sit sidste Suk, og han fik med i Graven dit Brudeslør, Brudekrans og Brudebuket, Symboler paa en Ungdomskærlighed og et langt Samlivs Lykke. Og saa var du ene, 63 Aar og Enke, ene, skrøbelig af Legeme, stærk af Aand. Den fik du Brug for i disse sidste syv Aar. I Norge har du en Datter, Svigersøn og fem Børnebørn (i Aldrene fra 20 til 10 Aar); men de er langt borte, og Norge er jo ikke netop Idyllernes Land. Hos dig, snart ganske vist andetsteds i Byen, men altid dit Hjerte nær og i din Tanke ^), har du din Søn, der elsker dig og altid tænker paa dig, men som desværre selv altfor vel ved, at han i disse Aar ikke har kunnet yde dig den Opmuntring, han burde og inderligt gerne vildé have ydet dig. Ene, for Døden har bortrevet nogle flere af dine Nære: din Svoger Hans Bang og din jævnaldrende Kusine Johanne Wittendorff ). Ene, for du har som jeg maattet opleve at se, at der var dem, for hvem 1) Et af min Fader forfattet, anonymt Rejsebrev fra Wiesbaden: Turisterne i Tyskland findes i Politiken af 11. Juli ) Fra jeg for 23 Aar siden blev Student, har jeg modtaget ialt 1762 Breve fra min Moder; det er et Brev hver femte Dag. *) Hans Anders Bang, * Ringsted ^/s 1855, + København 1925, Købmand 1 Ringsted. Johanne Christiane Wittendorff, født Borring, * København 1858, + København 24/

31 33 Ludvig Dithmer Mennesket eller Konferensraaden havde været den eneste, de nærede Interesse for, og som derfor, ligesom Løjtnanten i En fallit '), nu i vort svageste Øjeblik saa godt som forsvandt, en sund, men besk Erfaring. Til Gengæld oplevede du ogsaa trofast Hengivenhed, hvor vi i og for sig ingen Ret havde til Vesterbrogade 5, København. (* Egil Dithmer, /s 1926.) at vente den ). For fire Aar siden flyttede din Svoger og Søster, Civildommer Hattensen og Frue, her til Byen ), en stor Opmuntring for dig. I Fjor flyttede du selv til din nuværende, mindre, men hyggelige Lejlighed paa anden Sal i Vesterbrogade 5A, altsaa stadigt i Panop- 1) Den sørgmuntre Løjtnant Hamar i B. Bjørnson: En fallit (1874). 2) Jeg sender her Justitsraad Christian Madsen, Byraadssekretær i Odense, en venlig Tanke. 8) Dommer C. Hattensen, Korsør, udnævntes i /a 1925 til Civildommer i København Amts Nordre Birk.

32 34 tikonbygningen, hvor du den 5. Januar i Aar fejrede din Faders Hundredaarsdag med en smuk Familiefest, og i Dag hylder vi dig, fordi du som den hidtil eneste i din Generation indenfor Familien i snævrere Forstand er naaet at fylde 70 Aar. Vi hylder dig, fordi du er netop den, du er. Hvordan er du da?

33 35 Vesterbrogade 5 A, København. Idet foregaaende har jeg opridset Elisabeth Dithmers Saga i rent ydre Henseende og er nu naaet til den Opgave at skildre dit indre Menneske, din sjældne Personlighed. Ingen er mere forpligtet dertil end jeg, og ingen har nogensinde været mere kompetent paa En nær, i hvis Sted jeg har tænkt mig og i hvis Navn jeg ogsaa taler. Andre vil vel i Aften prise dig ud fra deres Synspunkter; jeg vil tale om dig i al Almindelighed og set med Hjemmets Øjne, det Hjem, hvor til mit 35. Aar (paa nogle Studenteraar nær) Fader, du og jeg var en uadskillelig Trio. En Foredragsholderske') har jeg engang hørt sige; Hvorfor har Mænd og Kvinder altid hadet hverandre? Tal med en Mand om hans Moder eller om 1) Forfatterinden Fru Thit Jensen.

34 36 hans Elskede, aa, saa er de altid det vidunderligste paa Jorden. Men nævn for ham Ordet Kvinder, saa skal vi høre en anden Snak. Det var vittigt sagt, og sandt er det, at det at tale om sin Moder er en af de letteste Opgaver, en Mand kan faa; han vil ihvertfald sjældent føle Stofmangel. Jeg tager mit Udgangspunkt i det ydre og mindre væsentlige for derefter at vandre ind til Kærnen. Som før beskrevet var der i mine Forældres Tilfælde Tale om den i Livet mere end i Literaturen sjældne Kærlighed ved første Blik. Jeg spurgte engang min Fader, om den kunde forklares; han svarede dertil: Din Moder var slet ikke, hvad man saadan kalder smuk; men hun var saa ubeskriveligt indtagende. Og min Søster, der som voksen Datter sikkert bar været en kritisk Iagttager, sagde engang: Moder har en Charme af den anden Verden. Det er rigtigt; ingen kan være mere vindende end Moder eller mere repræsentativ Dame. Fader antydede undertiden med et Smil, at det tildels var Kendskabet til dine Evner i den Retning, han kunde takke for sine Embeder i Næstved og Odense, og han kunde jo nok tillade sig en saadan Spøg; der er den Sandhed deri, at dine repræsentative Evner var ham en glimrende Støtte i Provinsaarene. En dygtig Husmoder, der i Nødsfald kunde udføre alt Arbejdet selv; en ihvertfald med Aarene praktisk og forsigtig Økonom. Saa siger Rudyard Kipling etsteds (citeret efter Hukommelsen): Jeg indser ikke, det er nogen Ulykke, at de Læber, der er søde at kysse, ogsaa kan give et godt Raad. Fader og Kipling var fuldstændigt enige paa dette Punkt, og Fader nød hele Livet godt af de Raad, du gav ham med din stærke, klare Forstand. Fader sagde engang til mig: Hvis din Moder

35 37 havde været fra en Tid, hvor unge Piger fik positive Kundskaber blot som nu, og hvis hun ikke netop havde ofret sig for os og Hjemmet, kunde hun være blevet noget ganske usædvanligt. Derom er der ingen Tvivl; du er rigt udrustet fra Intelligensens Side med skarp Iagttagelsesevne og en sund, nøgtern Dømmekraft; selv naar du i din Idealisme skuer mod Stjernerne, glemmer du aldrig Fodfæstet paa den faste Jord. Din Belæsthed, din fine Sans for alt skønt i Digtningens Verden, er som Faders betydelig; maaske skyldes dine literære Anlæg en direkte Arv fra din Oldemoder Sophie Thalbitzer. Grandmama, med hvem du synes at have meget tilfælles. Hvis din første Ungdom som hendes var faldet paa Christian Vil s Tid, vilde man utvivlsomt ogsaa have set dig som begejstret Ven af de franske Revolutionsidéer og af Republikens udsendte Kommissærer og som Veninde med Peter Andreas og Thomasine Heiberg, forudsat, at en Politiassistents Datter havde faaet Lov al omgaas disse suspekte Personer, hvilket vel desværre nok tør kaldes et aabent Spørgsmaal ) Du vilde ikke have taget fejl af det ægte og det forlorne; ti din hu- 1) Sophie Dorothea Thalbitzer. født Zinn ( , se Stamtavle 1), Generalkonsulinde. Hendes Erindringer: Grandmamas Bekiendelser, Kbh. 1906, udgør fjerde Bind af Serien Memoirer og Breve (ny Udgave 1922i. De skildrer Aarene ; Christian Vil regerede Peter Andreas Heiberg,» /n , og Thomasine Christine Gyllembourg EhrensvSrd, født Buntzen.»/n ,: 1856 (gift med Heiberg ), vor Literaturs første Forfatterpar og Digteren J. L. Heibergs Forældre. P. A. Heiberg, en ri't begavet og frihedsbegejstret Skribent, blev i sin bedste Alder med enhver Enevældes traditionelle Brutalitet jaget i Landflygtighed af Regeringen (1800) og vendte aldrig hjem til Danmark. Han har skrevet flere Digte til Sophie Thalbitzer; hun og hendes Familie satte ham højt.

36 38 moristiske Sans er betydelig; Gang paa Gang har du imponeret mig ved at skære gennem flotte Fraser indtil ensags beskedne Kærne. Dette var netop Faders Styrke, og noget lærte du vel nok af ham i saa Henseende; man kan i det hele taget ikke let tænke sig et mere ideelt Æ gteskab, hvor de to Parter foruden at elske hinanden kunde supplere hinanden og dele alle aandelige Interesser, iøvrigt et vanskeligt Eksempel at have for Øje Du kunde sikkert have indskrevet dit Navn i den danske Kvindebevægelses Historie, men foretrak at indskrive det i dine Nærmestes Hjerter; du kunde være blevet en ypperlig Journalist, men vilde hellere være en ypperlig Hustru og Moder *) Det er en Lykke for Landet, om de fleste danske Kvinder endnu lænker og føler som du; det var en Lykke for Fader og mig, der direkte skummede Fløden derved; men gennem vor Kærlighed har vi søgt at gengælde dig det, og derfor føler du i Dag, selv om du ikke blev Folketingsmedlem, maaske alligevel ikke dit Liv saa helt forfejlet endda. Den ældste, selvstændige Dom over dig fra min Mund findes i Egils Saga under 4. Juli 1895, altsaa fra mit syvende Aar, hvor Fader noterer: Igaar gjorde vi en Skovtur i en Vogn, som jeg laante ved Trainafdelingen. Da vi ved Kjørom nød vor medbragte Mad, sagde jeg til Drengen, medens Elisabeth delte rundt: Er Mor ikke sød? hvortil han svarede: Jo, hun er en brav Kone. Det er da altid en Vurdering! Maaske har den lille Dreng ogsaa tænkt paa dit kær- 1) Jeg ejer til nu fra Moders Pen 47 Avisartikler, dels navngivne, dels anonyme. Endvidere 3 Piécer, nemlig en anonym, politisk: I Anledning af Dommens Dag, Kbh (7 Sider), og to navngivne fra i Aar om H. Thalbitzer (se S. 25) og U. Nobile (se S. 39).

37 39 lige Hjerte, dit saa usigeligt kærlige Hjerte; vort Sprog har næsten ikke Ord til fuldtud at kunne skildre det. Alle vi her kender det, og udenfor denne Stue ogsaa udenfor Landets Grænser findes en Mængde Mennesker, der skylder det Tak og tænker paa dig i Aften. Det er netop denne Forening af en klar Forstand og det ømmeste Hjerte, som er dit Væsens Kærne. Emma Gad skrev engang om dig i Politiken, at dit»hjerte slaar varmt for alt Menneskeligt ), og saa længe det vedbliver at slaa, vil det være fyldt af oprigtig og aktiv Deltagelse i din Næstes Sorg og Glæde, mere end Faders, hvor god og tjenstvillig han end altid var. Den er nemlig ganske enestaaende, den Evne, du har, til at kunne føle med andre; det er ud fra et kærligt Hjertes umiddelbare Deltagelse, du altid handler, lige oprigtig, hvad enten Personerne staar dig nær eller er dig ukendte, naar blot deres Sag har grebet dig^); du har altid set for dig nogle Linier af et Brev til dig fra Bjørnstjerne Bjørnson, hvem du havde takket for et Indlæg i Dreyfusaffæren ): Også jeg har gjort mig til regel, når der er noget, som 1) Emma Henriette Margrethe Gad, født Halkier, /i 1921, Forfatterinde. Artiklen (med Portræt) findes i Politiken af 11. August ) Se Elisabeth Dithmer: Da Nobile blev reddet. Kbh (32 Sider, 1 Portræt.) Dette ypperlige Skrift kan vistnok endnu købes i enhver Boghandel for den latterligt ringe Pris af 85 Øre; men man maa skynde sig I Umberto Nobile, italiensk Generalmajor, førte de to første Luftskibe over Nordpolen: Norge under Roald Amundsen >2/5 1926, Italia selvstændigt 24/ ) Bjørnstjerne Martinius Bjørnson, 8/ /4 1910, norsk Digter. Det omhandlede Brev er skrevet i Schwaz (Østrig) den 12. Oktober Alfred Dreyfus, fransk Oberstløjtnant, den uskyldigt dømte, senere rehabiliterede Hovedperson i den store, franske Forræderiaffære omkring Aarhundredskiftet ( ).

38 40 tar mig eller synes mig å trænge hjælp, så skriver jeg og takker. Gjorde vi det endel oftere, så var der mere mod og mere godt humør blant os, æn der nu er. Utallige er de Mennesker, der skylder dig Tak for en fintfølende Opmuntring eller Taksigelse i netop det Øjeblik, de mest trængte dertil. Meget af din Evne her kan tilskrives din Fordomsfrihed, din Sans for overalt at kunne finde det menneskeligt værdifulde bag de talløse Meninger, der skiller Menneskene i Partier; kun naar disse Meninger skurrer altfor grelt mod de etiske eller religiøse Principer, du hylder, reagerer du, og da er det iøvrigt mærkeligt at se, hvor uforanderlig din Uvilje gennem Aartier kan holde sig. Ellers er du totalt blottet for Fanatisme, og hvor ejendommeligt det end kan lyde, er det vistnok de tyve Aar i Provinsen, der har bortslebet enhver Tendens i den Retning. Du sagde engang; Selvom jeg hører hjemme her i København, vilde jeg ikke for nogen Pris have undværet Aarene i Provinsen, og jeg misunder ikke de Mennesker, der hele Livet har kukkeiuret paa en Fjerdesal i København, hvor man saa nemt kan mure sig inde i en lille Klike og intet ser udenfor den. I Provinsen kommer man sammen med alle mulige Befolkningslag og faar et Kendskab til alle Slags Folk, som er uendeligt meget værd. Du var nu ogsaa nødt til at lære det i dit Hjem, med en Mand, hvis Embede tvang ham til Samarbejde med Folk af alle Partier, hvad han med sin naturlige Elskværdighed forresten var som skabt til, og med en Søn, hvis Anskuelser paa væsentlige Punkter var Forældrenes meget fjerne. Engang ved Frokostbordet viste det sig, at ved et Folketingsvalg, vi alle tre var komne sammen hjem fra, havde vi stemt paa tre forskellige Partier, i hvilken Anledning Fader

39 41 gjorde noget saa usædvanligt som at lade en Flaske Vin springe. Mange vil forarges ved at høre dette Træk og kalde det Bourgeoisieslaphed, og som Regel vil der jo nok være mest Sammenhold i en Familie, hvor den ene er et Ekko af den anden; men jeg ser i denne Tolerance, denne Hjemmets Tænkefrihed, noget af det mest værdifulde, jeg fra mine Forældres Hus har ført med mig ud i Livet. Og for dig personligt har dit rige, ømme Sind været din Trøst og Støtte, da du mistede ham, du har elsket højst. Livet har ikke skaanet dig; du har faaet din Part af the slings and arrows of outrageous fortune, endogsaa det i en altfor tidlig Alder at miste det meste af din Synsevne. Da følte du som Faust, da han blev blind: Die Nacht scheint tiefer tief hineinzudringen, allein im Innern leuchtet helles Licht '). Trods egne Byrder havde du altid et Overskud af Styrke til at lette din Næstes. Men det bedste af dig forbeholdt du Hjemmet, vore hyggelige Aftener, naar Fader læste højt for os, naar han og jeg spillede 4-hændigt for dig, naar du gav et Referat, fyldt af vittigt Lune, af Dagens Oplevelser eller vi blot passiarede om vore mange, fælles Interesser. Og lagde Fader og jeg end stærkt Beslag paa dig (altfor tit som fremragende Sygeplejerske), indrømme vil du vist gerne, at vi aldrig har fornægtet vor Kærlighed og Taknemmelighed overfor dig. Eller vor Beundring. Det er rørende at se, hvorledes Fader, den travlt optagne Embedsmand, i sine Breve til mig, hver Gang du var bortrejst, skriver: Jeg savner Moder saa forfærdeligt; jeg egner mig slet ikke til at være uden hende. Han 1) W. Shakespeare: The tragical I historic of Hamlet, prince of Denmark (1604). J. W. von Goethe: Faust. ZweiterTheil (1833).

40 42 vilde ikke have levet længe, hvis han var blevet Enkemand. Hvad mig rent personligt angaar, vil jeg nøjes med til Slut at citere, hvad jeg med Overskriften Min Moder skrev sidst i min Saga kort efter Faders Død: Egils Saga er i højeste Grad dediceret mig ved hele sit Anlæg og den Tankegang, hvoraf den er udsprunget og hvori den er ført til Ende. Jeg, der ikke er dens Forfatter, men dens Hovedperson, kan ikke nu som dens blotte Ejer dedicere den til nogen. Derimod kan jeg udtrykke en svag Del af den Tak, jeg skylder min Moder. Jeg og Egils Saga er kun bievne til ved hende, ikke blot i den Forstand, at hun skænkede mig Livet, men fremfor alt ved, at hun bevarede det mod stadige Farer. Det kostede hende langt mere, end Sagaen giver Udtryk for; det kostede hende f. Eks. næsten al Nattero mine tre første Vintre, og baade senere og ikke mindst i de trange Operationsaar efter Sagatiden var det hendes opofrende Kærlighed, der altid vaagede over mig og hjalp de mange, dygtige Læger til Sejr over mine svære Sygdomme. Uden Moders Indsats vilde Egils Saga flere Gange have faaet en brat Afslutning; derover har baade dens Forfatter og dens Helt altid været klar. Hun er forsaavidt dens Heltinde. Du er en Heltinde, og du er min specielle; af ingens Eksempel har jeg lært saa meget godt. Vi er dagligt uenige om Bagateller; men jeg har rejst dig en Trone i mit Hjerte. Hvad Ludvig Dithmer vilde have sagt til dig, hvis han, som han burde, havde staaet i mit Sted i Dag, kan jeg kun tildels forestille mig. Men jeg taler her i hans Navn. Fader og jeg beder eder rejse eder, i Stilhed vende eder mod Elisabeth Dithmer og ønske hende

41 43 efter 70 Aars snart nemme, snart brydsomme Vandring en lang og skøn Livsaften. Fader takker dig herved for de 41 Aar, hvor du var den bedste Hustru, en Mand kan eje, og jeg takker dig for mine hidtidige 41 Leveaar, hvor du har været mig den vidunderligste af alle Mødre. 4»

42 44 STAMTAVLE 1. Elisabeth Dithmers Forfædre. Paulus Talbicerus. * Kirchberg (Sachsen) efter 1510, f Eibenstock efter Magister theologiae, Skolemester. Heinrich Thalwitzer. * Eibenstock 1548, f Eibenstock Skræder, Raadsherre. Margareta Jähn. * Schönheide, f Eibenstock. Zacharias Thalwitzer. * Eibenstock 1611, f Johanngeorgenstadt Købmand, Dommer. Salome Reppel. * Gross-Pohla 1630, t Eibenstock Johannes Thalwitzer. * Johanngeorgenstadt 1658, f Johanngeorgenstadt Købmand. Eva Charitas Schlaitz. Zacharias Thalbitzer. * Johanngeorgenstadt 1687, f Berlin (Preussen) Købmand. Maria Magdalena Schmidt. * 1700, f Heinrich Albrecht Thalbitzer. * Berlin g 1737, f Helsingør (Danmark) Konsul, Købmand. Rebecca Pinsum. * Saint Marylobone 1743, f Helsingør /s Henry Thalbitzer. * Breslau /g 1767, f Helsingør Generalkonsul, Købmand. Sophie Dorothea Zinn. * København V4 1774, Cathrineberg ved Sengeløse 1851.

43 45 Carl Wilhelm Thalbitzer. Helsingør ^/a 1801, f Frederiksberg '*/<> Etatsraad, Godsejer. Elisabeth Brøndsted. * Askø ^/,o 1804, f Frederiksberg Henrik Gerhard Thalbitzer. * Cathrineberg /, 1829, f Ringsted Kgl. Borgmester. Louise Caroline Johnsen. * København j 1830, Bryllup , f Ringsted /j Johanne Elisabeth Thalbitzer. * Frederiksberg /iol859. Bryllup *5/,o 1881 med L. N. M. Dithmer (se Stamtavle 2). KILDER. Franz Thalwitzer: Entwurff zu einer Geschichte der Familie Thalwitzer. Pless Sofus Elvius og Hans Rudolf Hiort- Lorenzen: Danske patriciske Slægter, 1. Kbh Hr. Dr. med. Franz Thalwitzer, Skærbæk, Slægtens Historiograf, har velvilligt gennemgaaet og godkendt ovenstaaende Stamtavle.

44 46 STAMTAVLE 2. Ludvig Dithmers Forfædre. Georg Wilhelm Dithmer. * Lüneburg (Hannover) Vn 1685, f Rendsburg (Danmark) /io Sognepræst. Friederike Amalie de Brückern. Johann Jacob Dithmer. * Rendsburg Vn 1709, f Treia **/,, Sognepræst. Friederike Amalie Sternhagen. Georg Friedrich Dithmer. * Treia 1743, f Broager Sognepræst. Catharine Witzke. * Sønderborg 1753, f Broager /»1831. Henning Nicolai Dithmer. * Broager Z,, 1787, f København Forpagter. Frederikke Augusta Saust, f Farum * /, Frederik August Albrecht Dithmer. * Farum /j 1822, f Frederiksberg Grosserer. Sophie Frederikke Henriette Cecilie Larsen. * Nykøbing F. "/g Bryllup /,o 1850, f Frederiksberg ^ /j Ludvig Nicolai Marius Dithmer. * København 1853, København Konferensraad Johanne Elisabeth Thalbitzer. * Frederiksberg /lo 1859, Bryllup >5/,o 1881.

45 Børn, Eva Regina Dithmer. * København 'Vs 1882, Bryllup 1908 med Martines Vanberg, * Olden (Norge) Vg 1880, Redaktør ( Kongsberg Dagblad ). Børn, a) Torlaug Elisabeth Gudrun Vanberg. Kongsberg Student b) Malm Fritz Ludvig Harry Vanberg. Kongsberg Journalist c) Elsa Louise Henriette Vanberg. * Kongsberg 25/ d) Jarl Bent Egil Vanberg. * Kongsberg e) Stig Arild Knut Vanberg. * Kongsberg ^/g Gudrun Dithmer. * Frederiksberg 1884, f Ringsted Egil Dithmer. * Odense Assistent ved Universitetsbiblioteket. KILDER. Utrykte Familieoptegnelser.

46 48 VlO 1859-n/4 1860: V«186O-*5/io 1861: * /.o /,0 1863:»/lO 1863-'8/,o 1861: /lo n /,0 1865: /lo /,0 1867: i /io 1867-i» o 1869: /lo 1869-i5/,o 1881: i^/io 1881->6/«1883: '«/ / : "VlO i»/,o 1886: «/lo /,2 1889: '«/l i8/,o 1890: «/lo / : /.O /3 1893: 25/ /, 1896: /l o/io 1900: /lo / : i /io /5 1911: «/s /4 1914: «/ /, 1928: /j Elisabeth Dithmers Hjem gennem Tiderne. (Husnumrene er de i 1929 anvendte.) Gammel Kongevej 703, Frederiksberg. Schønbergsgade 151, Frederiksberg. Gammel Kongevej 723, Frederiksberg. Krystalgade 322, København. Istedgade 7^ København. Vesterbrogade 183, København. Købmagergade 532, København. Tordenskioldsgade 5 \ København. Vendersgade 143, København. Frederiksberg Allé 42 Gammel Kongevej 29 A2, København. Vestre Stationsvej 3 \ Odense. Vestre Stationsvej 3^ -, Odense. Allégade 65 (Villa), Odense. Frederiksberg. Fredericiagade 15, København. Store Kongensgade 553, København. Brogade 2», Næstved. Nørrebro 541, Odense. Frederiksgade 2 i, Odense. Bredgade 49 2, København. Vesterbrogade 5 \ København. Vesterbrogade 5A2, København.

47 49 Amundsen, Roald: 3Ö. Andersen, Hans Christian: 26. Astrup, Henny: 31. Bang, Hans: 25, 32. Bang, Harriet: 16, 19, 25, 31. Berntsen, Klaus : 29. Bierring, Helga: 11. Bjørnson, Bjørnstjerne: 10,33,39. Bohn, Emanuel: 24. Borring, Mélanie: 12, 13. Brandes, Ludvig Israel: 12. Brandis, Semen: 28. Brøndsted, Karl Gustav: 24. Carl XV: 10. Christian VII: 37. Christian IX: 20, 26. Christian X: 31. Collin, Jonas: 12. Dithmer, Catharine: 46. Dithmer, Frederik: 9, 10, 12, 14-16, 28, 46. Dithmer, Frederikke: 46. Dithmer, Friederike (1): 46. Dithmer, Friederike (2): 46. Dithmer, Georg Friedrich : 46. Dithmer, Georg Wilhelm: 46. Dithmer, Gudrun: 19, 20, 23-25, 47. Dithmer, Henriette: 10, 28, 46. Dithmer, Johann: 46. Dithmer, Ludvig: 9, 10, 12 15, 17-20, 22-33, 35-43, 45, 46. Dithmer, Nicolai: 46. Dithmer, Thora: 13. PERSONREGISTER. Dreyer, Jørgen: 21. Dreyer, Jørgen Christian: 20,21. Dreyer, Marguerite: 21. Dreyfus, Alfred: 39. Elvius, Sofus: 45. Evaldsen, Louise: 31. Frederik VII: 8. Gad, Emma: 39. Gad, Nini: 22. Gad, Theodor: 22. Giørtz, Hans: 29. Gyllemburg-Ehrensvärd, Thomasine: 37. Goethe, Johann Wolfgang von: 41. Hamerling, Robert: 15, 16. Hattensen, Annette: 19, 25, 28, 33. Hattensen, Christian: 25, 28,33. Heiberg, Johan Ludvig: 37. Heiberg, Peter Andreas: 37. Hiort-Lorenzen, Hans Rudolf: 45. Holstein, Johan Ludvig: 29. Holten, Holger: 19. Ibsen, Henrik: 17. Jensen, Thit: 35. Johnsen, Ida: 12. Johnsen, Johanne: 9, 12. Johnsen, Wilhelm: 11. Jonquiéres, Frederik de: 26. Jonquiéres, Jeanina de: 26. Karby, Ellen: 19, 25. Karby, Harald: 25. Kipling, Rudyard: 36.

48 50 Koefoed, Nikoline: 11. Levy, Ludovica: 28, 31. Liebe, Otto: 25. Lundsgaard, Konrad: 30. Madsen, Christian: 33. Muus, Gerhard: 26. Muus, Mathilde: 26. Møller, Harriet: 11. Maag, Hjalmar: 25. Neergaard, Niels: 29. Nobile, Umberto: 38, 39. Philipsen, Gustav: 19. Philipsen, Oscar: 25, 31. Poulsen, Anna: 8. Rode, Ove: 12. Rothenborg, Jenny: IL Rovsing, Asmund: 13,16, 25, 28. Rovsing, Julie: 9, 12, 13, 16,28. Rovsing, Poul: 23. Rovsing, Thorkild: 25, 30. Rytter, Svenning: 29. Rømer, Valdemar: 21. Schanche, Ingolf: 28. Schanche, Ragnhild: 28. Schønberg, Hans Henrik: 8. Shakespeare, Willieun: 41. Steffensen, Hans Christian: 29. Talbicer, Paul: 44. Tegnér, Esaias: 17. Thalbitzer, Elisabeth: 9, 45. Thalbitzer, Heinrich: 44. Thalbitzer, Henrik: 8 11,25,34, 38, 45. Thalbitzer, Henry: 44. Thalbitzer, Louise: 8, 9, 25, 30, 45. Thalbitzer, Maria: 44. Thalbitzer, Rebecca: 44. Thalbitzer, Sophie: 37, 44. Thalbitzer, Wilhelm: 45. Thalbitzer, Zacharias: 44. Thalwitzer, Eva: 44. Thalwitzer, Franz: 45. Thalwitzer, Heinrich: 44. Thalwitzer, Johannes: 44. Thalwitzer, Margareta: 44. Thalwitzer, Salome: 44. Thalwitzer, Zacharias: 44. Timm, Anton: 21. Timm, Ingeborg: 21. Toller, Ernst: 8, 17. Ussing, Carl: 19. Ussing, Johannes: 19. Vanberg, Bent: 47. Vanberg, Elsa: 30, 47. Vanberg, Eva: 19, 20, 23, 24, 28, 30, 36, 47. Vanberg, Malm: 47. Vanberg, Martines: 28, 47. Vanberg, Stig: 47. Vanberg, Toriaug: 47. Wiboitt, Maria Louise: 31. With, Carl: 22. Wittendorff, Johanne: 32. Oehlenschläger, Adam: 17. Aabye, Peter: 21.

49 Egil D ithm er. Vestervoldgade 103 3, København V.

50

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE MILO SKE BOGTRYKKERI - ODENSE S taar paa Vejene og ser til og spørger om de gamle Stier, hvor den gode Vej mon være, og vandrer

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Breve fra Knud Nielsen

Breve fra Knud Nielsen I august 1914 brød Første Verdenskrig ud. I godt fire år kom Europa til at stå i flammer. 30.000 unge mænd fra Nordslesvig, der dengang var en del af Tyskland, blev indkaldt som soldat. Af dem faldt ca.

Læs mere

Alle helgen I 2015 Strellev

Alle helgen I 2015 Strellev For et par år siden indviede man et fælles gravsted for hjemløse og andre udsatte på Assistens Kirkegård i København. Gravstedet blev oprettet for at anerkende gadens folk, at give dem et sted, hvor de

Læs mere

LAURITS CHRISTIAN APPELS

LAURITS CHRISTIAN APPELS VED BOGHANDLER, CAND. PHIL. LAURITS CHRISTIAN APPELS JORDEFÆRD DEN 19DE SEPTEMBER 1 8 9 3. AF J. C. HOLCK, SOGNEPRÆST TIL VOR FRELSERS KIRKE. TBYKT SOM MANUSKRIPT. Trykt hos J. D. Qvist & Komp. (A. Larsen).

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Norden i Smeltediglen

Norden i Smeltediglen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Mindegudstjenesten i Askov

Mindegudstjenesten i Askov Kolding Folkeblad - Mandag den 23. December 1918 Mindegudstjenesten i Askov. ------- Det Møde, hvormed Askov Højskole plejer at indlede Juleferien, fik i Aar en dybt alvorlig og bevæget Karakter. Det blev

Læs mere

Allehelgen. Salmevalg. 732: Dybt hælder året 571: Den store hvide flok 551: Der er en vej, som vi alle går alene 729: Nu falmer skoven

Allehelgen. Salmevalg. 732: Dybt hælder året 571: Den store hvide flok 551: Der er en vej, som vi alle går alene 729: Nu falmer skoven Allehelgen Salmevalg 732: Dybt hælder året 571: Den store hvide flok 551: Der er en vej, som vi alle går alene 729: Nu falmer skoven Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus Jesus sagde:

Læs mere

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Ja, sådan starter et rigtigt eventyr. Det der følger er også et eventyr, som man ikke har kendt mage. Lad eventyret begynde: Der var engang

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

BILLEDER AF LORENZ FRØLICH

BILLEDER AF LORENZ FRØLICH BILLEDER AF LORENZ FRØLICH UDVALGTE FOR UNGDOMMEN OG FORSYNEDE MED TEKST AF POUL WIENE UDGIVET AF SKOLEBIBLIOTEKSFORENINGEN AF 1917 Egil Skallegrimsen finder Sønnens Lig. C. A. REITZEL, BOGHANDEL. INDEH.

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Augustmorgen. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Augustmorgen. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Juledag 1928 II overstreget

Juledag 1928 II overstreget En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG 5. April 2011 Fremtidens Plejehjem som levende laboratorium Njalsgade 106,2 5. april 2011.COM DK2300 Kbh. S info@copenhagenlivinglab.com +45 2023 2205

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul.

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul. 1 af 7 Prædiken søndag d. 13. januar 2019. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Es 43,1-7 & Salme 29 & Apg 8,14-17 Luk 3,15-17&21-22 Guds gaver - Du er min elskede! Julen er lige overstået,

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

Prædiken til 10.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke Salmer: v. 376 v.1-4 // 2

Prædiken til 10.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke Salmer: v. 376 v.1-4 // 2 Prædiken til 10.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 402 448 v. 376 v.1-4 // 2 388 752 v.3-5 Ved gudstjenesten i dag fejrer vi tre små børns ankomst til verden. Tre små mirakler. For

Læs mere

Prædiken til 8. S.e.T. I

Prædiken til 8. S.e.T. I En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Aabent Brev til Mussolini

Aabent Brev til Mussolini Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

Følger af forbuden Kjærlighed

Følger af forbuden Kjærlighed Følger af forbuden Kjærlighed Rædsel fylder vor Tanke Tidt ved Romaners Spind, Frygtsomt Hjerterne banke, Bleg bliver mangen Kind, Men naar man saa betænker, At det opfundet var, Brister strax Frygtens

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ernst Braun, Augsburg 10, Haspingerstr. 4 Augsburg, den 14. april 1953

Ernst Braun, Augsburg 10, Haspingerstr. 4 Augsburg, den 14. april 1953 Augsburg, 14.4.1953 Helbredelsesberetning (Brev til Bruno Gröning) Afskrift (pdf) Ernst Braun, Augsburg 10, Haspingerstr. 4 Augsburg, den 14. april 1953 Kære hr. Gröning! Tirsdag den 31. marts 1953, kom

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Svend Engrob, Tarm (formand) Klaus Søgaard Bredtoft (næstformand) Johanne Søndergaard, Spjald Karsten

INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Svend Engrob, Tarm (formand) Klaus Søgaard Bredtoft (næstformand) Johanne Søndergaard, Spjald Karsten INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Svend Engrob, Tarm (formand) Klaus Søgaard Bredtoft (næstformand) Johanne Søndergaard, Spjald Karsten Ambrosen, Holstebro Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Prinsessen og den magiske hytteost

Prinsessen og den magiske hytteost Prinsessen og den magiske hytteost 2 For længe, længe siden var der et lille bitte kongerige, der hed Danmark. I kongeriget boede kong Kornelius og hans datter prinsesse Perle på et stort slot. 3 4 Kong

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig!

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig! PRÆDIKEN MARIÆ BEBUDELSESDAG 25.MARTS 2012 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL.10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Es.7,10-14; 1.Kor.21-31; Luk.1,46-55 Salmer: 10,441,71,73,117 Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak

Læs mere

Den nye Støver. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Den nye Støver. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Må man tage hunden med sig ind i Himlen?

Må man tage hunden med sig ind i Himlen? Fra SANGEREN * T E D D Y * E D E L M A N N, der sang S A N G E N: -- - - - MÅ ' MAN ' TA ' HUNDEN ' MED ' SIG 'IND ' I ' HIMLEN? modtog vi den 8. januar 2018 svaret på dette spørgsmål fra Sangeren, der

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig.

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. 22.s.e.trin.B. 2016 Matt 18,1-14 Salmer: 750-289-593 52-423-31 Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. Havde de ikke forstået noget som helst. Men det er jo såre

Læs mere

FREDERIK VILHELM HEGELS

FREDERIK VILHELM HEGELS VED UNIVERSITETSBOGHANDLER, ETATSRAAD FREDERIK VILHELM HEGELS JORDEFÆRD, AF Jakob Paulli. Tryktsom Manuskript. KJØBENHAVN. F R. B AG G E S BOGTRYKKERI. 1888. VED UNIVERSITETSBOGHANDLER, ETATSRAAD FREDERIK

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv E T E R OPGAVER TIL H.C. Andersens liv NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om H.C. Andersen? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Jens Bjelke)

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Jens Bjelke) Fru Inger til Østeraad 1854 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Ingrid Falkenberg, Bjørg Harvey, Stine Brenna Taugbøl 1 Jens Bjelke, svensk Befalingsmand i «Fru Inger

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Prædiken til 3. S. i Fasten

Prædiken til 3. S. i Fasten En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Oldefar Andreas Nicolai Høeg

Oldefar Andreas Nicolai Høeg 1 Oldefar Andreas Nicolai Høeg. Fra oldemor Erikke Brøns s fotosamlng: Andreas Nicolaj Høeg som 29. årig soldat i 1864 1 2 Andreas Nicolaj Høeg blev født i Thorsager den 14. maj 1835 som søn af lærer og

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

TIL MINDE OM SOPHIE WAD FØDT D ORIGNY KJØBENHAVN H. H. THIELES BOGTRYKKERI 1916

TIL MINDE OM SOPHIE WAD FØDT D ORIGNY KJØBENHAVN H. H. THIELES BOGTRYKKERI 1916 TIL MINDE OM SOPHIE WAD FØDT D ORIGNY KJØBENHAVN H. H. THIELES BOGTRYKKERI 1916 I ODENSE GRAABRØDRE HOSPITALS KIRKE DEN 9. NOVEMBER 1915 T il Abraham blev der sagt: Du skal være velsignet, og Du skal

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en 1 Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en mand, som hed Josef og var af Davids hus. Jomfruens

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR 2011 1.SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355 Jeg er din barndoms gade Jeg er dit væsens rod. Jeg er

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Hans liv i korte træk

Hans liv i korte træk Side. 1 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip oldefar. Hans liv i korte træk Side. 2 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip tip

Læs mere

Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet?

Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet? 1 Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet? I en højde af 30.000 fod et eller andet sted mellem Buffalo og Dallas stak han bladet i stolelommen foran mig, vendte sig mod mig og spurgte:»hvad arbejder

Læs mere

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019 LUCIA 68 LÆSERAKETTEN 2019 Lucia bag lås og slå STINE BANG ANDREAS BECK Husene ligger tæt op ad bjergsiden langs de stejle gader. Midt i det hele ligger et lille, gult hus. Foran huset leger børn i alle

Læs mere