Kære Læseklub. Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kære Læseklub. Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben."

Transkript

1

2 Kære Læseklub Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben. Bestil bøger til din læseklub på dit lokale bibliotek. God fornøjelse! Else Zakarias ez@vejlebib.dk Telefon:

3 Danske Kathrine Assels: Violas barn Lindhardt og Ringhof, sider. Om et ungt ægtepars frygt for, at deres nyfødte barn lider af Downs Syndrom, og hvordan de to ægtefæller reagerer vidt forskelligt i tiden indtil de får den endelige diagnose. Jens Blendstrup: Bombaygryde Samleren, sider. Leif taber i matador til sin far og skal derfor i hæren. Leifs far mener nemlig, at det styrker unge mennesker. Desværre går det ikke helt som Leifs far havde regnet med. Per Gammelgaard: Den frie købmands søn : Ormslev saga Hovedland, sider. Vi er i begyndelsen af 1960'erne med handelskrig mellem købmanden og Brugsen. Den ca. 14-årige købmandssøn Frank Nygaard er arbejdsdreng i butikken og han starter en reklameradio for at hjælpe faderen. Frank er lidenskabeligt optaget af musik, men interesserer sig også for de andre landsbybeboere i Ormslev ved Århus og så småt også en pige. Jens Christian Grøndahl: Det gør du ikke C&K, sider. David er advokat og Emma kunstmaler. De nærmer sig begge de 50 og har været lykkeligt gift i mange år, men nu bliver deres fortrolighed og gensidige tillid sat på en prøve. Katrine Marie Guldager: Ulven Gyldendal, sider. Leonora og Henry vokser op i tiden omkring 2. verdenskrig, men det er ikke altid nemt at leve sammen i en familie, og Henrys had til sin lillesøster får alvorlige konsekvenser.

4 Olav Hergel: Indvandreren People's Press, sider. Et sammenstød mellem en racistisk dørmand og indvandrerdrengen Zaki, der sammen med 3 venner vil fejre sin flotte studentereksamen med et diskoteksbesøg, får katastrofale følger. Christina Hesselholdt: Camilla - og resten af selskabet Rosinante, sider. Noveller. Camilla og hendes venner er alle midt i livet og tænker på døden. De fortæller om sig selv og hinanden i episoder fra rejser og hverdagen. Lone Hørslev: Naturlige fjender Athene, sider. Med en række lavmælte og underspillede monologer fortælles om liv og død og stærke lidenskaber i en lille by i det sydlige Jylland. Thøger Jensen: Frøken Dissings blafrende sommerskørt Gyldendal, sier. I korte punktnedslag og med indskudte historier fortælles om gamle Margrethe, der står til søs med sit postbud fra Limfjorden til Sveriges østkyst. Mikael P. Josephsen: Neden under Gyldendal, sider. Kollektiv roman som skildrer Danmark på vrangen anno Vi følger tre historier fra Svendborg som tilsammen giver et billede af Danmarks mellem- og underklasse. Hans Otto Jørgensen: Sæt Asta fri Gyldendal, sider. I Vestjyllands flade landskaber er det svært for en ung mand at have høje drømme om at blive forfatter. Efter et nedslående møde med universitetsverdenen vender han hjem til arbejdet på gården, dog uden at glemme forfatterdrømmen helt.

5 Morten Kirkskov: Kapgang Gyldendal, sider. Martins mor er lige død, kort før han skulle konfirmeres. Han sørger, er forvirret over voksenverdenen og sin egen spirende seksualitet, for han finder både veninden Kristine og vennen Kim tiltrækkende. Birgithe Kosovic: Det dobbelte land Gyldendal, sider. I en række erindringsglimt genoplever Milovan sit eget liv og de valg, han har truffet, som er tæt forbundet med hans egen og slægtens historie, og dermed også Jugoslaviens historie i det 20. århundrede, helt frem til borgerkrigen i Anne-Sophie Lunding-Sørensen: Lette rejsende Gyldendal, sider. Emma er fotograf i Kathmandu. I Danmark venter mormorens begravelse. Og gensyn med en rodløs barndom, hvor hendes mor som ung forlod Jylland for at prøve lykken som fotomodel og senere endte i et landbrugskollektiv. Kan Emma forsones med familien og fortiden? Inge Pedersen: Til Amerika : en indviklingsroman Gyldendal, sider. Erindringsroman om en nordjysk piges vej ind i de voksnes rækker, hvor drømmen om gymnasiet indhentes af en kedelig kontorelevplads i et korn- og foderstofsfirma. Men drømmen om Amerika lever videre. Jens Smærup Sørensen: PHASE Gyldendal, sider. Andy Thomassen har et perfekt liv som dramachef, indtil et indbrud sætter gang i en langsom opløsning af normer og relationer og en social deroute. Han er ramt af den kulturelt betingede lidelse PHASE - Post Happening Apathetic Social Evasiveness.

6 Kristina Stoltz: Æsel Rosinante, sider. Roman om to teenagedrenges flugt alene fra Afghanistan til Sverige og om deres mange problemer på turen. Udfordringerne undervejs er medvirkende til, at det også bliver en fortælling om de to drenges udvikling fra børn til voksne. Bent Vinn Nielsen: Et liv i almindelighed Gyldendal, sider. Hovedpersonen Skat Enevoldsen, som er født i 1903, ser tilbage på sit liv, sorger og glæder med familie og arbejde i provinsen. Roman afspejler samtidig forhold om begrebet alderdom og det 20. århundredes udvikling. Jesper Wung-Sung: Den sidste henrettelse Høst, sider. Den 15-årige Niels Nielsen blev dømt for pyromani og mord. Han blev dømt for at have slået arrestchefens 5- årige søn ihjel med en sten. Vi er med i de sidste 24 timer i drengens liv, indtil henrettelsen sker. Nikolaj Zeuthen: Verdensmestre : en historie fra 00'erne Samleren, sider. Anna og Rune bor i en lejlighed på Frederiksberg med deres to små børn. Som ressourcestærke og bevidste forældre går de ikke på kompromis med sig selv eller deres omgivelser. Men drømmen om det perfekte liv betyder mindre frihed, mere kontrol og planlægning og dermed fravær af frihed og lykke. Louise Øhrstrøm: Efter rosinen EC Edition, sider. Maria er i dyb krise efter at have mistet sit nyfødte barn, og efter hendes mand har forladt hende. Det tager hende lang tid at komme videre, men ved at opsøge nonnerne i det lokale kloster i Maribo, får hun gradvis mere overskud. En ræv - Marias alter ego? - optræder bogen igennem, og giver håb om et lys forude. Modtager af Munch-Christensens debutantpris 2010.

7 Nordiske Susanna Alakoski: Svinestierne Gyldendal, sider. Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad, hvor hendes forældres stigende alkoholforbrug langsomt men sikkert bringer familien i opløsning. Bogen bag filmen Beyond, instrueret af Pernille August. Håkan Bravinger: Brødrene Bjerre Gyldendal, sider. Fascinerende familiedrama mellem de to brødre Poul og Andreas Bjerre fra et svensk forskermiljø i begyndelsen af 1900-tallet. En historie om en indædt konflikt fuld af jalousi, misforståelser, manglende indsigt og hårdnakket stolthed på trods af begges ønske om at blive forsonet. Kerstin Ekman: Mordets praksis Gyldendal, sider. Lægen Pontus Revinge bliver oprevet, da han oplever, at forfatteren Hjalmar Söderberg i sin opsigtsvækkende roman Doktor Glas ikke alene udleverer Revinges eget kærlighedsløse og kvindeforagtende liv i Stockholm i begyndelsen af 1900-tallet, men også kopierer hans veludførte giftmord. Tomas Espedal: Mod kunsten : (notesbøgerne) Batzer & Co, sider. I en selvbiografisk roman skriver Tomas Espedal om sin vej henimod det at være forfatter. I en blanding af forskellige litterære genrer skriver han om sit eget liv som enlig far i Bergen, om sine forældre og om sine bedsteforældre, og historierne blandes sammen og går ud og ind ad hinanden. Levi Henriksen: Lige østen for regnen Batzer & Co, sider. Simon Smidesang beslutter sig for at begynde på en frisk. Han køber en folkevogn, et gammelt hus og får et roligt og

8 regelmæssigt liv som landpostbud. Men en dag begynder der at ske ting i bygden, og Simon må forlade den tilværelse, han har skabt sig. Sjón: Tusmørkeundere C&K, sider. Islændingen Jon Gudmundsson ( ) er autodidakt videnskabsmand og kaldes Jonas den Lærde. Hans kundskaber bringer ham på kant med øens stormænd, der får ham dømt fredløs for påstået trolddom. Thor Vilhjálmsson: Morgenvise i græsset Vindrose, sider. Historisk roman i "Sturlunge-tiden", som i punktnedslag fortæller om den islandske høvdingesøn Sturla Sighvatssons liv, fra han er ni år gammel, og til han tredive år senere falder i kamp. Carl Frode Tiller: Indkredsning C&K, sider. Psykologisk roman der handler om David som har mistet hukommelsen. Tre personer reagerer på en avisannonce, der opfordrer alle der har kendt David til at skrive breve og fortælle om deres relation til ham. Klas Östergren: Den sidste cigaret Tiderne Skifter, sider. Forfatteren Claes støder under en livetransmission af La Boheme i provinsbyens biograf på sin gamle kærlighed, Madeleine, som han blandt meget andet i 1980'ernes Stockholm flygtede fra. Mødet giver atter Claes anledning til at gøre op med sit liv.

9 Europæiske Poppy Adams: Søsteren Mrs. Robinson, sider. Om to ældre søskende der genforenes efter flere årtiers adskillelse. Handlingen udspiller sig da den yngste søster vender tilbage til barndomshjemmet. Dette er anledning til at mindes fortiden, som er præget af hemmeligheder, kærlighed og pludselig død. Hugo Hamilton: Hjemve Turbine, sider. Hugo vokser op i 1950'ernes Dublin med en irsk far og en tysk mor. Faderen forbyder børnene at tale engelsk i hjemmet, de må kun tale gælisk. Udenfor er der ingen der taler gælisk, og da de oveni købet har en tysk mor, bliver de forfulgt gennem hele barndommen. Nick Hornby: Juliet, nøgen Lindhardt og Ringhof, sider. Annie og Duncan har levet 15 år i et praktisk forhold. Duncan er lidenskabeligt optaget af rockmusikeren Trucker Crowe, der har været forsvundet siden Da musikeren pludselig tager kontakt til Annie ændres alle tres liv. Ian McEwan: Solar Gyldendal, sider. Michael Beard,som er nobelpristager i fysik, er gået i stå med sit privat- og karriereliv. Men en viljefast, moden kvinde og verdens miljøproblemer er med til at ændre hovedpersonens liv. Wouter van Mastricht: Spansk ild Cicero, sider. Maastricht år En hensynsløs spansk lejemorder er løs i byen og efterlader sig lig og ordene La Salvación. Tolken Evan Sharpe sættes på sagen og langsomt afsløres et spansk komplot mod byen.

10 Herta Müller: Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig Gyldendal, sider. Den 17-årige Leopold Augberg er blandt det tyske mindretal i Rumænien, der deporteres til en arbejdslejr i Ukraine lige efter 2. verdenskrig. De næste 5 år må Leopold slide sig igennem hårdt arbejde og evig sult. Nobelprismodtager 2009 Do Van Ranst: Mødre er farlige med knive Turbine, sider. Jef på 13 bor med sin smukke mor og handicappede søster i et socialt boligbyggeri. Jef gør alt for at jage morens nye kæreste væk, men hans livlige fantasi løber af med ham. Fay Weldon: Primrose Hill Lindhardt og Ringhof, sider. London år 2013, England er bankerot. 80-årige Frances Prideaux sidder på sin trappe i skjul for pantefogeden og skriver sin historie: Om familien med dens forviklinger og kærlighed og om forbrugersamfundet, hvis uundgåelige kollaps har sendt retsstat og demokrati til tælling. Tommy Wieringa: Joe Speedbåd Tiderne Skifter, sider. Fabulerende udviklingsroman om en ung handicappet mands ungdom i en mindre hollandsk by, der beviser at selvom man sidder i rullestol behøver hverken ungdommen eller livet være kedeligt. Amerikanske Paul Auster: Sunset Park Per Kofod, sider. Et amerikansk tidsbillede fra år 2008 med den 28-årige Miles Heller som gennemgående figur. Efter nogle svære år vender han tilbage til New York og slår sig ned i Brooklyn med tre jævnaldrende. Ud over Miles får hans kunstnerisk anlagte bofæller, hans forlæggerfar og skuespillermor også stemme, og alle kredser de om kærlighedens svære vilkår.

11 Pat Conroy: Syd for Broad Lindhardt og Ringhof, sider. Handlingen har som centrum en gruppe unge, der vokser op i den smukke sydstatsby Charleston. De er af så forskellig social, kulturel, racemæssig og religiøs baggrund, at der er baggrund for en historie med store følelser, drama og ubrydeligt venskab. Dennis Lehane: Den givne dag Klim, sider. Den hvide politimand, Danny, og den sorte baseballspiller, Luther, kommer fra vidt forskellige familier og kår, men oplever begge de historiske begivenheder i Boston i årene efter 1. verdenskrig. Arbejderne kæmper for en løn, de kan leve af, og de sorte kæmper for ligeret. Deres veje krydses, og der opstår et venskab mellem de to familier. Toni Morrison: En velsignelse Lindhardt og Ringhof, sider. Historien starter i 1682, da en hollandsk-engelsk farmer i Maryland får en ung hustru fra den gamle verden. Deres liv er baggrunden, men ellers fortælles impressionistisk af de 4 kvindestemmer: hustruen Rebekka og de tre tjenestepiger Florens, Lina og Sorrow Nobelprismodtager 1993 Joyce Carol Oates: Hævn : en kærlighedshistorie Verve, sider. Teena Maguire og hendes 12-årige datter Bethie går en sommernat hjem gennem parken. Her bliver Teena overfaldet og voldtaget af en gruppe unge mænd og næsten slået ihjel. Bethie overværer det hele fra sit skjulested, men hendes vidnesagn bliver betvivlet i retten. Imidlertid er der en ung politimand, som hævner sig på voldtægtsmændene. Flannery O'Connor: Voldsmænd river det til sig Arena, sider. I 1950'ernes sydstater i USA bliver den unge Francis Tarwater modvilligt opdraget af sin far til at være kristen profet. Francis fornemmeste opgave skal være at få døbt den retarderede fætter Bishop. Bishops ikke troende far er dog ikke meget for planen, og

12 da Francis flytter ind efter sin fars død, begynder et mørkt og dystert drama i den sammenbragte familie. Marilynne Robinson: Hjemme Gyldendal, sider. Historien foregår i byen Gilead i Iowa hjemme hos pastor Robert Boughton. Datteren Glory er (modvilligt) kommet hjem for pleje sin døende far og senere kommer også hendes bror - den fortabte søn Jack - hjem. Han prøver at forsone sig med sin far og knytter sig meget til Glory, der også har sine sorger. Philip Roth: Indignation Gyldendal, sider. Koreakrigen raser, og i Newark har Marcus Messner på 19 brug for at komme langt væk fra sin bekymrede far. Han begynder sit andet år på Winesburg college i Ohio og har egentlig kun ambitioner om at holde sig for sig selv, blive den bedste, holde dimissionstalen, få sex, uddanne sig som advokat og undgå at ende som kanonføde i Korea. Richard Russo: Empire Falls Klim, sider. 40-årige Miles Roby bestyrer en grill-restaurant i et døende provinshul i Maine, hvor både restauranten og stort set resten af byen er i lommen på den kyniske enke efter den tidligere bymatador. Richard Yates: Easter parade Klim, sider. Efter forældrenes skilsmisse vokser pigerne Emily og Sarah op hos deres mor, og romanen skildrer de tre kvinders vidt forskellige skæbner og deres jagt efter lykken.

13 Andre kulturer Susan Abulhawa: Morgen i Jenin Gyldendal, sider. Palæstinensiske Amal fødes i 1955 til et liv i en flygtningelejr i Jenin. Hun vokser op i en familie og en tid præget af den voldsomme konflikt imellem palæstinensere og den nye stat Israel. Tahar Ben Jelloun: Hjem Samleren, sider. Da den marokkanske indvandrer Mohammed bliver pensioneret fra sit arbejde ved et samlebånd i Frankrig, mister tilværelsen retning. Han er analfabet, kan ikke rigtig begå sig i det franske samfund og har mistet kontakten til sine voksne børn, som er blevet alt for franske. Sammen med sin kone tager Mohammed tilbage til landsbyen i Marokko, hvor han håber at kunne samle sin familie. Diana Evans: 26a Aronsen, sider. Debutroman, der følger tvillingepigerne, Georgia og Bessie, gennem deres opvækst i London med en nigeriansk mor og en britisk far. Najib Mahfuz: Akhnaton Underskoven, sider. Farao Amenhotep IV bryder med den gamle religion, forandrer navn til Akhn-Aton, og tilbeder solen Aton, forlader Theben og grundlægger den hellige by Amarna sammen med hustruen Nefertiti, men de er oppe mod stærke kræfter, præsteskabet og de magtfulde mænd i riget. Nobelpristager Mario Vargas Llosa: Bukkens fest Klim, sider. Roman som kredser om dikatoren i Den Dominikanske Republik, Trujiilos sidste dage, indtil han bliver dræbt i 1961 af en officer. Nobelprismodtager 2010.

14 Lisa See: Pigerne fra Shanghai. Lindhardt og Ringhof, sider. Søstrene Pearl og May tvinges til ægteskab med to kinesiske brødre fra Los Angeles, og da krigen mod Japan bryder ud, er deres eneste udvej at flygte til USA, hvor kultursammenstød, diskrimination og modstand mod asiatiske flygtninge præger hverdagen. Prøv noget andet - tag imod en udfordring Rikke Bakman: Glimt Aben maler, Ca. 310 sider. Tegneserie - graphic novel. I løbet af en enkelt dag i 1980'erne i familiens sommerhus ved Vesterhavet oplever den 6-årige Rikke både at falde ud af en bil, at få myrer i tissekonen samt at overvære de voksnes mærkværdige opførsel på nærmeste hold. M. de Cervantes Saavedra: Ridderen af den Bedrøvelige Skikkelse don Quijote af la Mancha Dansklærerforeningen, sider (Bind 1). Don Quijote fra byen Mancha tager sammen med sin tro væbner Sancho Panza på adskillige togter - Don Quijote kørende på Rosinante, en gammel Ferguson, og Sancho bagefter på sin knallert Brio. Don Quijotes største mission er at skaffe sig ære og opnå berømmelse blandt omgivelserne. M. de Cervantes Saavedra: Ridderen af den Bedrøvelige Skikkelse don Quijote af la Mancha Dansklærerforeningen, sider (Bind 2). Fortælleren ser tilbage på indholdet i bind 1 og henvender sig direkte til forfatteren. Don Quijote og hans tro væbner bliver udsat for flere løjerlige opgaver, til stor morskab for omgivelserne. Kaspar Colling Nielsen: Mount København : fortællinger Gyldendal, sider. Noveller. Et 3500 meter højt bjerg er blevet bygget i København. Sytten fortællinger giver et indblik i det skæve og forunderlige liv på og omkring bjerget. Forfatteren modtog Forums Debutantpris 2010.

15 Einar Kárason: Raseri Gyldendal, sider. Efter 40års strid og hævnaktioner er der håb om fred i Island. To af de mest magtfulde høvdinge og hidtidige fjender, forener deres børn ved ægteskab. Dette bliver forhåbentlig begyndelsen på en fredeligere tid. Eller gør det? Johann Wolfgang von Goethe: Goethes Den unge Werthers lidelser Dansklærerforeningen, sider. Igennem breve til en ven beskriver Werther sine længsler og trængsler i forbindelse med sin lidenskabelige, men uigengældte forelskelse i den skønne Lotte. Originaludgave: Dorte Karrebæk: Mona Gyldendal, Ca. 160 sider. Tegneserie - graphic novel. Mona er forladt, gravid og pukler i et hotelkøkken for at klare sig igennem dagen. Men mon ikke fremtiden rummer både glæde og romantik for den godhjertede kvinde? Alice Munro: Væk Gyldendal, sider. Noveller fra Canada, der beskriver små hverdagsagtige hændelser, der får stor og måske skæbnesvanger betydning for personerne. Oscar K.: Lejren Høst, Ca. 80 sider. Billedbog for større børn, unge og voksne om barndommen som en umenneskelig og barsk arbejdslejr, som man kun kan overleve ved at blive ensrettet og fantasiløs. José Saramago: Elefantens rejse Samleren, sider. En fabulerende fortælling om en indisk elefants dramatiske rejse fra Portugal til Wien i året 1551 sammen med elefantpasseren Subhro og et stort kavaleri. Nobelprismodtager 1998.

16 William Shakespeare: Shakespeares Hamlet Dansklærerforeningen, sider. Hamlet er detektiv i opklaringen af sin egen fars død, han finder morderen, men hvad med hævnen? Michael Strunge: Samlede Strunge : digte Borgen, sider. Læs nogle digte af Michael Strunge, der døde for 25 år siden. Søren Ulrik Thomsen: Det skabtes vaklen : arabesker Vindrose, sider. Digte om livets vilkår, der er skabt på klare par: liv og død, mand og kvinde, jord og himmel - men rummer en rest der vakler mellem poler, der ikke lader sig forene François de Voltaire: Voltaires Candide eller Optimismen Dansklærerforeningen, sider. Fortællingens helt kastes ud i alle tænkelige besværligheder i sin søgen efter sammenhængen mellem teorierne og virkeligheden - en sammenhæng han aldrig rigtig finder. Undervejs gøres der i ord og billeder grundigt grin med denne verdens magthavere, blærerøve og højpandede filosoffer - samt små, dumme mennesker, der gerne vil være helte. Charlotte Weitze: Det hvide kvarter : fortællinger Samleren, sider. Fortællinger fra et attraktivt villakvarter, hvor der bag de pæne facader gemmer sig noget foruroligende og uforudsigeligt, og inden nogen ser sig om, er hverdagen blevet overtaget af velkendte og uhyggelige elementer fra folkeeventyrene. Theis Ørntoft: Yeahsuiten Gyldendal, sider. Digte om en ung mands hverdagsliv i storbyen, skildret i et vildt fucking og muntert dagligsprog anno Modtager af Munch-Christensens debutantpris 2010.

17 Klassikere Albert Camus: Faldet : fortælling Gyldendal, sider. En mondæn advokat gribes af angst og samvittighedsnag, da han en aften hører en mystisk latter, der får hans selvrespekt til at vakle Nobelpristager Originaludgave: F.M. Dostojevskij: Forbrydelse og straf : roman i seks dele med en epilog Rosinante, sider. En ung begavet student forsøger ud fra en hensynsløs "overmenneskefilosofi" at begå et uopklarligt mord, men tvinges til at tilstå. Originaludgave: Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet Lindhardt og Ringhof, sider. En gammel fisker i den mexikanske havbugt får sit livs største fisk på krogen. Det bliver en kamp på liv og død, som symboliserer menneskets kamp mod naturkræfterne. Nobelpristager Originaludgave: Pär Lagerkvist: Det evige smil Lindhardt og Ringhof, sider. Allegori. Efter at have fortalt hinanden deres livshistorier begiver de døde sig på vandring i evigheden for at stille Gud til regnskab for meningen med livet. Nobelpristager Originaludgave: Hans Scherfig: Idealister Gyldendal, sider. Vi skriver 1938 og den driftige godsejer og fabrikant C.C. Skjern- Svendsen findes myrdet ved Præstø. Men ind imellem forbrydelsen og dens opklaring føres man ind til storbyen København og en anden verden af tidens fantaster, særlinge, troende og - idealister Originaludgave: 1944.

18 Hjalmar Söderberg: Doktor Glas Gyldendal, sider. Psykologisk roman i dagbogsform fra Stockholm i tallets slutning om en anset læge, der udnytter sin stilling, da han myrder en patient - en præst - af kærlighed til dennes hustru. Originaludgave: Vilhelm Topsøe: Jason med det gyldne Skind Gyldendal, sider. Romanen er et tidsbillede fra 1870'erne og et psykologisk studie i skildringen af tre mænds skiftende forhold til den samme kvinde Originaludgave: 1875.

19

20 Vejle Bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle, Tlf.: vejlebib@vejlebib.dk Børkop Bibliotek Ågade Børkop Tlf.: Egtved Bibliotek Tybovej Egtved Tlf.: Give Bibliotek Vimmelskaftet Give Tlf.: Jelling Bibliotek Jernbanevej Jelling Tlf.:

Bogen, nålen og nettet

Bogen, nålen og nettet Notater: Bogen, nålen og nettet Peter Poulsen: Rulleteksterne Lindhardt og Ringhof, 2010. - 114 sider. Digte. Refleksioner over livets mangfoldighed og naturens små undere, samtidigt med at livets efterår

Læs mere

Thomas Ry anbefaler: BogCafé, Vejen 22-01-15. Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s.

Thomas Ry anbefaler: BogCafé, Vejen 22-01-15. Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s. Thomas Ry anbefaler: Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s. Sælsomme og meget anderledes noveller, som forfatteren i 2011 modtog Leipzig-bogmessens pris for, en

Læs mere

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder Tema 12 bøger Om stærke kvinder Det er ikke altid lige let at være kvinde. Historien har været præget af kampe på mange fronter. Her er 12 gode bøger med kvinder, der kæmper både større og mindre kampe

Læs mere

Tema INTEGRATION. 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET

Tema INTEGRATION. 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET Tema INTEGRATION 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET w Integrationen har slået fejl i Danmark Det er i parallelsamfundene at kriminaliteten opstår Vores ghettoer skal afvikles hurtigst muligt Indvandrere

Læs mere

2014-2015 FILMKLUBBEN FOR VOKSNE

2014-2015 FILMKLUBBEN FOR VOKSNE 2014-2015 FILMKLUBBEN FOR VOKSNE 5 Onsdage 5 Gode film BIO Huset byder velkommen til en ny filmsæson. Vi har igen udvalgt 5 gode film, som vi viser onsdag formiddage. Fra kl.09.45 serverer vi frisk kaffe/te

Læs mere

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner Tema 12 Bøger Historiske Romaner Har vi ikke alle drømt om, bare for en tid, at leve i en helt anden tid eller få lov til at være med på sidelinjen under nogle af de helt store historiske begivenheder?

Læs mere

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen.

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAVR TIL Den lukkede bog NAVN: Før du læser bogen OPGAV 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAV 2 Instruktion: Læs her om de vigtigste personer i første del. Personerne: Frederikke Romanens

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Pia møder James Bond. - Læseforståelsesspørgsmål

Pia møder James Bond. - Læseforståelsesspørgsmål Pia møder mes Bond 1. Hovedpersonen vil gerne have en kæreste 2. Hovedpersonen lægger et billede af sig selv ud på en net-datingside 3. Hovedpersonen har svært ved at skrive om sig selv 4. Hovedpersonen

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN Skrevet af Ingrid Bonde Nielsen 2012 DEN MANDLIGE LINIE FARFARS FARS GREN GENETISK SET Hvordan beskrive en forfars liv og levned - ja man kan jo

Læs mere

Julie, Klemens faster

Julie, Klemens faster Julie, Klemens faster Julie er Klemens faster og er mellemleder i socialforvaltningen i Stormstrøms amt. Hun har meget lidt til overs for hendes familie, især Klemens forældrene og sørgede da også for

Læs mere

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller OPGAVER TIL Sådan lå landet NAVN: Før du læser de tre noveller OPGAVE 1 Instruktion: Hvad kommer du til at tænke på, når du læser novellernes fælles titel Sådan lå landet? OPGAVE 2 Instruktion: Orienter

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Tema Antikken og oldtiden. 12 bøger. Hvor handlingen foregår i en fjern fortid

Tema Antikken og oldtiden. 12 bøger. Hvor handlingen foregår i en fjern fortid Tema Antikken og oldtiden 12 bøger Hvor handlingen foregår i en fjern fortid 12 gode bøger, hvis eneste fællesnævner er at de foregår i en ganske fjern fortid. Her er krimier, dramaer, kærlighedshistorier

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Hans liv i korte træk

Hans liv i korte træk Side. 1 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip oldefar. Hans liv i korte træk Side. 2 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip tip

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl Appetizer: Tænk at få at vide at det menneske som jeg elsker som jeg deler liv med som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl ikke skal være her mere.. vil forlade mig, fordi han eller hun

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

søskende strides! KAIN og ABEL

søskende strides! KAIN og ABEL Rembrandt: Kain slår Abel ihjel 1650 Når søskende strides! KAIN og ABEL Der var engang en dreng. Han hed KAIN. Han fik en lillebror. Han hed ABEL. KAIN syntes ikke, at hans forældre lagde mærke til ham

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56.

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Opstandelsen lyser på langfredag, det var den korsfæstede som opstod. I lyset fra påskemorgen får langfredag sin betydning.

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Tema. Fremtiden. Science Fiction. 12 bøger. om unge der kæmper for overlevelse og tilværelsen i en fremtidig verden.

Tema. Fremtiden. Science Fiction. 12 bøger. om unge der kæmper for overlevelse og tilværelsen i en fremtidig verden. Tema Fremtiden Science Fiction 12 bøger om unge der kæmper for overlevelse og tilværelsen i en fremtidig verden. Nogle spændende bud på fremtidsfortællinger og science fiction for unge og alle andre der

Læs mere

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry.

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry. Kopiside 7 Break 6 Kærligheden eller pligten? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme Helgi og Bellisande mødes i hemmelighed ved søen, og Helgi opdager, at

Læs mere

Jeanette Ringkøbing Rothenborg

Jeanette Ringkøbing Rothenborg INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg cand.merc.int. (interkulturel kommunikation, strategi & ledelse, CBS/WSU) Journalist og ICC-certificeret coach Kommunikationschef Center for Familieudvikling,

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

Tema. Young Adult. 12 bøger. du skal læse før du bliver rigtig voksen

Tema. Young Adult. 12 bøger. du skal læse før du bliver rigtig voksen Tema Young Adult 12 bøger du skal læse før du bliver rigtig voksen YA (young adult) er litteratur der henvender sig til unge voksne, men som også i stor stil bliver lånt og læst af mange voksne. Hovedpersonerne

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

i deres spil. tabte kampe.

i deres spil. tabte kampe. Fjerde søndag efter trinitatis 13.juli 2014. Domkirken 10: 743 Nu rinder solen op, 598 O Gud, 306 O Helligånd, 710 Kærlighed til fædrelandet, 752 Morgenstund, Nadver: 377 I Herrens udvalgte. Gråbrødre

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Kærlighed. Kærlighedstest Vælg de tre vigtigste egenskaber hos den, du bliver forelsket i:

Kærlighed. Kærlighedstest Vælg de tre vigtigste egenskaber hos den, du bliver forelsket i: Kærlighed Har du en favoritsang, der handler om kærlighed? Hvilken? Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil være kærester med en? Kærlighedstest Vælg de tre vigtigste egenskaber hos den, du bliver forelsket

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige.

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige. Søndag d. 10. maj 2015, kl. 10.00, Gottorp Slots Kirke, Slesvig 5. s. e. påske, Johs. 16, 23b-28 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil bede Jer rejse Jer og høre evangeliet til i dag,

Læs mere

Velkommen i læseklub på Svendborg Bibliotek

Velkommen i læseklub på Svendborg Bibliotek Velkommen i læseklub på Svendborg Bibliotek Er du en nysgerrig læsehest, og er du vild med at snakke med andre, om det du læser? Så er læseklubber helt sikkert noget for dig. På biblioteket er vi glade

Læs mere

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Prædiken til påskesøndag 2015 Af Lise Rind 1 tekstrække FRA EN VIRKELIGHED, hvor livet er

Læs mere

Konfirmationstale , 192, 68, Linedanser, 725

Konfirmationstale , 192, 68, Linedanser, 725 Konfirmationstale 2016 402, 192, 68, Linedanser, 725 1 + 1 = 2, 2 + 2 =4, 4 + 4 = 8, 8 + 8 = 16 der er tal over alt, I skal regne og jeg tror at I kommer til at stå i valget, om det skal være regning som

Læs mere

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Ja, sådan starter et rigtigt eventyr. Det der følger er også et eventyr, som man ikke har kendt mage. Lad eventyret begynde: Der var engang

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen?

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? OPGAVER TIL Afrejsen fra Sverige NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? 2. Hvad handler bogen om? 3. Hvad hedder hovedpersonerne? 4.

Læs mere

Skriftlig del Læseforståelse 1

Skriftlig del Læseforståelse 1 Skriftlig del Læseforståelse 1 Navn (PR-nummer ato Prøvenummer Prøveafholdende udbyder Prøvegruppenummer Tilsynsførendes underskrift !, Instruktion:. svar. Cykelsmeden Jakob Hansen på 60 år bor i en lille

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Es 7,10-14, 1 Joh 1,1-3, Luk 1, Lihme Nu vågne Dåb Lovet være 71 Nu kom der bud 10 Alt hvad som

Es 7,10-14, 1 Joh 1,1-3, Luk 1, Lihme Nu vågne Dåb Lovet være 71 Nu kom der bud 10 Alt hvad som Es 7,10-14, 1 Joh 1,1-3, Luk 1,26-38 Salmer: Lem 9.00 Lihme 10.30 748 Nu vågne Dåb 448 108 Lovet være 71 Nu kom der bud 10 Alt hvad som Lihme 10.30 748 Nu vågne Dåb 448 108 Lovet være 71 Nu kom der bud

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Tema. 12 Bøger. Om Sorg

Tema. 12 Bøger. Om Sorg Tema 12 Bøger Om Sorg Sorg kan være en meget diffus størrelse, som er svær at snakke om, men som vi alle på et eller andet tidspunkt stifter bekendtskab med i vores liv. Vi har samlet 12 bøger om sorg

Læs mere

For meget og for meget?

For meget og for meget? For meget og for meget? 8 historier med kant om etik og livsfilosofi af Henrik Krog Nielsen Forlaget X Indledning Målgruppe Bogen henvender sig især til folkeskolens ældste klasser, efterskoler og ungdomsskoler.

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen Mit navn er Karen Marie Sørensen, og jeg er 40 år gammel. Jeg har skænket min mand Peter Martin 8 raske børn: to sønner og seks døtre. Jeg er opvokset på landet, men efter vores bryllup besluttede Peter

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Når skoven bliver grøn

Når skoven bliver grøn OPGAVER TIL Når skoven bliver grøn NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Kig på billedet på forsiden af bogen. Hvem tror du, de tre personen på billedet er? 1

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer

Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer FAMILIEN - DEN NYE BØLGE Merete Pryds Helle: Folkets skønhed. Roman. 432 sider. Lindhardt og Ringhof. Katrine Marie Guldager: Ilden. Roman. Køgekrøniken. 196 sider.

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

V I K I N G E B L O D OVERFALDET

V I K I N G E B L O D OVERFALDET V I K I N G E B L O D OVERFALDET OVERFALDET - VIKINGEBLOD 1 af Marianne Slot Illustrationer og omslag: Pia Falck Pape Første e-bogsudgave 2011 epub-produktion: Easy Book Design, København ISBN: 978-87-92811-34-9

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Allehelgensdag d. 4. november 2018

Allehelgensdag d. 4. november 2018 Allehelgensdag d. 4. november 2018 Salmer: 732: Dybt hælder året i sin gang 218: Krist stod op af døde Nu står der blæst om cykelsti og gade 571: Den store hvide flok 217: Min Jesus, lad mit hjerte få

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Min Livshistorie. En livshistorie er en fortælling om dit liv. Livshistorien omhandler alt det du har oplevet og alt det, der har betydning for dig.

Min Livshistorie. En livshistorie er en fortælling om dit liv. Livshistorien omhandler alt det du har oplevet og alt det, der har betydning for dig. Min Livshistorie En livshistorie er en fortælling om dit liv. Livshistorien omhandler alt det du har oplevet og alt det, der har betydning for dig. Din livshistorie hjælper således os på Stigtebo Plejecenter

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN 4. søndag i advent 2016, Hurup Johannes 1, 19-28 O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN De har hørt om ham inde i Jerusalem.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Fælles foredragsrække i Hillerød og omegns kirker, efterår 2015 Fortsættelsen af Salmemaraton projektet HVER GENERATION har brug for at kunne kaste sit eget

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til julesøndag side 1. Prædiken til julesøndag Tekst. Matt. 2,13-23.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til julesøndag side 1. Prædiken til julesøndag Tekst. Matt. 2,13-23. 12-2015 side 1 Prædiken til julesøndag 2015. Tekst. Matt. 2,13-23. Verdens skæve gang. Det gør ondt i sjælen at læse og høre denne tekst om barnemordene i Betlehem. Betlehem som vi har forbundet med julens

Læs mere

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere.

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere. Drengen 1 Du blev født. Du voksede op. Du havde en lykkelig barndom i naiv forventning om, at hele verden ville dig det godt, og at livet altid ville forblive trygt og dejligt. Så blev dine forældre skilt,

Læs mere

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Salmer: 729: Nu falmer skoven, 561: Jeg kender et land v. 8-10 + 13, 571: Den store hvide flok, 552: Nu har taget fra os, 787: Du, som har tændt

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere