1 of /2/10 上 午 10:48

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 of 16 2006/2/10 上 午 10:48"

Transkript

1 1 of /2/10 上 午 10:48 Forside Forum Klumme Anmeldelser Forbrugerinfo Guider Køb/Salg Casemod BygEnPc Bench Info Dato: Synology DS-101g+ Server Disk Station Forfatter: Mr.TweakUp Artikel vist : 582 gange Producent: Anden Udlånt af: Inter-Data.dk Kommentér Computermarkedet er i dag præget af endnu mere netværk en nogen sinde i takt med at vi får stadig mere computer udstyr ind i hjemmet. Når vi får flere PC'ere ind så er det moderne at sammenkoble disse maskiner i et netværk således at data kan overføres uden brug af eksterne medier. Sprog Dansk English Dette har været med til at give markedet noget nye muligheder på området for netværksudstyr som kan samarbejde med vores computere. Deriblandt er kommet små eksterne harddiskkabinetter som også har fået øgenavnet NAS servere. Vi har tidligere kigget på et produkt fra Synology, men udviklingen er jo som vi kender den og det betyder også at Synology er kommet med flere modeller siden den første version vi kiggede på i Vi har nemlig modtaget deres DS-101 Server Disk Station som er blevet opgraderet til at køre med S-ATA harddisk og ellers med nye software muligheder som giver både private og virksomheder en række smarte features og muligheder. Illustration 1 Synology kassen er meget identisk med den kasse vi tidligere har set. På kassen er der et billede af produktet som vi kan genkende fra tidligere, men da vi har af gøre med en opgraderet version så er det nye features der er pakket omkring produktet. Alle features er dog ikke ændret så det er kun en række ændringer og tilføjelser som gør at der er nye ting at kigge på.

2 2 of /2/10 上 午 10:48 Men de nye features er heller ikke småting, det er faktisk en række punkter som gør at produktet er langt mere fleksibelt end man umiddelbart kunne forestille sig. Dette være sig både i hjemmet og på mindre virksomheder hvor NAS enheden kan spille knudepunkt i det allerede etablerede netværk. Illustration 2 Når kassen er blevet åbnet finder man en række forskellige dele som skal bruges til at sætte sin NAS server op. Ud over selve NAS enheden ligger der en ekstern strømforsyning, netkabel, harddisk holder. Derudover finder man en ret stor fold-ud manual som beskriver hvordan man dels monterer sin harddisk og gør NAS stationen klar til brug første gang. Sidst men ikke mindst så er der en CD med det nødvendige software der kan kommunikerer med NAS serveren. Det er ikke det helt store der faktisk ligger i kassen, men vi kender også fra tidligere at Synology faktisk er ganske nemt at gå til når man skal til at bruge deres produkter første gang.

3 3 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 3 Dette er DS-101g+ boksen som den ser ud når man kommer tæt på den. Designet er meget simpelt og trinløst i forhold til hvad man ellers plejer at finde. Størrelsen er ganske passende og faktisk så ligner den modellen som vi tidligere har set. Faktisk ligner de fleste Synology modeller i DS-1xx klassen hinanden, hvor det kun er nogle bogstaver der udgør forskellen i antal af muligheder/features. I fronten finder man en power knap i bunden og i den blå midte er der 3 dioder placeret som lyser grønt når NAS er aktiv og helt i toppen er en blå power diode placeret som oplyser station på NAS (boot, aktiv, nedlukning). I højre side er en USB tilslutning placeret og denne er placeret på alle deres modeller, hvor man kan tilslutte sit digital kamera m.m. og ved at tryk på "copy" knappen vil NAS automatisk overføre billederne til en ny mappe på harddisken. En feature som er ganske enestående for Synology og noget som de er blevet ganske populære for når vi snakker det private marked.

4 4 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 4 Vender vi NAS omkring så den kan ses bagfra så kommer der en række tilslutninger til syne, hvor vi nederst finder tilslutning til den medfølgende strømforsyning. Derefter kommer RJ45 indgangen til igen herover finder med 2 x USB 2.0 porte som kan bruges til eksterne harddiske og andet USB udstyr. Øverst oppe sidder der en es-ata tilslutning som kan bruges til ekstern harddisk med S-ATA tilslutning. Helt oppe i toppen er der placeret en lille 25mm blæser som skal sørge for at harddisken får normale forhold at arbejde under. Det skal dog siges at denne blæser, ikke arbejder hele tiden, da støjen er ret ubehagelig. Den arbejder kun når kabinettet overstiger en bestemt temperatur. Herefter kører blæseren indtil grænse er passeret igen. Typisk arbejder blæseren kun når der er kraftig aktivitet på harddisk alt efter størrelse.

5 5 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 5 Når man først pakker NAS enheden ud af Synology så har de været så flinke at lade være med at skrue siden fast på kabinettet. Når siden glides af får man et udsyn til selve hardwaren inde i boksen. Sidste gang vi kiggede på Synology var det en model til IDE harddiske, men 101g+ som vi har modtaget er til S-ATA harddiske så er stikker overhovedet ingen kabler ud som skal tilsluttes harddisken I venstre side er en lille opsats som indeholder både strøm og datakabel. Her skal harddisken monteres, men først skal man bruge den medfølgende ramme til harddisken som vi så iblandt tilbehøret. Men ellers når man kigger ned i 101g+ enheden så er det ikke det helt store at se. Synology har været så smarte at gemme alle de vitale komponenter på bagsiden så de ikke er udsat for overlast når harddisk skal monteres. Faktisk ligger der et lag gennemsigtig plastik over hele print sektionen og kun hvor huller til montering af harddisk ramme og kontakt punkter til stelforbindelse er der ikke dækket af. Helt oppe i højre hjørne kan man lige ane den lille blæser som er monteret i kabinettet. Dette er den eneste kilde til støj ud over harddisken, men blæseren er klart den eneste faktor som er til at fornemme når den kommer i drift.

6 6 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 6 Sådan ser det ud når man har fået monteret en harddisk i den medfølgende ramme. Det er ligesom at montere sin harddisk i et almindeligt kabinet. Der medfølger skruer så man ikke skal på jagt efter den slags selv. Når dette er gjort så skal det hele glides så fast i 101g+ kabinettet. Illustration 7 Nu er vores S-ATA harddisk blevet monteret i NAS kabinettet og vi er klar til at lukke så det kan blive tilsluttet vores netværk og selve opsætningen kan påbegyndes. Klargøring af DS-101g+ er ikke meget mere end 10 minutter, så skulle man være klar til at opsætte NAS enheden via det medfølgende software som kun er nødvendig at køre en gang. Specifikationer Inden vi går i gang med at kigge på opsætning af DS-101g+ enheden så tager vi et blik på de specifikationer som enheder har i ryggen. Dette er bedst at finde hos synology.com selv og der er også en lang række vigtige informationer der er gode at læse omkring produktet og dets muligheder på de mange forskellige områder som DS-101g+ egentlig tilbyder. Den bliver jo kaldt for en 6-i-1 enhed, så det er det er mere end blot et netværks drev der kan bruges til at hente/overføre data på, men en række features via software giver DS-101g+ muligheder som er effektive i hjemmet eller mindre virksomheder. Hardware Processor: - Freescale MPC 8241 Memory: - 64MB SDRAM - 16MB Flash HDD Port: - One SATA Port for SATA HDD Network Connection: - RJ-45 10/100/1000 Mbps Ethernet USB Support USB 2.0 Support: - Max. 480Mbps (HS Mode) or 12Mbps (FS Mode) for data transmission - 1 USB printer - Max. 3 USB disks - USB COPY button on the front panel External Port: - One esata Port for external SATA HDD Fan Design:

7 7 of /2/10 上 午 10:48 - Smart Fan Design HDD Sleep Mode Support: - To reduce system power and noise HDD Support: - The standard system is shipped without HDD - Support: 120GB/160GB/250GB/300GB/400GB capacity Agency Certification: - FCC Class B, CE, BSMI, C-Tick Electrical & Environmental Requirements: - Line Voltage: 100V to 240V AC - Frequency: 50Hz to 60Hz, single phase - Continuous power: 14.64W (Standby), 17.88W (Working), 6.72W (Sleep) - Operating temperature: 50~95 (10~35 ) - Storage temperature: -40~185 (-10~70 ) - Relative humidity: 5~95% RH, noncondensing - Maximum operating altitude: 10,000 feet Size & Weight: - Size: 18.1 cm 21.2 cm 6.0 cm - Weight: 0.5 kg (Without HDD) Software Network Transport Protocols: - TCP/IP - Apple Talk Network File Protocols: - Microsoft Networks CIFS - Apple File Protocol AFP 3.X Client Support: - Microsoft Windows 98 / ME / NT 4.0 / 2000 / XP / Windows Server Apple Macintosh OS 7.x, 8.x, 9.x, 10.x Network Setting: - Manual Configuration - DHCP auto IP assignment System Management: - Assistant utility (automatic searching for all systems on the network) - Web-based Management Internet Services: - Network Time Protocol (NTP) - File Transfer Protocol (FTP) Security: - Account/Group/Share Support - Share Level Security Support System Configuration: - Max. Accounts: 128Max. - Groups: 64Max. - Shares: Up to 32 concurrent connections Automatic File Backup for Windows Client: - With Synology Data Replicator installed on client system - Complete Backup Solutions Data on Windows PC backed up onto DS-101 Disk Station - Data on USB devices (less than 4GB) backed up onto DS-101 Disk Station - Data on DS-101 Disk Station backed up onto USB disks Language Localization: - English, French, German,Japanese, Korean, Italian, Spanish, Portuguese, Russian, Chinese Traditional, Chinese Simplified Det er ret mange ting at læse omkring DS-101g+ boksen og de har været så venlige at dele det op i en hardware og software sektion. Dette giver et hurtigt overblik over de fysiske muligheder med tilslutninger og features via medfølgende software. Hvis man ønsker at læse mere omkring DS-101g+ boksen, så kan det findes her: Disk Station 101g+ (SATA Edition) Herinde kan man også se hvad forskellen er på modellen vi har til test og deres 101j model som er til de

8 8 of /2/10 上 午 10:48 lidt ældre systemer med IDE og 10/100Mbit netværk. Illustration 8 Dette billede fandt jeg inde på deres produkt hjemmeside og det giver et ret godt billede af de muligheder som DS-101g+ indeholder. Det er ikke småting der kan tilsluttes og kommunikeres igennem denne lille boks. Software - Opsætning første gang Når man har fået samlet DS-101g+ systemet så er det tid til opsætning og dette gøres faktisk meget let ved at man får tilsluttet enheden til strøm og netværk og så skal det medfølgende software installeres. Derefter skal man arbejde med et af de 2 programmer som medfølger til DS-101g+ enheden. Illustration 9 Når programmet er installeret skal man starte med at køre en guide som skal opsætte DS-101g+ til ens lokale netværk. Det kræver ikke de store informationer for at komme i gang. Nogle enkelte valgmuligheder skal gennemgås inden man kan få gang i harddisken som er blevet monteret.

9 9 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 10 Første valg er at give den lille disk station et navn og det er hvad den bliver genkendt som på netværket. Det kan sammenlignes med det netværks ID ens computer har på netværket. Dette navn kan bruges når man sørger efter andre enheder på netværket i samme stil som IP adresse på enheden. Standard navnet er Disk station, men vi vælger at kalde enheden for TweakUp-NAS. Illustration 11 Det næste der skal tænkes over at hvilket kodeord der skal beskytte administrator kontoen som altid kan/skal bruges hvis man skal ændre/opsætte NAS enhedens mange funktioner. Mulighederne er uendelige på det område, hvis man bare holder sig på max. 12 tegn alt inklusiv. Dette gør at sikkerheden er ganske god på DS-101g+ hvis man laver et ordentligt kodeord. Hvad vi har valgt bliver ikke oplyst her og man bør aldrig oplyse sit kodeord til den slags udstyr, da DS-101g+ har FTP adgang og med rette kendskab vil man kunne få adgang til admin interface og så er problemerne begyndt.

10 10 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 12 Man skal nu opsætte hvordan DS-101g+ skal kommunikerer med netværket og man kan enten vælge at gøre det manuelt eller lade ens netværk tildele informationerne automatisk. Langt de fleste netværksforbindelser kan i dag klare dette selv, så vi fortsætter bare. Illustration 13 Så er det lidt standard informationer som tidszone, dato og tiden. Dette er klassiske ting som skal opsættes på den slags produkter og dette er hurtigt klaret. Typisk står enheden allerede på de rette informationer som i vores tilfælde.

11 11 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 14 Efter standard informationer er accepteret får man en status oversigt på de ting man har valgt igennem de sidste par menu punkter. Kodeord er dog skjult så man ikke kan få det vist det til andre ved en fejl. Hvis man er tilfreds med indstillingerne klikker man på "finish" og så fortsætter programmet med opsætning af DS-101g+ automatisk. Illustration 15 Software begynder nu at kommunikerer med DS-101g+ i forhold til de informationer man har valgt med de tidligere menupunkter. Det tager en sekunder for programmet at gennemføre denne automatiske opsætning.

12 12 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 16 Systemet kommer med en lille boks der oplyser at enheden nu er korrekt opsat med basis informationerne. Samtidig har programmet tildelt et drevbogstav til DS-101g+, men det skal vise sig kun at være til en af de muligheder som NAS serveren indeholder. Illustration 17 Dette lille vindue fremkommer nu som viser vi har kontakt med vores NAS enhed uden problemer og nu skal vi begyndt at opsætte den til brug. Illustration 18

13 13 of /2/10 上 午 10:48 Menuen "map drive" er nok den vigtigste da den bruges til at tildele evt. drevbogstaver til de mapper som man har givet NAS enheden. Dette betyder at man på computeren får direkte angang til disse mapper/drev via "denne computer". Bruger man ikke dette system, så vil man kunne få adgang via web interface som DS-101g+ indeholder eller ved at søge over netværket på enhedens systemnavn eller IP adresse. Efter man har mapped et eller flere mapper på disken, hvor der som standard er de 3 mapper der kan ses på billedet så er det muligt at få adgang alt efter de rettigheder der er oprettet til ens bruger. Når de er oprettet og rettighederne er korrekt så kan man både via HTTP og direkte på computeren få adgang til den enkelte mappes funktioner. DS-101g+ bruger interface Når først DS-101g+ er blevet korrekt opsat med software så er det på tide at gå i gang med at arbejde i selve software ude på NAS serveren. IP adressen/manage knappen giver adgang til en web-baseret opsætning hvor der er et hav af muligheder. Illustration 19 Vi har ikke valgt at gå så meget i detaljer heromkring, men det er ting som. Home: System, log, about System: User, Group, Share, Time, HDD Hibernation Network: LAN, WinMAC OS, Service, Mail Tools: Wizard, Configuration, Factory defalut, Update, Backup Device: USB disk, USB printer, S-ATA disk Help: Menu Det hele styres via det indbyggede web-baseret bruger interface som er ganske nemt at sætte sig ind i, ellers er der hele tiden hjælpe funktionen som kan forklare hvordan de enkelte funktioner virker. Lige meget hvilken computer man sidder på, så er det altid muligt at få adgang til bruger interface hvis man kender IP adressen som NAS er placeret på. Derudover kræver det at man kender admin koden for at komme ind i systemet. Photo station Der er en sjov feature i DS-101g+ NAS enheden og det er at den automatisk via et lille PHP script kan vise billeder i browser på URL fra photo mappen som NAS indeholder automatisk. Dette kan dog først anvendes når service er blevet aktiveret og drevet er blevet mapped på en computer. Men så er det også nemt at få adgang til billederne i de forskellige mapper.

14 14 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 20 Sådan ser det typisk ud når man bruger photostation og der er endda funktioner i selve programmet som kan bruges til at skifte mellem billederne m.m. Web-Server Da man fra producentens side har valgt at kalde den lille DS-101g+ for en 6in1 Gigabit server, hvoraf en af disse funktioner faktisk er en webserver funktion. Dette betyder at man har muligt for at anvende DS-101g+ som en webserver når man sidder og koder. DS-101g+ kører på linux software og derfor er det muligt at køre apache. Dette giver så mulighed for at køre PHP på serveren, men det er ikke helt sådan som man tror det er, da man kun kan køre med.php3 filnavn og ikke.php som ellers er naturligt når man nu har php mulighederne. Endelig så er php jo baseret på at man typisk har en database liggende et sted som samler/henter data via php koden, men dette har Synology ikke tænkt på overhovedet og derfor falder hele ideen med webserver til andet end HTML filer til jorden og ideen forsvinder nok også lidt igen. Det eneste som er en fordel på dette område er at man har masser af plads til rådighed når man skal kode og der ikke skal bruges tid/ressourcer på at have et web-hotel til rådighed som altid har sine begrænsninger. Replicator software Endelig har Synology lagt noget Replicator software med til DS-101g+ serveren så det er muligt at foretage en række backup funktioner til og fra NAS serveren. Dette kan både gøres på den indbyggede harddisk, eller på eksterne harddiske som bliver tilsluttet USB porte på DS-101g+.

15 15 of /2/10 上 午 10:48 Illustration 21 Som det kan ses er software ganske fleksibelt hvad angår backup muligheder, men det er desværre noget som skal styres manuelt så der kan ikke aktiveres en funktion som gør at der tages backup på et bestemt tidspunkt. Noget som havde været en klar fordel at smide ind i DS-101g+ serveren når den nu har de muligheder den er udstyret med. Ydelsen Når man nu har gang i sådan en lille NAS server som det er vi har kigget på her, så skal det også testes hvor hurtigt data egentlig kan overføres fra computer til NAS via netværket og tilbage igen. Dette er blevet testet ved at overføre nogle store filer til og fra DS-101g+ serveren via fil browser, mens tiden er blevet afmålt. Testen for hver af filerne er foretaget 3 gange og et gennemsnit i MB/s er udregnet. Illustration 22 Dette er hvad vi opnåede af resultat og det ser måske ikke ud af så meget og det giver ikke så meget ekstra ydelse at man sidder og arbejder med 1Gbit forbindelse til DS-101g+ i forhold til 100Mbit netværk. NAS serveren er klart hurtigere til at sende filer end til at modtage, men resultatet et generelt tilfredsstillende da overførsel kan ske i baggrunden uden at belaste computerens system unødigt hårdt. Hvor kan Synology DS-101g+ købes Synology DS-101g+ er ikke nogen ny NAS server længere og det har været muligt at købe den her i Danmark længe. Prisen ligger i dag og svæver tæt på 1700kr. inkl. moms.

16 16 of /2/10 上 午 10:48 Konklusion Efter en lang pause på området for NAS servere så har vi endnu engang her på redaktionen været inde og vende på området som roligt vinder mere frem på markedet. Dette sker i takt med at vi har større behov for data via netværk i hjemmet, eller adgang til det uden at vores computer udsættes for risiko ved deling over et net som kan blive ramt af virus og hacker angreb. Det er dog ikke hovedgrunden til at man køber en NAS, men for at få adgang til en række features som en hel computer også kan give, men NAS kan tilbyde disse ting uden at fylde ret meget og forbrug på strømsiden må også siges at være lavere. Endelig så er priserne på NAS faldet ganske meget på det seneste og vi ser flere og flere tage dem ind i hjemmet eller på mindre virksomheder. DS-101g+ som er den seneste model Synology har frigivet er en 6-i-1 server som giver et hav af features som hver især er ganske lækre at have. Nogle af dem er langt vigtigere end andre, men generelt så er det alle gode at have som mulighed hvor man står i en situation hvor de kan anvendes. DS-101g+ er ganske nem at arbejde med for mennesker uden større viden omkring netværk, men den indbyggede hjælpe funktion gør det heller ikke sværere at slippe igennem de steder det kan blive besværligt at forstå opsætningen. Generelt er DS-101g+ et rigtigt fornuftigt produkt, hvor vi kun oplevede blæseren som et belastende punkt i aktiv tilstand. Den larmer alt for meget til at man gider have den stående for tæt på. Den bør derfor være placeret et sted hvor man ikke sidder selv. Prisen på DS-101g+ kan virke høj for mange, men det er faktisk ikke så galt når man nu ser på de muligheder som den trækker med sig. Det er ting som printserver, backup station m.m. som trækker voldsomt op på enhedens anvendelighed i forhold til prisen. Synology DS-101g+ Server Disk Station trækker Tweak'O meter op til 90 for et produkt som generelt er lækkert at have stående i hjemmet med flere computere eller i en virksomhed hvor tingene skal arbejde sammen og prisen være fornuftig. DS-101g+ tilbyder en række features som gør den til en lille guldgruppe, men blæseren larmer for meget efter vores mening. Prisen på omkring 1700kr uden harddisk kan være skræmmende, men features for pengene gør det til et godt køb. Hvad betyder karakteren: Tweak'O'Meter karakter beskrivelse OBS - Vores bedømmelser er testerens/skribentens personlige oplevelser med produktet, efter dennes egen vurdering, dvs. testeren bestemmer selv de kriterier og argumenter produktet er vurderet ud fra. Det gælder også for karaktergivningen, der er individuel og IKKE kan sammenlignes med andres. Info - Vores artikler/reviews på produkter SKAL ikke anvendes som købsguider, da vi ikke tager ansvar for evt. misforståelser eller fejl i reviews hvis alt evt. ikke læses. Henviser derfor til at læserne indhenter yderlig information, samt læser andre reviews inden evt. købsbeslutning. TweakUp tager under ingen omstændigheder ansvar for fejlkøb pga. af reviews Copyright TweakUp.dk - All rights reserved

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Alt om netværk. 20 siders tema

Alt om netværk. 20 siders tema 0 siders tema Alt om netværk Netværk i hjemmet sådan gør du Vælg mellem tre netværkstyper Installation og opsætning Del mapper og printer Guide til trådløse routere Guide til homeplugs Spørgsmål og svar

Læs mere

IT FOR BEGYNDERE 09. Indhold

IT FOR BEGYNDERE 09. Indhold Indhold Hvad består dit computersystem af?... 5 Laptop / Bærbar Pc er... 5 Dele i Pc en, Bundkort, Processor, Ram, Graffikkort, Harddisk, CD/DVD... 5 Stik og Port tilslutninger... 8 Brug af mus og tastatur...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Computeren

Indholdsfortegnelse. Computeren MTL Indholdsfortegnelse Computeren... 3 Computertyper... 3 Den stationære pc... 3 Den tynde klient... 4 Den bærbare... 4 Palmtop eller PDA... 5 Ydre enheder... 6 Pegeredskabet... 6 Tastatur... 7 Skærm...

Læs mere

INFORMATIONS TEKNOLOGI B. Eksamensprojekt

INFORMATIONS TEKNOLOGI B. Eksamensprojekt INFORMATIONS TEKNOLOGI B Eksamensprojekt Morten Kristensen, 3.a 17-04-2009 TITELBLAD Projektet Titel: Undertitel: Fag: Vejledere: Eksamensprojekt En god it løsning til private Informations teknologi B

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

BRUGER MANUAL : Version 2.4

BRUGER MANUAL : Version 2.4 BRUGER MANUAL : Version 2.4 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion 4 1.1 Om MyTobii 4 1.2 Support 4 1.3 Garanti 4 2 Installation af MyTobii 5 2.1 Montering og installation af MyTobii P10 5 2.2 Installation

Læs mere

Vejleders navn: Birgitte Ryelund

Vejleders navn: Birgitte Ryelund IT Eksamensprojekt Virksomhed: Morisco International A/S 3 5 2013 Vejleders navn: Birgitte Ryelund Problemformulering Morisco International A/S Oneliner: Kan en professionel hjemmeside og en tilhørende

Læs mere

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE TRAKA32 OPSTARTS GUIDE 14/03/2014 VERSION 5.1 [14/03/2014] Page 1 of 81 VERSIONS HISTORIK Version Date Who Description of Changes 3.0 16/11/12 AK Changed from old style document to official UD format and

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA Side 2 til nyt videokamera Introduktion Det nye videokamera er et IP-videokamera, der tilsluttes trådløst til din router. Videokameraet fungerer sådan, at du kan se videooptagelser

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

Din brugermanual DIGINOR BASIC 1 http://da.yourpdfguides.com/dref/3710304

Din brugermanual DIGINOR BASIC 1 http://da.yourpdfguides.com/dref/3710304 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i DIGINOR BASIC 1 i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

ORD FORKLARINGER OG ORD SOM NØRDER BRUGER

ORD FORKLARINGER OG ORD SOM NØRDER BRUGER ORD FORKLARINGER OG ORD SOM NØRDER BRUGER Aac Aac er et codes til lyd på samme måde som MPG3. Aac er især blevet udbredt efter, Apple besluttede sig for at bruge formatet i sin musikafspiller, ipod'en.

Læs mere

Rigtig god fornøjelse!

Rigtig god fornøjelse! Vildtkameraer er blevet et af de bedste og vigtigste værktøjer i dit jagt arsenal. Uanset om det er før eller i løbet af jagtsæsonen, kan vildtkameraer sættes op og indsamle værdifulde data om dine byttedyrs

Læs mere

Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail

Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail Om Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail er en konkret guide til hvordan du surfer på internettet

Læs mere

Joomla! 1.7 Begynder Guide

Joomla! 1.7 Begynder Guide Joomla! 1.7 Begynder Guide 2 Om bogen... 12 Den er gratis12. Den hjælper dig til at løse dine opgaver12. Den er sponsoreret12. Sponsorerne giver rabatter12. Godt samarbejde12. Den er flersproget13. Spansk

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Opgrader din PC. knowware.dk. Acrobat Reader: tips... Navigation. Ctrl++ forstørrer og Ctrl+ formindsker. F5/F6 åbner/lukker Bogmærker

Opgrader din PC. knowware.dk. Acrobat Reader: tips... Navigation. Ctrl++ forstørrer og Ctrl+ formindsker. F5/F6 åbner/lukker Bogmærker Opgrader din PC Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menuen Vis indstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde I samme

Læs mere

Resumé. Dette kan være med til at minimere spildtid i forsøg med robotter, som kører autonomt uden overvågning.

Resumé. Dette kan være med til at minimere spildtid i forsøg med robotter, som kører autonomt uden overvågning. Resumé Denne rapport er skrevet i forbindelse med udarbejdelse af projektet på Institut for Automation ved Danmarks Tekniske Universitet. Internetbaseret interface eller web-enabling betyder, at en robot

Læs mere

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

SmokeCloak Privat. installation og instruktion

SmokeCloak Privat. installation og instruktion SmokeCloak Privat installation og instruktion Der er truffet alle tænkelige forholdsregler for at sikre rigtigheden af denne manual. Producenten MSS Professional A/S står ikke til ansvar for tab eller

Læs mere

ONLINE MARKETING: DEN RØDE TRÅD

ONLINE MARKETING: DEN RØDE TRÅD ONLINE MARKETING: DEN RØDE TRÅD ONLINE MARKETING: DEN RØDE TRÅD 2012 Mohammad Dadkhah Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk, mekanisk eller anden gengivelse af denne bog eller dele deraf er kun tilladt

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

Hjælp DANLET for Windows, (C) OSSoft 2001-2007

Hjælp DANLET for Windows, (C) OSSoft 2001-2007 Hjælp DANLET for Windows, (C) OSSoft 2001-2007 INTRODUKTION Tilpas DANLET til din virksomhed Genvejstaster i DANLET Værktøjspanel Password Nye opdateringer af DANLET programmet Kom i gang med DANLET HOVEDMENU

Læs mere

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær 48,- En klassiker og bestseller Start med Torben Kjær Internettet Også til Mac En begynderguide til det globale computernetværk Svar på dine spørgsmål: * internettet, surfe, e-mail, sikkerhed, * chat,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere