Naturovervågning Tarup-Davinde 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturovervågning Tarup-Davinde 2016"

Transkript

1 Naturovervågning Tarup-Davinde 2016 Skægmejse er ny fugleart for området i Det var dog ikke helt dette pragteksemplar. Fotoet her viser en adult han fra Vejlerne og er taget af Flemming Ahlmann.

2 Naturovervågning i Tarup-Davinde 2016 Denne rapport er resultat af naturovervågningens 15. sæson i Tarup-Davinde var overvågningens første sæson. Vi har gennem de sidste par år diskuteret den fremtidige naturovervågning af området. Det er sket ud fra et udgangspunkt, hvor vi efter mange års overvågning, har ganske mange højt kvalificerede data og input. Derfor har vi i det forløbne år lavet en ny strategi, således at den kontinuerlige overvågning bliver afløst af bestillingsarbejder eller konsulentopgaver, som sættes i gang, når vi har ønske om at stille skarp på bestemte problemstillinger eller områder. Naturskolen har naturligvis alle rapporter liggende og fra årgang 2010 ligger de frit tilgængeligt elektronisk på hjemmesiden. Målsætningen for naturovervågningen har været - At varetage Tarup-Davinde I/S`s ansvar for områdets naturbeskyttelsesinteresser. - At skabe dokumenterede forudsætninger for udførelse af plejeplaner. - At skabe dokumenterede forudsætninger for indpasning af de rekreative interesser. - At anvende synlige indikatorer til brug for naturformidlingen. - At behandle den indsamlede viden systematisk, så der skabes et grundlag for videregående undersøgelser. Til belysning af naturudviklingen udførtes - overvågning af planter - insektovervågning - overvågning af padder og krybdyr - sø overvågning (udføres af Naturstyrelsen) - overvågning af fugle Overvågningen er sket i områderne, der ejes af Tarup-Davinde I/S, for dagsommerfugle og guldsmede fortrinsvis i kerneområdet. For strandtudser i de nye paddesøer og for fuglene en generel registrering i hele området Overvågningen 2016 er udført inden for følgende biologiske grupper: - Strandtudseundersøgelser v/viggo Lind - Fugleundersøgelser v/per Rasmussen - Insektundersøgelse (lyslokning) af Otto Buhl og Niels Lykke - Guidede botaniske ture af Johanne Fagerlind Den 1. marts 2017 John Juul Henriksen Sekretariatsleder Tarup-Davinde I/S, Tlf , jjhe@odense.dk

3 Billeundersøgelser i Tarup-Davinde 2016 Palle Jørum Overvågningen og registreringen af biller er i 2016, ligesom i 2014, udelukkende foregået i det nyerhvervede område ved Langagervej-Rolighedsvej, mellem Ørbækvej og Rolighedsvej. Området ses på fig. 1. Fig.1. Det for få år siden erhvervede grusgravningsområde mellem Ørbækvej i nord og Rolighedsvej i syd. Undersøgelsesområder & metoder Undersøgelserne er foretaget 6.5., 29.5 & Fig. 2. Billeregistreringerne er særligt foregået i de 5 markerede områder.

4 Undersøgelserne har været rent kvalitative og er foregået uden brug af fælder. Arter der lever på jordoverfladen eller i de øverste jordlag er eftersøgt i jordsprækker, under sten og lign. Arter, der lever nær søbredderne, er især registreret ved skylning, hvorunder vand fra søerne hældes ud over søbredderne, hvilket tvinger biller og andre smådyr frem fra deres gemmesteder. Arter knyttet til planter er eftersøgt ved vegetationsketsjning eller ved at banke urter, buske eller træer over en bankeskærm. Vandlevende biller er indsamlet ved brug af vandketsjer. Større, let bestemmelige arter er i vidt omfang blevet bestemt og noteret i felten. Men størstedelen af det indsamlede materiale er blevet hjembragt og efterfølgende undersøgt under stereomikroskop; bestemmelsen er foregået ved brug af relevant faglitteratur og ved sammenligning med individer i min egen private referencesamling. Resultater Samlet oversigt I undersøgelsesområdet er der i 2016 fundet i alt 67 arter af biller, heraf 9 arter, der ikke tidligere er registreret fra Tarup-Davinde. Hermed er det totale antal arter, der er kendt fra Tarup-Davinde nået op på 468 arter. Resultaterne er samlet i Excel-filen, bilag 1. Undersøgelsesresultater fra de 5 delområder. 1: Hegnet, græsset område med 3 små nyanlagte vandhuller; beliggende lige inden for bommen i sydenden. Området undersøgt og Søbredderne endnu ikke stærkt tilgroede, med åben, sandet eller lerblandet bund. Vandhullerne med nogen submers vegetation. Som det kunne ventes forekom vandkalven Nebrioporus canaliculatus talrigt i de nyanlagte vandhuller arten er en pionerart i nyetablerede vandhuller med leret eller lerblandet sandbund, og den er udbredt i Tarup-Davinde-området. Sammen med denne art forekom flere andre småvandkalve, mest interessant var det at arten Hygrotus nigrolineatus forekom i alle de tre vandhuller. Som N. canaliculatus forekommer den som pionerart i nyanlagte vandhuller. Den er ikke tidligere fundet i Tarup-Davinde, og er fra Fyn kun kendt fra Sprogø og fra Wedellsborg. Arten blev fundet i Danmark for første gang i 1973 og forekommer kun i de østlige egne af landet. Af andre interessante vandkalve kan nævnes Hygrotus confluens, Hydroglyphus pusillus og Haliplus lineatocollis, der alle tre blev fundet i området også i 2014.

5 Hygrotus nigrolineatus en af vores mindre vandkalve, ca. 3,5 mm. Den ligner H. confluens rigtig meget, men kendes på at stribe nr. 3 på dækvingerne (regnet fra sømmen) fortsætter næsten helt frem til dækvingernes rod; hos confluens når den kun frem ca. til midten. De to arter lever sammen i nyanlagte søer i Tarup- Davinde Charagmus (Sitona) gressorius med karakteristisk lys midterstribe på forbrystet På mere eller mindre fugtig sandbund tæt på søbredderne blev bl.a. fundet den karakteristiske kugleløber, Omophron limbatum, og muldvarpebillen Heteroccerus hispidulus. I lidt større afstand fra bredderne, på mere tør sandbund, var der en bevoksning af Salomons lysestage, og her blev d fundet 2 eksemplarer af snudebillen Ceutorhynchus parvulus. Så min forventning om at den nok ville finde frem til det nye grusgravsområde (se 2014-rapporten) kom altså til at holde stik. Arten er i Nordeuropa fortsat kun kendt fra Tarup-Davinde-grugravene! Endelig blev der ved vegetationsketsjning ved den nordligste af de 3 småsøer taget 1 stk. af snudebillen Charagmus (Sitona) gressorius. Det er en forholdsvis stor snudebille, ca. 7-9 mm, altså langt større end fx Ceutorhynchus parvulus, der med sine knap 2 mm er en dværg i sammenligning. Ch. gressorius er en relativ ny art i Danmark. Den blev fundet første gang i 1990, på Falster, og har siden bredt sig til de fleste egne af landet. Den lever på ærteblomstrede som gyvel, kællingetand og lupin.

6 Blomstrende Salomos lysestage værtsplante for den meget sjældne snudebille Ceutorhynchus parvulus 2 & 3: 3 småsøer vest for sporet, der fra bommen i syd fører ind i området op til Langagervej. Undersøgt 6.5. & Søbredderne er under tilgroning, og de helt nøgne sandflader er på retur. Endnu holder kugleløber og blegvinget glansløber (Bembidion pallidipenne) dog stand, hvorimod det ikke lykkedes at finde rødbrystet glansløber (Bembidion ruficolle). 5: Rødbrystet glansløber var til gengæld til stede i område 5, på østsiden af den store, vestlige grusgravssø, hvor der er udgravet en ret stor, lavvandet sø. Området blev undersøgt 6.5. På den fugtige sandbund umiddelbart ved søbredden blev der flere steder fundet eksemplarer af denne spændende bille, der er endnu ét blandt efterhånden mange eksempler på arter, der er indvandret til landet i takt med at klimaet er blevet varmere. I 2014 fandt jeg arten i både Sønderjylland og kort efter i Tarup-Davinde, og siden er den fundet på yderligere en række grusgravslokaliteter, flest på Fyn.

7 Nyanlagt strandtudse-vandhul. Ikke bare godt for padden, men også for en lang række biller, der lever på fugtig, næsten vegetationsløs sandbund nærvandkanten. Ved dette vandhul fandtes en del eksemplarer af rødbrystet glansløber i maj Samme steder som rødbrystet glansløber forekom de sædvanlige arter: kugleløber, blegvinget glansløber, Heterocerus hispidulus og Bledius subterraneus, men derudover også den smukt metalgrønne løbebille gulrandet kvikløber (Agonum marginatum). Og så en halvstor snudebille, der ikke tidligere er set i Tarup-Davinde: Notaris scirpi, 1 stk. ved planterødder. Den lever på arter af kogleaks og star, sjældent på dunhammer. På den mere tørre sandbund var brun sandspringer (Cicindela hybrida) talrig, som det også var tilfældet i Salomons lysestage var uhyre talrig, også som i 2014, men heller ikke ved den her lejlighed blev Ceutorhynchus parvulus fundet.

8 Rødbrystet glansløber Bembidion ruficolle; foreviget af Mathias Holm, fra grusgrav ved Aabenraa. Notaris scirpi ny art for Tarup-Davinde 4: Syd-sydvest for den store sø, ved lille vandfyldt grøft med lerbund, langs nyanlagt sand- & grussti. Undersøgt 6.5. På fugtig lerbund forekom flere arter af løbebiller og rovbiller, bla. den meget smukke sekspunktet kvikløber (Agonum sexpunctatum). Den er vist kun én gang tidligere fundet i Tarup-Davinde, ved Nordsøen.

9 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2016 En ynglesæson uden de store udsving. Det skal dog bemærkes at hættemågerne for alvor har indtaget grusgravene igen. Det ser ikke ud til at der sker nogen form for prædation fra rævene mere. Desuden har året budt på flere spændende observationer af halvsjældne arter og enkelte nye arter. Ravnegårdens Sø

10 Ynglefuglene i grusgravene Grusgrave ved Phønix grunden Vandfuglene er fordelt i tre søer i Tarup/Davinde s område, samt to søer udenfor. Nord for Phønix Klubhus. Toppet Lappedykker: 2 ynglepar Knopsvane 1 ynglepar Grågås: 2 ynglepar Blishøne: 5 ynglepar Rørsanger: 2 ynglepar Rørspurv: 3 ynglepar

11 Stenværk Sø Toppet Lappedykker: 1 ynglepar Knopsvane: 1 ynglepar Blishøne: 4 ynglepar Rørsanger: 3 ynglepar Rørspurv: 2 ynglepar Trekløversøen Blishøne: 3 ynglepar Rørsanger 1 ynglepar Desuden er der registreret følgende ynglefugle i området: Nattergal: 3 ynglepar Natugle: 0-1 ynglepar. Øst for Phønix grunden er der to søer som er privatejet, og her er der ikke foretaget ynglefugletællinger. Davinde Sø

12 Davinde Sø er en af de søer der modtager flest besøgende, specielt i løbet af sommeren. Derfor er der heller ikke de store fugleinteresser i området. Den lille ø huser ikke længere ynglende måger/terner, da folk jævnligt går i land på trods af adgang-forbudt skilte. Toppet Lappedykker: 1 ynglepar Knopsvane: 1 ynglepar Blishøne: 3 ynglepar Rørsanger: 3 ynglepar Rørspurv: 2 ynglepar Engpiber: 5-6 ynglepar. Området nord for Naturskolen

13 Nordsøen og søen vest for P-pladsen Lille Lappedykker: 1 ynglepar Gråstrubet Lappedykker: 2 ynglepar Toppet Lappedykker: 1 ynglepar Blishøne: 5 ynglepar Grønbenet Rørhøne: 1 ynglepar Gråand: 1 ynglepar Grågås: 4 ynglepar Rørsanger: 4 ynglepar Nattergal: 1 ynglepar Rørspurv: 2 ynglepar Østersøen og søen nord for shelterne Gråstrubet Lappedykker: 1 ynglepar Blishøne: 2 ynglepar Nattergal: 1 ynglepar Toppet Lappedykker: 2 ynglepar Blishøne: 2 ynglepar Grågås: 1 ynglepar Hudevad Sø Øvrige ynglefugle i området Natugle: 1 ynglepar i tårnfalkekasse ved Naturskolen. Nattergal: 1 ynglepar Kærsanger: 2-3 ynglepar

14 Området ved Ibjerget Put-and-take-søer v. Anes Høj Toppet Lappedykker: 2 ynglepar Gråstrubet lappedykker: 2 ynglepar Blishøne: 6 ynglepar Grønbenet Rørhøne: 1 ynglepar Gråand: 2 ynglepar Rørsanger: 10 ynglepar Rørspurv: 4-5 ynglepar Sø mellem Store Ibjerg Sø og Put-and-take Toppet Lappedykker: 2 ynglepar Blishøne: 3 ynglepar Rørsanger: 8-10 ynglepar Kærsanger: 4 ynglepar. Syngende hanner mellem søen og Vindinge Å

15 Rørspurv: 3-5 ynglepar Store Ibjerg Sø Toppet Lappedykker: 2 ynglepar Blishøne 2 ynglepar Gråand: 1 ynglepar Grågås: 9 ynglepar Knopsvane: 1 ynglepar Fjordterne: 1 ynglepar Rørsanger: 2-3 ynglepar Kærsanger: 2-3 ynglepar. Syngende hanner mellem søen og Vindinge Å. Rørspurv: 2 ynglepar Panorama udsigt over Store Ibjergsø Toppet Lappedykker: 1 ynglepar Gråstrubet Lappedykker: 2 ynglepar Knopsvane: 1 ynglepar Grågås: 4 ynglepar Blishøne: 3 ynglepar Rørsanger: 3 ynglepar Bjerggårds Sø

16 Birkum sø og Langager sø Det vigtigste område for ynglefugle i grusgravene. Primært på grund af mågekolonierne, og åbne områder der stadig tillader at der kan yngle vadefugle. Ynglefugle: Toppet Lappedykker: 2 ynglepar Gråstrubet Lappedykker: 3 ynglepar Lille Lappedykker: 2-3 ynglepar Grågås: 9 ynglepar. Knopsvane: 2 ynglepar Gravand: 1 ynglepar

17 Blishøne: 4 ynglepar Grønbenet Rørhøne: 2 ynglepar Hættemåge: ynglepar fordelt på tre øer Stormmåge 1 ynglepar Fjordterne: 5-6 ynglepar Strandskade: 1 ynglepar Lille Præstekrave 1-3 ynglepar. Stor Præstekrave: 1 ynglepar. Engpiber: 5 ynglepar. Måske i undervurderet. Rørsanger: 5-10 ynglepar Nattergal: 1 ynglepar Rørspurv: 3-4 ynglepar Udsigt fra Davindevej i Hudevad. I den lille rørskov har der i år ynglet Rørhøg. Stedet ligger lidt uden for Tarup/Davindes arealer. Der blev også hørt Vandrikse fra rørskoven.

18 Grusgrave ved Kappendrup Forholdsvis nyt område som Tarup/Davinde har erhvervet. Det har ikke tidligere været omfattet af fugleovervågningen. Området består af et par ældre og tilgroede grusgravssøer. Gråstrubet Lappedykker: 2 ynglepar Toppet Lappedykker: 1 ynglepar Blishøne: 3 ynglepar

19 Samlet bestandsvurdering af vandfuglene Lille Lappedykker: 3-4 ynglepar Toppet Lappedykker: 17 ynglepar Gråstrubet Lappedykker: 12 ynglepar Grågås: 29 ynglepar Knopsvane: 7 ynglepar Gravand: 1 ynglepar Gråand: 4 ynglepar Troldand: 5 ynglepar Hvinand: 3 ynglepar Blishøne: 45 ynglepar Grønbenet Rørhøne: 5 ynglepar Strandskade: 1 ynglepar Vibe: 1 ynglepar Lille Præstekrave: 3 ynglepar Stor Præstekrave: 0-1 ynglepar Natugle: 1-2 ynglepar Isfugl: 0-1 ynglepar. Har ynglet i privat grusgrav. Fjordterne: 6-7 ynglepar Hættemåge: ynglepar Stormmåge: 1 ynglepar Sorthovedet Måge: 0-1 ynglepar Fiskehejre: 0 ynglepar Engpiber: 10 ynglepar. Ikke systematisk optalt Nattergal: 7 ynglepar Kærsanger: 9 ynglepar Rørsanger: ynglepar

20 Rørspurv: ynglepar Hvinand: Det ser ikke ud til at der har været ynglesucces i år. Fuglene har været der og de har kurtiseret, men kasserne har været tomme, og der er heller ikke set ungekuld. Lille Præstekrave: Bestanden ser ud til at være på samme niveau som sidste år. Der er ikke set unger, men de har heller ikke været eftersøgt. Fiskehejre: Har tilsyneladende ikke ynglet i år. De har været i området, men begge reder har været tomme. Isfugl: Arten har med sikkerhed ynglet i en kunstig redekasse i en af de private grusgrave. Hættemåge: Bestanden er stigende. Der er nok ynglepar i år, men det nøjagtige antal er svær at optælle. Ynglesucces ser også ud til at være fin, da der sås rigtig mange udfløjne unger i juli. Sorthovedet Måge: Arten er stadig en sjælden ynglefugl i Danmark. I lighed med tidligere år blev flere ynglefugle set i Hættemågekolonien i starten af ynglesæsonen. De andre år har fuglene dog kun været der i kortere tid, men i år blev de set hele sæsonen. De havde et bestemt sted i kolonien de holdt til, men desværre kunne ingen unger ses pga. vegetationen. Der er dog meget der tyder på at de, i hvert fald har forsøgt at yngle i år. Om de havde succes er uvist. Bemærkninger til udvalgte arter og spændende fugleobs i 2016 Blisgås: 60 set 17/10. Stort antal. Arten er efterhånden en årlig gæst, men normalt fåtalling. Rød Glente: Arten blev jævnlig set fouragerende i løbet af sommeren. Arten har de sidste 2 år ynglet i en skov ved Davinde. Havørn: Fuglene fra Ravnholt, samt ikke-ynglende fugle ses jævnligt i løbet af året. Blå Kærhøg: En hunfarvet fugl overvintre tilsyneladende i området i vinteren 2015/2016 Fjeldvåge: Også i år overvintre den en enkelt fugl i grusgravene Fiskeørn: Set adskillige gange både på forårs- og efterårstrækket. Sølvhejre: En længe ventet ny art for grusgravene. Arten har været i kraftig fremgang i Danmark de seneste år, og den yngler nu med enkelte par. Sølvhejren blev set ikke færre end 3 gange i løbet af 2016 og 6/11 med hele 2 fugle.

21 Mosehornugle: Set to gange i løbet af vinteren. Andet vinter i træk hvor den har overvintret. Lærkefalk: Set en enkelt gang i ynglesæsonen. Ikke noget der tyder på yngel. Skægmejse: Ny art for området. 1 død hun blev fundet d. 9. december ved Tarup Vandmølle. Fuglen var blevet taget af en kat. Fundet ligger ca 100 meter uden for området, men det er ikke usandsynligt at den har fourageret i grusgravene. Arten er ikke tidligere fundet på Midtfyn. Skægmejse hun.

22 Strandtudserne i Tarup-Davinde 2016 Tekst og fotos: Viggo Lind

23 Naturskolen Åløkkestedet 8. sept I året 2016 har jeg haft 2 natture til Tarup-Davinde. Det har primært været for at registrere strand-tudser, men andre padder er også taget med her. De områder jeg overvejende har koncentreret mig om, kan ses på nedenstående kort, hvor hvert område har fået et nummer. Metoden har været lytning og gennemsøgning med en kraftig lygte.

24 Den 15. september 2014 blev der udsat ca. 100 små strandtudser ved vandhullerne i Ørkenen (6), derfor har det område en særlig interesse. Min lidt naive tro på en øget aktivitet de følgende år, er selvfølgelig ikke blevet indfriet. Men hvis bare 10 har overlevet og når den kønsmodne alder, vil jeg kalde det en succes. Da der er gået 2 vintre siden udsætningen, burde nogle af dem være nået den kønsmodne alder, og have lagt deres første æg i denne sæson. Det kunne være interessant at genfinde nogle af de udsatte strandtudser, men det havde krævet affotografering af samtlige unikke rygmønstre, inden udsætningen. Senere genfundne voksne skulle så sammenlignes med billeddatabasen. Dette er muligt, da rygmønstret forbliver uændret i hele tudsens levetid. Som bekendt foretrækker strandtudsen helt jomfruelige flade vandhuller. Her har æg og larver/ haletudser vandet helt for sig selv og fjender som f.eks. fisk, vandkalve og guldsmedelarver har ikke indfundet sig endnu. Ligeledes kan larver af frøer og skrubtudser udkonkurrere strandtudselarverne, således at sidstnævnte bukker under og dør inden for en uges tid. Risikoen ved at etablere sig i et nyt fladt vandhul er selvfølgelig udtørring, og hvis det finder sted inden larverne er færdigudviklede, dør alle. Besøgene: 15. maj 2016, kl , temp. 7 6 C, enkelte småbyger. Ingenting ved 1, 2, 4, 5 og 8. Ørkenen 6: 5 voksne strandtudser samt svag kvækken.

25 28. juni 2016, kl , temp C, stille vejr. Ingenting ved 2 og 7. Ved 1: 4 små butsnudet frø. Ved 3: 8 voksne skrubtudser. Ørkenen 6: Ca. 25 små strandtudser i de 3 østlige vandhuller, samt haletudser/larver. En lille og en voksen butsnude. En mindre skrubtudse. Flere små lille vandsalamander. Billedet herover viser Ibjerg og Store Ibjerg Sø. Vandhullet ved 2 har været uden registreret aktivitet, men den 28. juni var der trampet ret voldsomt rundt på bredderne af store heste. Normalt er det ikke til gene, at der er dyr ved paddevandhuller, men dette har nok været for meget. Ved Ravnegård Sø (4) har der tidligere og i 2015 været et mindre strandtudsekor. Det har desværre forholdt sig tavst i Skrubtudserne ved Ibjerget (3) har jeg observeret gennem flere år. Hvad der tiltrækker dem, lige på dette sted, ved jeg ikke. De ses fra hjørnet af skoven og et stykke hen mod Ibjergvej, specielt i fugtigt vejr. For år tilbage holdt strandtudserne også til her, men de er flyttet helt væk. Skovkanterne her er også rigtig gode for flagermusene. Det gælder dværg-, syd- og brunflagermus.

26 De nye vandhuller ved Bjerggård Sø (4) har endnu ikke kunnet tiltrække strandtudser. Dog blev der den 28. juni fundet 4 små butsnuder, der sandsynligvis kommer fra det lidt større og ældre vandhul. De sorte prikker på billedet er kvæg, hvis tilstedeværelse ikke har haft samme virkning på vand-hullernes bredder som vandhullet (2) syd for Store Ibjerg Sø med de store heste. Ørkenen (6). Her ses så det for tiden bedste område for strandtudserne. Men vi ved, at det billede vil ændre sig, og der må graves nye vandhuller. Der er mange gode gemmesteder og overvintringsmulig-heder i det kuperede terræn tæt ved.

27 Billederne herover, som er fra 28. juni 2016, viser hvor stor forskel der kan være på strandtudsernes rygmønstre. Enkelte individer mangler helt den gule rygstribe, og kan derfor let forveksles med skrubtudsen. Umiddelbart ses ingen kønsforskelle, men hannen har en hudfold under struben, der bliver til den imponerende kvækkepose, der kun aktiveres i yngletiden. Den lille flue vil kunne forsvinde i strandtudsens mund på brøkdele af et sekund. Tudsen kan slynge sin let klæbrige tunge ud, og væk er fluen. Insekter udgør ca. 90% af de voksne tudsers føde. Søndersø Skov den 5. jan 2016.

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind For 10 år siden regnede man med, at der var maks 170 lokaliteter for strandtudser fordelt over hele landet. Af dem var de 20 såkaldte indlandslokaliteter,

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold Introduktion og baggrund... 3 Undersøgte levesteder og registreringer... 3 Forslag til pleje af de enkelte

Læs mere

Billeundersøgelser i Tarup-Davinde 2014 Palle Jørum

Billeundersøgelser i Tarup-Davinde 2014 Palle Jørum Billeundersøgelser i Tarup-Davinde 2014 Palle Jørum Efter aftale har billeregistreringerne i år været koncentreret om det nyerhvervede areal mellem Ørbækvej og Rolighedsvej, langs Langagervej. Undersøgelsesområder

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017 Effektovervågning i forbindelse med projektet Sikring af den midtfynske bestand af strandtudser 2013-2015 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Naturovervågning i Tarup-Davinde Overvågning og registrering af biller i 2010

Naturovervågning i Tarup-Davinde Overvågning og registrering af biller i 2010 Naturovervågning i Tarup-Davinde Overvågning og registrering af biller i 2010 Undersøgelsens formål Der i år fokuseret på flg. opgaver: Overvågning af snudebillen Ceutorhynchus parvulus, der lever på salomons

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1.

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1. 30. september Gransanger 1, Hvid Vipstjert 1, Gråkrage 15, Solsort 7, Grønirisk 5. 29. september Brobyværk (10:30): Grågås 500 SØ. Peder Blommegård 28. september Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005.

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 2: Ejerforhold 4b 3d 5d 4i 8ac 1bc 5a 4ah 3b 1cx 1cu 5d 4ae 2ae 8at 3s 5i 5b 5h 1a 1h

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2015

Overvågning af padder Randers kommune 2015 Overvågning af padder Randers kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune Indhold Indledning.. 2 Knudshovedhalvøen 3 Holckenhavn Nor.. 8 Holckenhavn

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose Om brochuren Dette lille hæfte er lavet af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Lyngby- Taarbæk Kommune. Vi håber, at det vil kunne give jer en ekstra

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Udført for Billund Kommune af Ravnhøj Consult, 2016 Vandhullet S10a nyanlagt med indvandring af

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Rød rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Sommeren er årets varme tid. Insekterne summer, blomstrene blomstrer og solen varmer. Vestvolden For enden af Brøndby Nord Vej

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 Til stede: Arne, Benny, Dines, Helle, Elon, Freddie, Birthe, Hans, Kirsten, Ingelise, Jan, Karin A., Karin B., Lars,

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 25.5.2012 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011 - det nye vådområdes betydning for ynglende fugle Kunde Rådgiver Egedal kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon: 72 59 73 15 Telefon 46 30 03 10 Telefax 46

Læs mere

Fugle, padder og krybdyr pa Amager Fælled 2013

Fugle, padder og krybdyr pa Amager Fælled 2013 Fugle, padder og krybdyr pa Amager Fælled 2013 Biomedia Rapport til Københavns Kommune Udarbejdet af Lars Maltha Rasmussen og Anders N. Michaelsen Antal sider: 45 December 2013 Datablad Titel: Fugle, padder

Læs mere

Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017

Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017 Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017 Fredericia Kommune Trafik & Natur 2017 Rapport udfærdiget af: Amphi-Consult v. Peer Ravn Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune, 2017 Moniteringen er gennemført

Læs mere

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser Ynglende fugle 2014 Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser (Fuglebeskyttelsesområderne 103 og 104) Rapport fra Orbicon A/S til Roskilde og Solrød Kommuner Rekvirent Roskilde og Solrød Kommuner, Morten

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper

NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper Institut for Bioscience AARHUS UNIVERSITET Naturovervågning hvorfor og hvordan? 2. Marts 2013 NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper & Thomas Eske Holm Institut for Bioscience Aarhus Universitet Naturovervågning

Læs mere

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro Side 1/5 Skovdyrkerforeningen Vestjylland Nupark 47F 7500 Holstebro Att. Bo T. Simonsen Dato: 03-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-148-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Vinter Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når vinteren rigtig får fat er der en lang række fugle, som trækker syd på. Samtidig får vi besøg af en masse fugle nordfra, som

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2014

Overvågning af padder Randers kommune 2014 Overvågning af padder Randers kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse I løbet af efteråret skifter skoven karakter. Grønne blade skifter farve og gule, orange, røde og brune nuancer giver et fantastisk

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner v/troels Karlog, Morten Vincents & Søren

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Om sommeren står de fleste blomster i fuldt flor, skoven er grøn, insekterne summer og fuglene synger lystigt. Nætterne er lyse

Læs mere

Ynglende fugle Ramsødalen. Roskilde og Solrød Kommuner. Fuglebeskyttelsesområderne F103 og F104

Ynglende fugle Ramsødalen. Roskilde og Solrød Kommuner. Fuglebeskyttelsesområderne F103 og F104 Ynglende fugle 2018 Ramsødalen Roskilde og Solrød Kommuner Fuglebeskyttelsesområderne F103 og F104 Rekvirent Rådgiver Roskilde og Solrød Kommuner, Morten Vincents & Maria Astrup Skov Orbicon A/S, Linnés

Læs mere

Undersøgelser af guldsmede- og dagsommerfugleforekomster i Tarup-Davinde grusgrave 2002

Undersøgelser af guldsmede- og dagsommerfugleforekomster i Tarup-Davinde grusgrave 2002 Undersøgelser af guldsmede- og dagsommerfugleforekomster i Tarup-Davinde grusgrave 2002 Otto Buhl og Niels Lykke Stenværksøen i Phønix-området, 14. september 2002. Foto OB Entomologisk Selskab for Fyn

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 30.5.2011 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser Ynglende fugle 2017 Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser (Fuglebeskyttelsesområderne 103 og 104) Rapport fra Orbicon A/S til Roskilde og Solrød Kommuner Rekvirent Rådgiver Roskilde og Solrød Kommuner,

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefugle på øerne og langs kysterne af Odense

Læs mere

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen I starten af 2009 blev en forbedret onlineversion af DOFbasen taget i brug. Der optræder nu følgende

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Arbejdsplan for Krebseklovandhullet April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund og formål... 3 2. INDSATS... 5 2.1 Formål... 5 2.2 Levested for grøn mosaikguldsmed...

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2017 Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6 Ringsted Kommune Att: Berit Thøgersen NOTAT: Søer på Odinsvej Tilsyn/besigtigelse: Kåre Fog Tekst: Martin Hesselsøe og Kåre Fog Dato:. udgave 27. juni 20 Indhold:. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER...

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Roskilde Kommune Orbicon A/S Køgevej 80 Ringstedvej 20 4000 Roskilde 4000 Roskilde Tlf. 46 31 30 00 Telefon

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere