Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle"

Transkript

1 Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefugle på øerne og langs kysterne af Odense Fjord 2018 Ynglefuglene på alle øerne i Odense Fjord og alle kysterne af fjorden er optalt i Optællingerne er foretaget fra maj til juni Optællingernes pålidelighed Optællingerne på øerne, som er foretaget fra afstand ved at optælle fuglene på øerne, skønnes pålidelige, undtagen optællingerne af rugende ederfugle, som ikke kan foretages uden at besøge selve øerne. I stedet for er antallet af ederfuglekuld noteret i hele fjorden. Øen Vigelsøs fugleliv er dog optalt ved 2 besøg på selve øen i yngletiden. Alle fjordens kyster er gennemgået. Øerne i Odense Fjord. Som sammenligning for ynglefugletallene i 2018 haves gode optællinger af ynglefuglene på øerne og kysterne, der blev foretaget for Fyns Amt i Tallene på øerne og kysterne fra dengang ses nedenfor.

2 Tabel 1. Optælling af fuglene på henholdsvis øerne og langs kysterne i og ved Odense Fjord i 2018 og Tal er opgivet i par. Lappedykkere, svømmeænder og spurvefugle er ikke optalt. Arter i tilbagegang er skrevet med rødt, mens fremgang er grøn. Art Øerne 2018 Kysterne 2018 I alt 2018 Øer og kyster 1999 Skarv Knopsvane Grågås Gravand Ederfugl 214 Vigelsø Vigelsø +493=1189 Rørhøg Strandskade Rødben Klyde Vibe Stor Præstekrave Lille Præstekrave 1? Hættemåge Stormmåge Sildemåge Sølvmåge Svartbag Havterne Dværgterne Sammenligning af ynglefuglene i og ved Odense Fjord i 2018 med Store tilbagegange på øerne for nogle arter nærmest katastrofalt Kigger man ned over listen af ynglefugle på øerne, og sammenligner bestandene i dag (2018) med bestandene i 1999, springer det i øjnene, hvor meget en række ynglefugle er gået tilbage. Der er tale om tilbagegange over næsten hele linjen: Knopsvane (tilbagegang 84 %), Gravand (tilbagegang 87 %), Ederfugl (tilbagegang kan ikke beregnes, da der kun er tal fra Vigelsø), strandskade (tilbagegang %), rødben (tilbagegang 98 %), klyde (tilbagegang 95 %), vibe (tilbagegang 100 %), stor præstekrave (tilbagegang %), hættemåge (tilbagegang 100 %), stormmåge (tilbagegang 91 %) og havterne (tilbagegang 16 %). To ynglefugle er helt forsvundet fra Odense Fjord som ynglefugle, nemlig splitternen og Fjordternen. Desuden har havternen helt forladt den beskyttede del af Odense Fjord, nemlig Natura 2000 området og er flyttet til den ikke beskyttede del af fjorden. Hættemågen yngler nu ikke mere på øerne i Odense Fjord, men er i kraftig reduceret antal - flyttet til fastlandet, ind bag digerne. Dog også arter i fremgang Et par ynglefuglearter er indvandret fordi bestandene i landet som helhed er steget kraftigt. Det har naturligvis smittet af på Odense Fjord. Skarven er begyndt at yngle. Endvidere er antallet af ynglende grågås steget. Dette følger landsbestanden. Desuden er bestanden af sølvmåge steget.

3 Store tilbagegange langs kysterne især for vadefuglene Ved at sammenligne, er det slående, hvor meget vadefuglene er gået tilbage på kysterne af Odense Fjord i de 19 år der er gået siden optællingen i 1999: Strandskade (tilbagegang %), rødben (tilbagegang %), klyde (tilbagegang 70 %) og stor præstekrave (tilbagegang %). Hættemågen, som tidligere ynglede på øerne i Odense Fjord er flyttet til fastlandet, ind bag digerne, men er gået kraftigt tilbage med 72 %. Grågås er gået frem Grågåsen er nu en talrig ynglefugl ved Odense Fjord, ligesom arten er gået frem over hele landet. Årsager til de store tilbagegange hos mange ynglefugle i Odense Fjord Der er som regel altid en forklaring på forandringerne i fuglefaunaen. Somme tider er forklaringerne oplagte, andre gange er forklaringerne sværere at se og kan kun blive kvalificerede gæt. For øernes vedkommende 1. En række øer er under mere eller mindre kraftig erosion, sandsynligvis pga. klimaforandringerne, og nogle er næsten forsvundet. Øer under erosion er f.eks. øerne Ægholm og Trindelen ved Hofmansgave, Roholm, Pludderholm, Vigelsø Kalv, Dueholmen og Hvenegårds Holm. 2. I bugten nord for Bregnør er Skovholmen, som tidligere husede mere end 350 par havterner, mere eller mindre blevet landfast, så ræven kan komme derover. 3. En mulig stigende rævebestand betyder, at rævene vandrer ud på de øer, hvortil de kan gå ved lavvande eller hvor de kan gå over isen til øerne. Derved forsvinder ynglefuglene. Det gælder øerne Ægholm, Trindelen, Kyholm, Dørholm, Vigelsø, Tornø og Skovholmen. 4. Det er ikke unormalt mere, at der er et eller flere sommerhøjvande, hvor nogle øer overskylles, således at ynglefuglenes æg og unger ødelægges. Derved er de laveste øer i fare og Vigelsøs Inddæmning, som tidligere var sikker i relation til højvande, er nu væk, bortset fra den 4 hektar nye kunstige ø her. 5. En stigende bestand af sølvmåge samt indvandring af havørn kan være medvirkende årsager til faldende ynglebestande af flere kystfuglearter, ligesom disse fugle kan påvirke ynglesuccessen. 6. Det manglende ålegræs på fjordbunden er med stor sandsynlighed en medvirkende årsag til at ynglebestanden af knopsvaner er faldet kraftigt. Tilfældet Vigelsø 1. Ved stormen Bodil i 2013 blev Vigelsøs Inddæmning, som var en særdeles vigtig ynglelokalitet for mange kystfugle sat under vand. Derved forsvandt kombinationen af 15 hektar strandeng, 30 hektar højjordsenge og 40 hektar lavvandet strandsø. I stedet har Naturstyrelsen etableret 15 hektar strandeng. 2. Det har ført til nedgange i antallet af flere ynglefugle, f.eks. er antallet af gravandekuld faldet fra 37 til 2. Desuden er højvandssikre ynglelokaliteter for havterne, fjordterne og klyde forsvundet, jævnfør ovenfor.

4 For kysternes vedkommende (+ selve fjorden) Ulovlig vandscootersejlads i fjorden er en trussel for den ynglende ederfuglebestand 1. Den (tidligere) store en af landets større ederfuglebestand er afhængig af at ungerne og deres forældre kan ligge fredeligt og fouragere efter krebsdyr og senere, når de er blevet større, efter muslinger. Derfor er det betænkeligt, at der i 2017 flere gange er iagttaget ulovlig vandscootersejlads i Odense Fjord. Her ligger i august-september måned op til ederfugle, sandsynligvis Fyns største bestand af ederfugl på netop dette tidspunkt. Ederfuglene, hvoraf størstedelen endnu ikke kan flyve, er derfor særlig sårbare overfor hurtig, uforudsigelig sejlads som vandscootersejlads. 2. Store dele af de udyrkede arealer, hvor der bl.a. yngler vadefugle er under tilgroning, bl.a. det nye vådområde som Odense Havn har etableret i Lumby Inddæmmede Strand. Dele af engene i det statsligt ejede Fjordmarken er utilstrækkeligt plejede. Videre er store dele af engene langs Odense Kanal og Seden Strand i tilgroning, f.eks. de kommunalt ejede arealer Bispeeng og Munkemade, engene langs Odense Å s udløb, Småstenskrog, Kærby Fed og Geels Å. Når engene gror til, bliver de uegnede til ynglende vadefugle. 3. Noget tyder på at rævebestanden er steget 1999 til F.eks. udgør ræve i yngletiden et stort problem i Fjordmarken, Ølundgård og Stige Ø Nord m.v. Tilstedeværelse af ræve i yngletiden kan holde de ynglende vadefugle væk fra lokaliteterne. 4. Tørre forhold på nogle lokaliteter kan få de ynglende vadefugle til at afholde sig fra at yngle på en given lokalitet. F.eks. tørrer Engsøerne i Naturstyrelsens ejendom Fjordmarken ud i løbet af yngletiden, hvorfor vadefuglene må opgive. 5. Slambassinet mellem Stige og Klintebjerg var tidligere en 10 hektar stor sø, hvor der ynglede op til 9 par gravænder og 10 par troldænder, foruden mange vadefugle. Denne lokalitet har nu i et par år været delvis opfyldt, så den 10 hektar store vandflade er forsvundet og dermed er de fleste af ynglefuglene forsvundet. Fremtidige forhold man bør være opmærksom på øget aktivitet i kystzonen, bl.a. i form af sheltere kan være en trussel mod de ynglende kystfugle Kerteminde Kommune havde i 2018 planer om at etablere shelters i bugten nord for Bregnør, men ingen lodsejere ville være med. Det kan være en heldig situation, for kommunen har åbenbart besluttet at man ville have sheltere uden at undersøge konsekvenserne først. Netop bugten nord for Bregnør huser Fyns måske største ternekolonier og Nordfyns eneste yngleforekomst af dværgterne. Desuden er det en af de lokaliteter, hvor der stadig er en del rødben, strandskade og stor præstekrave. Det er klart, at f.eks. kajaksejlads til shelters og færdsel i form af spadsereture langs kysten i forbindelse med overnatningen er yderligere en aktivitet, som er skadelig for de sårbare ynglende kystfugle.

5 LØSNING AF PROBLEMERNE FOR YNGLEFUGLENE I OG VED ODENSE FJORD Nye levesteder 1. På grund af erosion af øer og at nogle øer bliver landfaste, bør der etableres en række sikre øer på steder, hvor der tidligere har været øer, før de store inddæmninger. Kerteminde Kommune har foreslået, at et par af øerne i bugten nord for Bregnør kan gøres sikre for ynglefuglene ved at uddybe farvandet mellem øerne og kysten og lægge materialet op på øerne, så de bliver højvandssikre i de hyppigere sommerhøjvande. 2. Dele af helt nye etablerede øer skal gøres så høje, at de ikke overskylles af sommerhøjvande. 3. Vigelsøs 40 hektar lavvandede ferskvandssø og opfyldningen af den 10 hektar store sø i Slambassinet har givet væsentlige ulemper for fuglelivet. Selv om der er genskabt andre vådområder i perioden, f.eks. ved Ølundgård, har dette ikke kunnet opveje tabet af Vigelsøs lavvandede ferskvandssø. 4. Hvis den negative udvikling for en række kystfugle skal vendes, kan en del af løsningen være genskabelse af nogle af de mange enge og søer, som der tidligere var ved Odense Fjord. De mange arealer under havets overflade der er i dag på grund af de mange inddæmninger, giver utallige muligheder for genopretning. Disse muligheder er beskrevet i et selvstændigt notat. Løsning af klimaudfordringen for fuglene Når vandstandene stiger på grund af klimaforandringerne, bliver de laveste strandenge overskyllet. Derfor bør der etableres en række erstatningsbiotoper bag digerne, som ikke overskylles af havet. Netop de mange inddæmninger af lavtliggende arealer der i dag ligger beskyttet bag diger, kan som ovenfor nævnt genskabes som søer og enge. Det vil give fuglene et sikkert levested bag dæmningerne, så deres levesteder ikke overskylles. Bedre naturpleje På en lang række lokaliteter er der behov for en mere målrettet naturpleje, således at ynglefuglene tilgodeses. Dette skal ske ved at arealerne afgræsses, således at vegetationen er kort ved yngletidens begyndelse. Man kan starte med de statsejede arealer i Fjordmarken og de kommunalt ejede arealer i Bispeengen og Munkemaden, som bør naturplejes langt mere målrettet mod fuglene, herunder især vadefuglene. Ingen træer eller levende hegn i og nær enge Træer i og tæt op ad engene betyder i mange tilfælde alvorligt forringede forhold for ynglende vadefugle. Dette er f.eks. tilfældet i den statsejede Fjordmarken, Stige Ø Nord og Geels Å. Træer i engene og tæt på disse bør fjernes, da ynglende krager mv. er en del af trusselsbilledet mod f.eks. vadefuglene.

6 Mere vand på fuglenes levesteder Vand er essentielt for de fleste kystfugle, herunder vadefugle. Ynglende klyder og rødben og andre vadefugle foretrækker eller kræver vand, hvor de kan føre deres unger hen for at fouragere. Særlig udpegningsarten klyde er snævert forbundet til vand. På flere lokaliteter mangler der vand. Dette gælder især på Statens Fjordmarken, hvor Engsøerne tørrer ud midt i yngletiden, hvorfor f.eks. klyderne forsvinder pga. vandmangelen. Ålegræs på fjordbunden Det manglende ålegræs og havgræs på fjordbunden er med stor sandsynlighed en af årsagerne til kollapset i knopsvanebestanden. Genskabelse af ålegræsset i Odense Fjord er derfor af stor vigtighed. Regulering af ræv Tilstedeværelse af ræv i yngletiden er et alvorligt problem for ynglefuglene. Særligt på øerne er ræve stærkt problematiske. På Statens ø Vigelsø har forekomst af ræve i yngletiden ført til kollaps af splitterne,- og hættemågekolonierne. Også på Dørholm har ræven lagt de tusindtallige fuglekolonier øde. På fastlandet er ræve med stor sandsynlighed medvirkende årsag til vadefuglebestandenes kollaps på Stige Ø Nord. Hvis man ønsker at styrke fuglelivet på øerne, må problematikken med ræv ses i øjnene og det kan blive nødvendigt at regulere rævene. Styring af friluftslivet i yngletiden Det kan være svært at kvantificere om friluftslivet er steget i perioden 1999 til Friluftsliv på nogle strækninger i yngletiden kan være problematisk. Der bør laves en analyse, der skal vise om der er behov for styring af friluftslivet i yngletiden på nogle af lokaliteterne. Som et eksempel på at der er behov for styring af fuglelivet, kan nævnes Kerteminde Kommunes planer om shelters på østsiden af Odense Fjord. Her findes fjordens eneste kolonier af ynglende havterne og her findes udpegningsarten klyde samt bestande af ynglende vadefugle. Hvis der laves shelters her, må man forvente at de overnattende gæster selvfølgelig skal ud at gå en tur, herunder på steder, hvor fjordens sårbareste ynglepladser findes. Shelters eller stier her, vil følgelig risikere at jage de sidste forekomster af sårbare udpegningsarter og truede vadefugle væk! Det anbefales derfor IKKE at placere shelters ved Odense Fjord, bortset fra på robuste lokaliteter. Der er f.eks. shelters på Stige Ø gamle losseplads, hvor de ikke skader sårbare fugle. DOF-FYN, november 2018

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Her yngler tusindvis af måger, skarver, grågås Her raster tusindvis af gæs, svømmeænder, vadefugle og måger MEN FUGLEFOREKOMSTERNE UDGØR I DAG

Læs mere

Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord

Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord KATALOG Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord Som det er dokumenteret i notaterne: Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange

Læs mere

Der mangler trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder

Der mangler trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder Der mangler 5. trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder Det dokumenterer denne rapport om 25 års overvågning af trækfuglene ved Odense Fjord Trækfuglene går kritisk tilbage

Læs mere

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent!

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! - eller er 9 millioner kroner for meget for at beholde 5 udpegningsarter? Kronikøren mener, at Naturstyrelsen snarest bør sætte arbejdet

Læs mere

Møde i Naturpolitisk Udvalg

Møde i Naturpolitisk Udvalg Møde i Naturpolitisk Udvalg Tirsdag 23. oktober 2018 hos Kurt Due Johansen Deltagere: Henrik Mørup Petersen, Niels Andersen, Leif Bisschop-Larsen, Kurt Due Johansen og for bestyrelsen Henrik Kalckar Hansen.

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 3. november 2014 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 25.5.2012 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Skema nr. Lokaliteter Kommune

Skema nr. Lokaliteter Kommune BILAG Skema nr. Lokaliteter Kommune 1 Hesteholmene Lejre 2 Ringøen Roskilde 3 Sivholm Lejre 4 Elleore Roskilde 5 Blak Frederikssund 6 Ægholm Frederikssund 7 Langholm L Lejre 8 Hyldeholm L Lejre 9 Skovholmene

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2010

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2010 LARS HANSEN Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2010 Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Kerteminde Kommune 1 0 Indhold Indledning og metode. 1 Status og udviklingstendenser for udvalgte

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Energi Fyn. Juli 2014 VINDMØLLER PÅ ODENSE HAVN VED MUNKEBO. International og national naturbeskyttelse Fugle

Energi Fyn. Juli 2014 VINDMØLLER PÅ ODENSE HAVN VED MUNKEBO. International og national naturbeskyttelse Fugle Energi Fyn Juli 2014 VINDMØLLER PÅ ODENSE HAVN VED MUNKEBO International og national naturbeskyttelse Fugle PROJEKT International og national naturbeskyttelse Energi Fyn Projekt nr. 216150 Dokument nr.

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. oktober 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2014

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2014 LARS HANSEN Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2014 Udarbejdet af Naturkonsulent.dk for Kerteminde Kommune 0 Indhold Indledning og metode. 1 Status og udviklingstendenser for udvalgte

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune Indhold Indledning.. 2 Knudshovedhalvøen 3 Holckenhavn Nor.. 8 Holckenhavn

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Ynglefugle i Vadehavet 2004 Af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 30.5.2011 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009

Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 Rapport til Nationalparkundersøgelsen Det Sydfynske Øhav af Rasmus Bisschop-Larsen Datablad: Titel: Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 Forfatter Billeder Udarbejdet

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2009

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2009 2009 LARS HANSEN Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2009 Udarbejdet for Kerteminde Kommune 1 Indhold Indledning og metode. 1 Anbefalinger... Status og udviklingstendenser for udvalgte

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

1. Enø overdrev med holme, Karrebæk Fjord

1. Enø overdrev med holme, Karrebæk Fjord 1. Enø overdrev med holme, Karrebæk Fjord Observatør: 1996/97/98/99/00/01/02/03: Jens Mortensen, /06/07/08/09: John Bang Jørgensen, /06/07/08/09: Karsten Christoffersen 16/5, 19/5 1996 11/6 2/4, 19/5 delvis

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Ølund Reservatet ved Odense Fjord. ARTSGENNEMGANG og VISIONER

Ølund Reservatet ved Odense Fjord. ARTSGENNEMGANG og VISIONER Ølund Reservatet ved Odense Fjord ARTSGENNEMGANG 2-216 og VISIONER Kurt Due Johansen, december 217 Kolofon Fotografier: Jan Skriver, Keld Skytte Petersen, Erhardt Ecklon, Viggo Lind og Kurt Due Johansen,

Læs mere

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle Vigelsø 2018 Naturovervågningsrapport Fugle Hjejlen er i krise på Vigelsø. Efter at have forekommet med op til 24.000 fugle på øen er antallet faldet til 5.000 i 2018. Dette antal er ikke stort nok til

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner v/troels Karlog, Morten Vincents & Søren

Læs mere

Ynglefugle i Roskilde Fjord 2018

Ynglefugle i Roskilde Fjord 2018 Rapport fra Orbicon A/S til Nationalpark Skjoldungernes Land, Lejre Kommune og Roskilde Kommune Rekvirent Rådgiver Nationalpark Skjoldungernes Land, Roskilde og Lejre Kommuner. Att. Thomas Vestergaard-Nielsen,

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 110 Odense Fjord Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle. Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk Ornitologisk Forening For Naturstyrelsen Fyn.

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle. Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk Ornitologisk Forening For Naturstyrelsen Fyn. Vigelsø 2017 Naturovervågningsrapport Fugle Planten Kveller pibler frem på de nye strandenge mod nord (N-området). Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk Ornitologisk Forening For Naturstyrelsen Fyn.

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet

Ynglefugle i Vadehavet AARHUS UNIVERSITET Ynglefugle i Vadehavet DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE VADEHAVSFORSKNING 13. APRIL 2016 hvilken viden samles og hvordan bruges den? Eigil Ødegaard AARHUS UNIVERSITET DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Frederikssund Kommune Orbicon A/S Torvet 2 Ringstedvej 20 3600 Frederikssund 4000 Roskilde Tlf. 47 35 10 00

Læs mere

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle

Vigelsø. Naturovervågningsrapport Fugle Vigelsø 2016 Naturovervågningsrapport Fugle Nye tider i Inddæmningen. Vandet lukkes ind i Inddæmningen i november 2016 efter omfattende genopretningsarbejder. Udarbejdet af Kurt Due Johansen til Dansk

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø Natura 2000-område nr. 162 Habitatområde H143 Fuglebeskyttelsesområde F95 og F96 Forsidefoto:

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet M I L J Ø M I N I S T E R I E T Ynglende og rastende fugle i Vejlerne 2003 Af Palle A.F. Rasmussen og Henrik Haaning Nielsen Vejlerne, som

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2016 Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2016 Rekvirent Rådgiver Frederikssund,

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner v/troels Karlog, Morten Vincents & Rikke

Læs mere

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning.

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning. Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 110, Odense Fjord Nr. Afsender (Dato for Resumé (inddelt i emner) modtagelse) 110.1 Styrelsen for Vandog Naturforvaltning 15-12-2016 A. Styrelsen for

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2011

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2011 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2011 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Frederikssund Kommune Orbicon A/S Torvet 2 Ringstedvej 20 3600 Frederikssund 4000 Roskilde Tlf. 47 35 10 00

Læs mere

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Ynglefuglerapport Nyord Enge 2018 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Indledning Fugleværnsfonden indgik i foråret 2018 en aftale med konsulentfirmaet

Læs mere

af Ole Thorup Ynglefugle i Vadehavet 2005 Danmarks Miljøundersøgelser Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet

af Ole Thorup Ynglefugle i Vadehavet 2005 Danmarks Miljøundersøgelser Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet Ynglefugle i Vadehavet 2005 af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle i Vadehavet. Ynglefuglene optælles efter et fælles optællingsprogram i de tre lande,

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Roskilde Kommune Orbicon A/S Køgevej 80 Ringstedvej 20 4000 Roskilde 4000 Roskilde Tlf. 46 31 30 00 Telefon

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet 2007

Ynglefugle i Vadehavet 2007 Ynglefugle i Vadehavet 2007 af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle i Vadehavet (Hälterlein m. fl. 1995). Hvert femte år foretages en komplet optælling

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2017 Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Læs mere

Nibe og Gjøl. Vildtreservat

Nibe og Gjøl. Vildtreservat Nibe og Gjøl Bredninger Vildtreservat Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Nibe og Gjøl Bredninger Bredningerne i den østlige del af Limfjorden er karakteristisk ved de lavvandede grunde og øer. På

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Overvågning af fugle på Vejlerne 2001 Henrik Haaning Nielsen & Palle Rasmussen Vejlerne ligger nord for Limfjorden i Thy.

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2017 Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2017 Rekvirent Rådgiver Frederikssund,

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2007

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2007 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2007 - med registrering af naturforhold Ynglende knopsvaner på Øksneholm (Foto: E.M. Jacobsen). Rekvirenter Rådgiver Roskilde Kommune Orbicon A/S Køgevej 80 Ringstedvej

Læs mere

Center for Miljø og Natur Team Miljø. Gavnø Gods adm@gavnoe.dk. Afgørelse om forlængelse af adgangsforbud på Lindholm

Center for Miljø og Natur Team Miljø. Gavnø Gods adm@gavnoe.dk. Afgørelse om forlængelse af adgangsforbud på Lindholm Gavnø Gods adm@gavnoe.dk Center for Miljø og Natur Team Miljø Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved 5588 5588 www.naestved.dk Dato 29-3-2016 Sagsnr. 01.05.15-P19-1-16 Afgørelse om forlængelse af

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2010

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2010 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2010 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Frederikssund Kommune Orbicon A/S Torvet 2 Ringstedvej 20 3600 Frederikssund 4000 Roskilde Tlf. 47 35 10 00

Læs mere

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand Hvidbog vedr. offentlig høring af Forslag til Natura 2000-handleplan for 110 Odense Fjord Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan

Læs mere

Indhold. Sammenfatning. 1. Indledning og metode 2. Tornen/Fællesstrand.. 3. Langø Hoved og Ægø 5. Bogø Mejlø/Enø 10. Vejlø Kalv..

Indhold. Sammenfatning. 1. Indledning og metode 2. Tornen/Fællesstrand.. 3. Langø Hoved og Ægø 5. Bogø Mejlø/Enø 10. Vejlø Kalv.. Indhold Sammenfatning. 1 Indledning og metode 2 Tornen/Fællesstrand.. 3 Langø Hoved og Ægø 5 Bogø... 7 Mejlø/Enø 10 Vejlø Kalv.. 14 Vejlø og Brockdorff Enge.. 15 Bogensø.. 16 Sylten v. Madehøj... 18 Alø..

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Mere natur til Fyn. fynboer og fynsk fugleliv. Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond. Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling for Fyn

Mere natur til Fyn. fynboer og fynsk fugleliv. Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond. Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling for Fyn Mere natur til Fyn fynboer og fynsk fugleliv Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling for Fyn 1 2 Mere natur til Fyn fynboer og fynsk fugleliv Inspirationskatalog

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2015 Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2015 Rekvirent Rådgiver Frederikssund,

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Stormflodssikring af Odense Fjord med en sluse ved Vigelsø Kunde Odense Kommune Notat nr. 03

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Stormflodssikring af Odense Fjord med en sluse ved Vigelsø Kunde Odense Kommune Notat nr. 03 NOTAT Projekt Stormflodssikring af Odense Fjord med en sluse ved Vigelsø Kunde Odense Kommune Notat nr. 03 Dato 2016-01-27 Til Fra Kopi til Gert Laursen / Carsten Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1.

Læs mere

Titel: Overvågning af kystnære ternearter

Titel: Overvågning af kystnære ternearter Titel: Overvågning af kystnære ternearter Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A181 1 Gyldig fra: 01.04.2017

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011 - det nye vådområdes betydning for ynglende fugle Kunde Rådgiver Egedal kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon: 72 59 73 15 Telefon 46 30 03 10 Telefax 46

Læs mere

Naturovervågning ved hjælp af fugletællinger ROSKILDE FJORD. 2000,2001 og 2002

Naturovervågning ved hjælp af fugletællinger ROSKILDE FJORD. 2000,2001 og 2002 Naturovervågning ved hjælp af fugletællinger ROSKILDE FJORD 2,21 og 22 Rapport til Roskilde Amtskommune udarbejdet af Ornis Consult A/S Naturovervågning ved hjælp af fugletællinger Roskilde Fjord 2,21

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø

Læs mere

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse Natura2000 Indsatsplan Strandtudse Udarbejdet af miljøkonsulent Lars Hansen Kerteminde Kommune 2007 Indsatsplan for Strandtudse i Kerteminde Kommune Forekomst af Strandtudser i Kerteminde Kommune Strandtudsen

Læs mere

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Ynglefuglerapport Nyord Enge 2017 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Indledning Fugleværnsfonden indgik i foråret 2017 en aftale med konsulentfirmaet

Læs mere

FAGRAPPORT. August 2010 ... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010

FAGRAPPORT. August 2010 ... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010 FAGRAPPORT August 2010... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010 Indhold Optælling af edderfugle i Limfjorden - april 2010... 1 Indledning... 3 Konklusion... 4 Metode... 5 Områderneoversigt...

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F60 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Græsning på Rømø, Conny

Læs mere

Fugle på Nyord Enge 1982-1996

Fugle på Nyord Enge 1982-1996 STORSTRØMS AMT NATUR- OG PLANKONTORET PARKVEJ 37-48 NYKØBING F. TLF. 54 84 48 Fugle på Nyord Enge 1982-1996 Storstrøms Amt - Teknik-og miljøforvaltningen Natur- og plankontoret ST NATUF k STORSTRØMS AMT

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2016

Ynglefuglene på Tipperne 2016 Ynglefuglene på Tipperne 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. august 2016 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Styrelsen

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 143 0 Sandbanker med lavvandet vedvarende Vurderet Ugunstig Genopretning af gunstig status dække af havvand Næringsstofbelastning

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 4 Hirsholmene, havet vest for og Elling Ås udløb. Habitatområde nr. 4,

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2017

Ynglefuglene på Tipperne 2017 Ynglefuglene på Tipperne 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 22. august 2017 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen

Læs mere

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening?

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Jesper Fredshavn, Stefan Pihl, Thomas Bregnballe, Thomas Eske Holm, Kevin Clausen og Lars Dalby Naturtilstand for levestedet

Læs mere

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Resumé Denne miljørapport er en overordnet vurdering af miljøkonsekvenserne for gennemførelsen af risikostyringsplanen. Det vurderes at flere

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø Østrev.

Læs mere

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser for færdsel og jagt på Saltholms beskyttede arter og naturtyper Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2012 Preben Clausen 1

Læs mere

Gyldensteen Strand 2012-15

Gyldensteen Strand 2012-15 Gyldensteen Strand 2012-15 -en undersøgelse af fuglelivet Kurt Due Johansen Gyldensteen Strand 2012-2015 - En undersøgelse af fuglelivet Kurt Due Johansen 2 Kolofon: Udarbejdet af Kurt Due Johansen, som

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N56 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F52 Mandø Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt og Vresen Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Ole Roland Therkildsen, Signe May Andersen, Preben Clausen, Thomas Bregnballe, Karsten Laursen & Jonas Teilmann http://dce.au.dk/ Baggrund Naturstyrelsen skal

Læs mere