Glimt af den ægyptiske hær, 1940

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Glimt af den ægyptiske hær, 1940"

Transkript

1 Glimt af den ægyptiske hær, 1940 Indledning Under et nyligt møde i Chakoten kom jeg i besiddelse af en artikel, der stammer fra Billedbladet, medio Overskriften er "Ægypten... En neutral Krigsskueplads" (Kilde 1) og det gav anledning til at se nærmere på baggrunden for denne overskrift. I første omgang var det specielt billedmaterialet, der påkaldte sig min opmærksomhed, bl.a. på grund af mine undersøgelser i forbindelse med Britains 54 mm figurer af sudanesiske soldater i den ægyptiske hær, se Britains figures - Sudanese Infantry. Ægyptens rolle under Anden Verdenskrig var ganske speciel: På den ene side var ægyptiske landområder genstand for hårde kampe mellem tyske, italienske og allierede enheder, men på den anden side var Ægypten et neutralt land helt frem til februar 1945, hvor Kong Faruk erklærede Tyskland krig. Der findes givet kilder, der i større dybde beskriver emnet, men jeg har ikke været i stand til at finde sådanne. Det følgende er derfor sammensat af forskellige brudstykker, der naturligt ofte fremtræder som sidebemærkninger i kilder, der beskæftiger sig med den tidlige del af krigen i Nordafrika. Bl.a. Military Ally or Liability - The Egyptian Army (Kilde 2) anbefales. Den ægyptiske hær i 1930'erne Ægyptisk infanteri, ca ). I midten af 1930'erne omfattede den ægyptiske hær: 11 infanteribataljoner 2 kavalerieskadroner 4 artilleribatterier 1 fæstningsartilleribatteri 1 panservognseskadron 1 ingeniørkompagni

2 Hæren var organiseret i 3 brigader og talte i fredstid ca mand. Hertil kom en gardeenhed, der talte ca mand, omfattende kavaleri, infanteri og motorcyklister, hvis opgave det var at fungere som livvagt for kongen og bevogte de kongelige paladser. Tjenestetiden i hæren var 5 år, og alle mandlige borgere mellem 19 og 27 var i princippet værnepligtige. Det var dog muligt at udøve værnepligten gennem stedfortrædere og denne mulighed blev anvendt i stor udstrækning. Tjeneste i hæren gav ikke høj status i befolkningen, hvorved hæren kom til at bestå af den fattigste del af befolkningen. Forholdet til den engelske tilstedeværelse i Ægypten, hvis primære formål var at sikre Suezkanalen, var til tider temmelig anstrengt, og såvel blandt officerskorpset som de højere lag i samfundet, så man med større sympati på de italienske naboer i Libyen og fra 1936 i Etiopien. Ægypten havde været et engelsk protektorat fra tiden omkring Første Verdenskrig, men i 1922 landet en vis form for selvstændighed, idet England dog forbeholdt sig ret til at skride ind, hvis engelske interesser blev truet. Trods den fremherskende mangel på sympati for England, undertegnede Ægypten dog en 20-års venskabsaftale den 14. november Aftalen indebar, at forsvaret af ægyptiske landområder, bortset fra Suezkanalen, blev overdraget til den ægyptiske hær, hvis opbygning, efter engelsk mønster, blev lagt i hænderne på en engelsk militærmission, under ledelse af generalmajor J. Marshall Cornwall, der ankom til Ægypten i januar Indtil undertegnelsen af venskabsaftalen havde en engelsk general fungeret som generalinspektør for den ægyptiske hær. Trods sympatien for Italien, udgjorde den militære tilstedeværelse i Libyen og Etiopien dog en trussel mod Ægypten og en gradvis modernisering af hæren og flyvevåbnet (se Efterskrift) blev iværksat. Moderniseringen Engelsk 4,5 tommers haubits med ægyptisk besætning 2). Det middeltunge batteri er måske det her viste haubitsbatteri.

3 Blandt de tiltag, der blev iværksat, var en modernisering af artilleriet. Feltartilleriet bestod i 1939 af: 3,7-tommers haubitsbatteri (transporteret på lastvogne) 25-pdr batteri middeltungt batteri panserværnsafdeling (trukne og motorbårne pjecer). 18-pdr feltkanon, forsøgsudgave, Woods lavet, i tjeneste i den ægyptiske hær 3). I 1930'erne gennemførtes en større forsøgsrække med den engelske 18-pdr feltkanon, som førte frem til den fra Anden Verdenskrig så kendte 25-pdr kanon/hau-bits. Et trin i denne udvikling var den her viste lavet designet af en kaptajn ved navn Woods. Formålet med lavetten skulle være, at kanonbesætningen hurtigt kan dreje pjecen, altså en forløber for den cirkulære brisk, som blev en del af 25-pdr pjecen. Et antal af disse forsøgspjecer fandt vej til den ægyptiske hær, men bortset fra billedet, forlyder der intet om pjecernes nærmere historie.

4 Grænsekontrol Let kampvogn af typen Light Mk. VI A 4). I slutningen af 1930 oprettes en motoriseret enhed, der senere omtales som Egyptian Mobile Force. Styrken består af fem motoriserede eskadroner, udrustet med Ford lastvogne. Størstedelen af soldaterne omtales som sudanesere, og det ser herved ud til, at tidligere tiders rekruttering af sudanesiske soldater er bibeholdt i den ægyptiske hær. I 1938 eller 1939 oprettes en let kampvognseskadron, udrustet med seks kampvogne af typen Light Mk. VI. 8 th Hussars fighting car, Ægypten, ). Jeg er ikke i besiddelse af billeder fra den ægyptiske motoriserede enhed, men køretøjerne kan meget vel have været som de, der i 1936 blev anvendt af 8 th Royal Irish Hussars, mens regimentet var garnisoneret i Ægypten. Vognene beskrives som Ford V8 pick-up cars, udstyret med særligt brede dæk til kørsel i sand. Vognene var udrustet med et let maskingevær af typen Vickers-Berthier.

5 "C" Eskadron, 8 th Royal Irish Hussars, Ægypten, 1936 Regimentet deltog i troppeforsøg med dette maskingevær, der senere blev valgt fra til fordel for den lette Bren Gun. Vickers-Berthier maskingeværet blev dog indført i den indiske hær. De to lette maskingeværer ligner hinanden meget, og det kan være svært at skelne typerne. De motoriserede enheder anvendte bl.a. langs grænserne, hvor de arbejdede sammen med kamelberedne enheder, og man søgte bl.a. at hindre indsmugling af narkotika. Ørkenpatrulje. Fra Kilde 1. Den oprindelige billedtekst lyder: "Ørkenpatrulje bemandet med verdens mest maleriske soldater, det ægyptiske kamelkavaleri, tjener til bevogtning af grænsen mod Libyen. Patruljer af denne type færdes til stadighed i de øde distrikter mellem grænsestationer, som står i radiotelefonisk kontakt med hærens hovedkvarter." Mine kilder omtaler ikke Kamelkorpset blandt enhederne i den ægyptiske hær, men selvom korpset beskrives som ægyptisk kan der meget være tale om det kamelkorps, der indgik i Sudan Defence Force 6).

6 "Kamelerne trænes til soldatertjeneste, og soldaterne til kameltjeneste, i begge tilfælde gælder det navnlig udholdenhed. Forbenene er bundet, når kamelen ligger i lejren." Fra Kilde 1. Sammenhængen er ikke 100 % sikker, men det er muligt at kamelkorpset blev en del af tropperne i Sudan, da denne styrke blev udskilt af den ægyptiske hær i Jeg er stødt på en beretning i The Coleraine Battery (6 LAA Battery Old Comrades Association), hvori der i afsnittet Egypt omtales et møde mellem The Sudan Camel Corps og 6 th Light Anti- Aircraft Battery ved Suezkanalen i Beretningen indeholder også et par billeder af det sudanesiske kamelkorps. "Sudan-neger tilknyttet grænsepatruljen som ørkenkyndig vejviser. Situationer kan forekomme, hvor de andres liv og velfærd afhænger af ham.

7 Se rigtigt på ham. Måske ville ikke enhver føle sig fuldstændig betrygget ved at vide sin skæbne i hans varetægt." Fra Kilde 1. Af særlig interesse, snarere end journalistens bedømmelse af soldaten, er den gode gengivelse af den strikkede uniformsbluse, der ofte blev anvendt af især afrikanske enheder. Patronbæltet har trukket blusen skæv, så skulderbeskyttelsen på soldatens venstre skulder nærmest får karakter af et skuldermærke, men ser man på soldatens højre skulder, får man et indtryk af, hvorledes blusen skal sidde. Krigen kommer til Ægypten Den 10. juni 1940 erklærer Italien krig mod England, men ikke Ægypten, der beholder sin neutrale status til februar 1945, hvor man erklærer krig mod Tyskland. I de engelske planer for forsvaret af Ægypten indgik enheder af den ægyptiske hær, der bl.a. bevogtede grænseområderne. Enhederne skulle fungere under engelsk kommando, da man ikke havde tillid til de ægyptiske officerers evne til at føre større enheder. Udskiftningen blandt de højerestående ægyptiske officerer var stor, og i tiden 1939 til 1942 var der fem forskellige generalstabschefer. På et område var man dog afhængig af ægyptiske enheder, nemlig i luftforsvaret af Suezkanalen og Nildeltaet. Her bemandede ægyptiske luftværnsartillerister ca. halvdelen af luftværnskanonerne og lyskastere, ligesom et ægyptisk kystbatteri sikrede havnen i Alexandria (4 stk. 6-tommers og 4 stk. 4-tommers kystforsvarspjecer) samt Port Sudan. De ægyptiske luftværnsbatterier rådede over 38 stk. 3-tommers luftkanoner, 4 stk. 3,7-tommers luftværnskanoner samt 4 stk. 40 mm Bofors luftværnskanoner 7). Det var på tale at lade ægypterne overtage en større del af ansvaret, men dette synspunkt vandt ikke genklang hos Royal Navy. Tabel 1: Ægyptiske luftværnsenheder, 1940 (Fra Kilde 2) Placering Enhed Bevæbning Alexandria 1. 2 batterier (3-tommers kanoner) Luftværnsregiment 2. Lyskasterregiment 24 lyskastere Cairo 2. Luftværnsregiment 1 batteri (3,7-tommers kanoner) og 2 batterier (3-tommers kanoner) Ukendt enhed 16 lyskastere Suez Ukendt enhed 2 40 mm kanoner og 1 stk. 3,7-tommer kanon samt 6 lyskastere

8 Ægyptiske luftværnsartillerister fra 1. Luftværnsregiment 8). Ikke alle de nævnte pjecer fremgår af oversigten, men ukendt antal var placeret langs forbindelseslinjerne i Ægypten. De menige luftværnsartillerister ser betydeligt mere "workmanlike" ud end officererne. Kanonerne i baggrunden er mobile 3-tommers luftværnskanoner. Det fremgår ikke af de rådige kilder, om alle pjecer har været mobile, eller om nogle har været den stationære udgave. Da italienske tropper indledte deres angreb mod engelske enheder på ægyptisk territorium 13. september 1940 blev de ægyptiske enheder hurtigt trukket væk fra grænseområderne. Bortset fra luftværnsenheder, som med held forsvarede deres objekter, kom ægyptiske enheder som sådan ikke i kamp under krigen.

9 "Kaptajn Abd-el-Daim, i færd med at skrive dagens rapport i sit telt, er en smuk repræsentant for den ægyptiske soldat, en energisk og fanatisk kriger." Fra Kilde 1. Andre billeder Kaptajnens kravespejl kan indikere, at han er stabsofficer. Mest bemærkelsesværdigt er nok kaptajnens hovedbeklædning, der viser, at tidligere tiders tradition med forskellige former for overtræk over fezen - se Britains figures - Sudanese Infantry - videreførtes.

10 "Kong Faruk af Ægypten, stående i midten, skjuler sin tyveårige ungdom med imponerende fylde. Han er hærens øverstkommanderende, her fotograferet ved en parade i Cairo." Fra Kilde 1. Om Kong Faruk Kong Faruk I af Ægypten ( ). Kronet 28. april 1936, men på grund af sin alder først reelt konge fra 29. juli 1937 til 23. juli Afsat ved et militærkup, ledet af Gamal Abdel Nasser, og siden i eksil i Italien. Gennem hele sit liv var Kong Faruk kendt for sin ekstravagante livsstil, og sin sympati med Italien. For yderligere oplysninger om den ægyptiske konge, henvises til Faruk (The Royal House of Mehmet Ali) og King Faruk I of Egypt (Wikipedia), fra hvilke kilder ovenstående oplysninger stammer.

11 "Feltgudstjeneste i ørkenlejren, hvor ingen moske er til rådighed, foregår på et indviet stykke jord, som soldaterne, barfodede, knæler på." Fra Kilde 1. Kilder 1. Ægypten... En neutral Krigsskueplads, artikel i Billedbladet, ca. medio Military Ally or Liability - The Egyptian Army af Steve Rothwell (British & Commonwealth ORBATs). 3. The Egyptian Military in World War II (Information Technology Associates). 4. Egypt in World War II (Country study from Library of Congress). 5. British Camel Corps and the Egyptian Army (Richard Brooks). 6. Egyptian Air Force (Wikipedia). 7. The EAF History (Egyptian Air Force, uofficiel side). 8. Egypts forgotten Lysanders af David Nicolle (ACIC.org). 9. Royal Egyptian Air Force use of the Gloster Gladiator during the Second World War (Håkans Aviation Page). 10. Royal Egyptian Air Force (Aviation Uniforms and Insignia of WWII). 11. Royal Egyptian Air Force (Alex Crawford) 12. Egyptian Air force until the beginning of 1940 (Det ægyptiske flyvevåbens officielle hjemmeside). Efterskrift - Det ægyptiske flyvevåben Det ægyptiske flyvevåben blev oprettet ved kongeligt dekret af 2. november 1930 som en del af hæren. Piloterne blev uddannet ved Royal Air Force og flyvemaskiner mv. blev indkøbt i England. De første maskiner var 10 stk. De Havilland Tiger Moth træningsmaskiner, hvoraf de første 5, under stor folkelig opmærksomhed, landede i Cairo den 2. juni 1932, fløjet fra England af tre ægyptiske og to engelske piloter.

12 Avro 626 Spændvidde 10,37 m Længde 8,08 m Højde 2,92 m Startvægt kg Maksimal hastighed 209 km/t Praktisk tophøjde m Avro 626. Fra Avro 626 and Avro Perfect (Jaap Teeuwen). Så vidt jeg kan tyde nationalitetsmærket, ser det ud til, at billedet forestiller to af de ægyptiske maskiner. I 1934 leveredes de første egentlige militære flyvemaskiner fra England - 10 stk. Avro 626 9). Hawker Audax. Fra Sergeant Geoffrey Grierson (No. 211 Squadron RAF). I 1937 modtog det ægyptiske flyvevåben seks fly af typen Hawker Audax, en variant af jagerbomberen Hawker Hart 10). I 1938 modtog man yderligere 18 stk. Hawker Audax.

13 Det ægyptiske flyvevåben bestod i slutningen af 1930'erne af 15 officerer og 200 mand. På den tekniske side blev man i vid udstrækning serviceret af mekanikere mv. fra Royal Air Force 11). Nye fly kom til inden krigens begyndelse: I i januar stk. Westland Lysander rekognosceringsfly og i marts stk. Gloster Gladiator jagerfly. I 1940 blev der yderligere indkøbt 18 stk. Gloster Gladiators. Tabel 2: Det ægyptiske Flyvevåben, juni 1940 Eskadrille Placering Fly Opgave 1. Almaza (Cairo) 18 stk. Westland Lysander Forbindelsesopgaver Eskadrille 2. El-Dekheila 18 stk. Gloster Gladiator Luftforsvar Eskadrille (Alexandria) 3. Eskadrille Almaza (Cairo) 8 stk. Avro Anson og 6 stk. Avro 626. Transportopgave 4. Eskadrille? Almaza (Cairo) 18 stk. Hawker Audax Jagerbombere 5. Eskadrille Flyveskole El-Dekheila (Alexandria) Almaza (ved Cairo) 18 stk. Gloster Gladiator Luftforsvar 5 stk. De Havilland Tiger Moth, 18 stk. Hawker Audax og 9 stk. Miles Magister træningsfly Uddannelse Westland Lysander fra Det ægyptiske Flyvevåbens 1. Eskadrille, Fra Kilde Eskadrilles 18 maskiner var fra maj 1939 organiseret i to afdelinger (flights), der hver havde 5 aktive maskiner og 4 i reserve. Artiklen Egypts forgotten Lysanders (Kilde 8) anbefales som en spændende gennemgang af eskadrillens historie samt flyvevåbnet generelt. Heraf fremgår, at No. 1 Flight opererede sammen med hærens enheder langs grænsen til Libyen; disse fly blev kamuflagemalet. Kilde 8 omtaler også en ret fantastisk beretning fra 1948, hvor den senere stabschef ved Det ægyptiske Flyvevåben, Air Commodore Muhammad Abd al-munaim Miqaati, den 9. juli var

14 involveret i en træfning med en israelsk Avia C210 (en tjekkisk bygget udgave af Messerschmitt Me109). Den ægyptiske Lysander slap heldigt fra træfningen, mens den israelske pilot, en frivillig amerikaner ved navn Bob Vickman 12), styrtede i havet. En sådan udgang på en ulige kamp burde ikke have været mulig, men brigadegeneral Miqaati, der var en erfaren Lysander pilot, mener, at Bob Vickman må være blevet overrasket over Lysanderens evne til at dykke meget stejlt. Uniformer og mærker Brigadegeneral Ali Islam Bey, chef for det ægyptiske flyvevåben (til højre), fotograferet sammen med flyverløjtnant Salih Mahmud Salih (til venstre) og hans observatør. I baggrunden en af de første Westland Lysanders, der blev leveret til Ægypten i januar Fra Kilde 8. I begyndelsen anvendtes hærens uniformer, men i 1937, da det ægyptiske flyvevåbnet blev til et selvstændigt værn, indførtes flyverblå uniformer af stort set samme model som Royal Air Force. Piloterne bar tilsyneladende to flyvervinger - over højre brystlomme RAF vingen og over venstre brystlomme den ægyptiske flyvervinge. (Kilde 10) Flyverløjtnant Salih Mahmud Salih blev, med tillagt grad af Squadron Leader (major), chef for det ægyptiske flyvevåbens 1. Eskadrille. Engelske kilder beskrev eskadrillechefen som outstanding, mens flyvevåbnets chef blev betegnet som pleasant, but totally ineffective. Billedet giver desværre ikke mulighed for at få bekræftet oplysningen om de to pilotvinger.

15 Principskitse: Ægyptisk nationalitetsafmærkning, anvendt indtil Eget design. Tegningen er lavet med inspiration i de her viste fotografier af ægyptiske fly samt artiklen Kingdom & Republic of Egypt , Military & Naval Flags & Ensigns (The War Flag), hvorfra illustrationen af det ægyptiske flyvevåbens flag også er hentet. Efterskrift: Sudan Defence Force Sudan Camel Corps, fotograferet ved korpsets kaserne i Khartoum, Sudan, Fra Understanding Sudan - A teaching and learning Resource. Det sudanesiske kamelkorps findes omtalt i bogen - The Wind of Morning: An Autobiography - der er skrevet af oberst Hugh Boustead i Obersten gjorde, efter en omskiftelig karriere, tjeneste ved The Sudan Camel Corps fra 1924 til 1929, og var chef for korpset fra 1931 til 1937, hvor han trak sig tilbage fra hæren og blev distriktskommissær i Dafur. Under Anden Verdenskrig blev han chef for Frontier Battalion, Sudan Defence Force, der blev oprettet i Bataljon bestod af en kadre af håndplukkede officerer og underofficerer fra Sudan Defence Force, mens størstedelen af mandskabet var nye rekrutter. En del af officerskorpset kom fra civiladministrationen og det privatejede bomuldsfirma, Sudan Plantations Syndicate.

16 Uidentificerede afrikanske soldater, måske fra Sudan Defence Force. Efter en intensiv uddannelse blev bataljonen, sammen med en bataljon af etiopiske frivillige (2 nd Ethiopians) indsat i befrielsen af Etiopien, som en del af den såkaldte Gideon Force, der var under kommando af den excentriske engelske general Orde Charles Wingate 13), der måske er bedst kendt som chef for Chindit enhederne i Sydøstasien. Ovenstående billede af Sudan Camel Corps kan måske også tjene som løsning på en lille gåde. Billedet til højre stammer fra krigsspilsreglerne Contemptible Little Armies, Army List Part 2: East Africa & The Middle East, , HLBS Publishing, Jeg har kontaktet udgiverne for at høre, om de kunne identificere soldaterne, der er vist på billedet, men min henvendelse er desværre forblevet ubesvaret. Der er en hvis lighed med soldaterne fra Sudan Camel Corps, og således måske tale om denne enhed. Henvisninger Oberst Bousteads levnedsbeskrivelse, se Boustead Collection. Generalmajor Arthur Reginald Chater, se Liddell Hart Centre for Military Archives, King's College London. General Chater var chef for Sudan Camel Corps fra 1927 til 1930.

17 Eksemplarer af The Wind of Morning til salg, se Abebooks. Frontier Battalion, Sudan Defence Force, se bogen An improvised War - The Abbysisinian Campaign of af Michael Glover, Leo Cooper, London 1987, ISBN Kan lånes på Det kongelige Garnisonsbibliotek. Per Finsted Noter: 1) Fra Taschenbuch der Heere af Kurt Passow, J.F. Lehman Verlag, München / Berlin, ) Fra The Wonder Book of Soldiers af Harry Golding (red.), Ward, Lock & Co., London, ca ) Fra The Workhorse - The 18-pdr. - Warrior of two World Wars, Part 2 af Terry Gander, Airfix Magazine, september ) Fra Focus on Armour Camouflage & Markings: No. 2. British North Africa af Kenneth Jones., Almark Publications, New Malden 1977, ISBN ) Fra Palestine Memories af Tom Louch, British Army Review, nr. 102, december ) Om Sudan Defence Force, se Britains figures - Sudanese Infantry. Se også Sudan Defence Force (The Melik Society), der indeholder nogle meget spændende billeder af sudanesiske panservognsenheder. 7) History of the Royal Regiment of Artillery - The Years of Defeat af Sir Martin Farndale, Royal Artillery Institution, London 1996, ISBN ) Fra Operation Compass Wavell's Whirlwind Offensive af Jon Latimer, Osprey Campaign Series nr. 73, London 2000, ISBN ) Der blev bygget i alt 198 eksemplarer af Avro 626, og de 191 blev eksporteret. Se Avro 626 Perfect (Wikipedia). Heraf fremgår, at der i alt blev leveret 27 eksemplarer til Det ægyptiske Flyvevåben. 10) Se Hawker Hart (Wikipedia). 11) Det ægyptiske flyvevåbens officielle hjemmeside oplyser styrketallet pr. 26. april 1937 som: 27 officerer, heraf eller hertil 3 englændere, et antal teknikere, i alt 415 mand. 12) Bob Vickman var en af de frivillige mænd og kvinder fra hele verden, der deltog i deltog i Den israelske Uafhængighedskrig i Hjemmesiden Machal - Volunteers in Israel's War of Independence indeholder et fotografi af den amerikanske pilot.. 13) Se Orde Charles Wingate ( ) (Wikipedia).

Glimt af den ægyptiske hær under Første Verdenskrig

Glimt af den ægyptiske hær under Første Verdenskrig Glimt af den ægyptiske hær under Første Verdenskrig Indledning Inspireret af arbejdet med mine artikler Glimt af den ægyptiske hær, 1940 og Britains Figures - Sudanese Infantry samt fremkomsten af en artikel

Læs mere

Om den engelske 6-tommers feltkanon

Om den engelske 6-tommers feltkanon Om den engelske 6-tommers feltkanon 1914-1940 Indledning Six-inch Guns, 1916. Tegnet af Fortunino Matania 2). I efterskriften til min artikel QF 4.7-in Field Gun omtales en anden pjece, der - ligeledes

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service".

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 Army Medical Service. Inspiration Britains Lægefigur I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service". Det er specielt de to lægefigurer, der er interessante. Deres titel er: Senior Medical Officer og

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Honourable Artillery Company,

Honourable Artillery Company, Honourable Artillery Company, 1914-1916 Indledning Honourable Artillery Company indtager på alle måder en særstatus i den engelske hær og regnes som den ældste af alle enheder (oprettet 1537). Enheden

Læs mere

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

Om den engelske 9,2-tommers haubits

Om den engelske 9,2-tommers haubits Om den engelske 9,2-tommers haubits 1914-1940 Indledning Ved Første Verdenskrig besad den engelske hær kun tungt artilleri i begrænset omfang, hovedsageligt af kaliber 6" udviklet som belejringsartilleri

Læs mere

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Indledning De engelske erfaringer med kampvogne under Første Verdenskrig førte til, at man indså et blivende behov for kampvogne, under en

Læs mere

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment)

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) Indledning Regimentet blev oprettet i 1901 for at samle forsvarsinteresserede borgere fra kolonierne, primært med bopæl i London. Oprindelig

Læs mere

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment,

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 1914-1916 Indledning Denne artikel kan læses i sammenhæng med Senussi Opstanden, og som baggrundsoplysninger for de enheder, der deltog i nedkæmpelsen af Senussi

Læs mere

Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917

Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917 Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917 Indledning HMLS Ole-Luk-Oie. Fra Kilde 1. Under læsningen af bogen British Mark I Tank 1916 af David Fletcher stødte jeg på nogle ældre artikler, hvori de otte kampvogne,

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Engelske estandarter og faner

Engelske estandarter og faner Engelske estandarter og faner Indledning Gennem hele historien har militære enheder brugt felttegn af forskellig slags som samlingspunkt på slagmarken. Op gennem tiden har felttegnene udviklet sig, ofte

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Britains figurer - King's African Rifles

Britains figurer - King's African Rifles Britains figurer - King's African Rifles Indledning Figurerne så dagens lys i 1926 og er en ganske vellignende gengivelse af de indfødte afrikanske soldater. Se f.eks. min artikel Om King's African Rifles.

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

Tung selvkørende kanon ISU-152

Tung selvkørende kanon ISU-152 Tung selvkørende kanon Lidt om historien En tung selvkørende kanon med en 152 mm haubits så dagens lys første gang i 1943, hvor køretøjer af type SU-152 blandt andet deltog i Slaget ved Kursk. Grundlaget

Læs mere

Den svenske hær Luftværnsartilleriet

Den svenske hær Luftværnsartilleriet Den svenske hær 1939-1945 - Luftværnsartilleriet Indledning Luftværnsartilleriets rolle i Operation Rädda Sjælland var, efter de foreliggende kilder at dømme, ganske beskeden - i alt 24 luftværnskanoner

Læs mere

Tysk organisation og uniformering 1914

Tysk organisation og uniformering 1914 Tysk organisation og uniformering 1914 Udmarchen i 1914. Samtidigt postkort tegnet af A. Roloff, gengivet fra hjemmesiden The Great War in a Different Light. Indledning I forbindelse med læsningen af Walter

Læs mere

Om 1/6th Battalion, Royal Scots,

Om 1/6th Battalion, Royal Scots, Om 1/6th Battalion, Royal Scots, 1914-1916 Indledning Noget spøgefuldt siges det, at det første af den engelske hærs infanteriregimenter er så gammelt, at det fungerede som livvagt for den romerske statholder

Læs mere

Britains figurer - Union of South Africa Defence Force

Britains figurer - Union of South Africa Defence Force Britains figurer - Union of South Africa Defence Force Indledning Den direkte anledning til, at denne artikel ser dagens lys, er mine undersøgelser i forbindelse med artiklen The Battle of Tanga - 1914

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Indledning Som nævnt i indledningen til del 1, så fremstillede Britains sin model af Ambulance Wagon i to forskellige udgaver: 1. Royal Army Medical Corps

Læs mere

The Malay States Guides,

The Malay States Guides, The Malay States Guides, 1896-1919 Indledning I min artikel Om indiske enheder i Østafrika, 1915-1918 omtales en hændelse i Singapore den 15. februar 1915, hvor størstedelen af den indiske bataljon 5 th

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Indledning En weekend i embeds medfør bragte mig til Glasgow, og heldigvis gav mit program mig mulighed for at opsøge et antal lokale "bedesteder" af militærhistorisk

Læs mere

Den engelske Feltuniform Model 1902

Den engelske Feltuniform Model 1902 Den engelske Feltuniform Model 1902 Indledning I mine beskrivelser af eksempler på den engelske hærs uniformer fra 1930 erne og 1940 erne - se eksempelvis Uniformsplanche - Engelske feltuniformer, 1940-41

Læs mere

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Royal Air Force Museum, London (Hendon) Besøgt af Per Finsted Indledning I begyndelsen af december 2004 havde jeg lejlighed til at besøge Royal Air Force museet i Hendon, der ligger ca. 30 minutters

Læs mere

Scotland For Ever! Indledning. Myten opstår

Scotland For Ever! Indledning. Myten opstår Scotland For Ever! Indledning Med næsten 100 år imellem motiverne omtales her en af de myter, som for altid vil knytte sig til det engelske (skotske) rytterregiment Scots Greys. Myten opstår Regimentet

Læs mere

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun QF 4.7-in Field Gun Indledning Oprindelsen til denne pjece skal søges i Sydafrika, under Boerkrigen, hvor manglen på langtrækkende og tungt artilleri var et af den engelske hærs mangeartede udfordringer.

Læs mere

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2 Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2 Ekspeditionskorpsets flyverafdeling I juni 1914 afholdt Royal Flying Corps en større feltøvelse af en måneds varighed, hvorunder eskadrillerne blev samlet Netheravon.

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Om belgisk organisation og uniformering 1914

Om belgisk organisation og uniformering 1914 Om belgisk organisation og uniformering 1914 Indledning Denne artikel kan læses som et supplement til Ryttertræfningen ved Haelen, 12. august 1914 og det er hensigten at give et rids af periodens belgiske

Læs mere

Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy

Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy Indledning Efter engelsk militær tradition er Royal Navy The Senior Service og Britains havde i mange år et særligt afsnit i sine kataloger til flåden. Sortimentet

Læs mere

Irakiske militsenheder i engelsk tjeneste,

Irakiske militsenheder i engelsk tjeneste, Irakiske militsenheder i engelsk tjeneste, 1915-1955 Indledning Rolls-Royce panservogn fra en RAF panservognsenhed, Mellemøsten, 1930'erne 2). Første Verdenskrig var for alvor med til at fremme udviklingen

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig

Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig Indledning Formålet med denne artikel er at give et indtryk af, hvorledes det ungarske infanteri var uniformeret umiddelbart før og under Anden Verdenskrig.

Læs mere

Om engelske enheder under felttoget i Kamerun, Del 1

Om engelske enheder under felttoget i Kamerun, Del 1 Om engelske enheder under felttoget i Kamerun, 1914-1916 - Del 1 Indledning Colonial Troops, Lagos, Nigeria, ca. 1914. Fra et samtidigt postkort, afsendt fra Lagos i 1914. Under Første Verdenskrig deltog

Læs mere

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 2

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 2 The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 2 Materiellet Canadisk let panservogn af typen Autocar 1). Data 2) Besætning 8 mand (vognkommandør og kører samt 2 x 3 mand) Længde 4,50 m Bredde 1,8 m Højde

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2

Om dansk rytteri , Del 2 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 1937-1939 Med 1937-ordningen fortsatte moderniseringen af rytteriet. Et rytterregiment bestod nu af: regimentsstab med forbindelsesdeling, 2 ryttereskadroner, 2 cyklisteskadroner,

Læs mere

Det svenske flyvevåben Operation Rädda Danmark

Det svenske flyvevåben Operation Rädda Danmark Det svenske flyvevåben 1939-1945 - Operation Rädda Danmark Flyvevåbnets rolle i Operation Rädda Danmark Besætningsmedlem, muligvis en flyverløjtnant, fra et S 16 (Caproni Ca 313) rekognosceringsfly. Fra

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Uniformer - Royal Naval Division,

Uniformer - Royal Naval Division, Uniformer - Royal Naval Division, 1914-1918 Indledning Denne artikel kan læses som supplement til min omtale af bogen Command in the Royal Naval Division - A Military Biography of Brigadier General A.M.

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 3

Om dansk rytteri , Del 3 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 3 Panservogne I 1930'erne gennemførtes også i Danmark en række forsøg med pansrede køretøjer. Forsøgene omfattede såvel typer som deres taktiske anvendelse. Hærordningerne

Læs mere

For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling.

For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling. Inspiration Inspirationen For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling. Her faldt jeg over en artikel, der handler om en "simpel" konvertering af Britains

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE Arkæologiske udgravninger Fund fra samlingerne Registrering af fortidsminder Fredede fortidsminder Artikler om arkæologi & historie Søg ARKÆOLOGISKE UDGRAVNINGER Fra hjemmesiden:

Læs mere

Om engelske marineuniformer og HMS IRRESISTIBLE

Om engelske marineuniformer og HMS IRRESISTIBLE Om engelske marineuniformer og HMS IRRESISTIBLE Indledning Erhvervelsen af to nye postkort gav mig anledning til et par studier af engelske marineuniformer før og under Første Verdenskrig samt den maritime

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1 Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1 Indledning For nylig var jeg i London heldig at anskaffe et af de mere ualmindelige uniformspostkort fra serien History and Traditions, som blev udgivet af Gale & Polden

Læs mere

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? -

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Hæren bestod af: Infanteriet Rytteriet Artilleriet Ingeniørkorpset Vejkorpset Indtil ca. 1800 Da havde mange kompagnier navn efter kompagnichefen. Indtil

Læs mere

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder Pz Kpfw IV Indledning Mit andet kompagni med tyske kampvogne er udrustet med typen Pz IV. Sådanne kamvogne indgik blandt andet i 2. Bataljon i SS-Panserregiment 9 fra "Hohenstaufen" divisionen. Mine modeller

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939

Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939 Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939 Den svenske Model 1910 uniform. Planchen stammer fra Nordisk familjebok (1920), Bind 30 (Wikimedia). Fra venstre ses: 1. Kaptajn, generalstaben,

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 15:04:19 07-12-2014 Side 1 af 11 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 07-12-2014 15:04 Regiment Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando

Læs mere

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1 The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1 Indledning En af de mere usædvanlige enheder i den canadiske hær under Første Verdenskrig var The Canadian Motor Machine Gun Brigade. Denne enhed var den første

Læs mere

Army Ordnance Corps. Indledning. Postkortet

Army Ordnance Corps. Indledning. Postkortet Army Ordnance Corps Indledning Et interessant postkort, som jeg netop har føjet til min samling, gav mig anledning til at læse op på historien om Army Ordnance Corps, der måske ikke hører til de mest kendte,

Læs mere

Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918

Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918 Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918 Indledning Jeg har tidligere omtalt et postkort fra Royal Flying Corps 1) i Gale & Polden's History and Tradition serie, der gengav alle den engelske hærs

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 12:52:26 18-05-2014 Side 1 af 9 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 18-05-2014 12:52 Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando Overg eneral

Læs mere

Tyrkiske enheder ved Suezkanalen, februar 1915

Tyrkiske enheder ved Suezkanalen, februar 1915 Tyrkiske enheder ved Suezkanalen, februar 1915 Ahmed Djemal Pasha. Fra FirstWorldWar.com) Indledning Den 14. januar 1915 marcherede en tyrkisk styrke på ca. 25.000 mand under kommando af Ahmed Djemal Pasha

Læs mere

Britains militære motorcykler

Britains militære motorcykler Britains militære motorcykler Indledning Blandt danske samlere af militære legetøjsfigurer forbindes motorcykler nok oftest med modellerne fra Lineol eller Elastolin, idet de blev solgt i stort tal her

Læs mere

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Indledning Kontoret udfasede på et tidspunkt en IBM matrixprinter af ældre model. Printerens farvebånd blev ført frem og tilbage ved hjælp af nogle tandhjul fremstillet

Læs mere

Ungarsk luftværnsartilleri

Ungarsk luftværnsartilleri Ungarsk luftværnsartilleri Indledning I den ungarske hær indgik følgende luftværnspjecer: Ungarsk typebetegnelse Oprindelsesland Kaliber Bemærkninger 2 cm 33.M Danmark 20 mm L/60 Madsen M1933 4 cm 36.M

Læs mere

Britains figurer - Flyvereskadrillen

Britains figurer - Flyvereskadrillen Britains figurer - Flyvereskadrillen Indledning Inspireret af forarbejdet til mine artikler om Royal Flying Corps i 1914 så jeg på mulighederne for at opstille en "flyvereskadrille" - First World War Style

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner.

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. [INDLEDNING] Ja veteraner, det er det I er. Der kan være flere

Læs mere

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab.

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab. Vi har rekronstrueret en typisk tysk barak i 3d, som de så ud mange steder i Danmark. I begyndelsen af krigen ankom færdige moduler fra Tyskland, dvs. vægge af en meter i bredden med eller uden vinduer

Læs mere

Forsvaret af Suezkanalen

Forsvaret af Suezkanalen Forsvaret af Suezkanalen Indledning Ved krigens begyndelse påtog England sig det fulde ansvar for Ægyptens forsvar. I september 1914 blev den engelske garnison (se Efterskrift) sendt til Frankrig og erstattet

Læs mere

Britains figurer - Cyklistkompagniet

Britains figurer - Cyklistkompagniet Britains figurer - Cyklistkompagniet Indledning Mine interesser for engelske cyklistenheder har medført, at jeg ved hjælp af Britains figurer kan opstille et cyklistkompagni. Desværre fremstillede Britains

Læs mere

Lidt om BT-5 kampvognen

Lidt om BT-5 kampvognen Lidt om BT-5 kampvognen En af fædrene til denne russiske kampvogn er amerikaneren J. Walter Christie. Christie agiterede voldsomt for sine hurtige kampvogne, som kunne bevæge sig såvel med som uden bælter,

Læs mere

Om divisionsartilleriet i 1 st og 2 nd London Division, Territorial Force,

Om divisionsartilleriet i 1 st og 2 nd London Division, Territorial Force, Om divisionsartilleriet i 1 st og 2 nd London Division, Territorial Force, 1914-1915 Indledning Den omfattende omstrukturering, som den engelske hærs frivillige reserveenheder undergik i forbindelse med

Læs mere

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Indledning Under forstudierne til det, der senere blev til Chakotens krigsspil i april 2000 - Kampene om Seelow- Højderne - stødte jeg for

Læs mere

Royal Air Force Snaith

Royal Air Force Snaith Royal Air Force Snaith - hvor Handley Page Halifax HR940 lettede fra RAF SNAITH Halifax HR940 lettede 22:56 som et af de 791 fly på vej mod bombemålet Hamborg Dagens program 0930 Gæster og faner/flag ankommer

Læs mere

Amerikansk Tunderbolt jagerfly på Karup Flyveplads i 1945.

Amerikansk Tunderbolt jagerfly på Karup Flyveplads i 1945. Grove jagerflyveplads, 1945. Tyske jagerfly uden propeller var opstillet i lange rækker. Senere blev de fleste maskiner systematisk ødelagt og ophugget, hvorefter metallet blev solgt som skrot til egnens

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Arbejdsmarkedet-mit job

Arbejdsmarkedet-mit job Arbejdsmarkedet-mit job Hæren Skrevet af Jakob Dalgaard Matthiesen 9.a 4. november 2009 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse: 1. De fysiske rammer.side 3 2. Produktionsproces.side 3 3. Arbejdsfunktioner/arbejdsstyrke.side

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Grænseenheder fra Italiensk Somaliland, ca. 1935

Grænseenheder fra Italiensk Somaliland, ca. 1935 Grænseenheder fra Italiensk Somaliland, ca. 1935 Indledning En medvirkende årsag til krigen mellem Italien og Etiopien i 1935-36 var en uklar grænsedragning mellem Etiopien og Italiensk Somaliland. Kampe

Læs mere

Anmeldelse. Fregatten PEDER SKRAM. Indledning. Et besøg på PEDER SKRAM. Anmeldt af Per Finsted

Anmeldelse. Fregatten PEDER SKRAM. Indledning. Et besøg på PEDER SKRAM. Anmeldt af Per Finsted Anmeldelse Fregatten PEDER SKRAM Anmeldt af Per Finsted Indledning Med Mastekranen og Rigets Flag som nogle af sine nærmeste naboer, har fregatten PEDER SKRAM fået en markant placering på Holmen, til stor

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

Anmeldelse. Firepower - Det engelske artilleris museum. Indledning. Om museet. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Firepower - Det engelske artilleris museum. Indledning. Om museet. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Firepower - Det engelske artilleris museum Besøgt af Per Finsted Indledning Under et besøg i London (november 2001) besøgte jeg det nyåbnede artillerimuseum i Woolwich. Woolwich ligger en halv

Læs mere

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement Den danske hær 1932-1941 -Ammunitionstjeneste - supplement Indledning Let lastvogn af typen Ford A, 1935 1). Ammunitionsforsyningsenheder hører ikke til de mest omtalte militære enheder, men uden en effektivt

Læs mere

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret 1939-40 Indledning Som kilde til belysning af hvorledes luftværnsartilleriet var organiseret og virkede, har jeg brugt bogen 9. April, som

Læs mere

GUNNER WALLACE REECE BRUNT

GUNNER WALLACE REECE BRUNT GUNNER WALLACE REECE BRUNT Tekst og billeder: Paul Rochler 15th (Vancouver) Coast Brigade, The Royal Canadian Artillery Canadian Active Service Force 1941 K.73619 Gunner Wallace Reece Brunt For ca. 20

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Gardehusarregimentets Historiske Samling

Gardehusarregimentets Historiske Samling Gardehusarregimentets Historiske Samling Introduktion til Historisk Samling Antvorskov Kaserne Slagelse Information: I Historisk Samling kan du få ny viden om et gammelt regiment, om dets historie og om

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

Om dansk militærmusik i

Om dansk militærmusik i Om dansk militærmusik i 1911-1943 Indledning I mine hidtidige omtaler af Hæren i 1930'erne og 1940'erne har jeg ikke beskæftiget mig med den militære musik, men kun berørt reservehornblæsere og reservetrompetere,

Læs mere