4o års vedvarende energi i Thy

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4o års vedvarende energi i Thy"

Transkript

1 Preben Maegaard 4o års vedvarende energi i Thy Folkecenteret. 15. maj 2014 Folkecenter for Renewable Energy

2

3 Denmark s Energy Infrastructure 1985 and Folkecenter for Renewable Energy

4 Supported by 95% of Danish Parliament 50% Of the Electicity from the Wind by 2020

5 Wind Power, Denmark, End of : Installed Wind Power Capacity and its Share of the Domestic Supply of Electricity

6 Denmark, wind power capacity by 2020 Kilde: Min. of Energy, press release Wind power in Denmark by 2020 Type of wind power Year/period Installed capacity, MW Costs/kWh/ -cents Existing, End of Offshore, Anholt , full load hours Onshore ½, full load hours Near shore (up to 3 km) ½? Offshore , full load hours Community owned Total MW

7

8 Consumption of power is predictable Wind- and solar power fluctuates Literature: Handbook of Climate Mitegation, Springer Science Verlag, Munich & New York 2012 Chapter, P. Maegaaard: Balancing of fluctuating power

9 3 Basic Scenarios Solar and wind produce too much power; downregulation is required and some of the excess power must be converted, stored or exported Solar and wind produce too little power; upregulation is required and the stored energy will be used and power imported Solar and wind produce no power; storageable supply and import is required and will cover the entire demand

10 Power Demand and Wind Power Denmark, 2007 and 2015

11 Wind power, 127% of total demand

12 Wind: 77% of Supply Total Denmark, Power System 5. December 2013, 11:04 Denmark, Wind Speeds 5. December 2013, 11.06

13 NEXT STEP Integrating wind and CHP

14 Applications of Excess Power 1. Stop temporarily the operation of some of the wind turbines 2. Export of power to neighbouring countries 3. New applications of excess fluctuating power: Powerto-Hydrogen; Power-to-Gas; Power-to-Heat, etc.

15 Northern Europe Offshore Power Transmission

16 Power-to-Power, Power-to-Heat, Power-to-Gas, Power-to-Anything

17 Replacement of Fossil Fuels by Wind, Solar and Biomass

18 Basic down-regulating technologies Hot water storage Grindsted Boiler 20 MW electric boiler Folkecenter for Renewable Energy

19 Strom - Kessel

20 Wind Power for Heating in Hanstholm

21 Vorupör, 1,8 MW el, 800 Inhabitants

22 CHP for Large and Small Cities kw 350 kw

23 Veje til lavere elpriser med mere sol og vind Preben Maegaard, bestyrelsesmedlem, EREF, European Renewable Energy Federation I lande med betydelige andele vedvarende energi, er prisen for VE- produceret elektricitet på den politiske dagsorden. Det ser vi i Tyskland og Spanien og nu også i Danmark. Pionerfasen er overstået. Nu skal VE integreres i stor målestok og det kræver nye rammebetingelser. Det var med som tema på EREF, European Renewable Energy Federation s årlige møde i Bruxelles den 3. maj I Danmark kan en del gøres anderledes og billigere siden energiforliget blev indgået i marts 2012 med mere VE for færre penge. Men der er en del hellige køer, der undervejs skal slagtes og særinteresser, der må vige.

24 1) 2012 aftalen om nedtagning af 1300 MW vindmøller skal suspenderes. De 1300 MW er næsten alle moderne og velfungerende vindmøller over 400 kw. De er ude over de fuldlasttimer og afregnes dermed med ca. 20 øre/kwh, altså en meget lav el-pris, som trækker gennemsnitsprisen på vind-el ned og sparer PSO. Det er ødselhed at skrotte velfungerende vindmøller, der vil komme til at køre i udlandet de næste år. Her må politikerne tage opgøret med Danmarks Naturfredningsforening.

25 2) Priserne for vindmøllegrunde på land er ekstremt høje og vil belaste investeringerne i 1800 MW ny vindkraft unødigt. En grund kan i dag koste mange millioner kr., ja endog mere end selve vindmøllen. Det er der eksempler på og det er uholdbart. Som ved elmaster, transformatorstationer mv., der er nødvendige for almenvellet, skal også for vindmøller indføres princippet om ulempegodtgørelse. Mere effektive vindmøller fører i dag ikke til lavere priser på vind-el men til kapitalisering af grundene MW svarer til 600 vindmøller på 3 MW. Priserne på grunde er et tys-tys område. Med 10 mio kr. pr. grund er der 6 milliarder at hente her. Danmarks Vindmølleforening vil protestere heftigt imod at definere vindmøller som forsyningsanlæg. Foreningen varetager i dag også lodsejerinteresser.

26 3) Vindenergi har siden 1980erne været privat investering. Med større og mere effektive vindmøller er de blevet ekstremt lukrative. Der er heftig konkurrence mellem projektudviklerne om adgang til vindmøllegrundene. Det demokratiske underskud er stort, så den folkelige modstand imod vindmøller forståeligt nok vokset. Løsningen er, at kun lokale almennyttige vindmølleselskaber kan opstille store vindmøller. Det vil gøre nye vindmøller populære i udkantsområderne, viser erfaringer fra Hanstholm og Hvide Sande MW med almennyttige ejerformer kan blive til millioner kroner årligt, et beløb som kan betragtes som regionsstøtte til udkantsområderne. Også her vil Danmarks Vindmølleforening være den primære modstander.

27 4) Havvind er akilleshælen, når det gælder billigere vind-el. I Energi nr. 6/2014 skriver Jørgen S. Madsen (side 16), at Dansk Energi vandt en sejr i forhold til EU ved at havvind undgik at skulle konkurrere med landvind i de kommende regler om statsstøtte. Havvind er endnu ikke er i stand til at konkurrere med fx landvind på pris, er forklaringen. Men det vil aldrig ske. Havvind kan ikke prismæssigt konkurrere med landvind. På land udgør vindmøllen 80 % af den samlede investering. Offshore er andelen snarere 40 %. Store, effektive vindmøller på land har efterhånden samme årsproduktion som tilsvarende på land. Den indflydelsesrige offshore sektor og Danmarks Naturfredningsforening vil to til tre gange højere offshore priser pr. kwh til trods kæmpe for offshore.

28 5) Der vil være stadigt stigende mængder overløbs-el (excess power) fra sol og vind, som fluktuerer. Det kan enten føre til øgede udgifter til PSO eller nye indtægtsmuligheder. Der er tre veje at gå når, når vindmøllerne laver mere end det øjeblikke forbrug: a) Stoppe vindmøllerne; det er uacceptabelt, b) Eksportere til udlandet til meget lave priser; det er Energinet.dk s foretrukne løsning, c) Finde nye anvendelser til overløbs-el. Her er specielt anvendelse til opvarmning oplagt. Vindelproduktionen vil i 2020 være på 18 milliarder kwh årligt. 2 4 milliarder heraf vil være overløbsstrøm. Solgt på Oslo el-børsen vil de indbringe højst 400 millioner kr. Anvendt til varmeformål vil substitutionsprisen for brændsel mindst fem gange højere. Så også her er der store, nye indtægter at hente.

29 Tiden er inde til demokratisering af den vedvarende energi og til at integrere de fluktuerende energiformer i det samlede energisystem. Det er vejen til at billiggøre vedvarende energi.

30 Folkecenter Small Wind Turbine Test Center

31 Tak for opmærksomheden Thank You!

32

33 Japanske journalister hører om lokal energiproduktion i Hanstholm

34 Energiforliget, marts 2012: 50% vindkraft i 2020

35 ANDEL AF VINDKRAFT I DANMARK: 2007: 18% 2010: 25% 2013: 33% 2020: 50% 2030: 65%

36 I henhold til Energiforliget skal der indtil 2020 opstilles: 1800 MW vindenergi på land, 500 MW kystnære 1000 MW offshore vindmøller. En væsentlig del af vindmølleudbygningen skal dermed ske på land. Landspolitisk er der et stort potentiale i en kobling af energipolitik, landsplanlægning og udvikling af landdistrikterne. Der er et markant sammenfald mellem udkantsområderne i Danmark, ofte kaldet Den rådne banan, og de egne, hvor det blæser mest.

37 Hvordan kan vindmøller styrke den lokale socialøkonomi i udkantsområderne? 1. Når vindmøllerne ejes af kommunale selskaber 2. Når vindmøllerne ejes af lokale, almennyttige erhvervsdrivende fonde, hvor overskuddet ifølge vedtægterne går til at skabe nye lokale arbejdspladser

38 Nogle kalder området Den rådne banan Det skal vi ændre til Den grønne banan

39 Forsyning versus investering: Pris pr. grund: kroner Pris pr. grund: kroner

40

41 Konturerne tegnes af et nyt danmarkskort, hvor yderområderne kan få en ny og styrket rolle på baggrund af deres naturlige potentialer. Produktion af økologisk bæredygtig energi har en enorm samfundsmæssig betydning. Den bør understøttes og værdsættes både lokalt og nationalt, så der skabes et solidt fundament under en lokal erhvervsudvikling i landdistrikterne. Det vil medvirke til at skabe en højere grad af balance og ligelig udvikling i Danmark.

42 3 x 3 MW V-112 ved kysten, Hvide Sande: 45 Mill kwh/år

43 Hvide Sande Down-Town

44 lokalt ejerskab accept og initiativ forøget vindmølle kapacitet på land og styrket lokal udvikling i udkantsområder

45 Ejerskab, accept, ny lokaløkonomi Lokalt ejerskab Lokal udvikling Folkelig accept Forbedret økonomi Initiativ

46

47 Eksempel, Hvide Sande Ejerskabskonstruktion: I 2010 stiftede turistforeningen en erhvervsdrivende fond med 80% ejerskab i 3 lokale vindmøller hver på 3 MW på et areal, der er ejet af Hvide Sande havn. Kapitalkravet til fonden var DKK. Indtjeningen skal understøtte udviklingen af Hvide Sande Havn og turismen gennem produktion af vedvarende energi. De 20 % af vindmøllerne ejes af 400 lokale anpartshavere. Lokalbefolkningen havde tidligere afvist et investor projekt.

48 Hvide Sande (2) Økonomi/finansiering: Investeringen i de 3 vindmøller var på 91 millioner DKK, som er lånt i to lokale banker med vindmøllerne som eneste sikkerhed for lånene. Havnen ejer grunden, hvor vindmøllerne er opstillet. Årlig leje til havnen er 4,2 mio. kroner på en 30-års lejekontrakt. Lejeindtægten anvendes som et årligt driftstilskud til havnens udvikling. Vindmøllerne kom i drift i januar Årligt produceres 15 millioner kwh (4.000 husstandes forbrug) pr. mølle. Kapacitetsfaktoren på 0,50 er på niveau med offshore vindmøller, hvor investeringen pr. MW er mere end det dobbelte. Fonden Hvide Sande Erhvervsudvikling forventer i kraft af den attraktive placering at kunne tilbagebetale banklånene på ca. 6 7 år. Herefter går hele indtjeningen til lokale udvikling.

49 Med Hvide Sande som eksempel: Hvad betyder lokalt, almennyttigt ejerskab af 1800 MW nye vindmøller frem mod 2020 i kroner og ører? Eksempel: En 3 MW vindmølle producerer på et godt opstillingssted 15 mio. kwh om året Overskuddet ved en afregningspris på 0,53 DKK pr kwh er pr. vindmølle 2 til 3 mio. DKK om året For 600 vindmøller á 3MW vil den lokale socialøkonomi i udkantsområderne med ca. 1 million indbyggere hvert år blive tilført 1,2 til 1,8 milliarder kroner.

50 Vindkraft i Danmark 2020 Type vindkraft År/periode Installeret kapacitet, MW kwh / DKK Eksisterende vindmøller, Ultimo ,37 til 0,67 Offshore, Anholt , fuld last timer Onshore (på land) , fuld last timer Kystnære (op til 3 km) ,75 ikke afgjort Offshore ,00-1, fuld last timer Lokalsamfunds ejede ,37 0,53 Total MW (minus udskiftning ) Kilde: Energiministeriet, presse meddelelse

51 En fossil-fri ENERGIDOKTRIN 1. Solenergi og vindenergi er globalt set ubegrænsede energiressourcer, som kan forsyne en verdensbefolkning på 12 milliarder. 2. Vandkraft og biomasse er begrænsede ressourcer. Skal IKKE bruges, når sol og vind er til rådighed. G 3. Vandkraft og biomasse er nemt og billigt at lagre. Skal dække energiforsyningen, når de fluktuerende energiformer, sol og vind ikke er tilstrækkelige.

52 Det afgørende politiske spørgsmål bliver, om vindmøllerne på land (samt de kystnære) i fremtiden skal ejes og drives Som en Cayman-Island økonomi, eller Som offentligt eller almennyttigt ejerskab svarende til fjernvarme, lokal el-distribution, altså allerede kendte og udbredte ejerformer indenfor den danske energisektor.

53 Beskæftigelseseffekten, et skøn: Hver million kroner investeret i den lokalesocialøkonomi, forventes at skabe 3 nye arbejdspladser. På årsbasis vil 1,5 milliader kroner nye indtægter fra vindmøllerne kunne føre til minimum 4500 nye arbejdspladser i udkants Danmark. Dertil kommer beskæftigelsen i vindmølleindustrien Dertil kommer sparede dagpenge og andre sociale ydelser.

54 DET ER TID TIL ENERGI DEMOKRATI

55 Næsten alle vindmøller på land blev i 2012 planlagt opstillet af investorer uden tilknytning til lokalsamfundet. Lokalbefolkningen protesterer og mange projekter gennemføres ikke. For at blive accepteret skal vindmøller i fremtiden være til økonomisk gavn for fællesskabet og blive betragtet som en naturlig del af samfundets infrastruktur.

56 Det skal ikke være ikke investorer eller nogle få procent af befolkningen, som ejer og driver de energianlæg, der er beregnet til kollektiv forsyning. Offentligt ejerskab vil skabe den nødvendige lokale accept og nye indtægter i lokalsamfundet, som ofte er et udkantsområde.

57 Investoren i midten bliver afvist af lokalbefolkningen. Mange af dem organiserede vindmøllelaug i 1980erne. Kommunen skrinlægger herefter projektet. Danmark skal fremdeles opfylde internationale CO2 aftaler og vindmøllerne opstilles på havet. Men det er meget, meget dyrere. Løsningen er lokale almennyttigt ejede vindmøller, som alle lokale bakker op om. Taberne er de store energiselskaber, som opstiller og driver vindmøller til havs.

58 Derfor er den politiske løsning er enkel: På byggegrunde, der er udlagt til vindmøller til kollektiv el-forsyning, kan disse kun opstilles og drives af lokale almennyttige eller offentlige selskaber, (tilføjelse til Planloven). Hvem tør? Folkecenter for Renewable Energy

59 Nødvendige lovmæssige initiativer NU! Politisk skal træffes to vigtige beslutninger for at komme videre frem imod 50 % vindenergi i 2010, og som har lokalbefolkningens accept: 1.Planloven: Vindmøllegrunde, der er udlagt til kollektiv forsyning, kan kun ejes af almennyttige selskaber 2.Vindmøller skal - for at undgå spekulation og kapitalisering af vindmøllegrundene - lovgivningsmæssigt defineres som forsyningsanlæg. (Begrundelse: En vindmøllegrund til en 3 MW mølle kan i dag koste over 40 millioner kroner; selve vindmøllen koster 30 mio kroner. Ulempegodtgørelsen for en højspændingsmast er til sammenligning kroner).

60 Thank you

61 I er altid velkomne til at besøge Folkecenteret!

62 Vindmøller: Ved at sætte lokalt og almennyttigt ejerskab i centrum, kan der skabes en ny og positiv udvikling og arbejdspladser i landdistrikterne. Udvikling Økonomi Lokalt ejerskab Initiativ Accept

63

Der er masser af plads på land! Men hvordan skaber man accepten? Ifølge Energinet.dk er der 1000 steder i Danmark med plads til 3 5 store vindmøller.

Der er masser af plads på land! Men hvordan skaber man accepten? Ifølge Energinet.dk er der 1000 steder i Danmark med plads til 3 5 store vindmøller. Der er masser af plads på land! Men hvordan skaber man accepten? Ifølge Energinet.dk er der 1000 steder i Danmark med plads til 3 5 store vindmøller. Højspændingsmaster er til gavn for almenvellet. Hvorfor

Læs mere

Seminar: Lokalt drevet energiomstilling i Danmark og EU 9. september 2016, kl. 10 til 16 Christiansborg, København, Danmark

Seminar: Lokalt drevet energiomstilling i Danmark og EU 9. september 2016, kl. 10 til 16 Christiansborg, København, Danmark Seminar: Lokalt drevet energiomstilling i Danmark og EU 9. september 2016, kl. 10 til 16 Christiansborg, København, Danmark Title in English: Local Driven Energy Transition in Denmark & EU Oplægsholdere

Læs mere

HVEM SKAL EJE VINDMØLLERNE?

HVEM SKAL EJE VINDMØLLERNE? HVEM SKAL EJE VINDMØLLERNE? Preben Maegaard Vildsund Strand, 6. maj 2009 Udbygningen skete meget hurtigt, med lokal accept og blev finansieret lokalt, fordi der kunne opnås offentlig garantistillelse.

Læs mere

FOLKECENTER for Renewable Energy. Tid til energidemokrati! Preben Maegaard. Fossil frie Thy. Folkecenter for Renewable Energy

FOLKECENTER for Renewable Energy. Tid til energidemokrati! Preben Maegaard. Fossil frie Thy. Folkecenter for Renewable Energy Tid til energidemokrati! Preben Maegaard Fossil frie Thy Folkecenter, 21. juni 2012 Fra udkant til vindkant med projekt alternathy Skabe nye indtægter og fremgang Skabe accept hos befolkningen, når det

Læs mere

Vind-brint-gas i fremtidens energiforsyning

Vind-brint-gas i fremtidens energiforsyning Vind-brint-gas i fremtidens energiforsyning Det nye grundlag for industriel udvikling i Flensborg. Overskudsvarme fra vedvarende energi til lokalsamfundene nord og syd for grænsen. Af Preben Maegaard,

Læs mere

Vindkraft skal være offentlig forsyningsvirksomhed og ikke et investeringsobjekt.

Vindkraft skal være offentlig forsyningsvirksomhed og ikke et investeringsobjekt. Vindkraft skal være offentlig forsyningsvirksomhed og ikke et investeringsobjekt. Af Preben Maegaard, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Senior vicepræsident EUROSOLAR, Den Europæiske Forening

Læs mere

Vindkraft i Thy Af Preben Maegaard, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.

Vindkraft i Thy Af Preben Maegaard, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Vindkraft i Thy Af Preben Maegaard, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foranlediget af protesterne imod de første tre planlagte vindmølleparker i Thy, er der omsider og heldigvis kommet gang i

Læs mere

Vedvarende energi skal være lokalt forbrugereje.

Vedvarende energi skal være lokalt forbrugereje. Ny energiminister nye energipolitiske koste Vi har hårdt brug for en folkelig debat og bred indsigt i de enorme muligheder og fordele, som en helhjertet satsning på vedvarende energi indebærer. Det vil

Læs mere

Hvem skal eje vindmøllerne? Hvordan skal ejerforholdene være under de nuværende tekniske, sociale og økonomiske betingelser?

Hvem skal eje vindmøllerne? Hvordan skal ejerforholdene være under de nuværende tekniske, sociale og økonomiske betingelser? Hvem skal eje vindmøllerne? Hvordan skal ejerforholdene være under de nuværende tekniske, sociale og økonomiske betingelser? Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi 6. maj 2009 Frede Hvelplund Aalborg

Læs mere

Jane Kruse Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi PROJEKT. Morsø kommune 27. marts 2017 ALTERNATHY

Jane Kruse Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi PROJEKT. Morsø kommune 27. marts 2017 ALTERNATHY Jane Kruse Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi PROJEKT Morsø kommune 27. marts 2017 ALTERNATHY The best windressource The most biomass 3/20 . www.energinet.dk/ Power right now Wind power share 119%

Læs mere

Baggrund og introduktion til fagområder

Baggrund og introduktion til fagområder Baggrund og introduktion til fagområder Temaer: Vind, brændselsceller og elektrolyse Ingeniørhuset Århus den 12. januar 28 Brian Vad Mathiesen, Næstformand i Energiteknisk Gruppe Project partners IDAs

Læs mere

DET BLÆSER I UDKANTSDANMARK

DET BLÆSER I UDKANTSDANMARK DET BLÆSER I UDKANTSDANMARK Der er et markant sammenfald mellem de områder, hvor det blæser mest, og de områder, der har de største udviklingsmæssige udfordringer, ofte kaldet den rådne banan. Der ligger

Læs mere

Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold

Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold Solenergi er jordens eneste vedvarende energikilde og er en fællesbetegnelse for energien solen skaber, dvs. energi produceret af vindmøller, solceller, solfangere,

Læs mere

Balancering af energisystemer, gassystemet i fremtiden: grønt, fleksibelt, effektivt

Balancering af energisystemer, gassystemet i fremtiden: grønt, fleksibelt, effektivt Balancering af energisystemer, gassystemet i fremtiden: grønt, fleksibelt, effektivt Gastekniske Dage 15. Maj 2012 Malene Hein Nybroe Energinet.dk 1 Vores systemer Vi har allerede en del fluktuerende produktion

Læs mere

I 00erne lukker regeringen ned for vedvarende energi i 2002. Igangværende projekter bliver skrinlagt. 4 år senere genoplives vindmøllebranchen; de

I 00erne lukker regeringen ned for vedvarende energi i 2002. Igangværende projekter bliver skrinlagt. 4 år senere genoplives vindmøllebranchen; de Vi valgte at invitere jer til Ringkøbing, som ligger centralt i Vestjylland. Det er her og i den øvrige del af yder Danmark vi har fremtidens energikilder. Her fødes de nye ideer om at udnytte ressourcerne

Læs mere

VINDMØLLER SOM LØFTESTANG FOR LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER

VINDMØLLER SOM LØFTESTANG FOR LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER VINDMØLLER SOM LØFTESTANG FOR LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER BAGGRUND Energipolitisk forlig som fastlægger, at 50% af al el skal komme fra vindmøller i 2020. Dette indebærer at der skal etableres 1800

Læs mere

Visioner og forslag. for Danmark og EU. Name - Date

Visioner og forslag. for Danmark og EU. Name - Date Visioner og forslag for Danmark og EU Name - Date Alliance for Community Power Vestjyllands Energi-og Miljøforening Ærø Energi-og Miljøkontor Høje Taastrup Miljø-og Energicenter Himmerlands Energi-og Miljøforening

Læs mere

Overløbs-el bruges til varme

Overløbs-el bruges til varme Disposition 1. Brug overløbsstrømmen på en fornuftig måde. El, varme og mobilitet skal integreres. 2. Skrot ikke velfungerende vindmøller. Det koster PSO. 3. De dyre vindmøllegrunde koster mere end selve

Læs mere

Hvide Sande. bygger vindmøller og ikke læskærme!

Hvide Sande. bygger vindmøller og ikke læskærme! Hvide Sande bygger vindmøller og ikke læskærme! Hvide Sande -og ejet af en lokal erhvervsdrivende fond 26. juni 2014 1 Mellem hav og fjord i vandkanten! 26. juni 2014 2 En by og en havn hinandens forudsætninger!!

Læs mere

Muligheder og udfordringer ved overskydende elproduktion. Seniorkonsulent Steen Vestervang, Energinet.dk

Muligheder og udfordringer ved overskydende elproduktion. Seniorkonsulent Steen Vestervang, Energinet.dk Muligheder og udfordringer ved overskydende elproduktion Seniorkonsulent Steen Vestervang, Energinet.dk 1 Oversigt Lidt om Energinet.dk Udfordringerne i fremtidens energisystem Mulige løsninger 2 Om Energinet.dk

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

Hvor godt kender du energisektoren i Danmark?

Hvor godt kender du energisektoren i Danmark? Hvor godt kender du energisektoren i Danmark? - fortid, nutid og fremtid - Anders Kofoed-Wiuff, Ea Energianalyse Tip en 13 er 1 X 2 1. Hvor stor en del af Danmarks faktiske bruttoenergiforbrug udgjorde

Læs mere

Bedre vindmølleøkonomi gennem lokalt ejerskab, flere landmøller og integration af el og varme.

Bedre vindmølleøkonomi gennem lokalt ejerskab, flere landmøller og integration af el og varme. Bedre vindmølleøkonomi gennem lokalt ejerskab, flere landmøller og integration af el og varme. Nordisk folkecenter 18 April 2013 Frede Hvelplund Aalborg Universitet Department of Development and Planning

Læs mere

Det Fremtidige Energisystem

Det Fremtidige Energisystem Det Fremtidige Energisystem - Gassens Rolle Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Hovedbudskab Danmark er i stand til at indfri målsætningen om at blive uafhængig af fossile brændsler inden

Læs mere

Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi

Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi Mange åbne ender Bedre integration mellem el-, gas-

Læs mere

Af Preben Maegaard, forstander emeritus, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Af Preben Maegaard, forstander emeritus, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Flere kabler til udlandet er ikke løsningen. El og varme skal integreres Af Preben Maegaard, forstander emeritus, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi I foråret 2012 inviterede Mogens Lesch, energiekspert

Læs mere

unity power www.noah.dk www.communitypower.eu Name - Date

unity power www.noah.dk www.communitypower.eu Name - Date unity power www.noah.dk www.communitypower.eu Name - Date Henning Bo Madsen! Arbejdet med energi / energipolitik siden 1979 som græsrod og i forskellige projekter.! P,t, ansat i NOAH Friends of the Earth

Læs mere

Offshore Wind Tenders in Denmark Kriegers Flak Havvindmøllepark

Offshore Wind Tenders in Denmark Kriegers Flak Havvindmøllepark Kriegers Flak Havvindmøllepark Chefkonsulent Lisbeth Nielsen Nye havvindmølleprojekter i Danmark Energiaftale 2012 Horns Rev 3: 400 MW Kriegers Flak: 600 MW 350 MW kystnært udbud 50 MW forsøgsordning for

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Danmarks Vindmølleforening Den rigtige vindkraftudbygning

Danmarks Vindmølleforening Den rigtige vindkraftudbygning Danmarks Vindmølleforening Den rigtige vindkraftudbygning Regionsmøde Konklusionen først: At planlægge for nye møller - er ikke en stor og vanskelig opgave - er populært hos borgerne - er økonomisk fordelagtig

Læs mere

Vindkraftens Markedsværdi

Vindkraftens Markedsværdi Vindkraftens Markedsværdi Divisionsdirektør Torben Glar Nielsen Energinet.dk 1 Agenda Perspektiverne fra energiforliget Vindkraftens markedsværdi - et mål for hvor effektivt vi integrerer vindkraft Hvordan

Læs mere

Fremtidens energi er Smart Energy

Fremtidens energi er Smart Energy Fremtidens energi er Smart Energy Partnerskabet for brint og brændselsceller 3. april 2014 Kim Behnke, Chef for forskning og miljø, Energinet.dk kbe@energinet.dk I januar 2014 dækkede vindkraften 63,3

Læs mere

H2 Logic brint til transport i Danmark

H2 Logic brint til transport i Danmark H2 Logic brint til transport i Danmark Gas Tekniske Dage Maj 4, 2016 Side 1 Om H2 Logic en del af NEL Ejerskab: Produkter: Erfaring: Referencer: Fordelen: Foretrukken: H2 Logic A/S er en del af NEL ASA

Læs mere

Seminar: Lokalt drevet energiomstilling i Danmark og EU 9. september 2016, kl. 10 til 16 Christiansborg, København, Danmark

Seminar: Lokalt drevet energiomstilling i Danmark og EU 9. september 2016, kl. 10 til 16 Christiansborg, København, Danmark Seminar: Lokalt drevet energiomstilling i Danmark og EU 9. september 2016, kl. 10 til 16 Christiansborg, København, Danmark Title in English: Local Driven Energy Transition in Denmark & EU Oplægsholdere

Læs mere

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER 29-30 oktober 2015 Anders Kofoed-Wiuff Partner, Ea Energianalyse Spørgsmål Hvordan ser Danmarks energisystem

Læs mere

Møde med Klimaforum Assens Kommune

Møde med Klimaforum Assens Kommune Møde med Klimaforum Assens Kommune Sønderborg s kystnære vindmølleprojekt Per Munk Jensen & Peter Rathje 2011.11.15 ProjectZero BrightGreenBusiness Er visionen om at skabe et CO 2 neutralt Sonderborg inden

Læs mere

100% VE i EU med eksempler Towards 100% Renewable Energy Supply within the EU, examples. Gunnar Boye Olesen

100% VE i EU med eksempler Towards 100% Renewable Energy Supply within the EU, examples. Gunnar Boye Olesen Community Power and Renewable Energy Storage in Denmark and in the EU Community power og vedvarende energi lagring i Danmark og i EU Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, 7760 Hurup, Denmark, 12.12.2016

Læs mere

VINDKRAFTENS ROLLE I FREMTIDENS ENERGISYSTEM

VINDKRAFTENS ROLLE I FREMTIDENS ENERGISYSTEM VINDKRAFTENS ROLLE I FREMTIDENS ENERGISYSTEM - S M AR T E N E R GY S Y S T E M S OG OMKOSTNINGSEFFEKTIV OMSTILLING TIL 1 0 0 % V E D VAR E N D E E N E R GI B R I A N V A D M A T H I E S E N b v m @ p l

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

FREMTIDENS ENERGISYSTEM, STRATEGISK ENERGIPLANLÆGNING OG VINDMØLLEØKONOMI

FREMTIDENS ENERGISYSTEM, STRATEGISK ENERGIPLANLÆGNING OG VINDMØLLEØKONOMI FREMTIDENS ENERGISYSTEM, STRATEGISK ENERGIPLANLÆGNING OG VINDMØLLEØKONOMI NYKØBING 27. FEBRUAR 2017 KARL SPERLING KARL@PLAN.AAU.DK FORSKNINGSGRUPPEN ENERGIPLANLÆGNING Emner Det smarte energisystem Nøglepunkter

Læs mere

Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm

Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm Dorthe Vinther, Udviklingsdirektør, Energinet.dk Temadag: Ejerskab af vindmøller i udlandet 15. november

Læs mere

Vindmøller i Danmark. Møde i Darum 25 februar 2015. Niels-Erik Clausen DTU Wind Energy

Vindmøller i Danmark. Møde i Darum 25 februar 2015. Niels-Erik Clausen DTU Wind Energy Vindmøller i Danmark Møde i Darum 25 februar 2015 Niels-Erik Clausen DTU Wind Energy Introduktion af Niels-Erik Født Sydfalster Uddannelse civilingeniør (DTU) PhD (DTU) soldrevne køleanlæg Arbejdet 15

Læs mere

Myter om solvarme i byggeriet Jan Erik Nielsen. Gamle myter

Myter om solvarme i byggeriet Jan Erik Nielsen. Gamle myter Gamle myter Solen skinner ikke ret meget i DK Solvarme er en marginal VE-teknologi Solvarme har kun et lille potentiale Solvarme udvikler sig ikke Solvarme er påklistret og ikke pænt Solvarme passer ikke

Læs mere

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi:

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi: Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 182 Offentligt ENS j.nr 030199/30007-0065 ln 20. marts 2007 Indien Generel energipolitisk baggrund Indiens kraftige økonomiske vækst på over 7 pct. årligt

Læs mere

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Nye energikoncepter og decentrale kraftvarmeværkers rolle i fremtidens elsystem Erritsø, 6. januar 2011 Kim Behnke Forsknings- og miljøchef, Energinet.dk kbe@energinet.dk

Læs mere

Energiforsyning i landdistrikter

Energiforsyning i landdistrikter Energiforsyning i landdistrikter Per Alex Sørensen 1 Hvorfor vedvarende energi i landdistrikter? Billigere energi Nye arbejdspladserunder etableringog vedligeholdelse Teknologiskudviklingog salgafknow

Læs mere

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Vindkraft I Danmark Erfaringer, økonomi, marked og visioner Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Danmarks energiforbrug i 25 år PJ 900 600 300 0

Læs mere

Klima, forsyningssikkerhed og vindmøller hvorfor skal kommunerne beskæftige sig med vindmølleplanlægning?

Klima, forsyningssikkerhed og vindmøller hvorfor skal kommunerne beskæftige sig med vindmølleplanlægning? Klima, forsyningssikkerhed og vindmøller hvorfor skal kommunerne beskæftige sig med vindmølleplanlægning? Jan Hylleberg Adm. direktør, Vindmølleindustrien Temadag om vindmølleplanlægning for kommunerne,

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Lokalt ejet vedvarende energi JA TAK!

Lokalt ejet vedvarende energi JA TAK! Lokalt ejet vedvarende energi JA TAK! Hvad er FællesEnergi/CommunityPower? Vi forstår FællesEnergi/CommunityPower som et lokalt ejet projekt eller anlæg, der bidrager til afviklingen af energiproduktion

Læs mere

The answer, my friend, is blowing in th ewind

The answer, my friend, is blowing in th ewind The answer, my friend, is blowing in th ewind Færøernes energistruktur anno 2050 Nogle overvejelser og visioner Biomass Preben Maegaard, Director, Nordic Folkecenter for Renewable Energy Senior Vice President,

Læs mere

Power-to-gas i dansk energiforsyning

Power-to-gas i dansk energiforsyning Power-to-gas i dansk energiforsyning Årets gaskonference 2014, 14. november 2014 Søren Dupont Kristensen Direktør, Systemudvikling og Elmarked sdk@energinet.dk 1 Agenda 1. Energinet.dks strategi og den

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

EUs mål for vedvarende energi. Christian Kjær Adm. direktør European Wind Energy Association

EUs mål for vedvarende energi. Christian Kjær Adm. direktør European Wind Energy Association EUs mål for vedvarende energi Christian Kjær Adm. direktør European Wind Energy Association Danmarks Vindmølleforening Vindtræf 2010 November 2010 EUs mål for vedvarende energi Hvilken rolle er planlagt

Læs mere

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle Jesper Koch, Dansk Energi MERE VEDVARENDE ENERGI ENERGIEFFEKTIVITET EL BLIVER CENTRAL ENERGIBÆRER 2011 Der findes vel realistisk set ikke en

Læs mere

Vindkraften i dansk energipolitik. Kasper Wrang, kontorchef Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet 5. november 2016

Vindkraften i dansk energipolitik. Kasper Wrang, kontorchef Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet 5. november 2016 Vindkraften i dansk energipolitik Kasper Wrang, kontorchef 5. november 216 Side 1 Hovedspørgsmål Hvilket aktuelt beslutningsgrundlag har regering og Folketing for den fremtidige vindkraftudbygning på land

Læs mere

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring?

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Vindmøller ved Sprogø, Sund & Bælt Tyge Kjær Roskilde Universitet Udfordringen Emnerne: - Hvort stort er energiforbruget i dag og hvad skal vi bruge

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN

Læs mere

GreenLab Skive - en unik erhvervspark

GreenLab Skive - en unik erhvervspark GreenLab Skive - en unik erhvervspark GreenLab Skive er en unik erhvervspark for virksomheder, der aktivt arbejder med energilagring og ressourceeffektivitet. Erhvervsparken er placeret i krydset mellem

Læs mere

LOKAL EJERSKAB I VINDMØLLEPROJEKTER. Jette I. Kjær M. Sc. Projektleder vindaktiviteter

LOKAL EJERSKAB I VINDMØLLEPROJEKTER. Jette I. Kjær M. Sc. Projektleder vindaktiviteter LOKAL EJERSKAB I VINDMØLLEPROJEKTER Jette I. Kjær M. Sc. Projektleder vindaktiviteter KORT OM ENERGI FYN Forbrugerejet andelsselskab. Ejet af 175.000 andelshavere på Fyn. 6. største energiselskab i Danmark.

Læs mere

FREMTIDEN. Energieffektivitet i industrien. Niels Træholt Franck,

FREMTIDEN. Energieffektivitet i industrien. Niels Træholt Franck, FREMTIDEN Energieffektivitet i industrien Niels Træholt Franck, ntf@energinet.dk Temadag om energieffiktivitet 6-4-217 1 HVORFOR SKAL VI GÆTTE PÅ FREMTIDEN? Energinet har ansvaret for, at der er el i stikkontakten

Læs mere

DEMAND RESPONSE I SMART GRID

DEMAND RESPONSE I SMART GRID RUNE HYLSBERG JACOBSEN INSTITUT FOR INGENIØRVIDENSKAB UNI VERSITET DANMARK PÅ FOSSILFRI KURS Grøn økonomi i vækst Omstilning til et energi- og transportsystem uafhængigt af fossile brændstoffer I 2020

Læs mere

Vindkraft i Det Fremtidige Elsamfund

Vindkraft i Det Fremtidige Elsamfund Vindkraft i Det Fremtidige Elsamfund Henrik Stiesdal, 26.02.16 Stiesdal 2016, All Rights Reserved 1 Bonus, 1981 Stiesdal 2016, All Rights Reserved 2 Den første brochure, 1981 Stiesdal 2016, All Rights

Læs mere

Can renewables meet the energy demand in heavy industries?

Can renewables meet the energy demand in heavy industries? Sune Thorvildsen Can renewables meet the energy demand in heavy industries? Senior Advisor Sune Thorvildsen DI Energy Confederation of Danish Industry 2 Strong sector associations 3 4 5 Top 10 Receiving

Læs mere

Solcelle Selvbyg Projekt støttet af EnergiNet.dk

Solcelle Selvbyg Projekt støttet af EnergiNet.dk Solcelle Selvbyg Projekt støttet af EnergiNet.dk Jane Kruse Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Folkecenteret, Sdr. Ydby, 26. juni 2010 I samarbejde med Thy & Mors Energi og NIVE 1-dags solcelle-selvbyg

Læs mere

Udnyttelse af vindenergi til udvikling i lokalsamfundet

Udnyttelse af vindenergi til udvikling i lokalsamfundet Udnyttelse af vindenergi til udvikling i lokalsamfundet Hvid bog om indførelsen og finansieringen af elektriske biler og færger på Ærø gennem folkeejet vindkraft Resumé Ærø har tidligere investeret i en

Læs mere

Produktionsmiks i fremtidens Danmark/Europa

Produktionsmiks i fremtidens Danmark/Europa Produktionsmiks i fremtidens Danmark/Europa Seminar for aktører på elmarkedet 11. oktober 212 Lasse Sundahl Lead Regulatory Advisor Overskrifter Politisk drevne ændringer af elsystemet i Europa DK og alle

Læs mere

Fremskrivning af omkostninger til PSO på baggrund af Energistyrelsens Basisfremskrivning

Fremskrivning af omkostninger til PSO på baggrund af Energistyrelsens Basisfremskrivning Fremskrivning af omkostninger til PSO på baggrund af Energistyrelsens Basisfremskrivning 2015 Kontor/afdeling Center for Klima og Energiøkonomi Dato 4. marts 2016 J nr. 2016-1245 /IMR Fremskrivning af

Læs mere

Energivision 2030 - hvad koster det? Et overslag over prisen på udfasning af fossil energi indtil 2030

Energivision 2030 - hvad koster det? Et overslag over prisen på udfasning af fossil energi indtil 2030 Energivision 2030 - hvad koster det? Et overslag over prisen på udfasning af fossil energi indtil 2030 Af Gunnar Boye Olesen, Vedvarende Energi og International Network for Sustainable Energy - Europe

Læs mere

Visionsplan for Ærøs energiforsyning

Visionsplan for Ærøs energiforsyning Udkast til Visionsplan for Ærøs energiforsyning Ærø Kommune og Udvalget for Bæredygtig Energi (UBE) ønsker at understøtte en udvikling frem mod 100 % selvforsyning med vedvarende energi på Ærø. Ønsket

Læs mere

85/15 DONG Energy. Knud Pedersen, VP DONG Energy Distribution

85/15 DONG Energy. Knud Pedersen, VP DONG Energy Distribution 85/15 DONG Energy Knud Pedersen, VP DONG Energy Distribution Den danske vandsektor som en del af Danmarks energiforsyning hvad er mulighederne inden for eksport og teknologi, og hvad er udfordringerne?

Læs mere

Nye globale krav til virksomheder

Nye globale krav til virksomheder Nye globale krav til virksomheder og regional udvikling Jan Hylleberg Adm. direktør Vindmølleindustrien Omsætning mere end fordoblet fra 2005 2008 Bn Euro 12 10 8 6 4 2 0 2005 2006 2007 2008 Vindmølleindustriens

Læs mere

Fire årtier med et stabilt energiforbrug

Fire årtier med et stabilt energiforbrug Udbytte og muligheder for kommunerne i et integreret vedvarende energisystem (Smart Energy Systems) Brian Vad Mathiesen bvm@plan.aau.dk GATE 21 - BORGMESTERFORUM KØBENHAVN, APR/29 2014 SUSTAINABLE ENERGY

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser fra vision til praksis

Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser fra vision til praksis Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser fra vision til praksis Transform2012, Dag 2 DGI Byen 22. November 2012 Lektor, PhD, Brian Vad Mathiesen Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

Læs mere

85/15 Moving energy. forward. Charles Nielsen, Director R&D. Kystdirektoratet 28. november 2012. Fremtidens anvendelse af søterritortiet

85/15 Moving energy. forward. Charles Nielsen, Director R&D. Kystdirektoratet 28. november 2012. Fremtidens anvendelse af søterritortiet 85/15 Moving energy forward Charles Nielsen, Director R&D Kystdirektoratet 28. november 2012 Fremtidens anvendelse af søterritortiet June 2012 DONG Energy activities / Danish Energy consumption Danish

Læs mere

Formandens orientering om driften i det forløbne år til brugermødet den 29. maj 2017

Formandens orientering om driften i det forløbne år til brugermødet den 29. maj 2017 Side 1 af 11 Formandens orientering om driften i det forløbne år til brugermødet den 29. maj 2017 Vi glæder os over den stigende interesse der er for vores lille koncern - Fonden Langelands Elforsyning

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro Den grønne omstilling kræver integration

Læs mere

Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik. Power to the People. Jørgen S. Christensen, Dansk Energi

Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik. Power to the People. Jørgen S. Christensen, Dansk Energi Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik Power to the People Jørgen S. Christensen, Dansk Energi 1 Agenda De energipolitiske udfordringer Der er behov for flere brændselstyper

Læs mere

Husstandsmøller & Solcelleanlæg

Husstandsmøller & Solcelleanlæg Husstandsmøller & Solcelleanlæg Infoaften - Solid Wind Power, SWP 10 kw og SWP 25 kw Anders Ztorm, Adm. Direktør Solenergi Danmark A/S, Dagsorden 1. Præsentation af Solenergi Danmark 2. Politiske målsætninger

Læs mere

Solcelle Selvbyg Projekt støttet af EnergiNet.dk

Solcelle Selvbyg Projekt støttet af EnergiNet.dk Solcelle Selvbyg Projekt støttet af EnergiNet.dk Jane Kruse Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Folkecenteret, Sdr. Ydby 28. august 2010 I samarbejde med Thy & Mors Energi og NIVE 1-dags solcelle-selvbyg

Læs mere

Solceller og det danske energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

Solceller og det danske energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Solceller og det danske energisystem Professor Systemanalyseafdelingen Analyse af solcellers fremtid udført tilbage i 2005-06 MW MW % Solceller år 2005 Udvikling i den Globale solcelle-kapacitet 4000,00

Læs mere

Incitaments-konference

Incitaments-konference Incitaments-konference Kan vi og vil vi være med til at realisere guldåren i den grønne banan? Dansk Industri d. 15. november 2013 v/ formand Steffen Husted Damsgaard A - medlemmer Danmarks Apotekerforening

Læs mere

Hovedpunkter fra konference om solelparker i Danmark

Hovedpunkter fra konference om solelparker i Danmark Hovedpunkter fra konference om solelparker i Danmark VE NET SOL, konference: Solelparker i Danmark VE NET SOL som er en gruppe under Forsknings og Innovationsstyrelsens Innovationsnetværk VE NET SOL, har

Læs mere

LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER

LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER Til Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Dokument type Notat Date Januar, 2013 VINDMØLLER SOM LØFTESTANG FOR LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER VINDMØLLER SOM LØFTESTANG FOR LOKAL UDVIKLING I UDKANTSOMRÅDER

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien Den rigtige vindkraftudbygning Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien 2 Den rigtige vindkraftudbygning Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien anbefaler, at der politisk

Læs mere

Dansk Mikrokraftvarme Synergi med Energisystemet Vejle 18. juni2014 Per Balslev

Dansk Mikrokraftvarme Synergi med Energisystemet Vejle 18. juni2014 Per Balslev - Caring for the energy of tomorrow Dansk Mikrokraftvarme Synergi med Energisystemet Vejle 18. juni2014 Per Balslev Focus. Trust. Initiative. Indhold 1. Introduktion til DKµCHP 2. Synergi med energisystemet

Læs mere

Kan vi flyve på vind? Energinet.dk 1

Kan vi flyve på vind? Energinet.dk 1 Kan vi flyve på vind? 05-11-2016 Energinet.dk 1 outline Introduktion Energinet.dk Velkommen til organisk kemi biofuel byggesten Gaslager Mega Mega lager Kan vi få det til at ske? 2 Om Energinet.dk 05-11-2016

Læs mere

Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse

Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse Prof. (mso) Dr. rer. nat., Sektionsleder Anvendt Elektrokemi Program Modul Program 1 Introduktion

Læs mere

Fremtidens energi. Og batteriers mulige rolle i omstillingen. Rasmus Munch Sørensen Energianalyse

Fremtidens energi. Og batteriers mulige rolle i omstillingen. Rasmus Munch Sørensen Energianalyse Fremtidens energi Og batteriers mulige rolle i omstillingen Rasmus Munch Sørensen Energianalyse 16-09-2015 18 Energinet.dk? Hvorfor grøn omstilling? 16-09-2015 3 Sygdom World Bank Symptom Kur Kunderne

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Landvind er grøn realisme. Dansk Energi, 14. januar 2016 Rasmus Christensen, SE Blue Renewables

Landvind er grøn realisme. Dansk Energi, 14. januar 2016 Rasmus Christensen, SE Blue Renewables Landvind er grøn realisme Dansk Energi, 14. januar 2016 Rasmus Christensen, SE Blue Renewables SE Blue Renewables er SEBR er etableret i juni 2013 Selskabet er tilført institutionel kapital af PFA. Selskabet

Læs mere

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Dagsorden Orientering om solcellelovgivningen Et bud på indhold og tidsplan Perspektiverne

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

Elbilers rolle i et intelligent elsystem

Elbilers rolle i et intelligent elsystem Elbilers rolle i et intelligent elsystem Vedvarende energi i transportsektoren Aalborg Universitet 25.08.2009 Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk, Strategisk planlægning E-mail: abh@energinet.dk Elbilers

Læs mere

Fjerde Generation Fjernvarme

Fjerde Generation Fjernvarme Dansk Fjernvarmes 56. landsmøde Aalborg Kongres & Kultur Center, 30-31. oktober 2014 Fremtidens fjernvarmesystem Fjerde Generation Fjernvarme Professor Henrik Lund, Aalborg Universitet 4DH Forskningscenter

Læs mere

Vicedirektør. Center for Landdistrikter, CELA, en nyskabelse inden for rammerne af Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.

Vicedirektør. Center for Landdistrikter, CELA, en nyskabelse inden for rammerne af Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Stillingsbeskrivelse for Vicedirektør Center for Landdistrikter, CELA, en nyskabelse inden for rammerne af Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Hovedopgaven bliver at etablere det økonomiske og organisatoriske

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere