Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012"

Transkript

1 Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012

2 Kursus Sikring af vandinstallationer Marts 2012 Formål: At give deltagerne teoretisk og praktisk viden om sikring af offentlige vandforsyningsanlæg samt private installationer mod forurening fra tilbagestrømning af forurenet vand på grund af manglende eller svigtende tilbagestrømningssikringer.

3 Kursusoversigt Lovgivning og regler Hvordan kan tilbagestrømning opstå. Årsager og eksempler Hvordan skal DS/EN 1717 forstås Forureningskategorier i henhold til DS/EN 1717 Typer af tilbagestrømningssikringer og reglerne for disse Sikring af hele installationer med særlig risiko (Cases)

4 Lovgivning og regler Byggeloven og tolkning af denne Bygningsreglementet Normer og standarder Autorisationsloven

5 Byggelovens krav til tilsyn med vandinstallationer i bygninger Byggeloven Lovbekendtgørelse nr. 452 af 24. juni 1998 med tilføjelser Byggeloven omhandler bebyggelse i første række bygninger, og loven finder anvendelse ved opførelse af nybyggeri, ved ombygning som er væsentlig i forhold til bestemmelser i loven eller de i medfør af loven udfærdigede bestemmelser og ved væsentlige ændringer i benyttelse.

6 Gyldighedsområde for loven Byggelovgivningens bestemmelser gælder for installationer i eller i umiddelbar nærhed af bygninger (i jord inden for grundgrænsen). Bestemmelserne i de gældende bygningsreglementer er skrevet som overordnede funktionskrav. Der henvises vejledende til DS 439, Norm for vandinstallationer som én måde at opfylde funktionskravene på. Andre metoder er således mulige, men det kræver en dokumentation for, at funktionskravene er overholdt.

7 Princip 1 gældende for byggeloven Det er et princip i byggelovgivningen, at en uændret benyttelse af en lovlig opført bygning ikke kan mødes med nye krav om opgradering af den byggetekniske kvalitet, som gælder for nybyggeri. Er anvendelsen af bygningen uændret, og er der ikke foretaget væsentlige bygnings- og installationsændringer siden opførelsen, kan byggelovgivningen ikke bringes i anvendelse til at kræve en opgradering i henhold til de gældende nybygningsregler. Det betyder, at stramninger om fx tilbageløbssikringer indført efter opførelse af en bygning først får gyldighed, når der foretages væsentlige ændringer i vandinstallationen.

8 Administartion af loven og pligter for myndigheden Efter byggelovens 16 A skal kommunalbestyrelsen påse, at byggeloven og de regler, der er fastsat med hjemmel i loven, overholdes. Det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at tilrettelægge tilsynets nærmere omfang inden for almindelige forvaltningsmæssige rammer. Der er intet krav til kommunerne om løbende driftstilsyn, men kommunalbestyrelsen har pligt til at reagere, når den bliver opmærksom på et ulovligt forhold eller har en begrundet formodning herom. Et ulovligt forhold kan være overtrædelse af bestemmelser i byggeloven eller i bygningsreglementerne. Pligten til at reagere gælder uanset, hvordan kommunen får kendskab til et ulovligt forhold. Der er således pligt til at reagere, når kommunen ved henvendelse, klager eller på anden måde bliver opmærksom på, at der kan foreligge et ulovligt forhold, fx vedrørende manglende funktion af tilbagestrømningssikringer.

9 Manglende vedligeholdelse Efter byggelovens 14 skal bebyggelse holdes i forsvarlig stand, således at den ikke frembyder fare for ejendommens beboere eller andre eller på anden måde er behæftet med væsentlige mangler. Bestemmelsen gælder, uanset hvornår bebyggelsen er opført, jf. 14, stk. 2. Krav i byggelovgivningen, der skal varetage sikkerheds- og sundhedsmæssige hensyn, skal være opfyldt gennem en bygnings hele levetid. Der er således krav om vedligeholdelse, og bestemmelsen kan derfor være relevant i sager om fx manglende effektivitet af en tilbagestrømningssikring.

10 Væsentlige krav i autorisationsloven vedrørende vandinstallationer Lovbekendtgørelse nr. 988 af 8. december 2003 om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger, som sidst blev ændret ved lov nr af 20. december VVS-erklæringer ved afslutning af en byggesag efter byggelovgivningen Der er i 23, stk. 2 krav om, at kommunerne skal påse, at vand- og afløbsinstallationer udføres af autoriserede eller godkendte kompetente virksomheder i byggesager efter byggelovgivningen. VVS-erklæringer ved arbejde på det offentlige vandforsyningsnet I bekendtgørelse nr af 14. december 2006 om autorisation og drift af virksomhed som vvs-installatør, vand- og sanitetsmester, godkendt kompetent virksomhed eller kloakmester 25 fremgår: "Virksomheden skal følge de af forsyningsvirksomheden, herunder gasselskabet, kommunen og ejeren af hovedkloakledningen fastsatte bestemmelser og særlige anvisninger for udførelse af de enkelte arbejder." Det vil sige at såfremt kommunen udarbejder blanketter til brug for arbejde på det offentlige vandforsyningsnet, er de autoriserede virksomheder forpligtet til at benytte dem ved udførelse af autorisationskrævende arbejder.

11 Hvordan kan tilbagestrømning opstå. Årsager og eksempler

12 Hvilke former for tilbagestrømning findes? 1. Modtryk forårsaget af at vandtrykket er højere i sekundærnettet end primærnettet f.eks. ved installation af trykforøgningsanlæg, hvor kontraventilerne enten mangler eller er defekte. Fjernvarmeforsynede varmtvandsbeholdere med manglende eller defekt kontraventil 2. Tilbagesugning forårsaget af trykfald i primærnettet f.eks. ved lækager i forsyningsledninger, vedligeholdelse og reparation af brandhaner, højt vandforbrug ved brandslukning, aftapning af sekundærnettet ved reparation m.v Tilbagesugningen kan forstærkes ved hævertvirkning og således tømme vandet i de tilsluttede anlæg som f.eks. kar, vandbehandlingsanlæg og diverse filteranlæg. 3.Tilbageløb, hvis trykket i primærnettet falder eller helt forsvinder f.eks. ved større lokale eller regionale strømsvigt, således at det statiske tryk i bygningens installation presser vandet ud i nettet. Tilbagestrømning af behandlet vand til det offentlige ledningsnet (primærnettet) bør altid modvirkes ved korrekt installation af de foreskrevne tilbagestrømningssikringer jvf. DS 439

13 Hvilke former for tilbagestrømning findes?

14 Hvilke former for tilbagestrømning findes?

15 Almindelig hævertvirkning I system

16 Tilbagesugning ved undertryk I hovedledningssystemsystem

17 Tilbagesugning ved undertryk I hovedledningssystemsystem

18 Tilbagesugning ved undertryk I internt system

19 Tilbagestrømning på grund af overstyk I internt system

20 Tilbagestrømning på grund af overstyk I internt system

21 Hvordan skal DS/EN 1717 og vandnormen DS 439 anvendes? Marts 2012 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

22 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Stk. 2. Koldt vand skal ved samtlige tapsteder i fysisk, kemisk og bakteriologisk henseende opfylde de krav, der fremgår af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Der skal være en passende koldtvandstemperatur uden besværende ventetid. Bestemmelsen gælder ikke for anlæg, der er omfattet af 8.4, stk. 8, og den gælder ikke for specielle installationer for vand og til teknisk brug. Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

23 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. BEK nr 1449 af 11/12/2007 Kapitel 2 Kvalitetskrav til vand fra vandforsyningssystemer 3. Vand fra vandforsyningssystemer, der forsyner mennesker med vand til husholdningsbrug, skal overholde de kvalitetskrav, som er angivet i bilag 1a-d finder ikke anvendelse på regnvand opsamlet fra tage til brug for wc-skyl og tøjvask i maskine. Stk. 2. Anlæg til opsamling af regnvand fra tage til brug for wc-skyl og tøjvask i maskine skal være udført i overensstemmelse med Rørcenteranvisning 003, juli 2000 udarbejdet af Økonomi- og Erhvervsministeriet og Miljøministeriet. 2) Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 finder ikke anvendelse for institutioner med særligt udsatte personer, som for eksempel skoler, daginstitutioner, (herunder for eksempel vuggestuer, børnehaver, skolefritidsordninger og fritidshjem), døgninstitutioner (herunder for eksempel plejeinstitutioner og hospitaler) samt hoteller og bygninger med offentlig adgang.

24 BR10 kap Stk. 3 Til sikring af vandforsyningsanlægget imod forurening, der strømmer tilbage i drikkevandsinstallationen, skal der monteres en tilbagestrømningssikring på fordelingsledningen efter jordledningens indføring i ejendommen og inden afgrening til anden ledning. Stk. 4 Vandinstallationer skal udformes, så behandlet vand og vand, der er tappet ved et tapsted, ikke kan strømme tilbage til drikkevandsinstallationen. ( , stk. 3 og 4) I drikkevandsinstallationer afpasses foranstaltninger til sikring mod tilbagestrømning af behandlet vand efter det behandlede vands sundhedsfarlighed og installationernes art og brug. Der henvises til DS/EN 1717, Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer samt generelle krav til tilbagestrømningssikringer. Der henvises til Rørcenter Anvisning 015, Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer.

25 Sikring af vandforsyningen generelt Stk. 3 Til sikring af vandforsyningsanlægget imod forurening, der strømmer tilbage i drikkevandsinstallationen, skal der monteres en tilbagestrømningssikring på fordelingsledningen efter jordledningens indføring i ejendommen og inden afgrening til anden ledning.

26 Sikring af vandforsyningen generelt DS Forureningsrisiko Sikring af drikkevandskvalitet Installationer til drikkevand udføres således, at det vand, der kan tappes, opfylder kravene til drikkevand. Foranstaltninger til sikring mod tilbagestrømning af behandlet vand afpasses efter det behandlede vands sundhedsfarlighed og installationernes art og brug. Installationer til drikkevand skal udformes således, at vand, der er tappet ved et tapsted, og behandlet vand ikke kan strømme tilbage til drikkevandsinstallationen /16/. Der henvises endvidere til DS/EN 1717, Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer samt generelle krav til tilbagestrømningssikringer. Ved nyanlæg og væsentlig ændring af installationer skal der til sikring af vandforsyningsanlægget imod forurening hidrørende fra svigtende tilbagestrømningssikring fra installationsgenstande, vandvarmere, vandbehandlingsanlæg, regnvandsanlæg m.m., monteres en til formålet godkendt /6/ /7/ tilbagestrømningssikring på fordelingsledningen efter jordledningens indføring i ejendommen og inden afgrening til anden ledning /15/. Der henvises til DS/EN 1717, Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer samt generelle krav til tilbagestrømningssikringer. I almindelige boliger kan anvendes en kontraventil, evt. monteret i ejendommens vandmåler.

27 Sikring af vandforsyningen generelt DS/EN Sikring ved tilslutningen til det offentlige drikkevandssystem Teknisk analyse af risikoen baseres på en undersøgelse af brugen af vandet i vandsystemet nedstrøms for forsyningspunktet, som er fastlagt af vandforsyningsmyndigheden eller i vedtægter. En tilbagestrømningssikring skal installeres ved begyndelsen af drikkevandsinstallationen på et passende sted: for alle husholdningsbrug og for de ikke-husholdningsmæssige brug, hvor indvendig undersøgelse er mulig og sikkerhederne tilstrækkelige, skal tilbagestrømningssikringen være en kontrollerbar kontraventil eller en kontraventil indbygget i vandmåleren. for ikke-husholdningsbrug, hvor indvendig inspektion ikke er mulig, og for de anlæg, for hvilke sikkerhederne er utilstrækkelige, skal tilbagestrømningssikringen vælges efter den maksimale risiko, som kan opstå ved brug af vandet.

28 Sikring af vandforsyningen generelt DS/EN 1717

29 BR10 kap Metoderne til sikring mod tilbagestrømning er angivet i DS 439, afsnit og består af følgende anordninger: luftgab, kontraventil, kontrollerbar kontraventil, vakuumventil samt åben rørafbryder. I DS 439 er opstillet en oversigt over, hvor meget det angivne medie er forurenet (forureningsgrad), og hvilke sikringsmetoder, der kan anvendes for at forhindre tilbagestrømning. Det er risikoen for forurening (forureningsgraden), der bestemmer sikringsmetoden. DS/EN 1717 er en europæisk standard. Denne standard er som udgangspunkt en frivillig/vejledende standard. Først når standarden indgår i en lov eller inddrages i regulativer/ bekendtgørelser mv. vil den få lovpligtig status. Det er derfor vigtigt, at gøre sig klart, at man ikke er forpligtet til at følge hele standarden, men kan vælge de dele, der passer ind i den øvrige danske lovgivning, og som passer med dansk tradition.

30 Sikring af vandforsyningen generelt DS Forureningsrisiko Sikring af drikkevandskvalitet Installationer til drikkevand udføres således, at det vand, der kan tappes, opfylder kravene til drikkevand. Foranstaltninger til sikring mod tilbagestrømning af behandlet vand afpasses efter det behandlede vands sundhedsfarlighed og installationernes art og brug. Installationer til drikkevand skal udformes således, at vand, der er tappet ved et tapsted, og behandlet vand ikke kan strømme tilbage til drikkevandsinstallationen /16/. Der henvises endvidere til DS/EN 1717, Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer samt generelle krav til tilbagestrømningssikringer. Ved nyanlæg og væsentlig ændring af installationer skal der til sikring af vandforsyningsanlægget imod forurening hidrørende fra svigtende tilbagestrømningssikring fra installationsgenstande, vandvarmere, vandbehandlingsanlæg, regnvandsanlæg m.m., monteres en til formålet godkendt /6/ /7/ tilbagestrømningssikring på fordelingsledningen efter jordledningens indføring i ejendommen og inden afgrening til anden ledning /15/. Der henvises til DS/EN 1717, Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer samt generelle krav til tilbagestrømningssikringer. I almindelige boliger kan anvendes en kontraventil, evt. monteret i ejendommens vandmåler.

31 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

32 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

33 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

34 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

35 Mediumskategorier efter DS/EN 1717

36 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

37 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

38 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

39 Eksempler fra Rørcenteranvisning 015

40 Eksempler fra Rørcenteranvisning 015

41 Eksempler fra Rørcenteranvisning 015

42 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

43 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

44 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

45 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

46 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

47 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

48 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

49 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

50 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717

51 Mediumskategorier efter DS/EN 1717

52 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

53 Tilbagestrømningssikringer DS/EN 1717 og DS 439 Kunne være mediekategori 4 Kunne være mediekategori 3 Leon Buhl, Teknologisk Institut, Industri & Energi

54

55 Mediumskategorier efter DS/EN 1717 Hvor der er tale om komponenter der er enten obligatorisk, eller frivilligt VA godkendte vil det være således, at sikringen af komponenten vil fremgå af godkendelen. Det vil derfor være således, at VA godkendelsen angiver følgende: Mediumskategori Sikring i henhold til denne

56 Mediumskategorier efter DS/EN EKSEMPLER Blødgøringsanlæg ALPHA COSMOS, POWERLINE På tilgangsledningen til anlægget skal endvidere monteres en kontrollerbar kontraventil min. mediumkategori 2, jf DS/EN 1717, svarende til sikringstype EA eller EC.

57 Mediumskategorier efter DS/EN EKSEMPLER

58 Typer af tilbagestrømningssikringer. Alternativ til EA

59 Mediumskategorier efter DS/EN EKSEMPLER Varmtvandsbeholder til fjernvarme- eller centralvarmeanlæg AROUNIVERSAL liter

60 Mediumskategorier efter DS/EN EKSEMPLER Skyllevand, Kogegrej kategori 3 Centralvarmevand uden tilsætningsstoffer Kategori 3 Dette betyder, at tilslutning mellem centralvarmeanlæg og brugsvandsinstallation for påfyldning af centralvarmeanlæg skal være sikret i henhold til ovenstående.

61 Typer af tilbagestrømningssikringer.

62 Mediumskategorier efter DS/EN EKSEMPLER

63 Mediumskategorier efter DS/EN EKSEMPLER Bækkenskyllere Sikring afhængig af hvordan maskinen er indrettet.

64 Typer af tilbagestrømningssikringer

65 Typer af tilbagestrømningssikringer Sikkerhedsforanstaltninger Generelt for de fem kategorier gælder følgende: Ved kategori 5 er der krav om luftgab som sikring mod tilbagestrømning. Ved kategori 4 er der krav om brug af fx RPZ-ventilen som sikring mod tilbagestrømning, tilbagestrømningssikring med kontrollerbare trykzoner. Der kan også anvendes luftgab. Ved kategori 3 er der valgmulighed mellem en dobbelt kontraventil, en tilbagestrømningssikring med forskellige ikke-kontrollerbare trykzoner, eller en vakuumventil *). Ved kategori 2 er en kontrollerbar kontraventil tilstrækkelig sikring mod tilbagestrømning. Hvis trykket i udløbet er lig atmosfæretrykket (P = atm) kan en almindelig kontraventil anvendes. Ved kategori 1 er der ikke krav om nogen sikkerhed mod tilbagestrømning *) Under kategori 3 er nævnt, at en vakuumventil er tilstrækkelig sikring mod Tilbagestrømning. Dette er kun for det tilfælde, hvor der opstår et undertryk (trykket går af nettet). I det tilfælde, hvor trykket i det lokale system er større end i det offentlige vandforsyningsnet, er en vakuumventil ikke tilstrækkelig, der skal kontraventil løsningen benyttes..

66 Typer af tilbagestrømningssikringer

67 Typer af tilbagestrømningssikringer. Luftgab

68 Typer af tilbagestrømningssikringer. Luftgab

69 Typer af tilbagestrømningssikringer. Luftgab

70 Typer af tilbagestrømningssikringer. Luftgab

71 Typer af tilbagestrømningssikringer. Luftgab

72 Typer af tilbagestrømningssikringer. Luftgab

73 Typer af tilbagestrømningssikringer.

74 Typer af tilbagestrømningssikringer.

75

76 Typer af tilbagestrømningssikringer.

77

78 Typer af tilbagestrømningssikringer.

79 Typer af tilbagestrømningssikringer.

80 Typer af tilbagestrømningssikringer.

81 Typer af tilbagestrømningssikringer.

82 Typer af tilbagestrømningssikringer.

83 Typer af tilbagestrømningssikringer.

84 Typer af tilbagestrømningssikringer.

85 Typer af tilbagestrømningssikringer.

86 Typer af tilbagestrømningssikringer.

87 Typer af tilbagestrømningssikringer.

88 Typer af tilbagestrømningssikringer.

89 Typer af tilbagestrømningssikringer.

90 Typer af tilbagestrømningssikringer.

91 Typer af tilbagestrømningssikringer.

92 Typer af tilbagestrømningssikringer.

93 Typer af tilbagestrømningssikringer.

94 Typer af tilbagestrømningssikringer.

95 Typer af tilbagestrømningssikringer.

96 Typer af tilbagestrømningssikringer.

97 Typer af tilbagestrømningssikringer.

98 Typer af tilbagestrømningssikringer.

99 Typer af tilbagestrømningssikringer.

100 Typer af tilbagestrømningssikringer.

101 Typer af tilbagestrømningssikringer.

102 Typer af tilbagestrømningssikringer.

103 Typer af tilbagestrømningssikringer.

104 Typer af tilbagestrømningssikringer.

105 Typer af tilbagestrømningssikringer.

106 Typer af tilbagestrømningssikringer.

107 Typer af tilbagestrømningssikringer.

108 Typer af tilbagestrømningssikringer.

109 Vedligehold af tilbagestrømningssikringer.

110 Vedligehold af tilbagestrømningssikringer.

111 Vedligehold af tilbagestrømningssikringer.

112 Vedligehold af tilbagestrømningssikringer. Eksempel

Sikring af vandinstallationer

Sikring af vandinstallationer Sikring af vandinstallationer Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Installation og kalibrering Oversigt Hvordan kan tilbagestrømning opstå. Årsager og eksempler Lovgivning og regler

Læs mere

DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering

DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering Hvor gælder hvad? BR08 kap 8.4.1 Stk. 1 Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så de frembyder tilfredsstillende

Læs mere

EBST vejledning for DS/EN 1717 Orientering. Leon Buhl Teknologisk Institut Industri & Klima

EBST vejledning for DS/EN 1717 Orientering. Leon Buhl Teknologisk Institut Industri & Klima EBST vejledning for DS/EN 1717 Orientering Leon Buhl Teknologisk Institut Industri & Klima Hvad forventes vejledningen at komme til at indeholde? Indledning Hvad er tilbagestrømning Eksempler på tilbagestrømning

Læs mere

Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl

Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl Bygningsreglementet 8.4.2 Vandinstallationer, 8.4.2.1 Generelt Stk. 2 Koldt

Læs mere

Drikkevand set fra vandværket

Drikkevand set fra vandværket Københavns Energi Bynet og Teknik Drikkevand set fra vandværket Sikring mod tilbagestrømning af forurenet vand Sikring mod tilbagestrømning I mere end de sidste 100 år har adskillelse af rent og urent

Læs mere

Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet

Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet I VandCenter Syd ønsker vi at øge fokus på sikkerheden for, at drikkevandet i Odense ikke bliver forurenet. En bakteriologisk forurening af drikkevandet

Læs mere

Regnvandsanlæg Lovgivning og myndighedsbehandling

Regnvandsanlæg Lovgivning og myndighedsbehandling Regnvandsanlæg Lovgivning og myndighedsbehandling Inge Faldager,, 1 BEK nr. 1449 af 11/12/2007 Gældende bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Kvalitetskrav til vand fra vandforsyningssystemer

Læs mere

Hvordan skal DS/EN 1717 forstås?

Hvordan skal DS/EN 1717 forstås? Hvordan skal DS/EN 1717 forstås? Leon Buhl Teknologisk Institut Energi og Klima 2009-02-18 Bygningsreglementerne 8.4.1 Vandinstallationer, 8.4.1.1 Generelt Stk. 3 Til sikring af vandforsyningsanlægget

Læs mere

mhtml:file://c:\users\susanne Mann Skou\Documents\Vandværk\Målere\Tilbagestrø...

mhtml:file://c:\users\susanne Mann Skou\Documents\Vandværk\Målere\Tilbagestrø... Side 1 af 5 Publikationer Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Forside Indhold Kolofon Download Søg Forrige Næste 5 Krav til tilbagestrømningssikring i dansk lovgivning De overordnede krav

Læs mere

Sikring mod tilbagestrømning og forurening

Sikring mod tilbagestrømning og forurening Sikring mod tilbagestrømning og forurening Vandinstallationer med indbygget fremtid Temadag den 22. maj 2007 Leon Buhl 12.4.1 Vandinstallationer, 12.4.1.1 Generelt Stk. 2. Koldt vand skal ved samtlige

Læs mere

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Januar 2013

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Januar 2013 Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Januar 2013 Kursus Sikring af vandinstallationer Januar 2013 Formål: At give deltagerne teoretisk og praktisk viden om sikring af offentlige

Læs mere

Tilbagestrømningssikring

Tilbagestrømningssikring Tilbagestrømningssikring Beskyttelse af vandværkets drikkevandsledninger Henrik Blomhøj Teknisk Rådgiver Egne erfaringer med TBS Varmt vand i forsyningsledninger ved reparationsarbejder. Opringninger om

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT Krav til vandinstallationer Sikring mod Leon Buhl Teknologisk Institut Energi & klima Center for installation og kalibrering Oversigt Generelle krav til vandinstallation

Læs mere

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND Få viden om krav, ansvar og løsninger Øget vandforbrug til industri og produktion af fødevarer stiller store krav til god vandhygiejne. Det samme gør demografiske

Læs mere

Hvordan opfyldes kravene i det ny Bygningsreglement og vandnormen

Hvordan opfyldes kravene i det ny Bygningsreglement og vandnormen Hvordan opfyldes kravene i det ny Bygningsreglement og vandnormen TEMADAG-VAND 09. april 2008 Leon Buhl Teknologisk Institut Lovgivning og bygningsreglementet Hvordan fungerer regelsættet? Bygningsreglementet

Læs mere

Osted Vandværk I /S 4320 Lejre CVR v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre

Osted Vandværk I /S 4320 Lejre CVR v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre Osted Vandværk v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre 1. Vandmålernr. Forbrugsadresse 2. Hvilken mediumkategori mener I at jeres virksomhed/institution/ejendom er placeret i? Spørgsmål 2.a. til

Læs mere

Lovgivning. v/inge Faldager Teknologisk Institut, Rørcentret. Rørcentret. Teknologisk Institut

Lovgivning. v/inge Faldager Teknologisk Institut, Rørcentret. Rørcentret. Teknologisk Institut Lovgivning v/inge Faldager, 1 Hvem har ansvaret? Hvornår kan man påbyde? Hvordan sikres vedligehold? Byggelov Vandforsyningslov Autorisationslov 2 Ejeren er ansvarlig for, at anlægget er lovligt 3 Byggelov/Bygningsreglement

Læs mere

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S Du kan kontakte os på: Aalborg Forsyning vand A/S Sønderbro 53 9000 Aalborg Telefon 7743 9143 Denne folder er udarbejdet august 2006 og

Læs mere

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Vandinstallationer med dokumenterede komponenter Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Oversigt over indlæg Krav til drikkevandskvalitet Byggelovgivningen i Danmark Obligatorisk godkendelse af

Læs mere

Reparation af VVSinstallationer

Reparation af VVSinstallationer Reparation af VVSinstallationer Temadag vandskader 2010 Leon Buhl Teknologisk Institut Energi & Klima Reparation i Lovgivningen BR08 Normer: DS 439 Vandnormen DS 432 Afløbsnormen DS 469 Varmenormen 1 Reparation

Læs mere

12.4 Vand- og afløbsinstallationer

12.4 Vand- og afløbsinstallationer 12.4 Vand- og afløbsinstallationer Stk. 1. Vand- og afløbsinstallationer udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende. (12.4, stk. 1)

Læs mere

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1.

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1. SKAL SKAL SKAL Til: Ulstrup Vandværk Kærsangervej 15 8860 Ulstrup Selverklæring vedr. installerede tilbagestrømningssikringer. Skemaet udfyldes af skødeholder subsidiært af dennes aut. VVS er. 1. Vandmålernr.

Læs mere

BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET

BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET DS/EN 1717 og DS/EN 806-5 Tilbagestrømningssikringer drift og vedligehold Uffe Ehlers, Honeywell DS/EN-1717 EN1717 er en EU norm som blev indføjet i det danske Bygningsreglement

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT Sammenhæng mellem DS 432 og BR08 (BR10) Leon Buhl Industri & Teknologisk Institut Oversigt over indhold Kort oversigt over byggelovgivningen Hvordan anvendes bygningsreglement

Læs mere

Ny lovgivning og udvikling over 10 år. Leon Buhl Teknologisk Institut, Energi & Klima

Ny lovgivning og udvikling over 10 år. Leon Buhl Teknologisk Institut, Energi & Klima Ny lovgivning og udvikling over 10 år Leon Buhl Teknologisk Institut, Energi & Klima Oversigt over indlæg Generel oversigt EU lovgivning og definitioner Normer og standarder (deres betydning i lovgivningshierarkiet)

Læs mere

Installatørvejledning

Installatørvejledning Installatørvejledning 1 VEJLEDNING OM VANDINSTALLATIONER > Sikring af installationer > Placering af stophane > Målerbrønd > Rørskader nye veje for vandet HVORFOR DENNE PJECE? INDHOLD 2 3 I Herning Vand

Læs mere

Norm for vandinstallationer

Norm for vandinstallationer Dansk standard DS 439 4. udgave 2009-07-21 Norm for vandinstallationer Code of Practice for domestic water supply installations DS 439 København DS projekt: M231064 ICS: 91.140.60 Første del af denne publikations

Læs mere

Velkommen til. Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune

Velkommen til. Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune Velkommen til Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling 2015 A. Vi starter med spisning! B. Indlæg fra Vand og Teknik C. Ordinær general forsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune

Læs mere

Retningslinjer for VVS-installatører

Retningslinjer for VVS-installatører Retningslinjer for VVS-installatører Retningslinjerne skal overholdes af alle VVS-installatører, og rådgiver som arbejder med vandinstallationer i Skanderborg Forsyningsvirksomheds forsyningsområde. Generelle

Læs mere

KAMPAGNE OM. Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross

KAMPAGNE OM. Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross KAMPAGNE OM TILBAGESTRØMNINGSSIKRING Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross Hvad er DDS? Hvad er tilbagestrømning? Kampagne om tilbagestrømningssikring Mediumkategorier i DS/EN 1717 Tilbagestrømningssikringer

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Rørcentret,

Læs mere

Temadag om vandinstallationer

Temadag om vandinstallationer Temadag om vandinstallationer Undgå tilbagestrømning og forurening af det rene drikkevand Århus 18. marts 2009 Sikkerhed mod forurening af drikkevandet Tilbagestrømningssikring Godkendelse Sikringskomponenter

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Tryk

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Rørcentret,

Læs mere

Norm for vandinstallationer

Norm for vandinstallationer Dansk standard DS 439 4. udgave 2009-07-21 Norm for vandinstallationer Code of Practice for domestic water supply installations DS 439 København DS projekt: M231064 ICS: 91.140.60 Første del af denne publikations

Læs mere

Byggelovgivningen Hvilke krav kan der stilles til grundejerne? v/inge Faldager, Rørcentret, Teknologisk Institut

Byggelovgivningen Hvilke krav kan der stilles til grundejerne? v/inge Faldager, Rørcentret, Teknologisk Institut Byggelovgivningen Hvilke krav kan der stilles til grundejerne? v/inge Faldager, Rørcentret, Teknologisk Institut Byggeloven angiver ikke eksplicit, om afløb er omfattet af byggelovens bebyggelsesbegreb.

Læs mere

Hvordan opfyldes kravene i det ny bygningsreglement og vandnormen Temadag 22. Maj 2007 Leon Buhl

Hvordan opfyldes kravene i det ny bygningsreglement og vandnormen Temadag 22. Maj 2007 Leon Buhl Hvordan opfyldes kravene i det ny bygningsreglement og vandnormen Temadag 22. Maj 2007 Leon Buhl Lovgivning frem til februar 2005 1. Hvordan var det frem til 2005?? 2. Og hvordan er de nu og fremover??

Læs mere

FORURENING AF VANDFORSYNINGSANLÆG OMFANG, ERFARINGER OG GODE RÅD TIL AT UNDGÅ DEM

FORURENING AF VANDFORSYNINGSANLÆG OMFANG, ERFARINGER OG GODE RÅD TIL AT UNDGÅ DEM FORURENING AF VANDFORSYNINGSANLÆG OMFANG, ERFARINGER OG GODE RÅD TIL AT UNDGÅ DEM DISPOSITION Drikkevandsforureninger i Danmark Omfang og konsekvenser af Køge-sagen Hvordan kan forureninger forebygges?

Læs mere

Vandkølere, ismaskiner og amerikanerkøleskabe - risiko for skadelige bakterier

Vandkølere, ismaskiner og amerikanerkøleskabe - risiko for skadelige bakterier Vandkølere, ismaskiner og amerikanerkøleskabe - risiko for skadelige bakterier Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl En historie fra det virkelige liv En historie fra det virkelige liv En historie

Læs mere

FVD Udstilling Roskilde, 30.1.2015. Er det hot stof, det der med tilbagestrømnings-sikring

FVD Udstilling Roskilde, 30.1.2015. Er det hot stof, det der med tilbagestrømnings-sikring FVD Udstilling Roskilde, 30.1.2015 Er det hot stof, det der med tilbagestrømnings-sikring Hvem er jeg: Niels Rasmussen Siden 1.2.2011: Siden juni 2014: Før da: Uddannelse: Produktionschef Guldborgsund

Læs mere

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut VA-Bekendtgørelsen Leon Buhl Teknologisk Institut Godkendelser BR10 2012 BR 10 kap. 8.4.1 Generelt Stk. 6 Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes vandinstallationer, skal for så vidt

Læs mere

NY STRUKTUR I BR18.

NY STRUKTUR I BR18. NY STRUKTUR I BR18 BYGNINGSREGLEMENTET (BR18) FORMÅL: Understøtte certificeringsordningen Understøtte regelforenklingsarbejdet KONKRET: Skabe konsistente, dokumenterbare krav for de certificerede rådgivere

Læs mere

NYE Myndighedernes overvejelser. Hvordan håndteres tilladelser og hvordan sikres synergieffekter med byens udvikling?

NYE Myndighedernes overvejelser. Hvordan håndteres tilladelser og hvordan sikres synergieffekter med byens udvikling? NYE Myndighedernes overvejelser. Hvordan håndteres tilladelser og hvordan sikres synergieffekter med byens udvikling? Civilingeniør Niels Cajus Pedersen Disposition s planlægning Lovgivning Tilladelse

Læs mere

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i KE, og nye tiltag. Allan Broløs

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i KE, og nye tiltag. Allan Broløs Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i KE, og nye tiltag DDS i Københavns Energi Vand & Afløb I de sidste 100 år har adskillelse af rent og urent vand i huse, været det grundlæggende koncept for bekæmpelse

Læs mere

Sikring af hele installationer med særlig risiko CASES

Sikring af hele installationer med særlig risiko CASES Sikring af hele installationer med særlig risiko CASES Autoværksted med bilvask o.l. Kemisk industri Renseanlæg og tilhørende vandinstallationer Fødevarevirksomheder Landbrugets avls og driftsbygninger

Læs mere

Brug af filtre og vandbehandlingsanlæg muligheder, systemer, regler og standarder

Brug af filtre og vandbehandlingsanlæg muligheder, systemer, regler og standarder Brug af filtre og vandbehandlingsanlæg muligheder, systemer, regler og standarder Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl & Sten Kloppenborg Program Hvad siger lovgivningen og hvad er reglerne for anvendelse

Læs mere

Baggrund. Brugsvandsopvarmningen kan i disse tre varianter være enten med varmtvandsbeholder eller med brugsvandsveksler.

Baggrund. Brugsvandsopvarmningen kan i disse tre varianter være enten med varmtvandsbeholder eller med brugsvandsveksler. Vejrkompensering hvilke krav gælder hvornår? Leon Buhl, Teknologisk Institut Baggrund Instituttet er blevet anmodet om at udarbejde et oplæg vedrørende fjernvarmeløsninger og vejrkompensering i form af

Læs mere

Leveringsbestemmelser for levering af vand fra Vindeby Vandforsyning amba

Leveringsbestemmelser for levering af vand fra Vindeby Vandforsyning amba Vindeby Vandforsyning amba Jens Munks Vej 2, Vindeby, 5700 Svendborg Tlf. 62226430 Fax 62226530 info@vindebyvand.dk www.vindebyvand.dk Leveringsbestemmelser for levering af vand fra Vindeby Vandforsyning

Læs mere

Spildevand i det åbne land Problemstillinger i den daglige sagsbehandling

Spildevand i det åbne land Problemstillinger i den daglige sagsbehandling Spildevand i det åbne land Problemstillinger i den daglige sagsbehandling Nyborg Strand 22. - 23. maj 2012 Bente Uhre 3. En virksomhed kan blive autoriseret af Sikkerhedsstyrelsen som: 3) kloakmester til

Læs mere

Varmt brugsvandsanlæg

Varmt brugsvandsanlæg Varmt brugsvandsanlæg Leon Buhl Teknologisk institut Industri & Energi Sikring af temperatur - bakterier 8.4.1.2 Varmt vand. (BR) Stk. 1. Vandinstallationer skal udformes, så de kan fungere med mindst

Læs mere

Vandinstallationer funktion og tilrettelæggelse. Erik Brandt Leon Buhl Carsten Monrad

Vandinstallationer funktion og tilrettelæggelse. Erik Brandt Leon Buhl Carsten Monrad Vandinstallationer funktion og tilrettelæggelse Erik Brandt Leon Buhl Carsten Monrad SBi-anvisning 234 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Vandinstallationer funktion og tilrettelæggelse

Læs mere

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre)

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Manden på podiet Birger T. Christiansen VVS-konsulent Bygningsingeniør, speciale vvs Medlem af diverse udvalg og netværk, herunder hos Dansk Standard,

Læs mere

Fremtidig godkendelse af drikkevandskomponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut

Fremtidig godkendelse af drikkevandskomponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Fremtidig godkendelse af drikkevandskomponenter Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut 1 Godkendelser BR 10 kap. 8.4.1 Generelt Stk. 6 Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes

Læs mere

Uddrag fra bygningsreglement 2008 (BR08) (31-01-2008)

Uddrag fra bygningsreglement 2008 (BR08) (31-01-2008) Uddrag fra bygningsreglement 2008 (BR08) (31-01-2008) - relevante for solvarmekomponenter og -anlæg Jan Erik Nielsen, 05-02-2008 Nedenstående uddrag af BR08 er foretaget med focus på de bestemmelser der

Læs mere

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i stor stil

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i stor stil TI-Temadag om vandinstallationer, 13. marts 2008 Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i stor stil v. Per Overgaard Pedersen Spildevand Drift INDHOLD 1. Introduktion 2. Kortlægning og forundersøgelser

Læs mere

Håndbog for VVSinstallatører

Håndbog for VVSinstallatører Håndbog for VVSinstallatører VEJEN FORSYNING A/S 1 Indhold 1. Forord... 3 2. Generelt om vandinstallationer... 3 3. ISO 22 000 Certificeret... 4 4. Krav til vandinstallationer... 4 5. Forsyningsgrænser/Ansvar...

Læs mere

Vandsystemer på Hospitaler. FSTA Årskonference 7-9/10 2015 Ole Vestergaard

Vandsystemer på Hospitaler. FSTA Årskonference 7-9/10 2015 Ole Vestergaard Vandsystemer på Hospitaler FSTA Årskonference 7-9/10 2015 Ole Vestergaard Præsentation: Navn: Ole Vestergaard Uddannelse: Akademiingeniør Stilling: Chefrådgiver Afdeling: VVS-teknik, Virum Dagsorden: Vandtyper

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Ny rørcenteranvisning om legionella - Eksempler på risikoanalyser

Ny rørcenteranvisning om legionella - Eksempler på risikoanalyser Ny rørcenteranvisning om legionella - Eksempler på risikoanalyser Leon Buhl Teknologisk Institut, Energi & Klima, Installation og Kalibrering Oversigt Rørcenteranvisning 017 Legionella, installationsprincipper

Læs mere

Håndbog for VVS-Installatører. Svendborg

Håndbog for VVS-Installatører. Svendborg Håndbog for VVS-Installatører Svendborg Forord Denne pjece er til autoriserede VVS-installatører, som dagligt arbejder med vand-installationer. Vi har samlet en kort beskrivelse af de gældende regler om

Læs mere

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima Bygningsreglementet indeholde krav og anbefalinger omkring anvendelsen af solvarme i forbindelse med nye byggerier samt krav og anbefalinger i forbindelse

Læs mere

Brug af regnvand til wc-skyld og vaskemaskiner i boliger.

Brug af regnvand til wc-skyld og vaskemaskiner i boliger. Brug af regnvand til wc-skyld og vaskemaskiner i boliger. Af Flemming Springborg, Rørcentret, Teknologisk Institut I løbet af foråret 2000 vil vandforsyningsloven blive ændret således, at det bliver lovligt

Læs mere

Sikring mod opstemning Højvandslukker

Sikring mod opstemning Højvandslukker DSF/DS 432 Till.1:2012 2012.08.28 Sikring mod opstemning Højvandslukker [1] Forord Dette tillæg er udarbejdet af standardiseringsudvalget DS/S-315 Afløbsteknik i samarbejde med Energistyrelsen og Teknologisk

Læs mere

Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt. Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25.

Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt. Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25. september 2007 Udkast til Vejledning om kommunernes mulighed for at

Læs mere

OVERSIGT OVER ÆNDRINGER SOM FØLGE AF NYE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR VAND

OVERSIGT OVER ÆNDRINGER SOM FØLGE AF NYE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR VAND Horten Advokat Klavs V. Gravesen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 161382 OVERSIGT OVER ÆNDRINGER SOM FØLGE AF NYE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR VAND DRAGØR 1. BAGGRUND

Læs mere

BYGGETILLADELSE Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 1.3.3.

BYGGETILLADELSE Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 1.3.3. Ansøgerens navn og adresse Arløse Landsbylaug v/georg Andersen Hindholmvej 10 4262 Sandved Afsender: Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Byggemyndighed Rådmandshaven 20 4700 Næstved 5588 6110 Dato:

Læs mere

Regulativ for drikkevand 2015 - Haderslev Vand a/s

Regulativ for drikkevand 2015 - Haderslev Vand a/s Regulativ for drikkevand 2015 - Haderslev Vand a/s Indholdsfortegnelse 1. Indledende bestemmelser 3 2. Vandforsyningens organisation 4 3. Ret til forsyning med vand 5 4. Forsyningsledninger 6 5. Stikledninger

Læs mere

Materialevalg og anlægsudformning

Materialevalg og anlægsudformning Materialevalg og anlægsudformning Valg af materialer og komponenter til varmtvandsanlæg Udformningen af varmtvandsanlæg med henblik på at overholde BR08 og DS 439 Leon Buhl, ingeniør Teknologisk Institut

Læs mere

KL s høringssvar til vejledning om normalregulativ for almene vandforsyninger og vejledning om takster for vand

KL s høringssvar til vejledning om normalregulativ for almene vandforsyninger og vejledning om takster for vand NOTAT KL s høringssvar til vejledning om normalregulativ for almene vandforsyninger og vejledning om takster for vand Hermed fremsender KL s sekretariat høringssvar. Der tages forbehold for en politisk

Læs mere

Oversigt over produkter der tilbydes VA-godkendt Dato: 2013.04.01

Oversigt over produkter der tilbydes VA-godkendt Dato: 2013.04.01 Oversigt over produkter der tilbydes VA-godkendt Dato: 2013.04.01 NYE REGLER: I skal være opmærksomme på at der fra 1 april 2013, er trådt nye regler i kraft. Ifølge Bygningsreglementet - BR10, 8.4.1 stk.

Læs mere

tømningsregulativ for samletanke

tømningsregulativ for samletanke tømningsregulativ for samletanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. KRAV TIL SAMLETANKE

Læs mere

Henvisning i BR om at installationer skal udføres i henhold til normerne

Henvisning i BR om at installationer skal udføres i henhold til normerne BR 95 og BR-S 98 angiver de overordnede regler Vandnormen og Afløbsnormen Henvisning i BR om at installationer skal udføres i henhold til normerne SBi s anvisninger henvisning i BR om at SBi s anvisninger

Læs mere

Regulativ for Vester Hæsinge Vandværk A.m.b.a.

Regulativ for Vester Hæsinge Vandværk A.m.b.a. INDHOLD 1. Indledende bestemmelser... 5 1.1 Regulativ for Vester Hæsinge Vandværk... 5 1.1.1 Regulativet... 5 1.1.2 Fastsættelse af anlægs- og driftsbidrag... 5 1.1.3 Vandmålere og betaling efter målt

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Drikkevand og tilbageløbssikring Mariann Brun, projektleder

Drikkevand og tilbageløbssikring Mariann Brun, projektleder Drikkevand og tilbageløbssikring Mariann Brun, projektleder Tilbagestrømningssikring adskillelsen mellem vandforsyningen og den private installation Lovgrundlag ved tilbagestrømningssikring BR2010: DS439:

Læs mere

Regulativ for vandværkerne i Thisted Kommune. tiltrådt af Sdr. Ydby Vandværk

Regulativ for vandværkerne i Thisted Kommune. tiltrådt af Sdr. Ydby Vandværk Regulativ for vandværkerne i Thisted Kommune tiltrådt af Sdr. Ydby Vandværk Indholdsfortegnelse Side 1 Indledende bestemmelser 1 2 Vandforsynings styrelse 2 3 Ret til forsyning med vand 3 4 Forsyningsledninger

Læs mere

VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN

VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN Gas- og vandinstallationer samt afløbsinstallationer over terrænhøjde og i bygninger må kun udføres og serviceres af virksomheder, der har opnået

Læs mere

FÆLLESREGULATIV 2015 LEVERINGSBETINGELSER FOR DE PRIVAT ALMENE VANDVÆRKER UDARBEJDET FOR MEDLEMMER AF VANDRÅDET I VORDINGBORG KOMMUNE

FÆLLESREGULATIV 2015 LEVERINGSBETINGELSER FOR DE PRIVAT ALMENE VANDVÆRKER UDARBEJDET FOR MEDLEMMER AF VANDRÅDET I VORDINGBORG KOMMUNE FÆLLESREGULATIV 2015 LEVERINGSBETINGELSER FOR DE PRIVAT ALMENE VANDVÆRKER UDARBEJDET FOR MEDLEMMER AF VANDRÅDET I VORDINGBORG KOMMUNE Indhold 1. Indledende bestemmelser... 7 1.1 Regulativ for de almene

Læs mere

TEKNISKE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND BRØNDBY A/S & HOFOR VAND VALLENSBÆK A/S

TEKNISKE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND BRØNDBY A/S & HOFOR VAND VALLENSBÆK A/S TEKNISKE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND BRØNDBY A/S & HOFOR VAND VALLENSBÆK A/S INDHOLD 1. Indledende bestemmelser... 3 2. Definitioner og grundlæggende bestemmelser... 3 3. Tilslutning og forsyning

Læs mere

Byggeriets art og omfang Indretning af 6 lejligheder 2 på hver af de 3 etager i hovedbygningen til Slettenhus.

Byggeriets art og omfang Indretning af 6 lejligheder 2 på hver af de 3 etager i hovedbygningen til Slettenhus. Byg og Ejendom Peer Aagaard Slettenhus Gl. Strandvej 163 3050 Humlebæk Egevangen 3B 2980 Kokkedal Tlf 7256 5000 byggesager@fredensborg.dk www.fredensborg.dk Sagsnr. 2013-398 Den 15. november 2013 BYGGETILLADELSE

Læs mere

Regulativ for vandværkerne i Jammerbugt Kommune

Regulativ for vandværkerne i Jammerbugt Kommune Regulativ for vandværkerne i Jammerbugt Kommune Indhold 1 Indledende bestemmelser 3 2 Vandforsyningens styrelse 6 3 Ret til forsyning med vand 7 4 Forsyningsledninger 8 5 Stikledninger 8 6 Opretholdelse

Læs mere

Bekendtgørelse nr af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) UDKAST. til

Bekendtgørelse nr af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) UDKAST. til Bekendtgørelse nr. 1024 af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) med senere ændringer UDKAST til Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) I medfør

Læs mere

3.1. Ret til forsyning med vand... 7

3.1. Ret til forsyning med vand... 7 Indhold 1. Indledende bestemmelser... 4 1.1. Regulativ for levering af vand fra Frederikshavn Vand A/S... 4 1.1.1. Regulativet... 4 1.1.2. Fastsættelse af anlægs- og driftsbidrag... 4 1.1.3. Vandmålere

Læs mere

DANVA. DANVA notat om regulativtekster. Regulativforslag. Bemærkninger vedr. tekster om lukkemuligheder

DANVA. DANVA notat om regulativtekster. Regulativforslag. Bemærkninger vedr. tekster om lukkemuligheder DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA notat om regulativtekster Emne: Forslag til reviderede regulativtekster Modtagere: TR, VFK Udarbejdet af: Vandforsyningskomiteens regulativgruppe samt Energi

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget L 204 - Bilag 6,B 100 - Bilag 2 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget L 204 - Bilag 6,B 100 - Bilag 2 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget L 204 - Bilag 6,B 100 - Bilag 2 Offentligt Notat Landsplanområdet J.nr. Ref. Til folketingets ordførere på miljøområdet. Lovforslag nr. 204

Læs mere

Regulativ Verdo Vand A/S

Regulativ Verdo Vand A/S Regulativ Verdo Vand A/S VERDO Agerskellet 7 8920 Randers NV Tel. +45 8911 4811 info@verdo.dk CVR-nr. 2548 1968 Indholdsfortegnelse 1. Indledende bestemmelser... 3 2. Vandforsyningens styrelse... 4 3.

Læs mere

Regulativ for I/S Ulsted Grundejerforenings vandværk på Fur INDHOLD SIDE

Regulativ for I/S Ulsted Grundejerforenings vandværk på Fur INDHOLD SIDE Regulativ for I/S Ulsted Grundejerforenings vandværk på Fur INDHOLD SIDE 1 Indledende bestemmelser 2 2 Vandforsyningens styrelse 2 3 Ret til forsyning med vand 3 4 Forsyningsledninger 3 5 Stikledninger

Læs mere

REGULATIV FOR LEVERING AF VAND

REGULATIV FOR LEVERING AF VAND REGULATIV FOR LEVERING AF VAND INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDENDE BESTEMMELSER... 8 1.1. Regulativ for levering af vand fra Frederikshavn Vand A/S... 8 1.1.1. Regulativet... 8 1.1.2. Fastsættelse af anlægs-

Læs mere

Regulativ for Lyngby-Taarbæk Kommunes Vandforsyning

Regulativ for Lyngby-Taarbæk Kommunes Vandforsyning 1 Regulativ for Lyngby-Taarbæk Kommunes Vandforsyning Indhold 1 INDLEDENDE BESTEMMELSER... 2 2 VANDFORSYNINGENS STYRELSE... 4 3 RET TIL FORSYNING MED VAND... 5 4 FORSYNINGSLEDNINGER... 6 5 STIKLEDNINGER...

Læs mere

REGULATIV FOR HOFOR VAND RØDOVRE A/S

REGULATIV FOR HOFOR VAND RØDOVRE A/S REGULATIV FOR HOFOR VAND RØDOVRE A/S 1 INDHOLD 1 INDLEDENDE BESTEMMELSER...3 2. VANDFORSYNINGENS STYRELSE... 4 3. RET TIL FORSYNING MED VAND...5 4 FORSYNINGSLEDNINGER...6 5 STIKLEDNINGER...7 6 VANDINSTALLATIONER...

Læs mere

Bygningen henføres til anvendelseskategori 4, jf. BR10, kap. 5.1.1. (sammenbyggede enfamiliehuse)

Bygningen henføres til anvendelseskategori 4, jf. BR10, kap. 5.1.1. (sammenbyggede enfamiliehuse) Byg og Ejendom Peer Aagaard Slettenhus Gl. Strandvej 163 3050 Humlebæk Egevangen 3B 2980 Kokkedal Tlf 7256 5000 byggesager@fredensborg.dk www.fredensborg.dk Sagsnr. 2013-453 Den 15. november 2013 BYGGETILLADELSE

Læs mere

Bjørnø Vandværk a.m.b.a.

Bjørnø Vandværk a.m.b.a. Regulativ for Bjørnø Vandværk a.m.b.a. Sidst opdateret: 6. juni 2015 Side 1 af 30 INDHOLD 1. Indledende bestemmelser... 6 1.1 Regulativ for Bjørnø Vandværk a.m.b.a.... 6 1.1.1 Regulativet... 6 1.1.2 Fastsættelse

Læs mere

Regulativ for. Vandforsyning

Regulativ for. Vandforsyning Regulativ for Vandforsyning ved Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S Med rødt er forslag til ændringer i normalregulativ. Med grønt er forslag til tilføjelser. Gældende fra xx 2016 1 Indhold 1. Indledende

Læs mere

REGULATIV FOR ALMENE VANDVÆRKER I BILLUND KOMMUNE

REGULATIV FOR ALMENE VANDVÆRKER I BILLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE REGULATIV FOR ALMENE VANDVÆRKER I BILLUND KOMMUNE 1. Indledende bestemmelser 2 2. Vandforsyningens styrelse 4 3. Ret til forsyning med vand 4 4. Forsyningsledninger 5 5. Stikledninger

Læs mere

Regulativ for Aars Vand Gældende fra 1/1-2010 Vesthimmerlands kommune

Regulativ for Aars Vand Gældende fra 1/1-2010 Vesthimmerlands kommune Regulativ for Aars Vand Gældende fra 1/1-2010 Vesthimmerlands kommune Regulativ for Aars Vand Amba. Indhold side 1 INDLEDENDE BESTEMMELSER... 1 2 VANDFORSYNINGENS STYRELSE... 2 3 RET TIL FORSYNING MED

Læs mere

OVERSIGT OVER FORSKELLE SOM FØLGE AF NYE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR VAND

OVERSIGT OVER FORSKELLE SOM FØLGE AF NYE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR VAND Horten Advokat Klavs V. Gravesen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 161382 OVERSIGT OVER FORSKELLE SOM FØLGE AF NYE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR VAND Hvidovre C:\Users\lhm\AppData\Local\Temp\16\TRI11848\300285-14_v1_Oversigt

Læs mere

TEKNISKE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND HVIDOVRE A/S 2011

TEKNISKE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND HVIDOVRE A/S 2011 TEKNISKE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND HVIDOVRE A/S 2011 1 INDHOLD 1. INDLEDENDE BESTEMMELSER...3 2. DEFINITIONER OG GRUNDLÆGGENDE BESTEMMELSER... 4 3. TILSLUTNING OG FORSYNING MED VAND...6 4. HOVEDFORSYNINGSLEDNINGER

Læs mere

2009 Niels Winther. Danfoss Water Controls Presentation

2009 Niels Winther. Danfoss Water Controls Presentation 2009 Niels Winther Danfoss Water Controls Presentation Vandinstallationer Komponenter for tilbagestrømnings sikring fra Danfoss Water Controls 280 empl. +40 in Euroland. The 4 Hubs Burgundy 110 empl. Euro

Læs mere

Kvarmløse Tølløse Vandværk

Kvarmløse Tølløse Vandværk Betingelser for Kvarmløse Tølløse Vandværk Regnskab 1 af 5 Indhold: Betingelser ved tilslutning til Kvarmløse - Tølløse Vandværk Betingelser ved tilslutning til Kvarmløse - Tølløse Vandværk... 2 1. Normer...

Læs mere

Regulativ for vandværker i Odense Kommune

Regulativ for vandværker i Odense Kommune 2016 Regulativ for vandværker i Odense Kommune VANDFORSYNING Allesø Vandværk Bellinge Øst Vandværk Bellinge Vest Vandværk Brændekilde Vandværk Davinde Vandværk Fangel Vandværk Fraugde-Over Holluf Vandværk

Læs mere