Baggrund Målsætningsbudgettet for 2012 blev godkendt af Klima- og Miljøudvalget på møde den møde 1. december 2011 (sag nr. 197).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrund Målsætningsbudgettet for 2012 blev godkendt af Klima- og Miljøudvalget på møde den møde 1. december 2011 (sag nr. 197)."

Transkript

1 Afrapportering af målsætningsbudget 2012 Klima- og Miljøudvalget Godkendt xx 2013

2 Indledning Baggrund Målsætningsbudgettet for 2012 blev godkendt af Klima- og Miljøudvalget på møde den møde 1. december 2011 (sag nr. 197). I nærværende afrapportering er 2012 opgjort med hensyn til opgaveudførelse, mål og ressourcer. Særlige udfordringer og afvigelser i 2012 Afrapporteringen er en vurdering af, hvorvidt de i målsætningsbudgettet anførte forventede resultater er opnået. Generelt set er der opnået gode resultater. Enkelte opgaver blev videreført i 2012, da det ikke var muligt at færdiggøre dem i Der kan fremhæves følgende områder, hvor der har været afvigelser fra de forventede resultater: Der er gennemført et omfattende arbejde med at skabe et grundlag for konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter og vandløbsvedligeholdelse. Ressourceforbruget her har bevirket, at det har været nødvendigt at nedprioritere andre opgaver, primært indenfor naturområdet. Udarbejdelsen af kommunale vand- og Natura 2000 handleplaner, indenfor de fastsatte tidsrammer, har været omfattende og tidskrævende. Som en konsekvens heraf er processen med udarbejdelse af en Natur- og Park Politik forsinket, Politikken forventes godkendt og udarbejdelsen af den efterfølgende arealanvendelsesplan startet i Følgende projekter er lavet ud over det planlagte o Der er etableret et 1200 m langt stiforløb i Nørremølle Enge i forbindelse med vådområdeprojektet i området. o I forbindelse med Himmerlandstiprojektet er der etableret rekreative faciliteter i baneskovene, og ved udmundingen af Skals å er der etableret et opholdsplateau, og der er opsat 6 informationsskilte. o Der er etableret en mountainbikerute i Hjermind Krat i samarbejde med Viborg Cycling. Klimaplan Forvaltningen har i 2012 gennem borgermøder og møder med andre eksterne aktører søgt at skabe afklaring af interesser og forventninger på klimaområdet. Forvaltningen har desuden undersøgt mulighed for ekstern finansiering af diverse tiltag. På den baggrund forelagde forvaltningen på Klima- og Miljøudvalgets møde i november forskellige mål og midler som baggrund for det videre arbejde. Forslag til klimaplan forventes forelagt Byrådet medio Projekt Tilgængelighed i historiske bykerner. Beslutningsprocessen i forhold til projektets endelige indhold har vist sig væsentlig længere end forudsat. Projektforslag forventes nu at foreligge ultimo Anlægget forventes afsluttet ultimo Ressourcer 2012 I tabel 1 er angivet, hvad Klima- og Miljøudvalget har haft af budget for Sammenholdt med det, er Byrådets godkendte regnskab for 2012 angivet i tabel 1. Tabel 1. Budget 2012 (ikke korr priser) Kr. Budget 2012 Årsværk 2012 Kr. Driftsbudget Anlægsbudget Årsværk

3 Personalebudget I alt Drift Driftsregnskabet viser et mindreforbrug og holder sig indenfor budgettets rammer. Der er tale om et meget lille mindreforbrug på kr. Anlæg i forhold til budgettet Anlægsregnskabet for 2012 udviser et mindreforbrug på 2.2 mill. kr., hvilket især skyldes indtægter i forbindelse med opførelse af broen over Gudenå ved Kællinghøl og mindre udgifter til udarbejdelse af vandforsyningsplan og til spildevandsplanlægning. Personale Der har været overensstemmelse mellem det antal årsværk der i budget 2912 var forudsat anvendt i opgaveløsningen og det faktisk registrerede antal forbrugte timer i Opbygning af afrapporteringen Med udgangspunkt i målsætningsbudget 2012 er der i det følgende afrapporteret markante resultater for Dvs. at der under hver målsætning er beskrevet en status for, hvor langt forvaltningen er nået med de, i målsætningsbudgettet, anførte aktiviteter. For at få et samlet overblik over forvaltningens virke i 2012 samt de forventede resultater på lang sigt, kan afrapporteringen sammenholdes med det oprindelige målsætningsbudget for Budgettallene i afrapporteringen er ikke helt overensstemmende med driftsbudgettet som fremgik af målsætningsbudgettet som det forelå i december Afvigelserne er små og skyldes at det oprindelige budget siden er blevet prisfremskrevet. Et ikke prisfremskrevet oprindeligt budget 2012 er ikke til rådighed i dag. Anlægsbudgettet er i overensstemmelse.

4 Vi skal fastholde og forbedre borgernes sundhed Målsætning 1A: Sundhedsskadelig forurening skal forhindres 1. Der føres tilsyn med ca. 120 erhvervsvirksomheder og ca. 250 husdyrbrug i overensstemmelse med aftale mellem KL og Miljøministeriet. Der er udført tilsyn på 142 virksomheder i Der er gennemført 248 tilsyn på husdyrbrug. 2. Der udføres KO-kontrol på landbrug i overensstemmelse med EU bestemmelser om krydsoverensstemmelse. Der er gennemført KO-kontrol på 36 CVR numre svarende til ca. 50 landbrugsejendomme. 3. Der forventes behandlet ca. 15 indgåede ansøgninger om miljøgodkendelser for erhvervsvirksomheder. Der er færdigbehandlet 12 ansøgninger, og der pågår fortsat behandling af enkelte ansøgninger. 4. Regulering af ca. 15 erhvervsvirksomheders spildevandsforhold, herunder Regionshospitalet i Viborg. Alle ansøgninger er færdigbehandlet, dog pågår behandlingen af Regionshospitalets spildevandsforhold fortsat. 5. Fortsættelse med implementering af affaldsreform. Status: Delvist opfyldt Implementeringen af affaldsreformen er fortsat som planlagt, og affaldsregulativer er udarbejdet. Der mangler dog fortsat regulativ om jord som affald. Det undersøges, om det godkendte jordstyringsregulativ også kan udgøre et regulativ om jord som affald. 6. Behandling af 20 ansøgninger om opstilling af vindmøller. Der er i 2012 kun modtaget 6 anmeldelser. Der er meddelt accept til opstilling af 5 vindmøller, mens 1 anmeldelse er tilbagekaldt af anmelder. Interessen for opstilling af husstandsmøller har været usædvanlig lille i Sikre at der ikke sker forurening i forbindelse med ca. 100 årlige flytninger af forurenet jord. Der er anmeldt og accepteret ca. 100 jordflytninger. 8. Arbejdet med revisionen af den områdeklassificerede byzone, og udarbejdelsen af nye jordregulativer færdiggøres. Der er udarbejdet et regulativ for jordstyring og områdeklassificering i Viborg Kommune. Områdeklassificeringen er desuden lagt ind på Milljøportalen, så entreprenører, borgere m.fl. kan lave et opslag og se, om en pågældende ejendom er omfattet af områdeklassificeringen.

5 9. Ny samlet vandforsyningsplan vedtages. Status: Delvist opfyldt Den offentlige høring er slut primo Vandforsyningsplanen forventes vedtaget i foråret Indsatsplan for drikkevandsområdet Viborg Nord vedtages. Status: Ikke opfyldt Arbejdet med indsatsplanen er startet i efteråret 2012 og forventes vedtaget primo Arbejdet med at forny indvindingstilladelserne til forsyning af ca enkeltindvindere med vand, der udløber senest 1 år efter vedtagelsen af den kommunale handleplan sættes i gang. Status: Delvist opfyldt Miljøstyrelsen har bekendtgjort, at der ikke skal udarbejdes tilladelser til enkeltindvindere. Dog skal der meddeles nye tilladelser til landbrug med egen vandindvinding. Det drejer sig om ca.1300 anlæg. Opgaven er udskudt på grund af arbejdet med Vandforsyningsplan Dette sker med baggrund i, at fornyelserne i henhold til lovgivningen først skal foreligge senest et år efter, at den kommunale handleplan er vedtaget. Arbejdet med de nye tilladelser til landbrug med egen vandindvinding er planlagt afsluttet inden udgangen af Der forventes meddelt 5-10 tilladelser til tilslutning af overfladevand fra nye udstykninger og vejanlæg til kloak. Der er meddelt 4 tilladelser. 13. Der forventes meddelt ca. 100 tilladelser til tilslutning af spildevand til forsyningsselskabets kloakledninger.. Der er meddelt 5 tilladelser. Sagsomfanget har været væsentligt mindre. Årsagen er, at der fra og med 2012 kun er meddelt tilladelse, hvor der etableres en ny tilslutning, f.eks. ved sommerhuse som kloakeres eller ved ejendomme, der fejlagtigt ikke er tilsluttet offentlig kloak. Der meddeles ikke tilslutningstilladelse ved ændret tilslutning, f.eks. ved separatkloakering. 14. Der forventes meddelt ca. 25 påbud om tilslutning, hvor tilslutningstilladelsen ikke er taget i brug.. Der er meddelt 18 påbud 15. Der forventes meddelt 100 tilladelser til nedsivning af spildevand.. Sagsomfanget har været noget mindre. Der er meddelt 70 tilladelser.

6 1 A Budget (2012-priser Drift Konto 6 10 årsværk 10 årsværk Anlæg

7 Vi skal fastholde og forbedre borgernes sundhed Målsætning 1B: Mulighederne for friluftsliv skal styrkes 1. Oversigtskort over kommunale skovområder er opstillet i Bjerregrav og ved Bjerringbro. Status: Ikke opfyldt Opgaven er nedprioriteret grundet arbejdet med konkurrenceudsættelse af bl.a. naturplejeaktiviteter. 2. Ved Støttrup Plantage er rasteplads renoveret og der er opstillet oversigtskort. Status: Næsten opfyldt. Rastepladsen er renoveret, og nyt bord/bænkesæt er sat op. Oversigtskortet er under udarbejdelse og forventes opsat i Sammen med Skive Kommune er der udgivet en kalender med offentlige ture i naturen. Kalenderen/folderen Ud i naturen er udgivet og kan findes på 4. Der er vedtaget strukturplan og den første del-lokalplan for Søndersøområdet særligt med henblik på rekreative anlæg. Status: Delvist opfyldt Strukturplanen er vedtaget og arbejdet med lokalplan er påbegyndt. Forsinkelsen skyldes dels at arbejdet med, og den politiske behandling af, strukturplan og kvalitetsmanual har taget længere tid end forudsat. 5. Der udlægges fortsat gydegrus i de kommunale vandløb efter behov, og der tilbydes lystfiskerforeninger m.v. at de kan få stillet grus til rådighed, hvis de har forslag til vandløbsforbedringer, som kan godkendes. Der har i 2012 ikke været henvendelser om levering af gydegrus. Efter dialog med lystfiskerforeningerne planlægges det fra 2013 at tilbyde foreningerne dækning af mindre omkostninger til maskinudgifter til håndtering af gydegrus. Dermed vil ordningen blive mere attraktiv og i højere grad bidrage til målopfyldelsen. 6. De vandplanter, der afskæres ved vandløbsvedligeholdelsen, opsamles ved grødespærringer i de store vandløb, til glæde for sejladsen og lystfiskeriet. Der er sket en opsamling af vandplanter i de store vandløb. 1 B Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 2 årsværk 2 årsværk Anlæg

8 Vi skal fastholde og forbedre borgernes sundhed Målsætning 1C: Drikkevandets kvalitet skal sikres 1. Erhvervsvirksomheders påvirkning af jord og grundvand er reguleret via miljøgodkendelser (ca. 15 stk.) og miljøtilsyn (ca. 120 stk.). Se 1A (1) vedr. tilsyn. Der er udført tilsyn på 142 virksomheder i Se 1A (3) vedr. miljøgodkendelser. Der er færdigbehandlet 12 ansøgninger, og der pågår fortsat behandling af enkelte ansøgninger. 2. Der er sket oprydning i forbindelse med ca. 20 akutte jordforureninger. Der er sket oprydning i forbindelse med ca. 10 akutte jordforureninger i En ny samlet vandforsyningsplan er vedtaget. Status: Delvist opfyldt Se 1A (9). Offentlig høring er slut primo Vandforsyningsplanen forventes vedtaget i foråret Indsatsplan for drikkevandsområdet Viborg Nord er godkendt. Status: Ikke opfyldt Opgaven er igangsat senere end forventet, men området er tilført en større årsværksressource, og vedtagelse forventes primo Det forventes på den baggrund stadig, at alle indsatsplaner er godkendt i Ca. 40 sager om miljøgodkendelse og arealgodkendelse vedr. husdyrbrug er behandlet. Der er meddelt 47 miljøgodkendelser eller tillæg til miljøgodkendelser, 4 tillæg m. tidsfristforlængelse for udnyttelse af meddelte miljøgodkendelser og yderligere 19 ansøgninger var under behandling ved udgangen af Desuden er antallet af anmeldelser under husdyrlovens nye anmeldeordning fortsat stigende. Der blev i 2012 modtaget 93 anmeldelser, hvoraf 83 blev færdigbehandlet. 6. Ca. 250 miljøtilsyn på husdyrbrug er foretaget. Se 1A (1). Der er gennemført 248 tilsyn på husdyrbrug. 7. Ca KO kontroller er foretaget på landbrug i overensstemmelse med EU bestemmelser om krydsoverensstemmelse. Se 1A (2). Der er gennemført KO-kontrol på 36 CVR numre svarende til ca. 50 landbrugsejendomme. 8. Ca. 110 ansøgninger om jordvarmeanlæg er behandlet. Der er behandlet knap 80 indgåede ansøgninger om jordvarmeanlæg i 2012.

9 1 C Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 8 årsværk 8 årsværk Anlæg

10 Vi skal fastholde og forbedre Viborg Kommunes natur Målsætning 2 A: Forurening af naturen skal forhindres 1. Ca. 40 sager om miljøgodkendelse og arealgodkendelse vedr. husdyrbrug er forventet behandlet. Se 1C (5) Der er meddelt 47 miljøgodkendelser eller tillæg til miljøgodkendelser, 4 tillæg m. tidsfristforlængelse for udnyttelse af meddelte miljøgodkendelser og yderligere 19 ansøgninger var under behandling ved udgangen af Desuden er antallet af anmeldelser under husdyrlovens nye anmeldeordning fortsat stigende. Der blev i 2012 modtaget 93 anmeldelser, hvoraf 83 blev færdigbehandlet. 2. Ca. 250 miljøtilsyn på husdyrbrug er udført jf. aftalen mellem KL og Miljøministeriet. Se 1A (1). Der er gennemført 248 tilsyn på husdyrbrug. 3. Der er udført KO kontroller i overensstemmelse med EU s bestemmelser om krydsoverensstemmelse. Se 1A (2). Der er gennemført KO-kontrol på 36 CVR numre svarende til ca. 50 landbrugsejendomme. 4. Der er ført tilsyn med brugen af velfungerende affaldsordninger for såvel private husholdninger som landbrugs- og industrivirksomheder. I forbindelse med miljøtilsyn er der ført tilsyn med virksomhedernes og landbrugenes affaldshåndtering og brug af affaldsordninger. Der er ligeledes udført 7 tilsyn på genbrugspladserne i kommunen. 5. Erhvervsvirksomheders påvirkning af naturen er reguleret via miljøgodkendelser og miljøtilsyn. Se 1 A (1) og 1A (3). Der er udført tilsyn på 142 industrivirksomheder i Der er gennemført 248 tilsyn på husdyrbrug. Der er færdigbehandlet 12 ansøgninger om miljøgodkendelser for erhvervsvirksomheder, og der pågår fortsat behandling af enkelte ansøgninger. 6. Det er sikret, at der ikke sker forurening i forbindelse med ca. 100 årlige flytninger af forurenet jord. Se 1A (7). Der er anmeldt og accepteret ca. 100 jordflytninger. 7. Kortlægning af kritisk beliggende gylletanke (i forhold til vandløb og søer) er tilendebragt - og i forbindelse med miljøtilsyn, er der påbegyndt kontrol af om brugerne opfylder deres forpligtigelser for sikring af gylletanke. Kortlægningen er foretaget, og kontrollen sker i forbindelse med miljøtilsyn på landbrugsejendommen. 8. Ca. 20 udledningstilladelser af spildevand fra rensningsanlæg og overløbsbygværker. Der er meddelt 14 udledningstilladelser af spildevand fra rensningsanlæg og overløbsbygværker.

11 9. Der forventes behandlet 2-3 ansøgninger om miljøgodkendelse og vandindvinding for dambrug. Der er færdigbehandlet 2 ansøgninger og der pågår fortsat behandling af 1 ansøgning om miljøgodkendelse og vandindvinding for dambrug. 10. Forprojekt for etablering af et vådområde ved Fly Enge afsluttes og det besluttes om en etablering af vådområdet søges gennemført. Det planlagte forprojekt er gennemført. Det er besluttet at søge projektet realiseret. 11. Forprojekt for etablering af vådområder ved Fiskbæk, Skjern Hovedgård samt Gørup Enge er udført. Det planlagte forprojekt er udført. Det er besluttet at søge projekterne ved Fiskbæk og Skjern Hovedgård realiseret. 2 A Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 7 årsværk 7 årsværk Anlæg

12 Vi skal fastholde og forbedre Viborg Kommunes natur Målsætning 2 B: Andre forringelser af naturen, landskabsbilledet og historiske værdier skal forhindres 1. Beskyttelseszonen på 100 meter er håndhævet for en række gravhøje. Status: Ikke opfyldt I forbindelse med håndhævelse er der fjernet ulovlig beplantning ved én gravhøj. 2. Der er behandlet 100 sager om naturbeskyttelseslovens 3 om beskyttet natur og Natura Der er behandlet 139 sager i Naturtyper og levesteder, som ikke er beskyttet af natur- og miljølovgivningen (f.eks. meget små arealer og skovnaturtyper), er sikret mod ødelæggelse ved udarbejdelse af kommunale handleplaner for Natura 2000-områder. Det er en forudsætning at statens planer foreligger. Der er udarbejdet kommunale handleplaner for Natura 2000 områder. 4. Ca. 40 sager om miljøgodkendelse og arealgodkendelse vedr. husdyrbrug er behandlet. Se 1C (5). Der er meddelt 47 miljøgodkendelser eller tillæg til miljøgodkendelser, 4 tillæg m. tidsfristforlængelse for udnyttelse af meddelte miljøgodkendelser og yderligere 19 ansøgninger var under behandling ved udgangen af Desuden er antallet af anmeldelser under husdyrlovens nye anmeldeordning fortsat stigende. Der blev i 2012 modtaget 93 anmeldelser, hvoraf 83 blev færdigbehandlet. 5. Ca. 250 miljøtilsyn på husdyrbrugene er udført for at overholde aftalen mellem KL og Miljøministeriet. Se 1A (1). Der er gennemført 248 tilsyn på husdyrbrug. 6. Der er udført KO kontroller i overensstemmelse med EU bestemmelser om krydsoverensstemmelse. Se 1A (2). Der er gennemført KO-kontrol på 36 CVR numre svarende til ca. 50 landbrugsejendomme. 7. For de vandløb, hvor statens vandplaner anviser ændret vedligeholdelse, skal der foretages en revision af vandløbsregulativerne som grundlag for, at vedligeholdelsen kan ændres. Regulativrevisionen skal indgå i den kommunale handleplan, som forventes udarbejdet i Den kommunale handleplan ville kunne være godkendt til tiden, men blev dog ikke vedtaget som følge af, at Statens vandplaner blev erklæret ugyldige af Natur og Miljøklagenævnet. 8. Den udførte vandløbsvedligeholdelse er med til at udvikle kanaliserede vandløb til slyngede vandløb med bedre levevilkår for dyrelivet.. Der er vedligeholdt 450 km offentligt vandløb. Vedligeholdelsen er udført i overensstemmelse med kvalitetsmålene.

13 2 B Budget (2011-priser) Drift Konto 6 6 årsværk 5 årsværk Anlæg

14 Vi skal fastholde og forbedre Viborg Kommunes natur Målsætning 2 C: Naturen, landskabsbilledet og historiske værdier skal forbedres 1. På arealer ved Hærup Sø, Hvidding Krat og Hald Sø, er der udført førstegangspleje. Status: Delvist opfyldt Der er stort set udført førstegangspleje på alle arealer i Hærup Sø-fredningen. I Hvidding Krat og på enkelte arealer v. Hald Sø mangler der stadig at blive udført førstegangspleje grundet konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter. 2. For Dybdal-fredningen ved Daugbjerg Kalkgruber er der udsendt plejeplan. Status: Ikke udført Opgaven er nedprioriteret som følge af arbejdet med konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter og færdiggørelse af Himmerlandsstien. 3. Der er udlagt urørt skov ved Vibækvej og opstillet og etableret et mindre stiforløb rundt i området. Der er opstillet en infostander. Status: Delvis udført Projektet er gennemført, dog mangler opsætning af infoskilt. 4. Der er udarbejdet kommunale handleplaner for hele vandplanindsatsen og Natura 2000-områder, forudsat at statens planer foreligger. Natura 2000 handleplanerne er udarbejdet, mens den kommunale handleplan ikke blev vedtaget som følge af, at statens vandplaner blev erklæret ugyldige af Natur- og Miljøklagenævnet. Se også 2B(7) vedr. den kommunale vandhandleplan. 5. Der er udført forprojekt for etablering af vådområder ved Fiskbæk, Skjern Hovedgård samt Gørup Enge. Forprojekter er indsendt til Naturstyrelsen. 6. Bundvandet i Viborg Nørresø og Hald Sø iltes. Bundvandet iltes fortsat i de to søer. 2 C Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 5 årsværk 4 årsværk Anlæg

15 Vi skal fastholde og forbedre byerne og erhvervslivets udviklingsmuligheder Målsætning 3 A: Attraktive bolig- og bymiljøer skal skabes, fastholdes og forbedres 1. Miljøproblemer er forebygget i forhold til følsomme områder gennem udførelse af obligatoriske miljøtilsyn og gennem udarbejdelsen af miljøgodkendelser i forbindelse med etableringer og udvidelser af landbrug og virksomheder. Se 1A (1). Der er gennemført 248 tilsyn på husdyrbrug. Se 1A (2). Der er gennemført KO-kontrol på 36 CVR numre svarende til ca. 50 landbrugsejendomme. Se 1C (5). Der er meddelt 47 miljøgodkendelser eller tillæg til miljøgodkendelser, 4 tillæg m. tidsfristforlængelse for udnyttelse af meddelte miljøgodkendelser, 8 10 tilladelser og yderligere 19 ansøgninger om miljøgodkendelse var under behandling ved udgangen af Her foruden er antallet af anmeldelser under husdyrlovens nye anmeldeordning fortsat stigende. Der blev i 2012 modtaget 93 anmeldelser, hvoraf 83 blev færdigbehandlet. 2. Oversigtskort over kommunale skovområder er opstillet i Bjerregrav og ved Bjerringbro. Status: Ikke opfyldt Opgaven er nedprioriteret grundet arbejdet med konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter. 3. Ved Støttrup Plantage er rasteplads renoveret og der er opstillet oversigtskort. Status: Delvist opfyldt, Rastepladsen er renoveret, men infostander mangler, da opgaven er nedprioriteret grundet arbejdet med konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter. 4. Der er udarbejdet strukturplan og første del-lokalplan for Søndersøområdet særlig med henblik på rekreative anlæg. Status: Delvist opfyldt. Se 1B (4). Strukturplanen er vedtaget og arbejdet med lokalplan er påbegyndt. Forsinkelsen skyldes dels at arbejdet med og den politiske behandling af strukturplan og kvalitetsmanual har taget længere tid end forudsat. 5. Der er udarbejdet anlægsprojekt for Tilgængelighed i historiske bykerner. Status: Ikke opfyldt. Beslutningsprocessen i forhold til projektets endelige indhold har vist sig væsentligt længere end forudsat. 6. Der er vedtaget nye lokalplaner for erhvervsområder, således at der ikke kan etableres boliger i disse. Status: Ikke opfyldt. Visse juridiske spørgsmål er under udredning.

16 3 A Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 2 årsværk 1 årsværk Anlæg

17 Vi skal fastholde og forbedre byerne og erhvervslivets udviklingsmuligheder Målsætning 3 B: Byerhvervenes vilkår skal forbedres 1. Der er udarbejdet et anlægsprojekt for Tilgængelighed i historiske bykerner. Status: Ikke opfyldt. Se 3A (5). Beslutningsprocessen i forhold til projektets endelige indhold har vist sig væsentligt længere end forudsat. 2. Der er vedtaget nye lokalplaner for erhvervsområder, således at der ikke kan etableres boliger i disse. Status: Ikke opfyldt. Se 3A (6) Visse juridiske spørgsmål er under udredning. 3 B Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 1 årsværk 1 årsværk Anlæg 0 0

18 Vi skal fastholde og forbedre byerne og erhvervslivets udviklingsmuligheder Målsætning 3 C: Vilkårene for jordbrug, fiskeri og råstoferhverv skal forbedres 1. Ansøgninger om vandindvinding til erhverv (primært drift og vanding i landbruget) er behandlet og imødekommet i det omfang, grundvandsressourcerne og naturinteresserne kan bære det. Ca. 15 ansøgninger om nyetablering og ændring af eksisterende anlæg forventes modtaget, hertil kommer ca. 60 anlæg hvor tilladelsen udløber, og der skal meddeles en ny. Status: Delvist opfyldt Nye indkomne ansøgninger om nyetablering og ændring af eksisterende anlæg er behandlet. Arbejdet med fornyelse af eksisterende tilladelser er igangsat og forventes færdigbehandlet i Ca. 40 sager om miljøgodkendelse og arealgodkendelse vedr. husdyrbrug forventes behandlet. Se 1C (5). Der er meddelt 47 miljøgodkendelser eller tillæg til miljøgodkendelser, 4 tillæg m. tidsfristforlængelse for udnyttelse af meddelte miljøgodkendelser, 8 10 tilladelser og yderligere 19 ansøgninger om miljøgodkendelse var under behandling ved udgangen af Desuden er antallet af anmeldelser under husdyrlovens nye anmeldeordning fortsat stigende. Der blev i 2012 modtaget 93 anmeldelser, hvoraf 83 blev færdigbehandlet ansøgninger om miljøgodkendelse og vandindvinding for dambrug forventes behandlet. Der er meddelt 2 miljøgodkendelser og 2 vandindvindingstilladelser 4. Der vedligeholdes ca. 450 km kommunevandløb, så både miljø og afvandingsforhold tilgodeses. Se 2B (8) Der er vedligeholdt 450 km offentligt vandløb. Vedligeholdelsen er udført i overensstemmelse med kvalitetsmålene. 5. Der foretages kontrol med vandafledningsevnen på udvalgte strækninger i de større kommunale vandløb samt ved mistanke om forringelser eller efter henvendelse fra bredejere. Der er udført en række kontroller på udvalgte strækninger. 3 C Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 4 årsværk 3 årsværk Anlæg

19 Vi skal fastholde og forbedre byerne og erhvervslivets udviklingsmuligheder Målsætning 3 D: Vilkårene for turismen skal forbedres 1. Oversigtskort over kommunale skovområder er opstillet i Bjerregrav og ved Bjerringbro. Status: Ikke opfyldt Se 1B (1). Opgaven er nedprioriteret grundet arbejdet med konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter. 2. Rasteplads er renoveret ved Støttrup Plantage, og der er opstillet oversigtskort. Status: Delvis opfyldt Se 3A (3). Rastepladsen er renoveret, men der er ikke opstillet oversigtskort, da opgaven er nedprioriteret grundet arbejdet med konkurrenceudsættelse af naturplejeaktiviteter. 3. Kort over alle kommunale skove og naturarealer er tilgængelige på internettet. Kort over alle kommunale skove og naturarealer indgår som en del af kortene på kommunens webside ( hvor alle kommunalt ejede arealer kan ses. 4. Der er udgivet en kalender med offentlige ture i naturen sammen med Skive Kommune. se 1B (3) Kalenderen/folderen: Ud i naturen er udgivet og kan findes på 5. Der arbejdes på at etablere vådområder i oplandet til Limfjorden og Randers Fjord. Arbejdet gennemføres i overensstemmelse med planlægningen i de to oplande. Se også 2A (11) og 2C (5). 6. Der er vedtaget et projekt for Tilgængelighed i historiske bykerner. Status: Ikke opfyldt Se 3A (5). Beslutningsprocessen i forhold til projektets endelige indhold har vist sig væsentligt længere end forudsat. 7. I samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet gennemføres forsøg med opfiskning af fredfisk i Viborgsøerne for at forbedre vandkvaliteten i søerne. Forsøget gennemføres som planlagt. 8. Der påbegyndes naturgenopretning i vandløb ved mølleopstemninger med det formål at skabe passage for dyrelivet forbi mølleopstemningerne. Der er påbegyndt arbejde med at skabe passage for dyrelivet ved Kølsen Mølle.

20 9. Lodsejere og brugere af kommunevandløbene, informeres om grødeskæringstidspunkter bl.a. på Internettet. Der informeres om grødeskæringstidspunkter på 3 D Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 1 årsværk 1 årsværk Anlæg

21 Vi skal fastholde og forbedre byerne og erhvervslivets udviklingsmuligheder Målsætning 3 E: Vilkårene for infrastrukturen fastholdes og forbedres 1. Arbejdet med en ny samlet spildevandsplan, påbegyndt i 2011, er fortsat. Status: Delvist opfyldt Arbejdet er fortsat, men på lavere niveau end planlagt. Der er tilført ressourcer til opgaven i 2013 og en ny plan forventes vedtaget primo Ca. 5 tillæg til Spildevandsplan forventes udarbejdet. Status Opfyldt Der er vedtaget 5 tillæg til Spildevandsplan , 3 E Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 1 årsværk 1 årsværk Anlæg

22 Målsætning 4: Vi skal medvirke til, at det globale klima ikke forringes 1. Ca. 110 ansøgninger om jordvarmeanlæg er behandlet. Se 1C (8). Der er behandlet knap 80 indgåede ansøgninger om jordvarmeanlæg i Der er anlagt et depot i kommunen for lettere forurenet jord, således at transportafstanden minimeres. Status: Ikke opfyldt For at få en lokal afleveringsmulighed for lettere forurenet jord, er der planlagt etablering af jordvolde ved motocrossbanen i Fårup. Arbejdet forventes påbegyndt medio februar Der arbejdes på at etablere vådområder i oplandet til Limfjorden og Randers Fjord. Se 3D (5). Arbejdet gennemføres i overensstemmelse med planlægningen i de to oplande. Se også 2A (11) og 2C (5). 4. Der er udarbejdet forslag til en klimapolitik. Status: Ikke opfyldt. Forvaltningen har i 2012 gennem borgermøder og møder med andre eksterne aktører søgt at skabe afklaring af interesser og forventninger. Forvaltningen har desuden undersøgt mulighed for ekstern finansiering af diverse tiltag. På baggrund heraf forelagde forvaltningen på Klima- og Miljøudvalgets møde i november forskellige mål og midler som baggrund for det videre arbejde. Forslag til klimaplan forventes forelagt Byrådet medio Budget 2011 (kr.) (2011-priser) Drift Konto 6 1 årsværk 1 årsværk Anlæg 0 0

Indledning Baggrund... 3 Særlige udfordringer og afvigelser i Ressourcer Opbygning af afrapporteringen... 4

Indledning Baggrund... 3 Særlige udfordringer og afvigelser i Ressourcer Opbygning af afrapporteringen... 4 AFRAPPORTERING Målsætningsbudget 2011 Klima- og Miljøudvalget Forelagt KMU den 3. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse Indledning Baggrund... 3 Særlige udfordringer og afvigelser i 2011... 3 Ressourcer 2011...

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Målsætningsbudget 2011 Klima- og Miljøudvalget Endelig godkendt xx. januar 2011 Slettet: 24 Slettet: juni. Slettet: 0

Målsætningsbudget 2011 Klima- og Miljøudvalget Endelig godkendt xx. januar 2011 Slettet: 24 Slettet: juni. Slettet: 0 Målsætningsbudget 2011 Klima- og Miljøudvalget Endelig godkendt xx. januar 2011 Slettet: G Slettet: 24 Slettet: juni Slettet: 0 1 Indholdsfortegnelse 4 hovedmål og 12 målsætninger... 3 Midler til at nå

Læs mere

Indholdsfortegnelse Hvorfor et målsætningsbudget? Udfordringer i 2014 for Klima- og Miljøudvalget 4 hovedmål og 12 målsætninger

Indholdsfortegnelse Hvorfor et målsætningsbudget? Udfordringer i 2014 for Klima- og Miljøudvalget 4 hovedmål og 12 målsætninger 2. UDKAST Målsætningsbudget 2014 Klima- og Miljøudvalget Drøftet på udvalgets møde den 29. april 2013 og 30. maj 2013 Indholdsfortegnelse Hvorfor et målsætningsbudget?... 3 Udfordringer i 2014 for Klima-

Læs mere

Bilag 1 til KMU Udkast til målsætninger og markante resultater på lang sigt (vision 2017)

Bilag 1 til KMU Udkast til målsætninger og markante resultater på lang sigt (vision 2017) Bilag 1 til KMU 03.05.12. Udkast til målsætninger og markante resultater på lang sigt (vision 2017) Indholdsfortegnelse Vi skal fastholde og forbedre borgernes sundhed... 3 Målsætning 1A: Sundhedsskadelig

Læs mere

Natur og Miljøafdelingen Afdelingen for alt mellem himmel og jord

Natur og Miljøafdelingen Afdelingen for alt mellem himmel og jord Natur og Miljøafdelingen Afdelingen for alt mellem himmel og jord Præsentation & Politikkontrol DISPOSITION 1) Kort introduktion til Natur og Miljøområdet 2) Politikkontrol på udvalgte områder: status

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012

Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012 Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012 Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2011 Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

Det samlede budget til at varetage opgaver på politikområdet Natur & Miljø udgør følgende:

Det samlede budget til at varetage opgaver på politikområdet Natur & Miljø udgør følgende: 4.2 Natur & Miljø Det samlede budget til at varetage opgaver på politikområdet Natur & Miljø udgør følgende: Udgifter: Indtægter: 9.997.700 kr. -1.903.300 kr Opgaver/målsætninger: Hovedopgaverne indenfor

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner. Plan-, Bygge- og Miljøcenter Marts 2013

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner. Plan-, Bygge- og Miljøcenter Marts 2013 Ishøj Kommune Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2012 Plan-, Bygge- og Miljøcenter Marts 2013 Indledning Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners

Læs mere

Bilag 1. Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø

Bilag 1. Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø Bilag 1 Nedenfor følger en beskrivelse af de udfordringer, der er i de syv faggrupper i Center Natur og Miljø. Grupperne er: affald, grundvand, landbrug, natur,

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø VANDFORSYNING Foreløbig indvindingstilladelse Endelig el. fornyet indvindingstilladelse Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste.

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste. VANDFORSYNING MAJ 20 (IR=ikke relevant/ukendt) Ca. antal sager der venter 20 Sager der

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2007.

Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2007. Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2007. Indledning Denne beretning indeholder en redegørelse for Furesø Kommunes miljøindsats vedrørende industri mv. i 2007. Kommunens miljøindsatsområder omfatter

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Opfyldelse af mål for 2009

Opfyldelse af mål for 2009 Opfyldelse af mål for 2009 Store dele af planen for 2009 er opfyldt. Af større opgaver blev følgende ikke nået i 2009: -retablering af 2 ud af 4 deponier -opdatering af affaldsplan og regulativer -færdiggørelse

Læs mere

UDKAST Målsætningsbudget 2010

UDKAST Målsætningsbudget 2010 UDKAST Målsætningsbudget 2010 Miljøudvalget Godkendt den xx. juni 2009 Indholdsfortegnelse Hvorfor et målsætningsbudget?...3 3 hovedmål og 11 målsætninger...3 Midler til at nå målene...4 Ressourcer...4

Læs mere

UDKAST Målsætningsbudget Miljøforvaltningen Viborg Kommune. Godkendt af Miljøudvalget den XXXXXXXXX

UDKAST Målsætningsbudget Miljøforvaltningen Viborg Kommune. Godkendt af Miljøudvalget den XXXXXXXXX UDKAST Målsætningsbudget 2009 Miljøforvaltningen Viborg Kommune Godkendt af Miljøudvalget den XXXXXXXXX Indholdsfortegnelse Hvorfor et målsætningsbudget?...3 3 hovedmål og 11 målsætninger...3 Midler til

Læs mere

2) Politikkontrol - sagsbehandlingstider. 3) Resterende introduktion til Natur og Miljøområdet Kvalitetsstyringssystem LEAN Tidsregistrering

2) Politikkontrol - sagsbehandlingstider. 3) Resterende introduktion til Natur og Miljøområdet Kvalitetsstyringssystem LEAN Tidsregistrering Natur og Miljøafdelingen Politikkontrol & introduktion til Natur og Miljø Miljø- og Planudvalget den 12. august 2014 DISPOSITION 1) Politikkontrol på udvalgte områder (vand) Kanosejlads og motorbådssejlads

Læs mere

Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer. Om fosfor-ådale og lidt mere. Af Irene Paulsen Skanderborg kommune

Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer. Om fosfor-ådale og lidt mere. Af Irene Paulsen Skanderborg kommune Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer Om fosfor-ådale og lidt mere Af Irene Paulsen Skanderborg kommune Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer Udkast til Vand og Natura 2000 planer er udsendt

Læs mere

Rollefordelingen mellem stat, region og kommune i sager om forurening af grundvand og eller drikkevand

Rollefordelingen mellem stat, region og kommune i sager om forurening af grundvand og eller drikkevand Bilag 1 Klima og Miljøudvalget NOTAT: Rollefordelingen mellem stat, region og kommune i sager om forurening af grundvand og eller drikkevand Spørgsmål om forurening af grundvand og drikkevand varetages

Læs mere

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Indledning Aftalen indgås mellem Teknik og Miljøudvalget og Flemming Kortsen, Centerchef for Teknik og Miljø. Målet med aftalen

Læs mere

Miljøvurdering af kommunale handleplaner

Miljøvurdering af kommunale handleplaner Miljøvurdering af kommunale handleplaner -hvad kan vi lære af vandplanerne? Henrik Skovgaard, COWI A/S 1 Vandplanlægning efter Miljømålsloven (nr. 932 af 24/09 2009) Der fastlægges ensartede operationelle

Læs mere

Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg

Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg Forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800 Viborg Sag

Læs mere

Viborg Kommune. Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg

Viborg Kommune. Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800 Viborg Sag 223 11-24 Projektleder: Peter Poulsen Kvalitetssikring:

Læs mere

SCREENING FOR MILJØVURDERING

SCREENING FOR MILJØVURDERING Bilag 1 SCREENING FOR MILJØVURDERING Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum En plan for beskyttelse af drikkevandet Baggrund og formål Indsatsplanen for Guldbæk og Øster Hornum

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud?

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Sort tekst på hvid baggrund. Opgaven og rammerne for løsningen af den. Mit udgangspunkt er at: Vandplanerne er nødvendige Vandplanerne er som udgangspunkt

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Det justerede betalingsprincip Skjern Papirfabrik A/S

Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Det justerede betalingsprincip Skjern Papirfabrik A/S Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan 2010-2020 Det justerede betalingsprincip Skjern Papirfabrik A/S Udarbejdet den 13. januar 2014 T i l l æ g n r. 8 t i l s p i l d e v a n d s

Læs mere

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt Punkt 6. Godkendelse: Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen vedrørende separatkloakering af ejendomme i den fælleskloakerede del af K-område 3.0.20 i Klarup inden den 31. december 2019.

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Mio. kr Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer

NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november 2008 Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer Indledning I vandindvindingsplaner og regionplaner blev der i årene op mod år 2000 udarbejdet

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2016-2019 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2016-priser 2016 2017 2018 2019 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.503

Læs mere

Dato: Til KMU s møde den 2. maj 2011 Kopi til: Klima- og Miljøudvalget Emne: Handlingsplan for natur- og parkprojekter 2011 rev.

Dato: Til KMU s møde den 2. maj 2011 Kopi til: Klima- og Miljøudvalget Emne: Handlingsplan for natur- og parkprojekter 2011 rev. Notat Dato: Til KMU s møde den 2. maj 2011 Kopi til: Klima- og Miljøudvalget Emne: Handlingsplan for natur- og parkprojekter 2011 rev. udgave april 2011 Teknik & Miljø Natur og Vand Dato: 11. april 2011

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Forslag til vandhandleplan Borgermøde 19. juni 2012

Forslag til vandhandleplan Borgermøde 19. juni 2012 Forslag til vandhandleplan 2012-2015 Borgermøde 19. juni 2012 Program 1. Velkomst 2. Baggrund og formål 3. Vandløbsindsatser og prioritering 4. Pause 5. Fra plan til handling 6. Høringssvar 7. Spørgsmål

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2014

Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2014 Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2014 Indledning Denne beretning indeholder en redegørelse for Furesø Kommunes miljøindsats i 2014. Furesø Kommune har i 2014 levet op til kravene fra Miljøstyrelsen.

Læs mere

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf Randers Kommune Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg nr 4/2010 FORSLAG Maj 2010 Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg E3, 8900 Randers C, tlf 89 15 15 15 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

Golfbaner og vand Søer og vand

Golfbaner og vand Søer og vand Golfbaner og vand Søer og vand Naturbeskyttelsesloven 3 beskyttede naturtyper Vandhuller 29a EU s arter Vejledningen til Loven (erstatningsbiotoper) Landzoneloven Vandplaner Naturplaner Golfbaner i Allerød

Læs mere

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen Teknik & Miljø Direktør Hans Jørn Laursen Overordnet organisering Direktør Hans Jørn Laursen Sekretariat og Facility Management Benedicte Wriedt Rådhuskantine og -rengøring Ellen Rosenvinge Ejendomme og

Læs mere

Kompetenceplan for Miljøområdet Gældende fra

Kompetenceplan for Miljøområdet Gældende fra Kompetenceplan for Miljøområdet Gældende fra 01.01.2016 Indhold Generelt... 3 Miljøbeskyttelsesloven... 4 Tinglysningsloven... 8 Lov om forurenet jord... 9 Lov om betalingsregler for spildevand... 10 Vandløbsloven...

Læs mere

B = Beslutter I = Indstiller O = Orienteres

B = Beslutter I = Indstiller O = Orienteres Kompetenceplan for Natur- Fritids og Kulturudvalget rev 24-02-14 Symbolforklaring: K = Kommunalbestyrelsen ØU = Økonomiudvalget PTU = Plan- og Teknikudvalget NFK = Natur- Fritids og Kulturudvalget ADM

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 3 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer.

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer. SCREENING FOR MILJØVURDERING Ophævelse af lokalplan nr. 3.6 Baggrund og formål Det eksisterende erhvervsareal i Ravnkilde er ved at være solgt. Der er dog et markareal vest og nord for det eksisterende

Læs mere

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli Miljøtilsynsplan 2013-2017 juli 2013, opdateret november 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund for tilsynsplanen 3 2 Geografisk område 4 3 Væsentlige miljøproblemer 5 4 IED-virksomheder og -husdyrbrug

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag

Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag Natur- og Miljøafdelingen Xxx 2011 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Lovgrundlag... 2 3 Forhold til øvrig planlægning... 3

Læs mere

Status for planlagte og gennemførte initiativer og projekter i perioden fra 2007 til ultimo 2014

Status for planlagte og gennemførte initiativer og projekter i perioden fra 2007 til ultimo 2014 Bilag 1 til Klima- og Miljøudvalgets møde den 29. januar 2015 Status for planlagte og gennemførte initiativer og projekter i perioden fra 2007 til ultimo 2014 Nedenfor gennemgås status for de væsentligste

Læs mere

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune NATUR OG MILJØPOLITIK - Temamøde Miljø- og Planudvalget Den 28. januar 2015 på Foerlev Mølle NATUR OG MILJØPOLITIK - Opgaven er at skabe en samlet politik på natur- og miljøområdet Processen skal indeholde

Læs mere

Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark. Delaftale om regnvandsafledning. mellem

Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark. Delaftale om regnvandsafledning. mellem 15. maj 2014 Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark Delaftale om regnvandsafledning mellem Roskilde Kommune og Roskilde Spildevand A/S INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG 1.

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Ishøj Kommune Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Plan-, Bygge- og Miljøcenter Februar 2014 Indledning Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners

Læs mere

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 29. oktober 2013 Ny høring af statens vandplaner Aarhus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Forslag til Aarhus Kommunes høringssvar til statens vandplaner,

Læs mere

Potentielle vindmølleområder (område 1 13) og ansøgninger indenfor

Potentielle vindmølleområder (område 1 13) og ansøgninger indenfor Bilag nr. 3 til KMU den 12. august 2010. Områdebeskrivelser Indholdsfortegnelse Oversigtskort s. 3 Potentielle vindmølleområder (område 1 13) og ansøgninger indenfor Område 1 Gørup. s. 4 Område 2 /Ansøgning

Læs mere

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup.

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup. TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 23 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Gødstrup (FORSLAG)

Læs mere

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen NOTAT Teknik- og Miljøcentret Natur og Miljø 03-02-2015 Miljøscreening af ny spildevandsplan 2017-2021 for Høje-Taastrup Kommune Kort beskrivelse af planen Denne nye digitale spildevandsplan er en overordnet

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg. Vedtaget af Sønderborg Kommune

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg. Vedtaget af Sønderborg Kommune Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2009-2016 Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg Vedtaget af Sønderborg Kommune Indhold 1. Indledning og baggrund... 2 2. Formål... 2 3. Delspildevandsplanens forhold

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2014-2017 pr. politikområde : 15 Natur, vand og miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2014-priser 2014 2015 2016 2017 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 7.749

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering

Læs mere

Mål og Midler Forsyning

Mål og Midler Forsyning Fokusområder i 2016 Fokusområder er de målsætninger og indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetåret. De udvælges ud fra Byrådets flerårige politikker, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

MILJØTILSYNSPLAN 2013

MILJØTILSYNSPLAN 2013 MILJØTILSYNSPLAN 2013 Kolofon Titel: Miljøtilsynsplan 2013. Køge Kommune År: 2013 Kontaktadresse: Køge Kommune Torvet 1 4600 Køge Mail: natmil@koege.dk Forsidefoto: Collage af virksomheder og landbrug

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. E.317/C.306-1

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. E.317/C.306-1 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. E.317/C.306-1 For et område udlagt til Erhvervsareal for mejerivirksomhed, og centerformål beliggende ved Mammen Byvej / Mejerivej, Mammen. Forslag Læsevejledning Beskrivelsen

Læs mere

Afsluttede anlægsbevillinger over 2 mio.kr.

Afsluttede anlægsbevillinger over 2 mio.kr. Afsluttede anlægsbevillinger over 2 mio.kr. Strukturkontonummer Bevilling Forbrug 10 Økonomi- og Erhvervsudvalget 22 Jordforsyning 02 Boligformål 002504 Salg af restarealer i diverse -4.003.000-3.564.806

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.957

Læs mere

Til Naturstyrelsen September 2013

Til Naturstyrelsen September 2013 Til Naturstyrelsen September 2013 Høringssvar til de statslige vandplaner fra Svendborg Kommune Staten har på ny sendt forslag til de statslige vandplaner i offentlig høring i perioden fra den 17. juni

Læs mere

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området Stoholm Fritids- og Kulturcenter d. 12. august 2014 Kl. 19.00 side 1 Dagsorden: Velkomst Torsten Nielsen, Formand for Klima

Læs mere

Lokalplan nr. E.317/C inkl. tillæg nr. 1. Erhvervsareal for mejerivirksomhed og centerformål beliggende ved Mammen Byvej, Mammen

Lokalplan nr. E.317/C inkl. tillæg nr. 1. Erhvervsareal for mejerivirksomhed og centerformål beliggende ved Mammen Byvej, Mammen Lokalplan nr. E.317/C.306-1 inkl. tillæg nr. 1 Erhvervsareal for mejerivirksomhed og centerformål beliggende ved Mammen Byvej, Mammen Tillæg nr. 1 til lokalplan

Læs mere

INVESTERINGSAFTALE FOR 2019

INVESTERINGSAFTALE FOR 2019 INVESTERINGSAFTALE FOR 2019 PARTERNES FÆLLES INDSATS PÅ VANDOMRÅDET MELLEM Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse CVR-nr.: 29 18 83 27 ("Kommunen") OG Furesø Spildevand A/S Blokken 9, 1. 3460 Birkerød CVR-nr.:

Læs mere

Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune

Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune v/lone Pedersen Teknik & Miljø Rådmand Mariann Nørgaard Ledelsessekretariat Udviklings- og adm. chef Frede Aagren Direktør Christian Bjerg

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 12. december 2017 Sagsid 17/21126 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde i, matrikel 19r m.fl. Guldager By, Guldager og matrikel 1d, 1aq og

Læs mere

NATUR OG MILJØ Servicemål

NATUR OG MILJØ Servicemål November 2014 Titel på mål Målgruppe - hvem? kvantitativt mål - hvad? Hvad opnår målgruppen? Interval for opfølgn. - hvornår? Metode til opfølgning - hvordan? Miljøgodkendelser af Erhvervsdrivende/ Der

Læs mere

Dialogmøde landmænd 19. Februar 2015

Dialogmøde landmænd 19. Februar 2015 Dialogmøde landmænd 19. Februar 2015 Dialogmøde for landmænd i Langeland Kommune Program: Velkomst og præsentation John Kjær Andersen Hvad er en miljøgodkendelse? Hvad er en godkendelse/ et tillæg/ en

Læs mere

Aftale om: Etablering af spildevandsanlæg (mellemlager og kloakering) og vandforsyning på Milen

Aftale om: Etablering af spildevandsanlæg (mellemlager og kloakering) og vandforsyning på Milen 19. maj 2017 Aftale om: Etablering af spildevandsanlæg (mellemlager og kloakering) og vandforsyning på Milen mellem Fors A/S og Roskilde Kommune. INDHOLDSFORTEGNELSE RAMME FOR ETABLERING AF SPILDEVANDSANLÆG

Læs mere

VVM-screening. Vejledning Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre, om der er VVM-pligt.

VVM-screening. Vejledning Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre, om der er VVM-pligt. VVM-screening Vejledning Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre, om der er VVM-pligt. Igennem skemaet skal det via en række spørgsmål vurderes, om projektet medfører en given miljøpåvirkning

Læs mere

vejen mellem Resen og Karup. Ledningstraceet ses i kortet til højre.

vejen mellem Resen og Karup. Ledningstraceet ses i kortet til højre. Indholdsfortegnelse Tillæg nr. 4 3 Lovgrundlag 5 Plangrundlag 6 Fordebat 8 Spildevandsanlæg 9 Miljømæssige konsekvenser 11 Økonomi 13 Tidsplan 14 Berørte ejendomme 15 Miljøvurdering 17 Bilag 18 Kort -

Læs mere

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund Nøddelund Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800

Læs mere

UDKAST. Målsætningsbudget Miljøforvaltningen Viborg Kommune

UDKAST. Målsætningsbudget Miljøforvaltningen Viborg Kommune UDKAST Målsætningsbudget 2008 Miljøforvaltningen Viborg Kommune 19. juni 2007 Godkendt af Miljøudvalget den xx.xx.2007 Indholdsfortegnelse Hvorfor et målsætningsbudget. 3 Hovedmål og målsætninger.. 3 Midler

Læs mere

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven.

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Notat Dato: 28. august 2013 Kopi til: Emne: Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Teknik og Miljø Dato: 28. august 2013 Sagsnr.: 13/71998 Sagsbehandler: vproc Den 17. maj 2013

Læs mere

Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2011.

Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2011. Tilsynsberetning for Furesø Kommune i 2011. Indledning Denne beretning indeholder en redegørelse for Furesø Kommunes miljøindsats i 2011. Kommunens miljøindsats omfatter administration og tilsyn efter

Læs mere

Lovområde Lov/Bekendtgørelse Omhandlende Lov om Miljøgodkendelse m.v af husdyrbrug

Lovområde Lov/Bekendtgørelse Omhandlende Lov om Miljøgodkendelse m.v af husdyrbrug Lovområde Lov/Bekendtgørelse Omhandlende Landbrug Lov om Miljøgodkendelse m.v af husdyrbrug 9 Meddelelse af dispensation fra afstandskrav jf. lovens 6 og 8. 10 Meddelelse af tilladelse til husdyrhold mellem

Læs mere

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planer for vand og natur Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planlovens 14 stk. 4 Kommuneplanen må ikke stride mod En vandplan, en Natura 2000-plan, handleplaner for realiseringen af disse planer,

Læs mere

Ledelsens evaluering af kvalitetsstyringssystemet i natur- og miljøadministrationen

Ledelsens evaluering af kvalitetsstyringssystemet i natur- og miljøadministrationen Ledelsens evaluering af kvalitetsstyringssystemet i natur- og miljøadministrationen - 2008 1. Indledning Dette er Furesø Kommunes ledelsesevaluering af kvalitetsstyringssystemet jf. kvalitetsstyringsloven.

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

VVM-screening af etablering af recyclingsafdeling. Afgørelsen er meddelt i miljøgodkendelsen den 12. maj 2016.

VVM-screening af etablering af recyclingsafdeling. Afgørelsen er meddelt i miljøgodkendelsen den 12. maj 2016. Afgørelse om ikke VVM-pligt for [anlæg] er indsat i godkendelsen af recyclingsafdelingen og findes sammen med revurderingen af miljøgodkendelsen for hele Grundfos A/S Bilag A Skema til brug for screening

Læs mere

1 Badevandsprofil: Hald Sø Skytteholmen September 2015

1 Badevandsprofil: Hald Sø Skytteholmen September 2015 1 Badevandsprofil: Hald Sø Skytteholmen September 2015 2 Badevandsprofil: Hald Sø Skytteholmen September 2015 3 Badevandsprofil: Hald Sø Skytteholmen September 2015 Geografiske forhold Stranden ved Ulbjerg

Læs mere

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan Punkt 11. Godkendelse af Spildevandsplan 2020-2031 - Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan 2019-020043 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller at

Læs mere

Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum

Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune 2009 2012 Tillæg nr. 14/2011 Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum Miljø og Teknik INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BAGGRUND

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Til berørte myndigheder Den 3. marts 2017 Ref. srlr Miljøscreening af Høring I henhold til 3 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 1533 af 10. december

Læs mere

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner:

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner: Kommunen er forsyningsmyndighed vedr. vand, varme, kloak og affald. Det er imidlertid private vandværker, SEAS-NVE, Solrød Fjernvarmeselskab og Hovedstadens Naturgasselskab der leverer vand, elektricitet,

Læs mere

Regional vandindvinding i hovedstadsområdet. Miljøvurdering af 7 regionale vandværker

Regional vandindvinding i hovedstadsområdet. Miljøvurdering af 7 regionale vandværker Regional vandindvinding i hovedstadsområdet Miljøvurdering af 7 regionale vandværker under August 2011 VVM for s store regionale indvindinger i hovedstadsområdet Indledning Naturstyrelsen Roskilde (NST-Roskilde)

Læs mere

Statens Natura 2000-planer for blev offentliggjort den 20. april Hovedformålet med Natura planerne for er, at:

Statens Natura 2000-planer for blev offentliggjort den 20. april Hovedformålet med Natura planerne for er, at: Statens Natura 2000-planer for 2016 2021 blev offentliggjort den 20. april 2016 Hovedformålet med Natura 2000- planerne for 2016-2021 er, at: 1) færdiggøre og vedligeholde indsatsen fra 1. planperiode

Læs mere

Bindende mål for vand- og naturkvalitet Bindende krav om foranstaltninger til miljø- og naturforbedringer Natur og vand kender ikke kommunegrænser

Bindende mål for vand- og naturkvalitet Bindende krav om foranstaltninger til miljø- og naturforbedringer Natur og vand kender ikke kommunegrænser Vand og naturplaner Bindende mål for vand- og naturkvalitet Bindende krav om foranstaltninger til miljø- og naturforbedringer Natur og vand kender ikke kommunegrænser samarbejde bliver nødvendigt Tæt sammenhæng

Læs mere