Når der tales om et CTS anlæg, er det ofte underforstået, at det er de helt store anlæg der menes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når der tales om et CTS anlæg, er det ofte underforstået, at det er de helt store anlæg der menes."

Transkript

1 CTS kompendie Indledning Hvad er et CTS anlæg? CTS er en forkortelse af Central Tilstandskontrol og Styring. Meningen med et CTS anlæg er, at du kan være ét sted og herfra kontrollere og overvåge hvad der sker i mange rum og måske mange rum i flere bygninger. Det er komfort og energibesparelser i boliger og opholdsrum det handler om. Overvågningen og kontrol foregår i dag via en PC og ofte også via mobiltelefon men du bør være opmærksom på, at et ældre anlæg med en central styretavle med trykknapper og måleinstrumenter, egentlig også er et CTS system. Der er faktisk ikke nogen grænser for kontrol og overvågning i et CTS anlæg men det er typisk lys, varme, ventilation, adgangskontrol og tyverialarm, der er tilsluttet et fælles system. Når der tales om et CTS anlæg, er det ofte underforstået, at det er de helt store anlæg der menes. Der hersker en del begrebsforvirring når man siger CTS. For hvad er CTS, BMS, IBI og HVAC? Principielt er det jo mindre vigtigt hvad tingene heder, bare det fungerer. I udlandet har man HVAC forkortelsen, som står for Heating, Ventilation and Airconditioning. Denne forfatters opfattelse af begreberne er at der kan sættes lighedstegn mellem HVAC og CTS, og når der ønskes sammenkøring med styring af lys, alarm etc., så bevæger vi os over i BMS (Building Management System). CTS anlæg er oftest tilsluttet en udendørs vejrstation. De avancerede vejrstationer måler temperatur, vindretning, vindhastighed, luftfugtighed, barometer stand, varmestråling fra solen, lysmængde fra solen og nedbør. Målingerne fra vejrstationen bliver kontinuerligt registreret i automatikken. Komforten i hvert enkelt lokale bliver herefter automatisk reguleret i forhold til udendørs forhold og efter ønskede setpunkter. Lokaler der er ikke er i brug kan sættes til økonomifunktion og der kan typisk indtastes ugeplaner i CTS systemet. For at automatikken kan virke må hvert enkelt lokale nødvendigvis være installeret med følere, der kan måle f.eks. om der er personer i rummet, temperatur, luftfugtighed, CO2, lysindfald fra vinduer, osv. De skjulte installationer sørger for at justere f.eks. klimaforhold så komforten og økonomien kan opretholdes så optimalt som muligt. Kommunikation Navne på forskellige protokoller RS232 og RS485 er betegnelser der handler om antal af ledninger og spændingsniveauer. En protokol er et sæt regler for digital kommunikation mellem to eller flere komponenter og de forskellige protokoller anvender måske RS485.

2 Opbygning og programmering af CTS anlæg er yderst kompliceret og der bruges forskellige protokoller i flere niveauer. Der bruges også convertere, som kan oversætte data mellem de forskellige protokoller, så de forskellige systemer kan kommunikere med hinanden. I din dagligdag behøver du ikke at spekulere over hvad forskellen er det tager specialisterne sig af, men du kan komme ud for mærkelige betegnelser i installationstegninger og her er nogle eksempler. TCP/IP. Transmission Control Protocol/ Internet Protocol BACnet. Building Automation and Control Network LonWorks. I daglig tale LON. Local Operating Network CANopen. Controller Area Network KNX. Denne standard udspringer af: EIB, EHS og BatiBUS. Ventilation Grundlæggende ventilationsprincipper Herunder følger en række beskrivelser af simple ventilationsanlæg. Anlæggende har udelukkende til formål at beskrive de forskellig komponenter der indgår i et ventilationsanlæg. Indblæsning Et simpelt anlæg med indblæsning i et mødelokale. Ventilatoren har en hastighed, og der er et filter placeret foran ventilatoren.

3 Udsugning Et simpelt anlæg med udsugning fra et mødelokale. Komponenterne er de samme, eneste forskel er retningen på luftstrømmen. Ventilationsanlæg Kombineres de to forgående anlæg begynder vi at nærme os ventilations som de ser ud i dag. Der er nu balance mellem den indblæste og udsugede luft. Der kan dog også laves over eller undertryk i mødelokalet hvis det ønskes, ved at lave forskel på de to luftstrømme. Anlægget er desuden forsynet med spjældmotorer, som på det viste anlæg kan anvendes til at lukke for indsugning og afkast når anlægget er stoppet. Der er også tilføjet brandtermostater, hvis formål er at stoppe anlægget hvis deres temperaturer overstiges. Dette gøres for at forhindre brandspredning.

4 Ventilationsanlæg med fast indblæsningstemperatur Anlægget udvides nu så det kan fastholde en konstant temperatur på indblæsningsluften. Til dette kræves der en temperatur føler til at måle temperaturen og en varmeflade der kan tilfører noget varme til luften. Varmefladen er vandbåren, og derfor skal der bruges yderlige komponenter. En pumpe der cirkulerer vandet i varmefladen, en motorventil der styrer mængden af vand og når der er tale om vandvarmeflader skal der også vær en frosttermostat der sikrer varmefladen mod frostsprængning. Ventilation med kaskaderegulering Indblæsningstemperaturen styres ved kaskaderegulering at temperaturføleren i indblæsningskanalen. Men for at opnå en bedre regulering anvendes også en rumføler eller udsugningstemperaturføler.

5 Blandekammer I et ventilationsanlæg med blandekammer genbruges en del af den udsugede luft, ved at opblande denne i indblæsningsluften. Metoden giver en form for varmegenvinding, men en dårligere luftkvalitet. Spjældene kan reguleres trinløst. Anlægstypen er ikke særligt udbredt i Danmark. Ventilation med rotorveksler For at opnå yderligere varmegenvinding indsættes en rotorveksler, og samtidig ændres spjældene fra modulerende til on/off styrede. Rotorveksleren er hastighedsstyret, og kan forsynes med en tilisningsvagt. Blandespjældet mellem afkast og friskluft kan evt. også fjernes.

6 Ventilation med væskekoblet genvinding Væskekoblet varmegenvinding er en mulighed der sjældent anvendes. Når det sker, er der normalt særlige årsager hertil. Fx vil det være muligt at varmegenvinde fra udsugning af skadelige luftarter. Eller det er muligt at placere indtage og afkast langt fra hinanden. Ventilation med modstrøms /krydsveksler Styringsmæssig er der ingen forskel på modstrøms og krydsvekslere. Der installeres et modulerende spjæld, som muliggør bypass af veksleren når der ikke ønskes varmegenvinding.

7 Ventilation med kryds/modstrømsveksler & køleflade Der kan indsættes køleflade i indblæsningen. Styring sker via en køleventil og et startsignal til kampressoren. Ventilation med kryds/modstrømsveksler & trykstyring Behovsstyring af ventilationsanlægget kan opnås ved at indsætte trykfølere i luftkanalerne, og samtidig hastighedsregulere ventilationsmotorerne med frekvensomformere.

8 Ventilation med kryds/modstrøms veksler & luftkvalitetsføler Ønskes yderligere præcision i styringen af luftmængden, kan denne styres af en luftkvalitetsføler (CO 2 føler). CAV, VAV og DCV anlæg Ved ventilation forstås en kombination af indblæsning og udsugning. Disse kan udbygges med varme, genvinding og køling. Afhængig af om luftstrømmen er konstant eller variabel kaldes anlægget et CAV, VAV eller DCV anlæg. Grundlæggende er de tre typer anlæg ens, så forskellen er måden styringen af anlægget foregår på. CAV anlæg CAV står for Constant Air Volume, hvilket betyder at ventilationsanlægget i driftsperioden har en konstant luftstrøm, som anlægget er indreguleret efter. Anlægstypen er den mest almindelige form for ventilationsanlæg. Et CAV anlæg kan være udbygget på forskellig måde. VAV anlæg VAV står for Variable Air Volume, hvilket betyder at ventilationsanlægget i driftsperioden kan køre med forskellige hastigheder på luftstrømmen. Anlæggets opbygning afviger kun fra et CAV anlæg ved styringen

9 af systemet. Styringen foregår i princippet ved et motorstyret reguleringsspjæld, eller en omdrejningsstyret ventilator, temperaturfølere, CO2 føler, fugtføler eller bevægelsescensorer. DCV anlæg DCV står for Demand Controled Air Volume, hvilket betyder at anlægget kører med forskellige hastigheder. Som VAV anlæg styres anlægget, men der anvendes følere der giver mere præcis styring af luftmængden. Fx Luftkvalitetsfølere, men også bevægelsescensorer. Komponenter Følgende er en gennemgang af forskellige komponenter der indgår i et ventilationsanlæg. Krydsveksler En krydsveksler overfører varme fra udsugningsluften til indblæsningsluften. Der er ingen kontakt mellem de to luftstrømme, og derfor heller ingen overførsel af lugtgener. Krydsvekslere har dog problemer med at opfylde Bygningsreglementets krav til varmegenvinding. Der er dog udviklet nye højtydende vekslere som kan klare kravet på 70 %. Modstrømsveksler Modstrømsveksleren virker principielt som krydsveksleren, men den er konstrueret så luften har en længere vandring gennem veksleren, og derved opnås en stører kontaktflad, og derfor en stører varmegenvinding.

10 Figur 1 Kilde Systemair Roterende veksler Roterende opfylder Bygningsreglementets krav til temperaturvirkningsgrad. De er samtidig kompakte og kan reguleres. Ulempen er at konstruktionen ikke kan laves 100 % tæt, og derfor vil der være en risiko for overførsel af lugtgener mellem udsugningen og indblæsningen.

11 Filter Der er normalt et eller flere filtre i et ventilationsanlæg. Filtrene inddeles i tre hovedgrupper: Grovfiltre (G1 G4) Finfiltre (F5 F9) Mikrofiltre (H10 H14) Til normal komfortventilation anvendes der finfilter. Filtrene kan være udformet som posefiltre eller panelfiltre.

12 Figur 2 Posefilter Figur 3 Panelfilter

13 Pressostater Pressostater der måler differenstrykket optræder flere steder på ventilationsanlæget. Pressostaterne kan være digitale signaler fx i forbindelse med overvågning af filtre, men også analoge pressostater anvendes fx i forbindelse med trykstyring af ventilatorerne. Digital differenstryk Filtervagt Trykvagt Differenstryk Tilsluttet med 2 slanger Potentialfri kontaktsæt Annalog differenstryk

14 Brandtermostat Brandtermostater var tidligere den primære sikring mod brandspredning via ventilationsanlæg, men ved revisionen af DS 428, som udkom i 2009, blev reglerne ændret markant. Sikring mod brandspredning Manuel genindkobling på termostaten Indblæsning 70⁰C Udsugning 40⁰C Kanalføler (temperatur) Kanalfølere til temperatur anvendes i både indblæsningskanaler og udsugningskanaler. Følerne findes i flere forskellige typer. De forskellige fabrikanter, der producererregulatorer, har valgt en ganske bestemt føler der virker sammen med deres elektronik. Man skal skal være opmærksom på at en fabrikants forskellige modeller måske skal tilsluttes forskellige følere. Hvis du for eksempel udskifter en føler der oprindeligt er en Pt1000 med en PTC1000 føler, går det helt galt da disse to typer har forskellige egenskaber. Du må altså opnå et dybere kendskab til hvad forskellen er ved for eksempel en Pt1000, NTC1000 og en PTC1000 temperaturføler. PTC Positiv Temperatur Coefficient. Kaldes også en termistor. Føleren ændrer den Ohm ske værdi u lineært i forhold til temperaturen.

15 Der findes mange følere med hver sin opgivne grundværdi, så du skal være opmærksom på, at det er den rigtige føler, du tilslutter en regulator. Termoelement Termoelementer er temperaturfølere der giver en svag jævnspænding positivt i forhold til temperaturen. Termoelementerne kan måle temperaturer op til ca C. Ofte kaldet TC, Thermo Couples. Termoelementer er to metaltråde der er smeltet sammen i et punkt. Trådene kan også blot snos sammen i et punkt. De to tråde er fremstillet af forskellige metallegeringer og dér hvor de har kontakt med hinanden opstår der en lille spænding. Spændingen stiger rimeligt lineart ved stigende temperatur. Der findes mange anvendte metallegeringer og hver følertype har et internationalt bogstav. F.eks. er type K et termoelement hvor den ene tråd er NiCr og den anden tråd er NiAl. Forskellige legeringer giver forskellige spændinger, afhængig af temperaturen og du skal være sikker på, at det er den rigtige føler du monterer til det apparat der skal have målingen under behandling. Pt1000 temperaturføler Den mest anvendte temperaturføler er fremstillet af grundstoffet Platin. Der anvendes oftest Pt1000 og Pt500. I procesanlæg anvendes Pt100. Da selve føleren er meget lille og sårbar, er den altid bygget ind i et hus. Følerens modstand stiger ved stigende temperatur

16 Temperaturføler i kanal Luftkvalitetsføler Kuldioxidindholdet i luften indendørs er en effektiv indikator for et lokales belastning og ventilationsgrad. Ventilationsstyring baseret på CO2 måling kan medvirke til at sikre, at behovet for frisk luft dækkes, samtidig med at energiudgifterne bliver så små som muligt. Luftkvalitetsføleren har et udgangssignal på 0 10 V, hvilket svarer til et arbejdsområde på ppm. Udgangssignalet er lineært i forhold til CO2 indholdet.

17 Behovstyret ventilation (DCV) Digital eller analog output Varme og køleflader Varmeflader anvendes primært til at tilføre varme til den indblæste luft, men der kan også være køleflader. Varmefladerne er normalt vandbårne, mens kølefladerne kan være vandbårne eller drevet med kølemidler. Normalt vandbårne varmeflader Elektriske flader findes også i mindre omfang Frosttermostat Frosttermostaten anvendes til at beskytte varmefladen mod frostsprængning. Kapillarrøret fordeles ud over hele varmefladen på bagsiden set i luftens retning.

18 Frostsikring af vandbårne varmeflader Motorventil Motorventiler kan åbne og lukke trinløst for vandmængden. Der findes grundlæggende to typer. I begge tilfælde er det en lille gearmotor der åbner og lukker en ventil. Forskellen er hvordan motorerne styres og hvordan de opfører sig. Vær opmærksom på, at motorer kan fås til at virke med forskellige spændingsforsyninger. Der anvendes typisk motorer der arbejder ved 24 Vac eller 230 Vac. Motor med modulerende funktion Der skal være forsyningsspænding til motorstyringen som typisk er 24 Vac. Et analogt/ modulerende signal, 0 10 Vdc, får ventilen til at åbne og lukke trinløst. Funktionen kan fås så ventilen er helt lukket ved 0 Vdc og helt åben ved 10 Vdc. Ved 5 Vdc er ventilen halvt åbent.

19 Styring af varme og køling Analog signal (0 10V DC) Frekvensomformer Anvendes når der ønskes hastighedsregulering af ventilatorerne, rotorveksler osv. Der er meget store energibesparelser ved at regulere ventilationsanlæg, så ydelsen er tilpasset forholdene.

20 Styring af Ventilatorer, roterende vekslere og pumper Analog signal (0 10V DC) Spjældmotor Spjældmotorer findes i flere udformninger. Nogle kan styres trinløst via analoge signaler (0 10V DC), andre styres digitalt on/off. Der findes også spjældmotorer med fjeder retur, som åbner når de får spænding, og lukkes af fjederen når spændingen fjernes.

21 Digital styret Analog styret Analog tilbagemelding Digital tilbagemelding

22 Kendskab til CTS anlæg opgaver Opgave 1 Du skal på det udpegede ventilationsanlæg fastslå hvilken anlægstype der er tale om. Type: Identificere periferiudstyr og angiv placering på nedenstående tegning. Brandtermostater 40 og 70 Frosttermostat Filtervagter Varmeflade Evt. Køleflade Etc. Påfør på rørene: Indblæsning Indsugning Udblæsning Udsugning Veksler

23 Opgave 2 En føler er Pt1000. Temperaturen er 12 C. Hvilken værdi skal føleren have ved denne temperatur? Pt100 temperaturføler Pt betyder grundstoffet Platin. 100 betyder, at denne temperaturføler har en Ohm sk værdi på 100 Ω ved 0 C. Den Ohm ske værdi ændrer sig med ca. 0,39 Ω pr C i det temperaturområde, der er aktuelt i branchen. Nedenstående tabel bruges til alle Platinfølere - og hvis du har en Pt1000 temperaturføler skal du blot gange tabellens værdier med 10. Du skal være opmærksom på, at der også findes en føler, der er fremstillet af Nikkel. Denne føler er ikke så nøjagtig som Platinføleren - og f.eks. har Ni100, 84,12 Ω ved 30 C, 100 Ω ved 0 C og 111,30 Ω ved 20 C. Tabellen opgiver den Ohm ske værdi af Pt100 fra -30 C til C - med en opløsning på 1 C. Find et motorspjæld med modulerende funktion. Få spjældet til at åbne og lukke. Opgave 3 Mål trykfald over et nyt filter. Simuler tilstoppet filter ved at afblænde arealet halvt med tape eller papir. Mål trykfald igen. Tilslut en filtervagt og indstil skalaen, så der gives signal ved tilstoppet filter. Tilslut kontrollamper så du tydeligt kan se, hvad der sker.

Energibesparelser i ventilationsanlæg Teori og praksis v/carsten Tonn-Pedersen. KlimaKlar torsdag den 12. maj 2011

Energibesparelser i ventilationsanlæg Teori og praksis v/carsten Tonn-Pedersen. KlimaKlar torsdag den 12. maj 2011 Energibesparelser i ventilationsanlæg Teori og praksis v/carsten Tonn-Pedersen KlimaKlar torsdag den 12. maj 2011 Fokus-omr områder God og energirigtig ventilation opnås ved at fokusere på: 1. Ventilationsbehov

Læs mere

Lanceringen af disse tjek i denne målgruppe er valgt ud fra følgende overvejelser:

Lanceringen af disse tjek i denne målgruppe er valgt ud fra følgende overvejelser: Notat Go Energi Kunderådgivning Opgave Erhvervsindsats Dato 13. september 2011 Emne Tjeklister Initialer PMP Notat sendt til: Registreringsordningen for energisynskonsulenter Go Energi har i de kommende

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler FIB FIB Posefilter Posefilter Fraluft Frisk luft COW VEC HCR VEC varmeflade Ventilator Kryds varmeveksler Ventilator Tilluft Afkast

Læs mere

Ventilation. Anlægstyper. Generelt. Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5

Ventilation. Anlægstyper. Generelt. Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5 Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5 Ventilation Generelt Der er ca. 15.000 ventilationsanlæg i Danmark, der forsyner offentlige bygninger og arbejdspladser med frisk luft. Heraf er rigtig mange anlæg indstillet

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR NOVEMBER 2015 2 TX KOMFORT Decentral ventilation med en kapacitet på 250 til 1000 m³/h, kan anvendes følgende steder: skoler kontorer mødelokaler kantiner institutioner pavilloner

Læs mere

CTS Drift og strategier. Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima

CTS Drift og strategier. Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima CTS Drift og strategier Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima Varme-, brugsvands-, ventilation- og køleregulering med passende automatik Ved hjælp af moderne reguleringsudstyr kan man "skræddersy"

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler AUT. Automatik

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler AUT. Automatik Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler FIB FIB Posefilter Posefilter Frisk luft Fra luft VEC HCR VEC COW Ventilator Kryds varmeveksler Ventilator varmeflade Afkast Tilluft

Læs mere

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder:

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder: Rum, som benyttes af personer, skal ventileres så tilfredsstillende komfort og hygiejniske forhold opnås. Ventilationen bevirker, at fugt og forurening (partikler, CO 2, lugt mm.) fjernes fra opholdsrummene

Læs mere

Syddansk erhvervsskole

Syddansk erhvervsskole Syddansk erhvervsskole Allan Tingkær Bygningsreglement 2010 Særlige krav til klimaskærm: Luftskiftet gennem utætheder i klimaskærmen må ikke overstige 1,5 l/s pr. m 2 opvarmet areal ved trykprøvning med

Læs mere

INSTRUKTION KRYDSVEKSLER

INSTRUKTION KRYDSVEKSLER INSTRUKTION Type KV DANHEAT A/S Niels Ebbesens Vej 9, DK-7500 Holstebro Tlf.:+45 97 42 30 99 Fax:+45 97 40 27 70 E-mail: danheat@danheat.dk Internet: www.danheat.dk Udgave 2009.03 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.

Læs mere

BAS 914S/929S Datablad

BAS 914S/929S Datablad BAS 914S/929S BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 914S/929S tilhører en familie af programmerbare kontrollere der er målrettet til mindre samt medium størrelse installationer.

Læs mere

TX electronic controller

TX electronic controller TX electronic controller Version 1.1 Rev. 14. Dec. 2011 Side 1 af 20 1.0.0 Indhold 1.0.0 Indhold... 2 2.0.0 Oversigt... 3 3.0.0 Funktionsbeskrivelse... 4 3.1.0 Bruger funktioner... 4 3.1.1 Dagsdrift...

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR AUGUST 2014 2 TX BOLIG Decentral ventilation med en kapacitet på 35 til 350 m³/h, kan eventuelt anvendes følgende steder: Privatbolig/lejligheder kontorer mødelokaler undervisningslokaler

Læs mere

Vejledning ECC Styring. ECC Styring. enervent.dk / ECC vejledning

Vejledning ECC Styring. ECC Styring. enervent.dk / ECC vejledning ECC Styring ECC Styring for Enervent boligventilationsaggregater Enervent boligaggregater er beregnet til kontinuerlig drift og bør af hensyn til kondensdannelse i aggregat og kanaler aldrig stoppes. Aggregaterne

Læs mere

N I L A N V P L 1 0-2 8

N I L A N V P L 1 0-2 8 Boligventilation med varmegenvinding N I L A N V P L 1-2 8 Aktiv varmegenvinding høj ydelse til den private bolig i n d e k l i m a m e d t r i v s e l Boligventilation med varmegenvinding N I L A N V

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK Randers Lille Skole - udvidelse Udg. dato: 20.10.2015 Side : 2/ 7 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument indgår i automatikarbejdet.

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler VEC Fra FIB Ventilator Afkast HRO Roterende Posefilter Fraluft FIB Posefilter varmeveksler VEC Ventilator CCW Køleflade Frisk

Læs mere

INSTRUKTION KRYDSVARMEVEKSLER M/ VARMEFLADE FOR VANDOPVARMNING

INSTRUKTION KRYDSVARMEVEKSLER M/ VARMEFLADE FOR VANDOPVARMNING INSTRUKTION M/ VARMEFLADE FOR VANDOPVARMNING DANHEAT A/S Niels Ebbesens Vej 9, DK-7500 Holstebro Tlf.:+45 97 42 30 99 Fax:+45 97 40 27 70 Web: www.danheat.dk E-mail: danheat@danheat.dk Udgave 2009.06 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende varmeveksler TIL HRO. Roterende varme- FRA AUT. Automatik

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende varmeveksler TIL HRO. Roterende varme- FRA AUT. Automatik Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende varmeveksler LRB Lydreducerende box FIB Posefilter TIL HRO VEC Ventilator LRB Lydreducerende box LRB Lydreducerende box VEC Ventilator Roterende

Læs mere

Kvaliteten af luft = livskvalitet!

Kvaliteten af luft = livskvalitet! DV-300T Bygningsrenovering og efterisolering af huse nu til dags efterlader ofte huset godt isoleret og tæt. Dette betyder dog også at krav til udluftning stiger markant og derfor er det energirigtig at

Læs mere

Alarm og overvågning for din sikkerhed

Alarm og overvågning for din sikkerhed Alarm og overvågning for din sikkerhed Trykvagt (ventilationsalarm E) med ekstern pressostat Varenummer kr. Tryk områder ES-332-49292 1650 20-300Pa ES-332-49293 1650 100-1000Pa ES-332-49294 1650 500-2000Pa

Læs mere

TX 3000. Turbovex. Turbovex A/S Industrivej 45 9600 Aars Tlf. 96 98 14 62 Fax 98 62 42 24 E-mail: info@turbovex.dk. Udvendig.

TX 3000. Turbovex. Turbovex A/S Industrivej 45 9600 Aars Tlf. 96 98 14 62 Fax 98 62 42 24 E-mail: info@turbovex.dk. Udvendig. Turbovex Decentral ventilation med varmegenvinding TX 3000 er et nyudviklet koncept for luftskifte I værksteder, industrihaller og lagerbygninger etc. Ventilationsaggregatet monteres gennem taget med kun

Læs mere

PRODUKTDATA VARMEFLADER BY NILAN. Tilbehør. Bolig

PRODUKTDATA VARMEFLADER BY NILAN. Tilbehør. Bolig PRODUKTDATA VARMEFLADER BY NILAN Tilbehør Bolig FROSTSIKRING Produktbeskrivelse I modstrømsvekslere med høj temperaturvirkningsgrad vil der i perioder med frost, ske en til-isning. Styringen i Nilans aggregater

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler VEC Fra FIB Ventilator Afkast HRO Roterende Posefilter Fraluft FIB Posefilter varmeveksler COE El- VEC Ventilator Frisk luft Til

Læs mere

HVU Højvakuum. Geovent A/S

HVU Højvakuum. Geovent A/S HVU Højvakuum Samlet eller modulopbygget. Geovent tager udgangspunkt i din situation og leverer den optimale løsning til dit behov for højvakuum. Se nogle af mulighederne. Geovent A/S Hovedgaden 8,DK-8831Løgstrup

Læs mere

VR700DC. DK Montagevejledning. Til installatøren

VR700DC. DK Montagevejledning. Til installatøren VR700DC DK Montagevejledning Til installatøren 1 FORORD Systemair ventilationsaggregater med varmegenvinding er blevet produceret siden 1980. Aggregaterne er installeret i tusindvis af boliger. Erfaringen

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Til. Posefilter HRO. Frisk luft. Roterende varmeveksler VEC

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Til. Posefilter HRO. Frisk luft. Roterende varmeveksler VEC Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler COW Varmeflade VEC Ventilator Tilluft FIB Posefilter Fraluft Til HRO Roterende varmeveksler Fra FIB Posefilter Frisk luft VEC

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR DECEMBER 2014 2 TX KOMFORT Decentral ventilation med en kapacitet på 250 til 00 m³/h, kan anvendes følgende steder: skoler kontorer mødelokaler kantiner institutioner pavilloner

Læs mere

Brugervejledning CTS600 automatik for NILAN Comfort 1200

Brugervejledning CTS600 automatik for NILAN Comfort 1200 Brugervejledning CTS600 automatik for NILAN Comfort 1200 Version 1.06, 22.03.2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figuroversigt... 2 Indledning... 3 Funktioner... 4 Temperaturføleroversigt...

Læs mere

VENTILATIONSAGGREGATER TIL KOMFORTVENTILATION

VENTILATIONSAGGREGATER TIL KOMFORTVENTILATION UNIQ COMFORT VENTILATIONSAGGREGATER TIL KOMFORTVENTILATION FORDELE EFFEKTIV VARMEGENVINDING Høj effektiv roterende veksler sørger for en effektiv varmegenvinding. Virkningsgrader op til 87 %. LAVT ENERGIFORBRUG

Læs mere

Brugermanual. KVU vekslere. 110-00038 Version 01.05

Brugermanual. KVU vekslere. 110-00038 Version 01.05 Brugermanual KVU vekslere 110-00038 Version 01.05 2 af 11 Indholdsfortegnelse Setpunktstabel:...4 Betjeningspanel KVU...5 Kontrolenhed...5 Menustruktur...5 Display visning...5 Display visning...6 Displayet...6

Læs mere

Afsnit 7 Teknisk standard Ventilation. Kolding og Fredericia Sygehuse 01-04-2011 - rev. 1

Afsnit 7 Teknisk standard Ventilation. Kolding og Fredericia Sygehuse 01-04-2011 - rev. 1 Afsnit 7 Teknisk standard Ventilation Kolding og Fredericia Sygehuse 01-04-2011 - rev. 1 Indholdsfortegnelse: 57.11 Komfortventilation Aggregater... 3 57.12 Komfortventilation Kanalsystemer og armaturer...

Læs mere

PAR-555-SYS Konstanttrykregulering

PAR-555-SYS Konstanttrykregulering PAR-555-SYS Konstanttrykregulering www.oeland.dk Side 1 af 16 1. Produktinformation... 3 2. Installation.. 4 3. Oversigtstegning.. 5 4. Funktioner.. 6 5. Tekniske data. 9 6. Tilslutning... 10 7. Problemløsning..

Læs mere

Tekniske standarder Afsnit 7 - bips nr. 57 Ventilation 10. udgave

Tekniske standarder Afsnit 7 - bips nr. 57 Ventilation 10. udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS Afsnit 7 - bips nr. 57 Ventilation 10. udgave 10. januar 2014 Indholdsfortegnelse 57.11 Komfortventilation Aggregater... 2 57.12

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR OKTOBER 2012 2 TX KOMFORT Decentral ventilation med en kapacitet på 250 til 1000 m³/h, kan anvendes følgende steder: skoler kontorer mødelokaler kantiner institutioner pavilloner

Læs mere

AGGREGATER. Sikrer tilførsel af frisk luft Fjerner forurenet og dårlig luft Genvinder varmen fra den udsugede luft

AGGREGATER. Sikrer tilførsel af frisk luft Fjerner forurenet og dårlig luft Genvinder varmen fra den udsugede luft aggregater AGGREGATER Sikrer tilførsel af frisk luft Fjerner forurenet og dårlig luft Genvinder varmen fra den udsugede luft Geovent introducerer nu et komplet program af aggregater med varmegenvinding.

Læs mere

Calyma Ventilationsanlæg BYDÆKKER - TYPE25-1795mm NM 24A-SR CKE-01 ver. 1.01B

Calyma Ventilationsanlæg BYDÆKKER - TYPE25-1795mm NM 24A-SR CKE-01 ver. 1.01B Calyma Ventilationsanlæg BYDÆKKER - TYPE25-1795mm NM 24A-SR CKE-01 ver. 1.01B Vejledning i transport, montering og service Calyma Industri - Espenhøjvej 10 A, True - 8381 Tilst Tlf. 8624 0433-2070 7890

Læs mere

El-forvarmeflade Til aggregater

El-forvarmeflade Til aggregater INSTRUKTIONSMANUAL El-forvarmeflade Til aggregater Version 1.0 17/06-2014 www.geovent.dk Indhold 1.0 Generelle sikkerhedsforskrifter...2 1.1 Fare...2 1.2 Anvendelsesområde...2 1.3 Beskrivelse...2 1.4 Mærkning...............................

Læs mere

Servicerapport. Dato: Init. : Ordre nr : Kontaktperson : Tlf.: Placering: Baglokale. 28 05 2013 Deichmann - Herning RSV 20195V-13. Butik.

Servicerapport. Dato: Init. : Ordre nr : Kontaktperson : Tlf.: Placering: Baglokale. 28 05 2013 Deichmann - Herning RSV 20195V-13. Butik. Servicerapport Kunde : Ordre nr : Kontaktperson : Tlf.: Betjeningsområde: Komponenter: Indtags-/Afkastriste Filter Varmeflade Ventilator Motor Svingningsdæmpere Remtræk Lejer Luftbefugter Termometre Varmegenvinding

Læs mere

Modstrøms Varmevekslere

Modstrøms Varmevekslere Modstrøms Varmevekslere - mere end funktionel I n d e K l i m a M i l j ø A / S IndeKlimaMiljø A/S, eller blot, drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører

Læs mere

Udvikling af mekanisk ventilation med lavt elforbrug

Udvikling af mekanisk ventilation med lavt elforbrug Udvikling af mekanisk ventilation med lavt elforbrug Søren Terkildsen Sektion for bygningsfysik og installationer Alectia seminar 20 September 2012. Introduktion 3 årigt Ph.d studie på DTU byg. Ny type

Læs mere

Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives

Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives Indholdsfortegnelse VLT MICRO DRIVE FC-51.... 2 VLT HVAC DRIVE FC-102.... 4 VLT AQUA DRIVE FC-202.... 7 VLT AUTOMATION DRIVE FC-302....10 VLT 2800....13

Læs mere

Ventilation fokus på energibesparelser. Titel der Präsentation Ersteller der Präsentation Datum 1

Ventilation fokus på energibesparelser. Titel der Präsentation Ersteller der Präsentation Datum 1 Ventilation fokus på energibesparelser Titel der Präsentation Ersteller der Präsentation Datum 1 Tilstand på nuværende aggregat Optimere nuværende aggregat Ny installation Titel der Präsentation Ersteller

Læs mere

Flexit SPIRIT K2R. Luftbehandlingsaggregat med integreret køkkenemhætte. Markedets mest støjsvage Moderne design Energieffektiv Placering i køkken

Flexit SPIRIT K2R. Luftbehandlingsaggregat med integreret køkkenemhætte. Markedets mest støjsvage Moderne design Energieffektiv Placering i køkken Flexit SPIRIT K2R Luftbehandlingsaggregat med integreret køkkenemhætte Markedets mest støjsvage Moderne design Energieffektiv Placering i køkken Flexit SPIRIT - en ny generation af luftbehandlingsaggregater

Læs mere

NETLON NETLON 1.1 Variabel liste VSD1

NETLON NETLON 1.1 Variabel liste VSD1 1.1 Variabel liste VSD1 VSD1_1q.xif ProgramID: 90 56 53 44 31 5F 31 70 Generated at: 7. januar 2005, 12:16 No. Variable name Dir SNVT type Default Connect 0 nvioccmancmd In SNVT_occupancy (109) Start stop

Læs mere

Formål med ventilation

Formål med ventilation Formål med ventilation Sikre frisk luft Fjerne lugtgener Fjerne fugt Fjerne partikler Bygningsopvarmning M.m. = godt indeklima Simpelt ventilationsanlæg Rigtigt ventilationsanlæg sanlægtyper (komfortanlæg)

Læs mere

2014-05-05 version 15

2014-05-05 version 15 2014-05-05 version 15 MicroVent Indhold 1. Systemoversigt... 3 2. Generelle informationer... 4 3. Servicepunkt... 6 4. Forbindelsesdiagram LON-Bus og 230V... 7 5. Forbindelsesdiagram sensorer og styring...

Læs mere

BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING. Få et godt indeklima, undgå fugtskader og spar energi

BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING. Få et godt indeklima, undgå fugtskader og spar energi BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING Få et godt indeklima, undgå fugtskader og spar energi BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING Et godt indeklima, funktionalitet og energieffektivitet Et godt indeklima

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 8.0.0.0.0.3 Kontinuert dagsregulering med PIR og manuel dæmp/ betjening Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af folks

Læs mere

N I L A N V P L 1 0-2 8

N I L A N V P L 1 0-2 8 Boligventilation med varmegenvinding N I L A N V P L 1-2 8 Aktiv varmegenvinding høj ydelse til den private bolig i n d e k l i m a m e d t r i v s e l Boligventilation med varmegenvinding N I L A N V

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 8.0.0.0.0.3 Kontinuert dagsregulering med PIR og manuel betjening - enkelt Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af

Læs mere

Novenco luftbehandlingsaggregater

Novenco luftbehandlingsaggregater Novenco luftbehandlingsaggregater Climaster ZCF September 2009 N Få styr på indeklimaet og frisk luft med komfort oveni Tøjbutikker, sportshaller, skoler og børnehaver er steder hvor indeklimaet har stor

Læs mere

- mere end funktionel

- mere end funktionel Modstrøms Varmevekslere - mere end funktionel P e r p e t u a l E n e r g y A p S drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører af løs ninger til ventilationsbranchen.

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med modstrøms-varmeveksler. Fra HCF. Modstrøms varmeveksler. Til AUT.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med modstrøms-varmeveksler. Fra HCF. Modstrøms varmeveksler. Til AUT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med modstrøms-varmeveksler FIB FIB Posefilter Fra Posefilter Frisk luft HCF Fraluft VEC Modstrøms varmeveksler VEC COW Ventilator Til Ventilator Varme-flade

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med modstrøms-varmeveksler. Til HCF. Modstrøms varmeveksler. Fra AUT.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med modstrøms-varmeveksler. Til HCF. Modstrøms varmeveksler. Fra AUT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med modstrøms-varmeveksler Tryk sensor FIB VEC Posefilter Til Ventilator Fraluft HCF Afkast COW VEC Modstrøms varmeveksler FIB Varme-flade Ventilator Fra

Læs mere

Ventilationseftersynet består af en registrering af grundoplysninger, inspektion, målinger, rådgivning samt rapportering.

Ventilationseftersynet består af en registrering af grundoplysninger, inspektion, målinger, rådgivning samt rapportering. 25. november 2010 J.nr. 2501/1207-0002 Ref. jtl Side 1/6 Instruks for lovpligtigt ventilationseftersyn 19. februar 2007 rev. 1. november 2010 MJ 1. Indledning Ventilationseftersynet omfatter ventilationsanlæg

Læs mere

HOVEDGADEN 86 DK-8831 LØGSTRUP

HOVEDGADEN 86 DK-8831 LØGSTRUP Tagmonteret ventilationsaggregat varenr. 02-602 Geovent GRTU tagaggregat er et enkelt og effektivt ventilationsaggregat med et minimum af installationsomkostninger. Aggregatets store tilbehørsprogram gør

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR TX 250A TX 500A TX 750A TX 1000A DECEMBER 2016 TURBOVEX - frisk luft til alle 2 Decentral ventilation med en kapacitet på 250 til 1000 m³/h, kan anvendes følgende steder: skoler

Læs mere

- mere end funktionel

- mere end funktionel Friskluft Armaturer - mere end funktionel I n d e K l i m a M i l j ø A / S IndeKlimaMiljø A/S, eller blot, drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører

Læs mere

Novenco Climaster powered by ZerAx. Luftbehandlingsaggregat LAND PRODUCTS & SYSTEMS

Novenco Climaster powered by ZerAx. Luftbehandlingsaggregat LAND PRODUCTS & SYSTEMS Novenco Climaster powered by ZerAx Luftbehandlingsaggregat LAND PRODUCTS & SYSTEMS Novenco Climaster powered by ZerAx Spar energi, plads og penge... hvem vil ikke gerne det? der er masser af fordele ved

Læs mere

UNIQ COMFORT LUFTbEHaNDLINGsaGGREGaTER TIL boliger, KONTORER, INsTITUTIONER OG skoler

UNIQ COMFORT LUFTbEHaNDLINGsaGGREGaTER TIL boliger, KONTORER, INsTITUTIONER OG skoler UNIQ COMFORT Luftbehandlingsaggregater TIL BOLIGER, KONTORER, INSTITUTIONER OG SKOLER Derfor skal du vælge din ventilationsløsning fra UNIQ COMFORT Garanti for kvalitet Danmarks bedste pris Effektiv energibesparelse

Læs mere

ES 899. CO og temperatur sensor. Styrer et ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges. 2 med indbygget regulator For montage på kanal

ES 899. CO og temperatur sensor. Styrer et ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges. 2 med indbygget regulator For montage på kanal ES 899 CO og temperatur sensor med indbygget regulator For montage på kanal Styrer et ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges Egenskaber: ES 899 er en kombineret føler og regulator med mange anvendelses

Læs mere

En konstant luftfugtighed overholdes ved hjælp af et vådhygrometer, som bruger Fahrenheit-skalaen for at få den største nøjagtighed.

En konstant luftfugtighed overholdes ved hjælp af et vådhygrometer, som bruger Fahrenheit-skalaen for at få den største nøjagtighed. Introduktion I-72 rugemaskinen er specielt designet for at opnå den bedst mulige udrugningsevne og for at imødekomme opdrætskravene på den fugl som ønskes opdrættet. Den kombinerede operation af udrugning

Læs mere

Energibesparelser i ventilationsanlæg Case: BT Components v/carsten Tonn-Pedersen. KlimaKlar torsdag den 12. maj 2011

Energibesparelser i ventilationsanlæg Case: BT Components v/carsten Tonn-Pedersen. KlimaKlar torsdag den 12. maj 2011 Energibesparelser i ventilationsanlæg Case: BT Components v/carsten Tonn-Pedersen KlimaKlar torsdag den 12. maj 2011 Fokus-omr områder God og energirigtig ventilation opnås ved at fokusere på: 1. Ventilationsbehov

Læs mere

Maskinanlæg, opsætning af frekvensomformer

Maskinanlæg, opsætning af frekvensomformer Maskinanlæg, opsætning af frekvensomformer INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Maskinanlæg, opsætning af frekvensomformer...3 2-20 Rekv. 0 Prod. 28-06-2006-08:33 Ordre 000 EFU Opgave 1 1 stk. VLT 2800 1 stk.

Læs mere

LeanVent Produktoversigt

LeanVent Produktoversigt LeanVent Produktoversigt 05/2015 Hvorfor vælge et spjæld fra LeanVent? Ved første øjekast ligner et LeanVent spjæld et helt almindeligt spjæld, men ved nærmere øjesyn, ser man hurtigt det unikke design

Læs mere

Datablad Varmegenvindingsaggregat A06. ØLAND A06 Varmegenvindingsaggregat

Datablad Varmegenvindingsaggregat A06. ØLAND A06 Varmegenvindingsaggregat ØLAND A06 Varmegenvindingsaggregat A06 - Comfort Grå A06 - Comfort Hvid A06 - Grå A06 - Hvid Anvendelse Øland A06 varmegevindingsaggregat anvendes til enrums ventilation, hvor der ønskes et godt indeklima

Læs mere

Modstrøms Varmevekslere

Modstrøms Varmevekslere Modstrøms Varmevekslere - mere end funktionel I n d e K l i m a M i l j ø A / S IndeKlimaMiljø A/S, eller blot, drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører

Læs mere

CTS programmering (Siemens Synco)

CTS programmering (Siemens Synco) CTS programmering (Siemens Synco) Indledning Til kurset anvendes Siemens Synco regulatorer. Synco regulatorerne findes til regulering af alle komponenter indenfor HVAC, og er let tilgængelig for vvs og

Læs mere

Side 1. Installationsvejledning for. systemet. Version 1 December 2004

Side 1. Installationsvejledning for. systemet. Version 1 December 2004 Side 1 Installationsvejledning for µ-pc systemet µ-pc Version 1 December 2004 Side 2 µ-pc systemet µ-pc systemet er opbygget af moduler som vist på figur 1. Hvert modul består af en kasse med stikforbindelser,

Læs mere

Ventilation med ECL Comfort 310

Ventilation med ECL Comfort 310 Ventilation med ECL Comfort 310 Én løsning til styring og overvågning Med ECL Comfort 310 kan I samle styring og overvågning af alle jeres anlæg ét sted. Udvid eksempelvis en eksisterende varme- og brugsvandsløsning

Læs mere

DCC digital dekoder til magnetiske produkter

DCC digital dekoder til magnetiske produkter Viessmann 5212 Digital Dekoder Dansk Brugervejledning DCC digital dekoder til magnetiske produkter med fire udgangsgrupper Indhold 1. Vigtige oplysninger... 2 2. Indledning / Egenskaber... 3 3. Montering...

Læs mere

Vejledning til varmevekslerstyring SILVER C RX, RECOnomic str. 100/120, RECOsorptic str. 50-120

Vejledning til varmevekslerstyring SILVER C RX, RECOnomic str. 100/120, RECOsorptic str. 50-120 Vejledning til varmevekslerstyring SILVER C RX, RECOnomic str 100/120, RECOsorptic str 50-120 1 Generelt Varmevekslerstyringen er et styresystem til stepmotor, 380 W Det er beregnet til nøjagtig og lydsvag

Læs mere

Tænk på driften og ikke anlægsinvesteringerne. v/ Mads Møller - Leanvent

Tænk på driften og ikke anlægsinvesteringerne. v/ Mads Møller - Leanvent Tænk på driften og ikke anlægsinvesteringerne v/ Mads Møller - Leanvent Agenda 1. LCC og ventilation 2. Præsentation af LEANVENTs dråbespjæld LCC og ventilation Helhedsbetragtning LCCo Økonomi Der er ofte

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med krydsvarmeveksler HCR. Krydsvarmeveksler AUT. Automatik

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med krydsvarmeveksler HCR. Krydsvarmeveksler AUT. Automatik Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med krydsvarmeveksler HCR FIB Posefilter COW Varmeflade VEC Ventilator Krydsvarmeveksler Tryk sensor AUT Automatik Indeholder information om brug, service

Læs mere

INSTRUKTION KRYDSVARMEVEKSLER M/ VARMEVEKSLER FOR GASFYRING

INSTRUKTION KRYDSVARMEVEKSLER M/ VARMEVEKSLER FOR GASFYRING INSTRUKTION M/ VARMEVEKSLER FOR GASFYRING DANHEAT A/S Niels Ebbesens vej 9, DK-7500 Holstebro Tlf.:+45 97 42 30 99 Fax:+45 97 40 27 70 E-mail: danheat@danheat.dk Internet: www.danheat.dk Udgave 2009.06

Læs mere

KOMPAKT ReGO 900-7000 Luftbehandlingsaggregater Installations- og betjeningsvejledning for C3 styring

KOMPAKT ReGO 900-7000 Luftbehandlingsaggregater Installations- og betjeningsvejledning for C3 styring KOMPAKT ReGO 900-7000 Luftbehandlingsaggregater Installations- og betjeningsvejledning for C3 styring DK Indholdsfortegnelse 1. INSTALLATIONSVEJLEDNING...3 1.1. Samling af sektioner...3 1.2. Tilslutning

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Spjæld. Posefilter. Fraluft. Spjæld TOM.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Spjæld. Posefilter. Fraluft. Spjæld TOM. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler VEC Ventilator Afkast FIB Posefilter Frisk luft Fra HRO varmeflade Roterende varmeveksler Til Spjæld Spjæld FIB Posefilter Fraluft

Læs mere

Flexit. Automatik for luftbehandlingsaggregater. 300-700 m 3 /h. Vi arbejder for din succes

Flexit. Automatik for luftbehandlingsaggregater. 300-700 m 3 /h. Vi arbejder for din succes Flexit Automatik for luftbehandlingsaggregater 300-700 m 3 /h Vi arbejder for din succes Energivej 3-7, 2750 Ballerup, Tel. 7020 1911, Fax 4453 1051 www.oeland.dk NB! Vores produkter udvikles løbende,

Læs mere

Brugsanvisning VAL 6

Brugsanvisning VAL 6 Brugsanvisning VAL 6 Betjeningsvejledning Vigtigt! Den Infrarøde oliebrænder VAL 6 må ikke placeres i nærheden af eksplosive eller let antændelige materialer. Ydermere er det ikke tilladt at opstille VAL

Læs mere

Ventilationsaggregater. Topvex FR, SR, TR

Ventilationsaggregater. Topvex FR, SR, TR Topvex FR, SR, TR 206951-DK 22-08-2011V.A004 (C. 3.0-1-06) Indhold 1... 1 1.1 Funktionsindstillinger... 1 1.2 Indstilling af ugeprogram... 5 1.3 Alarmkonfiguration... 6 1.4 Noter og underskrift... 9 1

Læs mere

OPTIMA 85. BETJENINGSVEJLEDNING DK / Version 27.06.2014 SOFTWARE VER. 1,0 / PRINT ES952 JORDVARMEPUMPE GS-4

OPTIMA 85. BETJENINGSVEJLEDNING DK / Version 27.06.2014 SOFTWARE VER. 1,0 / PRINT ES952 JORDVARMEPUMPE GS-4 BETJENINGSVEJLEDNING DK / Version 7.06.04 OPTIMA 85 SOFTWARE VER.,0 / PRINT ES95 JORDVARMEPUMPE GS-4 Genvex A/S Sverigesvej 6 DK-600 Haderslev Tel.: +45 73 53 7 00 salg@genvex.dk genvex.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fjernbetjening Flex Service manual

Fjernbetjening Flex Service manual Fjernbetjening Flex Service manual Symboler på luftretning på anlæg Blå Rød Blå Rød 1 Teknikker indstillinger: Menu-Advance-Service Kodeord: 4444 1.Exit: retur til hovedmenu DER ANBEFALES IKKE AT ÆNDRE

Læs mere

Tænk grønt det betaler sig

Tænk grønt det betaler sig Tænk grønt det betaler sig I årtier er bygninger blevet opvarmet og ventileret uden hensyntagen til energiforbrug og CO2-udledning. I dag står verden over for klimaudfordringer, som gør, at måden, hvorpå

Læs mere

Nye ideer og ny viden giver bedre energiøkonomi

Nye ideer og ny viden giver bedre energiøkonomi Nye ideer og ny viden giver bedre energiøkonomi Energien er igen blevet dyrere, og det påvirker balancen i samfundet Erhvervsministeren har udsendt en handlingsplan for en fornyet energispareindsats. Energistyrelsen

Læs mere

VR700DC. DK Betjenings- og vedligholdelsesvejledning. Til slutbrugeren

VR700DC. DK Betjenings- og vedligholdelsesvejledning. Til slutbrugeren VR700DC DK Betjenings- og vedligholdelsesvejledning Til slutbrugeren 1 FORORD Systemair ventilationsaggregater med varmegenvinding er blevet produceret siden 1980. Aggregaterne er installeret i tusindvis

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler VEC Fra FIB Ventilator Afkast HRO Roterende Posefilter Fraluft FIB Posefilter varmeveksler VEC Ventilator COW varmeflade Frisk

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR JANUAR 2015 2 TX INDUSTRI Decentral ventilation med en kapacitet på 1400-3000 m³/h, kan anvendes følgende steder: autoværksteder produktionsvirksomheder idrætshaller byggemarkeder

Læs mere

PLC reguleringsteknik

PLC reguleringsteknik PLC reguleringsteknik Øvelse 1 Varmeprocess med PLC/PID regulator Udstyr: 40-60 Watt glødelampe Termocouplertransmitter 4-20 ma (0-100 /C). AB micro logic 1200 PLC, med analog I/O. 4-20 ma og 24 V forsyning.

Læs mere

TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel

TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel HRV 501 1 Generel beskrivelse 3 2 Tekniske data 5 3 Tilbehør 7 Forbehold for ændringer og trykfejl. September 2014. Generel

Læs mere

CO2Sensor Basic / ES 999

CO2Sensor Basic / ES 999 CO2Sensor Basic / ES 999 CO2 sensor Sensor til ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges Mulige udvidelser: Ekstern strømforsyning med setpunktsrelæ. MultiController E -1% MultiController E Regulate

Læs mere

Kvaliteten af luft er livskvalitet!

Kvaliteten af luft er livskvalitet! DV-300T Bygningsrenovering og efterisolering af huse nu til dags efterlader ofte DV-300T ventilationsaggregatet er et anlæg med energieffektiv huset godt isoleret og tæt. Dette betyder dog også at krav

Læs mere

Installationsvejledning for TIGRIS Maxishunt 6560898 / 010409 1/12

Installationsvejledning for TIGRIS Maxishunt 6560898 / 010409 1/12 6560898 / 010409 1/12 Installationsvejledning for TIGRIS Maxishunt Klik dig ind på www.wavin.dk eller kontakt Wavins vvs-afdeling på tlf. 8696 2000, hvis du har brug for råd og vejledning omkring gulvvarmesystemer.

Læs mere

NETLON. KV2_2b beskrivelse. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon.

NETLON. KV2_2b beskrivelse. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon. KV2_2b beskrivelse Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon. 1 Kortbeskrivelse... 4 1.1 Anvendelse... 4 1.2 Lys1 og 2med dagslysstyring 1-10 volt... 4 1.3 Lys3

Læs mere

Energioptimering af bygning 1624 Frederiksborggade 15 Forslag nr.: 03 Elbesparelse 97.351 kwh/år 146.027 kr./år Varmebesparelse 0 kwh/år 0 kr.

Energioptimering af bygning 1624 Frederiksborggade 15 Forslag nr.: 03 Elbesparelse 97.351 kwh/år 146.027 kr./år Varmebesparelse 0 kwh/år 0 kr. Energioptimering Rådgiver fra Energi Nord: Steen Lund Sømod tlf. 9936 9776 Dato: 16. august 2013 Dok.id-903963 Kundedata Firma:ATP Ejendomme Sag nr.: 001-00710-01 Kontaktperson: Christian Mølholm Telefon

Læs mere

ComfoAir Varmegenvinding

ComfoAir Varmegenvinding ComfoAir Varmegenvinding Bor du i en plastikpose? Problemet Fugt: En moderne bolig er meget tæt og derfor er den relative fugtighed ofte meget høj. Det er et velkendt problem, at skulletørre bunden af

Læs mere

CCS Formål Planlagt vedligehold Ventilationsanlæg

CCS Formål Planlagt vedligehold Ventilationsanlæg Formål Planlagt vedligehold Ventilationsanlæg Procesbeskrivelse December 2015 Kolofon 2015-12-14

Læs mere

VENTILATION = VELVÆRE

VENTILATION = VELVÆRE VENTILATION = VELVÆRE COMFORT by nilan Sundt indeklima året rundt Ventilation med varmegenvinding Certificeret til brug i passivhuse Lad frisk luft fylde din bolig fordele i overflod Tag med os ind i en

Læs mere

Bygningsautomatik og styresystemer GUIDE

Bygningsautomatik og styresystemer GUIDE GUIDE Bygningsautomatik og styresystemer 1 INDHOLD BYGNINGSAUTOMATIK OG STYRESYSTEMER... 3 Symptomer på manglende eller defekt bygningsautomatik og styresystemer... 4 OPTIMAL ANVENDELSE AF BYGNINGSAUTOMATIK

Læs mere

STRA-01 til kølebafler

STRA-01 til kølebafler Comfort: STRA01 STRA01 til kølebafler Montering Placer regulatoren på et sted, hvor temperaturen er repræsentativ for rummet. En passende placering er ca. 1,6 m over gulvniveau på et sted med uhindret

Læs mere