by i 2015 Københavns Rottestrategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "by i 2015 Københavns Rottestrategi"

Transkript

1 En rotteproblemfri by i 2015 Københavns Rottestrategi

2 Københavns Rottestrategi En rotteproblemfri by i 2015 Tryk FORMULA Grafik og layout tmf design Foto Ursula Bach øvrige billeder Københavns Kommune Dato september 2011

3 2 3 Verdens miljømetropol I 2015 vil Københavns Kommune være kendt som verdens miljømetropol. København skal være verdens bedste cykelby, centrum for verdens klimapolitik, en grøn og blå hovedstad, og ikke mindst skal København være en ren og sund storby. En del af denne indsats er at sikre en rotteproblemfri by. Samarbejde om rottebekæmpelse Ved at samarbejde om nye metoder til effektivt og målrettet at forebygge og bekæmpe rotter vil kommunen sikre, at byens borgere og erhvervsdrivende opfatter byen som rotteproblemfri. Målet er, at 95 % af byens borgere i 2015 oplever en rotteproblemfri by.

4 Kommunens rottebekæmpelse rotteanmeldelser hvert år Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning foretager rottebekæmpelse overalt i byen på baggrund af anmeldelser fra borgerne og virksomhederne. Vi rykker ud ca gange om året, dog med variationer grundet kolde vintre, varme somre, store regnskyl osv. 95 % af offentligt kloaknet er renoveret Hvert år koster det adskillige millioner kroner for grundejere, institutioner og virksomheder at udbedre ødelæggelser fra rotter i København. Som regel skyldes rotteforekomsterne dårlige og defekte kloakker. De kommunale kloakker vedligeholdes af Københavns Energi, og på nuværende tidspunkt er 95 % af det offentlige kloaknet renoveret. Den store udfordring i fremtiden er derfor renovering af de private stikledninger. Bekæmpelse med mindre gift I Københavns Kommune har vi valgt en strategi, hvor rotterne ikke bekæmpes i kloakken. Mange andre kommuner i Danmark benytter gift til bekæmpelse af rotter i kloakken. Erfaringerne er imidlertid, at giften ikke reducerer bestanden nævneværdigt, og når vi undgår gift, undgår vi også at forurene og belaste miljøet med giftstoffer. I stedet bekæmpes rotterne, hvis de kommer op af kloakkerne. På terræn benytter vi bekæmpelsesmidler i depoter. Københavns Kommune benytter kun det svageste middel og kun i begrænset omfang. Derfor vil der i mange år frem ikke være risiko for, at rotterne udvikler resistens. Indendørs benytter vi fælder eller bure til indfangning af rotter.

5 4 5 Forebyggelse og bekæmpelse Kommunen har to indsatsområder: forebyggelse og effektiv bekæmpelse. En stor del af indsatsen drejer sig om forebyggelse. Det betaler sig nemlig at forebygge mod rotter. Men forebyggelse og bekæmpelse hænger sammen, og begge dele skal ske i samarbejde med borgere og private aktører. Når borgerne er opmærksomme på tegn på rotter, kan kommunen rykke hurtigt ud, og så har man taget et stort skridt mod en rotteproblemfri by. Rotteproblemfri by 2015 Forebyggelse Partnerskaber Gårdcertificering Kødbyen som pilotprojekt Kommunens egne institutioner Effektiv bekæmpelse Akutsager Målrettede kampagner

6 Forebyggelse Partnerskaber I samarbejde med private firmaer tester Københavns Kommune forskellige typer af rottespærrer. Kommunen samarbejder også med Københavns Energi og VVS- og kloakbranchen om vedligehold af byens kloakker. På den måde sikres vidensdeling og effektiv rotteforebyggelse. Kommunen vil løbende udvælge og etablere kontakt til nye relevante samarbejdspartnere og vil årligt afholde en workshop med deltagelse af relevante samarbejdspartnere om udviklingen i rottebekæmpelsesmetoder. Gårdcertificering København har mange baggårde, som fungerer som fristeder og åndehuller for københavnerne. Kommunen tilbyder at certificere gårde, der gør en ekstra indsats for at blive rottefri. Kloakkerne og bygningerne skal undersøges for rotter, og gårdens kloaksystem skal adskilles ved hjælp af rottespærrer fra det offentlige system. Mens dette etableres, opsætter kommunen depoter med bekæmpelsesmiddel i gården. Kommunen tager kontakt til udvalgte gårde, og målet er, at der i 2015 er 100 certificerede gårde i København. Det er vigtigt, at rotterne forbliver i kloakkerne. Derfor skal man: Undgå defekte kloakker Sikre kloakkerne, så rotterne ikke kan komme ud Udvikle nye metoder til at begrænse rotterne

7 Rottesikring af kloakken Rottesikring af kloakken opnås gennem montering af rottespærrer, som på forskellige måder hindrer rottens passage i kloakken. Typisk monteres rottespærrer, så et område af kloakken gøres frit for rotter og adskilles (sektioneres) fra resten af kloakken. 6 7 Kødbyen som pilotprojekt Kødbyen i København har siden slutningen af 1800-tallet været centrum for fødevarevirksomheder. Området ejes af kommunen. Det er derfor oplagt som pilotprojekt for at teste, om området kan gøres rottefrit både over jorden og i kloakken. Det er helt nyt, at man på den måde rottesikrer et helt område. Området sektioneres, og virkningen af forskellige typer af rottespærrer undersøges. Samtidigt inspiceres kloaksystemet med tv, og virksomhederne modtager information om forebyggelse af rotter. Målet er, at der i 2015 ikke skal være nogen rotter i Kødbyen. Kommunens egne institutioner Hvert år anmelder kommunens egne institutioner ca. 400 sager, der har med rotter at gøre. Kommunen vil gerne gøre en ekstra indsats for at sikre, at dens egne institutioner er trygge og fri for rotter især når det gælder børn og ældre. Derfor skal børnehaver, vuggestuer og plejehjem være ekstra sikrede mod rotter. I de ejendomme, kommunen selv ejer, bliver eventuelle skader og defekter udbedret hurtigst muligt, så rotter ikke kan komme ind i bygningerne. Fra 2012 vil der blive foretaget rottesikring i kommunens nybyggeri.

8 Effektiv bekæmpelse Akutsager Nogle steder er særligt sårbare over for rotteangreb. Det gælder boliger, institutioner med syge, børn eller ældre og fødevarevirksomheder. Hvis der observeres rotter disse steder, er det nødvendigt med hurtig udrykning, sådan at uhygiejniske forhold og smitteoverførsel fra rotterne undgås. Kommunen vil derfor sikre, at der bliver grebet hurtigt ind på steder, der er særligt sårbare over for rotteangreb. Målet er, at i 2015 vil bekæmpelsen blive iværksat inden for en time efter anmeldelsen. Målrettede kampagner Alle har pligt til at indberette rotter eller spor af rotter. Kommunen vil ved hjælp af informationskampagner udbrede kendskabet til, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af rotter. Samtidig gennemfører kommunen kampagner målrettet fx haveforeninger, fødevarevirksomheder eller andre steder, hvor man kan have særlig mistanke om rotter. Kampagnerne skal indeholde rådgivning og information om forebyggelse af rotter samt i haveforeninger endvidere bekæmpelse med giftdepoter. I alt skal der til og med 2015 være gennemført ti målrettede kampagner. Det er vigtigt, at alle handler hurtigt, når rotter opdages både kommunen, borgere og virksomheder: Skader på ejendommen reduceres Smittefaren mindskes Jo hurtigere man reagerer, jo mere effektivt kan rotterne bekæmpes

9 Rottens vej ind i huset Rotter kommer ind i bygningen gennem utætte eller defekte kloakledninger eller faldstammer. De kan også komme ind via faldstammen og op igennem toilettet eller gulvafløbet. Eller de kan finde vej gennem åbne døre eller vinduer eller manglende sokkelriste på bygningen. 8 9 Den brune rotte Den brune rotte har som voksen en gennemsnitlig længde på 45 cm, hvoraf de 20 cm er hale. Vægten af en voksen han er ofte gram, mens hunnen normalt vejer lidt mindre. I milde vintre og inde i bygninger kan rotten formere sig hele året, og i gennemsnit får en rottehun tre-fem kuld om året, hvert med fire-tolv unger. Rotten er altædende, men foretrækker normalt kornprodukter. Dens daglige fødemængde svarer til ca. 1/10 af dens egen legemsvægt.

10 Sådan genkendes rotter Rotter og sygdomme Rotten er smittebærer af forskellige sygdomme, heriblandt Leptospirose (Weils syge) og leverbetændelse. Sygdommene spredes via rottens fækalier og urin og kan i ubehandlede tilfælde være dødelig for mennesker. Kontakt med rotter bør derfor undgås. Man bør undgå kontakt med vand, som rotter har været i kontakt med, fx kloakvand og altid rengøre grundigt iført gummihandsker efter besøg af rotter. Hvordan undgår man rotter? Tjek jævnligt, at rør, toiletter og faldstammer er intakte og ikke er tilstoppede Få lavet en tv-inspektion af kloakken, hvis der er mistanke om defekte kloakrør Få etableret rottespærrer på faldstammen af autoriseret vvs`er og/eller rotterspærre i kloakken af autoriseret kloakmester Skru metalriste og lignende fast Sørg for at porte, vinduer og døre lukker tæt Undgå affaldsbunker, og kompostér vegetabilsk affald i en rottesikret beholder Luk ubenyttede kloak- og afløbsrør og tilprop rørene under ombygning.

11 Der findes flere tegn på rotter: Indbo med gnavemærker Ekskrementer Skarp lugt Huller ved siden af kloakrør eller afløbsriste Piben og kradsen i paneler, under gulve eller på lofter Da rotten kom til København Den brune rotte kom til Danmark i 1700-tallet, og omkring 1850 blev der konstateret så mange rotter i København, at man begyndte at indfange og bekæmpe dem. I slutningen af 1800-tallet var rotter så stort et problem, at Københavns Kommune betalte ti øre pr. rottehale. På 18 uger blev der fanget rotter i København. I 1907 indførte man i Danmark den første egentlige rottelov og satte rottebekæmpelsen i system. Ved mistanke om rotter Undgå at røre ved efterladenskaberne Kontakt Københavns Kommunes skadedyrsområde på tlf eller på Tilsynet og bekæmpelsen er gratis. Eventuelle reparationer skal betales af ejeren.

12 Hvis du ser en rotte, så kontakt: Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø Skadedyrsområdet Hverdage: Telefon: Ved akutte tilfælde af rotter (kun indendørs), så kontakt: Rådhusvagten Hverdage: Weekend: Telefon: Læs mere om Københavns Kommunes miljøindsats på:

EN ROTTE- PROBLEMFRI BY I 2015 KØBENHAVNS ROTTESTRATEGI

EN ROTTE- PROBLEMFRI BY I 2015 KØBENHAVNS ROTTESTRATEGI EN ROTTE- PROBLEMFRI BY I 2015 KØBENHAVNS ROTTESTRATEGI KØBENHAVNS ROTTESTRATEGI EN ROTTEPROBLEMFRI BY I 2015 2 3 Verdens miljømetropol I 2015 vil Københavns Kommune være kendt som verdens miljømetropol.

Læs mere

Rottehandlingsplan

Rottehandlingsplan Rottehandlingsplan 2019-2021 Rottehandlingsplan 2019-2021 Vallensbæk Kommune 2018 Indholdet i rapporten må gengives med tydelig kildeangivelse. Udarbejdet af: Center for Park, Vej og Miljø, Ishøj Kommune

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER 2016-2018 Ballerup Kommune Vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 1. december 2015 Indholdsfortegnelse Lovgivning. 3 Ressourcer 4 Overordnede mål

Læs mere

Rottehandlingsplan

Rottehandlingsplan 2019-2021 Rottehandlingsplan Indhold Indledning... 2 Lovgrundlag... 2 Generelt om rottebekæmpelse i Hjørring Kommune... 3 Overordnet mål for rottebekæmpelse... 3 Indsatsområder... 3 Serviceniveau og brugertilfredshed...

Læs mere

Notat. Indhold, målsætninger etc. for rottebekæmpelse. Handlingsplan for rottebekæmpelse

Notat. Indhold, målsætninger etc. for rottebekæmpelse. Handlingsplan for rottebekæmpelse Notat Vedrørende: Handlingsplan for rottebekæmpelse Indhold, målsætninger etc. for rottebekæmpelse Handlingsplan for rottebekæmpelse skal ifølge bekendtgørelsen som minimum indeholde: overordnede mål for

Læs mere

Rottehandlingsplan Forebyggelse og bekæmpelse af rotter Jammerbugt Kommune Handlingsplan

Rottehandlingsplan Forebyggelse og bekæmpelse af rotter Jammerbugt Kommune Handlingsplan Forebyggelse og bekæmpelse af rotter Jammerbugt Kommune Handlingsplan 2018-20 1 Det er kommunens pligt at bekæmpe rotter. Hvis man som borger i Jammerbugt oplever problemer med rotter, skal man anmelde

Læs mere

Rottebekæmpelse. i Middelfart Kommune

Rottebekæmpelse. i Middelfart Kommune Rottebekæmpelse i Middelfart Kommune Denne folder er til dig, der gerne vil vide lidt mere om, hvordan den kommunale rottebekæmpelse foregår, og hvilke regler der er på området samt hvilke forpligtelser

Læs mere

FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER. Jammerbugt Kommune - Handlingsplan

FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER. Jammerbugt Kommune - Handlingsplan FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER Jammerbugt Kommune - Handlingsplan 2017-2019 Det er kommunens pligt at bekæmpe rotter Hvis man som borger i Jammerbugt Kommune oplever problemer med rotter, skal man

Læs mere

Sådan bekæmper vi rotter - sammen

Sådan bekæmper vi rotter - sammen FORSLAG TIL ROTTEHANDLINGSPLAN 2017 Sådan bekæmper vi rotter - sammen Rotten er et skadedyr den er smittebærer og skal derfor bekæmpes på en forsvarlig og effektiv måde. Det er derfor afgørende, at borgere,

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Aalborg Kommune 2013 2015

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Aalborg Kommune 2013 2015 Handlingsplan for rottebekæmpelse i Aalborg Kommune 2013 2015 Lovgrundlag I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 696 om forebyggelse og bekæmpelse af rotter af 29. juni 2012 er Aalborg Kommune

Læs mere

Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke. Formand for Danske kloakmestre

Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke. Formand for Danske kloakmestre Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke Formand for Danske kloakmestre I menneskets fodspor, med store epidemier til følge. Alt hvad man tror man ved er forkert Hvorfor sætte en rotteforsinker?. De

Læs mere

Rottehandlingsplan

Rottehandlingsplan Rottehandlingsplan 2019-2021 Indhold 1. Indledning...3 2. Flere anmeldelser igen...4 3. Kloakker og stikledninger...4 3.1 Kloakrottebekæmpelse...4 3.2 Rottespærre...5 3.2.1 Rottespærre på private ejendomme...5

Læs mere

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter Handlingsplan for bekæmpelse af rotter 2016-2018. 1 Indledning Handlingsplanen er en videreførsel af handlingsplan 2013-2015, hvor det overordnede mål er at nedbringe antallet af rotter gennem en effektiv

Læs mere

HANDLEPLAN ROTTEBEKÆMPELSE

HANDLEPLAN ROTTEBEKÆMPELSE HANDLEPLAN ROTTEBEKÆMPELSE 2019-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Lovgrundlag... 3 Væsentlige ændringer... 3 Formål... 3 Mål for rottebekæmpelse 2019-2021... 4 Fokusområder for Rottehandleplan 2019-2021... 4 Borgerne...

Læs mere

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter. Helsingør Kommune Center for Teknik, Miljø og Klima

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter. Helsingør Kommune Center for Teknik, Miljø og Klima 2016-2018 Handlingsplan for bekæmpelse af rotter Helsingør Kommune Center for Teknik, Miljø og Klima Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 2 Status 3 Formål med handlingsplan..

Læs mere

Handleplan for rottebekæmpelse i Vordingborg Kommune

Handleplan for rottebekæmpelse i Vordingborg Kommune i Vordingborg Kommune 2014-2016 September 2013 1. Indledning Rotter er uønskede dyr i Danmark, fordi de kan forårsage massive bygningsskader og sprede forskellige sygdomme, herunder flere alvorlige sygdomme,

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2016

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2016 Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2016 Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2016 Vision Ingen rotter i gadebilledet Lovgrundlag I henhold til Miljøministeriets

Læs mere

Handleplan for rottebekæmpelse

Handleplan for rottebekæmpelse Handleplan for rottebekæmpelse 2017-2020 Indholdsfortegnelse 1 Lovgrundlag...3 2 Formål med handleplanen...3 3 Målsætning...3 4 Tildelte ressourcer...4 5 Indsatsområder...4 6 Ejendomme i landzone samt

Læs mere

Rottehandlingsplan

Rottehandlingsplan Rottehandlingsplan 2017-2020 1. Rottehandlingsplan Forord Lovgivning 2. Mål for rottebekæmpelse i Tønder Kommune 3. Målelige succeskriterier for rottebekæmpelsen 4. Særlige indsatsområder 4.1 Ejendomme

Læs mere

Norddjurs Kommunes. Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i 2013-2015

Norddjurs Kommunes. Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i 2013-2015 Afdeling: Teknik og Miljø Dato: Februar 2013 TEKNIK OG MILJØ Norddjurs Kommunes Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i 2013-2015 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Rottehandlingsplan

TÅRNBY KOMMUNE. Rottehandlingsplan TÅRNBY KOMMUNE Rottehandlingsplan 2018-2021 18. marts 2019 Indhold Forord og baggrund... 2 Status for rottebekæmpelsen i Tårnby Kommune... 2 Organisering og tildelte ressourcer... 2 Overordnede mål for

Læs mere

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter i Nordfyns Kommune i perioden

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter i Nordfyns Kommune i perioden Handlingsplan for bekæmpelse af rotter i Nordfyns Kommune i perioden 2016-2018 Formål og lovgrundlag Nordfyns Kommune har udarbejdet denne handlingsplan for rottebekæmpelse for perioden 2016-2018. Handlingsplanen

Læs mere

Rottehandlingsplan Forfatter: Birgit Hansen Revideret den 8. oktober 2018 Dokument nr. D Sags nr.

Rottehandlingsplan Forfatter: Birgit Hansen Revideret den 8. oktober 2018 Dokument nr. D Sags nr. Rottehandlingsplan 2019-2021 Forfatter: Birgit Hansen Revideret den 8. oktober 2018 Dokument nr. D2018-231128 Sags nr. S2018-21735 Indhold Indledning... 2 Lovgrundlag... 2 Rottehandlingsplanens mål...

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lejre Kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lejre Kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lejre Kommune 2016 2018 Det har siden 1. januar 2013 været et krav, at alle kommuner skal have en handlingsplan for den kommunale rottebekæmpelse og at handlingsplanen

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Fredensborg kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Fredensborg kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Fredensborg kommune 2016-18 Vedtaget af Plan-, miljø - og klimaudvalget den 7. februar 2017 1 Indledning, formål og Lovgrundlag Fredensborg kommune har ansvaret for

Læs mere

Rotteplan

Rotteplan Rotteplan 2016-2018 www.skive.dk 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 2 FORMÅL... 2 3 KOMMUNEN... 2 4 BORGERNE... 2 5 LOVGRUNDLAG... 3 6 OVERORDNEDE MÅL FOR ROTTEBEKÆMPELSE FOR 2013-2015...

Læs mere

ROTTE- HANDLINGSPLAN

ROTTE- HANDLINGSPLAN ROTTE- HANDLINGSPLAN 2016-2018 Den 1. juli 2012 trådte Miljøministeriets Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter i kraft. Landets kommuner skal fremover udarbejde en handlingsplan for rottebekæmpelse,

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse

Handlingsplan for rottebekæmpelse Vej & Park Sagsbehandler: Sanne Kolding Johansen Handlingsplan for rottebekæmpelse Den 1. juli 2012 trådte en ny Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter i kraft. I henhold til denne nye

Læs mere

Handleplan for rottebekæmpelse

Handleplan for rottebekæmpelse Handleplan for rottebekæmpelse 2013 Indholdsfortegnelse 1 Lovgrundlag...3 2 Formål med handleplanen...3 3 Målsætning...3 4 Tildelte ressourcer...3 5 Indsatsområder...4 6 Ejendomme i landzone samt landbrugsejendomme

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2014 Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2014-2016 By- og Teknikforvaltningen Hvidovre Kommune 23-06-2014 Indhold 1.0 Baggrund... 3 2.0 Indledning... 3 2.1 Ressourcer og økonomi... 3

Læs mere

Danmark er en sand rotterede

Danmark er en sand rotterede 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Danmark er en sand rotterede Oftere og oftere møder vi danskere en rotte, der kigger op af toilettet eller piler igennem haven. Faktisk bliver der anmeldt en rotte hvert 3. minut.

Læs mere

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter Vedtaget af Odder Byråd, den 5. november 2018

Handlingsplan for bekæmpelse af rotter Vedtaget af Odder Byråd, den 5. november 2018 Handlingsplan for bekæmpelse af rotter Vedtaget af Odder Byråd, den 5. november 2018 Dokumentnr.: 727-2018-148941 side 1 Indledning Handlingsplan for bekæmpelse af rotter i Odder Kommune er udtryk for

Læs mere

Handleplan for rottebekæmpelse i Viborg Kommune

Handleplan for rottebekæmpelse i Viborg Kommune Handleplan for rottebekæmpelse i Viborg Kommune 2013-2015 December 2012 Indledning Rotter er uønskede dyr i Danmark, fordi de kan forårsage massive bygningsskader og sprede forskellige sygdomme, herunder

Læs mere

ROTTEHANDLINGSPLAN 2013-2015

ROTTEHANDLINGSPLAN 2013-2015 ROTTEHANDLINGSPLAN 2013-2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR LOVGRUNDLAG 3 FORMÅL 3 MÅLSÆTNING 3 INDSATSOMRÅDER 4 BESKRIVELSE AF TILTAG TIL OPNÅELSE AF BESKREVNE INDSATSOMRÅDER 4 1. INFORMATION OM

Læs mere

Rottehandlingsplan Køge Kommune. Side 1. Rottehandlingsplan. Køge Kommune

Rottehandlingsplan Køge Kommune. Side 1. Rottehandlingsplan. Køge Kommune Side 1 Rottehandlingsplan Køge Kommune April 2013 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 FORMÅL OG LOVGRUNDLAG 3 2 OVERORDNEDE MÅL 3 3 SUCCESKRITERIER 3 4 STATUS OG ORGANISERING 4 4.1 Wise Trap - pilotprojekt

Læs mere

Rottehandlingsplan Høje-Taastrup Kommune 2013

Rottehandlingsplan Høje-Taastrup Kommune 2013 Rottehandlingsplan Høje-Taastrup Kommune 2013 Vedtaget af Byrådet den 17. december 2013 1 Indhold Indledning og baggrund... 3 Overordnede mål for rottebekæmpelsen... 4 Tildelte ressourcer til rottebekæmpelse...

Læs mere

Handleplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Slagelse Kommune

Handleplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Slagelse Kommune Miljø, Plan og Teknik 2019 Handleplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Slagelse Kommune 2019-2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Status... 4 Tildelte ressourcer i rottebekæmpelsen... 7 Overordnet

Læs mere

Indhold Indledning... 2

Indhold Indledning... 2 Indhold Indledning... 2 Handlingsplan 2013-2015... 2 Effektiv kommunal rottebekæmpelse, der lever op til gældende lovkrav... 2 Kemiske bekæmpelsesmidler... 3 Forebyggelse af rotteproblemer... 4 Indsats

Læs mere

Handleplan for rottebekæmpelse i Faxe Kommune

Handleplan for rottebekæmpelse i Faxe Kommune Handleplan for rottebekæmpelse i Faxe Kommune 2017-2019 Side 1 Indledning og baggrund Rotter er skadedyr, der kan forvolde skader på kloakker og ejendomme, når de søger efter mad og levesteder. Det største

Læs mere

Plan for forebyggelse og bekæmpelse

Plan for forebyggelse og bekæmpelse Plan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2014-2016 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag... 3 2. Status... 3 3. Mål... 6 4. Handleplan... 6 4.1. Udbedring af defekte kloakker og afløbsinstallationer...

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Fredensborg kommune 2013-15

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Fredensborg kommune 2013-15 Handlingsplan for rottebekæmpelse i Fredensborg kommune 2013-15 Vedtaget af byrådet den 2. april 2013 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 FORMÅL OG LOVGRUNDLAG 3 2 OVERORDNEDE MÅL 3 3 SUCCESKRITERIER 3 4 STATUS

Læs mere

Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune Rottehandlingsplan 2013-2015

Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune Rottehandlingsplan 2013-2015 Miljø- og Teknikforvaltningen Rottehandlingsplan 2013-2015 Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk mtf@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 SIDE 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Handleplan for rottebekæmpelse i Faxe Kommune

Handleplan for rottebekæmpelse i Faxe Kommune Handleplan for rottebekæmpelse i Faxe Kommune 2013-2016 Side 1 Indledning og baggrund Rotter er skadedyr, der kan forvolde skader på kloakker og ejendomme, når de søger efter mad og levesteder. Det største

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNE. Forslag til Rottehandlingsplan for den kommunale rottebekæmpelse i Roskilde Kommune

ROSKILDE KOMMUNE. Forslag til Rottehandlingsplan for den kommunale rottebekæmpelse i Roskilde Kommune ROSKILDE KOMMUNE Forslag til Rottehandlingsplan for den kommunale rottebekæmpelse i Roskilde Kommune 2018-2021 September 2018 Udvalgets forord Dette er den anden handlingsplan for den kommunale rottebekæmpelse

Læs mere

Hedensted Kommune. Rottehandleplan

Hedensted Kommune. Rottehandleplan Hedensted Kommune Rottehandleplan 2018-2021 Godkendt af Udvalget for Teknik den 12. juni 2018 Handleplan for rottebekæmpelse i Hedensted Kommune 2018-2021 1. Indholdsfortegnelse 2. Formål...2 3. Kommunen...2

Læs mere

Rottehandlingsplan for Varde Kommune 2013-2016

Rottehandlingsplan for Varde Kommune 2013-2016 Rottehandlingsplan for Varde Kommune 2013-2016 Baggrund Handlingsplanen er udarbejdet efter bekendtgørelse nr. 696 af 26/06/2012 6 og bilag 1, om forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Handlingsplanen skal

Læs mere

Det overordnede mål med handleplanen er at nedbringe antallet af rotter i Ringsted Kommune.

Det overordnede mål med handleplanen er at nedbringe antallet af rotter i Ringsted Kommune. Gode råd til forebyggelse: Baggrund for handleplanen for bekæmpelse af rotter Rotter er uønskede dyr i Danmark, fordi de kan forårsage massive bygningsskader og sprede forskellige sygdomme, herunder flere

Læs mere

Rotteplan 2013-2015. www.skive.dk

Rotteplan 2013-2015. www.skive.dk Rotteplan 2013-2015 www.skive.dk 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 2 FORMÅL... 2 3 OVERORDNEDE MÅL FOR ROTTEBEKÆMPELSE... 3 4 SKIVE KOMMUNE... 4 5 TILDELTE RESSOURCER... 5 6 SKIVE KOMMUNES

Læs mere

Rottehandleplan Vedtaget af Glostrup Kommune xx-xx.xxxx

Rottehandleplan Vedtaget af Glostrup Kommune xx-xx.xxxx Rottehandleplan 2019-2021 Vedtaget af Glostrup Kommune xx-xx.xxxx Indhold 1. Indledning... 3 2. Status for rottebekæmpelse for rottebekæmpelse 2013-2018... 3 3. Opfølgning på rottehandleplanen 2016-2018...

Læs mere

Rottehandlingsplan og kloakker Lis Richardy

Rottehandlingsplan og kloakker Lis Richardy Rottehandlingsplan og kloakker 21-11-2013 Lis Richardy Kommunal rottebekæmpelse i Roskilde Bekæmpelsen er udliciteret til privat bekæmpelsesfirma Roskilde Forsyning A/S står for den praktiske administrative

Læs mere

Tårnby & Dragør Kommuner. Rottehandlingsplan

Tårnby & Dragør Kommuner. Rottehandlingsplan Tårnby & Dragør Kommuner Rottehandlingsplan 2013-2015 Teknisk Forvaltning Tårnby Kommune 22-11-2013 14. marts 2014 Mh Indholdsfortegnelse Forord og baggrund:... 2 Overordnede mål for rottebekæmpelse:...

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse

Handlingsplan for rottebekæmpelse Handlingsplan for rottebekæmpelse 2013-2015 Indhold 1. Indledning lovgivning... 2 2. Overordnede mål for rottebekæmpelsen... 3 3. Tildelte ressourcer til rottebekæmpelsen... 4 4. Målelige succeskriterier

Læs mere

gladsaxe.dk Undgå rotter sådan gør du

gladsaxe.dk Undgå rotter sådan gør du gladsaxe.dk Undgå rotter sådan gør du 2017 Vi hjælper dig Gladsaxe Kommune står klar til at hjælpe dig, hvis du har problemer med rotter i dit hus, din lejlighed eller på din ejendom. Kommunens rottefænger

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelsen i Hillerød Kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelsen i Hillerød Kommune 2016-2018 Handlingsplan for rottebekæmpelsen i Hillerød Kommune By og Miljø Hillerød Kommune 2016-2018 Indledning og baggrund Hillerød Kommune skal udarbejde en handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse

Læs mere

Hvor og hvordan anvendes rottespærrer bedst? 25. november og 4. december 2014, Teknologisk Institut Peter Weile, Weile-Skadedyrsrådgivning

Hvor og hvordan anvendes rottespærrer bedst? 25. november og 4. december 2014, Teknologisk Institut Peter Weile, Weile-Skadedyrsrådgivning Hvor og hvordan anvendes rottespærrer bedst? 25. november og 4. december 2014, Teknologisk Institut Peter Weile, Weile- Skadedyrsrådgivning Disposition: 1) Hvad siger loven? 2) Investerer kommunerne i

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse for Fredericia Kommune, revision 1 Periode januar december 2021.

Handlingsplan for rottebekæmpelse for Fredericia Kommune, revision 1 Periode januar december 2021. Handlingsplan for rottebekæmpelse for Fredericia Kommune, revision 1 Periode januar 2019 31. december 2021. Fredericia Kommune har udarbejdet den første handlingsplan for rottebekæmpelse i marts 2012.

Læs mere

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD DU EJER SELV EN DEL AF KLOAKSYSTEMET De færreste boligejere er klar over, at kloaksystemet faktisk er en del af boligen, ligesom fx døre og vinduer er det. Derfor

Læs mere

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD DU EJER SELV EN DEL AF KLOAKSYSTEMET De færreste boligejere er klar over, at kloaksystemet faktisk er en del af boligen, ligesom fx døre og vinduer er det. Derfor

Læs mere

Status for rottebekæmpelsen

Status for rottebekæmpelsen Status for rottebekæmpelsen På udvalgsmødet den 6. marts 2017 blev der anmodet om en nærmere redegørelse for rottebekæmpelsen i Aarhus Kommune. Baggrunden herfor var indslaget i DR s Kontant den 2. marts

Læs mere

Rottehandlingsplan. - Forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2015

Rottehandlingsplan. - Forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2015 Rottehandlingsplan - Forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2013-2015 X Lovgrundlag I henhold til bekendtgørelse nr. 696 af 26. juni 2012 om forebyggelse og bekæmpelse af rotter (Rottebekendtgørelsen), har

Læs mere

Plan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Aarhus Kommune Rottehandlingsplan

Plan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Aarhus Kommune Rottehandlingsplan Plan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Aarhus Kommune Rottehandlingsplan 2016-2018 Handlingsplanen er udtryk for Aarhus Kommunes overordnede fokusområder og mål i forhold til den lovpligtige bekæmpelse

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Revision Planperiode: jan dec. 2021

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Revision Planperiode: jan dec. 2021 Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter Revision 2018 Planperiode: jan. 2019 - dec. 2021 1 Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2. revision 2018, vedtaget i Byrådet den

Læs mere

Randers Kommunes. Handleplan for. forebyggelse og bekæmpelse af. rotter i

Randers Kommunes. Handleplan for. forebyggelse og bekæmpelse af. rotter i Randers Kommunes Handleplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i 2019-2021 1 Randers Kommunes handleplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i 2019-2021 Ifølge bekendtgørelse om forebyggelse

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse for Fredericia Kommune Periode 1. januar december 2021.

Handlingsplan for rottebekæmpelse for Fredericia Kommune Periode 1. januar december 2021. Handlingsplan for rottebekæmpelse for Fredericia Kommune Periode 1. januar 2019-31. december 2021. Fredericia Kommune har udarbejdet en handlingsplan for rottebekæmpelsen siden marts 2012. Dette var et

Læs mere

Bekæmpelse af Rotter - hvad gør jeg? Teknik & Miljø

Bekæmpelse af Rotter - hvad gør jeg? Teknik & Miljø Bekæmpelse af Rotter - hvad gør jeg? Teknik & Miljø Hvad kan jeg forlange af kommunens rottebekæmper, når jeg har anmeldt rotter? Hvis du anmelder rotter til din kommunes Teknik & Miljø, bør det altid

Læs mere

Giftfri bekæmpelse af rotter i Kolding Kommune. Overordnede mål. Ingen rotter i gadebilledet.

Giftfri bekæmpelse af rotter i Kolding Kommune. Overordnede mål. Ingen rotter i gadebilledet. Vision Giftfri bekæmpelse af rotter i Kolding Kommune Overordnede mål Ingen rotter i gadebilledet. Det er strategiens målsætning: At forebygge frem for at bekæmpe, At rotterne bliver i kloakken, At der

Læs mere

ROTTEHANDLINGSPLAN

ROTTEHANDLINGSPLAN ROTTEHANDLINGSPLAN 2016-2018 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR 1 INDLEDNING... 3 2 STATUS PÅ ROTTEOMRÅDET... 3 2.1 TILDELTE RESSOURCER PÅ ROTTEOMRÅDET... 3 3 MÅLSÆTNING... 4 4 INDSATSOMRÅDER... 4 5 TILTAG

Læs mere

Den fulde tekst i 7 og 37. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter1)

Den fulde tekst i 7 og 37. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter1) Den fulde tekst i 7 og 37 Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter1) Ifølge 7 skal Kommunalbestyrelsen som grundejer, hvor det er hensigtsmæssigt

Læs mere

Norddjurs Kommunes. Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i

Norddjurs Kommunes. Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i E R H V E R V O G M I L J Ø Afdeling: Erhverv og miljø Dato: 12. juni 2018 Norddjurs Kommunes Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i 2018-2021 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf.:

Læs mere

Bekæmpelse af Rotter - hvad gør jeg?

Bekæmpelse af Rotter - hvad gør jeg? Bekæmpelse af Rotter - hvad gør jeg? Teknik & Miljø Hvad kan jeg forlange af kommunens rottebekæmper, når jeg har anmeldt rotter? Hvis du anmelder rotter til din kommunes Teknik & Miljø, bør det altid

Læs mere

Rottehandleplan for Herning Kommune

Rottehandleplan for Herning Kommune Forslag til Rottehandleplan for Herning Kommune 2019-2021 Indholdsfortegnelse 1 Lovgrundlag Side 3 Status for rottebekæmpelsen i Herning kommune Side 4 Overordnede mål Side 5 Weekendberedskab Side 6 Rottespær

Læs mere

Handlingsplan for Rottebekæmpelse i Bornholms Regionskommune

Handlingsplan for Rottebekæmpelse i Bornholms Regionskommune Handlingsplan for Rottebekæmpelse i Bornholms Regionskommune - miljøgodkendelse Teknik & Miljø - Marts 2013 Udgiver: Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Udgivelsesår:

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse

Handlingsplan for rottebekæmpelse Handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-2020 i\1/cs'i'/cu ff!j Næstved kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Næstved kommune 2017-2020 2 Indhold Indledning lovgivning... 4 Overordnede mål for rottebekæmpelsen...

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Rudersdal Kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Rudersdal Kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Rudersdal Kommune 2013-2015 Indholdsfortegnelse Indledning og baggrund...3 Overordnede mål for rottebekæmpelsen...4 Tildelte ressourcer til rottebekæmpelsen...5 Målelige

Læs mere

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse Punkt 7. Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-000847 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at : Godkender handlingsplanen med tilhørende overslag over økonomien Fastsætter det endelige

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse Gribskov Kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelse Gribskov Kommune Gribskov Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Rottebekæmpelse i Gribskov Kommune...4 3. Tildelte ressourcer til rottebekæmpelsen...4 4. Evaluering af handlingsplan 2013-15...5 4.1 Brug af gift...5

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Furesø Kommune

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Furesø Kommune Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Furesø Kommune Weile-Skadedyrsrådgivning Juli 2016 (enkelte rettelser Februar 2017) 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning 3 2 Status på rotteområdet

Læs mere

Handlingsplan 2017 for bekæmpelse af rotter i Høje-Taastrup Kommune

Handlingsplan 2017 for bekæmpelse af rotter i Høje-Taastrup Kommune Handlingsplan 2017 for bekæmpelse af rotter i Høje-Taastrup Kommune Indhold 1. Indledning... 2 2. Overordnede mål for rottebekæmpelsen... 2 3. Målelige succeskriterier for rottebekæmpelsen... 2 4. Tildelte

Læs mere

Rottehandlingsplan for Vejle Kommune

Rottehandlingsplan for Vejle Kommune Rottehandlingsplan for Vejle Kommune 2019 2021 Godkendt af Natur- og Miljøudvalget 19. november 2018 Rottebekæmpelse i Vejle Kommune Indledning Alle kommuner skal have en rottehandlingsplan. Det er lovpligtigt.

Læs mere

Handlingsplan rottebekæmpelse i Kolding Kommune

Handlingsplan rottebekæmpelse i Kolding Kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Kolding Kommune 2013-2016 Indhold Vision...3 Overordnede mål...3 Indsatsområder...3 1. Kommunal rottebekæmpelse...5 2. Information til borgere og virksomheder...6 3.

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER 2019 CENTER FOR TRAFIK OG EJENDOMME VEJ- OG PARKAFDELINGEN MARTS 2019 Indhold 1. BAGGRUND... 2 2. INDLEDNING... 2 2.1. STATUS... 2 2.2. RESSOURCER

Læs mere

Evaluering af. Rottehandlingsplan Køge Kommune

Evaluering af. Rottehandlingsplan Køge Kommune Evaluering af Rottehandlingsplan 2013-2015 Køge Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 STATUS FOR ROTTEHANDLINGSPLAN 2013-2015 3 1.1 Det igangværende pilotprojekt med WiseTraps videreføres 3 1.2 Skoler og

Læs mere

Rottehandleplan Vedtaget af Kommunalbestyrelsen xx.xx.xxxx

Rottehandleplan Vedtaget af Kommunalbestyrelsen xx.xx.xxxx Rottehandleplan 2016-2018 Vedtaget af Kommunalbestyrelsen xx.xx.xxxx 2 Rottehandleplan 2016-2018 Indhold 1. Indledning... 4 2. Overordnede mål for rottebekæmpelsen i Glostrup... 4 3. Tildelte ressourcer...

Læs mere

Rotterapport. Forundersøgelse. Journalnr.: ROK1-13-0315-1-2500 Adresse: slettet. Opstart dato: 15. marts 2013 Kunde: slettet

Rotterapport. Forundersøgelse. Journalnr.: ROK1-13-0315-1-2500 Adresse: slettet. Opstart dato: 15. marts 2013 Kunde: slettet Rotterapport Opstart dato: 15. marts 2013 Kunde: slettet Kontaktperson: slettet Første anmeldelses dato: 25. januar 2013 Kommune: København Navn: A/B slettet Tlf./mail: slettet Adresse: slettet, 2500 Valby

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lemvig Kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lemvig Kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lemvig Kommune 2013-2015 Indledning og baggrund Kommunalbestyrelsen skal som noget nyt udarbejde en handlingsplan for at forebygge og bekæmpe rotter i kommunen i henhold

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I REBILD KOMMUNE. (Gennemgået af Center Natur og Miljø)

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I REBILD KOMMUNE. (Gennemgået af Center Natur og Miljø) HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I REBILD KOMMUNE (Gennemgået af Center Natur og Miljø) Center Natur og Miljø har sammen med Driftsenheden gennemgået handleplanen, og på den baggrund

Læs mere

Vejledning om forebyggelse og bekæmpelse af rotter.

Vejledning om forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Hotel Blicher, Ry - 14. april 2015 Velkommen til informationsmøde om Vejledning om forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Kirsten Søndergaard og Niels Hesthaven Sørensen Flere rotter Udfordringer Flere

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2016-2018 Godkendt i Klima- og Miljøudvalget den 17. marts 2016 Fakta Hvorfor skal vi have en handlingsplan? Rotter kan komme igennem åbninger og

Læs mere

Rottehandlingsplan for Greve Kommune

Rottehandlingsplan for Greve Kommune Rottehandlingsplan for Greve Kommune 2019-2021 Indhold Indledning... 1 Hvor mange rotteanmeldelser har vi i Greve Kommune?... 2 Den kommunale rottebekæmpelse i Greve Kommune... 4 Digital og telefonisk

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I HOLBÆK KOMMUNE

HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I HOLBÆK KOMMUNE HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I HOLBÆK KOMMUNE 2013-2015 1 FORORD Den fremtidige rottebekæmpelse skal jf. Bekendtgørelsen om forebyggelse og bekæmpelse af rotter (lov nr. 696 af

Læs mere

Furesø kommune Teknisk Forvaltning, august 2006

Furesø kommune Teknisk Forvaltning, august 2006 Furesø kommune Teknisk Forvaltning, august 2006 Rottebekæmpelse i Furesø Kommune serviceydelser og strategi Nærværende dokument beskriver de overordnede principper for rottebekæmpelse i Furesø Kommune.

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2018-2020 Teknik & Miljø September 2018 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Bekendtgørelsen om forebyggelse og bekæmpelse af rotter... 4 3.

Læs mere

Strategiplan for den kommunale rottebekæmpelse i Aalborg Kommune

Strategiplan for den kommunale rottebekæmpelse i Aalborg Kommune Strategiplan for den kommunale rottebekæmpelse i Aalborg Kommune Indledning... 2 Temaer for strategiplanen... 2 Tema A Effektiv rottebekæmpelse... 3 Indsatsområde Kvalitet... 3 Indsatsområde Miljøbevidsthed...

Læs mere

Rottehandlingsplan Hørsholm

Rottehandlingsplan Hørsholm Rottehandlingsplan Hørsholm 2019-2021 Udarbejdet af: Hørsholm Kommune Udgivelsesdato: 01.06.2019 Kontakt Britta Christholm brich@horsholm.dk Direkte tlf. 4849 2573 Center for Teknik Team Miljø horsholm.dk

Læs mere

Min rensebrønd er fuld. af vand, så jeg må hellere ringe. til Spildevand. Sådan fungerer din kloak. Lolland forsyning - spildevand

Min rensebrønd er fuld. af vand, så jeg må hellere ringe. til Spildevand. Sådan fungerer din kloak. Lolland forsyning - spildevand Min rensebrønd er fuld af vand, så jeg må hellere ringe til Spildevand Sådan fungerer din kloak Lolland forsyning - spildevand Det er din kloak Når du ejer et hus, er alle kloakledninger på din grund din

Læs mere

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Frederiksberg Kommune

Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Frederiksberg Kommune Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Frederiksberg Kommune 2019-2021 Kommunalbestyrelsen har d. 3. december 2018 vedtaget Frederiksberg Kommunes handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse

Læs mere

Status rotter, oktober 2014 manglende ressourcer

Status rotter, oktober 2014 manglende ressourcer 2014 Status rotter, oktober 2014 manglende ressourcer Rottehul på en vej, hvor rotterne er kommet op til overfladen via defekt kloak Connie Nielsen Hvidovre Kommune 15-10-2014 Indhold Resume... 2 1.0 Antal

Læs mere

Virker kloakken ikke?

Virker kloakken ikke? Virker kloakken ikke? 2/3 Å r h u s V a n d V i r k e r k l o a k k e n i k k e? 2 0 1 0 Du ejer selv en del af kloaksystemet når du ejer et hus. Vi har erfaret, at kun de færreste grundejere er bevidste

Læs mere