Folketinget i arbejdstøjet STUDIEHÆFTE OM FOLKETINGETS ARBEJDE. 3. behandling. Forespørgsel. Redegørelse. Lovforslag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folketinget i arbejdstøjet STUDIEHÆFTE OM FOLKETINGETS ARBEJDE. 3. behandling. Forespørgsel. Redegørelse. Lovforslag"

Transkript

1 Folketinget i arbejdstøjet STUDIEHÆFTE OM FOLKETINGETS ARBEJDE 3. behandling Redegørelse Forespørgsel Lovforslag

2 Folketinget i arbejdstøjet et studiehæfte om Folketingets arbejde Udgiver Folketinget 1. udgave Oktober 2014 Bestilling ft.dk/publikationer Design/layout Helle Daugbjerg Illustration Jørgen Stamp Tryk Grafisk Rådgivning Oplag Eksemplarfremstilling af papirkopier/print af denne publikation til undervisningsbrug og intern administrativ brug kan ske frit og uden aftale med Copydan Tekst & Node. Foto David Kahr s. 3 Thorkild Jensen s. 5 Anders Hviid s. 10 Henrik Sørensen forside, s. 7, 9, 14, 16 Steen Brogaard s. 8, 12, 13, 15 ISBN:

3 3 Indhold Folketinget Danmarks parlament 04 Arbejdet i Folketingssalen 06 Arbejdet i udvalgene 11 Folketingsåret 14 Hvis du vil vide mere 18 Folketingets partier 19

4 4 FOLKETINGET DANMARKS PARLAMENT Folketinget Danmarks parlament Christiansborg Slot ligger på øen Slotsholmen midt i København. Her holder Folketinget, Danmarks parlament, til. Christiansborg rummer foruden Folketinget også Højesteret, de kongelige repræsentationslokaler og Statsministeriet. Størstedelen af slottet bruges dog af Folketinget, der også bruger flere tilstødende bygninger. I Danmark har vi demokrati. Vi kalder det også folkestyre. Navnet Folketinget betyder egentlig, at det er folkets ting, dvs. en forsamling for alle landets borgere. Det betyder dog ikke, at alle landets borgere er med til at bestemme, hvordan landet skal styres. Det betyder, at alle landets borgere er med til at bestemme, hvem der skal styre landet. Mindst én gang hvert fjerde år er der folketingsvalg. Her bestemmer vælgerne med deres kryds, hvilke personer der skal repræsentere dem i Folketinget. Det kaldes repræsentativt demokrati. Vælgerne bestemmer med deres kryds, hvilke personer der skal repræsentere dem i Folketinget. Det kaldes repræsentativt demokrati. Medlem af Folketinget Folketinget har 179 medlemmer. Ofte bruger man forkortelsen MF, som betyder medlem af Folketinget. En plads i eller et medlemskab af Folketinget kaldes også et mandat. Ved et folketingsvalg vælges de 175 mandater i selve Danmark, mens 2 vælges på Færøerne, og 2 vælges i Grønland. Man skal opfylde tre krav for at kunne både stemme og blive valgt til Folketinget: Man skal være dansk statsborger, have fast bopæl i Danmark og være fyldt 18 år. Magt til at lovgive Folketingsmedlemmerne og regeringen er de eneste, der kan komme med forslag til nye love og lovændringer. Det står i grundloven, at folketingsmedlemmerne er de eneste, der kan vedtage love. Det kaldes den lovgivende magt. En af de vigtigste opgaver i forbindelse med lovgivningsarbejdet er at vedtage budgetterne for Danmark. Budgetterne, som fremsættes samlet af regeringen, kaldes finansloven. Magt til at kontrollere regeringens arbejde En anden vigtig opgave for Folketinget er at kontrollere, hvordan regeringen fører lovene ud i livet. Kontrollen består af tre dele: at få oplysninger fra ministrene, at drøfte aktuelle politiske sager med ministrene og at påvirke ministrenes forvaltning af lovene. Det står i grundloven, at en minister skal gå af, hvis et flertal i Folketinget udtaler mistillid til ham eller hende. Og hvis det er statsministeren, som Folketinget udtaler mistillid til, skal hele regeringen gå af, eller der skal udskrives folketingsvalg. For at bevare regeringsmagten må regeringen sørge for, at der ikke opstår et flertal i Folketinget imod den politik, den har valgt at føre.

5 5 FAKTA! Parlamentarisme Fra 1849 til 1953 hed det danske parlament Rigsdagen. Det bestod af to forsamlinger eller kamre, hvor vi i dag kun har et, nemlig Folketinget. Dengang hed det ene kammer Folketinget, og det andet hed Landstinget. Der var stor forskel på valgreglerne til de to kamre, og derfor var der også forskel på sammensætningen. Landstinget var konservativt og præget af godsejere, mens Folketinget repræsenterede en bredere del af befolkningen. Der var ingen regler for, hvilken vægt de to forsamlinger skulle have hver især, når der skulle dannes regering. Kongen havde større magt dengang, og han holdt med godsejerne, som derfor i en lang periode sad på magten. Først i 1901 accepterede kongen, at det kun skulle være folkets flertal, der afgjorde, hvilken regering der skulle dannes. Dette princip kaldes det parlamentariske princip. Det vil sige, at det blev de personer, som befolkningen havde valgt ved et folketingsvalg, der bestemte, hvem der skulle danne regering. Princippet blev dog ikke indskrevet i selve grundloven. Det skete først i 1953, da Danmark fik sin nuværende grundlov. Samtidig blev Landstinget afskaffet, og Folketinget blev navnet på det danske etkammerparlament. I grundlovens 15 fastslås det parlamentariske princip sådan: Stk. 1. Ingen minister kan forblive i sit embede, efter at Folketinget har udtalt sin mistillid til ham. Stk. 2. Udtaler Folketinget sin mistillid til statsministeren, skal denne begære ministeriets afsked, medmindre nyvalg udskrives. Et ministerium, som har fået et mistillidsvotum, eller som har begæret sin afsked, fungerer, indtil et nyt ministerium er udnævnt. Fungerende ministre kan i deres embede kun foretage sig, hvad der er fornødent til embedsforretningernes uforstyrrede førelse.

6 6 ARBEJDET I FOLKETINGSSALEN Arbejdet i Folketingssalen Folketingssalen er det mest kendte rum på Christiansborg. Salen er midtpunktet i det danske demokrati. Her vedtages landets love, og her foregår de overordnede politiske diskussioner. Lovgivningsarbejdet Det tager lang tid og kræver juridisk indsigt at udarbejde et lovforslag. Regeringen har mange embedsmænd i ministerierne til at hjælpe sig, mens partierne uden for regeringen, oppositionen, har færre til at hjælpe sig. Regeringen fremsætter de fleste lovforslag. Ifølge grundloven skal et lovforslag behandles tre gange i Folketingssalen, før det kan vedtages. Et typisk forløb ser sådan ud: Førstebehandling: Her drøftes de store linjer, og partiernes ordførere fremlægger deres partis holdning til forslaget. De fleste forslag bliver sendt videre til et af Folketingets udvalg, som nøje gennemgår forslaget og på den baggrund skriver en betænkning (se afsnittet side 12). Andenbehandling: Her debatteres forslaget både i sin helhed og i detaljer. Betænkningen fra udvalget indgår i debatten, og er der ændringsforslag, diskuteres de også. Når forhandlingen er afsluttet, stemmes der om de ændringsforslag, der måtte være stillet. Et lovforslag kan efter andenbehandling blive henvist til en ny udvalgsbehandling, men i de fleste tilfælde går det direkte videre til tredjebehandling. Tredjebehandling: Hvis der er ændringsforslag, forhandles og stemmes der først om dem. Hvis nogen derefter ønsker at tage ordet, bliver der forhandlet om lovforslaget som helhed. Ellers forhandles og stemmes der om lovforslaget med det samme. Mindst 90 af de 179 folketingsmedlemmer skal være til stede og deltage i afstemningen, for at den er gyldig. Et lovforslag er vedtaget, hvis der er almindeligt flertal for det det vil sige, at der er flere, der stemmer for forslaget, end der stemmer imod det. Når et lovforslag er vedtaget, skal det underskrives af dronningen og en minister og offentliggøres på hjemmesiden lovtidende.dk. Når det er sket, gælder loven. Møderne i Folketingssalen refereres i deres fulde længde i Folketingstidende. Referaterne kan læses via Folketingets hjemmeside. Arbejdsugen i Folketingssalen tilrettelægges efter denne struktur: Mødeplan MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Mødefri Mødet begynder kl. 13 Mødet begynder kl. 13 Mødet begynder kl. 10 Mødet begynder kl. 10 Medlemmerrne bruger ofte Evt. spørgetime med Evt. hasteforespørgsler Førstebehandlinger Førstebehandlinger denne dag til møder og statministeren Spørgetid Anden- og tredjebehandlinger Redegørelsesdebatter arrangementer uden for Førstebehandlinger Redegørelsesdebatter Forespørgselsdebatter Christiansborg Anden- og tredjebehandlinger Forespørgselsdebatter Forespørgselsdebatter Redegørelsesdebatter

7 ARBEJDET I FOLKETINGSSALEN Kongeloge 2. Diplomatloge 3. Referent 4. Afstemningstavler 5. Folketingssekretæren 6. Formanden 7. Talerstolen 8. Plads til ordførerne, før de skal på talerstolen 9. Regeringens pladser 10. Presseloge 11. Tilhørerpladser Salens indretning FAKTA! I Folketingssalen sidder de 179 medlemmer i hesteskoformation foran formands- og talerstolen. Medlemmerne har faste pladser, og folketingsgrupperne sidder samlet. I højre side af salen (set fra formandens stol) sidder den konservative gruppe, til venstre sidder den socialdemokratiske gruppe, og herimellem sidder de andre folketingsgrupper. Længst til venstre sidder dog regeringen med statsministerens plads tættest på talerstolen. Forrest i hver gruppe sidder gruppeformanden og de vigtigste ordførere. Bag dem sidder de øvrige partifæller, ofte efter, hvor lang tid de har været medlemmer af Folketinget. Afstemningerne i salen foregår ved hjælp af et elektronisk afstemningssystem. På hver plads findes et panel med tre knapper. Er man for et forslag, skal man trykke på den grønne knap, er man imod, skal man trykke på den røde, og er man hverken for eller imod, skal man trykke på den gule. Afstemningsresultatet vises på to store tavler bag ved formands- og talerstolen. Forhandlingerne i Folketingssalen er offentlige. De kan overværes af alle, og der er indrettet tilhørerpladser i loger på tre sider af salen. Der er også særlige pladser til journalister, kongehuset, diplomater og tidligere folketingsmedlemmer.

8 8 ARBEJDET I FOLKETINGSSALEN Beslutningsforslag Et alternativ til lovforslag er beslutningsforslag. De er lettere og hurtigere at udforme, fordi de ikke skal have samme detaljerede form som et lovforslag. Beslutningsforslag fremsættes især af oppositionspartierne og går typisk ud på, at regeringen opfordres til at ændre den eksisterende lovgivning på en bestemt måde. De fleste beslutningsforslag kan ikke samle flertal. Men i nogle tilfælde kan et beslutningsforslag blive vedtaget af et flertal. Der står ikke noget i grundloven om, at regeringen skal følge en folketingsbeslutning. Men hvis regeringen ikke gør det, risikerer den, at et flertal udtrykker mistillid til den. Regeringen vil så blive nødt til at gå af. Beslutningsforslag behandles kun to gange i Folketingssalen, svarende til første- og tredjebehandling af lovforslag. Imellem behandlingerne bliver forslaget behandlet i et udvalg. Hvis det folketingsmedlem, der har fremsat beslutningsforslaget er inforstået med det, kan forslaget dog henvises til udvalgsbehandling direkte efter fremsættelsen. Dermed springes førstebehandlingen over, og forslaget bliver kun behandlet én gang i Folketingssalen, svarende til en tredjebehandling af lovforslag. Ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (f. 1984), Enhedslisten Som ordfører synes jeg, det især er vigtigt at være til stede i debatten og følge med i, hvad der sker på mine områder. Ligestilling er et af dem, og det kan jo handle om mange forskellige ting: Ligestilling mellem mænd og kvinder, men også mellem unge og gamle og mellem dem, der har meget, og dem, der kun har lidt. For mig betyder det noget, at vi hele tiden holder øje med, om der foregår noget uretfærdigt i vores samfund. Og hvis der er noget galt, skal vi gøre noget ved det, ikke kun tale om det. Meget af mit arbejde ligger uden for Christiansborg og Folketinget. Jeg prøver at finde samarbejdspartnere og organisationer, der kan hjælpe mig med gode råd og kritikpunkter, som jeg som politiker kan bringe videre. Jeg prøver også at sætte fokus på ligestilling ved at huske at sætte det på dagsordenen, f.eks. når jeg taler med en journalist. Det er samtidig mig, der sørger for, at vi i Enhedslisten har klare holdninger til emnet. De holdninger tager jeg med mig i Folketingssalen, når vi skal diskutere forslag, der har med ligestilling at gøre. Ordfører Mike Legarth (f. 1960), Det Konservative Folkeparti Som energiordfører for Det Konservative Folkeparti er det først og fremmest min opgave at føre ordet på energiområdet. Det går bl.a. ud på at præsentere partiets holdning i Folketinget, udtale mig til medierne, lytte til borgere og virksomheder og forsøge at påvirke Danmark i en mere konservativ retning. Energiområdet kan nogle gange virke lidt teknisk og støvet, men i virkeligheden har det utrolig stor betydning for den enkelte dansker. Energi handler jo bl.a. om at aflevere et ordentligt klima til fremtidens generationer, og vi har her en stor udfordring foran os i form af den globale opvarmning. Jeg forsøger hele tiden at finde en fornuftig balancegang mellem samfundets energibehov i dag og så det klima, vi efterlader os. Derfor er det vigtigt som energiordfører og politiker at lytte til alle de mennesker, som beslutningerne vedrører her og nu, samtidig med at jeg selv kan stå inde for de ting, jeg siger. Det er derfor en krævende, men også meget spændende opgave at være ordfører på energiområdet, for det vedrører os alle.

9 ARBEJDET I FOLKETINGSSALEN 9 Det er en vigtig opgave at føre kontrol med regeringens arbejde og dens forvaltning af lovene. I Folketingssalen har folketingsmedlemmerne flere muligheder, når de vil tjekke regeringens arbejde. Forespørgsler Folketingsmedlemmerne kan stille en forespørgsel om et samfundsmæssigt problem og få en ministers forklaring eller syn på sagen i en forespørgselsdebat. Forespørgsler handler normalt om større emner, f.eks. regeringens miljøpolitik. Forespørgslerne bliver besvaret af ministrene under forespørgselsdebatterne, hvor også partiernes ordførere deltager. Debatterne kan vare flere timer. Under en forespørgselsdebat kan der fremsættes forslag til vedtagelse. Det kan være en opfordring til regeringen om at sætte ind på et bestemt område, f.eks. at forbedre naturbeskyttelsen. Det kan også være en kritik af regeringens politik på området, og i alvorlige tilfælde kan det give udtryk for mistillid til en minister. Det kaldes et mistillidsvotum. Regeringspartierne og regeringens støttepartier kan som modtræk foreslå en afværgevedtagelse, som udtrykker tillid til eller kun indeholder en mild kritik af regeringen. Vedtages mistillidsvotummet, må ministeren træde tilbage, og er mistillidsvotummet rettet mod statsministeren, må hele regeringen gå af, eller der må udskrives valg. Arbejdet i salen i tal Vidste du, at FAKTA! der blev holdt 115 møder i Folketingssalen? der blev fremsat 231 lovforslag? der blev vedtaget 236* lovforslag? der blev fremsat 135 beslutningsforslag? der blev vedtaget 5 beslutningsforslag? der blev stillet 146 spørgsmål til ministre i spørgetimen? der blev stillet 283 spørgsmål til ministre i spørgetiden? *Flere lovforslag blev delt

10 10 ARBEJDET I FOLKETINGSSALEN Både politikere og embedsmænd deltager i møder i Folketingets udvalg. Spørgsmål En mere enkel måde at få belyst aktuelle politiske emner på er at stille spørgsmål til ministrene. Det kan ske på to måder i Folketingssalen. På udvalgte tirsdage afholdes spørgetime, hvor lederne af partierne uden for regeringen kan stille såkaldte uforberedte spørgsmål til statsministeren. På onsdage afholdes spørgetid, hvor ministre besvarer spørgsmål, som er stillet til dem skriftligt forinden. Begge typer spørgsmål kaldes 20-spørgsmål, fordi reglerne om dem findes i 20 i Folketingets forretningsorden (se afsnittet side 16). Medlemmer, der stiller 20-spørgsmål, kan også bede om et skriftligt svar fra ministeren. I folketingsåret blev der stillet spørgsmål, og langt de fleste af dem blev besvaret skriftligt. Redegørelser Hvis en minister ønsker at oplyse Folketinget om en sag eller et emne, kan ministeren på eget initiativ give Folketinget en skriftlig redegørelse om emnet. Nogle love indeholder også krav om, at ministeren skal udarbejde en redegørelse. Folketingets udvalg kan desuden få regeringen til at udarbejde redegørelser om sager, der er under behandling i udvalgene. En redegørelse kan sættes til almindelig debat i Folketingssalen i en redegørelsesdebat. En særlig redegørelse er statsministerens åbningstale, som danner baggrund for den efterfølgende åbningsdebat (se afsnittet side 14). En måde at få belyst aktuelle politiske emner på er at stille spørgsmål til ministrene.

11 ARBEJDET I UDVALGENE 11 Arbejdet i udvalgene Det enkelte folketingsmedlem kan umuligt nå at sætte sig ordentligt ind i alle lov- og beslutningsforslag. Derfor er det grundlæggende arbejde med de mange forslag organiseret i 26 stående udvalg. At de er stående betyder, at de er faste. Modsat bliver de særlige udvalg nedsat for at behandle enkeltsager eller specifikke emner. Alle udvalg (bortset fra to: Udvalget for Forretningsordenen og Udvalget til Valgs Prøvelse) varetager hver sit politiske sagsområde, der svarer omtrent til et af ministeriernes sagsområder. Lovforslag om folkeskolen bliver f.eks. behandlet i Børne- og Undervisningsudvalget, hvis sagsområde svarer til det, der hører under Ministeriet for Børn og Undervisning. Udvalgene har faste mødelokaler rundtomkring på Christiansborg. De fleste udvalg har 29 medlemmer. Partierne er repræsenteret i udvalgene nogenlunde i forhold til antallet af deres medlemmer af Folketinget. Arbejdet med lov- og beslutningsforslag Efter førstebehandling i Folketingssalen henvises næsten alle lov- og beslutningsforslag til behandling i et af de stående udvalg. Under arbejdet med et forslag stiller udvalget sædvanligvis en række spørgsmål til den minister, som har ansvaret for det område, forslaget hører under. Nogle gange beder udvalget ministeren om et mundtligt svar. Så skal ministeren møde op i udvalget til et såkaldt samråd. Udvalgene får også besøg af forskellige deputationer. En deputation er en gruppe borgere eller repræsentanter for organisationer og lign., som ønsker at fortælle udvalget om deres holdninger for at påvirke udvalgets arbejde med et lovforslag. Udvalgene bestemmer selv, hvilke deputationer de vil mødes med. Mødet med en deputation varer et kvarters tid. Deputationen fremfører sine synspunkter, og udvalgets medlemmer kan stille spørgsmål til deputationen. Deputationen kan til gengæld ikke stille spørgsmål til udvalget. Der finder altså ingen forhandling sted. FAKTA Folketingets stående udvalg! 1. Beskæftigelsesudvalget 2. By- og Boligudvalget 3. Børne- og Undervisningsudvalget 4. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 5. Europaudvalget 6. Finansudvalget 7. Forsvarsudvalget 8. Indfødsretsudvalget 9. Kirkeudvalget 10. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 11. Kommunaludvalget 12. Kulturudvalget 13. Ligestillingsudvalget 14. Miljøudvalget 15. Retsudvalget 16. Skatteudvalget 17. Socialudvalget 18. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 19. Transportudvalget 20. Uddannelses- og Forskningsudvalget 21. Udenrigsudvalget 22. Udvalget for Forretningsordenen 23. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 24. Udvalget for Landdistrikter og Øer 25. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 26. Udvalget til Valgs Prøvelse Ved siden af de stående udvalg kan Folketinget desuden nedsætte særlige udvalg, også kaldet ad hoc-udvalg, til behandling af enkelte sager. Hvert år nedsætter Folketinget desuden Grønlandsudvalget og Færøudvalget ved siden af de stående udvalg.

12 12 ARBEJDET I UDVALGENE! FAKTA Udvalgsarbejdet i tal Vidste du, at Folketinget har 26 stående udvalg? der normalt er 29 medlemmer af et udvalg? der blev holdt i alt 720 udvalgsmøder? besøg af en eller flere deputationer var på udvalgenes dagsorden 377 gange? udvalgene stillede spørgsmål og 930 samrådsspørgsmål til ministrene? Et udvalg afslutter normalt sit arbejde med et loveller beslutningsforslag med at skrive en betænkning. I betænkningen oplyser det enkelte partis udvalgsmedlemmer, om deres parti kan støtte forslaget eller ej. Ofte stiller udvalgsmedlemmerne ændringsforslag til lovforslag på deres partiers vegne, og de indgår så i betænkningen. Ved andenbehandling af forslaget i Folketingssalen danner udvalgsbetænkningen grundlag for den videre debat. Mange gange er alle brikker faldet på plads under udvalgsarbejdet. Så kan forslaget gå videre til tredjebehandling og vedtagelse. I nogle tilfælde opstår der dog behov for at få afklaret yderligere spørgsmål efter andenbehandlingen. Hvis det er tilfældet, henvises forslaget til ny udvalgsbehandling, som ofte Udvalgsformand Karina Lorentzen Dehnhardt (f. 1973), Socialistisk Folkeparti Folketingets Retsudvalg, som jeg er formand for, beskæftiger sig med mange forskellige emner inden for retspolitikken. Vores arbejde er primært at behandle lovforslag. Jeg er medlem af SF, men har forpligtelse til at være hele udvalgets formand. Jeg skal derfor sikre, at alle medlemmer får belyst de elementer af et forslag eller en retspolitisk problemstilling, som de ønsker. Ud over behandlingen af lovforslag følger udvalget det retspolitiske område nært. Det vil sige, at vi mødes med mennesker, der arbejder på området. De giver os information om, hvad der sker på deres felt, og så rejser vi eventuelt sagen i Retsudvalget. Vi tager ofte initiativ til at holde konferencer og høringer eller tager ud til institutioner. Vi får også besøg af borgere i deputation, der fortæller om deres generelle ønsker til ændringer af lovgivningen. Min opgave er så at sørge for, at de oplever at blive lyttet til, og at der bliver fulgt op på deres henvendelse. Udvalgsnæstformand Karen Ellemann (f. 1969), Venstre Jeg har bl.a.fået det hverv at være næstformand i Uddannelses- og Forskningsudvalget. Det er et meget spændende udvalg, som beskæftiger sig med universitets- og forskningspolitik og med teknologisk udvikling helt generelt. Vi har besøg af mange interessante mennesker i udvalget, som alle forsøger at gøre os klogere på, hvordan man skaber bedre vilkår for at forske, studere og innovere i Europa. Når jeg deltager i møderne i udvalget, skal jeg sørge for, at mit partis synspunkter bliver hørt. Jeg skal også sørge for, at vi får stillet opklarende spørgsmål til eksempelvis lovforslag og i samråd. Som næstformand i udvalget står jeg for mødets afvikling, når formanden ikke kan være til stede. Når man er mødeleder, har man ansvaret for, at alle får mulighed for at komme til orde. Særlig når man har besøg af deputationer, eller når der er samråd med en minister, er det vigtigt at sørge for, at alle mødedeltagere oplever, at de har fået svar på de spørgsmål, de måtte have, og helt generelt føler sig godt behandlet.

13 ARBEJDET I UDVALGENE 13 afsluttes med, at udvalget afgiver en tillægsbetænkning. Udvalgene og kontrollen med regeringen Det meste af udvalgenes arbejde består i gennemgangen af lov- og beslutningsforslag. Men udvalgene deltager også i kontrollen med regeringen og den måde, den forvalter lovene på. Ud over de spørgsmål, som udvalgene stiller under arbejdet med lov- og beslutningsforslagene, kan udvalgene også stille spørgsmål til ministrene om deres forvaltning af de love, som allerede fungerer. Her kan udvalgene stille spørgsmål til både skriftlig og mundtlig besvarelse. Lukkede og åbne døre I modsætning til møderne i Folketingssalen holdes møderne i Folketingets udvalg normalt for lukkede døre. Det betyder, at offentligheden ikke har adgang. Et udvalg kan dog vedtage at åbne dørene i nogle situationer, og det udnyttes bl.a. i forbindelse med udvalgenes kontrol med regeringen. Mange samråd med ministre holdes f.eks. som åbne samråd. Udvalgene kan også holde åbne temamøder sammen med en minister om udvalgenes vigtigste arbejdsområder. Desuden kan udvalgene holde åbne møder, hvor et eller flere emner diskuteres og belyses, eventuelt med hjælp fra inviterede eksperter og embedsmænd. Udvalgene kan også holde en offentlig høring, hvor der deltager forskellige eksperter, for at få et centralt politisk spørgsmål belyst fra alle vinkler. Et udvalg har også mulighed for at få en vigtig sag drøftet i Folketingssalen under en redegørelsesdebat. Udvalgsmedlem Christian Langballe (f. 1967), Dansk Folkeparti Det hører til grundstammen i det danske folkestyre, at det enkelte folketingsmedlem er valgt ud af folkets midte. Det vil sige, at folketingsmedlemmet er en vælger, der er blevet politiker og står til ansvar over for vælgerne. Det kan lyde banalt, men det er en afgørende forudsætning for mig. Jeg er valgt, fordi jeg har en klar og fast grundholdning til det at være dansk, og mit virke består i at tage vare på Danmark og danskernes virkelighed både på vegne af den nuværende og de kommende generationer. Så når jeg som udvalgsmedlem skal være med til at vurdere, hvordan lovgivningen bør være, tænker jeg både på den betydning, lovene vil få for os og for de kommende generationer. Ligeledes står vi i dyb gæld til de fortidige generationer, der byggede Danmark op. Politik handler om både fortid, nutid og fremtid også helt ned i detaljen i udvalgsarbejdet, de politiske værksteder, hvor hvert udvalgsmedlem med sine holdninger er med til at skabe de politiske rammer for fremtidens danskere. Udvalgsmedlem Jeppe Mikkelsen (f. 1991), Radikale Venstre Udvalgene er Christiansborgs maskinrum. Det er her, meget af rugbrødsarbejdet foregår. Som folketingsmedlem kan man ikke nå at sætte sig ind i alle områder. Derfor deler vi arbejdet mellem os i folketingsgruppen. Jeg er medlem af Retsudvalget og retsordfører for Radikale Venstre. Det er min opgave at tale for alle folketingsmedlemmer fra Radikale Venstre, når det kommer til retsområdet. Det gælder både i udvalget, i Folketingssalen, til forhandlinger, og når medierne har spørgsmål til vores holdning. Et af Retsudvalgets arbejdsområder er at mindske kriminaliteten. Derfor beskæftiger vi os med bl.a. politiet, efterretningstjenesterne, domstolene og fængslerne. I udvalgene er tonen ikke så skarp som i Folketingssalen, og vi har tid til at undersøge tingene. F.eks. kan vi få oplysninger om domstolenes arbejde, invitere politieksperter på besøg eller tage ud at se et fængsel. Det er meget vigtigt for at lave god lovgivning.

14 14 FOLKETINGSÅRET Folketingsåret Kongefamilien deltager i Folketingets åbning den første tirsdag i oktober. Folketingsåret følger ikke kalenderåret, men begynder kl. 12 den første tirsdag i oktober og slutter på samme tidspunkt året efter. Folketingets åbning Folketingets åbningsdag er en festdag, som den kongelige familie overværer fra kongelogen. Det første punkt på dagsordenen er valg af Folketingets formand og næstformænd. Herefter holder statsministeren sin åbningstale fra Folketingets talerstol. Talen indeholder regeringens vurdering af, hvor det går godt, og hvor der bør ske forbedringer. Talen indeholder også en præsentation af de områder, hvor regeringen i det kommende folketingsår vil fremsætte, dvs. foreslå, lovforslag. Statsministeren fremlægger også en skriftlig redegørelse, som indeholder korte beskrivelser af alle de nye lovforslag og formålet med dem. Den skriftlige redegørelse kaldes regeringens lovkatalog eller lovprogram. Når statsministeren har holdt sin åbningstale, slutter mødet. Et par dage senere afholdes åbningsdebatten. Her diskuterer politikerne åbningstalen. Åbningsdebatten begynder om formiddagen og varer som regel til langt ud på aftenen. Opgaverne i årets løb De forskellige politiske sager, og hvad der er på den politiske dagsorden, varierer meget. Det ene folketingsår kan forløbe meget anderledes end det andet. Der kan f.eks. være folketingsvalg. Det betyder, at politikerne skal bruge tid på at føre valgkamp udeomkring i landet. Eller der kan være forhandlinger om en ny, stor reform, der kræver flere møder og mere planlægning end sædvanligt. Folketingssalen Efter et folketingsvalg dannes de forskellige folketingsgrupper. Det betyder, at folketingsmedlemmer fra samme parti danner en gruppe KF T med en bestyrelse, der har en gruppeformand og en gruppesekretær. Regeringen I Folketingssalen sidder folketingsgrupperne, altså partierne, samlet. NM Tegningen viser, hvordan folketingsgrupperne er placeret ( ). V KF: Det Konservative Folkeparti V: Venstre DF: Dansk Folkeparti S LA: Liberal Alliance RV: Radikale Venstre SF: Socialistisk Folkeparti EL: Enhedslisten S: Socialdemokratiet DF LA RV SF EL NM: Nordatlantiske mandater (Færøerne og Grønland) UFG: Uden for grupperne UFG NM NM

15 FOLKETINGSÅRET KLUMMETITEL 15 Folketingsåret følger ikke kalenderåret, men begynder kl. 12 den første tirsdag i oktober og slutter på samme tidspunkt året efter. Gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll (f. 1977), Liberal Alliance Som gruppeformand har jeg en lederfunktion i Liberal Alliances folketingsgruppe. Det betyder, at det er mig, der er ordstyrer til vores gruppemøder. Jeg står også for løbende at sparre med de andre medlemmer af gruppen og tale med dem, hvis de har arbejdsmæssige problemer. En meget central opgave som gruppeformand er fordeling af ordførerskaber, altså beslutningen om, hvem der kan udtale sig på partiets vegne på de forskellige politikområder som skatteområdet, udlændingeområdet, sundhedsområdet m.m. Efter hvert folketingsvalg fordeles posterne i de forskellige udvalg mellem partierne. Der får vi en andel sammen med de andre borgerlige partier, og så er det gruppeformændene, der aftaler den endelige fordeling mellem de fire borgerlige partier. Endelig har jeg en meget tæt kontakt med vores politiske leder, Anders Samuelsen, og vores gruppesekretær, Leif Mikkelsen. Vi tre udgør det, vi kalder den daglige ledelse af folketingsgruppen. Politisk ordfører Maja Panduro (f. 1982), Socialdemokraterne Mit arbejde som politisk ordfører for Socialdemokraterne består først og fremmest af to ting. For det første er min opgave at tegne Socialdemokraternes politiske linje og stå på mål for partiets beslutninger i den offentlige debat. Det foregår bl.a. til store debatter i Folketingssalen - især ved Folketingets to store årlige debatter, åbnings- og afslutningsdebatten, hvor jeg skal holde tale og tage debatten med de andre partier. Men det foregår oftest i medierne, om det så er tv, radio, aviser eller på nettet, hvor jeg som regel dagligt stiller op til interview eller politisk debat. For det andet er det min opgave som medlem af ledelsen i den socialdemokratiske folketingsgruppe at være med til at koordinere gruppens arbejde og samspil med regeringen. Det udgør tilsammen et spændende og til tider hektisk arbejde, hvor der ofte skal tages stilling til nye politiske spørgsmål.

16 16 Folketingets formand eller en af de fire næstformænd leder møderne i Folketingssalen fra formandsstolen. På formandens venstre side er talerstolen, og til højre for formanden sidder folketingssekretæren, som hjælper med at tilrettelægge arbejdet. FAKTA! Folketingets arbejdsregler og ledelse Der er faste regler for, hvordan arbejdet i Folketinget skal foregå. Reglerne er samlet i Folketingets forretningsorden. Nogle af reglerne har deres udspring i grundloven. Det drejer sig f.eks. om de mere overordnede bestemmelser for Folketingets arbejde, f.eks. at et lovforslag skal behandles tre gange i Folketinget, før det kan vedtages, og at mindst halvdelen af folketingsmedlemmerne skal være til stede og deltage i afstemningen, før et lovforslag kan vedtages. Ud over grundlovens bestemmelser er der også en række andre mere detaljerede bestemmelser om den måde, arbejdet skal foregå på, og om opretholdelse af orden. Folketinget fastlægger selv disse regler i Udvalget for Forretningsordenen. Folketingets Præsidium For at sikre, at reglerne bliver overholdt, og at arbejdet tilrettelægges ordentligt, bliver der efter folketingsvalg og i starten af hvert folketingsår valgt en ledelse, som kaldes Folketingets Præsidium (ordet præsidium stammer fra latin og betyder dem, der sidder foran). Præsidiet består af Folketingets formand og fire næstformænd. Formanden vælges direkte blandt medlemmerne. Oftest er der kun opstillet én kandidat, og valget kan foregå uden afstemning. Er der flere kandidater, stemmes der i Folketingssalen, og hvis der opstår stemmelighed mellem to kandidater, trækkes der lod, men det sker meget sjældent. Posten som Folketingets formand regnes for den fineste, man kan vælges til i det danske samfund. Ministre bliver nemlig ikke valgt, de udpeges af statsministeren. Regler for opførsel Formanden sørger for at give talerne ordet i den rigtige rækkefølge og holder øje med, at forretningsordenens regler bliver overholdt. Hver taler har f.eks. en bestemt taletid, ligesom debatterne skal foregå i en god tone. Folketingsmedlemmerne skal tale pænt til hinanden uden at bande eller bruge skældsord. Herudover har formanden det overordnede ansvar for Folketingets Administration, dvs. alle de medarbejdere, der er ansat i Folketinget til at hjælpe med folketingsarbejdet.

17 FOLKETINGSÅRET KLUMMETITEL 17 Det er via finansloven, det fastlægges, hvad staten skal bruge sine penge på i det kommende år; hvor meget der skal gå til skoler, forsvar, hospitaler osv. I et folketingsår holdes der ca. 100 møder i Folketingssalen og ca. 600 møder i Folketingets forskellige udvalg. Arbejdsugen En almindelig arbejdsuge i Folketinget begynder om tirsdagen. Mandag er normalt mødefri. Tirsdag, onsdag og torsdag er faste mødedage. Forud for hvert møde i salen bliver der også holdt møder i de enkelte partigrupper, såkaldte gruppemøder. Her gennemgår partigruppen de sager, som er på dagsordenen, og man koordinerer med hinanden, så partiets holdning ligger klar. Fredag kan ligesom mandag være mødefri, men i de senere år har der ofte også været møder i Folketingssalen om fredagen. Finansloven Det er via finansloven, det fastlægges, hvad staten skal bruge sine penge på i det kommende år; hvor meget der skal gå til skoler, forsvar, hospitaler osv. Ligesom de fleste andre lovforslag bliver forslaget til finansloven fremsat af regeringen. Finansloven er den mest omfattende af alle love. Mens en almindelig lov kan fylde alt fra 1 til ca. 60 sider, fylder finansloven ca. 500 sider. Hertil kommer ca sider med bemærkninger. Finanslovsforhandlingerne er et af højdepunkterne i folketingsåret. Lovforslaget bliver som regel vedtaget i Folketinget i december før juleferien. Travlhed før lukketid Folketingsårets sidste møde i Folketingssalen bliver som regel afholdt lige op til grundlovsdag, den 5. juni. De senere år har der dog også været møder efter grundlovsdag. Fra folketingsårets start og frem til juleferien er der stor aktivitet i Folketinget, og aktiviteten forsætter om foråret. Før jul drejer det sig om at få finansloven på plads, og om foråret har politikerne travlt med at gøre lovgivningsarbejdet færdigt, inden den mødefri periode starter. Folketingsåret rundes af med, at statsministeren holder en afslutningstale. I talen giver statsministeren sin og regeringens vurdering af de politiske resultater i årets løb og den overordnede indenrigs- og udenrigspolitiske situation. Efter talen er der afslutningsdebat, som ofte varer til langt ud på aftenen.

18 18 HVIS DU VIL VIDE MERE Hvis du vil vide mere Folketingets omvisninger og tilhørerpladser Få en guidet rundvisning i Folketinget, og overvær et møde i Folketingssalen fra tilhørerpladserne ftbesog@ft.dk ft.dk/folketinget/booking Læs mere på ft.dk Politiker for en Dag 8.- og 9.-klasser kan i Folketingets interaktive rollespil opleve, hvordan det er at være politiker. Spillet varer ca. 3 timer og fører eleverne igennem hele lovgivningsprocessen ftbesog@ft.dk Folketingets Oplysning Hos Folketingets Oplysning kan du få svar på dine spørgsmål om Folketinget fo@ft.dk Folketingets EU-Oplysning Hos Folketingets EU-Oplysning kan du få svar på dine spørgsmål om EU euopl@ft.dk ft.dk Folketingets hjemmeside indeholder bl.a. information om dansk demokrati, Christiansborgs historie, grundloven og medlemmerne af Folketinget. Her kan du også se direkte tv fra møderne i Folketingssalen. ft.dk/undervisning Undervisning er Folketingets side for skoleelever. Her kan du bl.a. se korte film om, hvad en politiker laver, og hvordan en lov bliver til, eller læse om Folketingets arbejde og opgaver. ft.dk/demokrati Demokrati har en samlet og overskuelig oversigt over Folketingets partiers holdninger til en række emner. Teksterne er skrevet af partierne selv. ft.dk/statsrevisorerne Statsrevisorerne er politikere, der udpeges af Folketinget til at overvåge, at skatteborgernes penge bruges korrekt og effektivt. Du kan se mere om deres funktion på ovennævnte hjemmeside. ombudsmanden.dk Folketingets Ombudsmand er en af Folketingets institutioner. På Ombudsmandens hjemmeside kan du bl.a. finde information om Ombudsmandens arbejde. rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen er en af Folketingets institutioner. På Rigsrevisionens hjemmeside finder du bl.a Rigsrevisionens formål, opgaver og publikationer. borger.dk Borger.dk er Danmarks officielle borgerportal på internettet. Her kan du finde oplysninger om hele det offentlige system. retsinfo.dk Retsinformation er en hjemmeside, der giver fri adgang til at søge i statens juridiske dokumenter, dvs. love, bekendtgørelser, cirkulærer m.m.

19 FOLKETINGETS PARTIER 19 Folketingets partier Venstre venstre.dk Nordatlantiske mandater Færøerne: Socialdemokratiet socialdemokratiet.dk Javnaðarflokkurin j.fo Dansk Folkeparti danskfolkeparti.dk Sambandsflokkurin samband.fo Radikale Venstre radikale.dk Socialistisk Folkeparti sf.dk Enhedslisten enhedslisten.dk Grønland: Inuit Ataqatigiit ia.gl Siumut siumut.gl Liberal Alliance liberalalliance.dk Det Konservative Folkeparti konservative.dk

20 Folketinget i arbejdstøjet henvender sig til 8.- og 9.-klasseelever til brug i undervisningen i samfundsfag. Hæftet gennemgår arbejdet i Folketingssalen og i Folketingets udvalg. Målet er at give eleverne en grundlæggende forståelse af Folketingets arbejde og opgaver gennem et folketingsår. Hæftet er en del af en mindre serie af hæfter, som er udarbejdet af Folketingets Administration, der bl.a. formidler upartisk information om dansk demokrati, Folketingets arbejde og EU.

Folketinget i arbejdstøjet

Folketinget i arbejdstøjet Folketinget i arbejdstøjet Folketinget i arbejdstøjet et studiehæfte om Folketingets arbejde Udgiver Folketinget 2. udgave Oktober 2018 Bestilling ft.dk/da/dokumenter/bestil-publikationer Illustration

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj 2007. 1. udkast. Betænkning. over

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj 2007. 1. udkast. Betænkning. over Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 198 - Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 198 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for unge FORORD Nu skal du læse en historie om et muligt forbud mod energi drikke. Nogle mener, at energidrikke er sundhedsfarlige og derfor

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for voksne Se denne historie som film: www.ina.gl/voksne Udgivet af Bureau for Inatsisartut Januar 2015 Tegninger: Christian Rex, Deluxus

Læs mere

Kolofon. Demokrati på dansk

Kolofon. Demokrati på dansk Demokrati på dansk S T U DI E H Æ F T E OM DA N S K D E M O K R AT I BEMÆRK VENLIGST, AT PUBLIKATIONEN ER UDGIVET FØR FOLKETINGSVALGET 2011, OG AT DER DERFOR VIL VÆRE TEKSTER OG BILLEDER, SOM IKKE ER OPDATEREDE.

Læs mere

Ældrerådets sammensætning

Ældrerådets sammensætning Side 2 Side 3 Forslag til vedtægtsændringer Vedtægt for Ældrerådet i Københavns Kommune 1. Ældrerådet er nedsat i henhold til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 30-33. Formål

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om indfødsrets meddelelse

Betænkning. Forslag til lov om indfødsrets meddelelse 2014/1 BTL 45 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Indfødsretsudvalget den 11. december 2014 Betænkning over Forslag til lov om indfødsrets

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

2009/1 BTL 190 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september 2016. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 20. maj 2010. Betænkning.

2009/1 BTL 190 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september 2016. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 20. maj 2010. Betænkning. 2009/1 BTL 190 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 20. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. 2009/1 TBL 222 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 14. juni 2010 Tillægsbetænkning over Forslag til lov

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Byråd

Forretningsorden for Haderslev Byråd Forretningsorden for Haderslev Byråd (gældende fra den 1. februar 2014) Vedtaget af Haderslev Byråd den 28. januar 2014 Forretningsordenen er fastsat med hjemmel i 2, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse

Læs mere

Forretningsorden for. Viborg Byråd

Forretningsorden for. Viborg Byråd Forretningsorden for Viborg Byråd Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager skal behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven 2008/1 BTL 107 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 2. april 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af navneloven

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om tillæg til unge under 25 år med psykiske lidelser, der modtager starthjælp

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om tillæg til unge under 25 år med psykiske lidelser, der modtager starthjælp 2010/1 BTB 55 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 13. april 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Forretningsorden for skolebestyrelsen ved Gerbrandskolen

Forretningsorden for skolebestyrelsen ved Gerbrandskolen Forretningsorden for skolebestyrelsen ved Gerbrandskolen Indholdsfortegnelse 1. Det konstituerende møde.... 1 2. Mødevirksomhed... 1 3. Beslutningsdygtighed og afstemning... 2 4. Beslutningsprotokol/referat...

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 26. maj 2011. Betænkning. over. [af Martin Henriksen (DF) m.fl.]

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 26. maj 2011. Betænkning. over. [af Martin Henriksen (DF) m.fl.] Til beslutningsforslag nr. B 64 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 26. maj 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om hurtig lokalisering af bortførte børn ved at

Læs mere

Betænkning og indstilling. ændring af forretningsorden for Folketinget

Betænkning og indstilling. ændring af forretningsorden for Folketinget 2012/1 BSF 133 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 30. maj 2013 Betænkning og indstilling om ændring

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om oprettelse af et centralt dna-profilregister

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om oprettelse af et centralt dna-profilregister Retsudvalget L 24 - Bilag 8 Offentlig Til lovforslag nr. L 24 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. januar 2005 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om oprettelse

Læs mere

2010/1 BTL 194 (Gældende) Udskriftsdato: 21. september 2016. Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 18. maj 2011. Betænkning.

2010/1 BTL 194 (Gældende) Udskriftsdato: 21. september 2016. Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 18. maj 2011. Betænkning. 2010/1 BTL 194 (Gældende) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 18. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

Læs mere

Sådan skriver I et lovforslag

Sådan skriver I et lovforslag Sådan skriver I et lovforslag Vores lovforslag vil begrænse klimaforandringerne UNGDOMS- PARLAMENT 2011 TIL ELEVERNE Det er vores fremtid, det gælder! det vil gå ud over virksomhederne! HVEM SKAL BETALE

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 Udkast af 26. oktober 2015 til Kapitel 1 - Formål Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 1 Formål Bestyrelsen er Fonden

Læs mere

Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet

Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet Vedtægt og forretningsorden for Ringsted Kommunes Folkeoplysningsråd. Dato: 09. april 2014 Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet Vedtægt 1 - Formål 1. Folkeoplysningsrådet rådgiver Kultur-

Læs mere

VEDTÆGT. for Gentofte Kommunes Ungdomsskole KAPITEL 1 UNGDOMSSKOLEBESTYRELSEN - SAMMENSÆTNING OG VALG. Stk. 1.

VEDTÆGT. for Gentofte Kommunes Ungdomsskole KAPITEL 1 UNGDOMSSKOLEBESTYRELSEN - SAMMENSÆTNING OG VALG. Stk. 1. VEDTÆGT for Gentofte Kommunes Ungdomsskole KAPITEL 1 UNGDOMSSKOLEBESTYRELSEN - SAMMENSÆTNING OG VALG 1 Ungdomsskolebestyrelsen består af 11 medlemmer: 2 repræsentanter for kommunalbestyrelsen 3 repræsentanter

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven Kulturudvalget L 38 - Bilag 7 Offentlig Til lovforslag nr. L 38 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 1. december 2004 Betænkning over Forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Middelfart Kommune Oktober 2009 1 1 Formål Middelfart Kommunes målsætning for dagtilbuddene er: at sikre pasningsgaranti for alle 0-6 årige, at tilbyde fleksible børnepasningstilbud,

Læs mere

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune I henhold til lov og bekendtgørelse m.v. om ansvar for og styringen af den aktive beskæftigelses-indsats fastsættes følgende

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 H O L S T E B R O K O M M U N E VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD OVERORDNEDE MÅL OG RAMMER Holstebro byråd fastsætter overordnede mål

Læs mere

Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske

Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske høringer. Jeg vil gerne indlede med at takke Folketingets Præsidium for lejligheden til - på vegne af Djøf

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

D A G S O R D E N F O R F O L K E T I N G E T

D A G S O R D E N F O R F O L K E T I N G E T D A G S O R D E N F O R F O L K E T I N G E T ONSDAG DEN 6. OKTOBER 2010 KL. 13.00 NR. 2 1) Valg til stående udvalg m.v. Valg af 16 medlemmer til Udvalget for Forretningsordenen. Valg af 17 medlemmer til

Læs mere

Introduktion. Rigtig god fornøjelse. Introduktion

Introduktion. Rigtig god fornøjelse. Introduktion Folkeskolen Introduktion Introduktion Socialdemokratiet blev stiftet i 1871. Partiet bliver sammen med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Det Radikale Venstre kaldt for de "fire gamle partier". Disse

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

2015/1 BTL 84 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2016. Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 25. februar 2016. Betænkning.

2015/1 BTL 84 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2016. Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 25. februar 2016. Betænkning. 2015/1 BTL 84 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 25. februar 2016 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] --

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- -- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- Miljø- og Fødevareministeriet mfvm@mfvm.dk Sagsnr. 2015-5970 Doknr. 281069 Dato 05-11-2015

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet

Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet Hvidovre Kommune Børn og Velfærd April 2015 Indhold Kapitel I: Indledning... 3 Kapitel II: Ansvar for gennemførelse

Læs mere

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden.

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden. Bag borgen Tirsdag den 6. maj havde vores lokale folketingsmand Finn Thranum, inviteret Grundejerforeningen Askelunden/Fyrrevænget med ind bag borgen for at få et indblik i hans arbejde som folketingsmand,

Læs mere

Derfor grundloven STUDIEHÆFTE OM GRUNDLOVEN

Derfor grundloven STUDIEHÆFTE OM GRUNDLOVEN Derfor grundloven STUDIEHÆFTE OM GRUNDLOVEN KOLOFON Kolofon Derfor grundloven studiehæfte om grundloven Udgiver Folketinget 8. udgave September 2015 Bestilling ft.dk/publikationer Juridisk konsulent Højesteretsdommer,

Læs mere

Vedtægter for Ribe Katedralskoles Elevråd

Vedtægter for Ribe Katedralskoles Elevråd Vedtægter for Ribe Katedralskoles Elevråd 1: Elevrådets navn Rådets navn er Ribe Katedralskoles Elevråd, forkortet RKE. 2: Elevrådets formål Elevrådets formål er at varetage elevernes interesser, fagligt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 0. december 2009. 2. udkast. (ÆF fra undervisningsministeren) Betænkning. over

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 0. december 2009. 2. udkast. (ÆF fra undervisningsministeren) Betænkning. over Uddannelsesudvalget 2009-10 L 77 Bilag 5 Offentligt Til lovforslag nr. L 77 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 0. december 2009 2. udkast (ÆF fra undervisningsministeren)

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om et uafhængigt klagenævn for familiesammenføring m.v.

Forslag til folketingsbeslutning om et uafhængigt klagenævn for familiesammenføring m.v. 2007/2 BSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 11. april 2008 af Morten Østergaard (RV), Simon Emil Ammitzbøll (RV), Marianne Jelved (RV),

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 1 Offentligt Europaudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. oktober 2014 Europaudvalget (EUU) Europaudvalget holder normalt møde om fredagen kl. 10.00 eller kl.

Læs mere

Ombudsmandens behandling af sager om offentligt ansattes ytringsfrihed

Ombudsmandens behandling af sager om offentligt ansattes ytringsfrihed PRÆSENTATION AF OMBUDSMANDENS BERETNING FOR 2009 PÅ DET OFFENTLIGE DEBATMØDE MED RETSUDVALGET DEN 30. NOVEMBER 2010 Ved afdelingschef Kaj Larsen 17. november 2010 Ombudsmandens behandling af sager om offentligt

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 2010/1 BTL 173 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 26. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune 1. Forældrebestyrelsens sammensætning Forældrebestyrelsen består af 5 eller 7 repræsentanter valgt af og blandt forældre til

Læs mere

AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan?

AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan? AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan? F O T O : C O L O U R B O X. C O M A F T A G E R P A N E L E R A F T A G E R

Læs mere

forretningsorden for inatsisartut Sammenskrevet 15. juni 2015

forretningsorden for inatsisartut Sammenskrevet 15. juni 2015 forretningsorden for inatsisartut Sammenskrevet 15. juni 2015 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel 9 Kapitel 10 Kapitel 11 Kapitel

Læs mere

Vedtægter for. International Medical Cooperation Committee Aarhus

Vedtægter for. International Medical Cooperation Committee Aarhus Vedtægter for International Medical Cooperation Committee Aarhus Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Navn og relationer.... 3 1 Navn......... 3 2 Relationer.... 3 Kapitel 2: Vision og formål... 3 3 Vision...

Læs mere

2008/1 TBL 37 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016. Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 5. november 2008.

2008/1 TBL 37 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016. Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 5. november 2008. 2008/1 TBL 37 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 5. november 2008 Tillægsbetænkning over Forslag til

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik og udlændingeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik og udlændingeloven Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10 L 87 Bilag 5 Offentligt Til lovforslag nr. L 87 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0.

Læs mere

Notat fra Cevea, 03/10/08

Notat fra Cevea, 03/10/08 03.10.08 Danskerne efterspørger globalt demokrati og debat Side 1 af 5 Notat fra Cevea, 03/10/08 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 cevea@cevea.dk www.cevea.dk Mens politikerne

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social service

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social service Socialudvalget 2014-15 L 27 Bilag 8 Offentligt Til lovforslag nr. L 27 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 4. december 2014 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget. Retsudvalget 2010-11 B 64 Bilag 1 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B forslagsnummer Folketinget -NaN (x. samling) Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2011 Udkast til Betænkning over Forslag

Læs mere

Derfor grundloven. Studiehæfte om grundloven

Derfor grundloven. Studiehæfte om grundloven Derfor grundloven Studiehæfte om grundloven kolofon Kolofon Derfor grundloven Studiehæfte om grundloven Udgiver Folketinget 7. udgave Januar 2014 Bestilling www.ft.dk/publikationer Juridisk konsulent Højesteretsdommer,

Læs mere

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Side 1 Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Kapitel 1 Skolebestyrelsens sammensætning. 1 Skolebestyrelsen består af mindst 7 forældrerepræsentanter, mindst 2 medarbejderrepræsentanter

Læs mere

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv. Forretningsorden Det regionale Arbejdsmarkedsråd for Hovedstaden Januar 2015 AMK Øst 1. Opgaver 1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 20. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af ordningen

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven 2013/1 BTL 186 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 26. maj 2014 Betænkning over Forslag

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Ændringsforslag DSU s love

Ændringsforslag DSU s love sforslag DSU s love DSU s 41. kongres sforslag nr. 1 Side 5, linje 39 Distrikternes Hovedbestyrelsesmedlemmer i en region vælger en repræsentant til socialdemokratiets regionsbestyrelse. ændres til: Distriktsledelserne

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven 2013/1 TBL 102 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 21. januar 2014 Tillægsbetænkning over

Læs mere

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9.

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9. Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 210 Offentligt TALE Arrangement: Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Åbent Dato og klokkeslæt: Tirsdag

Læs mere

Vi passer på hinanden

Vi passer på hinanden Vi passer på hinanden Sammen kan vi lege os til forståelse, sjov og fællesskab. For voksne og børn, de vilde og de stille. Aktiviteter for både born og forældre Forældreaften Side 6-7 Vind en sjov fest

Læs mere

2009/1 BRB 116 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016. Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. april 2010. Beretning.

2009/1 BRB 116 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016. Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. april 2010. Beretning. 2009/1 BRB 116 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. april 2010 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 16. november 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Og vi fortsætter på dagsordenen og går videre til sag nummer 14, som kommer fra Sundhed og Omsorg, Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016. Og jeg skal høre, om der

Læs mere

VEDTÆGT FOR REPRÆSENTANTSKABET FOR TV 2/FYN

VEDTÆGT FOR REPRÆSENTANTSKABET FOR TV 2/FYN HJEMMEL OG HJEMSTED 1 Nærværende vedtægt er fastsat med hjemmel i Kulturministeriets Bekendtgørelse den 27. december 2014 om vedtægt for de regionale TV 2-virksomheder. Repræsentantskabet har hjemsted

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

Tre forslag til bedre retssikkerhed i Landsskatteretten

Tre forslag til bedre retssikkerhed i Landsskatteretten Tre forslag til bedre retssikkerhed i Landsskatteretten Spies Information Tre forslag til bedre retssikkerhed i Landsskatteretten 1. udgave, 2010 ISBN 87-92421-02-4 Spies Information ApS Ida Tesdorpfsvej

Læs mere

Lov om Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution 1)

Lov om Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution 1) LOV nr 553 af 18/06/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 28.C.28.a.30-5. Senere ændringer til forskriften LOV nr 656 af

Læs mere

2008/1 BTL 100 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016. Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 10. marts 2009. Betænkning.

2008/1 BTL 100 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016. Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 10. marts 2009. Betænkning. 2008/1 BTL 100 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 10. marts 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen 2008/1 TBL 212 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Retsudvalget den 27. maj 2009 Tillægsbetænkning over Forslag til lov om

Læs mere

Kvindelige meningsdannere

Kvindelige meningsdannere 2016 Kvindelige meningsdannere - for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk - med særlig fokus på kommunikation i fagbevægelsens demokrati- og på kongres. Baggrund: Fagbevægelsen og samfundet mangler

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand LBK nr 349 af 22/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2013-7652-0083 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser,

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser, Vi skrev i første nummer af Fællesnyt, at vi ville udkomme én gang i kvartalet. Det bryder vi allerede her i andet nummer, hvor I kan læse om konfirmationsforberedelse i 7. klasse, en sjov bemærkning og

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU En introduktion for nye medlemmer 2 Praktisk vejledning til nye medlemmer af de lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere