FORRETNINGSORDEN FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORRETNINGSORDEN FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET"

Transkript

1 FORRETNINGSORDEN FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET Energibranchens repræsentanter (Dansk Energi, DONG, HNG/NGMN, Naturgas Fyn og Dansk Fjernvarme Forening (nu Dansk Fjernvarme)) og Forbrugerrådet har i henhold til vedtægternes 26 udarbejdet denne forretningsorden for ankenævnet. Sekretariatet 1. Ankenævnet indgår aftale med Konkurrencestyrelsen om, at ankenævnets sekretariat varetages af det sekretariat, der betjener Energitilsynet, og at regnskabsfunktionen varetages af Konkurrencestyrelsen. Stk. 2. Sekretariatet bistår formanden for ankenævnet og forretningsudvalget. Sekretariatet har i øvrigt til opgave at besvare skriftlige, telefoniske eller personlige henvendelser til ankenævnet og forbereder klagesagerne for ankenævnet. 2. Klager indsendes til ankenævnets sekretariat på et af ankenævnet udarbejdet klageskema. Sekretariatet gennemgår klagen ved dens modtagelse. Stk. 2. Sekretariatet påbegynder ikke behandlingen af en klage, førend klagegebyret er betalt. Betaler forbrugeren ikke klagegebyret, anses sagen for bortfaldet. Stk. 3. Sekretariatet afviser sagen, hvis forbrugeren ikke har rettet skriftlig henvendelse til energiselskabet og i forbindelse hermed fået sit påståede krav afvist. Som afvisning af krav ligestilles det forhold, at energiselskabet ikke senest 1 måned efter forbrugerens skriftlige henvendelse har svaret på klagen. Sekretariatet vejleder forbrugeren om at rette skriftlig henvendelse til energiselskabet og informerer om, at afvises forbrugerens påståede krav derefter, kan forbrugeren rette fornyet henvendelse til ankenævnet. Stk. 4. Er det i øvrigt utvivlsomt, at sagen ikke kan behandles af nævnet, giver sekretariatet forbrugeren meddelelse herom og begrunder over for forbrugeren denne afgørelse. Forbrugeren gøres samtidig opmærksom på, at afgørelsen vil kunne indbringes for ankenævnets formand, der træffer endelig afgørelse om, hvorvidt afvisningen fastholdes eller sagen tages op til behandling.

2 2 Stk. 5. Når sekretariatet konstaterer, at en klage eller dele heraf indeholder spørgsmål, der er undergivet Energitilsynets tilsynskompetence efter energilovgivningen, oversender sekretariatet uden unødigt ophold klagen eller en kopi heraf til Energitilsynet. 3. Er nævnet kompetent til at behandle klagen, eller kan det ikke afvises, at nævnet er kompetent, forbereder sekretariatet klagens behandling. Stk. 2. Sekretariatet skal herunder særligt sørge for, at 1) indhente yderligere nødvendige oplysninger og dokumenter i det omfang, det kan ske inden for rimelig tid, 2) forelægge klagen for det indklagede energiselskab med opfordring til inden for en frist på normalt 14 dage fra modtagelsen at udtale sig, 3) drage omsorg for, at hver af parterne får kendskab til oplysninger fra modparten, til sagkyndige erklæringer og øvrige oplysninger, som må anses for at være af betydning for sagens afgørelse, og 4) fremsende en sagsfremstilling, der indeholder parternes oplysninger og påstande samt relevante bilag, til de af ankenævnets medlemmer, der skal behandle sagen, jf. 5. Formandens eksemplar af sagsfremstillingen skal tillige indeholde en kopi af samtlige bilag i sagen. Stk. 3. Hvis ankenævnets afgørelse af sagen forudsætter stillingtagen til spørgsmål, der henhører under Energitilsynets kompetence efter energilovgivningen, færdiggør sekretariatet sagsbehandlingen efter stk. 1 og stk. 2, nr Sekretariatet stiller derefter sagsbehandlingen i bero, indtil der foreligger en afgørelse fra Energitilsynet, eventuelt efter anke fra Energiklagenævnet. Sekretariatet underretter sagens parter om, at ankenævnet ikke kan træffe afgørelse i sagen, førend der foreligger en endelig afgørelse fra Energitilsynet eller Energiklagenævnet. 4. Sekretariatet afslutter sagen, hvis energiselskabet under sagens forberedelse opfylder forbrugerens krav. Det samme gælder, hvis forbrugeren frafalder sin klage. Stk. 2. Sagen kan af sekretariatet søges forligt. 5. Sager, der ikke er blevet afsluttet efter 4, eller forlig, der ikke er blevet opfyldt, udsendes til ankenævnets medlemmer, jf. 3, stk. 2, nr. 4. Stk. 2. Sekretariatet tilrettelægger ankenævnets møder, herunder udpeger de nævnsmedlemmer, der skal deltage i behandlingen af sagerne på de forskellige energiområder. Sekretariatet indkalder formanden og det fornødne antal nævnsmedlemmer efter vedtægternes 12. Mødeindkaldelsen og de sager, der skal behandles på ankenævnets møde, udsendes mindst 14 dage før mødets afholdelse. Enkelte sager kan efterudsendes senest 7 dage før mødet, hvis sagen ellers ikke kan behandles på et næstkommende møde, fordi der til det næstkommende møde ikke er et tilstrækkeligt antal sager på det pågældende energiområde.

3 3 6. Oversendes en ved retten eller en voldgiftsret anlagt sag til ankenævnet efter en forbrugers anmodning, skal forbrugeren hermed anses for at have indbragt sagen for ankenævnet. 7. Habilitetsreglerne i vedtægternes 7, stk. 1, gælder også for sekretariatets medarbejdere. Stk. 2. Den medarbejder, der er bekendt med, at der for den pågældendes vedkommende foreligger forhold, som er nævnt i vedtægternes 7, stk. 1, underretter omgående Energitilsynets ledelse herom. Er der tvivl om, hvorvidt medarbejderen er inhabil, underrettes ankenævnets formand, der træffer beslutning om, hvorvidt den pågældende kan deltage i sagsbehandlingen. 8. Sekretariatet skal i øvrigt jævnligt orientere Energitilsynet om ankenævnets virksomhed, lige som sekretariatet skal holde sig orienteret om Energitilsynets virksomhed på områder, som har betydning for ankenævnets virksomhed. Ankenævnets afgørelser 9. Ankenævnet er kompetent til at behandle klagesager, når formanden eller en næstformand samt det i vedtægternes 12 nævnte antal nævnsmedlemmer er til stede. Stk. 2. En repræsentant fra Forbrugerklagenævnet skal til enhver tid uden stemmeret have adgang til at deltage i ankenævnets møder. Stk. 3. Ankenævnet afholder møde til behandling af klager så ofte, som antallet af klager giver anledning til. Stk. 4. Afgørelser i ankenævnet træffes på det af sekretariatet tilvejebragte grundlag, og sagerne forelægges mundtligt for ankenævnet af den sagsbehandler, der har forberedt sagen i sekretariatet. 10. Ankenævnets afgørelse træffes efter en juridisk og fagmæssig bedømmelse af sagens omstændigheder. Ankenævnet kan dog søge sagen forligt på et grundlag, hvorpå en afgørelse ikke ville kunne baseres. 11. Behandlingen af en sag bør så vidt muligt afsluttes på det møde, hvor den behandles, men kan udsættes til senere efter formandens bestemmelse. I øvrigt kan en sag, såfremt blot ét medlem af ankenævnet forlanger det, udsættes med henblik på gennem sekretariatet at indhente yderligere oplysninger fra parterne, sagkyndige erklæringer eller udtalelser. Omkostningerne herved afholdes i almindelighed af ankenævnet. Stk. 2. Ankenævnet kan gennem sekretariatet opfordre forbrugeren til at udtale sig om oplysninger fra det indklagede selskab eller andre og kan fastsætte en frist på normalt 14 dage hertil. Fremkommer forbrugeren ikke med en udtalelse inden fristens udløb, opfordres forbrugeren på ny til at udtale sig med en frist på normalt 7 dage. Samtidig orienteres forbrugeren om, at manglende afgivelse af udtalelse kan indebære, at ankenævnet kan anse klagen for bortfaldet.

4 4 12. Ankenævnets afgørelser og forlig skal være skriftlige. Afgørelserne skal være ledsaget af en begrundelse og underskrives af formanden og den sagsbehandler, der har forberedt sagen i sekretariatet. Stk. 2. Parterne modtager en kopi af afgørelsen, ligesom forbrugeren underrettes om reglerne for indbringelse af sagen for domstolene, om muligheden for at søge retshjælp eller fri proces, og om muligheden for at anvende af eventuel retshjælpsforsikring eller andre retshjælpsordninger. Sekretariatet kan udarbejde en vejledning herfor. Kopi af afgørelsen skal sendes til parterne senest 5 arbejdsdage efter formandens underskrivelse af afgørelsen. Kopi tilsendes ligeledes til de nævnsmedlemmer, der har deltaget i afgørelsen. Stk. 3. Er sagen indbragt for ankenævnet ved rettens eller en voldgiftsrets oversendelse, skal ankenævnets sekretariat straks sende en kopi af afgørelsen til retten. Stk. 4. Hvis afgørelser eller forlig efter 10, stk. 1, ikke efterleves af energiselskabet, bistår sekretariatet forbrugeren med hensyn til sagens oversendelse til Forbrugerstyrelsen til indbringelse for domstolene. 13. Afgørelser, der af ankenævnet findes at være af principiel karakter, er retningsgivende eller i øvrigt må antages at have almindelig interesse, offentliggøres ved sekretariats foranstaltning i overensstemmelse med de regler, der er fastsat af de stiftende organisationer, jf. vedtægternes 19. Stk. 2. Sekretariatet tilsender hvert kvartal kopi af afgørelserne til Forbrugerstyrelsen. De bag ankenævnet stående brancheorganisationer. Forbrugerrådet samt ankenævnets medlemmer får hvert kvartal tilsendt en oversigt over ankenævnets virksomhed. Stk. 3. Sekretariatet udarbejder en årsberetning, der tilsendes de i stk. 2 nævnte institutioner, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Familie- og Forbrugerministeriet, Energistyrelsen, Energitilsynet, Energiklagenævnet m.v. Genoptagelse 14. Sekretariatet kan beslutte, at en sag, der er afvist efter 2, eller anset for bortfaldet efter vedtægternes 11, stk. 2, sidste punktum, skal genoptages på forbrugerens anmodning, hvis de i vedtægternes 18 nævnte grunde taler herfor. Fastholder sekretariatet afvisningen, informeres forbrugeren om, at afvisningen kan indbringes for ankenævnets formand, der træffer den endelige afgørelse om genoptagelse. 15. Hvis en af parterne anmoder om genoptagelse af en nævnsafgørelse, træffes afgørelse herom af ankenævnets formand. Sekretariatet sender et udkast til et svar til formanden. Stk. 2. Beslutter formanden genoptagelse af sagen, orienteres begge parter herom. Der må ikke ske offentliggørelse af sagen eller opkrævning af eventuelle sagsomkostninger, før endelig afgørelse foreligger. Er offentliggørelse sket, fjernes oplysningerne, og er opkrævning af sagsomkostninger påbegyndt, sættes opkrævningen i bero. Information og offentliggørelse

5 5 16. Ankenævnet opretter en hjemmeside, hvis drift aftales med Konkurrencestyrelsen. Ankenævnet er dataansvarlig for oplysningerne efter persondataloven. Sekretariatet varetager den indholdsmæssige redaktion. Sekretariatet drager omsorg for at offentliggøre de oplysninger, der er nævnt i vedtægternes 19 og 20. Stk. 2. På hjemmesiden oprettes tillige et lukket område, hvortil formanden, nævnsmedlemmerne og deres suppleanter samt sekretariatet har adgang til ved brug af personlig tildelt adgangskode. På det lukkede område er der adgang til samtlige afgørelser, lister over sager forligt af sekretariatet, sager afvist af eller afgjort af formanden efter vedtægternes 15 og 16, generelle retningslinjer samt andet materiale, som har interesse for nævnsmedlemmerne. 17. Ankenævnet kan offentliggøre information og statistik om forskellige forhold inden for ankenævnets virksomhedsområde, herunder ankenævnets afgørelser. Offentliggørelsen kan ske elektronisk med angivelse af de erhvervsdrivendes navne, forretningssteder mv. Stk. 2. På hjemmesiden etableres et lukket forum, hvortil der kun er adgang ved brug af kodeord. Adgang har sekretariatets medarbejdere, formanden, eventuel næstformand, nævnets medlemmer og deres suppleanter. I det lukkede forum offentliggøres alle afgørelser uden anonymisering samt eventuelle andre informationer, der har betydning for nævnsmedlemmernes og sekretariatets virke. 18. Ankenævnet offentliggør en elektronisk liste over energiselskaber, der ikke efterlever ankenævnets afgørelser. Stk. 2. Offentliggørelse efter stk. 1 kan ske, når 1) afgørelsen ikke er efterlevet inden for den i vedtægternes 14, stk. 1, fastsatte frist på normalt 30 dage, og 2) sekretariatet skriftligt efter udløbet af fristen i nr. 1 udtrykkeligt informerer energiselskabet om, at hvis afgørelsen ikke bliver efterlevet inden for en yderligere frist på 14 dage fra afgivelse af informationen, vil den manglende efterlevelse medføre offentliggørelse efter stk. 1. Stk. 3. Såfremt en afgørelse er indbragt for retten, kan offentliggørelse efter stk. 1 ikke ske før endelig afgørelse fra retten foreligger. Stk. 4. Såfremt der er sket offentliggørelse af navnet på et energiselskab, og afgørelsen efterfølgende efterleves, skal oplysningerne om energiselskabet slettes fra listen. Stk. 5. Oplysninger om en sag kan ikke fremgå af listen i mere end et år. Regnskab, beregning af sagsomkostninger og revision 19. Ankenævnets regnskabsfunktion varetages af Konkurrencestyrelsen. Efter regnskabsårets udløb sender Konkurrencestyrelsen et regnskab til ankenævnet og Energistyrelsen.

6 6 20. På baggrund af det modtagne regnskab fra Konkurrencestyrelsen behandler ankenævnet regnskabet med henblik på en godkendelse. Konkurrencestyrelsen bistår i øvrigt ankenævnet med at foretage beregninger for omkostningerne ved en sags behandling i ankenævnet. Stk. 2. Det beregnede beløb for en sags omkostning danner baggrund for fastsættelse af sagsomkostningsbeløb efter vedtægternes 24. Indebærer beregningen, at beløbene i bilaget til vedtægterne skal op- eller nedjusteres, fremsendes der ansøgning til familie- og forbrugerministeren efter vedtægternes 28. Stk. 3. Størrelsen af rykker- og inkassogebyrer fastsættes til de samme beløb, som gælder for Forbrugerklagenævnets sager, jf. bekendtgørelse om gebyrer og omkostninger ved Forbrugerklagenævnet. Ændres beløbene i denne bekendtgørelse, ansøger ankenævnet om godkendelse af tilsvarende beløb. 21. De omkostninger ved ankenævnets drift, der ikke indtægtsdækkes af klagegebyrer, omkostningsbeløb og andre indtægter, opkræves af Energistyrelsen sammen med selskabernes betaling for Energitilsynets virksomhed efter regler herom udstedt i medfør af elforsyningslovens 78, stk. 9, naturgasforsyningslovens 44, stk. 3, og varmeforsyningslovens 23 c, stk. 3, som ændret ved lov nr. 494 af 9. juni Regnskabet revideres af en af ankenævnet valgt registreret eller statsautoriseret revisor. Forretningsudvalget 23. Forretningsudvalget for ankenævnet består af ankenævnets formand. De bag ankenævnet stående brancherepræsentanter udpeger i fællesskab ét medlem, og Forbrugerrådet udpeger ligeledes ét medlem. 24. Forretningsudvalget indkaldes af formanden efter behov. Ethvert forretningsudvalgsmedlem kan anmode om, at forretningsudvalget indkaldes. Stk. 2. Sager af hastende karakter kan af sekretariatet sendes til skriftlig behandling hos forretningsudvalgets medlemmer. Et forretningsudvalgs medlem kan anmode om at sagen behandles på et møde. 25. Forretningsudvalget varetager følgende arbejdsområder: 1) Forslag til generelle retningslinjer til sekretariatet om klagesagers behandling, herunder generelle retningslinjer for behandling af erhvervsdrivendes klager efter vedtægternes 1, stk. 5, til beslutning i ankenævnet. 2) Forhandling med Konkurrencestyrelsen om varetagelse af ankenævnets sekretariatsfunktion efter vedtægternes 6, stk. 3, med henblik på ankenævnets godkendelse. 3) Retningslinjer for og godkendelse af sagkyndige efter vedtægternes 6, stk. 5.

7 7 4) Retningslinjer for, hvornår sekretariatet kan anse en klage for bortfaldet, når forbrugeren ikke medvirker til sagens oplysning. 5) Bemyndigelse til formanden efter vedtægternes 15 og 16. 6) Generelle retningslinjer for hjemmesidens indhold, herunder om alle eller kun principielle sager offentliggøres, jf. vedtægternes 19, stk. 1. 7) Udarbejder forslag til retningslinjer for offentliggørelse af navne på energiselskaber, der ikke efterlever ankenævnets afgørelser, jf. vedtægternes 20 med henblik på ankenævnets godkendelse. 8) Forslag til ankenævnet om ændring af standardbeløb efter vedtægternes 23 og 24. 9) Generelle retningslinjer for, hvornår klagegebyr tilbagebetales og sagsomkostninger pålægges, når der kun gives forbrugeren delvis medhold. 10) Forslag til vedtægtsændringer. 26. Formanden kan bemyndige en næstformand eller sekretariatet til at handle på sine vegne. Vedtagelse, ikrafttræden og ændringer 27. Denne forretningsorden er vedtaget den 26. oktober 2004 af ankenævnets medlemmer. Forretningsordenen træder i kraft ved vedtagelsen. Stk. 2. Forslag til ændringer i denne forretningsorden kan fremsættes af et enigt forretningsudvalg. Til vedtagelse af ændringer af denne forretningsorden kræves enighed mellem formanden, de bag ankenævnet stående brancherepræsentanter og Forbrugerrådet.

VEDTÆGTER FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET

VEDTÆGTER FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET VEDTÆGTER FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET Ankenævnet er oprettet af energibranchens repræsentanter (Dansk Energi, DONG, HNG/NGMN, Naturgas Fyn og DFF [nu DF]) og Forbrugerrådet. Kompetence 1. Ankenævnet

Læs mere

Vedtægter for Ankenævnet for Bedemandsbranchen

Vedtægter for Ankenævnet for Bedemandsbranchen ANKENÆVN FOR BEDE- MANDSBRANCHEN www.anfb.dk 20. november 2012 Vedtægter for Ankenævnet for Bedemandsbranchen 1. Ankenævnet er oprettet af Brancheforeningen Danske Bedemænd, Begravelse Danmark samt Forbrugerrådet.

Læs mere

ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET

ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET Vedtægter for ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET Ankenævnet er oprettet af energibranchens repræsentanter (Dansk Energi, DONG Energy, HMN Naturgas, Naturgas Fyn og Dansk Fjernvarme) og Forbrugerrådet. Kompetence

Læs mere

Vedtægter. for. Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber

Vedtægter. for. Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Vedtægter for Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber 1 Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber er oprettet af Den Danske Fondsmæglerforening og Forbrugerrådet. 2 Stk. 1. Ankenævnet behandler klager over fondsmæglerselskaber

Læs mere

ANKENÆVNET FOR FINANSIERINGSSELSKABER www.finansanke.dk

ANKENÆVNET FOR FINANSIERINGSSELSKABER www.finansanke.dk ANKENÆVNET FOR www.finansanke.dk Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Vedtægter for Ankenævnet for Finansieringsselskaber Anvendelsesområde 1 Stk. 1. Ankenævnet for Finansieringsselskaber er

Læs mere

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme 1 Nævnet er oprettet af Hotel, Restaurant og Turisterhvervet, HORESTA, og Forbrugerrådet. 2 Nævnets kompetence Ankenævnet for hotel, restaurant

Læs mere

Ankenævn for biler Vedtægter

Ankenævn for biler Vedtægter Ankenævn for biler Vedtægter 1. Ankenævn for biler er oprettet af brancheorganisationerne Bilbranchen, Centralforeningen af Autoreparatører i Danmark (CAD) og AutoBranchen Danmark samt forbrugerorganisationen

Læs mere

Vedtægter for Danske Ejendomsprojektudbyderes Brancheforenings Klagenævn, DEB s Klagenævn

Vedtægter for Danske Ejendomsprojektudbyderes Brancheforenings Klagenævn, DEB s Klagenævn Vedtægter for Danske Ejendomsprojektudbyderes Brancheforenings Klagenævn, DEB s Klagenævn 1 DEB s klagenævn er et privat klagenævn oprettet af DEB, Danske Ejendomsprojektudbyderes Brancheforening, og behandler

Læs mere

Ankenævnet er oprettet af Rejsearrangører i Danmark, Danmarks Rejsebureau Forening og Forbrugerrådet, herefter benævnt de stiftende organisationer.

Ankenævnet er oprettet af Rejsearrangører i Danmark, Danmarks Rejsebureau Forening og Forbrugerrådet, herefter benævnt de stiftende organisationer. VEDTÆGTER FOR PAKKEREJSE-ANKENÆVNET (udarbejdet af Danmarks Rejsebureau Forening, Rejsearrangører i Danmark og Forbrugerrådet) gældende for perioden 1. april 2010 til 31. december 2012 Ankenævnet er oprettet

Læs mere

Stk. 3. Enhver skriftlig henvendelse om sagen, herunder indgivelse af svarskrift, skal ske på klagenævnets sagsportal.

Stk. 3. Enhver skriftlig henvendelse om sagen, herunder indgivelse af svarskrift, skal ske på klagenævnets sagsportal. FORRETNINGSORDEN fastsat af Klagenævnet for Domænenavne i henhold til 3 i vedtægt for Klagenævnet for Domænenavne, jf. lov nr. 164 af 26. februar 2014 om internetdomæner (domæneloven) Indgivelse af klage,

Læs mere

fastsat af Klagenævnet for Domænenavne i henhold til 3 i Vedtægt for Klagenævnet for Domænenavne, jf. lov nr. 164 af 26. februar 2014 (domæneloven)

fastsat af Klagenævnet for Domænenavne i henhold til 3 i Vedtægt for Klagenævnet for Domænenavne, jf. lov nr. 164 af 26. februar 2014 (domæneloven) FORRETNINGSORDEN fastsat af Klagenævnet for Domænenavne i henhold til 3 i Vedtægt for Klagenævnet for Domænenavne, jf. lov nr. 164 af 26. februar 2014 (domæneloven) Indgivelse af klage 1. I tvister mellem

Læs mere

Vedtægter for Byggeriets Ankenævn gældende for sager indbragt fra den 15. september 2003 til og med den 25. februar 2004

Vedtægter for Byggeriets Ankenævn gældende for sager indbragt fra den 15. september 2003 til og med den 25. februar 2004 Vedtægter for Byggeriets Ankenævn gældende for sager indbragt fra den 15. september 2003 til og med den 25. februar 2004 Kompetence 1. Ankenævnet behandler klager over nybygnings-, ombygnings-, tilbygnings-

Læs mere

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2).

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2). 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 27.12.2004-19.05.2006. Påklaget beløb: 8.522,53 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 23. maj 2006. Energiselskabet truffet afgørelse i

Læs mere

Vedtægter. Stk. 2. En forbruger, der er sikret eller begunstiget i henhold til en tegnet forsikring, anses også for klageberettiget.

Vedtægter. Stk. 2. En forbruger, der er sikret eller begunstiget i henhold til en tegnet forsikring, anses også for klageberettiget. Vedtægter 1 "Ankenævnet for Forsikring" er oprettet af Forbrugerrådet og Forsikring & Pension med henblik på at behandle klager fra forbrugere vedrørende forsikrings- og pensionsforhold. 2 Nævnets kompetence

Læs mere

VEDTÆGTER FOR ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO.

VEDTÆGTER FOR ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. VEDTÆGTER FOR ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. 1. Nævnet er oprettet af Forbrugerrådet og virksomhederne der repræsenterer den kollektive trafik, DSB, DSB S-tog A/S, Arriva Tog, Nordjylland Trafikselskab,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven) LBK nr 1095 af 08/09/2010 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr.08/07485 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vedtægter for Håndværkets Ankenævn

Vedtægter for Håndværkets Ankenævn for Håndværkets Ankenævn (Som godkendt af ministeren for familie- og forbrugeranliggender med virkning fra 1.10.2005 og med ændringer af 1.6.2006 ( 2, stk. 2, og 11 a)) 1. Håndværkets Ankenævn er stiftet

Læs mere

Vedtægter for Håndværkets Ankenævn

Vedtægter for Håndværkets Ankenævn Vedtægter for Håndværkets Ankenævn (Som godkendt af økonomi- og erhvervsministeren med virkning fra 1.1.2010) 1. Håndværkets Ankenævn er stiftet af Håndværksrådet, Forbrugerrådet og Parcelhusejernes Landsforening.

Læs mere

Forretningsorden For Disciplinærudvalget under Dansk Ride Forbund

Forretningsorden For Disciplinærudvalget under Dansk Ride Forbund Forretningsorden For Disciplinærudvalget under Dansk Ride Forbund 1 Disciplinærudvalget 1.1 Disciplinærudvalget består af indtil 5 medlemmer, hvoraf den ene er formand. Formand og øvrige medlemmer udpeges

Læs mere

Vedtægter gældende for sager indbragt fra den 26/02/04-30/06/05

Vedtægter gældende for sager indbragt fra den 26/02/04-30/06/05 Vedtægter gældende for sager indbragt fra den 26/02/04-30/06/05 Kompetence 1. Ankenævnet behandler klager over nybygnings-, ombygnings-, tilbygnings- og reparationsarbejder vedrørende maler-, murer-, tømrer-,

Læs mere

1. Nævnet er oprettet af Feriehusudlejernes Brancheforening og Forbrugerrådet.

1. Nævnet er oprettet af Feriehusudlejernes Brancheforening og Forbrugerrådet. Vedtægter for Ankenævnet for Feriehusudlejning 1. Nævnet er oprettet af Feriehusudlejernes Brancheforening og Forbrugerrådet. Nævnets kompetence 2. Ankenævnet behandler klager fra lejere over udlejningsbureauer,

Læs mere

Stk. 3. Enhver skriftlig henvendelse om sagen, herunder indgivelse af svarskrift, skal ske på klagenævnets sagsportal.

Stk. 3. Enhver skriftlig henvendelse om sagen, herunder indgivelse af svarskrift, skal ske på klagenævnets sagsportal. FORRETNINGSORDEN fastsat af Klagenævnet for Domænenavne i henhold til 3 i vedtægt for Klagenævnet for Domænenavne, jf. lov nr. 164 af 26. februar 2014 om internetdomæner (domæneloven) Indgivelse af klage,

Læs mere

DISCIPLINÆR OG KLAGENÆVNET

DISCIPLINÆR OG KLAGENÆVNET DISCIPLINÆR OG KLAGENÆVNET FOR BESKIKKEDE BYGNINGSSAGKYNDIGE Forretningsorden for Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige Nærværende forretningsorden er udarbejdet i medfør af de

Læs mere

Bekendtgørelse om behandling af forbrugerklager i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt Forbrugerklagenævnet

Bekendtgørelse om behandling af forbrugerklager i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt Forbrugerklagenævnet BEK nr 1152 af 30/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 15/03835

Læs mere

Kapitel 1. Generelle vilkår for godkendelse

Kapitel 1. Generelle vilkår for godkendelse 1 Bekendtgørelse om godkendelse af private tvistløsningsorganer I medfør af 6 i lov nr. 524 af 29. april 2015 om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven) fastsættes:

Læs mere

Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Amaliegade 8 B, 2., Postboks 9029, 1022 København K Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104. ÅRSBERETNING for 2013

Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Amaliegade 8 B, 2., Postboks 9029, 1022 København K Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104. ÅRSBERETNING for 2013 Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Amaliegade 8 B, 2., Postboks 9029, 1022 København K Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104 ÅRSBERETNING for 2013 København Marts 2014 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1.

Læs mere

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen BEK nr 1516 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-5144854 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Læs mere

I medfør af punkt 2, stk. 2, i DIFOs Regler om klagenævn for internetdomænenavne fastsætter Klagenævnet for Domænenavne følgende

I medfør af punkt 2, stk. 2, i DIFOs Regler om klagenævn for internetdomænenavne fastsætter Klagenævnet for Domænenavne følgende I medfør af punkt 2, stk. 2, i DIFOs Regler om klagenævn for internetdomænenavne fastsætter Klagenævnet for Domænenavne følgende FORRETNINGSORDEN: Nævnets sammensætning og kompetence 1. Klagenævnet består

Læs mere

ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET

ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET Vedtægter for ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET 1. ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET er oprettet af Dansk Energi, DONG Energy, HMN GasNet p / S, NGF Nature Energy, Dansk Energi Gas, Dansk Fjernvarme og Forbrugerrådet

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015. Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015. Forslag. til Til lovforslag nr. L 118 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015 Forslag til Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Læs mere

Ankenævn for biler Vedtægter

Ankenævn for biler Vedtægter Ankenævn for biler Vedtægter 1. Ankenævn for biler er et privat tvistløsningsorgan oprettet af forbrugerorganisationen Forenede Danske Motorejere (FDM) samt af brancheorganisationerne Bilbranchen, Dansk

Læs mere

Bekendtgørelse om Ankenævnet for Patenter og Varemærker

Bekendtgørelse om Ankenævnet for Patenter og Varemærker BEK nr 892 af 21/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. EM 09/537 Senere

Læs mere

Ankenævnet for Finansieringsselskaber december 2016

Ankenævnet for Finansieringsselskaber december 2016 Ankenævnet for Finansieringsselskaber december 2016 Vedtægter for Ankenævnet for Finansieringsselskaber Anvendelsesområde 1 Ankenævnet for Finansieringsselskaber er oprettet af Finans og Leasing, Dansk

Læs mere

Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret)

Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret) Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret) I medfør af patentlovens 7, stk. 2 og 4, jf. lovbekendtgørelse nr. 733 af 27. november 1989, som ændret sidst ved lov nr. 1057

Læs mere

ÅRSBERETNING for 2004

ÅRSBERETNING for 2004 ÅRSBERETNING for 2004 Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Østerbrogade 62, 4., 2100 København Ø Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104 ÅRSBERETNING for 2004 København februar

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Bekendtgørelse om Advokatnævnets og kredsbestyrelsernes virksomhed ved behandling af klager over advokater m.v.

Bekendtgørelse om Advokatnævnets og kredsbestyrelsernes virksomhed ved behandling af klager over advokater m.v. BEK nr 20 af 17/01/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-440-0160 Senere ændringer til forskriften BEK nr 748 af 11/06/2010

Læs mere

Ankenævnets kompetence

Ankenævnets kompetence Vedtægter for Pakkerejse-Ankenævnet (Udarbejdet af Danmarks Rejsebureau Forening, Rejsearrangører i Danmark og Forbrugerrådet Tænk) gældende for perioden 1. februar 2019 til 1. januar 2022. 1. Pakkerejse-Ankenævnet

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af private tvistløsningsorganer

Bekendtgørelse om godkendelse af private tvistløsningsorganer BEK nr 1151 af 30/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 15/03835

Læs mere

Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 1. november 2012 Forretningsorden Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 1. Institutionens formål... 1 2. Grundlaget for institutionens virke og sagsbehandling... 1 3. Afholdelse

Læs mere

Dansk Byggeri er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for 6.000 virksomheder inden for bygge-, anlægs- og byggekomponentindustrien.

Dansk Byggeri er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for 6.000 virksomheder inden for bygge-, anlægs- og byggekomponentindustrien. I ønsket om at medvirke til et tillidsfuldt forhold mellem håndværksfagenes udøvere og forbrugere har Dansk Byggeri, Forbrugerrådet og Parcelhusejernes Landsforening oprettet Byggeriets Ankenævn. Dansk

Læs mere

Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven) 1)

Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven) 1) LOV nr 524 af 29/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 14/11801 Senere

Læs mere

Forretningsorden til Udvalget for Børn og Unge Revideret maj 2016 Indholdsfortegnelse

Forretningsorden til Udvalget for Børn og Unge Revideret maj 2016 Indholdsfortegnelse Forretningsorden til Udvalget for Børn og Unge Revideret maj 2016 Indholdsfortegnelse Politiske udvalgs møder... 2 Forespørgelser... 2 Pressekontakt og formidling af beslutninger... 3 Dagsorden... 3 Udsendelse

Læs mere

ÅRSBERETNING for 2012

ÅRSBERETNING for 2012 ÅRSBERETNING for 2012 København Marts 2013 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Formandens bemærkninger... 1 2. Ankenævnet, medlemmer og medarbejdere... 2 3. Ankenævnets kompetence... 4 4. Statistik...

Læs mere

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2013

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2013 Ankenævnet for Bedemandsbranchen Årsberetning for 2013 Indhold Nævnsformandens forord... 3 Ankenævnet, medlemmer og sekretariat... 4 Ankenævnets virksomhed... 4 Statistiske oplysninger 2013... 6 2 Nævnsformandens

Læs mere

Forretningsorden for Børn- og Ungeudvalget

Forretningsorden for Børn- og Ungeudvalget Forretningsorden for Børn- og Ungeudvalget Januar 2006 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan afgøres ved skriftlig cirkulation,

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet UDKAST Stormrådet Dato: 2. april 2018 Sag 18/05652-1 /PJ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet Tlf. 41 71 50 00 Fax 41 71

Læs mere

Forretningsorden for Børn- og Ungeudvalget

Forretningsorden for Børn- og Ungeudvalget Forretningsorden for Børn- og Ungeudvalget Januar 2018 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan afgøres ved skriftlig cirkulation,

Læs mere

Vedtægter. for. Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme

Vedtægter. for. Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme Vedtægter for Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme 1. Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme (Ankenævnet) er oprettet af Hotel, Restaurant og Turisterhvervet, HORESTA, og Forbrugerrådet TÆNK.

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Landsskatteretten

Bekendtgørelse om forretningsorden for Landsskatteretten BEK nr 1428 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-5144854 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om forretningsorden

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugerklager

Bekendtgørelse om forbrugerklager BEK nr 460 af 29/04/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Forbrugerstyrelsen, j.nr. 10/01762 Senere ændringer

Læs mere

UDKAST. til. Forretningsorden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Valgperioden

UDKAST. til. Forretningsorden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Valgperioden KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Ledelsessekretariatet FORRETNINGSORDEN UDKAST til Forretningsorden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Valgperioden 2018-2021 Formand og næstformand 1.

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen ved Professionshøjskolen University College Nordjylland

Forretningsorden for bestyrelsen ved Professionshøjskolen University College Nordjylland Forretningsorden for bestyrelsen ved Professionshøjskolen University College Nordjylland Dokumentdato: 27.03.2008 Dokumentansvarlig: MIC 1 Konstituering Bestyrelsen består af 14 medlemmer, der udpeges

Læs mere

Forretningsorden for Planklagenævnet

Forretningsorden for Planklagenævnet Forretningsorden for Planklagenævnet Anvendelsesområde 1.1 Dette er en intern forretningsorden, der gælder for Planklagenævnets behandling af sager efter de love, hvorefter Planklagenævnet er myndighed.

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for. bestyrelsen. for I/S NORDFORBRÆNDING. 6. december 2001

FORRETNINGSORDEN. for. bestyrelsen. for I/S NORDFORBRÆNDING. 6. december 2001 FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen for I/S NORDFORBRÆNDING 6. december 2001 Side 1 Indhold Bestyrelsens konstituering... 3 Bestyrelsens møder... 3 Udsendelse af dagsorden... 4 Beslutningsdygtighed, mødeledelse

Læs mere

Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg

Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg FIOLSTRÆDE 44, 1. TH 1171 KØBENHAVN K TLF. +45 33 36 98 00 WWW.DKUNI.DK Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg 9. MAJ 2018 J.NR. TKS SIDE 1/6 Formål for Uddannelsespolitisk udvalg 1: Udvalget

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALGET

FORRETNINGSORDEN FOR ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALGET FORRETNINGSORDEN FOR ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALGET Januar 2016 1/5 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan afgøres ved skriftlig

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere

Vedtægter. Foreningen Den mobile Retshjælp. 1. Foreningens navn, hjemsted og formål. Foreningens navn er Den mobile Retshjælp.

Vedtægter. Foreningen Den mobile Retshjælp. 1. Foreningens navn, hjemsted og formål. Foreningens navn er Den mobile Retshjælp. Vedtægter Foreningen Den mobile Retshjælp 1. Foreningens navn, hjemsted og formål Foreningens navn er Den mobile Retshjælp. Foreningens hjemsted er Aarhus Kommune. Foreningens formål er, at drive en retshjælpsordning

Læs mere

Sådan klages der i Danmark

Sådan klages der i Danmark SÅ KLAGAR MAN I NORDEN NFT 2/1996 Sådan klages der i Danmark af Henning Jønsson, direktør i Ankenævnet for Forsikring I Danmark er det kun få forbugerretlige forsikringstvister, der havner ved domstolene.

Læs mere

Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Store Kongensgade 62, 2. sal 1264 København K Tlf. (+45)

Ankenævnet for Fondsmæglerselskaber Store Kongensgade 62, 2. sal 1264 København K   Tlf. (+45) Store Kongensgade 62, 2. sal 1264 København K sek@fanke.dk www.fanke.dk Tlf. (+45) 3543 6333 INDHOLDSFORTEGNELSE: Stifterorganisationer 1 Ankenævnets kompetence 2-4 Afvisning af klagesager 5-6 Ankenævnets

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011 Almindelige regler for voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Amager Øst LOKALUDVALG. Udvalgets konstituering

FORRETNINGSORDEN. for Amager Øst LOKALUDVALG. Udvalgets konstituering FORRETNINGSORDEN for Amager Øst LOKALUDVALG Udvalgets konstituering 1. Det ældste medlem (i alder) indkalder til lokaludvalgets konstituerende møde. Stk. 2. På det konstituerende møde vælges en formand

Læs mere

Dansk Byggeri er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for virksomheder inden for bygge-, anlægs- og byggekomponentindustrien.

Dansk Byggeri er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for virksomheder inden for bygge-, anlægs- og byggekomponentindustrien. I ønsket om at medvirke til et tillidsfuldt forhold mellem håndværksfagenes udøvere og forbrugere har Dansk Byggeri, Forbrugerrådet og Parcelhusejernes Landsforening oprettet Byggeriets Ankenævn. Dansk

Læs mere

Vedtægter for Ankenævnet for Bus, Tog og Metro herefter benævnt ankenævnet

Vedtægter for Ankenævnet for Bus, Tog og Metro herefter benævnt ankenævnet Vedtægter for Ankenævnet for Bus, Tog og Metro herefter benævnt ankenævnet 1. Bag ankenævnet står Forbrugerrådet Tænk og trafikudbyderne, der repræsenterer den kollektive trafik, DSB, Arriva Tog, Nordjylland

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR BY- OG KULTURUDVALGET

FORRETNINGSORDEN FOR BY- OG KULTURUDVALGET FORRETNINGSORDEN FOR BY- OG KULTURUDVALGET Januar 2018 Sagsnr.: 00.22.00-P24-1-17 1/5 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan

Læs mere

Sagsbehandlingsregler for ENLI

Sagsbehandlingsregler for ENLI Sagsbehandlingsregler for ENLI Generelle regler 1 Habilitet Forvaltningslovens regler om habilitet finder anvendelse i sager, der behandles i såvel Granskningsmandspanelet som i Ankenævnet. 2 Definition

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I medfør af 4, stk. 2, i lov nr. 553 af 18. juni 2012 om Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution, hvorefter institutionens bestyrelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Ligebehandlingsnævnet

Bekendtgørelse af lov om Ligebehandlingsnævnet LBK nr 1230 af 02/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 30. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j-nr. 2016-5962 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Forretningsorden for Økonomiudvalget

Forretningsorden for Økonomiudvalget Forretningsorden for Økonomiudvalget 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan afgøres ved skriftlig cirkulation, såfremt der

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune

FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse: Byrådets møder 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse 4 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse 4 Udvalg

Læs mere

Det Indsamlingsetiske Nævn Reglerne fastsættes i medfør af vedtægternes 12

Det Indsamlingsetiske Nævn Reglerne fastsættes i medfør af vedtægternes 12 Det Indsamlingsetiske Nævn Reglerne fastsættes i medfør af vedtægternes 12 1 Stk. 1 Det Indsamlingsetiske Nævn, herefter Nævnet, har til opgave at behandle klager af principiel karakter over, at medlemmer

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 12 af 23. juli 2015 om Konkurrencenævnets forretningsorden og dets virksomhed

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 12 af 23. juli 2015 om Konkurrencenævnets forretningsorden og dets virksomhed Selvstyrets bekendtgørelse nr. 12 af 23. juli 2015 om Konkurrencenævnets forretningsorden og dets virksomhed I medfør af 26, stk. 3, i inatsisartutlov nr. 1 af 15. maj 2014 om konkurrence (konkurrenceloven)

Læs mere

Forretningsorden for xxx udvalget i Gladsaxe med virkning fra xx.xx.xxxx

Forretningsorden for xxx udvalget i Gladsaxe med virkning fra xx.xx.xxxx Forretningsorden for xxx udvalget i Gladsaxe med virkning fra xx.xx.xxxx J. nr. 00.22.02A30 Sags nr. 2017/08143 009 Side 1 af 7 Valg af formand og næstformand 1 stk. 1. Det første møde i udvalgets funktionsperiode

Læs mere

Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i Anti Doping Danmark.

Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i Anti Doping Danmark. 2 Revideret på bestyrelsesmøde den 8. juni 2017 Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i Anti Doping Danmark. Afholdelse af bestyrelsesmøder 1. 1.1 Bestyrelsen afholder møder 4-5 gange om

Læs mere

Ved glarmesterarbejde forstås efter nærværende vedtægter alt glarmesterarbejde udført af Laugets medlemmer i bygninger, i køretøjer og skibe.

Ved glarmesterarbejde forstås efter nærværende vedtægter alt glarmesterarbejde udført af Laugets medlemmer i bygninger, i køretøjer og skibe. Vedtægter for garantiordning 1 Glarmesterlaugets Garantiordning (GG) har til formål at fremme håndværksmæssig korrekt udførelse af glarmesterarbejde og sikre laugsmedlemmers kunder at: a) en afgørelse

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019 Almindelige regler for voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Bilag til punkt 6. Justering af bestyrelsens forretningsorden. (Godkendt på bestyrelsesmødet 4. april 2018)

Bilag til punkt 6. Justering af bestyrelsens forretningsorden. (Godkendt på bestyrelsesmødet 4. april 2018) Bilag til punkt 6. Justering af bestyrelsens forretningsorden. (Godkendt på bestyrelsesmødet 4. april 2018) 1 Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i den offentlige selvejende institution

Læs mere

Stiftskontorchef Bodil Abildgaard og Specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Stiftskontorchef Bodil Abildgaard og Specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Stiftskontorchef Bodil Abildgaard og Specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift 32. Når menighedsrådets næstformand fungerer i formandens forfald, overtager den pågældende samtlige opgaver, der er pålagt

Læs mere

1 Indledning Ankenævn for Bus, Tog og Metro er et privat ankenævn godkendt pr. 1. februar 2009.

1 Indledning Ankenævn for Bus, Tog og Metro er et privat ankenævn godkendt pr. 1. februar 2009. Forretningsorden for Ankenævn for Bus, Tog og Metro samt for dette ankenævns Forretningsudvalg og Sekretariat 1 Indledning Ankenævn for Bus, Tog og Metro er et privat ankenævn godkendt pr. 1. februar 2009.

Læs mere

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2011

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2011 Ankenævnet for Bedemandsbranchen Årsberetning for 2011 Indhold Nævnsformandens forord... 3 Ankenævnet, medlemmer og sekretariat... 4 Ankenævnets virksomhed... 5 Statistiske oplysninger 2011... 6 2 Nævnsformandens

Læs mere

Jnr Standardforretningsorden for studienævn ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen i København

Jnr Standardforretningsorden for studienævn ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen i København Jnr 02-0288 Standardforretningsorden for studienævn ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen i København I henhold til 6, stk. 3, nr. 9) i Vedtægt for Copenhagen Business School / Handelshøjskolen

Læs mere

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år.

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år. 25. februar 2011 J.nr. 2011-4001-01 MD Forretningsorden for Universitetsdirektørudvalget Formandskab 1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på

Læs mere

BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I DEN OFFENTLIGE SELVEJENDE INSTITUTION TEAM DANMARK. (Godkendt på bestyrelsesmødet den 18.

BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I DEN OFFENTLIGE SELVEJENDE INSTITUTION TEAM DANMARK. (Godkendt på bestyrelsesmødet den 18. BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I DEN OFFENTLIGE SELVEJENDE INSTITUTION TEAM DANMARK (Godkendt på bestyrelsesmødet den 18. februar 2013) 1 Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i den offentlige

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ØKONOMIUDVALGET SAMT DE STÅENDE UDVALG

FORRETNINGSORDEN FOR ØKONOMIUDVALGET SAMT DE STÅENDE UDVALG FORRETNINGSORDEN FOR ØKONOMIUDVALGET SAMT DE STÅENDE UDVALG Indhold Formand og næstformand...3 Udvalgets møder...3 Udsendelse af dagsorden...4 Beslutningsdygtighed, godkendelse af dagsorden og mødeledelse...5

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsordenen har hjemmel i 20, stk. 1, i lov nr. 384 af 26. april 2017 om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts

Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts Konstitution Bestyrelsen er valgt/udpeget for 2 år ad gangen. Bestyrelsesmedlemmerne har forskudte valgperioder, som anført i vedtægterne,

Læs mere

Regler for voldgiftsbehandling inden for bygge- og anlægsvirksomhed

Regler for voldgiftsbehandling inden for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for voldgiftsbehandling inden for bygge- og anlægsvirksomhed (VBA-voldgiftsregler 2006) Kapitel 1 Voldgiftsaftalen 1. Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed afgør tvister mellem parter,

Læs mere

BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN ANTI DOPING DANMARK

BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN ANTI DOPING DANMARK BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I ANTI DOPING DANMARK 2 Revideret 2013 Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i Anti Doping Danmark. Afholdelse af bestyrelsesmøder 1. 1.1 Bestyrelsen afholder

Læs mere

Stk. 3. Udvalgets næstformand forbereder, indkalder og leder udvalgets møder ved overborgmesterens kortvarige forfald.

Stk. 3. Udvalgets næstformand forbereder, indkalder og leder udvalgets møder ved overborgmesterens kortvarige forfald. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat Forretningsorden for Økonomiudvalget (Valgperioden 2018-2021) Udvalgets formand og næstformand 1. Overborgmesteren er født formand

Læs mere

Forretningsorden for KL s bestyrelse

Forretningsorden for KL s bestyrelse Forretningsorden for KL s bestyrelse c KL 2014 Forretningsorden for KL s bestyrelse I henhold til KL loves 7, stk. 3, 4. punktum, fastsættes herved følgende forretningsorden for KL s bestyrelse: 1 Straks

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /TFL Klager: 4930 Maribo Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Amagerfælledvej

Læs mere

Vedtægter for Håndværkets Ankenævn

Vedtægter for Håndværkets Ankenævn Vedtægter for Håndværkets Ankenævn (Som godkendt af erhvervs- og vækstministeren med virkning fra 1.2.2016) 1. I ønsket om at medvirke til et tillidsfuldt forhold mellem håndværksfagenes udøvere og forbrugere,

Læs mere

Forretningsorden for Udvalget vedr. god videnskabelig praksis. (Praksisudvalget) ved Københavns Universitet

Forretningsorden for Udvalget vedr. god videnskabelig praksis. (Praksisudvalget) ved Københavns Universitet Forretningsorden for Udvalget vedr. god videnskabelig praksis (Praksisudvalget) ved Københavns Universitet I henhold til beslutning på Praksisudvalgets møde den 5. februar 2014 fastsættes hermed en forretningsorden

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen ved Støtteforening for Nationalpark Thy. KONSTITUERING 2 MØDEINDKALDELSE

Forretningsorden for bestyrelsen ved Støtteforening for Nationalpark Thy. KONSTITUERING 2 MØDEINDKALDELSE Forretningsorden for bestyrelsen ved Støtteforening for Nationalpark Thy. 1 KONSTITUERING 1. Senest 14 dage efter nyvalg afholdes konstituerende møde, hvor bestyrelsen vælger formand, næstformand, kasserer

Læs mere

Forretningsorden for Bevillingsnævnet i Ringsted Kommune

Forretningsorden for Bevillingsnævnet i Ringsted Kommune Forretningsorden for Bevillingsnævnet i Ringsted Kommune Side 1 af 5 Hjemmel og formål I henhold til lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. 10 stk. 3 er der nedsat et Bevillingsnævn til

Læs mere

VEDTÆGT FOR BORGERRÅDGIVEREN. Kapitel 1 Generelle bestemmelser. Borgerrådgiverens overordnede funktion

VEDTÆGT FOR BORGERRÅDGIVEREN. Kapitel 1 Generelle bestemmelser. Borgerrådgiverens overordnede funktion VEDTÆGT FOR BORGERRÅDGIVEREN Kapitel 1 Generelle bestemmelser Borgerrådgiverens overordnede funktion 1. Københavns Kommune har etableret en borgerrådgiverfunktion, som er forankret direkte under Borgerrepræsentationen

Læs mere

Regulativ - Lokaludvalgene

Regulativ - Lokaludvalgene Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. Af 6. februar 2014 I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation

Læs mere

Overborgmesterens rolle 2. Overborgmesteren har ansvaret for udførelsen af udvalgets beslutninger og påser, at ingen sag unødigt forsinkes.

Overborgmesterens rolle 2. Overborgmesteren har ansvaret for udførelsen af udvalgets beslutninger og påser, at ingen sag unødigt forsinkes. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat Forretningsorden for gruppeformandskredsen (Valgperioden 2018-2021) Udvalgets formand og næstformand 1. Overborgmesteren er født

Læs mere