H246 Ryegård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskov

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "H246 Ryegård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskov"

Transkript

1 H246 Ryegård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskov Natura 2000 basisanalyse Roskilde Amt 2006

2 Indholdsfortegnelse 1 Beliggenhed og størrelse Udpegningsgrundlaget Beskrivelse af naturtyperne i habitatområdet Udvikling af naturtyperne over tid Beskrivelse af habitatområdet og dets potentiale Foreløbig vurdering af trusler Naturforvaltning og pleje Resume på kort Referenceliste... 8 BILAG 1 Areal 1.1 Kort med afgrænsning af naturtyper 1.2 Kort over 3-beskyttede områder 2 Strukturelle forhold 2.1 Vegetationsstruktur 2.2 Jordbrugspåvirkning 3 Arter 3.1 Liste over karakteristiske, specielle og invasive arter 4 Naturforvaltning og pleje 4.1 Liste over pleje- og MVJ-aftaler 4.2 Kort over pleje- og MVJ-aftaler 4.3 Pleje af arealer kortlagt under NOVANA-kortlægningen 5 Liste over manglende data

3 1 1 Beliggenhed og størrelse Habitatområdet ligger i Hornsherred i Bramsnæs Kommune og består af 3 fysisk adskilte delområder: Ryegård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskov. Det samlede areal er 46 ha 1, hvoraf ca. 25,2 ha er 3-naturtyper 2 og ca. 4,8 ha er skov 3. Naturtyper omfattet af naturbeskyttelseslovens 3 udgør således ca. 55 % af habitatområdets areal. Ryegård Dyrehave ligger på en randmoræne fra sidste istid, hvilket er årsagen til dyrehavens vekslende terrænformer og alsidige jordbundssammensætning. Der optræder derfor mange forskellige naturtyper i dyrehaven. Hele dyrehaven har siden 1958 været omfattet af fredning, der har til formål at sikre områdets landskabelige og naturmæssige værdier 4. 2 Udpegningsgrundlaget Følgende naturtyper/arter danner udpegningsgrundlaget for habitatområdet: Kode Naturtype / art Kortlagte naturtyper 5 /kendte levesteder 1166 Stor vandsalamander Vandhuller 1210 Enårig vegetation på stenede strandvolde Ikke kortlagt 1220 Flerårig vegetation på stenede strande Ikke kortlagt 1330 Strandenge < 0,1 ha 3150 Næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks 1,3 ha* 6210 Overdrev og krat på mere eller mindre kalkholdig bund 2,5 ha 6230 Artsrige overdrev eller græsheder på mere eller mindre sur bund 10,8 ha 6430 Bræmmer med høje urter langs vandløb eller skyggende skovbryn Ikke kortlagt 7110 Aktive højmoser Ikke fundet 7140 Hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende i vand 2,2 ha 9110 Bøgeskove på morbund uden kristtorn Fredskov, kortlægges af SNS 9130 Bøgeskove på muldbund 9160 Egeskove og blandskove på mere eller mindre rig jordbund Fredskov, kortlægges af SNS Fredskov, kortlægges af SNS 91EO Elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld Fredskov, kortlægges af SNS * Kortlægning ufuldstændig Endvidere er der i habitatområdet konstateret følgende naturtyper/arter under NOVANAkortlægningen:

4 2 Kode Naturtype / art Kortlagte naturtyper /kendte levesteder 7230 Rigkær 0,1 ha 3 Beskrivelse af naturtyperne i habitatområdet 1.1 Strandenge (1330) Strandengen er en meget lille ugræsset tagrørsbevokset lavning på strandfælled. Næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks (3150) Den vestligste sø er fladvandet med botanisk spændende udtørrende bredzone. Der er ikke udviklet noget egentligt kær. Søen mod nord er næsten udtørret, men med artsrig vegetation udviklet på de udtørrende bredder/bund. Den østlige sø er stærkt eutrofieret, men med en botanisk værdifuld bredzone. I alle tre vandhuller er der fundet stor vandsalamander og spidssnudet frø. Overdrev og krat på mere eller mindre kalkholdig bund (6210) Det sydligste kalkoverdrev er et lavtvoksende, afgræsset ungt overdrev på syd- og sydøstvendte skrænter. Botanisk en overgang mellem 6210 og Lokalt ses påvirkning af tidligere mere intensiv drift. Nord for dette overdrev er et kalkpåvirket hjørne med dominans af lav tidsel samt meget vild hør og hjertegræs. Det er under tilgroning med glat hunderose og hvidtjørn. På Bramsnæs ligger et kalkoverdrev på en østvendt kystskrænt og strandfælled på forland. Vegetationen er domineret af draphavre, rød svingel og eng-rapgræs samt et bælte med stor nælde. Det er omfattet som 6210 naturtypen i kraft af en del stor knopurt og hulkravet kodriver. Artsrige overdrev eller græsheder på mere eller mindre sur bund (6230) Den sydøstlige registrering er et stort og landskabeligt flot surt overdrev med varierende botanisk indhold og grad af naturtypen. På skyggede og forblæste partier er der udviklet artsfattig morbundsvegetation. En stor del af overdrevet er bevokset med træer og krat. Hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende i vand (7140) Hængesækken er veludviklet, mosrig og indeholder mange karakteristiske og sjældne arter. Den nordøstlige del har karakter af højmose. Hængesækken er uden partier med åbent vand. Rigkær (7230) Det er et meget lille og lysåbent kær domineret af top-star, der efter pleje i 2004/05 er blevet begunstiget.

5 3 4 Udvikling af naturtyperne over tid Den kortlagte hængesæk (Kirkemosen) er fremkommet ved en tilgroning af en sø, der på alle sider er omgivet af skov. Fra en botanisk ekskursion i 1921 står der i ekskursionsberetningen, at det var en udpræget hængesæk, hvori man sank dybt for hvert skridt 6. I 1980 registrerede Hovedstadsrådet, at dele af mosen var i udvikling med højmosestadiet. Dette gjaldt i særlig grad den nordlige del, hvor der blev registreret en begyndende tue/høljedannelse med hedelyng på de små tuer. Der blev endvidere konstateret en begyndende tilgroning med birk, især langs vestsiden 7. I 1985, forekom der ikke fri vandoverflade i mosen, der var så tør, at det var muligt at færdes overalt. På målebordsblade fra ses signatur for tørvegrav på mosen 8. I fredningskendelsen af 1958 anføres det, at Kildemosen er en af de få uforgravede moser på sjælland. Overdrevet i dyrehaven har, ifølge ejeren, tidligere været græsset af dådyr, som også græssede omkring Kirkemosen, hvis tilgrænsende skråninger har været græsklædte. I den vestlige del af dyrehaven er der omkring 1990 dannet et vandhul/mose ved afbrydelse af dræn. Dette areal vurderes at være et potentielt levested for stor vandsalamander, hvis det bliver oprenset. 5 Beskrivelse af habitatområdet og dets potentiale Området fremstår som en mosaik af skov, overdrev, strandeng og mose, dog domineret af overdrev, som dækker 38 % af arealet. Som det fremgår af figur 1, er det kun 2/3 af det beskyttede overdrev, der er kortlagt som habitatnaturtyper. Det vurderes, at de resterende overdrevsarealer har potentiale for at udvikle sig til Natura Areal af habitatnaturtyper i forhold til 3-arealer overdrev. En del er p.t. for skovklædte til at være overdrev. Areal i ha M ose Overdrev Strandeng Sø 3 Natura 2000 Området rummer mange rødlistede og sjældne arter, som forekommer meget lokalt på Sjælland bl.a. mange plantearter og insekter herunder bølleblåfugl, grøn busksommerfugl og moseperlemorssommerfugl, der nu kun forekommer i tre delbestande på Sjælland i hhv. Holmegård Mose, Kirkemosen og Skidendam i Teglstrup 9,10. Specielt er in- sektfaunaen i Kirkemosen værdifuld med en række sjældne arter, jf. Bilag 3.1. Ryegård Dyrehave er desuden en meget Figur 1 fin billelokalitet med arter knyttet til gamle træer og dødt ved 11. De gamle træer i dyrehaven bør derfor bevares og dødt ved efterlades af hensyn til blandt andet insektlivet.

6 4 I bogen Vokshatte af David Boertmann, nævnes Ryegård Dyrehave som et overdrev af national beskyttelsesværdi som vokshat-lokalitet. Der findes i 17 forskellige arter af vokshatte i dyrehaven 12. Uden græsning vil overdrevsnaturtypen 6210 i dyrehaven udvikle sig til bøgeskov (9110), der også er en del af udpegningsgrundlaget for habitatområdet. Det er derfor nødvendigt at foretage en afvejning af, hvilken naturtype man ønsker i området. Lignende modsatrettede naturinteresser finder man i Kirkemosen, der er en hængesæk (7140), der uden pleje vil udvikle sig til birkeskov (91D0). 6 Foreløbig vurdering af trusler På baggrund af de tilgængelige data om naturtyper og arters forekomster er der foretaget en foreløbig vurdering af truslerne mod arterne og naturtyperne i habitatområdet. 6.1 Eutrofiering I Bramsnæs Kommune er den gennemsnitlige årlige afsætning af kvælstof for 2000, 2003 og ,84 Kg N/ha 13. Det vurderes, at der er stor risiko for at områdets sure overdrev (6230) og hængesæk (7140) påvirkes i negativ retning af kvælstofafsætningen. Tålegrænsen for naturtype 6230 er ifølge ammoniakmanualen Kg N/ha og da der er en væsentlig forekomst af højmosearter på lokaliteten for naturtype 7140, er tålegrænsen for denne naturtype den samme som for højmoser, 5-10 Kg N/ha. Jordens C/N-forhold i dyrehavens sure overdrev blev ved naturtypeovervågningen i 2004 målt til 14,2. C/N i jorden er afgørende for jordens evne til at tilbageholde kvælstof og bør være mindst på sure overdrev Tilgroning Den største trussel mod de kortlagte naturtyper vurderes at være tilgroning. Amtet har siden 1992 næsten hvert år foretaget kratrydning i dyrehaven og flere gange foretaget rydning af birketræer i Kirkemosen. I 2005 blev alle birketræer, der kunne være frøkilder til indvandring af mosefladen, søgt fjernet. 6.3 Hydrologi I Kirkemosen medfører afvanding sommerudtørring og begyndende tilgroning. I den sydøstlig ende er der et afløb, der kun fungerer ved ekstraordinær høj vandstand. Kirkemosen er uden egentlige tilløb, men modtager tilløbende overfladevand i randen af mosen, der mod vest er bevokset med bl.a. bredbladet dunhammer. 6.4 Andre trusler Der er i forbindelse med NOVANA-overvågning af vandkalve i dyrehaven fundet fisk i fælderne i det østligste vandhul, hvilket vurderes at være en trussel mod stor vandsalamander, der også blev fundet i fælderne. Forskellige jagtlige foranstaltninger ved Bjørnemosen kan forhindre stor vandsalamander i at indfinde sig i mosen.

7 5 Fældning af gamle bøge samt opskæring af væltede gamle træer vurderes at være en trussel mod de billearter der er knyttet til gamle træer og dødt ved. 7 Naturforvaltning og pleje Dyrehaven har historisk set været brugt til afgræsning og er de seneste år blevet afgræsset med kvæg. I 2004 blev der indgået en 5-årig MVJ-aftale 15 på 14,9 ha af dyrehavens overdrevsarealer om afgræsning og gødskningsforbud. Forinden var arealet blevet nyhegnet med tilskud fra Skov- og Naturstyrelsen. Græsningstrykket har i de seneste år været meget lavt pga. for få dyr. Fra og med 2006 er der en ny dyreholder på arealerne og græsningstrykket er øget. Skrænterne på Bramsnæs og langs Isefjord er ikke blevet plejet. I Kirkemosen er der blevet foretaget kratrydning i årene 2005, 2004, 1997, 1995 og I efteråret 2006 er rydning af den resterende birkeopvækst planlagt. På de sure overdrev i dyrehaven er der er udlagt en NOVANA-intensiv station.

8 6 8 Resume på kort Figur 2 Kort over de naturtyper, der er registreret under NOVANA kortlægningen i Afgrænsningen af habitatområdet er markeret med stiplede linjer mens afgrænsningen af de kortlagte naturtyper er markeret med fuldt optrukne linjer. Tallene udfor polygonerne er naturtypekoden for Natura naturtypen.

9 Figur 3 Kendte og potentielle levesteder for stor vandsalamander. Afgrænsningen af habitatområdet er markeret med stiplede linjer. 7

10 8 9 Referenceliste 1 Skov- og Naturstyrelsens Natura 2000-database. 2 Roskilde Amts 3-registrering. 3 Regionplan 2001 for Roskilde Amt. 4 Overfredningsnævnets kendelse af 21. februar 1958 om fredning af arealer under Ryegaard m.m. i Rye, Sonnerup og Såby sogne. 5 NOVANA kortlægning Botanisk overvågning i hovedstadsregionen af moser, strandenge, heder og overdrev. Rapport fra Hovedstadsrådet Hovedstadsrådets moseregistrering, vådområde nr. 49, Bramsnæs Kommune. 8 Kort- og Matrikelstyrelsens hjemmeside. 9 Den danske rødliste: 10 Registrering og overvågning i 2003 af dagsommerfugle på udvalgte skovenge i Roskilde Amt samt i skovområder under Ryegård Gods. Aglaja for Roskilde Amt Ole Martin, Smældere (Coleoptera, Elateridae) fra gammel løvskov i Danmark. Entomologiske meddelelser, bind 57, hæfte 1-2, s David Boertmann, Vokshatte. Nordeuropas svampe bind 1. Foreningen for svampekundskabens fremme. 13 Manual vedr. vurdering af de lokale miljøeffekter som følge af luftbåret kvælstof ved udvidelser og etablering af større husdyrbrug, 2003 (Ammoniakmanualen), Bilag 1 og 3 (opdateret 15. december 2005). 14 Kriterier for gunstig bevaringsstatus. Faglig rapport fra DMU, nr. 457, 2. udgave, MVJ-aftale, Roskilde Amts j.nr

11 Bilag Kort med afgrænsning af naturtyper og levesteder for arter I Strandenge (1330)

12 Bilag Kort med afgrænsning af naturtyper og levesteder for arter II Næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks (3150)

13 Bilag Kort med afgrænsning af naturtyper og levesteder for arter III Overdrev og krat på mere eller mindre kalkholdig bund (6210)

14 Bilag Kort med afgrænsning af naturtyper og levesteder for arter IV Artsrige overdrev eller græsheder på mere eller mindre sur bund (6230)

15 Bilag Kort med afgrænsning af naturtyper og levesteder for arter V Hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende i vand (7140)

16 Bilag Kort med afgrænsning af naturtyper og levesteder for arter VI Rigkær (7230)

17 Bilag Kort over 3-beskyttede områder

18 Bilag 2.1 Vegetationsstrukturer I Figur 1 I nedenstående diagrammer repræsenterer hver søjle naturtypernes arealandel med følgende vegetationsstrukturer: bar jord (areal uden vegetationsdække), lave urter (græs urtevegetation under 15 cm), middelhøje urter (græs urtevegetation fra cm), høje urter (græs urtevegetation over 50 cm), dværgbuske, vedplanter (kronedække) og invasive plantearter. Vegetationsstrukturernes arealandel er på y- aksen opdelt i følgende 5 kategorier: 1 (0-5 %), 2 (5-10 %), 3 (10-30 %), 4 (30-75 %) og 5 ( %). Vegetationsstrukturernes inddeling og kategorier er taget fra rapporten Vurdering af naturtilstand, Faglig rapport fra DMU, nr. 548, 2005 af Jesper Fredshavn og Flemming Skov. Højden af søjlerne angiver det vægtede gennemsnit af kategorierne for alle kortlagte polygoner hørende til den nævnte naturtype, dvs. et gennemsnit, der tager højde for de enkelte polygoners areal. Strandenge (1330) Surt overdrev (6230) Kategori Kategori Bar jord Lav urter Middelhøje urter Høje urter Dværgbuske Vedplanter Invasive arter Bar jord Lav urter Middelhøje urter Høje urter Dværgbuske Vedplanter Invasive arter Kalkoverdrev (6210) Hængesæk (7140) Kategori Kategori Bar jord Lav urter Middelhøje urter Høje urter Dværgbuske Vedplanter Invasive arter Bar jord Lav urter Middelhøje urter Høje urter Dværgbuske Vedplanter Invasive arter

19 Bilag 2.1 Vegetationsstrukturer II Rigkær (7230) 5 4 Kategori Bar jord Lav urter Middelhøje urter Høje urter Dværgbuske Vedplanter Invasive arter

20 Bilag 2.2 Påvirkning af landbrugsdrift 5 4 Kategori Naturtype I ovenstående diagram repræsenterer hver søjle naturtypernes arealandel med tydelige påvirkninger af landbrugsdrift. Påvirkningen af landbrugsdrift er på y-aksen arealmæssigt opdelt i følgende 5 kategorier: 1 (0-5 %), 2 (5-10 %), 3 (10-30 %), 4 (30-75 %) og 5 ( %). Kategoriernes inddeling er taget fra rapporten Vurdering af naturtilstand, Faglig rapport fra DMU, nr. 548, 2005 af Jesper Fredshavn og Flemming Skov. Højden af søjlerne angiver det vægtede gennemsnit af kategorierne for alle kortlagte polygoner hørende til den nævnte naturtype, dvs. et gennemsnit, der tager højde for de enkelte polygoners areal.

21 Bilag 3.1 Liste over karakteristiske, specielle og invasive arter I Naturtype Antal polygoner registreret under NOVANA kortlægningen Artskategori Arter Antal registreringer under NOVANA kortlægningen Karakteristiske arter gåsepotentil 1 kvik, almindelig 1 svingel, rød Specielle dyrearter grøn frø spidssnudet frø stor vandsalamander Specielle plantearter vandportulak Karakteristiske arter kalkkarse, stivhåret kodriver, hulkravet 1 star, vårhejre, stakløs 1 Specielle dyrearter markfirben stor enggræshoppe Karakteristiske arter fladbælg, krat- 1 kattefod 2 mælkeurt, almindelig 2 svingel, fåre- 2 tormentil 2 viol, hunde- 2 ærenpris, læge- 2 Specielle dyrearter markfirben stor enggræshoppe Karakteristiske arter bukkeblad 1 star, næb- 1 dyndstar 3 star, tråd- Karakteristiske arter for naturtype 7110 rosmarinlyng 3,2 soldug, rundbladet tranebær hedelyng star, alm. kæruld, tuebølleblåfugl moseperlemorssommerfugl 4,5 sumpgræshoppe 5 Specielle dyrearter grøn busksommerfugl Specielle plantearter liden kæruld liden ulvefod Indslæbte arter pors trompetblad Karakteristiske arter star, top- 1

22 II star, alm. 1 Invasive arter er kun registreret inden for 5-meter cirklerne 2 Dansk Botanisk Forenings atlasundersøgelse 3 Botanisk overvågning i hovedstadsregionen af moser, strandenge, heder og overdrev, Hovedstadsrådet, Registrering og overvågning i 2003 af dagsommerfugle på udvalgte skovenge i Roskilde Amt samt i skoveområder under Ryegård Gods, AGLAJA. 5 Roskilde Amts NT3-database Formentlig forsvundet fra mosen

23 Bilag 4.1 Liste over pleje- og MVJ-aftaler Ejerlav Matr. nr. År Plejeaftale Areal J.nr./aftale nr. Ryegård hgd., Rye 1-h (Kirkemosen) 2006 Planlagt rydning af birk 2005 Rydning af birk 2004 Kratrydning, fældning af birk 1997 Rydning 1995 Kratrydning 1993 Kratrydning Ryegård hgd., Rye 1-h, 1-b Ejby By, Rye 16-n (Dyrehaven) 2005 Kratrydning 2004 Kratrydning MVJ aftale om miljøgræs med afgræsning 13 ha Kratrydning 2001 Kratrydning 2000 Kratrydning 1992 Kratrydning og fældning

24 Bilag 4.2 Kort over pleje- og MVJ-aftaler I Figur 1 Kort over MVJ-aftaler. Aftalerne er indtegnet med fuld optrukken linje. Roskilde Amts journalnummer er indtegnet ud for hver aftale

25 Bilag Pleje af arealer kortlagt under NOVANA-kortlægningen Afgræsning/pleje 5 4 Kategori Naturtype I ovenstående diagram repræsenterer hver søjle naturtypernes arealandel med afgræsning/pleje. Arealandelen med afgræsning/pleje er på y-aksen opdelt i følgende 5 kategorier: 1 (0-5 %), 2 (5-10 %), 3 (10-30 %), 4 (30-75 %) og 5 ( %). Kategoriernes inddeling er taget fra rapporten Vurdering af naturtilstand, Faglig rapport fra DMU, nr. 548, 2005 af Jesper Fredshavn og Flemming Skov. Højden af søjlerne angiver det vægtede gennemsnit af kategorierne for alle kortlagte polygoner hørende til den nævnte naturtype, dvs. et gennemsnit, der tager højde for de enkelte polygoners areal

26 Bilag 5 Liste over manglende data 1. Registrering af levesteder for bilag II-arter i habitatområdet. 2. Kortlægning af de ikke-kortlagte naturtyper, jf. tabel i afsnit 2 i resumeet.

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 134 1014 Skæv vindelsnegl Tilgroning med græs og høje urter Naturpleje Mulige virkemidler til truslen: Naturpleje Tilgroning

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 171 og Klinteskov kalkgrund 1016 Sumpvindelsnegl Ukendt Bevaring eller genopretning af gunstig status Tilgroning med

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. april 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelcenter Nordsjælland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. 121, Kattehale Mose INDHOLD 1 Beskrivelse

Læs mere

Sønder Feldborg Plantage N63 Indholdsfortegnelse

Sønder Feldborg Plantage N63 Indholdsfortegnelse Sønder Feldborg Plantage N63 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af området... 2 2. Udpegningsgrundlag... 3 3. Foreløbig trusselsvurdering... 3 4. Modsatrettede interesser... 9 5. Naturforvaltning og pleje...

Læs mere

Risum Enge og Selde Vig N221. Basisanalyse

Risum Enge og Selde Vig N221. Basisanalyse Risum Enge og Selde Vig N221 Basisanalyse Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlaget...3 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Søer...3 3.2 Terrestriske naturtyper...3

Læs mere

Foto: Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 241 Rødme Svinehaver Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F69 Kogsbøl og Skast Mose 557 hektar Kogsbøl og Skast Mose ligger centralt i det åbne land mellem Ballum,

Læs mere

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3?

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Frederiksborg Amt, Landglégbsafdelingen, oktober 2005 Udgiver: Tekst, foto og kort: Kort: ISBN: Frederiksborg Amt, Teknisk Forvaltning Janni Lindeneg Copyright

Læs mere

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område N 41 Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Lønborg Hede N 73 Indholdsfortegnelse

Lønborg Hede N 73 Indholdsfortegnelse Lønborg Hede N 73 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af området... 2 2. Udpegningsgrundlag... 3 3. Foreløbig trusselsvurdering... 3 4. Modsatrettede interesser... 9 5. Naturforvaltning og pleje... 9 6.

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 240 Svanninge Bakker Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

Hessellund Hede N40, del 3

Hessellund Hede N40, del 3 Hessellund Hede N40, del 3 Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlag...2 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Søer...3 3.2 Vandløb...3 3.3 Terrestriske naturtyper...5

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Kajbjerg Skov. Habitatområde H101. Natura 2000 basisanalyse

Kajbjerg Skov. Habitatområde H101. Natura 2000 basisanalyse Kajbjerg Skov Habitatområde H101 Natura 2000 basisanalyse Fyns Amt 2006 Titel: Natura 2000 basisanalyse. Habitatområde H101 Kajbjerg Skov Udgiver: Fyns Amt Natur- og Vandmiljøafdelingen Ørbækvej 100 5220

Læs mere

Natura 2000-handleplan Øvre Grejs Ådal. Natura 2000-område nr. 81. Habitatområde H70

Natura 2000-handleplan Øvre Grejs Ådal. Natura 2000-område nr. 81. Habitatområde H70 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Øvre Grejs Ådal Natura 2000-område nr. 81 Habitatområde H70 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Øvre Grejs Ådal Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto: Peter Ruhlmann

Læs mere

H247 Egernæs med holme og Fuglsø

H247 Egernæs med holme og Fuglsø Natura 2000 basisanalyse Roskilde Amt 2006 Indholdsfortegnelse 1 Beliggenhed og størrelse... 1 2 Udpegningsgrundlaget... 1 3 Beskrivelse af naturtyperne i habitatområdet... 2 4 Udvikling af naturtyperne

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 23. januar 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H31 Kås Hoved INDHOLD 1 Beskrivelse af

Læs mere

68. Munkebjerg Strandskov

68. Munkebjerg Strandskov 68. Munkebjerg Strandskov 1. Beskrivelse af området Natura 2000-området Munkebjerg Strandskov er udpeget som et habitatområde (nr. 68) med et samlet areal på 307 ha (se tabel 1.1). Nr. Navn Areal (ha)

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N200 Navnsø med hede Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 119 Storelung Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 235 Jægerspris Skydeterræn Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 111 Røjle Klint Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og

Læs mere

Heder og klitter på Skovbjerg Bakkeø N 64, del 1

Heder og klitter på Skovbjerg Bakkeø N 64, del 1 Heder og klitter på Skovbjerg Bakkeø N 64, del 1 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlag...3 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 4. Modsatrettede interesser...8 5. Naturforvaltning

Læs mere

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge.

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge. 1 of 5 Notat om naturinteresser indenfor forslag til fredning, Eskerod Dette notat er udarbejdet som støtte for en kommunal stillingtagen til det fredningsforslag, der i februar 2014 er udarbejdet af Danmarks

Læs mere

NATURA BASISANALYSE

NATURA BASISANALYSE NATURTYPER 2004 WEB-rapport JUNI 2007 NATURA 2000 - BASISANALYSE H 36 Nipgård Sø Viborg Amt 1 Titel: NATURA 2000 - BASISANALYSE H 36 Nipgård Sø Udgiver: Forfatter: Revidering: Viborg Amt (lukket 31.12.06

Læs mere

NATURA 2000 - BASISANALYSE

NATURA 2000 - BASISANALYSE NATURTYPER 2004 WEB-rapport JUNI 2007 NATURA 2000 - BASISANALYSE H 65 Store Vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Vejle Amt 1 Titel: NATURA 2000 - BASISANALYSE H 65 Store Vandskel, Rørbæk

Læs mere

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for matr. 3a V. Vrøgum By, Ål, Blåvandshuk Kommune. Arealet er den centrale del af Vrøgum Kær. Kæret er omfattet af Overfredningsnævnets

Læs mere

H129 Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø

H129 Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø H129 Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø Natura 2000 basisanalyse Roskilde Amt 2006 Indholdsfortegnelse 1 Beliggenhed og størrelse...1 2 Udpegningsgrundlaget...1 3 Beskrivelse af arter og naturtyperne

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 242 Thurø Rev Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer. 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 129 Gilbjerg Hoved Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 1095 Havlampret Ukendt Bevaring eller genopretning af gunstig status Sandvandring Miljøvenlig vandløbspleje Mulige

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER

Forslag til Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234 20. oktober 2016 FORSLAG TIL NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus

Læs mere

Smag på landskabet i Holstebro Kommune Naturhandleplan for Gryde Å naturareal med engblomme

Smag på landskabet i Holstebro Kommune Naturhandleplan for Gryde Å naturareal med engblomme Smag på landskabet i Holstebro Kommune Naturhandleplan for Gryde Å naturareal med engblomme A. Arealbeskrivelse og udpegninger Størstedelen af arealet har ligget uden afgræsning i 10 år før der blev etableret

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282504 amo55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 03.07.2015 Sagsnr. 15/8008 Sagsbeh. Anne-Marie Møldrup Dispensation

Læs mere

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Natura 2000 - Handleplan Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Baggrund...3 Sammendrag af den statslige

Læs mere

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres.

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres. Varde Kommune Teknik og Miljø Att: Henrik Nonnegård Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947400 Afgørelse om etablering af flydebro i Varde Å Varde Kommune, Teknik og Miljø har d. 4. januar 2018 med

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 12 Store Vildmose. Habitatområde nr. 12. Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Foto: Kort: ISBN nr

Foto: Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N76 Store Vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Titel:

Læs mere

År: ISBN nr.: Dato: 18. december 2014

År: ISBN nr.: Dato: 18. december 2014 Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Ryegård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskov og Egernæs med holme og Fuglsø Natura 2000-område nr. 239 Habitatområde

Læs mere

HVORDAN GÅR DET MED DEN LYSÅBNE NATUR?

HVORDAN GÅR DET MED DEN LYSÅBNE NATUR? 2. FEBRUAR 2017 HVORDAN GÅR DET MED DEN LYSÅBNE NATUR? 12 ÅRS NOVANA DATA Bettina Nygaard, Christian Damgaard, Knud Erik Nielsen, Jesper Bladt & Rasmus Ejrnæs Aarhus Universitet, Institut for Bioscience

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kaløvig Natura 2000-område nr. 230 Habitatområde H230 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kalø Vig Udgiver: Syddjurs Kommune År: 2017

Læs mere

Fattigkær. Beskyttelse. Fattigkær i Tinning Mose. Foto: Århus Amt.

Fattigkær. Beskyttelse. Fattigkær i Tinning Mose. Foto: Århus Amt. ene er karakteriseret ved en græs-, star- og sivdomineret vegetation på vandmættede, moderat sure levesteder med en lav tilgængelighed af næringsstoffer. Man kan sige, at fattigkærene udgør en restgruppe

Læs mere

Idom Å og Ormstrup Hede N 64, del 2 Indholdsfortegnelse

Idom Å og Ormstrup Hede N 64, del 2 Indholdsfortegnelse Idom Å og Ormstrup Hede N 64, del 2 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af området... 2 2. Udpegningsgrundlag... 3 3. Foreløbig trusselsvurdering... 3 4. Naturforvaltning og pleje... 10 5. Nykonstaterede

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 187 Kystskrænter ved Arnager Bugt Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 187 Kystskrænter

Læs mere

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og Korsø Plantage (Areal nr. 71) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne til Hjardemål plantage er primært erhvervet i begyndelsen af 1900-tallet.

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N40 Karup Å, Kongenshus og Hesellund Heder Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande TEKNIK OG MILJØ Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Dato: 18. april 2013 Udtalelse om arealer beliggende i

Læs mere

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand Kobæk Strand kystbeskyttelsesudvalg Notat sendes med mail til hele udvalget efter aftale med Ole Holst. Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Tlf.: 58 57 36 00 chjor@slagelse.dk www.slagelse.dk 11. juni 2009

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Tinglev Sø og Mose, Ulvemose og Terkelsbøl Mose

Fuglebeskyttelsesområde Tinglev Sø og Mose, Ulvemose og Terkelsbøl Mose Fuglebeskyttelsesområde Tinglev Sø og Mose, Ulvemose og Terkelsbøl Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F62 Tinglev Sø og Mose, Ulvemose og Terkelsbøl Mose 919 hektar Området består

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N57 Silkeborg Skovene Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

70 Øvre Grejs Ådal. Nr. Navn Areal (ha) H 70 Øvre Grejs Ådal 886

70 Øvre Grejs Ådal. Nr. Navn Areal (ha) H 70 Øvre Grejs Ådal 886 70 Øvre Grejs Ådal 1. Beskrivelse af området Natura 2000-området Øvre Grejs Ådal er udpeget som habitatområde og har et samlet areal på 886 ha (se tabel 1.1). Nr. Navn Areal (ha) H 70 Øvre Grejs Ådal 886

Læs mere

Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER. Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234

Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER. Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234 Natura 2000-handleplan 2016 2021 GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234 April 2017 NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus Kommune Teknik og Miljø

Læs mere

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet OVERBLIK OVER STATUS FOR NATUREN PATTEDYR I AGERLANDET Rådyr Harer Naturen i landbruget,

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N63 Sdr. Feldborg Plantage Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens

Læs mere

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt med mail til: Brita.skovlyst@silkeborg.dk 1. september 2017 Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Læs mere

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Annette Pihl Pedersen LRØ Kort over Natura 2000 områder Kort over Natura 2000 områder Forslag til Natura 2000-plan nr 77 Uldum Kær, Tørring Kær

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N 78 Skove langs nordsiden af Vejle Fjord Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 107 Fyns Hoved, Lillegrund og Lillestrand Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natur- og skovtilstand på Naturstyrelsens arealer

Natur- og skovtilstand på Naturstyrelsens arealer og skovtilstand på Naturstyrelsens arealer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. oktober 2016 Jesper Fredshavn DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 21. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H45 Gudenå og Gjern Bakker INDHOLD 1 Beskrivelse

Læs mere

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov.

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov. DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING I FURESØ KOMMUNE Furesø, den 31.12.2017 Til Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Sendt via Miljøstyrelsens høringsside Forslag til justering af afgrænsning af

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden skal foretage

Læs mere

Basisanalyse til Natura 2000-plan for Nedre Mølleådal

Basisanalyse til Natura 2000-plan for Nedre Mølleådal Basisanalyse til Natura 2000-plan for Nedre Mølleådal 1. Området Området omfatter strækninger af den nedre Mølleå med omgivende arealer med sumpskov og kildevæld. Der indgår desuden flere opstemmede søer.

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 97 Frøslev Mose Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 124 Maden på Helnæs og havet vest for Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 124

Læs mere

Rosborg Sø - N37 Side

Rosborg Sø - N37 Side Rosborg Sø - N37 Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlag...2 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Søer...3 3.2 Vandløb...4 3.3 Terrestriske

Læs mere

Natura 2000-handleplan Egtved Ådal. Natura 2000-område nr Habitatområde H238

Natura 2000-handleplan Egtved Ådal. Natura 2000-område nr Habitatområde H238 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Egtved Ådal Natura 2000-område nr. 238 Habitatområde H238 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Egtved Ådal Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto: Peter Ruhlmann

Læs mere

Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning af naturtypernes tilstand er justeret

Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning af naturtypernes tilstand er justeret NOTAT Rettelsesblad Natura 2000-plan nr. 16 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg J.nr. NST-422-573 Ref. Naturstyrelsen Aalborg Dato 13. feb. 2012 Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 94 Rinkenæs, Dyrehaven og Rode Skov Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Karup Å - N40, del 1 Side

Karup Å - N40, del 1 Side Karup Å - N40, del 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlag...2 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Vandløb...3 3.2 Terrestriske naturtyper...5 3.3 Arter...7 4.

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N43 Klitheder mellem Stenbjerg og Lodbjerg Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen Jægerspris Skydeog øvelsesterræn natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Jægerspris Skyde- og Øvelsesterræn,

Læs mere

Foto: Mogens Holmen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Mogens Holmen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N144 Nedre Mølleådal og Jægersborg Dyrehave Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Teknik og Miljø Plejeplan. Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården

Teknik og Miljø Plejeplan. Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården Teknik og Miljø 2014 Plejeplan Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården Forsidefoto af 20. maj 2014 Parti af kystoverdrevet med røde tjærenelliker Baggrund Slagelse Kommune har som

Læs mere

H132 Tryggevælde Ådal

H132 Tryggevælde Ådal Natura 2000 basisanalyse Roskilde Amt 2006 Indholdsfortegnelse 1 Beliggenhed og størrelse... 1 2 Udpegningsgrundlaget... 1 3 Beskrivelse af arter og naturtyper i habitatområdet... 2 4 Udvikling af naturtyperne

Læs mere

Mose omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3 på Stamholmen 156.

Mose omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3 på Stamholmen 156. NOTAT Mose omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3 på Stamholmen 156. Mosevegetation fra den centrale, vestlige del af matrikel 245 med Tagrør, Kær-Tidsel, Dun-Birk og Grå-Pil. Indhold Registreringer i 2018

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om

Læs mere

Natura 2000 - Handleplan 1. planperiode 2010-2015. Saltum Bjerge

Natura 2000 - Handleplan 1. planperiode 2010-2015. Saltum Bjerge Natura 2000 - Handleplan 1. planperiode 2010-2015 Saltum Bjerge Habitatområde H248 Natura 2000-område nr. 216 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan 1. planperiode 2010-2015 Saltum Bjerge Natura 2000-område

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N23 Vullum Sø Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord. Natura 2000-område nr. 78

Forslag til. Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord. Natura 2000-område nr. 78 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Skove langs nordsiden af Vejle Fjord Natura 2000-område nr. 78 Habitatområde H67 Fuglebeskyttelsesområde F45 Kolofon Titel: Natura 2000- handleplan 2016-2021

Læs mere

Natura 2000-plan Rygård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskoven og Egernæs. Natura 2000-område nr. 239 Habitatområde H246, H247

Natura 2000-plan Rygård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskoven og Egernæs. Natura 2000-område nr. 239 Habitatområde H246, H247 2010-2015 Rygård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskoven og Egernæs Natura 2000-område nr. 239 Habitatområde H246, H247 Kolofon Titel: Natura 2000-plan 2010-2015 Ryegård Dyrehave, Bramsnæs og Garveriskoven

Læs mere

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Annette Pihl Pedersen LRØ Kort over Natura 2000 områder Forslag til Natura 2000-plan nr 56 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave 2009-2015

Læs mere

Tillæg om ny viden til Natura 2000-basisanalyse for Odense Å med Hågerup Å, Sallinge Å og Lindved Å (Natura 2000-område nr. 114).

Tillæg om ny viden til Natura 2000-basisanalyse for Odense Å med Hågerup Å, Sallinge Å og Lindved Å (Natura 2000-område nr. 114). Tillæg om ny viden til Natura 2000-basisanalyse for Odense Å med Hågerup Å, Sallinge Å og Lindved Å (Natura 2000-område nr. 114). Tillægget gælder både for basisanalyser for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019. Plejeplan udarbejdet for Faxe kommune 2014 Feltarbejde, foto og afrapportering: Eigil Plöger Fotos AGLAJA AGLAJA v. Eigil Plöger

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 238 Egtved Ådal Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og

Læs mere

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat BILAG 3 Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat 4.12.2014 Lokalitet 1 Lokalitet 1 består af et moseområde på 3,8 ha, som ligger i ådalen langs vandløbet Skinderup Bæk vest for Skinderup

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Den enkelte

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N58 Nordby Bakker Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og på Naturstyrelsens

Læs mere

Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt

Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt ARBEJDSDOKUMENT FELTARBEJDE OG AFRAPPORTERING: AGLAJA 2006 Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt Overvågning af Mygblomst i 2004-2006

Læs mere

Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar Søren Nordahl Hansen, biolog

Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar Søren Nordahl Hansen, biolog Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar 2015 Oplæg om Viborg Kommunes erfaringer med statens 3-gennemgang Baggrund om 3-registrering i Viborg Kommune Resultat af statens gennemgang i Viborg Kommune

Læs mere