Inspektion af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspektion af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010"

Transkript

1 Inspektion af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/ /LBI

2 2/15 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 26. august 2010 af Arresthuset i Kalundborg. I rapporten bad ombudsmanden om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Ombudsmanden har i den anledning modtaget en udtalelse af 20. september 2011 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, herunder en udtalelse af 26. juli 2011 med bilag fra Arrestinspektøren for Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm. Jeg skal herefter meddele følgende: Ad 2.1. Beskæftigelsessituationen i Arresthuset i Kalundborg På tidspunktet for inspektionen var der på grund af nye ordrer beskæftigelse nok til de indsatte, der ønskede at arbejde. Det havde imidlertid tidligere været lidt trægt at skaffe arbejde til arresthuset. I den endelige rapport bad ombudsmanden arresthuset om at oplyse, hvordan beskæftigelsessituationen havde udviklet sig siden inspektionen den 26. august Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at man siden inspektionen generelt har kunnet tilbyde beskæftigelse i form af montagearbejde, som arresthuset udfører for to forskellige virksomheder. Der kan dog forekomme perioder, hvor arresthuset må vente ca. en uge på levering af varer. Ud over montagearbejde har arresthuset løbende kunnet beskæftige én indsat med malerarbejde og anden vedligeholdelse i arresthuset. Jeg har noteret mig det oplyste. Ombudsmanden bad endvidere arresthuset om at oplyse, om arresthuset med henblik på også fremover at sikre en tilgang af nye ordrer havde overvejet på hjemme-

3 3/15 siden at oplyse om de arbejdsopgaver, som arresthuset kan varetage. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at arresthuset har opdateret hjemmesiden med oplysninger om de opgaver, som arresthuset kan varetage. Jeg har noteret mig det oplyste. Ombudsmanden tilkendegav under inspektionen, at det var problematisk, at værkstedet, der kan rumme to-tre indsatte, blev anvendt som lagerrum og ikke som arbejdsplads. Ombudsmanden bad derfor i den endelige rapport arresthuset om at oplyse, om værkstedet fortsat bliver anvendt som lagerrum. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at værkstedet til tider anvendes til opbevaring af varer til produktionen. Selv om disse produkter optager plads, er det ikke en hindring for, at værkstedet i arbejdstiden kan benyttes af de indsatte. Der kan være to indsatte på værkstedet, men ofte foretrækker de indsatte at sidde enkeltvis eller sammen to og to på cellerne. Det står mig ikke klart, om den omstændighed, at der kun er plads til to indsatte i værkstedet (og ikke to-tre indsatte, som det er anført i den endelige rapport), skyldes, at varer til produktionen optager plads, eller om der uanset opbevaringen af varer i værkstedet kun er plads til to indsatte. Hvis pladssituationen skyldes opbevaring af varer, foreslår jeg arresthuset hvis der er indsatte, der udtrykker ønske om at kunne arbejde tre sammen at forsøge at finde den nødvendige opbevaringsplads et andet sted i arresthuset (eventuelt blot i arbejdstiden). Jeg foretager mig ikke videre vedrørende dette punkt. Arrestinspektøren har i overensstemmelse med ombudsmandens anmodning om at modtage den senest udarbejdede prognose for produktionsvirksomheden i arresthuset vedlagt en prognose dateret den 17. maj 2011.

4 4/15 Jeg har ikke bemærkninger til prognosen. Ad 2.2. Arbejdsfællesskab i cellerne Under inspektionen rejste ombudsmanden over for ledelsen spørgsmålet om tilladelse til arbejdsfællesskab i cellerne som kompensation for manglende fællesskab i arbejdstiden. Ombudsmanden anførte i den endelige rapport bl.a., at ombudsmanden gik ud fra, at arresthuset i det omfang det er praktisk muligt og foreneligt med ordens- og sikkerhedsmæssige forhold ville give de indsatte mulighed for arbejdsfællesskab i cellerne. Ombudsmanden gik i den forbindelse på baggrund af en tilkendegivelse fra direktoratet i en anden sag ud fra, at arresthuset ville orientere de indsatte om muligheden for arbejdsfællesskab i cellerne. På baggrund af arresthusets oplysninger om beskæftigelsessituationen i arresthuset i Kalundborg kan jeg konstatere, at der nu er mulighed for de indsatte for at have arbejdsfællesskab i cellerne to og to. Denne mulighed fremgår imidlertid ikke af den reviderede husorden gældende fra den 23. september 2011, som jeg har modtaget. Medmindre arresthuset i en senere version af husordenen har foretaget den pågældende tilføjelse, eller arresthuset har selvstændige fællesskabsregler, hvoraf arbejdsfællesskabsmuligheden fremgår, går jeg fortsat ud fra, at arresthuset vil sørge for at orientere de indsatte om muligheden for arbejdsfællesskab i cellerne i overensstemmelse med direktoratets tilkendegivelse (gengivet i den endelige rapport). Ad 2.3. Undervisning Direktoratet har sammen med arrestinspektørerne foretaget en undersøgelse af undervisningen i arresthuse i hele landet. Selv om ombudsmanden gik ud fra, at arresthuset i forbindelse med undersøgelsen havde udtalt sig om behovet for undervisning i arresthuset, bad ombudsmanden arresthuset om at oplyse, om behovet for undervisning er dækket med de timer, som arresthuset er tildelt. Hvis det ikke er tilfældet, bad ombudsmanden om at få oplyst, hvad der fremadrettet er behov for af undervisning.

5 5/15 Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at arresthuset efter drøftelse med den tilknyttede lærer fra Statsfængslet i Jyderup umiddelbart finder, at det nuværende antal timer dækker behovet for/efterspørgslen efter timer i arresthuset. Arrestinspektøren har i øvrigt bemærket, at arrestinspektøren er af den opfattelse, at undervisningen i arresthusene generelt burde løftes. Arrestinspektøren henviser i den forbindelse til, at direktoratet som ombudsmanden også bemærker i sin rapport har foretaget en undersøgelse af undervisningen i arresthusene i hele landet med henblik på drøftelse af situationen med arrestinspektørerne. Arrestinspektøren har deltaget i et enkelt møde i direktoratet og afventer i øjeblikket indkaldelse til yderligere møder, hvorunder det forhåbentligt vil blive afklaret, hvilke muligheder der er i forhold til at løfte undervisningen i arresthusene. Direktoratet har hertil oplyst, at man er opmærksom på behovet for at udvide undervisningsaktiviteten på arresthusområdet, men at ønsket om dette skal ses i sammenhæng med de besparelser, der er på kriminalforsorgens område. Møderækken med arrestinspektørerne har derfor primært til formål at finde en mere hensigtsmæssig tilrettelæggelse af undervisningen i arresthusene inden for den eksisterende økonomiske ramme. Direktoratet har i øvrigt henholdt sig til arresthusets og arrestinspektørens oplysninger. Jeg har noteret mig, at Arresthuset i Kalundborg umiddelbart er af den opfattelse, at behovet for/efterspørgslen efter undervisning er dækket med det tildelte antal timer. For så vidt angår arrestinspektørens og direktoratets bemærkninger til emnet og direktoratets fokus på området generelt, henviser jeg til min samtidige opfølgningsrapport om inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august Ombudsmanden bad også arresthuset om at oplyse nærmere om, hvad undervisningen i arresthuset omfatter. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at der undervises i dansk, engelsk, historie, samfundsfag og regning. Derudover kan de indsatte benytte det sikrede pcnetværk som en del af undervisningen. Direktoratet har henholdt sig til arresthusets oplysninger.

6 6/15 Jeg har noteret mig det oplyste. Ad 2.4. Behandling I den endelige rapport om inspektionen blev arresthuset bedt om at oplyse, hvor mange indsatte der normalt deltager i motivationsbehandling (projekt Grib Chancen ), og hvordan de indsatte orienteres om muligheden for at deltage i sådan behandling. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at behandlingskonsulenten gennemsnitligt har seks-otte indsatte i forbehandling. Når en indsat modtages i arresthuset, afholdes der en indsættelsessamtale, hvor også misbrugsmodulet i Klientsystemet udfyldes. I den forbindelse spørges den indsatte om et eventuelt misbrug af alkohol og/eller euforiserende stoffer, og om han/hun i bekræftende fald er motiveret for og ønsker at deltage i et behandlingsforløb mod misbrug. Har den indsatte et ønske om dette, videreformidles oplysningen til misbrugskonsulenten, som står for motivationsbehandlingen. Det er i øvrigt praksis, at misbrugskonsulenten tager en samtale med alle nyindsatte, uanset om den pågældende har oplyst at have et misbrug eller ej. Jeg har noteret mig det oplyste. Arresthuset kan eventuelt overveje også at lade muligheden for at deltage i motivationsbehandling fremgå af husordenen, herunder hvem den indsatte skal henvende sig til, hvis den pågældende på et senere tidspunkt end ved indsættelsen ønsker at påbegynde behandling. Ad 2.5. Fritid Ombudsmanden bad arresthuset om nærmere at oplyse, i hvilket omfang de indsatte har mulighed for at spise sammen. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at de indsatte har mulighed for at spise aftensmad sammen på cellerne to og to, og at denne mulighed fremgår af husordenen. Jeg har noteret mig det oplyste.

7 7/15 Ad Baderum Ombudsmanden bad arresthuset om at oplyse om resultatet af overvejelserne om etableringen af en fast afskærmning rundt om bruseren. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at der er indkøbt en brusekabine til baderummet, og at opsætning ville blive foretaget i løbet af juli måned Direktoratet har supplerende oplyst, at arresthuset siden har meddelt, at brusekabinen er opsat. Jeg har noteret mig, at der nu er opsat en brusekabine i baderummet. Ad Ændringer siden sidst I det materiale, ombudsmanden modtog fra arresthuset forud for inspektionen, blev det oplyst, at der i 2010 var lagt nyt gulv i kondirummet, men at dette allerede fremstod i en ringe forfatning. Ombudsmanden bad i den endelige rapport arresthuset om at oplyse, om der var planer om at lægge et nyt gulv i kondirummet. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at der er lagt nyt gulv i kondirummet igen i efteråret Jeg har noteret mig det oplyste. I lyset af det betydelige slid, der (i hvert fald tidligere) har været på gulvet i kondirummet, går jeg ud fra, at arresthuset løbende er opmærksom på gulvets forfatning, herunder om nødvendigt overvejer udskiftning. Ad Den generelle vedligeholdelsesstand Selv om ombudsmanden er bekendt med, at direktoratet som følge af en udmelding om generelle besparelser i staten den 15. juni 2010 udmeldte ansættelses- og udgiftsstop, bad ombudsmanden alligevel om at få oplyst, om arresthuset har lagt en nærmere plan for udførelsen af vedligeholdelsesarbejder, hvis der skulle blive økonomisk mulighed herfor. Arresthuset har over for arrestinspektøren henvist til, at den plan, der blev udarbejdet i forbindelse med bygningssynet den 19. marts 2009, danner grundlag for prioriteringen af bygningsvedligeholdelsen.

8 8/15 Jeg har noteret mig det oplyste. Ad Telefonordningen i Arresthuset i Kalundborg I arresthusets husorden var det om telefonering bl.a. anført, at indsatte, der ikke er isolerede og ikke har brev- og besøgskontrol, for egen regning kan låne arrestens mønttelefon til nødvendige korte samtaler mellem kl og Ombudsmanden bad i lyset heraf arresthuset om at oplyse, hvad der menes med nødvendige korte samtaler og om at uddybe, hvordan ordningen blev praktiseret i arresthuset. Arrestinspektøren har oplyst, at passagen nødvendige korte samtaler er slettet i husordenen. I arresthuset er praksis, at indsatte uden besøgs- og brevkontrol kan ringe hver dag mellem kl og Af hensyn til alles mulighed for at komme til at telefonere og personalets øvrige arbejdsopgaver, er varigheden af de daglige telefonsamtaler begrænset til ca. 10 minutter. Reglen kan fraviges, såfremt det vurderes, at særlige omstændigheder berettiger dertil. Arrestinspektøren har videre oplyst, at punktet om telefonering i husordenen er blevet udbygget i overensstemmelse med direktoratets tidligere tilkendegivelser af, hvad der bør fremgå herom. Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg bemærker for god ordens skyld, at henvisningen til varetægtsbekendtgørelsens 72, stk. 3, i første afsnit om telefonering i konteksten ser ud til at vedrøre afsonere, hvilket som bekendt ikke er tilfældet. Ad 3.3. Tv-apparater Under inspektionen blev det oplyst, at arresthuset havde ansøgt direktoratet om penge til udskiftning af de gamle tv-apparater i cellerne til nye fladskærms-tv, men at arresthuset endnu ikke havde fået svar herpå. Ombudsmanden bad i den endelige rapport direktoratet om at oplyse om status på behandlingen af arresthusets ansøgning. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at der i juli 2011 blev opsat fladskærms-tv på samtlige celler.

9 9/15 Jeg har noteret mig, at der nu er fladskærms-tv i alle celler. Ad 3.4. Kølebokse Foranlediget af et ønske fremsat af talsmanden og videregivet til ledelsen bad ombudsmanden arresthuset om at oplyse, om arresthuset havde overvejet muligheden for en køleboks i cellen. Ombudsmanden bad i bekræftende fald om underretning om resultatet af arresthusets overvejelser. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at arresthuset har overvejet muligheden for anskaffelse af kølebokse på cellerne. Den daværende talsmands begrundelse for anmodning om anskaffelse af kølebokse var, at man derved kunne have koldt vand om natten på cellerne, når temperaturen om sommeren var høj. Arresthuset har videre oplyst, at det er arresthusets opfattelse, at køleboksene (med fryseelementer) ikke kun vil blive benyttet til vand og lignende, men også vil blive benyttet til opbevaring af letfordærvelige fødevarer, hvorved der ville kunne opstå problemer med bakterier/hygiejne. Arresthuset har imidlertid en ordning, hvorefter de indsatte har mulighed for hver dag at fryse en eller to flasker vand, som kan medbringes på cellerne om aftenen. Om end denne ordning ikke sikrer, at væsken holder sig kold hele natten, forbliver den i hvert fald kølig til hen på natten. Arresthuset har endelig oplyst, at der ikke siden inspektionen har været fremsat ønske over for arresthuset om kølebokse på cellerne. Jeg har noteret mig, at arresthuset har overvejet muligheden for at indføre en ordning med køleboks i cellerne, men af hygiejneårsager ikke har fundet grundlag herfor. Jeg foretager mig ikke videre vedrørende dette punkt. Ad 3.5. Avishold Ombudsmanden bad direktoratet om en udtalelse om, hvorvidt udskrift af (eller dele af) internetaviser opfylder kravet om gratis adgang til en nyhedsformidlende avis, når der som i Arresthuset i Kalundborg ikke holdes en landsdækkende avis.

10 10/15 Direktoratet har i udtalelsen af 20. september 2011 oplyst følgende: Arrestinspektøren har oplyst, at de indsatte kontakter personalet, hvis de ønsker at låne Kalundborg Folkeblad eller ønsker at få udleveret en udskrift fra en eller flere internetaviser, fx hvis de gerne vil have overblik over de generelle nyheder eller have mere dybdegående artikler. Arresthusets erfaring er dog, at der sjældent er henvendelser fra de indsatte med ønske om udlån af folkebladet og udskrift fra internetaviserne. Arresthuset har tidligere haft abonnement på en landsdækkende avis, men opsagde dette efter lang tids erfaring med, at det kun var personalet, der læste avisen. Det er ikke arresthusets erfaring, at der er utilfredshed med ordningen blandt de indsatte, men skulle dette vise sig at være tilfældet, er arresthuset naturligvis åbent over for en dialog med de indsatte om en anden ordning. Kravet om, at de indsatte skal have mulighed for at holde sig orienteret ved avislæsning fortolkes i praksis således, at institutionen har pligt til at stille nyhedsformidlende avis(er) gratis til rådighed for de indsatte, og at de indsatte skal have medindflydelse på valget af avis(er). Direktoratet mener ikke, at det er en betingelse for at opfylde kravet om indsattes adgang til avis, at avisen er en trykt avis eller en betalingsavis, blot avisen er landsdækkende, og de indsatte har medbestemmelse i forhold til hvilken avis, der er adgang til. Nyhedsformidlingen på de landsdækkende avisers hjemmesider må i dag betragtes som værende af en kvalitet og kvantitet på niveau med de trykte aviser. Dertil kommer, at de indsatte ved adgang til nyhedsformidling via avisernes hjemmesider har adgang til mere opdaterede nyheder og artikler, ligesom de fra dag til dag har adgang til nyheder fra flere end blot én landsdækkende avis. Hensynene bag bestemmelserne i straffuldbyrdelseslovens 58, stk. 1, og varetægtsbekendtgørelsens 77, stk. 1, bør efter direktoratets opfattelse ses i lyset af den generelle udvikling i samfundet i øvrigt, hvor de fleste avislæsere i dag ikke længere holder sig orienteret gennem de trykte betalingsaviser, men bl.a. via internettet. De indsatte i Arresthuset i Kalundborg kan til enhver tid kontakte personalet med henblik på at få udleveret de udskrifter, de indsatte måtte ønske, fra en eller flere af de landsdækkende avisers hjemmesider.

11 11/15 Direktoratet mener på denne baggrund, at kravet om gratis adgang til en landsdækkende nyhedsformidlende avis er opfyldt. Supplerende kan direktoratet oplyse, at arrestinspektøren har ændret husordenen, således at det fremgår af punktet "Aviser", at der efter ønske printes avisartikler ud fra nettet. Jeg har noteret mig det, som direktoratet har oplyst, herunder særligt at de indsatte til enhver tid kan kontakte personalet med henblik på at få udleveret de udskrifter, som de indsatte måtte ønske fra en eller flere af de landsdækkende avisers hjemmesider, og at de indsatte orienteres om denne mulighed via husordenen. Jeg foretager mig ikke videre vedrørende dette punkt. Ad 3.6. Talsmandsordning Det fremgik ikke af oplysningerne i husordenen, hvor ofte der afholdes valg af talsmand, og ombudsmanden bad derfor arresthuset om at tilføje dette til afsnittet i husordenen om talsmandsordningen. Ombudsmanden bad arresthuset om underretning om, hvad der skete i den anledning. Arresthuset har oplyst, at talsmandsvalg afholdes på anmodning fra de indsatte eller ved den valgte talsmands overførsel/løsladelse. Dette er nu tilføjet i husordenen. Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg går ud fra, at tilføjelsen om afholdelse af valg hvis indholdet heraf ikke tidligere har været gældende er blevet besluttet i overensstemmelse med proceduren i talsmandsbekendtgørelsens 8, stk. 3. Ad 3.7. Husorden Ombudsmanden hæftede sig ved, at det af arresthusets husorden under afsnittet Urinprøver fremgik, at hvis en urinprøve ikke var aflagt inden for maksimalt tre timer, ville det medføre en disciplinær reaktion, og at det under husordenens afsnit om orden var anført, at trusler om vold, vold samt indbyrdes slagsmål altid medfører en disciplinær reaktion og eventuelt politianmeldelse.

12 12/15 Ombudsmanden hæftede sig også ved, at det af husordenen under afsnittet Narkotika fremgår, at overtrædelse af forbuddet mod at sælge, besidde eller indtage nogen form for narkotiske stoffer, alkohol eller anabolske steroider i arresten vil medføre disciplinærstraf og eventuelt politianmeldelse. Ombudsmanden bemærkede, at ikendelse af disciplinærstraf forudsætter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Ombudsmanden gik på den baggrund ud fra, at arresthuset ville ændre husordenen i overensstemmelse hermed samt ændre afsnittet om Narkotika, så det klart fremgår, at der ved ethvert fund af euforiserende stoffer skal ske politianmeldelse. Ombudsmanden bad om at blive underrettet om, hvad der skete i den anledning. Arrestinspektøren har oplyst, at formuleringerne i husordenen er ændret i overensstemmelse hermed. Jeg har noteret mig, at husordenen nu er ændret, så det fremgår af de pågældende afsnit, at der efter en konkret vurdering kan ikendes disciplinærstraf, og så det klart fremgår af afsnittet Narkotika, at der ved ethvert fund af euforiserende stoffer skal ske politianmeldelse. Ad 5.5. Begrundelse og notatpligt I tre af bødeforelægssagerne (allokeringsnumrene 0016, 0018 og 0019) fremgik det, at der i de indsattes celler ud over rygeremedier bl.a. også blev fundet hashblandinger. I de tre bødeforelæg blev de indsatte (bl.a.) sigtet for overtrædelse af straffuldbyrdelseslovens 67, 7, jf. genstandsbekendtgørelsens 35, stk. 2, jf. 2, stk. 1, nr. 2 (genstande som kan benyttes i forbindelse med misbrug af euforiserende stoffer og andre stoffer, der er forbudt efter den almindelige lovgivning). Ombudsmanden bad arresthuset om at oplyse, hvorfor der ikke (for så vidt angår fund af hashen) blev henvist til straffuldbyrdelseslovens 67, stk. 6, jf. 1, stk. 3, i lov om euforiserende stoffer. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at det blev vurderet, at mængden af hash blandet med tobak var så lille, at det ikke var muligt at afveje hashen. Det er

13 13/15 nævnt i bødeforlægget, men ikke sanktioneret. Af samme årsag blev der heller ikke indgivet politianmeldelse for besiddelse af hash. Arresthuset er nu opmærksom på, at selv den mindste smule hash skal politianmeldes, og den praksis vil blive fulgt fremover. Direktoratet har noteret sig dette. Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at arresthuset fremover vil politianmelde ethvert fund af hash. I sagen med allokeringsnummer 0012 var det anført, at den indsatte blev udelukket fra fællesskab dags dato med henblik på forhør mandag den 19. april 2010, men det fremgik ikke, hvilken dag der var tale om. Ombudsmanden bad arresthuset om at oplyse, hvornår den indsatte i sagen blev udelukket fra fællesskab. Arresthuset har over for arrestinspektøren oplyst, at den pågældende indsatte var midlertidigt udelukket fra fællesskab fra den 18. april 2010 kl til den 19. april 2010 kl , hvor der blev afholdt forhør. Indsatte blev ikendt 5 dages strafcelle med fradrag for den midlertidige udelukkelse. Pågældende afsonede således i strafcelle fra den 18. april 2010 kl til den 23. april kl Beklageligvis er det ikke noteret på faneblad 8 i Klientsystemet, hvor udelukkelse fra fællesskab i forbindelse med strafcelle skal noteres. Arresthuset beklager dette. Direktoratet har henholdt sig til arresthusets beklagelse af, at det ikke er noteret i Klientsystemet, at den pågældende indsattes midlertidige udelukkelse fra fællesskab blev fratrukket i den ikendte disciplinærstraf i form af strafcelle. Jeg har noteret mig, at forhøret i sagen med allokeringsnummer 0012 blev afholdt dagen efter, at den indsatte blev midlertidigt udelukket fra fællesskab, og at den midlertidige udelukkelse blev fradraget i den efterfølgende ikendte strafcelle. Jeg har endvidere noteret mig arresthusets beklagelse af, at der ikke i den pågældende sag blev foretaget behørigt notat i Klientsystemet. Ad 5.6. Politianmeldelse Ombudsmanden bad arresthuset om at oplyse, om der i sagerne med allokeringsnumrene 0016, 0018 og 0019 blev indgivet politianmeldelse, og hvis det var tilfældet

14 14/15 om politiet i den forbindelse blev orienteret om udfaldet af disciplinærsagen, jf. pkt. 11, 3. afsnit, i disciplinærstrafvejledningen, om den indsatte blev orienteret, og om der i så fald er gjort notat om orienteringen af den indsatte i den indsattes personjournal. Arresthuset har oplyst, at mængden af hash blandet med tobak vurderedes at være så lille i de tre forhold, at afvejning ikke var mulig. Der blev ikke indgivet politianmeldelse i ovenstående sager. Arresthuset er nu opmærksom på, at selv den mindste smule hash skal politianmeldes, og den praksis vil blive fulgt fremover. Direktoratet har henholdt sig hertil og i den forbindelse anført, at direktoratet videre går ud fra, at det tillige er praksis, at den indsatte orienteres om politianmeldelsen, og at der gøres notat om denne orientering enten i forhørsprotokollen eller i den indsattes personjournal. For så vidt angår spørgsmålet om politianmeldelse henviser jeg til mine bemærkninger under punktet om begrundelse og notatpligt. For så vidt angår mine bemærkninger om iagttagelse af disciplinærstrafvejledningen har jeg noteret mig det, som direktoratet har oplyst. Jeg går i den forbindelse også ud fra, at politiet i tilfælde af politianmeldelse vil blive orienteret om udfaldet af disciplinærsagen. Ad 5.7. Kompetence Det fremgik ikke af husordenen af 16. august 2010 eller af andet materiale, som ombudsmanden modtog forud for eller i forbindelse med inspektionen, om der er udfærdiget interne kompetenceregler. I sagen om ombudsmandens inspektion af Arresthuset i Køge den 27. april 2010 bad ombudsmanden om at få oplyst, om arrestinspektøren havde udfærdiget sådanne lokale regler om kompetencen og bad (i givet fald) om at modtage kopi af disse regler. Ombudsmanden bad i rapporten om inspektion af Arresthuset i Kalundborg om at få oplyst medmindre det fremgik af de kompetenceregler, der blev spurgt til i sagen om inspektionen af Arresthuset i Køge om de personer (overvagtmester og fængselsbetjente), der havde truffet afgørelse i de udleverede disciplinærsager, havde den fornødne kompetence til at behandle de pågældende sager.

15 15/15 Arrestinspektøren har oplyst, at det fremgår af de kompetenceregler, som ombudsmanden har spurgt til i sagen om inspektionen af Arresthuset i Køge, at arrestforvarer/overvagtmester har kompetence til at behandle sager om ikendelse af disciplinærstraf. Det fremgår videre af kompetencereglerne, at fængselsbetjente kan behandle bødevedtagelser på op til 100 kr., når betingelserne i disciplinærbekendtgørelsens 6 er opfyldt. Direktoratet har ikke haft bemærkninger hertil. Jeg har noteret mig det oplyste. Da jeg herefter går ud fra, at de betjente, der traf afgørelse i de udleverede disciplinærsager, var kompetente hertil i medfør af kompetencereglerne, har jeg ikke yderligere bemærkninger om kompetencespørgsmålet. Opfølgning Jeg betragter herefter sagen om inspektionen af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010 som afsluttet. Underretning Denne rapport sendes til Arresthuset i Kalundborg, Arrestinspektøren for Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Folketingets Retsudvalg og de indsatte i arresthuset. København, den

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 499 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00123-1/LBI 2/11 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Roskilde den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Roskilde den 27. august 2010 Inspektion af Arresthuset i Roskilde den 27. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00124-1/LBI 2/17 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand endelig rapport om inspektion den 27. august 2010 af Arresthuset

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten bad jeg arresthuset og direktoratet om oplysninger

Læs mere

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand.

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Arrestforvareren har vedlagt en kopi af den reviderede husorden (der er dateret 10. maj 2008).

Arrestforvareren har vedlagt en kopi af den reviderede husorden (der er dateret 10. maj 2008). 1/5 Den 11. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. september 2006 af Arresthuset i Viborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede oplysninger om et enkelt forhold og underretning

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010 Den 23. juni 2011 Inspektion af Arresthuset i Kalundborg den 26. august 2010 ENDELIG J.nr. 2010-2534-6282/TAN 1/32 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beskæftigelse mv.... 3 2.1. Beskæftigelsessituationen

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 31. marts og 21. maj 2003 med bilag fra arrestinspektøren og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 31. marts og 21. maj 2003 med bilag fra arrestinspektøren og Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 13. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2001 af Arresthuset i Kolding. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal.

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. oktober 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 18. april 2002 af Fængselsafdelingen Kærshovedgård. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. oktober 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2002 af Arresthuset i Helsingør. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. juni 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. september 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

Jeg anmodede i den endelige rapport om nærmere oplysning om planerne for kondirummet (ombygning af vindue og etablering af ventilation).

Jeg anmodede i den endelige rapport om nærmere oplysning om planerne for kondirummet (ombygning af vindue og etablering af ventilation). Den 8. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten bad jeg om Direktoratet for Kriminalforsorgens bemærkninger vedrørende et

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. september 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 26. februar 2003 af Arresthuset i Aalborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

Jeg bad arresthuset om at oplyse om de indsatte kan få opsat gardiner hvis de ønsker det/har et særligt behov for det.

Jeg bad arresthuset om at oplyse om de indsatte kan få opsat gardiner hvis de ønsker det/har et særligt behov for det. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. august 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede oplysninger

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00085-2/PH 2/7 Den 20. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektion den 24. februar

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min opfølgningsinspektion den 24. september 2002 af Arresthuset i Vordingborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 11. juli og 3. oktober 2003 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 11. juli og 3. oktober 2003 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. maj 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 3) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede (fortsat)

Læs mere

Direktoratet har henholdt sig hertil og oplyst at jeg vil blive orienteret når renoveringen af muren er tilendebragt.

Direktoratet har henholdt sig hertil og oplyst at jeg vil blive orienteret når renoveringen af muren er tilendebragt. 1/5 Den 23. oktober 2008 afgav jeg en endelig rapport om inspektionen den 6. marts 2008 af Arresthuset i Holstebro. Den 24. februar 2009 afgav jeg en opfølgningsrapport hvori jeg anmodede om oplysninger

Læs mere

Ad punkt 2.2. Fritid Jeg gik ud fra at der fortsat var mulighed for boldspil på gårdtursarealet, men for en ordens skyld bad jeg om oplysning herom.

Ad punkt 2.2. Fritid Jeg gik ud fra at der fortsat var mulighed for boldspil på gårdtursarealet, men for en ordens skyld bad jeg om oplysning herom. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 24. november 2004 afgav jeg endelig rapport vedrørende min inspektion den 24. august 2004 af Arresthuset i Nykøbing Falster. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. september 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne Folketingets Ombudsmand 1 Den 23. januar 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler.

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 8. oktober 2003 af Arresthuset i Hjørring. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Ad punkt Almindelige celler

Ad punkt Almindelige celler FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. april 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 26. februar 2003 af Arresthuset i Aalborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar/underretning

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Svendborg den 7. oktober 2008

Inspektion af Arresthuset i Svendborg den 7. oktober 2008 22. juli 2011 Inspektion af Arresthuset i Svendborg den 7. oktober 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-2726-628/CBR 1/15 Indholdsfortegnelse Ad 2.1. Bygningen mv.... 2 Ad 2.2. Celler... 3 Ad 2.3.1. Toilet og bad...

Læs mere

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset.

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset. Folketingets Ombudsmand 1 Den 15. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. marts 2000 af Arresthuset i Roskilde. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Rønne den 13. september 2012

Inspektion af Arresthuset i Rønne den 13. september 2012 Inspektion af Arresthuset i Rønne den 13. september 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/03479-25/PLS 2/8 Indholdsfortegnelse Ad 2.5. Besøgslokalet... 3 Ad 2.6. Observationscelle... 3 Ad 2.7. Gårdtursareal... 6

Læs mere

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning.

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. august 2004 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 24. marts 2004 af Kontraktpensionen Fyn, og den 18. april 2005 afgav jeg den første opfølgningsrapport.

Læs mere

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv.

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv. Den 7. juli 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af Arresthuset i Esbjerg. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv. om

Læs mere

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv.

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv. 1 Den 14. december 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. april 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg skal meddele følgende:

Jeg skal meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. december 2001 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Sønderborg den 23. oktober 2009

Inspektion af Arresthuset i Sønderborg den 23. oktober 2009 Den 25. august 2011 Inspektion af Arresthuset i Sønderborg den 23. oktober 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-2924-628/PH 1/25 Indholdsfortegnelse Ad 2.1.3. Beskæftigelsessituationen i Arresthuset i Sønderborg...

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 Den 23. juni 2011 Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 ENDELIG J.nr. 2010-2535-6282/TAN 1/27 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beskæftigelse mv.... 3 2.1. Beskæftigelsessituationen

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00636-16/PH 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 4.5. Kvindeafdelingen... 3 Ad 4.6. Projekt Menneske (afdeling 18)... 4 Ad 4.7. Besøgsafdelingen...

Læs mere

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 Den 4. november 2010 Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-0686-629/KV/PH 1/7 Den 4. august 2009 afgav jeg rapport om inspektionen den 15. april 2008 af Pension Engelsborg.

Læs mere

Under punkt 6.15. (Egne genstande) udtalte jeg bl.a. følgende i min opfølgnings rapport

Under punkt 6.15. (Egne genstande) udtalte jeg bl.a. følgende i min opfølgnings rapport FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. juni 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 21. august 2002 af Arresthuset i Randers. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar/underretning

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august 2010 Den 23. juni 2011 Inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august 2010 ENDELIG J.nr. 2010-2533-6282/TAN 1/31 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beskæftigelse mv.... 3 2.1. Beskæftigelsessituationen

Læs mere

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling.

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 19. august 2002 af Pensionen på Fanø. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Roskilde den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Roskilde den 27. august 2010 Den 23. juni 2011 Inspektion af Arresthuset i Roskilde den 27. august 2010 ENDELIG J.nr. 2010-2536-6282/TAN 1/34 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beskæftigelse mv.... 3 2.1. Beskæftigelsessituationen

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. juni 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Åbenrå den 23. oktober 2009

Inspektion af Arresthuset i Åbenrå den 23. oktober 2009 Den 25. august 2011 Inspektion af Arresthuset i Åbenrå den 23. oktober 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-2925-628/PH 1/18 Indholdsfortegnelse Ad 2.1.3. Beskæftigelsessituationen i Arresthuset i Åbenrå... 2 Ad

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00200-1/PLS 2/11 Den 7. november 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 16. marts 2011 af

Læs mere

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende:

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende: Folketingets Ombudsmand 1 Den 9. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 1. marts 1999 af Pensionen Skejby. I rapporten bad jeg pensionen om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. september 2005 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 19. maj 2005 af Fængselsafdelingen på Holsbjergvej. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv.

Læs mere

Ad punkt 2.1. Bygning og gangarealer

Ad punkt 2.1. Bygning og gangarealer Folketingets Ombudsmand 1 Den 18. maj 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Inspektion af Blegdamsvejens Fængsel den 15. december 2011

Inspektion af Blegdamsvejens Fængsel den 15. december 2011 Inspektion af Blegdamsvejens Fængsel den 15. december 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00461-21/PH 2/10 Indholdsfortegnelse Ad 3.2. Observationscelle... 3 Ad 3.5. Gårdtursareal... 4 Ad 5. Fritid og fællesskab...

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. januar 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 25. og 26. april 2001 af Statsfængslet i Nyborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede endeligt

Læs mere

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding.

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. februar 2001 af Statsfængslet Renbæk. I rapporten bad jeg om underretning mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. december 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min opfølgningsinspektion den 24. september 2002 af Arresthuset i Vordingborg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet Møgelkær den 25. februar 2010

Inspektion af Statsfængslet Møgelkær den 25. februar 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 362 Offentligt Inspektion af Statsfængslet Møgelkær den 25. februar 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00084-1/LBI 2/12 Den 10. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 13. december 2005 udsendte jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 13. december 2004 af Arrestafdelingen i Politigårdens Fængsel. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Haderslev den 23. oktober 2009

Inspektion af Arresthuset i Haderslev den 23. oktober 2009 Den 25. august 2011 Inspektion af Arresthuset i Haderslev den 23. oktober 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-2927-628/PH 1/22 Indholdsfortegnelse Ad 2.1.3. Beskæftigelsessituationen i Arresthuset i Haderslev...

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. april 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16. maj 2003 af arresten/detentionen i Kangerlussuaq. I rapporten afgav jeg to henstillinger,

Læs mere

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten.

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten. 1/9 Den 14. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. august 2006 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har

Læs mere

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt.

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. august 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende inspektionen af Anstalten for domfældte i Aasiaat den 19. maj 2003. I rapporten anmodede jeg den ledende anstaltsleder,

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august 2010 Inspektion af Arresthuset i Holbæk den 26. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00121-1/LBI 2/13 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 26. august 2010 af Arresthuset

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: 1/7 Den 22. maj 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 22. og 23. marts 2007 af Statsfængslet på Kragskovhede. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 4. januar 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. og 3. december 2003 af Statsfængslet ved Horserød. I rapporten bad jeg om underretning mv.

Læs mere

I den anledning har jeg modtaget breve af 27. marts, 5. april, 5. maj og 9. maj 2006 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

I den anledning har jeg modtaget breve af 27. marts, 5. april, 5. maj og 9. maj 2006 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten meddelte jeg at

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Frederikshavn den 15. marts 2011

Inspektion af Arresthuset i Frederikshavn den 15. marts 2011 Inspektion af Arresthuset i Frederikshavn den 15. marts 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00198-1/PH 2/14 Indholdsfortegnelse Ad 2.2. Den generelle vedligeholdelsesstandard... 3 Ad 2.3.3. Celler mv.... 3 Ad 2.4.1.

Læs mere

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen Den 18. april 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar fra direktoratet vedrørende

Læs mere

Af min opfølgningsrapport nr. 2 af 7. august 2002 fremgår bl.a. følgende om renovering af de elektriske installationer i cellerne:

Af min opfølgningsrapport nr. 2 af 7. august 2002 fremgår bl.a. følgende om renovering af de elektriske installationer i cellerne: 1 Den 7. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 7. februar 2001 af Arresthuset i Aabenraa. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning mv. om nærmere angivne

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat. Folketingets Ombudsmand 1 Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten,

Læs mere

Ad punkt 2.2 Cellerne

Ad punkt 2.2 Cellerne 1/6 Den 27. december 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 2. oktober 2007 af Arresthuset i Ringkøbing. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog

Læs mere

Ad pkt Bygning og gangarealer

Ad pkt Bygning og gangarealer FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. januar 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. august 2000 af Arresthuset i Rønne. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Cellerne

Ad pkt. 2.2. Cellerne 1 Den 13. september 1999 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af Arresthuset i Holstebro den 15. januar 1999. I rapporten bad jeg arresthuset om nærmere underretning mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 429 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00073-2/PH 2/7 Den 9. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006

Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006 Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00011-1/PK 2/9 Den 10. december 2007 afgav Folketingets Ombudsmand den endelige rapport om inspektionen den 26. august 2006

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Sønderborg den 23. oktober 2009

Inspektion af Arresthuset i Sønderborg den 23. oktober 2009 3. december 2010 Inspektion af Arresthuset i Sønderborg den 23. oktober 2009 ENDELIG J.nr. 2009-2924-628/PH 1/41 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Beskæftigelse... 4 2.1. Arbejde... 5 2.1.1. Den

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. juni 2001 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om udtalelser mv. om nærmere angivne

Læs mere

Ad punkt 2.1 Bygningen mv.

Ad punkt 2.1 Bygningen mv. 1/21 Den 23. oktober 2008 afgav jeg en endelig rapport om inspektionen den 6. marts 2008 af Arresthuset i Holstebro. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog i

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade København K

Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade København K Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. november 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt:

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 11. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. december 2000 af Pensionen Brøndbyhus. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. juli 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 3 vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten meddelte jeg at jeg

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. juni 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. november 2000 af Arresthuset i Kalundborg. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007

Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007 Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 250 Offentligt Den 20. januar 2010 Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007 OPFØLGNING J.nr. 2007-2096-628 1/12 Indholdsfortegnelse Ad punkt 2.2. Celler

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen i Tårnby. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00160-4/PH 2/14 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2.

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2. Den 3. januar 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 21. november 2000 af detentionen i Kalundborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus.

Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Bilag 446 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del - Bilag 446 Offentligt Retsudvalget REU alm. del - Bilag 446 Offentligt FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. november 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 13. oktober 2005 af Arrestafdelingen i Statsfængslet

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. april 2006 afgav jeg endelig rapport vedrørende min inspektion den 25. januar 2006 af Arresthuset i Herning. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende nærmere

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du vil vide mere, kan du låne regler og love hos personalet.

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. december 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 21. november 2000 af Arresthuset i Kalundborg. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

Ad punkt 2.1. Bygning og gangarealer

Ad punkt 2.1. Bygning og gangarealer Folketingets Ombudsmand 1 Den 6. december 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. februar 2000 af Arresthuset i Frederikssund. I rapporten anmodede jeg arresthuset og Direktoratet for

Læs mere

Jeg modtog endvidere en udtalelse af 12. januar 2001 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen om gårdtursarealet. Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg modtog endvidere en udtalelse af 12. januar 2001 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen om gårdtursarealet. Jeg skal herefter meddele følgende: Folketingets Ombudsmand 1 Den 28. april 2000 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Arresthuset i Køge den 7. december 1999. I rapporten bad jeg arresthuset om udtalelser og om underretning mv.

Læs mere

I den anledning har jeg den 25. juni 2007 modtaget en udtalelse med bilag fra direktoratet, herunder en udtalelse af 14. maj 2007 fra fængslet.

I den anledning har jeg den 25. juni 2007 modtaget en udtalelse med bilag fra direktoratet, herunder en udtalelse af 14. maj 2007 fra fængslet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. april 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 28. februar 2006 af Statsfængslet i Ringe. I rapporten bad jeg fængslet og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere