Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/ / RI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI"

Transkript

1 Tema om psykiatrien Dok.nr. 14/ / RI

2 2/15 Hvad har temaet ført til? Psykiatrien var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur gennemførte på voksenområdet i På baggrund af sine tilsynsbesøg anbefaler ombudsmanden generelt, at psykiatriske afdelinger løbende udarbejder og aktivt anvender statistik om anvendelsen af tvang på afsnitsniveau. Hensigten med denne statistiske overvågning af brugen af tvang er at give ledelsen information om mulige mønstre i og årsager til udført tvang, så tvang kan forebygges og nedbringes mest muligt. Ombudsmanden vil drøfte opfølgningen på denne generelle anbefaling med centrale myndigheder. Desuden vil ombudsmanden følge op på anbefalingen under sine tilsynsbesøg. Ombudsmanden vil drøfte forskellene i afdelingernes muligheder for statistisk at overvåge brugen af tvang med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Ombudsmanden har spurgt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, om det ville være hensigtsmæssigt at udarbejde en vejledende standardhusorden for psykiatriske afdelinger. Ombudsmanden har givet oplysninger fra psykiatriske afdelinger om manglende feedback fra Sundhedsstyrelsen på indberetninger af brugen af tvang videre til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Ombudsmanden vil drøfte problemstillingen med håndhævelse af telefonkontrol på psykiatriske afdelinger, hvor der både er patienter med og uden en sådan kontrol, med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Ombudsmanden har sendt denne rapport til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Psykiatrien i Region Syddanmark, Psykiatrien i Region Midtjylland, Psykiatrien i Region Nordjylland, Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset og Region Hovedstadens Psykiatri, så den kan indgå i deres overvejelser på området. Læs mere om ombudsmandens arbejde med temaer i det bilag om temaer, som er vedlagt denne rapport.

3 3/15 Baggrunden for temavalget Med temaet om psykiatrien ønskede ombudsmanden at undersøge forholdene for voksne brugere af institutioner på disse områder: - Forholdene for retspsykiatriske patienter. - Tvangsfiksering i psykiatrien. - Adgangen til psykiatrisk afdeling. - Aktiviteter for brugere med psykisk lidelse. Ombudsmanden har en række generelle fokusområder under sine tilsynsbesøg. Ombudsmanden har f.eks. generelt fokus på magtanvendelse og andre indgreb, disciplinære foranstaltninger og uformelle tiltag. Temaet blev valgt, for at ombudsmanden kunne få et øget indblik i og vurdere forholdene for retspsykiatriske patienter under ophold på psykiatriske, herunder retspsykiatriske, afdelinger. Ombudsmanden havde navnlig fokus på tvang, indgreb og begrænsninger i patienternes rettigheder både på retspsykiatriske afdelinger og på almindelige psykiatriske afdelinger. Trods ambitioner om det modsatte steg antallet af personer, der blev tvangsfikseret med bælte, fra 2010 til Statens Serum Instituts opgørelse over anvendelsen af tvang i psykiatrien viser således, at antallet af bæltefikserede personer var stigende i (1831 personer blev bæltefikseret i 2010, 1981 personer i 2011 og 1993 personer i 2012). Desuden fremgår det af opgørelsen, at stigningen fortsatte i 2013, hvor 2084 personer blev bæltefikseret. Tvangsfikseringens indgribende karakter for den enkelte patient understreges af, at Østre Landsret i en dom af 8. juli 2014 (U Ø) fandt, at en uberettiget tvangsfiksering under indlæggelse på et retspsykiatrisk afsnit måtte anses for at medføre en så intens fysisk og psykisk lidelse, at fikseringen var i strid med artikel 3 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Artikel 3 forbyder tortur samt umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf. Ombudsmanden har også generelt fokus på beskæftigelse og fritid, som angår brugernes adgang til aktiviteter. Overgange mellem forskellige sektorer, f.eks. udskrivning fra psykiatrisk afdeling til et privat drevet botilbud, er også et af ombudsmandens generelle fokusområder.

4 4/15 Inden for disse fokusområder spurgte ombudsmanden under sine tilsynsbesøg bl.a. om, i hvilket omfang brugere med psykisk lidelse benyttede tilbud om aktiviteter, og hvordan botilbud oplevede adgangen til psykiatrisk afdeling for beboerne. Baggrunden var, at ombudsmanden under tidligere tilsynsbesøg havde fået oplyst, at der kunne være problemer på disse områder. Ombudsmandens tilsyn sigter navnlig på samfundets allermest udsatte borgere. Gruppen af udsatte borgere er bl.a. kendetegnet ved, at borgerne i reglen har meget få resurser, og at deres rettigheder let kan komme under pres. Dette kan også gælde for brugere med psykisk lidelse, herunder patienter på psykiatrisk afdeling. Hvordan gjorde ombudsmanden? I 2014 valgte ombudsmanden psykiatrien som tema for sine tilsynsbesøg på voksenområdet. Temaet var tværgående i den forstand, at forholdene for brugere med psykisk lidelse var relevant ved hovedparten af årets besøg. Temaet var aktuelt ved besøg i psykiatriske afdelinger, men f.eks. også i botilbud på det sociale område og fængsler. Temaet havde disse spor: Forholdene for retspsykiatriske patienter. o Som led i dette besøgte ombudsmanden 10 almindelige psykiatriske afsnit, hvor der ofte også var retspsykiatriske patienter, og 21 retspsykiatriske afsnit. o Ombudsmanden bad den almindelige psykiatriske afdeling om på forhånd at oplyse Antal retspsykiatriske patienter, der var anbragt på almindelig psykiatrisk afdeling de sidste tre år. Hvem der traf beslutning om anbringelse af en retspsykiatrisk patient på en almindelig psykiatrisk afdeling, og kriterierne for en sådan beslutning. Hvordan de ansatte var klædt på til at håndtere retspsykiatriske patienter på almindelig psykiatrisk afdeling. o Ombudsmanden bad også den almindelige psykiatriske afdeling om på forhånd at redegøre for Om spørgsmålet om at anbringe retspsykiatriske patienter på almindelig psykiatrisk afdeling sammen med ikke-

5 5/15 retspsykiatriske patienter havde været overvejet, og hvad overvejelserne gik ud på. Eventuelle konsekvenser af at anbringe retspsykiatriske patienter sammen med ikke-retspsykiatriske patienter, og talmateriale, der måtte kunne belyse dette (f.eks. øget brug af tvang, øget antal rømninger i forhold til retspsykiatrisk afdeling, og tilfredshedsundersøgelser). Tvangsfiksering i psykiatrien. o Ombudsmanden besøgte 31 psykiatriske, herunder retspsykiatriske, afsnit. o Ombudsmanden bad den psykiatriske afdeling om på forhånd at give ham normalt de seneste 3 sager om tvangsfiksering på hvert afsnit (tilførsler til tvangsprotokol og referat af eftersamtale). o I forbindelse med sagerne om tvangsfiksering bad ombudsmanden afdelingen om på forhånd at oplyse, hvilken information ledelsen havde fået om disse fikseringer, og om ledelsen havde analyseret fikseringerne og derefter iværksat initiativer til at forebygge tvangsfiksering og i bekræftende fald hvilke initiativer. o Før besøget gennemgik ombudsmandens besøgshold sagerne om fiksering på baggrund af et skema, hvor fokus var på, om væsentlige udvalgte procedureregler var fulgt. Skemaet er vedlagt denne rapport. o Ombudsmanden gennemgik 54 tilførsler til tvangsprotokoller om fiksering og eventuelt referat af den eftersamtale, som var gennemført efter ophøret af fikseringen. Adgangen til psykiatrisk afdeling. o Ombudsmanden bad i relevant omfang på forhånd om følgende oplysninger Hvordan f.eks. botilbuddet havde oplevet adgangen for beboerne til psykiatrisk afdeling inden for det seneste år. Havde psykiatrisk afdeling inden for det seneste år måttet afvise borgere af andre årsager end lægelige årsager, f.eks. kapacitets- eller sikkerhedsmæssige årsager? Aktiviteter for brugere med psykisk lidelse. o Ombudsmanden bad institutionen om på forhånd at oplyse Hvor meget brugere med psykisk lidelse benyttede de enkelte aktivitetstilbud.

6 6/15 Hvilke brugere, med angivelse af navn, der ikke eller sjældent benyttede aktivitetstilbud. Hvordan institutionen motiverede de brugere, der ikke eller sjældent benyttede aktivitetstilbud. De samtaler, som ombudsmandens besøgshold førte med ledelsen, ansatte, pårørende og brugere i institutionen, havde også fokus på de nævnte forhold i psykiatrien. Tilsynsbesøgene blev gennemført som led i ombudsmandens almindelige tilsynsvirksomhed efter ombudsmandslovens 18 og som led i ombudsmandens arbejde med at forebygge, at personer, der er eller kan blive berøvet deres frihed, udsættes for f.eks. umenneskelig eller nedværdigende behandling, jf. den valgfri protokol til FNkonventionen mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Ombudsmandens arbejde for at forebygge nedværdigende behandling mv. i henhold til protokollen udføres i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur. DIGNITY og Institut for Menneskerettigheder bidrager i samarbejdet med særlig lægelig og menneskeretlig ekspertise. Det betyder bl.a., at personale med denne ekspertise på vegne af de to institutter deltager i planlægning og gennemførelse af og opfølgning på tilsynsbesøg. Hvad fandt ombudsmanden ud af? På baggrund af de gennemførte besøg konstaterede ombudsmanden bl.a. følgende: Det generelle indtryk var, at anbringelse af retspsykiatriske patienter på almindelige psykiatriske afdelinger normalt ikke giver anledning til særlige vanskeligheder for afdelingerne. Dog kunne det være vanskeligt for psykiatriske, herunder retspsykiatriske, afdelinger at håndhæve telefonkontrol, når der på afdelingen var patienter både med og uden en sådan kontrol. Ombudsmanden blev opmærksom på, at der var stor forskel på indholdet af regler i afdelingernes husordner, og at der kunne være tvivl om hjemmelen til flere af reglerne. Desuden angav husordnerne i mange tilfælde ikke konsekvenserne af at overtræde husordenen.

7 7/15 Der var forskel på de enkelte afdelingers muligheder for statistisk at overvåge brugen af tvang for at finde mulige sammenhænge og mønstre i og årsager til den tvang, der udøves over for patienterne. Gennemgangen af sager om tvangsfiksering viste, at afdelingerne havde flere vanskeligheder på området, navnlig vedrørende obligatorisk efterprøvelse af fiksering og gennemførsel af eftersamtaler. Ombudsmanden fik oplyst, at psykiatriske afdelinger ikke fik feedback fra Sundhedsstyrelsen på de indberetninger, som afdelingerne sendte til styrelsen om brug af tvang. Retspsykiatriske patienter på almindelig psykiatrisk afdeling Flere psykiatriske afdelinger oplyste, at anbringelse af retspsykiatriske patienter generelt ikke gav anledning til særlige vanskeligheder for afdelingerne. Begrundelsen var, at retspsykiatriske patienter var psykisk syge ligesom de øvrige indlagte patienter, og at eventuelle problemer var patientafhængige. En afdeling oplyste, at retspsykiatriske patienter påvirkede miljøet på afsnittene. Politiet kan af hensyn til varetægtsfængslingens formål modsætte sig, at en varetægtsarrestant fører telefonsamtaler. Retspsykiatriske patienter, der er varetægtsfængslet i surrogat, kan også være underlagt telefonkontrol. Tilsynsbesøg på psykiatriske afdelinger viste, at det kan være vanskeligt for afdelingerne at håndhæve telefonkontrollen i tilfælde, hvor en retspsykiatrisk patient med telefonkontrol opholder sig på en psykiatrisk, herunder retspsykiatrisk, afdeling, hvor der er andre patienter uden samme kontrol. Vanskelighederne kan udmønte sig forskelligt. Nogle psykiatriske afdelinger kunne ikke sikre, at et telefonforbud blev håndhævet. En afdeling oplyste f.eks., at afdelingen havde kontrol med, om varetægtsfængslede med telefonforbud lånte de øvrige patienters mobiltelefon. Samtidig antog afdelingen, at dette forekom. En anden afdeling oplyste, at varetægtsfængslede patienter ikke sjældent truede andre patienter til at udlåne telefoner. Afdelingen gjorde politiet bekendt med, at afdelingen ikke kunne sikre, at telefonforbud for varetægtsfængslede

8 8/15 patienter blev overholdt. Hvis det skulle overholdes, måtte sådanne patienter overflyttes til en egentlig retspsykiatrisk afdeling. Ombudsmanden fik af en tredje afdeling oplyst, at der kunne være vanskeligheder i forhold til retspsykiatriske patienters adgang til kommunikationsmidler, fordi mange af disse havde telefon-, besøgs- og internetforbud, mens almindelige patienter havde denne adgang. Det kunne være ganske vanskeligt for personalet at håndhæve dette og krævede stor opmærksomhed på de retspsykiatriske patienter. Andre afdelinger sikrede telefonforbud overholdt ved også at begrænse telefonadgangen for patienter, som ikke var underlagt telefonkontrol. Ombudsmanden fik således under et besøg oplyst, at retspsykiatriske patienter med telefonkontrol resulterede i, at også retspsykiatriske patienter uden en sådan kontrol blev pålagt restriktioner i forhold til brug af for eksempel mobiltelefon. En afdeling oplyste, at mobiltelefoner altid blev inddraget fra patienterne, fordi der altid var patienter med telefonkontrol i afdelingen. Patienter uden telefonkontrol kunne bede om at få lov til at ringe med mobiltelefon fra besøgsrummet, ligesom disse patienter kunne ringe fra en mønttelefon i afdelingen. Ombudsmanden vil drøfte problemstillingen med håndhævelse af telefonkontrol med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Husordner på psykiatriske afdelinger Efter psykiatriloven skal der på enhver psykiatrisk afdeling være en skriftlig husorden, som er tilgængelig for patienterne. Husordenen skal udleveres til patienten ved indlæggelsen. Forud for tilsynsbesøg på psykiatrisk afdeling indhenter ombudsmanden husordenen for de afsnit, som han besøger. En husorden skal indeholde generelle regler om patienternes udfoldelsesmuligheder under indlæggelse, f.eks. regler om adgangen til at ringe og modtage besøg. Tilsynsbesøg på psykiatriske afdelinger viste, at der var stor forskel på indholdet af regler i afdelingernes husordner, og at der kunne være tvivl om hjemmelen til flere af reglerne.

9 9/15 Som eksempler på regler i husordner, som ombudsmanden har modtaget, kan nævnes: I forbindelse med indlæggelse bliver alle patienter kropsvisiteret, og i samarbejde med patienten gennemgår personalet medbragt bagage. Ved indlæggelse på eller overflytning til afsnittet foretages visitation af ejendele og eventuel kropsvisitation med henblik på at fjerne genstande, der kan være til fare for patienten eller andre. Visiterede genstande opbevares i aflåst værdiskab og udleveres igen ved udskrivelse eller overflytning. Patienterne har som hovedregel adgang til de pc er, der står fremme i patientarealerne. Egen pc kræver tilladelse af afsnitsledelsen og må ikke kunne tilsluttes netværk. Besøg i afsnittet skal tilrettelægges således, at personalet er bekendt med det dagen før. Besøg finder sted i de dertil indrettede besøgsrum. Af sikkerhedsmæssige grunde vil alle besøg være overvågede. Ting, der ønskes medbragt i afsnittet, vil blive gennemset. Bl.a. følgende må ikke indføres, medbringes eller forefindes: o Mobiltelefoner. o Penge. o Breve til eller fra patienten eller medpatienter. Indgående pakker og post bliver åbnet af personalet sammen med patienten. Dette gælder ikke post fra offentlig myndighed. Modsætter patienten sig dette, kan pakken/brevet ikke udleveres. Patienter med telefonkontrol kan kun foretage opkald til offentlige myndigheder. Øvrige patienter kan foretage et opkald i dagvagten og et opkald i aftenvagten, som patienten selv betaler. Samtalen må ikke overstige 10 min. Hvis der ikke opnås forbindelse ved første opkald, kan der tildeles et ekstra opkald. Herefter kan patienten ikke foretage flere opkald i denne vagt. Hvis patienter ikke har penge på deres konto, kan der ikke foretages opkald. Opkald til advokat, patientrådgiver eller bistandsværge er gratis. Der kan modtages opkald uden begrænsning, dog under hensyntagen til øvrige patienter. Ved misbrug kan ordningen indskærpes/inddrages. Ligeledes kan der ske begrænsning i opkald af behandlingsmæssige grunde.

10 10/15 Af sikkerhedsmæssige grunde må patienterne ikke opholde sig på hinandens stuer. De modtagne husordner gav anledning til forskellige anbefalinger. Ombudsmandens besøgshold anbefalede f.eks., at ledelsen ved en forestående revision af husordnerne var opmærksom på ikke at angive restriktioner, som ikke havde fornøden hjemmel. Et besøgshold pegede på, at ensartede forhold var beskrevet forskelligt i husordner i forskellige afsnit på samme psykiatriske afdeling. Besøgsholdet anbefalede ledelsen at overveje at ensrette indholdet af husordnerne. Nogle afdelinger havde iværksat et arbejde med at harmonisere husordnerne. En husorden skal også indeholde generelle regler om konsekvenserne af, at husordenen ikke overholdes. Under de fleste tilsynsbesøg i 2014 på psykiatriske afdelinger konstaterede ombudsmandens besøgshold, at husordenen ikke angav konsekvenserne af, at husordenen ikke blev overholdt. I mange tilfælde anbefalede besøgsholdet derfor, at afdelingerne sørgede for at angive disse konsekvenser i husordenen. Gennemgangen af husordnerne og drøftelserne under tilsynsbesøgene om disse resulterede i, at ombudsmanden på sit årlige møde med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse spurgte, om det ville være hensigtsmæssigt at udarbejde en vejledende standardhusorden. Ministeriet vil overveje dette. Afdelingernes mulighed for statistisk at overvåge brugen af tvang I forbindelse med tilsynsbesøgene på psykiatriske afdelinger i 2014 fik ombudsmanden en lang række oplysninger om brugen af tvang på de forskellige afdelinger. Bl.a. modtog ombudsmanden oplysninger om, hvordan afdelingerne statistisk overvågede brugen af tvang. Data om tvang gør det muligt for afdelingerne at identificere mulige sammenhænge, mønstre i og årsager til den tvang, der udøves over for patienterne. Denne viden kan afdelingerne anvende til systematisk at arbejde med at mindske brugen af tvang. På

11 11/15 den måde kan afdelingerne statistisk overvåge brugen af tvang og reagere i relevant omfang. Derfor anbefaler ombudsmanden, at psykiatriske afdelinger løbende udarbejder og aktivt anvender statistik om brugen af tvang på afsnitsniveau. Hensigten er at give ledelsen information om mulige mønstre i og årsager til udført tvang, så tvang kan forebygges og nedbringes mest muligt. Tilsynsbesøgene viste, at der var forskel på, hvilke muligheder de enkelte afdelinger havde for statistisk at overvåge brugen af tvang, og hvordan disse muligheder blev brugt. F.eks. havde en afdeling ikke mulighed for at trække statistik om tvangsanvendelsen på afsnitsniveau, mens andre afdelinger havde denne mulighed. Den afdeling, som ikke havde muligheden, oplyste, at afdelingen formentlig ca. 3 måneder senere ville kunne trække tal på afsnitsniveau. En afdeling oplyste, at det ikke var muligt for ledelsen at trække tal på varigheden af bæltefiksering, og at afsnittene ikke selv kunne lave systematiske oversigter over anvendelsen af tvang fordelt på type, tider, personale mv. Afsnittene kunne dog få disse tal af regionen. Et projekt, hvorved afsnittene selv skulle kunne udarbejde tal til analyse af mulige årsagssammenhænge i brugen af tvang, var på vej. Det var først for nyligt blevet muligt for afdelingen gennem regionen at skaffe separate tal om brug af tvang på de enkelte afsnit. En anden afdeling oplyste, at statistikken blev udarbejdet centralt, og at det var en udestående opgave i de enkelte afsnit at få den brugt mere systematisk. Flere afdelinger kunne på afsnitsniveau trække forskellig statistik om brugen af tvang. Nogle afdelinger kunne koble tvangsstatistik sammen med statistik på andre områder. F.eks. gjorde et databasesystem i en afdeling det muligt at samkøre data om tvang med data om f.eks. sygefravær, medicingivning (både på afsnitsniveau og til den enkelte patient) og aggressionsmålinger på patienterne. Aggressionsmålingerne viste bl.a. dato, tid på dagen og karakten af aggressionen detaljeret, mens data om tvang viste dato og tid på dagen. Mulige årsagssammenhænge kunne således belyses på denne måde.

12 12/15 En anden afdeling havde statistik, der kunne vise tidspunkter på dagen eller ugen, hvor fikseringer forekom mere hyppigt, og om brug af tvang hang sammen med mindre erfarent personale. Under et tilsynsbesøg oplyste ledelsen, at det ikke var muligt at trække statistik på, i hvilket omfang de ansatte (med angivelse af navn) havde deltaget i den udførte tvang. Besøgsholdene gav afdelingerne forskellige anbefalinger vedrørende statistisk overvågning af brugen af tvang. F.eks. anbefalede et besøgshold en afdeling at føre statistik over anvendt tvang, herunder på afsnitsniveau med tidspunkter, så det var muligt at analysere eventuelle mønstre i den anvendte tvang. Det blev også anbefalet, at en afdeling arbejdede videre med at få adgang til data om brug af tvang, så ledelsen kunne lave analyser for at finde mulige mønstre med henblik på bedre at kunne forebygge anvendelsen af tvang. Under et tilsynsbesøg fremhævede et besøgshold, at analyser og overvågning af tvang skulle basere sig på et sikkert statistisk grundlag og ikke på fornemmelser. Ombudsmanden vil drøfte forskellene i afdelingernes mulighed for statistisk at overvåge anvendelsen af tvang med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Sager om tvangsfiksering En patient, der er indlagt på psykiatrisk afdeling, kan blive tvangsfikseret efter psykiatriloven. Tvangsfiksering må kun anvendes, hvis det er nødvendigt for at afværge, at patienten udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred, at patienten forfølger eller på anden lignende måde groft forulemper medpatienter, eller at patienten øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang. Desuden kan en patient, der af tryghedsgrunde selv anmoder om at blive fikseret, fikseres, hvis en læge samtykker. Den psykiatriske afdeling må alene anvende bælte, hånd- og fodremme og handsker til at tvangsfiksere patienten med.

13 13/15 Psykiatriloven indeholder en række procedureregler, der skal følges, når en patient tvangsfikseres. Reglerne har karakter af særlige retssikkerhedsgarantier. Psykiatriloven er blevet ændret på visse punkter. F.eks. er reglerne om, hvor ofte der mindst skal foretages fornyet lægelig vurdering af en tvangsfiksering, ændret. Ændringerne træder i kraft den 1. juni Alle psykiatriske afdelinger skal have en tvangsprotokol. Personalet på afdelingen skal skrive brug af tvangsfiksering ind i protokollen. Der er regler om, hvilke oplysninger personalet skal tilføre protokollen. Ombudsmanden gennemgik 54 tilførsler til tvangsprotokoller om fiksering på baggrund af skemaet, der er vedlagt denne rapport. Besøgsholdene oplyste i relevant omfang de forskellige afdelinger om resultatet af gennemgangen og gav relevante anbefalinger. Overlægen har ansvaret for, at tvangsfiksering ikke anvendes i videre omfang end nødvendigt. Desuden kræver psykiatriloven, at en tvangsfiksering revurderes med faste intervaller. Der skal således foretages en fornyet lægelig vurdering af, om en patient fortsat skal være tvangsfikseret, så ofte som forholdene tilsiger det, dog mindst 4 gange i døgnet. De 4 gange skal være jævnt fordelt, efter at beslutningen om brug af tvangsfiksering er truffet. Tidspunktet for den fornyede lægelige vurdering skal fremgå af tvangsprotokollen. Gennemgangen af tilførslerne til tvangsprotokoller viste bl.a., at det i en del tilfælde ikke fremgik af tvangsprotokollen, at fornyet lægelig vurdering af, om patienten fortsat skulle være tvangsfikseret, var foretaget 4 gange i døgnet jævnt fordelt. F.eks. var en patient ifølge en tvangsprotokol bæltefikseret fra den 28. august 2013 kl. 23:15 til den 29. august 2013 kl. 12:45 uden en fornyet lægelig vurdering. I et andet tilfælde fremgik det af tvangsprotokollen, at en bæltefikseret patient blev lægeligt vurderet den 25. september 2013 kl. 10:10, og at den næste lægelige vurdering blev foretaget den 26. september 2013 kl. 10:00. Ledelsen på afdelingen oplyste besøgsholdet om, at ledelsen med det samme ville tage spørgsmålet op og indskærpe reglerne. Desuden ville ledelsen fremadrettet lade måling af regeloverholdelse i tvangsprotokollerne indgå i ledelsesinformationssystemet.

14 14/15 Hvis en tvangsfiksering udstrækkes i længere tid end 48 timer, skal en ekstern læge vurdere, om patienten fortsat skal være tvangsfikseret. At lægen er ekstern betyder, at lægen ikke er ansat på det psykiatriske afsnit, hvor fikseringen finder sted, at lægen ikke har ansvaret for patientens behandling, og at lægen ikke er underordnet i forhold til den læge, der behandler patienten. Den eksterne læge skal være speciallæge i psykiatri. Ved uenighed mellem den eksterne læge og den læge, der behandler patienten, er den behandlende læges vurdering afgørende. Efterfølgende skal den eksterne lægelige vurdering gentages en gang om ugen, så længe patienten tvangsfikseres. Tidspunktet for den eksterne lægelige vurdering skal indføres i tvangsprotokollen. Den behandlende læge skal umiddelbart efter udløbet af de 48 timer samt udløbet af de efterfølgende 7-dages perioder sikre sig, at der tilkaldes en ekstern læge, der kan foretage vurderingen. Gennemgangen af tvangsprotokollerne viste bl.a., at det enkelte gange forekom, at den eksterne lægevurdering ikke fremgik af tvangsprotokollen. I et tilfælde varede en tvangsfiksering 92 dage, 21 timer og 15 minutter fra den 6. januar 2014 kl. 14:15 til den 9. april 2014 kl. 11:30. Fikseringen blev ifølge tvangsprotokollen vurderet af en ekstern læge den 8. januar, 26. februar og 12. og 19. marts Efter den første eksterne lægevurdering gik der således 49 dage til den næste eksterne lægevurdering. Den tredje eksterne lægevurdering fandt sted 14 dage senere, og derefter gik der 7 dage til fjerde eksterne lægevurdering. Herefter skete der ifølge tvangsprotokollen ikke flere eksterne lægevurderinger, før tvangsfikseringen ophørte 21 dage senere. Afdelingens ledelse oplyste under besøget, at det var sikkert, at de eksterne lægevurderinger var blevet foretaget. Ledelsen havde af lægerne fået oplyst, at 48 timersvurderingen blev noteret i tvangsprotokollen, og at det ikke var kutyme at notere de efterfølgende eksterne vurderinger i tvangsprotokollen i stedet blev disse vurderinger noteret andre steder. Ledelsen oplyste besøgsholdet om, at ledelsen ville indskærpe, at de efterfølgende eksterne vurderinger skulle noteres i tvangsprotokollen. Et besøgshold anbefalede, at ledelsen i overensstemmelse med sine tilkendegivelser iværksatte tiltag for at sikre, at gældende regler for udfyldelse af tvangsprotokollen blev overholdt. Under et andet tilsynsbesøg blev det anbefalet, at ledelsen fulgte op på og havde fokus på disciplin omkring udfyldelse af tvangsprotokollen.

15 15/15 Når f.eks. en tvangsfiksering ophører, skal patienten snarest tilbydes en eller flere samtaler. Formålet med samtalen er at få belyst patientens og personalets opfattelse af den situation, der ledte til fikseringen. Meningen er gennem samtalen at forebygge brug af mere tvang og eventuelt at gennemføre tvang på en anden måde fremover. Referatet af samtalen skal journalføres. Ombudsmanden modtog referater af de eftersamtaler, som var gennemført efter ophøret af de 54 fikseringer. Det viste sig, at eftersamtaler i en række tilfælde ikke blev gennemført. Gennemgangen af referaterne af de gennemførte eftersamtaler viste bl.a., at referaterne i en del tilfælde ikke belyste personalets opfattelse af, hvad der ledte til tvangsfiksering. Under nogle besøg oplyste ledelsen, at ledelsen ville tage spørgsmålet om eftersamtaler op og indskærpe reglerne. Feedback på indberetninger af tvang Under tilsynsbesøg fik ombudsmanden også oplyst, at psykiatriske afdelinger ikke fik feedback fra Sundhedsstyrelsen på de indberetninger, som afdelingerne sendte til styrelsen om brug af tvang. Ombudsmanden tog dette op med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, og ministeriet oplyste, at ministeriet ville drøfte det med styrelsen. København, den

16 Sagsnr.: Ja Mand Kvinde Nej - Varighed: dage timer - Varighed: dage timer - Varighed: dage timer - Forelagt lægen? - Hvor lang tid gik der, før lægen traf afgørelse? dage timer Hvem besluttede - Forelagt overlægen? - Hvor lang tid gik der, før overlægen traf afgørelse? dage timer udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade... forfølger eller på anden måde groft forulemper medpatienter øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang Ja Nej

17 mindst 4 gange i døgnet jævnt fordelt - Var tidspunkterne jævnt fordelt? Ja Nej efter 48 timer og gentages en gang om ugen Ja Nej Ja Nej Ja Nej

18 BILAG TEMAER PÅ VOKSENOMRÅDET Temaer for tilsyn Hvert år vælger ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur et eller flere temaer for årets tilsynsbesøg. Dok.nr. 14/ /RI Valget af tema afhænger især af, hvor der er grund til at gøre en ekstra tilsynsindsats. Ofte vælger ombudsmanden et snævert tema såsom sikringscelleanbringelse i kriminalforsorgen. Andre gange vælger ombudsmanden brede temaer, eksempelvis institutioner for ældre og misbrugsbehandling. Temaerne giver ombudsmanden mulighed for at inddrage aktuelle emner i tilsynsvirksomheden og også for at gå i dybden og på tværs med bestemte problemstillinger og indhøste erfaringer om praksis, herunder bedste praksis. Et hovedformål med tilsynsbesøgene i det pågældende år er at belyse og undersøge årets temaer. Hovedparten af årets tilsynsbesøg foregår derfor i institutioner, hvor temaerne er relevante. Rapporter om temaer Ved afslutningen af året afrapporterer ombudsmanden sammen med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY resultaterne af årets tilsynsvirksomhed. Temaerne bliver navnlig afrapporteret i særskilte rapporter om de enkelte temaer. I rapporterne sammenfatter og formidler ombudsmanden de væsentligste resultater af temaerne. Generelle anbefalinger Resultater af temaer kan være generelle anbefalinger til myndighederne. Det kan eksempelvis være en anbefaling om at udarbejde en politik for forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes.

19 Generelle anbefalinger er baseret på ombudsmandens erfaringer på området. De vil normalt også være givet som konkrete anbefalinger til bestemte institutioner under tidligere tilsynsbesøg. Typisk vil ombudsmanden drøfte opfølgningen på sine generelle anbefalinger med de centrale myndigheder. Desuden vil ombudsmanden følge op på dem under tilsynsbesøg. De generelle anbefalinger har et forebyggende sigte. Baggrunden for det forebyggende arbejde på tilsynsområdet er, at ombudsmanden er udpeget som national forebyggende mekanisme efter den valgfri protokol til FNkonventionen mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Temarapporterne bliver offentliggjort på ombudsmandens hjemmeside Desuden sender ombudsmanden rapporterne til de relevante myndigheder, så myndighederne kan lade dem indgå i deres overvejelser på de forskellige områder. 2/2

Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Dok.nr. 14/ / RI

Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Dok.nr. 14/ / RI Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Dok.nr. 14/03194-2/ RI 2/6 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde

Læs mere

Dok.nr. 15/00324-8/ ME

Dok.nr. 15/00324-8/ ME Temarapport 2015 om sikringscelleanbringelser Dok.nr. 15/00324-8/ ME 2/14 Hvad har temaet ført til? Anbringelse i sikringscelle var et tema for de tilsynsbesøg i kriminalforsorgens institutioner, som ombudsmanden

Læs mere

Tema om misbrugsbehandling. Dok.nr. 14/ / RI

Tema om misbrugsbehandling. Dok.nr. 14/ / RI Tema om misbrugsbehandling Dok.nr. 14/00877-4/ RI 2/9 Hvad har temaet ført til? Misbrugsbehandling var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg Christiansborg 1240 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45

Læs mere

Temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Dok.nr. 16/ /

Temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Dok.nr. 16/ / Temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien Dok.nr. 16/05509-3/ 2/19 Hvad har temaet ført til? Børn og unge, som er indlagt på psykiatrisk afdeling, var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i

Læs mere

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien.

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien 2014/1 LSV 137 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1300459 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28.

Læs mere

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt.

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt. Grenen Hemmedvej 1 8585 Glesborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

sikrede, at de ansatte var opmærksomme på deres beføjelser efter udlændingeloven til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

sikrede, at de ansatte var opmærksomme på deres beføjelser efter udlændingeloven til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten Udlændingestyrelsen Att. Jeanett Jezewski Ryesgade 53 2100 København Ø Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

At Sølager tilstræber at overholde fristerne for at registrere og indberette magtanvendelse

At Sølager tilstræber at overholde fristerne for at registrere og indberette magtanvendelse Sølager Sølagervejen 40 3390 Hundested Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

- at Egely i samarbejde med Region Syddanmark overvejer, om adgangen til oplysninger i Nexus er i overensstemmelse med persondataloven,

- at Egely i samarbejde med Region Syddanmark overvejer, om adgangen til oplysninger i Nexus er i overensstemmelse med persondataloven, Egely Søndergaardsvej 9 5580 Nørre Aaby Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

og unge Dok.nr. 16/ IRL

og unge Dok.nr. 16/ IRL Tema for tilsynsbesøg: Børn på handicapinstitutioner og unge Dok.nr. 16/01412-3 IRL 2/9 Hvad har temaet ført til? Børn og unge, som på grund af vidtgående og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej Albertslund Ombudsmandens tilsynsbesøg den 22.

Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej Albertslund Ombudsmandens tilsynsbesøg den 22. Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej 39 2620 Albertslund Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Tvang og patientrådgiver

Tvang og patientrådgiver Tvang og patientrådgiver Undervisningsbilag nr. 1 til temaet Loven, dine rettigheder og din e-journal Se også: http://sum.dk/aktuelt/publikationer/publikationer/tvang_i_psykiatrien/2tilpatienter.aspx Til

Læs mere

Anvendelse af tvang i psykiatrien Anvendelse af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2010

Anvendelse af tvang i psykiatrien Anvendelse af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2010 ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2008 2010 Anvendelse af tvang i psykiatrien 2008 Sundhedsstyrelsen, 2010 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: psykiatri,

Læs mere

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 Sag nr. 3 Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien 1 bilag Region Hovedstaden Underudvalget

Læs mere

Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015)

Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015) Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015) Lavet af juridisk teamleder Henriette Hørmann, Psykiatri- og Socialstaben Folketinget vedtog den 28. april 2014 Lov

Læs mere

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Min endelige konklusion Den 14. december 2016 afgav jeg en foreløbig redegørelse vedrørende min gennemgang

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 879 af 10/12/1998 Historisk Offentliggørelsesdato: 18 12 1998 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 534 af 27/06/2002 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 617 af 21/09/1989 Historisk Offentliggørelsesdato: 29 09 1989 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 879 af 10/12/1998 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej Nyborg Tilsynsbesøg i Nyborg Fængsel

Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej Nyborg Tilsynsbesøg i Nyborg Fængsel Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej 36 5800 Nyborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse I denne vejledning kan du læse om de regler, der gælder for patienter, der mod deres vilje indlægges eller tilbageholdes

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 534 af 27/06/2002 Historisk Offentliggørelsesdato: 09 07 2002 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 194 af 23/03/2004 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård Ikast

Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård Ikast Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård 17 7430 Ikast Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00363-17/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 5.4. Behandlingsplaner... 3 Ad 5.7. Aflåsning, forholdene for

Læs mere

Inspirationsark til videre drøftelse Tvangsindlæggelse

Inspirationsark til videre drøftelse Tvangsindlæggelse Tvangsindlæggelse Det er vigtigt at pointere, at filmen Tvangsindlæggelse tager udgangspunkt i én af de muligheder, der er for at blive/være indlagt med tvang. Der findes andre måder at blive/være indlagt

Læs mere

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes Dok.nr. 14/01741-2/ RI 2/7 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes var tema for de tilsynsbesøg,

Læs mere

Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien

Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien Uddrag af lovgrundlaget Ligesom i somatikken sker indlæggelse,

Læs mere

Husorden P7. Velkommen til afsnit P7. Adfærd og omgangstone. Alkohol og euforiserende stoffer. Aktiviteter. Besøg

Husorden P7. Velkommen til afsnit P7. Adfærd og omgangstone. Alkohol og euforiserende stoffer. Aktiviteter. Besøg Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Psykiatrisk Afdeling Middelfart Dato: 27. maj 2015 Udarbejdet af: IG/tj Husorden P7 Velkommen til afsnit P7 For at gøre dit ophold i afsnittet så positivt

Læs mere

VIDERE TIL - MODUL L ORGANISERING AF PSYKIATRIEN LOVGIVNING & TVANG

VIDERE TIL - MODUL L ORGANISERING AF PSYKIATRIEN LOVGIVNING & TVANG VIDERE TIL - MODUL L ORGANISERING AF PSYKIATRIEN LOVGIVNING & TVANG TVANG Hvorfor skal I vide noget om tvang? PSYKIATRILOVGIVNING ELLER BEKENDTGØRELSE AF LOV OM ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN Frihedsberøvelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1111 af 01/11/2006 (Gældende) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 4 a Kapitel 5 Kapitel 5 a Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Poppelhus Skadestue/Modtagelse og skærmet enhed...2

Indholdsfortegnelse. Poppelhus Skadestue/Modtagelse og skærmet enhed...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3.2.2. Poppelhus Skadestue/Modtagelse og skærmet enhed...2 Ad punkt 3.2.3. Poppelhus Afsnit 43...3 Ad punkt 5.7. Ad punkt 5.9. Besøg, visitation og

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Skjal 1 UDKAST Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 47 1 i lov nr. 331

Læs mere

TVANG I PSYKIATRIEN. Gældende fra 2016

TVANG I PSYKIATRIEN. Gældende fra 2016 TVANG I PSYKIATRIEN Gældende fra 2016 Tvang i psykiatrien må kun udøves inden for psykiatrilovens rammer. I denne pjece kan du læse om de regler, der gælder for patienter, der mod deres vilje indlægges

Læs mere

2. oktober 2018 FM 2019/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien

2. oktober 2018 FM 2019/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Frihedsberøvelse og anvendelse af anden tvang i forbindelse med

Læs mere

ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2010

ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2010 ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2010 - med opgørelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner 2011 Oktober 2011 Sammenfatning Hermed offentliggøres opgørelser over anvendelse af tvang i psykiatrien

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN SEPTEMBER, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Halvårsopgørelse 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Halvårsopgørelse 2015 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen,

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg København Ø J.nr inspektion af Psykiatrisk Center Glostrup

Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg København Ø J.nr inspektion af Psykiatrisk Center Glostrup Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november 2006 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Herved bekendtgøres lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Husorden. til patienter og pårørende

Husorden. til patienter og pårørende Husorden til patienter og pårørende Her finder du nyttige oplysninger om vores regler og husorden på afsnit S1 i Psykiatrien, Region Sjælland. For at skabe et godt og omsorgsfuldt miljø og en god og rar

Læs mere

2.2.21 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

2.2.21 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien 2.2.21 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011 2. december 2010. Nr. 1729. Herved bekendtgøres lov om anvendelse af tvang i psykiatrien jf.

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011

Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011 Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011 2. december 2010. Nr. 1729. Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Herved bekendtgøres lov om anvendelse af tvang i psykiatrien jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Temarapport 2016 om kropsvisitation og urinprøvetagning. Dok.nr. 16/

Temarapport 2016 om kropsvisitation og urinprøvetagning. Dok.nr. 16/ Temarapport 2016 om kropsvisitation og urinprøvetagning Dok.nr. 16/04107-6 2/21 Hvad har temaerne ført til? Kropsvisitation og urinprøvetagning var valgt som temaer for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden

Læs mere

Den 4. maj 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 22. august 2000 af Psykiatrisk Center på Bornholm Centralsygehus.

Den 4. maj 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 22. august 2000 af Psykiatrisk Center på Bornholm Centralsygehus. Den 4. maj 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 22. august 2000 af Psykiatrisk Center på Bornholm Centralsygehus. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Kapitel 1. Lovens område

Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Kapitel 1. Lovens område Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien Kapitel 1 Lovens område 1. Frihedsberøvelse og anvendelse af anden tvang i forbindelse med indlæggelse, ophold

Læs mere

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet.

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet. Udkast til drøftelse i HB Juni 2016 Politikpapir om: Vold og trusler på botilbud for mennesker med psykiske lidelser Efter episoden den 25. marts 2016 på Center Lindegården i Roskilde, hvor en medarbejder

Læs mere

Inspektion af Sikringsafdelingen den 24. januar 2008

Inspektion af Sikringsafdelingen den 24. januar 2008 Den 22. februar 2011 Inspektion af Sikringsafdelingen den 24. januar 2008 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2007-4191-424/PH 1/11 Indholdsfortegnelse Ad pkt. 5.5. Medicin... 2 Ad pkt. 5.6. Forplejning... 3 Ad pkt.

Læs mere

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre Psykiatri TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre HVAD ER TVANG? I psykiatrien findes en særlig ret til at behandle og tilbageholde mennesker med tvang altså mod deres

Læs mere

Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland

Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland Psykiatri og Social Administrationen Kvalitet Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Dato 30-09-2013 Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1729 af 02/12/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 1007755 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P HUSORDEN Husorden for sengeafsnit i Afdeling P Formål For at skabe omsorg for patienterne og et godt miljø vil vi bede alle, der færdes i afsnittet, om at følge denne husorden. Grundlæggende er det vigtigt,

Læs mere

Lovbekendtgørelse 2010-12-02 nr. 1729

Lovbekendtgørelse 2010-12-02 nr. 1729 Lovbekendtgørelse 2010-12-02 nr. 1729 om anvendelse af tvang i psykiatrien(*) som ændret ved L 2013-06-12 nr. 647 og L 2015-05-04 nr. 579 Kap. 1. Lovens område mv(1) 1. Indlæggelse, ophold og behandling

Læs mere

Tilsynsbesøg i detentioner

Tilsynsbesøg i detentioner 2016-21 Tilsynsbesøg i detentioner Ombudsmanden gennemførte uanmeldte natlige tilsynsbesøg i detentionerne på to politistationer i København. Under tilsynsbesøgene, som blev gennemført i samarbejde med

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse nr. x af x 2010 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatriske afdelinger

UDKAST. Bekendtgørelse nr. x af x 2010 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatriske afdelinger Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2010-11 71 alm. del Bilag 11 Offentligt UDKAST Bekendtgørelse nr. x af x 2010 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatriske afdelinger I medfør

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE

DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE De seneste års tragiske sager om dødsfald, vold og trusler på landets botilbud har skærpet opmærksomheden på de ansattes sikkerhed.

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 20 af 2. december 2013 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatrisk afdeling

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 20 af 2. december 2013 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatrisk afdeling Selvstyrets bekendtgørelse nr. 20 af 2. december 2013 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatrisk afdeling I medfør af 12, stk. 7, 13, stk. 3, 18, 28, i Inatsisartutlov nr. 24 af 3.

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Side 1 af 23 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Vurdering og planlægning Regionale sygehusdokumenter Niveau: Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret.

Læs mere

Bilag 3 Dokumentation af indikatorer for tvang i psykiatrien. Frekvens for offentliggørelse af indikatorer for tvang i psykiatrien.

Bilag 3 Dokumentation af indikatorer for tvang i psykiatrien. Frekvens for offentliggørelse af indikatorer for tvang i psykiatrien. Bilag 3 Dokumentation af indikatorer for tvang i psykiatrien Notatet beskriver og dokumenterer de indikatorer, der af Task Force for Psykiatriområdet er foreslået til monitorering af tvang i psykiatrien

Læs mere

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv.

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. december 2004 af Psykiatrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

DIPA. Protokolbeskrivelse.

DIPA. Protokolbeskrivelse. Den 27.04.2011. Indledning. Introduktion til eksisterende viden: DIPA. Protokolbeskrivelse. a) Lovgrundlag jf. lov om anvendelse af tvang i psykiatrien relateret til udskrivningsaftaler/ koordinationsplaner

Læs mere

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler: Retningslinjer for implementering af optimeret og ensartet anvendelse/udfærdigelse af hhv. koordinationsplaner/udskrivningsaftaler samt tvungen opfølgning efter udskrivning Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Læs mere

Region Syddanmark Damhaven Vejle Selvmord den 20. januar 2016 på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart

Region Syddanmark Damhaven Vejle Selvmord den 20. januar 2016 på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

UDKAST 03072015. (Til psykiatriske afdelinger)

UDKAST 03072015. (Til psykiatriske afdelinger) Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsnr.: 1502905 Dok. nr.: 1742700 Dato: 3. juli 2015 UDKAST 03072015 Vejledning om forhåndstilkendegivelser, behandlingsplaner, tvangsfiksering og tvungen

Læs mere

Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg

Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg Ombudsmandens endelige vurdering Jeg har nu gennemgået sagen i lyset af den udtalelse, som jeg den 15. maj 2013

Læs mere

De spørgsmål, som jeg sigter til, angår bl.a. hjemlen til at bruge de forskellige foranstaltninger.

De spørgsmål, som jeg sigter til, angår bl.a. hjemlen til at bruge de forskellige foranstaltninger. Social- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K OPCAT-enheden Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Foranstaltninger

Læs mere

2009 Hefti oktober Nr. 957.

2009 Hefti oktober Nr. 957. 637 Kunngerðablaðið B 2009 Hefti 18 ISSN 0907-905X 7. oktober 2009. Nr. 957. Bekendtgørelse for Færøerne om underretning og klagevejledning i forbindelse med anvendelse af tvang i psykiatrien I medfør

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Den fulde tekst. (Til landets psykiatriske afdelinger)

Den fulde tekst. (Til landets psykiatriske afdelinger) Sundhedsudvalget, Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2010-11 SUU alm. del Bilag 276, 71 alm. del Bilag 88 Offentligt Den fulde tekst Vejledning om forhåndstilkendegivelser, behandlingsplaner, tvangsfiksering

Læs mere

(Til psykiatriske afdelinger)

(Til psykiatriske afdelinger) Vejledning om forhåndstilkendegivelser, behandlingsplaner, tvangsfiksering og tvungen opfølgning efter udskrivning, m.v. for patienter indlagt på psykiatriske afdelinger (Til psykiatriske afdelinger) 1.

Læs mere

VEJ nr 9778 af 02/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019

VEJ nr 9778 af 02/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 VEJ nr 9778 af 02/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 4-1613-120/2 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1160 af 29/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1504297 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1160 af 29/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1504297 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 1 1 N I N I @ H U M A N

Læs mere

Det foreslås derfor, at de foreslåede ændringer derfor udgår, eller omformuleres så det bliver realistisk for alle regioner at opfylde dem.

Det foreslås derfor, at de foreslåede ændringer derfor udgår, eller omformuleres så det bliver realistisk for alle regioner at opfylde dem. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne Vejledning Magtanvendelse Dokumenttype: Regional vejledning Anvendelsesområde: Alle sociale tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri. Målgruppe: Ledelse og medarbejdere på sociale tilbud i Region Hovedstadens

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011. Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service)

Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011. Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service) NOTAT Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011 Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service) Talkode for ydelsen og ydelsens navn Lovgrundlag for ydelsen

Læs mere

Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang

Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang ANALYSE December 2017 Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang Børn og unge (0-17) 2014-2016 Indhold Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang... 1 1. Hovedresultater og opsamling på tværs

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att: Frederik Rechenback Enelund, og

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att: Frederik Rechenback Enelund, og Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att: Frederik Rechenback Enelund, fre@sum.dk og jurpsyk@sum.dk I N S T I T U T F O R M E N N E S K E R E T T I G H E D E R W I L D

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og lov om rettens pleje. Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og lov om rettens pleje. Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2009-10 Fremsat den 26. marts 2010 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og lov om

Læs mere

Den 16. oktober 2002 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 2002 af Psykiatrisk Afdeling i Randers.

Den 16. oktober 2002 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 2002 af Psykiatrisk Afdeling i Randers. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. oktober 2002 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 2002 af Psykiatrisk Afdeling i Randers. I rapporten bad jeg afdelingen om nærmere underretning

Læs mere

Monitorering af tvang i psykiatrien

Monitorering af tvang i psykiatrien Monitorering af tvang i psykiatrien OPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JANUAR 31. DECEMBER 2015 2016 Monitorering af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Visitation til ophold på de særlige pladser information til den kommunale medarbejder

Visitation til ophold på de særlige pladser information til den kommunale medarbejder Visitation til ophold på de særlige pladser information til den kommunale medarbejder Foto: xxxxxxxxxx Denne pjece er til den kommunale medarbejder, der påtænker at visitere en borger til de særlige pladser

Læs mere

Bilag 1. Notat til monitorering af tvang i psykiatrien

Bilag 1. Notat til monitorering af tvang i psykiatrien Dato 29-04-2015 mlkm Sagsnr. 4-1613-76/2 E-mail: mlkm@sst.dk T (dir.) 72227656 Bilag 1. Notat til monitorering af tvang i psykiatrien Baggrund Som et vigtigt led i realiseringen af en fælles målsætning

Læs mere

Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning.

Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. N O T A T 31-08-2010 Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. Siden 2004 er antallet af retspsykiatriske

Læs mere

HELLE BØDKER MADSEN sammen med JENS GARDE PSYKIATRIRET. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

HELLE BØDKER MADSEN sammen med JENS GARDE PSYKIATRIRET. Jurist- og Økonomforbundets Forlag HELLE BØDKER MADSEN sammen med JENS GARDE PSYKIATRIRET Jurist- og Økonomforbundets Forlag Psykiatriret Helle Bødker Madsen sammen med Jens Garde Psykiatriret Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2013 Helle

Læs mere

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital.

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende

Læs mere

OPGØRELSE OVER ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2001-2013. Oversigt

OPGØRELSE OVER ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2001-2013. Oversigt 1 OPGØRELSE OVER ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2001-2013 Oversigt Tabel 1: Antal personer berørt af tvang sammenholdt med antal indlagte personer - opdelt på specialer... 2 Tabel 2: Antal personer

Læs mere

Jeg har i den anledning modtaget et brev af 2. august 2007 fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Jeg har i den anledning modtaget et brev af 2. august 2007 fra Region Hovedstadens Psykiatri. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. december 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 3 vedrørende min inspektion den 8. december 2004 af Hvidovre Hospital, Psykiatrisk Afdeling. Jeg har i den anledning modtaget

Læs mere

Udvikling i varigheden af bæltefikseringer.

Udvikling i varigheden af bæltefikseringer. Afdeling: Planlægning Journal nr.: 11/31737 Dato: 15. februar 2013 Udarbejdet af: Anne Vagner Moesgaard Udvikling i varigheden af bæltefikseringer. Baggrund Dagens Medicin nr.1, 2013, bragte en historie

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00200-1/PLS 2/11 Den 7. november 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 16. marts 2011 af

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00636-16/PH 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 4.5. Kvindeafdelingen... 3 Ad 4.6. Projekt Menneske (afdeling 18)... 4 Ad 4.7. Besøgsafdelingen...

Læs mere

Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love

Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love sum@sum.dk 13-12-2018 EMN-2018-02870 1248601 Katrine Stokholm Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love Danske Regioner har haft

Læs mere

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Anvendelsen af tvang i psykiatrien 2003 2004:19

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Anvendelsen af tvang i psykiatrien 2003 2004:19 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen Anvendelsen af tvang i psykiatrien 2003 2004:19 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail:

Læs mere

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien 2011 Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2011. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Underudvalget vedrørende psykiatri- og socialområdets møde den 18. februar 2009

Underudvalget vedrørende psykiatri- og socialområdets møde den 18. februar 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedrørende psykiatri- og socialområdets møde den 18. februar 2009 Sag nr. 2 Emne: Anvendelse af tvang i psykiatrien 3 bilag Til: Underudvalget for psykiatri og social Koncern

Læs mere