Typografi og læselighed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Typografi og læselighed"

Transkript

1 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 1 Typografi og læselighed Hvis meningen med dine ord er, at de skal læses, er du nødt til at overveje tekstens læselighed. Desktop publishing har gjort typografien til hvermands eje. I dag fremstiller masser af mennesker trykte tekster uden at have blot et basalt kendskab til design-principper. Derfor er læselighed blevet et vigtigere tema end nogensinde før. Nogle af de faktorer, der har størst betydning for læseligheden, gennemgås i det følgende. Hårstreg Serif Overlængde Grundstreg x-højde Underlængde Majuskel eller versal Minuskler Skriftvalg Skrifttypen De mest læselige skrifttyper har følgende karakteristika: En relativt stor x-højde (i forhold til versalhøjden). Dette gør minusklerne lettere at skelne fra hinanden. Forholdsvis brede bogstaver med store, åbne inderformer. Dette vil forhindre bogstaverne i at løbe sammen. Trænede læsere genkender hele ord på deres yder- og inderformer i stedet for at læse bogstav for bogstav. Hvis luften inden i et ord forsvinder, bliver ordet vanskeligere at genkende (mere herom på side 7). Ikke for stor forskel på bogstavernes tynde og tykke streger (hår- og grundstreger). Spinkle hårstreger kan forsvinde, hvis satsbilledet skal sættes ned i størrelse fx ved fotografisk reproduktion. Mange skrifttyper, både med og uden seriffer ( fødder ), opfylder disse kriterier. Nogle mennesker mener imidlertid at groteskskrifter (uden seriffer) er mindre læselige end antikvaskrifter (med seriffer) fordi serifferne, ved at understrege den vandrette retning, hjælper læseren med at holde bogstaverne sammen som ord og leder øjnene hen ad linien.

2 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 2 Et andet argument er at bogstavformer med seriffer har flere individuelle særpræg, og derfor er lettere at skelne fra hinanden, end bogstaver uden seriffer. Interessant nok betyder minusklernes øvre halvdele mere for genkendelsen af bogstaver og ord end de nedre halvdele. Nogle groteskbogstavers øvre halvdele ligner hinanden meget, hvorimod de samme bogstaver er mere forskellige i antikva-skriftsnit. I mange groteskskrifter som her Syntax kan det ligeledes være vanskeligt at kende forskel på det lille l og det store I (det lille l og det store I). På trods af disse argumenter har videnskaben ikke været i stand til at påvise utvetydige forskelle i læseligheden af skrifter med og uden seriffer. De fleste af os er mest vant til at læse skrifter med seriffer og efter alt at dømme har vi lettest ved at læse skrifter som vi kender. Med korrekte ord-, bogstav- og linieafstande kan en groteskskrift imidlertid være ligeså læselig som en skrift med seriffer. I visse sammenhænge, som vi vil komme tilbage til, kan groteskskriften endda vise sig at være bedst. Variation i bogstavformerne VERSALER TEKST SAT UDELUKKENDE MED VERSALER (OGSÅ KALDET MAJUSKLER ELLER STORE BOGSTAVER ) ER MINDRE LÆSELIG END TEKST SAT MED STORE OG SMÅ BOGSTAVER. DET SKYL- DES AT MINUSKLERNE, MED DERES OP- OG NEDSTREGER, DANNER MERE KARAKTERISTISKE ORDFORMER END VERSA- LERNE. ETHVERT ORD, SOM SÆTTES MED VERSALER, FÅR EN REKTANGULÆR YDERFORM. DA VERSALER FYLDER MERE END MINUSKLER, SKAL ØJET ENDVIDERE FIKSERE FLERE GANGE FOR AT OPFATTE DET SAMME ANTAL ORD. DETTE SINKER LÆSNINGEN. Fed skrift Fede og halvfede typer ( black og bold ) kan med held bruges til at fremhæve enkelte ord og sætninger men det nedsætter læseligheden, hvis de anvendes til al brødtekst. Den kompakte sorte tekst har tendens til at danne efterbilleder, der ses som skinnende pletter mellem linierne. Kursiv I brødtekst har kursiv vist sig at være mindre læselig end ordinær skrift. Dette kan skyldes, at kursivbogstaverne generelt ligner hinanden mere men også at vi er mindre vant til dem.

3 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 3 Smal og bred skrift Faren ved smallede (kondenserede) skrifter er at bogstaverne har tendens til at løbe sammen. Det kræver førsteklasses reproduktion, hvis læseligheden skal bevares. Anvendes brede typer, kan øjnene opfatte færre ord i én fiksering. Endvidere forvrænges bogstavernes oprindelige former, når skriften elektronisk gøres smallere eller bredere og dette kan ofte nedsætte læseligheden. Skriftstørrelse Hvis skriften er for lille, bliver det svært at skelne bogstaver og ord. Desuden vil brugen af lille skrift let forlede forfatteren til at skrive for lange tekster. Er skriften for stor, kan færre ord opfattes i én fiksering. Hvad der er en korrekt skriftstørrelse, afhænger først og fremmest af læseafstanden. Størrelsen på brødtekst i blade, pjæcer, brochurer etc bør som hovedregel ligge omkring 9 11 pt. Denne tekst er sat med 10 pt. Men bogstavernes x-højde spiller også ind. Skrifter med stor x-højde (som denne Vectora) vil virke større end skrifter med lille x-højde (her Syntax), selvom punktstørrelsen er præcis den samme (10 pt). Det har ligeledes betydning, hvilken sammenhæng teksten skal optræde i og om det fx er særlig unge eller særlig gamle læsere man henvender sig til.

4 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 4 Bogstav-arrangementet Bogstavmellemrum Afstanden mellem bogstaverne i en brødtekst skal være tilstrækkelig til at de klart kan skelnes fra hinanden. Hvis bogstaverne rører hinanden, eller det virker sådan, forringes læseligheden. E r bogstavafstanden for stor, opløses ordbillederne, og ord sat med minuskler bliver sværere at genkende. TEKST SAT MED VERSALER BLIVER DERIMOD LETTERE AT LÆSE, HVIS DER ER LUFT MELLEM TYPERNE. Som hovedregel kan man sige, at jo større punktstørrelse man vælger, desto mindre skal den relative bogstavafstand være. I display-typografi (fx overskrifter, skilte, logoer etc) vil man ofte prioritere ordenes æstetiske fremtoning højere end læseligheden hvorfor man undertiden ser bogstaver sat meget tæt. Ordmellemrum Afstanden mellem to ord skal naturligvis være synligt større end afstanden mellem bogstaverne i det enkelte ord. Men ordmellemrummene må ikke blive så store at det forstyrrer tekstens vandrette grundretning, kontinuiteten. Ordmellemrummene skal altid være mindre end afstanden til næste linie. Ordmellemrummenes korrekte størrelse afhænger således af både bogstavmellemrum og linieafstand. Linieafstand og skydning Af hensyn til læseligheden skal ordene grupperes i linier, som øjet let kan følge. Luften mellem linierne bør derfor være større end ordmellemrummene. I brødtekst vil det som regel være hensigtsmæssigt at skyde linierne mindst 20%, altså gøre linieafstanden mindst 20% større end skriftstørrelsen (fx, som her, 10 pt skrift med 12 pt linieafstand). Jo længere linier man skriver, desto større bør linieafstanden være. Skrifter med lille x-højde kan sættes med mindre linieafstand end skrifter med stor x-højde, fordi det er bogstavernes x-højde, snarere end punktstørrelsen, der bestemmer hvor store de virker. Linielængde (spaltebredde) Linielængden spiller en stor rolle for læseligheden. Er linierne for korte, udnytter læseren ikke sin perceptionsevne fuldt ud, og øjets normale bevægelsesmønster forstyrres.

5 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 5 inielængde Linielængde (spaltebredde) (fortsat) or lange linier Tekstlinierne gør det til kan gengæld også blive svært for for lange. øjnene Så at bliver springe det fra vanskeligt slutningen for af øjnene én linie at til springe starten fra på slutningen den næste. af én linie til starten i kommer let på til den at næste. springe Vi linier kommer over let eller til at vi springe læser den linier samme over linie eller flere læse gange. den samme Brødtekst linie i flere brochurer, gange. pjæcer Linier på mere end 70 tc bør sættes enheder med omkring nedsætter læseligheden enheder pr så linie. kraftigt, Linier at på det mere vil blive end opfattet 70 enheder som nedsætter besværligt læseligheden at teksten. så enheder pr raftigt, at det linie vil er blive passende opfattet i en som avis, besværligt mens at læse enheder teksten. anbefales En stor i bogtypografi. linieafstand kan En dog stor lette linieafstand læsningen kan afimidlertid lette elv meget lange læsningen linier. af Disse selv linier meget er lange sat med linier. 10 Disse pt på linier 18 pt er linieafstand sat med 10 (8 pt pt på skydning). 18 pt linieafstand Problemfri (8 læsning pt skydning). af Med andre ord: rødtekst i brochurer Det gælder og om salgsmateriale at finde den kræver rette balance en minimums-linielængde imellem bogstavstørrelse på omkring og linielængde/spaltebredde. 40 enheder. Løs og fast bagkant Forskerne har ikke været i stand til at afgøre med sikkerhed, om der er generelle forskelle i læseligheden af tekster sat med løs og fast bagkant. Men man har beviser for, at mindre trænede læsere har problemer med at læse tekst i korte linier, hvis de er sat med fast bagkant, pga de ujævne ordmellemrum og talrige orddelinger der som regel følger med. Hvorimod løs bagkant giver ensartede ordmellemrum og eliminerer de lodrette hvide floder, man ofte kan se i tekster der er sat med fast bagkant. Disse floder er for det første uæstetiske, for det andet forstyrrer de tekstens vandrette kontinuitet og gør linierne sværere at følge. Hvis en tekst med fast bagkant skal have god læselighed, kræves en linielængde på enheder eller mere (samt et velfungerende orddelingsprogram). Skriften og dens baggrund Sort på hvidt eller hvidt på sort? Som hovedregel kan man sige, at lys-tekster (tekst i dias, video, lyskasser etc) fungerer bedst med lyse bogstaver på mørk baggrund, hvorimod det modsatte gælder for ikke-lysende tekster. Vælger du negativ tekst, skal du være opmærksom på, at små lysende felter på mørk baggrund har en tendens til at flimre for øjet. For at modvirke denne tendens bør du vælge et åbent skriftsnit med relativt store bogstavmellemrum. Groteskskrifter tåler generelt bedre at blive sat i negativ end antikvaskrifter, fordi mange antikvaskrifter har fine hårstreger og seriffer som kan forsvinde hvis skriften kopieres for hårdt.

6 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 6 Toneplader (grå og farvede tekstbaggrunde) Det vil altid nedsætte læseligheden af enhver skrift hvis den bliver anbragt ovenpå en tonet baggrund. Det samme gælder de fleste farvede baggrunde. Skrift på tonet/farvet baggrund skal som regel være større og federe end på hvid baggrund. Lange læsetekster bør ikke sættes på tonet baggrund. Hvis du anvender rastrerede toneplader, skal du være opmærksom på forholdet mellem rasterfinheden og bogstavstørrelsen. Jo grovere raster, desto større risiko for at rasterpunkterne ( prikkerne ) vil forstyrre bogstavformerne. Groteskskrifter kan, med deres enkle og robuste bogstavformer, bedre læses på farvet eller tonet baggrund end antikvaskrifter, hvis fine hårstreger og seriffer risikerer at glide sammen med rasterpunkterne. Kontrast Af hensyn til læseligheden bør den lysmæssige kontrast mellem skriften og dens baggrund være mindst 70%. Dvs: hvis baggrunden fx reflekterer en mængde lys svarende til 100 enheder, må skriften højst reflektere 30 enheder og omvendt. Dette gælder både for sort/hvide og farvede tekstbilleder. Ligger lysheden på skrift og baggrund tættere på hinanden, bliver det svært at læse teksten. Anvendes to kontrastfarver, hvis lyshed ligger tæt på hinanden, vil skriften flimre ubehageligt imod baggrunden. Kontraster gør stoffet tilgængeligt Kontrast er ikke kun et spørgsmål om lys. Vi kan fx også skabe kontrast ved at lægge luft imellem sideelementer af forskellig karakter og ved at differentiere stoffet med brug af forskellige skrifttyper. Ved at skabe kontraster på en side gør vi stoffet indbydende og viser, hvad vi prioriterer højest, og hvad der har sekundær betydning. Men lad være med at blande for mange forskellige skrifttyper sammen i én tekst. Det kommer let til at virke rodet. Som hovedregel bør du gå ud fra højst 3 skriftgrader (størrelser) og højst 2 skrifter. Grotesk og antikva Du kan sagtens sætte to skriftsnit sammen fx bruge én skrift til brødtekst og en anden til rubrikker. Men som regel virker det bedst, hvis den ene er en grotesk og den anden en antikva. Det er risikabelt at sætte to groteskskrifter sammen (eller to antikvaskrifter) fordi der savnes en tydelig kontrast mellem de to snit. Den lille forskel kan ligne en fejl i stedet for at markere et bevidst typografisk valg. Frutiger Syntax Times Berkeley

7 TYPOGRAFI OG LÆSELIGHED OM Side 7 Bogstavformer En skrift med åbne bogstavformer er lettere at læse end en med lukkede former. Det skyldes blandt andet at forskellige bogstaver kan komme til at ligne hinanden, hvis formerne lukker til. Fx kan det være vanskeligt at skelne o, s og e fra hinanden i Helvetica (øverst), mens forskellen er tydelig i Frutiger (nederst). En hjælp til at kombinere skrifter Anbefalingerne i denne nøgle til hensigtsmæssig kombination af groteskog antikvaskrifter bør ikke opfattes som éntydige og ufravigelige regler, men snarere som forslag. Nøglen bygger på det princip, at skrifter for at klæde hinanden er nødt til at have visse fællestræk i deres proportioner. Dette er en sandhed med modifikationer. En dygtig designer kan undertiden have held med at kombinere skrifter, der stort set ikke har noget til fælles. Nøglen er hentet fra det svenske tidsskrift CAP&Design.

Kim Pedersen og Pernille Hansen: Design til skærmen, s. 13-14 og 34-38, Forlaget Grafisk Litteratur, 1997.

Kim Pedersen og Pernille Hansen: Design til skærmen, s. 13-14 og 34-38, Forlaget Grafisk Litteratur, 1997. Design til skærmen Af Kim Pedersen og Pernille Hansen Medieudformning Første skridt i medieudformningen er udarbejdelse af et flowchart. I modsætning til fx en trykt brochure, har brugeren i en skærmbaseret

Læs mere

Hvad bør du vide om layout og typografi

Hvad bør du vide om layout og typografi Hvad bør du vide om layout og typografi Når man vil lave en tekst, som andre skal læse, er det vigtigt at vælge en skrifttype, der er motiverende og inspirerende at læse for målgruppen. Derfor bør man

Læs mere

typografi & ombrydning Brochure til SkiGroup

typografi & ombrydning Brochure til SkiGroup typografi & ombrydning Brochure til SkiGroup Dokumentation Opgaven Der skulle laves en brochure til SkiGroup, som de kunne bruge internt til deres medarbejdere. Brochuren har til formål at informere nuværende

Læs mere

KOMMUNIKATION/ IT C. Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal:

KOMMUNIKATION/ IT C. Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal: Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal: 1 Indholdsfortegnelse: Farvelære s. 2 - farvens fysik s. 2 Øjet s. 2 - farvesyn s. 3 - nethinden s. 3 - efterbilleder

Læs mere

Af Theis Hansen og Morten Hedetoft, 1.3

Af Theis Hansen og Morten Hedetoft, 1.3 Af Theis Hansen og Morten Hedetoft, 1.3 Typografier: Typografier er er punkt inden for design, som omfatter skrifttyper, linjeafstand/opsætning og linjeafstand altså en hel masse inden for skrift eller

Læs mere

Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3. Typografi & ombrydning. Artikler i et månedsblad. Typografi & ombrydning

Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3. Typografi & ombrydning. Artikler i et månedsblad. Typografi & ombrydning Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3 Artikler i et månedsblad Opgaven Selvvalgt opgave Beskrivelse Der skal laves nogle artikler til et månedsblad, som har fokus på Israel og jøderne. Artiklerne er skrevet

Læs mere

TYPOGRAFI SVENDEPRØVE / CHRISTINE MARIE SMITH

TYPOGRAFI SVENDEPRØVE / CHRISTINE MARIE SMITH SVENDEPRØVE / CHRISTINE MARIE SMITH GREASY MAGAZINE OPGAVE Layout og opsætning af magasinet Greasy, der har fokus på overdreven snasket mad med et goutmet twist. Der skal være fuld skrue på komplimentærfarver,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Farveteori 1. Gestaltlove 3. Typografi 7 CMYK 2 RGB 2

Indholdsfortegnelse. Farveteori 1. Gestaltlove 3. Typografi 7 CMYK 2 RGB 2 Indholdsfortegnelse Farveteori 1 CMYK 2 RGB 2 Gestaltlove 3 White space 3 Simplicity 3 Figure ground 3 Commen fate 4 Continuinity 4 Proximity 4 Rule of thirds 5 Closure 5 Similarity 5 Golden section 6

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning Ombrydning af bog med titlen low FODMAP diet, som omhandler en ny diæt. Bogen indeholder vejledninger, opskrifter samt kostplaner til diæten. Udfordringen er at få opsat bogen, så

Læs mere

Appendiks til Grafisk design side 474

Appendiks til Grafisk design side 474 Appendiks til Grafisk design side 474 Appendiks 474/2 Der er forskel Her er forskellen»fi«og»fi«. Første er en ligatur f og i er designet som ét tegn. Det andet er blot bogstaverne f og i. Det første er

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab giver et indblik i miljøindsatsen og miljøtilstanden i København. Miljøregnskabet bliver gennemskrevet og layoutet hvert år og er delt op i seks temaer.

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Typografi og ombrydning Dugaard Cattle I dette kernefagområde har jeg udarbejdet et layout til en kogebog for Daugaard Cattle. Daugaard Cattle ville gerne have lavet et layout/udkast til en kogebog, som

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. H or nskov København katal og TYPOGRAFI & OMBRYDNING

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. H or nskov København katal og TYPOGRAFI & OMBRYDNING H or nskov København katal og 21 INDLEDNING OPGAVEN Dette er en eksisterende virksomhed, men en fiktiv opgave. Virksomheden, Hornskov København, er en ny op startet virksomhed, som udformer håndsyede hatte.

Læs mere

Den komplette samling til bedre kommunikation og grafisk design,, Typografi - De grafiske byggesten

Den komplette samling til bedre kommunikation og grafisk design,, Typografi - De grafiske byggesten Den komplette samling til bedre kommunikation og grafisk design,, Typografi - De grafiske byggesten You cannot depend on your eyes when your imagination is out of 3 Accent 5 And 5 Asymmetri 5 Basislinie

Læs mere

Den komplette samling til bedre kommunikation og grafisk design,, Typografi - De grafiske byggesten

Den komplette samling til bedre kommunikation og grafisk design,, Typografi - De grafiske byggesten Den komplette samling til bedre kommunikation og grafisk design,, Typografi - De grafiske byggesten You cannot depend on your eyes when your imagination is out of Accent 5 And 5 Asymmetri 5 Basislinie

Læs mere

Forfatter: Sanne Nørgaard Larsen Cand.mag. i retorik, grafiker og kommunikationskonsulent hos Rambøll By og Trafik

Forfatter: Sanne Nørgaard Larsen Cand.mag. i retorik, grafiker og kommunikationskonsulent hos Rambøll By og Trafik En god visuel fremstilling kan skabe overblik, vise sammenhænge og levere blikfang. Men hvordan gør man? Den praktiske side giver råd til at få din visuelle kommunikation til at hænge sammen. Bibliografisk

Læs mere

2// Typografi og ombrydning

2// Typografi og ombrydning // Typografi og ombrydning Kunde Forfatter John Aasted Halse Produkt En trykt bog på 19 sider i en farve + sort. Papirtype: Munken Polar (uncoated papir) Farveprofil: Fogra 9 Trykkeri: AKA Print, Tilst

Læs mere

TYPOGRAFI Kunde / Liberté Opgave / 44 sidet Magasin (Fiktiv) Farve / CMYK (RGB Workflow) Programmer / Photoshop, Indesign

TYPOGRAFI Kunde / Liberté Opgave / 44 sidet Magasin (Fiktiv) Farve / CMYK (RGB Workflow) Programmer / Photoshop, Indesign 1 TYPOGRAFI Kunde / Liberté Opgave / 44 sidet Magasin (Fiktiv) Farve / CMYK (RGB Workflow) Programmer / Photoshop, Indesign Opgavebeskrivelse Magasin til mænd som udgives af herretøjsbutikken Liberté.

Læs mere

Grafisk design. Filmblad til tablet

Grafisk design. Filmblad til tablet Grafisk design Filmblad til tablet Lodret cover Opgavebeskrivelse: Mit digitale produkt er et filmblad til tablets over månedens film. Tablet udgaven er mere kompakt og gør at brugeren får et hurtigere

Læs mere

Kgla. Funktionelle overvejelser: Typografi Grundforløbsprojekt. 1. Versalhøjden 2. Overhøjden 3. X-højden 4. Underlængden 5. Grundlinien.

Kgla. Funktionelle overvejelser: Typografi Grundforløbsprojekt. 1. Versalhøjden 2. Overhøjden 3. X-højden 4. Underlængden 5. Grundlinien. Typografi InDesign Funktionelle overvejelser: Jeg har valgt typografien Minion pro, en gammel antikva, til mit design, dels på grund af læsbarheden, men også for at ramme min målgruppe. Cerifferne i fonten

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING - MAGASIN

TYPOGRAFI & OMBRYDNING - MAGASIN TYPOGRAFI & OMBRYDNING - MAGASIN REDEGØRELSE Opgavebeskrivelse Lav et fiktivt blad for Skanderborg Kommunes biblioteker, som fortæller hvad der skal ske januar-marts 2016, både med en samlet oversigt og

Læs mere

Vi er ikke som de andre. FARVEOPLÆG OG MOCKUP PÅ IDENTITET

Vi er ikke som de andre. FARVEOPLÆG OG MOCKUP PÅ IDENTITET Vi er ikke som de andre. FARVEOPLÆG OG MOCKUP PÅ IDENTITET 02 Indledning. Dette oplæg indeholder oversigt over farvevalg og -symbolik Fleggaard Leasing samt relaterede forretningsområder, herunder Fleggaard

Læs mere

Typografi bogstavregulering

Typografi bogstavregulering Når jeg i dag betragter den typografiske kvalitet i tryksager, er det tydeligt at det ikke er alle, der beskæftiger sig med fremstilling af grafisk kommunikation, der er opmærksomme på eller har blik for,

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING

TYPOGRAFI & OMBRYDNING Aa TYPOGRAFI & OMBRYDNING Magasin 6 PRAKTISK INFO OM OPGAVEN SPECIFIKATION Kunde: Brønderslev Handel Opgave: At designe et shoppings-magasin, til Brønderslev Open By Night. En slags genoplivning af Brønderslev

Læs mere

Lille hjælp til opsætning af side på computer i tekstbehandlingsprogrammet Word ( Microsoft )

Lille hjælp til opsætning af side på computer i tekstbehandlingsprogrammet Word ( Microsoft ) Lille hjælp til opsætning af side på computer i tekstbehandlingsprogrammet Word ( Microsoft ) Disse sider er tænkt som hjælp til at opsætte en side til brug ved stilaflevering og andre opgaveafleveringer.

Læs mere

Designguide Forskningens Døgn

Designguide Forskningens Døgn Designguide Formål og identitet de s nde Bla -Bean y l l Je Jeres I kan også indsætte billeder eller grafik som blikfang, evt.her under brødteksten. Overskrift over flere linjer dog max 44 anslag WWW.JERESHJEMMESIDE.DK

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Opgaven var her at udarbejde en brochure for virksomheden Fynbo Glas A/S. Det er en engros virksomhed, der sælger glas til byggebranchen. Brochuren skulle bruges som en informationsbrochure,

Læs mere

Typograf i & Ombrydning

Typograf i & Ombrydning Typograf i & Ombrydning Brochure til Take5 (Ny opstartet virksomhed) Typograf i & Ombrydning/Dokumentation Opgave Jeg har før lavet en brochure til Take5, men de besluttede sig lige pludselig for at de

Læs mere

Appendiks til Grafisk design side 159

Appendiks til Grafisk design side 159 Appendiks til Grafisk design side 159 Appendiks 159/2 Negativ antikva Grotesk er bedre til negativ gengivelse end antikva, men i brochuren på side 159 i bogen er Berling anvendt. Berling anvendes til alle

Læs mere

Michella+Serritzlew+Jacobsen+

Michella+Serritzlew+Jacobsen+ Designmanual+ Afsluttende+projekt+1.+Semester++ Michella+Serritzlew+Jacobsen+ CopenhagenBusinessAcademy 1.Semester MichellaSerritzlewJacobsen MULB Indholdsfortegnelse PBS...3 WBS...3 Brainstorm...4 Wireframes...5

Læs mere

Designmanual light Juli 2014

Designmanual light Juli 2014 Designmanual light Juli 2014 2 Indhold Intro... 4 Om logoet... 4 Her finder du logoerne... 4 Logo i farver og sort/hvid... 5 Logobold og logotype sammen... 6 Brevpapir... 7 Brevet - sådan skal det se ud...

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Dokumentation I 2 OPGAVEN Dokumentet 210x160mm, antal sider: 32 Spalter med 4,233 mm spalteafstand 3 mm bleed Baseline Grid Sat til brødtekstens skydning

Læs mere

Typografi & Ombrydning

Typografi & Ombrydning Typografi & Ombrydning 28 Typografi & Ombrydning Typografi & Ombrydning 29 Opgaven : Opgaven bestod i der skulle laves en ny profil brochure for Pitsaasut, som virksomhedens indkøbere og sælgere bruger

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

typografi & ombrydning typo grafi& ombrydning Jeppe Nedergaard

typografi & ombrydning typo grafi& ombrydning Jeppe Nedergaard typo grafi& ombrydning Jeppe Nedergaard 1 faglighed... case... re-design af magasin kunde... dansk patchwork forening programmer.. indesign doku menta tion Opgaven På min elevplads fik jeg til opgave at

Læs mere

Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas

Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas Indholdsfortegnelse Typografi... 2 Opsætning... 2 Komposition og layout... 3 Harmoni i komposition... 3 Dynamik i et billede:... 4 Placering...

Læs mere

Typografi fagudtryk. Versalier Vignet x-højde

Typografi fagudtryk. Versalier Vignet x-højde Accent Ampersand Antikva And Asterisk Asymmetri Auto Basislinie Bindestreg Blindmateriale Blåkopi Bold Bourgeois Breddefelt Brillant Bryllup Brødtekst Brødskrift Brøktal Byline Centreret Cicero Citationstegn

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Typografi og ombrydning Maria Gjedsted MG25 2. skoleperiode Denne opgave har jeg vaglt at fremhæve, da jeg lærte at bleve fortrolig med at arbejde i tabeller. Det var også en udfordrende opgave i og med

Læs mere

Typografi & ombrydning

Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning Selected brandbook præsenterer de værdier firmaet står for og skal afspejle deres nuværende visioner og fremtidige mål. Jeg har forsøgt at udtrykke deres værdier og stil i min produktion.

Læs mere

GEIR-ARNE BERTHEUSSEN TYPO- GRAFI OG OMBRYDNING

GEIR-ARNE BERTHEUSSEN TYPO- GRAFI OG OMBRYDNING Y- GA G MBYDNNG 3 4 KUUMAGASNE ND Kulturmagasinet ND er et fiktivt kultur- og livsstilmagasin, med norden som hovedtema. Magasinet indeholder portrætter og intervjuer af kunstnere, forfattere, og andre

Læs mere

Typografi fagudtryk. Fag. Korrekturtegn. Punkt (pkt) Udfaldende billede Faksimile. Udgangslinie Farvestrip. Kritisk klamme.

Typografi fagudtryk. Fag. Korrekturtegn. Punkt (pkt) Udfaldende billede Faksimile. Udgangslinie Farvestrip. Kritisk klamme. Accent Ampersand Antikva And Asterisk Asymmetri Auto Basislinie Bindestreg Blindmateriale Blåkopi Bold Bourgeois Breddefelt Brillant Bryllup Brødtekst Brødskrift Brøktal Byline Centreret Cicero Citationstegn

Læs mere

10 gode råd når du skriver til dine kunder

10 gode råd når du skriver til dine kunder 10 gode råd når du skriver til dine kunder 1. Skriv på modtagerens betingelser Prøv altid at tage udgangspunkt i modtagerens behov. Læg vægt på de fordele og det udbytte som kunden vil opleve. Inden du

Læs mere

Indledning. Farvelære

Indledning. Farvelære Kasper Angelo, Klasse 1.3, HTX Roskilde 13/12 2007 Indledning Jeg vil fortælle og vise lidt om de forskellige begreber der følger med Grafisk design. Som medieprodukt har jeg valgt min hjemmeside. Jeg

Læs mere

Typografi og Ombrydning. Kursustilbud på Aarhus Universitetshospital

Typografi og Ombrydning. Kursustilbud på Aarhus Universitetshospital Typografi og Ombrydning Kursustilbud på Aarhus Universitetshospital Redegørelsen Hvad går opgaven ud på? Denne opgave går ud på at lave kursuskataloget for 2015. Dette blad kommer ud hvert år, men denne

Læs mere

Typografi og ombrydning 1. hovedforløb Julia Igaard Abrahamsen

Typografi og ombrydning 1. hovedforløb Julia Igaard Abrahamsen Typografi og ombrydning 1. hovedforløb Julia Igaard Abrahamsen Opgavebeskrivelse Jeg har fået til opgave at lave et magasin til en fiktiv virksomhed. Virksomhden som udgiver magasinet, hedder IDOL og

Læs mere

Svendeprøveportfolio. Typografi & ombrydning. Artikler i et månedsblad. Typografi & ombrydning

Svendeprøveportfolio. Typografi & ombrydning. Artikler i et månedsblad. Typografi & ombrydning Svendeprøveportfolio Artikler i et månedsblad Selvvalgt opgave Opgaven Beskrivelse Der skal laves nogle artikler til et månedsblad, som har fokus på Israel og det jødiske folk. Artiklerne er skrevet af

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning TYPOGRAFI & OMBRYDNING T TYPOGRAFI & OMBRYDNING Typografi og ombrydning } I tæt samarbejde med mit Ollerup Efterskole har jeg udarbejdet et redesign af deres 2012 årsskrift. Resultatet var meget tilfredsstillende,

Læs mere

DESIGNGUIDE // MAJ 2012

DESIGNGUIDE // MAJ 2012 DESIGNGUIDE // MAJ 2012 Designguiden indeholder corporate standarder og retningslinjer, der fastsætter cphbusiness grafiske identitet. De grafikfiler, som hører til cphbusiness corporate standarder må

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Opgaven: Ombrydning af annoncemateriale med redaktionel tekst til bagstik, bragt i Jyllands-Postens lørdagstillæg den 21. maj 2011 for Wonderful Copenhagen. En opgave Samsing Graphic har fremstillet af

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. FOKUS Magasinet

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. FOKUS Magasinet TYPOGRAFI OG OMBRYDNING FOKUS Magasinet DITTE MADSEN - SVENDEPRØVE - 2015 Baseline Grid Tilpasset brødtekstens skydning på 13 pt. Grid flugter med bundmargin KUNDEPROFIL FOKUS Magasinet er et fiktivt klassisk

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning Typografi og ombrydning Anna Skak Mediegrafiker Opgaven Opgaven gik ud på at fremstille en tosiders værdikupon i A5-format til den svenske kunde Adlibris Fotoservice i samarbejde med CEWE Nordic. Jeg skulle

Læs mere

Grafisk Design En rapport af Jonas, Lenni, Andreas og Sebastian 1.2

Grafisk Design En rapport af Jonas, Lenni, Andreas og Sebastian 1.2 Grafisk Design En rapport af Jonas, Lenni, Andreas og Sebastian 1.2 Indholdsfortegnelse: Side 3-4 Typografi Af Sebastian Andersen Sebastian A, Andreas H, Lenni M, Jonas H Grafisk design - 1 - Side 5-6

Læs mere

Grafisk Design. Komposition. Skrifttyper og Typografier

Grafisk Design. Komposition. Skrifttyper og Typografier Komposition Komposition betyder: [Kom]=sammen og [ponere]=stille, sætte Det handler om at skabe orden og helhed i mediet. Det der skal formidles videre det skal fungere sådan at modtageren hurtig kan skabe

Læs mere

Journalistik. En avis

Journalistik. En avis Journalistik Det nærmeste man kommer den absolutte sandhed En avis En avis er et blad med historier om ting, folk ikke ved i forvejen. Tingene skal være sket i virkeligheden. Historierne i en avis er ikke

Læs mere

Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb

Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb Sabine Puk Sørensen Typografi & ombrydning 3. Hovedforløb InDesign Opgavebeskrivelse Opsætning og ombrydning af bogen Pædagogisk psykologi, som primært henvender sig

Læs mere

Grafisk design. Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08. Klasse 1.2 Tamana og Sesilje

Grafisk design. Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08. Klasse 1.2 Tamana og Sesilje Grafisk design Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Farver... 4 Kompositioner... 7 Typografi... 8 Praktisk arbejde... 10 Vores rapport opbygning...

Læs mere

DEL 2: DET SKRIFTLIGE

DEL 2: DET SKRIFTLIGE DESIGN AF VISUEL IDENTITET TIL DEL 2: DET SKRIFTLIGE Nicolaj Valberg Sundahl @ Grundlæggende Grafisk Design F2014 @ IT Universitetet SIDE 1 SIDE 2 SIDE 3 SIDE 4 I det følgende vil der indledningsvist blive

Læs mere

Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio

Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio 2016 Typografi & ombrydning Svendeprøve Kvalitetsvurdering Den færdige bog er overskuelig og læsevenlig, på trods af at den skulle sættes op på så få sider som

Læs mere

DESIGN MANUAL V/01 PROJEKTKOMMUNIKATION

DESIGN MANUAL V/01 PROJEKTKOMMUNIKATION DESIGN MANUAL V/01 PROJEKTKOMMUNIKATION 0. Indhold 1. Designelementer 2. Designprincipper og eksempler 3. Kontakt 2 1. Designelementer Historier om Danmarks visuelle identitet bygger alle på en række grundelementer,

Læs mere

Typografisk formatering i forskellige tekstbehandlingssystemer: Word, OpenOffice og WordPerfect. Foreløbig udgave.

Typografisk formatering i forskellige tekstbehandlingssystemer: Word, OpenOffice og WordPerfect. Foreløbig udgave. Niels Erik Wille Universitetslektor (emeritus), cand.mag. Kurset Ret&Rigtigt F10 Typografisk formatering i forskellige tekstbehandlingssystemer:, og Perfect. Foreløbig udgave. Kapitæler / Small caps Kapitæler

Læs mere

Stine Dorry Meulengracht Madsen Rapport Multimedie og kommunikation

Stine Dorry Meulengracht Madsen Rapport Multimedie og kommunikation Portfolioudvikling I denne rapport vil du kunne læse om mit porfolios tilblivelse. Det skal give læseren indblik i mine designvalg og hele processen bag projektet. Hjemmesiden er kodet fra bunden i HTML

Læs mere

Typografi & Ombrydning. Svendeprøve Portfolio Anja Jelstrup Jensen, Kailow

Typografi & Ombrydning. Svendeprøve Portfolio Anja Jelstrup Jensen, Kailow Typografi & Ombrydning Svendeprøve Portfolio Anja Jelstrup Jensen, Kailow Kunden Ballerup kommune udgiver fire gange årligt hæftet: De 4 årstider. Målgruppen Målgruppen for dette hæfte er førtidspensionister

Læs mere

2 TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Frederik Chrisholm Svendeprøve 11

2 TYPOGRAFI OG OMBRYDNING. Frederik Chrisholm Svendeprøve 11 4 TYPOGRAFI OG OMBRYDNING Frederik Chrisholm Svendeprøve MTB magasin Som typografiopgave, har jeg valgt at lave et mountainbike magasin. Da jeg ikke arbejder så meget med typografi og ombrydning i hverdagen,

Læs mere

Bog INDBUNDEN. Omslag 4+0 CMYK Materien 1+1 SORT/HVID

Bog INDBUNDEN. Omslag 4+0 CMYK Materien 1+1 SORT/HVID Typografi & ombrydning BOGPRODUKTIon En kvinde fra forlagets lokalområde havde i 5 år indsamlet fortællinger om livet i Nærum fra 1930 erne til 1960 erne og ville gerne udgive dem. Det blev med støtte

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. Kenneth Friis Petersen

TYPOGRAFI & OMBRYDNING. Kenneth Friis Petersen TYPOGRAFI & OMBRYDNING Kenneth Friis Petersen Kenneth Friis Petersen - Svendeprøve 2015 UNICAL TEXT WRAP Opgavebeskrivelse Ombrydning og layout af lookbook til Nixwear, som er et nyopstartet tøj- og accessories

Læs mere

TYPOGRAFI & OMBRYDNING

TYPOGRAFI & OMBRYDNING TYPOGRAFI & OMBRYDNING Forside SE HELE BOGEN HER Udvalgte sider Bagside Færdige produkt Opgaven At lave en bog indeholdende 2-4 forskellige stilperioder. Bogen skulle indeholde indledende sider: Smudstitelside,

Læs mere

fontvalg Store og små bogstaver og tal fra Baron Neue Store og små bogstaver, tal og ligaturer fra Corbel

fontvalg Store og små bogstaver og tal fra Baron Neue Store og små bogstaver, tal og ligaturer fra Corbel typografi I kernefagligheden typografi har jeg valgt at lave et magasin. Magasinet omhandler Aarhus Festuge og indeholder artikler og billedemateriale jeg har fået fra Aarhus Festuge. Til dette har jeg

Læs mere

TYPOGRAFI. - de grafiske byggesten. Den komplette samling til bedre grafisk kommunikation

TYPOGRAFI. - de grafiske byggesten. Den komplette samling til bedre grafisk kommunikation Cz xhk ø i s TYPOGRAFI - de grafiske byggesten Den komplette samling til bedre grafisk kommunikation Copyright All Rights Reserved Cover Design: Jannie Pilemand Christensen Layout: Jannie Pilemand Christensen

Læs mere

Designguide. Her i designguiden kan du læse om CM Networks visuelle identitet, og hvordan du arbejder med CM Network brandet.

Designguide. Her i designguiden kan du læse om CM Networks visuelle identitet, og hvordan du arbejder med CM Network brandet. Designguide Her i designguiden kan du læse om CM Networks visuelle identitet, og hvordan du arbejder med CM Network brandet. Al kommunikation med CM Network som afsender, skal udarbejdes ud fra retningslinjerne

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen TYPOGRAFI OG OMBRYDNING SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen OPGAVE 16 siders folder om Broerne over Lillebælt TYPOGRAFI OG OMBRYDNING / Dorte Damsgaard Larsen 1/9 Indledning Dette er en fiktiv opgave. Denne

Læs mere

FIBREWATER DESIGN MANUAL NOVEMBER FIBREWATER Designmanual

FIBREWATER DESIGN MANUAL NOVEMBER FIBREWATER Designmanual DESIGN MANUAL NOVEMBER 2017 FORORD På de følgende sider finder du FibreWaters design manual. En håndbog til at designe løsninger til de grafiske flader. Formålet med denne design manual er at samle virksomheden

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning. Forord:

Indholdsfortegnelse: Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning. Forord: Designmanual Indholdsfortegnelse: 3 Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning 3 4 6 8 10 11 Forord: Denne designmanual indholder retninglinjer i forbindelse med partiet Midterpartiet. Heri beskrives

Læs mere

Typografi & Ombrydning. Benyttede programmer:

Typografi & Ombrydning. Benyttede programmer: Typografi & Ombrydning Benyttede programmer: Jon Brændsgaard Toft Typografi & Ombrydning Her er Tone, et fiktivt musikblad, jeg har designet og sat op. Magasinets primære artikler er sat med Helvetica

Læs mere

Typografi og ombrydning

Typografi og ombrydning 2. hovedforløb Typografi og ombrydning Julia igaard abrahamsen mediegrafiker, hansenberg DOKUMENTATION Opgave: ( dette er en fiktiv opgave ) En brochure om Odense, hvor man bl.a. kan læse lidt om Odenses

Læs mere

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Af Maj Wedderkopp, december 2009 Opgavestrukturen er opgavens skelet, der allerede i indholdsfortegnelsen giver et overblik over opgaveelementerne. Sammen

Læs mere

1. Hovedforløb. Mediegrafiker - 2015

1. Hovedforløb. Mediegrafiker - 2015 Af Ditte Vium Overgaard Grafik og billedbehandling 1. Hovedforløb Mediegrafiker - 2015 OPGAVEBESKRIVELSE Der er til alle de fire kernefagligheder taget udgangspunkt, i mit eget lille projekt, med design

Læs mere

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING

TYPOGRAFI OG OMBRYDNING TYPOGRAFI OG OMBRYDNING INFORMATION OM OPGAVEN OPGAVE: Fiktiv opsætning af en novelle i form af et hæfte. KUNDE: Forlaget Herning. DATO FOR PROJEKTET: Maj 2014. MIT BIDRAG TIL OPGAVEN: Jeg har lavet opsætningen.

Læs mere

Designmanual

Designmanual 11-3-2016 Designmanual Om Designmanualen På disse sider er Man-Freds beskrevet. Manualen her kan bruges til at finde standarden til designet af hele Man-Freds identitet på tværs af alle deres mediekanaler.

Læs mere

Tab 5 kg. på 5 minutter

Tab 5 kg. på 5 minutter Tab 5 kg. på 5 minutter eller Den store guide til tøjsnit der slanker ******************************************************************************** Til dig, der gerne vil have alle de gode tips til,

Læs mere

DESIGNMANUAL. rev. 8.5.14

DESIGNMANUAL. rev. 8.5.14 DESIGNMANUAL rev. 8.5.14 Indholdsfortegnelse Formålet med manualen... 3 Navnet... 4 Logoet... 5 Brug af logoet... 7 Luft omkring logoet... 8 Logovarianter... 9 Skrifttyper... 11 Designelementer... 12 Visitkort...

Læs mere

AlmenHæfte. Anbefalinger til. God Almen Drift

AlmenHæfte. Anbefalinger til. God Almen Drift AlmenHæfte Anbefalinger til God Almen Drift 1 Indhold Evt. Forord Evt. Indledning Kapitel xx Kapitel xx 4 5 x x Udgivelsesår: xx Udarbejdet for: xx Fotos: xx Rettigheder: Eftertryk i uddrag tilladt, men

Læs mere

GRAFISK DESIGN - MAGASIN FORSIDE

GRAFISK DESIGN - MAGASIN FORSIDE GRAFISK DESIGN - MAGASIN FORSIDE REDEGØRELSE Opgavebeskrivelse Fiktiv opgave: Design en forside til Skanderborg Kommunes Bibliotekers kvartalsblad Det sker. Afsender Afsenderen er en kommunal instans,

Læs mere

Portfolio Grafisk Design Grafisk Design

Portfolio Grafisk Design Grafisk Design Grafisk Design Portfolio Grafisk Design Grafisk Design Opgaven gik ud på at lave et postkort, der skulle reklamere for et åbent hus-arrangement på Aarhus Tech. Opgaven er lavet i samarbejde med skolens

Læs mere

Lav en poster der fanger Birgit Sørensen, Afd. for Jordbrugssystemer August 2000

Lav en poster der fanger Birgit Sørensen, Afd. for Jordbrugssystemer August 2000 Lav en poster der fanger Birgit Sørensen, Afd. for Jordbrugssystemer August 2000 It takes intelligence, even brilliance, to condense and focus information into a clear, simple presentation that will be

Læs mere

Grafisk Design KOM/IT. Kevin, Christoffer & Thor 15-10-2010

Grafisk Design KOM/IT. Kevin, Christoffer & Thor 15-10-2010 Grafisk Design KOM/IT Kevin, Christoffer & Thor 15-10-2010 Indhold Indledning... 2 Skitseteknik... 2 Vores skitser... 2 Komposition... 3 Format... 3 Harmoni... 3 Gestaltreglerne... 3 Ensartethed... 3 Lukkethed...

Læs mere

DESIGN MANUAL. Oktober 2001 5-3-1

DESIGN MANUAL. Oktober 2001 5-3-1 DESIGN MANUAL Det er vigtigt, at Sct. Georgs Gilderne i Danmark har et fælles ensartet og let genkendeligt design og layout, når vi henvender os til omverdenen. Derfor bør denne manual ses som en hjælp

Læs mere

OPGAVEN PROGRAMVALG. Jeg har brugt Illustrator til at lave logo og ikoner.

OPGAVEN PROGRAMVALG. Jeg har brugt Illustrator til at lave logo og ikoner. GRAFISK DESIGN OPGAVEN Min kæreste er medstifter af en vinloge. Medlemmerne af logen kunne godt tænke sig et sted, hvor de bl.a. kunne få et overblik over, hvilke vine de har bedømt og hvornår næste loge

Læs mere

Y s MEN INTERNATIONAL. Region Danmark. Y s MEN International. Region Danmark. Designguide. Side 0

Y s MEN INTERNATIONAL. Region Danmark. Y s MEN International. Region Danmark. Designguide. Side 0 Y s MEN International Designguide Side 0 Visuel identitet til Y s Men International Y s Men International s visuelle identitet udtrykker kammeratskab, ansvar, fællesskab, sjov og udfordringer. Forsidebilledet

Læs mere

Designmanual. Generelt. NyreNyt + pjecer. Logo 2 Farver 2 Typografi 3 Billede 3

Designmanual. Generelt. NyreNyt + pjecer. Logo 2 Farver 2 Typografi 3 Billede 3 Designmanual Generelt Logo 2 Farver 2 Typografi 3 Billede 3 NyreNyt + pjecer Forside 4 Inholdsfortegnelse 5 Sidetal / sidefod 5 Indhold 6 Tema / Tillæg 6 Typografi Rubrik (Overskrifter) Underrubrik (indl.

Læs mere

UNI C 2009 Pædagogisk IT-kørekort. Layout og dtp. skal det stå i spalter?

UNI C 2009 Pædagogisk IT-kørekort. Layout og dtp. skal det stå i spalter? Layout og dtp skal det stå i spalter? Hvad er godt layout?... 3 Hvilken skrift skal jeg vælge?... 4 Layout er et puslespil... 8 Hvilken programtype?... 11 Layout i undervisningen... 12 Om øvelserne til

Læs mere

GRAFISK DESIGN. Hjemmeside

GRAFISK DESIGN. Hjemmeside GRAFISK DESIGN Hjemmeside AFSENDER Dansk design ANSVAR FOR OPGAVELØSNING Jeg har haft ansvaret for at opgaven er blevet løst, og at den har overholdt de krav som jeg selv har stillet til den skal opfylde,

Læs mere

TYPOGRAFI & TYPOGRAFI & OMBRYDNING OMBRYDNING

TYPOGRAFI & TYPOGRAFI & OMBRYDNING OMBRYDNING 02 TYPOGRAFI & TYPOGRAFI & OMBRYDNING OMBRYDNING REDEGØRELSE OPGAVEBESKRIVELSE Til denne opgave skal der laves layout og opsætning til boligmagasinet Vores Hjem. Formålet med opgaven er at skabe et stilrent

Læs mere

BEDØMMELSE AF EN SKRIFTTYPES EGENART

BEDØMMELSE AF EN SKRIFTTYPES EGENART BEDØMMELSE AF EN SKRIFTTYPES EGENART 1 INDHOLD GROTESKERNES OPDELING EN OVERORDNET OPDELING EFTER SKRIFTSNITTETS FORM FORMMÆSSIGE PUNKTER ORDBILLEDE KONKLUSION SKEMA FOR KLASSIFICERING KLASSIFICEREDE SKRIFTER

Læs mere

SÅDAN OMBRYDER JEG ET LÆKKERT MØBELKATALOG.

SÅDAN OMBRYDER JEG ET LÆKKERT MØBELKATALOG. SÅDAN OMBRYDER JEG ET LÆKKERT MØBELKATALOG. SKUD PÅ STAMMEN 2013 globalisering SKUD PÅ STAMMEN 2013 globalisering Typografi & ombrydning Typografi & ombrydning Opgaven Hvert år afholder KTS et kursus for

Læs mere

Designmanual. EnergiMetropol

Designmanual. EnergiMetropol Designmanual EnergiMetropol 2 9 De 3 forskellige logoer findes i en dansk og en international udgave. De 3 versioner vises herunder. Udgave 1 Udgave 2 Udgave 3 3 9 Alle versioner findes i seks forskellige

Læs mere

DESIGN MANUAL. Designmanualen beskriver grundelementerne i Who Brands profil, og den giver eksempler og retningslinjer for deres anvendelse.

DESIGN MANUAL. Designmanualen beskriver grundelementerne i Who Brands profil, og den giver eksempler og retningslinjer for deres anvendelse. DESIGN MANUAL Designmanualen beskriver grundelementerne i Who Brands profil, og den giver eksempler og retningslinjer for deres anvendelse. Designmanualen er et værktøj til brug for dem, der i det daglige

Læs mere