ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S"

Transkript

1 ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) CVR-nr info@kapas.dk Jyske Bank Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat Lars Kyhl Nielsen (H) Advokat Thomas Mikkelsen J.nr aap/hm PAS PÅ ÆNDRING AF RETSPRAKSIS Kort forældelse af udlejers erstatningskrav af advokat (H) Erik Aagaard Poulsen Århus Indledning: Siden den første lejelov fra 1937 har det været en fast regel i de ændrede lejelove op gennem tiderne, at lejeren er erstatningspligtig for den skade, som han påfører lejemålet ved uforsvarlig adfærd, fejlagtig brug, udførte forandringer uden tilladelse, kradsemærker fra husdyr, og alle former for skader påført lejemålet ved en adfærd, der enten skyldes almindelig uagtsomhed, grov uagtsomhed, eller forsætlig skade, også selvom skaden skyldes lejerens husstand, mindre børn, gæster og andre som man har givet adgang til lejemålet. Helt tilbage til lejeloven fra 1937 var reglen klar og præcis, da den dagældende 40 havde følgende ordlyd: Lejeren skal under lejemålet omgås forsvarligt med det lejede og dettes tilbehør, samt ejendommen. Han er pligtig at erstatte al skade, som ved vanrøgt eller forsømmelse forvoldes på det lejede af hans husstand, eller andre personer, som han har givet adgang til det lejede. Erstatningsreglen er igennem årene ændret lidt i ordlyden, men uden at der har været tale om realitetsændringer, og den nugældende bestemmelse i lejelovens 25 har i dag følgende ordlyd: 1. Lejeren skal behandle det lejede forsvarligt. 2. Lejeren er erstatningsansvarlig for den skade, som forvoldes ved uforsvarlig adfærd af ham selv, hans husstand, eller andre, som han har givet adgang til det lejede.

2 2 3. Skader, hvis udbedring er uopsættelig, skal lejeren straks anmelde til udlejeren. Andre skader skal han anmelde uden ugrundet ophold. Herudover er der kommet yderligere bestemmelser til i lejeloven, herunder i 29 en ret til at foretage sædvanlige installationer, men det fremgår af dennes stk. 10, at lejeren er erstatningsansvarlig for skade, der er forårsaget af de installationer, han har foretaget. Udlejeren kan kræve, at lejeren ved forsikring eller på anden måde stiller fornøden sikkerhed for opfyldelse af erstatningsansvaret. Denne bestemmelse stiller ikke krav om at lejeren har handlet culpøst (uforsigtigt), men er i stedet for formuleret således, at lejeren er objektivt ansvarlig, hvis hans installationer har forvoldt skade på lejemålet. Der stilles således ikke krav om uforsvarlig adfærd i denne situation. Konstatering af skader: Frem til den nugældende lejelov er det således uændret, at såfremt lejeren forvolder en skade, skal han straks anmelde dette til udlejeren, således at udlejeren enten kan afgive påbud om at foranledige udført reparation, eller lade reparation udføre for lejers regning. Alternativt kan det aftales, at man venter med at reparere skaden indtil lejers fraflytning, mod at lejeren stiller sikkerhed for reparation af skaden, hvilket både kan være i form af forhøjet depositum eller en bankgaranti. Som de fleste har erfaret, sker det i praksis kun sjældent, at en lejer selv orienterer udlejeren om en skade, således at denne først bliver opdaget i forbindelse med fraflytningen, typisk i forbindelse med flyttesynet. I grove tilfælde, hvor skaden er så alvorlig, eller omfattende, at der er tale om vanrøgt af lejemålet, kan udlejeren også vælge at ophæve lejemålet med omgående virkning efter lejelovens 93, der lyder at udlejeren kan hæve lejeaftalen når lejeren vanrøgter det lejede og ikke uden ophold efter udlejerens påkrav bringer det lejede i stand. Det er således signaleret i lovgivningen, at det er en alvorlig sag, når lejeren beskadiger det lejede, hvad enten der er tale om større eller mindre skader, eller forringelser på grund af ukorrekt brug af lejemålet og dettes installationer og inventar.

3 3 Teori og retspraksis: a. Teori: I mange år har det været almindeligt antaget i både teori og retspraksis, at en udlejers erstatningskrav ikke er omfattet af særlige reklamationsregler fra udlejerens side, og at kravene heller ikke blev fortabt i forbindelse med et flyttesyn, selvom de ikke var særskilt markeret i forbindelse med flyttesynet, eller først blev opdaget efterfølgende i forbindelse med udlejerens istandsættelse af lejemålet i forbindelse med genudlejning. Denne teori kan også siges at have støtte i den før 1/ gældende formulering af lejelovens 98, hvorefter opgørelsen af kravet mod lejeren i forbindelse med fraflytning skulle falde ind under følgende kriterier i ordlyden af LL 98: 1. Lejemålet skal afleveres i samme stand som ved overleveringen. 2. Undtagen forringelse som skyldes slid og ælde. 3. Som ikke er omfattet af lejerens vedligeholdelsespligt. 4. Mangler som det påhviler udlejeren at udbedre. Man kan med andre ord formulere det således, at der i bestemmelsen om lejemålets aflevering i 98 ikke er nogen omtale af skader, som berettiger til et erstatningskrav overfor lejeren, idet dette i forvejen er specifikt behandlet i lovens 25 og 29, stk. 10. b. Retspraksis: Det var derfor ikke nogen overraskelse, da der for første gang i nyere tid blev trykt en boligretsdom fra Kolding (GD B), som slog fast at udlejers krav på erstatning efter LL 25, stk. 2, ikke var omfattet af LL 98, og at udlejerens krav derfor ikke blev afskåret på grund af overskridelse af 14 dages fristen. Der var i dette tilfælde tale om erstatning for oprensning af forurening, som skyldes den af lejeren drevne virksomhed fra lejemålet.

4 4 Nyere teori og retspraksis: I de efterfølgende år var det derfor almindeligt antaget ved behandling af fraflytningssager i de fleste huslejenævn i landet, og formentlig også i de fleste boligretter, at 14 dages reglen i LL 98 ikke omfattede udlejers erstatningskrav. Ligeledes ses der heller ikke trykte domme efter Koldings byrets dom fra 1997, som fastslog at udlejers erstatningskrav bortfaldt som forældet, hvis det ikke blev medtaget under udlejers istandsættelseskrav ved fraflytning. Ligeledes havde flere teoretiske fremstillinger i juridiske håndbøger samme opfattelse med henvisning blandt andet til dommen fra Det var ligeledes almindelig praksis i lejekontrakternes 11, at aftale forlængelse af fristen i LL 98 til en måned eller 6 uger, hvilket ikke længere er tilladt efter lovændringen af 1/ Det var derfor ingen overraskelse, da Vestre Landsret i 2015 for en række skader, der skyldtes uforsvarlig adfærd fra lejeren eller dennes husstand, fastslog, at udlejeren havde bevaret et krav på erstatning for et manglende dørhåndtag, en defekt stikkontakt, et defekt håndtag til ovnen, og ødelagt gulvbelægning i køkkenet, at dette var omfattet af LL 25, stk. 2, og at udlejer kunne gøre dette gældende uanset 14 dages fristen i LL 98 (GD V). Tilsvarende en boligretsdom fra København, hvor en udlejer i foråret 2013 konstaterede, at ejendommen havde et unormalt stort vandforbrug. Han iværksatte en nærmere undersøgelse for at finde ud af hvorfor og foretog først reparation af et gårdtoilet, hvilket ikke havde nogen effekt, og først et års tid senere ved tilfældighed konstaterede, at toilettet løb i en lejers lejlighed og dette havde stået på i mere end et år, uden at lejeren havde orienteret udlejeren herom, hvilket denne var forpligtet til at gøre. Lejeren blev pålagt at betale kr ,00 i erstatning for merforbruget. (GD B). Lovændringen 1/7 2015: Som bekendt blev en del af lejelovens regler ændret pr. 1/ I forbindelse med indførelsen af pligt til indflytningssyn blev LL 9 ændret til følgende ordlyd i stk. 4, efter det i stk. 2 er anført, at der er pligt til indflytningssyn og i stk. 3 anført, at indflytningsrapporten skal udleveres til lejeren ved synet, eller sendes til denne senest 2 uger efter: Stk. 4. Ved overtrædelse af stk. 2 og 3 bortfalder udlejers krav på istandsættelse efter 98, stk. 1, med mindre kravet skyldes skader, som lejeren er ansvarlig for. Denne nye formulering præciserer således, at selvom lejeren ikke overholder de formelle regler i stk. 2 og 3, mister udlejeren kun et krav på almindelig fraflytningsistandsættelse, men bevarer et eventuelt erstatningskrav.

5 5 Men hvor længe? Dette skulle man gerne kunne finde svaret på i LL 98 efter at denne også blev ændret i blev ikke ændret i forhold til den tidligere formulering, gengivet ovenfor, men der blev indføjet en ny sætning i 98, stk. 2, hvorefter udgifter til istandsættelse, der ikke er medtaget i fraflytningsrapporten jfr. stk. 4, er lejeren uvedkommende. Og i det nye stk. 4 står der naturligvis at ved overtrædelse af stk. 3 og 4 bortfalder udlejers krav på istandsættelse efter stk. 1. Umiddelbart tyder den nye tekst ikke på at der er sket ændringer i den hidtidige teori eller retspraksis om at erstatningskrav efter LL 25 bevares uanset 14 dages fristen i 98. Men boligministeriets nye vejledning om ind- og udflytningssyn af 21/ indvarsler måske nye toner. Det skal dog præciseres, at en vejledning ikke er en bindende retsforskrift, men alene en vejledning! Vejledning af 21/ : Vejledningen udtaler under overskriften i punkt 4.3 om misligholdelse blandt andet følgende: Ved misligholdelse forstås i denne vejledning, at det lejede er forringet eller skadet som følge af fejlagtig brug, fejlagtig vedligeholdelse, eller uforsvarlig og skadefremkaldende adfærd. Det er en forudsætning for at udlejeren kan gøre krav om udbedring af misligholdelse gældende, at lejeren ved uagtsom adfærd fortsat har forvoldt skade på det lejede. Misligholdelse skal dermed ses i modsætning til almindelig slid og ælde, der er en naturlig virkning af lejerens almindelige brug af det lejede, som lejeren hæfter for i henhold til lejerens vedligeholdelsespligt. Misligholdelsen kan f.eks. være hundekrads på karmene, brandmærker på køkkenbordspladen, eller ridser eller andre skader på gulvene, der ikke kan betragtes som forringelser som følge af almindelig slid og ælde. Grænsen mellem almindelig slid og ælde og misligholdelse beror på de konkrete forhold og kan i nogle konkrete tilfælde være vanskelig at fastsætte. En part hæfter altid for skader, der er en følge af partens misligholdelse. Det gælder uanset om der er tale om skader på dele af det lejede, der er omfattet af den anden parts vedligeholdelsespligt. Lejeren skal f.eks. betale for udskiftning

6 6 af en ødelagt rude, selvom vedligeholdelsespligten for ruden påhviler udlejeren, hvis ruden er ødelagt som følge af lejerens misligholdelse. Under et efterfølgende afsnit punkt aftale om vedligeholdelsespligten står der blandt andet: Skjolder efter billeder, huller efter skruer, mærker efter sko på paneler og afskallede døre vil som udgangspunkt være omfattet af begrebet slid og ælde, som lejeren kan komme til at hæfte for ved fraflytning, hvis lejeren har overtaget pligten til indvendig vedligeholdelse. Vurderingen heraf må dog tage udgangspunkt i om forholdene er opstået som følge af sædvanlig brug af det lejede. Er der f.eks. tale om et usædvanligt omfattende antal huller i væggene, vil forhold efter omstændigheder kunne henføres under misligholdelse Ved en umiddelbar læsning og gennemgang af lovændringen pr. 1/ ser det ikke umiddelbart ud som om, at der er indvarslet nye tider eller ændringer af den hidtidige opfattelse i teori og praksis om at udlejer bevarer sit erstatningskrav efter LL 25, stk. 2, og at dette ikke bortfalder ved fraflytningssynet. Imidlertid anføres det i kommentaren til Karnovs lovsamling under LL 98 til ovennævnte Vestre Landsrets dom fra 2015 følgende: Dommens resultat kan ikke tiltrædes. Skyldes istandsættelsen lejerens misligholdelse, eller forhold han er forsvarlig for efter 25, stk. 2, er lejeren forpligtet til at aflevere det lejede i samme stand som ved overtagelsen, jfr. LL 98, stk. 1, da undtagelsen om slid og ælde under alle omstændigheder ikke finder anvendelse. Der er således klart tale om dels et erstatningskrav og dels lejerens misligholdelse. Ændring af retspraksis: Østre Landsret afsagde en dom den 3. april 2017, der er trykt i T:BB Ø. I denne sag var der tale om et lejemål, der blev fraflyttet den 20/ , hvor der ikke blev holdt flyttesyn, da der ikke var pligt hertil efter de dagældende regler, men hvor den hidtidige 14 dages frist for fremsættelse af krav også var gældende. Da den nye lejer var flyttet ind, konstaterede denne kattelopper, som alene kunne skyldes den fraflyttende lejer. Der blev iværksat bekæmpelse af kattelopper efter henvendelse til et specialfirma, hvorefter der blev reklameret overfor den fraflyttende lejer den 21/ , og henvist til lejekontraktens 11, der blandt andet havde følgende ordlyd vedrørende skadedyr:

7 7 Konstaterer lejeren skadedyrsangreb i lejemålet skal udlejer, for at begrænse skadens omfang og spredning, uden unødigt ophold orienteres herom. Udlejer iværksætter herefter den nødvendige skadedyrsbekæmpelse. Såfremt skadedyrsangrebets arnested bevisligt findes i lejemålet og angrebet skyldes lejerens forhold, vil udlejers dokumenterede rimelige udgifter til skadedyrsbekæmpelse blive pålagt lejer. Inden angrebet var endeligt og effektivt begrænset, viste det sig at være nødvendigt at lægge nyt gulv og foretage særlige sprøjtninger mod loppeangreb, og der blev udført flere forgæves forsøg, fordi angrebet havde spredt sig, og den samlede udgift, som også omfattede overboens lejlighed og opgangen, løb op i kr ,00. Da lejeren gjorde gældende, at kravet var forældet som følge af 14 dages fristen i LL 98, gik landsretten grundigt til værks og undersøgte herunder forarbejderne til lejeloven fra 1937 og ændringerne i 1951, 1958 og 1967, og senest gældende lov fra 1979, hvorefter Østre Landsret konkluderede: Reglen i 98, stk. 2, om udlejers reklamationsret efter fraflytning har samme ordlyd som reglen om lejers reklamationsret efter indflytning (i LL 14). I begge tilfælde fortaber man sin reklamationsret overfor mangler, når der er forløbet mere end 2 uger, med mindre manglen ikke kan erkendes ved sædvanlig agtpågivenhed eller den anden part i lejeforhold har handlet svigagtigt. Denne bemærkning findes i forarbejderne til den før 1/ gældende 98, hvorefter landsretten kunne konkludere, at udlejeren som udgangspunkt havde fortabt sit krav. Imidlertid blev udlejeren delvis reddet på målstregen, idet landsretten herefter udtalte, at konstatering af angrebet af kattelopper ikke kan erkendes ved anvendelse af sædvanlig agtpågivenhed, og udlejeren blev derfor tilkendt en reduceret erstatning begrundet i at udlejeren ikke havde foretaget forsvarlig bevissikring f.eks. i form af et udenretligt syn og skøn hvilket i praksis tager i hvert fald 4 6 måneder. På denne baggrund blev udlejers erstatningskrav nedsat til skønsmæssigt kr ,00! Hvad gør vi nu fremover? Det er vigtigt at være opmærksom på, at Østre Landsrets dom af 3/ er afsagt på baggrund af ordlyden i LL 98 før ændringen pr. 1/ Dommen signalerer således, at den hidtidige teori og retspraksis har været forkert, hvorfor det er nærliggende at spørge, om ændringen af LL 98 fra 1/ indeholder en stramning, der samtidig støtter den nye fortolkning?

8 8 Det gør den rent faktisk for i bemærkningerne til den nye LL 98 står der blandt andet følgende: I det foreslåede stk. 2 forslås det, at udlejers frist for at fremsætte krav om istandsættelse på 2 uger regnes fra flyttesynet for at skabe sammenhæng imellem pligten til at afholde flyttesyn og udlejers frist til at fremsætte krav om istandsættelse. Formålet med flyttesynet er at fastlægge lejemålets stand ved lejemålets ophør. Det er derfor uhensigtsmæssigt at der efter udarbejdelse af synsrapporten på synet kan komme yderligere krav om istandsættelse vedrørende mangler der kunne konstateres på synet. På den baggrund foreslås det, at udgifter til istandsættelse, der ikke er medtaget i fraflytningsrapporten, er lejeren uvedkommende, med mindre der er tale om skjulte fejl og mangler eller lejerens svig. Ændringen indebærer, at udlejer skal fremsætte krav om istandsættelse på flyttesynet, hvis lejeren møder op... Udgifter til istandsættelse, der ikke er angivet i fraflytningsrapporten kan ikke gøres gældende overfor lejeren med mindre der er tale om skjulte fejl og mangler, eller lejers svig. Man skal samtidig være opmærksom på, at også reglen i LL 99 a blev ændret 1/ Den har nu følgende ordlyd: Reglerne i 98, stk. 1, 3. punktum, stk. 2, 1. punktum, hvor der i henhold til 98, stk. 3 er pligt til at afholde flyttesyn og stk. 3 5, kan ikke ved aftale fraviges til skade for lejeren. Det kan være svært at forestille sig en aftalt ændring, som er lovlig, der ikke er til skade for lejeren, men nærmere til fordel for denne. Men hvis det er muligt, kan man godt aftale ændrede vilkår i lejekontraktens 11. Hvor galt det kan gå viser følgende tænkte eksempler: Eksempel 1: Under et besøg i lejerens lejlighed konstaterer udlejeren ved et tilfælde, at glaskeramikpladen på lejerens komfur er revnet. Dette påtaler udlejeren og lejeren oplyser, at dette skete, da han tabte en tung gryde på glaspladen. Udlejeren siger til lejeren, at der er tale om et erstatningskrav og giver lejeren besked på at sørge for udskiftning af glaspladen og lejeren nikker og meddeler, at han har anmeldt det til sin forsikring. For en sikkerheds skyld sender udlejeren, da han kommer hjem, en mail til lejeren, hvori han gentager påbuddet om reparationen. Der er her tale om et erstatningskrav, der er omfattet af LL 25 og dette erstatningskrav forældes først når der er gået 3 år. Ca. et år efter flytter lejeren og ved flyttesynet konstaterer udlejeren, at keramikpladen ikke er skiftet, hvortil lejeren bekræfter, at dette har han ikke fået

9 9 gjort, idet han først fornyelig har fået svar fra forsikringsselskabet, som har afvist at dække. Udlejeren medtager ikke kravet i fraflytningsrapporten, men henviser under flyttesynet til det skriftlige påbud. Da kravet ikke er medtaget i fraflytningsrapporten forældes det efter 14 dage! Dette stemmer også med forældelseslovens 1, der lyder: Fordringer på penge eller andre ydelser forældes efter reglerne i denne lov, med mindre andet følger af særlige bestemmelser om forældelse i anden lov. Eksempel 2: I tilfældet fra ovennævnte boligretsdom fra København fra 2016, hvor lejers toilet er løbet i længere tid og medførte et uforholdsmæssigt stort vandforbrug, som udlejeren har måttet betale, opdager udlejeren først under flyttesynet, at toilettet løber. Udlejeren spørger lejeren, hvor længe dette har stået på, hvortil lejeren svarer, at det har det gjort i lang tid. Udlejeren udtaler hertil, at lejeren var forpligtet til at anmelde dette forhold, hvilket lejeren kun kan bekræfte. I fraflytningsrapporten er der ikke nogen bemærkninger om dette forhold eller markeret et forbehold om efterbetalingskrav, hvorfor det i fraflytningsrapporten eller inden 14 dage ikke er rejst noget erstatningskrav, hvorefter det må bortfalde som forældet. Eksempel 3: Efter at en lejer er fraflyttet, er udlejeren gået i gang med at foretage istandsættelse af lejemålet, inden dette skal udlejes igen. Ca. 3 uger efter at lejeren er flyttet, opdager udlejeren et par skader på trappeopgangens vægge, og viceværten bliver kontaktet og denne oplyser, at den fraflyttende lejer havde store problemer med at bakse et klædeskab ned af trapperne og i den forbindelse blev opgangen skadet. I denne situation er der ikke tale om en mangel, som kunne være medtaget i fraflytningsrapporten, da den først er opstået efter flyttesynet, hvorfor udlejeren må bevare et erstatningskrav overfor lejeren i princippet i 3 år, således at lejeren skal erstatte udlejeren dennes udgifter til reparation og maling af det skadede areal i trappeopgangen. Til besvarelse af spørgsmålet i overskriften om hvad vi gør fremover, er der ikke meget tvivl om svaret. Udlejere og administratorer skal være meget mere omhyggelig ved gennemførelse af fraflytningssyn og markere alt i rapporten, og hellere lidt for meget end for lidt, idet udlejer først har mulighed for efterfølgende at finde ud af, hvad omkostningerne er ved reparation af eventuelle skader og

10 10 rejse et krav, da der ikke under selve flyttesynet skal ske opgørelse af kravet, men kun markere en skade som en registreret reklamation. Ejendomsadministratorer skal være endnu mere omhyggelige, idet de kan ifalde erstatningsansvar, hvis de overser skader, som burde have været registreret og hvis reparation medfører udgifter for udlejeren, som ikke kan kræves betalt af lejeren.

LEJERS ERSTATNINGSANSVAR ansvar for dårligt malerarbejde og forsinkelse

LEJERS ERSTATNINGSANSVAR ansvar for dårligt malerarbejde og forsinkelse ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

Boliglejemål fraflytning kap. 16 v/ advokat Anne Louise Husen. Indsæt navn på præsentationen i masteren her. 1

Boliglejemål fraflytning kap. 16 v/ advokat Anne Louise Husen. Indsæt navn på præsentationen i masteren her. 1 Boliglejemål fraflytning kap. 16 v/ advokat Anne Louise Husen Indsæt navn på præsentationen i masteren her. 1 NYE REGLER Flyttesyn obligatorisk Lejelov 9, stk. 2 om indflytning Lejelov 98, stk. 2-3 om

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H)

Læs mere

BETALINGSMISLIGHOLDELSE OG UDSÆTTELSE AF FOGEDEN. Er restance med gebyret på kr. 275,00 nok?

BETALINGSMISLIGHOLDELSE OG UDSÆTTELSE AF FOGEDEN. Er restance med gebyret på kr. 275,00 nok? ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H)

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement. Udkast

Vedligeholdelsesreglement. Udkast Vedligeholdelsesreglement Udkast Udgivet: oktober 2013 1. GENERELT Reglernes ikrafttræden 1.1 Med virkning fra afdelingens første indflytninger i oktober 2013. Ændring af lejekontrakten 1.2 Vedligeholdelsesreglementet

Læs mere

Tillæg på 10-15% for fremleje! Ny dom fra Østre Landsret

Tillæg på 10-15% for fremleje! Ny dom fra Østre Landsret ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

Boligforeningen for Hospitalssygeplejersker i København. Vedligeholdelsesreglement

Boligforeningen for Hospitalssygeplejersker i København. Vedligeholdelsesreglement Boligforeningen for Hospitalssygeplejersker i København Vedligeholdelsesreglement samt Regler for istandsættelse ved fraflytning Model A Principper for A-ordningen (Model A) Lejeren sørger i boperioden

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Afdeling 48

Vedligeholdelsesreglement Afdeling 48 Bilag 4 Vedligeholdelsesreglement Afdeling 48 Udgivet: 23. maj 2013 1. GENERELT «Lejekontrakt_Selskab»«Lejekontrakt_Afdeling»«Lejekontrakt_Lejemål»«Lejekontrakt_Lejernr» Reglernes ikrafttræden 1.1 Med

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse A-ordningen med normalistandsættelse - kort fortalt I boperioden skal du sørge for boligens indvendige vedligeholdelse med maling, tapetsering og

Læs mere

Boligorganisationen Munkegård. Vedligeholdelsesreglement

Boligorganisationen Munkegård. Vedligeholdelsesreglement Boligorganisationen Munkegård Vedligeholdelsesreglement Regler for istandsættelse ved fraflytning Model A Principper for A-ordningen (Model A) Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse

Læs mere

Lejeren er forpligtet til at vedligeholde så ofte, at boligen ikke forringes, bortset fra almindeligt slid og ælde.

Lejeren er forpligtet til at vedligeholde så ofte, at boligen ikke forringes, bortset fra almindeligt slid og ælde. Side 1 af 5 sider Vedligeholdelsesreglementet er udarbejdet efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 64, Mølleriet, Ditlev Bergs Vej Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Morbærhavens vedligeholdelsesreglement Model A med normalistandsættelse

Morbærhavens vedligeholdelsesreglement Model A med normalistandsættelse Morbærhavens vedligeholdelsesreglement er udarbejdet efter reglerne i lov nr. 961 af 11. august 2010 om leje af almene boliger og bekendtgørelse nr. 640 af 15. juni 2006 om vedligeholdelse og istandsættelse

Læs mere

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Om hvordan du skal. vedligeholde og renholde. din bolig

Om hvordan du skal. vedligeholde og renholde. din bolig Afsnit 9 - Vedligeholdelses reglement Om hvordan du skal vedligeholde og renholde din bolig Hvad og hvor ofte skal du vedligeholde? Hvordan er boligen når du flytter ind? Hvordan er reglerne ved fraflytning?

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Vedligeholdelsesreglement Vedligeholdelsesreglement Om hvordan du skal vedligeholde og renholde din bolig Hvad og hvor ofte skal du vedligeholde? Hvordan er boligen når du flytter ind? Hvordan er reglerne

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 61, Odinsgade Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning,

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement for Boligselskabet Holstebro. Model A normalistandsættelse.

Vedligeholdelsesreglement for Boligselskabet Holstebro. Model A normalistandsættelse. Vedligeholdelsesreglement for Boligselskabet Holstebro. Model A normalistandsættelse. A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Tingbjerg Kollegiet

Vedligeholdelsesreglement Tingbjerg Kollegiet Vedligeholdelsesreglement Tingbjerg Kollegiet Indholdsfortegnelse Generelt... 3 Boligens vedligeholdelsesstand ved overtagelsen... 3 Overtagelse af boligen ved indflytning... 3 Vedligeholdelse i boperioden...

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement VARDE BSB AFDELING 9015 afs. 2 AMALIEVEJ-SIG Vedligeholdelsesreglement 1 Vedligeholdelsesreglement udarbejdet med udgangspunkt i Boligselskabernes Landsforening Standardvedligeholdelsesreglement, november

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vedligeholdelsesreglement A-ordning

Indholdsfortegnelse. Vedligeholdelsesreglement A-ordning Indholdsfortegnelse I Generelt... 3 Reglernes ikrafttræden... 3 Ændringer af lejekontrakten... 3 Beboerklagenævnet... 3 II Overtagelse af boligen ved indflytning... 3 Boligens stand... 3 Syn ved indflytning...

Læs mere

Vedtaget på afdelingsmødet: 21. maj 2015. Afdeling: AKB Lundtoftegade

Vedtaget på afdelingsmødet: 21. maj 2015. Afdeling: AKB Lundtoftegade B-ordningen kort fortalt Det er dig som lejer, der skal tage initiativ til at vedligeholde boligen, men det er boligorganisationen, der sørger for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afd. 3, Henning Smiths Vej 8-40, Poul Buaas Vej 11-17 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 8 - Steen Billes Gade 5-25 / 6-22, Vestre Fjordvej 30, Engtoftevej 40-42, Henrik Gerners Gade 2-8, C. V. Jessens Gade 6-12, Otte Ruds Gade

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 49, Helgolandsgade 23 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Hvidovrebo afdeling 8

Vedligeholdelsesreglement Hvidovrebo afdeling 8 Vedligeholdelsesreglement Hvidovrebo afdeling 8 B-ordning godkendt ved urafstemning iht. beslutning på beboermøde september 2013 Sidst redigeret efter beboermødebeslutning den 10. september 2014 Indhold

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement for Eskemosepark

Vedligeholdelsesreglement for Eskemosepark Vedligeholdelsesreglement for Eskemosepark Vedligeholdelsesreglement udarbejdet med udgangspunkt i Boligselskabernes Landsforening Standard vedligeholdelsesreglement, november 1998, og efter reglerne i

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement A-ordning

Vedligeholdelsesreglement A-ordning Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Arbejdernes Boligforening Vedligeholdelsesreglement for afd. 2 - Østergården Model B med vedligeholdelseskonto

Arbejdernes Boligforening Vedligeholdelsesreglement for afd. 2 - Østergården Model B med vedligeholdelseskonto Arbejdernes Boligforening Vedligeholdelsesreglement for afd. 2 - Østergården Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Alabu Bolig Afd. 35 Springbakken 6-38, Ferslev Vedligeholdelsesreglement Pr. 16. august 1999 (Tilrettet den 30. juli 2018 i forhold til fusionen Alabu Bolig) Vedligeholdelsesreglement Alabu Bolig afdeling

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement for afd. 60 Kildehaven

Vedligeholdelsesreglement for afd. 60 Kildehaven Vedligeholdelsesreglement for afd. 60 Kildehaven udarbejdet efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997. Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 22, Tambosundvej 1-81 / 2-40 Model A med normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger for i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 19, Sallingsundvej 1-73 / 2-36 Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Side 1 af 7 sider Om hvordan du skal vedligeholde og renholde din bolig Hvad og hvor ofte skal du vedligeholde? Hvordan er boligen når du flytter ind? Hvordan er reglerne ved fraflytning? Side 2 af 7 sider

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement for afd. 36 Møllegården

Vedligeholdelsesreglement for afd. 36 Møllegården Vedligeholdelsesreglement for afd. 36 Møllegården udarbejdet efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997. Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene

Læs mere

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse VORDINGBORG BOLIGSELSKAB AFDELING EGELYPARKEN

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse VORDINGBORG BOLIGSELSKAB AFDELING EGELYPARKEN Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Model A normalistandsættelse

Model A normalistandsættelse AB HOLMEGAARDEN Vedligeholdelsesreglement Afdeling: 14 ungdomsboliger. Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i bo perioden for boligens indvendige

Læs mere

Standard vedligeholdelsesreglement

Standard vedligeholdelsesreglement Alabu Bolig Standard vedligeholdelsesreglement Pr. 1. januar 2016 Alabu Bolig gør venligst opmærksom på, at flere afdelinger har eget vedligeholdelsesreglement. Kontakt Beboerservice for yderligere oplysninger.

Læs mere

Vedligeholdelses- reglement

Vedligeholdelses- reglement Sorgenfrivang II Side 10 af 32 Vedligeholdelses- reglement for alle afdelinger i, dog undtaget Gl. Vartov Repræsentantskabsmødet i har den 13. december 1999 besluttet, at kompetencen til valg af vedligeholdelsesordning

Læs mere

BOLIGFORENINGEN VIBO

BOLIGFORENINGEN VIBO BOLIGFORENINGEN VIBO STANDARD AFDELING 827 SAMUELS HUS AFDELINGEN HAR A-ORDNING (NORMALISTANDSÆTTELSE) Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Side 1 af 7 sider Om hvordan du skal vedligeholde og renholde din bolig Hvad og hvor ofte skal du vedligeholde? Hvordan er boligen når du flytter ind? Hvordan er reglerne ved fraflytning? Side 2 af 7 sider

Læs mere

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Vordingborg Boligselskab Afd. 110 Stege Havblik

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Vordingborg Boligselskab Afd. 110 Stege Havblik Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Vedtaget på afdelingsmødet: 29. september 2015

Vedtaget på afdelingsmødet: 29. september 2015 B-ordningen kort fortalt Det er dig som lejer, der skal tage initiativ til at vedligeholde boligen, men det er boligorganisationen, der sørger for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

VESTERVANG. Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 1. april 1999 erstatter dette vedligeholdelsesreglement

VESTERVANG. Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 1. april 1999 erstatter dette vedligeholdelsesreglement Standard-vedligeholdelsesreglement efter reglerne i lov om leje af almene boliger lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger bekendtgørelse

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Vedligeholdelsesreglement for alle afdelinger i Boligforeningen Neptun Generalforsamlingen i Boligforeningen Neptun har Den 30-06-2018 besluttet, at kompetencen til valg af vedligeholdelsesordning godkendes

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 6, Filstedvej 45-139, Liselund 1-83 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Tingbjerg Kollegiet

Vedligeholdelsesreglement Tingbjerg Kollegiet Vedligeholdelsesreglement Tingbjerg Kollegiet Indholdsfortegnelse Generelt... 3 Boligens vedligeholdelsesstand ved overtagelsen... 3 Overtagelse af boligen ved indflytning... 3 Vedligeholdelse i boperioden...

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Alabu Bolig Afd. 29 Søndergade, Pederstræde m.fl. - Aalborg Vedligeholdelsesreglement Pr. 1. oktober 2000 (Tilrettet den 17. juli 2017 i forhold til fusionen Alabu Bolig) Standard-vedligeholdelsesreglement

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Arbejdernes Boligforening Vedligeholdelsesreglement for afd. 1 Model B med vedligeholdelseskonto

Arbejdernes Boligforening Vedligeholdelsesreglement for afd. 1 Model B med vedligeholdelseskonto Arbejdernes Boligforening Vedligeholdelsesreglement for afd. 1 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning,

Læs mere

EGHØJ. Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 1. april 1999 erstatter dette vedligeholdelsesreglement

EGHØJ. Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 1. april 1999 erstatter dette vedligeholdelsesreglement Standard-vedligeholdelsesreglement efter reglerne i lov om leje af almene boliger lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger bekendtgørelse

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Hjørring udlejere 5. november 2015 Elsebeth Due Kjeldsen, Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov 1. juli 2015 Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Vigtigste elementer

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Alabu Bolig Afd. 20 Umanakvej 18-20 Vedligeholdelsesreglement Pr. 1. oktober 2000 (Tilrettet den 2. maj 2018 i forhold til fusionen Alabu Bolig) Vedligeholdelsesreglement Alabu Bolig afd. 20 Umanakvej

Læs mere

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A - normalistandsættelse

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A - normalistandsættelse Fakse Boligselskab Torvegården 1-86 4640 Fakse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr.

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT

VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT Standard vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse A-ordning kort fortalt Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i

Læs mere

Selandia Advokater. Havnevej 19 4300 Holbæk. Telefon 59480000 Telefax 59480001. Ny lejelov

Selandia Advokater. Havnevej 19 4300 Holbæk. Telefon 59480000 Telefax 59480001. Ny lejelov Selandia Advokater Havnevej 19 4300 Holbæk Telefon 59480000 Telefax 59480001 Ny lejelov Folketinget har vedtaget en række ændringer i lejelovene, som træder i kraft den 1. juli 2015. Reglerne var tænkt

Læs mere

ENGHUSENE. Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 1. april 1999 erstatter dette vedligeholdelsesreglement

ENGHUSENE. Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 1. april 1999 erstatter dette vedligeholdelsesreglement Standard-vedligeholdelsesreglement efter reglerne i lov om leje af almene boliger lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger bekendtgørelse

Læs mere

Postfunktionærernes Andels-Boligforening

Postfunktionærernes Andels-Boligforening Postfunktionærernes Andels-Boligforening Afdeling 7, Voldgården Vedligeholdsreglement. Model B med vedligeholdskonto Grundlaget for dette vedligeholdsreglement er udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening,

Læs mere

Vedtaget på afdelingsmødet: 26. februar 2015

Vedtaget på afdelingsmødet: 26. februar 2015 B-ordningen kort fortalt Det er dig som lejer, der skal tage initiativ til at vedligeholde boligen, men det er boligorganisationen, der sørger for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

Domea Rødekro Afdeling 38/25 Søvænget

Domea Rødekro Afdeling 38/25 Søvænget Domea Rødekro Afdeling 38/25 Søvænget Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17.

Læs mere

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

BOLIGSELSKAB AFDELING

BOLIGSELSKAB AFDELING Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afd. 39, Danagården 2-88 / 11-139 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement. For afdeling 09. Torvegade. Model B med vedligeholdelseskonto

Vedligeholdelsesreglement. For afdeling 09. Torvegade. Model B med vedligeholdelseskonto Vedligeholdelsesreglement For afdeling 09. Torvegade Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Lejeren indbetaler månedligt et beløb via huslejen på boligens vedligeholdelseskonto, til

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 22, Tambosundvej 1-81 / 2-26 Model A med normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem-møde 9.9.2014 Elektroniske ind- og fraflytningssyn

Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem-møde 9.9.2014 Elektroniske ind- og fraflytningssyn Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem-møde 9.9.2014 Elektroniske ind- og fraflytningssyn Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Oversigt over emner Ind- og fraflytningssyn Indflytningssyn Fraflytningssyn

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement for afdeling Markedspladsen Model A med istandsættelse Ved fraflytning.

Vedligeholdelsesreglement for afdeling Markedspladsen Model A med istandsættelse Ved fraflytning. Boligselskabet DFB Domea Oldenburg Alle 3 2630 Høje-Taastrup Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger

Læs mere

Cederbo En afdeling under Herlev Boligselskab v/kab

Cederbo En afdeling under Herlev Boligselskab v/kab udarbejdet med udgangspunkt i Boligselskabernes Landsforening Standardvedligeholdelsesreglement, november 1998, og efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 46, Brohusgade 1A-3B/5-7, Nybrogade 1-5, Østre Kanalgade 2-6 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger

Læs mere

Vedligeholdelse af din bolig

Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelsesreglement B Din afdeling har valgt at vedligeholde boligerne efter B-ordning. Kort fortalt betyder det følgende: Boligen er i boperioden vedligeholdt med maling,

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement for afd. 63 Blichergården

Vedligeholdelsesreglement for afd. 63 Blichergården Vedligeholdelsesreglement for afd. 63 Blichergården udarbejdet efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997. Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af

Læs mere

Herlev Boligselskab 3917-4 Cederbo Gældende indtil afdelingen vedtager eget. Vedligeholdelsesreglement. Model A. A-ordningen - kort fortalt

Herlev Boligselskab 3917-4 Cederbo Gældende indtil afdelingen vedtager eget. Vedligeholdelsesreglement. Model A. A-ordningen - kort fortalt udarbejdet med udgangspunkt i Boligselskabernes Landsforening Standard-vedligeholdelsesreglement, november 1998, og efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 37 - Hellekisten 15-239 Model B normalistandsættelse B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse

Læs mere

Vedligeholdelsesregler. A-ordning. Nykøbing F. Boligselskab. Slotsgade Nykøbing F. Tlf

Vedligeholdelsesregler. A-ordning. Nykøbing F. Boligselskab. Slotsgade Nykøbing F. Tlf Vedligeholdelsesregler A-ordning Nykøbing F. Boligselskab Slotsgade 20 4800 Nykøbing F. Tlf. 54 84 19 70 www.nfbo.dk nfbo@nfbo.dk Side 1/5 A-ordning kort fortalt Beboeren sørger i boperioden for boligens

Læs mere

Vedtaget på afdelingsmødet: 4. maj 2017

Vedtaget på afdelingsmødet: 4. maj 2017 B-ordningen kort fortalt Det er dig som lejer, der skal tage initiativ til at vedligeholde boligen, men det er boligorganisationen, der sørger for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement For afdeling 28. Smedegade Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement For afdeling 28. Smedegade Model A normalistandsættelse Vedligeholdelsesreglement For afdeling 28. Smedegade Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse med maling af lofter, tapetsering

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 56, Luren 1-13 / 2-24 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT

VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT I afdelinger med A-ordning I. GENERELT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Reglernes ikrafttræden 2. Ændring af boligoverenskomsten 3. Beboerklagenævn 4. Forandringer i boligen 5. Byttelejligheder

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT

VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT VEDLIGEHOLDELSESREGLEMENT I afdelinger med B-ordning samt ungdomsboliger 1. GENERELT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Reglernes ikrafttræden 2. Ændring af boligoverenskomsten 3. Beboerklagenævn 4. Forandringer i

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSES- REGLEMENT

VEDLIGEHOLDELSES- REGLEMENT VEDLIGEHOLDELSES- REGLEMENT Afdeling 001 - Herninglund Godkendt på afdelingsmødet den 18.09.2012 Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse A-ordningen - kort fortalt... 3 Ændring af lejekontrakten... 3 Beboerklagenævn...

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 60, Egholm Færgevej 11-17 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Tidsbegrænset lejekontrakt

Tidsbegrænset lejekontrakt Dato: XXXX J.nr. NST-523-00729 Tidsbegrænset lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen Hovedstaden, Dyrehaven 6 2930 Klampenborg (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement gældende for Boligselskabet AKB, København afdeling 1072-1 Grøndalsvænge Allé

Vedligeholdelsesreglement gældende for Boligselskabet AKB, København afdeling 1072-1 Grøndalsvænge Allé december 2011 Vedligeholdelsesreglement gældende for Boligselskabet AKB, København afdeling 1072-1 Grøndalsvænge Allé Model A med normalistandsættelsesbeløb (NI-beløb) AlmenBolig+ A-ordningen - med NI-beløb

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement. B-ordning

Vedligeholdelsesreglement. B-ordning Vedligeholdelsesreglement B-ordning B-ordning kort fortalt Med B-ordningen følger en form for tvungen opsparing, hvor du hver måned betaler et beløb sammen med huslejen til en konto for indvendig vedligeholdelse.

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSES- REGLEMENT

VEDLIGEHOLDELSES- REGLEMENT VEDLIGEHOLDELSES- REGLEMENT Afdeling 005 Tietgensgade/ Thrigesvej/Banegårdspladsen Godkendt på afdelingsmødet den 11.09.2012 Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse A-ordningen - kort fortalt... 3 Ændring af lejekontrakten...

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 27/ erstatter dette vedligeholdelsesreglement tidligere gældende reglementer.

Generelt. Reglernes ikrafttræden 1. Med virkning fra den 27/ erstatter dette vedligeholdelsesreglement tidligere gældende reglementer. Vedligeholdelsesreglement Model A Afdeling 607 A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i bo perioden for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling, tapetsering og gulvbehandling. Lejeren

Læs mere

Vedligeholdelse af din bolig

Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelsesreglement A - 2% Din afdeling har valgt at vedligeholde boligerne efter A-ordning. Kort fortalt betyder det følgende: Mens du bor i din bolig, skal du sørge

Læs mere

Vedligeholdelse af din bolig

Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelsesreglement A med NI-Beløb for ungdomsboliger Din afdeling har valgt at vedligeholde ungdomsboligerne efter A-ordning med normalistandsættelsesbeløb (NI-beløb).

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement For afdeling 32. Stadionparken Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement For afdeling 32. Stadionparken Model A normalistandsættelse Vedligeholdelsesreglement For afdeling 32. Stadionparken Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse med maling af lofter,

Læs mere

Standardvedligeholdelsesreglement

Standardvedligeholdelsesreglement Standardvedligeholdelsesreglement Model B med vedligeholdelseskonto Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 51, Blåkildevej 1-115 / 2-168 Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Skovlund Boligselskab

Skovlund Boligselskab Vedligeholdelsesreglement for Skovlund Boligselskab. Udarbejdet efter reglerne i lov om leje af almene boliger lov nr. 987 af 21. oktober 2009, og bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af

Læs mere

for afdeling 1 GODTHÅBSVÆNGET

for afdeling 1 GODTHÅBSVÆNGET BOLIGFORENINGEN Standard-vedligeholdelsesreglement. Model A - med normalistandsættelsesbeløb (NI-beløb) for afdeling 1 GODTHÅBSVÆNGET A-ordningen - med NI-beløb kort fortalt Lejeren sørger i boperioden

Læs mere

Vejledning om ind- og fraflytningssyn, istandsættelse og vedligeholdelse i private udlejningsejendomme

Vejledning om ind- og fraflytningssyn, istandsættelse og vedligeholdelse i private udlejningsejendomme VEJ nr 10936 af 21/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. november 2015 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Udlændinge-, Integrations- og Boligmin., j.nr. 2015-1756

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afdeling 21, Næssundvej 1-222 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere