Fælles retningslinier og anbefalinger for svømmeundervisning, badning og andre vandaktiviteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fælles retningslinier og anbefalinger for svømmeundervisning, badning og andre vandaktiviteter"

Transkript

1 Fælles retningslinier og anbefalinger for svømmeundervisning, badning og andre vandaktiviteter Dagtilbud, institutioner, fritids- og ungdomstilbud og skoler i Århus Kommune Børn og ungehåndbogen Børns miljø

2 Generelt I bekendtgørelse nr. 38 af 10. januar 1995 om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden samt vejledning hertil fremgår det blandt andet, at lærerne inden for de af kommunens afstukne rammer udøver det umiddelbare tilsyn med eleverne i skoletiden efter anvisning fra skolelederen. Skolelederen har i henhold til folkeskolelovens 45 stk.1 den administrative og pædagogiske ledelse på skolen. Bestemmelserne, som nævnes på de efterfølgende sider og bestemmelserne beskrevet i ovennævnte bekendtgørelse og vejledning er det tilsyn der som minimum skal etableres til forebyggelse af ulykker og til sikring af beredskab til livredning i dagtilbud, institutioner, fritids- og ungdomstilbud og skoler i Århus Kommune. Det enkelte dagtilbud, institutioner, fritids- og ungdomstilbud og skoler kan derudover fastsætte yderligere retningslinier. Med mindre andet er beskrevet, gælder der samme sikkerheds- og uddannelsesmæssige krav for pædagoger og lærere. Vandaktiviteter må alene finde sted, hvis det kan foregå under fuldt betryggende forhold. Dette betyder, at svømmeundervisning, badning samt andre vandaktiviteter skal tilrettelægges under størst mulig hensyntagen til børnenes sikkerhed. Dette vil sige, at der i enhver situation foretages en konkret vurdering der afgør, hvilket tilsyn der skal etableres ud over minimumskravene. På de efterfølgende sider fremgår Århus Kommunes rammer og anbefalinger for tilsyn med børn og unge i forbindelse med svømmeundervisning og badning samt andre vandaktiviteter. Rammerne skal ses som minimumskrav til planlægningen og organiseringen af tilsynet. Der bør altid tages udgangspunkt i såvel den voksnes kendskab til børnene som børnenes alder og svømmefærdigheder samt evne til at overholde aftaler. Ved tilsynsførende skal der forstås en voksen, som har det livredningsmæssige ansvar for tilsynet med børnene. Ud over det anbefalede antal tilsynsførende, alt efter aktivitetens art, kan også andre voksne have opgaver i forhold til børnene. Kun ansatte ved Århus Kommune kan være tilsynsførende. Det betyder, at livreddere i svømmehaller eller badelande ikke medregnes i gruppen af tilsynsførende for børnene. Ud over minimumskravene kan arten og omfanget af tilsynet ikke på forhånd fastlægges. Tilsynet skal afpasses efter den konkrete aktivitet. Det påhviler dagtilbudet, institutionen, fritids- og ungdomstilbudet og skolen at sikre sig, at de fornødne sikkerhedskrav i forbindelse med aktiviteten er opfyldt. Samtidig påhviler det den tilsynsførende at have fornødent kendskab til det sikkerhedsudstyr, som findes på stedet. Sådan forhåndskendskab må anses for at være en del af den almindelige forberedelse af aktiviteten. Ansvaret for at genoplivningsudstyr i svømmehaller og -sale er i forsvarlig stand påhviler den skole, hvor svømmehallen er beliggende.

3 Ved alle aktiviteter i vand er der behov for særlig opmærksomhed i forhold til børn, der lider af sygdom, der kan medføre bevidstløshed, f.eks. epilepsi og sukkersyge. Det anbefales, at der forud for afvikling af aktiviteten mellem de tilsynsførende sker en fordeling af hovedopgaver i forbindelse med det ledsagende personales udførelse af tilsyn, beredskab ved eventuelle krisesituationer m.v. Desuden anbefales det, at børnene er gjort bekendt med organiseringen og afviklingen af aktiviteten. Under hensyntagen til børn og unges alder skal der, så vidt det er muligt, også være tilsyn med dem under omklædning/badning. Det kan desuden anbefales, at børnene benytter farvede badehætter, således at tilsynet gøres mere overskueligt, hvis der er andre brugere til stede i bassinet. Det er desuden ved alle vandaktiviteter en god idé at medbringe en mobiltelefon - i en tæt plastikpose. Normering pr. tilsynsførende: Aldersgrupper: Sted Aktivitet 0 2 år Alle steder. 2 5 år Friland (strand m.m.). 2 5 år 6 8 år (0. til 2. klassetrin) 9 15 år år Svømmehal og badeland. Friland, badeland og svømmehal. Friland, badeland og svømmehal. Friland, badeland og svømmehal. Sopning til læggen (Kræver ikke livredderprøve) Sopning til læggen (Kræver ikke livredderprøve) Badning til navlen Badning til navlen Badning og svømning Badning og svømning Antal børn pr. tilsynsførende Max. 4 børn Max. 6 børn Max. 6 børn Max. 8 børn Max. 15 børn og unge Max. 15 børn og unge Efterfølgende rammer for tilsyn mv. er opdelt i følgende punkter: 1. Svømmeundervisning og vandaktiviteter i svømmehaller og -sale. 2. Badning i forbindelse med ekskursioner og udflugter. - badning fra strand, åer eller søer - badning i forlystelsesparker o.lign. 3. Sejlads under forskellige forhold. - surfing - sejlads med både - robåde, kajak eller kano. Herudover er der en beskrivelse af svømmebeviskurserne.

4 1) Svømmeundervisning og vandaktiviteter i svømmehaller og -sale Svømmehallens regler skal overholdes. Svømmelærereksamen giver en svømmelærer varig kompetence til at varetage selve svømmeundervisningen af eleverne. Hvis svømmelæreren også varetager det livredningsmæssige tilsyn, skal svømmelæreren vedligeholde sin kompetence for så vidt angår livredning. Svømmelærere skal derfor have gyldig livredderprøve. Som det fremgår under afsnittet generelt skal der være mindst 1 tilsynsførende pr. angivet max antal børn til stede. Af hensyn til varetagelse af de samlede opgaver i forhold til en gruppe børn og unge i en kritisk situation, kan det dog anbefales, at der minimum er 2 tilsynsførende til stede. Antallet af tilsynsførende er et minimumskrav. Afhængig af såvel den/de tilsynsførendes kendskab til børnene, som børnenes alder og svømmefærdigheder samt evne til at overholde aftaler, vurderes nødvendigheden af flere tilsynsførende. Den/de tilsynsførende skal befinde sig på bassinkanten. Ved svømmeundervisning og andre vandaktiviteter i svømmehal skal der skelnes mellem, om der er andre brugere til stede, eller om man benytter bassinet alene. Hvis der er andre brugere til stede, kan badningen foregå i et afgrænset område. Dette kan evt. ske ved afskærmning med tove af det område, som børnene opholder sig i. Hovedudspring fra vippe eller bassinkant må kun finde sted under direkte ledelse og tilsyn. Vanddybden skal være så stor, at der ikke opstår fare for børnene og de unge. Det vil sige en dybde på mindst: - 1,5 1,8 m ved siddende udspring fra bassinkant. - 1,8 ved stående udspring fra bassinkant. Vanddybden skal indenfor det angivne interval vurderes efter barnets eller den unges størrelse.

5 2) Badning i forbindelse med ekskursioner og udflugter Badning under ekskursioner og lignende, herunder badning i badelande, må alene finde sted, hvis det kan foregå under fuldt betryggende forhold. Dette er gældende for alle dagtilbud, institutioner, fritidsog ungdomstilbud og skoler i Århus Kommune. Badning i forbindelse med ekskursioner kræver tilladelse fra forældremyndighedens indehaver, og skal være registreret i pågældende dagtilbud, institution, skole. Tilladelse til badning omfatter badning fra strand, badning i sø og badning i offentlig svømmehal samt badelande. Hvis badning foregår på friland, skal læreren/pædagogen inden badning tillades have sikkerhed for, at bund- og strømforhold mv. ikke frembyder nogen fare. Badning bør kun foregå på et for børnene nøje afgrænset område, som er let at overskue og hvor alle kan bunde. Ved badning i friland (strand, sø og vandløb) skal der være mindst 2 tilsynsførende, hvoraf den ene opholder sig på land, medens den anden deltager i badningen og markerer ydergrænsen for det tilladte område. Eleverne bør have besked på at holde sammen to og to. Badning fra strand, åer eller søer De tilsynsførende skal inden aktiviteten have orienteret sig om følgende: - Badestedets fysiske udformning, herunder oversigts- og læforhold. - Dybde- og bundforhold. - Strømforhold. - Vandets temperatur. - Vejrforhold. - Alarmering og forholdsregler i tilfælde af ulykke. Badning i forlystelsesparker og lign. Mange forlystelsesparker og badelande har interne regler. Det er vigtigt at orientere sig om disse regler på forhånd, således at man kan vurdere, hvorvidt badning er forsvarlig eller ej. Idet der som oftest i forvejen er mange andre børn i vandet på samme tid bør det, for overskuelighedens skyld, vurderes om normeringen mellem børn/unge og tilsynsførende bør skærpes. Antallet af børn er afhængig af såvel den voksnes kendskab til børnene som børnenes alder og svømmefærdigheder samt evne til at overholde aftaler. Det anbefales, at børnene holder sammen to og to. Af hensyn til varetagelse af de samlede opgaver i forhold til en gruppe elever i en kritisk situation kan det dog anbefales, at der som minimum er 2 tilsynsførende til stede.

6 3) Sejlads under forskellige forhold Anbefalingerne omkring sejlads vil berøre aktiviteter af meget forskellig karakter, rækkende fra tursejlads med fartøjer over 20 BRT, sejlads med optimistjoller og mere legeprægede aktiviteter, f.eks. med en selvbygget tømmerflåde. Med de her nævnte eksempler illustreres det, at det ikke kan forventes, at der vil foreligge anbefalinger for enhver tænkelig aktivitet på vand. Der vil således være forskel på tilsyn og forebyggende forholdsregler, når en klasse eksempelvis er på udflugt i turbådene på Silkeborgsøerne, og når en klasse er på kanotur på Gudenåen. Tilsyn og forebyggende forholdsregler skal altid tage udgangspunkt i den konkrete situation og dens risikomomenter, herunder vejrforhold og børnenes alder og færdigheder. Det anbefales, at forældre til de deltagende børn orienteres om aktiviteten, og at de giver deres samtykke til, at deres barn deltager. Er der tale om en risikobetonet aktivitet, f.eks. surfing, kan det overvejes at anmode om et skriftligt samtykke. Indgår sejladsen som en væsentlig og tilbagevendende del af undervisningen, indhentes forældreaccepten for hele sæsonen/skoleåret. Forældrenes accept overfører ikke ansvar fra skolen til forældrene. Forældrenes tilkendegivelse skal ses som en accept af, at barnet deltager i en aktivitet, hvor der på trods af forebyggende foranstaltninger kan forekomme en risiko. Ved alle aktiviteter forudsættes det, at vejr-, vind-, dybde-, strøm- og temperaturforhold samt børnenes forudsætninger er inddraget i vurderingen af forsvarligheden i aktiviteten. Det forudsættes herunder, at et fartøj ikke medbringer flere personer end det er bestemt til. Følgende sejladstyper beskrives: a) Sejlads med både b) Sejlads med optimistjoller c) Sejlads med robåde, kajak eller kano d) Surfing Afhængigt af planlagt aktivitet henvises der til relevante pjecer udgivet af Søsportens Sikkerhedsråd. Der henvises specielt til bekendtgørelsen om redningsveste i mindre fartøjer, hvorefter der i alle mindre fartøjer skal være redningsvest. Inden for Børn ug Unge i Århus Kommune forventes det, at børnene er iført redningsveste. Det forudsættes, at de tilsynsførende har gjort sig bekendt med relevante pjecer. Børnene/de unge skal være gjort bekendt med organiseringen og afviklingen af aktiviteten.

7 A) Sejlads med både Fartøjets indretning, udstyr mv. Passagerskibe defineres som fartøjer, der befordrer flere end 12 passagerer uanset størrelse. For disse fartøjer er der fastsat særlige regler om besætning, syn af fartøj og udrustning m.v. Søfartsstyrelsen påser, at de givne regler overholdes, og udsteder skriftlig tilladelse, hvoraf det ses, hvor skibet må sejle, hvor mange passagerer skibet må medtage, og hvornår skibet senest skal til næste hovedsyn. Søfartsstyrelsens skriftlige tilladelse skal være anbragt et sted på skibet, der er iøjnefaldende for passagererne. Der findes lejrskoleskibe/projektskibe, der typisk er beregnet til sejlads af flere dages varighed og med passagerer/elever om bord. For sådanne skibe er der særlige og temmelig omfattende regler, der alle har som mål at skabe størst mulig sikkerhed. Der findes også særlige regler for f.eks fiskeskibe, der anvendes til at medtage lystfiskere på endagsture. Søfartsstyrelsen påser, at ejeren af skibet overholder de givne regler. B) Sejlads med optimistjoller Sejlads med optimistjoller må kun foregå indenfor et nærmere afgrænset område og aldrig i lygtetændingstiden. Børn (som skal være fyldt 6 år)/medlemmer/de unge skal inden sejladsen påbegyndes have aflagt 200 m fri svømmeprøve overfor dagtilbudets, institutionens, fritids- og ungdomstilbudets, skolens medarbejdere. Svømmeprøven skal fornyes hvert år. Ved sejlads skal der altid være en medarbejder, som indenfor de sidste 2 år har taget stort svømmebevis. Der skal altid være en sejlklar motorbåd i vandet med fører og nødvendig besætning, dog ikke i havnebassin. Båden skal være i forsvarlig stand. Lederen af sejladsen skal have kendskab til indholdet af Søsportens Sikkerhedsråds pjecer. Pjecerne kan læses på hjemmesiden for Søsportens Sikkerhedsråd. Der skal under sejlads bæres godkendt redningsvest. Ombord i optimistjollen skal fastbindes øsekar samt rimelig bugserline.

8 C) Robåde, kajak eller kano Der bør skelnes mellem prøveture og turroning. Prøveture foregår i et afgrænset område nær ved basen og er af kort varighed. Turroning foregår over længere træk, ofte over flere dage. Læs pjece om sikkerhed ved sejlads med kano og kajak. Søsportens Sikkerhedsråds hjemmeside. Elev- og lærer-/pædagogforudsætninger 1. Medarbejdere skal have bestået stort svømmebevis inden for de sidste 2 år 2. De deltagende børn skal have færdigheder, der betyder, at de er i stand til at følge instruktioner vedrørende bjergning samt sikkerhed og redning. 3. De deltagende lærere/pædagoger skal have tilstrækkelige forudsætninger til at kunne gennemføre den planlagte aktivitet. Aktivitetens afvikling 1. Der kræves ikke en voksen pr. båd. 2. Der må kun anvendes både, som er i forsvarlig og sødygtig stand. 3. Der må ikke være flere personer ombord, end sejlads kan foregå på forsvarlig vis. 4. Hvert deltagende barn/ung skal altid bære redningsvest og have aflagt 200 m. svømmeprøve. 5. De ombordværende må ikke stå op eller bytte plads under sejlads. 6. Leg og urolig opførsel skal undgås. 7. Der skal holdes kortest mulig afstand til kysten eller bredden. Pjece vedrørende sejlads med kano og kajak findes på Søsportens Sikkerhedsråds hjemmeside.

9 D) Surfing Elev- og lærer- /pædagogforudsætninger Aktiviteten bør afvikles med mindst 2 tilsynsførende, der skal opfylde følgende betingelser: a. Tilsynsførende skal have stort svømmebevis eller DSLF's (Dansk Svømme- og Livredningsforbund) livredderprøve. b. Mindst den ene af de tilsynsførende eller instruktøren skal være uddannet som surfinstruktør. c. Mindst den ene af de tilsynsførende eller instruktøren skal kunne sejle ledsagebåden. d. De deltagende børn skal over for skolen have dokumenteret svømmefærdighed svarende til mindst 200 m. Undervisningens afvikling 1. Der bør maksimalt være 5 børn ad gangen i aktivitet i vandet pr. ledsagebåd. 2. Det anbefales, at aktiviteten udfoldes med børnene samlet. 3. Undervisningen bør omfatte følgende indhold, som bør gennemgås før den egentlige sejlaktivitet påbegyndes: a) Sikkerhed og nødprocedure. b) Vigeregler og "sejlregler." c) Kendskab til udstyr. d) Orientering om grundteknik. Udstyr Følgende udstyr er obligatorisk: 1. Våddragt til hvert barn/ung på vandet. 2. Hvert barn/ung skal bære redningsvest. 3. Brilleelastik til fastgørelse af børnenes/de unges briller. 4. Ledsagebåd. De anvendte surfbrædder bør svare til deltagernes forudsætninger og vejrforholdene, foruden at være i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand.

10 Svømmebeviskurser Alle lærere, som skal varetage svømmeundervisning, samt pædagoger og lærere, som er tilsynsførende ved ledsagelse af børn til badning, skal have bestået enten det store eller det lille svømmebevis. Det store svømmebevis er gældende til alle svømmehaller samt til badning fra strand, i åer eller søer og i forlystelsesparker o.lign. samt alle former for sejlads, hvorimod det lille svømmebevis er gældende til svømmehaller og -sale, hvor bassindybden er maks. 2 m. Kursusbeviserne er gældende i 2 år. Kurserne afholdes hvert år i april måned og med mulighed for senere opsamlingskurser. Kurserne udmeldes fra s fællessekretariat, hvortil også tilmelding foregår. Udsendelse af kursusbeviser til den enkelte lærer eller pædagog foregår ligeledes fra fællessekretariatet. Kurserne varer ca. 3 timer og indeholder både en teoretisk samt en praktisk del. Kurserne afholdes, af hensyn til prøven i dykning og teorien vedr. livredning/genoplivning, som kræver en del materiel, på hhv. Ingerslevs Boulevard Svømmestadion (lille bevis) og Lyseng Svømmebad (stort bevis). Kurserne afholdes hhv. formiddag og eftermiddag iht. nærmere fastsatte tidspunkter. Det forudsættes, at den enkelte lærer/pædagog er bekendt med alarmeringsprocedure samt genoplivnings-/livredningsudstyr, herunder betjening af udstyret på det sted, hvor svømmeundervisningen/aktiviteten foregår. Det er skolelederens ansvar, at lærere og pædagoger er i besiddelse af de nødvendige forudsætninger.

11 Kursusindhold Stort svømmebevis Gælder i alle svømmehaller, ved badning fra strand, i åer eller i søer og i forlystelsesparker o.lign. samt ved alle former for sejlads. Prøven omfatter følgende: 1. a) Gennemgang af og prøve i genoplivning/livredning samt brug af standardudstyr, som forefindes i de kommunale haller. b) Gennemgang af teori omhandlende badning fra strand, i åer eller søer, herunder bl.a. vejrskifte, bund-, temperatur- og strømforhold samt alarmering. 2. Prøve i 200 m. svømning. 3. Prøve i dykning efter bjærgedukke på 4,2 meter dybt vand. 4. Prøve i bjærgning over 25 m af en forestillet bevidstløs person. 5. Ophaling af person på kant. Personen skal være af mindst samme højde og drøjde som prøvetager. Lille svømmebevis Gælder i alle svømmehaller med en bassindybde på maks. 2 m. Prøven omfatter følgende: 1. a) Gennemgang af og prøve i genoplivning/livredning samt brug af standardudstyr, som forefindes i de kommunale haller. b) Gennemgang af teori omhandlende badning fra strand, i åer eller søer, herunder bl.a. vejrskifte, bund-, temperatur- og strømforhold samt alarmering. 2. Prøve i 200 m svømning. 3. Prøve i dykning efter bjærgedukke på 2 meter dybt vand. 4. Prøve i bjærgning over 25 m af en forestillet bevidstløs person. 5. Ophaling af person på kant. Personen skal være af mindst samme højde og drøjde som prøvetager.

12 Bilag 1 Oversigt over bevistype (stort eller lille) der kræves i de respektive svømmehaller /-sale i Århus Kommune. Svømmehal /-sal Mål (længde x bredde x dybde) Bevistype Frydenlund 16,7 x 6,5 x 0,9 til 1,4 Lille Gammelgård 16,7 x 6,5 x 0,9 til 1,4 Lille Hasle 25 x 12,5 x 1,0 til 3,5 Stort Jellebakke 16,7 x 6,5 x 0,9 til 1,4 Lille Lystrup 25 x 12,5 x 0,9 til 2,0 Lille Næshøj 25 x 12,5 x 0,9 til 2,8 Stort Solbjerg 25 x 12,5 x 0,9 til 2,8 Stort Sølyst 25 x 12,5 x 1,0 til 3,8 Stort Søndervang 25 x 12,5 x 0,9 til 1,8 Lille Tilst 25 x 12,5 x 0,9 til 2,0 Lille Tovshøj 25 x 12,5 x 1,5 Lille Tranbjerg 16,7 x 6,5 x 0,9 til 1,4 Lille Vorrevang 16,7 x 6,5 x 0,9 til 1,4 Lille Egelund 25 x 12,5 x 1,10 til 2,0 Lille Svømmestadion (svømmebaner) 50 x 25 x 2,0 Lille Svømmestadion (springbassin) 25 x 17,5 x 2,0 til 5,0 Stort Gellerupbadet 25 x 16 x 1,65 Lille 17 x 12 x 0,80 Lille 10 x 10 x 0,30 Lille Idrætshøjskolen 25 x 12,5 x 0,8 til 4,0 Stort Lyseng 25 x 12,5 x 1,2 til 1,8 Lille 12,5 x 7,0 x 0,9 Lille 12,5 x 12,5 x 4,2 Stort

Børn og Unges retningslinjer for. Børn og Unges retningslinjer for. svømmeundervisning, vandaktiviteter og sejlads

Børn og Unges retningslinjer for. Børn og Unges retningslinjer for. svømmeundervisning, vandaktiviteter og sejlads Børn og Unges retningslinjer for Børn og Unges retningslinjer for svømmeundervisning, vandaktiviteter og sejlads Svømmeundervisning, badning, sejlads og andre vandaktiviteter er en del af det tilbud, som

Læs mere

Lolland Kommunes retningslinjer for børn og unges. SVØMMEUNDERVISNING BADNING SEJLADS og ANDRE VANDAKTIVITETER

Lolland Kommunes retningslinjer for børn og unges. SVØMMEUNDERVISNING BADNING SEJLADS og ANDRE VANDAKTIVITETER s retningslinjer for børn og unges SVØMMEUNDERVISNING BADNING SEJLADS og ANDRE VANDAKTIVITETER 1 Indledning Svømmeundervisning, badning, sejlads og andre vandaktiviteter er en del af de tilbud, som Lolland

Læs mere

Retningslinjer for badesikkerhed 0 18-årsområdet i Høje-Taastrup Kommune

Retningslinjer for badesikkerhed 0 18-årsområdet i Høje-Taastrup Kommune 2018 Retningslinjer for badesikkerhed 0 18-årsområdet i Høje-Taastrup Kommune Ved alle typer af bade- og vandaktiviteter lige fra svømmehal og strand til aktiviteter ved sø, mose, gadekær og å er det særligt

Læs mere

Notat om. Skoleledernes

Notat om. Skoleledernes Notat om Skoleledernes tilsyns ansvar 2013 tilsynsansvar Skolelederforeningen har udarbejdet et notat som en hjælp for medlemmerne til at få afklaret skoleledernes tilsynsansvar over for eleverne ved skolerejser

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? 16 kajakker, 12 kanoer og 2 robåde 1. Identifikation af rederen Skriv navn

Læs mere

Retningslinjer gældende for. skoleelever i forbindelse med. svømning, badning og vandaktiviteter. Kommune

Retningslinjer gældende for. skoleelever i forbindelse med. svømning, badning og vandaktiviteter. Kommune Retningslinjer gældende for skoleelever i forbindelse med svømning, badning og vandaktiviteter i Ringkøbing-Skjern Kommune Undervisning August 2008 Forord Undervisning i Ringkøbing-Skjern Kommune har afdækket,

Læs mere

side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 10.05.2016. Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

Sejlads på Tommerup Efterskole. Generelt & Sikkerhedsinstruks

Sejlads på Tommerup Efterskole. Generelt & Sikkerhedsinstruks Sejlads på Tommerup Efterskole Generelt & Sikkerhedsinstruks Generelt Søfart/sejlads med TE Regler, retningslinjer og vejledning i forbindelse med sejlads på Tommerup Efterskole Efteråret 2013 Generelle

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO Udarbejdet: Den 13. juni 2013 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for kanosejlads i Struer FDF

Sikkerhedsinstruks for kanosejlads i Struer FDF Sikkerhedsinstruks for kanosejlads i Struer FDF For al sejlads i Struer FDF gælder: o Lovgivning og retningslinjer fra offentlige myndigheder, herunder søvejsregler, skal som minimum altid følges.. Denne

Læs mere

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5 SIKKERHEDSINSTRUKS for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk Juni 2014 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse 1. Identifkation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifkation af risici 4.

Læs mere

Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser.

Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser. side 1 af 5 Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser. Udarbejdet: 1. august 2015 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Hvidovre Kommunale

Læs mere

Vejledning om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden

Vejledning om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden Side 1 af 6 Vejledning om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden VEJ nr 10 af 10/01/1995 (Gældende) LBK Nr. 730 af 21/07/2000 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens

Læs mere

Retningslinjer for svømning, badning og vandaktiviteter i skole og SFO Lemvig Kommune

Retningslinjer for svømning, badning og vandaktiviteter i skole og SFO Lemvig Kommune Retningslinjer for svømning, badning og vandaktiviteter i skole og SFO Lemvig Kommune 16-08-2010 1 Forord For at sikre en ensartethed, der skal skabe den største tryghed og sikkerhed for både elever og

Læs mere

Generel sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP boards i UngVest regi.

Generel sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP boards i UngVest regi. Generel sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP boards i UngVest regi. Sikkerhedsinstruksen er udarbejdet efter Søfartsstyrelsens regler, og er gældende for alle brugere i UngVest. Denne

Læs mere

Anbefaling til skoler og institutioners sejlads med elever.

Anbefaling til skoler og institutioners sejlads med elever. Anbefaling til skoler og institutioners sejlads med elever. På baggrund af den tragiske ulykke på Præstø Fjord i februar 2011 har Søfartsstyrelsen indskærpet sikkerhedsregler og procedurer for skoler og

Læs mere

Hvidovre Kommunale Ungdomsskole sikkerhedsinstruks for kajak og kanoundervisning 20/9-2015 for Rødovre Ungdomsskole.

Hvidovre Kommunale Ungdomsskole sikkerhedsinstruks for kajak og kanoundervisning 20/9-2015 for Rødovre Ungdomsskole. Hvidovre Kommunale Ungdomsskole sikkerhedsinstruks for kajak og kanoundervisning 20/9-2015 for Rødovre Ungdomsskole. side 1 af 5 Udarbejdet: 31. august 2015 14:01 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks

Læs mere

Generelt om sikkerhed og ansvar Tarup-Davinde 2015

Generelt om sikkerhed og ansvar Tarup-Davinde 2015 Generelt om sikkerhed og ansvar Tarup-Davinde 2015 Ansvaret for deltagerne i forbindelse med aktiviteter i området er alt afhængig af omstændighederne placeret mellem tre forhold: 1. Naturskolen Åløkkestedet

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle

Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle Udarbejdet: 20.6. 2117 1. Identifikation af rederen Skriv navn og adresse på rederen; Den person eller det organ, som har ejerskab af sejladsaktiviteterne:

Læs mere

Generel Sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP

Generel Sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP Generel Sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP Sikkerhedsinstruksen er udarbejdet efter Søfartsstyrelsens regler. Afvigelser fra denne instruks skal aftales med rederen. 1. Identifikation

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 Udarbejdet: 30. april 2013 09:36 Godkendt af bestyrelsen for FDF Vejle 1: Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e)

Læs mere

Retningslinjer. gældende for skoleelever i forbindelse med. svømning, badning og vandaktiviteter. i Ringkøbing-Skjern Kommune

Retningslinjer. gældende for skoleelever i forbindelse med. svømning, badning og vandaktiviteter. i Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune Dagtilbud og Undervisning Retningslinjer gældende for skoleelever i forbindelse med svømning, badning og vandaktiviteter i Ringkøbing-Skjern Kommune Revideret - Oktober 2016 Revideres

Læs mere

Badning ved strand ansvar og sikkerhed

Badning ved strand ansvar og sikkerhed Badning ved strand ansvar og sikkerhed Badesikkerhed i Sønderborg Kommune ANSVAR Kommunalbestyrelsen har i henhold til Retssikkerhedsloven 16 og Bekendtgørelse om tilsynet med folkeskolens elever i skoletiden

Læs mere

Det er den enkelte skole/institution, der har ansvaret for udarbejdelsen af sikkerhedsinstruksen.

Det er den enkelte skole/institution, der har ansvaret for udarbejdelsen af sikkerhedsinstruksen. Retningslinjer for skoler og institutioner under Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) i Københavns Kommune ifm. de nye sejladsregler fra Søfartsstyrelsen. Søfartsstyrelsen har den 1. oktober 2012 udsendt

Læs mere

Turkanoinstruktør 2.1 Teori, praksis, turpædagogik mm. Her bliver du klædt på til eksamensdelen

Turkanoinstruktør 2.1 Teori, praksis, turpædagogik mm. Her bliver du klædt på til eksamensdelen De 7 kanoregler for kanosejlads i FDF Før du tager på kanotur, så er det vigtigt, at du har styr på de 7 kanoregler. De står nedenunder og er vigtige for, at alle får en god kanotur. Uddannelsen: Turkanoinstruktør

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 14. september 2015 23:00 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1/5 Senest revideret: 13. marts 2019 Hvilke fartøjer gælder denne sikkerhedsinstruks for? Seks optimistjoller, tre zoom 8 joller og 2 ynglinge. Alle

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 7. november 2016 07:58 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Gør en forskel - For dig selv og for andre

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Gør en forskel - For dig selv og for andre Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Gør en forskel - For dig selv og for andre Identifikation af reder (Den organisation som er ansvarlig for sejladsaktiviteten Identifikation af lejr Ungdommens

Læs mere

Sejlklubben Greve Strand SIKKERHEDSPOLITIK

Sejlklubben Greve Strand SIKKERHEDSPOLITIK SIKKERHEDSPOLITIK Gældende fra den 24. april 2008 I Sejlklubben Greve Strand (SGS) prioriterer vi sejlernes sikkerhed højt. En klar ansvarsfordeling under afvikling af uddannelse, træning og sejladser

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser

Sikkerhedsbestemmelser for Kajakklubben Krogen vedtaget af bestyrelsen 2015-06-01. Bestemmelserne gælder i overensstemmelse med DKF s sikkerhedsbestemmelser både for klubbernes medlemmer og deres gæster og gælder for al roning

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser

Sikkerhedsbestemmelser for Kajakklubben Krogen vedtaget af bestyrelsen 2015-06-01. Bestemmelserne gælder i overensstemmelse med DKF s sikkerhedsbestemmelser både for klubbernes medlemmer og deres gæster og gælder for al roning

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. side 1 af 7 Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. Udarbejdet: 19. maj 2017 14:28 Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af godt sømandsskab.

Læs mere

Sikkerhedsinstruks. Aktiviteterne omfatter undervisning og korte ture i fjordene omkring Sønderborg, Hørup Hav og Vemmingbund.

Sikkerhedsinstruks. Aktiviteterne omfatter undervisning og korte ture i fjordene omkring Sønderborg, Hørup Hav og Vemmingbund. Sikkerhedsinstruks i forbindelse med havkajakaktiviteter på Dybbøl Efterskole Aktiviteterne følger de gældende regler og retningslinjer fra Søfartsstyrelsen. Som udgangspunkt betragtes kajakaktiviteter

Læs mere

Livredningsinstruktørens. vejledning. til. DGI - Bassinprøven

Livredningsinstruktørens. vejledning. til. DGI - Bassinprøven Livredningsinstruktørens vejledning til DGI - Bassinprøven Side 1 FORORD Denne vejledning er lavet for at sikre en ensartet bedømmelse af DGI - Bassinprøven. De organisationer, institutioner m.fl. der

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune 1. Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person. Reder for sejladsaktiviteterne er: Fritidscenter Horsensvej Skjoldhøjvej 11 8381 Tilst 5157 5024 2. Sejladsaktiviteter. Aktiviteter med

Læs mere

Sikker sejlads er sjov sejlads

Sikker sejlads er sjov sejlads Sikker sejlads er sjov sejlads Vejledning i de nye regler for sikker sejlads med mindre fartøjer der medtager op til 12 passagerer i Fredensborg Kommune Sikker sejlads er sjov sejlads Som følge af kæntringsulykken

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune 1. Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person. Reder for sejladsaktiviteterne er: Fritidscenter Horsensvej Skjoldhøjvej 11 8381 Tilst 5157 5024 2. Sejladsaktiviteter.. Aktiviteter med

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1! af 5 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 23. oktober 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Havkajak på Faaborgegnens Efterskole Skriv navn(e) og kaldesignal(er)

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde)

Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde) Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde) Udarbejdet af Ranum Efterskole vers.12.11.12 OS 1. Identifikation af rederen Olav Storm,

Læs mere

Generel. vejledning. til. DGI - Bassinprøven

Generel. vejledning. til. DGI - Bassinprøven Generel vejledning til DGI - Bassinprøven Side 1 FORORD Denne vejledning er lavet for at sikre en ensartet gennemførelse af DGI - Bassinprøven. De organisationer, institutioner m.fl. der har anerkendt

Læs mere

Befolkningsundersøgelse

Befolkningsundersøgelse Befolkningsundersøgelse Grafrapport August 2014 Sp.1 I hvilket land er du født? 10 96% 96% 96% 9 8 7 6 5 4 3 2 1 2% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 1% Danmark Vestligt land Østeuropæisk land Andet Befolkning (n=3208)

Læs mere

Du må ikke anvende romateriel, som du ikke er fortrolig med og har fået instruktion i.

Du må ikke anvende romateriel, som du ikke er fortrolig med og har fået instruktion i. Roreglement Dagligt rofarvand Dagligt rofarvand er Tissø. Roning skal foregå fra 100 til 300 m fra søbredden. Den enkeltes ansvar Du har som roer i et fartøj medansvar for sejladsen og sikkerheden. Du

Læs mere

I henhold til Sundby Kajakklubs love indkaldes der hermed til. Sundby Kajakklubs ordinære generalforsamling forår 2015

I henhold til Sundby Kajakklubs love indkaldes der hermed til. Sundby Kajakklubs ordinære generalforsamling forår 2015 I henhold til Sundby Kajakklubs love indkaldes der hermed til Sundby Kajakklubs ordinære generalforsamling forår 2015 som afholdes i klubben tirsdag d. 24. marts 2015 kl. 19.00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent

Læs mere

Sikkerhedskursus i BUF

Sikkerhedskursus i BUF Sikkerhedskultur og friluftsliv 22/5-17 Program: Oplæg - Kort og sikkerhedskultur generelt - Baggrunden for og kort gennemgang af sejladsreglerne - Sejlads i skoler og institutioner/ erhvervssejlads. -

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

Sikkerhedsreglement Fribytterne Sø 2015

Sikkerhedsreglement Fribytterne Sø 2015 Sikkerhedsreglement Fribytterne Sø 2015 1. Indhold 2. Dette dokument... 3 3. Andre dokumenter... 3 4. Referencer... 3 5. Udarbejdelse... 3 6. Godkendelse... 3 7. Tilladelse... 4 8. Deltagelse i søaktivitet...

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Skabelon udarbejdet af Søfartsstyrelsen og indholdet udfyldt af Brøndby Kajakklub. 11. november 2015 22:17 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 1. juli 2015 14:05 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Identifikation_af_rederen.Label Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller

Læs mere

Sejladsreglement. Bestemmelser for sikkerhed under sø-aktiviteter

Sejladsreglement. Bestemmelser for sikkerhed under sø-aktiviteter Sejladsreglement Bestemmelser for sikkerhed under sø-aktiviteter Revideret version marts 07 Indholdsfortegnelse Forord Ansvarsroller. Bestyrelsen. Det søkyndige medlem. Tovholderen.4 Den ansvarlige leder.5

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for Kajakklubben Strømmen Middelfart

Sikkerhedsbestemmelser for Kajakklubben Strømmen Middelfart Sidst revideret Maj 2015 Sikkerhedsbestemmelser for Kajakklubben Strømmen Middelfart 1. Formål og gyldighed Formålet med sikkerhedsbestemmelserne er at fremme sikker kajakroning i Kajakklubben Strømmen.

Læs mere

Sejladsaktivitet: Havkajak

Sejladsaktivitet: Havkajak Sejladsaktivitet: Havkajak Søer og åer Det sikres at deltagerne er klædt på efter forholdene f.eks. våddragt, rojakke / regnjakke, neopren sko, hue, handsker mv. Desuden medbringes på længere ture nødtøj,

Læs mere

Generel sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP-boards i UngSyds regi

Generel sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP-boards i UngSyds regi Generel sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP-boards i UngSyds regi Sikkerhedsinstruksen er udarbejdet efter Søfartsstyrelsens regler, og er gældende for alle brugere i UngSyd. Denne generelle

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde)

Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde) Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde) Udarbejdet af Ranum Efterskole vers.26.11.12 OS 1. Identifikation af redderen Olav Storm, Forstander Ranum Efterskole

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? RIB/følgebåd Båden er en Bombard Explorer CE-mærket, under dimensionstal 20

Læs mere

- er et uafhængigt samråd og netværk til fremme af sikkerheden ved friluftsliv med havkajak i Danmark. Havkajaksamrådet har følgende

- er et uafhængigt samråd og netværk til fremme af sikkerheden ved friluftsliv med havkajak i Danmark. Havkajaksamrådet har følgende Havkajaksamrådet - er et uafhængigt samråd og netværk til fremme af sikkerheden ved friluftsliv med havkajak i Danmark. Havkajaksamrådet har følgende medlemmer: Dansk Kano og Kajak Forbund Danske Gymnastik

Læs mere

RO REGLEMENT KALUNDBORG ROKLUB

RO REGLEMENT KALUNDBORG ROKLUB RO REGLEMENT KALUNDBORG ROKLUB Side 1 af 9 Ro reglement for Kalundborg Roklub Opdateret af bestyrelsen 28. marts 2015 Indhold: 1. Generelt 2. Dagligt rofarvand 3. Sikkerhed 4. Benyttelse af klubbens udstyr

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 4. juli 2014 08:23 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? To Venture Ranger 16 PE kanoer med plads til tre personer. 1. Identifikation

Læs mere

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN DYKNING DYKNING Til dykning lærer du at bevæge dig under vandet og får en god fornemmelse for din krop og din vejrtrækning. Når du skal lære at dykke, er der både teoriundervisning på land og praktisk

Læs mere

HORSENS KAJAKKLUB SIKKERHEDSREGLER Gældende pr. 1. maj 2018

HORSENS KAJAKKLUB SIKKERHEDSREGLER Gældende pr. 1. maj 2018 1: Formål og gyldighed Formålet med disse sikkerhedsbestemmelser er at fremme sikker kajakroning i Horsens Kajakklub. Disse sikkerhedsbestemmelser supplerer DKF s sikkerhedsbestemmelser. Sikkerhedsbestemmelserne

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing. Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing. Udarbejdet af Ranum Efterskole: 15. maj 2012 1. udkast 1. Identifikation af rederen Olav Storm Forstander Ranum efterskole Mobil:

Læs mere

SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015

SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015 Grejbank Klatrevæg Kano Kajak GPS Mountainbike Førstehjælp .... Forord. 3 En dag på vandet 4 En dag på mountainbike 5 En dag på klatrevæggen. 6 GPS skattejagt.

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Gudenaadalens Efterskoles undervisning og fritidsaktivitet i kano.

Sikkerhedsinstruks for Gudenaadalens Efterskoles undervisning og fritidsaktivitet i kano. Sikkerhedsinstruks for Gudenaadalens Efterskoles undervisning og fritidsaktivitet i kano. 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Gudenaadalens Efterskole Hovedgaden 2 8860 Ulstrup

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: Maj 2013 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af fartøjer

Læs mere

I medfør af 25, stk. 2 i landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002 om folkeskolen fastsættes:

I medfør af 25, stk. 2 i landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002 om folkeskolen fastsættes: Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 14. maj 2003 om foranstaltninger til sikring af undervisningens gennemførelse samt om skolens tilsyn med eleverne i skoletiden. I medfør af 25, stk. 2 i landstingsforordning

Læs mere

Retningslinjer og procedurer for risikofyldte aktiviteter på Sankt Nikolaj Skole

Retningslinjer og procedurer for risikofyldte aktiviteter på Sankt Nikolaj Skole Retningslinjer og procedurer for risikofyldte aktiviteter på Sankt Nikolaj Skole Indholdsfortegnelse... Indledning... Alarmberedskab ved ulykker... Instruktion og formidling... Risikofyldte aktiviteter

Læs mere

Oktober 2015 REGLEMENT FOR BENYTTELSE AF KAJAKKER HOS NORRPORTEN

Oktober 2015 REGLEMENT FOR BENYTTELSE AF KAJAKKER HOS NORRPORTEN Oktober 2015 REGLEMENT FOR BENYTTELSE AF KAJAKKER HOS NORRPORTEN Dette reglement er gældende for alle kajakbrugere, der måtte ønske at benytte Norrportens kajakker. Enhver der ønsker at ro kajak skal gøre

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter i Peter Lassen Gruppe.

Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter i Peter Lassen Gruppe. Maj 2015 Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter i Peter Lassen Gruppe. Indhold Afsnit 1 Sikkerhedsbestemmelserne gælder for:... 2 Afsnit 2 Bestyrelse, søkyndigt medlem og lederes ansvar... 2 Afsnit 2A

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf HMI Sikkerhedsinstruks! Surf Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser og ordensregler m.m. for Kajakklubben Strømmen -gældende fra februar 2006-1. Sikkerhedsregler 2. Ordensregler 3.

Sikkerhedsbestemmelser og ordensregler m.m. for Kajakklubben Strømmen -gældende fra februar 2006-1. Sikkerhedsregler 2. Ordensregler 3. Sikkerhedsbestemmelser og ordensregler m.m. for Kajakklubben Strømmen -gældende fra februar 2006-1. Sikkerhedsregler 2. Ordensregler 3. Kursus Sikkerhedsbestemmelser: 1.1 Alle aktive medlemmer skal orienteres

Læs mere

Sikkerhedsprocedurer på Sundeved Efterskole

Sikkerhedsprocedurer på Sundeved Efterskole Sikkerhedsprocedurer på Sundeved Efterskole På cykel Når elever fra Sundeved efterskole er ude at cykle skal de have cykelhjelm og den gule refleksvest på. På mindre veje må man cykle to og to, men på

Læs mere

SVØMNING. er den eneste idræt, du kan dø af ikke at kunne

SVØMNING. er den eneste idræt, du kan dø af ikke at kunne SVØMNING er den eneste idræt, du kan dø af ikke at kunne Citat: INSPIRATIONSKATALOG ORGANISERING AF SVØMMEUNDERVISNINGEN I DEN DANSKE FOLKESKOLE DANSK SVØMMEUNION 2013 Svømning i de danske privat og folkeskoler.

Læs mere

Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole

Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Kerteminde Efterskole, Degnehøjvej 20, 5300 kerteminde. Forstander Lars Brudvig

Læs mere

Vejledende retningslinier til niveauer i havkajak-uddannelse udarbejdet af havkajaksamrådet Formål Generelt

Vejledende retningslinier til niveauer i havkajak-uddannelse udarbejdet af havkajaksamrådet Formål Generelt Vejledende retningslinier til niveauer i havkajak-uddannelse udarbejdet af havkajaksamrådet Udkast revideret af Havkajaksamrådet revideret 19 april 2004 Gramattisk rettet 21 sep 2004 Formål Formålet med

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser

Sikkerhedsbestemmelser Version: 2018.06.23.docx Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Generelle bestemmelser... 3 3 Læsevejledning... 4 4 Risikovurdering... 4 5 Sikkerhedsinstruks... 4 6 Krav... 5 6.1 Vinterroning....

Læs mere

AFTALE OM SAMARBEJDE. Den åbne skole/det åbne dagtilbud. Samarbejdet indgås mellem følgende parter. Dato: Samarbejdets indhold. Samarbejdets omfang

AFTALE OM SAMARBEJDE. Den åbne skole/det åbne dagtilbud. Samarbejdet indgås mellem følgende parter. Dato: Samarbejdets indhold. Samarbejdets omfang AFTALE OM SAMARBEJDE Den åbne skole/det åbne dagtilbud Samarbejdet indgås mellem følgende parter Dato: Skole/dagtilbud: Adresse: Kontaktperson: Telefon: Mail: Samarbejdsaktør: Adresse: Kontaktperson: Telefon:

Læs mere

Sikkerhedsinstrukser på Fjordvang Ungdomsskole

Sikkerhedsinstrukser på Fjordvang Ungdomsskole Sikkerhedsinstrukser på Fjordvang Ungdomsskole side 1 af 5 Som nævnt i skolens værdigrundlag, så er det bl.a. skolens mål, at eleverne gennem undervisning og samvær, skal blive dygtige, ansvarlige, engagerede

Læs mere

Sejladsaktivitet: Havkajak

Sejladsaktivitet: Havkajak Sejladsaktivitet: Havkajak Det sikres at deltagerne er klædt på efter forholdene f.eks. våddragt, rojakke / regnjakke, neopren sko, hue, handsker mv. Desuden medbringes på længere ture nødtøj, tørt ekstra

Læs mere

Først og fremmest handler det om at hygge sig med sin mor eller far og blive tryg i og omkring vandet. Hvad skal man kunne

Først og fremmest handler det om at hygge sig med sin mor eller far og blive tryg i og omkring vandet. Hvad skal man kunne F/B Haletudserne De små haletudser er det første hold i svømmeskolen. Det er på dette hold grundlaget for den gode fremtidige svømmeundervisning bliver lagt. På haletudseholdet lærer vi at begå os i vandet,

Læs mere

Sikkerhedsinstruktion for Sejlads i Kajak ved Rødkilde Gymnasium

Sikkerhedsinstruktion for Sejlads i Kajak ved Rødkilde Gymnasium Sikkerhedsinstruktion for Sejlads i Kajak ved Rødkilde Gymnasium Senest opdateret d. 07.09.2015 Elevforudsætninger For deltagelse i sejlads med kajak er det et krav, at eleven er i stand til at svømme

Læs mere

Sikkerhedsinstruks 2019 det Maritime Ungdomshus Amager Strand

Sikkerhedsinstruks 2019 det Maritime Ungdomshus Amager Strand 1 Sikkerhedsinstruksen er udarbejdet af Maritim Teamkoordinator med støtte fra personalet Senest opdateret og godkendt d. Pædagogisk leder Maritim Teamkoordinator: 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Lov om Politiets virksomhed Ordensbekendtgørelsen

Lov om Politiets virksomhed Ordensbekendtgørelsen Præsentation Erik Kristensen Ansat i Politiet 1985 Vagthavende i Herning 2001 Vagtchef i Midt og Vestjylland 2007-2009 Leder af Patruljetjenesten Hernig 2009-20014 Leder af Operativ Uddannelse og Planlægning

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter i Peter Lassen Gruppe. Indhold Afsnit 1 Sikkerhedsbestemmelserne gælder for:... 2

Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter i Peter Lassen Gruppe. Indhold Afsnit 1 Sikkerhedsbestemmelserne gælder for:... 2 Side 1 af 5 April 2016 Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter i Peter Lassen Gruppe. Indhold Afsnit 1 Sikkerhedsbestemmelserne gælder for:... 2 Afsnit 2 Bestyrelse, søkyndigt medlem og lederes ansvar....

Læs mere

på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8

på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8 KAJAK på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Identifikation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifikation

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v.

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, og 28 i lov nr. 98 af 12. marts 1980

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013)

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Omfang Denne sikkerhedsinstruks gælder for al kanosejlads eller anden sejlads med unge under 18 år i FDF Alsønderup regi. Den gælder, når der

Læs mere

Spring og svøm. Rådet for Større Badesikkerhed

Spring og svøm. Rådet for Større Badesikkerhed Spring og svøm Rådet for Større Badesikkerhed Bad sikkert 1. Lær at svømme og springe rigtigt. 2. Bad aldrig alene. 3. Bad kun hvor det er tilladt. 4. Gå kun ud til navlen. 5. Spring kun på hovedet, hvor

Læs mere

HVIDOVRE ROKLUB. Medlem af DFfR under DIF. Roreglement. Vinter roreglement ROREGLEMENT.

HVIDOVRE ROKLUB. Medlem af DFfR under DIF. Roreglement. Vinter roreglement ROREGLEMENT. HVIDOVRE ROKLUB Medlem af DFfR under DIF Roreglement og Vinter roreglement Hvidovre Roklub Vedtaget på medlemsmøde den 16. september 2014. ROREGLEMENT. Reglementet for Hvidovre Roklubs roaktiviteter. Dette

Læs mere

Sikkerheds cirkulære Hou Maritime Idrætsefterskole - Havkajaksejlads i forbindelse med liniefaget outdoor og andre vandaktiviteter

Sikkerheds cirkulære Hou Maritime Idrætsefterskole - Havkajaksejlads i forbindelse med liniefaget outdoor og andre vandaktiviteter Sikkerheds cirkulære Hou Maritime Idrætsefterskole - Havkajaksejlads i forbindelse med liniefaget outdoor og andre vandaktiviteter Udarbejdet af Lars Johnsen og Søren Bojer d. 22. maj, d. 20. juni og d.

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser Vordingborg Ro- og Kajakklub

Sikkerhedsbestemmelser Vordingborg Ro- og Kajakklub Sikkerhedsbestemmelser Vordingborg Ro- og Kajakklub Godkendt af bestyrelsen den 10. december 2018 1 Formål og gyldighed Formålet med sikkerhedsbestemmelserne er at fremme sikker roning og forhindre drukneulykker.

Læs mere

Erhvervssejlads i DVWF. Udviklingskonsulent Rasmus Mikkel Søndergaard

Erhvervssejlads i DVWF. Udviklingskonsulent Rasmus Mikkel Søndergaard Erhvervssejlads i DVWF Udviklingskonsulent Rasmus Mikkel Søndergaard Oversigt Scope: Formelle krav: Erhvervsmæssigt sejlads Dvs. sejlads med eksterne som ikke er medlem af foreningen. Prøveture og åbenhus

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Sejladsreglementet gælder for alle ombordværende ved enhver sejlads i gruppens både.

Sejladsreglementet gælder for alle ombordværende ved enhver sejlads i gruppens både. Sidste rettelse: 27/3 2012 Sejladsreglement for Struer Sø 1. Sejladsreglementets gyldighedsområde Sejladsreglementet gælder for alle ombordværende ved enhver sejlads i gruppens både. Sejladsreglementet

Læs mere

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv Færgefart Kurser for ansatte inden for færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus grundlæggende STCW regulation A/VI/1-1, A-VI/1-3 og A-VI/1-4 Varighed:

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for havkajak Faxehus Efterskole

Sikkerhedsinstruks for havkajak Faxehus Efterskole Sikkerhedsinstruks for havkajak Faxehus Efterskole Udarbejdet 07.05.2015/ Joachim Mottel og Jakob Rud Hansen Sikkerhedsinstrukser: For at en havkajaksejlads kan kaldes sikker, skal den foregå inden for

Læs mere

Sejl og sikkerhedsinstruks for Vemmelev junior- og ungdomsklub.

Sejl og sikkerhedsinstruks for Vemmelev junior- og ungdomsklub. En rigtig god dag på vandet Udarbejdet af: Vemmelev Junior- og ungdomsklub Skolevej 2 4241 Vemmelev. Vemmelev d. 8. maj 2012. 1 1. Redder. Vemmelev junior- og ungdomsklub Skolevej 2 4241 Vemmelev V/ leder:

Læs mere