KRITISKE DISKUSSIONER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRITISKE DISKUSSIONER"

Transkript

1 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partitilknyttet medlem af centrum - venstre herloevlund@mail.dk MED S OG SF I REGERING HAR DEN BORGERLIGE POLITIK SEJRET - march venstre om i stedet. Intro: For at få regeringsmagten opgav S + SF den politik, de var gået til valg på, og overtog de borgerliges politik. Og for at beholde ministerposterne længst muligt køber de sig nu fred for de borgerlige ved gang efter gang at frasige sig egne mærkesager og i stedet gennemføre de borgerliges reformer. De kommende kommunalvalg og folketingsvalg kan derfor næppe undgå at blive en huskekage af dimensioner for S + SF. Men kommer Løkke kommer til roret bliver det ikke bedre, men kun endnu værre. Konklusionen kan derfor kun være at udvikle og støtte et politisk alternativ til venstre for S+SF. Jens Hage i Berlingske 7/10-11.

2 2 1. Det politiske alternativ forsvandt i det sorte tårn. En række borgerlige koryfæer hoverer i Politiken over, at SRSF regeringen fører de borgerliges politik. 1 Det har undertegnede nu længe sagt er tilfældet 2, men det sørgelige er, at de borgerlige desværre har ret. S + SF gik til valg på et politisk alternativ til den borgerlige regering: I stedet for besparelser skulle der føres vækst og beskæftigelsesfremmende politik og i stedet for skattelettelser skulle der investeres i velfærd og erhvervsudvikling. Men S + SF kom efter regeringsdannelsen ud af det sorte tårn og havde accepteret i stedet at videreføre den forrige regerings Genopretningspolitik og reformpolitik dvs. at føre borgerlig økonomisk politik. Samtidig havde man solgt ud af størstedelen af de skatte forhøjelser og velfærds og beskæftigelsesforbedringer, man var gået til valg på: 3 Velfærdsløftet på 20 mia. kr. i Fair Løsning er reduceret til 8-9 mia. Skatteforhøjelserne på 25 mia. netto er reduceret til 5-7 mia. kr Beskæftigelsesløftet på i Fair Løsning omkring personer er mere end halveret Midlerne til vækstpolitikken er skrumpet fra 40 mia. kr til under det halve. Tilbage var kun en forkølet kickstart, som vi da heller ikke har mærket meget til. Og så fik Enhedslisten i den første finanslovsaftale kæmpet ophævelse af fattigdomsydelserne igennem Slag i slag med mere borgerlig politik. Siden er det gået slag i slag med mere borgerlig politik. Også siden har der været fart over udsalget af S + SF mærkesager, således røg fx også betalingsringen ud. 1 ) Politiken Debat : De røde danser til vores musik. 2 ) Lund, Henrik Herløv: SRSF - regeringens grundlag og økonomiske politik - modernisering eller tilbageskridt? Rapport, 35 s. Link: Okt ) Jf. Lund, Henrik Herløv: ) Lund, Henrik Herløv: S+SF S "STORE POLITIKOPGIVELSE" I REGERINGSGRUNDLAGET Okt Notat,20 s. Link: 4 ) Lund, Henrik Herløv: Finanslov og finanslovsaftale 2012.

3 3 Vi har siden set en regering, der i stedet for bekæmpelse af arbejdsløshed, sikring af de ledige og af velfærd her og nu halser af sted med blikke stift rettet mod øget arbejdsudbud og statskasseoverskud i Og vi har set en socialdemokratisk beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som har gennemført de borgerliges reform af førtidspension og fleksjob med store forringelser for de svageste i det danske samfund. 6 Vi har set en socialdemokratisk finansministerminister, som i trepartsforhandlinger var villig til at sælge ud af arbejdstidsnedsættelser og helligdage og som nærmest overhaler VK regeringen i nulvækst og besparelsespolitik for det offentlige. 7 Og vi har ikke mindst set en socialdemokratisk statsminister, som overfor sit eget partis bagland og overfor fagbevægelsen har kæmpet indædt IMOD opblødning af dagpengereformen og IMOD et job og uddannelsesgaranti for de, som falder ud af dagpengesystemet. Heller ikke SF ministrene har holdt sig tilbage med at føre borgerlig politik: Således har vi set en SF skatteminister selv gå i spidsen for at forringe overførselsindkomsterne for at skaffe finansiering til at frede boligskatterne. 3. En regering, der ikke tør føre egen politik. Vi har i det hele taget at gøre med en regering, som simpelthen langt hen ad vejen ikke tør føre egen politik. Det gælder selvsagt navnlig den økonomiske politik, hvor man i stedet for bedre fordeling af skattebyrden og forhøjelser for de rigeste gennemførte en skattereform med yderligere topskattelettelser. En skattereform som på trods af regeringsgrundlaget ikke var finansieret, men måtte dækkes ind gennem fremtidige forringelser af satsreguleringen for overførselsindkomster. Men det er ikke blot i den økonomiske politik S + SF ikke tør føre egen politik. Det gælder også langt hen ad vejen værdipolitikken. Vi fik nogle få udlændingepolitiske opblødninger, men ellers er man veget tilbage for sin egen skygge: Barselsorlov til mænd, kvindekvoter i bestyrelser alt fuser ud i ingenting. 5 ) Lund, Henrik Herløv: SRSF s plan: "Danmark i arbejde" - eller i arbejdsløshed? Rapport,130 s. Link: Maj ) Lund, Henrik Herløv : Aftalen om reform af førtidspension og fleksjob hjælp til svage eller spareøvelse? Rapport, 105 s. Link: Juli ) Lund, Henrik Herløv: Konservativ økonomisk teori og politik sænkede trepartsforhandlingerne. Notat, 20 s. Link:

4 4 4. S+SF køber sig fred for de borgerlige for nu. Årsagen til denne opgivelsespolitik er ligetil. S + SF har ikke blot opgivet at kæmpe, nej deres strategi er tydeligvis at købe sig fred i forhold til de borgerlige ved at overtage deres politik og ved i alle større reformspørgsmål at indgå forlig med de borgerlige. Hermed er de borgerlige i realiteten de politisk styrende og har hals og håndsret over politikken. Regeringens hensigt bag herved er tydeligvis, at når de borgerlige således alligevel får gennemført deres politik, så vil de frede regeringen. Det har måske virket en stund, men prisen har jo for det første været, at man langt hen ad vejen har solgt ud af egen politik. Og problemet er for det andet nok så meget, at man på længere sigt har åbnet en ladeport for yderligere afmontering af velfærdsstaten. De borgerlige vil til enhver tid kunne overhale S +SF med yderligere velfærdsforringelser og skattelettelser. Venstres plan om nulvækst i 8 år og udlicitering af alle offentlige ydelser, indførelse af brugerbetaling mm er et udspil til sådanne yderligere skridt mod minimalstaten. Og fordi S + SF selv har stået for en sådan politik, vil man ikke have noget forsvar at kunne stille op herimod. 5. De Radikale tjener kun som bortforklaring. 8 Men det er det mulige således som Folketinget er sammensat, siges det som begrundelse for at føre borgerlig politik. Her hentydes selvsagt til de Radikale. Men det afgørende har næppe været det Radikales stilling. Det er uomtvisteligt at de Radikale fik et godt valg og stod stærkere. Men immervæk har S + SF + Enhedslisten tilsammen 4 gange så mange mandater som de Radikale og der er altså grænser for, hvor meget halen kan logre med hunden også i politik. 8 ) Lund, Henrik Herløv: S+SF S "STORE POLITIKOPGIVELSE" I REGERINGSGRUNDLAGET - Dybere årsager end De Radikale og en trussel mod regeringsprojektet. Notat,20 s. Link:

5 5 Mandatfordeling Folketingsvalget 2011 for S, SF, RV og Enhl Mandater ved folketingsvalg 2011 S + SF + Enhl. S + SF Radikale Venstre Og godt nok gik de Radikale til valg på fortsat borgerlig økonomisk politik, men de gik samtidig også til valg på et regeringsskifte og en anden statsminister end Løkke. Vestager havde fået store problemer med at forklare de Radikale vælgere, hvis man alligevel havde stemt Løkke ind. Og den ofte hørte påstand om, at ellers ville de Radikale gå til de borgerliges side, holder heller ikke. For så havde de Radikale til gengæld måttet kigge i vejviseren efter deres værdipolitik, som ingen som helst udsigt havde haft, tværtimod, fordi man så blev tvunget ind i et samarbejde med DF. 6. S toppen skiftede tilbage til SR alliancen og politikken. 9 Det afgørende for, at SRSF s regeringsgrundlag blev så borgerligt som det blev, var derfor, at S toppen i det sorte tårn skiftede side og vendte tilbage til den gamle alliance med de Radikale fra Nyrup tiden og til 9 ) Jf. Lund, Henrik Herløv: Søvndals storhed og fald. Kronik Information okt. 2012

6 6 den neoliberalistisk inspirerede økonomiske politik, som Nyrup regeringen stod for gennem det meste af tiden. 10 Det var et skifte, som trods S + SF alliancen i virkeligheden var så meget mere nærliggende, fordi den nuværende ledelse i S (Thorning og Sass) i virkeligheden repræsenterer Socialdemokratiets gamle højrefløj, Nyrup fløjen. Alliancen med SF var således taktisk betonet og havde til formål at bringe Socialdemokratiets egen venstrefløj, som var deserteret over til SF tilbage i folden. Prisen var at SF kom med i regeringen, men herefter havde S + SF alliancen udtjent sin rolle og S toppen vendte i stor udstrækning tilbage til den borgerlige økonomiske politik, som den i virkeligheden grundlæggende står for. Det udslagsgivende for, at regeringsgrundlaget og den førte politik er blevet så borgerligt er således S toppens kovending. Havde omvendt S kæmpet for at få mere af den politik igennem, som man gik til valg på, kunne man også have fået det. For SF s vedkommende er man efter gendannelsen af SR alliancen endt som lillebror i regeringen uden større indflydelse med den primære rolle at være legitimering overfor venstrefløjen af en borgerlig økonomisk politik. 7. Magten får en høj pris. Alt for magten, har S + SF sagt og alt tyder på, at man kommer til at betale en høj pris. S + SF har langt hen ad vejen ofret deres egen politik for de borgerliges og dermed mistet store dele af deres politiske troværdighed. Kort efter at det politiske udsalg blev klart styrtdykkede både S og SF i meningsmålingerne 11 deres egne skuffede vælgere vendte dem ryggen. Og S har siden ligget på et historisk lavpunkt med omkring 20 % s tilslutning, mens SF er end nede på 6 %. 10 ) Lund, Henrik Herløv: ) Lund, Henrik Herløv: S+SF S "STORE POLITIKOPGIVELSE" I REGERINGSGRUNDLAGET - Dybere årsager end De Radikale og en trussel mod regeringsprojektet. Notat,20 s. Link: 11 ) Lund, Henrik Herløv: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS. Notat, 9. s. Link:

7 7 Figur: Socialdemokratiets tilslutning siden april 2005 under Helle Thorning Schmidts ledelse. 12 Hvad værre er: S + SF har selv sendt en del af de skuffede vælgere over i armene på Løkke og højrefløjen. S + SF fik ved valget tilslutning til et alternativ til de borgerlige: Velfærd fremfor besparelser. Men efter regeringsdannelsen er det politiske mulighedsspektrum indskrænket til kun at være et valg mellem forskelige nuancer af borgerlig stram økonomisk politik. Og her har de borgerlige hele tiden haft større troværdighed. Konkurrencen om hvem der er bedst til at føre borgerlig økonomisk politik kan S + SF kun tabe. 8. Valgflæsk vil næppe forhindre vælgerlussing ved næste kommunal og folketingsvalg. Regeringen har tydeligvis satset på, at så mange af de borgerlige reformer og forringelser skulle ligge først i valgperioden i 2012 (reform af førtidspension og fleksjob, skattereform) og i 2013 (kontanthjælps og aktiveringsreform, SU reform). Man håber så, at økonomien og beskæftigelsen har bedret sig og på gennem reformerne at have sparet økonomisk råderum op til lidt valgflæsk i form af nogle sidste øjebliks forbedringer på velfærds og jobskabelsesfronten. Alt tyder på, at uddannelsesområdet er udset til der, hvor velfærdsforbedringerne skal ske (folkeskolereform og senere hen mod valget en efteruddannelsesreform). Og mon ikke der lige op til valget kommer en ny kickstart. 12 ) Kilde: Børsen

8 8 Problemet er blot, at der ingen udsigt er til at økonomien vil blive bedre. Grundet gældskrisen vil væksten i hele EU ligge underdrejet de nærmeste år og dermed holde også vækst og beskæftigelse i Danmark nede også og regeringens besparelser gør kun ondt værre. 13 SRSF vil derfor have meget svært ved at hævde at de på nogle områder har gjort det bedre end VK. Selvom det nok vil gå lidt opad igen med vælgertilslutning, når valget nærmere sig, tyder alt derfor på, at S + SF vil få en gigantisk huskekage af dimensioner fra skuffe vælgere ved de kommende kommune og folketingsvalg. Søvndal har allerede måttet gå som leder af SF i et forsøg på at afvende valgnederlaget. Thorning vil næppe gå før valget, men bringer hun S på et historisk lavpunkt i tilslutning endnu en gang, bliver også hun tvunget til at gå. Desværre ændrer det næppe tingene meget i S, hvor højrefløjen sidder tungt på magten og hvor de så bare vil gøre en anden højrefløjsrepræsentant til partileder. Ligesom lederskiftet i SF nok har bragt en anden fraktion til magten, men indtil videre ikke synes at have betydet nogen anden politisk linje Fremad mod minimalstaten? Efter en sådan valgkatastrofe med lederskift og voldsomt tab af troværdighed vil S + SF være demobiliseret for lang tid fremover. Kommer Løkke til magten vil derfor være frit løb mod den liberale minimalstat, som Løkke tydeligvis sigter på. Med 8 års nulvækst vil der komme massive besparelser, hvilket vil koste yderligere forringelser af service og overførselsindkomster. Og som vil kræve massiv udlicitering og brugerbetaling over en bred front i den offentlige sektor. Prisen for S + SF s korte tid ved regeringsmagten vil blive høj for befolkning og velfærd, hvis Løkke genvinder regeringsmagten, hvilket S + SF desværre selv synes at arbejde for fuld kraft på. S+SF fik magten på at have et alternativ til de borgerlige. Men alligevel opfatter S + SF - toppen tilslutningen til Løkke, som et signal til, at man selv skal dreje til højre med yderligere sociale og velfærdsforringelser. Hvilket så igen sender flere vælgere til Løkke eller på sofaen. 13 ) Lund, Henrik Herløv: Corydon skønmaler dystre vækst og beskæftigelsesudsigter. Arbejderen SF S STORHED OG FALD ) Lund, Henrik Herløv: SF S FORMANDSVALG - Politisk forandring eller personudskiftning? Kommentar, 2. s Link: Okt

9 9 10. Hvad kan der gøres? Som sagt vil Løkkes tilbagekomst ikke være nogen forbedring, tværtimod. Det må derfor for det første være opgaven fra baglandet i S + SF, fra fagbevægelsen og fra S + SF s vælgere at presse på for en højere grad af opfyldelse af den politik, som S + SF gik til valg på. S + SF toppen må ikke gives fred for sit politiske udsalg, men hele tiden holdes op på valgløfterne og på krav om en anden politik. Så overhængende som faren er for Løkkes tilbagekomst kan det selvsagt ikke være opgaven for venstrekræfterne i Danmark ligefrem at hjælpe ham tilbage. Det må derfor og fordi der ellers ville have været en endnu ringere aftale med Løkke betragtes som rigtigt af Enhedslisten at indgå og stemme for en finanslovsaftale med regeringen. 15 Men da SRSF regeringen kun udgør det mindst ringe alternativ hertil og i mange henseender ikke gør nogen større positiv politisk forskel i forhold til VK, må det være opgaven at udvikle, fremholde og formidle et politisk alternativ til den borgerlige politik: Gennem åben kritik af den borgerlige og gennem klare politiske alternativer hertil: En politik for at skabe vækst og jobs, for at opretholde og opdatere velfærden, for en stærkere energi og miljøforbedring og for finansiering gennem en mere retfærdig beskatning af højere indkomster og ejendom. At venstrekræfterne er nødt til at gøre en dyd af nødvendighed, hvad angår ikke at vælge SRSF - regeringen for at undgå at hjælpe Løkke tilbage, i det mindste før tiden, bør ikke være det samme som at bakke op om den alt overvejende borgerlige politik, den fører. At S + SF ved næste valg får en orden lussing af egne vælgere kan næppe undgås og man må også sige, at de selv har bedt om det. Det eneste håb ved de kommende valg er at prøve at vinde de, som af gode grunde vender S + SF ryggen, for et politisk alternativ, i stedet for at gå til Løkke. Ellers vil velfærdsstaten og befolkningen komme til at betale en høj pris for S + SF s ministerposter. Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet medlem af Centrum Venstre Kendt fra den tidligere "Alternative Velfærdskommission" 15 ) Lund, Henrik Herløv Skidt og kanel i FINANSLOVSAFTALE 2013.Notat, 11 s. Link: Nov

10 10 HENVISNING: Vederlagsfrit abonnement på nyhedsbrevene "KRITISKE ANALYSER" (om velfærd, økonomi og neoliberalisme) og "KRITISKE DISKUSSIONER" (om regering, politik og ikke borgerligt alternativ) kan tegnes ved at maile til Alle rapporter og artikler kan downloades på under "Artikler og rapporter" Denne KRITISKE DISKUSSION kan downloades på

ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"?

ER S + SF LOVLIGT UNDSKYLDT I AT FØRE BLÅ POLITIK? 1 Kommentar ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"? Intro: Den røde regering tegner fremover til kun at ville føre blå politik. Men nu raser debatten om, hvorvidt man er lovligt undskyldt

Læs mere

Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK?

Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK? 1 Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK? 2 Introduktion: Efter regeringsdannelsen var det pludselig slut med det politiske alternativ til VK. Ligesom i sin første tid som S-

Læs mere

Derfor er SRSF regeringen så blå: THORNING OG CO. ER TILBAGE I KOPIPOLITIK OVERFOR DE BORGERLIGE.

Derfor er SRSF regeringen så blå: THORNING OG CO. ER TILBAGE I KOPIPOLITIK OVERFOR DE BORGERLIGE. 1 Derfor er SRSF regeringen så blå: THORNING OG CO. ER TILBAGE I KOPIPOLITIK OVERFOR DE BORGERLIGE. Myten om De Radikales altbestemmende rolle i regeringen krakeleret. De Radikale har fået skylden for

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partiorganiseret medlem af centrum - venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: VÆLGERFLUGT BORT FRA THORNING

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

Historisk vælgerlussing til S: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS?

Historisk vælgerlussing til S: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS? 1 - Notat 1 - Historisk vælgerlussing til S: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS? 2. rev. udgave marts 2012. 1 ) Dette notat er en opdatering og udbygning af notatet: S + SF fortsætter opgivelse af mærkesager.

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk BØR ET VENSTREFLØJSPARTI I GIVET TILFÆLDE VÆLTE EN SOCIALDEMOKRATISK

Læs mere

SF I REGERING TIL DØDEN DEM SKILLER?

SF I REGERING TIL DØDEN DEM SKILLER? 1 Notat SF I REGERING TIL DØDEN DEM SKILLER? Regeringsprojektet var arbejderristernes barn, men de har nu forladt den skude, deres højredrejede politik mere end noget andet har været med til at sænke.

Læs mere

IKKE UPROBLEMATISK AT TRUE MED AT STEMME NEJ TIL FINANSLOVEN.

IKKE UPROBLEMATISK AT TRUE MED AT STEMME NEJ TIL FINANSLOVEN. 1 Debatindlæg, 3. rev. udgave: IKKE UPROBLEMATISK AT TRUE MED AT STEMME NEJ TIL FINANSLOVEN. Nogen skal jo sige det: Frustrationen hos Enhedslisten over S + SF s reaktionære reformer er forståelig og berettiget

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,   NOTAT 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT KOMMUNEVALG: SRSF HAR VIDEREFØRT, JA SKÆRPET VK REGERINGENS SPAREPOLITIK OVERFOR

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat ØKONOMISK REDEGØRELSE DEC. 2012: REGERINGENS ØKONOMISKE

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. Notat

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm.  Notat 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat Thornings 1. maj dagpengeudmelding løser ikke grundproblemerne i dagpengereformen!

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. Kommentar,

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm.  Kommentar, 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar, 28.11.16 VLAK s regeringsgrundlag markerer et skridt til højre

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

S+SF S STORE POLITIKOPGIVELSE

S+SF S STORE POLITIKOPGIVELSE 1 S+SF S STORE POLITIKOPGIVELSE I REGERINGSGRUNDLAGET: Lang dybere årsager end De Radikale og en trussel mod hele regeringsprojektet. Notat, 3. rev. udgave. 22 / 10-11 2 INDLEDNING. Med fremkomsten af

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partiorganiseret medlem af centrum - venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: ER METTE FREDERIKSEN I GANG MED

Læs mere

LAVE YDELSER TIL "UNGE": FORVARSEL OM GENERALANGREB PÅ OVERFØRSELSINDKOMSTER?

LAVE YDELSER TIL UNGE: FORVARSEL OM GENERALANGREB PÅ OVERFØRSELSINDKOMSTER? 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm. Ikke parti -eller bevægelsesorganiseret medlem af centrum venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat LAVE

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat. FORHØJELSE AF KOMMUNALT ANLÆGSLOFT: Et skridt frem og to skridt tilbage.

KRITISKE ANALYSER. Notat. FORHØJELSE AF KOMMUNALT ANLÆGSLOFT: Et skridt frem og to skridt tilbage. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat

Læs mere

Kommentar og debatindlæg

Kommentar og debatindlæg 1 SF UD TIL HØJRE? Kommentar og debatindlæg Efter at have smedet en alliance med partiets grønne tegner det til, at Søvndal, Möger og arbejderristerne i SF s højrefløj på landsmødet vinder kampen om SF

Læs mere

VELFÆRD FOR MILLIARDER FORSVINDER I KOMMUNALE MERBESPARELSER.

VELFÆRD FOR MILLIARDER FORSVINDER I KOMMUNALE MERBESPARELSER. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat VELFÆRD FOR MILLIARDER FORSVINDER I KOMMUNALE MERBESPARELSER.

Læs mere

2019 LÆS I DENNE UDGAVE:

2019 LÆS I DENNE UDGAVE: V-Mail juli 209 LÆS I DENNE UDGAVE: NYT FRA: KF-formanden NYT FRA KOMMUNEFORENINGEN Karsten Schøn formand Folketingsvalget et godt valg for Venstre og vores kandidat Folketingsvalget den 5. juni blev et

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem.

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat,

Læs mere

Gallup til BT om S-kongres mm. TNS September 2013 Projekt: 59516

Gallup til BT om S-kongres mm. TNS September 2013 Projekt: 59516 Feltperiode: Den 24.-26. september 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.270 personer Stikprøven er vejet

Læs mere

L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven).

L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Page 1 of 5 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Af Skatteministeren

Læs mere

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER NOTAT 24. november 2015 TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat UDFALD AF DAGPENGESYSTEMET PÅ OP TIL 32.000 I HELE 2013 TRUER.

KRITISKE ANALYSER. Notat UDFALD AF DAGPENGESYSTEMET PÅ OP TIL 32.000 I HELE 2013 TRUER. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten 1 1 1 1 1 1 0 1 0 Danske partier fra samfundsfaget.dk Enhedslisten Enhedslisten er et socialistisk parti, der arbejder for et samfund, hvor lighed og solidaritet er i centrum. Partiet blev stiftet i ved

Læs mere

Mette Frederiksens reform af førtidspension og fleksjob er et fatamorgana. Bag salgsretorikken om hjælp er der krasse forringelser for de svageste!

Mette Frederiksens reform af førtidspension og fleksjob er et fatamorgana. Bag salgsretorikken om hjælp er der krasse forringelser for de svageste! 1 NÅR HJÆLPEN SKADER: Mette Frederiksens reform af førtidspension og fleksjob er et fatamorgana. Bag salgsretorikken om hjælp er der krasse forringelser for de svageste! Af Henrik Herløv Lund, uafhængig

Læs mere

L 213 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven og forskellige andre love.

L 213 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven og forskellige andre love. Page 1 of 5 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 213 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven og forskellige andre love. (Midlertidig

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

Gallupmåling om. Helle Thorning-Schmidt Dagpengesystemet og militæraktion. Gallupmåling om. TNS Dato: 16. januar 2013 Projekt: 59053

Gallupmåling om. Helle Thorning-Schmidt Dagpengesystemet og militæraktion. Gallupmåling om. TNS Dato: 16. januar 2013 Projekt: 59053 Helle Thorning-Schmidt Dagpengesystemet og militæraktion TNS Dato: 16. januar 2013 Projekt: 59053 Feltperiode: Den 15.-16. januar 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT:

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,  NOTAT: 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT: REGERINGENS FINANLOVSFORSLAG FOR 2015 MANGLER SVAR PÅ TIDENS STORE UDFORDRINGER.

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen 1 1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen Danmark er blevet gjort mere og mere skævt i de ti år, vi har haft den borgerlige

Læs mere

DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN

DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems + 23 39 7 mkj@thinkeuropa.dk RESUME Langt de fleste danskere anerkender det indre markeds og EU s positive bidrag

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

DANSK EUROPAPOLITIK VEDTAGES OFTE I ENIGHED

DANSK EUROPAPOLITIK VEDTAGES OFTE I ENIGHED DANSK EUROPAPOLITIK VEDTAGES OFTE I ENIGHED Kontakt: Jurist, Nadja Schou Lauridsen +45 21 54 87 97 nsl@thinkeuropa.dk RESUME Den danske europapolitiske linje fastlægges af et solidt og bredt flertal af

Læs mere

Danskerne ønsker valg om sundhed

Danskerne ønsker valg om sundhed Danskerne ønsker valg om sundhed Sundhedsvæsenet er det vigtigste tema for vælgerne, når de skal stemme ved det kommende folketingsvalg. Derefter følger skattepolitik og beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik.

Læs mere

Lyngallup om regeringens 2020-plan. Dato: 13. april 2011

Lyngallup om regeringens 2020-plan. Dato: 13. april 2011 Lyngallup om regeringens 2020-plan Dato: 13. april 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om regeringens 2020-plan Dato: 13. april 2011 TNS Gallup A/S Kontaktperson Bia R.

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs En artikel fra KRITISK DEBAT Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. februar 2013 Konkurrenceevnepakkerne er den

Læs mere

JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE

JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE 18. april 2018 JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME: Mens venstrefløjen tegnede sig for næsten 9 ud af 10 EU-skeptiske

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Seniorforsker, Maja Kluger Dionigi +45 3 59 55 87 mkr@thinkeuropa.dk RESUME

Læs mere

Danskerne tror ikke på Løkke som statsminister

Danskerne tror ikke på Løkke som statsminister Danskerne tror ikke på Løkke som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er storfavorit til at vinde næste valg. 42 procent af vælgerne - og hver femte VKO vælger - tror mest på Thorning, mens kun 29

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER:

KRITISKE ANALYSER. Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER: 1 KRITISKE ANALYSER Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER: Skal besparelser på velfærd og på samfundets svageste fylde det? 1. udgave medio marts 2012 Af økonom,

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk SKIDT OG KANEL I FINANSLOVSAFTALE OG FINANSLOV FOR 2013. Intro: Finanslovsaftalen

Læs mere

Lyngallup. Ministrenes karakterbog Lyngallup. TNS Dato: 12. december 2012 Projekt: 59583

Lyngallup. Ministrenes karakterbog Lyngallup. TNS Dato: 12. december 2012 Projekt: 59583 Ministrenes karakterbog 2012 TNS Dato: 12. december 2012 Projekt: 59583 Feltperiode: Den 4.-11. december 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partiorganiseret medlem af centrum - venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Rev. 25/8-2011 KAN 2020 PLANERNE LØSE DE

Læs mere

Feltperiode: januar Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: personer. TNS Gallup for Berlingske Tidende

Feltperiode: januar Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: personer. TNS Gallup for Berlingske Tidende Lyngallup om skat Metode Feltperiode: 19.-20. januar 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.056 personer

Læs mere

Samfundsfag, niveau C Appendix

Samfundsfag, niveau C Appendix Samfundsfag, niveau C Appendix SAMFUNDSFAG, NIVEAU C APPENDIX 1 Den politiske situation i Danmark efter valget i juni 2015 I maj 2015 udskrev den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsvalg

Læs mere

Første maj tale Middelfart 2015.

Første maj tale Middelfart 2015. Første maj tale Middelfart 2015. Igennem de seneste 8 år har jeg haft fornøjelse af at holde 1. maj tale her i Middelfart, hvor jeg hver gang har medbragt nogle små ting til talerne. I år har jeg valgt

Læs mere

Op ad bakke i 100 dage

Op ad bakke i 100 dage Op ad bakke i 100 dage Regeringen har fået en hård start i de danske medier. Det viser en ny undersøgelse af de første 100 dage ved magten. Negative sager som løftebrud, Moskva-penge, rygerum og sexchikane

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Lyngallup om trepartsforhandlinger Dato: 24. maj 2012

Lyngallup om trepartsforhandlinger Dato: 24. maj 2012 Lyngallup om trepartsforhandlinger Dato: 24. maj 2012 Metode Feltperiode: 23.-24. maj 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews)

Læs mere

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem danskere og indvandrere er stor eller meget mener 73 % af danskerne og 72 % ser kløften som et problem. 68 % ser stor ulighed ml. højt

Læs mere

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads Eksempel på brug af Molins model Forårets 2011 blev et af de mest hektiske og dramatiske i dansk politik i adskillige år. Regeringens havde indkaldt til vigtige forhandlinger om den kriseramte danske økonomi

Læs mere

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

SRSF regeringens. økonomiske. politik:

SRSF regeringens. økonomiske. politik: Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiop åasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåas RAPPORT dfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfg hjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Læs mere

Gallup om vælgernes dagsorden. Juni Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juni 2015 Projekt: 61907

Gallup om vælgernes dagsorden. Juni Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juni 2015 Projekt: 61907 Juni 2015 2 Feltperiode: Den 8. juni 10. juni 2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.062 personer Stikprøven

Læs mere

Regeringens årskarakterer i frit fald Villy er Danmarks bedste partileder Lene værst

Regeringens årskarakterer i frit fald Villy er Danmarks bedste partileder Lene værst Regeringens årskarakterer i frit fald Villy er Danmarks bedste partileder Lene værst Løkke-regeringens ministre scorer i snit 3, på den nye syv-trinsskala. Lene Espersen (K) er på et år røget fra en femte

Læs mere

Partiledernes troværdighed

Partiledernes troværdighed Radius Kommunikation Partiledernes troværdighed Faktaark Oktober 2014 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 214 Offentligt MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN MYTE 1: Fleksjobordningen er for dyr. Den koster samfundet næsten 12 mia. kr. Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Lyngallup. Ministrenes karakterbog Lyngallup. TNS Dato: 18. december 2012 Projekt: 58961

Lyngallup. Ministrenes karakterbog Lyngallup. TNS Dato: 18. december 2012 Projekt: 58961 Ministrenes karakterbog 2012 TNS Dato: 18. december 2012 Projekt: 58961 Feltperiode: Den 13-18. december 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum

Læs mere

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering!

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering! 1. maj-tale, Langå (Det talte ord gælder) Tak for ordet! Og tak for invitationen. Det er altid noget særligt at være til 1. maj her i Langå. Det er selvfølgelig fordi 1. maj er en særlig dag. Og også fordi

Læs mere

Socialdemokratiet i Rudersdal

Socialdemokratiet i Rudersdal Socialdemokratiet i Rudersdal A -Nyt 19. maj 2019 Valg Hvor mange mandater får Socialdemokratiet ved valget d. 5. juni? Morten Østergaard (R) en sand Lars Løkke ven 2 Stem personligt på Miki Dam Larsen

Læs mere

Udvikling eller afvikling

Udvikling eller afvikling STRUKTURREFORMEN Udvikling eller afvikling Stor temadag om strukturreformen i Århus. Hvilke konsekvenser får den? Demokrati og udlicitering var blandt de mange emner, der blev debatteret Mere end hundrede

Læs mere

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 22 Maj 212 Danmark blev ramt hårdt af den internationale økonomiske krise BNP er faldet mere end i andre lande Indeks (25=1) Indeks (25=1) 11 15 11

Læs mere

Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn. Dato: 3. januar 2011

Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn. Dato: 3. januar 2011 Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn Dato: 3. januar 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn Dato: 3. januar 2011 TNS Gallup A/S

Læs mere

BETTINA POST I FEJLAGTIGT OG MANIPULERENDE FORSVAR FOR METTE FREDERIKSENS FØRTIDSPENSIONSREFORM.

BETTINA POST I FEJLAGTIGT OG MANIPULERENDE FORSVAR FOR METTE FREDERIKSENS FØRTIDSPENSIONSREFORM. 1 Debatindlæg: BETTINA POST I FEJLAGTIGT OG MANIPULERENDE FORSVAR FOR METTE FREDERIKSENS FØRTIDSPENSIONSREFORM. Kommentar til Bettina Posts artikel Fem forestillinger om førtidspensionsreformen, Berlingske

Læs mere

Bodil Waldstrøm. Undersøgelse af befolkningens holdning til TOPSKATTELETTELSE

Bodil Waldstrøm. Undersøgelse af befolkningens holdning til TOPSKATTELETTELSE Bodil Waldstrøm Undersøgelse af befolkningens holdning til TOPSKATTELETTELSE Brabrand, den 20. august 2016 Dataindsamlingen er foregået i perioden 14.-19. august 2016. Den blev foretaget i Facebook, hvor

Læs mere

Denne fantastiske 1. maj i solskin. tæt på et skæbnesvangert valg mellem Helle Thorning Schmidt på den ene side

Denne fantastiske 1. maj i solskin. tæt på et skæbnesvangert valg mellem Helle Thorning Schmidt på den ene side Tale til 1. maj 2015 1 Denne fantastiske 1. maj i solskin. tæt på et skæbnesvangert valg mellem Helle Thorning Schmidt på den ene side Og på den anden side - Lars Løkke - hånd i hånd med DF. Hvordan kan

Læs mere

Mette Reissmann. December 2014. Indhold

Mette Reissmann. December 2014. Indhold Mette Reissmann Jeg ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår! De bedste julehilsner fra Mette Reissmann (MF) udlændinge og integrationsordfører samt formand for by og boligudvalget December 2014 Indhold

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. februar 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 219 (Alm. del) af 25. januar

Læs mere

Jeg siger det, ikke bare fordi, der er mange kendte ansigter, som vækker gode minder om mange fælles faglige og politiske aktioner.

Jeg siger det, ikke bare fordi, der er mange kendte ansigter, som vækker gode minder om mange fælles faglige og politiske aktioner. Finn Sørensen 1. maj tale Den 1. Maj holdt jeg nedenstående tale (med lidt variationer) hos Dansk Elforbund Kbh, Byggefagenes Hus, Socialarbejdernes telt i Fælledparken og LO Slagelse Det er en særlig

Læs mere

1. maj 2010, Harald Børsting

1. maj 2010, Harald Børsting 1. maj 2010, Harald Børsting 1. maj er en festdag. En dag hvor vi fejrer fællesskabet og sammenholdet. Og sørg nu for at nyde dagen! For på mandag er det desværre hverdag igen. Og lige for tiden er hverdagen

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Borgerlige vælgere sender blå blok på bænken

Borgerlige vælgere sender blå blok på bænken Borgerlige vælgere sender blå blok på bænken 43 procent af de vælgere, der ved seneste valg stemte borgerligt, mener, at blå blok trænger til at komme i opposition. Det fremgår af en meningsmåling, som

Læs mere

Vejledning til mandatfordeleren

Vejledning til mandatfordeleren Vejledning til mandatfordeleren Til brugere af beregningsmodellen Denne beregningsmodel er udviklet i samarbejde mellem Økonomi- og Indenrigsministeriet og Danmarks Statistik. Beregningsmodellen kan bruges

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007 Public Socialdemokraterne og De Radikale er netop blevet enige om, at alle asylansøgere også de afviste skal have mulighed

Læs mere

SRSF regeringens. 2020 - plan: - Danmark i arbejde. eller i arbejdsløshed?

SRSF regeringens. 2020 - plan: - Danmark i arbejde. eller i arbejdsløshed? Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå RAPPORT asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

ANALYSEBUREAUET OGTAL ANALYSEBUREAUET OGTAL EU-OPSTILLING UNDERSØGELSE AF EU-OPSTILLING FOR ENHEDSLISTEN

ANALYSEBUREAUET OGTAL ANALYSEBUREAUET OGTAL EU-OPSTILLING UNDERSØGELSE AF EU-OPSTILLING FOR ENHEDSLISTEN ANALYSEBUREAUET OGTAL ANALYSEBUREAUET OGTAL EU-OPSTILLING UNDERSØGELSE AF EU-OPSTILLING FOR ENHEDSLISTEN EU-OPSTILLING 2013 EU opstilling 2013 Undersøgelse af EU opstilling for Enhedslisten Udarbejde af:

Læs mere

Gallup om vælgernes dagsorden. Juli Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juli 2014 Projekt: 61284

Gallup om vælgernes dagsorden. Juli Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juli 2014 Projekt: 61284 Juli 2014 Feltperiode: Den 4.-9. juli 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.005 personer Stikprøven er

Læs mere

Lyngallup om regeringens skatteforlig med VK Dato: 24. juni 2012

Lyngallup om regeringens skatteforlig med VK Dato: 24. juni 2012 Lyngallup om regeringens skatteforlig med VK Dato: 24. juni 2012 Metode Feltperiode: 23.-24. juni 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews)

Læs mere

Ministrenes karakterbog 2014

Ministrenes karakterbog 2014 TNS Dato: 4. december 2014 Projekt: 61570 Feltperiode: Den 2.-4. december 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

S KONGRES: SOCIALDEMOKRATERNE PÅ VEJ VÆK FRA OMFORDELING OG UNIVERSEL VELFÆRD?

S KONGRES: SOCIALDEMOKRATERNE PÅ VEJ VÆK FRA OMFORDELING OG UNIVERSEL VELFÆRD? 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat S KONGRES: SOCIALDEMOKRATERNE PÅ VEJ VÆK FRA OMFORDELING OG UNIVERSEL VELFÆRD? Intro:

Læs mere

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjkyuipopåasdfghjkyuiop åasdfghjkyuiopåasdfghjkyuiopåasdfg

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjkyuipopåasdfghjkyuiop åasdfghjkyuiopåasdfghjkyuiopåasdfg Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjkyuipopåasdfghjkyuiop åasdfghjkyuiopåasdfghjkyuiopåasdfg hjkyuiopåas KRITISKE ANALYSER SRSF S ØKONOMISKE Dfghjkyuiopåasdfghjkxcvbnmqwerty

Læs mere

Notat om Europaparlamentsvalget 2014

Notat om Europaparlamentsvalget 2014 20. juni 2014 Notat om Europaparlamentsvalget 2014 Analysen er foretaget af Magnus Skovrind Pedersen, Enhedslisten Baggrund Op til årsmødet 2013 overvejede Enhedslisten at opstille til Europaparlamentsvalget

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat. Rev. 22.12.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat. Rev. 22.12. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat. Rev. 22.12.15 FINANSLOVEN 2016 er blevet tilbageskridtets finanslov. Finansloven

Læs mere

ONLINE PANEL OF ELECTORAL CAMPAIGNING (OPEC)_APRIL

ONLINE PANEL OF ELECTORAL CAMPAIGNING (OPEC)_APRIL ONLINE PANEL OF ELECTORAL CAMPAIGNING (OPEC)_APRIL i81 Skema 3 q1 Hvordan passer følgende påstande på dig? Jeg har en mening om de fleste ting (1) Det er vigtigt for at have en klar mening om tingene (2)

Læs mere

Gallup for Berlingske. Regeringsdannelsen. Gallup for Berlingske

Gallup for Berlingske. Regeringsdannelsen. Gallup for Berlingske Regeringsdannelsen Feltperiode: Den 22. juni 2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.044 personer Stikprøven

Læs mere

Lyngallup om ministrenes karakterbog 2012 Dato: 13. juni 2012

Lyngallup om ministrenes karakterbog 2012 Dato: 13. juni 2012 Lyngallup om ministrenes karakterbog 2012 Dato: 13. juni 2012 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om ministrenes karakterbog 2012 Dato: 14. juni 2012 TNS Gallup A/S Kontaktperson

Læs mere