Måling af mikroklima i gartnerier forår 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Måling af mikroklima i gartnerier forår 2012"

Transkript

1 Måling af mikroklima i gartnerier forår 2012 (under væksthuskoncept 2017 konsortiet og projektet it-grows, mikroklima/sensornetværk delprojekter) Ved mikroklima forstås det klima, der kan måles på eller tæt ved planten, og som er det klima, som bedst beskriver plantens klimamæssige vækstbetingelser (lys, temperatur, CO2 og RH). Da planternes blade er påvirket både af direkte stråling fra solen, udstråling og fordampningsafkøling, kan temperaturen og den relative fugtighed helt tæt ved bladet, afvige ganske meget fra en lufttemperaturmåling få cm fra planten, hvorfor også en IR bladtemperatur sensor er vigtig. Imidlertid er de sensorer, som måler de pågældende ting i traditionelle væksthuse placeret midt i huset og som oftest 1-2 meter fra planterne. Der kan være en del forskel i husets (makro) klima og mikroklimaet. Måling af mikroklima kan bruges til at styre klimaet efter, ved at sensorenes signaler anvendes af klimacomputeren (hvilket endnu ikke er så almindeligt) eller til at kontrollere og vise mikroklimaet uden direkte at styre efter det. Det er også muligt at følge mikroklimaet uden egentlig at måle det, såfremt man har tilstrækkeligt gode beregningsprogrammer til dette. Endelig kan der være tale om, i en forsøgsperiode at søge at påvise nogle sammenhænge, ved at beskrive mikroklimaet under forskellige betingelser, dels for at kontrollere og give grundlag for forbedring af en mikroklima beregningsformel, dels for at finde ud af, hvor meget mikroklimaet egentlig afviger fra makroklimaet for netop mine kulturer og væksthuse, for at se om man bør ofre det mere opmærksomhed. Det er det sidste der var meningen med aktiviteten i nærværende projekter, ved hjælp af trådløse sensornetværk. Disse er imidlertid ikke blevet udviklet til praktisk brug endnu, hvorfor vi har gennemført nogle forsøg med traditionelt trådet udstyr, for at tilvejebringe målingesresultater for mikroklima i væksthusgartnerier. Der er i forsøgene i foråret 2012 sat fokus på mikroklima temperaturmålinger og deres sammenhæng til makroklimaet, men der er i den forbindelse også målt lys, relativ fugtighed og energiforbrug for væksthuset, men disse ting indgår ikke i analysen. Dog er der i tilknytning til et andet delprojekt om gardiner i vækksthuskonsortiet anvendt energiforbruget i forhold til gardinbrug, i et væksthus i et gartneri, og mikroklimaresultaterne (bladtemperatur forskelle) i denne rapport, ved brug af forskellige gardintyper (Harmony og XLS16) i to væksthuse i et andet gartneri. Både indledningsvis og undervejs har der været brugt en del tid på kalibrering og kontrol af nøjagtigheden af de enkelte sensorer, således at udgangspunktet for målingerne ikke havde konstante fejl. Disse målinger viste at en ene af to nyanskaffede IR bladtemperatursensorer målte korrekt inden for en lille tolerence, mens den anden målte 1,68 grad C for lavere, ved parallel måling på samme objekt, hvilket data så efterfølgende er korrigeret for.

2 Der er foretaget målinger i følgende steder / perioder: 1. Gartneriet Toftly, Stige, 2 væksthuse, april 2012 Lufttemperatur og mikroklima temperatur, gardiner har kun været brugt i nattetimer. Vækstlys?? Muligt udbytte: Identificere mikro/makro temperaturforskel ved lavere / højere indstråling, og forskelle ved varmestråling ved tændt / slukket vækstlys 2. Gartneret Ove Lundager, 2 væksthuse, 24/4-26/ Lufttemperatur og mikroklima temperatur, med og uden SHS Shade term gardiner. Ingen vækstlys. Muligt udbytte: Mikro/ makro temperatur forskelle uden og med gardin, i dag- og nattimer. 3. Gartneret Ove Lundager, 1 væksthus, 5/5 9/ Lufttemperatur, mikroklima temperatur og IR bladtemperatur. Alm gardinbrug. Ingen vækstlys. Muligt udbytte: Mikro/ makro/ IR blad temperatur forskelle uden og med gardin, i dagtimer. 4. Gartneriet Toftly, Stige, 2 væksthuse, 25/5 8/ Lufttemperatur, mikroklima temperatur og IR bladtemperatur. Skygning med Harmony og XLS16 gardiner, ingen Vækstlys. Muligt udbytte: Mikro/ makro/ IR blad temperatur forskelle uden og med gardin, og forskelle i dette mellem de to forskellinge gardintyper, i dagtimer.

3 1._Gartneriet Toftly, Stige, 2 væksthuse, april 2012 Hus 1, 3. april 2012: Hus 2, 3. april 2012:

4 Forsøgsopstilling. Som det fremgår af billederne er sensorerne er spændt op i forskellig højde: PAR lysmålere i toppen, Brun temperaturlogger ca 20 cm over bordet, en hvid dugpunktsmåler (kun hus 1), en gul logger af temp og RH i pottehøjde (kun hus 1), en knap logger stukket ind under bladene (kun hus 2), ses ikke, og logning af temp og RH helt inde ved planten, sensor er stukket ind under bladene og kan kun anes på på billederne, men de kan ses på billederne ved det senere forsøg (4) på Toftly. I begge huse er målt ved plante tæt på trempel. Logningen foregår dels i de seperate loggere (brun, gul og knap), dels på en loggerenhed placeret under bordet. Eksempler på målte makro og mikro lufttemperatur målinger: 5. april 2012 i hus 1 en solskinsdag. Lufftemperaturen ved planten er lavere end den lufttemperatur, der måles i klimacomputerens aspirerede boks (lyseblå), om natten og om formiddagen. Bemærk at de løse loggere, bliver ramt af solen fra ca kl 13, og viser derfor ikke den rette lufttemperatur om eftermiddagen. Der er vækstlys på fra midnat og til solopgang: H1 Gul T: Løs, gul Temp/RH logger i pottehøjde. H1 862 TMP: Løs brun Temp/RH logger i ca 20 cm højde. H1 L505 Temp: Temp/RH sensor stukket ind under bladene, og tilsuttet loggerenhed H1 T PC (lyseblå): Sensor i klimacomputerens aspirerede boks ca. én meter over bordet i midten af huset. H1 Lu lux Lys målt på klimacomputerens vejrstation. H1 G2 Gardin status (100 = 100% på)

5 6. april 2012 i Hus 1 en gråvejrsdag. Bemærk at lufftemperaturen ved planten er lavere end den lufttemperatur, der måles i klimacomputerens aspirerede boks (lyseblå), men forskellen er meget mindre i dagtimerne end om natten, hvilket må skyldes forskelle i ind- og udstråling samt fordampningsafkøling. Resultater: hus 1 hus 2 Gennemsnit H1 L505 Temp - H1 T PC H2 L50 Temp - H2 T PC H2 L50 Temp - H2 T PC dag nat dag nat dag nat -2,1-3,8-1,6-2,2-1,9-3,0 Hus 2 er forsynet med 2 gardiner, hvoraf det ene er et LS Harmony diffuserende gardin. De er begge trukket for om natten, mens der har ikke været skygget nævneværdigt i dagtimerne. Lufttemperaturen ved planten, målt med sensor inde mellem bladene er i hus 2 målt til kun 2,2 C under lufttemperaturen fra sensoren i den aspirerede boks ca. en meter over bordet, mens der i hus 1, med kun ét gardin (XLS) er målt en temperatur på 3,8 C under. Gennemsnitsværdierne for dagtimerne er lidt mere usikre, da de kan være påvirket af at sensoren er ramt af direkte sollys.

6 2._ Gartneret Ove Lundager, 2 væksthuse, 24/4-26/ Eksempler på måleresultater (25. Maj 2012): Gennemsnit af 1 H3 Gennemsnit af 1 H4 Gennemsnit af H3 Tm Gennemsnit af H4 Tm = Lufttemperatur (Makro-T) målt med sensor i klimacomputerens aspirede boks. Tm = mikro temperatur, lufttemperatur ved planten, målt med lufttemperatursensor. 56 = Indstråling vejrstation w/m2, gælder for begge huse. PARm = indstråling micromol ved planten, målt med PAR lys sensor 3501 = Gardin, 100 = 100% on. SHS Shade therm Gennemsnit af H4 PARm Gennemsnit af 56 H4 Gennemsnit af 3501 H Gardinet har manuelt været stoppet i hus 4 natten mellem den 24. og 25. maj for at kunne følge energiforbruget uden gardin, så selv om lysegrøn graf viser at gardinet var på, har det været fratrukket (venstre side af billedet).

7 Forsøgsopstilling: Sensorerne er spændt op i forskellig højde: PAR lysmålere i toppen, Brun temperaturlogger ca 20 cm over bordet, en hvid dugpunktsmåler (kun hus 1), en gul logger af temp og RH i pottehøjde (kun hus 1) og logning af temp og RH tæt ved planten. Logningen foregår dels i de seperate loggere, dels på en loggerenhed placeret under bordet. Resultater: De to forsøg hos Ove lundager har været plaget dels af en strømafbrydelse, dels af nedbrud af logning på klimapc i perioden 27/ / , og desuden har energimåleren kun logget målinger i den ene hus (hus 4) i hele perioden. Derfor er der kun resultater at arbejde med i kortere perioder end tiltænkt. Middelværdier i perioden: Temperatur, luft klima PC, aspireret boks (Makro T) 17,9 C Temperatur ved planten (Mikro) Tm 16,4 C (-1,5 C) Temperatur, ude 10,2 C Temperatur sætpunkt 13 C Indstråling ude, middel af dagtimer 108,5 watt Indstråling inde, middel af dagtimer 121,9 micromol/m2-sek (~61 watt, 56%) Middelværdier i nattetimer uden gardin (24-25/5) og med gardin (25-26/6) nat nat T PC luft 13,1 14,0 Tm mikro 11,9 13,2 forskel -1,2-0,8 Udstrålingen nat uden gardiner har betydet en 0,9 C lavere luft temperatur i huset (= sætpunktet) i forhold til dagen efter, med gardin, og en yderligere 1,2 C lavere temperatur ved planten. Dagen efter, hvor gardinet var på, var temperaturen ved plante kun 0,8 C lavere ved planten, i forhold til lufttemperaturen. Gardin og energiforbrug. På næste side ses et diagram, der viser energiforbruget time for time fra den 24. april til den 2. maj Den indeholder også ovenstående to nætter. Udetemeperaturen har den første nat været faldende i løbet af natten fra ca. 9 C til ca 5 C, mens de dagen efter har været stigende fra ca. 9 C til ca 12 C. Derfor er skyldes det meget lave energiforbrug den anden nat, som diagrammet viser, ikke kun at der har været gardin på, men også en meget mildere nat. Iagttag også at der er ophobet varme i huset den april, som gardinerne holder på - der går mange timer, før der er behov for energitilførsel den nat. Det same gentager sig natten mellem 30.4 og 1.5 (uden gardin) og natten mellem 1.5 og 2.5 (med gardin).

8

9 3._Gartneret Ove Lundager, 1 væksthus, 5/5 9/ Eksempler på måleresultater: Loggede temperaturer den 5. Maj 2012, gennemsnit pr time: Tb-T forskel mellem mellem bladtemperatur (Tb) og luftemperatur klimacomputer (PC T) T = lufttemperatur ved planten, målt med temperarursensor tilsluttet logger Tb = bladtemperatur målt med IR temperatursensor TMP = lufttemperatur ved planten, målt med lufttemperatursensor i separat Watchdog logger. PC T = Lufttemperatur (Makro-T) målt med sensor i klimacomputerens aspirede boks. Resultater: Hus 4, gennemsnit af tre døgn 5-7. april: (forskel i temperatur, C) Tb-T dag Tb-T dag Tb-T dag Tb-T Tb-T nat gardin åben gardin sol -1,9-1,5-0,9-3,0-0,4 Bladtemperaturen for de tre dage er målt til gennemsnitligt 1,9 grader under lufttemperaturen, målt med sensor i klimacomputerens aspirede boks. Nattimerne alene er det kun 1,5 C under. Derfor er bladtemperaturen lavest i forhold til rumtemperaturen, i dagtimerne, og det er ikke når der er gardin på (kun 0,9 C under, og kun 0,4 C under midt på dagen ved solen, over 300 w inde). Indstrålingen ude har været op til 900 w/m2 den ene af i disse dage. Forskellen var hele 3 C i de timer, hvor gardinerne var fratrukket og der var direkte indstråling, dvs bladene bliver afkølet mere, sandsynligvis pga. udstråling, når der ikke er gardiner på. Især morgen og aften kan det øge fugtproblemer / nedslag.

10 4._Gartneriet Toftly, Stige, 2 væksthuse, 25/5 8/ Hus 1, 8. Juni 2012: Hus 2, 8. Juni 2012::

11 Eksempler på måleresultater. Loggede data for makro, mikro og IR blad temperatur hus 2, den 1. juni 2012: Gennemsnit af H2 Tb Gennemsnit af H2 Tkorr Gennemsnit af H2 Tb-T Gennemsnit af PCH2 T41001 Gennemsnit af PCH2 G Gennemsnit af PCH2 G Tb = bladtemperatur målt med IR temperatursensor T41001 = T = Lufttemperatur (Makro-T) målt med sensor i klimacomputerens aspirerede boks. Tkorr = mikro temperatur, lufttemperatur ved planten, målt med lufttemperatursensor. G = Gardin1 position, 100 = 100% on. LS Harmony G = Gardin2 position, 100 = 100% on. Blank Blank mørkelægningsgardin Loggede data for lufttemperatur (makro T) og IR blad temperatur (Tb) hus 1 og 2, den 29. Maj 2012: Gennemsnit af H1 Tb Gennemsnit af H2 Tb Gennemsnit af PCH1 T41001 Gennemsnit af PCH2 T

12 Forskel mellem bladtemperatur og lufttemperatur under forskellige forhold Forskel Målt temperaturforskel Hus 1 Hus 2 middel Hus 2 - hus 1 A. IR bladtemperatur - T klimacomputer -2,4-2,2-2,3 0,2 B. IR bladtemperatur - T luft ved planten* -2,7-3,3-3,0-0,6 A Målt temperaturforskel IR T blad - T luft klimacomp. (makroklima) Forskel Målt temperaturforskel nat- og dagtimer Hus 1 Hus 2 middel Hus 2 - hus 1 IR bladtemp - T klimacomp nattetimer -2,2-1,5-1,9 0,7 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 1 klux -2,5-2,5-2,5 0,0 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 30 klux -3,6-4,2-3,9-0,6 Målt temperaturforskel dagtimer med gardin Hus 1 Hus 2 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 1 klux -3,2-4,4-3,8-1,2 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 30 klux -3,4-4,8-4,1-1,4 Målt temperaturforskel dagtimer uden gardin Hus 1 Hus 2 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 1 klux -2,4-1,9-2,2 0,5 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 30 klux -3,7-2,7-3,2 1,0 B Målt temperaturforskel IR T blad - T luft ved planten (mikroklima) Forskel Målt temperaturforskel nat- og dagtimer Hus 1 Hus 2 middel Hus 2 - hus 1 IR bladtemp - T klimacomp nattetimer -1,4-0,9-1,2 0,5 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 1 klux* -3,3-4,5-3,9-1,2 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 30 klux* -4,1-6,0-5,1-1,9 Målt temperaturforskel dagtimer med gardin Hus 1 Hus 2 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 1 klux* -4,1-5,4-4,8-1,3 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 30 klux* -4,3-6,1-5,2-1,8 Målt temperaturforskel dagtimer uden gardin Hus 1 Hus 2 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 1 klux* -3,3-4,3-3,8-1,0 IR bladtemp - T klimacomp dag-t > 30 klux* -4,0-5,6-4,8-1,6 * I dagtimerne rammes lufttemperatursensorerne ved planten i en del af dagtimerne af direkte solstråler, hvilket opvarmer loggeren fysisk, og denne opvarmning bevirker at der logges en højere lufttemperatur end der reelt er. Se kurver for dette problem på side 4 i denne rapport. Derimod er målingerne i oversigt A ikke påvirket af solstråler, da lufttemperaturen måles i den aspirerede boks. Der kommenteres derfor ikke yderligere på oversigt B.

13 Kommentarer til oversigt A. Bladtemperaturen ligger i gennemsnit for de to huse 2,3 C under lufttemperaturen, i nattetimerne er det kun 1,9 C under, mens det for dagtimerne er 2,5 C (midt på dagen, ved solskin når temperaturforskellen helt op på gennemsnitligt 3,9 C). Hus 1 og to ligger på samme temperaturforskel i dagtimerne, mens der er en betydelig mindre temperaturforskel i hus 2 i nattetimerne (-1,5 C). Hus 2 har 2 gardiner, hvoraf det ene er et blank-blank mørkelægningsgardin, mens hus 1 har et XLS gardin, hvilket giver en noget lavere bladtemperatur (-2,2 C) i hus1, sandsynligvis fordi et mere åbent XLS gardin giver mere udstråling og dermed koldere blade. I dagtimer med gardin er bladtemperatur forskellen større end uden gardin, i begge huse (gennemsnitligt 3,8 C). Gardinet er trukket for, når der er (for) meget lys og (for) høj temperatur, og hvor planterne derfor optager og fordamper meget vand. Det giver stor fordampningsafkøling = stor forskel mellem bladtemperatur og lufttemperatur. I dagtimer uden gardin fordamper planterne ikke nær så meget, da lysniveau og temperatur er lav. Temperaturforskellen er da kun 2,2 C. I hus 2 er der en 0,5 C mindre temperaturforskel i dagtimer uden gardin i forhold til hus 1. Det ville forventes at det ville blive samme temperaturforskel, da der jo ikke er nogen gardiner der kan gøre en forskel og husene er rimelig ens. Men gardinsætpunkterne har ikke været ens, så det er ikke samme perioder der sammenlignes. I hus 2 er der en 1,2 C større temperaturforskel i dagtimer med gardin, i forhold til hus 1. Her er den væsentligste forskel at der i hus 2 skygges med et diffuserende, hvidt Harmonie gardin med lidt større lysgennemgang end XLS gardinet, som der skygges med i hus 1. Så det ser ud til at Harmonie gardinerne giver en bedre afkøling end XLS gardinet. Men igen: gardinsætpunkterne har ikke været ens, så det er ikke samme perioder der sammenlignes. Afsluttende bemærkninger. Data foreligger i 4 excelfiler, ned til 5 eller 10 minutters intervaller, for hver af de 4 måleserier. I nærværende rapport har hovedfokus været på temperatur. Der kan analyseres videre på mikroklima målingerne, dels temperaturmålingerne dels også på lys-, RH- og energi-målingerne, efter behov. Tak til Ove Lundager, Gartneriet Lundager og Ole Elmegård Andersen, Gartneriet Toftly for at have lagt huse til forsøgene og givet adgang til klimadata fra gartneriets klimastyring. Ole Bærenholdt-Jensen, Virksomhedskonsulent, gartnerirådgivningen.

TIL GAVN FOR GARTNERE

TIL GAVN FOR GARTNERE Workshop 2, 7. december 2011 Workshop 2, 7. december 2011 Energianvendelse og klima med omtanke Dagens tema: Lys, isolering, varmestyring og ledelsesfokus. Sidst: Luftfugtighed, klimastyring og plantekvalitet.

Læs mere

Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014.

Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014. Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014. En affugter af typen Dantherm CDP 165, opstillet på Kold College for godt et år siden, er nu igen i 10 uger i efteråret

Læs mere

Energibesparelse ved opsætning og brug af ventilatorer, oplæg.

Energibesparelse ved opsætning og brug af ventilatorer, oplæg. Gartneriet 4kløver Energibesparelsesprojekter 3 gartnerier: 1. Brylle 2. Årslev 3. Lindeskov Alle gartnerier er omkring opstart af fyringssæson 2010/11 forsynet med: Dynamisk klimastyring Luftbevægelse

Læs mere

Klimaanalyser. Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF

Klimaanalyser. Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF Klimaanalyser Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF Klimaanalyser Det er kun 20 % af klimacomputerens muligheder,

Læs mere

GAU rapport c Udvikling af IKT, validering af energimodeller 23. Januar 09/OBJ

GAU rapport c Udvikling af IKT, validering af energimodeller 23. Januar 09/OBJ GAU rapport 12.3.3.c Udvikling af IKT, validering af energimodeller 23. Januar 09/OBJ En del af IKT udviklings delprojektet bestod i at validere eksisterende metoder. Denne rapport viser resultatet af

Læs mere

Veksthusdynamikk. Jens Rystedt

Veksthusdynamikk. Jens Rystedt Veksthusdynamikk Jens Rystedt Lidt om dansk gartneri I 2011 ca. 300 væksthus gartnerier Antallet halveret på 15 år Arealet kun svagt faldende (nu ca. 450 ha) 2/3 dele af gartnerierne ligger på Fyn 2/3

Læs mere

Delprojekt: Direkte og diffust lys

Delprojekt: Direkte og diffust lys Delprojekt: Direkte og diffust lys Baggrund Teorien bag diffust lys er, at man ved samme lysintensitet, kan opnå en bedre udnyttelse af lyset, fordi lyset trænger længere ned i plantebestanden. Man får

Læs mere

Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde

Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde Institution: Afprøvning udført for Videncenter for Dansk svineprduktion Forfatter: Jesper Kirkegaard Dato: 18.06.2010 Det er afgørende for grisenes tilvækst

Læs mere

I udviklingen af IKT, har vi i forbindelse med. afholdt nogle møder, hvor de følgende dias og præsentation af nuværende software vil blive

I udviklingen af IKT, har vi i forbindelse med. afholdt nogle møder, hvor de følgende dias og præsentation af nuværende software vil blive GAU 2008, 1233Udvikling 12.3.3 af IKT Gentænke / forbedre software I udviklingen af IKT, har vi i forbindelse med opgaven at gentænke/forbedre k/f bd software afholdt nogle møder, hvor de følgende dias

Læs mere

GAU projekt Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet.

GAU projekt Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet. GAU projekt 2008. Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet. Delprojekt 12.3.4 Nye gardinanlæg, herunder flerlags- og selektive gardiner. Indledning. Energiforbruget

Læs mere

Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren.

Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren. Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren Demonstrationsprojekt J nr 2101-D-1-00581 Projektets samlede demonstrationseffekt

Læs mere

Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring.

Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring. 1 Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring. Kulturtid i produktionsplanlægningen ændres, hvis man eksempelvis beslutter at ændre temperatur sætpunktet på klimacomputeren for den

Læs mere

Digital dataopsamling hvordan og hvorledes?

Digital dataopsamling hvordan og hvorledes? 2019-02-25 / Ulrik Bing, Virum Skole Digital dataopsamling hvordan og hvorledes? Dataopsamling er at vi kan samle data fra forsøg, der enten skal køre længe, resultaterne kommer meget hurtigt eller bare

Læs mere

Forsøg med modelbaseret kunstlysstyring vinter/forår 2007

Forsøg med modelbaseret kunstlysstyring vinter/forår 2007 Forsøg med modelbaseret kunstlysstyring vinter/forår 2007 Jakob Skov Pedersen Jakob Markvart Oliver Körner, KU-LIFE Jesper Mazanti Aaslyng, AgroTech 1. Baggrund Energiforbruget til vækstlys er steget med

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Vi anbefaler, at De gennemlæser installationsmanualen, inden produktet monteres og tages i brug.

Vi anbefaler, at De gennemlæser installationsmanualen, inden produktet monteres og tages i brug. Indholdsfortegnelse Forord... 1 Introduktion... 2 Betjening af panelet.... 3 Indstilling af tidspunkter... 4 Aflæsninger.... 4 Middeltemperatur kontrol... 23 Negativ DIF... 24 Lyssums-nattillæg og CO 2

Læs mere

Ventilation i væksthus

Ventilation i væksthus Slutrapport Ventilation i væksthus Niels Erik Andersson, DJF - Afd. f. Havebrugsproduktion Hans Theil Hansen, IOT Jannick Nøddekær, IOT 2004 Ventilation i væksthuse Indledning Et væksthus virker som en

Læs mere

Bevarings. afdelingen KIRKERUP KIRKE. Roskilde Kommune Region Sjælland. Klimaundersøgelse

Bevarings. afdelingen KIRKERUP KIRKE. Roskilde Kommune Region Sjælland. Klimaundersøgelse Bevarings afdelingen KIRKERUP KIRKE Roskilde Kommune Region Sjælland Klimaundersøgelse Bevaring og Naturvidenskab, Miljøarkæologi og Materialeforskning I.C. Modewegsvej, Brede, 2800 Kgs. Lyngby, Tlf. 33

Læs mere

Hvor varmt bliver der i bilen

Hvor varmt bliver der i bilen ROSENØRN&RUDBECK Rosenørn & Rudbeck Technical Develop Factory Sølvagervej 464 Faxe. (Denmark) Telefon: +4 263 682 mr@moeller-rosenoern.dk CVR nr. DK-33788479 Hvor varmt bliver der i bilen Fra 19 til over

Læs mere

Strålingsbalance og drivhuseffekt - en afleveringsopgave

Strålingsbalance og drivhuseffekt - en afleveringsopgave LW 014 Strålingsbalance og drivhuseffekt - en afleveringsopgave FORMÅL: At undersøge den aktuelle strålingsbalance for jordoverfladen og relatere den til drivhuseffekten. MÅLING AF KORTBØLGET STRÅLING

Læs mere

Bedre udnyttelse af FJERNVARMEN. få skik på AFKØLINGEN i dit varmeanlæg! FJERNVARME helt sikkert

Bedre udnyttelse af FJERNVARMEN. få skik på AFKØLINGEN i dit varmeanlæg! FJERNVARME helt sikkert Bedre udnyttelse af FJERNVARMEN få skik på AFKØLINGEN i dit varmeanlæg! FJERNVARME helt sikkert Sådan er det med FJERNVARME Rød = fremløb Blå = returløb I princippet er der med fjernvarme tale om en slags

Læs mere

TX electronic controller

TX electronic controller TX electronic controller Version 1.1 Rev. 14. Dec. 2011 Side 1 af 20 1.0.0 Indhold 1.0.0 Indhold... 2 2.0.0 Oversigt... 3 3.0.0 Funktionsbeskrivelse... 4 3.1.0 Bruger funktioner... 4 3.1.1 Dagsdrift...

Læs mere

AFKØLING Forsøgskompendium

AFKØLING Forsøgskompendium AFKØLING Forsøgskompendium IBSE-forløb 2012 1 KULDEBLANDING Formålet med forsøget er at undersøge, hvorfor sneen smelter, når vi strøer salt. Og derefter at finde frysepunktet for forskellige væsker. Hvad

Læs mere

Uddrag af artikler til enkelt og korrekt udluftning.

Uddrag af artikler til enkelt og korrekt udluftning. SILKEBORG BOLIGSELSKAB Uddrag af artikler til enkelt og korrekt udluftning. INDHOLD Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne?... s. 1 Pas på med køligt soveværelse. s. 3 10 gode råd om udluftning

Læs mere

Plantedyrkning under glas

Plantedyrkning under glas Plantedyrkning under glas Af Ole Bærenholdt-Jensen og Inge Ulsted Sørensen, Gartnerirådgivningen. Del 1 Vækstfaktorerne og plantevæksten Vækstfaktorerne er de forskellige ting der skal til for at en plante

Læs mere

Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning

Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning FJERNVARME ET GENBRUGSSYSTEM BOLIGENS RUM BRUG ALLE RADIATORER Princippet i en fjernvarmeforsyning er enkelt. Fra varmeværket pumper man opvarmet fjernvarmevand

Læs mere

Råd og vejledning om brug af fjernvarme:

Råd og vejledning om brug af fjernvarme: Råd og vejledning om brug af fjernvarme: FJERNVARME - ET GENBRUGSSYSTEM Princippet i en fjernvarmeforsyning er enkelt. Fra varmeværket pumper man opvarmet fjernvarmevand ud til forbrugerne. Hos forbrugerne

Læs mere

Energirigtig Brugeradfærd

Energirigtig Brugeradfærd Energirigtig Brugeradfærd Rapport om konklusioner fra fase 1 brugeradfærd før energirenoveringen Rune Vinther Andersen 15. april 2011 Center for Indeklima og Energi Danmarks Tekniske Universitet Institut

Læs mere

Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør. Notat Marts 2000

Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør. Notat Marts 2000 Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør Notat Marts 2000 DGC-notat Teknologistatus marts 2000 1/6 Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør Dorthe Jensen, DGC og Paw Andersen, DGC Baggrund

Læs mere

SKOVLYSKOLEN RENOVERING. Skovlyskolen. Temperaturmålinger i klasselokaler

SKOVLYSKOLEN RENOVERING. Skovlyskolen. Temperaturmålinger i klasselokaler SKOVLYSKOLEN RENOVERING Skovlyskolen. Temperaturmålinger i klasselokaler Sendt til: Rudersdal Kommune Øverødvej 2 2840 Holte RAPPORT Projekt nr. 1776602 Distribution: Thomas Rievers Katrine Daugaard Jørgensen,

Læs mere

4. INSTALLATION 1. ENHEDEN PAKKES UD. Enheden bør opstilles midt i lokalet, eller i det mindste således, at der sikres en optimal luftcirkulation.

4. INSTALLATION 1. ENHEDEN PAKKES UD. Enheden bør opstilles midt i lokalet, eller i det mindste således, at der sikres en optimal luftcirkulation. 1. ENHEDEN PAKKES UD Det kontrolleres, at enheden er fri for transportskader og at alle tilbehørsdele er medleveret. Ved eventuelle problemer, tages omgående kontakt til forhandleren. Emballagematerialer

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

Energi affugtning Gardemoen Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent. HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen)

Energi affugtning Gardemoen Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent. HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen) Energi affugtning Gardemoen 2015 Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen) HortiAdvice Scandinavia A/S Who we are? What do we do? HortiAdvice Scandinavia

Læs mere

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Brugervejledning Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Indholdsfortegnelse Functions and features... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Package contents... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1. Product overview...

Læs mere

Få mere varme ud af fjernvarmen. God afkøling gavner både miljø og økonomi

Få mere varme ud af fjernvarmen. God afkøling gavner både miljø og økonomi Få mere varme ud af fjernvarmen God afkøling gavner både miljø og økonomi U d n y t v a r m e n d e t b e t a l e r s i g Din afkøling fortæller, hvor godt du udnytter fjernvarmen Fjernvarmen er et fælles

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VER.

BRUGERVEJLEDNING VER. Dr.CropStore Styring af lager-temperatur BRUGERVEJLEDNING VER. 2.00 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 Indledning....4 1.1 Knapindstilling, taster og display...................... 4 1.2 Indstilling, ændring af

Læs mere

+ / CHANNEL / ALARM ON OFF + / KANAL / ALARM TIL FRA

+ / CHANNEL / ALARM ON OFF + / KANAL / ALARM TIL FRA Brugervejledning til K0382 Trådløst inden og udendørstermometer ur med vejrstation Figure English Danish FRONT VIEW PM INDICATOR TIME DATE / MONTH MAXIMUM / MINIMUM ICONS LOW BATTERY OF OUTDOOR SENSOR

Læs mere

Sæt GM-tællererne til at tælle impulser i 10 sekunder. Sørg for at alle kendte radioaktive kilder er placeret langt væk fra målerøret.

Sæt GM-tællererne til at tælle impulser i 10 sekunder. Sørg for at alle kendte radioaktive kilder er placeret langt væk fra målerøret. Forsøge med stråling fra radioaktive stoffer Stråling fra radioaktive stoffer. Den stråling, der kommer fra radioaktive stoffer, kaldes for ioniserende stråling. Den kan måles med en Geiger-Müler-rør koblet

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Passivhuse under 1600 m 2

Passivhuse under 1600 m 2 Metode for certificerede virksomheders trykprøvning efter EN 13829 og passivhus kravet Trykprøvning/Tæthedsprøvning: Efter måling udstedes et bygningscertifikat til bygherre/rekvirenten, som dels angiver

Læs mere

Alt-i-én-fugtmåler. Brugsanvisning

Alt-i-én-fugtmåler. Brugsanvisning Brugsanvisning Alt-i-én-fugtmåler Model MO290 Måler fugt i træ og byggematerialer uden at skade overfladen eller med ekstern stikbensmåler. Hygrometeret måler luftfugtighed og luftens temperatur. Måleren

Læs mere

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg Renere produkter J.nr. M126-0375 Bilag til hovedrapport HFC-frie mælkekøleanlæg 2 demonstrationsanlæg hos: - Mælkeproducent Poul Sørensen - Danmarks Jordbrugsforskning Forfatter(e) Lasse Søe, eknologisk

Læs mere

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark Manual VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006 SKIOLD A/S Danmark Vejledning i brug af VentCom sammen med Apollo Multi. VentCom er et program, som kan præsentere aktuelle

Læs mere

Arbejdet er udført af konsulenterne Jan Kronmann og Ole Bærenholdt-Jensen, Gartnerirådgivningen.

Arbejdet er udført af konsulenterne Jan Kronmann og Ole Bærenholdt-Jensen, Gartnerirådgivningen. Bilag 2. Validering af eksisterende energiformel. Odense, 23.12.2009 Rapport i forbindelse med projektet væksthuskoncept 2017, tekonologisk tema 4, klimastyring og monitering, delaktivitet 2, Strategi

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

Infrarød fjernbetjening

Infrarød fjernbetjening Infrarød fjernbetjening Infrarød fjernbetjening 1. Sender 2. Display 3. ON/OFF knap 4. Temperatur knap 5. Display knap 6. Plasmacluster knap (funktion ikke tilgængelig) 7. Én-times sluk timer knap 8. Mode

Læs mere

Beskrivelse af vejrstation OM1 NETLON NETLON. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en vejrstation OM1 fra Netlon.

Beskrivelse af vejrstation OM1 NETLON NETLON. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en vejrstation OM1 fra Netlon. Beskrivelse af vejrstation OM1 NETLON Dette dokument indeholder en beskrivelse af en vejrstation OM1 fra Netlon. Indholdsfortegnelse Kort beskrivelse... 4 1.1 Anvendelse... 4 1.2 Konstruktion... 4 Funktionsbeskrivelse...

Læs mere

Farmakonomskolen har valgt at udarbejde undervisningsmiljøvurdering hvert år.

Farmakonomskolen har valgt at udarbejde undervisningsmiljøvurdering hvert år. 1 UndervisningsMiljøVurdering UMV- Farmakonomskolen 2014 Loven om elevers og studerendes undervisningsmiljø kræver, at alle uddannelsessteder udarbejder en skriftlig undervisningsmiljøvurdering (UMV) mindst

Læs mere

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder:

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder: Rum, som benyttes af personer, skal ventileres så tilfredsstillende komfort og hygiejniske forhold opnås. Ventilationen bevirker, at fugt og forurening (partikler, CO 2, lugt mm.) fjernes fra opholdsrummene

Læs mere

Variabel liste NETLON. RS1_variabelliste Side 1 af 8

Variabel liste NETLON. RS1_variabelliste Side 1 af 8 Variabel liste No. Variable name Dir SNVT Type NV Description Default 0 nvolampvalfbl2 Out SNVT_switch (95) Aktuel lys niveau lys 2 1 nvimasterin In SNVT_state (83) Bindes til, fra slave out, ved slave/master

Læs mere

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Bølgelængdeinterval: 350 nm 1000 nm, nøjagtighed: < 1 nm. Brug Logger Pro s nyeste udgaver (3.6.0 eller 3.6.1). Hent evt. opdateringer fra Verniers hjemmeside

Læs mere

OVA-EASY ADVANCE - VEJLEDNING EASY 100 / 190 / 380 / 580. Strømforbrug: Maximum 200 Wattt Gennemsnit 100 Watt Strømforsyning: 230V, 50 Hz

OVA-EASY ADVANCE - VEJLEDNING EASY 100 / 190 / 380 / 580. Strømforbrug: Maximum 200 Wattt Gennemsnit 100 Watt Strømforsyning: 230V, 50 Hz OVA-EASY ADVANCE - VEJLEDNING OVA EASY 100 / 190 / 380 / 580 Strømforbrug: Maximum 200 Wattt Gennemsnit 100 Watt Strømforsyning: 230V, 50 Hz VIGTIGT: - Rugemaskinen må aldrig tildækkes - Kun til indendørs

Læs mere

Kontrol af rumtemperatur

Kontrol af rumtemperatur 1 Små gode ideer Når temperaturen i et rum er lavere end i de tilstødende rum, bør døren være lukket. Det koldere rum vil nemlig trække varme fra de andre - og det kan bevirke, at der bliver fodkoldt.

Læs mere

SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT

SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT TRÅDLØS RUMTERMOSTAT SAS816WHB-O-RF SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT SAS816WHB-0-RF er en ikke-programmerbar termostat, Den kan erstatte de mest almindelige termostater i boligen og er konstrueret til

Læs mere

NBE SUN COMFORT Version 6.00

NBE SUN COMFORT Version 6.00 Version 6.00 Nordjysk Bioenergi ApS Brinken 10 DK9750 Oester Vraa Denmark 0045-88209230 1 2 Manual Rør diagram og el tilslutning, brugsvand Stage 1 3 Manual Rør diagram og el tilslutning, brugsvand, udtræk

Læs mere

VISILITY HJEMMETILSTAND APPLIKATIONERER

VISILITY HJEMMETILSTAND APPLIKATIONERER GODMORGEN FARVEL VELKOMMEN GODNAT VISILITY HJEMMETILSTAND APPLIKATIONERER VISILITY HJEMMETILSTAND Ved at benytte Visility Hustilstand applikationen bliver det nemmere for slutbrugeren at tilpasse funktion

Læs mere

Brugervejledning EXHAUSTO Comfort-o-meter

Brugervejledning EXHAUSTO Comfort-o-meter Brugervejledning EXHAUSTO Comfort-o-meter Komponenter: Comfort-o-meter Strømforsyning til Comfort-o-meter Forbindelseskabel fra Comfort-o-meter til computer Comfort-o-meter 1250 CO2-LEVEL ppm 1000 2000

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Brugsanvisning K2365W. Køleskab

Brugsanvisning K2365W. Køleskab Brugsanvisning K2365W Køleskab General beskrivelse af køleskabet 1. Top-panel 2. Køleskabshylde 3. Grøntsags-skuffe 4. Justerbare fødder 5. Termostatenhed 6. Øvre flaskeholder 7. Mellemste flaskeholder

Læs mere

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima?

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima? Drivhuseffekten Hvordan styres Jordens klima? Jordens atmosfære og lyset Drivhusgasser Et molekyle skal indeholde mindst 3 atomer for at være en drivhusgas. Eksempler: CO2 (Kuldioxid.) H2O (Vanddamp.)

Læs mere

Elma PH-222. English usermanual Page 6-7 EAN:

Elma PH-222. English usermanual Page 6-7 EAN: Elma PH-222 Dansk/norsk manual Side 1 - XX Svensk manual Sida 2 - XX English usermanual Page 6-7 EAN: 5706445230297 Indhold Dansk/Norsk brugermanual... 3 Indledning... 3 Egenskaber... 3 Specifikationer...

Læs mere

Slutrapport vedr. projekt om direkte plantemåling

Slutrapport vedr. projekt om direkte plantemåling Slutrapport vedr. projekt om direkte plantemåling Udviklingscenter Årslev Carl-Otto Ottosen og Lars Bo Dziegiel Afdeling for Havebrugsproduktion, Danmarks JordbrugsForskning, DJF Anker Kuehn og Ole Bærenholdt-Jensen,

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak for kaffe! Jette Rygaard Poulsen, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Hans Vestergaard, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Søren Lundbye-Christensen, AAU 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak

Læs mere

Kommandoer for SMS boks.

Kommandoer for SMS boks. Kommandoer for SMS boks. For at skifte mellem Bosch og Panasonic varmepumpe sendes følgende besked: MODEL0 = Panasonic MODEL1 = Bosch (Som standard står SMS-boksen altid til Panasonic. D.v.s at hvis du

Læs mere

Teknisk forståelse af termografiske

Teknisk forståelse af termografiske Teknisk forståelse af termografiske billeder - Vinduer Teknisk forståelse af termografiske billeder - Vinduer Termografiske billeder kan, hvis de anvendes rigtigt, være gode som indikatorer for fejl Stol

Læs mere

Fysikrapport Joules lov. Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin

Fysikrapport Joules lov. Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin Fysikrapport Joules lov Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin 1 Indholdsfortegnelse Formål 3 Teori 3 Materialer 4 Fremgangsmåde 4-5 Måleresultater 5 Databehandling 5-6 Usikkerheder 6 Fejlkilder

Læs mere

Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi

Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi Denne bog er udarbejdet til regelmæssig aflæsning af dit varmeforbrug. Så kan du selv følge med og undgå overraskelser på varmeregningen. Fjernvarme helt sikkert

Læs mere

Green Eye # 7798 Brugervejledning.

Green Eye # 7798 Brugervejledning. Green Eye # 7798 Brugervejledning. Green Eye monitoren er en pålidelig luftkvalitets monitor og datalogger, som foruden dato og klokke også viser de tre vigtigste parametre for luftkvalitet: CO2, Fugtighed

Læs mere

OCTAGON 20 / 40 Advanced Rugemaskine Vejledning

OCTAGON 20 / 40 Advanced Rugemaskine Vejledning OCTAGON 20 / 40 Advanced Rugemaskine Vejledning Kontrolknapper Display Luftroset Vendemotor Vuggevender Strømforbrug: Octagon 20: Max 45 Watt Gennemsnit 25 Watt Octagon 40: Max 90 Watt Gennemsnit 40 Watt

Læs mere

Byen som geotop. 1. Indledning. 2. Sammenhængende beskrivelse af Geotopen

Byen som geotop. 1. Indledning. 2. Sammenhængende beskrivelse af Geotopen Byen som geotop 1. Indledning I det 20. århundrede er befolkningen i verdens byer vokset fra 220 mio. til 2,8 mia. og 2008 markerer tidspunktet, hvor mere end halvdelen af verdens indbyggere bor i byer.

Læs mere

Profort A/S. Profort A/S. Dansk ingeniørfirma 12 år på markedet Dansk udviklet og produceret

Profort A/S. Profort A/S. Dansk ingeniørfirma 12 år på markedet Dansk udviklet og produceret Profort A/S Trådført alarm Duplex 948 4 udgange 8+2 indgange Duplex 312 1 udgang 1+1 indgange 1 Infrarød AUX Trådløs alarm Duplex Industri 4+1 udgange 4+4 indgange 60 trådløse - display Duplex 988 8 udgange

Læs mere

Vejledning i opsætning af GSM-enhed for: SOLVARME

Vejledning i opsætning af GSM-enhed for: SOLVARME side: 1 Vejledning i opsætning af GSM-enhed for: SOLVARME GSM-enheden kan sættes op til at overvåge og styre solvarme med følgende faciliteter: AUTODRIFT: Opvarmning enten fra solfanger (temperatur i solfanger

Læs mere

Slutrapport vedr. projekt om termovision

Slutrapport vedr. projekt om termovision Slutrapport vedr. projekt om termovision Udviklingscenter Årslev Carl-Otto Ottosen og Lars Bo Dziegiel Afd for. Havebrugsproduktion, Danmarks JordbrugsForskning, DJF Jørn Fly Hansen Sektor for Informations-

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Målinger og analyser, D26

Målinger og analyser, D26 Målinger og analyser, D26 Jesper Simonsen, 1. jan. 2014 Projektet skal følge op på erfaringerne med energirenoveringsprojektet ved en række målinger (2014-2015) der kan give andre beboere og offentligheden

Læs mere

Luftkonvektorer SL/SLS/SLW. Stilrene luftkonvekoter SL/SLS/SLW

Luftkonvektorer SL/SLS/SLW. Stilrene luftkonvekoter SL/SLS/SLW Luftkonvektorer SL/SLS/SLW Stilrene luftkonvekoter SL/SLS/SLW Fricos luftkonvektorer SL, SLS & SLW tåler at blive set! Elegante Støjsvage Intelligente SL-serien løser dine varme- og kølebehov Installationsforslag

Læs mere

Manual. IMage Elektronisk styring med varmeregulering. Type

Manual. IMage Elektronisk styring med varmeregulering. Type Manual. IMage Elektronisk styring med varmeregulering. Type 64-102050-1. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright. International Marketing A/S Udgave: 1.0 01 2005. Sprog: Dansk Tillykke

Læs mere

Micro:Bit Indbygget sensorer og Monk Makes sensorbord

Micro:Bit Indbygget sensorer og Monk Makes sensorbord Fagligt Loop Micro:Bit Indbygget sensorer og Monk Makes sensorbord For at køre datalogning med Micro:Bit skal Micro:Bit s firmware være opdateret til min. version 0249, som blev frigivet i efteråret 2018.

Læs mere

Fysikrapport Nyttevirkning og vands specifikke fordampningsvarme

Fysikrapport Nyttevirkning og vands specifikke fordampningsvarme Fysikrapport Nyttevirkning og vands specifikke fordampningsvarme Forsøgsdato: 22-02-2016 Afleveringsdato: 03-03-2016 Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Lasse, Nicolai og Martin 1 Indholdsfortegnelse Formål Side

Læs mere

Billede 1:

Billede 1: Ejendom: Ejer: Rådgiver: Gladsaxe Idrætscenter Gladsaxe Kommune Rambøll Danmark Total Concept method Trin 1-3. Opfølgning på resultater Bygningerne I Opførelsesår: 1970 erne Opvarmet areal: 14.900 m 2

Læs mere

TM3006 Brugermanual. Tilstand: Drift o. O2 8.0% Opsætning. Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822

TM3006 Brugermanual. Tilstand: Drift o. O2 8.0% Opsætning. Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822 Techno-Matic A/S Granlidevej 22, Hornum DK-9600 Aars Denmark Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822 tm@techno-matic.dk www.techno-matic.dk Tilstand: Drift o >Temperatur 65.0 C O2 8.0% Opsætning START STOP

Læs mere

Host, lort og hale på rette sted

Host, lort og hale på rette sted Host, lort og hale på rette sted Joachim Glerup Andersen LMO Søften Præsentation Rådgiver omkring klima og ventilation i slagtesvin, smågrise og sostalde. Er på/fra staldgangen. Turbo på slagtesvin, vækstmanagement

Læs mere

HOLD HUS MED FJERNVARMEN RÅD OG VEJLEDNING

HOLD HUS MED FJERNVARMEN RÅD OG VEJLEDNING HOLD HUS MED FJERNVARMEN RÅD OG VEJLEDNING UDGIVER FIF MARKETING Tel. 76 30 80 00 Brochuren er trykt på 100% genbrugspapir, Cyclus Offset INDHOLD Fjernvarme et genbrugssystem...........................

Læs mere

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret.

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret. BRUGSANVISNING J280 Før du bruger dette ur Om kompasset Dette ur fungerer ikke som et anerkendt kompas instrument som er godkendt efter gældende standarder. Brug kun den viste kompasretning som en vejledning.

Læs mere

Kursus materiale Klimastyring, 3 dage Jensen.

Kursus materiale Klimastyring, 3 dage Jensen. Kursus materiale Klimastyring, 3 dage Jensen. /Inge Ulsted Sørensen og Ole Bærenholdt- 1. Målgruppe: Faglærte gartnere fra væksthusgartnerier, der kender til / arbejder med SL5 eller Priva 2. Beslutningsstøtteprogrammer

Læs mere

Lavtemperaturfjernvarme

Lavtemperaturfjernvarme Lavtemperaturfjernvarme Om Lavtemperaturfjernvarme Hvorfor Lavtemperaturfjernvarme før klimaskærm Løsningen Resultater Målinger og test Kontakter Et forsøg i SFO Højkær i Brøndby Kommune har vist, hvordan

Læs mere

Analyse Dresden 4. august 2019

Analyse Dresden 4. august 2019 Analyse Dresden 4. august 2019 Ove Fuglsang Jensen Langdistanceflyvningen fra Dresden for Regionerne Syd og Nord, blev lidt af en trist oplevelse for mange medlemmer. Det blev til spredte hjemkomster på

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering IPM-produktion af Hortensia Aktuelle skadegørere Med et IPM-program sætter gartneren fokus på de faktorer, der er vigtige i forbindelse med forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme skadedyr. I et gennemtænkt

Læs mere

Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi

Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi Aflæs din måler jævnligt Når du holder øje med dit varmeforbrug, skal du bruge flere visninger på din måler. Her kan du se, hvordan det typisk ser ud på måleren. Når du trykker i kort tid på målerens knap,

Læs mere

Procesrør Strømforsyning. Counter. Tank Pumpe. Figur 1 forsøgsopstilling af energimåling med hastighedsregulering af pumpe.

Procesrør Strømforsyning. Counter. Tank Pumpe. Figur 1 forsøgsopstilling af energimåling med hastighedsregulering af pumpe. Energimåling Formål Formålet med øvelsen er at konstatere om der er forskel i energiforbruget ved hastighedsregulering af pumpen kontra drøvleregulering. Øvelsen omfatter også en forbindelse af de elektriske

Læs mere

Fokus på fjernvarme. Undgå ekstra regninger på grund af dårlig afkøling

Fokus på fjernvarme. Undgå ekstra regninger på grund af dårlig afkøling Fokus på fjernvarme Undgå ekstra regninger på grund af dårlig afkøling Aflæsningsspecifikation Målernr. Dato Aflæsning El 010106 36663 Varme 010106 90,514 Vand 010106 1009 Afkøling Installation Grad Enh

Læs mere

Fjernbetjening Flex Teknisk manual

Fjernbetjening Flex Teknisk manual Fjernbetjening Flex Teknisk manual VEKA INT. Indblæsnings aggregat 1 Beskrivelse Flex fjernbetjening kan bruges til at styre ventilationsanlæg med V1 og V2 printkort. Tekniske data Knapper på display Knap

Læs mere

Byfornyelse København Istedgade 43 Solskodder

Byfornyelse København Istedgade 43 Solskodder Byfornyelse København Solskodder Målerapport November 24 Udgivelsesdato : 16. november 24 Projekt : 1.796.1 Udarbejdet : Peter Hesselholt Kontrolleret : Godkendt : Side 1 FORORD Denne målerapport udgør

Læs mere

Kontrol af rumtemperatur

Kontrol af rumtemperatur 1 Små gode ideer Når temperaturen i et rum er lavere end i de tilstødende rum, bør døren være lukket. Det koldere rum vil nemlig trække varme fra de andre - og det kan bevirke, at der bliver fodkoldt.

Læs mere

GS solvarmeventilation 20. Brugervejledning til GS-luftsolfanger

GS solvarmeventilation 20. Brugervejledning til GS-luftsolfanger GS solvarmeventilation 20 Brugervejledning til GS-luftsolfanger Indhold: Solcellepanel med solceller og ventilator Varmeregulator Plastrør diameter 100 mm, længde 63 cm, inkl. trækring) Flangesamling beregnet

Læs mere

Plantørringsanlæg. Kongskilde's gode råd om Plantørring

Plantørringsanlæg. Kongskilde's gode råd om Plantørring Plantørringsanlæg Kongskilde's gode råd om Plantørring Kongskilde's gode råd om Plantørring Plananlæg er en meget populær metode til tørring og opbevaring af korn mange steder i verden. De omkostninger,

Læs mere