Aflevering og udformning af rapporter fra laboratoriekurser pa VUC A rhus



Relaterede dokumenter
Matematik i AT (til elever)

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015

AT-eksamen Information til alle 3g-elever

VUC Aarhus Sådan skriver du SSO i fagene

Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis

Synopseprøven. -sådan kan du gøre. tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR?

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Når dit barns sag skal behandles i Børn- og Ungeudvalget

Hjælp til at skrive en ansøgning

Intro til Fronter for studerende

Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer

Hvordan laver man en automatisk Indholdsfortegnelse i Word?

Aktivitet: Hvad indebærer et speciale på et halvt år der hvor du studerer? (1)

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Oprettelse af 10. klasses udbud i folkeskoler. Brugervejledning til Optagelse.dk

Bibeskæftigelse som selvstændig og dagpenge

FAQ til SO3 - DIO. Hvad kendetegner en god problemformulering?

Vejledning: Fakturablanketten på Virk.dk

Rodt, / gult, gront / sprog O M

Navn: Søren Dissing Jensen. Studienr.: A Fag: Idræt. Faglig vejleder: Torben Vandet. Pædagogisk vejleder: Henrik Madsen

Metode- og redskabskatalog

Vejledning om behandling af almindelige fogedsager

Guidelines til god vejledning

Løs nu opgaverne i a) brug alt materialet her samt evt. regnearkene i Fronter som hjælp.

En god behandling begynder med en god dialog

Transkript:

Aflevering og udformning af rapporter fra laboratoriekurser pa VUC A rhus Aflevering af rapporter Antallet af rapporter, der skal afleveres varierer fra fag til fag, så dette vil I blive informeret om på kurset. Alle rapporter skal afleveres senest 8 dage efter endt kursus. Forsiden af hver enkelt rapport skal indeholde følgende oplysninger: - Dit fulde navn, adresse og personnummer - Hvilken uge du deltog på kurset samt fag og niveau - De fulde navne på de øvrige medlemmer af gruppen Som udgangspunkt skal alle rapporter afleveres elektronisk i en afleveringskonference i First Class. Hvis man ikke har mulighed for at aflevere elektronisk, kan man lave en aftale med Sine Nydam Pedersen på kontoret. Elektronisk aflevering foregår ved at sende rapporterne som vedhæftet fil pr mail. Mailen sendes til den på kurset oplyste afleveringskonference. I emnefeltet skal der angives: fag og niveau + hvilken uge du deltog på kurset + holdnr. + dit fulde navn (Eksempel: kemi B + uge 18 + labkeb01 + Lars Løkke Rasmussen ) I mailen angives: Dit fulde navn, adresse og evt. kursistnr. Hvilken uge du deltog på kurset samt fag og niveau Rapporterne kan enten afleveres i doc-, docx- eller odt-format. Husk at gemme kopier af rapporterne Når vi modtager rapporterne, sender vi en kvittering til dig pr. mail. Du er forpligtet til at tjekke om du modtager denne kvittering. Hvis du ikke modtager en kvittering, rettes henvendelse til Sine Nydam Pedersen på kontoret. Vi tilstræber at rette rapporterne inden 14 dage efter afleveringsdatoen. Laboratoriebeviserne underskrives herefter og sendes til dig med posten. Rapporter, der ikke er blevet rettet elektronisk, modtages sammen med laboratoriebeviset. For sen aflevering af rapporter godtages som udgangspunkt ikke. Kontakt den eksamensanvarlige på HF, Niyazi Yigen, for en eventuel individuel aftale.

Udformning af rapporter og journaler Laboratoriejournal Ved eksperimenter i laboratoriet skal alle kursister føre en laboratoriejournal, der indeholder præcise notater om eksperimenternes forløb. Her skrives alle relevante oplysninger og observationer ned under eksperimentets udførelse. Det er bedre at tegne og notere for meget end for lidt. Måleresultater kan med fordel nedskrives i tabelform. Laboratoriejournalen er udgangspunktet for udfærdigelsen af en egentlig rapport over eksperimentet. Naturvidenskabelig rapport Den naturvidenskabelige rapport skal udformes, således at den kan læses og forstås, som en selvstændig enhed. Rapporten bør indeholde følgende Oplysninger og AFSNIT: Oplysninger På forsiden skal oplyses: TITEL på rapporten / eksperimentet samt fag og niveau. DATO for udførelse samt aflevering. DIT NAVN, samt hvem du har lavet eksperimentet sammen med. LAV et sidehoved med dit navn på. Husk også: Sidetal på alle sider. INDLEDNING: HYPOTESE: TEORI: Her et par linjer om eksperimentets formål hvilke sammenhænge man vil afprøve eller demonstrere med eksperimentet. Det er også fint at starte rapporten med nogle linjer af mere perspektiverende art, fundet på Internet / leksikon / dagblad Rapporten får herved en mere læseværdig start og øger "din egen bevidsthed"! Ofte kan det være godt, at formulere en evt. hypotese som et selvstændigt afsnit Hypotesen er den forventning du har til forsøgets resultat. En redegørelse med dine egne ord for teorien bag eksperimentet. Husk at præsentere centrale begreber inden for emnet. Desuden skal afsnittet indeholde vigtige formler, reaktionsskemaer og reaktionstyper.

MATERIALER: En liste over ALLE de materialer, der bruges til eksperimentet. Dvs. alt apparatur, alle glasvarer, alle kemikalier (evt. anføres giftighed og eventuelle særlige forholdsregler), alle dyr/planter osv. Det er meningen, at man skal kunne bruge materialelisten til senere at finde tingene frem, hvis man vil gentage eksperimentet. FREMGANGSMÅDE: En gennemgang af fremgangsmåden / eksperimentets udførelse - illustreret med tegning af opstillingen og meget gerne inddelt i passende underpunkter. I kemi og biologi kan de væsentligste kemiske reaktioner med fordel vises med f.eks. farvelagte "kolbereaktioner" med de relevante planter eller (farvede) molekyler / ioner. Det er meningen, at en udenforstående på samme faglige niveau skal kunne gentage eksperimentet, kun med rapporten i hånden. MÅLERESULTATER: Her fremlægges - meget gerne på skemaform - resultaterne af eksperimentet. RESULTATBEHANDLING: Dels de resultater som direkte er aflæst eller iagttaget, dels de efterbehandlede resultater, dvs. omregnede eller grafisk afbildede. Der gives eksempler på alle beregninger. Laves eksperimentet flere gange behøver, man kun at vise et eksempel på hver beregning. I dette afsnit skal man IKKE kommentere eller vurdere resultaterne, kun anføre de nøgne kendsgerninger. DISKUSSION, FEJLKILDER OG USIKKERHEDER: Her kommenteres, forklares og vurderes resultaterne. Stemmer de overens med de forventede (evt. tabel-data)? Hvorfor? Hvorfor ikke? Er de pålidelige? Kan hypotesen bekræftes? Hvilke fejlkilder og usikkerheder kan være årsag til afvigelserne? Hvis der i vejledningen er angivet diskussionsspørgsmål, besvares disse i dette afsnit. KONKLUSION: LITTERATUR: Her gives et resumé af de vigtigste resultater og påviste sammenhænge. Konklusionen skal knytte sig til indledningens formål således, at de "spørgsmål /hypotese", der rejstes der, skal "besvares" her. Mens diskussionen er fyldig og bredt formuleret, skal konklusionen være kortfattet og formuleret så præcist som muligt. Her anføres den litteratur, der er anvendt ved udarbejdelse af såvel forsøget som rapporten.

Kravene til resultatbehandling kan variere fra forsøg til forsøg. Rapporterne skal indeholde alle relevante elementer for at kurset bliver godkendt. Hvis rapporterne ikke er fyldestgørende, vil de blive sendt tilbage igen uden rettelser, og du vil blive bedt om at prøve igen. Databehandling og grafer må gerne laves i fællesskab og I må også gerne diskutere indholdet af det, I vil skrive i grupper, men selve skriveprocessen skal være individuel. Aflevering af enslydende rapporter vil blive betragtet som snyd og hører ind under skolens snydepolitik, som den er beskrevet på VUC Århus hjemmeside.