Horns Rev 3 projektet generelt Spørgsmål svar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Horns Rev 3 projektet generelt Spørgsmål svar"

Transkript

1 Horns Rev 3 projektet generelt Spørgsmål svar Hvad koster det? De ilandføringsinstallationer, som ENDK er ansvarlige for, er budgetteret til mio. kr. i 2013-priser. Ilandføringsinstallationerne inkluderer transformerplatformen med kabelforbindelser til det øvrige højspændingsnet på land. De forundersøgelser, som gennemføres i selve havmøllepark-området koster ca. 100 mio. kr. Hvem betaler regningen? Energinet.dk opkræver omkostningerne til ilandføringsinstallationer hos alle elforbrugere gennem de tariffer, som elforbrugerne betaler for Energinet.dk s ydelser. Udgifterne til forundersøgelser af havmøllepark-området vil blive betalt af den kommende koncessionshaver af mølleparken. Hvad betyder det for elregningen? Prisen for en kilowatt-time vil alt andet lige stige med 0,2 øre som følge af HR3 projektet. For en familie med et årligt elforbrug på kwh vil elregningen stige med 10 kr. Hvem har bestemt, at HR3 projektet skal gennemføres? Den 22. marts 2012 vedtog et bredt politisk flertal opførelsen af to nye havmølleparker: Horns Rev 3 (400 MW) og Kriegers Flak (600 MW). Den 23. april fik Energinet.dk derfor pålæg fra Energistyrelsen om at påbegynde undersøgelserne for HR3. I marts 2014 modtog vi KEBMIN s godkendelse af projektet således at store anlægsinvesteringer kunne begynde. Etableringen kan dog først gennemføres, når der er udført en VVM-redegørelse, hvor projektets virkninger på miljøet vurderes. På den baggrund skal Naturstyrelsen og Energistyrelsen vurdere, om der kan gives hhv. VVM-tilladelse og etableringstilladelse til projektet, og først herefter kan koncessionen tildeles og etableringen i området kan begyndes. Er det rimeligt at påføre erhvervslivet den slags ekstraomkostninger og dermed forringe deres konkurrenceevne? Udviklingen af eltransmissionsnettet er alle elforbrugere med til at finansiere. Gennemførelsen af HR3 er en del af regeringens målsætning om 50 % vindkraft i 2020 og dermed om at gøre os mindre afhængige af fossile brændsler. I 2050 skal vi være 100% fossilfri Hvor skal kablet fra havstok til eksisterende elnet gå? Søkablet kommer i land ved Houstrup strand samme sted som søkablet fra Horns Rev 2. Herfra skal der føres et landkabel til transformerstationen i Endrup. Der er to mulige kabelruter. Hvilken rute, der vælges, fastlægges i forbindelse med VVM- og planprocessen. Det forventes afsluttet i oktober 2014.

2 Den korteste rute er hovedforslaget i VVM en. Alternativet er at lægge kablet parallelt med kablet fra HR 2. Denne rute er ca. 10 kilometer længere og koster ca. 50 mio. ekstra (35-40 mio i direkte omkostninger +ca 16 mio kr i nettab i en periode på 25år). Hvorfor skal kablet være på 220 kv? Horns Rev 3 bliver ca. dobbelt så stor som Horns Rev 2. Det kræver kabler med større overføringsevne. Hvorfor lægger I ikke elforbindelsen mellem Endrup og Revsing i jorden i stedet for at hænge flere ledninger i masterne? De eksisterende master er allerede forberedt til disse ekstra ledninger. Der er således ikke behov for at ændre de allerede eksisterende master, eller tilføje nye master. Med de to systemer på samme masterække giver luftledningen også mere harmonisk visuelt indtryk. Hvor tæt på land bliver vindmøllerne opført? Det er ikke afgjort endnu forundersøgelsesområdet giver mulighed for, at vindmøllerne kan etableres i en afstand fra ca. 20 km til 40 km fra land. De miljøundersøgelser som pågår kan medføre, at forundersøgelsesområdet bliver indskrænket. Hvor store/høje bliver vindmøllerne? Kan de ses fra land? Møllernes størrelse forventes at blive mellem 3-10 MW. Møllernes totalhøjde (fra vandlinje til vingespids) kan blive mellem 135 og 220m afhængig af, hvilken mølletype, som vælges. Højden op til nacellerne (generatorhuset) vil være mellem 82 m og op til 125 m. Hvorfor skal transformerstationen i Endrup udbygges? Spændingen i kablerne fra transformerplatformen er 220 kv. I Endrup skal der således bygges et nyt stationsområde, hvor spændingen kan transformeres op til de 400 kv, som benyttes i det øvrige landnet. Hvad består udbygningen af? Hvor stort er arealet? Den nye 220 kv station udbygges i station Endrups østligste område. Stationsarealet skal udvides med ca. 140 m x140m (stationsområde 80x120m) Hvad med planerne om at forskønne stationen? Forskønnelse af station Endrup blev diskuteret i forbindelse med planerne om at anlægge en elforbindelse til Holland. Denne forbindelse ville have betydet, at der skulle opføres en stor bygning til jævnstrømsanlæg på station Endrup. I forbindelse med Horns Rev 3 skal der kun opføres et åbent friluftsanlæg efter samme princip, som de allerede eksisterende anlæg. Energinet.dk er normalt indstillet på, at der etableres foranstaltninger til forbedring af de landskabelige forhold omkring stationsområder, men det vil komme an på en konkret vurdering. Der vil normalt være tale om (større eller mindre) terrænbearbejdning og etablering af beplantning i nærområderne omkring stationerne. Hvad er status på COBRA-projektet?

3 Projektet er i foråret 2014 godkendt i ENDK s bestyrelse. Efterfølgende er KEBMIN s godkendelse også modtaget. 1. offentlighedsfase er begyndt i foråret 2014 og planlægningen for st Endrup foregår i tæt samarbejde mellem Esbjerg kommune og de to projekter COBR og HR3. Blåbjerg - Hvad består udbygningen af? Hvor stort er arealet? I Blåbjerg skal der opføres en ny kabelstation på ca. 20 x 18 m med en byggehøjde på ca. 8,5 m. I forbindelse med opførelsen af kabelstation i Blåbjerg til Horns Rev 2, blev der afsat plads til en identisk kabelstation, denne plads er desværre ikke tilstrækkelig til kabelstationen til Horns Rev 3, og derfor skal arealet udvides med ca. 25 x 40 m. Hvornår går byggeriet af havmøller og ilandføringsanlæg i gang? Anlægsaktiviteterne på ilandføringsanlæggene påbegyndes i foråret Idriftsættelse af de første vindmøller kan påbegyndes i begyndelsen af Hvornår skal havmøller og ilandføringsanlæg være færdige? Ilandføringsanlæggene skal være færdige 31. december Udbygningen af vindmølleparken er færdig inden Hvad er årsagen til at I ikke anvender det landkabeltracé som blev reserveret under HR2 projektet? Ruten i hovedforslaget er ca. 10 km kortere end den alternative rute, som ligger parallelt med landkablet til Horns Rev 2. Den korte rute er billigere både at anlægge og at drive, fordi de elektriske tab bliver mindre jo kortere kabel. For de danske elforbrugere vil den korte rute give en besparelse på omkring 50 mio. kr. Når vi til Horns Rev 2 valgte en længere rute til kablet, er det fordi der ikke var tid til at undersøge en alternativ og kortere kabelrute. Oprindeligt ønskede Energinet.dk at bygge en luftledning, som en del af elforbindelsen til Horns Rev 2. Denne langsigtede løsning havde to formål. Dels ville løsningen føre strømmen fra Horns Rev 2 i land, dels vil løsningen kunne indgå som en første etape af en fremtidig forstærkning og udbygning af elnettet på Vestkysten. Denne løsning blev opgivet meget sent i VVM-processen, og der var ikke tid til at starte forfra, da Energinet.dk altid skal være færdig med ilandføringsanlægget, når den første vindmølle begynder at producere strøm. Derfor valgte Energinet.dk at anvende den kabelrute, som allerede var udlagt til det oprindelige projekt, som både bestod af kabler og luftledninger. Hvor lang tid skal I arbejde på min jord? Det afhænger naturligvis af mange parametre vejrforhold, jordbundsforhold og arkæologiske forhold. Ved en kabellægning vil arbejdet normalt have en varighed på 3-6 uger Hvorfor er der ét hovedforslag og en alternativ linjeføring for 220 kv kablerne men kun ét forslag for 150 kv kablerne? Vi mener at det viste forslag er det bedst egnede og har ikke umiddelbart kunne finde bedre alternativer. Men, i første offentlighedsfase vi er naturligvis modtagelige for gode alternative ruteforslag. Hvornår bliver jeg kontaktet, hvis kablet skal placeres på min jord?

4 Energinet.dk kan først igangsætte forhandlinger med lodsejerne, hvis der gives VVM-tilladelse til projektet. I så fald, vil lodsejerne blive kontaktet umiddelbart herefter. Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke vil have kablet på min jord? I planprocessen har du mulighed for at give din mening til kende til Naturstyrelsen. I denne proces bliver alle forslag vurderet og Naturstyrelsen træffer beslutning om, hvor planlægningsbæltet skal være. Indenfor denne zone laver Energinet.dk et forslag til linjeføring, som forelægges lodsejerne ved et møde på ejendommen. Lodsejerne har her mulighed for at melde ud om der er specielle ting, vi skal tage hensyn til? F.eks. hegn, udbygningsplaner. Energinet.dk vurderer efter 1. møderække om det er muligt at imødekomme lodsejernes ønsker eller dele heraf. (Udfra en helhedsbetragning). Kan kablet have nogen indflydelse på, hvad jeg må gøre på min jord? Ja, der er visse begrænsninger på, hvad man må foretage sig indenfor et servitutbelagt bælte omkring kablerne. Når kabelanlægget er færdigt, vil det være omfattet af et servitutbelagt bælte, som skal tinglyses på de berørte ejendomme. Det servitutbelagte bælte vil ligge indenfor arbejdsbæltet og bliver på 7 m. Indenfor det servitutbelagte bælte må der ikke opføres bebyggelse eller etableres beplantning med dybdegående rødder. Ordinær landbrugsmæssig dyrkningsaktivitet kan udføres, men andre påtænkte aktiviteter, herunder grubning, må kun iværksættes efter aftale med kabelejeren. Begrænsninger langs luftledningen? Der vil være begrænsninger i placering og højde af bygninger, beplantning m.m. i ledningens deklarationsareal, som er tinglyst på ejendommen. Der er begrænsninger for bygningsarbejder, vejarbejde, landbrugsarbejder m.m. (højde på maskiner) indenfor sikkerhedszonen (15 m fra yderfasen). I sikkerhedszonen må igen person, intet værktøj eller materiale befinde sig mere end 3 m over jorden med mindre, der foreligger en aftale med ledningsejeren. Der er visse undtagelser for landbrugsmaskiner. Er magnetfelter farlige? Selvom forskerne har undersøgt det spørgsmål i mere en 30 år, så har man fortsat ikke kunnet påvise en risiko. Men på den anden side kan de heller ikke afvise, at der kan være en øget risiko for børn, der bor meget tæt på højspændingsanlæg. Derfor har Sundhedsstyrelsen formuleret et forsigtighedsprincip. Det følger vi, når vi bygger nye ledninger. Gælder forsigtighedsprincippet også for køer? a) Forsigtighedsprincippet gælder boliger og institutioner for børn dvs. steder hvor børn opholder sig i længere tid. b) Mange andre sygdomme for børn og voksne har været under lup, men der er ikke fundet baggrund for forsigtighedsprincipper eller grænseværdier af disse hensyn.

5 c) Der er også foretaget undersøgelser af dyr, men samlet set peger de ikke på en risiko, og det giver derfor heller ikke baggrund for forsigtighedsprincipper og grænseværdier. d) Forsigtighedsprincippet bygger først og fremmest på statistiske befolkningsundersøgelser og en mulig risiko for børneleukæmi, men de understøttes ikke af dyreforsøg trods mange års forskning. d) At det naturligvis er muligt at spørge ind til sådanne ting, så de behandles i relation til VVM-processen. e) Ingen andre lande har i øvrigt forsigtighedsprincipper eller grænseværdier for dyr. Hvilken indflydelse har jeg i 1. offentlighedsfase? I den 1. offentlighedsfase er der mulighed for at komme med bemærkninger til projektet herunder input og idéer til, hvilke miljøpåvirkninger og eventuelle alternativer, som bør undersøges i forbindelse med VVM-redegørelsen. Hvilken indflydelse har jeg i 2. offentlighedsfase? I 2. offentlighedsfase er der mulighed for at komme med bemærkninger til indholdet af VVM-redegørelsen, blandt andet om VVM-redegørelsen er fyldestgørende, og om man er enig i vurderingerne. Det er dog først, når der foreligger en egentlig VVM-tilladelse, at den kan påklages. I 2. offentlighedsfase kan der gives bemærkninger til indholdet af planforslagene og de anlæg som de muliggør(kommuneplantillæg og lokalplan,) og der kan også gøres indsigelse. Når der foreligger endeligt vedtagne planer, kan disse også påklages. Kan I ikke bruge kablet fra HR2? Kablerne for HR2 er designet til at modtage den energi produceret fra HR2 vindmøllerne (200 MW). HR3 vindmøllerne vil producere 400 MW og vil således kræve kraftigere kabler. Er der planer om flere havmøller i Nordsøen og dermed flere kabler og ledninger Energinet.dk har fra Energistyrelsen fået pålæg om at igangsætte forundersøgelser for seks kystnære havområder, hvor der muligvis skal opføres vindmøller. To af de seks områder er beliggende i Nordsøen; de benævnes hhv. Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Begge områder ligger nord for Horns Rev 2. Det er muligt, at der i de to områder kan opføres op til 200 MW (dvs. den halve produktion ifht. Horns Rev 3). I alt skal der opføres 450 MW kystnære havmøller inden 2020, men hvorvidt en del af denne udbygning vil finde sted i de to udlagte områder i Nordsøen er endnu ikke besluttet. Det vil afgøres i forbindelse med koncessionsudbud, som Energistyrelsen udfører i slutningen af Laves der et planlægningsbælte som giver mulighed for flere kabler mellem Houstrup og Endrup Det vil være op til myndighederne at afgøre, om planlægningsbæltet skal kunne rumme flere kabler. Energinet.dk vil dog som udgangspunkt ikke lægge op til, at hovedforslagets planlægningsbælte skal kunne rumme flere kabler. Det skyldes, at ingen kender den endelig placering af de kommende havmølleparker langs den jyske vestkyst (ud over de kystnære havmølleparker), og at Energinet.dk

6 derfor ikke kan forudsige behov og placering af nye landkabler til disse projekter. Har I endegyldigt opgivet luftledningen i Vestjylland Ifølge de gældende retningslinjer for etablering af højspændingsforbindelser op til 150 kv skal alle disse etableres som jordkabler. 400 kv forbindelser forventes som udgangspunkt også etableres som jordkabler i takt med, at udviklingen i teknologi, forsyningssikkerhed og samfundsøkonomi tilsiger det. Tre strækninger er dog undtaget: Kassø-Tjele, Vejen-Endrup (ophængning af nyt 400 kv system på eksisterende masterække ) samt Kassø-tysk grænse). Hvad koster kablet pr. kilometer? Omkostningerne pr km afhænger af mange forhold, f.eks. antal af underboringer, havbundforhold, installationsmetoder mv. Som udgangspunkt kan vi sige at et 220 kv landkabeltracé koster ca 4-5 mio kr pr km og et søkabel koster ca 10 mio kr pr km. Hvorfor laver I ikke en jævnstrømsforbindelse? En jævnstrømsløsning er en meget dyr løsning som kun anvendes hvis det er teknisk nødvendig. Dette kunne være mellem to forskellige netsystemer (f.eks Norge og Danmark) eller hvis det er meget lange netsystemer. Hvordan sikrer Energinet.dk, at der ikke sker blow-out ved etablering af søkabel tæt på kysten, som det skete ved Horns Rev 2 søkabel? I forbindelse med etablering af den styrede underboring vil erfaringer fra den tidligere etablering blive taget i betragtning. Samtidig er det hensigten at der udføres de geotekniske forundersøgelser, som det vurderes er hensigtsmæssigt og tilladt. På baggrund af forundersøgelserne vil der i forbindelse med udførelsen tages de bedste forholdsregler imod evt. blow-up. Det vil være at krav at entreprenøren stiller med det fornødne beredskab til oprydning, såfremt der mod hensigten skulle ske et blow-up. Der kan dog ikke gives nogen garanti for, at et evt. blow-up ikke finder sted. Støj fra Luftledningen: Støjen ved mit hus kommer til at ligge over grænseværdien på 40 db hvad betyder det for mig? Svar: Der findes ikke grænseværdier for støj fra luftledningsanlæg, da de ikke er omfattet af de vejledende grænseværdier for støj fra virksomheder ligesom transformerstationerne. Ofte anvendes de 40 db dog som en vejledende værdi (referenceværdi), når støj fra luftledningsanlæg undersøges. Når støj fra luftledningsanlægget beregnes, anvendes altid max værdier, og det betyder, at den beregnede støj som hovedregel vil være højere end den reelle støj. Det er vigtigt at understrege, at de teoretiske maksimale støjpåvirkninger kun vil forekomme under visse vejrforhold (tåge, rimfrost, regn mv), og under disse vejrforhold vil man typisk opholde sig indendøre. Der skal samtidig være en lav baggrundsstøj, for at støjen kan høres, det vil sige stille vejr og uden andre overdøvende støjkilder i nærheden.

7 I tørt vejr vil støjen fra luftledningerne være meget lav og i praksis ikke hørbar. Hvorfor ændre man ikke hele luftledningen således at den samlede støj kommer under 40 db det gjorde man jo på KAS-TJE projektet? Svar: Kassø-Tjele projektet er et helt nyt projekt, og det er derfor muligt at designe det mest optimalt for at begrænse støjen fra luftledningsanlægget. I Horns Rev 3-projektet skal der opgraderes/ophænges et ekstra luftledningssystem på en allerede eksisterende masterække med eksisterende luftledningssystemer. Denne masterække er designet til at bære det planlagte luftledningssystem. Det er undervejs i arbejdet med VVM-redegørelsen undersøgt, om det vil nedsætte støjpåvirkningen fra luftledningsanlægget, hvis der ophænges et andet system (triplex), end det, som er planlagt ophængt (duplex). Det planlagte luftledningssystem svarer til det eksisterende system. Beregningerne viser dog, at det ikke vil nedsætte støjpåvirkningen i nævneværdig grad at ophænge et andet system end det, som er planlagte, når det ophænges sammen med det eksisterende system. Ændringer på det eksisterende luftledningssystem er ikke en del af Horns Rev 3- projektet.

Anlægget Strømmens vej fra havvindmøllerne til elnettet.

Anlægget Strømmens vej fra havvindmøllerne til elnettet. http://energinet.dk/da/anlaeg OG PROJEKTER/Anlaegsprojekterel/Nettilslutning af Anholt havmoellepark/sider/anlaegget.aspx Du er her: Forside > ANLÆG OG PROJEKTER > Anlægsprojekter - el >Nettilslutning

Læs mere

HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK

HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK Mennesker har i årtusinder udnyttet vinden som energikilde. Udviklingen bevæger sig i dag fra mindre grupper af vindmøller på land til større vindmølleparker på havet. Vindkraft

Læs mere

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Sejerø Bugt

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Sejerø Bugt Til Kalundborg Kommune Teknik.miljo@kalundborg.dk; Tyge.wanstrup@kalundborg.dk; Jesper.handberg@kalundborg.dk; Att: Jesper Handberg Kopi til: Naturstyrelsen (nst@nst.dk, Birgitte Wendelboe) Energistyrelsen

Læs mere

Notat om placering af ny havvindmøllepark

Notat om placering af ny havvindmøllepark Notat om placering af ny havvindmøllepark Kontor Energikontor I Dato 2. januar 2019 J nr. 2018-3864 / MARKR Det fremgår af Energiaftale 2018, at der udbydes en ny havvindmøllepark på ca. 800 MW til nettilslutning

Læs mere

Projekt HR3. Business Case for nettilslutning af Horns Rev 3 Havmøllepark OFFENTLIG UDGAVE. 27. februar 2013 SDM/SDA-NGS

Projekt HR3. Business Case for nettilslutning af Horns Rev 3 Havmøllepark OFFENTLIG UDGAVE. 27. februar 2013 SDM/SDA-NGS Projekt HR3 Business Case for nettilslutning af Horns Rev 3 Havmøllepark 27. februar 2013 SDM/SDA-NGS Dok. 38530/13, Sag 12/899 1/15 Indholdsfortegnelse 1. Indstilling... 3 2. Resumé... 3 3. Baggrund og

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg

Forslag til kommuneplantillæg Forslag til kommuneplantillæg for landanlæggene til Vesterhav Nord Havmøllepark som: Tillæg nr. 19 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 Tillæg nr. 2 til Struer Kommuneplan 2013-2024 Tillæg nr. 6 til Holstebro

Læs mere

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Sæby

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Sæby Til Frederikshavn Kommune post@frederikshavn.dk; lemr@frederikshavn.dk Att: Lene Morthensen Kopi til: Naturstyrelsen (nst@nst.dk, Birgitte Wendelboe) Energistyrelsen (ens@ens.dk Therese Kofoed Jensen)

Læs mere

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Vesterhav Nord

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Vesterhav Nord Til Lemvig Kommune lemvig.kommune@lemvig.dk, teknik@lemvig.dk, Kirsten.eldon@lemvig.dk Att: Kirsten Eldon Struer Kommune teknisk@struer.dk, struer@struer.dk Holstebro Kommune kommunen@holstebro.dk, teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller Vindmøller ved Bredlund Oplæg til debat Planlægning for to 150 m høje vindmøller Juni 2015 Oplæg til debat om vindmøller ved Bredlund Møllerne visualiseret fra nordøst fra Godrumvej. SFP WIND Denmark ApS

Læs mere

Offentlighedens inddragelse i VVM-sager. Erfaringer fra Kassø- Tjele 400 kv-projektet

Offentlighedens inddragelse i VVM-sager. Erfaringer fra Kassø- Tjele 400 kv-projektet Offentlighedens inddragelse i VVM-sager. Erfaringer fra Kassø- Tjele 400 kv-projektet Christian Jensen Projektleder, Energinet.dk 1 Projektet Anlægge en ca. 175 km lang 400 kv luftledning op igennem Jylland

Læs mere

Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby

Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby SPF WIND Denmark ApS har søgt Silkeborg Kommune og Skanderborg Kommune om, at opføre tre vindmøller syd for Låsby.

Læs mere

Velkommen til borgermøde

Velkommen til borgermøde Velkommen til borgermøde Vesterhav Syd Havmøllepark og anlæg til nettilslutning Holmsland Idræt- og kulturcenter den 30. januar 2014 Om Energinet.dk Hvem er deltagerne her i dag? Arrangører Energinet.dk

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2009

Tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2009 Forslag Tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2009 KULTUR OG UDVIKLING Ilandføringsanlæg til Anholt Havmøllepark Version 22.04.10 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Kommuneplantillægget

Læs mere

Velkommen til borgermøde

Velkommen til borgermøde Velkommen til borgermøde Sejerø Bugt Havmøllepark og anlæg til nettilslutning Havnsø Hotel og Kursuscenter den 6. februar 2014 Om Energinet.dk Hvem er deltagerne her i dag? Arrangører Energinet.dk Ansvarlig

Læs mere

Velkommen til borgermøde

Velkommen til borgermøde Velkommen til borgermøde Smålandsfarvandet Havmøllepark og anlæg til nettilslutning Skælskør Bibliotek den 16. januar 2014 Hvem er Energinet.dk? Ejer, driver og udbygger de overordnede el- og gasnet Forsyningssikkerhed

Læs mere

Idéfase for Kommuneplantillæg nr. XX

Idéfase for Kommuneplantillæg nr. XX MEMO TITEL Indkaldelse af ideer og forslag til plangrundlag DATO 11. marts 2015 TIL Køge Kommune, Helle Schou Weile KOPI Energinet.dk, Thomas Andreasen Boldsen FRA Henrik Søe Lysgaard, COWI PROJEKTNR A062332

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 55 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 55 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 55 Offentligt N O T AT 19. oktober 2015 Center for Forsyning Indstilling om godkendelse til Han Herred-Thy-Struer kabellægning Energi-, Forsynings-

Læs mere

Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase

Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase Bornholm Havmøllepark og anlæg til nettilslutning Radisson Blu, Fredensborg Hotel den 7. maj 2015 1 Dagsorden 19:00 Præsentationer Velkomst v/marian Kaagh,

Læs mere

VVM-tilladelse. For Havmøllepark Horns Rev 3 til Energinet.dk. November 2014

VVM-tilladelse. For Havmøllepark Horns Rev 3 til Energinet.dk. November 2014 VVM-tilladelse For Havmøllepark Horns Rev 3 til Energinet.dk November 2014 1 Del 1: Forslag til Kommuneplantillæg til Kommuneplan 2013 for Varde Kommune Kommuneplan 2014-2026 for Esbjerg Kommune Kommuneplan

Læs mere

Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov. 1. Baggrund. 1.1 Politisk Energiforlig. 1.2 El-infrastrukturredegørelsen

Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov. 1. Baggrund. 1.1 Politisk Energiforlig. 1.2 El-infrastrukturredegørelsen Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov 2. juni 2009 CHJ/CHJ 1. Baggrund 1.1 Politisk Energiforlig I februar 2008 blev der indgået et bredt politisk forlig vedrørende energipolitikken

Læs mere

Notat 12. december 2014 J.nr. 2014/

Notat 12. december 2014 J.nr. 2014/ Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 105 Offentligt Notat 12. december 2014 J.nr. 2014/2049-0001 Side 1/6 Indstilling om tilladelse til etablering af ilandføringsanlæg for havmølleparken

Læs mere

Den nye Kassø-Tjele ledning skal løbe parallelt med den gamle, 40 meter forskudt.

Den nye Kassø-Tjele ledning skal løbe parallelt med den gamle, 40 meter forskudt. Kassø-Tjele: Fakta og baggrund 2. offentlighedsfase: 24. marts 2010-31. maj 2010. Den nye Kassø-Tjele ledning skal løbe parallelt med den gamle, 40 meter forskudt. Den gamle 172 km lange ledning bliver

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag til VVM for COBRAcable en jævnstrømsforbindelse mellem Danmark og Holland med tilhørende omformerstation Marts 2014 Kolofon Titel: Indkaldelse af ideer og forslag til VVM

Læs mere

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Vesterhav Syd

Anmeldelse af landanlæg for kystnære havmøllepark ved Vesterhav Syd Til Ringkøbing-Skjern Kommune (land.by.kultur@rksk.dk, post@rksk.dk) Kopi til: Naturstyrelsen (nst@nst.dk, Birgitte Wendelboe) Energistyrelsen (ens@ens.dk Therese Kofoed Jensen ) Anmeldelse af landanlæg

Læs mere

Mere information. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Tlf. 70 10 22 44 E-mail: info@energinet.dk www.energinet.dk

Mere information. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Tlf. 70 10 22 44 E-mail: info@energinet.dk www.energinet.dk Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Tlf. 70 10 22 44 E-mail: info@energinet.dk www.energinet.dk Mere information Du kan få mere at vide om Skagerrak 4-forbindelsen ved at gå ind på vores hjemmeside

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Jeanette Hallundbæk, Hallundbæk Consult ApS Iben Nielsen, Projektleder, Sønderborg Forsyning Peter Rathje, Direktør, ProjectZero Anne Eiby, Projektchef,

Læs mere

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem-

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- KLIMA-, ENERGI- OG BYGNINGSMINISTERIET Energinet.dk info@enerqinet.dk Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- Ministeren førsel af forundersøgelser for storskala havmølleparker ved

Læs mere

Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København Ø. De landbaserede dele af anlægget omfatter: Se kortbilag til anmeldelsen.

Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København Ø. De landbaserede dele af anlægget omfatter: Se kortbilag til anmeldelsen. Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) NST-131-00141 Havmøllepark Horns Rev III VVM Myndighed Basis oplysninger Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København Ø Tekst Projekt beskrivelse jf.

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Aunsbjerg

Debatoplæg Vindmøller ved Aunsbjerg Debatoplæg Vindmøller ved Aunsbjerg Debatperiode i 4 uger: Fra mandag den 5. januar 2015 til mandag den 2. februar 2015. Oplæg til debat om vindmøller ved Aunsbjerg Ecopartner Aps. og lodsejer Holger Preetzmann

Læs mere

Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København Ø

Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København Ø Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) NST-130-00162 Havmøllepark Kriegers Flak VVM Myndighed Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København

Læs mere

Velkommen til borgermøde for Kriegers Flak Havmøllepark

Velkommen til borgermøde for Kriegers Flak Havmøllepark Velkommen til borgermøde for Kriegers Flak Havmøllepark 22. oktober 2015 Hotel Klinten, Rødvig 26. oktober 2015 Hotel Comwell, Køge 27. oktober 2015 Fritidscentret Hedehuset, Høje Taastrup Program 19:00

Læs mere

HORNS REV 2 EN AF VERDENS STØRSTE HAVMØLLEPARKER

HORNS REV 2 EN AF VERDENS STØRSTE HAVMØLLEPARKER HORNS REV 2 EN AF VERDENS STØRSTE HAVMØLLEPARKER 5. maj 2008 - Første spadestik / Maj 2008 - Første fundament Juli/aug. 2008 - Kabelarbejde indledes Aug. 2008 - Transformerstation installeres HORNS REV

Læs mere

Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase

Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase Vesterhav Nord Havmøllepark og anlæg til nettilslutning Lemvig Gymnasium den 20. maj 2015 1 Dagsorden 19:00 Præsentationer Velkomst v/marian Kaagh, Energinet.dk

Læs mere

Ideoplæg. Indkaldelse af ideer og forslag til VVM for landanlægget for Kriegers Flak Havmøllepark. Oktober 2014

Ideoplæg. Indkaldelse af ideer og forslag til VVM for landanlægget for Kriegers Flak Havmøllepark. Oktober 2014 Ideoplæg Indkaldelse af ideer og forslag til VVM for landanlægget for Kriegers Flak Havmøllepark Oktober 2014 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM (Vurderinger af Virkninger på Miljøet) står for vurdering af

Læs mere

Status og planer for danske olie/gas-og offshore vindmølleaktiviteter

Status og planer for danske olie/gas-og offshore vindmølleaktiviteter Status og planer for danske olie/gas-og offshore vindmølleaktiviteter Vicedirektør, Birgitta Jacobsen, Energistyrelsen Årsmøde Offshoreenergy.dk 24. oktober 2014 Esbjerg Energiaftalen 2012 initiativer

Læs mere

Transmissionsforbindelse mellem Danmark og Holland

Transmissionsforbindelse mellem Danmark og Holland Transmissionsforbindelse mellem Danmark og Holland Dagsorden Velkommen Hartvig Jensen, Endrup Lokalråd PoulJacob Vilhelmsen, Energinet.dk Rammer Hvem er Energinet.dk? COBRAcable projektet PoulJacob Vilhelmsen,

Læs mere

Landsforeningen for elkabler i jorden. Foretræde for Energipolitisk Udvalg den 17. april 2008

Landsforeningen for elkabler i jorden. Foretræde for Energipolitisk Udvalg den 17. april 2008 Foretræde for Energipolitisk Udvalg den 17. april 2008 Præsentation af Landsforeningen : Landsforeningen blev dannet den 10. april 2007 Foreningen repræsenterer folket - og folket vil ikke have højspændingsmaster,

Læs mere

VVM-tilladelse. Krigers Flak Havmøllepark - landanlæg. 12. april 2016

VVM-tilladelse. Krigers Flak Havmøllepark - landanlæg. 12. april 2016 VVM-tilladelse Krigers Flak Havmøllepark - landanlæg 12. april 2016 1 Indhold Indhold... 2 1 VVM-tilladelse til Indsæt projektnavn... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Beskrivelse af projektet... 3 2 Vilkår for

Læs mere

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Anmeldelse af Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Eksempel på visualisering af projektet set fra sydsydvest (EMD) Projektansøger Energi Fyn Holding A/S Att: Jette I. Kjær Sanderumvej 16 5250

Læs mere

Vindmøller ved Marsvinslund. Oplæg til debat. Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller

Vindmøller ved Marsvinslund. Oplæg til debat. Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller Vindmøller ved Marsvinslund Oplæg til debat Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller September 2014 Oplæg til debat om vindmøller ved Marsvinslund SPF WIND Denmark ApS har søgt Silkeborg Kommune om at

Læs mere

Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase

Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase Velkommen til borgermøde i 2. offentlighedsfase COBRAcable Ambassaden den 11. juni 2015 1 Dagsorden 19:00 Præsentationer Velkomst v/poul-jacob Vilhelmsen, Energinet.dk Mødets opbygning v/ordstyrer Marian

Læs mere

forhold er dog meget afhængigt af den aktuelle afstand mellem havmølleparkerne og nettilslutningspunktet.

forhold er dog meget afhængigt af den aktuelle afstand mellem havmølleparkerne og nettilslutningspunktet. Norddjurs kommune Torvet 3 8500 Grenå Dato: 13. august 2010 J.nr.: 567.378 - hca Sekr.: Ulla Visby/hc-d Dir. Tlf.: 79127518 E-mail: uvi@dahllaw.dk Fakta: DAHL er 145 jurister blandt 300 medarbejdere og

Læs mere

Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan og kommuneplantillæg Vindmølleområde ved Lyngdrup, Landområde Nord September 2015

Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan og kommuneplantillæg Vindmølleområde ved Lyngdrup, Landområde Nord September 2015 Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan 5-9-106 og kommuneplantillæg 5.016 Vindmølleområde ved Lyngdrup, Landområde Nord September 2015 Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan 5-9-106

Læs mere

Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K. VVM-redegørelse vedrørende Anholt Havmøllepark

Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K. VVM-redegørelse vedrørende Anholt Havmøllepark Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Dato: Helle Carlsen - DAHL J.nr.: 567.378 - hca Sekr.: Dir. Tlf.: 79127518 E-mail: uvi@dahllaw.dk Fakta: DAHL er 145 jurister blandt 300 medarbejdere og har

Læs mere

Status for vindkraftudbygningen i Danmark

Status for vindkraftudbygningen i Danmark Statusnotat Marts 2015 Status for vindkraftudbygningen i Danmark 1. Antal nye vindmøller, 1978-2014 2. Nettotilgang MW, fordelt på land og hav, 1991-2014 3. Til - og afgang af vindmøller, 2004-2014 - Antal

Læs mere

Faktaoplysninger om stationerne. Bilstrup, Idomlund og Struer

Faktaoplysninger om stationerne. Bilstrup, Idomlund og Struer Faktaoplysninger om stationerne Bilstrup, Idomlund og Struer 1 Station Bilstrup Oversigtskort. Stationens placering. Foto. Kompenseringsspole Signatur: Rød Stationsområde Grøn Etablering af nyt felt Lilla

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Godkendelse af annullering af Kommuneplantillæg og Lokalplan Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, landområde Hals (2.

Godkendelse af annullering af Kommuneplantillæg og Lokalplan Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, landområde Hals (2. Punkt 17. Godkendelse af annullering af Kommuneplantillæg 9.012 og Lokalplan 9-6-105. Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, landområde Hals (2. forelæggelse) 2014-18303 By- og Landskabsudvalget indstiller,

Læs mere

HØRINGSSVAR LOKALPLANFORSLAG HOLMEN II, FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4

HØRINGSSVAR LOKALPLANFORSLAG HOLMEN II, FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 1/5 Københavns Kommune Byens Udvikling Postboks 348 1503 København V Sendt til: www.blivhoert.kk.dk/lokalplaner Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr.

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med borgermøde om vindmøller ved Binderup, den 4. juni 2014.

Spørgsmål og svar i forbindelse med borgermøde om vindmøller ved Binderup, den 4. juni 2014. Spørgsmål og svar i forbindelse med borgermøde om vindmøller ved Binderup, den 4. juni 2014. Omkring 200 borgere fra lokalområdet deltog i mødet sammen med både politikere, embedsmænd fra kommunen, eksperter

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 188 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 188 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 188 Offentligt N O T AT 13. februar 2015 Ref. LWE/AHK J.nr: 2014/2049-0010 Center for Forsyning Indstilling om godkendelse af omlægning af

Læs mere

132-150 kv kabelhandlingsplan. /Dansk Energi, Jørgen S. Christensen

132-150 kv kabelhandlingsplan. /Dansk Energi, Jørgen S. Christensen 132-150 kv kabelhandlingsplan /Dansk Energi, Jørgen S. Christensen Disposition Baggrunden for arbejdet Eksempler på hvordan kabellægningen kan gennemføres Den politiske aftale Det igangværende samarbejde

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR OM 400KV-FORBINDELSEN

SPØRGSMÅL OG SVAR OM 400KV-FORBINDELSEN 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT SPØRGSMÅL OG SVAR OM 400KV-FORBINDELSEN +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 12. december 2018 Hvorfor skal elnettet udbygges?

Læs mere

Ejbygård Vejleå Faktaoplysninger om demontering og støj

Ejbygård Vejleå Faktaoplysninger om demontering og støj Ejbygård Vejleå Faktaoplysninger om demontering og støj 14-25113-1 /18. dec.. 2015 1 Sådan fjerner vi luftledninger Ved demontering af luftledningerne, slukkes der for luftledningsforbindelsen, og ledninger,

Læs mere

VVM-tilladelse Landanlæg i forbindelse med Vesterhav Syd Havvindmøllepark

VVM-tilladelse Landanlæg i forbindelse med Vesterhav Syd Havvindmøllepark VVM-tilladelse Landanlæg i forbindelse med Vesterhav Syd Havvindmøllepark Januar 2017 Indhold 1. VVM-tilladelse til Indsæt projektnavn 3 1.1 Indledning 3 1.2 Baggrund 3 1.3 Beskrivelse af projektet 3 2.

Læs mere

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG MILJØVURDERING AF VESTERHAV SYD JULI 2019 INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG MILJØVURDERING AF VESTERHAV SYD Rådgiver Orbicon A/S Linnés Allé 2 2630 Taastrup 2 HVAD ER MILJØVURDERING

Læs mere

Tillæg 33. Silkeborg Kommuneplan

Tillæg 33. Silkeborg Kommuneplan Tillæg 33 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Silkeborg Byråd den 21. december 2015 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 33 til Kommuneplan 2013-2025. Silkeborg Byråd har 21. december 2015

Læs mere

Offshore Wind Tenders in Denmark Kriegers Flak Havvindmøllepark

Offshore Wind Tenders in Denmark Kriegers Flak Havvindmøllepark Kriegers Flak Havvindmøllepark Chefkonsulent Lisbeth Nielsen Nye havvindmølleprojekter i Danmark Energiaftale 2012 Horns Rev 3: 400 MW Kriegers Flak: 600 MW 350 MW kystnært udbud 50 MW forsøgsordning for

Læs mere

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Dansk Vindenergi ApS Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Frederikshavn Kommune Att.: Lene Morthensen Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn

Læs mere

Der afholdes fordebat om vindmølleprojekt "Skovengen" i perioden fra den 7. august 2015 til den 4. september 2015.

Der afholdes fordebat om vindmølleprojekt Skovengen i perioden fra den 7. august 2015 til den 4. september 2015. Vindmøllepark Skovengen Der afholdes fordebat om vindmølleprojekt "Skovengen" i perioden fra den 7. august 2015 til den 4. september 2015. I fordebatperioden har du mulighed for indsende synspunkter og

Læs mere

Solceller ved Bisgård - For-offentlighed/scoping

Solceller ved Bisgård - For-offentlighed/scoping Solceller ved Bisgård - For-offentlighed/scoping Solceller ved Bisgård indkaldelse af forslag og ideer Brattingsborg Gods ønsker at opføre en solcellepark syd for Bisgård mellem Østerby og Onsbjerg, med

Læs mere

Kommuneplantillæg. Kommuneplan 2013 for Varde Kommune. Kommuneplan 2014-2026 for Esbjerg Kommune. Kommuneplan 2013-2025 for Vejen Kommune for

Kommuneplantillæg. Kommuneplan 2013 for Varde Kommune. Kommuneplan 2014-2026 for Esbjerg Kommune. Kommuneplan 2013-2025 for Vejen Kommune for Kommuneplantillæg til Kommuneplan 2013 for Varde Kommune Kommuneplan 2014-2026 for Esbjerg Kommune Kommuneplan 2013-2025 for Vejen Kommune for Horns Rev 3 Havmøllepark med tilhørende ilandføringskabel

Læs mere

Skagerrak 4. Ny jævnstrømsforbindelse til Norge. Energinet.dk ejer energiens motorveje og er med til at omstille Danmark til vedvarende energi

Skagerrak 4. Ny jævnstrømsforbindelse til Norge. Energinet.dk ejer energiens motorveje og er med til at omstille Danmark til vedvarende energi Skagerrak 4 Ny jævnstrømsforbindelse til Norge Energinet.dk ejer energiens motorveje og er med til at omstille Danmark til vedvarende energi Hvem er Energinet.dk? Energinet.dk er en selvstændig, offentlig

Læs mere

Fra PlansystemDK har EnergiMidt modtaget oplysning om ovenstående lokalplanforslag.

Fra PlansystemDK har EnergiMidt modtaget oplysning om ovenstående lokalplanforslag. Herning Byråd Rådhuset 7400 Herning Dato: 11-09-2014 Vor ref.: hwh Projektnr.: Inst.nr.: Direkte tlf.: 96152104 E-mail: hwh@energimidt.dk Lokalplanforslag nr. 09.T27.1 - Solfangeranlæg nordøst for Aulum

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. beboelsesejendommen Fladhedevej 10, 7620 Lemvig som følge af opstilling af vindmøller ved Volder Mark i henhold til lokalplan nr. 165 for Lemvig Kommune

Læs mere

Debatoplæg. VVM-redegørelse for Viking Link nyt højspændingskabel og omformerstation i Varde og Vejen Kommune

Debatoplæg. VVM-redegørelse for Viking Link nyt højspændingskabel og omformerstation i Varde og Vejen Kommune Debatoplæg VVM-redegørelse for Viking Link nyt højspændingskabel og omformerstation i Varde og Vejen Kommune Maj 2016 1 INDHOLD VI VIL GERNE HØRE DIN MENING 2 VIKING LINK EN NY JÆVNSTRØMS- FORBINDELSE

Læs mere

VVM-tilladelse Landanlæg i forbindelse med Vesterhav Nord Havvindmøllepark

VVM-tilladelse Landanlæg i forbindelse med Vesterhav Nord Havvindmøllepark VVM-tilladelse Landanlæg i forbindelse med Vesterhav Nord Havvindmøllepark Januar 2017 Indhold 1. VVM-tilladelse til Indsæt projektnavn 3 1.1 Indledning 3 1.2 Baggrund 3 1.3 Beskrivelse af projektet 3

Læs mere

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen Vores samfundsmæssige nytte Om Energinet.dk på el- og gasregningen Energinet.dk varetager samfundets interesser, når Danmark skal forsynes med el og naturgas. Vi ejer energiens motorveje og har ansvaret

Læs mere

Godkendelse af kommuneplantillæg og Lokalplan (med Miljørapport), Vindmøller, Nørrekær Enge II, Landområde Nibe (1.

Godkendelse af kommuneplantillæg og Lokalplan (med Miljørapport), Vindmøller, Nørrekær Enge II, Landområde Nibe (1. Punkt 2. Godkendelse af kommuneplantillæg 10.014 og Lokalplan 10-7-103 (med Miljørapport), Vindmøller, Nørrekær Enge II, Landområde Nibe (1. forelæggelse) 2014-2818 By- og Landskabsforvaltningen indstiller,

Læs mere

Forslag til. Tillæg nr. 20 til Kommuneplan forslag til. Kabelforbindelse fra Anholt Havmøllepark til transformerstationen i Trige

Forslag til. Tillæg nr. 20 til Kommuneplan forslag til. Kabelforbindelse fra Anholt Havmøllepark til transformerstationen i Trige forslag til Tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2009 Forslag til Kabelforbindelse fra Anholt Havmøllepark til transformerstationen i Trige Tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2009 Tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2009

Læs mere

Udbygning med vind i Danmark

Udbygning med vind i Danmark Udbygning med vind i Danmark Dato: 29-1-213 I 212 nåede vindkraft op på at levere mere end 1. GWh og dermed dække over 3 pct. af Danmarks elforbrug. Mængden af installeret vindkraft nåede også at passere

Læs mere

Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller

Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller Dato: 24-08-2012 Vindmølleindustrien bakker op om Energistyrelsens arbejde med at identificere egnede områder til potentielle kystnære havmølleparker

Læs mere

Status for vindkraftudbygningen i Danmark

Status for vindkraftudbygningen i Danmark Statusnotat Februar 2016 Status for vindkraftudbygningen i Danmark 1. Antal nye vindmøller, 1978-2015 2. Nettotilgang MW, fordelt på land og hav, 1991-2015 3. Til - og afgang af vindmøller, 2004-2015 -

Læs mere

Offshore kabel-projektering Set fra bygherres side.

Offshore kabel-projektering Set fra bygherres side. Offshore kabel-projektering Set fra bygherres side. Thomas Kvarts Kabelingeniør Energinet.dk Dok. 764/09_v2 1 Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed under Klima-, Energiog Boligministeriet

Læs mere

Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby

Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby - Indkaldelse af forslag og idéer Debatperiode 6. februar til 6. marts 2013 Februar 2013 Vindmøller ved Lavensby Visualiseringen på forsiden viser 5 stk. vindmøller

Læs mere

VIKING LINK ELFORBINDELSE TIL STORBRITANNIEN. Sammenfatning af miljøvurderinger

VIKING LINK ELFORBINDELSE TIL STORBRITANNIEN. Sammenfatning af miljøvurderinger VIKING LINK ELFORBINDELSE TIL STORBRITANNIEN Sammenfatning af miljøvurderinger 2 Sammenfatning af miljøvurderinger VIKING LINK ELFORBINDELSE TIL STORBRITANNIEN Sammenfatning af miljøvurderinger Nyt højspændingskabel

Læs mere

Kapitel 13. Magnetiske felter ved kabelanlæg

Kapitel 13. Magnetiske felter ved kabelanlæg Kapitel 13 Magnetiske felter ved kabelanlæg En vurdering af, hvor store magnetfelter der kan forventes ved nedgravede kabler, vil bygge på to forhold. Dels størrelsen af de strømme der løber i kablerne,

Læs mere

Foreningen for elkabler i jorden

Foreningen for elkabler i jorden Nuværende retningslinjer for kabellægning i Danmark: Det er målet, at alle nye 400 kv-forbindelser skal fremføres som kabler i stedet for som luftledninger. Muligheden for at realisere dette afhænger af

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM for Bornholm Havmøllepark med tilhørende ilandføringsanlæg Juni 2014 Kolofon Titel: Indkaldelse af ideer og forslag VVM for Bornholm Havmøllepark med tilhørende ilandføringsanlæg

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM for Sejerø Bugt Havmøllepark med tilhørende ilandføringsanlæg samt miljøvurdering og kommuneplantillæg for landanlæg Januar 2014 Kolofon Titel: VVM for Sejerø Bugt Havmøllepark

Læs mere

Elinfrastrukturredegørelsen

Elinfrastrukturredegørelsen Elinfrastrukturredegørelsen En teknisk redegørelse om principper for den fremtidige udbygning og kabellægning i det overordnede elnet i Danmark Offentliggørelse 3. april 2008 1 Hovedkonklusion Udbygningen

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Lemvig Kommune indsendt af gårdejer Troels Ruby, Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Lemvig Kommune indsendt af gårdejer Troels Ruby, Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig 30. april 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Lemvig Kommune indsendt af gårdejer Troels Ruby, Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig På lokaliteten Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig Indsendt til: Lemvig

Læs mere

VVM for Vesterhav Syd Havmøllepark j.nr.nst-131-00169

VVM for Vesterhav Syd Havmøllepark j.nr.nst-131-00169 Hinnerup den 10/02 2014 VVM-2014-1.doc Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø VVM for Vesterhav Syd Havmøllepark j.nr.nst-131-00169 Sammenslutningen af Sommerhusgrundejerforeninger på Holmsland

Læs mere

8. Fornyet behandling af ansøgning om opstilling af 5 ekstra vindmøller ved Holmen ved Hemmet

8. Fornyet behandling af ansøgning om opstilling af 5 ekstra vindmøller ved Holmen ved Hemmet Ringkøbing-Skjern Kommune Økonomi- og Erhvervsudvalget 29. september 2015 8. Fornyet behandling af ansøgning om opstilling af 5 ekstra vindmøller ved Holmen ved Hemmet 15-023871 Sagsfremstilling Baggrund

Læs mere

Kan din virksomhed få egen vindmølle?

Kan din virksomhed få egen vindmølle? Kan din virksomhed få egen vindmølle? Peter Serup, landinspektør, Aalborg Kommune Overordnet om lovgivning Store vindmøller Husstandsmøller Mini- og micromøller Forskellige muligheder og begrænsninger

Læs mere

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk Vindmøller nord for Krejbjerg November 2014 sammenfattende redegørelse Indhold Indledning og baggrund 3 Planvedtagelse 4 Integrering af miljøhensyn i planerne 4 Miljørapportens betydning og udtalelser

Læs mere

Vindmøller ved Åsted DECEMBER 2010. Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V6. www.skive.

Vindmøller ved Åsted DECEMBER 2010. Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V6. www.skive. FO FO R RS SL LA AG G Vindmøller ved Åsted DECEMBER 2010 Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V6 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune

Læs mere

Debatoplæg om vindmøller ved Lønborg Hede

Debatoplæg om vindmøller ved Lønborg Hede Debatoplæg om vindmøller ved Lønborg Hede Debatoplæg om udvidelse af vindmølleparken Lønborg Hede (Lønborg Hede II) Tillæg nr. 59 til Kommuneplan 2013-2025 for Ringkøbing-Skjern Kommune Debatperiode: fra

Læs mere

Offentligt borgermøde

Offentligt borgermøde Offentligt borgermøde Udbyneder Forsamlingshus Mandag den 4. december 2017 46 nye vindmøller ved Overgaard Randers Kommune Aftenens program, kl. 19.00 21.00 Velkommen, v. RK chef Rune Asmussen, 5 min.

Læs mere

Vindmøllepark på Mejlflak. Ideoplæg juni 2009

Vindmøllepark på Mejlflak. Ideoplæg juni 2009 Vindmøllepark på Mejlflak Ideoplæg juni 2009 Indhold Forord 2 Udformning af vindmøllepark på Mejlflak 2 Visualiseringer 4 Forord Initiativgruppen for Århusbugtens Vindmøllelaug ved Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Kommuneplantillæg og forslag til fælles lokalplan nr for Vejle Kommune og nr. 331 for Ikast-Brande Kommune

Kommuneplantillæg og forslag til fælles lokalplan nr for Vejle Kommune og nr. 331 for Ikast-Brande Kommune Velkommen til borgermøde om Vindmøller langs den Midtjyske Motorvej Kommuneplantillæg og forslag til fælles lokalplan nr. 1223 for Vejle Kommune og nr. 331 for Ikast-Brande Kommune Hotel Dalgas, Brande

Læs mere

Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL Sammenfattende redegørelse.

Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL Sammenfattende redegørelse. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Sammenfattende redegørelse www.skive.dk Indhold 1 2 3 4 5 6 Indledning og baggrund...3 Planvedtagelse...3 Integrering af miljøhensyn i planerne...4 Miljørapportens

Læs mere

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer #BREVFLET# Aalborg Kommune, Plan og Udvikling Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby 14. november 2014 Deltag i debatten Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune har modtaget en ansøgning om

Læs mere

Procedurer for godkendelse af havvindmølleparker i hovedtræk. Maria Hagen Jørgensen Energistyrelsen, Økonomi- og Erhvervsministeriet

Procedurer for godkendelse af havvindmølleparker i hovedtræk. Maria Hagen Jørgensen Energistyrelsen, Økonomi- og Erhvervsministeriet Procedurer for godkendelse af havvindmølleparker i hovedtræk Maria Hagen Jørgensen Energistyrelsen, Økonomi- og Erhvervsministeriet 9 parker fordelt i Danmark 1. Vindeby 2. Tunø Knob 3. Middelgrunden 4.

Læs mere

Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet?

Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet? Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet? Vindmølleindustrien 23 maj 2007 Peter Jørgensen Planlægningsdirektør Energinetdk s rolle Hvad betyder + 3000 MW

Læs mere

Business Case for opgradering af 400 kv-forbindelsen Kassø-Tjele

Business Case for opgradering af 400 kv-forbindelsen Kassø-Tjele Til Bestyrelsen Dette dokument er en tilrettet, offentlig udgave af dok. 2894/10 19. januar 2010 JKE-CHJ/DGR Business Case for opgradering af 400 kv-forbindelsen Kassø-Tjele Dok. 6431/10 (offentlig udgave

Læs mere

Kriegers Flak Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 4: Landanlæg

Kriegers Flak Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 4: Landanlæg Kriegers Flak Havmøllepark VVM-redegørelse Del 4: Landanlæg Kriegers Flak Havmøllepark VVM-redegørelse Del 4: Landanlæg Kolofon Titel: Kriegers Flak Havmøllepark. VVM-redegørelse. Del 4: Landanlæg. Emneord:

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag

Indkaldelse af idéer og forslag Indkaldelse af idéer og forslag VVM for Kriegers Flak Havmøllepark med tilhørende ilandføringsanlæg samt SMV og kommuneplantillæg for landanlæg Maj 2013 2 Kolofon Titel: VVM for Kriegers Flak Havmøllepark

Læs mere

Nordjurs Kommune. Sammenfattende redegørelse forbindelse med miljøvurdering

Nordjurs Kommune. Sammenfattende redegørelse forbindelse med miljøvurdering Nordjurs Kommune Kommuneplantillæg nr. 04 til Kommuneplan 2009 Ilandføringsanlæg til Anholt Havmøllepark Sammenfattende redegørelse forbindelse med miljøvurdering September 2010 Indhold Indledning...3

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg

Forslag til kommuneplantillæg Forslag til kommuneplantillæg nr. 4 til Kalundborg Kommuneplan 2013 for landanlæggene til Sejerø Bugt Havmøllepark Juni 2015 Dette dokument er udsendt med Miljøministeriets logo. Miljøministeriet og Ministeriet

Læs mere