Burkal kirke med mindestenen for de faldne i 1. Verdenskrig i forgrunden. Foto: Sven Petersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Burkal kirke med mindestenen for de faldne i 1. Verdenskrig i forgrunden. Foto: Sven Petersen"

Transkript

1 Burkal kirke med mindestenen for de faldne i 1. Verdenskrig i forgrunden. Foto: Sven Petersen

2 De, der ikke kom hjem. 1. Verdenskrigs start og de faldne fra Burkal sogn i Research og tekst: Kitta & Sven Petersen, Kalundborg. Her i 2014 markerer man rundt i verden hundredåret for starten af 1. Verdenskrig. Det blev en krig, som i grusomhed overgik alt, hvad menneskeheden tidligere havde oplevet. 1. verdenskrig Op til krigens start i august 1914 havde der været store politiske spændinger i Europa og på Balkan. Det kendte attentat på den østrigungarske tronfølger Franz Ferdinand i Sarajevo i Bosnien- Herzegovina 28. juni 1914 var den begivenhed, der kastede store dele af Verden ud i ragnarok. Bosnien- Herzegovina var i 1908 blevet indlemmet i Østrig-Ungarn. Østrig-Ungarn beskyldte nationalistiske kræfter i Serbien for at opildne til mordet. Dette førte til et meget anspændt forhold mellem parterne. Til slut besluttede Østrig- Ungarn nøjagtig en måned efter attentatet at erklære Serbien krig. Dette medførte, at Rusland mobiliserede for at komme deres nære allierede, serberne til undsætning. Dette brød den tyske hærledelse sig ikke om. Placeret mellem Rusland og Frankrig, mente de tyske ledere, at det ville være en smal sag først at erobre Frankrig, senere at slå russerne. Det var i hvert fald den såkaldte Schlieffen-Plan. Planen faldt til jorden pga. russernes mobilisering til støtte for serberne. Det betød, at den tyske Kejser Wilhelm 1. august erklærede Rusland krig og Frankrig 3. august. Overskrift i det lokale Tondernsche Zeitung fra 3. aug Zu den Waffen Der Krieg ist eröffnet!

3 I de tyske aviser havde man op til starten af august kunnet læse beretninger, som kun førte én vej: Generalmobilisering. På løbesedler, vægplakater og i aviser kunne man læse: Der Deutsche Kaiser hat die Mobilmachung angeordnet. Rundt i hele Det tyske Rige skulle alle våbenføre mænd være klar til at blive Kejser Wilhelms mobiliseringsordre fra Tondernsche Zeitung 3. aug sendt i krig. Det gjaldt også de unge mænd, som boede i det nordslesvigske område. Danmark måtte jo efter krigen 1864 afstå landområdet op til Kongeåen til tyskerne. Således måtte også mange familier i Burkal Sogn sige farvel til enten ægtemænd, sønner eller fædre. Mange vendte aldrig hjem, men faldt på slagmarkerne enten på Vest- eller Østfronten. Alene i det første krigsår, 1914, betalte 9 mænd fra Burkal Sogn med livet for en sag, som for de dansksindedes vedkommende ikke var deres. Citatet står på en plade på muren ved indgangen til den danske krigskirkegård i den franske by Braine. Følelserne omkring mobiliseringen kommer meget klart til udtryk i dette citat, som stammer fra en dansksindet bylderup ers private notater: Krigserklæringen blev læst op for os i kasernegården af kompagniføreren. Der blev et frygteligt virvar. Nogle græd, andre blev helt ustyrlige og skulle rigtig ud at tæve fjenden, og mange gik ned i kantinen og drak til den store guldmedalje. Jeg selv havde kun ét ønske, på en eller anden måde at få sagt farvel til mine forældre eller søskende, men jeg blev hurtigt klar over, at det ikke

4 lod sig gøre. Al orlov blev inddraget, og jeg turde ikke stikke af uden tilladelse, da vi var gjort bekendt med, at krigslovene var trådt i kraft. Heldigvis var far klar over det. Han kom til Flensborg for at sige farvel til mig på alles vegne. Det var en tung afsked, vi vidste jo ikke, om vi skulle se hinanden mere. Jeg fik lov at tale med ham en ganske kort tid ved kaserneporten. Füsilier-Regiment Nr. 86 marcherer gennem Liege, august Regimentet, der også blev kaldt Füsilier-Regiment Königin (Schleswig- Holsteinsches) Nr. 86, havde hjemsted på Duburg Kaserne, Flensburg (I. og II. Bataillon) og på Sønderborg Slot (III. Bataillon). Hjemme igen til jul Det var den almindelige opfattelse, at krigen hurtigt ville være overstået. Senest til jul ville man være hjemme igen. Fx var der på troppetransporttogene skrevet kække sætninger som: Søndag klokken fire: Kaffe i Paris. Så hurtigt kom det ikke til at gå; det blev 4 lange, udmarvende, vanvittige år med den mest beskidte krigsførelse, man kan tænke sig. Rundt i mange sønderjyske hjem, også i Burkal Sogn, gemmer familier på billeder, breve, dagbøger og feltpostkort, som deres kære har sendt hjem. Nogle af disse ting er havnet i arkivet i Rens Lokalhistoriske Forening. I alt mistede 67 mænd fra Burkal Sogn livet i løbet af 1. Verdenskrig. Vi har gravet i arkiverne og har fundet frem til de 9 mænd fra sognet, som alene i 1914 blev krigens ofre.

5 Til højre: Soldater fra Reserve Infanterie Regiment Nr. 86. Regimentet blev dannet i august 1914 og bestod bl.a. af reservister fra Slesvig-Holsten. Regimentet havde hjemsted i Flensburg (I. og II. Bataillon) og i Schleswig (III. Bataillon). Det kæmpede ved vestfronten i hele krigen. Til venstre: Duburg Kaserne i Flensburg hjemsted for Füsilier-Regiment Königin (Schleswig- Holsteinsches) Nr. 86. Regimentet fik ny chef i 1890, det var Kejser Wilhelms hustru, Kejserinde af Tyskland og Dronning af Preussen, Auguste Victoria, heraf navnet Königin, herefter bar soldaterne hendes monogram på uniformens skulderstropper. Regimentet kæmpede ved vestfronten i hele krigen.

6 De faldne i 1914 Krigen var blot få uger gammel, da det første sognebarn mistede livet. 26-årige Magnus Nielsen Christensen fra Lund faldt 9. september 1914 i Frankrig, få dage efter sin indkaldelse. Magnus Nielsen Christensen fra Lund. På dette tidspunkt var krigen endnu ikke blevet til en skyttegravskrig, så Magnus er højst sandsynligt blevet dræbt på åben mark. Magnus var født på Lund Mark, søn af arbejdsmand Markus Christensen. Magnus var blevet uddannet som missionær i Niesky nær Görlitz i Spreewald-området, altså i Østtyskland. Magnus fødehjem har i dag adressen Lundmarkvej 3. En uge senere, 16. september 1914 døde en anden ung mand fra Lund Mark, den ligeledes 26-årige tjenestekarl Friedrich Carl Jensen. Han var søn af kådner Lars Andreas Jensen, Lund. Friedrich var født på den adresse, som i dag hedder Lundmarkvej 4. Magnus og Friedrich var jævnaldrende nabobørn og har sikkert været legekammerater. Friedrich var som Reservist tilknyttet det regiment, som mange nordslesvigere gjorde tjeneste ved: Füsilier-Regiment Nr. 86, 1. Bataillon, Flensburg. Ifølge optegnelser er han først meldt savnet, derefter 16. september 1914 død i fangenskab. Dødsstedet er iflg. optegnelserne Hospital Mixte de Blaye, Frankrig. Først så sent som 6. juli 1918 er han i Personregistret for Burkal Sogn meldt død. Dagen efter, 17. september 1914 faldt den 27-årige fabrikant Bonnik Bonniksen Simonsen fra Bylderup- Bov. Han var født i Stemmild 2. marts 1887, søn af gårdmand Peter Lorenzen Simonsen. Bonnik var nygift og efterlod sig sin 24-årige kone Cecilie Margrethe Petersen Damgaard, født i Sommersted. Bonnik var tilknyttet samme regiment som Friedrich og faldt ved Autréches i Frankrig.

7 Den næste på tabslisten fra Burkal Sogn er Thede Meinhard Johannsen fra Bov. Han er født 15. august 1885 i Klockries, lidt uden for Niebüll, Tønder Amt, søn af Momme Johannsen og Engel Dorothea Andresen. Thede faldt 13. oktober Hans betegnelse var Wehrmann. Han blev begravet i Menen i Belgien. Thede er opført på Deutsche Verlustlisten fra 15. november Carsten Paulsen fra Rens blev den 18. november 1914 anført som faldet. Han er født 11. januar 1891 på Rens Mark af Anna Maria Nissen. Carsten var Musketier ved Infanterie-Regiment Nr. 75 Bremen, Stade, 1. Bataillon, 1. Kompagnie. Carsten er begravet i Moulin-sous- Touvent i Frankrig. Den 35-årige Mathias Christian Johannsen fra Store Jyndevad faldt den 23. november 1914 ved byen Przewodziszowice i Polen. Hans gård lå på adressen Flensborgvej 42. Mathias er født 12. februar 1879 i Weesbydam, Weesby som søn af Siwert Johannsen og Maria Hansen. Han var gift med Friedericke Christine Nissen fra Rens. Mathias Chr. Johannsen og Friedericke Christine f. Nissen. Sammen fik de 7 børn: I 1904 fik de Heinrich Christian, i 1907 Siegesmund og i 1908 Maria Elisabeth. I 1910 fik de Catharina Maria, som imidlertid kun blev ½ år gammel. I 1912 kom en ny, lille pige til verden, som også fik navnet Catharina Maria. Det var meget brugt, at man opkaldte den næstfølgende af samme køn efter den afdøde søskende. Hans Christian blev født Omtrent to måneder efter at Mathias faldt i krigen, fødte Friedericke 20. januar 1915 deres datter Mathia Christiane Johannsen. Mathia blev opkaldt efter sin dræbte far. Mathias var Gefreiter ved 64. Infanterieregiment. I 1939 overtog den ældste søn Heinrich Chr. Johannsen gården, som på det tidspunkt var 49 tdr tdr. forpagtet. Besætningen bestod af 3 heste, 1 føl, 6-7 køer, 14 stk. ungkvæg, 2 søer og 3-4 svin. Kresten Hansen Nielsen fra Nolde Mark, Burkal Sogn faldt den 5. december 1914.

8 Han var født i Tønder 12. marts 1888 som søn af arbejder Anders Nielsen. Kresten var gift med Ollerika Nissen. Hun var født 4. februar 1893 i Bylderup. Sammen havde de sønnen Anton Peter Nielsen, der var født i 1911 og datteren Anny Christina Nielsen. Hun blev 1 år den14. december 1914, 9 dage efter Kresten døde. Kresten døde som Füsilier/ Reservist i Niesulkow i Polen. På mindestenen ved Burkal Kirke er han nævnt som Chresten Nielsen. De havde parcelstedet på Nolde Mark, i den vestlige del af Nolde ejerlav. Stedet er nedbrudt i Enken Ollerika blev gift anden gang 24. januar 1919 med arbejdsmand Jens Nielsen, de boede da i Lydersholm. Tre dage senere, 8. december 1914 faldt 23-årige Anton Andresen fra Kværnholt. Anton var født 17. september 1891 i Lendemark, Bylderup Sogn, søn af købmand Matthias Andresen. Han var Musketier ved 64. Infanteriregiment. Intet dødssted angivet; måske var det i Polen, da han var ved samme regiment som Mathias Christian Johannsen. Den kun 22-årige Martin Christian Langholz fra Jyndevad døde af sine sår 13. december 1914 nær byen Glombie i Rusland. Han var Musketier ved 18. Infanterieregiment. Martin var født 23. august 1892 på Rens Mark som søn af parcellist Peter Nicolai Detlef Langholz. Ni familier i Burkal Sogn måtte i 1914 holde jul med savnet af en af deres kære, en mand, en søn, en bror, som man ikke engang kunne give en ansændig begravelse i deres egen kirke. Ej heller fik de mulighed for få et gravsted på Burkal Kirkegård. Ni stærke, yngre mænd de fleste først i tyverne opnåede aldrig at skabe sig et voksenliv, fik aldrig lov at opleve glæden ved at se en familie vokse op, få børn, børnebørn og måske oldebørn. To unge mødre blev enker i en alt for tidlig alder og sad nu alene med små børn. Hvilken sorg det må have været! En enkelt ung mand var nygift; han var blevet gift 5. juni 1914, blot 3-4 uger før krigsudbruddet. Om han blev far, ved vi ikke. Det første krigsårs ni ofre fra Burkal Sogn er sammen med den lange række, som kom til de følgende fire år, mindet på mindestenen, der står lige inden lågen til kirken. Det er hensigten, at vi i årsskrifterne de næste 4 år vil markere hundredårsdagen ved at omtale de, der faldt de pågældende år.

9 Inden han som soldat tog til fronten, var det almindeligt, at mand og kone eller kæresteparret gik til fotografen og blev foreviget, enten samlet eller hver for sig. Han havde så et billede med i sin personlige oppakning, og hun havde et billede hængende derhjemme. Måske et sidste minde om ham. Til venstre ses ægteparret Johannes Jensen ( ) og Anne Helene født Thomsen ( ), Johannes Jensen var født på Rens Mark. Til højre ses Hans Peter Bonnichsen ( ) fra Rens. Begge disse soldater overlevede krigen.

10 De faldne soldater blev begravet på små provisoriske kirkegårde lige bag fronten. (Først mange år senere blev gravene samlet på de store krigskirkegårde, vi kender i dag). Billedet her er fra det nordlige Frankrig og sandsynligvis sendt hjem af Andreas Meier, Rens Mark, bagpå står bl.a.: Her kan I se en kirkegård, den er fuld af vores kammerater.

Anton Frederik Lauritzen.

Anton Frederik Lauritzen. Anton Frederik Lauritzen. Han er uvist af hvilken grund ikke optaget i præstens register over sognets faldne. På mindestenen ved kirken er han registreret som A. F. Lauritzen, død/forsvundet d. 29. juni

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

Optakten til 1. verdenskrig

Optakten til 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 1. verdenskrig Optakten til 1. verdenskrig Krigen varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918 og fandt mest sted i Europa, hvor skyttegravskrigen på Vestfronten er mest

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113.

Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113. Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113. Viet den 26. apr. 1794. Christian Samuelsen * 1768, søn af Samuel Christiansen og Maren Jørgensdatter i Holm. Dorothea Sophie Attesen (Hansen ) * 1768, datter af

Læs mere

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk.

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. Møllegade 82 boel 58 1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. 1590 Står der i opgørelse over Nordborg præstegårds jorde

Læs mere

Historie Brønd 14 ( Gunnesehøj ) Boel 14 Følkærgaard.

Historie Brønd 14 ( Gunnesehøj ) Boel 14 Følkærgaard. Historie Brønd 14 ( Gunnesehøj ) Boel 14 Følkærgaard. Viet i Nordborg kirke den 3. okt. 1723 Jeppe ( Jep ) Christensen * 1687-1766 og Karen Hansdatter. 1. Christen Jepsen * 1724, gift første gang med Maren

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60. Laus Jørgensen. Steg navnet på Vestergård.

Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60. Laus Jørgensen. Steg navnet på Vestergård. Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60 Laus Jørgensen Steg navnet på Vestergård. 1. Ellen Steg * 1721. 2. Maren ( Marie ) Steg * 1723. 3. Hans Hansen Steg * 1725. 4. Trincke Steg * 1728. 5.

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca Møllegade 76 Boel 55 Viet den 24. jan. 1706. Jens Rasmussen * 1679 i Holm Botil Christens * ca. 1677 Deres børn Jens døde feb. 1760. 1. Rasmus Jensen * maj. 1706, gift den 3. nov. 1740 med Ellen Thomasdatter

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Viet den 2. aug. 1754. Christen Petersen * 1725, søn af Peter Hansen og Anna Christensdatter Margrethe Hansdatter. 1. Jørgen Christensen * dec. 1754, død nov. 1755.

Læs mere

Baunbjergvej 30 ( Boel 42 ) Matr. nr. 40. På præstekort er det hus nr. 9

Baunbjergvej 30 ( Boel 42 ) Matr. nr. 40. På præstekort er det hus nr. 9 Baunbjergvej 30 ( Boel 42 ) Matr. nr. 40 På præstekort er det hus nr. 9 Niels Uhlenberg fik tildelt boel 42, men flyttede 4/5 ud på Baunbjergvej, og lod den sidste 1/5 blive i byen, hvor fæstegården lå.

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Lønsømadevej 44 Boel nr. 65 ( gammel boel 5 før 1772 )

Lønsømadevej 44 Boel nr. 65 ( gammel boel 5 før 1772 ) Lønsømadevej 44 Boel nr. 65 ( gammel boel 5 før 1772 ) Viet den 22. jul. 1722. Christen Paulsen * okt. 1695 Mette Pedersdatter, begge fra Holm 1. Poul Christensen Poulsen * 1722. 2. Anna Sophie Christensdatter

Læs mere

Oldefar Andreas Nicolai Høeg

Oldefar Andreas Nicolai Høeg 1 Oldefar Andreas Nicolai Høeg. Fra oldemor Erikke Brøns s fotosamlng: Andreas Nicolaj Høeg som 29. årig soldat i 1864 1 2 Andreas Nicolaj Høeg blev født i Thorsager den 14. maj 1835 som søn af lærer og

Læs mere

Damgade 39 Historie. Boel 49

Damgade 39 Historie. Boel 49 Damgade 39 Historie Boel 49 Rasmus Christensen *1656, gift med NN * 1656. 1. Peder Rasmussen * mar. 1676, gift med NN. Han fik en søn Rasmus Petersen * sep. 1707, gift 24. okt. 1737 med Cathrine Hansdatter.

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Viet den 25.04.1750 Hans Christensen ca. 1713. Anna Sophie Christens datter *. Okt. 1727, datter af Christen Poulsen og Mette Petersdatter Lønsømadevej 44 Deres

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16)

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Nørrelykkevej 16 På præstekort hus nr. 7 ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Viet den 3. jul. 1784. Nicolai Johansen Schmidt * ca. 1739. Maren Petersdatter * ca. 1761. Deres søn. 1. Jørgen

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Viet den 5. nov Peter Jørgensen Petersen * 14. sep Med pigen.

Viet den 5. nov Peter Jørgensen Petersen * 14. sep Med pigen. Viet den 20. nov. 1784 Jørgen Petersen * aug. 1756, søn af Peter Mathiasen og Marie Madsdatter Damgade 24. Maren Christensdatter (1762 1790), datter af Christen Jørgensen Schmidt og Kirsten Hansdatter

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler

1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler 1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler Udskrift af Tidslinje: Første verdenskrig: de store begivenheder 1) 1914 - Et skud der ændrede verden 19-årige Gavrilo Princip var bosnisk serber og medlem af den

Læs mere

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3 1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2 På præstekort er det hus nr. 3 Viet den 27. apr. 1776 Laurits Lauritsen * 1745, søn af Laurits og Anne Peters. Maren Christensdatter * aug. 1748, datter af Christen

Læs mere

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer Grønholtvej 21 Kollerisgård Matrikelnummer Matr. Nr. 5a, og 31 Grønholt by, Grønholt sogn. Gården var oprindelig gård nr. 9. Matr.nr. 5 a er på 273.316 m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde

Læs mere

Clausen, Hans Johann ( ) Oplysninger indsendt af Keld Mortensen

Clausen, Hans Johann ( ) Oplysninger indsendt af Keld Mortensen Hans Johan Clausen. På mindestenen ved Skodborg Kirke er han registreret som J. Clausen: D. 6. maj 1917 er han formodentlig død/forsvundet ved Orle, 20 år gammel. Ved de fleste andre navne er der hvis

Læs mere

Første Generation. Anden Generation

Første Generation. Anden Generation Første Generation 1. Peter AEGIDIUS, * 28 feb 1738 i Varnæs, Varnæs Sogn (søn af Peter AEGIDIUS og Ellen ASMUSSEN), 25 dec 1796 i Skovbølgaard, Felsted Sogn. Han blev gift med Anna Marie THOMSEN, 29 jun

Læs mere

Anne Hansdatter: Født 16/ i Kirkerup sogn, Sorø amt. Død 2. maj 1910 i Aarslev sogn, Svendborg amt.

Anne Hansdatter: Født 16/ i Kirkerup sogn, Sorø amt. Død 2. maj 1910 i Aarslev sogn, Svendborg amt. Ane Hansdatter og Hans Christensen Anne Hansdatter: Født 16/4 1834 i Kirkerup sogn, Sorø amt. Død 2. maj 1910 i Aarslev sogn, Svendborg amt. Hans Christensen: Født i Boeslunde 9. januar 1836. Død 8. juli

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

Efter afrensningen af den grønne tilgroning, kan man nu rigtigt beundre den flotte mindesten ved Burkal Kirke, som blev rejst for at mindes sognets

Efter afrensningen af den grønne tilgroning, kan man nu rigtigt beundre den flotte mindesten ved Burkal Kirke, som blev rejst for at mindes sognets Efter afrensningen af den grønne tilgroning, kan man nu rigtigt beundre den flotte mindesten ved Burkal Kirke, som blev rejst for at mindes sognets faldne i 1. Verdenskrig. De, der aldrig kom hjem. 2.

Læs mere

Anne Petersen Februar 2013

Anne Petersen Februar 2013 Anne Petersen Februar 2013 Billeder af barndomshjemmet Barndomshjemmet i Sommersted Anne Petersen blev født i 1903 på gården Bjerndrupvej nr. 1 sådan hedder adressen i dag. Til gården hørte ca. 20?? ha,

Læs mere

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Grønholtvej 14 Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Matr. Nr. 3a, 3m og 3n Grønholt by, Grønholt sogn. Ejendommen hed oprindelig Orendrupgård og det gamle nummer var gård nr. 7, men hedder

Læs mere

Folketælling 1860 Sted Nr. Navn Alder Stand Født Stilling

Folketælling 1860 Sted Nr. Navn Alder Stand Født Stilling Folketælling 1860 Sted Nr. Navn Alder Stand Født Stilling Præste- 1 Mandrup Peder Tuxen 42 gift København Sognepræst gård 2 L.A.A. Tuxen 33 København hans kone 1 3 A.P. Tuxen 11 ugift Tandslet barn 4 A.V.

Læs mere

Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard

Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard Indholdsfortegnelse 1. generation 2. generation 3. generation 4. generation 5. generation Navneindeks 1 1 2 3 4 5 6 Udskrift fra Legacy 1. generation 1. Jeppe Christensen

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

No. 79. : Anne Christensdatter.

No. 79. : Anne Christensdatter. No. 79 Anne Christensdatter Anne Christensdatter Forældre Børn : nr. 158 Christen Mortensen og nr. 159 Anna Christensdatter : Mette Kirstine Christensen (39), Ane Cathrine Christensen, Maren Christensen

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

Hellesøvej 20 Boel 68 gl. boel 10 før 1772

Hellesøvej 20 Boel 68 gl. boel 10 før 1772 Hellesøvej 20 Boel 68 gl. boel 10 før 1772 ( Stenbækgård ) Viet den 16. okt. 1670. Frederik Jørgensen Willadsen * apr. 1645, søn af Jørgen Willadsen og Kirsten Petersdatter Hellesøvej 43 Anne Jørgensen

Læs mere

Efterslægt Maren Jensdatter

Efterslægt Maren Jensdatter Efterslægt Maren Jensdatter Indholdsfortegnelse 1. generation 2. generation 3. generation 4. generation Navneindeks 1 1 2 4 6 7 Udskrift fra Legacy 1. generation 1. Maren Jensdatter [35613], datter af

Læs mere

Aner til Anders Peter Andersen

Aner til Anders Peter Andersen 1. generation 1. Anders Peter Andersen, søn af Arbejdsmand Karl Peter Andersson og Karen Marie Larsen, blev født den 29 Jul. 1876 i Gjerning sogn, Houlberg Herred, 1 blev døbt den 30 Jul. 1876 i Hjemmet,

Læs mere

Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot Tekster til hovedtemaerne til udstillingen Skyttegrav og hjemmefront Sønderjyderne under 1.

Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot Tekster til hovedtemaerne til udstillingen Skyttegrav og hjemmefront Sønderjyderne under 1. Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot Tekster til hovedtemaerne til udstillingen Skyttegrav og hjemmefront Sønderjyderne under 1. Verdenskrig Udstillingen er bygget op omkring ni hovedtemaer: 1. Europa

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

No. 17 Nielssine Christine Jensen

No. 17 Nielssine Christine Jensen Nielssine Christine Jensen Forældre Børn : nr. 34 Jens Andreas Knudsen og nr. 35 Maren Johansen : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Bundesen, Jep Peter. Opslag 53. Besked fra militæret til moren om dødsfaldet: I felten, d. 17. november 1917.

Bundesen, Jep Peter. Opslag 53. Besked fra militæret til moren om dødsfaldet: I felten, d. 17. november 1917. Bundesen, Jep Peter. Han er døbt Jep Peter; men i de militære dokumenter kaldes han konsekvent for Jeppe. Man har nok syntes, det var nemmere at slå de to fornavne sammen til ét! Opslag 53. Besked fra

Læs mere

Generation IX Ane nr. 630/631

Generation IX Ane nr. 630/631 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder A. Hjerm og Kirsten Enevoldsdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Anders Pedersen & Ida Christensdatter Enevold G. Hemmeth

Læs mere

No. 26 Søren Dahl Knudsen

No. 26 Søren Dahl Knudsen Søren Dahl Knudsen Forældre: nr. 52 Niels Hansen Knudsen og nr. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen Børn: Thora Knudsen, nr. 13 Mette Kirstine Knudsen, Ane Knudsen, Nielsine Knudsen, Elna Sørine Knudsen,

Læs mere

Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33

Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33 Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33 En hellig kilde, hvis vand havde en helbredende kraft, fandtes ved Tinghøj. Allerede for årtusinde var denne kilde bekendt. De syge kom i større skarer,

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Matrikelnumre: Matrikel nr. 10 Lønholt by, Grønholt sogn, Nu 10a Lønholt By, Grønholt sogn, Det oprindelige nummer: 13. Matr.nr. 10a er

Læs mere

08. Berg-Bjerggården. Anden Generation. Tredje Generation

08. Berg-Bjerggården. Anden Generation. Tredje Generation 08. Berg-Bjerggården 1. Hans Christensen. Han blev gift med Ved ikke. Hans død 8-nov-1899. 2. i Jørgen Hansen Bjergmand f. 16-jun-1689. Anden Generation 2. Jørgen Hansen Bjergmand, f. 16-jun-1689. Han

Læs mere

Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4

Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4 Hopsømadevej 7 ½ Boel 72 Matr. nr. 31 På præstekortet er det hus nr. 4 Viet den 18. apr. 1630. Hans Callesen * 1593. Maren Christensen * 1604. 1. Thomas Hansen * feb. 1634 2. Barn * apr. 1636, død apr.

Læs mere

Mad og mælk i gaderne

Mad og mælk i gaderne Fra kejserrige til lilleputstat I 1282 blev den habsburgske fyrst Rudolph konge af Østrig. Hans efterkommere skabte over de næste 600 år kejserriget Østrig. I 1914 dækkede kejserriget dele af det nuværende

Læs mere

Grønholtvej 48 Kirkedal

Grønholtvej 48 Kirkedal Grønholtvej 48 Kirkedal Matrikelnummer Matr.nr. 29 Grønholt by, Grønholt sogn husplads med have. Ejendommen er på 1556 m2. Ejendommen er opført omkring 1900 i 2 plan med stråtag og siden moderniseret.

Læs mere

Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109

Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109 Hellesøvej 43. Hellesøhus. Nr. 071. Nuværende stuehus bygget 1888,om/tilbygning 1977. På præstekort 109 Ny ejer af Hellesøhus 1859 Peter Jessen Kolmos Vi underskrivende, jeg halvbolsmand Peter Jessen Kolmos,

Læs mere

Familiegrupperapport for Jens Pedersen og Karen Nielsdatter Mand Jens Pedersen 1

Familiegrupperapport for Jens Pedersen og Karen Nielsdatter Mand Jens Pedersen 1 Mand Jens Pedersen 1 Født Omkr 1781 2 Dåb 7 Jan. 1781 Søndersted, Merløse, Holbæk 3 Død 7 Okt. 1831 Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk 2 Begravet 9 Okt. 1831 Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk 2 Ægteskab

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Holmboer. som ikke kom hjem. 1914-18.

Holmboer. som ikke kom hjem. 1914-18. Holmboer som ikke kom hjem. 1914-18. Forord. I anledning af 70-årsdagen for afslutningen af den første verdenskrig afholdt den lokalhistoriske gruppe i efteråret 1988 en udstilling, hvis hovedformål var

Læs mere

1 Lorenz Petersen Elnef M? 1771 32 G Gunstrup 3 husfader kaadner med land 2 Katharina Lorenzen K? 1763 40 G Gunstrup husmoder hans kone begge gift 1g

1 Lorenz Petersen Elnef M? 1771 32 G Gunstrup 3 husfader kaadner med land 2 Katharina Lorenzen K? 1763 40 G Gunstrup husmoder hans kone begge gift 1g Folketælling 13 februar 1803 Ketting sogn renskrevet og påført født årstal og fødelsesdato eller daabsdato af Ditlev Duus Guderup angivet alder er efter folketællingen husnr samtlige personers navn køn

Læs mere

Enghavegaard, Borup, matrikel 7

Enghavegaard, Borup, matrikel 7 https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/praestoeamt/enghavegaard-borup-matr-7 Enghavegaard, Borup, matrikel 7 Præstø amt, Fakse herred, Sønder Dalby sogn - kildeafskrift doneret af Arne Hansen,

Læs mere

Folketælling 13 februar 1803 Notmark sogn renskrevet og påført født årstal og fødelsesdato eller daabsdato af Ditlev Duus Guderup angivet alder er eft

Folketælling 13 februar 1803 Notmark sogn renskrevet og påført født årstal og fødelsesdato eller daabsdato af Ditlev Duus Guderup angivet alder er eft Folketælling 13 februar 1803 Notmark sogn renskrevet og påført født årstal og fødelsesdato eller daabsdato af Ditlev Duus Guderup angivet alder er efter folketællingen husnr samtlige personers navn køn

Læs mere

No. 71 Ane Cathrine Pedersdatter Veie. En hyrdepige med sit horn. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen.

No. 71 Ane Cathrine Pedersdatter Veie. En hyrdepige med sit horn. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen. Ane Cathrine Pedersdatter Veie En hyrdepige med sit horn Forældre Børn : nr. 142 Peder Pedersen Veie og nr. 143 Maren Eskilsdatter. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen.

Læs mere

Modløshed og træthed lyser ud af øjnene på denne unge, tyske stormtroppesoldat kun en stor knægt... Foto: Scherl - Bundesarchiv.

Modløshed og træthed lyser ud af øjnene på denne unge, tyske stormtroppesoldat kun en stor knægt... Foto: Scherl - Bundesarchiv. Modløshed og træthed lyser ud af øjnene på denne unge, tyske stormtroppesoldat kun en stor knægt... Foto: Scherl - Bundesarchiv. De, der aldrig kom hjem. 4. krigsår 1917 - Das lange Jahr. Research og tekst:

Læs mere

Viet 13. okt Niels Jørgensen * dec. 1623, søn af Jørgen Nielsen og Karen Christensdatter i Havnbjerg.

Viet 13. okt Niels Jørgensen * dec. 1623, søn af Jørgen Nielsen og Karen Christensdatter i Havnbjerg. Damgade 14 Boel Nr.44 ( Gl. 21 ) Matr. Nr. 27 Christen Plad eller Plade findes fra Anno:1615 1626 Hustru død jun. 1623. Christen Plade døde 1626. Viet 1605 Christen Plade * 1526 NN Deres datter. 1. Cecilie

Læs mere

Niels Rasmussen Jyde findes Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags.

Niels Rasmussen Jyde findes Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags. Niels Rasmussen Jyde findes 1670. Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags. Møllegade 73 boel nr. 51Gl. boel 30 før 1772 30 Thomas Jebsen findes i 1586 til 1591 I 1612 skylder han sit tiendekorn

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

Mosegårdsvej 4 Pilehøj

Mosegårdsvej 4 Pilehøj Mosegårdsvej 4 Pilehøj Matrikelnummer Matr.nr. 16 Grønholt by, Grønholt sogn, huslod, ved udskiftningen nr 4, 4 skp. Bevokset med underskov, Matr.rn.12 Grønholt by, Grønholt sogn er på 3.9642m2 Matr.nr.

Læs mere

Jens Peder Rasmussen

Jens Peder Rasmussen Jens Peder Rasmussen Maren Nielsdatter ældste søn Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS PEDER RASMUSSEN "1 Jens Peder Rasmussen *1786-1834 Marens ældste søn Jens Peder Rasmussen blev født 21. marts

Læs mere

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen Mit navn er Karen Marie Sørensen, og jeg er 40 år gammel. Jeg har skænket min mand Peter Martin 8 raske børn: to sønner og seks døtre. Jeg er opvokset på landet, men efter vores bryllup besluttede Peter

Læs mere

Boel nr.35 ( var før 1772 boel 1 ) Dyvigvej 10

Boel nr.35 ( var før 1772 boel 1 ) Dyvigvej 10 Boel nr.35 ( var før 1772 boel 1 ) Dyvigvej 10 Efter jordebøgerne 1649 og 1656 synes denne gård at være den eneste selvejergård i Holm til sin tid, resten er fæsteboel. 1. Baltzer Gertsen findes i et pengeregnskab

Læs mere

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper.

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper. Fag: Historie Klasse: 6. klasse OpgaveSæt: Hvem var Christian d. 4.? Vikar-Guide 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Christian d. 4. og tag en snak med dem om det. Fortæl evt. hvad du ved

Læs mere

bolig person køn al- fødsels ægte- fødested 1 feb 1860 nr navn der dag år stand stand erhverv bopæl

bolig person køn al- fødsels ægte- fødested 1 feb 1860 nr navn der dag år stand stand erhverv bopæl 1 Ernst Jacobsen Lange M 39 22.01 1822 G Sebbelev husfader boelsmand 3. F. 2 Catharina Maria født Jørgensen Lang K 36 01.10 1823 G husmoder hans kone 3. F. 3 Jacob Ernst Lamg M 11 03.12 1849 U Sebbelev

Læs mere

Møllegade 81 boel Morten Bondesens kone døde apr

Møllegade 81 boel Morten Bondesens kone døde apr Møllegade 81 boel 52 1651. Morten Bondesens kone døde apr. 1655. Viet før 1611 Morten Bondesen * ca. 1564. Morten Bondesens kone. 1. Søn * før. 1611. 2. Morten Bondesens datter * ca. 1611, død 1636. 3.

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

Bygninger, huse, gårde og deres beboere i Oksbøl sogn Mjels 3

Bygninger, huse, gårde og deres beboere i Oksbøl sogn Mjels 3 Bygninger, huse, gårde og deres beboere i Oksbøl sogn Mjels 3 Byllemose Engsletvej Lervandstedvej Lyngevej Nedervej Rødenæb Solbækvej Stegvej Ærtebjergvej Denne bog er blevet til ud fra de indsamlede data

Læs mere

Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie. Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen

Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie. Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen Layout og billedredaktion v. Finn Thybæk Børkop Lokalhistoriske 2005 Arkiv GARDnr.3, "Enghavegård", Nebbegårdsvej

Læs mere

515 Hans Jensen M? G Asserballeskov 4 husfader boelsmand i 1 ægteskab

515 Hans Jensen M? G Asserballeskov 4 husfader boelsmand i 1 ægteskab Folketælling 13 februar 1803 Asserballe sogn renskrevet og påført født årstal og fødelsesdato eller daabsdato af Ditlev Duus Guderup angivet alder er efter folketællingen husnr samtlige personers navn

Læs mere

Grønholtvej 26. Fuglehavegård. Matrikelnummer

Grønholtvej 26. Fuglehavegård. Matrikelnummer Grønholtvej 26 Fuglehavegård Matrikelnummer Matr. Nr. 2a Grønholt by, Grønholt sogn. Ejendommen var oprindelig gård nr. 1 i Grønholt før udstykningen. Denne gård har kun haft 2 slægter som gårdmænd siden

Læs mere

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN Skrevet af Ingrid Bonde Nielsen 2012 DEN MANDLIGE LINIE FARFARS FARS GREN GENETISK SET Hvordan beskrive en forfars liv og levned - ja man kan jo

Læs mere

Lokalarkiverne og Den store Krig 1914-1918

Lokalarkiverne og Den store Krig 1914-1918 Lokalarkiverne og Den store Krig 1914-1918 René Rasmussen og Den store krig 1914-1918 René Rasmussen : Sønderjylland ved krigens udbrud i 1914 Interneringen af dansksindede ledere og farvandskyndige i

Læs mere

Grønholtvej 15, Bakkehuset

Grønholtvej 15, Bakkehuset Grønholtvej 15, Bakkehuset Matrikelnummer Matr.nr. 32 Grønholt by, Grønholt sogn hus ved den gamle indkørsel til Kollerisgården. Det gamle hus nr. 3. Ejendommen er på 1172m2. På Ejendommen er der i 1983

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Sørupvej 48 Sørup, Fredensborg

Sørupvej 48 Sørup, Fredensborg Sørupvej 48 Sørup, Fredensborg Sørup Vaskeplads set mod Esrum Sø ved indkørslen til Sørupvej 62, 1918. Fotograf ubekendt. Matrikelnummer Matr.nr. 20 Sørup by, Grønholt sogn, som er på 606 m2. jordløst

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

No. 8. : Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen

No. 8. : Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen Forældre Børn : nr. 16 Jens Nielsen og nr. 17 Nielssine Christine Jensen : nr. 4 Egon Christensen Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag : Rejnhardt

Læs mere

Brushøjvej 21 (halvbol af 45) Matr. Nr. 35

Brushøjvej 21 (halvbol af 45) Matr. Nr. 35 Brushøjvej 21 (halvbol af 45) Matr. Nr. 35 1773 søger Hans Willesen * 1724, om at må afstå halvdelen af sit boel (Damgade 18) til Christen Christensen Hviid.* 1718 (Søn af Matz Hviid). Viet den 4. nov.

Læs mere

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre Heden familietræ 1) Heden familien Denne beskrivelse af Heden-slægten tager udgangspunkt i karetmager Lars Jensen, der i 1905 fik tilladelse til at anvende navnet Heden. Beskrivelsen omtaler Lars Jensens

Læs mere

Møllegade 13. Viet den 23. nov

Møllegade 13. Viet den 23. nov Møllegade 13 Poul Smed * 1558 gift med NN * 1559. 1. Mads Poulsen Smed * 1586, gift første gang den 26. maj. 1622 med Margrethe Christensen, gift anden gang 23. nov. 1623 med Kirsten Christensdatter *

Læs mere

Aner til Agathe Line Hansen

Aner til Agathe Line Hansen 1. generation 1. Agathe Line Hansen, datter af Daglejer Jørgen Hansen og Karen Dorthe Larsen, blev født den 21 Okt. 1870 i Ejby Sogn, Vends Herred, 1 blev døbt den 14 Dec. 1870 i Hjemmet, døde den 17 Sep.

Læs mere