Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø"

Transkript

1 Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø Hans Christian Dahl Den 10. februar 2006 Katrinevej Slagelse Miljøgodkendelse af svineproduktionen på matr. nr. 1A m.fl. Katrineholm Hovedgård, Krummerup, beliggende Katrinevej 44, 4200 Slagelse Grundlaget for godkendelsen. Hans Christian Dahl har den 19. maj 2004 fremsendt en ansøgning om udvidelse af svineproduktionen fra 248 dyreenheder til 450,7 dyreenheder på Katrinevej 44. Virksomheden er optaget på listen over godkendelsespligtige virksomheder under punkt I, nr. 1a: Anlæg til husdyrproduktion for mere end 250 dyreenheder jf. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed nr. 652 af 3. juli Virksomheden er også omfattet af IPPC-direktivet, hvilket bl.a. medfører, at godkendelsesmyndigheden ikke må træffe en endelig afgørelse, før offentligheden har haft lejlighed til at udtale sig om ansøgningen og udkastet til miljøgodkendelsen. Anlægget er også omfattet af reglerne om en særlig vurdering af virkningen på miljøet der foretages af regionplanmyndigheden. Tilladelsen må ikke meddeles, før regionplanretningslinierne for anlægget er endeligt vedtaget. Godkendelsen er udarbejdet på baggrund af følgende materiale: Ansøgning om miljøgodkendelse af 19. maj Bilag til regionplantillæg 1 udgave dateret den 2. december udgave af regionplantillæg dateret den 5. april Supplerende bilag modtaget den 10. marts udgave af regionplantillæg dateret den 2. december Fællesforvaltningen for teknik og miljøs miljøtekniske beskrivelse og vurdering. Tilsyn på virksomheden den 9. maj Bemærkninger til debatoplægget fra nærmeste nabo. Fuglebjerg kommune Hashøj kommune Vemmeløsevej Dalmose Telefax Postgiro Telefon edocviewbinary

2 Kommunalbestyrelsen har på sit møde den 9. februar 2006 behandlet ansøgningen, og på grundlag af ovennævnte materiale besluttet, at meddele godkendelse af hele virksomheden i henhold til Miljøbeskyttelseslovens kapitel 5, 33 på nedenstående vilkår. 1.1 Generelt Der skal til enhver tid forefindes et eksemplar af denne miljøgodkendelse på ejendommen. Den ansvarlige for driften og de øvrige ansatte skal være bekendt med godkendelsens vilkår 1.2 Indretning og drift Virksomheden skal indrettes og drives i overensstemmelse med de oplysninger, der ligger til grund for godkendelsen, godkendelsens vilkår samt forudsætningerne for regionplantillæg nr. 5 om udvidelse af svineproduktionen ved Gimlinge. 2. Dyrehold og husdyrgødning 2.1 Produktionens omfang Den årlige produktion må maksimalt være på smågrise fra 8-30 kg og slagtesvin fra kg, svarende til 450,7 DE. 2.2 Opbevaringskapacitet Virksomheden skal, ved godkendelsens ikrafttræden kunne dokumentere, at der rådes over en opbevaringskapacitet til husdyrgødning inkl. vaskevand m.v., der svarer til mindst 9 måneders tilførelse, af den til enhver tid værende produktion. 2.3 Areal til udspredning Det skal til enhver tid kunne dokumenteres overfor Fuglebjerg Kommune, at harmoniarealet overholdes. Ændring af udspredningsarealer skal VVM-screenes af Vestsjællands Amt, inden arealerne må anvendes til udspredning af husdyrgødning.

3 2.4 Gylletransport Transport i forbindelse med udbringning eller overførsel af gylle må, som hovedregel, kun ske på hverdage mandag - fredag, i tidsrummet Ved transport på offentlige veje, skal gyllevognen være indrettet således at spild ikke kan finde sted. Skulle der ske spild, skal vejbanen straks rengøres. 2.5 Gylleudbringning Gylleudspredning og tømning af slanger efter udpumpning af gylle skal ske på en sådan måde, at berørte naboer generes mindst muligt. 2.6 Flydelag Eventuel omrøring af gyllen i gyllebeholderne må tidligst påbegyndes et døgn før udkørsel. 2.7 Flytning af gylle Af og pålæsning af gylle skal foregå på en sådan måde, at spild undgås. 3. Støj 3.1 Støjgrænser Virksomhedens samlede støjbidrag angivet som det ækvivalente, korrigerede lydtryksniveau i db(a), målt eller beregnet ved nærmeste nabobeboelses opholdsareal, må ikke overskride følgende værdier: Dag kl db(a) Aften kl db(a) Nat kl db(a) Maksimalværdierne af støjniveauet må om natten ikke overstige 55 db(a). 3.2 Støjmåling Såfremt Fuglebjerg Kommune skønner det nødvendigt, skal virksomheden for egen regning eftervise, at de stillede støjkrav er overholdt. Støjmålinger skal udføres under forhold, hvor virksomheden er i fuld drift, dvs. under de i praksis mest støjende driftsforhold.

4 Støjmålingen kan maksimalt kræves en gang pr. år, og skal foretages i overensstemmelse med den til en hver tid gældende vejledning fra Miljøstyrelsen om måling eller beregning af ekstern støj fra virksomheder. Målingerne skal udføres af et uvildigt laboratorium, som er godkendt af Miljøstyrelsen til at udføre støjmålinger af typen Miljømålinger ekstern støj. 3.3 Drifttider i forbindelse med transport Al transport til og fra virksomheden skal som hovedregel foregå på hverdage mellem kl. 07 og kl. 18. Levering af slagtesvin kan foregå uden for dette tidsrum. 3.4 Transport i forbindelse med udbringning af gylle og bjergning af korn I de transportintensive perioder i forbindelse med gylleudbringning og kornbjergning, accepteres kortvarigt en øget transportstøjbelastning end den der er fastsat i vilkår Tomgangskørsel Tomgangskørsel må kun ske inde på virksomhedens arealer og kun når tomgangskørsel af tekniske årsager er påkrævet. 3.6 Ventilationsanlæg Ventilationsanlægget skal jævnligt renholdes og efterses og defekte/støjende ventilatorer skal straks udbedres. Der skal laves en serviceaftale med et ventilationsfirma om en årlig gennemgang af ventilationsanlægget. 4. Lugtforurening 4.1 Ventilation Afkast fra staldventilation skal være opadrettet og ventilationsåbning må ikke være afdækket. Afkastet skal føres mindst 0,7 m over tagfladen. 4.2 Lugt og støvbidrag Landbrugsdriften på ejendommen må ikke give anledning til væsentlige lugtog støvgener uden for ejendommens areal, som af tilsynsmyndigheden vurderes, at være væsentlige.

5 Ejendommen og dens omgivelser skal renholdes således, at lugtgener begrænses mest muligt. Virksomheden skal på kommunens anmodning, fremsende den fornødne dokumentation i form af målinger og evt. beregninger til eftervisning af virksomhedens samlede lugtbidrag. Kravet om dokumentation af lugtforholdene kan højst fremsættes en gang årligt, med mindre den sidste kontrol viser, at lugtbidraget fra virksomheden væsentligt overskrider, det der har ligget til grund for meddelelse af denne miljøgodkendelse. Dokumentationen skal danne grundlag for tilsynsmyndighedens vurdering af, om lugtgenerne er over eller under niveauet for, hvad der kan accepteres. Inden dokumentationsprogrammet iværksættes, skal det godkendes af tilsynsmyndigheden. Beregninger af lugtgener skal udføres af et firma, der er akkrediteret til at udføre disse målinger/beregninger, eller som kan godkendes af tilsynsmyndigheden. Lugtberegninen kunne f.eks. være en af OML-beregningerne. Rapport med resultat af målinger/beregninger skal indsendes til tilsynsmyndigheden senest 1 måned efter målingernes udførelse. Viser lugtmålingerne/-beregningerne, at virksomheden giver anledning til et større lugtbidrag end forudsat, ved meddelelse af denne godkendelse, skal der efter nærmere aftale med tilsynsmyndigheden foretages afhjælpende foranstaltninger. Transporthastigheden på den private vej fra Katrinevej til ejendommen må maksimalt være 20 km/t. 5. Affald 5.1 Døde dyr Animalsk affald herunder døde dyr m.v. skal opbevares i lukkede containere, således at det indtil afhentning ikke giver anledning til uhygiejniske forhold. Større døde dyr skal opbevares på cementeret underlag, som ved indhegning er sikret mod hunde og katte m.v. De døde dyr skal være overdækket med presenning eller lignende. Indhegningen og overdækning kan evt. erstattes af en kadaverkappe eller lign. Døde dyr skal bortskaffes mindst 2 gange ugentligt til autoriseret destruktionsanstalt.

6 5.2 Farligt affald Alt farligt affald herunder sprøjterester og medicinrester/emballage skal opsamles i tætte, lukkede beholdere. Affaldet skal opbevares forsvarligt på tæt bund, under tag, uden mulighed for afløb til kloak. Affaldet skal afleveres regelmæssigt. Kvitteringer for aflevering af farligt affald skal stemples af modtagepladsen/apoteket, og opbevares på virksomheden i 5 år. 6. Spildevand 6.1 Vaskevand Alt processpildevand fra vask af stalde, inventar mv. skal ledes til gyllebeholderne. 7. Dokumentation og kontrol 7.1 Sædskifte og gødningsplaner Der skal til enhver tid over for Fuglebjerg Kommune, kunne fremlægges sædskifte- og gødningsplaner, som kan dokumentere, at gødningen opbevares og udbringes miljømæssigt forsvarligt. Der skal en gang årligt fremsendes sædskifte- og gødningsplaner der kan godtgøre, at den samlede mængde kvælstof og fosfor som udvaskes fra bedriftens omdriftsarealer, er på samme niveau eller mindre end udvaskningen fra bedriftens omdriftsarealer før udvidelsen. 7.2 Dokumentation og kontrol af virksomhedens drift Der skal over for Fuglebjerg Kommune, kunne fremlægges dokumentation for mængden af afleveret farligt affald. 8. Renere teknologi Virksomhedens indehavere skal i produktionen anvende den Bedste Tilgængelige Teknologi således, at forureningen ud fra en samlet betragtning bliver mindst mulig. Ligeledes skal den daglige aktivitet foregå, så der frembringes mindst muligt affald.

7 Annoncering Miljøgodkendelsen vil blive bekendtgjort i Fuglebjerg Posten den 14. februar Klagevejledning Denne miljøgodkendelse kan påklages til Skov- og Naturstyrelsen af ansøgeren og enhver, der må antages at have en individuel, væsentlig interesse i sagens udfald samt visse offentlige institutioner og interesseorganisationer. Eventuel klage skal være skriftlig og stiles til Skov- og Naturstyrelsen og sendes til Fuglebjerg Kommune, Fællesforvaltningen for teknik og miljø, Vemmeløsevej 40, 4261 Dalmose. Fuglebjerg Kommune videresender klagen til Skov- og Naturstyrelsen. Klagen skal være Fuglebjerg Kommune i hænde senest den 7. marts Ønskes afgørelsen prøvet ved domstolene, skal der jfr. Miljøbeskyttelseslovens 101 stk. 1 være anlagt sag senest 6 måneder fra offentliggørelsen, eller hvis afgørelsen påklages inden 6 måneder efter klageinstansens afgørelse. Ikrafttrædelse Godkendelsen træder i kraft ved annonceringen. Klage over godkendelsen har ikke opsættende virkning. Det bemærkes, at udnyttelse af godkendelsen inden klagefristens udløb ikke indebærer begrænsninger i klagemyndighedens adgang til at ændre eller ophæve godkendelsen. I henhold til bekendtgørelse af listevirksomhed, skal godkendelsesmyndigheden regelmæssigt og mindst hvert 10. år tage virksomhedens samlede godkendelse op til revurdering. Første revurdering skal dog foretages efter 8 år fra godkendelsesdatoen. Påklages godkendelsen til højere administrativ myndighed skal revurderingen ske 8 år efter dato for klageinstansens afgørelse. Denne godkendelse bortfalder såfremt den ikke er udnyttet inden 2 år. Virksomheden må ikke ændres eller udvides bygningsmæssigt eller driftsmæssigt på en måde, der indebærer forøget forurening, før udvidelsen eller ændringen er godkendt i henhold til 33 i Lov om miljøbeskyttelse.

8 Generelt Indretning og drift Indretning og drift af stalde og opbevaringsanlæg for husdyrgødning samt opbevaring og udbringning af husdyrgødning skal ske i overensstemmelse med reglerne i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. med senere ændringer, samt Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 723 af 12. september 1997 om kontrol af beholdere for flydende husdyrgødning, ensilagesaft eller spildevand samt logbogen for beholdere med flydende husdyrgødning. Bekendtgørelsernes bestemmelser skal opfyldes straks fra tidspunktet af udnyttelse af godkendelsen. Foder Opbevaring af foder skal ske på en sådan måde, at der ikke opstår risiko for tilhold af skadedyr, rotter mv. jævnfør Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 611 af 23. juni 2001 om bekæmpelse af rotter m.v. Der er indgået en aftale med et firma om rottebekæmpelse. Fluer På virksomheden skal der foretages en effektiv fluebekæmpelse i overensstemmelse med retningslinierne fra Statens Skadedyrslaboratorium. Bekæmpelsen skal desuden foretages på tilsynsmyndighedens forlangende. Ejerforhold Ændringer i ejerforhold, eller ansvarshavende for bedriften, skal meddeles Fuglebjerg Kommune. Bortskaffelse af affald Alt affald fra virksomheden skal bortskaffes forsvarligt efter Fuglebjerg Kommunes til en hver tid gældende regulativer. Dokumentation for aflevering af alt affald skal opbevares på virksomheden i mindst 5 år og forevises på Fuglebjerg Kommunes forlangende. Gødningstransporter

9 Alle husdyrgødningstransporter, skal ske i overensstemmelse med Bekendtgørelse nr. 128 af 22. februar 2000, om husdyrhold og arealkrav m.v. fra Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri. Driftsuheld Driftsuheld hvor der opstår risiko for forurening af miljøet, skal straks meldes til alarmcentralen på 112 eller til Fuglebjerg Kommune, Fællesforvaltningen for teknik og miljø, tlf.: Med Venlig hilsen Torben Hald Agronom Dorthe Jensen Ingeniør Bilag: Miljøteknisk beskrivelse og vurdering, Oversigtskort Kopi: Vestsjællands Amt, Natur og Miljø, Alléen 15, 4180 Sorø Embedslægeinstitutionen, Rolighedsvej 7, 4180 Sorø Arbejdstilsynet, Landskronagade 33, 2100 København Ø Danmarks Naturfredningsforening, Masnedøgade 20, 2100 Kbh. Ø

10 Miljøteknisk beskrivelse og vurdering 1 Indledning Fællesforvaltningen for teknik og miljø har den 19. maj 2004 modtaget ansøgning om miljøgodkendelse af udvidelse af dyreholdet på landbrugsejendommen matr. nr. 1A m.fl. Katrineholm Hovedgård, Krummerup, beliggende Katrinevej 44, 4200 Slagelse. Ansøgningen er fremsendt af I/S Katrineholm ved daglig leder Hans Christian Dahl, Katrinevej 17, 4200 Slagelse. Der er søgt om godkendelse til en udvidelse af svineproduktion fra 248 dyreenheder til 450,7 dyreenheder om året. Virksomheden er optaget på listen over godkendelsespligtige virksomheder under punkt I,nr. 1a): Anlæg til husdyrproduktion for mere end 250 dyreenheder, jf. Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed nr. 652 af 3. juli Da det er en (i)-mærket virksomhed, må godkendelsesmyndigheden ikke træffe endelig afgørelse, før offentligheden har haft lejlighed til at udtale sig om ansøgningen og udkastet til afgørelse. Ansøgningen er anmeldt i Skælskør Avis den 18. maj 2004 med indsigelsesfrist den 18. juni Forvaltningen har ikke modtaget indsigelser i forbindelse med offentliggørelsen. Ansøgningsmaterialet opfylder bestemmelserne i Miljøministeriets bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed nr. 646 af 29. juni I perioden fra 5. september til 31 oktober 2005 har Forslag til Regionplan : Udvidelse af svineproduktion ved Gimlinge, Fuglebjerg Kommune været i anden offentlig høring med debatoplægget. Vestsjællands Amt har modtaget 6 skriftlige indlæg med ideer og forslag til debatoplægget. Vestsjællands Amt har i 4. udgave, dateret den 2. december 2005, indarbejdet bemærkningerne i Tillæg 5 til Regionplan om udvidelse af svineproduktionen ved Gimlinge i Fuglebjerg Kommune. Fra nærmeste nabo på Katrinevej 19, er der kommet bemærkninger vedr. lugtgener fra eksisterende produktion, fluer, manglende tryk på vandet, støv fra tung trafik, værdiforringelse af ejendom samt gener i forbindelse med udbringning af gylle. Der er taget hensyn til bemærkningerne vedr. lugtgener, fluer, støv samt gener i forbindelse med gylleudbringninen ved Fuglebjerg Kommunes vurdering og vilkårsfastsættelse. Manglende tryk på vandet skal afklares med Gimlinge Vandværk. Værdipåvirkningen af naboejendommen er ikke opgjort, men genepåvirkningen vurderes som værende acceptabel.

11 Udkastet til miljøgodkendelsen er fremsendt og kommenteret af ansøger. 2 VVM-vurdering En udvidelse til mere end 250 DE kræver, at Vestsjællands Amt udarbejder VVMredegørelse med tilhørende regionplantillæg, der er udarbejdet sideløbende med miljøgodkendelsen. I forbindelse med høringsfasen, er der afholdt et offentligt møde den 25. maj 2004 i Gimlinge forsamlingshus. Vurdering For at projektet skal være i overensstemmelse med regionplanens retningslinier, skal det bl.a. sikres, at der ikke sker en merudvaskning af næringsstoffer. Der stilles vilkår om at der en gang årligt fremsendes sædskifte- og gødningsplaner der kan godtgøre, at den samlede mængde kvælstof og fosfor som udvaskes fra bedriftens omdriftsarealer, er på samme niveau eller mindre end udvaskningen fra bedriftens omdriftsarealer før udvidelsen. Der stilles vilkår om at forudsætningerne for regionplantillæg nr. 19 overholdes. 3 Afstand til naboer m.v. Afstande fra staldbygninger til anden bebyggelse m.v. Afstand i meter fra staldbygning til: Husdyrgødnings bekendtgørelsens afstandskrav i m fælles vandindvinding vandløb offentlig vej egen beboelse naboskel mod nord nabobeboelse samlet bebyggelse De vejledende afstandsgrænser for svinebrug på 450,7 dyreenheder - jf. Miljøstyrelsens Vejl. nr. 4 fra 1997 om godkendelse af husdyrbrug er: ca. 450 meter til byzone- og sommerhusområde, ca. 300 meter til områder i landzone der i lokalplan er udlagt til boligformål eller blandet bolig og erhverv, og ca. 220 m til nabobeboelse i landzone. Vurdering

12 Nærmeste nabobeboelse ligger ca. 265 m nord for fra den nuværende produktionsbygning. Det vurderes, at ejendommen overholder gældende og vejledende afstandskrav. 4 Etablering Udvidelsen af dyreholdet vil ske i en ny svinestald på ca m², der vil blive opført 18 m syd for den eksisterende stald. Der etableres en mellemgang på ca. 55 m² mellem staldene. 5 Indretning og drift 5.1 Besætning Beregning af dyreenheder Besætnings størrelse i DE før og efter udvidelsen. Før udvidelsen Efter udvidelsen Dyreart Antal DE Dyreart Antal DE Smågrise ,6 Smågrise ,2 (7,2 30 kg) (8,0 30 kg) Slagtesvin ( kg) ,4 Slagtesvin ( kg) ,5 DE før udvidelsen 248,0 DE efter udvidelsen 450,7 5.2 Harmoni- og arealkrav Det nødvendige areal til udbringning af husdyrgødning fra en besætning på 450,7 DE er 322,0 ha ved et krav til harmoniareal på 1,4 DE pr. ha. Til udbringning af husdyrgødning er følgende arealer til rådighed. Alle arealer ejes af ansøger. Ejendomme til rådighed Udbringnings arealer Areal i ha Brakareal Naturareal, skov vej, bebyggelse m.m. Total Areal

13 Katrineholm Slagelsevej 29, 4250 Fuglebjerg Fuglebjerg Kommune Kastagergård Katrinevej 17, 4200 Slagelse Hashøj Kommune 260,0 22,5 62,5 345,0 62,0 0 3,0 65,0 I alt areal 322,0 22,5 65,5 410,0 Der er et samlet udbringningsareal på 322,0 ha fordelt på Katrineholm og Kastagergård. Herudover er der p.t. braklagt 22,5 hektar. Der stilles vilkår om, at det til enhver tid skal kunne dokumenteres overfor Fuglebjerg Kommune, at harmoniarealet overholdes. Nye udspredningsarealer skal VVM-screenes af Vestsjællands Amt, inden de må anvendes til udspredning af husdyrgødning. 5.3 Gødningshåndtering m.v Gødningsproduktion og opbevaring Både smågrise og slagtesvin er opstaldet på delvis spaltegulv. Gødningen bliver derfor håndteret som gylle. Smågrisene har ca. 30 % af gulvet som spalteareal og slagtesvinene har ca. 45 pct. af gulvet som spalteareal. Før Efter Smågrise 946 m m 3 Slagtesvin 3516 m m 3 I alt 4462 m m 3 Produktionen af gødning på I/S Katrineholm er baseret på normtal for gødningsproduktion.

14 I gødningsberegningerne indgår der normtal for vaskevand, drikkevandsspild og regnvand. Før udvidelsen er der en årlig gylleproduktion på 4462 m 3 gylle. Efter udvidelsen vil der være en årlig produktion på 8108 m 3 gylle. Opbevaringskapacitet Før udvidelsen Efter udvidelsen Eks. Gyllebeholder Eks. Gyllebeholder Gyllebeholder (tilbagekøbes fra biogasanlæg) Forbeholder Ny Gyllekanaler 2000 m m 3 0 m 3 50 m m 3 0 m m m m 3 50 m m m 3 I alt 4900 m m 3 Før udvidelsen var der en opbevaringskapacitet på flydende husdyrgødning på 13,2 mdr. Efter udvidelsen er der en opbevaringskapacitet på 10,6 mdr. Hermed er kravet til 9 mdr. opbevaringskapacitet opfyldt, hvilket betyder, at husdyrgødningen kan indpasses i et almindeligt sædskifte, og der hermed ikke vil opstå problemer med fyldte gyllebeholdere uden for gødningssæsonen. Vurdering Det vurderes at indretning af stalde og opbevaringsanlæg er i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelsen om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. Det vurderes, at ejendommen har tilstrækkelig opbevaringskapacitet. Der stilles vilkår om, at virksomheden skal have mindst 9 måneders opbevaringskapacitet for husdyrgødning Overdækning af gyllebeholdere Overdækningen forventes etableret med et tæt flydelag. Vurdering Det vurderes, at det er muligt at etablere et tæt flydelag på gyllebeholderne bestående af halmstrøelse eller snittet halm Læsseplads Der er ikke etableret en læsseplads ved gyllebeholderne, hvorfra der er afløb til forbeholderen.

15 Vurdering Det vurderes, at der ikke forekommer spild i forbindelse med af og pålæsning af gylle samt ved udpumpningen Omrøring af gylle Gylletankene omrøres i forbindelse med udbringning af gyllen. Vurdering Omrøring af gyllen kan give anledning til øgede lugtgener. For at begrænse evt. gener, er det væsentligt at gyllehåndteringen i forbindelse med udbringningen bliver over så kort tid så muligt. Der fastsættes vilkår om, at eventuel omrøring af gyllen i gyllebeholderne tidligst må påbegyndes et døgn før udkørsel Gødningstransport og udbringning Gyllen vil primært blive kørt ud med en selvkørende udlægger. I forbindelse med gylleudpumpningen skal det sikres, at tømning af slanger ikke foregår tæt ved nabobeboelser. Vurdering Der fastsættes vilkår om, at tømning af slanger efter udpumpning af gylle skal ske på en sådan måde, at naboejendomme påvirkes mindst muligt. 5.4 Transport Transporter på offentlig vej til og fra Katrineholm sker primært som leverancer til ejendommen af foder, dvs. primært sojaskrå, gærfløde, fiskemel, mineraler og vitaminer. Fra ejendommen sker der leverancer af svin og salgsafgrøder fra markdriften. Til Hashøj Biogasanlæg bringes og modtages gylle. Derudover er der den interne transport i forbindelse med markdriften, der primært ligger i 2 højsæsoner, høst og udbringning af husdyrgødning og handelsgødning. Husdyrgødningen vil blive udbragt efter bestemmelserne i husdyrgødningsbekendtgørelsen, samt efter princippet godt landmandskab, hvilket betyder der meddeles alle, der kan blive berørt hvornår og hvor der udbringes gødning. Såfremt der er spildt gødning eller der er spor fra transport heraf på den offentlige vej, vil dette blive fjernet hurtigst muligt.

16 På Katrineholm bliver mere end 90 % af husdyrgødningen udlagt ved at pumpe gyllen direkte fra gyllebeholderne gennem slanger til selvkørende slangeudlægger. Der er lavet faste rørledninger under henholdsvis Katrinevej og Slagelsevej til dette formål. Der kan på en arbejdsdag pumpes og udlægges ca m 3 gylle. Maksimalt 10 pct. af gyllen bliver transporteret og udbragt med traktor og gyllevogn med slangeudlægger. Der kan på en arbejdsdag udbringes ca. 500 m 3 gylle med traktor og vogn. Antal transporter pr. år Før udvidelsen Efter udvidelsen Sojaskrå Gærfløde / Valle Mineraler og vitaminer Korn (fra Katrineholm Hgd. til staldanlæg) Halm (fra Katrineholm Hgd). til staldanlæg) Gyllekørsel mellem biogasanlæg 1 og gylletank/forbeholder Smågrise køb Slagtesvin slagteri Afhentning af døde dyr Regelmæssige transporter i alt pr. år Korntransporter fra mark til lager Korntransporter fra lager til salg Gyllekørsel med traktor (20 tons) Halmtransporter fra mark til lager Halmtransporter fra lager til salg Højsæsons transporter i alt pr. år Antal transporter i alt pr. år ) Hashøj Biogasanlæg, Industrivej 17, 4261 Dalmose De regelmæssige transporter med foder og dyr vil fordele sig jævnt over året med ca. 14 transporter til ejendommen pr. uge på hverdage. Heraf er ca. 11 transporter eksterne, dvs. med lastbiler og vil hovedsagelig foregå via Katrinevej fra/til Slagelsevej eller til Hashøj biogasanlægget via Gimlinge by. De resterende ca. 3 transporter pr. uge er interne transporter med traktor og vogn fra korn- og halmlager på Katrineholm Hgd. til staldanlægget. Disse transporter vil foregå via Katrinevej og Slagelsevej. Det er en stigning i regelmæssige transporter på ca. 3 pr. uge, heraf de to som eksterne og den ene som intern transport.

17 De sæsonmæssige transporter vil være fordelt på få dage. Gyllekørslen med traktor vil være fordelt på ca. 4 arbejdsdage fordelt forår og efterår, mens høstperioden med transport af korn og halm er fordelt på ca. 30 arbejdsdage. Der vil være en mindre nedgang i de sæsonmæssige transporter (ca. 25 transporter mindre pr. år), da der vil blive solgt mindre korn fra ejendommen. Transport til og fra biogasanlægget vil i forhold til i dag forblive uændret. I dag køres der gylle fra ejendommen til biogasanlægget, svarende til 2500 m 3 pr. år. Efter afgasning af gyllen bringes de samme 2500 m 3 pr. år, samt yderligere ca m 3 retur til ejendommen fra biogasanlægget Efter udvidelsen vil gyllen fra ejendommen blive kørt til biogasanlægget, og samme mængde vil blive bragt retur til ejendommen, svarende til 6100 m 3. Antallet af kørsler til og fra Hashøj Biogasanlæg vil derfor være det samme efter udvidelsen, som der er på nuværende tidspunkt, da lastbilen efter levering af de ekstra 3500 m 3 gylle fra biogasanlægget i dag kører retur med tom tank. Fremover skal alle lastbiler fra Katrineholms staldanlæg til biogasanlægget indeholde uafgasset gylle, og når de kører tilbage til Katrineholm, vil de indeholde afgasset gylle. En mindre del af transporten til og fra Hashøj Biogasanlæg kan foretages i weekenden. Vurdering Samlet set vurderes det, at der kun bliver en lille merbelastning af vejnettet efter udvidelsen på I/S Katrineholm. Transporterne med gylle fra Hashøj biogasanlæg gennem Gimlinge by vil blive det samme efter udvidelsen som før. Derimod kommer der ca. 170 regelmæssige transporter (ca. 3 ekstra regelmæssige transporter pr. uge) via Katrinevej og Slagelsevej. Transporten i forbindelse med markdrift og gylleudbringning vurderes ikke at give anledning til unødige gener. 5.5 Affald Brandbart affald skal afleveres til nærgenbrugsstationen jævnfør Fuglebjerg Kommunes erhvervsaffaldsregulativ Spildolie Der produceres ikke spildolie på ejendommen.

18 5.5.2 Klinisk risikoaffald Medicinrester og kemikalieaffald opbevares ved forrummet, inden det afleveres på apoteket. Vurdering Det vurderes, at der kun produceres relativt små mængder affald på ejendommen og at det er muligt at opbevare og bortskaffe det miljømæssigt forsvarligt. Der stilles vilkår om, at farligt affald skal opbevares i tætte lukkede beholdere på tæt bund uden afløb. Kvitteringer for aflevering af farligt affald skal stemples af apotek/modtagepladsen, og opbevares på virksomheden i 5 år Døde dyr Døde dyr afhentes til destruktionsanstalten iflg. fast aftale. Vurdering For at begrænse smittespredning og mulighederne for uhygiejniske forhold, stilles der krav til opbevaring og afhentning af døde dyr. Der fastsættes vilkår om, animalsk affald herunder døde dyr m.v. skal opbevares i lukkede containere således, at det indtil afhentning ikke giver anledning til uhygiejniske forhold. Større døde dyr skal opbevares på cementeret underlag, som ved indhegning er sikret mod hunde og katte m.v. De døde dyr skal være overdækket med presenning eller lignende. Indhegningen og overdækning kan evt. erstattes af en kadaverkappe eller lign. Der stilles vilkår med krav om fast afhentning fra autoriseret destruktionsanstalt mindst 2 gange ugentligt. 5.4 Ventilation For samtlige anlæg med mekanisk ventilation er afkastene ført ca. 0,7 meter over tagfladen. Vurdering Under normal drift, forventes ventilationsanlægget ikke at give anledning til gener hverken i form af støj eller lugt.

19 Der fastsættes vilkår om at ventilationsanlæggene jævnligt renholdes og efterses. Defekte eller støjende ventilatorer skal straks udskiftes/repareres. Afkast fra staldene skal ske lodret gennem ikke afdækkede skorstene, afkastet skal føres mindst 0,7 meter over tagfladen. Der laves en serviceaftale med et ventilationsfirma om en årlig gennemgang af ventilationsanlægget. 5.5 Proccesspildevand Alt vand fra stalde m.v. ledes til gyllebeholdere Anvendelse af naturlige råstoffer Vandforbrug Før udvidelsen på I/S Katrineholm vil grisenes behov for vand jf. normtallene være på ca m 3 vand, og der forventes efter udvidelsen et årligt forbrug på ca m 3 vand. Vandforbruget er i praksis lavere, end de teoretiske normtal, da en del af grisenes væskebehov i dag allerede bliver opfyldt via væsken i gærfløde og valle. Derfor er forbruget af vand ca m 3 før udvidelsen og vil blive m 3 efter udvidelsen. Staldanlægget er forsynet med vand fra Gimlinge vandværk. Foderforbrug Før udvidelsen på Katrineholm er der et årligt foderforbrug på ca tons foder, og der forventes efter udvidelsen et årligt forbrug på ca tons foder. Foderet bliver fremstillet i den nuværende foderlade ud fra eget korn og indkøbte foderstoffer jf. nedenstående skema. Foder Skønnet forbrug pr. år Før Efter Korn (egen avl) Novo Gærfløde Valle Sojaskrå Diverse andre ext. råvarer tons 1100 tons 1500 tons 100 tons 70 tons 2000 tons 1100 tons 2700 tons 340 tons 120 tons I alt 3870 tons 6260 tons 1) Fiskemel, vitaminer og mineraler.

20 I vådfoderanlægget anvendes flydende mineraler, vitaminer og aminosyrer, hvilket giver en bedre udnyttelse af disse næringsstoffer. Bl.a. kan nævnes at fosforsyre er den mest fordøjelige fosforkilde, hvilket er med til at reducere den udbragte mængde fosfor via gyllen. Tilsætning af aminosyrerne lysin, metheonin og treonin separat medfører at proteinet kan optimeres tættere på dyrenes fysiologiske behov og dermed kan råproteinindholdet i foderet holdes på et lavt niveau. Dette er med til både at nedsætte ammoniakemissionen fra staldene og kvælstofindholdet i gyllen. Energiforbrug Før udvidelsen er der et årligt elforbrug på ca KWh/år, og der forventes et årligt forbrug efter udvidelsen på ca KWh/år. Før udvidelsen er der et årligt forbrug af olie i staldanlægget på ca. 12 tons pr. år og der forventes efter udvidelsen et forbrug på ca. 18 tons olie pr år. El anvendes primært til ventilation, foderfremstilling, udfodring og belysning. Der er opsat frekvensstyrede motorer til ventilation, som er den mest elforbrugende proces i stalden. Frekvensstyrede motorer betyder at elforbruget til ventilation kun er ca. 60 pct. af normtallet. Disse motorer vil også blive opsat i de nye stalde. Olie anvendes til opvarmning og tørring af stalde efter vask, samt vedligeholdelse af et godt staldklima i smågrisestaldene. Brændstofforbruget på markniveau forventes uændret. Handelsgødningsforbrug Forbruget af handelsgødning vil falde efter udvidelsen, da gødningen fra svineproduktionen vil kunne erstatte en del af behovet for handelsgødning. Kemikalieforbrug Forbrug af kemikalier i forbindelse med markdriften forventes at være uændret efter udvidelsen. Medicinforbrug Besætningen har SPF-status, hvilket er en høj sundhedsstatus for en svinebesætning. Besætningen er således fri for 6 særligt tabvoldende sygdomme. Det drejer

21 sig om ondartet lungesyge, almindelig lungesyge, smitsom nysessyge, svinedysenteri, samt lus og skab. Der vil derfor være et relativt mindre behov for antibiotikabehandling af dyr i stalden i forhold til besætninger med lavere sundhedsstatus. I stalden anvendes endvidere den nyeste teknologi indenfor overvågning af dyrene. Der anvendes bl.a. programmet Farm Watch, som via løbende vandmålinger i de enkelte staldsektioner kan vise udsving i forbruget i forhold til en normalkurve. Et udsving viser at opmærksomheden på dyrene og staldsektionen skal intensiveres. Fx kan et merforbrug vise at en diarré blandt dyrene er under opsejling og dyrene derfor evt. skal behandles med antibiotika eller at der skal ændres på foderets sammensætning. Denne registrering på vandforbruget kommer inden diarréen kan ses på dyrene eller deres gødning, og behandlingen bliver derfor indsat i tide med et mindre forbrug af antibiotika til følge. 6 Virksomhedens forurening og forureningsbegrænsende foranstaltninger Valgte teknologier og metoder I projektet er valgt en række teknologier og metoder, som medvirker til en lav miljøpåvirkning, god produktionsøkonomi og høj dyrevelfærd. De valgte løsninger medfører øget investering i anlægget og er ikke lovkrav eller standardvalg ved projektering af slagtesvinestalde i dag. Multifaseanlæg til fodring Multifaseanlæg er den mest avancerede form for fodring, som findes i dag og har følgende fordele: Anlægget opererer med to blandinger, som trinløst kan doseres i et valgt forhold til den enkelte sti. Da grisenes behov for næringsstoffer løbende ændres gennem opvæksten giver dette anlæg mulighed for at tildele de store grise de færre næringsstoffer, som behovet tilsiger og et overskud af næringsstoffer i form af kvælstof og fosfor i gyllen undgås. Det valgte fodringsanlæg er det anlæg på markedet, som p.t. bedst løser opgaven med at minimere spild af næringsstoffer. I den nuværende produktion er foderanlægget allerede i brug og har medført at gyllens indhold af kvælstof kun er 77 pct. af det normtal, der indgår i dyreenhedsberegningen. Der udskilles således kun 76 kg N pr. dyreenhed i den nuværende besætning. Flydende mineraler

22 I projektet anvendes flydende mineraler, som giver mulighed for at tildele alle næringsstoffer fra separate beholdere, hvilket giver mulighed for løbende at regulere tilsætningen af et enkelt mineralstof udfra de øvrige råvarers analysetal. Flydende mineraler er mere tilgængelige end alm. mineraler og der kan derfor tildeles mindre mængder for at dække dyrenes behov. Igen er spildet af næringsstoffer minimeret og udledningen af kvælstof, fosfor og andre næringsstoffer minimeret. Der er p. t kun 30 anlæg med flydende mineraler i DK. Fosforsyre anvendes i flydende form. Det er den mest tilgængelige fosforkilde på markedet, mere fordøjelig end normalt anvendt monocalciumfosfat. Enzymanvendelse Der vil i projektet blive anvendt fosforspaltende enzymer i fornødent omfang og der vil blive forsøgt med kulhydratspaltende enzymer, så tilgængeligheden af næringsstofferne af energi, protein og fosfor øges. Specielt i vådfoder er der god effekt. Resultatet er lavere udledning af fosfor og næringsstoffer generelt. Fodertilpasninger Der analyseres løbende på råvarer for protein, fosfor m.v., så sammensætningen af foder hele tiden er på plads. Flere gange hver uge rettes foderet til, så overskud af næringsstoffer undgås. Bygherre har investeret i tilgængelig computerudstyr og software, som kan optimere foderet ud fra de råvarer, som er til rådighed. Der bruges restprodukter fra mejerier og NOVO, hvorved disse genbruges og skaber kødtilvækst. Dette er kun muligt i vådfodring, som er valgt i projektet. Halvt fast gulv i stierne. Der er valgt halvt fast gulv i stierne ud fra forskellige begrundelser: Fast gulv minimerer gylleoverfladen i gylle kummen i stalden og minimerer derfor ammoniakfordampningen. Det faste gulv giver mulighed for at strø med halm. Halmen giver strukturbidrag til foderet, giver rodemateriale og giver klimaeffekt. Altså sundhedsmæssige og velfærdsmæssige fordele. Om sommeren er der risiko for svineri på det faste gulv. Det imødegås ved etablering af et iblødsætnings- og overbrusningsanlæg, som styres automatisk via udetemperaturen. Der er valgt inventar som er åbent øverst med tremmer, hvilket vil give bedre klimaforhold i stierne og dermed mere frisk luft til grisene og dermed mindre svineri.

23 Overdækninger Der er valgt overdækninger til stierne, hvilket giver følgende dyrevelfærdsmæssige og miljømæssige fordele: Med overdækning kan man bedre styre dyrenes gødeadfærd, så risikoen for svineri på gulvet og dermed ammoniakfordampning minimeres. Overdækninger giver mulighed for at sænke staldtemperaturen, således at fordampningen af ammoniak og lugt fra gyllen i stalden reduceres. Effekten vil være størst i vinterhalvåret. Overdækningen giver en bedre velfærd for grisene, da temperaturen under overdækningen er 3-4 grader højere end i stalden. Det medfører samtidig at der er et mindre behov for varmetilsætning til de mindste grise. Biogasanlæg Størstedelen af gyllen (ca m 3 ) vil blive kørt gennem Hashøj biogasanlæg, hvor gyllen afgasses og der produceres varme og elektricitet for lokalsamfundet. Samtidig lugter gyllen mindre efter afgasning og dermed mindre ved udbringning. Frekvensstyrede ventilatormotorer Der anvendes frekvensstyret motorer til ventilationen, hvilket reducerer strømforbruget med pct. i forhold til anvendelse af normale triat-regulerede motorer. Selvkørende gylleudlægger På Katrineholms jorde vil mere end 90 % af gyllen blive udlagt med selvkørende gylleudlægger. Gyllen pumpes gennem faste rørledninger og slanger direkte fra gyllebeholder til udlægger. Dette betyder, at der kun i meget lille omfang skal køres gylle med gyllevogne og traktor, hvilket har stor indflydelse på omfanget af transporter med de store tunge maskiner, som ligeledes kan medføre tilsmudsning af veje. Sædskifte Merbelastning fra udvasket kvælstof fra udbringningsarealerne imødegås gennem etablering af yderligere 6 ha engrapgræs eller ha mere efterafgrøde på udbringningsarealerne. I efteråret sker der i jorden en omsætning af organisk bundet kvælstof til mineraliseret kvælstof i form af nitrat. Er der ikke afgrøder på marken

24 vil en stor del af nitratet udvaskes med nedbøren i løbet af efteråret og vinteren. Etablering af efterafgrøder vil derimod medføre, at en stor del af nitratet forbruges til plantevækst, og mindre vil udvaskes. Den samme effekt kan også opnås ved en kombination af efterafgrøder og markfrø eller andre afgrøder. Alternative teknologier Efterfølgende er opstillet forskellige nye teknologier, som er vurderet i forhold til det aktuelle projekt. Nedenstående teknologier er ikke medtaget i projektet. Nyt alternativ Teknologi Fordele Ulemper Lugt 1. Luftafkast fra ventilationsanlæg ledes gennem biofilter bestående af fugtig halm og træflis. 2. Luftrensningsanlæg fra Skov A/S. Et biologisk luftrense-anlæg med filtermasse af papir. Gylleudbringning 3. Nedbringning af gylle direkte i jorden ved hjælp af gyllenedfælder Kvælstofdeposition 4. Køling af gylle i gyllekanaler under stalde. Sker gennem varmegenvinding ved hjælp af varmepumpe Lugtgener fra staldanlæg nedsættes med op til 70 % målt i sommerperioden (tysk afprøvning) Lugt skifter karakter Ser lovende ud. Optager mindre plads end biofilter (1) fordi filteret anbringes lodret. Første målinger viser lugtreduktioner op til 70 % og reduktion af ammoniakfordampning med %. Der er dog ikke målt i sommerperiode og erfaringer viser at effekten er vanskelig at holde konstant. Kendt og afprøvet metode der fungerer. Nedsætter lugtgener og ammoniakfordampning ved udbringning Ventilationsluft skal samles i en kanal, hvis det ikke er muligt at føre luften direkte ud via vægventiler. Under afprøvning. Ingen klare resultater endnu. Pris ikke endeligt klarlagt. Filtermassen skal udskiftes mindst en gang om året. Filtret kræver megen plads. Skal overvåges virker ikke hvis befugtning svigter. Under afprøvning. Resultater meget foreløbige. Omkostninger til vand, el, udskiftning af filter m.m. kendes ikke. Kræver tilbygning. Mindre velegnet i afgrøder på lerjord hvor afgrøden kan ødelægges eller jorden ikke lukker furen efter nedfælderen. Kan på lerjord derfor bedst anvendes på bar jord forud for vårsåede afgrøder. Højere udbringningsomkostninger. Aktuelt vedrørende Katrineholm Med ca. 265 m til nærmeste bolig og ca m til by er lugt ikke vurderet til at være et problem, der kan begrunde investering i ikke færdigafprøvet teknologi. Investerings-niveau ca. 1 1,5 mil. kr., hvis al luft skal renses. Se pkt % af afgrøder på Katrineholm er efterårs såede og en miljø forbedring er derfor vurderet at være forsvindende i forhold til en hurtig nedarbejdning i jorden som nuværende regler foreskriver. Derfor er en sådan løsning ikke medtaget. (gennem nedsættelse af ammoniakfordampning) Varmepumper er velkendt og gennemafprøvet i andre sammenhænge. Ammoniakfordampning Risiko for lagdeling af gylle i stalde med stillestående gylle. Effekt afhængig af staldsy- Kvælstofdeposition er vurderet som et problem til nærliggende mose, men er valgt løst ved at reducere

25 og slanger udlagt i kanalerne 5. Forsuring af gylle til ph 5.5 ved hjælp af svovlsyretilsætning. 6. Scrubber. Luftvasker der vasker luften med fortyndet svovlsyre nedsættes med op til 6-7 % pr. 1 0 C temperatur i gylle nedsættes. Op til 80 % reduktion af ammoniakfordampning. Begrænser også emission fra lager og udbringning. Tyndtflydende gylle der siver hurtigere i jorden. Kan fjerne op til 90 % af ammoniak fra ventilationsafkast. stem og derfor bedst ved etablering af nye stalde, hvor køleslanger nedstøbes og der anvendes skrabere med linespil i kanalerne. Ikke færdigafprøvet. Ingen lugtbegrænsning fra stalde. Kræver speciel betonkvalitet. Meget dyr teknik og er strømforbrugende. Ikke naturlig flydelag på gyllebeholder (risiko for lugtgener herfra) Ikke færdigafprøvet med hensyn til slidtage og vedligehold. andehold i mosen. Investering ca kr. Se pkt. 5. Investering ca kr. Driftomkostning på kr. pr. prod. slagtesvin. Se pkt. 5. Afprøves p.t. i to sektioner på Katrineholms eksisterende stald for Scan Airclean og Landsudvalget for Svin. 7. V-formede gyllekanaler der nedsætter overfladen på gylle i kanalerne Foreløbige erfaringer tyder på reduktion på op til 25 % af ammoniakfordampning i forhold til alm. Delvis spaltegulv. Anden teknologi 8. Fermentering I et fermenteringsanlæg står kornet i støb i tempereret vand (på samme måde som der arbejdes med surdej), og i den proces frigøres ekstra næringsstoffer i kornet. Resultatet er lavere foderforbrug, og lavere udledning af 9. Gylleseparation Flere forskellige mere eller mindre avancerede anlæg. næringsstoffer til miljøet. Opkoncentrering af visse næringsstoffer og dermed billigere transport af disse. Lugt og emission ved opbevaring reduceres. Giver mulighed for bedre fordeling af næringsstoffer. Vanskeligere at bekæmpe fluer via rovfluen. Brugen af fermenteringsanlæg er ikke fuldstændig afprøvet endnu. Forskellig udstyr til opbevaring og spredning af flere forskellige fraktioner. Udnyttelse af næringsstoffer i tør fraktion dårlig. Risiko for større emission ved opbevaring i tank uden låg. Stort energi-forbrug. Stor merinvestering. Investering ca kr. Se pkt. 5. Investering ca kr. Når forskningen om fermenteret foder er tilendebragt, vil køb af fermenteringsanlæg blive analyseret på Katrineholm. Vil kræve en investering på mil. kr. afhængig af anlægstype og øgede driftsudgifter på kr. pr. tons gylle. Hashøj Biogasanlæg undersøger løbende muligheden for separering af gyllen, hvor der er specielt fokus på fosfor. PS: Dansk Landbrugsrådgivning udarbejder BAT-byggeblade, (Best Available Technique) hvor ny teknik beskrives, og vurderes mht. emission, arbejde, økonomi mv. Dyre tekniske løsninger, som f.eks. luftrensning vil foreløbig ikke kunne betegnes som BAT jf. IPPCs Reference documents on BAT. En teknik kan kun betegnes BAT, hvis den er tilgængelig, dvs. udviklet i en målestok, der medfører, at den pågældende teknik kan anvendes i sektoren på økonomisk og teknisk mulige vilkår, idet der tages hensyn til omkostninger og fordele, samt at driftslederen kan disponere over.

26 6.1 Støj Miljøstyrelsen anbefaler, at støjkravene for landbrugsvirksomheder tager udgangspunkt i de i Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1984 nævnte støjgrænser for områder for blandet bolig og erhvervsbebyggelse. Landbrugsejendommens støjbidrag omfatter hovedsagelig følgende aktiviteter: - Transport til og fra ejendommen(foder, dyretransporter m.v.). Hovedparten af disse transporter finder sted på hverdage mandag fredag i tidsrummet Afhentning af slagtedyr, finder normalt sted mandag fredag i tidsrummet Interne transporter indenfor normal arbejdstid. - Støj fra ventilationsanlæggene. Drifttiden er 24 timer i døgnet. - Markdriften, som i perioder foregår i døgnets 24 timer. Vurdering Ejendommen er beliggende i det åbne land. Jævnfør ovennævnte vejledning nr. 5/1984 er området type 8. Der er ikke fastsat nogen konkrete støjgrænser for dette område, men i henhold til Miljøstyrelsens vejledning lægges der op til, at det vil være rimeligt at overveje at anvende de for områdetype 3 Gældende grænseværdier for støjen ved de nærmeste liggende enkeltboliger. Ved en konkret vurdering har Fuglebjerg Kommune besluttet at kravene til områdetype 3 skal gælde. En eventuel støjmåling skal foretages ved nærmeste boligs opholdsareal uden for virksomhedens egen grund. Ejendommens støjbidrag kommer sandsynligvis hovedsageligt fra staldventilationsanlæggene. Afhjælpning af eventuelle støjgener kan f.eks. ske ved at der monteres ventilatorer med et lavere omdrejningstal(frekvenstal), montere lydisolerende beslag eller isolere ventilationskanaler og skorstene med støjdæmpende materiale. Der fastsættes vilkår om, at virksomhedens samlede støjbedrag ikke må overskride de vejledende støjgrænser for blandet bolig og erhverv. Der fastsættes vilkår om, at al transport som hovedregel begrænses til hverdage mandag-fredag i tidsrummet Levering af slagtesvin kan foregå uden for dette tidsrum. Der fastsættes vilkår om, at i de transportintensive perioder i forbindelse med gylleudbringning og kornbjergning, accepteres kortvarigt en øget transportstøjbelastning.

27 Der fastsættes vilkår om, at tomgangskørsel kun må ske inde på ejendommens arealer, og kun når dette er påkrævet af tekniske grunde. Der fastsættes vilkår om, at hvis Fuglebjerg kommune skønner det nødvendigt, skal virksomheden for egen regning eftervise, at de stillede støjkrav er overholdt. Støjmåling kan maksimalt kræves en gang pr. år, og skal foretages i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledning nr. 5 af 1984 Måling af ekstern støj fra virksomheder 6.2 Emissioner De emissioner, der fysisk finder sted på selve landbrugsbedriften består af bl.a. ammoniak(nh 3), nitrat(no 3), lattergas( N 2 0), forbrænding af energi(n0x), metan(ch 4), kuldioxid(co 2), lugt og støv. Emissionen af ammoniak bidrager til forsuring og næringssaltbelastning. Emissioner af ammoniak er primært knyttet til husdyrholdet og anvendelsen af husdyrgødningen. De emissionskilder, der skal tages i betragtning, omfatter dermed ammoniakfordampning fra stalde, gødningslagre og udbringning af husdyrgødning. Ammoniakemissioner beregnes på baggrund af normtal for kvælstofindholdet i den udskilte gødning og emissionsfaktorer for stald, lager og gødningsudbringning. Der er beregnet et tab på ca kg ammoniak/år hvor tabet fra stalden er ca kg, tabet fra gyllebeholderne er ca. 698 kg og marktabet er ca kg. Effekten af ammoniakemissionen er at der sker en øget afsætning i nærområdet. Udvaskning af nitrat bidrager til næringssaltbelastningen. Størrelsen af udvaskningen afhænger af en række forhold. Udvaskningen af nitrat og fosfor vurderes ad Amtet i forbindelse med VVM-vurderingen. Emission af lattergas bidrager både til drivhuseffekt og næringssaltbelastning. Der er bl.a. bidrag fra husdyrgødningen afsat i staldene samt udbragt husdyrgødning. Emissionsfaktoren for gylle er 0,001 kg N 2 0-N pr. kg dyr og 0,0125 kg N 2 0-N pr. kg N i udbragt husdyrgødning fratrukket den andel af kvælstoffet i husdyrgødningen, der fordamper som NH 3 eller N0x. Der sker emission af N0x-forbindelser ved forbrænding af fossile energikilder. N0x forbindelser bidrager til forsuring. Der sker emission af metan fra husdyrgødning under lagring. Metan bidrager til drivhuseffekten.

28 Der sker emission af C0 2 fra afbrænding af fossile brændsler og fra nedbrydning af organisk stof. C0 2 bidrager til drivhuseffekten. Der er mere end 200 forskellige lugtstoffer i staldluft, som hver især bidrager til lugten. Ved den iltfrie nedbrydning, der foregår under lagring af gylle dannes der en række flygtige forbindelser hvoraf mange er potente lugtstoffer, dvs. lugtstoffer med en meget lav lugttærskel. Ud over lugten fra gyllen kan der komme et lille bidrag fra dyrene selv, idet svin ikke har svedkirtler Lugtgener fra husdyrproduktion kan opdeles i lugtgener fra stalde, gødningslagre og i forbindelse med udbringning af husdyrgødningen. Lugtgener fra gødningslagre og udbringning af gylle er begrænset til få dage om året, hvorimod lugtgener fra stalde er af permanent karakter, dog varierer med vejr- og vindforhold, årstider, staldindretning m.m. Der kan i tørre perioder forekomme støv fra markvejen i forbindelse med transporter til og fra ejendommen. Vurdering Lugt giver anledning til gener, når lugttærsklen overskrides. Lugtproblemet kompliceres af, at mennesker har varierende opfattelse af lugt og lugtgener. Allerede inden for det første døgn sker der en kraftig ændring i sammensætningen af lugtstoffer fra gyllen. Derfor vil lugten i stalde med daglig udtømning af gylle være meget svagere en i stalde med ugentlig udtømning. Lugten aftager med stigende afstand fra staldene, idet der sker en fortynding med atmosfærisk luft. For at reducere lugtemissionen via ventilationsanlægget, er det væsentligt, at opretholde en god staldhygiejne. Dette omfatter renholdelse af stalde mv. Det forventes, at flydelaget reducerer lugtbidraget fra gyllebeholderne. For at mindske gener i forbindelse med udbringning af husdyrgødningen gøres sæsonen så kort så muligt. Eventuel omrøring af gylle sker kun i forbindelse med udbringningen. Der stilles vilkår om at gyllespredning og tømning af slanger efter udpumpning af gylle skal ske på en sådan måde, at berørte naboer generes mindst muligt. Der er foretaget en lugtberegning, udarbejdet efter de vejledende retningslinier for vurdering af lugt og begrænsning af gener fra stalde. Retningslinierne er udarbejdet af Miljøcenter Fyn/Trekantområdet maj Geneniveauet er sat til 10 lugtenheder/m³(gkiii) da der i nærområdet kun er enkelte boliger som ligger i landzone. Ifølge denne vejledning er den anbefalede mindsteafstand ca. 192 m til nabobeboelsen. Den nærmeste nabobeboelse ligger ca. 265 m nord for den nuværende produktionsbygning.

Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø

Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø Niels Pedersen Lynge Byvej 27 4180 Sorø Den 21. juni 2005 J.nr.: 274882 th Miljøgodkendelse af svineproduktionen på matr. nr. 1A m.fl. Brunemose

Læs mere

Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø

Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø Fuglebjerg - Hashøj Fællesforvaltningen for teknik og miljø Finn Andersen 23. august 2006 Sandvedvej 41 4250 Fuglebjerg J.nr.: 328042 th Miljøgodkendelse til udvidelse af svineproduktionen på matr. nr.

Læs mere

Regionplan TILLÆG 5 Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune. Bilag

Regionplan TILLÆG 5 Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune. Bilag Regionplan 2005-2016 TILLÆG 5 Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune Bilag Januar 2006 Bilagsliste Bilag 3.2.1 Gældende lovgivning for projektet Bilag 3.3.1.3 A Landbrugets byggeblad,

Læs mere

Regionplan Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune. Bilag

Regionplan Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune. Bilag Regionplan 2001-2012 Forslag til TILLÆG LÆG 19 Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune Bilag August 2005 4 Bilag Bilag 3.2.1 Gældende lovgivning for projektet Bilag 3.3.1.3 A Landbrugets

Læs mere

Miljøgodkendelse. Miljøgodkendt landbrug har listebetegnelsen I 101D. jf. godkendelsesbekendtgørelsen

Miljøgodkendelse. Miljøgodkendt landbrug har listebetegnelsen I 101D. jf. godkendelsesbekendtgørelsen 4. november 2005 JKR/htk 190283 Miljøgodkendelse af slagtesvineproduktion omfattende 249 DE på ejendommen matrikel nr. 4A, Ravnebjerg by, Sanderum Ravnebjerggyden 75, 5491 Blommenslyst (CVR-nr.: 15777990)

Læs mere

Miljøgodkendelse af svinebrug på Ledbjerggård, Nyrupvej 40, 4296 Nyrup

Miljøgodkendelse af svinebrug på Ledbjerggård, Nyrupvej 40, 4296 Nyrup STENLILLE KOMMUNE Hovedgaden 60, 4295 Stenlille, tlf. 57 89 42 00, fax 57 89 42 69, gironr. 505 98 87, CVR-nr. 70261413 E-mail:post@stenlille.dk, Internet hjemmeside: www.stenlille.dk Udvalget for Teknik

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 5. februar 2014 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 2. november 2016 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Glamsbjerg Kommunes afgørelse

Glamsbjerg Kommunes afgørelse Glamsbjerg Kommune 5620 Glamsbjerg - Tlf. 63 72 72 72 - Postglronr. 5 03 62 40 Teknisk Forvaltning 63 72 72 52 Telefax nr. 64 7216 22 - E-mail salskov@glamsbjerg.dk Allan Bo Kristensen Voldtoftevej 71

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse af smågriseproduktion Odensevej 156, 5400 Bogense. Ændring af bygninger. CVR.nr 29806071

Tillæg til miljøgodkendelse af smågriseproduktion Odensevej 156, 5400 Bogense. Ændring af bygninger. CVR.nr 29806071 Tillæg til miljøgodkendelse af smågriseproduktion Odensevej 156, 5400 Bogense. Ændring af bygninger CVR.nr 29806071 30. maj 2013 Miljøgodkendelse Baggrund Enghavegård ApS har den 21. september 2010 fået

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling

Teknik- og Miljøafdeling Teknik- og Miljøafdeling Frans Lange Spanggårdsvej 1 5853 Ørbæk Dato: 12-08-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 08/3702. Vurdering af anmeldelse om etablering

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Ravlundvej 5, 7200 Grindsted

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Ravlundvej 5, 7200 Grindsted Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Ravlundvej 5, 7200 Grindsted Dato: 22. september 2017 Billund Kommune modtog den 12. juli 2017 en ansøgning

Læs mere

Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12

Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12 Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12 i Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Ansøgnings nr.: 54975 Claus Vinther-Nielsen Langagervej 6 4780 Stege Dato: 22. juli 2013. Opdateret

Læs mere

TILLÆG 5 HVIDBOG Udvidelse af svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune

TILLÆG 5 HVIDBOG Udvidelse af svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune Regionplan 2005-2016 TILLÆG 5 HVIDBOG Udvidelse af svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune Sammendrag og behandling af ideer og forslag indkommet i den 2. offentlighedsfase fra 5. september - 31.

Læs mere

Kapitel 5- godkendelse af Svineproduktionen på landbrugsejendommen Tornehøjgård, matr. nr. 8a m.fl., Dalby By, Kirke Helsinge, Fægangsvejen 4,

Kapitel 5- godkendelse af Svineproduktionen på landbrugsejendommen Tornehøjgård, matr. nr. 8a m.fl., Dalby By, Kirke Helsinge, Fægangsvejen 4, Kapitel 5- godkendelse af Svineproduktionen på landbrugsejendommen Tornehøjgård, matr. nr. 8a m.fl., Dalby By, Kirke Helsinge, Fægangsvejen 4, 4281 Gørlev. Grundlaget for godkendelsen. Virksomheden er

Læs mere

Udkast til Tillæg til Miljøgodkendelse

Udkast til Tillæg til Miljøgodkendelse Udkast til Tillæg til Miljøgodkendelse Af Minkfarmen Bredkærvej 54, Vrå Ændring til udvidelse i etaper Husdyrgodkendelsesloven 12 Dato for gyldighed: Dag måned 2016 Journalnummer 09.17.17-P19-1-17 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling

Teknik- og Miljøafdeling Teknik- og Miljøafdeling Bjørn Ø. Nielsen Vældegaard Sulkendrupvej 19 5800 Nyborg Dato: 03-07-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 08/1094. Vurdering af anmeldelse

Læs mere

BAT-redegørelse til IT - ansøgning nr.: 3211, Flemming Thomsen, Bygballevej 4, 8530 Hjortshøj

BAT-redegørelse til IT - ansøgning nr.: 3211, Flemming Thomsen, Bygballevej 4, 8530 Hjortshøj BAT-redegørelse til IT - ansøgning nr.: 3211, Flemming Thomsen, Bygballevej 4, 8530 Hjortshøj Management Bedriften drives ud fra et højt fagligt niveau. Ejer deltager således i ERFA-gruppe med andre svineproducenter.

Læs mere

4. august 2011. Peter Juhl Friedriksen Felstedvej 39 6300 Gråsten. Miljøtilsyn på husdyrbruget, Felstedvej 39, 6300 Gråsten

4. august 2011. Peter Juhl Friedriksen Felstedvej 39 6300 Gråsten. Miljøtilsyn på husdyrbruget, Felstedvej 39, 6300 Gråsten 4. august 2011 Peter Juhl Friedriksen Felstedvej 39 6300 Gråsten Miljøtilsyn på husdyrbruget, Felstedvej 39, 6300 Gråsten Ved tilsyn den 25. maj 2011, gennemgik jeg miljøforholdene på din ejendom. I den

Læs mere

Tidsbegrænset dispensation til hestepension i byzone. I henhold til 9 i lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug

Tidsbegrænset dispensation til hestepension i byzone. I henhold til 9 i lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug CENTER FOR MILJØ OG ENERGI Teknik og Miljø Aarhus Kommune Tidsbegrænset dispensation til hestepension i byzone I henhold til 9 i lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug Preben Dahl Jørgensen Koltvej

Læs mere

Miljøgodkendelse af svineproduktion på matr. nr. 1 a m.fl., Skullerup by, Glumsø, beliggende Skullerupvej 25, 4271 Glumsø. CVR nr.

Miljøgodkendelse af svineproduktion på matr. nr. 1 a m.fl., Skullerup by, Glumsø, beliggende Skullerupvej 25, 4271 Glumsø. CVR nr. SUSÅ KOMMUNE Realskolevej 5 4171 Bent Jeppesen Tybjerg Bygade 2 4160 Herlufmagle Teknisk afdeling Dato 19. december 2006 Sag/dok. 36936/1370-397401 Sagsbehandler Tommy Skov/Torben Schjelde Vedr.: Miljøgodkendelse

Læs mere

Ole Olsen Nordbjergvej Ringsted

Ole Olsen Nordbjergvej Ringsted Ole Olsen Nordbjergvej 32 4100 Ringsted Dato: 11.august 2017 Afgørelse om ikke-godkendelsespligt ved udvidelse af dyrehold i eksisterende stald på Nordbjergvej 32 og accept af anmeldelsen Du har anmeldt

Læs mere

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Tillæg til 12 miljøgodkendelse til kvægproduktionen I/S Kokkenborg Hønborgvej Dronninglund

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Tillæg til 12 miljøgodkendelse til kvægproduktionen I/S Kokkenborg Hønborgvej Dronninglund BRØNDERSLEV KOMMUNE Tillæg til 12 miljøgodkendelse til kvægproduktionen I/S Kokkenborg Hønborgvej 9 9330 Dronninglund Godkendelsesdato: 11. april 2016 REGISTRERINGSBLAD Titel: Tillæg til 12 miljøgodkendelse

Læs mere

Regionplan 2001-2012. Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune

Regionplan 2001-2012. Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune Regionplan 2001-2012 Forslag til TILLÆG LÆG 19 Udvidelse af Svineproduktion ved Gimlinge Fuglebjerg Kommune August 2005 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 2. Retningslinier... 6 2.1. Retningslinje...

Læs mere

Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Tolstrupvej 68, 9320 Hjallerup

Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Tolstrupvej 68, 9320 Hjallerup #split# SVINEAVL - V/BRIAN MARTIN SØRENSEN V Thorupvej 19 9330 Dronninglund Plan og Miljø Dato: 03-05-2016 Sags. nr.: 09.17.44-P19-4-16 Sagsbeh.: Lise Laursen Lokaltlf.: +4599455520 Ny Rådhusplads 1 9700

Læs mere

Anmeldelse af udvidelse af dyrehold i eksisterende stalde, Branebjerg 21, 5471 Søndersø. CVR.nr.:

Anmeldelse af udvidelse af dyrehold i eksisterende stalde, Branebjerg 21, 5471 Søndersø. CVR.nr.: Anmeldelse af udvidelse af dyrehold i eksisterende stalde, Branebjerg 21, 5471 Søndersø CVR.nr.: 19724174 Februar 2013 Indholdsfortegnelse ANMELDELSE AF UDVIDELSE AF DYREHOLD I EKSISTERENDE STALDE. 4 BAGGRUND...

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Gilbjergvej 21, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Gilbjergvej 21, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Gilbjergvej 21, 7250 Hejnsvig Dato: 29-06 2018 Billund Kommune modtog den 8. juni 2018 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Kommune. På ejendommen er der i dag 247,3 dyreenheder (DE). Ejeren ønsker at udvide med yderligere 152,7 DE, så besætningen kommer op på i alt 400 DE.

Kommune. På ejendommen er der i dag 247,3 dyreenheder (DE). Ejeren ønsker at udvide med yderligere 152,7 DE, så besætningen kommer op på i alt 400 DE. DEBAT Regionplan 2005-2016 Tillæg 9 DEBAT R e g i o n p l a n 2005-2016 TILLÆG 9 Udvidelse af svineproduktion ved Boeslunde, Skælskør K ommune Kommune Ejendommen Præstevangen set fra oven (før ombygning).

Læs mere

Pelsdyrfarme - svar på udvalgte

Pelsdyrfarme - svar på udvalgte Side 1 af 5 Pelsdyrfarme - svar på udvalgte spørgsmål Landbrug For pelsdyrfarme gælder særlige bestemmelser, der fastsætter regler for placering og godkendelse samt for indretning og drift af farmens stalde

Læs mere

Lugtreducerende tiltag

Lugtreducerende tiltag Lugtreducerende tiltag Ved Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion Teknisk reduktion af staldlugtemission Hvis det kan dokumenteres, at en teknisk løsning kan reducere staldlugtemissionen, kan der foretages

Læs mere

AFGØRELSE i sag om godkendelse til udvidelse svineproduktionen på en ejendom i Lemvig Kommune

AFGØRELSE i sag om godkendelse til udvidelse svineproduktionen på en ejendom i Lemvig Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. februar 2013 J.nr.: NMK-131-00098 (tidl. MKN-130-01153) Ref.: JANBN/XPSAL AFGØRELSE i sag om godkendelse til udvidelse

Læs mere

På ejendommen er der i dag 265,1 dyreenheder (DE). Ejeren ønsker at udvide med yderligere 114 DE, så besætningen kommer op på i alt 379,1 DE.

På ejendommen er der i dag 265,1 dyreenheder (DE). Ejeren ønsker at udvide med yderligere 114 DE, så besætningen kommer op på i alt 379,1 DE. DEBAT R e g i o n p l a n 2005-2016 TILLÆG 10 Udvidelse af svineproduktion ved Vipperød Holbæk Kommune Oktober 2006 Ejendommen set fra luften. Dette debatoplæg er Vestsjællands Amts oplæg til en offentlig

Læs mere

Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5. Andel fast gulv i smågrisestalde

Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5. Andel fast gulv i smågrisestalde Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5 Andel fast gulv i smågrisestalde Resumé Ammoniakfordampning Delvist fast gulv reducerer ammoniakfordampningen med henholdsvist med 57 % og 62

Læs mere

Temadrøftelse landbrug NMK-udvalget 20. feb. 2018

Temadrøftelse landbrug NMK-udvalget 20. feb. 2018 Temadrøftelse landbrug NMK-udvalget 20. feb. 2018 Dilemmaer i sagsbehandlingen OPLEVEDE GENER vs. RETSKRAVET I forbindelse med behandling af sager vil der ofte være modstriden interesser, hvis husdyrbruget

Læs mere

BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen

BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen Disposition Miljøgodkendelse, BAT og teknologibeskrivelser Hvem, hvad og

Læs mere

Tilladelse til hundepension, hundedagpleje og hundetræningscenter på Fabriksvej 31, 5485 Skamby

Tilladelse til hundepension, hundedagpleje og hundetræningscenter på Fabriksvej 31, 5485 Skamby Tilladelse til hundepension, hundedagpleje og hundetræningscenter på Fabriksvej 31, 5485 Skamby 18. september 2012 Beskrivelse Nordfyns Kommune har modtaget din ansøgning vedrørende etablering af hundepension,

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling

Teknik- og Miljøafdeling Søgyden Teknik- og Miljøafdeling Jan Hansen Søgyden 15 5540 Ullerslev Dato: 16-06-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/6805. Miljøtilladelse til ændring

Læs mere

Vejledning om hestehold. Version 1.3. Udarbejdet af Kultur, Miljø & Erhverv

Vejledning om hestehold. Version 1.3. Udarbejdet af Kultur, Miljø & Erhverv Vejledning om hestehold Version 1.3 Udarbejdet af Kultur, Miljø & Erhverv Hurtige spørgsmål & svar nr Spørgsmål Ja Nej 1 Må jeg holde hest i byzone? x 2 Skal det anmeldes til kommunen, hvis jeg ønsker

Læs mere

Revurdering af miljøgodkendelse af svinebruget Badskærvej Dybvad

Revurdering af miljøgodkendelse af svinebruget Badskærvej Dybvad Revurdering af miljøgodkendelse af svinebruget Badskærvej 60 9352 Dybvad I medfør af Lovbekg. nr. 442 af 13. maj 2016 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for gyldighed 29-08-2016 * INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Svendborg Kommune har modtaget en anmeldelse om ændring af husdyrproduktionen på ejendommen Tanghavevej 26, 5883 Oure, CVR-nr

Svendborg Kommune har modtaget en anmeldelse om ændring af husdyrproduktionen på ejendommen Tanghavevej 26, 5883 Oure, CVR-nr Hjørnegaarden I/S v. Jørgen og Ulrik Balman Tanghavevej 26 5883 Oure ulrikbalman@hotmail.com Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Karen.frænde.jensen@svendborg.dk

Læs mere

Ans agervej6. Varde Kommune. Meter 1: Omegns Kommune. Copyright Bilund Kommune SDFE GST COWI Kortd ataerkunvejled end e.

Ans agervej6. Varde Kommune. Meter 1: Omegns Kommune. Copyright Bilund Kommune SDFE GST COWI Kortd ataerkunvejled end e. Ans agervej6 Varde Kommune 0 1.250 2.500 Meter Copyright Bilund Kommune SDFE GST COWI Kortd ataerkunvejled end e. MÅ LFORHOLD: TEGNING NR.: ± Omegns Kommune 1:50.000 DATO: 29-01-2018 TEGNETAF: REV.: MHA

Læs mere

SAGSANSVARLIG Lars Markussen / CHSO

SAGSANSVARLIG Lars Markussen / CHSO Returadresse: Postboks 50, 4400 Kalundborg Søren Holm Lerchenfeldvej 102 4400 Kalundborg DATO 4. december 2008 SAGSNR. 326-2007-33941 SAGSANSVARLIG Lars Markussen / CHSO Plan, byg og miljø Påbud af vilkårsændringer

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse på ejendommen: Nedervej 31, 6430 Nordborg. Meddelt d. 1. oktober 2012

Tillæg til miljøgodkendelse på ejendommen: Nedervej 31, 6430 Nordborg. Meddelt d. 1. oktober 2012 Tillæg til miljøgodkendelse på ejendommen: Nedervej 29-31, 6430 Nordborg Meddelt d. 1. oktober 2012 Indhold 1. Ansøger og ejerforhold... 1 2. Ansøgning om tillægsgodkendelse... 2 3. Beskrivelse af husdyrbruget...

Læs mere

Sådan reduceres staldemissionen billigst

Sådan reduceres staldemissionen billigst Sådan reduceres staldemissionen billigst Anders Leegaard Riis, projektchef Rune Røjgaard Andreasen, projektleder Foredrag nr. 54, Kongres for svineproducenter 2014 1 Disposition Miljøregulering i DK Miljøteknologier

Læs mere

Miljøtilsyn på Landbrug

Miljøtilsyn på Landbrug Christian Jebsen Løjt Sønderskovvej 75 6200 Aabenraa Miljøtilsyn på Landbrug 1. Baggrunden for tilsynet Baggrunden for dette tilsyn er Aabenraa Kommunes miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug

Læs mere

DEBAT. R e g i o n p l a n Udvidelse af kvægproduktionpå Krogsagergård, Slagelse Kommune TILLÆG 18

DEBAT. R e g i o n p l a n Udvidelse af kvægproduktionpå Krogsagergård, Slagelse Kommune TILLÆG 18 DEBAT R e g i o n p l a n 2005-2016 TILLÆG 18 Udvidelse af kvægproduktionpå Krogsagergård, Slagelse Kommune Ejendommen Dette debatoplæg er Vestsjællands Amts oplæg til en offentlig debat om muligheder

Læs mere

Michael Krog Koldkildevej Fur. Den 27. februar Fjordvej Roslev - Afgørelse - Anmeldeordning - 19 d - Skift i dyretype

Michael Krog Koldkildevej Fur. Den 27. februar Fjordvej Roslev - Afgørelse - Anmeldeordning - 19 d - Skift i dyretype Michael Krog Koldkildevej 8 7884 Fur Den 27. februar 2013 Fjordvej 80 7870 Roslev - Afgørelse - Anmeldeordning - 19 d - Skift i dyretype Skive Kommune har den11. januar 2013 modtaget en anmeldelse efter

Læs mere

Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde

Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde Miljøkonsulent Arne Grønkjær Hansen, Landscentret, Byggeri og Teknik Disposition Ammoniak hvad er problemet? Hvor stor er emissionen fra kvægbrug Undersøgelser

Læs mere

Ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse på Pinnebjergvej 3

Ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse på Pinnebjergvej 3 Silkeborg Kommune Søften 8. december 2014 Direkte tlf. 8728 2265 Mobil 2047 9620 Mail kje@lmo.dk Ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse på Pinnebjergvej 3 På vegne af Carsten Jacobsen, Pinnebjergvej

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Refshøjvej 39, 7200 Grindsted

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Refshøjvej 39, 7200 Grindsted Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Refshøjvej 39, 7200 Grindsted Dato: 15-10-2018 Billund Kommune modtog den 6. september en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Anmeldeordning (artiklen senest ændret november 2015)

Anmeldeordning (artiklen senest ændret november 2015) Miljøkonsulenten Aps Martin Skovbo Hansen Cand.agro./agronom Ankjær 357, 8300 Odder Mobil: 2180 7080 miljoekonsulenten@gmail.com www.miljøkonsulenten.dk Anmeldeordning (artiklen senest ændret november

Læs mere

Dispensation til hestehold i sommerhusområde

Dispensation til hestehold i sommerhusområde Plan, Byg og Miljø 25. februar 2019 Dispensation til hestehold i sommerhusområde Dispensation til etablering af et ikke-erhvervsmæssigt hestehold på ejendommen Højgårdsvej 69, 4400 Kalundborg Afgørelse

Læs mere

Egebjerg Kommune Svendborgvej Vester Skerninge

Egebjerg Kommune Svendborgvej Vester Skerninge Egebjerg Kommune Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Teknik- og Miljøafdeling Torben Styrbæk-Larsen Fruens Have 15 5762 Vester Skerninge Dato: Sagsbehandler Journalnr.: 19. juli 2005 rev. 27.7.2005

Læs mere

Anmeldeordning (senest ændret d. 18. november 2013)

Anmeldeordning (senest ændret d. 18. november 2013) Miljøkonsulenten Aps Martin Skovbo Hansen Cand.agro./agronom Ankjær 357, 8300 Odder Mobil: 2180 7080 miljoekonsulenten@gmail.com www.miljøkonsulenten.dk Anmeldeordning (senest ændret d. 18. november 2013)

Læs mere

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til udvidelse af antal husdyr i eksisterende stald på Sentvedvej 20B, 5853 Ørbæk, cvr-nr.

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til udvidelse af antal husdyr i eksisterende stald på Sentvedvej 20B, 5853 Ørbæk, cvr-nr. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Kaj Andersen Sentvedvej 20A 5853 Ørbæk Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Bo Clausen Tlf. 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk

Læs mere

Gilbjergvej 31 Dyreart Antal DE Småkalve, Jersey (2-6 mdr.) 70 11,7 Opdræt, Jersey (6-25 mdr.) ,4 I alt 102,1

Gilbjergvej 31 Dyreart Antal DE Småkalve, Jersey (2-6 mdr.) 70 11,7 Opdræt, Jersey (6-25 mdr.) ,4 I alt 102,1 Bilag 5: Vilkår i miljøgodkendelse af 17. december 2008 Vilkår Ejendomme, anlæg, drift og arealer, som hører under virksomheden, omfattes med nærværende afgørelse af vilkårene i virksomhedens miljøgodkendelse

Læs mere

Revurdering af miljøgodkendelsen til husdyrproduktion på ejendommen Hesselbjergvej

Revurdering af miljøgodkendelsen til husdyrproduktion på ejendommen Hesselbjergvej Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens Sendt til mail: Ove Johansen, jojoh@assens.dk Odense, den 8. februar 2017 Revurdering af miljøgodkendelsen til husdyrproduktion på ejendommen Hesselbjergvej 18,

Læs mere

Gyldighed Bygningsmæssige ændringer skal være gennemført senest 1. januar 2010 og dyreholdet skal være udvidet senest 1. januar 2015.

Gyldighed Bygningsmæssige ændringer skal være gennemført senest 1. januar 2010 og dyreholdet skal være udvidet senest 1. januar 2015. Kommunens afgørelse Sønderborg Kommune meddeler tillægsmiljøgodkendelse efter Lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug 12 på Avnbøløstenvej 69, 6400 Sønderborg, matr. nr. 5 Avnbøl, Ullerup til ændring

Læs mere

Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Torupvej 27, 9700 Brønderslev

Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Torupvej 27, 9700 Brønderslev #split# Torben Carton-Sørensen Torupvej 27 9700 Brønderslev Plan og Miljø Dato: 25-08-2015 Sags. nr.: 09.17.44-P19-5-15 Sagsbeh.: Martin Engsig Lokaltlf.: +4599455205 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev

Læs mere

Afgørelse om ændring af dyrehold skift af dyretype Haveskovvej 2, 5932 Humble, CVR nr. 17128485

Afgørelse om ændring af dyrehold skift af dyretype Haveskovvej 2, 5932 Humble, CVR nr. 17128485 Mogens Elnegaard Haveskovvej 2 5932 Humble Læring og Vækst Infrastruktur Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: infra@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk 21-04-2015

Læs mere

Der er i nedenstående miljøvurdering foretaget en vurdering af, om disse betingelser er opfyldt.

Der er i nedenstående miljøvurdering foretaget en vurdering af, om disse betingelser er opfyldt. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø AMH 09 ApS Mullerupvej 43 5540 Ullerslev e-mail: asgermhansen@gmail.com Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig:

Læs mere

Miljøtilsyn på husdyrbrug beliggende Værum Fælledvej 14, 8940 Randers SV og Hammelvej 138, 8870 Langå.

Miljøtilsyn på husdyrbrug beliggende Værum Fælledvej 14, 8940 Randers SV og Hammelvej 138, 8870 Langå. Christen Hessellund Mørup Hammelvej 138A 8870 Langå 11-11-2015 / 09.17.60-K08-79-15 og 09.17.60-K08-81-15 Miljøtilsyn på husdyrbrug beliggende Værum Fælledvej 14, 8940 Randers SV og Hammelvej 138, 8870

Læs mere

MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION

MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION Anders Leegaard Riis & Michael Holm Svinekongres 2017 24. 25. oktober Herning Kongrescenter AGENDA Ny miljøregulering Miljøteknologier og nyeste resultater

Læs mere

Vejledning om hestehold

Vejledning om hestehold Vejledning om hestehold Vejledning om heste hold. Hvor må man holde hest? Heste er sidestillet med landbrugsdyr og hører derfor til på landet. Det er ikke tilladt at holde heste i byzone og i sommerhusområder.

Læs mere

Jens Mortensen Højskolevej 2 Oddense 7860 Spøttrup Den 5. juli 2013

Jens Mortensen Højskolevej 2 Oddense 7860 Spøttrup Den 5. juli 2013 Jens Mortensen Højskolevej 2 Oddense 7860 Spøttrup lonejensmo@mail.dk Den 5. juli 2013 Højskolevej 2 7860 Spøttrup - Afgørelse - 19 d - Skift i dyretype. Skive Kommune har den 13. juni 2013 modtaget anmeldelse

Læs mere

#split# Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Bjørnbækvej 78, 9320 Hjallerup

#split# Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Bjørnbækvej 78, 9320 Hjallerup #split# GÅRDEJER POUL NØRGAARD NIELSEN Bjørnbækvej 78 9320 Hjallerup Sendt til virksomhedens digitale postkasse via CVR.nr.: 15633174 Kopi sendt til LandboNord, att. Allan K. Olesen Plan og Miljø Dato:

Læs mere

Ny silo. Tilladelse til opførelse af kornsilo Bladstrupvej 94, 5400 Bogense

Ny silo. Tilladelse til opførelse af kornsilo Bladstrupvej 94, 5400 Bogense Ny silo Tilladelse til opførelse af kornsilo Bladstrupvej 94, 5400 Bogense 13. marts 2014 Afgørelse vedr. opførelse kornsilo på ejendommen beliggende Bladstrupvej 94, 5400 Bogense. Nordfyns Kommune har

Læs mere

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. kvægbruget Kettrupvej 35, 9690 Fjerritslev

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. kvægbruget Kettrupvej 35, 9690 Fjerritslev TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE kvægbruget Kettrupvej 35, 9690 Fjerritslev Godkendelsesdato / offentliggørelse: 4/2 2011 og 8/2 2011 1 Indhold Indhold... 2 Resume og samlet vurdering... 3 Vilkår for tillæg

Læs mere

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til skift mellem dyretyper i eksisterende stalde på Sentvedvej 20B, 5853 Ørbæk, cvr-nr.

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til skift mellem dyretyper i eksisterende stalde på Sentvedvej 20B, 5853 Ørbæk, cvr-nr. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Kaj Andersen Sentvedvej 20A 5853 Ørbæk Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Bo Clausen Tlf. 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk

Læs mere

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til skift mellem dyretyper - Odensevej 50, 5540 Ullerslev.

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til skift mellem dyretyper - Odensevej 50, 5540 Ullerslev. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Til sagens parter Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig: Elisabeth Oxenbøll Sørensen Tlf. 6333 6835

Læs mere

John Kristensen Fiskbækvej 16 Nørre Ørum 7840 Højslev Den 20. marts 2013

John Kristensen Fiskbækvej 16 Nørre Ørum 7840 Højslev Den 20. marts 2013 John Kristensen Fiskbækvej 16 Nørre Ørum 7840 Højslev hkkristensen@jubii.dk Den 20. marts 2013 Fiskbækvej 16 7840 Højslev - Afgørelse - 19 d - Skift i dyretype - 2013 Skive Kommune har den 20. februar

Læs mere

Dispensation fra afstandskrav til naboskel

Dispensation fra afstandskrav til naboskel TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Dispensation fra afstandskrav til naboskel I henhold til 6 stk. 4 i bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. Hæstvej

Læs mere

Karl Erik Iversen Sandvadgyden 46. Nabohøring om udvidelse af husdyrproduktion

Karl Erik Iversen Sandvadgyden 46. Nabohøring om udvidelse af husdyrproduktion Karl Erik Iversen Sandvadgyden 46 TEKNIK OG MILJØ Dato: 29.06.2007 J.nr. 2007040088/SSC Ref. Nabohøring om udvidelse af husdyrproduktion Der bliver foretaget nabohøring i sagen om din ansøgning om udvidelse

Læs mere

Torben Styrbæk Larsen Fruens Have 11, 5762 V. Skerninge. Afgørelse efter anmeldelse efter 19f, Fruens Have 15, 5762 V. Skerninge, CVR nr.:

Torben Styrbæk Larsen Fruens Have 11, 5762 V. Skerninge. Afgørelse efter anmeldelse efter 19f, Fruens Have 15, 5762 V. Skerninge, CVR nr.: Torben Styrbæk Larsen Fruens Have 11, 5762 V. Skerninge. Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Afgørelse efter anmeldelse efter 19f, Fruens

Læs mere

Bilag 1: Oversigtskort for husdyrbrugets anlæg

Bilag 1: Oversigtskort for husdyrbrugets anlæg Bilag 1: Oversigtskort for husdyrbrugets anlæg Bilag 2: Oversigt over husdyrhold i de enkelte staldafsnit Erstatter bilag 6 i 11-godkendelsen (2010) Bilag 3: Udspredningsarealer fra husdyrgodkendelse.dk

Læs mere

Ivan Skov Viborgvej 123 Dommerby 7800 Skive calinaskov@fiberpost.dk. Den 17. juni 2013

Ivan Skov Viborgvej 123 Dommerby 7800 Skive calinaskov@fiberpost.dk. Den 17. juni 2013 Ivan Skov Viborgvej 123 Dommerby 7800 Skive calinaskov@fiberpost.dk Den 17. juni 2013 Viborgvej 123 7800 Skive - Afgørelse - 19 d - Skift i dyretype. Skive Kommune har den 22. april & 21. maj 2013 modtaget

Læs mere

Fredborgvej 20, 7330 Brande. Redegørelse for BAT. Side 1 af 5.

Fredborgvej 20, 7330 Brande. Redegørelse for BAT. Side 1 af 5. Fredborgvej 20, 7330 Brande. Redegørelse for BAT Anlæg I forbindelse med ansøgningen om godkendelse efter Lov om miljøgodkendelse af husdyrbrug mv. 12 er der foretaget en vurdering af anvendte virkemidler

Læs mere

20 afgørelse om ikke-godkendelsespligt til etablering af fortank, anmeldt jf. 12, på Nibevej 117a, Sørup, 9530 Støvring

20 afgørelse om ikke-godkendelsespligt til etablering af fortank, anmeldt jf. 12, på Nibevej 117a, Sørup, 9530 Støvring Poul Erik Pedersen Østergårdevej 6 9240 Nørager Center Natur og Miljø Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: xxxxxx Ref.: xxxxxx Telefon: 9988xxxx Dato:

Læs mere

Resumé af undersøgt miljøteknologi til husdyrbrug med svin og malkekvæg uden for gyllesystemer

Resumé af undersøgt miljøteknologi til husdyrbrug med svin og malkekvæg uden for gyllesystemer 6. februar 2012 Resumé af undersøgt miljøteknologi til husdyrbrug med svin og malkekvæg uden for gyllesystemer Indhold Indledning... 2 Teknikker og teknologier... 2 Foder... 3 Staldteknologi... 3 Lager...

Læs mere

Gårdejer Jens Gudiksen Vestergaard Andrupvej 9 Oddense 7860 Spøttrup Den 9. oktober 2014

Gårdejer Jens Gudiksen Vestergaard Andrupvej 9 Oddense 7860 Spøttrup Den 9. oktober 2014 Gårdejer Jens Gudiksen Vestergaard Andrupvej 9 Oddense 7860 Spøttrup gudiksen@fiberpost.dk Den 9. oktober 2014 Andrupvej 9 7860 Spøttrup - Anmeldelse 31 - Skift i dyretype - Afgørelse - Uden nabo høring.

Læs mere

Jan Have Rettrup Kærvej Skive Den 28. oktober 2014

Jan Have Rettrup Kærvej Skive Den 28. oktober 2014 Jan Have Rettrup Kærvej 21 7800 Skive have@post5.tele.dk Den 28. oktober 2014 Næsbækvej 4 7860 Spøttrup - Anmeldelse 31 - Skift i dyretype - Afgørelse - uden nabo høring. Skive Kommune har den 23. oktober

Læs mere

I nedenstående tabel kan du se din ejendoms påvirkningen af naturområderne.

I nedenstående tabel kan du se din ejendoms påvirkningen af naturområderne. Berit og Ole Lyth Lindvig Nielsen Egensegårdsvej 14 Egense 5450 Otterup Natur og Miljø 4. december 2018 Sagsnummer S2017-35168 Dokument nr. D2018-266512 Ejd.nr. 6345 Afgørelse om ikke-revurdering af miljøgodkendelsen

Læs mere

Gribskov Kommune har udarbejdet et regulativ for ikke erhvervsmæssigt dyrehold, som kan ses på kommunens hjemmeside.

Gribskov Kommune har udarbejdet et regulativ for ikke erhvervsmæssigt dyrehold, som kan ses på kommunens hjemmeside. Hvor må man holde hest? Heste hører til på landet. Det er ikke tilladt at holde heste i byzone og i sommerhusområder. I områder i landzone der ved lokalplan er udlagt til boligformål eller til blandet

Læs mere

SVINEAVLER MARTIN SØBY Grundvej 19 Floes 8960 Randers SØ / G

SVINEAVLER MARTIN SØBY Grundvej 19 Floes 8960 Randers SØ / G SVINEAVLER MARTIN SØBY Grundvej 19 Floes 8960 Randers SØ Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151745 Peter.Kruse@randers.dk www.randers.dk 01-08-2017

Læs mere

#split# Henrik Nørgaard Nielsen Hjallerupvej Hjallerup

#split# Henrik Nørgaard Nielsen Hjallerupvej Hjallerup #split# Henrik Nørgaard Nielsen Hjallerupvej 25 9320 Hjallerup Plan og Miljø Dato: 16-05-2018 Sags. nr.: 09.17.25-K08-23479-09 Sagsbeh.: Lise Laursen Lokaltlf.: +4599455520 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev

Læs mere

Holmskovgaard I/S Att. Lars Andersen Stokkevækvej Hesselager.

Holmskovgaard I/S Att. Lars Andersen Stokkevækvej Hesselager. Holmskovgaard I/S Att. Lars Andersen Stokkevækvej 13 5874 Hesselager lars@holmskovgaard.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge jette.raal.stockholm@svendborg.dk

Læs mere

Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på V. Thorupvej 16, 9330 Dronninglund

Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på V. Thorupvej 16, 9330 Dronninglund #split# SVINEAVL - V/BRIAN MARTIN SØRENSEN V Thorupvej 19 9330 Dronninglund Plan og Miljø Dato: 07-09-2015 Sags. nr.: 09.17.44-P19-6-15 Sagsbeh.: Lise Laursen Lokaltlf.: +4599455520 Ny Rådhusplads 1 9700

Læs mere

Afgørelse. efter 12 i lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug (lovbekendtgørelse nr af 4. december 2009).

Afgørelse. efter 12 i lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug (lovbekendtgørelse nr af 4. december 2009). MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 27. maj 2010 J.nr. MKN-130-00147 Afgørelse efter 12 i lov om miljøgodkendelse mv.

Læs mere

Under tilsynet deltog Jan Jacobsen fra husdyrbruget, og Anni Nielsen fra Randers Kommune.

Under tilsynet deltog Jan Jacobsen fra husdyrbruget, og Anni Nielsen fra Randers Kommune. Jan og Johanne Jacobsen Overgårdsvej 2 8970 Havndal Miljø og Teknik Landbrug Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 8915 1843 Anni.Nielsen@Randers.dk www.randers.dk 10-07-2015 / 09.17.60-K08-23-15

Læs mere

Husk at få ændret staldsystem i gødningsregnskabet, idet der er angivet fuldspaltestald og det er forbud på. 1-7-2015.

Husk at få ændret staldsystem i gødningsregnskabet, idet der er angivet fuldspaltestald og det er forbud på. 1-7-2015. Haderslev Kommune Teknik og Miljø Miljø Simmerstedvej 1A, 1 6100 Haderslev Tlf 74 34 34 34 Fax 74 34 23 34 landbrugssager@haderslev.dk www.haderslev.dk Tilsynsrapport til offentliggørelse efter tilsyn

Læs mere

Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø

Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø Nye regler for lugt Maksimal koncentration og hyppighed ved naboer Kategori, nabohuse Eksisterende

Læs mere

Dispensation til dyrehold på Grantoftens Fritidscenter, Platanbuen 12, 2750 Ballerup

Dispensation til dyrehold på Grantoftens Fritidscenter, Platanbuen 12, 2750 Ballerup MILJØ OG TEKNIK Klub Syd Platanbuen 12 2750 Ballerup Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato:. oktober 2013 Tlf. dir.: 4477 2323 Fax. dir.: 4477 2717 E-mail: hli@balk.dk

Læs mere

Hans Kristian Olsen Gerskov Bygade 35. Nabohøring om ændring af husdyrproduktion

Hans Kristian Olsen Gerskov Bygade 35. Nabohøring om ændring af husdyrproduktion Hans Kristian Olsen Gerskov Bygade 35 TEKNIK OG MILJØ Dato: 02.04.2007 J.nr. 2007020022/SSC Ref. Nabohøring om ændring af husdyrproduktion Der bliver foretaget nabohøring i sagen om Deres ansøgning om

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt

Afgørelse om ikke godkendelsespligt Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse af skift i dyretype efter 29 på Lundgård, Hjermvej 98, 7560 Hjerm den 25. august 2017 Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved skift i dyretype på husdyrbruget

Læs mere

Miljøafdelingen Miljøtilladelse. Slagtesvin. Udvidelse og ændring af dyrehold Sibberupvej 25, 4230 Skælskør

Miljøafdelingen Miljøtilladelse. Slagtesvin. Udvidelse og ændring af dyrehold Sibberupvej 25, 4230 Skælskør Miljøafdelingen 2017 10 Miljøtilladelse Slagtesvin Udvidelse og ændring af dyrehold Sibberupvej 25, 4230 Skælskør Indhold Resumé... 4 Afgørelse og godkendelsesvilkår... 4 Vilkår dyrehold... 4 Vilkår anlæg

Læs mere

MARIBO KOMMUNE. Miljøgodkendelse. Teknik & Miljø K 08 1/ maj 2006

MARIBO KOMMUNE. Miljøgodkendelse. Teknik & Miljø K 08 1/ maj 2006 MARIBO KOMMUNE ADMINISTRATIONSBYGNINGEN JERNBANEGADE 7 4930 MARIBO Telefon 54 79 79 79 Giro 5 03 57 40 Telefax 54 79 00 14 e-mail teknik@maribo.dk Teknik & Miljø F:\TILLAD\KAP5\Højrebyvej 38\Miljøgodkendelse2.doc

Læs mere

Pkt.nr. 2. Forskrift om varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune Indstilling:

Pkt.nr. 2. Forskrift om varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune Indstilling: Pkt.nr. 2 Forskrift om varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 402851 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik og Miljøudvalget 1. at principgodkende udkast til forskrift om varelevering

Læs mere

Vejledning til udfyldning af skema for anmeldelse af husdyrhold op til og med 15 dyreenheder

Vejledning til udfyldning af skema for anmeldelse af husdyrhold op til og med 15 dyreenheder Vejledning til udfyldning af skema for anmeldelse af husdyrhold op til og med 15 dyreenheder Anmeldelse Etablering, udvidelse eller ændring af staldanlæg og husdyrhold for erhvervsmæssigt dyrehold må ikke

Læs mere

5. Godkendelsespligtige landbrug

5. Godkendelsespligtige landbrug 5. Godkendelsespligtige landbrug Indledning Godkendelsespligtige landbrug har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljøet. Landbrugene

Læs mere

2. Foder... 3. 3. Gødningshåndtering... 3. 4. Støj... 4. 5. Udledning til luft... 4. 6. Affald, uhygiejniske forhold... 4. 7. Spildevand...

2. Foder... 3. 3. Gødningshåndtering... 3. 4. Støj... 4. 5. Udledning til luft... 4. 6. Affald, uhygiejniske forhold... 4. 7. Spildevand... SÆRSLEVGÅRD SKIPPINGEVEJ 31, MILJØGODKENDELSE, 7. APRIL 2006 GODKENDELSE... 2 GRUNDLAGET FOR GODKENDELSEN... 2 1.1 PRODUKTIONENS OMFANG... 3 1.2. INDRETNING OG DRIFT... 3 2. Foder... 3 2.1 FODEROPBEVARING...

Læs mere