Projekt Hedehøg 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt Hedehøg 2012"

Transkript

1 Projekt Hedehøg 2012 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Clausen Projekt Hedehøgs hjemmeside:

2 Datablad Titel: Hedehøg i Sydvestjylland ynglesæsonen 2012 arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Forfatter: Udgiver: Projektansvarlig: Foto: Lars Maltha Rasmussen & Michael Bødker Clausen Dansk Ornitologisk Forening Henning Heldbjerg Fotos i rapporten kan benyttes efter aftale med fotografen. Bedes citeret: Rasmussen, L.M. & Clausen. M.B Hedehøg i Danmark ynglesæsonen 2012 arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg. Dansk Ornitologisk Forening. Kan rekvireres hos: Web page: hedehoeg2012rap.pdf Dansk Ornitologisk Forening Vesterbrogade København V Tlf mail: dof@dof.dk Naturstyrelsen, Vadehavet Skovridervej Gram mail: vadehavet@sns.dk Foto på forsiden: Flyvefærdig unge af hedehøg i Husum-Ballum. Ungen fløj fra en rede der var indhegnet og hvor begge forældrefugle var blevet udstyret med en GPS-logger. Foto: Lars Maltha Rasmussen.

3 Metode og undersøgelsesområde Undersøgelsesområdet for Projekt Hedehøg omfatter hedehøgens kerneområde i Sydvestjylland. I 2012 er følgende områder undersøgt særligt grundigt: Ballum Enge fra Søndernæs ved Astrup Banke i nord til Hjerpsted i syd, og området øst for Abild omkring Høgslund og Vennemose. Desuden er følgende områder besøgt flere gange for at registrerede hedehøge i ankomst- og etableringsperioden fra slutningen af april til slutningen af maj og i yngleperioden herefter: Rømø, Tøndermarsken, områder langs Sønderåen til Frøslev Mose, baglandet bag Rejsbydiget og Ribemarsken mod nord til Esbjerg. Den benyttede metodik er beskrevet i 'Moniteringsvejledning for Hedehøg' (Rasmussen et al. 2005), der er udarbejdet som et led i DOF's 'Projekt Truede og Sjældne Ynglefugle'. Ynglebestanden i 2012 I Sydvestjylland ynglede der i 2012 op til 23 par hedehøge, heraf 18 sandsynlige og sikre par (Tabel 1). Der var næsten det samme antal ynglepar i 2012 som i (Figur 1A). Ligesom i 2010 og 2011 blev indsatsen for at lokalisere ynglende hedehøge i det østlige Sønderjylland, uden for kerneområdet i Sydvestjylland, koordineret med en række frivillige observatører. Trods indsatsen, blev der i 2012 ikke konstateret sikre eller sandsynlige ynglepar øst for Tønder. Mange par opgav af ukendte årsager tidligt i ynglesæsonen, hvilket forklarer det lavere antal sandsynlige eller sikre ynglefugle (Figur 1B). Uden for Sydvestjylland blev der ikke registreret ynglende fugle. Den samlede bestand i Danmark var dermed på par i A B antal par antal par år år Figur 1: A til venstre: Antallet af sikre, sandsynlige og mulige ynglepar af hedehøg i Sydvestjylland i perioden Ingen data fra B til højre: Antallet af sikre og sandsynlige ynglepar af hedehøg i Sydvestjylland i perioden

4 Projekt Hedehøgs mand i felten, Michael Clausen inspicerer i Ottersbøl en indhegnet rede med et kuld store unger af hedehøg. Foto: Lars Maltha Rasmussen. Normal start på ynglesæsonen April måned i 2012 var våd og temperaturmæssigt normal, hvorefter maj måned blev varm, tør og solrig. Vejret i starten af hedehøgenes ynglesæson var derfor gunstigt. Til trods for det forholdsvis gode vejr, var der dog ingen ynglepar, der påbegyndte æglægning før d. 22. maj, hvilket er ca. en uge senere end i tidlige år. De 6 af de 8 par, for hvilke, der kunne beregnes et tidspunkt for den sidste flyvefærdige unge, begyndte æglægning inden for et kort tidsrum i slutningen af maj. Yderligere 2 af disse par startede æglægning sent, og det seneste par må antages at være omlæg (Figur 2). Der kom dog ingen unger på vingerne fra disse to kuld. Havde de haft succes, ville ungerne have fløjet i henholdsvis begyndelsen og i slutningen af august.

5 80 70 andel fyvefærdige i % periode Figur 2. Det beregnede udflyvningstidspunkt for sidste flyvefærdige hedehøgeunge for 8 kuld i 2012, hvor udflyvningsdatoen har kunnet beregnes (uafhængigt af ynglesucces), sammenlignet med 135 kuld i årene De to sene kuld kom dog ikke på vingerne. Redebeskyttelse og ynglesucces Efter den lune og solrige maj blev juni derimod usædvanligt våd og kold, og med få solskinstimer. Juli forsatte med at være kold i forhold til de foregående 10 år. Ynglesæsonen sluttede med en kold, tør og solrig august måned (DMI 2012). Høsten af vinterbyg påbegyndtes sidst i juli, men trak ud i flere uger. Høsten af vinterhvede påbegyndtes ret sent i august, efter at alle unger i hegnede reder var blevet flyvefærdige. Dermed ville kornhøsten generelt ikke kollidere med ungernes udflyvning (Figur 2). I alt blev 6 reder hegnet og der fløj 14 unger fra disse reder (Tabel 1). I to kuld fra hegnede reder ved Landsognsvej øst for Abild med hhv. 3 og 5 unger, kom der ingen unger på vingerne. Årsagen hertil er ukendt. Der fløj yderligere 4 unger fra to reder, der ikke blev hegnet. I alt kom der 18 unger på vingerne i 2012 (Figur 3). Dette var under gennemsnittet siden 2000, men flere end i 2011, hvor kun 15 unger kom på vingerne. I 2008 og 2009 blev dog hhv. 56 og 48 unger flyvefærdige. Kuldstørrelsen for de relativt få par, der havde ynglesucces, var gennemsnitligt på 3,0 unger/rede, hvilket var på niveau med de foregående 4 år og væsentligt over niveauet i

6 perioden (Figur 4). Indtil 2008 blev rederne først hegnet efter høst, men siden 2008 er alle reder konsekvent blevet hegnet, så snart de er fundet. Det tyder på, at en effektiv beskyttelse af rederne så snart de lokaliseres, er med til at sikre, at flere unger kommer på vingerne fra de succesfulde kuld. Der var dog ingen af de sene kuld der var succesfulde. Dette er ret usædvanligt, men det antages at det skyldes en kombination af svigtende føde og dårligt vejr antal flyveunger år Figur 3. Antallet af samtlige udfløjne hedehøgeunger i Sydvestjylland i perioden Der mangler data fra 1999 og 2003.

7 3,50 3,00 kuldstørrelse/ par med succes 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0, år Figur 4. Det gennemsnitlige antal flyvefærdige unger for ynglepar af hedehøg med ynglesucces. Den optrukne linje viser det glidende gennemsnit over 3 år. De fleste hedehøgeværter var meget positivt indstillede til beskyttelsen af hedehøgene, men desværre var der enkelte, der ikke ønskede at deltage i projektet, hvorfor der mangler data fra enkelte reder. Voksen hun af hedehøg er på vej til reden med en mus (sandsynligvis en sydmarkmus) i fangerne. Denne hun havde rede i en brakmark og fik 4 unger på vingerne. Foto Lars Maltha Rasmussen.

8 Tabel 1: Oversigt over registreringerne af hedehøg i Sydvestjylland i 2012 med angivelse af status for rede og ynglesucces m.v. Oplysning om opgivet yngleforsøg er givet for par, hvor dette er observeret direkte eller hvor dette sandsynliggøres af, at fuglene ikke længere blev observeret på lokaliteten. Oplysninger om prædation er kun anført, hvor dette er konstateret med sikkerhed. Lokaliteter 2012 Rede Status Etablering Rugefase Stednavn Afgrøde Tjæreborg natur Nr. Farup enge natur Damhusvej vinterhvede Højrup vinterbyg Toftlund vinterbyg Rømø Lakolk nord natur Rømø Lakolk syd natur Rømø Sønderland natur Søndernæs græs Ottersbøl øst ukendt 1 1 Ottersbøl vest vinterhvede Vesterende-Ballum gas vinterhvede Vesterende-Ballum Kirke brak Harknag Skråvej vinterbyg Husum-Ballum vinterbyg 1 1 Harknag Østerende øst raps Buntje-Ballum øst vinterbyg Buntje-Ballum vest ukendt 1 1 Gærup ukendt 1 1 Landsognsvej 1 vinterbyg Landsognsvej 6 græs Landsognsvej 4 vinterbyg Åbenråvej brak 1 1 Total Ungefase Kuldstørrelse Flyv unger Flyv unger hegnet Mulig Sandsynlig Sikker Opgivet Præderet Hegnet

9 En yngre hedehøg hun på fourageringstogt i Kongens Mose. Denne hun var måske en af de fugle, der opgav at yngle i Fuglen er i gang med svingfjersfældning, så den mangler endnu at skifte de 4 længste svingfjer, der er slidte. At det er en ung hun, ses på en relativt mørk iris og mørke armsvingfjer uden tydeligt kontrasterende striber. Foto: Lars Maltha Rasmussen.

10 Valg af redehabitat 2.1. Fordelingen inden for området. I modsætning til tidligere år, var der meget få observationer af fugle, der udviste yngleadfærd. I Frøslev Mose blev der set en han allerede 14. april, men på trods af flere observationer i maj, er der ikke oplysninger om yngleadfærd. Der kan være tale om et par, der har ynglet på den tyske side af grænsen. De par der havde ynglesucces, befandt sig alle inden for kort afstand af Vadehavet. Der blev ikke fundet ynglepar uden for undersøgelsesområdet i Sydvestjylland, så Figur 5 afspejler fordelingen af den samlede danske ynglebestand i Figur 5. Fordeling af sandsynlige, sikre og mulige ynglepar af hedehøg i Sydvestjylland i Signaturer: Blå cirkel med stjerne angiver par med udfløjne unger. Rød cirkel med kors angiver de øvrige par. Til trods for et forholdsvis varmt forår, og en relativt sen æglægning, var der ret få par, der ynglede i vinterhvede og raps. Det par, der ynglede i raps, havde sandsynligvis påbegyndt æglægning, men opgav allerede inden rugetiden. Der var mange par i vinterbyg, og flere af disse blev høstet, inden ungerne havde forladt området. Hele 5 par ynglede i habitater, der ikke bliver dyrket. 3 par ynglede således i "rigtig" hedehøgehabitat i hedemoser med lave buske på Rømø. Et par i Tjæreborg enge ynglede på en bakketop i et bredt læhegn, mellem høje brændenælder, hvor træerne stod spredt pga. elmesyge.

11 Redeplacering i 2012 (n=23) Redeplacering i 2011 (n=24) natur 21,7% hvede 13,0% raps 4,3% brak 18% natur 9% hvede 23% brak 8,7% græs 8,7% byg 30,4% ukendt 13,0% græs 9% byg 9% ukendt 14% raps 18% Figur 6. Procentvis fordeling af redehabitat for hedehøge; 23 par i 2012 til venstre og 24 par i 2011 til højre. I forhold til 2011 ynglede der flere par i byg og natur, og færre par i hvede og raps. Feltarbejde Feltarbejdet i Sydvestjylland blev hovedsageligt udført af Michael Bødker Clausen med bistand fra Lars Maltha Rasmussen, Mathilde Lerche Jørgensen og Henning Heldbjerg. En arbejdsgruppe eftersøgte hedehøge i det østlige og centrale Sønderjylland: Poul Erik Junk, Peter Kjer Hansen, Egon Iversen, Jesper Leegaard og Jesper Tofft. Desuden bidrog Flemming Ahlmann, Thorkild Brandt, Michael Borch Grell, Jens Hjerrild Hansen, Peter Kjer Hansen, Aage Mathiasen og Iben Hove Sørensen med vigtige oplysninger om hedehøge. Endvidere anvendtes supplerende data fra DOFbasen ( og alle, der har indtastet oplysninger om hedehøge i DOFbasen, takkes hermed. Samarbejdspartnere Følgende hedehøgeværter takkes for hjælp og samarbejde omkring redebeskyttelse: Jørn Andersen, Bent Linnet, Helge Kallestrup, Jens Lund, Torben Hansen, Hans Hansen, Orla Simonsen, Theodor Vodder, Anette Klit, Peter Gade, Inga Hansen, Bo Jessen, Lea Neuberg og Jens Peter Bjerrum. Følgende er kontaktpersoner for Projekt Hedehøg: Naturstyrelsen: Jens Hjerrild Hansen, Sønderjysk Landboforening: Gunner Jespersen, Esbjerg Kommune: Mette Due Kirkebjerg, Tønder Kommune: Aksel Voigt, Aabenraa Kommune: Hans Harald Hansen.

12 En rede i vinterbyg er hegnet med et fast trådhegn uden el. Denne type hegning, der er billig og hurtig at sætte op, blev afprøvet med godt resultat. Foto: Lars Maltha Rasmussen. Den samme rede som ovenfor efter marken er høstet. Ungerne benyttede buret til overnatning i adskillige dage efter de var blevet flyvefærdige. Foto: Lars Maltha Rasmussen.

13 Mærkning af hedehøge I starten af juli blev et ynglepar ved Buntje-Ballum forsynet med GPS-loggere og farveringe. Et ynglepar ved Søndernæs blev forsynet med satellitsendere og farveringe. Dertil blev i alt 11 unger ringmærket med metalringe. Mærkningen sker i samarbejde mellem DOF, Zoologisk Museum, København og hollandske forskere. Unge af en hedehøg ca. en uges tid inden den bliver flyvefærdig. Ungen er mærket med en metalring. Foto: Lars Maltha Rasmussen.

14 Litteratur Clausen. M.B. & Rasmussen, L.M. 2011: Hedehøg i Danmark ynglesæsonen 2011 arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg. Dansk Ornitologisk Forening. DMI Månedens vejr Lerche-Jørgensen, Mathilde, Lars Maltha Rasmussen, Michael Bødker Clausen, Carsten Rahbek & Kasper Thorup: Effekt af redehabitat, hegning og vejr på ungeproduktion hos danske Hedehøge fra 1995 til Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 106: Rasmussen Lars Maltha, Annebeth Hoffmann & Timme Nyegaard Moniteringsplan for Hedehøg Circus pygargus. DOF s Projekt Truede og Sjældne Ynglefugle (DATSY) Find flere oplysninger om hedehøg på DOF s hjemmeside: Læs om det hollandske projekt på: Følg de trækkende hedehøge på DOF s web her: Læs om hedehøg på Pandion.dk:

Projekt Hedehøg 2010

Projekt Hedehøg 2010 Projekt Hedehøg 2010 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Clausen Jens Peter Bjerrum, hedehøgevært ved Brøns, hjælper til ved ringmærkning af ungerne i reden som blev

Læs mere

Projekt Hedehøg 2013

Projekt Hedehøg 2013 Projekt Hedehøg 2013 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Bødker Clausen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel Projekt Hedehøg 2013

Læs mere

Projekt Hedehøg 2011

Projekt Hedehøg 2011 Projekt Hedehøg 2011 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Clausen Anker Juhl, hedehøgevært ved Ottersbøl nær Skærbæk, hjælper til ved ringmærkning af ungerne i den indhegnede

Læs mere

Hedehøg i Danmark 2016

Hedehøg i Danmark 2016 Hedehøg i Danmark 2016 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Michael Bødker Clausen, Lars Maltha Rasmussen & Iben Hove Sørensen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel

Læs mere

Projekt Hedehøg 2015

Projekt Hedehøg 2015 Projekt Hedehøg 2015 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen, Michael Bødker Clausen & Iben Hove Sørensen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel Forfattere

Læs mere

Projekt Hedehøg 2014

Projekt Hedehøg 2014 Projekt Hedehøg 2014 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen, Michael B. Clausen & Iben H. Sørensen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel Forfattere

Læs mere

Hedehøg i Danmark 2017

Hedehøg i Danmark 2017 Hedehøg i Danmark 2017 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen, Iben Hove Sørensen, Aage Mathiesen, Kurt Bredal Christensen, Svend Anker Schwebs, Susanne Overgaard Petersen & Timme

Læs mere

Hedehøg i Sydvestjylland

Hedehøg i Sydvestjylland 1 Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2007 arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Nyudfløjet Hedehøg Ballum enge, 2. august 2007. Foto: Lars Maltha Rasmussen Dansk Ornitologisk Forening Lars Maltha Rasmussen

Læs mere

Hedehøg - en truet art som vi hjælper

Hedehøg - en truet art som vi hjælper Hedehøg - en truet art som vi hjælper Hedehøgen en agerlandsfugl En af Danmarks mest sjældne rovfugle, hedehøgen, yngler oftest i markafgrøder og trues hvert år i forbindelse med høsten. Hedehøgene anlægger

Læs mere

Hedehøg i Sydvestjylland

Hedehøg i Sydvestjylland Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2008 Arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Dansk Ornitologisk Forening Forfattere: Michael Bødker Clausen & Lars Maltha Rasmussen oktober 2008 Datablad Titel: Hedehøg

Læs mere

Hedehøg i Danmark 2018

Hedehøg i Danmark 2018 Hedehøg i Danmark 2018 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen, Iben Hove Sørensen, Aage Matthiesen, Jesper Leegaard, Kurt Bredal Christensen, Svend Anker Schwebs & Timme Nyegaard

Læs mere

Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2006

Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2006 1 Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2006 Gammel hedehøg han på pæl nær reden i Ballummarsken, juni 2006. Foto: Lars Maltha Dansk Ornitologisk Forening Lars Maltha Rasmussen September 2006 2 Datablad

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 09-013 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2005

Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2005 Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2005 Dansk Ornitologisk Forening Lars Maltha Rasmussen September 2005 Datablad Titel: Hedehøg i Danmark ynglesæsonen 2005 arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg" Forfatter:

Læs mere

Hedehøg i Sydvestjylland

Hedehøg i Sydvestjylland Hedehøg i Sydvestjylland Ynglesæsonen 2004 Dansk Ornitologisk Forening Lars Maltha Rasmussen september 2004 Datablad Titel: Hedehøg i Sydvestjylland ynglesæsonen 2004 arbejdsrapport fra Projekt Hedehøgen"

Læs mere

Bestandsvurderinger for 2012 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Jørn Dyhrberg Larsen, Lærke Schmedegaard og Heidi Thomsen

Bestandsvurderinger for 2012 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Jørn Dyhrberg Larsen, Lærke Schmedegaard og Heidi Thomsen Bestandsvurderinger for 2012 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Jørn Dyhrberg Larsen, Lærke Schmedegaard og Heidi Thomsen Stor skallesluger Mergus merganser Af artscaretaker Jan Blichert-Hansen

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 23 til 28 Af Per Bomholt Foto: Bente Holm-Petersen Marts 27 Den Røde Glente ynglede i 28 spredt i ung moræne landskaberne i Danmark. Bestanden andrager ca. 7 registrerede

Læs mere

Home range og habitatanvendelse for danske hedehøge i ynglesæsonen

Home range og habitatanvendelse for danske hedehøge i ynglesæsonen Home range og habitatanvendelse for danske hedehøge i ynglesæsonen Monitering af danske hedehøge ved hjælp af GPS-loggere Af Iben Hove Sørensen, Michael B. Clausen & Henning Heldbjerg Projekt Fokuseret

Læs mere

Effekt af redehabitat, hegning og vejr på ungeproduktion hos de danske Hedehøge fra 1995 til 2009

Effekt af redehabitat, hegning og vejr på ungeproduktion hos de danske Hedehøge fra 1995 til 2009 Effekt af redehabitat, hegning og vejr på ungeproduktion hos de danske Hedehøge fra 1995 til 2009 Mathilde Lerche-Jørgensen, Lars Maltha Rasmussen, Michael Bødker Clausen, Carsten Rahbek & Kasper Thorup

Læs mere

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1 Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A179 Version: 1.1 Oprettet: 31.01.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Bestandsvurderinger for 2014 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning

Bestandsvurderinger for 2014 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Bestandsvurderinger for 214 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Nathia Brandtberg og Jørn Dyhrberg Larsen Projekt Fokuseret Fugleforvaltning har til formål at stabilisere og øge bestanden for

Læs mere

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde.

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde. Vestsjællandske subrariteter VI Af Lasse Braae I dette nummer er der fokus på skovens fugle, og valget er derfor faldet på nogle arter, der optræder som relativt fåtallige ynglefuglearter i de danske skove.

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Forskningsbaseret forvaltning af hedehøg (Circus pygargus) gennem habitatpleje og beskyttelse

Forskningsbaseret forvaltning af hedehøg (Circus pygargus) gennem habitatpleje og beskyttelse Forskningsbaseret forvaltning af hedehøg (Circus pygargus) gennem habitatpleje og beskyttelse Henning Heldbjerg & Iben Hove Sørensen Hedehøgen er en sjælden ynglefugl i Danmark med blot 20-25 ynglepar,

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Fuglebestandes udvikling I tid og rum: Betydning af citizen science-baseret fugleovervågning for naturforvaltning

Fuglebestandes udvikling I tid og rum: Betydning af citizen science-baseret fugleovervågning for naturforvaltning Fuglebestandes udvikling I tid og rum: Betydning af citizen science-baseret fugleovervågning for naturforvaltning Charlotte M. Moshøj, Thomas Vikstrøm, Timme Nyegaard, Henning Heldbjerg. Dansk Ornitologisk

Læs mere

ARBEJDSGRUPPEN FOR DANMARKS ROVFUGLE.

ARBEJDSGRUPPEN FOR DANMARKS ROVFUGLE. 09-022 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus i Tystrup-Bavelse Naturpark 2002-2009. Arts-census undersøgelse Meddelelse nr. 2009-022 fra Arbejdsgruppen for Danmarks

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland 09-020 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland Af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2011 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningsafdelingen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen I starten af 2009 blev en forbedret onlineversion af DOFbasen taget i brug. Der optræder nu følgende

Læs mere

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 For 6. år i træk er er en ny generation af havørne fløjet fra reden i Det Midtjyske Søhøjland. Gammel havørn

Læs mere

Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl

Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA. nr.: A154 Version: 2 Oprettet: 06.03.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

Statistik for indtastninger af observationer og ynglepar 2012 (pr. 20. Januar 2013)

Statistik for indtastninger af observationer og ynglepar 2012 (pr. 20. Januar 2013) Ynglefugle-registreringer i DOFbasen et Columbusæg? De fleste fuglekiggere om ikke alle - er efterhånden godt bekendt med DOFbasen, som et unikt indsamlingsværktøj af data om forekomsten af de danske fugle.

Læs mere

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A115 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal

Læs mere

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 20. oktober 2015

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 20. oktober 2015 Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 20. oktober 2015 Deltagere: Jørn Andersen Martin Martinsen Hans Pedersen Schmidt Bent Pedersen Werner Straadt Poul Bundgaard Henrik Præstholm Niels

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 3. november 2014 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved.

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved. Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm. Projektet blev startet op i samarbejde med Landskabskontoret i Storstrøms amt, som i efteråret 1993 tog initiativ til opsætning af kasser i vores kystnære skove. Selve

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. oktober 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg

Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg Afbud Ole og Jan Dagsorden: 1. Godkendelses af referat Godkendt Opfølgning fra sidst: Tidspunktet for stop af gravning i klæggraven

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A139 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015

Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015 Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015 Niels Peter Andreasen artscaretaker for Vandrefalk i Danmark Rapporten afsluttet 15. august 2015 "Sodfarvet" falk, Enstedværket (foto Jesper Tofft) 21 lokaliteter

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Udgået 15. marts 2017

Udgået 15. marts 2017 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: Version: Oprettet: A128 1

Læs mere

4. december 2009 Til Signe Skibstrup Blach / Naturklagenævnet Som annonceret i Dansk Ornitologisk Forenings klage vedr. Tøndermarsken fra 16. oktober

4. december 2009 Til Signe Skibstrup Blach / Naturklagenævnet Som annonceret i Dansk Ornitologisk Forenings klage vedr. Tøndermarsken fra 16. oktober 4. december 2009 Til Signe Skibstrup Blach / Naturklagenævnet Som annonceret i Dansk Ornitologisk Forenings klage vedr. Tøndermarsken fra 16. oktober 2009, sender vi jer hermed yderligere bemærkninger

Læs mere

Etablering af vildtstriber i hedehøgens kerneområde

Etablering af vildtstriber i hedehøgens kerneområde Etablering af vildtstriber i hedehøgens kerneområde Afsluttende rapport 2014 Journal nr. NST-304-00068 Af Iben Hove Sørensen, projektleder og biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Vildtstribe mellem

Læs mere

Den røde drage. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark

Den røde drage. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark Den røde drage - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark Flyv, flyv glente! Tag ingen af mine, de er så små! Flyv hen til præsten, han har store grå! Børneremse fra 1800-tallet

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A128 2 Gyldig fra: 15.03.2017

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Fødeanalyse baseret på gylp fra hedehøge (Circus pygargus) ynglende i Danmark

Fødeanalyse baseret på gylp fra hedehøge (Circus pygargus) ynglende i Danmark Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Dansk Ornitologisk Forening 24. november 2014 Fødeanalyse baseret på gylp fra hedehøge (Circus pygargus) ynglende i Danmark Henning Heldbjerg og Iben Hove Sørensen Projekt

Læs mere

Udgået 1. april 2017 og sammenskrevet. i Overvågning af kystnære ternearter TAA Indhold. Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl

Udgået 1. april 2017 og sammenskrevet. i Overvågning af kystnære ternearter TAA Indhold. Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2013 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Ynglefugle i Vadehavet 2004 Af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.:

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2009 Knud Falk & Søren Møller for Zoologisk Museum, Københavns Universitet Indhold 1. Formål... 2 2. Feltarbejde 2009... 2 3. Metoder

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet

Ynglefugle i Vadehavet AARHUS UNIVERSITET Ynglefugle i Vadehavet DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE VADEHAVSFORSKNING 13. APRIL 2016 hvilken viden samles og hvordan bruges den? Eigil Ødegaard AARHUS UNIVERSITET DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE

Læs mere

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA.

Læs mere

Ynglende ringduer i september, oktober og november

Ynglende ringduer i september, oktober og november Ynglende ringduer i september, oktober og november Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. juni 2015 Kevin Kuhlmann Clausen & Thomas Kjær Christensen Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2012 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af engryle som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A134 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne.

I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne. Ringmærkning af havørne-ungen på Tærø 2009. I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne. I år blev parret på Tærø udset til at få ringmærket

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af brushane som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A135 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

DOFbasen fylder 10 år

DOFbasen fylder 10 år 15. maj 2012 DOFbasen fylder 10 år Af Timme Nyegaard, Henning Heldbjerg og Steen Brølling Den 15. maj 2002 var det for første gang muligt at gå ind på hjemmesiden www.dofbasen.dk og downloade et program,

Læs mere

Træk og overvintring for hedehøge (Circus pygargus) ynglende i Danmark

Træk og overvintring for hedehøge (Circus pygargus) ynglende i Danmark Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Dansk Ornitologisk Forening 24. november 2014 Træk og overvintring for hedehøge (Circus pygargus) ynglende i Danmark Henning Heldbjerg og Iben Hove Sørensen Projekt Fokuseret

Læs mere

A131 Overvågning af klyde som ynglefugl Versionsnummer: 2

A131 Overvågning af klyde som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af klyde som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A131 2 Gyldig fra: 01.04.2017

Læs mere

Den store hornugle i Sønderjylland

Den store hornugle i Sønderjylland Den store hornugle i Sønderjylland Af Jesper Tofft & Klaus Dichmann Et møde med den store hornugle (Bubo bubo) på nært hold kan være en uforglemmelig oplevelse. Det direkte blik, med de store orange øjne,

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat.

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat. Fuglekonge Videnskabeligt navn: (Regulus regulus) Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat Status Fuglekongen som er vor mindste fugl, er en almindelig ynglefugl, udbredt

Læs mere

REGISTRERINGSMETODE OG VEJLEDNINGER Moniteringsvejledning for Rød Glente Milvus milvus

REGISTRERINGSMETODE OG VEJLEDNINGER Moniteringsvejledning for Rød Glente Milvus milvus 2008-002 RØD GLENTE MILVUS MILVUS RED KITE - ROTMILAN REGISTRERINGSMETODE OG VEJLEDNINGER Moniteringsvejledning for Rød Glente Milvus milvus Nedenstående registreringsmode er anvendt af Rovfuglegruppen

Læs mere

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004 Grøn Viden 2 Vejret i vækståret september 2003 - august 2004 Birgit Sørensen & Iver Thysen 2 Vækståret som helhed var mildt og der faldt lidt mere nedbør end Middeltemperaturen for perioden var 0,9 C højere,

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev marts Vandstær. Foto: John Larsen.

Indhold. Atlas III nyhedsbrev marts Vandstær. Foto: John Larsen. 1 Indhold Tak for fire flotte feltsæsoner!... 2 Vil du være med til at kvalitetssikre kvadrater?... 3 Vil du være med til at udføre en TTT-test i landbrugslandet?... 3 Ændret ynglekriterium... 4 Resultaterne

Læs mere

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes.

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. De tre trin Trin 1 Opret ny bruger Som optæller af skarvkolonier får du her mulighed

Læs mere

DMU, AU - Danmarks ynglebestand af skarver i 2007

DMU, AU - Danmarks ynglebestand af skarver i 2007 Page 1 of 6 Danmarks ynglebestand af skarver i 2007 Af Thomas Bregnballe & Jörn Eskildsen Skarv foto Florian Möllers I 2007 var der 35.261 skarvreder i Danmark. Det er det laveste antal i 15 år. Ud fra

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

50 år med Citizen Science Does size matter?

50 år med Citizen Science Does size matter? Does size matter? Dansk Ornitologisk Forening: Mark Desholm, Irina Levinsky, Thomas Vikstrøm, Iben Hove Sørensen, Timme Nyegaard, Michael Fink Jørgensen, Thomas Lehmberg, Nathia Brandtberg, Theo Askov,

Læs mere

Metoder. Dataindsamling og analyser

Metoder. Dataindsamling og analyser Metoder Dataindsamling og analyser Projektet startede 1. februar 2005 og blev endeligt afsluttet i foråret 2009. Således er der indsamlet og analyseret informationer fra 3 fulde ynglesæsoner. Endvidere

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF,

OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF, OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF, 25-05-07 1. Metoder Generelt: Optællingsresultater der indtastes under Observationer i DOFbasen skal IBA-bearbejdes ved hjælp af DOFbasens

Læs mere