Rengøring og Sterilisering af Stader

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rengøring og Sterilisering af Stader"

Transkript

1 Oversat fra engelsk af Kirsten Jensen og redigeret af Per Kryger, med tilladelse fra: National Bee Unit Rengøring og Sterilisering af Stader Honningbifamilier er udsat for infektioner eller angreb fra en række skadedyr og sygdomme. Disse omfatter insekter, mider, svampe, virus og bakterier, eksempelvis de mikrober, der forårsager ondartet bipest (AFB) eller europæisk bipest (EFB) henholdsvis Paenibacillus larvae og Melissococcus plutonius. Honningbier er sociale insekter og er udsat for epidemier; derfor er det vigtigt, at biavlerne ikke bare genkender symptomerne på disse skadedyr og sygdomme, men at de også ved, hvordan man mindsker påvirkningen fra skadedyr og sygdomme på bifamilier, bigårde og lokalområdet. En afgørende faktor for at forhindre spredning af infektion er god hygiejne. Dette datablad giver nogle gode råd om, hvornår og hvordan man bør rengøre sine stader og sit udstyr. Figur 1. Rene opbevaringsforhold til bigården.

2 Et par bemærkninger til læseren Vær opmærksom på, at grundig rengøring og sterilisering af stader og udstyr kan være hårdt fysisk arbejde. Man skal sørge for at have alt nødvendigt værktøj og udstyr parat, inden man begynder. Man skal også have passende beskyttelsesbeklædning, herunder øjenværn, stærke vandtætte handsker, støvler med stålkappe, etc. Hvis det er muligt, bør man have én til at hjælpe sig. Et godt sted at få støtte og assistance kan være gennem ens lokale biavlerforening. Bemærk, at ikke alle de behandlinger, der er nævnt nedenfor, er effektive mod sporer af bipest, og husk venligst, at alle behandlinger kan være sundhedsskadelige for mennesker. Når man bruger kemikalier, så læs altid forholdsreglerne på producentens etiket og tag passende sikkerhedsforholdsregler, især når der arbejdes med ild. Hvornår bør man rengøre og sterilisere sit udstyr til biavl? Det er god praksis at rengøre og sterilisere udstyr til biavl: Når man tager det ind fra marken til opbevaring (f.eks. ved sæsonens slutning) eller før genbrug; Når der har været infektion eller angreb i bifamilierne; Før brug eller genbrug af reserve eller tomme stader, især hvis man har fået dem fra andre, jævnfør Lov om biavl; Når man genbruger noget, der kan have været i kontakt med bifamilier med infektion af bipest; Hver gang det er nødvendigt at flytte udstyr mellem bifamilierne. Selv tilsyneladende sunde bifamilier kan huse organismer, der forårsager sygdom. Bakterien, der er ansvarlig for EFB, og sporen, der danner bakterier, der forårsager AFB, kan eksistere i vokstavler i lang tid og derved være i stand til at udvikle ny sygdom. Derfor er det vigtigt hele tiden at opretholde en god hygiejnestandard, selv når der ikke er synlige tegn på skadedyr og patogener i bigården. Erstat regelmæssigt gamle yngeltavler med nye kunsttavler og brænd eller omsmelt gamle tavler. Rengør altid stadeværktøj mellem eftersyn med en opløsning med vaskesoda (natriumkarbonat). Det er vigtigt at huske, at det ikke altid er praktisk eller sikkert at rengøre, desinficere og genbruge udstyr, hvis det er blevet forurenet eller er for gammelt og/eller beskadiget til at kunne holde til en meget grundig, men nødvendig behandling. Metoder til destruktion er skitseret i et særskilt afsnit nedenfor. Den lokale biinspektør kan hjælpe og rådgive med hensyn til stader og familier, der er blevet inficeret med sygdommene AFB og EFB, der skal indberettes til myndighederne. Rengøring og desinficering af træstader Skil stadet ad og hvis det er muligt læg alle enkeltdele i en stor almindelig kummefryser (-20 C) i mindst 48 timer før rengøring. Dette vil dræbe skadelige insekter såsom voksmøl. Placér så delene på papstykker eller aviser for at opfange de voksrester, der løsner sig, når man arbejder. Begynd med at skrabe kasserne så grundigt som muligt med en stadekniv, spartel eller et andet egnet stykke værktøj for at fjerne fastsiddende voks eller propolisklumper (Figur 2).

3 Figur 2. Fjern alle klumper af vokstavler fra de øverste lister i rammerne og andet stadeudstyr. Man skal især være omhyggelig, når man rengør de indvendige hjørner af kasserne og rammer, da disse udgør ideelle krinkelkroge, der kan huse skadedyr og patogener. Eventuelt bør man overveje helt at kassere forurenede rammeskinner og erstatte dem med nye, når det desinficerede stade skal samles. Hvis man har planer om at sterilise sit udstyr ved svidning med en gasbrænder (se nedenfor), så husk at fjerne alle plastskinner. I processen med skrabning vil stumper af voks og propolis falde ned på papstykkerne eller aviserne, og alt dette bør destrueres ved at sende det til forbrænding, når denne del af rengøringsprocessen er gennemført. Man skal også rengøre skraberen, før den lægges væk. Når de stadedele, der er af træ, er gjort rene for synligt snavs, kan man sterilisere dem for at dræbe smittekim. Det kan gøres på flere måder: Svidning med en gasbrænder eller en håndholdt elektrisk varmepistol. Figur 3 viser et eksempel på sterilisering af en yngelkasse med en gasbrænder. Når man gør dette, skal man bruge spidsen af den blå flamme i midten af den større flamme og sørge for, at al tilbageværende propolis koger. Desuden skal man sørge for, at træet mørkner til en ensartet kaffebrun farve, hvilket viser, at træet er blevet opvarmet til en tilstrækkelig høj temperatur og i tilstrækkelig lang tid til at være blevet ordentligt steriliseret. Der er ingen grund til at antænde træet, men vær særlig omhyggelig i hjørnerne.

4 Figur 3. Svidning af yngelkasse med en blæselampe. Sterilisering ved brug af vaskesodakrystaller. Værktøj og udstyr til biavl (f.eks. røgpustere og stadeknive) kan rengøres ved brug af en opløsning af vaskesoda (natriumkarbonat). Denne kan fremstilles ved at blande 1 kg vaskesodakrystaller i 5 liter varmt vand sammen med et stænk opvaskemiddel til at hjælpe med at fjerne propolis. Sænk udstyret ned i opløsningen og brug en stålbørste eller lignende til at skrubbe rester af, indtil værktøjet er rent. Sterilisering af rammer kan foretages på lignende måde. Læg nogle aviser på den overflade, som man skal arbejde på. Skrab alle rammerne så grundigt som muligt, således at overskydende propolis eller voks falder ned på aviserne; alt dette kan man så brænde, når man er færdig. Lav en sodaopløsning (1:5) i et kar, der er stort nok til at rumme honningrammerne, og bring vandet i kog. Fyld derpå et andet kar med koldt vand og stil det i nærheden. Derefter sænker man rammerne ned i den kogende sodaopløsning i et minut, eller indtil rammen er fri for tilbageværende voks og propolis. Tag rammerne op af sodaopløsningen og stil dem til tørre.

5 Foto Vejledning Skrab så meget propolis og voks som muligt af rammerne, således at de er så rene som mulige. Derpå, saml rammerne og bind dem sammen med et stykke ufarvet snor, så de er klar til at blive sænket ned i sodaopløsningen. Sørg for at være iført passende beskyttelsesbeklædning såsom tykke gummihandsker og sikkerhedsbriller. Sænk rammerne ned i den kogende sodaopløsning i 1 til 2 minutter. Når udstyret er rent, kan det stilles til tørre, klart til genbrug. Yderligere udstyr såsom honning- og yngelkasser, dronningegitre og dækbrædder kan også rengøres i en sodaopløsning. NB. Denne metode er ikke egnet til sterilisering mod sygdomme.

6 Kemisk sterilisering med desinfektionsmidler. Yngelkasser, honningmagasiner og biavlsudstyr kan steriliseres effektivt ved hjælp af desinfektionsmidler, der indeholder hypoklorit, populært kendt som klorin. Natriumhypoklorit findes i en koncentration på ca. 3% i klorin. Forskning har vist, at nedsænkning i 20 minutter i en opløsning med 0,5% natriumhypoklorit dræber AFBsporer og andre bakterier. Derfor skal man i sådanne tilfælde lave en opløsning af én del husholdningsblegemiddel til fem dele vand. Det er meget vigtigt, at sporerne kommer i kontakt med opløsningen, så alle dele, der sænkes ned i opløsningen, skal rengøres grundigt. Til desinficering af en eller to kasser kan man bruge en egnet bakke, og hver side på kassen skal behandles enkeltvis, før kassen drejes for at behandle de øvrige sider. Til en større mængde udstyr er det nødvendigt med et dybere kar. Laboratorieforsøg udført ved Food and Environment Research Agency (Fera) tyder på, at andre kemiske desinfektionsmidler kan være nyttige til generel sterilisering, men der er behov for yderligere tests for at sikre, at disse er effektive mod infektioner med bipest, især AFB-sporer. Hvis man bruger denne metode, skal man bruge beskyttelsesdragt, beskytte øjnene og bruge gummihandsker. Kemisk sterilisering med eddikesyre. Vokstavler kan steriliseres for at dræbe sporer af kalkyngel og Nosema samt voksmøl ved at benytte dampene fra fordampning af eddikesyre. Intet tyder på, at denne behandlingsmetode er effektiv mod AFB eller EFB. Eddikesyre kan fås hos forhandlere af kemikalier eller på internettet. Begynd behandlingen ved at stille magasiner med vokstavler, der skal steriliseres for svampesygdomme, i en stabel på et solidt underlag som f.eks. et bræt eller en lufttæt stadebund. Bemærk, at eddikesyre er ætsende og angriber metal og beton. Det er også vigtigt at afskærme indgange til staderne, da dampe fra eddikesyre er tungere end luft og vil synke ned fra toppen til bunden af stablen og sive ud af revner og huller i bunden. Sæt en ikke-metallisk skål (underkop eller lignende) på toppen af rammerne af den øverste kasse. Hæld meget forsigtigt eddikesyre (80%) i skålen, så der er 120 ml syre pr. kasse (f.eks. vil 600 ml således kunne behandle 5 kasser). Plácer derpå en tom stadekasse på toppen af stablen. Luk den tomme kasse på toppen af stablen med et låg. Forsegl alle forbindelser mellem kasserne med tape for at forhindre dampe i at slippe ud. Når behandlingen er gennemført, skal skålene med syre fjernes meget forsigtigt, og kasserne skal gennemluftes (i mindst to dage), før de må bruges igen. Hvis man bruger denne metode, skal man bruge beskyttelsesdragt, beskytte øjnene og bruge gummihandsker. Kogning i kaustisk soda (natriumhydroxid). Denne behandlingsform er ikke særlig praktisk for den almindelige biavler, da blandingen er ætsende og på grund af problemer med bortskaffelse af den anvendte opløsning. Den kræver stor omhu og forsigtighed. Metoden kræver en nedsænkning i en opløsning med kaustisk soda; den består i 450 gram natriumhydroxid (fås hos forhandlere af kemikalier) i 38 liter vand, som derpå skal bringes til kogepunktet. Stadedele af træ nedsænkes derpå i opløsningen i mellem 5 og 15 minutter, før de dyppes i rent kogende vand eller vaskes med husholdningseddike for at neutralisere basen. Efter tørring skal delene sandsynligvis have nye søm. Hvis man bruger denne metode, skal man bruge beskyttelsesdragt, beskytte øjnene og bruge gummihandsker.

7 Genbrug af trærammer Varm damp er meget effektiv til at smelte voks af snavsede yngelkasser og rammer af træ, før de bliver genbrugt. Apparaturet hertil består af en dampkilde, f.eks. en tapetafdamper til hjemmebrug, en plastslange, en opsamlingsbakke og et tilpasset låg til en yngelkasse (Figur 5). Udstyr som beskrevet her kan fås via internettet. Dampkammer Slange Låg til yngelkasse Bund/opsamlingsbakke Figur 5. Apparatur til damprensning. Figur 6. Apparatur til damprensning efter samling. Begynd med at placere et magasin med snavsede rammer på en opsamlingsbakke, der er lavet til formålet; den skal være af samme størrelse og form som en stadebund, men med en lille åbning i en af siderne, og dæk den med låget. Fastgør enden af slangen fra dampkammeret til toppen af den forseglede kasse (Figur 6). Efterhånden som vokset bliver blødt og smelter, løber det ned gennem kassen og ud af åbningen i bakken, hvorfra det kan opsamles og bruges til udskiftning af voks (Figur 7). De rensede og rengjorte trætavler kan genbruges. Beregn mindst én time til behandling af hver kasse tavler. Når damprensningsprocessen er gennemført, kan man sterilisere rammerne ved at behandle dem med vaskesoda (se afsnittet Sterilisering ved brug af vaskesodakrystaller i denne folder), før man klargør dem med en frisk kunsttavle.

8 Figur 7. Opsamling af varm voks fra en dampslynge. Rengøring og desinficering af plast- eller polystyrenstade Der er blevet anvendt bistader af plast i Europa i over 30 år. Før sterilisering skal plaststader og -enkeltdele rengøres omhyggeligt, nøjagtigt som et stade af træ. Læg delene i en fryser for at dræbe skadedyr, læg delene på en overflade, der kan kasseres (avis eller pap), skrab alle delene så grundigt som muligt for at fjerne fastsiddende voks eller propolis og tilintetgør al det, der fjernes, ved sende det til forbrænding. Når plaststadet er gjort rent, er det klart til at blive steriliseret. Mulighederne er dog begrænsede sammenlignet med den række behandlingsmetoder, man kan bruge på stader af træ. For eksempel er brug af en gasflamme helt udelukket, da det simpelthen ville få stadet til at smelte. Producenter af populære mærker af plaststader anbefaler, at de bedste muligheder er kemiske desinficeringsmidler, der indeholder hypoklorit eller kaustisk soda, som beskrevet ovenfor under sterilisering af træstader. Kun hypokloritbaserede produkter anbefales mod AFB (se under Håndtering af EFB og AFB nedenfor). Alle former for rengøring og behandlingsmiddel eller opløsning bør afprøves på en lille del eller område for at kontrollere, at det ikke volder skade. Dronningegitre Dronningegitre skal rengøres og steriliseres på forskellig måde, afhængigt af den anvendte type, som enten er lavet af metal eller plast. Begynd med at fjerne rester ved at skrabe med et egnet værktøj (Figur 8). Det er nemmere at fjerne propolis, når vejret er koldt og vinterligt, da propolis under disse forhold bliver sprødt. En stålbørste er velegnet til at fjerne stumper af voks og propolis. Trådgitre kan så svides med en gasflamme, men hvis de er loddede, skal man passe på ikke at smelte loddefugerne, da disse sommetider er meget bløde. Hvis der har været bipest, kan gitre med zinkriller destrueres ved brænding. Ellers er det muligt at skrubbe dem rene med en opløsning af vaskesoda. Denne opløsning skal være ret koncentreret (1 kg soda til 5 l vand), og et stænk opvaskemiddel i blandingen er også en god ide. Hvis man bruger denne metode, skal man bruge beskyttelsesdragt, beskytte øjnene og bruge gummihandsker. Plastgitre kan desinficeres på samme måde som plaststader og dele, som beskrevet ovenfor.

9 Figur 8. Fjern alle klumper af vokstavler eller rester ved at skrabe det af. Sørg for at rengøre stadeværktøjet bagefter. Hvordan bør man behandle andet udstyr? Stadeværktøj bør svides med en gasflamme, men opvarm det ikke så meget, at metalforstærkningerne bliver beskadiget. Plastudstyr eller dele kan også skrubbes i en opløsning med vaskesoda. Rengøring af bidragter Det er vanskeligt at rengøre læderhandsker, så de bør helst undgås. Hvis man absolut vil bruge læderhandsker, bør man bruge et par tynde engangshandsker uden på dem. Læderhandsker kan vaskes i sæbevand, og man kan få patenteret handskesæbe. Men læderhandsker har en tendens til at blive hårde. Det er bedre at bruge handsker til opvask eller tynde engangshandsker. Disse kan skylles mellem undersøgelser af de enkelte bifamilier eller kasseres, og et nyt par tages i brug, således at man mindsker risikoen for at sprede infektion. Hvis man bruger gummistøvler, kan disse skrubbes i en opløsning med vaskesoda, som beskrevet ovenfor. Andet fodtøj bør rengøres for mudder, propolis og stænk af honning og tørres af på passende måde. Overalls bør vaskes regelmæssigt på normal måde. En lille smule vaskesodakrystaller blandet i vaskemidlet hjælper til at fjerne propolis. Sørg for, at alle lynlåse er lukkede for at undgå skader. Håndtering af EFB og AFB Både EFB og AFB er meldepligtige sygdomme. Det betyder, at hvis man har mistanke om, at ens bifamilier er ramt af en af disse sygdomme, skal man melde det til Offentlig bisygdomsbekæmpelse, som vil be- eller afkræfte diagnosen. Flere detaljer om, hvordan dette skal gøre, kan fås på Offentlig bisygdomsbekæmpelses hjemmeside Selv før en diagnose eventuelt bekræftes, bør man lukke stadet, mindske indgangen til at kun én bi kan passere og tage andre forholdsregler for at forhindre, at stadet bliver overtaget af andre familier i området. Man skal desinficere handsker og andet biudstyr med en stærk opløsning af vaskesoda, før man undersøger andre familier. Hvis det efterfølgende bliver bekræftet, at der er AFB, vil ens lokale biinspektør dræbe smittede bifamilier, og staderne skal steriliseres, før de må genbruges. NB. Virkon S er meget effektivt mod ikke-sporedannende mikrober såsom EFB-bakterier og virus. Det anbefales imidlertid ikke til AFB brug i stedet et rengøringsmiddel, der er baseret på hypoklorit, f.eks. blegemiddel.

10 Figur 9. Afbrænding af angrebne tavler og rammer. Destruktion af gammelt, beskadiget og inficeret udstyr Udstyr af træ kan brændes i en grube, der er ca. 45 cm dyb (Figur 9), og gruben skal tildækkes bagefter. Der er i Danmark generelt restriktioner omkring afbrænding, det er bedre at få affald kørt direkte til en forbrændingsanstalt. Som alle andre produkter bliver plaststader uanvendelige på grund af skader eller slid. Når dette sker, skal de bortskaffes på en forsvarlig måde. Hvis plasten ikke har været i kontakt med en smitsom sygdom, kan den måske være egnet til genbrug. De kommunale myndigheder kan rådgive om dette, hvilket har en tendens til at variere meget alt efter kommune og region. Materiale, der ikke er inficeret, kan også bortskaffes på deponeringspladser, men dette vil måske ikke være muligt fremover. Deponering er ikke muligt for smittefarligt materiale, da det vil ligge frit i et stykke tid. Desuden, hvis det fremover ligger frit, vil det blive en kilde til infektion af bier i omegnen. Plast må kun brændes i anlæg, der er særligt beregnet til dette. Der er specialiserede firmaer, der tager sig af destruktion af inficerede plastmaterialer, men de kræver normalt, at plasten er sorteret efter type, før de accepterer den. De bør kontaktes for yderligere information. Er du registreret i det Centrale BigårdsRegister? Centralt BigårdsRegister (CBR) er det avancerede it-system, der understøtter vores arbejde vedrørende sundhed hos bier. Mange biavlere synes, at dette er et særdeles nyttigt hjælpemiddel og anerkender den rolle, som CBR skal spille for at hjælpe biinspektørens arbejde. Hvis man registrerer sig som biavler i CBR, kan man bede om et gratis besøg fra den lokale biinspektør, som kan yde detaljeret hjælp og rådgivning om honningbiers sundhed, herunder også rengøring og sterilisering. Yderligere information Kontakt Charlotte Knudsen på charlotte.knudsen@agro.au.dk / eller Birgitte Lund på bilu@naturerhverv.dk eller NaturErhvervs hjemmeside National Bee Unit APHA, National Agri-Food Innovation Campus Sand Hutton, York. YO41 1LZ Telephone nbuoffice@apha.gsi.gov.uk NBU Web site: May 2016 Crown copyright. This sheet, excluding the logo, may be reproduced free of charge providing that it is reproduced accurately and not used in a misleading way. The material must be acknowledged

Den sunde bifamilie:

Den sunde bifamilie: Bisygdomme Den sunde bifamilie: Først på året: Et tørt og rent stade. Døde bier i bunden er almindelige og en stram lugt kan forekomme. Lugten: En rar, varm sødlig og parfumeret voksduft: Lyden: En monoton

Læs mere

Vejledning for kyndige biavlere

Vejledning for kyndige biavlere Vejledning for kyndige biavlere Juni 2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon Vejledning for kyndige biavlere Denne vejledning er udarbejdet af Center for Jordbrug,

Læs mere

Sygdomsbilledet er hullet yngelleje med opgnavede celleforseglinger. Død yngel i cellerne.

Sygdomsbilledet er hullet yngelleje med opgnavede celleforseglinger. Død yngel i cellerne. ONDARTET BIPEST Ondartet bipest er en af vore mest alvorlige yngelsygdomme. Den forårsages af den encellede bakterie Paenibacillus larvae. Bakterien formerer sig i bilarver ved en tvedeling. Bakterien

Læs mere

EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og desinficering Skib: MM / YYYY :

EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og desinficering Skib: MM / YYYY : EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og Skib: MM / YYYY : Opbevaringen Hyppighed Rengøringsmiddel Dørk fejes og Sæbevand (også hvor Grundig vask når nødvendigt der opbevares friske råvarer

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 110 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90356AS2X3VII 2016-12 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING Produkter der fungerer Produkter der holder Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING BRUGSANVISNING SIS440 Nådden skal være ren og tør. Det omgivende træ skal indeholde mindre end 12% fugt.

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

DRAFTLINE - RENGØRING AF FADØLSANLÆG

DRAFTLINE - RENGØRING AF FADØLSANLÆG DRAFTLINE - RENGØRING AF FADØLSANLÆG Hvad er Draftline? Draftline er et rengøringsmiddel til fadølsanlæg. Det er basisk og opløser meget effektivt organiske stoffer, fx belægninger inde i en ølslange.

Læs mere

Undervisningsplan. Skolebigården. frank toftum

Undervisningsplan. Skolebigården. frank toftum 19-02-2017 Undervisningsplan Skolebigården frank toftum 1. Eftersyn af bifamilierne: Det 1. eftersyn af bi familierne kan først finde sted efter at bierne har været på renselsesudflugt, så forstyrrelse

Læs mere

Instruks for biinspektørens arbejde

Instruks for biinspektørens arbejde Instruks for biinspektørens arbejde Juni 2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon Instruks for biinspektørens arbejde Denne instruks er udarbejdet af Center for

Læs mere

PÅFØRINGSVEJLEDNING FOR TRUSTY STEP (nr. 1001) til klinkegulv, keramik porcelæn, terrazzo, granit, beton, marmor

PÅFØRINGSVEJLEDNING FOR TRUSTY STEP (nr. 1001) til klinkegulv, keramik porcelæn, terrazzo, granit, beton, marmor PÅFØRINGSVEJLEDNING FOR TRUSTY STEP (nr. 1001) til klinkegulv, keramik porcelæn, terrazzo, granit, beton, marmor Distributør: BUNDTRADE, Virum Stationsvej 107, 2830 Virum Tlf: 45 85 84 04 post@bundtrade.dk

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Information om forstøverapparat til behandling af KOL

Information om forstøverapparat til behandling af KOL Gentofte Hospital Medicinsk afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Information om forstøverapparat til behandling af KOL (Kronisk obstruktiv lungelidelse) Du har modtaget et

Læs mere

Sammen forebygger vi influenzaen!

Sammen forebygger vi influenzaen! Oxivir Diversey s mest effektive desinfektionsmiddel til alle overflader - afgørende i kampen mod influenza Hvorfor skal overflader desinficeres? Influenzavirus kan leve på overflader op til 2 timer. Derfor

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 94906HB21XVIII 2017-11 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse

Læs mere

Care forebyggende madras

Care forebyggende madras Care forebyggende madras Brugervejledning 2019-08-22 VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Læs alle instruktioner før brug ADVARSEL! 1. Dette produkt må kun anvendes til det tiltænkte formål som beskrevet i denne

Læs mere

Skolebigården Praktiske del Version 1.0

Skolebigården Praktiske del Version 1.0 Skolebigården Praktiske del Version 1.0 Indhold Indledning...3 Skolebigården...4 Find vej...4 Bistader...4 Stadegruppe...5 Uge 17 - Start i skolebigården...6 God praksis...6 Rengøring af stadebund...6

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

Kyndig biavler syner for andre

Kyndig biavler syner for andre Kyndig biavler syner for andre Er du uddannet kyndig biavler, må du syne andres bier og udstede sundhedsattest på dem. Det kan biavlerne have brug for i tilfælde af, at de skal flytte deres bier eller

Læs mere

Anbefalinger om anskaffelse af udstyr og bifamilie og ønske om mentor. NBV s begynderkursus Bodil Branner

Anbefalinger om anskaffelse af udstyr og bifamilie og ønske om mentor. NBV s begynderkursus Bodil Branner Anbefalinger om anskaffelse af udstyr og bifamilie og ønske om mentor NBV s begynderkursus 2016 Bodil Branner ! Marie Grymer Tholstrup på facebook 1. april 2016 Under og efter bestøvning Vi anbefaler tidlig

Læs mere

Kravspecifikation til at udvikle forbedret brugervenlighed af. det elektroniske Centrale BigårdsRegister (CBR)

Kravspecifikation til at udvikle forbedret brugervenlighed af. det elektroniske Centrale BigårdsRegister (CBR) BILAG 1 Kravspecifikation til at udvikle forbedret brugervenlighed af det elektroniske Centrale BigårdsRegister (CBR) Formål: Projektet har til formål, at udvikle forbedret brugervenlighed af det elektroniske

Læs mere

Neater Drinker Metallic inkl. 2 stk. 60 cm Neater Solidt sugerør med ventil Sprøjte

Neater Drinker Metallic inkl. 2 stk. 60 cm Neater Solidt sugerør med ventil Sprøjte Neater Drinker Metallic inkl. 2 stk. 60 cm Neater Solidt sugerør med ventil Sprøjte Stopskive Kort stykke sugerør Blødt mundstykkerør Plastmøtrik 60 cm Langt Neater Solidt sugerør Tap til åbning af låg

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 22. juni 2010 nr. 22

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 22. juni 2010 nr. 22 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 22. juni 2010 nr. 22 Emnerne: Aflæggere, hvorfor? Sådan laves en aflægger Beskyttelse mod røveri Tidsfristerne N Aflæggere,

Læs mere

Kan bruges i ovnen og på alle kogeplader!

Kan bruges i ovnen og på alle kogeplader! 1 gryde lav mad på 6 måder! Grill Bag Sautér Steg Damp Braisér Slip let Cerami-Tech Keramisk coating Jævn opvarmning Passer til alle kogeplader Nem at rengøre Slidstærk og stænkafvisende coating Varmeafvisende

Læs mere

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine!

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Vi er Danmarks største online hvidevareforhandler. Spørg

Læs mere

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug.

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. Brugsanvisning Mælkeskummer 423008 DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. g DANSK DANSK g SIKKERHEDSFORSKRIFTER Læs denne vejledning, da

Læs mere

Think. Fødevaresikkerhed som topprioritet

Think. Fødevaresikkerhed som topprioritet Think Think Yellow Think Orange Think Red Think Green Think Blue Think Purple Fødevaresikkerhed som topprioritet Flere produkter i f lere farver end nogen andre Vægophæng Børster Koste Skrabere Spande

Læs mere

Udgivet af Danmarks Biavlerforening, 2009.

Udgivet af Danmarks Biavlerforening, 2009. Bier og biavl i Folkeskolen Foto: Rolf Tulstrup Theuerkauf Til biavleren Udgivet af Danmarks Biavlerforening, 2009. Aftale mellem biavleren og skolen Aftalen mellem biavleren og læreren skal indeholde

Læs mere

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Top Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Bukser Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Ærmer Antal:

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning KOMPROMENT Keylite Produktdata/Anvisning Produktdata /Anvisning nr. 31 Keylite - Sne og is I kolde områder kan betragtelige mængder sne og is lægge sig på taget, og Keylite s tagvinduer kan i længere perioder

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening Specialnummer 11. maj 2013 nr. 44

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening Specialnummer 11. maj 2013 nr. 44 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening Specialnummer 11. maj 2013 nr. 44 Emnerne: Specialnummer for nye biavlere Den nye bifamilie Gamle fodertavler Udvidelsen Honningmagasiner

Læs mere

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. September 2015. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. Modermælkserstatning fremstilling og opbevaring:

Læs mere

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie og er formstabilt. Det kan tåle vejr og vind uden

Læs mere

908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6)

908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6) GB FR ES PT IT DE NL DK SE NO GR RU TU BR CN JP KR SA 908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6) Liquidificador

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og FAVORIT 26_012 Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og holdbarhed og er designet, så det opfylder

Læs mere

Kursus i biavl Præsentation. Formål. Bitta Uddannelse: Biolog Bier siden 2010 (3 familier i 1 bigård-assisterende)

Kursus i biavl Præsentation. Formål. Bitta Uddannelse: Biolog Bier siden 2010 (3 familier i 1 bigård-assisterende) 1 Kursus i biavl 2016 KABF Aften 1:4 2 Præsentation Bitta Uddannelse: Biolog Bier siden 2010 (3 familier i 1 bigård-assisterende) Morten KABF bestyrelsesmedlem 2013-2015 Kyndig biavler Bier siden 2010

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Udarbejdet den: 10-11-2005 / GPS Anvendelse: Rengøringsmiddel Leverandør: Tana-Chemie GmbH

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 120 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93193HB11XVIII 2017-10 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

1 ISMASKINE OXIRIA Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1688573 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Rensning af afløb. 2. Fareidentifikation

Læs mere

Kyndig biavler syner egne bier

Kyndig biavler syner egne bier Kyndig biavler syner egne bier Ved flytning eller salg/overdragelse af dine bier skal du som kyndig biavler registrere sundhedseftersynet af dine egne bier. Før du registrerer, syner du bierne og konstaterer

Læs mere

Nye Bifamilier og Dronningeskift

Nye Bifamilier og Dronningeskift Nye Bifamilier og Dronningeskift Simple og sikre metoder NBV s Begynderkursus 2017 Dronningeskift Hvorfor dronningeskift? Det anbefales at skifte dronningen når hun er 2 år gammel rigtig gode dronninger

Læs mere

IKEA 365+ Gryder og pander

IKEA 365+ Gryder og pander 50_018 IKEA 365+ Gryder og pander En travl hverdag stiller store krav til køkkenudstyret. IKEA 365+ gryder og pander af rustfrit stål har gennemgået strenge test for at sikre, at de kan holde til at blive

Læs mere

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Sådan passer du bedst på dit Cube Design produkt Denne vejledning giver dig mulighed for at pleje

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Kaustisk Soda

Sikkerhedsdatablad. Kaustisk Soda Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1691721 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Rensning af afløb og afsyring af møbler.

Læs mere

IKEA 365+ Gryder og pander

IKEA 365+ Gryder og pander 25_018 IKEA 365+ Gryder og pander En travl hverdag stiller store krav til køkkenudstyret. IKEA 365+ gryder og pander af rustfrit stål har gennemgået strenge test for at sikre, at de kan holde til at blive

Læs mere

Badeværelsesur med termometer

Badeværelsesur med termometer Badeværelsesur med termometer Brugsanvisning og info om sugekopper Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93302FV01X00VIII 2017-09 Sikkerhedsoplysninger Læs sikkerhedsoplysningerne omhyggeligt igennem, og brug kun

Læs mere

Men inden du går igang, tjek at alle delene er der. Der skal være;

Men inden du går igang, tjek at alle delene er der. Der skal være; Brugsanvisning til honnningpressen. Vægtstangspressen. Honningpresning er et honning-høst alternativ til slyngning af honning. Ved presningen iltes honningen ikke så kraftigt som ved slyngningen, hvilket

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Anne Kjerulf overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Smittekæden En arbejdsmodel til forebyggelse Smitteveje:

Læs mere

Babymadsmaskine. Brugsanvisning. Art.nr K1500186-030 www.mydiluo.se Rev. P02, 2015-06-03

Babymadsmaskine. Brugsanvisning. Art.nr K1500186-030 www.mydiluo.se Rev. P02, 2015-06-03 Babymadsmaskine Brugsanvisning Art.nr K1500186-030 www.mydiluo.se Rev. P02, 2015-06-03 INDHOLD VIGTIG INFORMATION 2 HÅNDTERING 4 OVERSIGT OVER MASKINEN 5 FØR BRUG 8 ANVÄNDANDE 8 - Påfyldning af vand 8

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer..

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer.. Indholdsfortegnelse Rengøring af huset. 1 Desinfektion af huset. 2 Tågedesinfektion 3 Vandsystemet. 4 Desinfektion af udenomsarealer.. 5 Forrum. 6 Fodersiloer.. 7 Diverse opgaver. 8 Udregningsskema.. 9

Læs mere

BIBIONE. Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING

BIBIONE. Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING BIBIONE Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING GENNEMLÆS DENNE SIKKERHEDSVEJLEDNING OG ADVARSLERNE OMHYGGELIGT, FØR MONTERINGEN AF GRILLEN PÅBEGYNDES. SIKKERHEDSVEJLEDNING! Grillen må ikke bruges

Læs mere

Miniovn med kogeplader 30 liter ovn

Miniovn med kogeplader 30 liter ovn Miniovn med kogeplader 30 liter ovn Model nr. TO-30AB-1 Læs grundigt igennem inden ibrugtagning. Vigtige sikkerhedsforanstaltninger Når man bruger elektriske apparater, skal man altid følge almindelige

Læs mere

Rengøringsvejledninger

Rengøringsvejledninger og pleje af dit lakerede og oliebehandlede Pergo parketgulv Hvorfor? HOLDBAR BRUGERVENLIG EFFEKTIV Korrekt rengøring af gulvet sikrer, at det bliver vedligeholdt perfekt. Produkterne er blevet udviklet

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL AMALFI & VENEZIA

RENGØRINGSMANUAL AMALFI & VENEZIA RENGØRINGSMANUAL RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på ovnen, kontroller følgende: - sørg for at ovnen er slukket - sørg for at hovedafbryderen bag

Læs mere

max 60 kg max 60 kg Monteringsvejledning Kære kunde! Teamet fra Tchibo

max 60 kg max 60 kg Monteringsvejledning Kære kunde! Teamet fra Tchibo Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 1. maj 2011 nr. 29

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 1. maj 2011 nr. 29 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 1. maj 2011 nr. 29 Emnerne: Den nye bifamilie Honningmagasiner Magasin på trugstadet Dronningegitter, hvorfor og hvordan? At

Læs mere

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER Instruktioner til brug og vedligeholdelse af SousVide Supreme -vakuumforsegler LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER For yderligere oplysninger bedes du besøge vores hjemmeside på SousVideSupreme.com Dette apparat

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 28-11-2007 Revision: 28-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Take your cleaning and Hygiene standards to an entirely new level with the revolutionizing, three- step effect of Guardian Technology. G-Line Tattoo - Rengøringsskema

Læs mere

Rene ord om Rene hænder

Rene ord om Rene hænder Vaske hænder sange Melodi: Mariehønen evig glad Og hænderne skal skrubbes godt, men husk den frække tommeltot for ellers smitter tussen dig, hvis altså den kan finde vej. Melodi: Bjørnen sover Vaske hænder,

Læs mere

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT LÅGER Regelmæssig rengøring Anvend en blød klud opvredet i lunkent vand, der gerne må være tilsat et almindelig rengøringsmiddel

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Brugsanvisning Ukrudtsbrænder MiniMax Kosan Gas varenr. 12002 og 12006

Brugsanvisning Ukrudtsbrænder MiniMax Kosan Gas varenr. 12002 og 12006 Brugsanvisning Ukrudtsbrænder MiniMax Kosan Gas varenr. 12002 og 12006 Anvendelse Håndtag og brænder benyttes i forbindelse med flaskegas, d.v.s. til butan, propan eller blandinger af disse gasser og kun

Læs mere

Teknisk Datablad. Soudaplug ST. Dato: 08/07/16 Side 1 af 4

Teknisk Datablad. Soudaplug ST. Dato: 08/07/16 Side 1 af 4 Dato: 08/07/16 Side 1 af 4 Hurtigthærdende cement (Lynmørtel) For øjeblikkelig lukning af utætheder i beton og murværk, selv under højt tryk. Anvendelsesområde: er en cement-baseret pulver, der blandet

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1052460 Revision: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser og giver såvel olieret som matlakeret palisandertræ

Læs mere

AZ 70. Multifunktionelt rengøringsmiddel

AZ 70. Multifunktionelt rengøringsmiddel Multifunktionelt rengøringsmiddel Sammensætning: indeholder under 5 % anioniske tensider, ikke-ioniske tensider, duftstof. Øvrige ingredienser: kompleksdanner, ammoniak, farvestof. ph-værdi ca. 11. Effekt:

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Flaskeernæring til børn Information til forældre Juliane Marie Centret Rigshospitalet At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre er det en nødvendighed,

Læs mere

Lænsning og opdæmning

Lænsning og opdæmning Lænsning og opdæmning Version 2 Gældende til 01-02-2014 Metodehæfte Funktions Uddannelse Indsast Lænsning og opdæmning Forfatter: Mads Blaabjerg Nielsen og Alexander Sylvester-Platz Copyright: Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat låger Malede og finérede Almindelig rengøring foretages med en ren klud eller vaskeskind og lunkent vand. Til mere dybdegående

Læs mere

Hygiejne i daginstitutionerne

Hygiejne i daginstitutionerne Til dagplejen og daginstitutioner Hygiejne i daginstitutionerne Syg åh nej, ikke igen! De mindste børn i dagtilbud er de mest syge af alle. Tænk hvis de undgik godt en uges sygdom hvert år. DET ville være

Læs mere

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther En bi er et insekt. Men en bi er ikke bare en bi. I Danmark lever der næsten 300 forskellige arter af bier. Men det

Læs mere

Anvendelsesformål. Rengøring og pleje

Anvendelsesformål. Rengøring og pleje Monteringsvejledning max 60 kg Montering med personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen

Læs mere

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse Drift og Vedligehold Hvidlakeret ventilationsfittings Denne drift- og vedligeholdelsesmanual gælder for JRV's Hvidlakeret ventilationsfittings. Den indeholder vigtige informationer om brug, vedligeholdelse

Læs mere

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Privat Tæpper Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Vedligeholdelse Tæpper korrekt vedligeholdelse giver størst udbytte Tæpper har en lang række gode egenskaber, der bedst bliver bevaret, hvis

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93711AS1X1VIII 2017-10 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 4. juni 2010 nr. 21

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 4. juni 2010 nr. 21 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 4. juni 2010 nr. 21 Emnerne: Honninghøst Bitømmeren Skrælning Slyngning Pollentavler Siningen Behandling af honningen Honninghøst!

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Klorin WC Gel Ocean 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. Klorin WC Gel Ocean 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Revideret den: 05-05-2009 / MPE Colgate-Palmolive A/S Parallelvej 16 Anvendelse:

Læs mere

Indendørs og udendørs spa

Indendørs og udendørs spa VejEN TIL VELVÆRE I DIN Indendørs Spa Scandinavian SpaCare INDENdørs spa Indendørs og udendørs spa Det er en totaloplevelse at gå i spabad. Når du tænder for vandet og lader dig sænke ned i det opvarmede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1065464 Udarbejdelsesdato: 31-10-2005 Udarbejdet den: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser sølv

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 9257AS1X1VIII 2017-10 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse

Læs mere

Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af AIRpad puden forstår produktoplysningerne

Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af AIRpad puden forstår produktoplysningerne Dansk brugermanual for Rolko AIRpad Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af AIRpad puden forstår produktoplysningerne Kunde: Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt

Læs mere

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Mikroorganismer så som bakterier og virus kan sprede smitsomme sygdomme blandt personale og blandt borgere på plejecentrerne og i hjemmeplejen. DE smitter

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Brugsanvisning Ukrudtsbrænder Midi m/piezo Kosan Gas varenr og 63110

Brugsanvisning Ukrudtsbrænder Midi m/piezo Kosan Gas varenr og 63110 Brugsanvisning Ukrudtsbrænder Midi m/piezo Kosan Gas varenr. 12010 og 63110 Anvendelse Håndtag og brænder benyttes i forbindelse med flaskegas, dvs. til butan, propan eller blandinger af disse gasser.

Læs mere

Læs sikkerhedsreglerne grundigt igennem inden brug.

Læs sikkerhedsreglerne grundigt igennem inden brug. WCS-61 Wonder Core Smart BRUGERVEJLEDNING Læs sikkerhedsreglerne grundigt igennem inden brug. Gem denne brugervejledning, så du altid kan slå op i den efter behov. Hvis du giver produktet til andre, skal

Læs mere

Betjeningsvejledning Geberit AquaClean 8000plus

Betjeningsvejledning Geberit AquaClean 8000plus Pleje og rengøring Geberit AquaClean 8000plus er et næsten vedligeholdelsesfrit, førsteklasses produkt. WC-skålen har en særlig belægning. Takket være denne belægning trækker vanddråberne sig sammen til

Læs mere

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Brugervejledning Rørventilator Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør. Sikkerheds instruktioner ADVARSEL

Læs mere

Kontaktgrill. Model Nr.: 1666 BRUGSANVISNING

Kontaktgrill. Model Nr.: 1666 BRUGSANVISNING Kontaktgrill Model Nr.: 1666 BRUGSANVISNING For din sikkerheds skyld og for at du kan blive ved med at have glæde af dette produkt, skal du altid læse instruktionsbogen grundigt inden brug. VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

Læs mere

CITRUS JUICER CJ 7280 DANSK

CITRUS JUICER CJ 7280 DANSK CITRUS JUICER CJ 7280 DANSK DA H A G B F E C D 3 SIKKERHED OG OPSÆTNING Inden ibrugtagning bedes du læse brugsanvisningen grundigt igennem. Følg alle sikkerhedsanvisninger for at undgå skader som følge

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 28-11-2007 Revision: 28-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern forurenet tøj.. Såfremt fedt under højt tryk er kommet ind under huden, kontaktes læge omgående.

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern forurenet tøj.. Såfremt fedt under højt tryk er kommet ind under huden, kontaktes læge omgående. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdet den: 08072004 / HBN Erstatter den: Anvendelse: Til anvendelse på store tandkranse

Læs mere