Lindenborg Skovselskab A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lindenborg Skovselskab A/S"

Transkript

1 Lindenborg Skovselskab A/S Markvandring tirsdag den 31. maj 2016

2 Lidt om Lindenborgs historie Lindenborgs historie kan følges tilbage til år Godset fører en omtumlet tilværelse, en del af dets jordtilliggender bliver frasolgt op gennem tiden, og i 1762 bliver det overtaget af Heinrich Carl Schimmelmann, og har siden været i slægtens eje. I 1867 overtages godset Myhlenberg, som ejer store skovområder i Rold Skov, og Lindenborg bliver til det skovgods, som vi kender i dag. Store områder i Lille Vildmose blev senere frasolgt, og i dag ejer godset især skov i Rold Skov-området. Lindenborg Skovselskab a/s varetager driften af godsets egne skove, ha, hovedsageligt i Rold Skov. Dyrkningsforhold i Rold Skov Rold Skov ligger på den jyske højderyg. Jordbunden består af istidsaflejringer af stenet sand, lagdelt sand og grus, samt stedvis moræne. Undergrunden er skrivekridt og danskekalk, som i den nordlige del af skoven når næsten op i overfladen. Størstedelen af området er meget kupperet, og har derfor næsten altid været skov. Årsmiddelnedbøren er 845 mm mod 712 mm på landsplan. Den ekstra nedbør falder især i efteråret og vinteren. Årsmiddeltemperaturen er på 8,9 C, mens hele Danmarks er 9,6 C. I vækstperioden ligger temperaturen tilsvarende lavere lokalt. Forhold som nok giver Rold Skov en af de bedste boniteter for grandyrkning i Danmark. Selskabsstruktur Den Schimmelmannske Fond er hovedaktionær i vores organisation og har til formål at bevare Lindenborg Gods. Lindenborg Gods a/s er moderselskab for koncernen og driver det nyrenoverede Lindenborg Slot og Park som eksklusiv kursusejendom og er ansvarlig for overordnet ledelse, økonomi og edb i hele organisationen. Foruden Lindenborg Skovselskab a/s drives Rold Skov Savværk a/s, med produktionssteder i Arden og Sabro, to af Danmarks største nåletræssavværker med en skærekapacitet m³ råtræ/år. Rold Trælasthandel a/s, byggemarked i Arden. Lindenborg Avlsgård Aps, med 560 ha landbrug, hvor hovedparten er bortforpagtet. Koncernen omsætter årligt totalt for ca. 200 mio. kr., og beskæftiger i alt ca. 120 personer, omregnet til årsværk.

3 Lindenborg Skovselskab a/s Lindenborg Skovselskab a/s driver godsets ha skov herunder en betydende produktion af nåletræstømmer, juletræer og pyntegrønt. Der forvaltes et par eksterne skovejendomme i faste forvaltningsaftaler. Selskabet driver Lindenborg Planteskole. Der drives desuden en entreprenørforretning med opgaver i den grønne sektor - kommuner, staten, skovejere og private, herunder handel med brændselsflis. Skoven er stadig præget af orkanen den 24. november 1981, hvor næsten hele den dengang gamle aldersklasse i nåletræ, 660 ha svarende til m³ tømmer, væltede på en nat. Senest har den store storm den 8.januar 2005, nu 23 år senere, igen gjort et stort indhug i vore granarealer på 480 ha, år, m 3 tømmer. Lindenborg Planteskole Planteskolen producerer nåletræsarter til skovbruget med hovedvægt på nordmannsgran til juletræer. Det er målsætningen, at sikre en stabil produktion af kvalitetsplanter til egen brug og til salg til eksterne kunder. Planteskolen er med 10 ha en af de mindre i Danmark, hvilket giver mulighed for, at levere planterne helt friskoptagne. Planterne sorteres i marken efter aftalte sorteringsregler, og der leveres kun planter af bedste kvalitet: Der sælges ingen sekunda varer. Planteskolen producerer hver år planter. Alle frø handles gennem Levinsen & Abies og NST frø. I nordmannsgran er produktionen primært frø fra Ambrolauri Thlugi afd og sekundært udvalgte danske provenienser Tversted, Skelhusmarken, Silkeborg Nordskov. En stor andel af vores produktion i nordmannsgran er 2/2s, som især det lokale marked har efterspurgt. Vi ser dog en stigende interesse for 3-årige varer.

4 Overordnet driftsformål for produktionen af juletræer Lindenborgs målsætning for juletræer er en jævn produktion af kvalitetstræer, både naturgroede og formklippede på 120 ha. Produktionen er intensiv, og følger en fast 9-årig omdrift. Alle produktionsarealer ligger i skoven. Ved arealvalg er der tre kriterier: Arealet skal være frostfrit, der skal kunne køres med portaltraktor på hele arealet, og arealet skal være mindst 2 ha. I dag er store dele af vores skove udlagt til Natura2000. Det kan i fremtiden give begrænsninger, hvis der tages nye arealer ind. Aktuelt skal der inddrages nye arealer pga. af grusgravning på eksisterende kulturer. Afsætning Vi sælger kun vores juletræsproduktion til danske grossister, som vi har arbejdet sammen med i mange år. Vi er i en tæt løbende dialog om pasning og udtag i kulturerne. Ligesom planen for årets afsætning, allerede nu er aftalt for hver afdeling med hver enkelt grossist. Dyrkningen Alle arealer er stødryddet med gravemaskine inden 1. generation med juletræer. Vi har mange sten i jorden, så vi kan ikke rodfræse vores arealer, men vi kan maskinplante. Forårsnattefrost er en begrænsende faktor på Lindenborg, men med rigtigt arealvalg har vi i dag stort set ingen problemer med det. Det betyder, at kulturerne ligger spredt ud over hele Rold Skov, hvilket giver en masse udfordringer i høstsæsonen. Kommer der en stor haglbyge sidst i juni, som vi så i 2014 i den østlige side af skoven, som laver store skader i salgsklare kulturer, så er det risikospredning, at kulturerne ligger så spredt, som de gør. Vi laver det meste arbejde i juletræerne selv, dog har vi 3 faste entreprenører som udfører hhv. gødskning med traktor, arbejde med portaltraktor, og traktorsprøjtning.vores produktion er GlobalGab certificeret. Ind til nu har vi kun mærket det på vores afsætning af nobilis klippegrønt.

5 Kulturstart Vi planter altid om foråret og helst kun 3 årige planter fra egen planteskole. Den gamle kultur bliver grenknust med 2 overkørsler 4 ton Mg-kalk. Harvning med tallerkenharve. Maskinplantning af 3/0 Ambrolauri Thlugi. Vi planter på 1,2 x 1,1 m. Strigling og opsamling af sten og rødder efter plantning. Renholdelse De ukrudtsarter, som fylder mest i vores kulturer er div. skovgræsser, hindbær, gederams og opvækst af løvtræ, derfor er renholdelsesstrategien hos os baseret meget på Roundup. Derfor stabklipper vi også i 2 omgange, så vi kan komme tidligt i gang med portaltraktoren. År 0: År 1-4 År 5-9 Bredsprøjtning med 1,0 l/ha Roundup inden udspring, rækkesprøjtning med 2 l/ha Roundup, der bruges MCPA i pletter. I efteråret bredsprøjtning med 2 l/ha Roundup. Bredsprøjtning forår med 0,4 l/ha Legacy og 1,5 l/ha Roundup, og i efteråret bredsprøjtning med 2 l/ha Roundup. Ved behov rækkesprøjtes der ca. 1. juli med Roundup. Efter sommerferien kan der være enkelte pletter med stort ukrudt, som skal tages med kratrydderen, men det er meget forskelligt fra år til år. Rækkesprøjtning med 2 l /ha Roundup inden udspring og igen sidst i juli. Når træerne bliver for store i år 9, bruges en enkelt række maskine til sprøjtningen.

6 Gødskning År 0: Ingen gødskning År 1-3: I foråret gives 125 kg/ha 21,3,10 udlagt med portaltraktor. År 4: I foråret gives 125 kg/ha 21,3,10 udlagt med portaltraktor. Ultimo august 250 kg/ha 22,3,9 År 5: I foråret 300 kg/ha 21,3,10 med flowmatic, ultimo august 250 kg/ha 22,3,9 År 6-9: I foråret 350 kg/ha N27 eller 375 kg 21,3,10 med flowmatic, ultimo august 250 kg/ha 22,3,9 Ved behov (nedbør) kan der suppleres med 150 kg 22,3,9 i juli, udbragt med portaltraktor eller håndkraft. Der gødskes generelt hvert 3. år i nob og ngr med 250 kg/ha kiserit i foråret efter en fast plan. I alle salgskulturer i ngr udbringes der hvert år 250 kg/ha kiserit. Skadedyr Der behandles fast i maj mod mider og lus, efter behov gentages behandlingen i løbet af vækstsæsonen. Det tilstræbes ikke at bruge svovl efter medio august af hensyn til kunder og mærkefolk. Der tilsættes 2 l/ha bittersalt mod Mg-mangel når vi sprøjter. Formning Vi har kørt med 3 modeller, efter kundeønsker til vores formning af træerne: 1. Naturgroede træer, med klipning af grønt i de sidste 2 år af omdriften. 2. Indklipning af % brede træer, og resten til naturgroede træer. Afhængig af den enkelte kultur. 3. Indklipning af alle træer fulgt op af skudbrækning. Der er en tendens til, at vi arbejder mere med træerne, så det er model 2 og 3, der vinder frem. Men vi vil stadigvæk lave naturgroede træer, som vi kan i skovkulturer, og som der er god efterspørgsel på. Model 2, giver så udfordringer i, at styre hvilke træer der klippes ind, og ligeså vigtigt hvilke træer der skudbrækkes, og få det gjort konsekvent. Der stabklippes med 9 cm hoved efter 4. vækstsæson, og efter 4. eller 5. væksstsæson stabklippes der med 18 cm hoved. Når stabklipningen er afsluttet, tages der skrottræer ud og indklipning udføres med håndsaks. Der topskudsreguleres efter 4. vækstsæson med 2-3 gennemgange i hver kultur. Målet er en topskudslængde på cm.

7 Mødested Demonstration af planter, maskiner og tilbehør: Abies Guard, Bayer, Bionutria, CompacTree, Egedal Maskinfabrik, HD2412, HedeDanmarks Planteskole, Johansens Planteskole, JUTEK, Majlands Planteskole, One2trees, Planteskole.dk, Prima Forst, Skærbæk Maskinforretning, Sønderup Maskinhandel, Team Service og Jes Laursen & Niels Kjær Laursen. Frokost: Let grill-traktement. Punkt 1 Nyanlagt ngr-kultur Kulturmetodik 2 danske provenienser er plantet, som forsøg ved planteskolen Punkt 2 Ung NOB kultur Anlæg af ny kultur Gødskning af ung nob Klipning 2015 Hvordan afsætter vi vores pyntegrønt i 2016 Punkt 3 Frøkvalitetens betydning for planteproduktion Kulturmetodik i planteskolen Produktion til 2/1 eller 2/2. Justeret produktion - nobilis plugs Sortering, kvalitet mm. Punkt 4 Højproduktiv NOB bevoksning og afdrift i NOB Omdrift i NOB Stamtalsafvikling Klippemetodik Gødskning Gråsnuder Punkt 5 Ngr kultur, sidste år inden afdrift Produceret efter vores model 2, med både formklippede og naturgroede træer Dyrkning Begyndende problemer med Mg. Jordbundsprøver sat i system. Afsætning Harvning og slåning af spor, så kultur er fremkommelig og indbydende.

8 Danske Juletræer i samarbejde med Lindenborg

Henrik Læssøe Hansen (Toftegaard Juletræer)

Henrik Læssøe Hansen (Toftegaard Juletræer) Henrik Læssøe Hansen (Toftegaard Juletræer) Markvandring onsdag den 28. maj 2014 Henrik Læssøe Hansen Henrik Læssøe Hansen startede allerede i 12-14 års alderen med at interessere sig for juletræer, da

Læs mere

Torben Lund Markvandring tirsdag den 3. juni 2014

Torben Lund Markvandring tirsdag den 3. juni 2014 Torben Lund Markvandring tirsdag den 3. juni 2014 Torben Lund Torben Lund startede allerede som 15-16 årig som stadehandler med salg til private i Horsens. Der var tale om både rødgran- og nordmannsgran-juletræer,

Læs mere

Kim Bøhne Markvandring onsdag den 3. juni 2015

Kim Bøhne Markvandring onsdag den 3. juni 2015 Kim Bøhne Markvandring onsdag den 3. juni 2015 Kim Bøhne Kim Bøhne startede i 1982, som skovarbejder i lokalområdet hvor interessen for juletræer hurtig blev vakt. Her så han hurtigt, at juletræer kunne

Læs mere

Markvandring Gisselfeld Kloster ved Jan H. Olsen

Markvandring Gisselfeld Kloster ved Jan H. Olsen Markvandring Gisselfeld Kloster ved Jan H. Olsen Onsdag 31. maj 2017 Gisselfeld Det nuværende Gisselfeld grundlages af rigshofmester Peder Oxe som byggede borgen/slottet fra 1547-1575. Efter skiftende

Læs mere

Lars Vittrup-Pedersen

Lars Vittrup-Pedersen Lars Vittrup-Pedersen Markvandring tirsdag den 2. juni 2015 Lars Vittrup-Pedersen Lars Vittrup-Pedersen har dyrket nordmannsgran til juletræer for egen regning siden 78. I dag udgør arealet med nordmannsgran

Læs mere

Maglesø Plantage Ebbe Bach

Maglesø Plantage Ebbe Bach Maglesø Plantage Ebbe Bach Markvandring torsdag den 26. maj 2016 Om Maglesø Plantage Produktionen blev grundlagt for 55 år siden, hvor Ebbes far Niels Bach Nielsen startede med at plante rødgran. Det primære

Læs mere

DYRKNING Kulturstart: Jordprøver afgør, hvor mange tons dolomitkalk vi spreder pr./ha. Vi nyplanter kun afdriftarealer med knusning til jordoverflade.

DYRKNING Kulturstart: Jordprøver afgør, hvor mange tons dolomitkalk vi spreder pr./ha. Vi nyplanter kun afdriftarealer med knusning til jordoverflade. Markvandring onsdag den 1. juni 2016 BRØDRENE PÅ NABOGÅRDENE Overgaard I/S indehaves af Bjarne og Henning Overgaard Pedersen. Vi er brødre og bor på hver vores gård, nabo til hinanden. Vi har begge juletræsproduktion

Læs mere

Markvandring hos Åse og Jørgen Rasmussen Badstuen, Ølund

Markvandring hos Åse og Jørgen Rasmussen Badstuen, Ølund Markvandring hos Åse og Jørgen Rasmussen Badstuen, Ølund Torsdag den 1. juni 2017 Badstuen, Ølund Åse og Jørgen Rasmusen købte ejendommen på 9,2 ha af en gren af familien i 1975, og siden er der ad flere

Læs mere

Markvandring hos Jens Krogh Andersen og Birgitte Krogh Esbersen

Markvandring hos Jens Krogh Andersen og Birgitte Krogh Esbersen Markvandring hos Jens Krogh Andersen og Birgitte Krogh Esbersen Onsdag den 6. juni 2018 Præsentation Ulrøgelvej 6 er en gammel skole (fra den tid, hvor det var nødvendigt med lidt landbrug for at supplere

Læs mere

Stiftelsen Sorø Akademi ved Skovfoged John E. Thestrup

Stiftelsen Sorø Akademi ved Skovfoged John E. Thestrup Stiftelsen Sorø Akademi ved Skovfoged John E. Thestrup Markvandring mandag den 26. maj 2014 Stiftelsen Sorø Akademi Stiftelsen er en privat erhvervsdrivende fond, hvis hovedformål er at drive Sorø Akademis

Læs mere

Juletræerne dyrkes intensivt og man bruger alle de nødvendige værktøjer i værktøjskassen.

Juletræerne dyrkes intensivt og man bruger alle de nødvendige værktøjer i værktøjskassen. Markvandring hos Jette og John Korshøj Tirsdag den 21. maj 2019 Jette og John Korshøj Efter flere års erfaring i branchen begyndte Jette og John deres egen produktion af juletræer og klippegrønt i 1992

Læs mere

Udover Birthe og Jørn er der fast tre medarbejdere. Øvrig arbejdskraft indlejes efter behov.

Udover Birthe og Jørn er der fast tre medarbejdere. Øvrig arbejdskraft indlejes efter behov. Markvandring hos Birthe og Jørn Gregersen Onsdag 07. juni 2017 Historie Rolles Mølles historie kan spores tilbage til ca. 1550, hvor vandmøllen menes grundlagt af Kong Christian d. III. Dengang hørte møllen

Læs mere

Gl. Wiffertsholm Gods Ved Flemming Lindegaard

Gl. Wiffertsholm Gods Ved Flemming Lindegaard Gl. Wiffertsholm Gods Ved Flemming Lindegaard Markvandring onsdag den 4. juni 2014 Om Gl. Wiffertsholm Gods Gammel Wiffertsholm samledes af Axel Tønnesen Viffert, hvis slægt tidligt kom til Himmerland.

Læs mere

Markvandring Vemmetofte Kloster ved Jan K. Ebbensgaard

Markvandring Vemmetofte Kloster ved Jan K. Ebbensgaard Markvandring Vemmetofte Kloster ved Jan K. Ebbensgaard Onsdag 15. maj 2019 Vemmetofte Kloster I den tidligste vikingetid gjorde en mand, Wærmund, sig særlig bemærket blandt de bønder, der på den tid slog

Læs mere

I 1997 og 2003 plantedes 3 ha meristemformerede masurbirk til møbelfabrikation ca. år 2040.

I 1997 og 2003 plantedes 3 ha meristemformerede masurbirk til møbelfabrikation ca. år 2040. Markvandring hos Nanna og Harald Henningsen Tirsdag den 29. maj 2018 Præsentation Ejendommen Solbjerg blev købt i 1975 og var dengang på 13 Ha. Oprindelig var ejendommen en udstykning fra Holstenshuus

Læs mere

Markvandring hos Søren Boysen Nørreballegård Vojens

Markvandring hos Søren Boysen Nørreballegård Vojens Markvandring hos Søren Boysen Nørreballegård Vojens Tirsdag 5. juni 2018 Præsentation Søren købte Nørreballegård i 1996, hvorfra virksomheden drives. Søren er opvokset på en gård, uddannet automekaniker

Læs mere

Markvandring hos Plantningsselskabet Sønderjylland

Markvandring hos Plantningsselskabet Sønderjylland Markvandring hos Plantningsselskabet Sønderjylland Onsdag den 22. maj 2019 kr./styk t.kr. Plantningsselskabet Sønderjylland I år runder Plantningsselskabet 100 år. Det traditionsrige selskab blev dannet

Læs mere

Dønnerup Gods. Markvandring tirsdag den 22. maj

Dønnerup Gods. Markvandring tirsdag den 22. maj Dønnerup Gods Markvandring tirsdag den 22. maj Dønnerup Gods omfatter 1725 ha, fordelt på ca. 1200 ha skov og naturarealer, 450 ha landbrugsarealer incl. græsningsfolde og 75 ha arealer til huse, veje

Læs mere

Svenstrup Gods ved Skovfoged Claus Løvendahl

Svenstrup Gods ved Skovfoged Claus Løvendahl Svenstrup Gods ved Skovfoged Claus Løvendahl Markvandring Onsdag den 20. maj 2015 Svenstrup Gods Svenstrup Gods er et af de største godser på Sjælland, og drives i dag som en moderne land- og skovbrugsvirksomhed.

Læs mere

Ved siden af egen produktion ydes der også i beskedent omfang dyrkningshjælp til andre producenter.

Ved siden af egen produktion ydes der også i beskedent omfang dyrkningshjælp til andre producenter. Markvandring hos Carsten Egebro Mandag 28. maj 2018 Præsentation Firmaet blev stiftet i 2002 og beskæftiger sig med salg af juletræer, klippegrønt og blomster til grosister og kirkegårde, men også med

Læs mere

Markvandring tirsdag den 24. maj 2016

Markvandring tirsdag den 24. maj 2016 V/J. Gudmund Hansen Markvandring tirsdag den 24. maj 2016 Multiwood ApS Multiwood er en virksomhed, som blev etableret i 2006 af J. Gudmund Hansen. Vi har vores beliggenhed på Sydfyn i Bøjden ved Faaborg.

Læs mere

Brancheindsats mod Neonectria

Brancheindsats mod Neonectria Brancheindsats mod Neonectria Skovplanteringens årsmøde 2014 Gunnar Friis Proschowsky Overblik Indledning: En brancheindsats, hvorfor står jeg her? Hvad er Neonectria? Lidt Historik Vi ved kun lidt smitteveje,

Læs mere

Sæson 2013 evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt

Sæson 2013 evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Sæson 2013 evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Juletræer 2013 - afvikling og reklamationer Forsigtig opstart af indkøb grundet konkurs (Praktiker) og leverandørskift

Læs mere

Afsætning m. m Kaj Østergaard. Dansk Juletræsdyrkerforening

Afsætning m. m Kaj Østergaard. Dansk Juletræsdyrkerforening Afsætning m. m. 2010 Kaj Østergaard Juletræer - sæson 2010 generelt Opstart af sæson i en positiv stemning Forventning om prisstigninger men hvor meget? - noget nølende udspil. Prisforskel før og efter

Læs mere

Sæson 2014 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt

Sæson 2014 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Sæson 2014 Evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Juletræer 2014 - opstart Efterspørgsel efter standard-træer til kæderne forløb normalt kvalitet/sortering kontra

Læs mere

Fremtidens frøkilder af nordmannsgran og nobilis

Fremtidens frøkilder af nordmannsgran og nobilis Fremtidens frøkilder af nordmannsgran og nobilis Danske Juletræer, Temadage 2015 Gunnar Friis Proschowsky, Naturstyrelsen Nordsjælland Hovedpunkter Fremtidens frøkilder Frøforsyning i Danmark Typer af

Læs mere

Markvandring Juletræer Frøsigvej 14. maj 2019

Markvandring Juletræer Frøsigvej 14. maj 2019 Markvandring Juletræer Frøsigvej 14. maj 2019 Tidsplan: Velkommen til årets markvandring Kl. 17.00-17.10 Præsentation af Ejendommen v. Jacob Rossen Kl. 17.10-17.25 Historien bag køb af ejendommen og opstart

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

Danske Juletræer. 1. Kaukasus er hovedkilden til nordmannsgranfrøet og vil være det en rum tid endnu.

Danske Juletræer. 1. Kaukasus er hovedkilden til nordmannsgranfrøet og vil være det en rum tid endnu. Danske Juletræer Temadage 2014 Oplæg: 1 Kaukasus er hovedkilden til nordmannsgranfrøet og vil være det en rum tid endnu 2 Nye regler på vej for herkomstkontrollen med importeret nordmannsgranfrø 0 Hvor

Læs mere

IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt

IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Burresnerre er en vanskelig ukrudtsart, som især er

Læs mere

Det europæiske juletræsmarked

Det europæiske juletræsmarked Det europæiske juletræsmarked Claus Jerram Christensen, Danske Juletræer - træer & grønt Danish Christmas Tree Growers Association www.christmastree.dk Indhold Det europæiske juletræsmarked Nøgletal Udvalgte

Læs mere

Tema: Hvordan produceres det slanke kvalitets juletræ

Tema: Hvordan produceres det slanke kvalitets juletræ Tema: Hvordan produceres det slanke kvalitets juletræ Program: Tidsplan: Velkomst til årets markvandring Kl. 17.00-17.10 Præsentation af Skovdal Kl. 17.10-17.20 Rundtur på ejendommen Kl. 17.20-18.30 Punkt

Læs mere

Noter fra IP-møde den 19. maj 2005 hos Torben Lund

Noter fra IP-møde den 19. maj 2005 hos Torben Lund Noter fra IP-møde den 19. maj 2005 hos Torben Lund Tilrettet dagsorden: 1. Nyt om ERFA-gruppen ved Bent K. Christensen a. Organisering af gruppen b. Forventninger til arbejdet c. Er IP også afsætning?

Læs mere

Nordmannsgran og Nobilis. Danske herkomster Status for forædling og frøforsyning af Bjerne Ditlevsen, Skov- og Naturstyrelsen

Nordmannsgran og Nobilis. Danske herkomster Status for forædling og frøforsyning af Bjerne Ditlevsen, Skov- og Naturstyrelsen Nordmannsgran og Nobilis Danske herkomster Status for forædling og frøforsyning af Bjerne Ditlevsen, Skov- og Naturstyrelsen 1. Frøkildetyper 2. Danske herkomster og forædling 3. Frøforsyning: Omfang og

Læs mere

IPM bekæmpelse af honningsvamp

IPM bekæmpelse af honningsvamp IPM bekæmpelse af honningsvamp Iben M. Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, imt@ign.ku.dk Honningsvamp er en skadevolder, som er knyttet til skovjord. Bekæmpelse

Læs mere

Nyheder: Gødningsanbefalinger kvælstof

Nyheder: Gødningsanbefalinger kvælstof Skovdyrkerforeningen NordØstjylland Markvandring Juletræer 2012 Program Velkomst v/ Skovfoged Søren Ladefoged Nyheder v/ Skovfoged Michael Rasmussen Nyt om gødningsanbefalinger, Insekticider, Sprøjtemidler,

Læs mere

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Gennem de senest 10-15 år er padderok blevet et stigende

Læs mere

Best Practice Neonectria ædelgrankræft

Best Practice Neonectria ædelgrankræft Best Practice Neonectria ædelgrankræft S e n i o r r å d g i v e r I b e n M. T h o m s e n I n s t i t u t f o r G e o v i d e n s k a b o g N a t u r f o r v a l t n i n g ( I G N ) F o r s k e r Ve

Læs mere

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Gennem de senest 10-15 år er padderok blevet et stigende

Læs mere

Skadevoldere i nordmannsgran

Skadevoldere i nordmannsgran Skadevoldere i nordmannsgran Seniorrådgiver Iben M. Thomsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) Venche Talgø, Bioforsk Kvalitetsnedsættende skader Skader på nåle Typisk svampeangreb, bladlus

Læs mere

Neonectria biologi, frø og planteskoleplanter

Neonectria biologi, frø og planteskoleplanter Neonectria biologi, frø og planteskoleplanter Seniorrådgiver Iben M. Thomsen Seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen Venche Talgø, Bioforsk grandis N. neomacrospora nordmannsgran nobilis klippeædelgran ædelgran

Læs mere

Skovdyrkerforeningen Midtjylland Juletræer og klippegrønt infoaften 2012

Skovdyrkerforeningen Midtjylland Juletræer og klippegrønt infoaften 2012 Skovdyrkerforeningen Midtjylland Juletræer og klippegrønt infoaften 2012 Program 29. marts 2012 Velkommen og aftenens program v. René. Pyntegrønt 2011 v/holger Skydt. Forårets sprøjtning mest juletræer

Læs mere

Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Glyphosat effekter på træer og miljø. Klima og juletræsdyrkning. Gødskning biomasse og anbefalinger. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Glyphosat - baggrund Få miljøvurdering af Glyphosat

Læs mere

Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018.

Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018. Bilag 3 Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018. Af Lars Skytte De tre sorter af peberrod der afprøves i praktisk dyrkning er: Klon nr. 9: Sindal Klon nr.

Læs mere

Korte Meddelelser. Markvandringer 2011 heldagsarrangement

Korte Meddelelser. Markvandringer 2011 heldagsarrangement Nummer 429 Løbe nr. 907 Dato 25-05-2011 Markvandringer 2011 heldagsarrangement Dansk Juletræsdyrkerforening afholder i samarbejde med Skov & Landskab og lokale værter forårets markvandringer, der i år

Læs mere

Sæson 2011 evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Dansk Juletræsdyrkerforening

Sæson 2011 evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Dansk Juletræsdyrkerforening Sæson 2011 evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Dansk Juletræsdyrkerforening Juletræer 2011 - afvikling og reklamationer Opstart af sæson i en positiv stemning (For) tidlig sæsonstart Fremragende

Læs mere

Naturforyngelse i nål

Naturforyngelse i nål Foto 1. Under de gamle sitka står en rig opvækst af sitka, cypres, lærk og grandis. Naturforyngelse i nål på meget kuperet jord Hem Skov ved Mariager ligger på stærkt kuperet jord. Jorden er næringsrig

Læs mere

Produktionsøkonomi i nobilis med forskellig omdriftslængde. Keld Velling & Claus Jerram Christensen

Produktionsøkonomi i nobilis med forskellig omdriftslængde. Keld Velling & Claus Jerram Christensen Produktionsøkonomi i nobilis med forskellig omdriftslængde Keld Velling & Claus Jerram Christensen Disposition Baggrund Økonomimodel Alternative modeller Salg som selvklip Kort omdrift og juletræer Sammenligning

Læs mere

Dansk Juletræsdyrkerforening

Dansk Juletræsdyrkerforening Sæson 2007 Opstart af sæson ok positiv stemning Prisstigninger men hvor meget? Stor efterspørgsel efter billigtræer ved start Stor efterspørgel efter ON senere Forøgelse af udbytte % og stigende priser

Læs mere

Markedsforhold for juletræsdyrkningen

Markedsforhold for juletræsdyrkningen Markedsforhold for juletræsdyrkningen Chefkonsulent Claus Jerram Christensen Juletræsproduktion i Danmark 1950 erne og 1960 erne (nicheproduktion) Proveniensforsøg etableres 1970 erne (produktionen bider

Læs mere

Growth from Knowledge

Growth from Knowledge Growth from Knowledge Evaluering af Produktionsafgiftsfonden for Juletræer og Pyntegrønt En kvantitativ undersøgelse blandt juletræs- og pyntegrøntproducenter gennemført for Skov- og Naturstyrelsen Job

Læs mere

Dyrkning af nobilis klippegrønt Keld Velling

Dyrkning af nobilis klippegrønt Keld Velling Dyrkning af nobilis klippegrønt Keld Velling Disposition Min baggrund Frostproblemer Provenienser Gødskning Stamtal/produktion Spørgsmål Baggrund Periode: 1982-2013 (32 sæsoner) Områder: Fyn Holckenhavn

Læs mere

Gødningsanbefalinger til nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Claus Jerram Christensen

Gødningsanbefalinger til nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Claus Jerram Christensen Gødningsanbefalinger til nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Claus Jerram Christensen Forskellige anbefalinger til nordmannsgran og nobilis Vækst følger en S-kurve Stigningsdel: Juletræer og yngre

Læs mere

Fremtidens Puls. i Skovdyrkerne Nord-Østjylland SkovdyrkerforeningenNord-Østjyllanda.m.b.a.

Fremtidens Puls. i Skovdyrkerne Nord-Østjylland SkovdyrkerforeningenNord-Østjyllanda.m.b.a. Fremtidens Puls i Skovdyrkerne Nord-Østjylland 2016-2017 SkovdyrkerforeningenNord-Østjyllanda.m.b.a. Marsvej 3, Paderup 8960 Randers SØ Danmark CVR-nr. 35 50 41 17 tlf. 86 44 73 17 fax 86 44 81 87 sno@skovdyrkerne.dk

Læs mere

PRÆSENTATION. Holm's Planteskole. Telefon

PRÆSENTATION. Holm's Planteskole. Telefon PRÆSENTATION Holm's Planteskole Telefon 98 95 16 99 www.holmsplanteskole.dk PRÆSENTATION Holms Planteskole ligger lidt syd for Østervrå by midt i Vendsyssel på kanten af den Jyske Ås. Planteskolen er grundlagt

Læs mere

Gødningsanbefalinger i nobilisklippegrønt. Claus Jerram Christensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Lars Bo Pedersen, Skov & Landskab, KU-LIFE

Gødningsanbefalinger i nobilisklippegrønt. Claus Jerram Christensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Lars Bo Pedersen, Skov & Landskab, KU-LIFE Gødningsanbefalinger i nobilisklippegrønt Claus Jerram Christensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Lars Bo Pedersen, Skov & Landskab, KU-LIFE Baggrund Adskillige ældre undersøgelser Udelukkende grenkransgrene

Læs mere

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Af Knud R. Nielsen Indholdsfortegnelse TIRSDAG DEN 23. MAJ... 3 TIRSDAG DEN 6. JUNI... 5 TIRSDAG DEN 27. JUNI... 5 FREDAG DEN 7. JULI... 7 BESØG DEN 8.

Læs mere

Sæson 2015 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt

Sæson 2015 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Sæson 2015 Evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Juletræer 2015 - opstart Meget sene ordreafgivelser for flere aktører. Flere mindre dyrkere lukkede først handler

Læs mere

Bredsprøjtning med Pomoxon - Effekt på træer og miljø. Niclas Scott Bentsen, Skov & Landskab Jan Jürgensen, Dansk Juletræsdyrkerforening

Bredsprøjtning med Pomoxon - Effekt på træer og miljø. Niclas Scott Bentsen, Skov & Landskab Jan Jürgensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Bredsprøjtning med Pomoxon - Effekt på træer og miljø Niclas Scott Bentsen, Skov & Landskab Jan Jürgensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Hvad har vi prøvet? Forsøg i forskellige år: 2004 (demonstration),

Læs mere

Medlemsaften Juletræer. Program. 4. Danske Juletræer Træer og grønt ved Kenneth Klausen Det europæiske marked for juletræer og grønt i fremtiden

Medlemsaften Juletræer. Program. 4. Danske Juletræer Træer og grønt ved Kenneth Klausen Det europæiske marked for juletræer og grønt i fremtiden Program 1. Velkomst ved skovrider Jakob Svendsen-Tune 2. Juletræer ved Michael Rasmussen Sæson 2016 Sauerland rundtur forår 2016 3. Klippegrønt ved Ivan Guldager Sæson 2016 4. Danske Juletræer Træer og

Læs mere

Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II. Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab

Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II. Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab Tolkning af gennemsnitsværdier og tilhørende konfidensintervaller

Læs mere

Intet. Afgrøde Skadegører Dosis l/ha Tidspunkt og bemærkninger Vintersæd efterår

Intet. Afgrøde Skadegører Dosis l/ha Tidspunkt og bemærkninger Vintersæd efterår DIFLUFENICAN Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma DFF, reg.nr. 18-416, 1,0 l, Bayer CropScience Legacy 500 SC, reg.nr. 396-26, 1 l, Adama Northern Europe B.V. Sempra, reg.nr. 594-4,

Læs mere

IPM bekæmpelse af græsser i pyntegrønt og skov

IPM bekæmpelse af græsser i pyntegrønt og skov IPM bekæmpelse af græsser i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Græs er blandt det mest betydende ukrudt i både skovkulturer

Læs mere

Aktuelle bekæmpelsesmidler status, opdatering, nye regler og nye midler. Niclas Scott Bentsen Skov & Landskab, Københavns Universitet

Aktuelle bekæmpelsesmidler status, opdatering, nye regler og nye midler. Niclas Scott Bentsen Skov & Landskab, Københavns Universitet Aktuelle bekæmpelsesmidler status, opdatering, nye regler og nye midler Niclas Scott Bentsen Skov & Landskab, Københavns Universitet Værktøjskassen (nr. 1) Eagle Fejl i vejledning 1 side 1 Dosering Ikke

Læs mere

Den rene rådgivning. fra frø til fest. træer & grønt

Den rene rådgivning. fra frø til fest. træer & grønt Den rene rådgivning fra frø til fest Danske Juletræer træer & grønt Indhold Velkommen...s. 3 Dine fordele som medlem...s. 5 Rådgivning med vægt... s. 13 Fra forskning til praksis... s. 19 Hjælp til certificering...

Læs mere

Growth from Knowledge

Growth from Knowledge Februar 27 Growth from Knowledge Evaluering af Produktionsafgiftsfonden for Juletræer og Pyntegrønt En kvantitativ undersøgelse blandt juletræs- og pyntegrøntproducenter gennemført for Skov- og Naturstyrelsen

Læs mere

Markvandring Juletræer - Dyrk dine juletræer det betaler sig! Onsdag d. 10. maj 2017

Markvandring Juletræer - Dyrk dine juletræer det betaler sig! Onsdag d. 10. maj 2017 Markvandring Juletræer - Dyrk dine juletræer det betaler sig! Onsdag d. 10. maj 2017 Ekskursionsfører Program: - 17.00 Velkommen. Introduktion til ejendommen - 17.10 Plantning i forbandt - er det bøvlet

Læs mere

Grundejerforeningen Lundegårdsparken

Grundejerforeningen Lundegårdsparken Hermed fremsendes som aftalt materiale vedrørende licitation for vedligeholdelse af foreningens grønne områder m.v. Materialet indeholder: 1. Beskrivelser 2. Tilbudsliste 3. Almindelige betingelser 4.

Læs mere

Top-Stop tangens. anvendelse. på islandske contortafyr

Top-Stop tangens. anvendelse. på islandske contortafyr Top-Stop tangens anvendelse på islandske contortafyr En mulig metode til at forbedre kvaliteten på contortafyr og øge dens anvendelse som juletræ på Island Figur 1. Contortafyr som er vokset op uden nogen

Læs mere

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies v/ Ulrik Kragh Hansen og Michael Rasmussen, Skovdyrkerforeningen Nord-Østjylland Program Velkomst Neonectria neomacrospora (ædelgrankræft) Præsentation

Læs mere

Certificering af statsskovene

Certificering af statsskovene Certificering af Hidtidige forløb Ult. 04: Ministeren beslutter, at skal certificeres KR og FU udvalgt som forsøgsdistrikter. Aftale indgås s med NEPCon om både b FSC- og PEFC-certificering Maj 06: Evaluering

Læs mere

Københavns Universitet. Fra laboratorium til produktion Find, Jens Iver. Published in: Nåledrys. Publication date: 2014

Københavns Universitet. Fra laboratorium til produktion Find, Jens Iver. Published in: Nåledrys. Publication date: 2014 university of copenhagen Københavns Universitet Fra laboratorium til produktion Find, Jens Iver Published in: Nåledrys Publication date: 2014 Document Version Peer-review version Citation for published

Læs mere

Den rene rådgivning fra frø til fest

Den rene rådgivning fra frø til fest Den rene rådgivning fra frø til fest Danske Juletræer træer & grønt Indhold Velkommen...s. 3 Dine fordele som medlem...s. 5 Rådgivning med vægt... s. 13 Fra forskning til praksis... s. 19 Hjælp til certificering...

Læs mere

Jeg ønsker dig god fornøjelse med læsningen og efterfølgende med plantningen. På planteskolens vegne

Jeg ønsker dig god fornøjelse med læsningen og efterfølgende med plantningen. På planteskolens vegne Kære læser Det katalog, du nu sidder med, er tænkt som inspirationskilde og dit opslagsværk, når det gælder om at fi nde den rigtige plante til et konkret blivested. Kataloget er blevet til på baggrund

Læs mere

Markvandring og maskindemonstration

Markvandring og maskindemonstration Markvandring og maskindemonstration Brunshøj v/ Søren Flou Skovdyrkerne Nord-Østjylland HD2412 skovudstyr Compact Tree Skærbæk Jutek Program Velkomst Præsentation af Brunshøj v/ Søren Flou Markvandring

Læs mere

SKOVPLANTER SORTIMENTS OG PRISLISTE. Holm's Planteskole. Telefon

SKOVPLANTER SORTIMENTS OG PRISLISTE. Holm's Planteskole. Telefon SKOVPLANTER SORTIMENTS OG PRISLISTE 2015 Holm's Planteskole Telefon 98 95 16 99 www.holmsplanteskole.dk Plantekvalitet kommer nedefra De fleste mennesker opfatter god plantekvalitet som store, kraftige

Læs mere

Produktionsgartner. Hvordan starter du? Du kan starte på uddannelsen på 3 forskellige måder, enten skolevejen, praktikvejen eller ny mesterlære.

Produktionsgartner. Hvordan starter du? Du kan starte på uddannelsen på 3 forskellige måder, enten skolevejen, praktikvejen eller ny mesterlære. Produktionsgartner [ Planteskolegartnerassistent ] [ Produktionsgartner med speciale planteskolegartner, produktion ] [ Produktionsgartner med speciale planteskolegartner, handel ] Produktionsgartner På

Læs mere

Poppel dyrkning og tilvækst

Poppel dyrkning og tilvækst Skovskolen, IGN ENERWOODS UNIVERSITY OF COPENHAGEN Poppel dyrkning og tilvækst Anders Tærø Nielsen, HedeDanmark A/S; IGN, Københavns Universitet Palle Madsen, Skovskolen, IGN, Københavns Universitet Slide

Læs mere

Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder

Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder Birte Boelt & René Gislum Danmarks JordbrugsForskning Forskningscenter Flakkebjerg Anvendelse af efter- og grøngødningsafgrøder Gennem de seneste 10-15 år

Læs mere

Notat vedr. møde i fokusgruppen om forkultur d. 9. august 2005 hos Jørgen Jensen. OPTIMERET KULTURANLÆG AF NORDMANNSGRAN TIL JULETRÆER

Notat vedr. møde i fokusgruppen om forkultur d. 9. august 2005 hos Jørgen Jensen. OPTIMERET KULTURANLÆG AF NORDMANNSGRAN TIL JULETRÆER Notat vedr. møde i fokusgruppen om forkultur d. 9. august 2005 hos Jørgen Jensen. OPTIMERET KULTURANLÆG AF NORDMANNSGRAN TIL JULETRÆER Mange producenter står i disse år overfor afvikling af en eksisterende

Læs mere

Udbud og tilbudsgivning i skovbruget. hvordan sammenligner man dækningsbidrag?

Udbud og tilbudsgivning i skovbruget. hvordan sammenligner man dækningsbidrag? Udbud og tilbudsgivning i skovbruget hvordan sammenligner man dækningsbidrag? Formål med dagens indlæg En hvis mængde af driftsopgaver i skovbruget udbydes i dag i mere eller mindre formelle licitationer,

Læs mere

DET EUROPÆISKE SORTERINGSREGLEMENT FOR JULETRÆER

DET EUROPÆISKE SORTERINGSREGLEMENT FOR JULETRÆER DEN EUROPÆISKE JULETRÆSDYRKERFORENING DET EUROPÆISKE SORTERINGSREGLEMENT FOR JULETRÆER 1. Januar 1995 Med DANSK TILLÆG pr. 1. januar 1997 Afskrift fra Korte Meddelelser no. 52 med tilladelse fra Dansk

Læs mere

Hvorfor dyrke juletræer og pyntegrønt nordmannsgran og nobilis?

Hvorfor dyrke juletræer og pyntegrønt nordmannsgran og nobilis? Hvorfor dyrke juletræer og pyntegrønt nordmannsgran og nobilis? Salgsværdien af juletræer og pyntegrønt udgjorde i 1996 mere end 600 mio. kr., svarende til omkring 1/3 af skovbrugets samlede årlige produktionsværdi.

Læs mere

FREMTIDIG VEDLIGEHOLDELSE AF FERIEBYENS GRØNNE OMRÅDER BEBOERMØDE 27. SEPTEMBER 2014

FREMTIDIG VEDLIGEHOLDELSE AF FERIEBYENS GRØNNE OMRÅDER BEBOERMØDE 27. SEPTEMBER 2014 FREMTIDIG VEDLIGEHOLDELSE AF FERIEBYENS GRØNNE OMRÅDER BEBOERMØDE 27. SEPTEMBER 2014 INDSTILLING GRØNT UDVALG INDGÅELSE AF AFTALE MED EKSTERN KONSULENT IFM. UDARBEJDELSE AF PLEJEPLAN SAMT TILSYN VED UDFØRELSE

Læs mere

Produktionsafgiftfonden - PAF

Produktionsafgiftfonden - PAF Produktionsafgiftfonden - PAF Alle arealer tilplantet med nob og ngr er pligtig at betale Der ydes tilskud til forskning, udvikling og markedsføring efter ansøgning Resultater formidles i årsberetning,

Læs mere

Banedanmarks indsats for reduktion af kemi Præsenteret for ATV Grundvand af Helle Bøhl-Møller d. 14. september 2011.

Banedanmarks indsats for reduktion af kemi Præsenteret for ATV Grundvand af Helle Bøhl-Møller d. 14. september 2011. Banedanmarks indsats for reduktion af kemi Præsenteret for ATV Grundvand af Helle Bøhl-Møller d. 14. september 2011. Banedanmark Ejer og vedligeholder hele jernbaneinfrastrukturen Ca. 2.200 km. Jernbane

Læs mere

Afgrøder til bioenergi: Produktion og miljøeffekter

Afgrøder til bioenergi: Produktion og miljøeffekter 21/11/2016 1 Afgrøder til bioenergi: Produktion og miljøeffekter Karsten Raulund-Rasmussen, Petros Georgiadis, Anders Taeroe, Uffe Jørgensen Thomas Nord-Larsen, Inge Stupak. 21/11/2016 2 Udfordringen Vi

Læs mere

Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem?

Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem? Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem? v. afdelingsleder Jon Birger Pedersen Brak/ansøgning 2008! Krav om brak suspenderet i 2008 Stadig angive, arealer der

Læs mere

Røde nåle i nordmannsgran - projektideer

Røde nåle i nordmannsgran - projektideer Røde nåle i nordmannsgran - projektideer Seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, IGN Lars Bo Pedersen, Danske Juletræer Disposition Skaden Hvad ser vi? Hvad

Læs mere

1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet. 2 Hvordan vil ejer tilplante sin skov. 3 Gentilplantningen:

1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet. 2 Hvordan vil ejer tilplante sin skov. 3 Gentilplantningen: 1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet En skov på 100 ha bestod inden stormfaldet af 30 løvtræbevoksninger og 70 nåletræbevoksninger. I skoven er der sket fladefald på 65 ha. Heraf var 45 ha nåletræ og

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

Juletræer og pyntegrønt

Juletræer og pyntegrønt Juletræer og pyntegrønt Gødskning af nordmansgran (Abies nordmanniana) Karolina Erikers og Steen Aarup, Yara Danmark Gødning A/S. Målet med juletræsdyrkning er at producere juletræer med flot grøn farve

Læs mere

Afsætningssituationen for juletræer og klippegrønt

Afsætningssituationen for juletræer og klippegrønt Afsætningssituationen for juletræer og klippegrønt Kaj Østergaard Dansk Juletræsdyrkerforening Sæson 2008 Opstart af sæson ok positiv stemning Prisstigninger men hvor meget? Stor efterspørgsel efter billigtræer

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

Græs klippet. MATERIELGÅRDEN Innovative, effektive, gode til at lytte

Græs klippet. MATERIELGÅRDEN Innovative, effektive, gode til at lytte Græs klippet 2016 - plejeniveau 3 Græsset er i god vækst og ikke højere end 8 cm med 3,5 cm klippehøjde, dog 15 cm tæt ved genstande og øvrige elementer. Plænen fremstår som en overordnet jævn flade. Der

Læs mere

Aktuelle bekæmpelsesmidler opdatering på midler, nye mindre anvendelser samt regler

Aktuelle bekæmpelsesmidler opdatering på midler, nye mindre anvendelser samt regler Aktuelle bekæmpelsesmidler opdatering på midler, nye mindre anvendelser samt regler Klaus Paaske og Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, AU Flakkebjerg Herbicid sprøjteblade Ny regelret godkendelse

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Ordinær generalforsamling 2013

Ordinær generalforsamling 2013 Ordinær generalforsamling 2013 Velkommen Valg af dirigent Medlemssituation 690 685 680 675 670 665 660 655 650 645 Bestyrelsens arbejde 7 personer + 1 observatør Der har været afholdt 6 bestyrelsesmøder

Læs mere

Påvirker gødskningen effekten af herbiciderne?

Påvirker gødskningen effekten af herbiciderne? Påvirker gødskningen effekten af herbiciderne? Mette Sønderskov og Per Kudsk Plantebeskyttelse og Skadedyr Aarhus Universitet 1 Kvælstoftilførsel Påvirkning? Ukrudtsbekæmpelse Herbicid 2 Respons på kvælstoftilførsel

Læs mere

Kalium til gulerødder

Kalium til gulerødder Kalium til gulerødder Formål: kan eftergødskning med kalium øge udbytte og kvalitet/holdbarhed i gulerødder til halmdækning? Baggrund: For 20 år siden var udbyttet i gulerødder markant lavere end det er

Læs mere