Fig. 1. Brabrand. Kirke og præstegård, efter maleri af A. Fritz 1874 (privateje). Church and parsonage, after a painting by A. Fritz 1874.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fig. 1. Brabrand. Kirke og præstegård, efter maleri af A. Fritz 1874 (privateje). Church and parsonage, after a painting by A. Fritz 1874."

Transkript

1 Fig. 1. Brabrand. Kirke og præstegård, efter maleri af A. Fritz 1874 (privateje). Church and parsonage, after a painting by A. Fritz K BRABRAND K I R K E HASLE HERRED irken, der var viet S. Morten 1, var en af dem, hvortil ærkedegnen havde visitationsret oktober 1666 overdrog kongen denne til Axel Sehested til Stovgård 3. Det ser ud til, at Brabrand præstekald i alt fald fra 1432 til 1556 havde samme indehaver som S. Olai præbende, men kirken var næppe inkorporeret i præbendet 4. Ved fundats af 23. februar 1680 oprettedes friherreskabet Marselisborg, og Brabrand kirke blev indlemmet heri 5 (jfr. dåbsfad). Baron F. J. C. Güldencrone solgte kirketienden til sognets hart-kornsbesiddere, der modtog skødet 6. juni Kirken overgik til selveje 1. januar I skibets nordmur har eksisteret et kammer, der angiveligt målte ca. een gange halvanden meter; det berettes, at sognepræsten under svenskekrigene i slutningen af 1650'erne havde skjult sig her 8. Kirken ligger på en afsats på et jævnt skrånende terræn, der har fald mod den langstrakte Brabrand sø. Den stærkt tilgroede sø, hvis vandspejl før i tiden lå en del højere, udfylder en bredning i den tunneldal, hvori Århus å flyder. Kirken, hvis længderetning er parallel med landskabets dominerende træk, ligger mellem søen og landsbyen, i den vestre ende af det gamle Bra- 97*

2 1520 HASLE HERRED Fig. 2. Brabrand. Kirken set fra øst. The church seen from east. K.deF.L brand, der strakte sig langs landevejen mellem Århus og Silkeborg (fig. 24). Den ældre bebyggelse er nu stort set forsvundet under sognets omdannelse og vækst som forstad til Århus. Hovgård, sydvest for kirken, var i middelalderen en adelig hovedgård. Kirkegården, hvortil hører et afsnit nord for Hovgårdsvej, omfatter efter udvidelser 1917, 1929 og et betydeligt areal, der omsluttes af hegning af forskellig art. Mod Hovgårdsvej og Kirkevej er der nye, hvidkalkede, teglhængte mure, hvor jerngitterlåger mellem murede piller fungerer som indgange. Ved kirkens seneste udvidelse anlagdes ved dens nordgavl en forplads med tilkørsel. Omkring midten af forrige århundrede var kirkegården, der planeredes , omgivet af stendiger, Efter nedrivning af den ældre, firlængede præstegård på kirkegårdens østside (jfr. fig. 1) opsattes midlertidigt en hæk gennemførtes endnu en planering. Hovedindgangen er på nordsiden og var tidligere en overdækket portal 11, der ved midten af 1800-tallet blev afløst af stakitport, som erstattedes af jernlåger mellem murede piller med pyramidetag. Indkørslen ændredes , og uden for den nordre hegnsmur byggedes senere et ligkapel, der ved murens efterfølgende flytning bragtes ind på kirkegården. Kapellet, ændret , sløjfedes efter opførelsen af det nuværende, som 1961, efter tegning af Jørgen og Kaj Schmidt, er rejst østligst på området plantedes lindetræer, og vestsidens elme erstattedes 1927 af lind 9.

3 BRABRAND KIRKE 1521 Fig. 3. Brabrand. Kirken set fra sydøst for udvidelsen Efter fotografi i Boserups samling, NM. The church seen from south-east before extension Kirken præges fuldstændigt af en betydelig udvidelse , hvorved den middelalderlige bygning ændredes væsentligt og blev tværskib i det nye anlæg; dette yderligere øget Den oprindelige, romanske kirke, bestående af kor og skib, er i senmiddelalderen udvidet med en vestforlængelse, hvorover der var et siden forsvundet tårn; ved skibets sydside rejstes senere et nu stærkt omdannet våbenhus. En tagrytter over skibets vestre ende afløstes 1880 af det nuværende tårn. Orienteringen er solret. Den oprindelige kirke, hvis kor og skib ligger skævt for hinanden, er opført af rå og kløvet kamp lagt i regelmæssige horisonter, mens der til hjørner og åbninger er anvendt kvadre. Opmuringen er afsluttet med et udjævnende lag af fed kalkmørtel (fig. 6), og i koret er der på væggen iagttaget groft glattede fuger 13. Af oprindelige enkeltheder er i koret bevaret to rundbuede, genåbnede vinduer, der begge har stik af kileformede kvadre; det ene sidder i nordmuren og er 115 cm højt, det andet i gavlen. Ved begge åbninger er den nederste kvader i hver side længere end de øvrige 14. Skibets sydportal, der er en simpel rundbuet åbning med rette vanger, flyttedes ved ombygningen til vestgavlen 15. Indre. I den rundbuede koråbning, der har profilerede kragbånd (p. 1368, fig. 4), er på østsiden af nogle af stikkets kvadre hugget en pudskant i form af en med buen koncentrisk rille cm fra buekanten 13. Skibets og korets trælofter blev omkring pudset og hvidtet. Tilføjelser og ændringer. Tårn. Skibets vestre del er opført med munketegl

4 1522 HASLE HERRED

5 BRABRAND KIRKE 1523 K.deF.L Brabrand. Udsnit af murværket på skibets østgavl (p. 1521). Section of masonry in the east gable of nave. Fig. i munkeskifte på en syld af større marksten, som på sydsiden træder frem over terræn; vestgavlen er ændret senest ved opførelsen af det nuværende tårn. Langmurenes sværhed, sammenholdt med skriftlige efterretninger fra 1725, og , lader antage, at der her har eksisteret et vesttårn. Imidlertid kan ingen detaljer aflæses i bygningens stærkt ændrede tilstand, hvor alle façader og vægge dækkes af et kraftigt pudslag. Det er ikke muligt at tage stilling til den lokale overlevering 18, hvorefter skibets vestende, under navnet True kirke, skulle være opført af materialer, der hentedes ved denne kirkes nedbrydning (p. 1548). En rest af det formentlig senmiddelalderlige våbenhus, der tidligst nævnes Fig. 4. Brabrand. Plan 1:300. Målt af KdeFL 1968, tegnet 1977, suppleret med plan af udvidelsen , efter tegning af Jørgen og Kaj Schmidt. Ground-plan 1:300. Fig. 5. Brabrand. Tværsnit 1 :150 i det oprindelige skibs østre fag. TF og KdeFL Cross-section 1:150 in the east bay of the original nave.

6 1524 HASLE HERRED (jfr. fig. 1), er bevaret i den nuværende»korudbygning«. Gavlen og tilstødende partier af langmurene rummer munkestensmurværk og partier af flensborgsten; i det indre er der langs vestvæggen levn af en muret bænk. 1862, da begge bænke var i behold, bestod gulvet af gule mursten, og bræddeloftet, der hævedes 1880, var anstrøget med vandfarve 9. Et blyklædt, knap fem meter højt træspir over skibets vestre ende kendes tidligst fra et maleri 1831 af C. D. Gebauer 20 og omtales første gang , da det behøvede reparation (jfr. fig. 1). Konstruktionen hvilede på træstolper, der udskiftedes Da spiret et par år senere skulle sættes i stand, kom det på tale i stedet at rejse et tårn, og en fritstående kampanile blev foreslået. Sagen endte med, at det nuværende, nyromanske tårn af røde sten, der oprindelig stod i blank mur, opførtes 1880 efter tegning af Vilhelm Puck, der samtidig ombyggede skibets vestgavl 9. År meldes kirken som helhed at være i god stand bortset fra gavlens tagsten; enkelte mangler nævnes Et syn , der omtaler tagenes dårlige tilstand, angiver, at skibet var tækket med dels tegl, dels bly, mens koret havde blytag fik kirkeejeren, baroniet Marselisborg, tilladelse til at sælge kirkens bly og erstatte det med tegl; denne transaktion gav et udbytte på godt 250 rdl., hvorefter kirken afhændedes til beboere i sognet skulle to vinduer repareres og eet gøres slet af nyt; indsattes to»engelske«vinduesrammer, og blev det foreslået, at vinduerne ved prædikestolen skulle forbedres forsynedes både kor og våbenhus med et spidsbuet jernvindue, og det følgende år ønskedes to lignende vinduer i skibets vestre ende 9 ; 1911 fik skibet et nyt jernvindue i hver side etableredes kapper ved kirkens to kakkelovne, og 1912 blev indlagt elektrisk strøm 9. Kirkens ombygning og nyorientering fremstod et ønske om at udvide bygningen på grund af sognets stærkt stigende befolkningstal; overvejelserne resulterede i, at der midt for skibets nordside rejstes en bred, to fag lang udbygning med våbenhus samtidig med, at det middelalderlige anlæg underkastedes en gennemgribende ændring, bl.a. omfattende indbygning af hvælv. Våbenhuset transformeredes til korparti i sammenhæng med, at nybygningen gjordes til kirkens hoveddel, orienteret nord-syd, mens enderne af det ældre skib reduceredes til korsarme. Det lykkedes arkitekten Harald Lønborg-Jensen at bibringe komplekset en god helhedsvirkning, som er fastholdt ved den tilføjelse af ny hovedindgang og våbenhus ved nybygningens nordre ende, som Kaj og Jørgen Schmidt forestod Alle tagværker nye, af fyrretræ; svære egespær i kor og skib omtales Vejrhane på spiret nævnes Kirken står i dag pudset og hvidkalket ude og inde, alle tage er hængt med tegl, på nær tårnet, hvis firsidige pyramidespir er skiferklædt.

7 BRABRAND KIRKE 1525 Fig. 7. Brabrand. Romansk ( )kalkmaleri på korets nordvæg. Farvelagt skitse 1: 20 af C. M. Smidt, 1924, i NM (p. 1525). Romanesque mural on the chancel's north wall, c ( ) KALKMALERI E R Korudsmykning o fremkom på alle vægge rester af en atter overkalket, romansk dekoration, der var malet på et glittet pudslag; kun på nord-væggen tillod bevaringsforholdene at aflæse en sammenhæng (fig. 7). Her var væggen opdelt med vandrette bånd, der syntes at have været fortsat på de andre vægge. Hovedfeltet var en ca. 110 cm høj frise, hvis sektioner kantedes med rødt bånd; over nordvæggens vindue var der bevaret en sidevendt mand i bevægelse, holdende en rundbuet plade med begge hænder. Hans arme var malet med en kraftig blå farve, der adskilte sig fra den grønne, som var benyttet til et træ ved hans knæ. Øst for denne scene sad en frontal figur med løftet højre hånd, men iøvrigt manglede kroppens øverste del. Imellem de to personer var fremstillet en bygning, der bl.a. rummede to rundbuede felter, hvoraf det ene, ved en række rødmalede bueslag, havde lighed med ovennævnte plade, mens det andet stod tomt. Chr. Axel Jensen opfattede motivet som en port,

8 1526 HASLE HERRED hvis ene fløj var fjernet af personen over vinduet, og tolkede fragmentet som en skildring af Samson i færd med at nedtage byporten i Gaza (Dom. 16, 1 3). E. Rothe, der fremhævede dekorationens kultiverede malemåde, anså den tårn-lignende bygning for et porthus, og han identificerede manden over vinduet med Moses på vej ned ad bjerget med Lovens tavler (2. Mosebog 34, 29ff). Under frisen, omtrent i niveau med vinduets halve højde, forløb et 20 cm højt bånd, bestående øverst af en gul bræmme og nederst en rød, hvor imellem skimtedes rester af majuskler. Over figurfrisen var malet et godt 10 cm højt bånd af en rød bræmme mellem lysegrønne. På sydvæggen sås rester af hvide bogstaver i det røde bånd, og øverst var der på denne væg levn af indrammede, rektangulære felter i en perspektivisk mæanderbort i overvejende gule og røde farver. INVENTAR Oversigt. Den store ombygning , da kirkens orientering lagdes på tværs af den oprindelige, har på flere måder berørt inventaret, ikke alene ved omplaceringer (altertavle, prædikestol, mindetavle), men også ved ændringer og nyarbejder (altertavle, stolestader, pulpitur). Af bemærkelsesværdige inventarstykker kan nævnes alterkalken fra 1551, skænket af den sidste katolske biskop i Århus, Ove Bille, fremhævet ved en samtidig mindetavle, samt det vægtige tindåbsfad, givet 1686 af patronatsejeren Constantin Marselis og hans hustru, Sophie Elisabet Carisius. Alterbord, 1925, af umalet fyrretræ. Alterbord var 1862 af kampesten beklædt med brædder; »flyttet ud«9, dvs. væk fra østvæggen. Alterklæde, nyere, af rødt fløjl. Alterklæder var klædet af rødt fløjl med sølvgaloner; herunder lå et gammelt, af grønt fløjl af rødt bomulds-fløjl kantet med uægte sølvtresser, midtpå var med ægte tresser syet en stråle-sol omkring Herrens navn med hebraiske bogstaver af silkefløjl 9. Altertavle (fig. 8), med stafferingsårstal 1595 og rimeligvis udført kort forinden, men ændret gennemgribende i forbindelse med flytningen Den ret enkle renæssancetavle tilhorer en gruppe, hvis nærmeste og bedst bevarede parallel findes i Veng (Hjelmslev herred) 28. Også ved sin staffering, udført af Per glarmester, tilslutter Brabrand-tavlen sig den førnævnte gruppe. Af tavlens oprindelige dele er bevaret storfeltet (med maleri fra 1895, jfr. ndf.), flankeret af fyldingsdelte smalfelter med foranstående, glatte søjler på fremspringende postamenter. Over en glat gesimsfrise har topstykket tre rektangulære fyldingsfelter mellem glatte søjler samt øverst trekantgavl omdannedes tavlen i»højrenæssancestil«, efter tegning af arkitekt H. Lønborg-Jensen, ved hjælp af nyskårne stor- og topvinger, volutknægte på fodstykke

9 BRABRAND KIRKE 1527 Fig. 8. Brabrand. Altertavle med stafferingsårstal 1595, ændret o (p. 1526). Altarpiece with date of decoration 1595, altered c N.E.1968 og gesimsfrise, samt prydspir og topkugler på vinger og topstykke. Samtidig stafferedes den af Povl Jensen med delvis genopmaling af den ældre staffering, der var fremkaldt under ialt fem overmalinger 29 : 1) 1595, årstal i topstykkets midtfylding, i de to flankerende felter mauresker i sølv; i trekantgavlen Jesu-monogram i cirkel, udført i guld på sort bund og her udenfor smalte. Topstykkets søjler sølv med guldringe, storsøjlernes kassetteværksornamenter i guld og sølv på rødbrun bund. Gyldne versalindskrifter på sort bund, i frisen:»saa

10 1528 HASLE HERRED Fig. 9. Brabrand. Indre, set mod nord Interior, looking north. N.E Sandelig Jeg leffuer siger den Herre Herre: Jeg haffuer ingen behagelig Hedt (behagelighed) i den ugudeliges død, men at den ugudelige omvender sig fra sit Wæsen oc lefuer. Ezech. 33 (vers 11). Per glarmester i R.«. I postamentfeltet:»esai. 43 (vers 25). Jeg, Jeg er den som affsletter dine misgierninger For min Skyld. Oc ieg wil ick ihuokomme Dine Synder«. Det tilhørende storfeltsmaleri forsvundet 30. 2) Det oprindelige årstal overmalet. I trekantgavlen malet et øje; søjlerne rødbrune. I frisen en let ændret gentagelse af postamentets indskrift fra Esaias 43,25; i postamentet:»timoth. 2. (Paulus 2. brev til T., 2,8) Kom Jesum Christum ihu som er opreist fra de døde«.»anno 1711 er denne Alter Tavle Renoveret«. 3) I gavlfeltet tilføjet stråler og glorieskive om øjet. Blå overmaling med lyseblåt i postamentfeltet (her ingen indskrifter) og sort på storsøjlepryd-bælterne. Hvidmalet versalindskrift med rød skyggekant, på sort bund, i frisen:»hvo som troer paa mig skal leve om han end døer«(johs. 11,25). Denne indskrift svarer til det af sognepræsten, J. C. Hahn, 1842 skænkede 31 altertavle-maleri, der er udført af C. D. Gebauer 32, antagelig Det er et oliemaleri på lærred, 91 x 84 cm, i ny ramme, med motivet: Lazarus' opvækkelse. Efter

11 BRABRAND KIRKE 1529 Fig. 10. Brabrand. Indre, set mod øst Interior, looking east. N.E restaurering 1972 ved malermester Clemen Andersen, Brabrand, er maleriet nu ophængt i menighedsrådssalen. 4) 1867, rimeligvis restaureret under arkitekt Walthers opsyn 9. Brun ådring med grå marmorering på storsøjlernes prydbælter, i topgavlen Kristusmonogram. Frisens indskrift en gentagelse af nr. 3. 5) Rammen egetræsmalet. Friseindskriften:»Du lidet troende hvi tvivlede du?«(math. 14,31), svarende til det nyindsatte oliemaleri, på lærred, af Jesu vandring på søen, udført af Jens Hansen-Aarslev 34. 6) (?) 9. En genopmaling af den foregående staffering og indskrift. Stafferingen fra (jfr. ovfr.) omfatter en friseindskrift, med fraktur:»kommer hid til mig alle I som lide«, etc., mens den tidligere»overskrift«til maleriet er flyttet ned i postamentet. Rammeværket brunt med lidt rødt og grønt samt forgyldning på ornamenterne. Allersølv m.m. Kalk (fig. 11), skænket 1551 af Ove Bille 35 (biskop , død 1555) ifølge mindetavle (jfr. ndf.). Den 19,2 cm høje kalk har oprindelig fod, skaft og knop, mens det glatte, indvendig forgyldte bæger er fornyet i ny tid 36. Den ottesidede pyramidefod, på standkanten dekoreret med en dobbelt række af små reliefstave, er på to af tungerne smykket med giverens nu næsten

12 1530 HASLE HERRED X. E Fig. 11. Brabrand. Alterkalk skænket 1551 af biskop Ove Bille; nyere bæger (p. 1529). Chalice donated 1551 by Bishop Ove Bille, bowl of later date. udpudsede, graverede, fædrene og mødrene våbner, Bille og Gyldenstjerne; asymmetriske skjolde med lansehul, hvorover stor hjelm og hjelmtegn. På fod-tungen mellem våbnerne ses tre huller efter nitter til fæstnelse af forsvundet krucifiks. Knoppen har på over- og undersiden seks rundbuede blade eller rudimentære stavværksvinduer, hvorimellem fremspringende rudebosser med graverede minuskier på skraveret bund:»ihs mar«(jesus Maria), vekslende med støbte barneansigter 37. Disk, o. 1800, glat, 14,3 cm i tvm.; under randen stempel for Århusguldsmeden Fr..Janus Creutzberg (Bøje nr. 1396). Oblatæsker. 1) O. 1850, udført af N. H. Wendelboe, Århus, hvis stempel (Bøje nr. 1416) ses under bunden sammen med guardeinens, Simon Groth. Cylinderformet, 9,3 cm i tvm., 3,5 cm høj, med graveret kors på det let hvælvede låg. 2) 1880'erne, af porcelæn, fra Bing & Grøndahl, sort med guldkors; på altret. Vinkande, 1897, af hvidmetal, antagelig oprindelig hjemmehørende i»sanct

13 BRABRAND KIRKE 1531 V.M Fig. 12. Brabrand. Rygkrucifiks fra ældre messehagel, overført til hagel fra 1868 (p. 1532). Cruciform orphrey transferred from back of older chasuble to another from 1868, Ansgars danske kirke i Brooklyn, N. Y., indviet den 24. Januar 1897«, ifølge graveret indskrift på det næsten cylindriske korpus. Skænket 1925 af Benedict Nordentoft. Vinkander. 1) , af porcelæn, sort, med guldkors. 2) 1887, af sølv, foræret Sygekalk, muligvis fra 1840'rne, 9,7 cm høj, på lille, profileret fod, skaft med indknebne led samt omvendt klokkeformet bæger, indvendig forgyldt. Den formodentlig tilhørende disk, forgyldt, med lille cirkelkors på randen, har under bunden mesterstempler for B. R. Schou, Århus (Bøje ny udg. 1954, nr (to gange) og 1540). Ude af brug. Moderne Sygesæt af tin. Sygeoblatæske, formodentlig fra begyndelsen af 1700'rne, cirkulær, 3,2 cm i tvm., vægten 2 lod, med kruset rand og perlemorsplade som låg, hvori skåret en bispefigur 8 ; under bunden vistnok stempel for Mikkel Gregersen, Århus (Bøje p. 194) (indb. 1907). Alterstager. 1) 1500'rnes sidste fjerdedel, to ens, af ret rødligt malm, ganske svarende til stager i Vester-Vanned (DK Tisted amt p. 274). Blødt hulede pro-

14 1532 HASLE HERRED V.M. l968 Fig. 13. Brabrand. Dåbsfad skænket Bundfelt med Jesu dåb (p. 1534). Baptismal dish donated Inside at the bottom Christ's baptism. filled på fod- og lyseskål, konisk skaft. Forneden på foden tre huller til nu forsvundne ben; 27,7 cm høje. Jernlysetorn. 2) Et par af lyst messing, skænket )»Syvstage«, skænket ) O , to dobbeltarmede messingstager, med skjoldbærende løve som midtfigur; på piedestaler ved altret. Alterbøger nævnes Morten Luthers postil på latin, en alterbog, et ritual, noget brøstfældigt, et graduale eller ny salmebog in folio 22. Messehagel, , af rødlilla fløjl med dobbelte guldgaloner langs kanterne. Rygkrucifikset (fig. 12), o. 1725, er overflyttet fra en ældre hagel. Det er 63,5 cm højt, i reliefbroderi, udført efter et ofte anvendt forlæg (jfr. bl. a. Garnisons kirke i Kbh. 38 ), stukket med guld- og sølvtråd samt silke med farven rød

15 BRABRAND KIRKE 1533 Fig. 14. Brabrand. Døbefont (p. 1533). Romanesque baptismal font. N. E til markering af blodspor, sort til linierne i Golgathahøjen samt gult og grønt til planten herpå. Nu ude af brug, hos sognepræsten. Messehagler var den gamle hagel af rødt fløjl anskaffedes en ny, identisk med den, der l862 8 var af sort klæde kantet af sølvgaloner og med krucifiks (jfr. ovfr.). Alterskranke med smedejernsgitter, 1929, efter tegning af H.Lønborg-Jensen; sortmalet med forgyldning. Rester af en ældre, enkel ( )skranke, antagelig fra , med drejede træbalustre, ligger på det nye våbenhusloft. Den foregående, omtalt , var»lige, gammeldags og meget simpel«. Døbefont (fig. 14), romansk, af ret grovkornet granit, kummens rødlig, fodens snarere blålig, hvilket dog kan stamme fra en tidligere blå eller sort overma- Danmarks Kirker, Århus amt 98

16 1534 HASLE HERRED ling 40. De to dele samlet ved hjælp af et 5 8 cm tykt cementlag. Kummen, ca. 82 cm i tvm., har en ret lav reliefudsmykning, båndfletning over ranke og nederst spidse bægerblade; foden prydes af tovstavsarkaderække. Formodentlig fra et værksted, der har leveret fonte til kirker nær Århus (Mackeprang: Døbefonte p. 336). I det nye kors nordøsthjørne. Dåbsfad, 1686, af tin, udfort af Århus-kandestøbermesteren Hans Nielsen Gotlænder 41. Det kraftige fad, 45,2 cm i tvm. og ca. 4,5 cm dybt, er helt dækket af en graveret udsmykning. I bundfeltet (fig. 13) Jesu dåb omgivet af indskriften :»Os bør retferdighed at fylde som andre skal til himlen hylde«, samt en bladranke. På den 9,1 cm brede, flade rand et stort, kronet våben for Mar-selis, holdt af stående løver og flankeret af giverindskrift og årstal:»constantin von Marselivs Sopfia Elisabet Carisivs 16 86«. På randen ses endvidere en ranke med frugter og blomster, hvorimellem tulipan, nellike, stedmoderblomst og vindrueklase; herunder en toliniet, versificeret indskrift:»et døbe fad af tin foræris Brabran kiercke. Gvd lad det naade bad hos alle døbte vircke / at fødis og dødis er alles vor lycke, men fødis og døbis er christenheds smycke«. På randen, modsat våbnet, er graveret en bladkartouche ophængt i ringe og med en palmegren og en mod himlen muntert kvidrende fugl til hver side. Midt i blomsterornamentet er kunstfærdigt stemplet kvalitetsmærket for engelsk tin, en kronet rose, i hvis kronering ses kandestøberens initialer»h N S«(fig. 25). Både indskrift og ornamentik er udført med langt større dygtighed end bundfeltets figurscene, der i øvrigt, ligesom indskriften udenom, nøje svarer til et samtidigt *dåbsfad fra Søby kirke (Gern hrd.) af samme mester. Under fadets bund, i midten, ses flere drejede, koncentriske linier samt på randen en pålodning, antagelig til en øsken beregnet til ophængning, muligvis fra tiden efter 1906, da man ønskede fadet ophængt på væggen 9. Nu anbragt i en bred tinkrave i fontekummen. Dåbskande af tin, antagelig fra o , 25,5 cm høj incl. lågkorset. Ganske svarende til kander i Lisbjerg og Hasle (p og 1510) og indvendig i bunden stemplet med Kbh.s byvåben (ulæseligt årstal) og initialerne C [M] S for Københavnerkandestøberen C. M. Svanberg jun. Krucifiks, udført af Jørgen Glud, 1974 skænket af Preben Sørensen, Brabrand. I det nye våbenhus. Prædikestol (fig. 15), o. 1650, stafferet Den firefagede stol, der rimeligvis er fra samme værksted som Åbys forsvundne (p. 1444) og Triges (V.-Lisbjerg hrd.) fra 1653, har i de høje og ret smalle storfelter arkitektonisk opløste arkader med bruskværk; både i arkadesviklerne og i frisefelterne findes fladsnit, hvori indgår fantasimasker og blomster. Foran stolens afskårne hjørner står plumpe figurer af (fra øst) evangelisterne Matthæus, Markus, Lukas og Johannes, mens figuren nærmest væggen, ligesom i Trige, er en nøgen kvindeherme,

17 BRABRAND KIRKE 1535 Fig. 15. Brabrand. Udsnit af barok prædikestol, stafferet 1679 (p. 1534). decorated Section of Baroque pulpit, N.E der på skaftet har draperiophæng med stor kvast. Kraftig æggestav og tandsnit under den fremspringende gesims. Engle- og diadem hoveder pryder hjørnerne på henholdsvis frise og postament; såvel hængestykker som englehoveder under stolen er tilføjelser fra 1924 ligesom det cementstøbte fodstykke; havde stolen endnu fem englehoveder. Den samtidige, sekssidede himmel har diamantbosser ved hjørnerne, kraftig, karnisprofileret tandsnit under gesimsen samt udsavede top- og hængestykker, de førstnævnte formet som adosserede fantasidyrehoveder. Under hjørnerne englehoveder, der formodentlig har mistet den nedre del af fjerkraven; topspirene er tilføjet På lydhimlens underside er ved profillister dannet et sekskantet midtfelt, hvorunder duen er ophængt. Stolen står med en broget staffering i rødt, blåt, grønt og hvidt med lidt forgyldning, på brun baggrund, udført 1924 af Povl Jensen på grundlag af den oprindelige. I postamentfetterne er afdækket en hvidmalet kursivindskrift:»1679 den 11 Feb. Loed H./ Søren Nielssen Brabrand m/ed sin kierste den(n)e prædikstoel sta/fere paa egen bekostning«. På lydhimlens frise:»saa elske(!) 98*

18 1536 HASLE HERRED Gud verden, at han gav sin enbaarne søn«etc. I storfelterne er på brun bund malet en enkel, høj plante med lange, grønne stængler og blade og varierende gule, røde eller blå blomster. Denne oprindelige staffering, der ligger direkte på træet uden kridtgrund, fandtes under mindst to overmalinger (indb.): en overvejende hvid, fra o. 1800, samt en egetræsådring fra før 1862, dog med bronzerede figurer 8, alt atter egetræsmalet Før ombygningen ved det gamle skibs sydøsthjørne, nu i hjørnet mellem»korsfaget«og den middelalderlige vestforlængelse. Stokværket stammer dels fra , dels fra Det ældre sæt, efter tegning af Walther, opstillet i kirkens gamle del, det yngre, med»renæssancegavle«, i det nye skib ændredes ryglænene til en mageligere stilling. Alt brunmalet og stalferet med lidt hvidt og sort samt hvide, religiøse versal-indskrifter. Stokværket før 1871 bestod efter al sandsynlighed af de 37 lukkede stole og een åben, alle med ryglæn, der omtales og ; på mandsstolene (17) fandtes årstallet 1686, på fruentimmerstolene (20) var de malet med blå oliefarve 8. Præstestol, med årstallet 1686 og Jesumonogram 8, blev fjernet fra sin plads i koret nord for altret. Degnestol, omtalt , ønskedes flyttet op i koret ved altrets sydside, hvorefter»sangbænkene«skulle opstilles i skibet på degnestolens plads; fjernet Kirkekiste, beskrevet som»en stor, gammel, beslået og ubrugelig ege-kiste«, stod 1816»til vanzir«i koret, hvorfra den foresloges flyttet til skibet 39. Dørfløj 42, 1700'rne, samlet af seks egeplanker ved fjer og not, på bagsiden desuden med to vandrette revler, der ligesom de to gangjern er nyere; udvendige side flammet i diagonaltstillet rudemønster. Rosetformet nøglehulsbeslag; skydelås i bagsiden. Brunmalet. Til det oprindelige våbenhus, nu præsteværelse. Orgelpulpitur, , i den nye kirkes nordende. Pulpitur, i det gamle skibs vestende, tidligst omtalt , hvorpå var anbragt otte lange bænke 22, antagelig de samme (dog kun seks), der omtales endnu som fritstående og med ryglæn. Pulpiturets panelklædte forside var da inddelt i otte felter. Rester af dette fyrretræspanel, med store, rektangulære fyldinger og enkle pro-fillister, findes på loftet. Bevarede brudstykker af en giverindskrift og en præsterække, begge med skriveskrift, kan suppleres fra synsprotokollen: På gesims-frisen, sortmalet:»[series pastorum post] Reformationem«43. I fyldingerne, hvidmalet på sort bund, præsternes numre og navne, de bevarede fyldinger med nr. 12, Peder Nordentoft Thomsen ( ) og Bartholdy Møller (1911). I postamentet, hvidmalet på blå bund:»[agtbare Selveiergaardmand i True, Laurits Jen]sen Kræmmer 44, [har,] Gud til ære, ham selv til en kjærlig Amindelse, [bekostet Kirkens Maling og Prydelse i] Aaret [1841]. Til almeent Gavn velvillige at være«.

19 BRABRAND KIRKE 1537 Fig. 16. Brabrand. Indre, set mod øst. For ombygningen Interior, looking east. Before the restoration Ældre fot. i NM To *stolper 45 (fig. 23), fra 1600'rnes sidste fjerdedel, har formodentlig hørt til den del af inventaret, der fornyedes (jfr. ovfr.). Stolperne, der er cm høje, har på den ene side af den fuldkantede, nedre del en relief-skåret ranke endende i solsikke. Dette fodstykke bærer over et ovalfelt et snoet søjleskaft, der er afbrudt foroven. Begge stolper, hvis dekoration er spejlvendt i forhold til hinanden, er ubehandlet på den ene side. Stolpernes udformning og dimensioner tyder på, at de muligvis har været anvendt som bærestolper for pulpituret, måske i kirkens vestende. - Stolperne, som ifølge traditionen skulle stamme fra True kirke, der sandsynligvis er nedrevet allerede i 1500'rne (jfr. p. 1548), har formodentlig oprindelig stået i Brabrand kirke. Herfra er de kommet til gården»engkjær«, tidligere fæstegård under Brabrand præstegård, nu»truegården«, der 1942 er genrejst på Frilandsmuseet, Lyngby. Orgel, bygget 1944 af Marcussen & søn, Åbenrå, med genanvendelse af façade fra 1925, tegnet af H. Lønborg-Jensen. 19 stemmer og to transmissioner. To manualer og pedal. Orgel anskaffedes *Orgel, bygget 1893 af Fre-

20 1538 HASLE HERRED N. E.1968 Fig. 17. Brabrand. Mindetavle 1551 for biskop Ove Billes gave: alterkalken (p. 1538). Memorial tablet 1551 for Bishop Ove Bille's gift of the chalice. derik Nielsen, Århus, nu i Vissing kirke, Randers amt. Orgel med 12 stemmer, anskaffet brugt til kirken og forsynet med ny façade (jfr. ovfr.). Salmenummertavler, nye, til ophængningstal. Præsterækketavle, , femdelt panel over bænkeryglæn; hvidmalede versaler på brun bund, sort og brun ramme. Formodentlig afskrevet efter ovennævnte præsterække. På det gamle kors østvæg. Mindetavle (fig. 17), 1551.»In laude(m) Dei reue(rendus) d(omi)n(u)s AVO / bilde ep(iscop)us arhu(siensis) calice(m) dedit / eccl(es)ie Brabra(nd) anno d(omi)ni «(»til Guds ære gav den ærværdige herre, Ove Bille, biskop i Århus, en kalk (jfr. ovfr.) til Brabrand kirke i Herrens år 1551«.). Indskriftens fint udførte minuskier i ret højt relief (indtil 1 cm over bundfladen) er skåret i een egeplanke, 48 cm høj, 138,5 139 cm lang og 7 8 cm tyk, med en uregelmæssig, 2,5 5 cm bred kant, der er svagt affaset mod skriftfeltet. Tavlen, der er flækket på langs, er i nyere tid blevet samlet med et jernbånd for hver ende. Brunmalet, indskriften forgyldt var trætavlen indmuret i»altergulvet«, dvs. koret, hvor den omtales som indmuret tværs over korets nordvindue 48 ; samme år flyttedes den hen vest for det genåbnede vindue og anbragtes endelig efter ombygningen under orglet i det nye skib. Maleri 'rne, Jesu bøn i Gethsemane, olie på lærred, 120 x 97 cm, i brun ramme med forgyldt bladliste. I det nye våbenhus. Lysekroner. Tre skænket af sognepræst P. Nordentoft Thomsen og hustru, en 16- lys-krone fra 1912 samt en givet o af fhv. forpagter Hansen 8. *Ligbåre, 1700'rne, af fyr, nu 46 cm høj, 80 cm bred og 201 cm lang. Benene, der støttes af udsavede, profilerede knægte, er afskåret forneden ligesom enderne af de let profilerede bærestænger. Umalet. Genanvendt som slagtebænk i bryggerset til gården»engkjær«50 (jfr. *stolper ovfr.), på Frilandsmuseet.

21 BRABRAND KIRKE 1539 Fig. 18. Brabrand. Klokke støbt 1744 af Laurentius Strahlborn, Lybæk (p. 1539). Bell cast 1744 by Laurentius Strahlborn of Lübeck. N.E Klokker. 1) (Fig. 18), Om halsen skriftbånd med reliefversaler:»anno 1744 Lavrentivs Strahlborn me fvdit Lvbecæ«(»i året 1744 støbte Lorenz Strahlborn mig i Lybæk«), ledsaget af båndakantusornamenter med vindrueklase, der ligeledes står som et enkelt ornament midt på korpus; på slagkanten akantusblade. 67 cm i tvm. Klokken hører formodentlig til de arbejder, der under Lorenz Strahlborns ældre år er udført under opsyn af sønnen Dietrich 51. Klokken hang tidligere mellem to af de stolper, der bar spiret 8, nu i klokke-stol i tårnet. 2) Om halsen:»brabrand menighed gav mig til sin kirke. De Smithske støberier i Aalborg gjorde mig aar 1927«. På klokkelegemet:»til ære for Gud jeg synger ud Gudsfredens bud«; 102 cm i tvm. Klokke, 1528 indkrævet til kronen, vejede 17 lispund 52.

22 1540 HASLE HERRED Fig. 19. Brabrand. Romansk gravsten med optrukne bogstaver (p. 1540). Romanesque tombstone with touched-up lettering. V.M.1947 GRAVMINDER Epitaf, 1841 omtalt som forfaldent 31, blev antagelig året efter 24 solgt på auktion 8. Ifølge en mundtlig beretning, noteret i synsprotokollen 1862, var en hel præstefamilie afbildet; ophængt på kirkens nordvæg. Gravsten. 1) (Fig. 19), romansk, af grovkornet, rødlig granit, 171 x 66 cm og ca. 33 cm tyk ved fodenden, affaset på alle sider. Råde processionskors og de cm høje bogstaver, majuskler og enkelte uncialer, er indhugget:»hac clavsvs petra/cvm/xro(christo) regnet in /ethra«(»gid den, der ligger indesluttet under denne sten, må herske med Kristus i himlen«). Såvel indskriftens ordlyd som dens versform (hexameter) synes at tyde på gejstlig medvirken ved fremstillingen 53. Indmuret i skibets sydside ved det sydvestre hjørne lige over syldstenene, hvor den ligeledes omtales af Resen 54. 2) (Fig. 20), 1600'rnes begyndelse, med sekundær indskrift Lys-grå kalksten, 188 x 109 cm, nedre heraldisk venstre hjørne ødelagt og i øvrigt ret slidt. Hjørnecirkler med evangelistsymboler, der foran sig holder skrift-bånd. Stenens kartoucheværk foroven omslutter et skjold, der antagelig har båret ejerens nu udslidte initialer; herover Jesumonogram. I midtfeltet den opstandne Kristus stående på graven mellem joniske søjler, hvis baser hviler på kugler. I fodfeltet den sekundære, fordybede versalindskrift:»hviler her i Guds agger erlig og trofast dannemand Niels lensøn Tru, med sin k: hustro«maren Johanes datter, som levede»it kjerlig eghteskab«i 46 år (seks sønner og to døtre); begge døde 1690, han 82 år, hun 76 år gl. Den velhuggede renæssancesten er rimeligvis identisk med den gamle ligsten uden bogstaver, som 1691/92 solgtes for 9 sl. dlr. fra Århus Vor Frue til Jens Nielsen i True 55, formodentlig en søn af afdøde. Ved ligkapellet 56.

23 BRABRAND KIRKE 1541 H. J Fig Brabrand. Gravsten. 20. Nr. 2, med sekundær indskrift (p. 1540). 21. Nr. 7, over Peder Lavesen Yderup og hustru, begge døde 1743 (p. 1542). 22. Brudstykke af barok gravsten, nr. 4 (p. 1542). -- Tombstones. 20. No. 2, with secondary inscription No. 7, c Fragment of Baroque tombstone, no. 4. 3) , med sekundær indskrift o Rødbrun kalksten, 171 x 88 cm, stærkt forvitret, især fignrfremstillingen i stenens øvre halvdel. Under en rundbuet dobbeltarkade, i siderne støttet af volutkonsoller, midtfor af et engle-hoved, står et ægtepar, i trekvartfigur, let vendt mod hinanden. Begge holder

24 1542 HASLE HERRED hænderne foran brystet og har rester af runde kraver. Han bærer kappe, hun»plisseret«dragt. I stenens øvre hjørner spor af bladornament. Stenens nedre halvdel rummer den sekundære gravskrift, med fordybede versaler, navnene med store skønskriftsbogstaver, over»chresten Chrestensøn sneker«, f. 1683, d. 17D, og hustru Karen Iensdatter, f. 1686, d. 17D.»Forbandet være den som fløter denne steen og bøyer retten for den fremmet. Og folket skal sige ammen. 5. mosebog 27. cap. 17 v.«. Op ad det oprindelige skibs sydmur. 4) O Tre brudstykker, hver ca. 50 cm høje, af gravsten af hvid kalksten, ca. 130 cm bred. Inden for en ramme med rester af en religiøs indskrift med fordybede versaler har stenen hjørnecirkler med de siddende evangelister og deres tegn, forneden Lukas og Johannes, foroven kun delvis bevaret. Under et trepasformet bueslag båret af bruskbarokke volutkonsoller ses den opstandne Kristus med sejrsfanen stående på graven, flankeret af to romerske soldater. Herunder et stort, ovalt skriftfelt, af hvis versalindskrift nu kun kan læses»..66 aar.. hustru Karen..«. Nederst på stenen ovalfelt med sejlbåd (fig. 22). Op ad tårnets nordmur. 5) O Tommes Iacobsøn, f. i True, boede og døde her i Brabrand 1710 i sit 61. år, og hustru Maren Lauridtz Datter, f.»her i byen«, d i sit 66. år; i 31 års ægteskab velsignet med otte børn, tre sønner og fem døtre. Herunder kursiverede initialer»r.e.s.b.«og»k.s.d.b.«. Trapezformet, grågul kalksten, 158 x cm, med gravskrift, fordybede versaler, der dækker hovedparten af stenens flade. Ornamentikken over og under indskriften er af en art, der hyppigt forekommer i kirkerne i Århus og omegn (jfr. bl.a. S. Oluf p. l342f. og Lisbjerg p. 1419). Det er forsænkede, ovale hjørnefelter med barokblomster og tilhørende bibelsteder, i venstre nedre hjørne dog med en meningsløs henvisning til Esa. 40,31 i stedet for 40,6. Mellem de øvre ovaler Jesumonogram udført med store skønskriftsbogstaver, mellem de nedre rektangulært felt med øvre, konsolbåren fladbue, hvorunder timeglas og kranium over knogler. Ved ligkapellet 56. 6) O Las Jensøn, f. i Hasle 1659, boede i Aarhuus i 29 år, d. i Giellerup 1730 i sit 71. år. Rødbrun kalksten, 129 x 54 cm, de nedre hjørner beskadiget, i øvrigt stærkt slidt, forårsaget af anvendelsen som tærskelsten. Gravskrift med fordybede versaler 57. I hjørnerne rosetter, mellem de øvre Jesumonogram, udført med store, fordybede skønskriftsbogstaver, mellem de nedre kranium over korslagte knogler. Foran det gamle våbenhus. 7) (Fig. 21), o Peder Lave Søn Yderup, f. i True i Brabren(!) sogn l697(!), d. 1743, og hustru Cesel Mads Datter, f. i Gieding Han døde i Yderup 1743 i sit 65. år, hun samme år og sted i sit 57. år. I 32 års ægteskab fik de fire sønner og fire døtre, af hvilke de fire døde før forældrene. <»Mas Peder Søn Anne Tomes Datter Ao. 1740«>. Under dobbeltarkade en naiv frem-

25 BRABRAND KIRKE 1543 Fig. 23. Brabrand. *Pulpitursøjlc(?) indmuret i gården»engkjær«, nu Truegården, Frilandsmuseet. Tegning 1925, 1:20, af Søren Knudsen (p. 1537). Column of pew gallery(?) re-used in a farm-house, now in the»frilandsmuseum«at Sorgenfri. stilling af et ægtepar, svarende til sten i Trige (V.-Lisbjerg hrd.); nederst dødssymboler. Indskriften står med indhuggede versaler, tilføjelsen med kursiv. Op ad det oprindelige skibs sydmur. Gravsten solgtes 1739 for 3 rdl. til»mad. sal. Poul Sørensøns«, til Brabrand kirkegård, fra Århus Vor Frue kirke 58. En åben begravelse, under vestforlængelsen, blev opfyldt Kirkegårdsmonument, med indfældet portrætmedaillon, af kornet Alf Tolboe Jensen, død i frihedskampen Hejst af hans garnisonskammerater. KILDER OG HENVISNINGER LA Vib. Præsteark.: Brabrand og Kasted Libri datici (C 365a 16 17) Div. dokumenter (C 365a 20). - Marselisborg godsarkiv: Rgsk.ssager (G 322 3). Ved embedet: Synsprotokol l862ff. Se i øvrigt fortegnelse over arkivalier vedr. kirkerne i Århus amt i almindelighed p samt forkortelser p Nationalmuseet: K. Uldall: Om de danske Landsbykirker I, 1866, 95. Indberetninger ved sognepræst H. Bloch 1. marts 1856 (romansk gravsten, med tegning heraf, noter om bygning), Magnus Petersen 1889 (korets nordvindue, tavle 1551, døbefont), Chr. Axel Jensen 1907 (noter om altersølv og prædikestol) og 1924 (romanske kalkmalerier, vin-duesmonolit, bygningsnoter), Kristian Due 1919 (prædikestol), Povl Jensen 1923 (forundersøgelse af prædikestol, altertavle), C. M. Smidt og E. Rothe 1924 ( kalkmalerier), Hugo Johannsen 1968 (gravminder) og Vibeke Michelsen 1968 (inventar).

26 1544 HASLE HERRED Notebøger i NM: Søren Abildgaard V, 1770, 1(58 (trætavle, romansk gravsten); N. L. Høyen XV, 1833, 16 (bygningsnoter, altertavle, tegninger af døbefont og romansk gravsten); Henry Petersen I, 1890, 143 (trætavle, font, romansk gravsten); C. M. Smidt LXXI, 1920, 24f. (bygning) og LXXXVIII, 1924, 1 f. (kalkmaleri, romansk vindue, tegning); Povl Jensen VI, , 1 8, og XIX (istandsæt, af altertavle og prædikestol). Opmålinger og tegninger. LA Vib. H. Lønborg-Jensen (ombygning) (664/ ). NM. H. Lønborg-Jensen 1923 (ombygning); Jørgen og Kaj Schmidt (udvidelse). JB. Løffler 1877 (romansk gravsten), Magnus Petersen 1889 (korets nordmur med korbuekragsten, romansk vindue, alterkalkens fod, font, tavle 1551), Peter Holm og Søren Knudsen 1925 (*pulpitursøjler(?)). Litteratur: A. Bartholdy Møller: Erindringer fra en 4Oårig præstegerning i Aarhus stift. Fra Kirkehus og Skolestue i Aarhus Stift I, Aarhus 1936, August F. Schmidt: Brabrand og Aarslev Sognes Historie I-VII, Brabrand ; samme: Brabrand og Aarslev Sognes Historie, Brabrand Povl Rasmussen: Fra de gamle Tingbøger (1707 og 1710), i August F. Schmidt: Brabrand etc. VI, 1950, 7 8. MeddÅSt. X, 1972, Bygnings- og kalkmaleribeskrivelse ved Kjeld de Fine Licht, inventar og gravminder ved Vibeke Michelsen, orgel ved Ole Olesen. 1 ActaPont., nr (6. maj 1432). 2 Århus domkapitels jordebøger I, udg. af P. Rasmussen 1972, 74; vedr. visitationsretten, se p Kronens skøder II, 247; jfr. Skejby, p Jfr. ØJyHjemst. 1946, 32 f. 5 Jfr. p. 1366, ang. friherrernes privilegier. 6 LA Vib. Århus bispeark. Kirkernes istandsættelse m.m (C-1151). 7 LA Vib. Århus stiftamts ark. Skiftekommissionsprot. i baron Güldencrones bo , 26 ff. (B 6 916); Hasle m.fl. herreders ark. Skøde- og panteprot , fol. 742 (B 58- Sp 10). 8 Synsprotokollens kirkebeskrivelse Synsprot. 10 Note 9; jfr. Aug. F. Schmidt 1962, Aug. F. Schmidt VII, 19 og samme 1962, Vore kirkegårde, , 4 7; Aug. F. Schmidt 1962, Indb. Chr. Axel Jensen Jfr. F. Uldall, ÅrbOldkHist. 1894, 333 og 236, hvor det oplyses, at i et af kirkens vinduer er fundet rester af træramme; V. Koch, i samme, 1898, 63. En overligger med lysningsbredde 50 cm blev 1924 udtaget af indersiden af skibets nordmur, indb. Chr. Axel Jensen Ved samme lejlighed forsvandt den tilmurede nordportal, der ifølge Uldall 1866 havde lignende form. I sin indb nævner Chr. Axel Jensen imidlertid 18 cm høje kragsten. 18 Aug. F. Schmidt VII, 19 og LA Vib. Provsteark. Århus købstad og Hasle hrd Synsprot. for kirker og præstegårde (C 24 5). 18 Note 9; Uldall 1866 skriver, at»aarstallene paa Stolestaderne kunne ogsaa henvise til at denne Formodning nok kan have sin Rimelighed«. 19 BA. DaKanc. Koncepter og indlæg til sjællandske registre 1701, nr Afbildet f.eks. Aug. F. Schmidt II, LA Vib. Århus bispeark. Kirkesyn (C ). 22 Aug. F. Schmidt VI, Aug. F. Schmidt VII, LA Vib. Århus bispeark. Hasle hrd. Brabrand-Kasted (C 3 586). 25 Aug. F. Schmidt VI, 7 og LA Vib. Århus bispeark. Kirke- og præstegårdssyn (C ) og Brabrand præsteark. Brabrand-Kasted. Liber daticus til MeddÅSt. X, 1972, 34 36; j. nr. 525/69 i NMs arkiv. 28 Jfr. kirkerne i Tulstrup (Gern hrd.), Ølsted (V. Lisbjerg hrd.) og Ov-sted (Voer hrd.). 29 Kladde til indb. i notebog VI, 1 8 og XIX. 30 Det har måske som motiv haft»en korsfæstet Kristusfigur«, idet en tidligere tavle med en sådan»aftegning«forgæves var eftersøgt på våbenhusloftet, hvor den ifølge synsprot. (note 9) skulle have været opbevaret. 31 LA Vib. Århus bispeark. Forsk. indb (G ). 32 Jfr. Høyens notebog XV, 1833,16. Gebauer var på dette tidspunkt tegnelærer i Århus malede han et billede af Brabrand so (jfr. p. 1524) og har formodentlig samtidigt besøgt præstefamilien i Brabrand; jfr. note 20 og Aug. F. Schmidt III, 67ff. 33 LA Vib. Brabrand præsteark Div. dok. 34 Synet (note 9) godkendte 1891 en skitse hertil af kunstneren, hvis arbejde udstilledes på Charlottenborg, før det 1895 ophængtes.

27 BRABRAND KIRKE 1545 Fig. 24. Brabrand 1: Målt 1816 af J. R. Møller; udstykninger medtaget til Map of the village Altertavlerammen malet af samme; jfr. Aug. F. Schmidt II, 25 og III, 74f. 35 Jfr. Hans Pedersen Horsens: Catalogus fol. 19 r. (Østjysk Hjemstavn 11. årg. 1946, 33): 1551 gav biskop Ove Bille en fin, forgyldt kalk til evig besiddelse ved kirkens præst, Philip de Prato (note 22) var kalk og disk forgyldte, 1864 (note 9) fik kalken indv. forgyldning samt på en 1 tomme bred rand foroven. 37 Barneansigterne sjældent forekommende, jfr. dog kalken i Store Arden, Ålborg amt, fra DK Kbh. By III, LA Vib. Brabrand præsteark. Liber daticus til Ifølge Magnus Petersens indb Jfr. Århus domkirke p. 921, muret begravelse nr. 2; mesterstemplet verificeret af Povl Halkjær Kristensen, NM. - HNG var mester En anden dørfløj, flammet i sparremønster, anbragt i det såkaldte enkesæde, sagdes at stamme fra kirken; Aug. F. Schmidt II, I Hasle herredsbog 1661 (LA Vib. Århus bispeark. (C ) omtales de tre første præster efter reformationen, hr. Mogens, Hr. Jens og hr. Niels Morsing; jfr. note Det bevarede navn står med forgyldt fraktur, hvilket tyder på, at hele indskriften er senere opmalet. 45 Stolperne, i folkemunde kaldet»englene i Engkjær«, og som mentes at beskytte mod ildebrand, er omtalt og aftegnet i breve (i NM) fra Søren Knudsen, Brabrand og Peter Holm, Århus; sidstnævnte beretter desuden, at man ved gårdens reparation o fjernede en stolpe med»et engle-hoved mellem to vinger«. Ved genanvendelsen er søjlerne afskåret foroven og den ene stolpe tillige råt afhugget i den ene side. De findes opstillet i en bindingsværksvæg mellem hønsehus og henholdsvis herberg og foderlo i gårdens staldlænge. Jfr. Aug. F. Schmidt II, 46 og Bjarne Stoklund: Truegården. Faglig læsning. 33. årg. Ny serie nr. 32, 2. udg A. C. Zachariasen: Fortegn. over leverede orgler (i Den danske Orgelregistrants arkiv). Orglet var skænket af gårdejer Jens Holm og hustru, Gjellerup (Aug. F. Schmidt II, 27). 17 Hasle herredsbog 1661 (note 43); jfr. Resen p. 117, der fejlagtigt har placeringen»på altret«, saml Erich Pontoppidan: Danske Atlas IV, 1768, Magnus Petersens indb. og tegning i NM, jfr. korrespondance i NM. 49 Maleriet købt på auktion

28 1546 HASLE HERRED og skænket af tandlæge Per Kjærholm, Århus (Aug. F. Schmidt II, 27). 50 Meddelt af Peter Holm i brev af 7. febr (NM); jfr. note Theodor Hach: Lübecker Glockenkunde, Lübeck 1913, RA. Reg. 108A, nr. 21. Fortegn, over indkrævede klokker Poul Rasmussen har (note 4) påpeget det beslægtede ordvalg på den her nævnte sten og den over biskop Ro Mogensen, død 1423, i Århus domkirke (jfr. p. 756, nr. 5). 54 P. 117, med (ubehjælpsom) aftegning; tegning desuden i brev fra pastor H. Bloch 1. marts 1856 (NM). 55 LA Vib. Århus Vor Frue, kirkeinsp.ark. Rgsk (C 618 2). 56 Vedr. tidligere placering, se Aug. F. Schmidt II Læsningen suppleret efter JYSaml. 3. rk. V I, LA Vib. Århus Vor Frue, kirkeinsp.ark. Rgsk (C 618 4). V. M.1968 Fig. 25. Brabrand. Stempel for Århusgørtleren Hans Nielsen Gotlænder, på dåbsfad 1686 (p. 1534). Mark of the Århus brass moulder Hans Nielsen (Gotlænder on the baptismal dish SUMMARY What was the village of Brabrand lying a few miles west of Århus has developed into a suburb over the past few decades. This change and the increase in the population have substantially left their mark on the church (dedicated to St. Martin) as this has been altered and enlarged so many times that only with difficulty is it possible to detect the remains of the original building. As the cross-hatched area in the ground-plan (fig. 4) shows, the chancel and the east part of the nave are all that is preserved of the first stone-built church on the site. This section of the building, which may well date back to the latter half of the 12th century, is built of rough and split granite bould-

29 BRABRAND KIRKE 1547 ers (fig. 6). A couple of original windows are still to be found in the chancel (cf. fig. 4) and there are moulded imposts in the chancel arch (p. 1368, fig. 4). The relatively solid brick masonry at the west end of the earlier part of the church seems to indicate that a tower, which has since disappeared, was added to the nave in the Late Middle Ages. A porch, of which a few remains may have been included in the present extension for the altar, possibly dates from the same period. Formerly a wooden spire rose above the west end of the church (cf. fig. 1), but was replaced 1880 by the present tower in its Neo-Romanesque style the church was thoroughly rebuilt and to the north side of the nave was added a large extension two bays long with a porch. This change involved a 90 turn in the orientation of the church, since the altar was set up in an annex on the south side of the original nave. A further extension was undertaken Every wall in the chancel shows traces of murals, but it was on the north wall that a fairly large fragment (fig. 7), since covered once more with whitewash, was found with a figured scene within a banded frame. This has been interpreted by some as Sam-son tearing down the gate of the city of Gaza, by others as Moses coming down the mountain with the Tablets of the Law. The furniture was both restored and added to when a considerable rebuilding programme took place in This involved particularly the altarpiece which had been decorated by Per glarmester (»glazier«) in 1595 and is related to a group of altar-pieces found around Veng (Hjelmslev district). A former altarpiece painting was produced by the animal painter C. D. Gebauer (cf. p. 1324). The chalice (fig. 11) was donated 1551 by Bishop Ove Bille ( ), as indicated by a tablet inscribed in Latin (fig. 17). A cross embroidered in gold and silver is preserved from the back of a chasuble, now disappeared, dating back to c (fig. 12). The pewter dish of the granite Romanesque baptismal font (fig. 13) was made 1686 by Hans Nielsen Gotlænder, who worked in Århus, and donated to the church by the patron, Constantin von Marselis, and his wife Sofia Elisabeth Carisius (cf. p. 859ff). The pulpit (fig. 15) from c is from the same workshop as the pulpits in Åby (p. 1444) and Trige. The bell (fig. 18) was cast 1744 by Lorenz Strahlborn of Lübeck. Of the tombstones a Romanesque granite stone (fig. 19) is of special interest with its Latin inscription. GJELLERUP KIRKE Midlertidig kirkesal i bycentret indviet Kirken, tegnet af Knud Blach Petersen, indviet 6. juni 1976; på samme dag oprettedes ifølge kgl. resolution af 27. november 1975 Gjellerup kirkedistrikt omfattende den østlige del af Brabrand sogn. Gjellerup sogn etableret ved kgl. resolution af 26. februar Litteratur: MeddÅSt. XII, 1974, 52 53; XIV, 1976, 16 og 41 44; XV, 1977, 45 49; Arkitektur XXI, 1977,

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east.

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. 3221 Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. mod gavlen. Den fornødne reparation var, sammen med en række andre, så bekostelig, at kirken fik

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d. 17.-18. september 2009. J. 1065/2009 Stednr. 21.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 24. februar 2010.

Læs mere

til cirkelblændingerne øst herfor.

til cirkelblændingerne øst herfor. kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og 2 ( )kirke 3 1251 1252 Nyborg Fig. 16. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto formentlig kort efter 1923. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3 seen from the south east,

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

DANMARKS KIRKER XVI ÅRHUS AMT 4. BIND

DANMARKS KIRKER XVI ÅRHUS AMT 4. BIND DANMARKS KIRKER XVI ÅRHUS AMT 4. BIND DANMARKS KIRKER UDGIVET AF NATIONALMUSEET ÅRHUS AMT VED KIELD DE FINE LICHT VIBEKE MICHELSEN NIELS JØRGEN POULSEN WITH SUMMARIES IN ENGLISH 4. BIND NATIONALMUSEETS

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 10 TILSYN - NOTAT 29.2.16 Opdatering af tilsynsnotat nr. 9-24.febr.2016 Flere kalkmalerier - i koret. Under afrensning af væggene i koret den 24.2.2106 fandtes

Læs mere

Kirker i Horsens og omegn

Kirker i Horsens og omegn Kirker i Horsens og omegn Vor Frelsers Kirke Vor Frelsers Kirke fra ca. 1225 er byens ældste. Den var oprindeligt et kongeligt ejet kapel, kaldet Skt. Jacobs kapel. Dette kapel blev besøgt af mange rejsende,

Læs mere

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east.

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east. 2562 HJERM HERRED Fig. 8-9. 8. Prospekt set fra nordøst. Tegnet af V. Koch 1891. 9. Plan. 1:300. Målt og tegnet af V. Koch 1891. 8. View from the north east. 9. Plan. BUR KIRKE 2563 Fig. 10-11. Snit og

Læs mere

ODDER KIRKE SAG NR: 1203 KIRKEGÅRDSDIGER APRIL

ODDER KIRKE SAG NR: 1203 KIRKEGÅRDSDIGER APRIL ODDER KIRKE SAG NR: 1203 KIRKEGÅRDSDIGER APRIL 2016 HANS LUND, Arkitekt maa Tingvej 12, 6630 Rødding 74841564 20221073 arkilund@gmail.com, www.arkitekt-hanslund.dk 01 ODDER KIRKE Hads Herred Odder Provsti

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg 1378 rudkøbing kirke En ejendommelig, større niche sydligst i østvæggen (fig. 22) rækker dybt ind i muren, hvor den udgør et lille, hvælvet kammer, 95 cm bredt, 42 cm dybt og 110 cm højt; den fladbuede

Læs mere

Historien om Sundkirken

Historien om Sundkirken Historien om Sundkirken Lolland-Falsters Stift største landsogn, Toreby sogn, fik sidst i 1950-erne og først i 60-erne vokseværk i sognets østre del. Mange udenbys flyttede til området. Det førte til en

Læs mere

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west.

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west. 4590 BJERGE HERRED Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen 2017. Tower seen from the west. 4592 BJERGE HERRED Fig. 18. Tårnets søndre glamhul, inderside (s. 4592). Foto Arnold Mikkelsen

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009. Ønslev sogn, Falsters Nr. hrd., Maribo amt., Stednr. 07.01.15 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro april 2010 J.nr.

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d oktober 2010

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d oktober 2010 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d. 26-27. oktober 2010 Vrå sogn, Børglum hrd., Hjørring amt., Stednr. 10.01.18 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen J.nr. 710/2010 Indhold: 1.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Stavning sogn, Bølling hrd., Ringkøbing amt., Stednr. 18.01.09 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen 5. februar 2011

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1952 VESTER-ULSLEV KIRKE MUSSE HERRED Efter reformationen hørte kirken under kronen, og med Aalholm len indgik den i dronning Sophies livgeding 1. 1689

Læs mere

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande.

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande. Prædikestolen er noget af det første, man får øje på, når man træder ind i kirken. Den er af træ med de fire evangelister Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Med Reformationen i 1500-tallet blev prædikestolen

Læs mere

Kirken blev opført 1899.

Kirken blev opført 1899. VEDSTED KIRKE KIRKENS HISTORIE I slutningen af 1800-tallet var folketallet i den del af Aaby Sogn, som ligger vest for Ryå, steget så meget, at der blev behov for en kirke. Byen var i rivende udvikling.

Læs mere

4928 LUNDE HERRED. genfinder såvel de kartoucheudfyldte felter under arkaderne, frise- og postamentfelternes ovale rulleværkskartoucher

4928 LUNDE HERRED. genfinder såvel de kartoucheudfyldte felter under arkaderne, frise- og postamentfelternes ovale rulleværkskartoucher 4926 LUNDE HERRED Fig. 31. Dåbsfad og -kande, 2013, udført af guldsmed Anette Kræn, Otterup (s. 4925). Foto Arnold Mikkelsen 2018. Baptismal dish and jug, 2013, made by the goldsmith Anette Kræn, Otterup.

Læs mere

Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED V. H. 1936 Fig. 1. Alsted. Ydre, set fra Syd. ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 blev Kirketienden uden Kaldsret bortskødet til

Læs mere

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE Ny farvesætning NIELS-HOLGER LARSEN OKTOBER 2014 Indledning I 2012 blev der udarbejdet et forslag til en indvendig vedligeholdelse, der skulle omfatte afrensning af

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Helligaandshuset i Slagelse forekommer første Gang 1372 og samtidig nævnes

Læs mere

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden BILAG 19 Bevarings afdelingen Fasangården, Frederiksberg Have Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden Bevaringsafdelingen, Bygning og Inventar - Farvearkæologiske

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Gammel Rye Kirkegård d. 20. juni og 31. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Gammel Rye Kirkegård d. 20. juni og 31. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Gammel Rye Kirkegård d. 20. juni og 31. august 2012 Gl. Rye Kirke, Tyrsting hrd., Aarhus amt. Stednr. 16.04.05 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg J.nr.

Læs mere

Tidstavle Gudum kirke

Tidstavle Gudum kirke Tidstavle Gudum kirke Formålet med tidstavlen er, at dokumentere min på stand om, at den kirke har konstant været under forandring og er til alle tider blevet brugt som ramme om sognets gudstjenester,

Læs mere

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder.

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er det 48 sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Af Stine A. Højbjerg Budolfi kirkegård og et forsvundet stræde Forbipasserende

Læs mere

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED h. m. 1936 Fig. 1. Jørsby. Ydre, set fra Sydvest. JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene falder fra Reformationen

Læs mere

Af oprindelige ydre enkeltheder

Af oprindelige ydre enkeltheder Krejbjerg Kirke Krejbjerg var engang næsten en ø, omkranset af vand. Og i dag må man passere en bro ved hver af de fire indfaldsveje for at komme hertil. Fra Balling kommer man over åen ved Grundvad. Fra

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008.

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i forbindelse med restaurering af kirkegårdsportelen på Tårnby kirkegård, Sokkelund h., Københavns a. d. 15 maj 2008. J. 674/2007 Stednr. 02.03.11 Rapport ved museumsinspektør

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt RØNBJERG KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE Ruts Kirke c. 1870 med det gamle tårn og før udvidelse af kirkegården mod vest, Foto; G. Støckel. Ældst kendte foto at Ruts Kirke. Klokketårnets historie og restaureringer NIELS-HOLGER

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Nordrup, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 under Almstofte Len (»exactio«) med 2 Ploves Land

Læs mere

Gravminderegistrering

Gravminderegistrering Gravminderegistrering Hvorfor bevare gravminder? Tenna R. Kristensen, Museum Sønderjylland Arkæologi Haderslev Hjordkær Broager Haderslev, klosterkirkegården Haderslev, klosterkirkegården Løgumkloster

Læs mere

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave.

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave. 2346 nørvang herred Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen 2015. South door of nave. øster nykirke 2347 Fig. 11. Skibets syddør set indefra (s. 2348-49 note 46). Foto Arnold

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster Huset fortæller Odense adelige Jomfrukloster På afstand et homogent anlæg, men tæt på er der spor fra forskellige byggeperioder. Med udgangspunkt i bygningen kan man fortælle arkitekturhistorie fra middelalder

Læs mere

LUMSÅS KIRKE HØJBY SOGN

LUMSÅS KIRKE HØJBY SOGN Fig. 1. Plan, snit og facader ved Andreas Clemmensen, maj 1895. 1:300. På bladet er med blyant skitseret tårnet til kirken i Lynæs, tegnet af samme arkitekt få år senere, jfr. DK. Frborg, s. 1670. Kunstakademiets

Læs mere

Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE

Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE BYGNINGEN Kirkens ældste dele, skib og kor, er fra 1100-tallet, men er stærkt ændrede siden dengang. Hvælvinger og våbenhus er fra 1400-tallet,

Læs mere

3090 Odense herred. Fig. 55. Alterstager, 1951 (s. 3090). Foto Arnold Mikkelsen 2014. Altar candlesticks, 1951.

3090 Odense herred. Fig. 55. Alterstager, 1951 (s. 3090). Foto Arnold Mikkelsen 2014. Altar candlesticks, 1951. 3090 Odense herred Oblatæske, 1870/90, 75 af sort porcelæn med guldkors og -kanter, 14,5 cm i tværmål, fra Den kongelige Porcelænsfabrik. Alterkande, 1727, af tin, med Frederik V s kronede monogram indgraveret,

Læs mere

Blovstrød Præstegård gennem 800 år

Blovstrød Præstegård gennem 800 år Blovstrød Præstegård gennem 800 år Af Flemming Beyer I forbindelse med istandsættelse af graverkontoret har Nordsjællandsk Folkemuseum i december gennemført en meget givtig arkæologisk undersøgelse ved

Læs mere

Fig. 1. Vester Egede. Ydre, set fra Nordøst. VESTER EGEDE KIRKE TYBJERG HERRED

Fig. 1. Vester Egede. Ydre, set fra Nordøst. VESTER EGEDE KIRKE TYBJERG HERRED Fig. 1. Vester Egede. Ydre, set fra Nordøst. P. N. 1916 VESTER EGEDE KIRKE TYBJERG HERRED Da Kirkens ældste Bygningshistorie er dunkel, bør det bemærkes, at Sognet nævnes i Roskildebispens Jordebog o.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Linå Kirke d. 21/10 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Linå Kirke d. 21/10 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Linå Kirke d. 21/10 2011 Linå sogn, Gjern hrd., Århus amt., Stednr. 16.01.05 Rapport ved museumsinspektør Anders C. Christensen Okt. 2009 J.nr. 1025/2011 Indhold:

Læs mere

Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED

Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Rødovre (tidligere Aworthæ ofræ) Kirke tilhørte 1313 Københavns Kapitel 1. Ved Reformationen overgik Jus patronatus til Kongen 2, men

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

FARRE KIRKE NØRVANG HERRED

FARRE KIRKE NØRVANG HERRED 2475 Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the south. FARRE KIRKE NØRVANG HERRED Kirken i Farre syd for Give er opført efter tegninger af arkitekt Bertel Jensen,

Læs mere

Klim. Sted/Topografi Klim by, Klim sogn, Fjerritslev Kommune (Jammerbugt pr. 1/1 2007), Han Herred. Tema Grundtvigiansk miljø

Klim. Sted/Topografi Klim by, Klim sogn, Fjerritslev Kommune (Jammerbugt pr. 1/1 2007), Han Herred. Tema Grundtvigiansk miljø Klim Kulturmiljø nr. 66 Tema Grundtvigiansk miljø Emne(-r) Valgmenighedskirke, friskole Sted/Topografi Klim by, Klim sogn, Fjerritslev Kommune (Jammerbugt pr. 1/1 2007), Han Herred. Klim Valgmenighedskirke

Læs mere

ASKOV KIRKE MALT HERRED

ASKOV KIRKE MALT HERRED Fig, 1. Kirken set fra sydvest. NE fot. 1993. Südwestansicht der Kirche. ASKOV KIRKE MALT HERRED Kirken er opført som valgmenighedskirke 1899-1900 (indviet 28.januar 1900). Efter valgmenighedens nedlæggelse

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt ESTVAD KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009 Glim sogn, Sømme hrd., Københavns amt., Stednr. 02.04.02 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro januar 2011 J.nr. 518/2009

Læs mere

SKÆVINGE KIRKE. Helsingør Stift, Hillerød Provsti. Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen

SKÆVINGE KIRKE. Helsingør Stift, Hillerød Provsti. Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen SKÆVINGE KIRKE Helsingør Stift, Hillerød Provsti Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen 1536 Peder Bendtsen (munk i Ebelholt Kloster) 1559 Peder Nielsen 1604 Hans. (født i Strø) 1608 Søren Pedersen

Læs mere

Flonellografvejledninger til Kirkeårets højtider Bog 2 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn.

Flonellografvejledninger til Kirkeårets højtider Bog 2 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn. Flonellografvejledninger til Kirkeårets højtider Bog 2 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn. (Der henvises til Betty Lukens flonellograf og hæftet: Betty Lukens. Through the Bible in Felt. Teacher s

Læs mere

Bryllup med dåb i Otterup Kirke

Bryllup med dåb i Otterup Kirke Præludium hvorunder bruden føres ind i kirken. Bruden går til venstre. Bruden sætter sig nærmest alteret, brudgommen sidder overfor. Såfremt brudeparrets mødre sidder med oppe ved alteret, sidder de nærmest

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. J. 752/2012 Stednr. 15.02.05 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur 1. Nordre

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. J. 868/2012 Stednr. 15.02.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur

Læs mere

HOLME KIRKE. Fig. 1. Indre, set mod øst. NE fot. 1980. - Interior, looking east. NING HERRED

HOLME KIRKE. Fig. 1. Indre, set mod øst. NE fot. 1980. - Interior, looking east. NING HERRED Fig. 1. Indre, set mod øst. NE fot. 1980. - Interior, looking east. HOLME KIRKE NING HERRED Kirken var i middelalderen og så længe domkapitlet bestod underlagt ærkedegnens tilsyn 1 (om denne visitationsret

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

S k r ø b e l e v k i r k e

S k r ø b e l e v k i r k e Skrøbelev kirke DK Skrøbelev kirkes alder kan ikke siges helt nøjagtigt, men efter dens stil og byggemåde må den, ligesom en stor del af de danske landsbykirker, stamme fra 1100-tallet. I sin bog om Langelands

Læs mere

Mariagers middelalderlige sognekirke

Mariagers middelalderlige sognekirke 56 Af Christian G. Klinge Mariagers middelalderlige sognekirke Det er ikke ofte, at Nordjyllands Historiske Museum får lejlighed til at lave en arkæologisk udgravning i den lille købstad Mariager. Denne

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012. Asferg Kirke, Nørhald hrd., Randers amt. Stednr. 14.06.01 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012. J.nr.

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum.

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum. SKT. PEDERS KIRKE - Udvendig restaurering af våbenhus og tårn 2015 Referat fra møde 17.7.2015 med murermester, konsulent Mikkel Storgaard, Nordisk NHL, Deltagere i øvrigt: Henning Nielsen og N-HL. 17.7.

Læs mere

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydvest. HW fot. 1998. - Südwestansicht der Kirche. BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Kirken, der er bygget som aflastning for den middelalderlige sognekirke, er indviet 1. søndag i advent

Læs mere

Rapport fra bygnings-arkæologisk undersøgelse i Sankt Jacobi Kirke, V Horne Herred, Ribe Amt, d. 30. og 31. maj., 1. juni og 15. juni 2011.

Rapport fra bygnings-arkæologisk undersøgelse i Sankt Jacobi Kirke, V Horne Herred, Ribe Amt, d. 30. og 31. maj., 1. juni og 15. juni 2011. Rapport fra bygnings-arkæologisk undersøgelse i Sankt Jacobi Kirke, V Horne Herred, Ribe Amt, d. 30. og 31. maj., 1. juni og 15. juni 2011. J. 542/2011 Stednr. 19.07.12 Rapport ved museumsinspektør Hans

Læs mere

TURUP SPRØJTEHUS ASSENS KOMMUNE

TURUP SPRØJTEHUS ASSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R TURUP SPRØJTEHUS ASSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 24.09.2015 Besigtiget af: Mia Kroer Ræbild Journalnummer: 2013-7.82.07/420-0001 Kommune: Assens Kommune Adresse: Kærvangen

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

Generation X Ane nr. 1260/1261

Generation X Ane nr. 1260/1261 Peder Schomann & - -sdatter Christen Pedersen & - -datter Ane nr. 2520/2521 2522/2523 Anders Pedersen & Ida Christensdatter Hjerm 1260/1261 Peder Andersen Hjerm Dejbjerg 630 Ida Pedersdatter Hemmet 315

Læs mere

Fig. 1. Kirken og de to kirkegårdsportaler set fra syd. KdeFL fot. 1986. - The church seen from south. FALLING KIRKE HADS HERRED

Fig. 1. Kirken og de to kirkegårdsportaler set fra syd. KdeFL fot. 1986. - The church seen from south. FALLING KIRKE HADS HERRED Fig. 1. Kirken og de to kirkegårdsportaler set fra syd. KdeFL fot. 1986. - The church seen from south. FALLING KIRKE HADS HERRED Sognets hovedgård Åkær tilhørte fra slutningen af 1300'rne Århusbispen,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. J. 1003/2009 Stednr. 15.04.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 11. april 2011. Figur 1. Udgravning

Læs mere

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999.

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Journalnummer: SIM j. nr. 413/1999 Sted: Rye Mølle Stednummer:

Læs mere

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense Guldbjerg kirke Skovby herred, 5400 Bogense Beliggenhed: På Nordfyns moræneflade, den såkaldte Sletten, danner enkelte, ejendommeligt formede bakker en kontrast til det flade landskab. Gennem Guldbjerg

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård Børglum Kirke J.nr. NMII 954/2007 Børglum Hrd. Hjørring Amt Stednr. 100102 Nationalmuseets Kirkeundersøgelser Børglum Klosterkirkes kirkegård Overvågning af nedrivning af mur på kirkegårdens nordside 17.-18.

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra nordøst. KdeFL fot. 1989. - The church seen from the north-east. LINÅ KIRKE GJERN HERRED

Fig. 1. Kirken set fra nordøst. KdeFL fot. 1989. - The church seen from the north-east. LINÅ KIRKE GJERN HERRED Fig. 1. Kirken set fra nordøst. KdeFL fot. 1989. - The church seen from the north-east. LINÅ KIRKE GJERN HERRED Sognet, der tidligst er omtalt 1376, 1 bidrog 1524 2 med 20 mark til den såkaldte landehjælp.

Læs mere

Tilstandsvurdering HAGENSKOV VOLDSTED HISTORIE ADMINISTRATION ADGANGSFORHOLD CHA/JFR

Tilstandsvurdering HAGENSKOV VOLDSTED HISTORIE ADMINISTRATION ADGANGSFORHOLD CHA/JFR Tilstandsvurdering 09-06-2009 CHA/JFR HAGENSKOV VOLDSTED Fr.nr. 3813:5a HISTORIE Hagenskov er første gang omtalt i 1251. I senmiddelalderen har der stået et firfløjet anlæg på den rektangulære borgbanke.

Læs mere

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en 1453 Fig. 1. Klejs Kirke set fra syd. Foto AM 2011. The church seen from the south. Klejs Kirke bjerre herred Oversigt. Den lille kirke, der er indviet 31. januar 1909 som filialkirke, er opført efter

Læs mere

ELEV KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra syd. KdeFL fot. 1966. - The church seen from south. VESTER LISBJERG HERRED

ELEV KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra syd. KdeFL fot. 1966. - The church seen from south. VESTER LISBJERG HERRED Fig. 1. Kirken set fra syd. KdeFL fot. 1966. - The church seen from south. ELEV KIRKE VESTER LISBJERG HERRED Ved mageskifte l.juni 1542 afstod kongen patronatsretten over kirkerne i Elev og Hjortshøj (Randers

Læs mere

TISET KIRKE NING HERRED

TISET KIRKE NING HERRED Fig. 1. Kirken og kirkegården set fra vest. NE fot. 1981. - Church and churchyard seen from west. TISET KIRKE NING HERRED Kirken, der ifølge et pavebrev 1432 1 var viet til a- postlen Mattæus og martyren

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Kirkerne i Ribe Stift Kirkerne i Ribe Stift er selvejende Ingen af kirkerne er fredet Kirkeordning Menighedsrådet Administrerer

Læs mere

STORRING KIRKE FRAMLEV HERRED

STORRING KIRKE FRAMLEV HERRED Fig. 1. Den romanske kirke, nedbrudt 1890, set fra nordøst. Pennetegning af J. Magnus-Petersen juli 1888 (NM). - The demolished church seen from north-east, 1888. STORRING KIRKE FRAMLEV HERRED I senmiddelalderen

Læs mere

TRIGE KIRKE VESTER LISBJERG HERRED

TRIGE KIRKE VESTER LISBJERG HERRED Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1967. - The church seen from south-east. TRIGE KIRKE VESTER LISBJERG HERRED Efter reformationen tilhørte Trige kirke kongen, indtil Christian V i 1682 mageskiftede

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere