(Data fra januar 201 3)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "(Data fra januar 201 3)"

Transkript

1

2 Wikipedia er verdens femte mest besøgte hjemmeside. Den er skrevet og vedligeholdt af næsten mennesker i hele verden. Den indeholder omkring 24 millioner artikler på mere end 285 sprog, hvoraf over artikler er danske. Den er gratis at bruge, gratis at ændre, og den er fri for reklame. (Data fra januar 201 3) Hej, jeg hedder Sarah! Jeg bruger ofte Wikipedia, når jeg ønsker at vide mere om noget, men nu er jeg begyndt at spekulere på hvem, der skriver artiklerne. Hvorfor ændrer artiklerne sig undertiden? Jeg har hørt, at alle kan redigere Wikipedia. Kan jeg også gøre det? Hvordan? Efter at have læst dette hæfte, vil du:» Forstå hvordan Wikipedia fungerer» Kunne oprette en brugerkonto» Vide hvordan en Wikipediaside er opbygget» Vide hvordan man bidrager til Wikipedia» Kunne interagere med andre brugere på din diskussionsside» Vide hvordan en Wikipedia-artikel udvides og forbedres» Vide hvad der karakteriserer Wikipedias "gode" og fremragende artikler"» Være i stand til at skrive nye artikler

3 n Alt materiale på Wikipedia er skabt af frivillige som dig. Det ville ikke være så stort og vellykket uden disse frivillige Wikipedianere, der løbende bidrager med individuelle data, billeder og længere tekster. Wikipedia vokser med over artikler om dagen og med over 1 1 millioner redigeringer per måned. Wikipedianere deler et ønske om at sprede fri viden til alle. Det er derfor, folk fra hele verden arbejder på at forbedre indholdet af Wikipedia trin for trin. Ved at give alle fri adgang til at læse, downloade og genbruge materialet i encyklopædien, er der en god mulighed for at dele viden. Men hvem bestemmer, hvad der bliver offentliggjort? Er der en redaktør et eller andet sted?

4 Wikipedianere skriver så mange nye artikler og redigerer eksisterende artikler så tit, at det ville være umuligt at have en redaktion stor nok til at gennemgå og godkende det hele. Redaktionen er i stedet alle de frivillige. Wikipedianerne skriver og yder bidrag, fordi de synes, det er sjovt og meningsfyldt. At hjælpe mennesker over hele verden til at have fri adgang til information føles rigtigt for mig. Fortæl mig mere! Hvordan starter jeg? Test dig selv! Hvem kan redigere eksisterende Wikipedia-artikler? Vælg det korrekte svar Kun erfarne redaktører Wikipedias chefredaktør Enhver, der har adgang til internettet Svaret på dette spørgsmål og andre spørgsmål er på bagsiden af brochuren.

5 Hvordan man opretter en konto Prøv det! Opret en konto på Wikipedia Tilføj en overvågningsliste over dine foretrukne emner ved at klikke på stjernen øverst til højre i artiklen. Følg artiklerne for at ændre din overvågningsliste. Det var hurtigt! Nu, hvor jeg har en konto, så kan jeg arbejde sammen med andre for at skabe rigtig gode artikler.

6 Hvordan en Wikipediaside er konstrueret Wikipedias hovedside. Diskussion findes øverst på hver artikel. På diskussionssider kan du og andre planlægge strukturen af artikler, diskutere og skabe konsensus om indhold og bede hinanden om hjælp. Seneste ændringer gør det nemmere for dig at kontrollere andre folks redigeringer. Hjælp giver dig mere information om, hvordan Wikipedia fungerer. Andre sprog linker til artikler om samme emne på andre sprog.

7 Prøv det! Hvem skrev denne artikel? Jeg synes den er fantastisk! Jeg er ikke sikker på jeg kan skrive en artikel, der er lige så god. Opret en ny brugerkonto giver dig adgang til flere funktioner. Se historik. Her kan du få vist og sammenligne tidligere versioner af artiklen. Søg vil bringe dig til artiklen med det navn, du indtaster. Hvis der ikke er en artikel med dette navn, vises alle artikler med søgeordet. Klik på Seneste ændringer og studer siden. Bemærk at alle redigeringer er tidsstemplet og viser brugernavnet eller IPadressen, der lavede redigeringen. Du kan se, hvordan nogle brugere forklarer deres redigeringer. Det er god praksis at forklare en redigering, fordi det hjælper andre til at forstå hvorfor du lavede en redigering. Sarahs ven, Joakim, begyndte bare at redigere og opdagede, at han var nødt til at finde ud af, hvordan Wikipedias retningslinjer så ud, hvordan de andre brugere tænkte og hvor man kan få mere hjælp. Hvor kan han finde sådanne oplysninger? Vælg det rigtige svar. Seneste ændringer Hjælp Søg

8 Hvordan kan du hjælpe? At skrive artikler er kun en af mange muligheder. Her er nogle af rollerne og hvad de bidrager med: Renholderne læser korrektur, foretager mindre ændringer og foreslår forbedringer til artiklerne ved at give meddelelser til artikelforfatterne på diskussionssiderne. Redaktøren forbedrer sprog og grammatik. Kontrollanten overvåger redigeringerne og holder øje med om artiklerne indeholder skæve meninger. En kontrollant holder også øje med ændringer lavet af personer med et politisk/ filosofisk synspunkt, og sikrer, at den faktuelle korrekthed vedligeholdes i artiklen. Illustrator uploader billeder, fotografier, kort og videoer, der er relevante for artiklerne. Mægleren er ordstyrer i diskussioner om kontroversielle emner, hjælper med at løse konflikter og tilbyder rådgivning om, hvordan man opfører sig på en god måde på Wikipedia. Formattøren strukturerer ("wikificerer") artikler med wikikoder, så de er lettere at læse. Jeg har lige rettet en oplysning om Kairos historie, og tænk dig! Mine redigeringer kan ses øjeblikkeligt, når jeg har gemt siden. Vildt! Forfatteren tilføjer oplysninger i artiklerne, skriver nye artikler og henviser til troværdige kilder, såsom bøger, websites, magasiner og aviser.

9 Min brugerside og min diskussionsside Tusindvis af mennesker redigerer hver dag Wikipedia. Nogle redigeringer har ikke støtte fra kilder eller er baserede på en forudindtaget dagsorden. Derfor overvåger nogle Wikipedianere næsten alle redigeringer ved hjælp af seneste ændringer (i menuen til venstre). Værktøjet viser en liste over alle aktuelle redigeringer. Da nogle Wikipedianere overvåger et meget stort antal redigeringer, så sletter de til tider redigeringer der er korrekte men dårligt skrevet. For at forhindre det i at ske for dig, er det vigtigt, at du både indtaster oplysninger, der er korrekte, og at du henviser til en pålidelig kilde, der understøtter hvad du skriver. Hvad er der sket? Den redigering jeg lavede forsvandt bare. Har nogen slettet hvad jeg skrev? Hvorfor? Test dig selv! Sara kan lide at tage billeder af de steder hun besøger. Hvis hun uploader et billede, hun selv har taget til Wikipedia, hvilken rolle har hun så? Illustrator Forfatter Mægler Formattør

10 På din brugerside kan du skrive om dig selv, dine særlige færdigheder og om du er interesseret i nogen særlige artikler. Det er også her du kan fortælle hvilke organisationer eller virksomheder, du er relateret til, eller hvis du er orienteret i en bestemt retning. Det kan være svært for dig at være neutral, hvis du redigerer en artikel om dit arbejde. Men du kan bruge din detaljerede viden om din arbejdsplads til at liste troværdige informationskilder. På den måde kan du henvise andre til din brugerside, hvis du opdager, at information om virksomheden er forældet eller forkert. De andre personer kan vurdere dine kilder og bruge dem til at opdatere Wikipedia-artikler. Der er en diskussionsside knyttet til hver enkelt artikelside. Den side bruges af Wikipedianere til at planlægge samarbejdet for, at forbedre indholdet og for at løse konflikter. Hvis nogen vil vide, hvorfor du lavede en redigering, eller ønsker at anbefale en anden artikel, vil de bruge artiklens diskussionsside. Artiklens diskussionsside er også et godt sted at spørge om problemer med artiklen. Der er også en diskussionside knyttet til din brugerside. Det er et sted hvor brugere kan lægge meddelelser til en anden brugerside. Mange Wikipedianere lægger velkomstbeskeder til nye brugere. Andre bruger måske disse sider for at forstå din redigeringer. Prøv det! Klik på dit brugernavn og derefter Rediger for at ændre din brugerside. Udforsk dine muligheder i værktøjslinjen... (Fed), (kursiv) og (link til en anden artikel). Klik på Avanceret for at få flere værktøjer. Ups, nogen har efterladt en besked på min brugerside. Meddelelsen forklarer, at redigeringen blev nulstillet, fordi jeg ikke havde angivet nogen kilde. Fordi de oplysninger, jeg tilføjede findes på regeringens hjemmeside, indtaster jeg oplysningerne igen, og denne gang medtager jeg kilden i litteraturlisten i slutningen af artiklen. Det burde virke.

11 Hvordan artiklerne udvides og forbedres Målet med Wikipedia-artikler er, at de skal være detaljerede og velskrevne, men ingen forventes at skrive en omfattende artikel på én gang. Oftest er artiklerne korte i begyndelsen og vokser derefter, fordi mange mennesker arbejder sammen. For det meste efter dette mønster: De fleste succesfulde artikler starter som korte artikler, der består af et resumé (en oversigt over emnet), en forklaring af, hvorfor emnet er vigtigt ("den første", "den største af sin art", "hovedstad" osv.) og en kilde udenfor Wikipedia til at bekræfte, at emnet for artiklen faktisk eksisterer, og at det er vigtigt (en pålidelig bog eller et websted, for eksempel). Denne type artikel kaldes "stub". Hvis en eller flere af de tre ting mangler, kan fællesskabet antage, at emnet ikke er relevant og slette artiklen. Når andre tilføjer tekst og billeder, modnes artiklen fra at være en sammenfatning til at være en mere detaljeret artikel, der inddrager forskellige aspekter, såsom historie (fx "I startede..."), eller et globalt perspektiv ("Det blev indført i Asien... "). Mange aktive Wikipedianere opfordrer efterhånden andre til at gennemgå de artikler, de arbejder på. Revisionen medfører, at Wikipedianere med andre kompetencer og erfaringer gransker artiklen fra forskellige perspektiver, fremsætte bemærkninger, stiller spørgsmål og foreslår forbedringer. Baseret på denne feedback planlægger forfatterne det videre arbejde på artiklens diskussionsside.

12 Til sidst er artiklen så velskrevet, understøttet af kilder og fuldendt, at kun eksperter kan bidrage mere til den. Disse artikler kan betegnes som "gode artikler". Et par emner kan udpeges af fællesskabet til at være af højeste kvalitet. De vil derefter være "fremragende artikler". Fremragende artikler vises på Wikipedias forside. Det kræver tid og kræfter, at skrive artikler på højt niveau. At arbejde sammen om at skabe fremragende artikler er meget tilfredsstillende og forbedrer dit omdømme i Wikipediafællesskabet. Ligesom alle andre elementer kan fremragende artikler også redigeres. Det ville være sjovt at være en del af at skrive en artikel til forsiden og få titusinder af læsere. Test dig selv! Hvad medfører Wikipedias granskningsproces? At Wikipedianere gennemgår artiklens kvalitet. At en ekspert undersøger artiklens kvalitet. At Wikimedia Foundation gennemgår artiklens kvalitet.

13 Hvordan Wikipedias bedste artikler er opbyggede? En Wikipedia-artikel af høj kvalitet er baseret på en veldefineret struktur, et indhold der passer ind i et opslagsværk og en aktiv brugerbase: En klar struktur gør det lettere for læserne at finde information og hjælper bidragsydere til at se, hvad der mangler. En måde at lære om strukturen er at studere Wikipedias "fremragende artikler". Du kan finde disse elementer ved at gå til Wikipedias forside og klikke på fremragende artikler og vælge et emne. Mange af Wikipedias bedste artikler har følgende struktur: Test dig selv! Brødteksten har ingen overskrifter. Er dette: sandt falsk Hvad består en Wikipediaartikel af høj klasse af? Vælg de rigtige svar. En indledning, der sammenfatter essensen af artiklen. Bemærk, at indledningen ikke har nogen separat overskrift. Pålidelige kilder En brødtekst med overskrifter og underoverskrifter. En artikel om et sted kan indeholde overskrifter som geografi, historie, administrativ inddeling, befolkning, kommunikation, kultur, industri og så videre. Resumé, brødtekst, fodnoter Forskellige vedhæftede filer efter brødteksten. Det kan dreje sig om bibliografier, filmografier, fotogallerier, måske henvisninger til andre Wikipedia-artikler, generelle referencer og specifikke fodnoter og henvisninger til eksterne websteder. Neutralt synspunkt Manual

14 Indhold: Mange Wikipedianere mener, at indholdet er det vigtigste element i en artikel. Wikipediafællesskabet skabte disse fire retningslinjer for at sikre en høj kvalitet: Kilder skal angives: Alle der skriver opfordres til at angive hvor man kan finde information, så oplysningerne kan bekræftes af en pålidelig kilde. Beskrivelse skal laves fra et neutralt synspunkt: Artikler skal være afbalancerede, upartiske og præsentere de vigtigste holdninger, hvis der er delte meninger om et emne. Nogle redigeringer kan spores tilbage til en skole eller en virksomhed, hvor brugere sommetider foretage ændringer med et forudindtaget synspunkt. Ingen reklame må forekomme: Markedsføringsmaterialer, instruktiontekster eller salgsargumenter hører ikke hjemme på Wikipedia. Udgå fra etableret viden: Det er forkert at præsentere sine egne resultater på et område (i Wikipedia, kaldes det "oprindelige forskning") samt sine personlige meninger om noget. Fællesskabet: Alle bidrag til Wikipedia er licenseret "frit for offentligheden". Dette betyder, at ingen ejer en artikel. Alle bidrag kan og bliver grundigt behandlet af mange andre brugere. Med andre ord deltager alle i beslutningsprocessen. Fællesskabet bruger diskussionssider for at blive enige om strukturen af artiklerne. Når det er svært at nå til enighed eller konsensus, så tjek de muligheder, der er præsenteret på Hjælp>Kom hurtigt i gang. Nogle forfattere og brugere har mange års erfaring på Wikipedia, og deres indsigt kan være en værdifuld ressource til at løse konflikter. Jeg kan ikke finde nogen artikel om dette emne. Skal jeg så vente på, at en anden skriver en ny artikel?

15 Sådan opretter du nye artikler Der er mange emner, der stadig mangler en Wikipedia-artikel. Hvis du tror, der mangler et emne, kan du søge efter navnevariationer, såsom alternative stavemåder. Se også om emnet allerede er behandlet i artikler om lignende emner. En bestemt sø kan for eksempel være nævnt i artiklen om det land søen er i. Hvis emnet ikke er beskrevet noget sted i encyklopædien, kan forklaringen være, at emnet anses af andre for ubetydelige til Wikipedia, såsom et amatørband eller den lokale kiosk rundt om hjørnet. Hvis du efter nøje overvejelse anser, at emnet er en Wikipedia-artikel værd, så skriv den gerne selv! Lav en søgning efter titlen på artiklen. Hvis artiklen ikke eksisterer, fremkommer titlen som en rød henvisning. Klik på henvisningen for at oprette artiklen. Din nye artikel får en god start, hvis du tager disse tre vigtige elementer med: 1. en sammenfatning 2. argumenter der påpeger, at artiklen er væsentlig 3. mindst én henvisning til en pålidelig og relevant kilde Min allerførste Wikipedia artikel findes på nettet! Det bliver spændende at se, hvordan flere Wikipedianere arbejder sammen om at udvide artiklen.

16 Når du begynder på din artikel, skal du have et arbejdsområde. Opret din egen arbejdsplads eller "sandkasse", hvor du kan redigere artiklen, indtil den har de tre elementer: Forklaringen, årsagen til at den er væsentlig og kilde. Sådan opretter du en sandkasse: Gå til din brugerside> Klik på Rediger> Skriv [[Bruger:Dit brugernavn/sandkasse]]> Klik på Gem side> Klik på det link, du lige har oprettet. Du er nu i din sandkasse! Nu kan du bruge din nye sandkasse til at skrive din artikel. Rediger artiklen, indtil det indeholder de tre væsentlige elementer. Glem ikke at klikke på Gem side, når du er færdig med at redigere. Når du er færdig, find en anden Wikipedianer der kunne være interesseret i emnet. En måde at finde disse er at læse Se historik-fanen for en artikel om et lignende emne og se, hvem der har bidraget. Efterlad en besked på brugerens diskussionssiden og spørg, om han eller hun kan gennemgå din artikel. Efter granskningen kan du kopiere indholdet af din sandkasse, søge artikelnavnet, klikke på det røde link for at starte ny artikel og indsætte indholdet og til sidst gemme artiklen. Nu hvor du har oprettet artiklen, stopper det ikke med dette. Husk også at linke til din artikel fra andre artikler, der nævner dit emne. Test dig selv! Hvad er de tre vigtigste elementer, du skal medtage i din nye artikel? En forklaring, årsag til at den er væsentlig og kilde. En forklaring, et billede og et link til en anden artikel. Et billede, årsag til at den er væsentlig og kilde.

17 Byg en bog Inden jeg rejser til Thailand i næste måned, vil jeg bruge Wikipedia til at bygge en bog. Jeg vil indsamle de emner, jeg har brug for til at udskrive min personlige rejseguide til Thailand. Wikipedia ser ud til at have en masse flere værktøjer end jeg først troede.

18 Nu hvor du har læst Velkommen til Wikipedia, så:» Forstår du hvordan Wikipedia fungerer» Kan du oprette en konto» Vil du vide, hvordan en Wikipediaside er bygget» Ved du, hvordan du kan bidrage til Wikipedia» Ved du, hvordan du interagerer med andre brugere på din diskussionsside Åh hvor tiden går hurtigt! Jeg har lige klikket på Mine bidrag øverst på siden og opdagede, at jeg har lavet over 1 00 redigeringer. Jeg har det sjovt, når jeg arbejder sammen med andre Wikipedianere på at skrive artikler og sprede fri viden!» Ved du, hvordan en Wikipedia-artikel udvides og forbedres» Ved du, hvad der karakteriserer Wikipedias "gode artikler" og "fremragende artikler "» Kan du oprette nye artikler Denne brochure er en del af Wikimedia bevægelsens boghylde. Du kan downloade brochuren (og meget andet materiale) elektronisk fra: Den indeholder også kildefilerne, som du kan oversætte, tilpasse og bruge til forskellige formål.

19 Løsninger til Test dig selv! Sådan fungerer Wikipedia Hvem kan redigere eksisterende Wikipediaartikler? Enhver, der har adgang til internettet Hvordan en wikipediaside er opbygget 2. Sarahs ven, Joakim, begyndte bare at redigere og opdagede, at han var nødt til at finde ud af, hvordan Wikipedias retningslinjer så ud, hvordan de andre brugere tænkte og hvor man kan få mere hjælp. Hvor kan han finde sådanne oplysninger? Hjælp Hvordan kan du hjælpe Sarah kan lide at tage billeder af de steder hun besøger. Hvis hun uploader et billede, hun selv har taget til Wikipedia, hvilken rolle har hun så? Illustrator Hvordan artiklerne udvides og forbedres Hvad medfører Wikipedias granskningsproces? En gruppe Wikipedianere undersøger artiklens kvalitet. Hvordan Wikipedias bedste artikler er opbyggede 1. Brødteksten har ingen overskrifter. Er dette: falsk 2. Hvilke dele har en Wikipediaartikel af høj klasse? Pålidelige kilder Neutralt synspunkt Resumé, brødtekst, fodnoter Sådan opretter du nye artikler Hvilke tre elementer bør du medtage i din nye artikel? En forklaring, årsag til at den er væsentlig og kilde.

20 Er du én af de 500 millioner mennesker, der bruger Wikipedia hver måned? Folk fra hele verden bruger Wikipedia til at lette skolearbejdet, lave forretningsplaner, egen forskning eller blot for at forbedre sig selv. De anvender det for at brainstorme og forstå begreber. De bruger det til at udforske fjerne steder, historiske kulturer, kunst, samfundsledere og aktulle begivenheder. Velkommen til Wikipedia er en guide til alle, der ønsker at tage det næste skridt og hjælpe med at indsamle og distribuere summen af al menneskelig viden. Følg Sarah når hun laver sine første redigeringer på Wikipedia! Du vil lære centrale begreber, politikker og værktøjer til at bidrage til Wikipedia at kende. Wikimedia Foundation 1 49 New Montgomery Street, 3rd Floor San Francisco USA Wikimedia Foundation er en nonprofit forening, der driver Wikipedias hjemmeside og andre hjemmesider med gratis licenser. I Danmark findes den almennyttige støtteorganisation Wikimedia Danmark. Giv dit bidrag. Bankkonto: Nordea Danmark, reg.nr.: 21 05, kontonummer

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE Af Anette Nielsen, Nielsens Bureau - november 2012 revideret marts 2015 INDHOLD: 2 Hvad er søgemaskineoptimering (SEO)? 3 På

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 1 Plant nu - Høst senere Af Mohammed & Hussein 2014 Mohammed & Hussein. Alle rettigheder forbeholdes. Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 2015 Andreas Pedersen. Alle rettigheder forbeholdes. 1 Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere vil blive retsforfulgt i videst muligt

Læs mere

Elevvejledning til ElevIntra version 4.2.1. Elevvejledning til ElevIntra. Version 4.2.1

Elevvejledning til ElevIntra version 4.2.1. Elevvejledning til ElevIntra. Version 4.2.1 Elevvejledning til ElevIntra Version 4.2.1 Marts 2006 1 1 Fra elevrådet...3 2 Galleriet...4 3 Nyhedsarkivet...5 4 Webaviser...6 5 Klassens opslagstavle...7 6 Udstillinger...8 7 Klassearkivet...10 8 Min

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

GRATIS CMS MED GRATIS CMS MED JOOMLA! JESPER KAAE

GRATIS CMS MED GRATIS CMS MED JOOMLA! JESPER KAAE JESPER KAAE GRATIS CMS MED JOOMLA! TM GRATIS CMS MED TM Skab dynamiske hjemmesider med Joomla! Lær at installere og arbejde med systemet Følg hæftets gennemgående case JESPER KAAE GRATIS CMS MED TM Gratis

Læs mere

Øvelse 3. Interview. Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU. Januar 2002

Øvelse 3. Interview. Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU. Januar 2002 Øvelse 3 Interview Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU Januar 2002 Udarbejdet af Gruppe 18 ved Ida Cecilie Willemoes-Wissing og Jonas Rabbe Indhold 1. Fremgangsmåde 3 1.1. Anvendt metode 3 1.2.

Læs mere

Blended Learning & læringsplatforme. Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen

Blended Learning & læringsplatforme. Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen Blended Learning & læringsplatforme Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen Hvad er blended learning? I takt med at internetteknologien bliver stadig vigtigere, forandrer det moderne klasseværelse

Læs mere

SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE

SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES 61 KAPITEL 2 Facebook KAPITEL 3 TripAdvisor / 3 37 Din

Læs mere

SEO træet - En komplet guide til SEO

SEO træet - En komplet guide til SEO SEO træet - En komplet guide til SEO Linkværdi Ankertekst Billeder og alt tags Overskrifter Meta titler Tekst SMM URL adressen IP Diversitet Autoritet Indhold Indho Meta beskrivelser Typer af links Duplicate

Læs mere

SkoleParlamentet. - Folketinget for begyndere. Lærervejledning

SkoleParlamentet. - Folketinget for begyndere. Lærervejledning SkoleParlamentet - Folketinget for begyndere Lærervejledning 1 Lærervejledning til onlinespillet SkoleParlamentet Folketinget for begyndere www.skoleparlamentet.gyldendal.dk (ISBN 978-87-6250578-0) Af

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius Find din type, før du søger job Fredi Falk Vogelius Find din type før du søger job > Kend dit talent og dine skjulte ressourcer > Vælg det job, der passer til dig > Prøv en personlighedstest på Facebook

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

3S brugermanual VERSION 2

3S brugermanual VERSION 2 3S brugermanual VERSION 2 Version 2.2 - Udgivet 20/7 2012 3S brugermanual Kom igang med 3S Med denne manual kan du hurtigt komme i gang med at bruge dine nye eller opdaterede hjemmeside. Det er en trin-for-trin

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

VÆRKTØJSKASSE HJEMMESIDER SOM KOMMUNIKATIONSREDSKAB I LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTER

VÆRKTØJSKASSE HJEMMESIDER SOM KOMMUNIKATIONSREDSKAB I LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTER VÆRKTØJSKASSE HJEMMESIDER SOM KOMMUNIKATIONSREDSKAB I LANDDISTRIKTER LANDDISTRIKTER 1 FORORD I Danmark har vi en lang tradition for at samles lokalt til oplysende, underholdende eller politiske sammenkomster.

Læs mere

VEJLEDNING I INFORMATIONSKOMPETENCE

VEJLEDNING I INFORMATIONSKOMPETENCE VEJLEDNING I INFORMATIONSKOMPETENCE Version 2.0 August 2013 OPGAVEN STARTES INFORMATIONSSØGNING KILDEKRITIK OPGAVESKRIVNING KILDEHENVISNINGER LITTERATURLISTE OPGAVEN AFLEVERES Indholdsfortegnelse INFORMATIONSKOMPETENCE...

Læs mere

Hjemmesidehåndbog. for Norddjurs Kommune

Hjemmesidehåndbog. for Norddjurs Kommune Hjemmesidehåndbog for Norddjurs Kommune I denne vejledning kan du læse om, hvordan du skriver til nettet. Det er en vejledning i at lægge indhold på Norddjurs Kommunes hjemmesider, så brugerne kan læse

Læs mere

UDVIDELSER TIL JOOMLA!

UDVIDELSER TIL JOOMLA! JESPER KAAE UDVIDELSER TIL JOOMLA! TM TM 18 populære og gratis udvidelser til Joomla! 1.5 Læs også om installation i af fjoomla-udvidelser l Til alle med en hjemmeside baseret på Joomla Udvidelser til

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

De 58 vigtigste ting, der sender dig til toppen af søgemaskinerne.

De 58 vigtigste ting, der sender dig til toppen af søgemaskinerne. Kære modtager af nyhedsbrevet. Tak fordi du har downloaded light-udgaven af Søgeoptimeringsrapporten. Jeg har valgt at vise de 10 mindst betydende parametre, nemlig parametrene 48 til 58, så du kan få

Læs mere

Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning

Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning Guiden til praktikplads værktøjer til min praktikpladssøgning BRUG FOR ALLE UNGE 1 Integrationsministeriet Brug for alle unge Holbergsgade

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

www.carolinegudme.dk/easj www.carolinegudme.dk/easj/admin http://www.youtube.com/watch?v=9aaoilhz6jq

www.carolinegudme.dk/easj www.carolinegudme.dk/easj/admin http://www.youtube.com/watch?v=9aaoilhz6jq Indholdsfortegnelse Indledning - Ditte, Signe Problemformulering Metode og valg Hvilken udviklingsmetode har vi valgt og hvorfor? - Simone Design Thinking - Ditte Work Breakdown Structure - Ditte Projektstyringsværktøj

Læs mere

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG?

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? Bilag til rapporten En undersøgelse af forskerservices ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering,KADK Udarbejdet af: Maiken Bjerrum

Læs mere

Planlægning af aktivitetsværksteder i undervisningen af elever med forskellige forudsætning En vejledning til lærere på alle klassetrin og i alle fag

Planlægning af aktivitetsværksteder i undervisningen af elever med forskellige forudsætning En vejledning til lærere på alle klassetrin og i alle fag Planlægning af aktivitetsværksteder i undervisningen af elever med forskellige forudsætning En vejledning til lærere på alle klassetrin og i alle fag R. Soleste Hilberg, Ji-Mei Chang, Georgia Epaloose,

Læs mere

og problemformulering

og problemformulering bibliotek wiki weblog RSS Af Randi Clemmensen, University College Nordjylland & Lene Herskind, H. Lundbeck A/S Skriftlig opgave i faget web 2.0 Danmarks Biblioteksskole København, maj 2009 Underviser:

Læs mere

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen 10 Typiske AdWords fejl - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på Af Jan P. Olsen Disclaimer Dette eksemplar af 10 Typiske AdWords Fejl er strengt personligt og giver kun dig ret til bogens indhold.

Læs mere

I light-udgaven viser jeg 22 tilfældigt udvalgte parametre, så du kan få et indtryk af, hvad Søgeoptimeringsrapporten kan give dig af information.

I light-udgaven viser jeg 22 tilfældigt udvalgte parametre, så du kan få et indtryk af, hvad Søgeoptimeringsrapporten kan give dig af information. Kære modtager af nyhedsbrevet. Tak fordi du har downloaded light-udgaven af Søgeoptimeringsrapporten. I light-udgaven viser jeg 22 tilfældigt udvalgte parametre, så du kan få et indtryk af, hvad Søgeoptimeringsrapporten

Læs mere