(Data fra januar 201 3)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "(Data fra januar 201 3)"

Transkript

1

2 Wikipedia er verdens femte mest besøgte hjemmeside. Den er skrevet og vedligeholdt af næsten mennesker i hele verden. Den indeholder omkring 24 millioner artikler på mere end 285 sprog, hvoraf over artikler er danske. Den er gratis at bruge, gratis at ændre, og den er fri for reklame. (Data fra januar 201 3) Hej, jeg hedder Sarah! Jeg bruger ofte Wikipedia, når jeg ønsker at vide mere om noget, men nu er jeg begyndt at spekulere på hvem, der skriver artiklerne. Hvorfor ændrer artiklerne sig undertiden? Jeg har hørt, at alle kan redigere Wikipedia. Kan jeg også gøre det? Hvordan? Efter at have læst dette hæfte, vil du:» Forstå hvordan Wikipedia fungerer» Kunne oprette en brugerkonto» Vide hvordan en Wikipediaside er opbygget» Vide hvordan man bidrager til Wikipedia» Kunne interagere med andre brugere på din diskussionsside» Vide hvordan en Wikipedia-artikel udvides og forbedres» Vide hvad der karakteriserer Wikipedias "gode" og fremragende artikler"» Være i stand til at skrive nye artikler

3 n Alt materiale på Wikipedia er skabt af frivillige som dig. Det ville ikke være så stort og vellykket uden disse frivillige Wikipedianere, der løbende bidrager med individuelle data, billeder og længere tekster. Wikipedia vokser med over artikler om dagen og med over 1 1 millioner redigeringer per måned. Wikipedianere deler et ønske om at sprede fri viden til alle. Det er derfor, folk fra hele verden arbejder på at forbedre indholdet af Wikipedia trin for trin. Ved at give alle fri adgang til at læse, downloade og genbruge materialet i encyklopædien, er der en god mulighed for at dele viden. Men hvem bestemmer, hvad der bliver offentliggjort? Er der en redaktør et eller andet sted?

4 Wikipedianere skriver så mange nye artikler og redigerer eksisterende artikler så tit, at det ville være umuligt at have en redaktion stor nok til at gennemgå og godkende det hele. Redaktionen er i stedet alle de frivillige. Wikipedianerne skriver og yder bidrag, fordi de synes, det er sjovt og meningsfyldt. At hjælpe mennesker over hele verden til at have fri adgang til information føles rigtigt for mig. Fortæl mig mere! Hvordan starter jeg? Test dig selv! Hvem kan redigere eksisterende Wikipedia-artikler? Vælg det korrekte svar Kun erfarne redaktører Wikipedias chefredaktør Enhver, der har adgang til internettet Svaret på dette spørgsmål og andre spørgsmål er på bagsiden af brochuren.

5 Hvordan man opretter en konto Prøv det! Opret en konto på Wikipedia Tilføj en overvågningsliste over dine foretrukne emner ved at klikke på stjernen øverst til højre i artiklen. Følg artiklerne for at ændre din overvågningsliste. Det var hurtigt! Nu, hvor jeg har en konto, så kan jeg arbejde sammen med andre for at skabe rigtig gode artikler.

6 Hvordan en Wikipediaside er konstrueret Wikipedias hovedside. Diskussion findes øverst på hver artikel. På diskussionssider kan du og andre planlægge strukturen af artikler, diskutere og skabe konsensus om indhold og bede hinanden om hjælp. Seneste ændringer gør det nemmere for dig at kontrollere andre folks redigeringer. Hjælp giver dig mere information om, hvordan Wikipedia fungerer. Andre sprog linker til artikler om samme emne på andre sprog.

7 Prøv det! Hvem skrev denne artikel? Jeg synes den er fantastisk! Jeg er ikke sikker på jeg kan skrive en artikel, der er lige så god. Opret en ny brugerkonto giver dig adgang til flere funktioner. Se historik. Her kan du få vist og sammenligne tidligere versioner af artiklen. Søg vil bringe dig til artiklen med det navn, du indtaster. Hvis der ikke er en artikel med dette navn, vises alle artikler med søgeordet. Klik på Seneste ændringer og studer siden. Bemærk at alle redigeringer er tidsstemplet og viser brugernavnet eller IPadressen, der lavede redigeringen. Du kan se, hvordan nogle brugere forklarer deres redigeringer. Det er god praksis at forklare en redigering, fordi det hjælper andre til at forstå hvorfor du lavede en redigering. Sarahs ven, Joakim, begyndte bare at redigere og opdagede, at han var nødt til at finde ud af, hvordan Wikipedias retningslinjer så ud, hvordan de andre brugere tænkte og hvor man kan få mere hjælp. Hvor kan han finde sådanne oplysninger? Vælg det rigtige svar. Seneste ændringer Hjælp Søg

8 Hvordan kan du hjælpe? At skrive artikler er kun en af mange muligheder. Her er nogle af rollerne og hvad de bidrager med: Renholderne læser korrektur, foretager mindre ændringer og foreslår forbedringer til artiklerne ved at give meddelelser til artikelforfatterne på diskussionssiderne. Redaktøren forbedrer sprog og grammatik. Kontrollanten overvåger redigeringerne og holder øje med om artiklerne indeholder skæve meninger. En kontrollant holder også øje med ændringer lavet af personer med et politisk/ filosofisk synspunkt, og sikrer, at den faktuelle korrekthed vedligeholdes i artiklen. Illustrator uploader billeder, fotografier, kort og videoer, der er relevante for artiklerne. Mægleren er ordstyrer i diskussioner om kontroversielle emner, hjælper med at løse konflikter og tilbyder rådgivning om, hvordan man opfører sig på en god måde på Wikipedia. Formattøren strukturerer ("wikificerer") artikler med wikikoder, så de er lettere at læse. Jeg har lige rettet en oplysning om Kairos historie, og tænk dig! Mine redigeringer kan ses øjeblikkeligt, når jeg har gemt siden. Vildt! Forfatteren tilføjer oplysninger i artiklerne, skriver nye artikler og henviser til troværdige kilder, såsom bøger, websites, magasiner og aviser.

9 Min brugerside og min diskussionsside Tusindvis af mennesker redigerer hver dag Wikipedia. Nogle redigeringer har ikke støtte fra kilder eller er baserede på en forudindtaget dagsorden. Derfor overvåger nogle Wikipedianere næsten alle redigeringer ved hjælp af seneste ændringer (i menuen til venstre). Værktøjet viser en liste over alle aktuelle redigeringer. Da nogle Wikipedianere overvåger et meget stort antal redigeringer, så sletter de til tider redigeringer der er korrekte men dårligt skrevet. For at forhindre det i at ske for dig, er det vigtigt, at du både indtaster oplysninger, der er korrekte, og at du henviser til en pålidelig kilde, der understøtter hvad du skriver. Hvad er der sket? Den redigering jeg lavede forsvandt bare. Har nogen slettet hvad jeg skrev? Hvorfor? Test dig selv! Sara kan lide at tage billeder af de steder hun besøger. Hvis hun uploader et billede, hun selv har taget til Wikipedia, hvilken rolle har hun så? Illustrator Forfatter Mægler Formattør

10 På din brugerside kan du skrive om dig selv, dine særlige færdigheder og om du er interesseret i nogen særlige artikler. Det er også her du kan fortælle hvilke organisationer eller virksomheder, du er relateret til, eller hvis du er orienteret i en bestemt retning. Det kan være svært for dig at være neutral, hvis du redigerer en artikel om dit arbejde. Men du kan bruge din detaljerede viden om din arbejdsplads til at liste troværdige informationskilder. På den måde kan du henvise andre til din brugerside, hvis du opdager, at information om virksomheden er forældet eller forkert. De andre personer kan vurdere dine kilder og bruge dem til at opdatere Wikipedia-artikler. Der er en diskussionsside knyttet til hver enkelt artikelside. Den side bruges af Wikipedianere til at planlægge samarbejdet for, at forbedre indholdet og for at løse konflikter. Hvis nogen vil vide, hvorfor du lavede en redigering, eller ønsker at anbefale en anden artikel, vil de bruge artiklens diskussionsside. Artiklens diskussionsside er også et godt sted at spørge om problemer med artiklen. Der er også en diskussionside knyttet til din brugerside. Det er et sted hvor brugere kan lægge meddelelser til en anden brugerside. Mange Wikipedianere lægger velkomstbeskeder til nye brugere. Andre bruger måske disse sider for at forstå din redigeringer. Prøv det! Klik på dit brugernavn og derefter Rediger for at ændre din brugerside. Udforsk dine muligheder i værktøjslinjen... (Fed), (kursiv) og (link til en anden artikel). Klik på Avanceret for at få flere værktøjer. Ups, nogen har efterladt en besked på min brugerside. Meddelelsen forklarer, at redigeringen blev nulstillet, fordi jeg ikke havde angivet nogen kilde. Fordi de oplysninger, jeg tilføjede findes på regeringens hjemmeside, indtaster jeg oplysningerne igen, og denne gang medtager jeg kilden i litteraturlisten i slutningen af artiklen. Det burde virke.

11 Hvordan artiklerne udvides og forbedres Målet med Wikipedia-artikler er, at de skal være detaljerede og velskrevne, men ingen forventes at skrive en omfattende artikel på én gang. Oftest er artiklerne korte i begyndelsen og vokser derefter, fordi mange mennesker arbejder sammen. For det meste efter dette mønster: De fleste succesfulde artikler starter som korte artikler, der består af et resumé (en oversigt over emnet), en forklaring af, hvorfor emnet er vigtigt ("den første", "den største af sin art", "hovedstad" osv.) og en kilde udenfor Wikipedia til at bekræfte, at emnet for artiklen faktisk eksisterer, og at det er vigtigt (en pålidelig bog eller et websted, for eksempel). Denne type artikel kaldes "stub". Hvis en eller flere af de tre ting mangler, kan fællesskabet antage, at emnet ikke er relevant og slette artiklen. Når andre tilføjer tekst og billeder, modnes artiklen fra at være en sammenfatning til at være en mere detaljeret artikel, der inddrager forskellige aspekter, såsom historie (fx "I startede..."), eller et globalt perspektiv ("Det blev indført i Asien... "). Mange aktive Wikipedianere opfordrer efterhånden andre til at gennemgå de artikler, de arbejder på. Revisionen medfører, at Wikipedianere med andre kompetencer og erfaringer gransker artiklen fra forskellige perspektiver, fremsætte bemærkninger, stiller spørgsmål og foreslår forbedringer. Baseret på denne feedback planlægger forfatterne det videre arbejde på artiklens diskussionsside.

12 Til sidst er artiklen så velskrevet, understøttet af kilder og fuldendt, at kun eksperter kan bidrage mere til den. Disse artikler kan betegnes som "gode artikler". Et par emner kan udpeges af fællesskabet til at være af højeste kvalitet. De vil derefter være "fremragende artikler". Fremragende artikler vises på Wikipedias forside. Det kræver tid og kræfter, at skrive artikler på højt niveau. At arbejde sammen om at skabe fremragende artikler er meget tilfredsstillende og forbedrer dit omdømme i Wikipediafællesskabet. Ligesom alle andre elementer kan fremragende artikler også redigeres. Det ville være sjovt at være en del af at skrive en artikel til forsiden og få titusinder af læsere. Test dig selv! Hvad medfører Wikipedias granskningsproces? At Wikipedianere gennemgår artiklens kvalitet. At en ekspert undersøger artiklens kvalitet. At Wikimedia Foundation gennemgår artiklens kvalitet.

13 Hvordan Wikipedias bedste artikler er opbyggede? En Wikipedia-artikel af høj kvalitet er baseret på en veldefineret struktur, et indhold der passer ind i et opslagsværk og en aktiv brugerbase: En klar struktur gør det lettere for læserne at finde information og hjælper bidragsydere til at se, hvad der mangler. En måde at lære om strukturen er at studere Wikipedias "fremragende artikler". Du kan finde disse elementer ved at gå til Wikipedias forside og klikke på fremragende artikler og vælge et emne. Mange af Wikipedias bedste artikler har følgende struktur: Test dig selv! Brødteksten har ingen overskrifter. Er dette: sandt falsk Hvad består en Wikipediaartikel af høj klasse af? Vælg de rigtige svar. En indledning, der sammenfatter essensen af artiklen. Bemærk, at indledningen ikke har nogen separat overskrift. Pålidelige kilder En brødtekst med overskrifter og underoverskrifter. En artikel om et sted kan indeholde overskrifter som geografi, historie, administrativ inddeling, befolkning, kommunikation, kultur, industri og så videre. Resumé, brødtekst, fodnoter Forskellige vedhæftede filer efter brødteksten. Det kan dreje sig om bibliografier, filmografier, fotogallerier, måske henvisninger til andre Wikipedia-artikler, generelle referencer og specifikke fodnoter og henvisninger til eksterne websteder. Neutralt synspunkt Manual

14 Indhold: Mange Wikipedianere mener, at indholdet er det vigtigste element i en artikel. Wikipediafællesskabet skabte disse fire retningslinjer for at sikre en høj kvalitet: Kilder skal angives: Alle der skriver opfordres til at angive hvor man kan finde information, så oplysningerne kan bekræftes af en pålidelig kilde. Beskrivelse skal laves fra et neutralt synspunkt: Artikler skal være afbalancerede, upartiske og præsentere de vigtigste holdninger, hvis der er delte meninger om et emne. Nogle redigeringer kan spores tilbage til en skole eller en virksomhed, hvor brugere sommetider foretage ændringer med et forudindtaget synspunkt. Ingen reklame må forekomme: Markedsføringsmaterialer, instruktiontekster eller salgsargumenter hører ikke hjemme på Wikipedia. Udgå fra etableret viden: Det er forkert at præsentere sine egne resultater på et område (i Wikipedia, kaldes det "oprindelige forskning") samt sine personlige meninger om noget. Fællesskabet: Alle bidrag til Wikipedia er licenseret "frit for offentligheden". Dette betyder, at ingen ejer en artikel. Alle bidrag kan og bliver grundigt behandlet af mange andre brugere. Med andre ord deltager alle i beslutningsprocessen. Fællesskabet bruger diskussionssider for at blive enige om strukturen af artiklerne. Når det er svært at nå til enighed eller konsensus, så tjek de muligheder, der er præsenteret på Hjælp>Kom hurtigt i gang. Nogle forfattere og brugere har mange års erfaring på Wikipedia, og deres indsigt kan være en værdifuld ressource til at løse konflikter. Jeg kan ikke finde nogen artikel om dette emne. Skal jeg så vente på, at en anden skriver en ny artikel?

15 Sådan opretter du nye artikler Der er mange emner, der stadig mangler en Wikipedia-artikel. Hvis du tror, der mangler et emne, kan du søge efter navnevariationer, såsom alternative stavemåder. Se også om emnet allerede er behandlet i artikler om lignende emner. En bestemt sø kan for eksempel være nævnt i artiklen om det land søen er i. Hvis emnet ikke er beskrevet noget sted i encyklopædien, kan forklaringen være, at emnet anses af andre for ubetydelige til Wikipedia, såsom et amatørband eller den lokale kiosk rundt om hjørnet. Hvis du efter nøje overvejelse anser, at emnet er en Wikipedia-artikel værd, så skriv den gerne selv! Lav en søgning efter titlen på artiklen. Hvis artiklen ikke eksisterer, fremkommer titlen som en rød henvisning. Klik på henvisningen for at oprette artiklen. Din nye artikel får en god start, hvis du tager disse tre vigtige elementer med: 1. en sammenfatning 2. argumenter der påpeger, at artiklen er væsentlig 3. mindst én henvisning til en pålidelig og relevant kilde Min allerførste Wikipedia artikel findes på nettet! Det bliver spændende at se, hvordan flere Wikipedianere arbejder sammen om at udvide artiklen.

16 Når du begynder på din artikel, skal du have et arbejdsområde. Opret din egen arbejdsplads eller "sandkasse", hvor du kan redigere artiklen, indtil den har de tre elementer: Forklaringen, årsagen til at den er væsentlig og kilde. Sådan opretter du en sandkasse: Gå til din brugerside> Klik på Rediger> Skriv [[Bruger:Dit brugernavn/sandkasse]]> Klik på Gem side> Klik på det link, du lige har oprettet. Du er nu i din sandkasse! Nu kan du bruge din nye sandkasse til at skrive din artikel. Rediger artiklen, indtil det indeholder de tre væsentlige elementer. Glem ikke at klikke på Gem side, når du er færdig med at redigere. Når du er færdig, find en anden Wikipedianer der kunne være interesseret i emnet. En måde at finde disse er at læse Se historik-fanen for en artikel om et lignende emne og se, hvem der har bidraget. Efterlad en besked på brugerens diskussionssiden og spørg, om han eller hun kan gennemgå din artikel. Efter granskningen kan du kopiere indholdet af din sandkasse, søge artikelnavnet, klikke på det røde link for at starte ny artikel og indsætte indholdet og til sidst gemme artiklen. Nu hvor du har oprettet artiklen, stopper det ikke med dette. Husk også at linke til din artikel fra andre artikler, der nævner dit emne. Test dig selv! Hvad er de tre vigtigste elementer, du skal medtage i din nye artikel? En forklaring, årsag til at den er væsentlig og kilde. En forklaring, et billede og et link til en anden artikel. Et billede, årsag til at den er væsentlig og kilde.

17 Byg en bog Inden jeg rejser til Thailand i næste måned, vil jeg bruge Wikipedia til at bygge en bog. Jeg vil indsamle de emner, jeg har brug for til at udskrive min personlige rejseguide til Thailand. Wikipedia ser ud til at have en masse flere værktøjer end jeg først troede.

18 Nu hvor du har læst Velkommen til Wikipedia, så:» Forstår du hvordan Wikipedia fungerer» Kan du oprette en konto» Vil du vide, hvordan en Wikipediaside er bygget» Ved du, hvordan du kan bidrage til Wikipedia» Ved du, hvordan du interagerer med andre brugere på din diskussionsside Åh hvor tiden går hurtigt! Jeg har lige klikket på Mine bidrag øverst på siden og opdagede, at jeg har lavet over 1 00 redigeringer. Jeg har det sjovt, når jeg arbejder sammen med andre Wikipedianere på at skrive artikler og sprede fri viden!» Ved du, hvordan en Wikipedia-artikel udvides og forbedres» Ved du, hvad der karakteriserer Wikipedias "gode artikler" og "fremragende artikler "» Kan du oprette nye artikler Denne brochure er en del af Wikimedia bevægelsens boghylde. Du kan downloade brochuren (og meget andet materiale) elektronisk fra: Den indeholder også kildefilerne, som du kan oversætte, tilpasse og bruge til forskellige formål.

19 Løsninger til Test dig selv! Sådan fungerer Wikipedia Hvem kan redigere eksisterende Wikipediaartikler? Enhver, der har adgang til internettet Hvordan en wikipediaside er opbygget 2. Sarahs ven, Joakim, begyndte bare at redigere og opdagede, at han var nødt til at finde ud af, hvordan Wikipedias retningslinjer så ud, hvordan de andre brugere tænkte og hvor man kan få mere hjælp. Hvor kan han finde sådanne oplysninger? Hjælp Hvordan kan du hjælpe Sarah kan lide at tage billeder af de steder hun besøger. Hvis hun uploader et billede, hun selv har taget til Wikipedia, hvilken rolle har hun så? Illustrator Hvordan artiklerne udvides og forbedres Hvad medfører Wikipedias granskningsproces? En gruppe Wikipedianere undersøger artiklens kvalitet. Hvordan Wikipedias bedste artikler er opbyggede 1. Brødteksten har ingen overskrifter. Er dette: falsk 2. Hvilke dele har en Wikipediaartikel af høj klasse? Pålidelige kilder Neutralt synspunkt Resumé, brødtekst, fodnoter Sådan opretter du nye artikler Hvilke tre elementer bør du medtage i din nye artikel? En forklaring, årsag til at den er væsentlig og kilde.

20 Er du én af de 500 millioner mennesker, der bruger Wikipedia hver måned? Folk fra hele verden bruger Wikipedia til at lette skolearbejdet, lave forretningsplaner, egen forskning eller blot for at forbedre sig selv. De anvender det for at brainstorme og forstå begreber. De bruger det til at udforske fjerne steder, historiske kulturer, kunst, samfundsledere og aktulle begivenheder. Velkommen til Wikipedia er en guide til alle, der ønsker at tage det næste skridt og hjælpe med at indsamle og distribuere summen af al menneskelig viden. Følg Sarah når hun laver sine første redigeringer på Wikipedia! Du vil lære centrale begreber, politikker og værktøjer til at bidrage til Wikipedia at kende. Wikimedia Foundation 1 49 New Montgomery Street, 3rd Floor San Francisco USA Wikimedia Foundation er en nonprofit forening, der driver Wikipedias hjemmeside og andre hjemmesider med gratis licenser. I Danmark findes den almennyttige støtteorganisation Wikimedia Danmark. Giv dit bidrag. Bankkonto: Nordea Danmark, reg.nr.: 21 05, kontonummer

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

Den Store Danske er blevet gratis! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: November 2009

Den Store Danske er blevet gratis! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: November 2009 Den Store Danske er blevet gratis! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: November 2009 Alle uddrag, screendumps m.m. i denne appetizer er Den Store Danske Indholdsfortegnelse Generelt om

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Den store danske encyklopædi

Den store danske encyklopædi Den store danske encyklopædi Gratis og online Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Den Store Danske...4 Licensbetingelser og...4 Nye artikler...5 Oprindelige artikler...5 Nye artikler/orindelige artikler...5

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Vejledning til Forum på Foreningens Hjemmeside. Skrevet af Carl Andersen Vemmelev Webdesign

Vejledning til Forum på Foreningens Hjemmeside. Skrevet af Carl Andersen Vemmelev Webdesign Vejledning til Forum på Foreningens Hjemmeside Skrevet af Carl Andersen Vemmelev Webdesign 1 Anvendelse af vejledning: Vejledningen fortæller hvordan du bruger og formaterer indlæg på Korsør Roklubs Forum.

Læs mere

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Version 1.1 10/08/2008 Indhold Indledning...1 Åbningsside...2 Login...5 Leder Info...5 Oprettelse af indhold...5 Oprettelse af artikel...5 Gem artikel...11 Hvem

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Vejledning til vedligehold af

Vejledning til vedligehold af Vejledning til vedligehold af www.ajsport.dk Udarbejdet af Helle M. Klausen Indhold Sådan logger du på... 2 Sådan logger du af... 2 Hvad er ikke tilladt under vedligehold af www.ajsport.dk?... 2 Kan www.ajsport.dk

Læs mere

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Notat Ansvarlig HJB Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Sådan bruger du SharePoint til Maskindatabasen Maskindatabasen er oprettet i et program der hedder SharePoint

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/wp-admin Brugernavn: Password: April, 2015 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

Novell Teaming 2.0. Novell. 29. juli 2009. Hurtig start. Starte Novell Teaming. Lære Novell Teaming-brugergrænsefladen og funktionerne at kende

Novell Teaming 2.0. Novell. 29. juli 2009. Hurtig start. Starte Novell Teaming. Lære Novell Teaming-brugergrænsefladen og funktionerne at kende Novell Teaming 2.0 29. juli 2009 Novell Hurtig start Når du begynder at bruge Novell Teaming, kan det være en god idé at starte med at konfigurere dit personlige arbejdsområde og oprette et teamarbejdsområde.

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Absalon - guide. Login. Opbygning

Absalon - guide. Login. Opbygning Absalon - guide Login Alle ansatte og studerende på Københavns Universitetet har adgang til Absalon. For at komme ind i Absalon skal du logge dig på www.kunet.dk med dit CPR nr. og din PIN-kode. Når du

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login Introduktion Elevintra er et samarbejdsværktøj for skolens elever og lærere. Det er web-baseret, hvilket betyder at du kan logge dig på hvilken som helst pc, bare der er Internet-adgang. I denne vejledning

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

MANUAL TIL TRYKMASKINEN

MANUAL TIL TRYKMASKINEN MANUAL TIL TRYKMASKINEN TRYKMASKINEN Trykmaskinen er et stykke software, som du kan bruge til at lave plakater og flyers med. Når du bruger trykmaskinen sikrer vi, at dine plakater og flyers får et look,

Læs mere

Brugervejledning Joomla

Brugervejledning Joomla Brugervejledning Joomla Denne brugervejledning vil guide dig gennem de funktioner, som du skal bruge for at redigere indhold på dit website. Indholdsfortegnelse LOG- IN:... 2 OPRET ARTIKEL:... 3 INDSÆT

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 2 Log ind... 2 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 3 Opret ny artikel... 6 a) Skriv direkte i tekstfelt... 7 b) Indsæt tekst

Læs mere

Stream II Firmware. Brug af dette dokument:

Stream II Firmware. Brug af dette dokument: Stream II Firmware Dette dokument er oprettet og vedligeholdes af Instrulog A/S. Kopiering af tekster og passager skal ske efter skriftelig aftale. Yderligere information, besøg venligst www.instrulog.dk.

Læs mere

V E J L E D N I N G. Sådan bruger du din Joblog på Jobnet

V E J L E D N I N G. Sådan bruger du din Joblog på Jobnet V E J L E D N I N G Sådan bruger du din Joblog på Jobnet Indhold: Side: Registrering Åbn Joblog 2 Hvilket job? 3 Hvilken arbejdsplads? 3 Hvor langt er du med at søge dette job? 4 Huskeliste 4 Mine egne

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Start med at downloade app en Youtube via App Store.

Start med at downloade app en Youtube via App Store. APP #7 Youtube I denne uge kigger vi på Youtubes app. På Youtube kan du finde næsten alt! Youtube bliver brugt til alt fra gamle tv-klip fra hele verden til musikvideoer til folk der lave video-blogs (de

Læs mere

Novell Vibe 3.4. Novell. 1. juli 2013. Hurtig start. Start af Novell Vibe. Lære Novell Vibe-grænsefladen og funktionerne at kende

Novell Vibe 3.4. Novell. 1. juli 2013. Hurtig start. Start af Novell Vibe. Lære Novell Vibe-grænsefladen og funktionerne at kende Novell Vibe 3.4 1. juli 2013 Novell Hurtig start Når du begynder at bruge Novell Vibe, kan det være en god idé at starte med at konfigurere dit personlige arbejdsområde og oprette et teamarbejdsområde.

Læs mere

Få adgang til medieovervågningen

Få adgang til medieovervågningen Få adgang til medieovervågningen Som ansat har du mulighed for at modtage den daglige medieovervågning, som Forsvaret og Forsvarsministeriet abonnerer på. Medieovervågningen giver dig adgang til artikler

Læs mere

Log ind i administrationspanelet

Log ind i administrationspanelet Kongsgaarden Vester Broby CMS baseret på WordPress Log ind i administrationspanelet... 1 Begreber og visualisering (skabelonen Standard)... 2 Begreber og visualisering (skabelonen Full width)... 2 Sidebars...

Læs mere

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010.

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010. 4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint00. Hvis man som webmaster vælger at redigere hjemmesiden uden brug af guiderne sker det via de redigeringsmuligheder

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 Brugervejledning for aftenskoler - oprettelse af stamdata, aftenskolehold og undervisningssteder MANUAL 1 3 2 4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 intro! Hjemmesiden aftenskole.nu giver borgerne

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen

Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen 14. marts 2016 Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen Indhold 1. Sådan opretter du en side... 2 2. Sådan giver du rettigheder til dem, der skal administrere siden... 3 3. Sådan ændres sidens URL/brugernavn...

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Flotte online-fotosamlinger som ressource i SkoleIntra (eller andre steder!) - en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: November 2009

Flotte online-fotosamlinger som ressource i SkoleIntra (eller andre steder!) - en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: November 2009 Flotte online-fotosamlinger som ressource i SkoleIntra (eller andre steder!) - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: November 2009 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

INTRO TIL GOOGLE DREV

INTRO TIL GOOGLE DREV 1 UDOVER AT VÆRE ET PRAKTISK STED AT GEMME SINE TING I SKYEN, SÅ ER GOOGLE DREV OGSÅ INDGANGEN TIL GODE SAMARBEJDS- OG DELEVÆRTKØJER: DET ER MULIGT BÅDE AT GIVE SE, KOMMENTERINGS- OG REDIGERINGSADGANG

Læs mere

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Hardeknud gruppe Brugermanual Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Indhold Indledning... 4 Om denne brugermanual... 4 Formålet med Gruppeweb... 4 Hjemmesidens opbygning... 4 Redaktører... 5 Log

Læs mere

Inspiration, tips og tricks

Inspiration, tips og tricks Køb et helt bibliotek om WordPress ebogen om WordPress 3 er mere omfattende end nogen anden dansk vejledning om WordPress. Køber du ebogen, får du fri adgang til alle kommende versioner. Du køber altså

Læs mere

GRATIS FOR ABONNENTER:

GRATIS FOR ABONNENTER: GRATIS FOR ABONNENTER: Eksempel : Byg din egen Journalist Mathias Alsted Lund Flinck Som abonnent på Komputer for alle får du din egen hjemmeside helt gratis. Her hjælper journalist Mathias Alsted Lund

Læs mere

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5 Skolekvalitet.dk Manual Version 1.0 Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3 3 Overblik over siderne... 5 3.1 Oversigt over centrale funktioner:... 6 4 Kom godt i

Læs mere

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3 Basismodul 3 www.wikispaces.com Din egen hjemmeside Wikispaces.com er et sted på internettet, hvor man har mulighed for at oprette sin egen hjemmeside sit eget sted. Den hjemmeside man får er ret enkel

Læs mere

Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden.

Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden. Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden. VENSTRE kolonne indeholder flere elementer (se illustration

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Guide: Mentor 1. Indhold Log på første gang Dashboard Min stamdata Min profil. Log på første gang og opret nyt password

Guide: Mentor 1. Indhold Log på første gang Dashboard Min stamdata Min profil. Log på første gang og opret nyt password Guide: Mentor 1 I denne guide gennemgår vi, hvad du skal gøre første gang, du vil logge på administrationsdelen af GoMentor.dk og skal vælge en ny adgangskode. Vi gennemgår desuden to områder af dit nye

Læs mere

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen Ikast 19-09-2015 Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ Det første skridt, når du har Gramps, er at skabe et nyt familie træ. Dette kan betragtes næsten som et projekt,

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Vejledning i hurtig opstart

Vejledning i hurtig opstart Vejledning i hurtig opstart Indhold: Opret et projekt Administrér og redigér et projekt Se et projekt-/testresultat Formålet med dette dokument er at hjælpe dig med hurtigt at administrere tests i CEB's

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5 EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero version 5 En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word - sådan deler du referencer November

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Indhold Sådan tilmelder du dig et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan ser du oplysninger

Læs mere

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Du logger på fra forsiden. Når du har indtastet brugernavn og password, vil der i højre side fremkomme en menu med punkterne: Redigér denne

Læs mere

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Udnyt Words indbyggede funktioner i din opgave (2007 og 2010)... 1 Typografier (HUSK AT BRUGE DEM KONSEKVENT GENNEM

Læs mere

TRIN FOR TRIN GUIDE VELUX Tilbudsberegner

TRIN FOR TRIN GUIDE VELUX Tilbudsberegner TRIN FOR TRIN GUIDE VELUX Tilbudsberegner Hvad er VELUX Tilbudsberegner Anmod om adgang Opret password Opret din brugerprofil 2 veje til et kundetilbud Dine tilbud 1 VELUX TILBUDSBEREGNER HVAD ER VELUX

Læs mere

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur Redaktørmanual Kentaur Indholdsfortegnelse Kapitel 1 - TYPO3 Brugerfladen 3 Log ind 3 Backend 4 Frontend 5 Hvor skal jeg klikke? 5 Gem, gem og vis, gem og luk 6 Kapitel 2 - Sider & menuer 7 Sammenhæng

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Vejledning til den skrevne patientinformation i Hospitalsenheden Vest

Vejledning til den skrevne patientinformation i Hospitalsenheden Vest Vejledning til den skrevne patientinformation i Hospitalsenheden Vest November 2015 /Kommunikation Inden du går i gang: Er det første gang, du skal bruge den fælles skabelon for den skrevne patientinformation

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Kom godt i gang med internettet

Kom godt i gang med internettet Kom godt i gang med internettet Hver udgave af Kom godt i gang med internettet introducerer til et nyttigt eller interessant sted på internettet eller en lidt mere avanceret funktionalitet på dukapc en.

Læs mere

Retningsliner for etwinning værktøjer

Retningsliner for etwinning værktøjer Retningsliner for etwinning værktøjer Registrer til etwinning Trin 1: Deltagerens data Trin 2: Twinning præferencer Trin 3: Skole data Trin 4: Skole profil TwinFinder Automatisk søgning Gem søgning Avanceret

Læs mere

Sådan opretter du dig som bruger:

Sådan opretter du dig som bruger: Vi har som bibliotek ikke lov til at videresende artikler elektronisk til dig. Derfor har Albertslund Bibliotek købt adgang til, at du selv kan finde artiklen/artiklerne og læse dem i fuldtekst. Det vil

Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang Sådan kommer du i gang Første gang du logger på shoppen, kan du følge denne vejledning, for at komme godt i gang: 1. Gå ind på shop.mto-electric.dk 2. Klik på login i menu-linien 3. Indtast eller kopiér

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL GOOGLE DRIVE

BRUGERVEJLEDNING TIL GOOGLE DRIVE BRUGERVEJLEDNING TIL GOOGLE DRIVE Maja Maria Nielsen Arts Media Lab 1 S i d e Oversigt over oprettelse og basisfunktioner i Google Drive 1. TRIN: OPRETTELSE AF GOOGLE- KONTO 2. TRIN: LOGIN PÅ KONTO 3.

Læs mere

Studenterportalen. Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter. Professionshøjskolen Metropol, marts 2011

Studenterportalen. Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter. Professionshøjskolen Metropol, marts 2011 Studenterportalen Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter Professionshøjskolen Metropol, marts 2011 Forord Dette materiale har til formål at beskrive hvordan du registrerer

Læs mere

Sider, indlæg og projekter

Sider, indlæg og projekter Sider, indlæg og projekter I Divi-temaet er der tre forskellige måder at lægge artikler op på sitet; Sider, indlæg og projekter. På Villybruun.dk bruges Sider til alle artikler. Man kan oprette eller redigere

Læs mere

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Indhold Indledning... 2 Kom godt i gang... 3 Holdlisten... 6 Skriv i kontaktbogen... 9 Udskriv fra holdlisten... 10 Tilmeldingslisten... 10 Opret fravær på

Læs mere

Generel information. Brugere. Hjemmesidens lay-out. HIF Hjemmeside How to do

Generel information. Brugere. Hjemmesidens lay-out. HIF Hjemmeside How to do Generel information Dette dokument er en brugsanvisning for hjemmesidens back-end brugere, med information om hvordan man logger ind og hvordan man arbejder med hjemmesiden/hjemmesidens funktioner samt

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Kom godt i gang www.pengeuge.dk

Kom godt i gang www.pengeuge.dk Kom godt i gang www.pengeuge.dk Denne vejledning gennemgår: 1. Log på med sikkerhedskode (kun til oprettelse af kontaktpersoner) 2. Opret og login kontaktperson 3. Rediger profil og skift password 4. Vælg

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

MANUAL TIL FS PÅ NETTET

MANUAL TIL FS PÅ NETTET MANUAL TIL FS PÅ NETTET Sådan opretter du nyheder og artikler (side 4) Sådan laver du links (side 14) Om tjek ind/ud og publicer (side 20) Sådan uploader du billeder og dokumenter (side 25) Sådan redigerer

Læs mere

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Vejledning til referencehåndteringssystemet Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Jeg håber, at du vil få glæde af denne vejledning til referencehåndteringssystemet Zotero. Hvis du får problemer undervejs

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

Zotero. En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word

Zotero. En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word Maj 2017 Indholdsfortegnelse Tilføj/Download

Læs mere

Introduktion til dokumentstyringssystemet

Introduktion til dokumentstyringssystemet 10. Hvordan afslutter jeg e-dok? Når du har afsluttet søgning og læsning af dokumenter, skal du klikke på Logoff i menuen i højre side af skærmbilledet 11. Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan anvende e-dok?

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Redaktørmanual TYPO3 Version 6.2

Redaktørmanual TYPO3 Version 6.2 Redaktørmanual TYPO3 Version 6.2 www.t3cms.dk TYPO3 Manual Version 6.2 Side 1 af 20 T3CMS Tlf: 70 25 00 22 Indholdsfortegnelse Generel info om TYPO3 3 Rediger din side 4-6 Indsættelse af links 7 Indsæt

Læs mere