(Data fra januar 201 3)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "(Data fra januar 201 3)"

Transkript

1

2 Wikipedia er verdens femte mest besøgte hjemmeside. Den er skrevet og vedligeholdt af næsten mennesker i hele verden. Den indeholder omkring 24 millioner artikler på mere end 285 sprog, hvoraf over artikler er danske. Den er gratis at bruge, gratis at ændre, og den er fri for reklame. (Data fra januar 201 3) Hej, jeg hedder Sarah! Jeg bruger ofte Wikipedia, når jeg ønsker at vide mere om noget, men nu er jeg begyndt at spekulere på hvem, der skriver artiklerne. Hvorfor ændrer artiklerne sig undertiden? Jeg har hørt, at alle kan redigere Wikipedia. Kan jeg også gøre det? Hvordan? Efter at have læst dette hæfte, vil du:» Forstå hvordan Wikipedia fungerer» Kunne oprette en brugerkonto» Vide hvordan en Wikipediaside er opbygget» Vide hvordan man bidrager til Wikipedia» Kunne interagere med andre brugere på din diskussionsside» Vide hvordan en Wikipedia-artikel udvides og forbedres» Vide hvad der karakteriserer Wikipedias "gode" og fremragende artikler"» Være i stand til at skrive nye artikler

3 n Alt materiale på Wikipedia er skabt af frivillige som dig. Det ville ikke være så stort og vellykket uden disse frivillige Wikipedianere, der løbende bidrager med individuelle data, billeder og længere tekster. Wikipedia vokser med over artikler om dagen og med over 1 1 millioner redigeringer per måned. Wikipedianere deler et ønske om at sprede fri viden til alle. Det er derfor, folk fra hele verden arbejder på at forbedre indholdet af Wikipedia trin for trin. Ved at give alle fri adgang til at læse, downloade og genbruge materialet i encyklopædien, er der en god mulighed for at dele viden. Men hvem bestemmer, hvad der bliver offentliggjort? Er der en redaktør et eller andet sted?

4 Wikipedianere skriver så mange nye artikler og redigerer eksisterende artikler så tit, at det ville være umuligt at have en redaktion stor nok til at gennemgå og godkende det hele. Redaktionen er i stedet alle de frivillige. Wikipedianerne skriver og yder bidrag, fordi de synes, det er sjovt og meningsfyldt. At hjælpe mennesker over hele verden til at have fri adgang til information føles rigtigt for mig. Fortæl mig mere! Hvordan starter jeg? Test dig selv! Hvem kan redigere eksisterende Wikipedia-artikler? Vælg det korrekte svar Kun erfarne redaktører Wikipedias chefredaktør Enhver, der har adgang til internettet Svaret på dette spørgsmål og andre spørgsmål er på bagsiden af brochuren.

5 Hvordan man opretter en konto Prøv det! Opret en konto på Wikipedia Tilføj en overvågningsliste over dine foretrukne emner ved at klikke på stjernen øverst til højre i artiklen. Følg artiklerne for at ændre din overvågningsliste. Det var hurtigt! Nu, hvor jeg har en konto, så kan jeg arbejde sammen med andre for at skabe rigtig gode artikler.

6 Hvordan en Wikipediaside er konstrueret Wikipedias hovedside. Diskussion findes øverst på hver artikel. På diskussionssider kan du og andre planlægge strukturen af artikler, diskutere og skabe konsensus om indhold og bede hinanden om hjælp. Seneste ændringer gør det nemmere for dig at kontrollere andre folks redigeringer. Hjælp giver dig mere information om, hvordan Wikipedia fungerer. Andre sprog linker til artikler om samme emne på andre sprog.

7 Prøv det! Hvem skrev denne artikel? Jeg synes den er fantastisk! Jeg er ikke sikker på jeg kan skrive en artikel, der er lige så god. Opret en ny brugerkonto giver dig adgang til flere funktioner. Se historik. Her kan du få vist og sammenligne tidligere versioner af artiklen. Søg vil bringe dig til artiklen med det navn, du indtaster. Hvis der ikke er en artikel med dette navn, vises alle artikler med søgeordet. Klik på Seneste ændringer og studer siden. Bemærk at alle redigeringer er tidsstemplet og viser brugernavnet eller IPadressen, der lavede redigeringen. Du kan se, hvordan nogle brugere forklarer deres redigeringer. Det er god praksis at forklare en redigering, fordi det hjælper andre til at forstå hvorfor du lavede en redigering. Sarahs ven, Joakim, begyndte bare at redigere og opdagede, at han var nødt til at finde ud af, hvordan Wikipedias retningslinjer så ud, hvordan de andre brugere tænkte og hvor man kan få mere hjælp. Hvor kan han finde sådanne oplysninger? Vælg det rigtige svar. Seneste ændringer Hjælp Søg

8 Hvordan kan du hjælpe? At skrive artikler er kun en af mange muligheder. Her er nogle af rollerne og hvad de bidrager med: Renholderne læser korrektur, foretager mindre ændringer og foreslår forbedringer til artiklerne ved at give meddelelser til artikelforfatterne på diskussionssiderne. Redaktøren forbedrer sprog og grammatik. Kontrollanten overvåger redigeringerne og holder øje med om artiklerne indeholder skæve meninger. En kontrollant holder også øje med ændringer lavet af personer med et politisk/ filosofisk synspunkt, og sikrer, at den faktuelle korrekthed vedligeholdes i artiklen. Illustrator uploader billeder, fotografier, kort og videoer, der er relevante for artiklerne. Mægleren er ordstyrer i diskussioner om kontroversielle emner, hjælper med at løse konflikter og tilbyder rådgivning om, hvordan man opfører sig på en god måde på Wikipedia. Formattøren strukturerer ("wikificerer") artikler med wikikoder, så de er lettere at læse. Jeg har lige rettet en oplysning om Kairos historie, og tænk dig! Mine redigeringer kan ses øjeblikkeligt, når jeg har gemt siden. Vildt! Forfatteren tilføjer oplysninger i artiklerne, skriver nye artikler og henviser til troværdige kilder, såsom bøger, websites, magasiner og aviser.

9 Min brugerside og min diskussionsside Tusindvis af mennesker redigerer hver dag Wikipedia. Nogle redigeringer har ikke støtte fra kilder eller er baserede på en forudindtaget dagsorden. Derfor overvåger nogle Wikipedianere næsten alle redigeringer ved hjælp af seneste ændringer (i menuen til venstre). Værktøjet viser en liste over alle aktuelle redigeringer. Da nogle Wikipedianere overvåger et meget stort antal redigeringer, så sletter de til tider redigeringer der er korrekte men dårligt skrevet. For at forhindre det i at ske for dig, er det vigtigt, at du både indtaster oplysninger, der er korrekte, og at du henviser til en pålidelig kilde, der understøtter hvad du skriver. Hvad er der sket? Den redigering jeg lavede forsvandt bare. Har nogen slettet hvad jeg skrev? Hvorfor? Test dig selv! Sara kan lide at tage billeder af de steder hun besøger. Hvis hun uploader et billede, hun selv har taget til Wikipedia, hvilken rolle har hun så? Illustrator Forfatter Mægler Formattør

10 På din brugerside kan du skrive om dig selv, dine særlige færdigheder og om du er interesseret i nogen særlige artikler. Det er også her du kan fortælle hvilke organisationer eller virksomheder, du er relateret til, eller hvis du er orienteret i en bestemt retning. Det kan være svært for dig at være neutral, hvis du redigerer en artikel om dit arbejde. Men du kan bruge din detaljerede viden om din arbejdsplads til at liste troværdige informationskilder. På den måde kan du henvise andre til din brugerside, hvis du opdager, at information om virksomheden er forældet eller forkert. De andre personer kan vurdere dine kilder og bruge dem til at opdatere Wikipedia-artikler. Der er en diskussionsside knyttet til hver enkelt artikelside. Den side bruges af Wikipedianere til at planlægge samarbejdet for, at forbedre indholdet og for at løse konflikter. Hvis nogen vil vide, hvorfor du lavede en redigering, eller ønsker at anbefale en anden artikel, vil de bruge artiklens diskussionsside. Artiklens diskussionsside er også et godt sted at spørge om problemer med artiklen. Der er også en diskussionside knyttet til din brugerside. Det er et sted hvor brugere kan lægge meddelelser til en anden brugerside. Mange Wikipedianere lægger velkomstbeskeder til nye brugere. Andre bruger måske disse sider for at forstå din redigeringer. Prøv det! Klik på dit brugernavn og derefter Rediger for at ændre din brugerside. Udforsk dine muligheder i værktøjslinjen... (Fed), (kursiv) og (link til en anden artikel). Klik på Avanceret for at få flere værktøjer. Ups, nogen har efterladt en besked på min brugerside. Meddelelsen forklarer, at redigeringen blev nulstillet, fordi jeg ikke havde angivet nogen kilde. Fordi de oplysninger, jeg tilføjede findes på regeringens hjemmeside, indtaster jeg oplysningerne igen, og denne gang medtager jeg kilden i litteraturlisten i slutningen af artiklen. Det burde virke.

11 Hvordan artiklerne udvides og forbedres Målet med Wikipedia-artikler er, at de skal være detaljerede og velskrevne, men ingen forventes at skrive en omfattende artikel på én gang. Oftest er artiklerne korte i begyndelsen og vokser derefter, fordi mange mennesker arbejder sammen. For det meste efter dette mønster: De fleste succesfulde artikler starter som korte artikler, der består af et resumé (en oversigt over emnet), en forklaring af, hvorfor emnet er vigtigt ("den første", "den største af sin art", "hovedstad" osv.) og en kilde udenfor Wikipedia til at bekræfte, at emnet for artiklen faktisk eksisterer, og at det er vigtigt (en pålidelig bog eller et websted, for eksempel). Denne type artikel kaldes "stub". Hvis en eller flere af de tre ting mangler, kan fællesskabet antage, at emnet ikke er relevant og slette artiklen. Når andre tilføjer tekst og billeder, modnes artiklen fra at være en sammenfatning til at være en mere detaljeret artikel, der inddrager forskellige aspekter, såsom historie (fx "I startede..."), eller et globalt perspektiv ("Det blev indført i Asien... "). Mange aktive Wikipedianere opfordrer efterhånden andre til at gennemgå de artikler, de arbejder på. Revisionen medfører, at Wikipedianere med andre kompetencer og erfaringer gransker artiklen fra forskellige perspektiver, fremsætte bemærkninger, stiller spørgsmål og foreslår forbedringer. Baseret på denne feedback planlægger forfatterne det videre arbejde på artiklens diskussionsside.

12 Til sidst er artiklen så velskrevet, understøttet af kilder og fuldendt, at kun eksperter kan bidrage mere til den. Disse artikler kan betegnes som "gode artikler". Et par emner kan udpeges af fællesskabet til at være af højeste kvalitet. De vil derefter være "fremragende artikler". Fremragende artikler vises på Wikipedias forside. Det kræver tid og kræfter, at skrive artikler på højt niveau. At arbejde sammen om at skabe fremragende artikler er meget tilfredsstillende og forbedrer dit omdømme i Wikipediafællesskabet. Ligesom alle andre elementer kan fremragende artikler også redigeres. Det ville være sjovt at være en del af at skrive en artikel til forsiden og få titusinder af læsere. Test dig selv! Hvad medfører Wikipedias granskningsproces? At Wikipedianere gennemgår artiklens kvalitet. At en ekspert undersøger artiklens kvalitet. At Wikimedia Foundation gennemgår artiklens kvalitet.

13 Hvordan Wikipedias bedste artikler er opbyggede? En Wikipedia-artikel af høj kvalitet er baseret på en veldefineret struktur, et indhold der passer ind i et opslagsværk og en aktiv brugerbase: En klar struktur gør det lettere for læserne at finde information og hjælper bidragsydere til at se, hvad der mangler. En måde at lære om strukturen er at studere Wikipedias "fremragende artikler". Du kan finde disse elementer ved at gå til Wikipedias forside og klikke på fremragende artikler og vælge et emne. Mange af Wikipedias bedste artikler har følgende struktur: Test dig selv! Brødteksten har ingen overskrifter. Er dette: sandt falsk Hvad består en Wikipediaartikel af høj klasse af? Vælg de rigtige svar. En indledning, der sammenfatter essensen af artiklen. Bemærk, at indledningen ikke har nogen separat overskrift. Pålidelige kilder En brødtekst med overskrifter og underoverskrifter. En artikel om et sted kan indeholde overskrifter som geografi, historie, administrativ inddeling, befolkning, kommunikation, kultur, industri og så videre. Resumé, brødtekst, fodnoter Forskellige vedhæftede filer efter brødteksten. Det kan dreje sig om bibliografier, filmografier, fotogallerier, måske henvisninger til andre Wikipedia-artikler, generelle referencer og specifikke fodnoter og henvisninger til eksterne websteder. Neutralt synspunkt Manual

14 Indhold: Mange Wikipedianere mener, at indholdet er det vigtigste element i en artikel. Wikipediafællesskabet skabte disse fire retningslinjer for at sikre en høj kvalitet: Kilder skal angives: Alle der skriver opfordres til at angive hvor man kan finde information, så oplysningerne kan bekræftes af en pålidelig kilde. Beskrivelse skal laves fra et neutralt synspunkt: Artikler skal være afbalancerede, upartiske og præsentere de vigtigste holdninger, hvis der er delte meninger om et emne. Nogle redigeringer kan spores tilbage til en skole eller en virksomhed, hvor brugere sommetider foretage ændringer med et forudindtaget synspunkt. Ingen reklame må forekomme: Markedsføringsmaterialer, instruktiontekster eller salgsargumenter hører ikke hjemme på Wikipedia. Udgå fra etableret viden: Det er forkert at præsentere sine egne resultater på et område (i Wikipedia, kaldes det "oprindelige forskning") samt sine personlige meninger om noget. Fællesskabet: Alle bidrag til Wikipedia er licenseret "frit for offentligheden". Dette betyder, at ingen ejer en artikel. Alle bidrag kan og bliver grundigt behandlet af mange andre brugere. Med andre ord deltager alle i beslutningsprocessen. Fællesskabet bruger diskussionssider for at blive enige om strukturen af artiklerne. Når det er svært at nå til enighed eller konsensus, så tjek de muligheder, der er præsenteret på Hjælp>Kom hurtigt i gang. Nogle forfattere og brugere har mange års erfaring på Wikipedia, og deres indsigt kan være en værdifuld ressource til at løse konflikter. Jeg kan ikke finde nogen artikel om dette emne. Skal jeg så vente på, at en anden skriver en ny artikel?

15 Sådan opretter du nye artikler Der er mange emner, der stadig mangler en Wikipedia-artikel. Hvis du tror, der mangler et emne, kan du søge efter navnevariationer, såsom alternative stavemåder. Se også om emnet allerede er behandlet i artikler om lignende emner. En bestemt sø kan for eksempel være nævnt i artiklen om det land søen er i. Hvis emnet ikke er beskrevet noget sted i encyklopædien, kan forklaringen være, at emnet anses af andre for ubetydelige til Wikipedia, såsom et amatørband eller den lokale kiosk rundt om hjørnet. Hvis du efter nøje overvejelse anser, at emnet er en Wikipedia-artikel værd, så skriv den gerne selv! Lav en søgning efter titlen på artiklen. Hvis artiklen ikke eksisterer, fremkommer titlen som en rød henvisning. Klik på henvisningen for at oprette artiklen. Din nye artikel får en god start, hvis du tager disse tre vigtige elementer med: 1. en sammenfatning 2. argumenter der påpeger, at artiklen er væsentlig 3. mindst én henvisning til en pålidelig og relevant kilde Min allerførste Wikipedia artikel findes på nettet! Det bliver spændende at se, hvordan flere Wikipedianere arbejder sammen om at udvide artiklen.

16 Når du begynder på din artikel, skal du have et arbejdsområde. Opret din egen arbejdsplads eller "sandkasse", hvor du kan redigere artiklen, indtil den har de tre elementer: Forklaringen, årsagen til at den er væsentlig og kilde. Sådan opretter du en sandkasse: Gå til din brugerside> Klik på Rediger> Skriv [[Bruger:Dit brugernavn/sandkasse]]> Klik på Gem side> Klik på det link, du lige har oprettet. Du er nu i din sandkasse! Nu kan du bruge din nye sandkasse til at skrive din artikel. Rediger artiklen, indtil det indeholder de tre væsentlige elementer. Glem ikke at klikke på Gem side, når du er færdig med at redigere. Når du er færdig, find en anden Wikipedianer der kunne være interesseret i emnet. En måde at finde disse er at læse Se historik-fanen for en artikel om et lignende emne og se, hvem der har bidraget. Efterlad en besked på brugerens diskussionssiden og spørg, om han eller hun kan gennemgå din artikel. Efter granskningen kan du kopiere indholdet af din sandkasse, søge artikelnavnet, klikke på det røde link for at starte ny artikel og indsætte indholdet og til sidst gemme artiklen. Nu hvor du har oprettet artiklen, stopper det ikke med dette. Husk også at linke til din artikel fra andre artikler, der nævner dit emne. Test dig selv! Hvad er de tre vigtigste elementer, du skal medtage i din nye artikel? En forklaring, årsag til at den er væsentlig og kilde. En forklaring, et billede og et link til en anden artikel. Et billede, årsag til at den er væsentlig og kilde.

17 Byg en bog Inden jeg rejser til Thailand i næste måned, vil jeg bruge Wikipedia til at bygge en bog. Jeg vil indsamle de emner, jeg har brug for til at udskrive min personlige rejseguide til Thailand. Wikipedia ser ud til at have en masse flere værktøjer end jeg først troede.

18 Nu hvor du har læst Velkommen til Wikipedia, så:» Forstår du hvordan Wikipedia fungerer» Kan du oprette en konto» Vil du vide, hvordan en Wikipediaside er bygget» Ved du, hvordan du kan bidrage til Wikipedia» Ved du, hvordan du interagerer med andre brugere på din diskussionsside Åh hvor tiden går hurtigt! Jeg har lige klikket på Mine bidrag øverst på siden og opdagede, at jeg har lavet over 1 00 redigeringer. Jeg har det sjovt, når jeg arbejder sammen med andre Wikipedianere på at skrive artikler og sprede fri viden!» Ved du, hvordan en Wikipedia-artikel udvides og forbedres» Ved du, hvad der karakteriserer Wikipedias "gode artikler" og "fremragende artikler "» Kan du oprette nye artikler Denne brochure er en del af Wikimedia bevægelsens boghylde. Du kan downloade brochuren (og meget andet materiale) elektronisk fra: Den indeholder også kildefilerne, som du kan oversætte, tilpasse og bruge til forskellige formål.

19 Løsninger til Test dig selv! Sådan fungerer Wikipedia Hvem kan redigere eksisterende Wikipediaartikler? Enhver, der har adgang til internettet Hvordan en wikipediaside er opbygget 2. Sarahs ven, Joakim, begyndte bare at redigere og opdagede, at han var nødt til at finde ud af, hvordan Wikipedias retningslinjer så ud, hvordan de andre brugere tænkte og hvor man kan få mere hjælp. Hvor kan han finde sådanne oplysninger? Hjælp Hvordan kan du hjælpe Sarah kan lide at tage billeder af de steder hun besøger. Hvis hun uploader et billede, hun selv har taget til Wikipedia, hvilken rolle har hun så? Illustrator Hvordan artiklerne udvides og forbedres Hvad medfører Wikipedias granskningsproces? En gruppe Wikipedianere undersøger artiklens kvalitet. Hvordan Wikipedias bedste artikler er opbyggede 1. Brødteksten har ingen overskrifter. Er dette: falsk 2. Hvilke dele har en Wikipediaartikel af høj klasse? Pålidelige kilder Neutralt synspunkt Resumé, brødtekst, fodnoter Sådan opretter du nye artikler Hvilke tre elementer bør du medtage i din nye artikel? En forklaring, årsag til at den er væsentlig og kilde.

20 Er du én af de 500 millioner mennesker, der bruger Wikipedia hver måned? Folk fra hele verden bruger Wikipedia til at lette skolearbejdet, lave forretningsplaner, egen forskning eller blot for at forbedre sig selv. De anvender det for at brainstorme og forstå begreber. De bruger det til at udforske fjerne steder, historiske kulturer, kunst, samfundsledere og aktulle begivenheder. Velkommen til Wikipedia er en guide til alle, der ønsker at tage det næste skridt og hjælpe med at indsamle og distribuere summen af al menneskelig viden. Følg Sarah når hun laver sine første redigeringer på Wikipedia! Du vil lære centrale begreber, politikker og værktøjer til at bidrage til Wikipedia at kende. Wikimedia Foundation 1 49 New Montgomery Street, 3rd Floor San Francisco USA Wikimedia Foundation er en nonprofit forening, der driver Wikipedias hjemmeside og andre hjemmesider med gratis licenser. I Danmark findes den almennyttige støtteorganisation Wikimedia Danmark. Giv dit bidrag. Bankkonto: Nordea Danmark, reg.nr.: 21 05, kontonummer

Indhold Registrering på forum... 2 Opret Indlæg... 5 Besvar Indlæg... 7 Ændringer af brugerindstillinger... 9 Tips & Tricks... 11

Indhold Registrering på forum... 2 Opret Indlæg... 5 Besvar Indlæg... 7 Ændringer af brugerindstillinger... 9 Tips & Tricks... 11 Indhold Registrering på forum... 2 Opret Indlæg... 5 Besvar Indlæg... 7 Ændringer af brugerindstillinger... 9 Tips & Tricks... 11 Registrering på forum Ved første besøg på Abildgaardkredsens forum møder

Læs mere

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx 1 Opret en nyhed 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR Gå ind på din hjemmeside, fx https://afd154-0.lejerbo.dk I øverste højre hjørne klikker du på Mit Lejerbo eller hængelåsen. Du sendes til login-siden

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Vejledning til Forum på Foreningens Hjemmeside. Skrevet af Carl Andersen Vemmelev Webdesign

Vejledning til Forum på Foreningens Hjemmeside. Skrevet af Carl Andersen Vemmelev Webdesign Vejledning til Forum på Foreningens Hjemmeside Skrevet af Carl Andersen Vemmelev Webdesign 1 Anvendelse af vejledning: Vejledningen fortæller hvordan du bruger og formaterer indlæg på Korsør Roklubs Forum.

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Absalon - guide. Login. Opbygning

Absalon - guide. Login. Opbygning Absalon - guide Login Alle ansatte og studerende på Københavns Universitetet har adgang til Absalon. For at komme ind i Absalon skal du logge dig på www.kunet.dk med dit CPR nr. og din PIN-kode. Når du

Læs mere

Den store danske encyklopædi

Den store danske encyklopædi Den store danske encyklopædi Gratis og online Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Den Store Danske...4 Licensbetingelser og...4 Nye artikler...5 Oprindelige artikler...5 Nye artikler/orindelige artikler...5

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Den Store Danske er blevet gratis! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: November 2009

Den Store Danske er blevet gratis! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: November 2009 Den Store Danske er blevet gratis! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: November 2009 Alle uddrag, screendumps m.m. i denne appetizer er Den Store Danske Indholdsfortegnelse Generelt om

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Koster det noget at oprette sig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan opretter jeg mig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan ændre jeg mit kodeord.... 3 Hvad hvis jeg har glemt mit

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Notat Ansvarlig HJB Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Sådan bruger du SharePoint til Maskindatabasen Maskindatabasen er oprettet i et program der hedder SharePoint

Læs mere

Log ind i administrationspanelet

Log ind i administrationspanelet Kongsgaarden Vester Broby CMS baseret på WordPress Log ind i administrationspanelet... 1 Begreber og visualisering (skabelonen Standard)... 2 Begreber og visualisering (skabelonen Full width)... 2 Sidebars...

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/wp-admin Brugernavn: Password: April, 2015 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login Introduktion Elevintra er et samarbejdsværktøj for skolens elever og lærere. Det er web-baseret, hvilket betyder at du kan logge dig på hvilken som helst pc, bare der er Internet-adgang. I denne vejledning

Læs mere

Brugervejledning Joomla

Brugervejledning Joomla Brugervejledning Joomla Denne brugervejledning vil guide dig gennem de funktioner, som du skal bruge for at redigere indhold på dit website. Indholdsfortegnelse LOG- IN:... 2 OPRET ARTIKEL:... 3 INDSÆT

Læs mere

MANUAL TIL TRYKMASKINEN

MANUAL TIL TRYKMASKINEN MANUAL TIL TRYKMASKINEN TRYKMASKINEN Trykmaskinen er et stykke software, som du kan bruge til at lave plakater og flyers med. Når du bruger trykmaskinen sikrer vi, at dine plakater og flyers får et look,

Læs mere

MANUAL TIL TRYKMASKINEN

MANUAL TIL TRYKMASKINEN MANUAL TIL TRYKMASKINEN TRYKMASKINEN Trykmaskinen er et stykke software, som du kan bruge til at lave plakater og flyers med. Når du bruger trykmaskinen sikrer vi, at dine plakater og flyers får et look,

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Novell Teaming 2.0. Novell. 29. juli 2009. Hurtig start. Starte Novell Teaming. Lære Novell Teaming-brugergrænsefladen og funktionerne at kende

Novell Teaming 2.0. Novell. 29. juli 2009. Hurtig start. Starte Novell Teaming. Lære Novell Teaming-brugergrænsefladen og funktionerne at kende Novell Teaming 2.0 29. juli 2009 Novell Hurtig start Når du begynder at bruge Novell Teaming, kan det være en god idé at starte med at konfigurere dit personlige arbejdsområde og oprette et teamarbejdsområde.

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Sådan opretter du en Facebook-side

Sådan opretter du en Facebook-side Vejledning til Facebook: Sådan opretter du en Facebook-side Det er forholdsvis nemt at oprette en Facebook-side og Facebook kan guide dig igennem de nødvendige trin. Alligevel kan det være rart med en

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Sådan bruger du Schultz lovportaler

Sådan bruger du Schultz lovportaler Sådan bruger du Schultz lovportaler Indhold 1 OM SCHULTZ LOVPORTALER... 2 2 KOM GODT I GANG... 3 2.1 LOGIN OG NYHEDSABONNEMENT... 3 2.2 FIND RUNDT I PORTALERNE... 5 3 SØGNINGER... 7 3.1 SØGEFELTET... 8

Læs mere

Vejledning til vedligehold af

Vejledning til vedligehold af Vejledning til vedligehold af www.ajsport.dk Udarbejdet af Helle M. Klausen Indhold Sådan logger du på... 2 Sådan logger du af... 2 Hvad er ikke tilladt under vedligehold af www.ajsport.dk?... 2 Kan www.ajsport.dk

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3 Basismodul 3 www.wikispaces.com Din egen hjemmeside Wikispaces.com er et sted på internettet, hvor man har mulighed for at oprette sin egen hjemmeside sit eget sted. Den hjemmeside man får er ret enkel

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE 1 Opret aktiviteter TIPS: Du kan bruge en aktivitetsliste til at vise en række datostyrede aktiviteter i jeres afdeling eller udlejning af jeres fælleshus. Du behøver ikke sætte billede på, eller tekst,

Læs mere

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur Redaktørmanual Kentaur Indholdsfortegnelse Kapitel 1 - TYPO3 Brugerfladen 3 Log ind 3 Backend 4 Frontend 5 Hvor skal jeg klikke? 5 Gem, gem og vis, gem og luk 6 Kapitel 2 - Sider & menuer 7 Sammenhæng

Læs mere

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Udnyt Words indbyggede funktioner i din opgave (2007 og 2010)... 1 Typografier (HUSK AT BRUGE DEM KONSEKVENT GENNEM

Læs mere

- A) Overskrift Hvis du ikke kan finde på en oplagt overskrift lige nu, så skriv bare et eller andet. Du kan redigere i det senere:

- A) Overskrift Hvis du ikke kan finde på en oplagt overskrift lige nu, så skriv bare et eller andet. Du kan redigere i det senere: Sådan opretter du en nyhed 1. Klik på Log ind: 2. Skriv dit netværksid og din adgangskode og klik igen på Log ind: 3. Klik på Opret nyhed: 4. Nu åbner din editor. TIP: Det er hensigtsmæssigt at arbejde

Læs mere

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010.

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010. 4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint00. Hvis man som webmaster vælger at redigere hjemmesiden uden brug af guiderne sker det via de redigeringsmuligheder

Læs mere

Brugervejledning til FOKUSpartnere

Brugervejledning til FOKUSpartnere Indholdsfortegnelse LOGIN 3 GENERELT 3 BRUGERVEJLEDNING 4 VIRKSOMHEDSPROFIL 4 1) Virksomhedsnavn 6 2) Beskrivelse af virksomheden 6 3) Generel information 6 4) Yderligere information 6 5) Kontaktpersoner

Læs mere

Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen

Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen 14. marts 2016 Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen Indhold 1. Sådan opretter du en side... 2 2. Sådan giver du rettigheder til dem, der skal administrere siden... 3 3. Sådan ændres sidens URL/brugernavn...

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Indhold Sådan tilmelder du dig et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan ser du oplysninger

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Vejledning til sms-afstemningssystem

Vejledning til sms-afstemningssystem Vejledning til sms-afstemningssystem Indhold Om systemet... 1 Opret mig som bruger... 2 Log på... 3 Om afstemninger... 3 Opret en afstemning med forskellige svarmuligheder... 4 Tilføj svarmuligheder...

Læs mere

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Du logger på fra forsiden. Når du har indtastet brugernavn og password, vil der i højre side fremkomme en menu med punkterne: Redigér denne

Læs mere

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser

Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Brug af Brobygning.NET for ungdomsuddannelser Indhold Indledning... 2 Kom godt i gang... 3 Holdlisten... 6 Skriv i kontaktbogen... 9 Udskriv fra holdlisten... 10 Tilmeldingslisten... 10 Opret fravær på

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Version 1.1 10/08/2008 Indhold Indledning...1 Åbningsside...2 Login...5 Leder Info...5 Oprettelse af indhold...5 Oprettelse af artikel...5 Gem artikel...11 Hvem

Læs mere

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 Brugervejledning for aftenskoler - oprettelse af stamdata, aftenskolehold og undervisningssteder MANUAL 1 3 2 4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 intro! Hjemmesiden aftenskole.nu giver borgerne

Læs mere

Novell Vibe 3.4. Novell. 1. juli 2013. Hurtig start. Start af Novell Vibe. Lære Novell Vibe-grænsefladen og funktionerne at kende

Novell Vibe 3.4. Novell. 1. juli 2013. Hurtig start. Start af Novell Vibe. Lære Novell Vibe-grænsefladen og funktionerne at kende Novell Vibe 3.4 1. juli 2013 Novell Hurtig start Når du begynder at bruge Novell Vibe, kan det være en god idé at starte med at konfigurere dit personlige arbejdsområde og oprette et teamarbejdsområde.

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

BørneIntra hjemmesidekursus

BørneIntra hjemmesidekursus BørneIntra hjemmesidekursus hjemmesidekursus Januar 2012 Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Kursets formål... 5 1.2 Hjemmesiden opbygges i PersonaleIntra... 5 2 Hjemmesidens indhold... 6 2.1 Hjemmesidens

Læs mere

Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden.

Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden. Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden. VENSTRE kolonne indeholder flere elementer (se illustration

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 2 Log ind... 2 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 3 Opret ny artikel... 6 a) Skriv direkte i tekstfelt... 7 b) Indsæt tekst

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Stream II Firmware. Brug af dette dokument:

Stream II Firmware. Brug af dette dokument: Stream II Firmware Dette dokument er oprettet og vedligeholdes af Instrulog A/S. Kopiering af tekster og passager skal ske efter skriftelig aftale. Yderligere information, besøg venligst www.instrulog.dk.

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Hardeknud gruppe Brugermanual Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Indhold Indledning... 4 Om denne brugermanual... 4 Formålet med Gruppeweb... 4 Hjemmesidens opbygning... 4 Redaktører... 5 Log

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

V E J L E D N I N G. Sådan bruger du din Joblog på Jobnet

V E J L E D N I N G. Sådan bruger du din Joblog på Jobnet V E J L E D N I N G Sådan bruger du din Joblog på Jobnet Indhold: Side: Registrering Åbn Joblog 2 Hvilket job? 3 Hvilken arbejdsplads? 3 Hvor langt er du med at søge dette job? 4 Huskeliste 4 Mine egne

Læs mere

Manual til brug af youtube

Manual til brug af youtube Manual til brug af youtube For at kunne bruge din nye video på din hjemmeside, facebook med videre, skal du først uploade den til youtube. Vi gennem gennemgår hele processen her i fire nemme trin. 1. Sådan

Læs mere

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som elev/bruger i systemet

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som elev/bruger i systemet FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som elev/bruger i systemet V 1.0 December 2016 DF Indhold Introduktion... 3 Oprettelse som elev... 3 Gennemgang af kompetenceoversigten... 8 Emne områder... 8 Registrering

Læs mere

Sitecore manual Institutionshjemmesider 2013. Kom godt i gang med at bygge din nye hjemmeside

Sitecore manual Institutionshjemmesider 2013. Kom godt i gang med at bygge din nye hjemmeside Sitecore manual Institutionshjemmesider 2013 Kom godt i gang med at bygge din nye hjemmeside 1 Log- ind så kommer du ind i Sitecore Gå til: institutionsnavn.gentoftesites.dk/sitecore ( f.eks.jaegersborgfc.gentoftesites.dk/sitecore)

Læs mere

1.0.1 Opbygning lokal hjemmeside

1.0.1 Opbygning lokal hjemmeside 1.0.1 Opbygning lokal hjemmeside Når du er logget ind i filstrukturen folder du din egen lokalafdeling ud ved at klikke på pilen ud for lokalafdelingsnavnet. Alle elementer din hjemmeside består af, vises

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indledning:... 2 Metode 1 en samling af sider, med kun en engelsk version:... 3 Metode 2 Eksisterende sider med både en dansk og en engelsk

Læs mere

Vejledning i hurtig opstart

Vejledning i hurtig opstart Vejledning i hurtig opstart Indhold: Opret et projekt Administrér og redigér et projekt Se et projekt-/testresultat Formålet med dette dokument er at hjælpe dig med hurtigt at administrere tests i CEB's

Læs mere

Lav en Wiki med PBworks Side 1

Lav en Wiki med PBworks Side 1 Lav en Wiki med PBworks Side 1 Lav en Wiki med PBworks En Wiki er en materialesamling, der er samlet af brugerne selv eller af udvalgte brugere. Navnet kommer fra Wikipedia, der jo er et leksikon skrevet

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner Indhold Sådan opretter du et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan redigerer og ser du oplysninger

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Introduktion til dokumentstyringssystemet

Introduktion til dokumentstyringssystemet 10. Hvordan afslutter jeg e-dok? Når du har afsluttet søgning og læsning af dokumenter, skal du klikke på Logoff i menuen i højre side af skærmbilledet 11. Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan anvende e-dok?

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen Ikast 19-09-2015 Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ Det første skridt, når du har Gramps, er at skabe et nyt familie træ. Dette kan betragtes næsten som et projekt,

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Lærervejledning til Stop Madspild Produktion

Lærervejledning til Stop Madspild Produktion Lærervejledning til Stop Madspild Produktion VELKOMMEN TIL I Stop Madspilds digitale forum gennemgår dine elever tre faser: Research, Findings og Produktion, før deres medieproduktioner er klar til at

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Hvad er Google Analytics? Hvem kan bruge det? Hvad kan Google Analytics bruges til? Google Analytics viser dig hvor dine kunder har fundet frem til

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere