NABOTRADITIONER INSPIRATION OG ETIKETTE FOR DEN MODERNE NABO

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NABOTRADITIONER INSPIRATION OG ETIKETTE FOR DEN MODERNE NABO"

Transkript

1 NABOTRADITIONER INSPIRATION OG ETIKETTE FOR DEN MODERNE NABO

2 INDHOLD 1. Introduktion til nabotraditioner 2. Hvad er en nabo og et nabolag egentlig? 3. Velkomst og det korte besøg 4. Sankthans 5. Guldbryllup 6. Rejsegilde 7. Ferier 8. Fællesspisning og børnepasning 9. Mærkedage 1. INTRODUKTION TIL NABOTRADITIONER Kære naboer i Danmark. Hvad vil det sige at være naboer i dag? Flere og flere oplever, at de bor naboløst dvs., at de ikke oplever, at der er et fællesskab i forhold til deres naboer. Samtidig har der aldrig været større opbakning til at skabe et godt naboskab. Hver tredje dansker der bor i villa eller rækkehus synes, de har meget eller en hel del til fælles med deres naboer, viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke. Når naboer bliver nabohjælpere, rapporterer endnu flere, at de har meget eller en hel del til fælles med deres naboer. Om det skyldes, at ligesindede finder hinanden, eller at man bliver ligesindet, når man lærer hinanden lidt at kende, ved vi ikke. Psykolog Svend Brinkmann siger om det meningsfulde liv, at vi lever bedst i forpligtende fællesskaber, hvor vi har mulighed for at påvirke vores egen tilværelse, men på en måde, der tager hensyn til kollektivet. (Fra Dagbladet Informations serie om Det Gode Liv (Julekalender 2015), bragt 1. december 2015). Mange steder i landet er det forpligtende nabofællesskab reduceret til, hvornår vi skal klippe hæk, og hvordan vi kommer af med affaldet. Nogle steder findes der dog naboer, der også hjælper hinanden med at holde nogle af de negative ting i livet på afstand indbrud, ensomhed osv. Så der kan også være meget at vinde ved at dyrke naboskabet. På Emma Gads tid dyrkede man fællesskabets forpligtelser på en helt anden måde. Men mange af de traditioner, der var en vigtig del af det sociale kit den gang, er gået i glemmebogen. Med denne lille bog vil vi gerne slå et slag for fællesskabet og de gode nabotraditioner nye som gamle. Vi håber, at I kan bruge den som en guide til god naboetikette eller måske kan lade jer inspirere til at begynde nye traditioner i jeres nabolag og derved styrke jeres naboskab. Varmeste nabohilsner, Nabohjælp

3 2. HVAD ER EN NABO OG ET NABOLAG EGENTLIG? Naboer er ikke nogen, man selv vælger, men nogen man automatisk får ved at bosætte sig dér, hvor man gør. Naboer er det fysiske fælles rum omkring én. De mennesker, der bor ved siden af, bagved, overfor, nedeunder eller ovenpå. I daglig tale kan naboen også være den, der bor længere væk end det dog inden for en rimelig afstand. Vi vil gerne kende vores naboer, men ikke nødvendigvis kende dem godt. Man har behov for at vide, hvem de er. Det giver en følelse af hjemlighed. Men kan naboskabet blive udfordret alene af det faktum, at vi bor tæt på hinanden og er vidner til dele af hinandens liv. Og det gode naboskab kan hurtigt komme i ubalance, hvis intimsfæren overtrædes, og vi trænger os på, når det ikke er ønsket. Naboer er et faktum. Et fælleskab, hvor man skal få det til at fungere, uanset man har det man bo til fælles. Overordnet set forventer danskerne, at deres naboer: Hilser på dem, de bor tæt på, og dem de tidligere har talt med Vil sige ja til at hjælpe i en snæver vending. Alt, hvad der kommer ud over det samtaler, hjælp til forebyggelse af indbrud, når man er på ferie, vejfester osv. opfattes som det gode naboskab. Naboskabet er uformelt, ustruktureret og uforpligtende. Vi vil gerne have nabofællesskabet i Danmark. Vi ønsker bare ikke at føle os forpligtet. Her kan traditionerne hjælpe. De giver klare roller og rammer og fortæller også, hvornår man skal gå hjem til sig selv igen. Naboer er ikke nogen, man selv vælger, men nogen man får automatisk ved at bosætte sig dér, hvor man gør.

4 3. VELKOMST OG DET KORTE BESØG En forudsætning for godt naboskab er, at man bliver budt ind i det. Det er ikke dumt at følge den gamle skik med at byde folk velkommen i kvarterets eller opgangen. Det kan gøres helt enkelt ved bare at hilse og præsentere sig, første gang man mødes og lige tilbyde at hjælpe med praktiske spørgsmål som f.eks., hvordan vaskekælderen virker, og hvor man kan komme af med sit haveaffald. Fransk visit, som er den historiske version af det korte besøg, er en gammel besøgstradition. Hvis man går på fransk visit, foregår det i et bestemt tidsrum ( ). Her er det tilladt at komme uanmeldt på besøg, men man skal til gengæld aldrig blive mere end en halv time. Fransk visit betyder også, at der ikke er de store afskedsceremonier eller tale om, hvornår man skal ses igen. Man siger ganske enkelt pænt farvel og går igen. Nogen steder byder naboer velkommen til nytilflytterne, ved at tage en potteplante med. Det er vigtigt, at der foregår afslappet, så den nye nabo ikke føler sig tvunget til at byde indenfor. Faktisk er det korte besøg en god tradition i naboskabet. Man kan kigge forbi hos en nabo, men må ikke forvente at skulle ind og sidde og blive budt på noget. Det korte besøg, og den korte samtale, foregår ofte stående for at markere, at man kan fortsætte på sin vej, hvornår det skal være. God etikette når man byder en ny nabo velkommen i nabolaget: Fortæl kort, hvem du selv er, hvor du bor, og hvem din husstand ellers består af. Fortæl evt., hvornår du selv flyttede ind. Sig meget gerne helt eksplicit Jeg vil gerne byde velkommen til nabolaget, selvom det kan føles lidt formelt. Spørg gerne, om der er nogle praktiske oplysninger, du kan hjælpe med. Bliv ikke mere end 5 minutter. God etikette ved det korte besøg: Afslå mad og drikke, hvis du ønsker at holde det til et kort besøg for i det øjeblik, du sætter dig ned og modtager noget, ændrer besøget karakter. Bliv gerne stående. Kom dog gerne indenfor, hvis der er koldt ude men bliv på måtten eller tag skoene af. Bliv ikke mere end 20 minutter. Efter 20 minutter vil det være uhøfligt af din vært ikke at byde dig på noget.

5 4. SANKTHANS 5. GULDBRYLLUP Fejringen af et guldbryllup i nabolaget er en af de få tilbagevendende traditioner, hvor naboerne er vigtige for, at fejringen bliver en succes. Det er typisk bryllupsparrets børn, der står for opsætning af æresport sammen med familien, forældrenes naboer og venner. Typisk sættes den op ved mørkets frembrud aftenen før. Efter opsætningen nydes der øl og vand, som det intetanende bryllupspar har sat ud. Fejringen af Sankthansaften er en af de traditioner, hvor naboskabet naturligt kommer i spil. Sankthansaften sammen med nabolaget er overvejende noget, der foregår i villakvarterer og i mindre byer, hvor der er en naturlig plads til bålet. På mange veje samler man i fællesskab træ til bålet på fælles arealet. Det er almindeligt at koordinere, hvem der bygger en heks til bålet, selvom mere end én heks ikke er imod traditionen. HVIS MAN HAR ET FÆLLES SANKTHANSBÅL PÅ VEJEN, ER DET GOD STIL: Kun at lægge træ og grene på bålet. Andet brændbart affald skal på lossepladsen. Først at tænde bålet, når det begynder at blive mørkt. Dog vælger mange at tænde bålet allerede kl. 20 af hensyn til skolebørnene. På selve dagen er der morgensang. Som regel arrangeret af samme hold, som sætter æresporten op. Oftest synges der traditionelle sange som I østen stiger solen op, Det er så yndigt at følges ad, og evt. nyere sange som Katinka, Katinka. Mange hyrer en musiker eller to til lejligheden. Musikerne ved som regel, hvad der hører sig til af sange. Efter morgensangen takker guldbryllupsparret for sangen og inviterer indenfor til morgenbord. Derefter holder mange åbent hus for gratulanter mere eller mindre resten af dagen. Man forventer ikke at få en gave af hver af sine naboer, men i mange nabolag slår man sig sammen om en fælles gave eller en buket blomster. SOM NABO ER DET DIN ROLLE AT: Tilbyde hjælp med æresporten Møde op fra morgenstunden og være med til at synge Sidde med ved morgenbordet, også selvom du bare er der en halv time. Her er mange af nutidens naboer meget mere generte end tidligere og ikke sikre på, om de er velkomne. Men det er en ære for guldbryllupsparret, hvis deres stue er propfyldt af mennesker, der vil ønske tillykke Alternativt kigge forbi i løbet af dagen og ønske tillykke (ikke om aftenen, da der ofte afholdes en familiefest samme dag)

6 6. REJSEGILDE Rejsegildet er den fest, som husejeren holder for arkitekten, håndværkerne og naboerne, når murene står færdige, bjælkelaget er lagt, og tagkonstruktionen rejst. Så anses bygningen for at være etableret også selv om der mangler meget, før huset kan tages i brug. Gildet holdes som regel om eftermiddagen på byggepladsen som afslutning på arbejdsdagen. Traktementet er ofte beskedent og kan bestå af alt fra portvin og kransekage til øl og smørrebrød. Under arrangementet holder både husejeren, arkitekten og mestrene taler, og der skåles på husets sikkerhed og deltagernes velbefindende. Bl.a. afslutter man oftest talen med sætningen Gid dette hus må bestå i så mange år, som dette glas går i skår, hvorefter man slår et glas itu mod et af husets vægge. Nybygningen pyntes med en stang med 1-3 kranse, der hænger vandret eller lodret. I den østlige del af Danmark er der tradition for, at de hænger vandret. Kransene er bundet af grønt, blomster eller kulørte bånd. Øverst på stangen svajer dannebrog. Rejsegildet er behæftet med en del overtro. Ikke alene forventedes det i gammel tid, at bygherren betalte gildet. Det skulle også gå rigtigt til, for at man undgik dårlige varsler for fremtiden. Det var fx. vigtigt, at kransen ikke blæste ned. Og undlod en bygherre at holde rejsegilde, kunne håndværkerne hævne sig på flere måder. Kransen blev f.eks. erstattet af tomme flasker og flaget af gamle cementsække. Ophængning af udstoppede dukker i menneskestørrelse, en såkaldt død murer, var heller ikke ualmindeligt og bruges stadig. Håndværksmestrene sørger for kransene, og husejeren står for alt andet. Man holder rejsegilde på alle typer nybygninger, hvor der skal bo mennesker. Det er således ikke nødvendigt at holde rejsegilde på carporten eller redskabsskuret. SÅDAN ARRANGERER DU ET REJSEGILDE: SOM GÆST VED REJSEGILDE SKAL DU: Sørg for at invitere håndværkere og naboer til rejsegildet Sørg for at gøre det klart, hvornår arrangementet starter og hvornår det slutter Sørg for mad og drikke ved rejsegildet. Der kan være meget lokale traditioner for, hvad man spiser. Øl og pølser er gængs spise, men visse steder er traditionen forloren hare Svare på invitationen Komme til tiden, så du kan høre talen Du behøver dog ikke medbringe noget. Visse steder er det tradition, at den nærmeste nabo medbringer kage eller endog kransekage men det er god stil at koordinere med værten, hvad han eller hun forventer. Hold en kort tale eller byd velkommen og sig et par ord om, hvad der er blevet bygget.

7 7. FERIER 8. FÆLLESSPISNING OG BØRNEPASNING En af de bedste måder at forebygge indbrud på, når man er på ferie, er at aftale nabohjælp med de nærmeste naboer. Så kan de se efter boligen, mens man er væk. NÅR DU PASSER NABOENS HJEM, KAN DU GØRE EN STOR FORSKEL VED AT FÅ BOLIGEN TIL AT SE BEBOET UD: 1. Smid lidt skrald i skraldespanden uden for. 2 Tøm postkassen, eller skub posten helt ind gennem brevsprækken. 3 Parker din cykel eller bil i indkørslen. 4 Hvis du kan, så gå en runde om huset for at se, om alt er ok. De aftaler, man laver om nabohjælp i ferierne er som regel gensidige. Så hvis naboen har kigget efter dit hus, er det rimeligt, at du gør det samme for ham. Fællesspisning med gæster fra nabolaget er en af de ældste traditioner for gæstfrihed og kræver faktisk ikke så meget planlægning. For 100 år siden var det ofte om søndagen, at man spiste sammen med familie, venner og naboer: En munter og hyggelig Søndag i et Hjem vil altid bidrage meget til et godt Familieliv, og man bør derfor ikke alene tilstræbe at have et godt, rigeligt og veldækket Søndagsbord, men efter Evne indbyde Børnenes Venner dertil, helst dem, der ikke selv have noget Hjem, og søge at gøre Aftenen saa behagelig som mulig ved Musik, Selskabsspil og hyggeligt Samvær. Emma Gad Den mest almindelige fællesspisning med gæster fra nabolaget i dag er fortsat den hurtigt organiserede spisning i forbindelse med børnepasning eller legeaftaler. Det kan styrke naboskabet også at invitere forældrene, når man har inviteret børnene selvom det føles som en større mundfuld. vær tydelig med, hvornår folks skal komme, og ikke mindst hvornår du forventer, at de skal gå igen. Det kan være en lettelse som gæst, at man bare skal komme og spise og gå igen, så snart tallerkenerne er båret ud. Gør det tydeligt, om du har lavet særlig mad til anledningen, eller om du spæder noget op, som du allerede havde planlagt. Det er nemmere for gæsterne at supplere med en ekstra ret, hvis de ved, at du ikke har planlagt en fuld menu. RÅD TIL GÆSTER OM FÆLLESSPISNING: Du skal ikke have noget med, medmindre værten beder om det specifikt. Hvis I begynder at udveksle værtindegaver, hver gang I mødes, kan det hurtigt blive for meget. Du er gæst, så du skal kun medbringe lidt godt humør. De gamle gæsteregler siger, at værten bidrager med mad og drikke, og gæsterne bidrager med festen, dvs. lidt god snak og stemning. RÅD TIL VÆRTER OM FÆLLESSPISNING: Sørg for at holde det enkelt både Hjælp gerne med at tage ud af bordet hvad angår mad, drikke og borddæk- og skylle af, men lad værterne selv ning. Det er svært for gæsterne at styre deres køkken de kan alligevel invitere dig en anden gang, hvis de gøre det meget hurtigere. føler, at de skal diske op med en hel masse. Har værten sagt, at spisningen slutter kl. 19, så respektér det - også selvom Det betyder meget, at man forvent- I har det vældig hyggeligt. I kan altid ningsafstemmer, hvor meget man gøre det igen en anden gang. skal socialisere. Hvis du er vært, så

8 9. MÆRKEDAGE Der er sikkert mange mærkedage blandt beboerne i dit nabolag. Fejring eller anerkendelse af disse kan styrke naboskabet. I nogle nabolag har man f.eks. flag-fællesskaber, hvor man har en fælles kalender over, hvornår man skal flage. Ud over på de officielle flagdage kan det være naboernes fødselsdage, man flager ved. Selvom man ikke har en fast aftale om, hvornår man flager, vil det sikkert altid glæde, hvis man flager med ved disse lejligheder: I nogle dele af landet kommer man også på kort barselsvisit hos sine naboer, når de har fået barn. For 50 år siden var det ikke ualmindeligt, at man også havde mad med til de nye forældre, da moderen jo skulle være sengeliggende det første stykke tid. Selvom det ikke er sådan mere, er der nogle, der stadig holder fast i traditionen, da det stadig er en stor omvæltning at blive én til i familien. Bryllupper Dåb og konfirmation Fødselsdage - hvis man kender fødselaren Begravelse Det Kriminalpræventive Råd Ejby Industrivej Glostrup nabohjaelp@dkr.dk

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Kære Alle 90 års fødselsdag fejret d. 15. maj Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Blandt havens mange gæster denne dag var også efterkommere af Grethe og Nic. Nellemann. 40 personer fra nær og fjern var

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Kostpolitik for Duponts Gård

Kostpolitik for Duponts Gård Kostpolitik for Duponts Gård VI MINDSKER SUKKERET Fredericia Kommune vælger at se råderummet som forældrenes, og derfor skal børn og unge så vidt muligt ikke tilbydes sukkerholdig kost og drikke, mens

Læs mere

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her.

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her. 1 Velkomstfolder til Agtrupvej. Velkommen til Vuggestuen Agtrupvej. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen i vuggestuen og fortælle jer lidt om, hvad I kan forvente af vuggestuen og hvad vi forventer

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

NYHEDSBREV. Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006. Indhold:

NYHEDSBREV. Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006. Indhold: NYHEDSBREV Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006 Formanden har ordet Parkeringsproblematikken Travetur Fastelavn Ny hjemmeside Løst og Fast Indhold: Husk den historiske travetur Søndag

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL NYT FRA PLADS TIL FORSKEL Juni 2016 BJERGPOSTEN o Præsentation af PLADS TIL FORSKEL o Invitation til Sct. Hans o Familieaften på Borgen o Sommerferieaktiviteter Hvad er PLADS TIL FORSKEL og hvem er vi?

Læs mere

Medlemsnyt. Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6

Medlemsnyt. Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6 Medlemsnyt Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6 OBS OBS Danseaften d. 27. marts aflyst - kursus d. 30. marts - Se nedenfor og kalenderen Kære dansere og

Læs mere

Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole

Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole Trivslen på Hareskov Skole angår os alle, og som forældre har vi også et ansvar for at fremme den gode trivsel. Dét har de fleste

Læs mere

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Indhold: Spørgsmål og svar fra dagen Side 3 10. Alle spørgsmål i samlet rækkefølge Side 11 Hjælpe spørgsmål til uddybning

Læs mere

DesignBørnehuset SanseSlottet

DesignBørnehuset SanseSlottet DesignBørnehuset SanseSlottet Vi vil gerne byde jer velkommen i Designbørnehuset SanseSlottet. SanseSlottet er en afdeling af Børnehusene i Vonsild. Vi håber, denne skrivelse kan give jer et lille indblik

Læs mere

Har du mulighed for at hjælpe, til en eller flere af vores aktiviteter kan du kontakte de ansvarlige for de enkelte boder og aktiviteter herunder.

Har du mulighed for at hjælpe, til en eller flere af vores aktiviteter kan du kontakte de ansvarlige for de enkelte boder og aktiviteter herunder. Har du mulighed for at hjælpe, til en eller flere af vores aktiviteter kan du kontakte de ansvarlige for de enkelte boder og aktiviteter herunder. Fodbold - Martin Lindved 2065 9320 Børne diskotek - Jan

Læs mere

Nabohjælp. Det Kriminalpræventive Råd

Nabohjælp. Det Kriminalpræventive Råd Nabohjælp Det Kriminalpræventive Råd Gode naboer Gode - trygge naboer naboer - trygge naboer Mange mennesker føler, at naboernes opsyn med deres bolig giver en ekstra tryghed. Blot ved en lille ekstra

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Velkommen til Limfjordsbørnehaven 2. Personalet 3. Dagsrytmen 4. Når I starter i børnehave 5. Traditioner 6. Temauger 8.

Indholdsfortegnelse. Velkommen til Limfjordsbørnehaven 2. Personalet 3. Dagsrytmen 4. Når I starter i børnehave 5. Traditioner 6. Temauger 8. Indholdsfortegnelse Velkommen til Limfjordsbørnehaven 2 Personalet 3 Dagsrytmen 4 Når I starter i børnehave 5 Traditioner 6 Temauger 8 Ture 8 Mad 9 Praktiske oplysninger 10 Sådan er børnehaven indrettet

Læs mere

SFO NYHEDSBREV JUNI 2015

SFO NYHEDSBREV JUNI 2015 SFO NYHEDSBREV JUNI 2015 Ferie Ferie Ferie!!! slap nu af, du har fri, og syng en glad melodi. Op mod solen ler vi, den vil skinne, til ferien er forbi. 1. august 2015 ny distriktsskole i Frederikssund

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling.

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Referat generalforsamling 28.05.13 Gug plejehjem Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen havde taget

Læs mere

D.I.I. Løgtengården Grenåvej 770 8541 Skødstrup Tlf. 87 13 81 88-1 -

D.I.I. Løgtengården Grenåvej 770 8541 Skødstrup Tlf. 87 13 81 88-1 - D.I.I. Løgtengården Grenåvej 770 8541 Skødstrup Tlf. 87 13 81 88-12 - - 1 - Andre oplysning Det skal du huske hver dag En eftermiddagsmadpakke, så dit barn kan holde sig mæt til det skal hjem. Et par hjemmesko

Læs mere

Sorgplan for Arden Skole

Sorgplan for Arden Skole Sorgplan for Arden Skole Efteråret 2012 Indholdsfortegnelse: Forord Når en elev mister en af sine nærmeste 1. Tiden lige efter dødsfaldet 2. Begravelsen 3. Opfølgning Når en elev dør 4. Tiden lige efter

Læs mere

LEGEPLADS BIBLIOTEK KLUB GRØNT OMRÅDE UDDANNELSE/INSTITUTION LOKALE ARRANGEMENTER VIRKSOMHED/ARBEJDSPLADS KIRKEN

LEGEPLADS BIBLIOTEK KLUB GRØNT OMRÅDE UDDANNELSE/INSTITUTION LOKALE ARRANGEMENTER VIRKSOMHED/ARBEJDSPLADS KIRKEN LEGEPLADS BIBLIOTEK KLUB GRØNT OMRÅDE UDDANNELSE/INSTITUTION LOKALE ARRANGEMENTER VIRKSOMHED/ARBEJDSPLADS KIRKEN KULTURHUS BIOGRAF INDKØBSCENTER VANDREHJEM CAMPINGPLADS INSTITUTION MUSEUM FORENING ANDET

Læs mere

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Vi vil med denne velkomstfolder byde jer velkommen til Svalen og håber på et godt samarbejde med jer forældre. Folderen indeholder lidt om Svalens

Læs mere

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Velkommen i Troldehøj... 4 Hverdagen i Troldehøj... 5 Kort om Troldehøj... 6 Åbningstid... 7 Indkøring af nye børn...

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN

VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN Svend Poulsensvej 154, 3060 Espergærde, Åbningsningstid: mandag-fredag kl. 6.30 17.00 Galaksen: 49284357 Himmel Stuen: 49284356 Stjernerne: 49284358 Leder David Seebach: 49282451

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Velkommen I Dagplejen

Velkommen I Dagplejen Velkommen I Dagplejen Dorrith Glibstrup Skovvejen 23 6064 Jordrup Mobil nr. 4016 9267 Åbningstider: Man-tors 6.45-16.30 Fredag 6.45-15.45 Jeg hedder Dorrith Glibstrup og er født i 1962. Jeg har været dagplejer

Læs mere

Aage, Ejner og Elna. Søren Ryge Petersen og Marlene S. Antonius

Aage, Ejner og Elna. Søren Ryge Petersen og Marlene S. Antonius Aage, Ejner og Elna Søren Ryge Petersen og Marlene S. Antonius 2 3 11 Billederne Aage kan godt huske, da Marlene kom og spurgte, om hun måtte fotografere dem til sit projekt. Sådan noget pjat ville jeg

Læs mere

1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 27. ÅRGANG NUMMER 11 DECEMBER 2010. 1. Gildes Nytårs Gildehal 2011

1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 27. ÅRGANG NUMMER 11 DECEMBER 2010. 1. Gildes Nytårs Gildehal 2011 S c h a n d t o r p 1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 27. ÅRGANG NUMMER 11 DECEMBER 2010 1. Gildes Nytårs Gildehal 2011 Mandag den 10. januar kl. 19.00 i Skanderborg Kirkecenter Kirkebakken 4 (v.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Anja Bech Andersen, Børnehuset Grønnebakken, Næstved Kommune og leder Jonna Pfeil Nielsen, Piletræet, Ishøj Kommune

Beskrevet med input fra pædagog Anja Bech Andersen, Børnehuset Grønnebakken, Næstved Kommune og leder Jonna Pfeil Nielsen, Piletræet, Ishøj Kommune 182 Overgangsritual Beskrevet med input fra pædagog Anja Bech Andersen, Børnehuset Grønnebakken, Næstved Kommune og leder Jonna Pfeil Nielsen, Piletræet, Ishøj Kommune Overgange Overgangsritual BAGGRUND

Læs mere

Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse

Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse Interview med seks af de unge der skal flytte på Sedenhuse i november. Af Ole Dan Jensen og Stig Sørensen, fagkonsulenter i H&P, juni 2009. Gitte Nø., David, Nynne,

Læs mere

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET. Nytårsaften uden fyrværkeri?

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET. Nytårsaften uden fyrværkeri? Nytårsaften uden fyrværkeri? Efter år 1900 blev det almindeligt at fyre fyrværkeri af. Før hen var det kun soldater og jægere der skød op i luften for at markere årsskiftet. Dengang var det også skik at

Læs mere

Velkommen til Asgård

Velkommen til Asgård Velkommen til Asgård Kære forældre! Åbningstider Velkommen til SFO ASGÅRD. Formålet med denne lille skrivelse er at give børn og forældre en række praktiske oplysninger om fritidsordningens dagligdag.

Læs mere

Årsberetning for 2014 inkl. planerne for 2015 samt Planer vedrørende fremtidige indkvarteringsmuligheder

Årsberetning for 2014 inkl. planerne for 2015 samt Planer vedrørende fremtidige indkvarteringsmuligheder Årsberetning for 2014 inkl. planerne for 2015 samt Indhold: 2014: - Besøg fra Ely i dagene 13.-16. juni - Besøg i Ratzeburg, i dagene 15.-17. august - Besøg fra Krems og Ratzeburg, i dagene 4./5.-7. september

Læs mere

VELKOMMEN I MIT HJEM

VELKOMMEN I MIT HJEM VELKOMMEN I MIT HJEM Jeg hedder Mari-Louise og har arbejdet som dagplejer siden 2001. Var lige væk 8 måneder i 2008. Hvor jeg arbejdede i køkkenet hos Frømandskorpset i Kongsøre. Mit hjem, som udover mig

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Dagplejen Syd/Øst. Svendborg Kommune

Dagplejen Syd/Øst. Svendborg Kommune Dagplejen Syd/Øst Svendborg Kommune 1 Velkommen i dagplejen Syd/Øst vi glæder os til samarbejdet. Når dit barn skal starte i dagpleje, er der sikkert mange spørgsmål, som trænger sig på. For at hverdagen

Læs mere

JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE

JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE Kundby d. 11. juni 2012 Kære forældre Endnu et skoleår går mod sin afslutning, og den dejlige sommerferie venter forude. I år strækker skoleåret sig helt hen imod juli måned,

Læs mere

Kærlig hilsen din SFO

Kærlig hilsen din SFO Kærlig hilsen din SFO Kære Forældre Lucia: Traditionen tro indbyder vi til Lucia fest i SFO. Det foregår torsdag d. 13. december fra kl. 15-16.30. Vi starter med gløgg og æbleskiver ude i klasserne. Kl.

Læs mere

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020 UDVIK- LINGS- PLAN Lydum 2020 Naturen er vores styrke og kilde til store oplevelser. Gå selv på opdagelse i naturen, pas på den og del den med andre. Sammen fortæller vi verden om vores natur - #viinaturen

Læs mere

TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen

TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen Kære indsamlingskoordinator Tusind tak, fordi du vil være en del af Gigtforeningen og Scleroseforeningens husstandsindsamling i Region Midtjylland

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet af og godkendt af bestyrelsen i Harmonien. Politikken skal sætte rammerne for den mad- og måltidspraksis,

Læs mere

Kort fortalt om værten og gæsterne den lille håndbog for nybegyndere

Kort fortalt om værten og gæsterne den lille håndbog for nybegyndere Kom godt i gang start-pakke og flere svar Hvis du ikke har fundet svar på det hele, så læs mere på danmarkspisersammen.dk, hvor du også kan finde en start-pakke med bl.a. skabeloner til invitation og plakat

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst.

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst. E-mail nyhedsbrev nr. 56 Cafe aften på Café Tower, kl. 18.00-20.00 Stürups Plads 1, dør 230 i Helsingør 3. marts 2016 Hver d. første torsdag i en måned er vi velkomne på restauranten til en cafeáften,

Læs mere

FALKEPOSTEN. December

FALKEPOSTEN. December FALKEPOSTEN December 2015 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

ma ti on to fr lø sø

ma ti on to fr lø sø Ventilen-nyt N ovember ma ti on to fr lø sø 1 Bowling 14-16.45 2 Hal 14-16 3 AFTEN Pigeklub (alle) 4 Svømning 5 6 7 AFTEN Hjemmehyg 8 9 Hal 14-16 10 AFTEN Svømmehal 11 Overnatning til lørdag 4-5 klasse

Læs mere

OVERLUND BØRNECENTER Toftegårdsvej 12. Overlund. 8800 Viborg VELKOMMEN PÅ TOFTEGÅRDSVEJ 12

OVERLUND BØRNECENTER Toftegårdsvej 12. Overlund. 8800 Viborg VELKOMMEN PÅ TOFTEGÅRDSVEJ 12 OVERLUND BØRNECENTER Toftegårdsvej 12. Overlund. 8800 Viborg VELKOMMEN PÅ TOFTEGÅRDSVEJ 12 Overlund Børnecenter Toftegårdsvej 12 Tlf.: 87871545 homepage: www.viborg.dk/overlundboernecenter Velkommen til

Læs mere

Tag på markeder med PØ

Tag på markeder med PØ Tag på markeder med PØ Markedstid er festtid! Lokale høst-, og havemarkeder, grønne-, mad-, og demokratifestivaler byder op til samtale, smagsoplevelser og inspiration. Det er der, hvor have- og økologifolket

Læs mere

Klub Svanen. Kontakt. Åbningstider

Klub Svanen. Kontakt. Åbningstider Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Jul Sang og musik i haven To Ja Jo Tor 7. Jul Bowling i Haslev Ca To Tir 12. Jul Musikquiz med Leif To Ki Ca Tor 14. Jul Eventyr ved bålet Ki Ca Ti Tir 19. Jul Udendørslege

Læs mere

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Eksempel Beboerdemokrati Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Er du 47,37 42,11 Mand Kvinde 2 Hvor gammel er du? 27,78 11,11 5,56 11,11 11,11 11,11 22,22 18-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Dødsfald Fhv. flymekaniker Per Køncke Petersen, Fælleddiget 77, sov ind den 9. februar 2015 efter lang tids sygdom. Han blev 71 år.

Læs mere

Referat af generalforsamling Onsdag den 17. november 2010 på Avedøre Skole.

Referat af generalforsamling Onsdag den 17. november 2010 på Avedøre Skole. Referat af generalforsamling Onsdag den 17. november 2010 på Avedøre Skole. Generalforsamlingen indledtes kl. 19.10 af formand Dorthe Mørch. 44 stemmeberettigede grundejere er fremmødt. 1. Valg af dirigent

Læs mere

Integreret Institution Tangebo

Integreret Institution Tangebo Integreret Institution Tangebo Kostpolitik 1 Tangebos kostpolitik. Forældrebestyrelsen og personalet i Tangebo har sammen udarbejdet nedenstående kostpolitik. Vi har søgt viden og vejledning hos rejseholdsmedarbejder

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Skovparken!

Velkommen til Børnehaven Skovparken! Velkommen til Børnehaven Skovparken! Med disse sider vil vi gerne give jer nogle praktiske oplysninger og give jer et indtryk af, hvordan det er at gå i vores børnehave. Der er specielt to forhold, der

Læs mere

VELKOMMEN i SOLSIKKEN Torvevænget 5B, 8310 Tranbjerg Tlf.: 87 13 84 85 e-mail: mettho@aarhus.dk

VELKOMMEN i SOLSIKKEN Torvevænget 5B, 8310 Tranbjerg Tlf.: 87 13 84 85 e-mail: mettho@aarhus.dk VELKOMMEN i SOLSIKKEN Torvevænget 5B, 8310 Tranbjerg Tlf.: 87 13 84 85 e-mail: mettho@aarhus.dk Vi byder velkommen til Solsikken Denne pjece er en vejledning i, hvordan det er at gå her i Solsikken. Den

Læs mere

Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné

Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné Adresse: Kolåsvej 19, Vindekilde 4534 Hørve Tlf. : 59 65 44 98/23376610 Jeg hedder Heidi Lehné og er født i 1977. Jeg bor sammen med min mand Søren

Læs mere

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Af Orla Nielsen i samtale med Lena Isager I flere klasser på Beder skole støtter forældrene op om skole-hjemsamarbejdet og deltager i traditionsrige

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Skolelederen har ordet. Skolernes motionsdag og Elevparlamentet. Et lille tilbageblik

Indholdsfortegnelse. Skolelederen har ordet. Skolernes motionsdag og Elevparlamentet. Et lille tilbageblik Indholdsfortegnelse side 2: side 6: side 7: side 8: side 9: side 10: side 11: side 12:! Skolelederen har ordet Kalenderen Bag for en sag Nyt fra Klubben Skolernes motionsdag og Elevparlamentet Den kommende

Læs mere

DEN 2014. KNU December. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 37. Årgang Nr. 375. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2014. KNU December. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 37. Årgang Nr. 375. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU December DEN 2014 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 37. Årgang Nr. 375 Side 1 GRUPPE 4 SIGER: Noget om ordsprog og skikke "Julenissens historie" Ingen jul uden julenisser! Men

Læs mere

Gæstehuset GÆSTEHUSE. DAGPLEJEN Aalborg kommune Stationsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 99823100 www.aksos.dk/dagplejen/

Gæstehuset GÆSTEHUSE. DAGPLEJEN Aalborg kommune Stationsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 99823100 www.aksos.dk/dagplejen/ Gæstehuset GÆSTEHUSE DAGPLEJEN Aalborg kommune Stationsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 99823100 www.aksos.dk/dagplejen/ Gæstedagpleje - så står du aldrig uden pasning Når du har valgt en kommunal dagplejer,

Læs mere

Børnehuset Tommeliden Vuggestuen Kontakt : Mogens :87871400 Vuggestuen :51507017 Mail : mbd@viborg.dk

Børnehuset Tommeliden Vuggestuen Kontakt : Mogens :87871400 Vuggestuen :51507017 Mail : mbd@viborg.dk Børnehuset Tommeliden Vuggestuen Kontakt : Mogens :87871400 Vuggestuen :51507017 Mail : mbd@viborg.dk Ved overgang til vuggestuen, er I velkommen til at være sammen med jeres barn i en indkøringsperiode.

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, Juni 2015 Indhold Forløb, baggrund & introduktion

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Vængebo

Velkommen til Børnehaven Vængebo Velkommen til Børnehaven Vængebo Rudersdalsvej 91 A 2840 Holte 46 11 35 10 Indholdsfortegnelse Hjertelig velkommen... 2 En ny start... 2 Normering... 2 Åbningstid... 3 Hent og Fix ordning... 3 Vængebo

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

VELKOMMEN til HOLMETRÆET. Fødselsdag VUGGESTUE // SMÅBØRNSGRUPPE // BØRNEHAVE

VELKOMMEN til HOLMETRÆET. Fødselsdag VUGGESTUE // SMÅBØRNSGRUPPE // BØRNEHAVE VELKOMMEN til HOLMETRÆET Fødselsdag VUGGESTUE // SMÅBØRNSGRUPPE // BØRNEHAVE HOLMETRÆET I Holmetræet vil vi gerne i samarbejde med jer forældre fejre børnenes fødselsdage. Efter dialog med forældrerådet

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

R ØRPOSTEN. Havesæson 2014...

R ØRPOSTEN. Havesæson 2014... R ØRPOSTEN Årgang 5 nummer 1 Forår 2014 Havesæson 2014..... Velkommen til en ny havesæson, som i år er startet rigtig godt, vi nyder sikkert alle de flotte forårsfarver i vore haver og netop nu de blomstrende

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Frivillig på Hospice Søholm

Frivillig på Hospice Søholm Frivillig på Hospice Søholm -kunne det være noget for dig? Har du lyst til at blive en del af Hospice Søholm s team af frivillige? Lidt om Hospice Søholm: På Hospice Søholm kan mennesker, med en uhelbredelig

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Haveforeningen. Og bag mig sol og blød mig regn! Jeg plukker mine nødder og trasker langs et brombær hegn med plovmuld under fødder.

Haveforeningen. Og bag mig sol og blød mig regn! Jeg plukker mine nødder og trasker langs et brombær hegn med plovmuld under fødder. Haveforeningen Anno 1982 27. årgang September 2010 Og bag mig sol og blød mig regn! Jeg plukker mine nødder og trasker langs et brombær hegn med plovmuld under fødder. Og det er al den jord, jeg har, og

Læs mere

Gentofte Kommune. Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje. Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport. Broen, Gladsaxevej

Gentofte Kommune. Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje. Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport. Broen, Gladsaxevej Gentofte Kommune Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport Broen, Gladsaxevej Center for Anbringelse og Forebyggende Arbejde (CAFA) gennemfører i 2013

Læs mere

Den bedste vagt er den, der bor ved siden af

Den bedste vagt er den, der bor ved siden af Den bedste vagt er den, der bor ved siden af Alarmen, der aktiverer dine naboer Tanken om indbrud og hjemmerøverier er uhyggelig. De fleste vælger en alarm, der er koblet på en central, men det kan være

Læs mere

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre Børnehaven Møllegården Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre 01-07-2014 Velkommen i Børnehaven Møllegården, vi håber, I alle falder godt til! I denne brochure kan I læse lidt om alt

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

(Øster) Højst Aktiv Uge 36

(Øster) Højst Aktiv Uge 36 (Øster) Højst Aktiv Uge 36 Sommeren er snart ved at gå på hæld, vi går mod mørkere tider, og snart bliver aktivt udeliv erstattet af flere og flere indendørs aktiviteter. Men...inden vi tager definitivt

Læs mere

Nyt fra 0. årgang. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 44+45 2010

Nyt fra 0. årgang. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 44+45 2010 Nyt fra 0. årgang Siden sidste nyhedsbrev har vi haft rigtig travlt med meget hemmelige ting. Vi kan dog afsløre så meget, at børnene har været meget nysgerrige, interesserede og kreative i processen!

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Niels Bohr

Velkommen til Børnehuset Niels Bohr Velkommen til Børnehuset Niels Bohr Niels Bohrs Allé 10 ; Vuggestuerne ; Kernen, Mini-bølgerne og børnehavegruppen Bølgerne Åbningstid ; Mandag-torsdag: 6.30 16.45 Skovsbovænget 7: Skyerne (de ældste børnehavebørn)

Læs mere

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie.

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Kære Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Vi vil gerne have besøg af jer, inden du starter. Så kan I se

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Formands Nyt. Nr. 2-2015 Juni. Livet skal leves hele livet

Formands Nyt. Nr. 2-2015 Juni. Livet skal leves hele livet Formands Nyt Nr. 2-2015 Juni Livet skal leves hele livet OK-Klubberne i Danmark * Allégade 2 * 2000 Frederiksberg * tlf.: 33 85 45 01 * ok-klubberne.dk * facebook.com/okklubberne Formands Nyt nr.2, juni

Læs mere

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 38. årgang nr. 3 Juni 2014 Referat fra generalforsamlingen i april kan læses på foreningens hjemmeside www.beringsminde.dk. 50 års Jubilæumsfest for Beringsminde Skal

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen Mad- og måltidspolitik for Dagplejen Mål hvad vil vi? Vi vil så et frø hos børn i Dagplejen, så vi hjælper dem på vej med at udvikle sunde madvaner. Gennem en fælles mad og måltidspolitik tilføjer vi en

Læs mere