Bustur til Polen i september 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bustur til Polen i september 2013"

Transkript

1 Bustur til Polen i september 2013 DEO kørte til Polen lørdag 7. september 2013 med en busfuld forventningsfulde passagerer og fire raske ressourcepersoner: Chaufføren Poul, den politikkyndige Michael, den arkitekturkyndige Mogens og den allestedsnærværende problemknuser Finn. De 57 mennesker i bussen fik en hyggelig og indholdsrig tur. Året før havde jeg været med på en fin bustur i det samme regi til den sydlige del af Polen. Nu fulgte der en fin supplerende tur i den nordlige del af Polen. Vi fik et fremragende lille hæfte, der opsummerede de vigtigste oplysninger til brug for turen. Dzienkuje. Min rejsebeskrivelse fra sidste år opsummerer følgende hovedpunkter af Polens historie: 960. Fyrst Mieszko bliver hersker fra Poznan. Han efterfølges af en lang række konger Kong Kazimierz 3. hersker fra Krakow. Polen oplever fem delinger: Store landområder afgives til Preussen, Østrig og Rusland. 1. deling Flere områder afgives til Preussen og Rusland. 1/3 af landet er tilbage. 2. deling Det resterende Polen deles mellem Preussen, Østrig og Rusland. 3. deling Napoleon 1. opretter storhertugdømmet Warszawa Ved Wienerkongressen bliver Polen et kongerige under den russiske zar. 4. deling Polen bliver selvstændigt Polen indlemmer landområder mod vest og øst Polen deles mellem Tyskland og Sovjetunionen. 5. deling Polen genopstår på Potsdamkonferencen. Vestlig grænse er Oder-Neise-grænsen langs de to floder. Østlig grænse ligger vest for de i indlemmede områder. Landet er flyttet mod vest Kardinal, tdl. ærkebiskop i Krakow, Jozef Wojtyla, vælges til Pave Johannes Paul Pave Johannes Paul 2. besøger klosteret Jasna Gora i Czestochowa Fagforeningen Solidaritet oprettes med Lech Walesa som leder og Pave Johannes Paul 2. besøger atter klosteret Jasna Gora i Czestochowa Muren falder Lech Walesa er Polens præsident Polen bliver medlem af NATO Polen bliver medlem af EU Polen indtræder i Schengensamarbejdet.

2 Lørdag 7. september. Jylland Karlskrona i Sverige Turen startede med opsamling i Jylland, på Fyn og i Høje Tåstrup, og vi kørte tværs over Sverige til Karlskrona. Vi sejlede herfra om aftenen til Gdynia. Med bussen fortsatte vi til Gdansk og fik morgenmad på hotellet. Søndag 8. september. Gdansk Gdansk var under krigen i tysk besiddelse, og den blev meget kraftigt bombarderet, først af de allierede og siden af russerne. Vores byvandring i Gdansk viste en overvejende genopbygget bymidte; de middelalderlige gavlhuse og kirker var efter krigen blevet genopbygget pietetsfuldt, men bybilledet var stadig præget af en del gabende tomme byggetomter. Vi gik ind i Birgitta Kirke, der blev påbegyndt i 700-tallet, og genopbygget i Den var samlingssted for oppositionen under Lech Walesa. Vi gik ad Kongevejen midt ned gennem den gamle bydel. Den passerer rådhuset, opført i slutningen af det 16. århundrede og genopbygget efter krigen. Her er der en charmerende rådhusplads. Domkirken, Maria Kirke, fra 1343 så vi også tilligemed den middelalderlige mastekran på havnen. Vi vandrede gennem ravgaden over dem alle - ul. Mariacki. Om eftermiddagen gik vi til det nu nedlagte skibsværft. Foran skibsværftets grund er der et højtragende mindesmærke fra 1980 til minde om de arbejdere, der mistede livet ved urolighederne i Hertil hører en mur med mindeplader over de faldne. I 1980 startede strejkerne på værftet med Lech Walesa som leder. Fagforeningen Solidaritet blev oprettet. Straks inde på skibsværftets grund ser man en kæmpe opbygning i rustent stål, det såkaldte Corten Steel. Det er begyndelsen på et museum om opstanden i 1980, og bygningen giver - klart nok - mindelser om et skib. Midlertidigt er der en meget seværdig fotoudstilling i en mindre bygning. Begivenhederne på værftet igangsatte en kædereaktion, der i 1989 førte til Polens befrielse for kommunismen. Kort efter faldt Berlinmuren og hele Østblokken. Nogle af os kom på en vigtig havnerundfart rundt om skibsværftets grund. Langs kajen lå der nogle store skibe under reparation, heriblandt et dansk skib. Vi kom ud til Westerplatte, hvor anden verdenskrig begyndte. Polske embedsfolk besøgte et tysk krigsskib og blev mejet ned. Mandag 9. september. Gdansk-Torum-Warszawa Om morgenen kørte vi ad en fin ny motorvej 170 kilometer sydpå til Torun, fødeby for Nikolaus Kopernikus, Støtte fra EU er især blevet brugt til at forbedre infrastrukturen i Polen. I Torun er de middelalderlige bygninger og kirker intakte, da byen blev skånet under anden verdenskrig. Rådhuset ligger midt på den store rådhusplads som

3 en smuk toetages firlænget bygning i røde mursten. Kopernikus' fødested er ligeledes i røde mursten, et fint hus med to gavle mod gaden. Som museum var det lukket denne mandag, men Honningkagemuseet tæt på var åbent. Her blev en honningkagemand af Kopernikus en af turens bedste souvenirs. Fra Torun kørte vi omkring 220 kilometer mod sydøst og kom til Hotel Ibis i Warszawa. Det ligger mellem 12-etages grå beboelsesejendomme. Det er topmoderne og af god design, lige ned til Eames-stolene og morgenmadsbuffetbordet. Det regnede, men alligevel tog et par stykker af os sporvognen til den gamle bydel, Stare Miasto. Her er der en bred Kongevej, omkranset af paladser, kirker og borgerhuse. Den dunkle belysning og de regnvåde brosten spillede fint sammen med den anslåede barokstemning. Tirsdag 10. september. Warszawa Dagens byvandring begyndte ved Højesteret ved det nordvestlige hjørnet af Stare Miasto. Højesteret ligger i et moderne glaspalads, og i facaderne er der en række høje neoklassisistiske søjler, der er forsynet med latinske og polske sentenser om ret og retfærdighed. Til bygningen hører en lille plads med to skulpturer for opstanden i Warszawa i Bygning, plads og skulpturer er nøje komponeret som en helhed. I den ene skulptur tæt på bygningen ser man polske modstandsfolk, parate til at angribe fjenden. I den anden skulptur, lidt længere væk, ser man en gruppe modstandsfolk, der kommer op af kloakkerne, deres skjulte forbindelsesveje. Vi gik til Stare Miasto og Kongevejen. Foran Præsidentpaladset står Bertel Thorvaldsens fremragende rytterstatue af general Jozef Poniatowski. Statuen har, som ønsket, lighed med Markus Aurelius statuen på Capitol i Rom. Thorvaldsen udførte statuen i 1827, men den blev først opstillet i I 1944 blev den ødelagt, men i 1952 forærede den danske stat og Københavns Kommune en kopi af en af de originale statuer. Denne står på Thorvaldsens Museum. På Kongevejen så vi ligeledes Thorvaldsens udmærkede statue fra 1830 af en siddende Nicolai Kopernicus. Om eftermiddagen kom vi tilbage til nutidens Polen med besøg i Parlamentet. Først var der kropsvisitering som i Kastrup Lufthavn, før vi besøgte den store vifteformede mødesal for Sejmen, Polens Andetkammer. Derefter besøgte vi den unge Krzysztof Iszkowski, leder af det trediestørste parti i Polen, Palikotbevægelsen. Bevægelsen modsætter sig den katolske kirkes magt i samfundslivet, og den har en anti-autoritær grundtone. Bevægelsen er sammensat af en lang række forskellige kritiske røster. Altså nye toner i Polen.

4 Derefter mødte vi ude i byen en anden ung politiker, Joanna Erbel. Hun er redaktør af Magasinet Miasta (byen) og er med i den venstreorienterede tænketank Krytyka Polyticzna. Venstrefløjen i Polen er stærkt svækket, og de venstreorienterede kæmper derfor især på lokalt plan for bedre boligforhold i fattige kvarterer, boligsikring til de svageste i samfundet, billiger offentlig transport, lokale arbejdsløshedsløsninger og andre initiativer, der kan aktivere bl. a. ungdommen og åbne deres øjne for uligheden i samfundet. Onsdag 11. september. Warszawa Dagen var en fridag, som førte til fire fine oplevelser - dog i silende regn hele dagen. Nogle af os drog først til kongeslottet i Stare Miasto, ødelagt i 1939 og genopbygget efter krigen. Her så vi prospekterne af Warszawa, malet af Canelotto ( ). Det er præcise gengivelser af den blomstrende barokby. Lignende prospekter har Canelotto malet af Dresden. Begge steder var prospekterne en vigtig kilde ved genopbygningen af byerne efter krigen. Klokken 12 var der orgelkoncert i Sankt Anna Kirken på Kongevejen. Den pragtfulde Toccata og Fuga i D-mol af J. S. Bach ( ) fejede os ud af den smukke genopbyggede barokkirke. Vi måtte også se på moderne kunst i Polen og tog til Galeria Zacheta, tæt på Den Danske Ambassade. Der var malerier, skulpturer og videoer. Størst indtryk gjorde en video om hvidklædte fanger i et amerikansk fængsel. De gjorde gymnastik til akkompagnement af Händels Messias. Faktisk uden at kende sproget og byen tog vi med metroen fem stationer sydpå til stationen Wierzbno. Med lidt besvær fandt vi den Polske Radios studie i ul. Modzelewskiego 59. Her oplevede vi en pragtfuld koncert med to stykker af Beethoven; først var det den femte klaverkoncert med Ingrid Jacoby som solist, Warszawas symfoniorkester og dirigent Jacek Kaspszyk. Derefter hørte vi den tredje symfoni, Eroica. Alle spillede spændstigt og præcist i tæt kontakt med dirigenten. Torsdag 12. september. Warszawa Ligeså lys og let onsdagen havde været, ligeså tung og trist blev torsdagen. Der var tre alvorlige besøg og to fine orienteringer på programmet.

5 Den danske ambassadør Steen Hommel fortalte levende om nutidens forhold i Polen og om de danske relationer til Polen, især på handelsområdet. Ambassadøren blev spurgt om, hvorfor man i Danmark taler om vækst, skatter og værdier, mens man i Polen taler om katolicisme og kommunisme. Svaret lød, at de to lande befinder sig to forskellige steder i deres udvikling. - I øvrigt anfører det lille udleverede hæfte, at BNP pr. indbygger er 65 i Polen og 125 i Danmark. Vi kørte med vores bus til området, hvor ghetto var. Her er der nu en mindepark med et stort mindesmærke for ghettoens helte. Her finder man også mindesmærket for Willy Brandts besøg, hvor han knælede og mindedes de omkomne jøder fra ghettoen. Et moderne jødisk museum er næsten bygget færdigt, og det er således opført under den nuværende statsminister Donald Tusk. Vi kørte videre til Kulturpaladset, 231 meter højt, en gave fra Stalin til det polske folk. Den massive bygning har i årtier domineret bybilledet i Warszawa, men byens profil suppleres heldigvis nu af mange højhuse i glas og stål, skudt op omkring den stalinistiske magtdemonstration. Vi kom netop fra fastholdelsen af tyskernes ufattelige overgreb mod jøderne i Warszawa. Her så vi så det bastante udtryk for sovjets overgreb mod polakkerne. Vi fortsatte til opstandsmuseet til minde om opstanden i Warszawa i Det er et moderne museum, indrettet i 2004 i et tidligere kraftværk, dengang Jaroslaw Kaczynski var statsminister. Opstanden medførte kolossale tab af polske liv. Byen blev udslettet. Advokat Peter Tærø Nielsen slog sig i 1990 ned i Warszawa og stiftede det nu 20 personer store advokatfirma PNP Law. Det rådgiver om handelsforbindelserne mellem Danmark og Polen. Vi besøgte dette firma og fik en indtagende skildring af de træge arbejdsbetingelser i starten frem til det hæsblæsende væksttempo, der præger handlen i vore dage. Tilmed fik vi i nabolaget blandt høje grå beboelsesejendomme udpeget den fine luftige markering, der viser den tidligere placering af en bro mellem de to afdelinger af ghettoen. Tilsammen gjorde minderne og beretningerne om tyskernes og sovjetunionens overgreb på polakker og jøder et voldsomt indtryk, som det vil tage lang tid at bearbejde og fordøje.

6 Fredag 13. september. Warszawa-Poznan-Torzym Som kontrast til de alvorlige besøg om torsdagen bød fredagen på to opbyggelige oplevelser. Klokken otte forlod vi Warszawa og kørte 310 kilometer vestpå til Barka Skolen i Poznan, oprettet i Skolen arbejder på at hjælpe mennesker, der er faldet ud af samfundet. Skolen har Kofoeds Skole i København som forbillede, og behovet for hjælp er enormt, idet socialvæsenet i Polen er meget beskedent. Med lidt hjælp kan folk komme på fode igen og klare sig selv. Der er mange aktiviteter som landbrug, snedkeri, syning, undervisning i polsk, regning og it. Ved sin egen fundraising og statens bevågenhed har det været muligt at opføre to nye skolebygninger, som vi så før en økologisk frokost. Barka Skolen har bredt sig til en række byer i Polen. I Holland, Belgien og England driver skolen endvidere opsøgende virksomhed for polakker, der er strandet i det fremmede. Vi besøgte lektor Thomas Mathiesen på afdelingen for danskstudier på Adam Mickiewicz Universitetet i Poznan. Thomas fortalte afslappet og muntert om studierne og de gode ansættelsesmuligheder efter studiet. Vi kørte til Hotel Paradise i grænsebyen Torzym. Den næste dag kørte vi de 675 kilometer hjem til Danmark, belæsset med indtryk.

INTRODUKTION TIL POLENS HISTORIE

INTRODUKTION TIL POLENS HISTORIE Historien om Polen Indhold: Introduktion til Polens historie 3 De første polakker 4 Polakkernes levevilkår 5 Polen i en brydningstid 6 Polens parlament Sejmen 7 Polen støtter Europa 7 Polens tre delinger

Læs mere

TUR RUNDT I EUROPA 2013

TUR RUNDT I EUROPA 2013 TUR RUNDT I EUROPA 2013 Meget tidligt om morgenen den 27. august (midt om natten) var det tid at gå den lille tur fra Strandmøllevej til Netto ved Munkholmvej, for det var nemlig derfra, at bussen skulle

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP KRAKOW

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP KRAKOW BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP KRAKOW Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er

Læs mere

SEPTEMBER 2006 / nr. 25 MEdlEMSBlad for de BEREjSTES KluB

SEPTEMBER 2006 / nr. 25 MEdlEMSBlad for de BEREjSTES KluB SEPTEMBER 2006 / nr. 25 Globen MEdlEMSBlad for de BEREjSTES KluB TEMA: STORBYER JORDEN RUNDTOSSET få hjælp til at tænke klart Uanset hvor på jorden du rejser rundt, er det afgørende at være forsikret.

Læs mere

3u s udveksling med Island 2012

3u s udveksling med Island 2012 3u s udveksling med Island 2012 3u var så heldig i 2012, at få Nordplus støtte (dvs. støtte fra Nordisk Råd) til en udveksling september oktober 2012 med Reykjavik gymnasiet Menntaskólinn við Sund. Islændingenes

Læs mere

Turen går til Californien

Turen går til Californien Turen går til Californien 24. December i Los Angeles nedenunder: fra helikopterturen 1 Familiens juletræ i L.A. af plastik købes pyntet og stilles op den første søndag i advent og nedtages senest den 26.

Læs mere

Paris byernes by. Frede Lauritsen

Paris byernes by. Frede Lauritsen Paris byernes by Frede Lauritsen - 2 - Forord: Med ganske kort varsel meldte vi os til denne - Familietur til Paris. Navnet skyldes en familie- og vennegruppe, der flere gange har arrangeret en fælles

Læs mere

FREMTIDEN I VESTERHEDE

FREMTIDEN I VESTERHEDE FREMTIDEN I VESTERHEDE Helhedsplan for udvikling i Vesterhede VI SER FREMAD OG VI HANDLER! VI BYGGER PÅ DET LANGE SEJE TRÆK OG PÅ MOD, SAMARBEJDSEVNE OG FREMSYNETHED Juni 2011 Vesterhede Koordinationsråd

Læs mere

Østersøtogt fra Stockholm til Fredericia

Østersøtogt fra Stockholm til Fredericia Østersøtogt fra Stockholm til Fredericia Lad os gøre dit krydstogt bedre fakta om turen Østersøtogt fra Stockholm til Fredericia 12 dages krydstogteventyr med danske rejseleder Stockholm Helsinki St. Petersborg

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Rejsen i Ringgården #2 Af Jens Kaiser

Rejsen i Ringgården #2 Af Jens Kaiser Rejsen i Ringgården #2 Af Jens Kaiser Afd. 3 på Kaserneboulevarden fra 1943 har en attraktiv beliggenhed tæt på byen og universitetet. Afdelingen blev præmieret af Aarhus Kommunne i 2010 for den smukke

Læs mere

Velkommen til Nordisk Jernbane-klub Sommerturen 2013 Lyntog Vesterhavet

Velkommen til Nordisk Jernbane-klub Sommerturen 2013 Lyntog Vesterhavet 1 Velkommen til Nordisk Jernbane-klub Sommerturen 2013 Lyntog Vesterhavet Program for turen. Søndag den 11. august København Vejle. Vi mødes kl. 09.45 i afgangshallen på Københavns Hovedbanegård, hvorefter

Læs mere

Den ublodige revolution. Leif E. Jensen 2004

Den ublodige revolution. Leif E. Jensen 2004 Den ublodige revolution Leif E. Jensen 2004 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 2 AFGRÆNSNING 2 KRIGEN I AFGHANISTAN 3 FØRST FALDT DEN YDRE RING 4 POLENS TRÆNGSELSÅR 6 DEN POLSKE KRISE

Læs mere

PÅ SAMME VILKÅR ET HÆFTE OM UDENLANDSKE ARBEJDERE I DANMARK

PÅ SAMME VILKÅR ET HÆFTE OM UDENLANDSKE ARBEJDERE I DANMARK LØN: 30 KRONER I TIMEN BOLIG: CAMPINGVOGN ELLER LILLE VÆRELSE SAMMEN MED ANDRE ANSATTE INGEN RET TIL PENSION, DAGPENGE ELLER FERIEPENGE, PÅ SAMME VILKÅR ET HÆFTE OM UDENLANDSKE ARBEJDERE I DANMARK 2 UDENLANDSKE

Læs mere

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz 5 10 15 20 25 1. Historien om Mala Mala var en belgisk fange af polsk afstamning, og fordi hun talte flydende tysk og polsk, havde hun fået arbejde i den

Læs mere

Så skal vi gang igen!

Så skal vi gang igen! ildeskolenyt! Så skal vi gang igen! Velkommen tilbage fra Juleferie vi skal i gang med anden halvdel af skoleåret. December blev en travl og begivenhedsrig måned med mange positive oplevelser ikke mindst

Læs mere

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 4 2014 Medlemsblad for Sektion Danmark HUSK dit medlemskort 2015 i indlagte brev Spændende kursusprogram på Schloss Gimborn IPA på vej til en foryngelseskur! Adventure

Læs mere

Indhold. Tre små lande i Europas periferi 3 Baggrundsartikel. Er Letland et let land for en dansk landmand?

Indhold. Tre små lande i Europas periferi 3 Baggrundsartikel. Er Letland et let land for en dansk landmand? Frihedsmonumentet i Riga. Foto: Kristoffer Hecquet Indhold Tre små lande i Europas periferi 3 Baggrundsartikel Høj pris for boom 4 Økonomisk analyse om skandinaviske banker og krisen i Baltikum En bronzesoldat

Læs mere

Sammenbrudsstykker dagbog fra Athen

Sammenbrudsstykker dagbog fra Athen Sammenbrud_cover_print.indd 1 Alle jeg taler med føler sig forpustede, samfundet omkring dem ændrer sig i et sådan tempo at det ikke længere er muligt at bevare et overblik over situationen som forværres

Læs mere

USA Best of The East 2015

USA Best of The East 2015 USA Best of The East 2015 special rundrejse med dansk rejseleder USS Constitution & Boston skyline New York, Manhattan, Times Square Vi kommer ind i Det Hvide Hus Det Hvide Hus, Washington D.C. Montreal

Læs mere

ISLAND EN DEROUTE. Uffe Weng

ISLAND EN DEROUTE. Uffe Weng ISLAND EN DEROUTE Uffe Weng Uffe Weng ISLAND EN DEROUTE ISLAND EN DEROUTE Uffe Weng Bogen er sat med Lucida Grande, Optima og Arial Bogen er printet i Danmark 2009 Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk,

Læs mere

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 4 december 2010 INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Læs i dette nummer bl.a. om: På vulkaner IPA Slagelses besøg på Island IEC-møde I Paris set med unge øjne Det bedste af Peru 36 IPA-medlemmer på en

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 11/12

VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 11/12 VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 11/12 VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 2011-2012 2011-2012 Indhold Forord...side 3 Velkommen til VHG...side 3 Street art...side 4 Introtur til Livø...side 6 Aktivitetsdag...side

Læs mere

ASSISI-NYT APRIL 2009

ASSISI-NYT APRIL 2009 ASSISI-NYT APRIL 2009 Kæreste Assisi-venner. Med the Spirit of Assisi til USA - Det Hvide Hus set fra Pennsylvania Avenue d. 9. marts 2009 Her i de allerførste dage i april måned, hvor jeg påbegynder dette

Læs mere

125 års Jubilæum 1885-2010. Det var her det hele startede.

125 års Jubilæum 1885-2010. Det var her det hele startede. S-Posten Socialdemokraterne i Slagelse 125 års Jubilæumsnummer 125 års Jubilæum 1885-2010 Det var her det hele startede. Den 8. februar 1885 stiftedes Socialdemokratisk Forening for Slagelse og Omegn,

Læs mere

Rejsebeskrivelse fra turen til Færøerne fra den 31-05 til 07-06-2014.

Rejsebeskrivelse fra turen til Færøerne fra den 31-05 til 07-06-2014. Rejsebeskrivelse fra turen til Færøerne fra den 31-05 til 07-06-2014. For et par år siden var der nogle medlemmer fra klubben der spurgte om jeg kunne tilrettelægge en rejse til Færøerne på motorcykel.

Læs mere

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om.

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Forord Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Sådan siger Lillemor Gunnløgsson i denne meget personlige bog, hvor hun fortæller

Læs mere

Studietur til Athen 2011

Studietur til Athen 2011 Studietur til Athen 2011 Tidlig mandag morgen d. 19/09 stod 2.b fra CELF HHX på Nykøbing F. station klar til den uge som senere ville vise sig at blive den mest sjove, fantastiske og ikke mindst uforglemmelige

Læs mere