Lavinehundetur til Østrig

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lavinehundetur til Østrig"

Transkript

1 Lavinehundetur til Østrig Mandag den 2. januar 2012 Turen startede fra Danmark den 1. januar, hvor Helle og undertegnede havde ca. 19 timers kørsel foran os inden vi ankom til Edelrautehütte i Hohentauren i Østrig. Turen til Østrig forløb uden problemer, køre sove, køre sove og vupti pludselig var vi i Østrig og på vores destination. Vi var rigtig glade for, at vi ankom da det var lyst det havde været rigtig svært at finde, hvis mørket først var faldet på. Der er jo ikke specielt mange skilte i bjergene og det havde nok heller ikke været specielt morsomt at skulle sætte snekæder på i mørke selvom vi havde øvet os hjemmefra og at Helle uden problemer fik sat dem på, mens jeg blev i bilen, hvis den begyndte at skride. Hytten lå for enden af en flere kilometer lang og snørklet bjergvej vi var ikke kommet derop uden snekæder, men dette var vi heldigvis blevet advaret om. Velkomsten var overvældende der blev taget meget imod os fra dem som jeg allerede kendte. Det føltes næsten som om, at det kun lige var en uge siden jeg havde været sammen med dem men i realiteten var det flere år siden med mange af dem. Du bliver med det samme en del af gruppen og så hjertens velkommen:o). Der blev i forbindelsen med velkomsten smagt på flere forskellige typer af snaps og likør alle var heldigvis für damen men alligevel var nogle af dem en smule stærke. Men et par stykker af dem var ganske velsmagende :o). Efter ankomsten blev vi indlogeret i et stort soverum her skulle vi sove 6 personer de kommende dage. Men det at sove var ingen problem der var jo noget søvn der skulle indhentes. Men det blev alligevel kun lige til et par timer den samme dag vi ankom, der skulle jo lige hilses på alle og spises en smule inden dynens kalden blev for stor. Efter et par timers søvn skulle bilen således flyttes ca. 500 meter længere ned af vejen, der var ikke plads til alle bilerne ved hytten. Transporten retur til hytten foregik på en snescooter det var en fed oplevelse at køre på sådan for første gang. Samme aften efter aftensmaden blev der orienteret omkring hvad kursuslederen havde tænkt sig i de kommende dage. Vi var 15 hundefører og 19 hunde. Flere havde som jeg 2 hunde med. Der var hundefører med fra Holland, Tyskland, Schweiz, Østrig og selvfølgelig os fra Danmark. Vi blev inddelt i 2 hold og skulle træne i hvert sit felt. Og inden vi gik til ro samme aften gennemgik vi lige vores forventninger til kurset og hvad status var på vores hunde. Helle og jeg skulle have Ussi Rolf fra den schweiziske hær en del danskere kender Rolf fra sit tidligere virke som instruktør i Danmark og mange kurser gennem IRO. Han er således også en af de instruktører der kommer i maj måned til kurset arrangeret af RDA. Han er en super dygtig instruktør!

2 Tirsdag den 3.januar 2012 Næste morgen startede vi kl. 9, forventningerne var selvfølgelig rigtig høje. Jeg var selvfølgelig meget spændt på, hvorledes specielt Bacho ville arbejde, han havde jo aldrig før arbejdet i sne. Hvis man ser bort fra de få gange der er blevet trænet hvor der blevet lavet en snehule hjemme hos mig. Vi startede stille og roligt op med vores hunde, hvor hundefører forsvandt ind i snehulen og hunden skulle sendes videre ind til os. Efterfølgende var det med en figurant i det endnu åbne hul. Da Bacho havde klaret det blev hullet dækket let med sne. Bacho bare gravede og gravede indtil han kom ind til figuranten det var med fuld power på og han hyggede sig gevaldigt. Bacho havde en så stor drift at han trak figuranten ud af hullet. Ingen tvivl om at Bacho bare synes det var super sjovt - det var livet :o) Efterfølgende blev hullet tildækket endnu mere og Bacho bare kæmpede som en gal med at grave til at han kom ind til figuranten. Det var helt fantastisk at se Bacho ligge så meget energi i sit arbejde han skulle bare ind til figuranten og gravede og gravede. Ind i mellem Bacho fik Kelloggs ligeledes et par figuranter, de var fuldstændig tildækket. Men Kelloggs havde på ingen måde glemt det at søge efter figuranter i sne. Vupti, Vupti så var han inde ved figuranten. Instruktøren var meget imponeret det var jo en del år siden at Kelloggs bestod sin lavinehundeprøve. Mellem søgearbejdet skulle vi ligeledes ud og køre på snescooter her var der en anhænger på og vi skulle som hundefører sidde sammen med vores hunde. Det var en speciel oplevelse for både mig og hundene. Men det skal de nok lære. Da vi om formiddagen havde arbejdet på det ene hul, skulle vi om eftermiddagen arbejde på et nyt hul. Bacho var den første hund og der blev bare fyldt sne på hullet. Men det var ingen problem for Bacho, han bare gravede og gravede. Han så sig ikke tilbage en eneste gang det galt om at komme ind til figuranten. Som udgangspunkt vil jeg våge at sige, at Bacho arbejder med samme intensitet som Kelloggs den første gang vi var af sted på lavinehundekursus. Vi afsluttede dagen med at søge på endnu et 3 hul først fandt de en figurant i et hul og efterfølgende gik figuranten videre til et 3 hul som hundene endnu ikke havde været i. Bacho blev sendt videre og udførte bare sin eftersøgning rigtig flot og gravede sig ind til figuranten. Instruktørens Rolf s hund og Kelloggs afsluttede dagen med at få en fuld eftersøgning på de 2 huller de skulle begge søge i et område, hvor ingen af dem havde søgt før. Kelloggs var den første hund han arbejdede som en drøm fandt begge figuranter og gravede ind til dem begge uden problemer. Det har været en fantastisk dag begge mine hunde har arbejdet 100%. I morgen venter endnu en dejlig dag.

3 Inden dagen var omme kom der en hundefører fra Die Bergrettung en organisation der står for eftersøgningen i Østrig både sommer og vinter, hvor der skal ledes efter forsvundne personer. De har gennemsnitlig 10 eftersøgninger om året med deres hunde. Deres hunde bliver udelukkende brugt til eftersøgninger i natur og ikke i ruiner. Deres erfaring med arbejdet med hundene var, at man i de første 3 år ikke måtte snyde hunden i deres arbejde der skulle altid være en figurant når der blev søgt. Når hunden blev mellem 3 og 4 år kunne man begynde at overveje, hvorvidt at man kunne have eftersøgninger, hvor der ingen figuranter var. Samtidig fortalte han, at deres erfaring var, at hundene i praksis først var indsatklar når hundene var omkring 4 år her var hundene først mentalt klar. I deres eftersøgninger blev der lagt meget vægt på, at hundene arbejdede selvstændigt og deres erfaringer var, at hundene kunne arbejde effektivt i et 15 min. af gangen. Herefter skulle de have en pause og han understregede meget, at det var utroligt vigtigt at man motiverede hunden undervejs i sit arbejde, således at hundene konstant var 100% koncentrerede. Generelt forklarede han, at de i deres arbejde med hundene ikke belønnede hundene såfremt at de ikke havde den ønskede adfærd i stedet for at skælde den ud og komme i konflikt med dem. Det blev understreget, at man under træningen af hundene gjorde meget ud af, at de kunne arbejde under alle mulige former for støj som han sagde i forbindelse med deres eftersøgninger var der ofte flere personer der eftersøgte og at en helikopter ofte var i området og ofte landede og lettede for at søge og transportere redningspersonel til området. En anden ting som han lagde meget vægt på var, at det var vigtigt at man i sin træning lagde mere vægt at træne et enkelt moment indtil at hunden kunne de 100 % - søgearbejdet kunne hundene jo allerede og hvis de var blevet trænet rigtigt havde de efterfølgende ingen problemer med deres søgearbejde. Jeg spurgte ind til, om der blev trænet på døde personer og hvorledes deres reaktion var når de fandt døde. Her fortalte han, at de ikke trænede specifikt på døde personer, men at hundenes reagerede på døde personer, men slet ikke på samme måde som med hvis personen var levende. Onsdag den 4. januar 2012 I dag skulle vi udelukkende være ved de to huller som vi benyttede i går eftermiddag. Vi startede dagen med, at Bacho skulle grave sig ind til en figurant, der var fuldstændig blevet dækket med 2 meter sne som det er tilfældet i en B-prøve der svarer til det gamle prøveprograms C-prøve. Hvis en hund består en B-prøve er den i henhold til IRO tidligere prøveprogram en C-prøve og er dermed uddannet lavinehund. Bacho gravede som en gal og kom ind til figuranten og markerede som han skulle. Det var et super flot stykke arbejde.

4 Det samme fik Kelloggs og her blev det bemærket af vores instruktør, at Kelloggs ikke en eneste gang vendte sig om, men blot gravede og snusede hvor færten var stærkest og gravede igen indtil Kelloggs kunne komme ind til figuranten. Inden vi holdt frokost den samme dag prøvede vi ligeledes at lave en fuld rundering det gik kun nogenlunde. Det er ikke let at bede en hund søge i et område, hvor den skal løbe i fuldstændig nyfalden sne og at vinden er i snuden på hunden dvs. at færten for figuranten komme lige ind i næsen i hunden. Bacho finder som han skal figuranten og får gravet sig ind til ham. Vi får også lige prøvet endnu en tur på snescooteren dette er Bacho efterhånden til at vende sig til. I løbet at formiddagen er vinden begyndt at tage til der kommer nogle ordentlige vindstød, hvor det hele bliver hvidt og man kan ikke se en hånd foran sig. Vanilla har hostet en del den foregående nat og Helle beslutter at gå tilbage til hytten med hende for at hun kan få en smule ro. Der er en hundefører der ser på hende og hun mener at Vanilla evt. har en infektion i sin hals. Heldigvis har nogle af andre hundefører medicin med til hunde og derfor bliver hun sat i behandling med det samme. Så vi håber at Vanilla ikke skal til dyrlægen. Helle og Vanilla slappede efterfølgende af om eftermiddagen og Vanilla har heldigvis ikke hostet siden i morges. Så der bliver krydset fingre for at hun forbliver rask igen og kan deltage i kurset. Om eftermiddagen var det samme som om formiddagen. Dog havde vinden taget voldsomt til og det blæste ind i mellem således at de liggeunderlag hundene lå på fløj hen over sneen og hundene blev helt hvide. Sneens overflade frøs til is, så det blev til hårde flader, som når de brækkede over lignede smadret glas. Dog skulle Bacho for første gang lære at gå bag mig (spor) det gik nogenlunde. Men der er endnu to dage inden prøven, så jeg er fortrøstningsfuld. Det blev ligeledes til en tur i snescooteren og nu er Bacho ved at vende sig til det, så det skal han nok klare. Samme aften kom endnu en hundefører Sandra, som jeg ikke havde set i de sidste mange år, men det er helt fornøjelse at møde igen. Vi havde yderligere den samme aften var der gennemgang af IRO-programmet og vi skulle i den forbindelse give tilkende hvilken prøve vi var interesseret i at tage i weekenden. Gerd gjorde i denne forbindelse opmærksom på, at der var for lidt sne til, at B-prøven kunne afholdes. Jeg tilmeldte Bacho en A-prøve, så i de kommende dage skal der trænes intensivt på prøven, så den forhåbentlig kan bestås. Helle tilmeldte Vanilla E-prøven, der er en egnethedstest. Torsdag den 5. januar 2012 Dagens træning startede med, at Bacho og jeg skulle træne lydighed. Idet det er en ny prøvevejledning er der fortsat en del af lære. Vi blev efterfølgende kaldt op til en eftersøgning i et felt vi ikke havde været i før.

5 Det var en slags test på om vi kunne klare prøven på lørdag. Bacho skulle afsøge et rigtig stort område 8000 m2 det gik ok. Men både for Bacho og for mig var det noget anstrengende at skulle løbe i så dyb sne. Bacho lokaliserede figuranterne og begyndte at grave de var gravet rigtig dybt ned - så undervejs gøede han lige en lille smule. Men han kom ind til figuranterne som han skulle og gav hals af dem inden han fik sin bidepølse. Bacho arbejdede optimalt men som sædvanlig var det mig som hundefører der laver fejlene. Jeg tog blandt andet ikke hensyn til vinden og det var skidt for det blæste en halv pelikan. Rigtig mange har efterhånden fortalt mig, at de synes at Bacho er en super hund. Som de siger, at hvis de skulle have en labrador, skulle det være ligesom ham. Det er super dejligt at høre, så føler man ligesom, at alle ens anstrengelser har været det hele værd! Efterfølgende skulle vi over og lave allébane, spor og bibsøg. Allébanen er med rygsække i stedet for borde, så jeg var meget spændt på, hvorledes Bacho ville klare dette. Men her var der ingen problemer i. Hvad en godbid på en rygsæk ikke kan gøre. Så skulle vi på spor. Det er en øvelse hvor hunden skal lære at gå lige efter hundeføreren det gør det således noget lettere for hunden at bevæge sig i et skispor, når det er dybt sne. Dette er Bacho ligeledes ved at lære. Men der skal fortsat trænes inden prøven på lørdag. Så kom vi til bibsøget det skal jeg indrømme er noget lang tid siden jeg har lavet. Så jeg startede på næsten bar bund. Godt at instruktøren har humor, for det havde Gerd da brug for. Bacho kom op til Kelloggs på værelset og slappede af til vi igen skulle af sted om eftermiddagen, hvor jeg tog begge hunde med ned til søgeområdet. Vejret var desværre ikke blevet bedre, det var nok lige det modsatte det sneede og vinden var konstant fra syd. Så selvom temperaturen lige lå under frysepunktet føltes det som minus 10 grader. Det var rent faktisk en fornøjelse at være nede i snehullerne, idet der jo var læ for vinden og sneen. Både Kelloggs og Bacho fik nogle gode eftersøgninger, hvor der skulle arbejdes en del for at komme ned til figuranten. Kelloggs blev af instruktøren betegnet som en ren gravemaskine. Ingen tvivl om, at Kelloggs elsker at være ude og søge efter snedækkede personer, så det er ligeledes en fornøjelse at arbejde med ham. Ind i mellem eftersøgningerne, blev det til en smule træning med bibssøg og i snescooteren. Alt i alt en rigtig god dag til trods for at vejret ikke var det bedste. Men vi skal ikke klage normalt er der omkring minus 20 grader på denne årstid. Så det kan være en rigtig kold fornøjelse at være her, hvis blot der er en smule vind. Samme aften var der udelukkende kammerathygge der blev igen smagt en del hjemmebrændte snaps og likører og der blev serveret speciel ost fra Holland.

6 I morgen er det sidste dag inden prøven, så her skal der arbejdes intensivt med rigtig mange delmomenter. Fredag den 6. januar 2012 Så var det dagen inden prøven og jeg havde besluttet, at Bacho udelukkende skulle søge om formiddagen og lave lydighed og færdighed om eftermiddagen. Vi startede dagen med, at begge hundene fik et par figuranter, men hvor de samtidig skulle sendes ud og ikke blot direkte på figuranten. Dette klarede både Bacho og Kelloggs uden problemer og de fandt og gravede sig ligeledes ind til figuranten. Begge lavede flotte markeringer. Efter frokost trænede jeg udelukkende spor, lydighed og færdighed med Bacho. Kelloggs blev på værelset. Vi nåede ligeledes også at få en tur på snescooteren. Det gik rigtig godt i sporet Bacho har fået lært det at gå efter mig ganske godt. Men det hjælper ligeledes på det, at jeg har købt et par skisko, hvilket betyder, at når jeg går i den dybe sne, så er det letteste at gå lige i hælene af mig. Allébanen er han ligeledes ved at lære det er godt at der kan trænes med godbidder på taskerne. Det kniber mere med lydigheden det at Bacho skal fra dæk op i en stå giver en del udfordringer, men nu må vi se i morgen hvordan det går. Efterfølgende blev Bacho lagt oppe på værelset og Kelloggs fik et par figuranter. I det samme som jeg var på vej ned mod søgefeltet med Kelloggs mødte vi vores dommer, det var Alois. Jeg har tidligere været på kursus med ham og som instruktør er han fantastisk. Jeg har hjulpet mig rigtig meget med Bacho da vi sidst var på kursus i Østrig. Sidst på eftermiddagen var det igen tid til lydighed, færdighed, spor og ikke at forglemme bibsøg. Her var der Gerd som kom med at par gode råd og der blev ligeledes lavet en bæreøvelse med Bacho. Efter at Bacho ligeledes var kommet op på værelset, gik jeg tilbage og lavede bib-søg. Det går meget bedre end de første gange, så det håber vi nok skal gå. Det gik rigtig fint, så nu føler jeg mig næsten klar til i morgen. Efter aftensmaden blev der en kort instruktion om hvorledes morgendagen skulle forløbe. Alle prøverne skulle være om lørdagen og alle hundene skulle til næsearbejdet om formiddagen og lydighed og færdighed om eftermiddagen. Der var efterfølgende en del spørgsmål omkring hvorledes med afdækningen om hundene skulle ligge på den bare sne og om de måtte have dækken på. De skulle ligge på den bare sne. Det skal der nok blive en del udfordringer med. Når det blæser heroppe er det sådan at man overhovedet ikke kan se en hånd foran sig. Det vides ikke helt hvorledes vejret bliver i morgen, men man mente at det blev nogenlunde som i dag. Snefald hele dagen og til tider kraftig vind. Vi glæder os til i morgen, hvor prøven skal være.

7 Lørdag den 7. januar 2012 Så var dagen kommet og vi mødtes til morgenmaden og lige fik den sidste briefing inden prøven startede. De første hunde der skulle starte var de hunde der skulle til egnethedstesten. Dette svarer til den tidligere A-prøve. Helle skulle have startet i denne prøve men i det Vanilla nu havde fået dårlig mave og Helle havde været oppe med hende flere gange den foregående nat så valgte Helle ikke at stille til prøve. Jeg havde valgt at hjælpe til inden jeg selv skulle op, hvor jeg var figurant for 2 af de 4 hunde, der skulle til egnethedstesten. Efterfølgende var det Bacho tur til at komme op til prøve, så jeg skyndte mig ned til ham for lige at være en smule sammen med ham inden vi skulle til prøve. Jeg nåede i denne forbindelse lige at komme ud at gå med begge mine hunde, så de kunne få gjort hvad de nu skulle inden søget. Bacho lavede en super flot eftersøgning han fandt den første figurant hurtigt og begyndte at grave for denne figurant fik han særdeles god for, han blev sendt videre og afsøgte hele området flot igennem inden han kom til figurant nr. 2 denne figurant fik han fortrinlig for. Dog havde jeg ikke fået luftet Bacho godt nok, for han satte sig selvfølgelig for at komme af med sin afføring. Ved anden figurant nåede Bacho dog at få sig gravet helt ind til figuranten og idet at Bacho er forholdsvis figurantsikker kunne jeg ikke lige kalde ham ud igen. Bacho gøede og gøede og da jeg havde kaldt mindst 10 gange, så kom han endelig ud til mig. For søget fik jeg 186 point dette var jeg meget tilfreds med. Efterfølgende skulle jeg lave bib-søget det var jeg meget spændt på. Men dette behøvede jeg overhovedet ikke at have 1 min og 20 sek. så havde jeg fundet den nedgravede bibber. Efterfølgende skulle jeg gå spor det klarede Bacho ligeledes super flot. Så var det retur til hytten og vente på, at vi skulle gå lydighed. Hen af eftermiddagen så det ud til, at vinden ville tage en smule af. Hele formiddagen var der kommet nogle vindstød der gjorde, at alt blot var fuldstændig hvidt. Men det skulle senere vise sig ikke at holde stik det blæste en halv pelikan da jeg og Bacho skulle gå lydighed. Dog skulle vi lige inden vi selv skulle op være gruppehund. Jeg skulle afdække først. Der kom nogle ordentlig vindstød lige efter at jeg havde lagt hunden af. Det blev for meget for Bacho han rejste sig og krøb rundt om sig selv. Det skal i denne forbindelse lige nævnes, at vindstødene var så stærke at selv tasker blev blæst hen af jorden. Der forsvandt den afdækning, hvilket svare til 20 point. Man må maksimum miste 30 point i lydighed og færdighed for at kunne bestå.

8 Resten af prøven forløb uden de store problemer. Så heldigvis mistede jeg ikke for meget. I dag blev det til 260 point med prædikatet god det var jeg særdeles tilfreds med. Men ingen tvivl om, at der fortsat er noget at arbejde med. Men det er jo det rare ved at arbejde med vores hunde. Der er altid noget der kan gøres bedre :o) I morgen skal vi ud over at få pakket vores ting sammen ligeledes træne en smule med vores hunde. Søndag den 8. januar 2012 Vi startede morgenen med at få pakket min bil det gav nogle udfordringer, for det var næsten ikke til at komme ind til den. Den var sneet fuldstændig inde. Så der skulle skovles rigtig meget sne væk. Da bilen var pakket blev det til en figurant til begge hunde inden vi skulle spise frokost og vi igen skulle køre hjem igen. God afslutning for hundene på kurset! Generelt har de været et fantastisk kursus, hvor der ingen tvivl om, at mine hunde hver gang udvikler deres arbejdsintensivitet væsentligt. Et kursus som dette, hvor man virkelig ser, hvorledes en hund kan udvikle sig på en uge beviser kun, at der ingen højere grænse er for, hvor langt man kan komme med sin hund, hvis den virkelig trænes intensivt. Samtidig bliver det af de instruktørerne pointeret, at hunde der kan søge i sne ligeledes i mange tilfælde bliver bedre til at søge op, hvor færten er meget lille. Dette har Kelloggs tidligere vist på en øvelse, hvor han markerede som den eneste hund med en skraben. Det kan jo være lige præcis denne markering, der redder et menneskeliv i en skarp situation og så er det alle ens anstrengelser værd. Yderligere er det at kunne udveksle træningserfaringer med andre hundefører fra de forskellige lande en rigtig god ting. En af de ting, som vi i Roskilde Redningshunde træner rigtig meget er momenttræning og det gør rigtig mange af de andre hundefører ligeledes. Rigtig god tur og det er bestemt ikke sidste gang jeg er af sted med mine hunde.

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Efter at være kommen hjem igen og tænkt turen og kurset igennem, vil jeg skrive lidt om turen. Vi kørte derned sent tirsdag aften og var så i Pula ved 17

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

S K O L E N Y T. Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Oliver Cromwell

S K O L E N Y T. Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Oliver Cromwell S K O L E N Y T Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen Oliver Cromwell Vildbjerg Skole September 2011 September 2011 1. Forældremøde 0.A, 0.B og 9.E Biologitur 8.B og 8.D 2. Biologitur

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette.

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Mandag den 26. juli. Endelig, da klokken var 10 fik vi huset for os selv og koloni ugen kunne

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO Februar 2014 Siden sidst Foråret og fremtiden banker på. Vi har alle nok bemærket, at det er blevet lysere om morgen og eftermiddagen, og vejret her i februar giver os i

Læs mere

EUROPEAN ARCHERY INDOOR CHAMPIONSHIPS RZESZÓW 2013. Rejsebrev nr. 5. Herre senior compound: Martin Damsbo Dame junior compound: Sarah Sönnichsen

EUROPEAN ARCHERY INDOOR CHAMPIONSHIPS RZESZÓW 2013. Rejsebrev nr. 5. Herre senior compound: Martin Damsbo Dame junior compound: Sarah Sönnichsen Rejsebrev nr. 5. Dennis Bager : Stor dag for dansk bueskydning! Bip, bip klokken var 5.30 og det var tid at stå, for bussen kørte med de første kl. 6.30. Martin og Dennis skulle først i ilden. Efter opvarmning

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Julemandens arv. Kapital 13

Julemandens arv. Kapital 13 Kapital 13 Klimaet var behageligt på Galapagos på denne tid af året. Der var 23 grader og en lille hvid sky strøg ind foran solen nu og da og gav lidt skygge. Johnny så op mod toppen af plateauet på midten

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Dagbog Tanzania 2009 2.del

Dagbog Tanzania 2009 2.del Dagbog Tanzania 2009 2.del Aften Ruaha National Park den 21-sep- 2009. Transport dag - i dag har vi kørt turen fra Mikumi som vi forlod kl. 8 15 og til Ruaha NP. hvortil vi ankom kl. 15 00. En stille og

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september Grisejagt i Sverige 19. 22. september 2012 Onsdag den 19. september For cirka en måned siden blev jeg af et par gode jagtkammerater, Anette og Kim, spurgt om jeg ville med dem til Sverige på jagt. Det

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015. Anæstesiologisk afdeling. 1.0 Baggrund. 2.0 Praktisk gennemførsel

Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015. Anæstesiologisk afdeling. 1.0 Baggrund. 2.0 Praktisk gennemførsel Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015 Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk

Læs mere

Haiku digt - tidligere gæst. Vinden suser i trætoppene - Duften af jord - naturen i marts

Haiku digt - tidligere gæst. Vinden suser i trætoppene - Duften af jord - naturen i marts Nyhedsbrev SIDE Nektarin - fersken og mandler blomstrer lige nu i orangeriet 1 N o 11 // april 2013 Skøn er naturen hele året - se selv billederne i dette nyhedsbrev - vi har haft dejlige hold fra januar

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne.

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Sort Hvid Spilpersoner - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Jheck' Han går sammen med Nathanael ud af kirken. De går og snakker. Imens han rammes

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2013 Fælles info Indsamling. I aften kulminerer de mange indsamlingsaktiviteter når DR åbner op for tvshowet den store Danmarksindsamling. Et af de fremstød vi lavede var salg af brød & kaffe i vores morgenåbning.

Læs mere

MultiBultiFag: Torsdage uge 48-6

MultiBultiFag: Torsdage uge 48-6 Ugebrev 03 Indskolingen September 2015 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. Vi håber, I alle har haft en dejlig juleferie og er kommet godt ind i det nye år. Vi er i fuld gang igen i alle klasserne

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 38+39 2011. Alle dage: 06.30 til 16.00

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 38+39 2011. Alle dage: 06.30 til 16.00 Fælles info Efterårsferie. Sædvanen tro holder skolerne efterårsferie i uge 42. Og helt som sædvanen holder vi så åbent i stedet for! Det betyder at der er åbent i uge 42 i SFO med følgende åbningstider:

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

SOMMER hold øje 2014 - uge 26

SOMMER hold øje 2014 - uge 26 SOMMER hold øje 2014 - uge 26 Kære alle. Så er det slut med skoleåret 2013-2014. Vi glæder os nok ALLE til ferien, men inden længe glæder vi os også til igen at se vore venner og de andre bøffer. Så er

Læs mere

Dagbog fra Husby 2012

Dagbog fra Husby 2012 Dagbog fra Husby 2012 1. del lørdag den 11-2 Børge og Ole kom som de første kl. 14.25. Vi snakkede om det var den forkerte uge vi var kommet. Vi var glade, da den røde postbil kom med Betina og Johnny.

Læs mere

Skole Hjem Nr. 189 December 2006

Skole Hjem Nr. 189 December 2006 Skole Hjem Nr. 189 December 2006 1 Afsked Det er ikke første gang og bliver måske heller ikke sidste gang i dette skoleår, at vi i Kontakt må skrive om afsked. Det skyldes hovedsagelig, at flere nu har

Læs mere

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!!

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! 7.c + klasselærere startede i mandags med et virksomhedsbesøg hos E.L.M, hvor de blev undervist i, hvordan en virksomhed arbejder

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe. Vi kører blade Jeg er lige kommet hjem fra skole, har klædt om, og ved ikke rigtig hvad jeg skal lave. Jeg går op på mit værelse og tager kassen med mit legetøj. I kassen ligger alt mit Tekno ingeniørsæt,

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Præsentation af kandidater til Schweiss- og Sporudvalget Dennis Carlsen

Præsentation af kandidater til Schweiss- og Sporudvalget Dennis Carlsen Præsentation af kandidater til Schweiss- og Sporudvalget Dennis Carlsen Hej. Mit navn er Dennis, jeg er 27 år, arbejder som kok og jeg bor i lønstrup med min kæreste. Vi har 3 beagler; Johnson, Smiley

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30.

Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30. Købe/Sælgedag: Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30. Vi har de tidligere år set en tendens til, at der handles meget med

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole.

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole. GRIBBEN August 2013 NR. 1 VI TRODSEDE REGNEN! VI CYKLEDE CA. 40 KM PÅ 3 DAGE. hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl Selvom det regnede på

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Fredag den 9. juli Afgang fra klubben kl. 14. Bussen og de medfølgende forældres biler blev proppet til det yderste med bagage og mad til de 7 dage.

Fredag den 9. juli Afgang fra klubben kl. 14. Bussen og de medfølgende forældres biler blev proppet til det yderste med bagage og mad til de 7 dage. Kofucamp 2010 Teams: Team 1: Sempai Laurits Team 2: Sempai Mads Team 3: Sempai Monica Team 4: Sempai Sebastian Fredag den 9. juli Afgang fra klubben kl. 14. Bussen og de medfølgende forældres biler blev

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

MorescoSpejderne. Logo Bruges som udgangspunkt altid MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne MORESCO MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne.

MorescoSpejderne. Logo Bruges som udgangspunkt altid MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne MORESCO MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne. Moresco Logo Bruges som udgangspunkt altid Sekundært Logo Bruges kun hvis det andet slet ikke kan lade sig gøre Praktisk brug På sigt laver vi en hel stribe eks på brugen af vores logo. Det første element

Læs mere

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo ---

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo --- Deltagere: Michelle, Marianne R, Pernille, Michael og Ove Personale: Rita, Karen og Kurt Mandag den 26. juli. Dagen begyndte tidligt med bad og morgenmad. Kurt pakkede bussen medens der blev spist morgenmad.

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

En dag på sommerlejr med Polyfemos!

En dag på sommerlejr med Polyfemos! En dag på sommerlejr med Polyfemos! Vi bliver vækket præcis kl. 7:00 - undtagen dagen efter natdyk, hvor vi får lov til at sove længe - til kl. 8:00. Så skal vi være friske og ned og morgenbade. Efter

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2014 STØT VORE SPONSORER - de støtter os Så blev der Pigefrokost igen. Beslutningen om en Pigefrokost 2014 blev taget og en Invitation blev sendt ud. Arrangementet

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Naturdagpleje Stadil Vedersø Fra spirende idé til naturlig hverdag Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Det er præcis ét år siden at idéen til Stadil Vedersø Natur Dagpleje opstod, og så er tiden vel

Læs mere

Ugebrevet i næste uge indeholder (om alt går vel) skoleskema, ferieplan og rengøringsplan for det kommende skoleår.

Ugebrevet i næste uge indeholder (om alt går vel) skoleskema, ferieplan og rengøringsplan for det kommende skoleår. Uge 24 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Lige rundt om hjørnet venter

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Udlandtur 2008 - Østrig

Udlandtur 2008 - Østrig Udlandtur 2008 - Østrig Lørdag den 28/6-2008: Vi har nu endelig fået gang i hjemmesiden. Vi vil forsøge at skrive en dagbog om vores oplevelser hver dag. Vi glæder os til at se jer alle sammen på mandag

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

På minibustur til Belgien.

På minibustur til Belgien. På minibustur til Belgien. Written by superbruger Tuesday, 16 March 2010 12.-14. marts for at overvære Rudi Hendrikx åbne sit avlscenter i Heusden-Zolder. Vi ankom fredag aften, så der var lidt tid lørdag

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld

Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld Pressemeddelelse Hobro, d. 18. maj 2016. Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld Det var en oplevelse for livet, da Mariagerfjord Lungekor optrådte på Kommunernes Landsforenings store

Læs mere

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag!

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Hvordan kan det blive mere perfekt? Her kommer historien - for dem der har lidt tid. Jeg har i mange år forsøgt at slå rekorden for den største

Læs mere

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 34th. udgave. Vores klubtur blev arrangeret af Sune Boelskifte i år og hans forslag lød på Tilff Bastogne Tilff. Et løb som bliver afholdt i Belgien og som har været kørt

Læs mere

Dagene blev afsluttet med det store cykelringridning. Det var slet ikke så nemt at holde balancen på cyklen, med en lanse i hånden og så ramme den

Dagene blev afsluttet med det store cykelringridning. Det var slet ikke så nemt at holde balancen på cyklen, med en lanse i hånden og så ramme den SFO NYT Maj 2011 Påsken i SFO De børn der var tilmeldt SFO en dagene før påske, var med til at gøre det til nogle skønne dage. Det er altid dejligt, når vi er en lille gruppe og har rigtig god tid. Det

Læs mere

KORSLØKKE AFDELING APRIL KVARTAL 2015 www.dui.dk/korsloekke

KORSLØKKE AFDELING APRIL KVARTAL 2015 www.dui.dk/korsloekke AFDELINGSADRESSER: Formand: Jonna Ivarsen, Højvang 5, 5270 Odense N. Tlf.: 66 18 49 59 Kasserer: Arne B. Hansen, Hybenvej 75, 5260 Odense S. Tlf.: 66 12 14 59 MØDETIDER: Mandag: 18.00-20.00 Boldspil og

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Skovparken!

Velkommen til Børnehaven Skovparken! Velkommen til Børnehaven Skovparken! Med disse sider vil vi gerne give jer nogle praktiske oplysninger og give jer et indtryk af, hvordan det er at gå i vores børnehave. Der er specielt to forhold, der

Læs mere

FEBRUAR 2013. 37. årgang, udgivet siden oktober 1977 udkommer 28. januar 2013

FEBRUAR 2013. 37. årgang, udgivet siden oktober 1977 udkommer 28. januar 2013 FEBRUAR 2013 37. årgang, udgivet siden oktober 1977 udkommer 28. januar 2013 Wellness og fyldte maver på Tumlinge-Pilte weekenden Du finder Skærven sammen med en masse anden information på vores hjemmeside

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

At være pårørende til en dement

At være pårørende til en dement At være pårørende til en dement Fortalt af Erik Hansen Erik Hansen, pårørende til en dement ægtefælle fortæller: Min kone Elly Elly, min kone gennem 55 år, fik konstateret Alzheimers Demens i 2003. Hun

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux DEL 3 Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux I dag skulle Qashqai en vise, hvad den duede til. Der havde ikke været megen bjergkørsel indtil nu, så i dag skulle vi besejre Mont Ventoux. Toppen

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

ÅREBLADET. Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 4, maj 2010 29. årgang. Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk

ÅREBLADET. Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 4, maj 2010 29. årgang. Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 4, maj 2010 29. årgang Rotur på fjorden 10. april 2010 Læs inde i bladet... Formandens hjørne Roklubbens 110 års fødselsdag Morgenroture Søndagslangture Sea

Læs mere

2. - 5. klasse til tandlæge. Afhentes på skolen kl. 8.00 og retur kl. 11.00. Bus kører. Fælles fødselsdag på friskolen

2. - 5. klasse til tandlæge. Afhentes på skolen kl. 8.00 og retur kl. 11.00. Bus kører. Fælles fødselsdag på friskolen Fredagsbrev -- uge 3 - d. 20. januar 2012 FredagsBREV Tak til jer forældre som overtog skolen torsdag og fredag i denne uge. Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888 kontor@bakkelandets-friskole.dk www.bakkelandets-friskole.dk

Læs mere

Diktat 1 Lørdag morgen

Diktat 1 Lørdag morgen Diktat 1 Lørdag morgen Det begyndte som en helt n l e. Til morgenmad fik vi o u med k f. Og som altid drak vi u. T e var at vi skulle se en film måske den der handler om en k r e. Eller også en s. Men

Læs mere

Ugebrev 37 Indskolingen 2015

Ugebrev 37 Indskolingen 2015 Ugebrev 37 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære alle sammen. Så er det ved at være tid til forældremøde. På tirsdag kl. 19.00 mødes vi i Baunen og starter fælles. Hvis I ikke allerede har set indbydelsen/dagsordenen,

Læs mere

Højager. Tidende. Susanne 60 år. Nr. 3. 3 Årgang Maj 2012. Medarbejderblad for AKU Center Højagergaard.

Højager. Tidende. Susanne 60 år. Nr. 3. 3 Årgang Maj 2012. Medarbejderblad for AKU Center Højagergaard. Højager Medarbejderblad for AKU Center Højagergaard. Nr. 3. 3 Årgang Maj 2012. Tidende. Susanne 60 år. Redaktøren har ordet. V/Steffen Michael Kristensen. Nu skal i høre hvordan en fjer bliver til fem

Læs mere

REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012

REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012 REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012 Til stede: Afbud: Referent: Marianne Christensen, Pernille Dohlmann, Susanne Forsberg Fagerberg, Michael Stenholm Nielsen, Lisbeth Pedersen, Ole Brydegaard Pedersen,

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991. Da Gert fik luft

Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991. Da Gert fik luft Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991 Da Gert fik luft - Gert var nødt til meget snart at finde ud af, om han ville have den trakeostomi. Om han ville leve eller ikke leve. Det er barsk, det er store krav...

Læs mere

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave. Nyhedsbrev uge 5-2013. Dukketeater i børnehøjde. Side 1 af 10. Side 4. LAN-party 15.

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave. Nyhedsbrev uge 5-2013. Dukketeater i børnehøjde. Side 1 af 10. Side 4. LAN-party 15. Nyhedsbrev uge 5-2013 Side 1 Dukketeater i børnehøjde Side 8 LAN-party 15. februar Side 3 Åben-hus-arrangementet Side 9 Forældreinspirationsaften Side 4 Børnehaven Side 10 Kalender, kontakt mm. Dukketeater

Læs mere

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE 1. INGREDIENSERNE I ET VELLYKKET SAMARBEJDE - virksomme faktorer i behandlingen 2. PARTNERSKAB MED KLIENTEN - løsningsfokuserede samtaleprincipper 3. KONTRAKTEN

Læs mere

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Velkommen på skitur: Skitur med klubben er efterhånden en tradition, der ikke er til at komme uden om. I år er det femte gang vi har arrangeret tur

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

Tak for samarbejdet.. Forældreoverdragelse i januar.. Møde aflyst og det betyder, at plan først kommer i uge 1 Biografbillet til

Tak for samarbejdet.. Forældreoverdragelse i januar.. Møde aflyst og det betyder, at plan først kommer i uge 1 Biografbillet til Fredagsbrev -- uge 50 - d. 16. december 2011 FredagsBREV Glædelig jul og godt nytår til alle på Bakkelandet Personalet i Bakkelandets vuggestue, børnehave og friskole Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere