Christen Dalsgaard som grundtvigsk billedkunstner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Christen Dalsgaard som grundtvigsk billedkunstner"

Transkript

1 Christen Dalsgaard som grundtvigsk billedkunstner A f Nina Hobolth Indledning På trods af udmærkede biografier om Christen Dalsgaard er det ikke muligt via den gængse kunsthistoriske litteratur at ane en sammenhæng mellem ham og grundtvigianismen, ud over hvad en enkelt udsmykning på en højskole og et par altertavler i valgmenighedskirker lader ane. Mit kendskab til Christen Dalsgaard var, ligesom vel de fleste andres, hovedsageligt begrænset til hans virke som genremaler. Men væsentlige undtagelser fra hans genremalerier, som motivisk vakte min nysgerrighed, var to»ansgar-billeder«. Ved læsning af kulturhistorisk litteratur fik jeg bekræftet - en enkelt gang direkte, men ellers indirekte - Christen Dalsgaards nære forhold til grundtvigske kredse. Nære bånd mellem mennesker, familiesammenhold, venskaber og åndeligt slægtskab spiller en stor rolle for billedkunstens skabelse og opholdssted. Men i datidens kunsthistoriske litteratur er disse forhold omgået med stor diskretion. Denne artikel vil beskrive nogle af de opgaver, Christen Dalsgaard udførte for første generation af Grundtvigs»disciple«. Dermed belyses forhåbentlig den særstilling, Christen Dalsgaard indtog som pioner for den grundtvigske billedkunst. Lidt om Christen Dalsgaards liv og levned Christen Dalsgaard ( ) er født på Krabbesholm ved Skive. Han var gennem sin opvækst i nær kontakt med de»vakte«kredse, der fra begyndelsen af 1800-tallet satte sit stærke præg på Salling-Mors egnen, og som videreudviklede sig til en stærk, grundtvigsk bevægelse. Som ung drog Christen Dalsgaard til København for at modtage undervisning, dels på Kunstakademiet og dels privat. Hans maleriske gennembrud blev et billede af to mormoner, der missionerer i et hus på landet, fra Billedets titel angav Christen Dalsgaard således:»tvende Mormoner ere paa deres Vandring komne ind i et Tømrehuus paa Landet, hvor de ved Prædiken og ved Fremviisning af nogle af deres Sects Skrifter søge at vinde nye Tilhængere«.

2 M orm oner p å besøg hos en tøm rer p å landet Olie p å lærred, 79x110,5 cm. Statens Museum fo r Kunst

3 78 Fra denne tid kunne Christen Dalsgaard skaffe sig et, om end beskedent, levebrød som genremaler. Christen Dalsgaards genreskildringer drejer sig oftest om dramatiske højdepunkter i almuens tilværelse, gengivet og»sentimentaliseret«ud fra nationalromantiske krav til handling og form. Motiverne var populære og blev undertiden malet i flere eksemplarer, med små variationer. Allerede i sine unge år fik Christen Dalsgaard sin første bestilling på religiøs kunst, og da - symptomatisk nok - til Salling-Mors egnen. Til Skive Kirke blev i 1855 bestilt en altertavle med motivet»engelen, der forkynder Hyrderne Kristi Fødsel«(nu på Skive Museum). Christen Dalsgaard blev ansat som tegnelærer ved Sorø Akademi i Han unddrog sig derved - til sine venners bekymring - det kunstnermiljø, han havde tilhørt i København, men ikke mindst økonomiske overvejelser gjorde udslaget til, at han tiltrådte stillingen. Sorø Akademi indtog på dette tidspunkt en særstilling blandt landets latinskoler, bl.a. var det ejet af universitetet og dermed både rigere og mere veludstyret end de fleste andre af landets latinskoler. Inspireret af stedets mange historiske minder fremsatte Grundtvig sine første højskoletanker med henblik på Sorø Akademi. Der var folk på Sorø Akademi, som var interesseret i Grundtvigs tanker og på deres side værdsat af grundtvigske kredse, bl.a. B.S.Ingemann og C. Hostrup. Den udvirkende og tilskyndende kraft til Christen Dalsgaards ansættelse var D.G.Monrad ( ). Det er i det hele åbenbart at Sorø Akademi for de nationalliberale kredse i København, som både Monrad og andre fra Christen Dalsgaards bekendtskabskreds tilhørte, stod som en skole med en særlig glans. Christen Dalsgaard levede til sin død i 1906 i Sorø. Enkelte rejser til København og Jylland foretog han i disse år, men han drog aldrig på større rejser til udlandet. Tre eksempler på Christen Dalsgaards grundtvigske billedkunst: 1. Ryslinge Valgmenighedskirke Det første væsentlige møde mellem den vækkelsesprægede grundtvigianisme i kirkeligt regi og Christen Dalsgaard er bestillingen af Ryslinge Valgmenigheds altertavle.

4 »Englene som forkynder Hyrderne K risti Fødsel« M alet til Skive Kirke, tilhører nu Skive Museum.

5 80 Ryslinge valgmenighed erden første valgmenighed i landet, opstået omkring Vilhelm Birkedal. Vilhelm Birkedal ( ) var en af den grundtvigske vækkelsesbevægelses betydeligste præster, og ved skæbnens tilskikkelse blev det ham, der i 1865 dannede den første»frie«menighed i landet. Først efter at loven om valgmenigheder under folkekirken var blevet vedtaget i 1868, blev hans kirke»legaliseret«. Han havde med sin «frie«menighed vundet et ry som grundtvigianismens førende stridsmand. Ved Birkedals oprettelse af den fri menighed ved Ryslinge træder Christen Dalsgaards kirkelige kunst for første gang ind i billedet i forbindelse med grundtvigianismen, ganske simpelt fordi der skal skabes en fysisk ramme om menighedens gøremål. Nazarethkirken i Ryslinge blev bygget i 1866, og altertavlen til kirken blev malet i Motivet var en»uddybelse«af kirkenavnet:»den hellige Familie i Nazareth«. Jesus står i midt i billedet i inderlig samtale med Maria, hvis højre hånd peger mod en genstand i Jesus' venstre hånd. Denne genstand synes at være en døbefont, der så skal ses i sammenhæng med den tempellignende kirkebygning, der i modelstørrelse ses bag Jesus. Josef står i billedets mellemgrund og lytter til Marias og Jesus' samtale. Det landskabelige og arkitektoniske sceneri haret sydlandsk, italiensk præg. Den hellige familie er fremstillet som en»almindelig«familie, uden glorier el.lign., men den har Guds ord (= Jesus) i sin midte. Altertavlens motiv kan således fungere som et symbol for de midtfynske familier, hvis kristne liv såvel i hjemmet som i menigheden var den fælles basis. Dåbens betydning er understreget ved den døbefont, Jesus holder om, og som han tydeligvis forklarer Maria betydningen af. Tankegangen i billedet, indholdets»aktuelle«betydning for menigheden, kan også hentes i Grundtvigs digt:»i Nazaret, i trange kår«, bl.a. i følgende strofe: Da har og Gud et Nazaret til os etsteds på jorden, en lille køn og yndig plet i syden eller norden, hvor overalt vi ser Guds spor og lytter glade til hans ord som ånd og liv på jorden. (citeret efter Den danske Salmebog)

6 »Den hellige Fam ilie i Nazareth« M alet til Ryslinge Valgmenighedskirke, Fyn. Foto: H. Bonde Hansen

7 82 2. Morsø Valgmenighedskirke I 1870 påbegyndtes den første valgmenighedskirke i Jylland, i Øster Jølby på Mors. Her havde den grundtvigske vækkelsesbevægelse allerede tidligt slået rod, en friskole og en højskole havde eksisteret fra 1860'eme, friskolen endog med Christen Kold som lærer i en årrække. Kirken stod færdig til indvielse i 1871, og den velhavende lægprædikant Peder Larsen Skræppenborg var med ved indvielsen. Det var ved denne lejlighed han besluttede at skænke kirken en altertavle i stedet for det sorte kors, der ved indvielsen udgjorde alterudsmykningen, og som han må have fundet meget»ugrundtvigsk«. Altertavlen i Øster Jølby nævnes utallige steder i den grundtvigske litteratur. Ingen anden altertavle omtales så hyppigt, og det viser noget om dens særstilling. Der er fyldigere omtale af altertavlens historie i Elise Konstantin- Hansens bog om»samliv med dansk kunst«og i bogen om Rasmus Lund, Morsø valgmenigheds første præst. Disse to beretninger synes ikke umiddelbart at stemme overens, men suppleret med oplysninger fra Morsø frimenighedspræst Erik Lau Jørgensen synes begivenhederne at være følgende: Da Peder Larsen overværede kirkens indvielse den 17. december 1871 og så, at der på altret var anbragt et sort kors, udtalte han omtrent således:»i skal dog heller have en rigtig køn, lys Altertavle, der kan passe til det lyse Syn paa Kristenlivet, Guds Naade har sendt os.«hermed lovede Peder Larsen Skræppenborg at skænke en altertavle til kirken, hvis navn, Ansgarkirken, han var meget begejstret for. Peder Larsen rejste over til Sorø først på året 1872 for at bestille og drøfte udførelsen af altertavlen med Christen Dalsgaard. Han fortalte kunstneren hvordan han i en drøm havde set billedets motiv, Ansgar døber det første danske barn i Helligbækken ved Hedeby. Dalsgaard var skeptisk og tænkte vel sit om Peder Larsen Skræppenborgs drømmesyn, men han indvilligede i at forsøge sit bedste med motivet. Der var jo også penge at tjene ved en sådan bestilling, og lønnen som tegnelærer ved Sorø Akademi var ikke fyrstelig. På hjemvejen fra Grundtvigs begravelse og vennemødet i København i september 1872 drog Peder Larsen inden om Sorø for at hente sin altertavle. Herom beretter Christen Dalsgaards bror, der selv deltog i det grundtvigske liv på Mors:»Jeg mindes ogsaa, at min Broder har fortalt om Peder Larsens Besøg hos sig, da Billedet med Ramme var bleven færdig og nu skulle

8 Ansgar døber et barn Altertavle i Morsø Frimenighedskirke, Øster Jølby på Mors. Foto: Kirsten Klein

9 84 afleveres. Da min Broder førte ham ind i Malerstuen og stillede ham overfor Billedet, foldede den gamle Mand Hænderne og hensank i stille Betragtning. Endelig udbrød han:»saa takker jeg Vorherre«, men tilføjede saa lidt efter:»og ogsaa Dem, Dalsgaard!«Disse Ord glædede min Broder, da han deri saa det bedste Vidnesbyrd for, at han havde naaet, hvad han vilde, at frembringe et tiltalende Billede, der, uden at være knyttet til de sædvanlige traditionelle bibelske Motiver, havde en Frihed, og jeg kan sige Finhed over sig, som gør det til det bedste af hans historiske Billeder.«Peder Larsen Skræppenborg nåede ikke selv op til Mors at aflevere altertavlen. Han blev det efterår meget syg og døde i januar En avlskarl transporterede billedet fra Dons ved Kolding, hvor Skræppenborg boede, til Mors, og altertavlen blev indviet søndagen før jul Altertavlen, der stadig befinder sig på sin oprindelige plads i Øster Jølby valg- nu frimenighedskirke på Mors, har altså som motiv en dåbshandling. I forgrunden bøjer en ung mor sit svøbelsesbarn frem mod Ansgar, der øser vand på dets hoved. I baggrunden ses Ansgars ledsa- 6+6ger, munken Ødbert, der holder et krucifiks i form af et processionskors over barnet. Sceneriet er henlagt til et skovlandskab, hvorigennem der bugter sig en lille å. Selve dåben forrettes i åen. Vegetationen er frodig, det tætte løvhang og de brede stammer i mellem- og baggrund giver kompositionen en lukket karakter, som en kirke. I mellemgrunden til venstre ses en kvinde, der ledsager en ældre mand henimod den forreste gruppe. Kompositionen er opdelt i to dele, hvor den nederste del er en»menneskelig«sfære, og den øverste del er en»himmelsk«sfære, med halvbuens krucifiks. Billedet er således opbygget med en adskillelse af det verdslige og det sakrale, på en formel/symbolsk måde, som kendes fra ikke mindst renæssancens religiøse fremstillinger. Centrum i billedet er det lille dåbsbam, klædt i rødt. De tre personer i forgrunden ser alle på det lille barn, der stirrer intenst op mod krucifikset. Vores, beskuerens, indgang til billedet sker ikke mindst ved kvindeskikkelsen i mellemgrunden, hvis udstrakte arm peger ind mod de centrifugale kompositionsmønstre, som blikke og arme i forgrundsfigurerne tilsammen danner. Når beskueren når centrum, barnet, følger man barnets blik op mod korset. Vandringen ind i billedet er både fysisk/kompositionelt og indholdsmæssigt/symbolsk ført til ende.

10 Det lille dåbsbarn, klædt i rødt, kigger op på krucifikset, som Ødbert holder over dåbshandlingen. Foto: Kirsten Klein

11 86 Christen Dalsgaards billede er udført i en naturalistisk stil, der virker som en fortsættelse af C.W.Eckersbergs kirkemaleri. Men ud over den, efter min mening, smukke komposition og farveholdning kommer sidst, men ikke mindst det fremstillede indhold. Personerne er præget af ro, de er hverken skildret dramatisk eller i affekt. Deres fremtoning er enkel, afdæmpet - og derfor desto mere inderligt koncentreret. Genrepræget staffage er undgået, både i klædedragt og omgivelser. Det guddommelige er til stede i billedet via krucifiks-symbolikken. Er denne altertavle da grundtvigsk, således som man kunne forvente ved en af de første billedkunstneriske opgaver, bestemt til en grundtvigsk valgmenighed? Ja, jeg synes der kan fremhæves mange og vægtige argumenter herfor, primært gennem motivvalget. Stilistisk var billedet traditionelt, - et nybrud i den kunstneriske form kom først senere, med Joakim Skovgaard, og det vakte stor opmærksomhed. Men indholdsmæssigt var altertavlen en dristighed, der i sin konsekvens viste sig mere»grundtvigsk«end altertavlen i Ryslinge. For det første forener motivet kristendom, folkelighed og historie på en for dansk kirkeudsmykning vistnok hidtil uhørt måde. Der er her sket en sammenkobling af det danske folks historie og kristengørelse. For det andet fremstilles dåben som det centrale motiv, modsat f.eks. korsfæstelsen eller opstandelsen. I litteraturen om Grundtvigs menighedssyn understreges det hvordan Grundtvig lagde størst betydning i de to sakramenter»ved badet og bordet«, fordi fortid og nutid smelter sammen i Kristi nærvær ved dåb og nadver. Christen Dalsgaards dåbsbillede og det nedenforstående alterbord danner jo en helhed. For det tredje rummer billedet ud over den på en gang historiske og symbolske fortælling IKKE en morallære eller løftet pegefinger. Den maner ikke til syndsbevidsthed eller sortsyn, men den søger at styrke det menighedsfællesskab, som udfolder sig netop her og som hviler på dansk historie og dansk kristendom. Endvidere kan det fremhæves i forbindelse med Ansgarkirkens navn og altertavlens motiv, at netop Ansgar - som historisk skikkelse - forener de to»livskredse«i grundtvigianismen, der på den ene side omfatter kristendommen og det religiøse, på den anden side det folkelige og det historisk- nationale. Ansgars missionsværk er for grundtvigianerne den mest skelsættende begivenhed i Danmarkshistorien, idet Danmarks nuværende plads som den sjette af de syv menigheder, som skildret af Grundtvig i»syvstjemen«, har medført en sammenføjning af

12 87 den mytologisk-historiske arv OG kristendommen. I»grundtvigsk terminologi«blev Ansgar en dansk Jesus-skikkelse, idet han tilførte hedningenationen dens kristne bevidsthed og dermed blev symbolet på DEN DANSKE KRISTENDOM. 3. Vallekilde Folkehøjskole Den karismatiske teolog, feltpræst og lærer Ernst Trier ( ) grundlagde i 1865 Vallekilde Højskole i Nordvestsjælland. Ernst Trier havde fået en solid borgerlig og kristen opvækst i det bedre københavnsk borgerskab, med vægt på og kærlighed til kulturel og kunstnerisk virksomhed, - en kærlighed han bevarede hele livet. Ernst Trier inddrog billedkunsten i skolens virksomhed så snart, eller næsten før han havde råd til det, ved at lade skolen udsmykke både ude og inde i årenes løb, - her var tale om en banebrydende indsats. I midten af 1870'eme skulle skolen udvides med en større foredragssal, og i den anledning ønskede Trier at bestille en gentagelse af altertavlen i Øster Jølby hos Christen Dalsgaard. En række brevuddrag i forbindelse med denne bestilling er gengivet og kommenteret af Ernst Triers efterfølger som forstander, Povl Hansen, i elevskriftet»fra Vallekilde Folkehøjskole«fra 1907, og derfor kan vi følge billedets historie trin for trin. Ernst Trier henvendte sig for første gang skriftligt til Christen Dalsgaard i maj 1876, hvor den nye skolebygning med foredragssalen endnu var under opførelse. Han skriver, hvorledes han kunne tænke sig to kopier af kendte billeder, dels det omtalte af Dalsgaard, og dels et af Wilhelm Marstrand over»lignelsen om den rige mands gæstebud«. Trier håbede at kunne få salen færdig til efteråret og ville gerne have, at inventaret i form af loftsbjælker, paneler, bænke m.m. i»stuen«skulle indrettes så det passede med de to billeder. Hertil ville han gerne have Christen Dalsgaards hjælp og bad ham derfor om at komme og se stedet an så hurtigt som muligt. I brevet fra maj 1876 fremfører Ernst Trier begrundelsen for Christen Dalsgaards særstilling blandt samtidens kunstnere:»de er én af de få kunstnere, til hvis smag jeg har tillid, fordi De ikke vil have kunsten til forlystelse, og De er én af de ganske få kunstnere, der har sans for det fremblomstrende folkeliv mellem vor ungdom;

13 Ansgar døber et barn Udført til Vallekilde Folkehøjskoles fo redragssal, Nordvestsjælland. Foto: Freddy Sebastian

14 89 og lidt kender jeg dog personlig til Dem - tag mig det nu ikke ilde op, at jeg så frit skriver til Dem om alt dette, og at jeg beder Dem hjælpe mig til at få en smukt udsmykket skolesal!«med pastor Glahn, Ernst Triers og Christen Dalsgaards fælles ven i Sorø, som tilskyndende mellemmand aflagde Christen Dalsgaard da i begyndelsen af juni 1876 Vallekilde et besøg og bistod med gode råd til salens udsmykning, hovedsageligt igennem Andreas Bentsen, der var såvel lærer som bygmester på Vallekilde. Samtidig begyndte tidligere elever at besvare en af Ernst Trier udsendt indbydelse til pekuniært at understøtte forhavendet. I begyndelsen af september kan T rier skrive til Christen Dalsgaard, at indsamlingen går godt, hvorfor arbejdet med Ansgar-billedet kan påbegyndes. Povl Hansen kommenterer Ernst Triers ønske om en kopi af netop dette billede:»når billedet i»ansgarkirken«på Mors tiltalte Trier så stærkt, så var det ganske sikkert, ikke alene fordi det er et betydeligt kunstværk; men også fordi emnet syntes ham så PASSENDE til at fremstilles i hans ny foredragssal; det var jo mødet mellem det danske folk og Guds menighed, mellem det folkelige og det kristelige, altså netop det, han gæme vilde, skulde opleves af ungdommen på hans skole.«udførelsen af Marstrands billede var udelukket af økonomiske grunde, men Dalsgaard påbegyndte sit billede i april Året efter var det færdigt, og den 19. marts skriver han til Ernst Trier, at han har anmeldt det til forårsudstillingen (på Charlottenborg). Christen Dalsgaard gengiver den for ham så typiske, meget lange og grundige kataloganmeldelse:»ansgar og Ødbert døber en ung moder og hendes lille barn i en kilde ved den af dem opførte skole. Flere tilskuere er til stede og bliver på forskellige måder påvirkede af denne handling. Den gamle kriger til venstre - hvem datteren og dattersønnen vil overtale til også at lade sig døbe - standser dog betænkelig i det afgørende øjeblik.«billedet blev efter udstillingen i København anbragt på sin dertil bestemte plads. Christen Dalsgaard sørgede endvidere for, at en enkel listeramme blev opsat omkring maleriet, men et senere af ham selv tilsendt forslag til en mere kostbar indramning blev ikke realiseret. Han besøgte - trods opfordring hertil - aldrig senere Vallekilde, og han så således ikke maleriet i dets endelige omgivelser (en senere ombygning har medført at billedet ikke længere hænger på sin oprindelige plads). Billedet er i forhold til altertavlen i Øster Jølby blevet noget omarbejdet. Midtergruppen er den samme, om end dåbsbamet nu er

15 90 nøgent. Billedets format er ændret, således at det er blevet væsentligt bredere, og til venstre er motivet blevet udbygget med den omtalte skolebygning, en træbygning, fra hvis åbne»veranda«små bamehoveder kigger frem. Denne motiviske udvidelse behøver ingen nærmere begrundelse, når bestemmelsesstedet for billedet tages i betragtning. Således blev Ansgar-motivet, som Christen Dalsgaards bror hellere betegnede som historisk end religiøst, anvendt som et kristeligt og folkeligt opvækkelsessymbol, og det styrkede Christen Dalsgaards position som foretrukken kunstner blandt Grundtvig-folket i de følgende år. Afslutning Christen Dalsgaard modtog en række andre grundtvigianske bestillingsopgaver, bl.a. kan nævnes Gråbrødre Hospitalskirke i Odense, Vejstrup Valgmenighedskirke og SønderNæraa Valgmenighedskirke. Produktionen af altertavler ebbede ud i løbet af 1880 eme, og der blev til gengæld tid til at sysle med bibelske motiver i mindre format. I Christen Dalsgaards personlige udtalelser, som de fremgår af breve til kollegerne Constantin Hansen og Julius Exner, er der ingen religiøse betragtninger, men mange oplysninger om de billeder, han udfører og påtænker, såvel genrebilleder som bibelske motiver. På opfordring af kunsthistorikeren Julius Lange skrev Christen Dalsgaard i 1865 mere udførligt om sig selv, - men gav dog også tydeligt udtryk for sit ubehag ved at gøre det. I sin levnedsskildring til Julius Lange skriver han i forbindelse med året 1855 og sin første altertavle, til Skive Kirke - omtalt ovenfor, - at:»det blev ikke udstillet, noget jeg idethele nødigt gjør ved mine Altarbilleder.«Christen Dalsgaard adskilte således i omtalen af sig selv og i den diskretion, han udviste over for kolleger og kunsthistorikere, sit virke som kunstner i to halvdele: Den officielle kunstnerkarriere bestod af genremalerier, som blev udstillet og dermed underlagt offentlig bedømmelse. Som kunstner for altertavler og bibelske opgaver til privatpersoner holdt Christen Dalsgaard oplysningerne om sine bestillinger tættere ind til kroppen, og han udstillede dem sjældent. At dette blev gjort helt bevidst illustreres af ovenstående udtalelse.

16 Christen D alsgaard malede 21»Smaa bibelske Billeder«fra midten a f 1880 erne og frem til 1902, hvor de blev udstillet samlet på Charlottenborg. Billederne tilhører i dag Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø. Dette er nr. 3,»Hyrdernes Englesyn«, hvorefter Christen Dalsgaard i kataloget citerer Luk. 2. Foto: Bent Ryberg

17 92 I grundtvigske kredse har Christen Dalsgaards religiøse malerier udgjort et specifikt motivgrundlag, der i en indforstået terminologi har bekræftet menighedens fællesskab og det fælles værdigrundlag. Julius Lange udtalte at Christen Dalsgaard især mestrede det psykologiske udtryk, i skildringen af menneskers sjæleliv og samvær. Det var en opfattelse, som Joakim Skovgaard og mange andre i samtiden delte. I kunsthistorisk perspektiv synes denne bedømmelse retfærdig nok, om end Dalsgaards kunst altid har forekommet nogle for fersk. Men inden for grundtvigske kredse blev denne vurdering ophøjet til en unison besværgelse, og begejstringen for Dalsgaards kunst fandt sin begrundelse i, at hans billeder var så sjæleligt gribende. Det indebar også at han inden for det grundtvigske fællesskab blev opfattet som den kunstner, der forstærkede og fornyede motivernes»menneskelige«indhold. En stilistisk fornyelse var der ikke tale om hos Christen Dalsgaard, hvis detaljerede og omhyggelige arbejdsmåde i al væsentlighed forblev uændret. Den nye tids form og stil brød frem med næste generations billedkunstnere, hvor frem for alle Joakim Skovgaard vakte såvel forfærdelse som begejstring. Men det er en anden historie! Note Denne artikel bygger på undersøgelser, der blev foretaget i forbindelse med mine specialestudier i 1911-li. Specielt interesserede læsere er velkomne til at kontakte mig for yderligere kommentarer, korrektioner og nye oplysninger.

18 »Jesus under Opvæksten i Nazareth. Og han var dem undergiven«. Dette er nr. 7 i serien a f»smaa bibelske Billeder«. Christen D alsgaard skrev til Julius Lange, at - efter at have lært at beherske form en -...»stræbte jeg især efter at faa mine Figurer levende, og at frem stille deres Sjæleliv med Kraft og Klarhed; det syntes og synes mig endnu at være det Hovedsagentlige i Kunsten, hvis noget fo r resten kan siges at være det.«vestsjællands Kunstmuseum i Sorø. Foto: Bent Ryberg

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen Forbemærkning: Min udlægning til teksten til 5. søndag efter Trinitatis bringes i to udgaver. Den første udgave er den oprindelige. Den anden udgave Mark II er den, som faktisk blev holdt. Af forskellige

Læs mere

Udsmykning i kirken INDLEDNING

Udsmykning i kirken INDLEDNING 2 Udsmykning i kirken INDLEDNING Hendriksholm Kirke er født med alterruden som eneste udsmykning bortset fra enkelte symboler i alter og døbefont. Dette hæfte vil omhandle de udsmykninger, der i tidens

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER. Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke

UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER. Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER INDHOLDSFORTEGNELSE Skattejagt Side 3 Grøn, rød,

Læs mere

Side 1 af 7. Christen Dalsgaard. Ung jysk bondepige skriver vennens navn på den duggede rude Christen Dalsgaard 1852

Side 1 af 7. Christen Dalsgaard. Ung jysk bondepige skriver vennens navn på den duggede rude Christen Dalsgaard 1852 Side 1 af 7 Christen Dalsgaard Ung jysk bondepige skriver vennens navn på den duggede rude Christen Dalsgaard 1852 Side 2 af 7 Christen Dalsgaard Christen Dalsgaard: En ung pige beder landsbyens gamle

Læs mere

Sidste søndag efter helligtrekonger, 25. januar 2015 Vor Frue kirke kl. 17

Sidste søndag efter helligtrekonger, 25. januar 2015 Vor Frue kirke kl. 17 1 Sidste søndag efter helligtrekonger, 25. januar 2015 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (2. mos 34,27-35) Mt 17,1-9 Salmer: 392, 434, 161, 348, 122, 467 v.4-6, 765 Gud, lad os leve af dit ord

Læs mere

Tekster: Mika 6,6-8, 1 Tim 1,12-17, Matt 20,20-28

Tekster: Mika 6,6-8, 1 Tim 1,12-17, Matt 20,20-28 Tekster: Mika 6,6-8, 1 Tim 1,12-17, Matt 20,20-28 Salmer: 729 Nu falmer skoven, 598 O, Gud du ved og kender, 52 Du, Herre Krist, 613 Herre du vandrer, 438 Hellig, hellig, 477 Som korn, 730 Vi pløjed og

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Ulrik Hoff. Bente Hammershøy. Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur. Tekster af

Ulrik Hoff. Bente Hammershøy. Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur. Tekster af Ulrik Hoff Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur Tekster af Bente Hammershøy Bente Hammershøy Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur Udstillingens

Læs mere

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 78 - Blomster som en rosengård 86 - Hvorledes skal jeg møde 89 - Vi sidder i mørket, i dødsenglens skygge 80 - Tak og ære være Gud 439 O, du Guds lam

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard

Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard Side 1 af 9 Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard Evangeliet til 2. påskedag Den første dag i ugen, tidligt om morgenen, mens det endnu var mørkt, kom

Læs mere

Kom, sandheds Ånd, og vidne giv At Jesus Kristus er vort liv Og at vi ej af andet ved End Ham, vor sjæl til salighed.

Kom, sandheds Ånd, og vidne giv At Jesus Kristus er vort liv Og at vi ej af andet ved End Ham, vor sjæl til salighed. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9.FEBRUAR 2014 SIDSTE SØNDAG EFTER HELLIG TRE KONGER VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es.2,2-5; Kol.1,24d-28; Joh.12,23-33 Salmer: 402,601,580,476,59 Kom, sandheds Ånd,

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Det er i dag den 1. april. Som det nok vil være bekendt, har jeg siden den 1. april 1988 været fast ansat som sognepræst i Galtrup, Øster Jølby og Erslev i de sidste par

Læs mere

De gode gamle dage, eller?

De gode gamle dage, eller? De gode gamle dage, eller? Måden verden og samfundet ser ud på i dag, ligger meget langt væk fra den måde verden og samfundet så ud på i gamle dage. Nu er gamle dage jo et enormt vidt begreb, så jeg vil

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Kristus som centrum for den Gudskærlighed, der rækker ud imod alle mennesker

Kristus som centrum for den Gudskærlighed, der rækker ud imod alle mennesker Kristus som centrum for den Gudskærlighed, der rækker ud imod alle mennesker prædiken til Midfastesøndag I: Joh 6,1-15 den 15/3 2015 i Bejsnap og Ølgod kirker. Ved Jens Thue Harild Buelund. Korset er i

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Alt hvad som fuglevinger fik

Alt hvad som fuglevinger fik Alt hvad som fuglevinger fik Salmedigteren Nicolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) er kendt som en Danmarks store landsfædre og salmedigtere. Han er den salmedigter, der har skrevet allerflest salmer

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6

8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6 8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6 Da jeg for efterhånden nogen år siden var konfirmand og gik til konfirmationsforberedelse, havde vi en aften i vores konfirmandklub besøg

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

Gudstjeneste og sabbat hører sammen. Sabbatten er dagen for gudstjeneste. Når der derfor i en bibelsk sammenhæng tales om sabbatten, må gudstjenesten

Gudstjeneste og sabbat hører sammen. Sabbatten er dagen for gudstjeneste. Når der derfor i en bibelsk sammenhæng tales om sabbatten, må gudstjenesten I. Indledning Gudstjeneste og sabbat hører sammen. Sabbatten er dagen for gudstjeneste. Når der derfor i en bibelsk sammenhæng tales om sabbatten, må gudstjenesten tænkes med. Sabbatten spiller en stor

Læs mere

PÅSKEDAG 2015 En prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Haderslev Domkirke 5. april 2015 kl. 10

PÅSKEDAG 2015 En prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Haderslev Domkirke 5. april 2015 kl. 10 PÅSKEDAG 2015 En prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Haderslev Domkirke 5. april 2015 kl. 10 Sangblad med opstandelsesbillede af Carl Bloch Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy Jens Bredholt Ind til benet Bente Hammershøy Bente Hammershøy Ind til benet Jens Bredholt sluser det væsentlige ind, skærer et stykke ud af virkeligheden og fanger og fastholder det essentielle i motivet.

Læs mere

MED RETNING MOD LIVET

MED RETNING MOD LIVET Joh 11,19-45, s.1 Prædiken af Morten Munch 16. s. e. trin / 5. okt. 2014 Tekst: Joh 11,19-45 MED RETNING MOD LIVET Midtvejspåske Denne søndag er blevet kaldt for midtvejspåske. Hvis vi forestiller os kirkeåret

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

PRÆDIKEN TIL JULEDAG 2005 - Allerslev kl. 9.00 - Osted kl. 10.30

PRÆDIKEN TIL JULEDAG 2005 - Allerslev kl. 9.00 - Osted kl. 10.30 Nu vil vi sjunge og være glad i Jesu Kristi navn! Guds Søn er født i Betlehems stad, os alle til glæde og gavn. Han steg fra tronen i Himmerig og blev et barn på jord; for os han daled så nederlig, hans

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Galten kirke. Nyrenoveret og med ny kirkekunst

Galten kirke. Nyrenoveret og med ny kirkekunst Galten kirke Nyrenoveret og med ny kirkekunst Kunstner: Peter Brandes Peter Brandes har lavet altertavlen, altertæppet og de 10 glasmalerier i vinduerne. Arkitekt: Jane Havshøj Jane Havshøj har designet

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 Åbningshilsen Vi fejrer jul. Vi er i Julen. Vi fester. Igen. Jul betyder

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen En glad Erik Fogh Nielsen. Billedet er taget ved den sidste Pinseudstilling Erik Fogh Nielsen deltog i.

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 17.marts 2013 kl. 10 Mariæ bebudelses dag Luk. 1, 26-38 Salmer: 108-15- 42-71- 949

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 17.marts 2013 kl. 10 Mariæ bebudelses dag Luk. 1, 26-38 Salmer: 108-15- 42-71- 949 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 17.marts 2013 kl. 10 Mariæ bebudelses dag Luk. 1, 26-38 Salmer: 108-15- 42-71- 949 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Da Elisabeth var

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

Lyngby Kirke. Sommerhøjskole 2009 Betragtninger ved 3. morgensang af Jørgen Demant. www.lyngby kirke.dk 1

Lyngby Kirke. Sommerhøjskole 2009 Betragtninger ved 3. morgensang af Jørgen Demant. www.lyngby kirke.dk 1 Lyngby Kirke Sommerhøjskole 2009 Betragtninger ved 3. morgensang af Jørgen Demant Grænseløsheden www.lyngby kirke.dk 1 Jeg har i de to foregående dage talt om grænsen. At menneskets liv forstået i lyset

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Steen Skovsgaards samtale med Bjørn Nørgaard 1. søndag efter helligtrekonger 2009

Steen Skovsgaards samtale med Bjørn Nørgaard 1. søndag efter helligtrekonger 2009 Første del (efter epistel-læsningen) Det er jo en provokerende epistel på mange måder. I hvert fald er der et ord, jeg godt vil spørge dig om, Bjørn Nørgaard. Jeg kan vel sige uden at fornærme dig, at

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Kan det betale sig? Hvad får vi ud af det? Giver det overskud? Hvad koster det?

Kan det betale sig? Hvad får vi ud af det? Giver det overskud? Hvad koster det? 1 28. dec. kl. 16.30 Julesøndag 118 Julen har englelyd 123 Her kommer Jesus dine små 117 En rose så jeg skyde 125 - Mit hjerte altid vanker 111 - Hør hvor englesangen toner Der er en ting, jeg mangler

Læs mere

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE 1 HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE At stille sig ind på pinsen Sammenstillet maj 2016 af Flemming Baatz Kristensen frit efter inspiration fra kirkens tradition Kort før Jesus afsluttede sin tilværelse på

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 8. februar 2015 kl. 10.00. Salmer: 401/385/599/312//319/439/399/388

Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 8. februar 2015 kl. 10.00. Salmer: 401/385/599/312//319/439/399/388 1 Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 8. februar 2015 kl. 10.00. Salmer: 401/385/599/312//319/439/399/388 Åbningshilsen 8. søndag før påske. Søndag Seksagesima, 60 dage cirka til påske, to måneder til

Læs mere

Det historiske museum i Kutaisi

Det historiske museum i Kutaisi Det historiske museum i Kutaisi Niko Berdzenishvilis historiske museum ligger i den vestlige del af Georgien. Her opbevares georgiske guldsmedearbejder fra det 10. til 18. århundrede, som hørte hjemme

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 1 3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 Åbningshilsen. Foråret har brudt vinterens magt og vi mærker

Læs mere

Det er måske lidt for tamt. Med tilsidesætte fastholdes vel en skarphed i konflikten?

Det er måske lidt for tamt. Med tilsidesætte fastholdes vel en skarphed i konflikten? Jesu foregribelse af invitationen til livets fest som et fripas prædiken til 2. s. e. trin. efter 2. tekstrække: Luk 14,25-35 den 29/6 2014 i Ølgod Kirke. Barnedåb. Ved Jens Thue Harild Buelund. I Bibelen

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Prædiken til anden søndag efter Helligtrekonger, 18/1-15.

Prædiken til anden søndag efter Helligtrekonger, 18/1-15. Prædiken til anden søndag efter Helligtrekonger, 18/1-15. /Søren Peter Villadsen Salmer; 16,22/144,399. Den tredje dag var der bryllup i Kana i Galilæa, og dér var Jesu mor med; også Jesus og hans disciple

Læs mere

5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26

5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26 5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26 323, 292, 332 / 54, 477, 725 Magleby Byg, Jesus, med et Guddoms-bliv, af stene, som har ånd og liv, dit tempel i vor midte! Amen Dagens evangelium er en central tekst.

Læs mere

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere!

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere! ALLEHELGEN 2012 HA. Der er dage, hvor jeg slet ikke har lyst til at stå ud af sengen Jeg tænker på hende hele tiden. Der er ikke noget, der er, som det var før. Sådan udtrykte en mand sig. Han havde mistet

Læs mere

10 E N T O R N I K Ø D E T

10 E N T O R N I K Ø D E T Forord Lige fra det første afsnit i indledningen til denne bog har jeg kunnet identificere mig med dens formål: at tilbyde mennesker styrke og håb gennem svar på nogle af livets sværeste spørgsmål. Jeg

Læs mere

Resumé. Vold som Kommunikationsmiddel Socialt Udviklingscenter SUS

Resumé. Vold som Kommunikationsmiddel Socialt Udviklingscenter SUS 1 Resumé Undersøgelsen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse og omfatter studerende på sidste studieår inden for pædagoguddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen samt sygeplejeuddannelsen.

Læs mere

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Indgangssalme: DDS 4: Giv mig, Gud, en salmetunge Salme mellem læsninger: DDS 432 Herre Gud Fader i Himlen! (det lille litani)

Læs mere

Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet, det lufter lifligt under sky fra Paradis, opladt på ny.

Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet, det lufter lifligt under sky fra Paradis, opladt på ny. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 8. juni 2014 Kirkedag: Pinsedag/B Tekst: Joh 14,15-21 Salmer: SK: 290 * 291 * 289 * 281,3 * 723 LL: 290 * 287 * 291 * 289 * 281,3 * 723 Det ånder himmelsk

Læs mere

Lis holder ferie i følgende perioder i juni og juli: Ferie i uge 27 og 28 Lis er på stævne i uge 29

Lis holder ferie i følgende perioder i juni og juli: Ferie i uge 27 og 28 Lis er på stævne i uge 29 Alle 4 søndage i juli måned, holder vi gudstjeneste samme med Roskide Baptistkirke i lighed med de foregående år. Roskilde Baptistkirke er beliggende på Vindingevej 32, 4000 Roskilde. Mandag den 3. juni

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål sakset fra Kristeligt Dagblad.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål sakset fra Kristeligt Dagblad. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål sakset fra Kristeligt Dagblad. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus

Læs mere

Hvad mener I om Mormons Bog?

Hvad mener I om Mormons Bog? Ældste Bruce R. McConkie, De tolv apostles Kvorum Hvad mener I om Mormons Bog? Oprettet: 12. september 2007 To præster fra en af de største og mest indflydelsesrige protestantiske retninger kom til en

Læs mere

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen 110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Egetoft, Egtved. Torsdag formiddag klokken er lidt over halv 10 og foran Egetoft er der samlet efter hånden 110 mennesker, de har

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til fastelavns søndag 2015.docx 15-02-2015. side 1. Prædiken til fastelavns søndag 2013. Tekst. Matt. 3, 13-17.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til fastelavns søndag 2015.docx 15-02-2015. side 1. Prædiken til fastelavns søndag 2013. Tekst. Matt. 3, 13-17. 15-02-2015. side 1 Prædiken til fastelavns søndag 2013. Tekst. Matt. 3, 13-17. Er vi en menneskehed overladt til os selv? Det spørgsmål kan sommetider ramme en med ensomhedsfølelse og afmagt. Ikke mindst

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne, 2007 Tekst og layout: Torben Wilhelmsen Kilder: Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunstindeks Danmark. Pedersen,

Læs mere

Tekster: Job 9,1-12, ApG 17,22-34, Matt 25,14-30. Salmer: Lihme kl 10.30

Tekster: Job 9,1-12, ApG 17,22-34, Matt 25,14-30. Salmer: Lihme kl 10.30 Tekster: Job 9,1-12, ApG 17,22-34, Matt 25,14-30 Salmer: Lihme kl 10.30 15 Op al den ting Dåb: 448 Fyldt af glæde 41 Lille Guds barn 14 Tænk at livet 438 Hellig 477 Som korn (sv. mel.) 29 Spænd over os

Læs mere

KUNSTMUSEUM. Claus Jensen RØD OG SORT 14.04.-12.06.2000. EXPO no. 2

KUNSTMUSEUM. Claus Jensen RØD OG SORT 14.04.-12.06.2000. EXPO no. 2 EXPO E S B J E R G KUNSTMUSEUM EXPO no. 2 Claus Jensen RØD OG SORT 14.04.-12.06. Claus Jensen RØD OG SORT Esbjerg Kunstmuseum 14.04.-12.06. FORORD 100 dage inden år besluttede Claus Jensen at skrive en

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Birgit Lundholm Jensen, sognepræst. Lægmandsgudstje neste. Birgit Lundholm Jensen, sognepræst. Birgit Lundholm Jensen, sognepræst

Birgit Lundholm Jensen, sognepræst. Lægmandsgudstje neste. Birgit Lundholm Jensen, sognepræst. Birgit Lundholm Jensen, sognepræst Nyhedsbrev fra Hune sogn Nr.8. Sept. okt. 2014 Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant: Rødhus kl. Prædikant: Den 28. september Høstgudstjeneste /15. søndag efter trinitatis Den 5. oktober 16. søndag efter

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Joh 16,5-15, s.1 Prædiken af Morten Munch 4 s e påske / 28. april 2013 Tekst: Joh 16,5-15 ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Fordel eller ulempe Det er det bedste for jer, at jeg går bort, sådan siger Jesus til disciplene.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere